Trump Vergilerinin Finans Piyasalarına Etkisi

Trump’ın “Kurtuluş Günü” (liberation day) olarak ilan ettiği 2 Nisan’da ABD’nin dış ticaret ilişkisinde olduğu ülkelere karşı uygulayacağı standart ve ek gümrük vergisi oranlarını ve bazı mallara hangi ülkeden ithal edilirse edilsin uygulayacağı gümrük vergisi oranlarını ilan etmesinden sonraki 3 işgünü içinde finansal piyasalarda ciddi gerilemeler yaşandı. Standart gümrük vergisi oranı olarak belirlenen yüzde 10 oranındaki vergiler 5 Nisan’da yürürlüğe girdi, bugünden başlayarak uygulamaya yansıyacak. Ülkelere göre farklı oranlar içeren ek gümrük vergileri de Çarşamba günü yürürlüğe giriyor.

Özellikle standart oranların üzerinde ek vergi uygulamasıyla karşılaşan ülkeler misilleme uygulayarak ABD’den yapılacak ithalata aynı oranlarda gümrük vergisi koyarak karşılık vereceklerini açıkladılar. Çin, geçen hafta sonunda 10 Nisan gününden itibaren ABD'ye yüzde 34 gümrük vergisi uygulayacağını açıklayarak misillemeyi yaşama geçirdi.

Bu karşılıklı hamlelerin, iki dünya savaşı arasındaki benzer uygulamaların yarattığı sonuçlar gibi dünya ticaretinde ciddi daralmalara yol açması beklendiği için finans piyasalarında düşüşler yaşandı.

Dow Jones Industrial Endeksi[[i]] 2 Nisan sabahı 42.284 iken 4 Nisan Cuma gününü 38.275 düzeyinde tamamladı. Bu, yüzde 9,5 oranında bir düşüşü ifade ediyor. Nasdaq 100 Endeksi[[ii]] son haftalarda düşüş eğilimindeydi. 2 Nisan’da 19.554’e gelmişti, Trump’ın gümrük vergileri açıklamasıyla 5 Nisan’da, haftayı, 17.398 düzeyinde tamamladı. Bu da üç gün içinde yüzde 8,3 oranında bir düşüşü ifade ediyor. S&P 500 Endeksi[[iii]] 2 Nisan’da 5.663 düzeyindeydi 5 Nisan’da yüzde 10,4 oranındaki düşüşle 5.074 düzeyine geriledi.

ABD borsalarında yaşanan bu düşüşler Doların yabancı paralar karşısındaki değerine de düşüş olarak yansıdı. Dolar Endeksi (DXY)[[iv]] 2 Nisan günü 103,978 idi. 3 Nisan’da 101,948’e düştü. Sonrasında biraz toparlandıysa da haftayı 102,612 düzeyinde tamamladı. 2025 yılı başında 109,393 düzeyinde olan endeks, daha o zamanlarda Trump’ın açıklamalarıyla değer kaybetmeye başlamıştı.  

Borsalardaki düşüş ABD ile sınırlı kalmadı, küresel etkiler yarattı. Trump yönetiminin ek vergiyle birlikte yüzde 30 gümrük vergisi uygulayacağı Almanya’nın DAX Endeksi[[v]] 2 Nisan günü 22.274 düzeyindeyken 5 Nisan akşamında yüzde 7 oranında bir gerilemeyle 20.709 düzeyine indi. Trump’ın ek vergiyle birlikte yüzde 54 oranında gümrük vergisi uygulanacağını açıkladığı Çin’in Şangay Kompozit Endeksi[[vi]] 2 Nisanda 3.343 düzeyindeyken haftayı yüze 7,6 oranında bir düşüşle 3.092 düzeyinde kapattı. Ek vergiye birlikte ABD’nin yüzde 34 gümrük vergisi uygulayacağı Japonya’nın Nikei 225 Endeksi[[vii]] 2 Nisan’da 35.243 düzeyinden yüzde 11 dolayında değer kaybıyla 5 Nisan akşamı 31.370 düzeyine geriledi. Çeşitli ülkelerdeki borsalarda yaşanan değer kayıpları örneklerini çoğaltmak mümkün.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası da değer kaybı yaşayan borsalar arasında yer alıyor. Bununla birlikte BIST 100 Endeksindeki[[viii]] değer kaybı, diğer ülke borsalarındaki değer kayıpları gibi Trump vergilerinden ziyade iç siyasetteki gelişmelerden kaynaklanıyor. 17 Mart günü 10.862 düzeyinde olan endeks Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptaliyle düşmeye başlamıştı. İmamoğlu’nun gözaltına alınması, tutuklanması ve bu olaylara karşı protesto ve boykotların gelişmesiyle düşmeye devam eden endeks yüzde 12’den fazla değer kaybıyla 2 Nisan günü 9.523’e kadar gerilemişti. 5 Nisan akşamı BIST 100 Endeksi 9.380 düzeyindeydi.

