Trump Vergilerinin Finans Piyasalarına Etkisi

Trump’ın “Kurtuluş Günü” (liberation day) olarak ilan ettiği 2 Nisan’da ABD’nin dış ticaret ilişkisinde olduğu ülkelere karşı uygulayacağı standart ve ek gümrük vergisi oranlarını ve bazı mallara hangi ülkeden ithal edilirse edilsin uygulayacağı gümrük vergisi oranlarını ilan etmesinden sonraki 3 işgünü içinde finansal piyasalarda ciddi gerilemeler yaşandı. Standart gümrük vergisi oranı olarak belirlenen yüzde 10 oranındaki vergiler 5 Nisan’da yürürlüğe girdi, bugünden başlayarak uygulamaya yansıyacak. Ülkelere göre farklı oranlar içeren ek gümrük vergileri de Çarşamba günü yürürlüğe giriyor.

Özellikle standart oranların üzerinde ek vergi uygulamasıyla karşılaşan ülkeler misilleme uygulayarak ABD’den yapılacak ithalata aynı oranlarda gümrük vergisi koyarak karşılık vereceklerini açıkladılar. Çin, geçen hafta sonunda 10 Nisan gününden itibaren ABD'ye yüzde 34 gümrük vergisi uygulayacağını açıklayarak misillemeyi yaşama geçirdi.

Bu karşılıklı hamlelerin, iki dünya savaşı arasındaki benzer uygulamaların yarattığı sonuçlar gibi dünya ticaretinde ciddi daralmalara yol açması beklendiği için finans piyasalarında düşüşler yaşandı.

Dow Jones Industrial Endeksi[[i]] 2 Nisan sabahı 42.284 iken 4 Nisan Cuma gününü 38.275 düzeyinde tamamladı. Bu, yüzde 9,5 oranında bir düşüşü ifade ediyor. Nasdaq 100 Endeksi[[ii]] son haftalarda düşüş eğilimindeydi. 2 Nisan’da 19.554’e gelmişti, Trump’ın gümrük vergileri açıklamasıyla 5 Nisan’da, haftayı, 17.398 düzeyinde tamamladı. Bu da üç gün içinde yüzde 8,3 oranında bir düşüşü ifade ediyor. S&P 500 Endeksi[[iii]] 2 Nisan’da 5.663 düzeyindeydi 5 Nisan’da yüzde 10,4 oranındaki düşüşle 5.074 düzeyine geriledi.

ABD borsalarında yaşanan bu düşüşler Doların yabancı paralar karşısındaki değerine de düşüş olarak yansıdı. Dolar Endeksi (DXY)[[iv]] 2 Nisan günü 103,978 idi. 3 Nisan’da 101,948’e düştü. Sonrasında biraz toparlandıysa da haftayı 102,612 düzeyinde tamamladı. 2025 yılı başında 109,393 düzeyinde olan endeks, daha o zamanlarda Trump’ın açıklamalarıyla değer kaybetmeye başlamıştı.  

Borsalardaki düşüş ABD ile sınırlı kalmadı, küresel etkiler yarattı. Trump yönetiminin ek vergiyle birlikte yüzde 30 gümrük vergisi uygulayacağı Almanya’nın DAX Endeksi[[v]] 2 Nisan günü 22.274 düzeyindeyken 5 Nisan akşamında yüzde 7 oranında bir gerilemeyle 20.709 düzeyine indi. Trump’ın ek vergiyle birlikte yüzde 54 oranında gümrük vergisi uygulanacağını açıkladığı Çin’in Şangay Kompozit Endeksi[[vi]] 2 Nisanda 3.343 düzeyindeyken haftayı yüze 7,6 oranında bir düşüşle 3.092 düzeyinde kapattı. Ek vergiye birlikte ABD’nin yüzde 34 gümrük vergisi uygulayacağı Japonya’nın Nikei 225 Endeksi[[vii]] 2 Nisan’da 35.243 düzeyinden yüzde 11 dolayında değer kaybıyla 5 Nisan akşamı 31.370 düzeyine geriledi. Çeşitli ülkelerdeki borsalarda yaşanan değer kayıpları örneklerini çoğaltmak mümkün.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası da değer kaybı yaşayan borsalar arasında yer alıyor. Bununla birlikte BIST 100 Endeksindeki[[viii]] değer kaybı, diğer ülke borsalarındaki değer kayıpları gibi Trump vergilerinden ziyade iç siyasetteki gelişmelerden kaynaklanıyor. 17 Mart günü 10.862 düzeyinde olan endeks Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptaliyle düşmeye başlamıştı. İmamoğlu’nun gözaltına alınması, tutuklanması ve bu olaylara karşı protesto ve boykotların gelişmesiyle düşmeye devam eden endeks yüzde 12’den fazla değer kaybıyla 2 Nisan günü 9.523’e kadar gerilemişti. 5 Nisan akşamı BIST 100 Endeksi 9.380 düzeyindeydi.

