Borsalar Yanıyor
Yakın geçmişe kadar ticaret savaşları döviz kuru aracılığıyla yürütülüyordu. Çin, tam anlamıyla bir dalgalı kur rejimi uygulamadığı için merkez bankası (PboC) Yuan’ı müdahalelerle düşük düzeyde tutabiliyor ve bu yolla ithalatı kısıtlayıp ihracatı artırabiliyordu. Dolar, dalgalı kur rejimine göre piyasada belirlendiği için ABD’nin elinde kuru kullanarak ithalatı kısıtlayıp ihracatı artırma imkânı yoktu. ABD, Çin’in kur yoluyla yürüttüğü ihracat politikasına öteden beri karşı çıkıyor, Dünya Ticaret Örgütüne baskı yaparak Yuan’ı gerçek değerine getirmeye uğraşıyordu. Çin, bu konuda düzeltme yapacağına söz verdiği halde hiçbir zaman ABD’nin istediği ölçüde düzeltme yapmadı. Bu baskılardan sonuç alamayınca ABD, ticaret savaşlarını çok daha sert bir alana taşıyarak gümrük vergilerini artırma yoluna gitti. Bir sonraki aşama muhtemelen ithalata kotalar konulması ve yasaklamalar olacak. Bütün dünya nefesini tutmuş hangi ülkenin nasıl bir ithalat sınırlaması getireceğini anlamaya çalışıyor. Dünya, yeniden Bretton Woods öncesindeki ortama dönmüş görünüyor.
Trump yönetiminin bütün ülkelere yüzde 10 standart gümrük vergisi oranı ve bazı ülkelere bu oranın üzerine ayrıca ek gümrük vergisi oranı uygulama kararını açıkladığı 2 Nisan 2025 tarihinden itibaren dünya borsalarında ciddi düşüşler oldu. Başta önde gelen Amerikan şirketleri olmak üzere dünyada hisseleri borsalarda alım satım konusu olan pek çok şirket ciddi değer kaybına uğradı. ABD’nin en ağır gümrük vergisi uygulamasına Çin muhatap oldu. ABD Çin’e uyguladığı yüzde 20 gümrük vergisine ek olarak yüzde 34 ek vergi uygulamaya başladığını açıkladı. Böylece Çin’den ABD’ye ihraç edilen malların gümrük vergisi yüzde 54’e çıktı. Çin, bu karara misilleme yaparak ABD’den ithal edeceği mallara yüzde 34 gümrük vergisi uygulayacağını açıkladıktan sonra bu kez ABD, Çin’e ek yüzde 50 vergi daha koyarak toplam oranı yüzde 104’e çıkardı. Buna karşılık olarak Çin de ABD'ye karşı gümrük vergisi oranını toplamda yüzde 104'e yükseltti.
2 Nisan’dan bugüne dünyanın önde
gelen borsalarının önemli endekslerindeki değişimleri ve BİST 100 endeksindeki
değişimi aşağıdaki tabloda sunuyorum.
Tabloya göre Trump’ın gümrük
vergilerini açıkladığı 2 Nisan’dan bu yana dünya borsa endeksleri yüzde 11 ile
13 arasında değer kaybı yaşamış. En ilginci ise en yüksek gümrük vergisi oranı uygulanacak
olan Çin’in borsa endeksi Şangay Kompozit Endeksinin yüzde 5 değer kaybetmiş
olması.
BİST 100 İstanbul Menkul
Kıymetler Borsası Endeksi de çok ilginç. Bizim borsa asıl değer kaybını Ekrem
İmamoğlu’nun diplomasının iptali kararından sonra yaşamış. Diplomanın iptal
edilmesi öncesinde 10.862 olan BIST 100 Endeksi, Trump yönetiminin kararları
öncesinde yüzde 13,1 oranında değer kaybetmiş. Trump kararları sonrasındaki
kayıp ise yok denecek kadar düşük.
Demek ki neymiş dış güçlerden
önce iç güçler önemliymiş.
Hatayı önce kendinde ararsan yol
alırsın, hatayı hep başkalarında ararsan ileri gidemezsin.
AB ve Asya piyasalarına göre bu işten en az etkilenecek olan Çindir.
YanıtlaSilAma bu işten Trump karlı çıkacaktır. Şimdiden herkesi uzlaşmaya zorlamanın zaferini görüyor kendisinde. Kısa vadede matematik tersini söylesede orta vadede karlı çıkan Trump olacaktır.
Daron acemoğlu, X'te Pirus zaferi göndermesi yapmış. Ama hesaba katmadığı siyaset bilindik kurallarla işlemiyor olması. O da matematiği şaşırtıyor.
Bu itiş kakışın kazananı olmayacak.
SilSon paragraf bütün yazıyı özetler nitelikte .