Trump yönetiminin Türkiye’ye uyguladığı gümrük vergisinin yüzde 10 oranında (en düşük düzeyde) olması aslında borsa için olumlu bir gelişmeydi ve eğer iç siyasetin yarattığı olumsuz ortam olmasa BIST 100 Endeksinin Trump yönetiminin vergi kararından etkilenmemesi hatta olumlu etkilenmesi beklenirdi. Özetle söylemek gerekirse Türkiye, Trump yönetiminin gümrük vergisi uygulaması nedeniyle dünyadan pozitif olarak ayrışabilecekken, yakın geçmişte defalarca tekrarladığı gibi, iç siyaset uğruna yine fırsat kaçırdı.



[i] Dow Jones Industrial Endeksi; ABD’de borsalarda işlem gören önde gelen 30 sanayi şirketini kapsayan borsa endeksidir. 1896’dan beri yayınlanan ve en çok izlenen endekslerden birisidir. Amazon, Apple, Boeing, Coca Cola, Disney, Honeywell, IBM, Johnson & Johnson, McDonald’s, Microsoft, Nike, Procter & Gamble, Visa, Wallmart gibi 30 adet dünyaca tanınmış şirketin hisse senetleri kapsamı içindedir. 

[ii] Nasdaq 100 Endeksi; New York’taki teknoloji borsası olan NASA’da işlem gören ABD kökenli100 büyük teknoloji şirketini kapsayan bir endekstir. Kapsamı içinde Apple, Google, IBM, Neftli, Amazon, Tasla, Microsoft, Facebook, Twitter gibi dünyaca bilinen şirketlerin hisseleri yer almaktadır. 

[iii] S&P 500 Endeksi; 500 büyük Amerikan şirketinin hisse senetlerinin değerlerini gösteren bir borsa endeksidir. Bu endekste yer alan 500 şirketin hisseleri ABD hisse senetleri piyasasının yaklaşık dörtte üçünü kapsamaktadır. 

[iv] Dolar Endeksi (DXY); Doların, ABD’nin 6 büyük ticaret ortağı paralarına göre (Pound, Euro, Yen, Kanada Doları, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı) değerini ölçen bir endekstir. Endeks 100 ise Dolar bu paralara karşı eşit düzeyde demektir. 100’ün üstü doların aşırı değerli, 100’ün altı doların aşırı değersiz olduğunu gösterir. 

[v] DAX Endeksi; Almanya’nın en önemli 30 şirketini kapsayan hisse senetleri endeksidir. Bir şirketin hisse senetlerinin bu endekste yer alması için hisselerinin en az yüzde 33’ünün borsada yer alıyor olması gerekir. 

[vi] Şangay Kompozit Endeksi, Şangay Menkul Kıymetler Borsası’nın endeksidir. Endeks, Şangay Borsasında alım satım konusu olan şirket hisse senetlerini kapsar. 

[vii] Nikei 225 Endeksi; Tokyo Menkul Kıymetler Borsasında en fazla işlem gören 225 şirketin hisse senetlerini kapsayan borsa endeksidir.  

[viii] BIST 100; İstanbul Menkul Kıymetler Borsasındaki en büyük 100 şirketin hisse senetlerinden oluşan bir endekstir.

Yorumlar

  1. https://tr.investing.com/indices/volatility-s-p-500-advanced-chart 15 dakikalık grafikde yerel saat 10.15 de vix endeksi 60.13 e değince satış yapılmış 60 üstü türbülans ı gösteriyor bugün takip edilmeli kırılabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Finans piyasalarında sıkıntı giderek büyüyor.