Trump yönetiminin Türkiye’ye uyguladığı gümrük vergisinin yüzde 10 oranında (en düşük düzeyde) olması aslında borsa için olumlu bir gelişmeydi ve eğer iç siyasetin yarattığı olumsuz ortam olmasa BIST 100 Endeksinin Trump yönetiminin vergi kararından etkilenmemesi hatta olumlu etkilenmesi beklenirdi. Özetle söylemek gerekirse Türkiye, Trump yönetiminin gümrük vergisi uygulaması nedeniyle dünyadan pozitif olarak ayrışabilecekken, yakın geçmişte defalarca tekrarladığı gibi, iç siyaset uğruna yine fırsat kaçırdı.



[i] Dow Jones Industrial Endeksi; ABD’de borsalarda işlem gören önde gelen 30 sanayi şirketini kapsayan borsa endeksidir. 1896’dan beri yayınlanan ve en çok izlenen endekslerden birisidir. Amazon, Apple, Boeing, Coca Cola, Disney, Honeywell, IBM, Johnson & Johnson, McDonald’s, Microsoft, Nike, Procter & Gamble, Visa, Wallmart gibi 30 adet dünyaca tanınmış şirketin hisse senetleri kapsamı içindedir. 

[ii] Nasdaq 100 Endeksi; New York’taki teknoloji borsası olan NASA’da işlem gören ABD kökenli100 büyük teknoloji şirketini kapsayan bir endekstir. Kapsamı içinde Apple, Google, IBM, Neftli, Amazon, Tasla, Microsoft, Facebook, Twitter gibi dünyaca bilinen şirketlerin hisseleri yer almaktadır. 

[iii] S&P 500 Endeksi; 500 büyük Amerikan şirketinin hisse senetlerinin değerlerini gösteren bir borsa endeksidir. Bu endekste yer alan 500 şirketin hisseleri ABD hisse senetleri piyasasının yaklaşık dörtte üçünü kapsamaktadır. 

[iv] Dolar Endeksi (DXY); Doların, ABD’nin 6 büyük ticaret ortağı paralarına göre (Pound, Euro, Yen, Kanada Doları, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı) değerini ölçen bir endekstir. Endeks 100 ise Dolar bu paralara karşı eşit düzeyde demektir. 100’ün üstü doların aşırı değerli, 100’ün altı doların aşırı değersiz olduğunu gösterir. 

[v] DAX Endeksi; Almanya’nın en önemli 30 şirketini kapsayan hisse senetleri endeksidir. Bir şirketin hisse senetlerinin bu endekste yer alması için hisselerinin en az yüzde 33’ünün borsada yer alıyor olması gerekir. 

[vi] Şangay Kompozit Endeksi, Şangay Menkul Kıymetler Borsası’nın endeksidir. Endeks, Şangay Borsasında alım satım konusu olan şirket hisse senetlerini kapsar. 

[vii] Nikei 225 Endeksi; Tokyo Menkul Kıymetler Borsasında en fazla işlem gören 225 şirketin hisse senetlerini kapsayan borsa endeksidir.  

[viii] BIST 100; İstanbul Menkul Kıymetler Borsasındaki en büyük 100 şirketin hisse senetlerinden oluşan bir endekstir.

Yorumlar

  1. https://tr.investing.com/indices/volatility-s-p-500-advanced-chart 15 dakikalık grafikde yerel saat 10.15 de vix endeksi 60.13 e değince satış yapılmış 60 üstü türbülans ı gösteriyor bugün takip edilmeli kırılabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Finans piyasalarında sıkıntı giderek büyüyor.