YanıtlaSilDünya ticareti açısından , yeni bir döneme giriyoruz teşekkürler Mahfi eğilmez Hocam
Hocam ben oteden beridir liberal ekonomik politikalari savunuyorum. Gumruk vergilerinin kaldirilmasini ve serbest ticaretin kolaylasmasindan yanayim. Sizce bu yeni gelen gumruk vergisi artirma furyasi ve ticaret savaslari neticesinde dunya artik kapali ekonomilerin yeniden hakim oldugu bir caga mi evriliyor?
YanıtlaSilBenim görüşüm öyle. Orta çağ anlayışına dönüş eğilimindeyiz.
SilÇin hala neden altın alıcısı konumunda acaba Mahfi Bey
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
SilHocam bütçe açıği bu yılın ilk iki ayı önceki ayın ilk iki ayına göre %47 artmış. Bütçe açığını toparlayamadık ki dış ticaret savaşlarına karşı bir refleks geliştirelim. Enflasyonla bütçe açığı arasında sıkıştı kaldı ekonomi yönetimi iki uclu sorun yani öyle değil mi hocam
YanıtlaSilKonu sadece ekonomi değil. Ekonomi dışındaki konularda da çok kötü durumdayız.
SilKıymetli hocam merhabalar. ABD'nin bu ticaret savaşına girmesiyle dünya genelinde hemen hemen tüm borsalar eksi vermeye başladı. Bizler de zaman zaman ABD borsalarında işlem yapmıştık, bu beklenmeyen krizden hemen önce yatırımlarımızı çekmiştik. Şimdi hisseler neredeyse pandemi dönemindeki puanlara kadar geriledi. Bu durum ABD borsalarından hisse alımı için bir fırsat mıdır, sizin görüşleriniz nelerdir? Sizce borsalardaki bu gerileme ve durgunluk ne kadar süre devam eder? Şimdiden teşekkür eder, mutlu günler dilerim.
YanıtlaSilTrump bu adımları geri çekmezse epeyce sürer gibi görünüyor.
SilSaygılar hocam...
YanıtlaSilSevgiler
SilHocam , Borsa endeksi saadet zinciridir. Saadet zincirine giriş olduğu müddetçe problem yoktur.
YanıtlaSilTürkiye için bu bir fırsat olabilir, iç siyaseti yatıştırıp güçlü Türk lirası politikası ile borsayı yükseltip, ucuzlayan hammadde tedariki ile sanayisini daha da geliştiremez mi?
YanıtlaSilSizce Türkiye iç siyaseti yatıştırabilecek gibi görünüyor mu?
Silİç siyaset ;İngiltere ve AB’nin İmamoğlu olayında muhalefeti yok sayması , ABD’nin ise iktidarı destekleyici tavır alması ile birlikte en azından bir sonraki ABD seçimlerine kadar çok büyük ve ezici bir üstünlükle iktidarın eline geçmiştir. Hayırlı uğurlu olsun
Sil"krizi fırsata çevirmek " , gerçekten şehir efsanesi oldu . Hocam bu efsane kendi başına konu başlığı olur mu ?
Sil1929 buhranına benzerligi varmı hocam..sonuclari yıkıcı olurmu sizce?
YanıtlaSilEğer böyle devam ederse 1929 Buhranını ararız.
Silhocam iç güçler önemli madem..dünya ekonomisi ve borsalar yerine biraz da ülkemizdeki et fiyatlarından,araba fiyatlarından biraz bahsetseniz..giyim mağazası sahibi,kendi işimin patronu,sürekli 5-6 asgari ücretli çalışanı olan biri olmama rağmen sıfır araba alamıyorum,bayramda lüks bir yerde tatile çıkamıyorum,onun yerine memlekete gidiyorum anca, ve çok sevmeme rağmen her akşam dışarda et bile yiyemiyorum bu ülkede..
YanıtlaSilBunlar pek kişi tarafından her yerde dile getiriliyor zaten.
SilÇin'in yuan ın değerini düşük tuttuğu tamamı ile şehir efsanesidir. Son 30 yılda usd/yuan kuru neredeyse değişmemiştir.
YanıtlaSilİşte o Yuanın değerinin düşük tutulduğunun kanıtı zaten.
SilUnuttuğunuz bir şey var bizim yurt dışı borsalar uzun zamandır ralli yapıyordu bizim ki 2 yıldır ya düşüyor ya yerinde sayıyor zaten hisseler tl ve dolar bazlı diplerde...
YanıtlaSilNerede unuttuk?
SilMerhaba, Çin Merkez Bankası'ndan sürpriz hamle: Dolar alımları azaltılacak haberlerini okuyoruz.
YanıtlaSilHatta elindeki ABD tahvillerini satmaya başlıyor.