      Sil
  2. Hocam elinize sağlık,
    Çin'in ihracata dayalı bir ekonomi olması ve ABD pazarındaki fiyat avantajını vergilerden dolayı kaybetmesi nedeniyle Avrupa'ya ihracatlarına daha fazla ağırlık vermeleri ve bizim ana ihracat pazarımızda daha sert bir fiyat rekabeti ortaya çıkartmaları bu sürecin sonunda karşılaşabileceğimiz risklerden biri olur mu?
    Avrupa da kendini korumak için Çin'e benzer tarifeler uygulamaya başlayıp, süreç herkesin birbirine yeni tarifeler koymaya başladığı bir şekle bürünür mü?
    Teşekkürler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gidişat öyle gibi. Avrupa ile Çin bir araya gelir de aralarında anlaşırlarsa o zaman da başka bir dünya çıkar ortaya. Benim aklıma Avrupa'nın Rusya ile barışıp doğal gaz alımına başlaması geliyor. Avrupa, Çin ve Rusya bu çerçevede bir araya gelirlerse ABD için farklı bir dünya oluşabilir.

      Sil
  3. Mahfi hocam Çin misilleme tarifesi yapsada bu Çin için de sürdürülebilir değil sanırım. Yüksek tarife listesindeki ülkeler paralarını develüe etmek zorunda olacaklar. Mesala Çin bu develüasyona ne kadar katlanabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çin misilleme yasa da yapmasa da ABD bu tarifeyi Çin'e karşı uygulayacağı için Çin misilleme yapar diye düşünüyorum.

      Sil
    2. Cin yapti zaten cuma gunu

      Sil
    3. Mukayeseli üstünlük

      Sil
  4. Mahfi bey, bize sadece %10 gümrük uygulanmasının Türkiyenin avantajına olduğunu söylüyorlar. Ben bunun mantığını bir türlü anlayamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başkalarına daha yüksek oranlı gümrük vergileri uygulanacağı için bizim açımızdan bu avantaj haline geliyor.

      Sil
  5. Hocam bu sefer" krizden fırsat yaratamadık" diyebilir miyiz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiçbir zaman yaratamadık. Çünkü bizim kendi krizlerimiz var.

      Sil
    2. Elinize sağlık hocam. Çünkü bizim kendi kerizlerimiz var gibi okudum 😀

      Sil
    3. Çok komiksin Muharrem.

      Sil
  6. Hocam fırsatları kaçırıyoruz çünkü zoru seviyoruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim sorunumuz bambaşka. Bizde iktidarda olanlar hep orada kalmak istiyor. O nedenle dünyada olanı biteni değil sadece kendi durumlarını düşünüyorlar.

      Sil
  7. Hocam böyle fırsatları tepiyor olmamızın bilinçli yapıldığına inanmak istemiyorum, ancak her fırsatı bu şekilde elden kaçırmamızın da politik bir sebebi olmalı diye düşünüyor insan. Umarım dünyadaki krizlere göre fark yaratacağımız, fırsatlardan yararlanacağımız bir dönemi yakın zamanlarda yaşayabiliriz.

    YanıtlaSil
  8. Olan durumu tasvir etmişsiniz. Katma değer birsey okumadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen durumu tasvir etmek başlı başına katma değerdir.

      Sil
    2. Birseyleri okuyabilmis olmaniz kendiniz adina basli basina bir katma deger…

      Sil
  9. ABD gümrük vergi oranlarını arttırması sonucunda kendi borsasının değer kaybına uğrayacağını ve doların bazı para birimleri karşısında değerinin azalacağını ön göremedi mi hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öngörememiş olduklarını sanmam, muhtemelen kısa vadede kaybedip uzun vadede kazançlı çıkacaklarını düşünmüş olsalar gerek.

      Sil
  10. Hocam saygılar altın için bir öngörünüz varmıdır kısa vadede

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu aralar bütün dünyada herkes dolarını alıp gitme peşinde olduğu için altın bir düzeltme yaşıyor ama uzun vadede bu ortam devam ederse ki etmeyeceğine ilişkin hiçbir belirti yok, altın yeniden yükselişe geçebilir diye tahmin ediyorum.