      Sil
  2. Hocam elinize sağlık,
    Çin'in ihracata dayalı bir ekonomi olması ve ABD pazarındaki fiyat avantajını vergilerden dolayı kaybetmesi nedeniyle Avrupa'ya ihracatlarına daha fazla ağırlık vermeleri ve bizim ana ihracat pazarımızda daha sert bir fiyat rekabeti ortaya çıkartmaları bu sürecin sonunda karşılaşabileceğimiz risklerden biri olur mu?
    Avrupa da kendini korumak için Çin'e benzer tarifeler uygulamaya başlayıp, süreç herkesin birbirine yeni tarifeler koymaya başladığı bir şekle bürünür mü?
    Teşekkürler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gidişat öyle gibi. Avrupa ile Çin bir araya gelir de aralarında anlaşırlarsa o zaman da başka bir dünya çıkar ortaya. Benim aklıma Avrupa'nın Rusya ile barışıp doğal gaz alımına başlaması geliyor. Avrupa, Çin ve Rusya bu çerçevede bir araya gelirlerse ABD için farklı bir dünya oluşabilir.

      Sil
  3. Mahfi hocam Çin misilleme tarifesi yapsada bu Çin için de sürdürülebilir değil sanırım. Yüksek tarife listesindeki ülkeler paralarını develüe etmek zorunda olacaklar. Mesala Çin bu develüasyona ne kadar katlanabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çin misilleme yasa da yapmasa da ABD bu tarifeyi Çin'e karşı uygulayacağı için Çin misilleme yapar diye düşünüyorum.

      Sil
    2. Cin yapti zaten cuma gunu

      Sil
  4. Mahfi bey, bize sadece %10 gümrük uygulanmasının Türkiyenin avantajına olduğunu söylüyorlar. Ben bunun mantığını bir türlü anlayamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başkalarına daha yüksek oranlı gümrük vergileri uygulanacağı için bizim açımızdan bu avantaj haline geliyor.

      Sil
  5. Hocam bu sefer" krizden fırsat yaratamadık" diyebilir miyiz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiçbir zaman yaratamadık. Çünkü bizim kendi krizlerimiz var.

      Sil
    2. Elinize sağlık hocam. Çünkü bizim kendi kerizlerimiz var gibi okudum 😀

      Sil
  6. Hocam fırsatları kaçırıyoruz çünkü zoru seviyoruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim sorunumuz bambaşka. Bizde iktidarda olanlar hep orada kalmak istiyor. O nedenle dünyada olanı biteni değil sadece kendi durumlarını düşünüyorlar.

      Sil
  7. Hocam böyle fırsatları tepiyor olmamızın bilinçli yapıldığına inanmak istemiyorum, ancak her fırsatı bu şekilde elden kaçırmamızın da politik bir sebebi olmalı diye düşünüyor insan. Umarım dünyadaki krizlere göre fark yaratacağımız, fırsatlardan yararlanacağımız bir dönemi yakın zamanlarda yaşayabiliriz.

    YanıtlaSil
  8. Olan durumu tasvir etmişsiniz. Katma değer birsey okumadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen durumu tasvir etmek başlı başına katma değerdir.

      Sil
    2. Birseyleri okuyabilmis olmaniz kendiniz adina basli basina bir katma deger…

      Sil
  9. ABD gümrük vergi oranlarını arttırması sonucunda kendi borsasının değer kaybına uğrayacağını ve doların bazı para birimleri karşısında değerinin azalacağını ön göremedi mi hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öngörememiş olduklarını sanmam, muhtemelen kısa vadede kaybedip uzun vadede kazançlı çıkacaklarını düşünmüş olsalar gerek.

      Sil
  10. Hocam saygılar altın için bir öngörünüz varmıdır kısa vadede

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu aralar bütün dünyada herkes dolarını alıp gitme peşinde olduğu için altın bir düzeltme yaşıyor ama uzun vadede bu ortam devam ederse ki etmeyeceğine ilişkin hiçbir belirti yok, altın yeniden yükselişe geçebilir diye tahmin ediyorum.

      Sil
  11. Mahfi hocam, o zaman doları serbest mi bırakacağız, rezervde zaten eridi. ihracatçımız doların yükselmesini artık daha güçlü isteyecek ne dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu da yapamıyorlar çünkü o zaman carry trade ile gelenler ve Dolardan TL'ye dönenler tekrar dolara geçecekler ve kur iyice yükselecek.

      Sil
    2. tcmb menkul kıymet istatistiğ yayınlanmış. son iki hafta da yüksek yabancı çıkışından bahsediliyor

      Sil
  12. "Mukayeseli Üstünlükler Teorisi: Diyelim ki A ülkesinin toprakları hıyar üretimine çok uygun ve kilosu 10 liraya üretebiliyor. B ülkesi ise hıyarı üretimini 20 liraya yapabiliyor. O zaman B ülkesi hıyarı üretmeyip A ülkesinden alarak fayda sağlayacaktır. B ülkesi ise domatesi daha ucuza ürettiği için A ülkesine domatesi satacaktır.
    Trump bu teori yerine tüm hıyarları ben üreteceğim ve zengin olacağız diyor. İlkokul seviyesi bir mantık…"

    Hocam Trump ın ilkokul seviyesinde kalması mümkünmü?