SilABD de bunu istiyordu, bu sayede doların değeri düşecek. ABD'nin ihracatta eli rahatlayacak çünkü değerli dolar cari açığa neden oluyordu.
SilTrump ABD içinde üretimi artırmayı hedefliyor ama bunun için insana ihtiyacı olduğunun farkında değil. ABD de işsizlik problemi yok ve iş arayanlarda fabrikada çalışmak istemezler zaten. Bir taraftan da yabancılara karşı ırkçı bir politika izliyor. Yani istese de çakışacak kimseyi bulamayacak. Zaten üretim teknolojisi olarak bir Almanya veya Çin kadar da iyi değil ABD. Bu durum ABD de fiyatların yükselmesine ve fakir halkın daha da fazla etkilenmesine neden olacaktır.
YanıtlaSilRobotlarla yapılacak yüksek sanayi üretimini istiyor he eşeyin gelmesini değil. Robotla yapışan üretim Amerika’da da yapılabilir.
SilHer ne olursa olsun, Türkiye bu durumdan ciddi anlamda olumsuz etkilenecektir. Çin’in ABD’ye yıllık ihracatı 540 milyar dolar civarında. Bu ürünlerin tamamını iç pazara satamayacaklarına göre, dünya üzerindeki diğer ülkelere satılmak üzere 540 milyar dolarlık mal piyasaya sürülecektir. İlk alıcının Avrupa Birliği olacağını düşünüyorum. Ne yazık ki, Türkiye toplam ihracatının %50’sini (yaklaşık 130 milyar dolar) Avrupa Birliği’ne yapıyor. Burada, Çin ile fiyat rekabetine giremeyeceğimiz ve pazar payımızın düşeceği düşünüldüğünde, Türkiye’nin önünde iki seçenek var: Ya yeni müşteri bulacak, ki bu oldukça zor bir süreç olacaktır; zira çıktığı her pazarda Çin’i rakip olarak karşısında bulacaktır (ABD pazarı hariç) ya da yerel parasını dolar karşısında değersizleştirerek ithalatı engelleyecek ve döviz talebini baskılayacaktır.
YanıtlaSilSonumuz hayırlı olsun.
Ben de aynı şeyi düşünüyorum.
SilKesinlikle katılmıyorum Çin zaten şuanda Türkiye için her yerde rekabetine devam ediyor. Çin’in ABD ye satamadığını AB ye satacak iddiası da çok saçma çünkü ABD ye satamadığını ABye satabilmesi için kayıp kadar talep hacmi oluşması gerekir AB de. Türkiye’nin şuanda en doğru hamlesi yabancı yatırımcı için ilave teşvikler uygulayıp AB ve ÇİN’den kalıcı yatırım almasıdır
SilÇin fiyatları resmen damping düzeyinde rekabet çok zor.
SilÇin, Türkiye'den ucuz fiyat verdiği anda Türkiye'nin ihracatı düşer. Sadece Çin değil: Vietnam, Tayland, Endonezya, Hindistan da var.
SilHocam , Çin Avrupaya şuanda mal vermiyor mu Trumpın çıkışından sonra mı AB ye rotayı çevirecek. Zaten şuanda rekabet halindeyiz
SilEmeğinize sağlık
YanıtlaSil🙏
SilDünya ticaret örgütünün gümrük vergilerine standart koyma yada müdahale yetkisi yokmu Mahfi hocam?
YanıtlaSilVar ama ABD kullandırtmıyor o yetkiyi.
SilHocam sizce ekonomi yönetimi hatayı haritada nerde aramalı?
YanıtlaSilTam oturdukları yerde.
SilEspriniz gerçekten çok orjinal ve hiç duyulmamış bir espri.
SilO bir espri değildi aslında.
SilHocam elinize sağlık.
YanıtlaSilAB ile yürürlükte olan gümrük birliginin ülkemiz açısından artı ve eksilerini açıklayıcı bir yazı kaleme alabilirmisiniz. Teşekkürler
Biraz daha bekleyip bu gelişmelerin nereye varacağını gördükten sonra yazabilirim.
SilÇin %84 daha uyguladı bugün
YanıtlaSilEvet ben yazdıktan sonra uyguladılar ben de yazıya koydum.
SilSavas cikinca Turkiye tarafsiz kalir mi?
YanıtlaSilHangi savaş?
SilDemek ki neymiş dış güçlerden önce iç güçler önemliymiş. Hocam yazıyı sonuna kadar okudum ne güzel özetlemişsin ama sonunda bir siyasi laf çakmadan yazamıyormusunuz? Sizleri tarafsız Bilim insanları olarak daha yükseğe koymak istiyoruz ama mızıkçı çocuklar gibi sonun bir siyasi laf sokuşturmanız hoş olmamış. Saygılar.