      Sil
  11. Mahfi hocam, o zaman doları serbest mi bırakacağız, rezervde zaten eridi. ihracatçımız doların yükselmesini artık daha güçlü isteyecek ne dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu da yapamıyorlar çünkü o zaman carry trade ile gelenler ve Dolardan TL'ye dönenler tekrar dolara geçecekler ve kur iyice yükselecek.

      Sil
    2. tcmb menkul kıymet istatistiğ yayınlanmış. son iki hafta da yüksek yabancı çıkışından bahsediliyor

      Sil
  12. "Mukayeseli Üstünlükler Teorisi: Diyelim ki A ülkesinin toprakları hıyar üretimine çok uygun ve kilosu 10 liraya üretebiliyor. B ülkesi ise hıyarı üretimini 20 liraya yapabiliyor. O zaman B ülkesi hıyarı üretmeyip A ülkesinden alarak fayda sağlayacaktır. B ülkesi ise domatesi daha ucuza ürettiği için A ülkesine domatesi satacaktır.
    Trump bu teori yerine tüm hıyarları ben üreteceğim ve zengin olacağız diyor. İlkokul seviyesi bir mantık…"

    Hocam Trump ın ilkokul seviyesinde kalması mümkünmü?

    YanıtlaSil
  13. İthalatın ( altın karşılığı pata basılırken)
    Kontrol altına alınması bir nebze anlaşılır ama( ki sürdürülebilir olmadığı daha önce anlaşıldı)
    Abd dolar ı karşılıksız basıyor.
    Diş ticaret açığı vermesi ne kadar önemli?
    Cebaplayabilir misiniz?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kenan Bey, her şeyin bir sınırı var tabii. 1971'de doların altın karşılığının kaldırılması da böyle olmuştu. Böyle devam ederse dolar, dünya parası niteliğini kaybeder. Ki bu ABD'nin isteyeceği son şey olur herhalde.

      Sil
  14. Hocam,
    Bugün adına “ finans piyasaları” dediğimiz şey,aslında küresel anlamda ürün ve hizmetlerin arz ve talebinin fiyatlandığı yer değil midir?
    Ama burada ince bir nokta var;80’li yıllarla beraber serbest piyasanın içine neoliberal öğretinin eklemlenmesiyle,fiyatı belirleyen şartlara bir de “beklenti” eklendi.Kimin,neyi beklediğinin seçilemediği bir ortamda arz/talep fiyatlaması zarar gördü!
    İşte zurnanın zırt dediği yerde de tam burası bence.Bu noktadan sonra piyasaların fiyatladığı şeyin algı mı yoksa gerçek mi olduğunun ayrımını yapabilmek çok zorlaştı.
    Piyasalardaki alım satım davranışları ekonomik gerekçelerden ziyade,psikolojik gerekçelerle olmaya başladı.
    Bugün dünya piyasalarındaki fiyatlamaları meydana getiren alım/satım davranışları,aşırı iyimser veya aşırı kötümser kararlar ile yapılıyor.
    Bu çalkantıdaki asıl sıkıntının bu olabileceğini düşünüyorum Hocam.
    Gerçek bilgiye ulaşmanın hayli zorlaştığı bir dijital çağda yaşıyoruz.Bu nedenle,üzerimizde “beklenti yönetimi” uygulanmadan doğru kararlar verebileceğimiz bilgi kaynaklarına ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.
    Hem yazdığınız hem öneride bulunduğunuz kitaplardan bir hayli istifade etmiş biri olarak,siz ve sizin gibi aydınların da yol göstericiliğine ihtiyacımız var.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  15. Hocam bu ABD borsalarından hisse almak için bir fırsat olabilir mi ?