    YanıtlaSil
  13. İthalatın ( altın karşılığı pata basılırken)
    Kontrol altına alınması bir nebze anlaşılır ama( ki sürdürülebilir olmadığı daha önce anlaşıldı)
    Abd dolar ı karşılıksız basıyor.
    Diş ticaret açığı vermesi ne kadar önemli?
    Cebaplayabilir misiniz?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kenan Bey, her şeyin bir sınırı var tabii. 1971'de doların altın karşılığının kaldırılması da böyle olmuştu. Böyle devam ederse dolar, dünya parası niteliğini kaybeder. Ki bu ABD'nin isteyeceği son şey olur herhalde.

      Sil
  14. Hocam,
    Bugün adına “ finans piyasaları” dediğimiz şey,aslında küresel anlamda ürün ve hizmetlerin arz ve talebinin fiyatlandığı yer değil midir?
    Ama burada ince bir nokta var;80’li yıllarla beraber serbest piyasanın içine neoliberal öğretinin eklemlenmesiyle,fiyatı belirleyen şartlara bir de “beklenti” eklendi.Kimin,neyi beklediğinin seçilemediği bir ortamda arz/talep fiyatlaması zarar gördü!
    İşte zurnanın zırt dediği yerde de tam burası bence.Bu noktadan sonra piyasaların fiyatladığı şeyin algı mı yoksa gerçek mi olduğunun ayrımını yapabilmek çok zorlaştı.
    Piyasalardaki alım satım davranışları ekonomik gerekçelerden ziyade,psikolojik gerekçelerle olmaya başladı.
    Bugün dünya piyasalarındaki fiyatlamaları meydana getiren alım/satım davranışları,aşırı iyimser veya aşırı kötümser kararlar ile yapılıyor.
    Bu çalkantıdaki asıl sıkıntının bu olabileceğini düşünüyorum Hocam.
    Gerçek bilgiye ulaşmanın hayli zorlaştığı bir dijital çağda yaşıyoruz.Bu nedenle,üzerimizde “beklenti yönetimi” uygulanmadan doğru kararlar verebileceğimiz bilgi kaynaklarına ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.
    Hem yazdığınız hem öneride bulunduğunuz kitaplardan bir hayli istifade etmiş biri olarak,siz ve sizin gibi aydınların da yol göstericiliğine ihtiyacımız var.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  15. Hocam bu ABD borsalarından hisse almak için bir fırsat olabilir mi ?

    YanıtlaSil
  16. Adam dağilmak üzere olan avrupayı bir birine kenetledi..sıra dogu blogunda...abd yi dünyada yalnızlaştıryor..sonunda bu herife güvenen ulke ve siyasetciler yarı yolda kalacak gibi...yaptıgı tüm bu deli saçması işler abd nin kamu borcu icin mi sizce?ben boyle oldgunun düşünuyorum..faizi hızla düşürmek istiyor sanki

    YanıtlaSil
  17. Trump tarifeleri sadece bahanedir. Başta abd olmak üzere dünya borsalarında zaten fazla şişkinlik vardı. Abd borsalarinin değeri abd gsyh sinin % 150 sini dahi aştı bir ara. Düzeltmelerin olması şarttı. Piyasalar hep bir r bahane bulur ya da uydurur. Zaten asiri finansal genlesme yüzünden küresel ekonomi uretimden koptu kopuyor.

    YanıtlaSil
  18. Hocam Trump mezarlıkta ıslıkmı çalıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yaptığını ben anlamıyorum. Hatada ısrar felaket getirir.

      Sil
  19. Sayın hocam. Fırsatı yine kaybettik diyoruz ama, tezgahımızda çağa uygun talep edilebilecek fazla ürün yok sanki. Gün geçtikçe de yapısal bir sürü nedenden dolayı ürün yelpazemiz daralıyor. Ürün kalitemiz hep eksiye gidiyor. Malum ABD Türkiye'ye uzak taşıma maliyeti de binince rekabetimiz sıfır oluyor. Trump bize kıyak geçse de bizim kendimize hayrımız yok.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Faizin Doğuşu ve Yasaklanışı

Osmanlı'dan Devraldığımız Borçlar