    YanıtlaSil
  16. Adam dağilmak üzere olan avrupayı bir birine kenetledi..sıra dogu blogunda...abd yi dünyada yalnızlaştıryor..sonunda bu herife güvenen ulke ve siyasetciler yarı yolda kalacak gibi...yaptıgı tüm bu deli saçması işler abd nin kamu borcu icin mi sizce?ben boyle oldgunun düşünuyorum..faizi hızla düşürmek istiyor sanki

    YanıtlaSil
  17. Trump tarifeleri sadece bahanedir. Başta abd olmak üzere dünya borsalarında zaten fazla şişkinlik vardı. Abd borsalarinin değeri abd gsyh sinin % 150 sini dahi aştı bir ara. Düzeltmelerin olması şarttı. Piyasalar hep bir r bahane bulur ya da uydurur. Zaten asiri finansal genlesme yüzünden küresel ekonomi uretimden koptu kopuyor.

    YanıtlaSil
  18. Hocam Trump mezarlıkta ıslıkmı çalıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yaptığını ben anlamıyorum. Hatada ısrar felaket getirir.

      Sil
  19. Sayın hocam. Fırsatı yine kaybettik diyoruz ama, tezgahımızda çağa uygun talep edilebilecek fazla ürün yok sanki. Gün geçtikçe de yapısal bir sürü nedenden dolayı ürün yelpazemiz daralıyor. Ürün kalitemiz hep eksiye gidiyor. Malum ABD Türkiye'ye uzak taşıma maliyeti de binince rekabetimiz sıfır oluyor. Trump bize kıyak geçse de bizim kendimize hayrımız yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tezgahımızdaki maldan ziyade mesela CDS primimiz 372'ye yükselmiş durumda. Kimse buraya yatırım yapmıyor, bırakın yatırımı borç vermiyor. İki haftada 30 milyar dolara yakın rezerv kaybettik. Demokrasi ve hukuk sıralamasında berbat yerlerdeydik şimdi çok daha berbat bir duruma geldik. Ekonomiye gelene kadar o kadar çok çözmemiz gereken sorun var ki.

      Sil
  20. Trump DURGUN SUYA BİR TAŞ ATTI daha etkileri oluşmadan piyasada kıyametler kopuyor sudaki dalgalar daha oluşmadı oluşum tamamlanıp dalgalar ortaya çıktıktan sonra bu dalgaların geri dönüşü olacağından eminin şimdi oluşturulan panik ortamı sadece spekülatörlerin kazançlarını arttır Türkiye'miz bu ortamda her alanda üretim yapabilecek kişiler yetiştirmek için ilkokul ortaokul lise ve üniversitelerde eğitim grupları ile bilgi ve donanımları doğrultusunda ÜRETİM kampanyası ile önce iç pazarda enflasyonu azaltıp üretim fazlasını ithal ederek merkantilist düşünce paralelinde hazinemize para getirmeye gayret göster biliriz üretimlerimizde YABANCI üretim faktörü olmamasına özen göstermemiz gerekecek bunu eğitim ilegerçekleştire biliriz PİYASA DALGALANMASININ DURMASINI BEKLEMEK YARARLI OLACAĞI DÜŞÜNCESİNDEYİM
    SAYGILARIMLA

    YanıtlaSil
  21. Kanımca insanlık, çok büyük bir değişimin eşiğinde. Tüm finans ve ekonomi sistemleri, köklü şekilde yeniden yazılmak isteniyor. Ve artık düğmeye basıldı. Dijital bir dünyaya geçiş başladı.

    Bu kadar imkânın, bu kadar teknolojinin ortasında hâlâ eski usul ticaret modelleriyle, devletlere ve sınırlara ödenen haraçlarla, bu düzenden beslenen asalak siyasetçilerle uğraşıyoruz. Dünyanın haline bakın: Yönetim koltuklarında oturanlar, gerçekte ne vizyon sahibi ne de ehil; çoğu, kendi varoluşunun farkında bile değil.

    Ama bu düzenin fişi çekiliyor. Ve bizler bu dönüşüme tanıklık ediyoruz.

    Çok kısa bir zaman içinde tüm ticaret kuralları değişecek. Umarım bu değişim; iyilik, güzellik ve gerçeklik adına olur. Çünkü mevcut sistem—yani bu yalanlar düzeni—ne eşitlikten, ne haktan, ne de hukuktan yana.

    Ve işin tuhafı, ‘ekonomi’ gibi yapay bir kavrama bu kadar ömür, bu kadar emek verilmiş olması. Ezberletilen tüm ‘doğrular’ şimdi hızla koca bir yanlışa dönüşüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomi yapay kavram mı? Bütün sosyal bilimler gibi sizin ne yaptığınızı anlayıp basitleştirerek anlatmaya çalışan bir bilimdir ekonomi. Eğer siz yapaysanız o da yapaydır.

      Sil
    2. Eğer buradaki “siz”i insanlık olarak değerlendirirsek, doğa insanlığın bir görüngüsüdür; ekonomi ise insanlığın inşa ettiği yapay bir kurgudur. Bu kurgu, tamamen geçici temellere ve değişken çıkarlara dayanmaktadır. Ancak çıkarlar sabit değildir; tarih boyunca olduğu gibi bugün de dönüşmektedir. Bu bağlamda, oluşturduğumuz ekonomik ve toplumsal yapının, sürdürülemezliği artık inkâr edilemez boyutlardadır.

      Gerek doğa gerekse insan, bu yapay düzenin yol açtığı kirlenmeden –hem fiziksel hem de zihinsel anlamda– arınma arzusundadır. Ne yazık ki insanlığın üretim ve tüketim pratikleri, kendi varoluşunun trajik sonunu hazırlayan bir tür "medeniyetin intiharı"na dönüşmektedir. Her büyük yapının ardında yankılanan “ah” gibi, insanlığın eseri de ardında büyük bir iç çekiş bırakmaktadır.

      Oysa doğa başka bir dil konuşur: Her kışın ardından bir baharın gelmesi doğanın temel yasasıdır. Bu nedenle, umulur ki insanlık da, içinde bulunduğumuz Nisan ayının tazeleyici kokusuyla birlikte, kendine dair bir farkındalık geliştirir ve oluşturduğu bu yıkıcı düzeni sorgulama cesaretini gösterir.

      Sil
  22. mahfi hocam, herşey negatifken, us steel yüzde 20 kazanç sağladı.1900lerin başındaki gibi para tröstüleri ortaya çıkabilirmi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İthalat yasaklanınca US Steel'in değer kazanması doğaldır. Buna karşılık ABD'nin ithal bileşenlerle ürettiği bütün malların üretici şirketleri değer kaybetti.

      Sil
  23. Ozetle dunya gisiyor tersine biz gidiyoruz mersine gibi. Isin esprisi ben bu olanlari aldin aldin kampanyasi olarak görüyorum.

    YanıtlaSil
  24. Abd de hisselerin buyuk bir cogunlugu tum nufusa oranla baya bir azinligin elinde diye biliyorum. Sanirim bu nedenle borsadaki dususu de cok onemsemiyor kanaatindeyim. Bence havuc tavsan hikayesi yapiyor suan yani guclu olanlar ayakta kalacak digerlerini de zaten bunyeye katmis olacaklar. Ornegin 2 br akan 10 tane nehir yerine 20 br akan tek nehir olsun calismasi gibi goruyorum. Tamamen termodinamigin entropi ilkesine gore hareket ediyorlar. Artik her ani ve heryeri takip etmekten ve kafamizda yorumlamaktan felsefe yapar olduk. Allah sonumuzu hayretsin.

    YanıtlaSil
  25. Hocam, biz kendi derdimize yanmamız gerekmezmi?, Kamu da Tasarruf yok ,olmadığı gibi ,daha çok harcama yarışı var. Üretim günden güne azalan seyir halinde, bunlara ilaveten kamu zamları
    .Bu şartlar altında biz hangi üretim mallarını ihrac edelim de ,Tranmp'ın %10 luk vergisi bizi etkilesin .Öyle görünüyor kii b ize , sizin gibi bilen değil , Sulukuleden FALCI istiyorlar. Hep doğruyu gösterdiniz, ama ama aksini yapmakta behis görmediler. Saygılar.
    .

    YanıtlaSil
  26. Hocam Merhaba,

    Trump'ın uygulamış olduğu vergileri Türkiye avantaj haline getirebilir. Peki bahis konusu vergilen Türk Tekstili üzerinde etkisine dair bir öngörünüz var mıdır? veya Tekstil sektöründe nasıl bir politika izlenmelidir?

    Saygılarımla,

    İyi Çalışmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye bugünkü düzeniyle hiçbir şeyi avantaj haline getiremez.

      Sil
    2. Hocam, bu vergilerin Tekstil sektörü üzerinde etkileri hakkında yorumunuzu öğrenmek isterim

      Sil
    3. Tekstil sektöründen konuştuğum sanayiciler pek iyimser değiller. Dolayısıyla öyle sanıldığı gibi olumlu etkileri olmayacak.

      Sil
    4. Hocam aslında 3 Nisan tarihinde yazmış olduğunuz blog yazınıza istinaden merak etmekteyim.
      Ülkemizin dış ticaret verilerini incelediğimizde Tekstil sektörünün önemli ölçüde pay aldığını veriler üzerinden görmekteyiz. Dış paydaşlarda pahalı bir ülke olarak bilinsek de ülkemizin hem kültür hem geçmiş ticaretleri incelendiğinde bu sektörde devamlılık sağlanacağı aşikâr.

      1) "Türkiye’den ABD’ye ihraç edilecek tekstil ürünlerinin fiyatlarını çok daha rekabetçi hale getirecektir. Dolayısıyla tekstil ihracatında Türkiye ciddi bir avantaj yakalayabilir." cümlenizde ki avantajı yakalayabilmek adına nasıl bir yol izlenmesi doğru olur sizce?

      2) Rekabetçi konuma geçmesi düşünülen Türkiye'de sanayicilerin ve sizin olumsuz gördüğünüz hususlar nelerdir?

      Saygılarımla,

      İyi Çalışmalar.

      Sil
    5. ABD'ye yüklü miktarda ihracat yapan Çin başta olmak üzere uzak doğu ülkeleri ABD'ye ihracat yapamayınca bizim hedefimiz olan Avrupa'ya yönelecekler ve rekabet sertleşecek.

      Sil
  27. Hocam tüketim vergileriyle ayakta kalmaya çalışan bir ülke durumundayız. Kurumlar vergisi toplamı belli.Bu düzene (dünya) nasıl ayak uyduracağız. Saygılarımla. Fatih. Demirtaş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatih Bey, yalnız biz değil bu düzene ayak uyduramayacak pek çok ülke olacak.

      Sil
    2. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği11 Nisan 2025 18:02

      Sayın Mahfi Hocamızın görüşüne kurumsal olarak katılmakla birlikte, dernek yönetimimiz olarak oluşan bu yeni konjonktürü avantaja çevirecek hamleleri yapma adına yoğu bir gayretin içindeyiz.

      Sil
  28. Hocam kaleminize sağlık. aklıma takılan iki konu var. birincisi Trump bu hamleyi ABD'nin dış ticaret açığını ve borcunu düşürmek için yaptı. Ancak okuduğum bazı makalelerde ölçüt olarak malların ticaretinden oluşan dış ticaret açığının alındığı yazıyordu. Hizmetler tarafını da dahil ettiğinde ABD'nin dış ticaret açığı yine de devasa mı?
    Bir de en düşük verginin uygulandığı ülkelerden biri olmak ABD pazarında avantaj sağlarken ABD'ye yüksek vergi nedeniyle mal satamayacak üreticilerin diğer pazarlara odaklanması ile o tarafta da Türk malları için bir dezavantaj yaratır mı? gelenle giden birbirini götürür mü? teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  29. ortalık yatıştığında pozitif ayrışacakmışız, sizin bir fikriniz var mı, ortalık nasıl yatışacakmış? bizi pozitif ayrıştıracak şey nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizi pozitif ayrıştıracak bir şey ben göremiyorum.

      Sil
  30. gümrük vergilerinin artması sonucu abd eskiden ürettiği sonra çinde üretmeye başladığı ürünleri yeniden abd de üretmek istiyor trump doğru yapıyor çinde üretip abd de montaj yapan firmalar çok aşırı para kazanıyorlar ve abd li işsizlere zarar veriyorlar ayni şeyi türkiyede yapmalı çin ile korkunç bir açığımız var çinli firmaları türkiyeye davet edip vatandaşa iş yaratmalı üretim yapmalı ithalatı düşürmek için gümrük oranlarını arttırmalı.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Faizin Doğuşu ve Yasaklanışı

Osmanlı'dan Devraldığımız Borçlar