YanıtlaSilO sondaki yorumun siyasetle hiç ilgisi yok, bir gerçeğin tarafsızca tespiti o cümle. Taraf olanlar için sanki siyasi bir eleştiriymiş gibi geliyor ama ne yazık ki gerçek durum.
SilSkor: Atan 104, Karşılayan 84 Rezerv paranın evine dönme beklentisinin sonuçlanmasını bekliyoruz. Selam ve saygılarımla.
YanıtlaSilKarşılayan da % 104.
SilGüncellendi:
SilABD Başkanı Donald Trump Çin’e yönelik vergileri yine yükseltti. Gümrük vergisi derhal geçerli olmak üzere yüzde 125 oldu.Tüm dünyanın geri kalanına vergiler 90 gün durduruldu. Sadece %10 oranı geçerli olacak.
https://gazeteoksijen.com/dunya/75-ulkenin-yeni-vergi-oranlari-90-gun-ertelendi-abd-cine-yonelik-vergileri-125e-yukseltti-239254
Sil:)
Sil145%:)
SilYansın bu dünya bitsin bu rüya.
YanıtlaSilUluslararası piyasalarda spekülatif fırtınalar koparken bizim sanayi odaları ticaret odaları meslek odaları sessizliğini koruyor herhalde bekle gör politikası olarak yorumluyorum bilmiyorlar acemiler diyemiyorum ellerinde yetişmiş eleman olmadığını düşünmüyorum hatırlatmak için tekrar ediyorum öncelikle küçülmeye ve harcamalarını kısarak harekete geçmeye başlayacaklarını tahmin ediyorum ama bu iş gücünü azaltma değil üretimi arttırmak için deneyimli iş gücüne ihtiyaç olacak sonra borsada işlen gören büyük şirketler geri alım ile kendi piyasa prestijini koruyup küçük yatırımcıya da zor günler yaşatmayacaklardır uyguladıkları bekle gör politikasının dozunu kaçırmadan siyasetlerini uygulamaları düşüncesindeyim dışa bağımlılığı azaltarak yerli ürün ile üretim faaliyetine devam edip iç piyasayı doyurduktan sonra artık ürünler ile ihracata yönelip el birliği ile üretime yönelinmeli meslek erbapları sanatkarlar çocuklarına kendi mesleklerini öğretmeleri de kültürümüz acısından önemli olduğu düşüncesindeyim çocukluğumdan aklımda kalan nostaljim
YanıtlaSilYERLİ MALI TÜRKÜN MALI HERKES ONU KULLANMALI
SAYGILARIMLA
Kaleminize saglik Hocam...Bir yabanci ulkede bir yabanci sirkette, satin aldigi mallarin tamami vergilerden etkilenen bir calisan olarak yaziyorum bunu. Biliyorum ortalik toz duman, belki ben de direkt etkilenecegim bu olanlardan. Ama yine de size icimi dokmek ve baska perspektif vermek istedim. Cin'in WTO'ya girmesiyle gemi aziya alan vahsi kapitalizmin, asiri tuketimin bir sekilde kontrol altina girme ihtimali beni sevindirmedi degil... Cevreye, kaynaklara verilen bunca zarar sonrasi ESG dayatmalari, sustainability hikayeleri ile yutturmaya calistilar bu zarari bize. Sili Atacama, Gana Katamanto resimlerine bakip da insanligindan utanmayan var midir bilmiyorum. Berlin duvarinin cokusu, Clinton'in MFN'i imzalamasi gibi 2 Nisan'da beynimin fotograf albumune girdi. Saygilarimla
YanıtlaSilTrump Çin'den Osmanlının eskiden yaptığı gibi arz-ı haraç alıyor 😂
YanıtlaSilBİST100'ün düşmeme sebebi devlet bankalarının hisse alımı olabilir mi ?
YanıtlaSilYüzde 100. İmamoğlu olayından hemen sonra devlet bankaları alım yaptığı halde % 13 düştü BİT 100.
SilHocam Trump'ın Çin hariç tüm ülkelere uygulanan gümrük vergilerini geçici olarak %10'a düşürmesini nasıl yorumlamak gerekir. Bu Türkiye'yi nasıl etkiler?
YanıtlaSilKârdan zarar ettik.
SilSizin sözlerinizle sizi köşeye sıkıştırmaya uğraştığımı zannetmeyiniz lütfen.
YanıtlaSilBu ülkede rasyonel kalabilen birkaç kişiden birisiniz, bu nedenle soruyorum:
Çin'de "devlet korkusu", oranın vatandaşlarının iliklerine kadar işlemiş durumda. Buna rağmen, yabancı yatırımcılar yatırım yapmaya devam ediyorlar. Çünkü biliyorlar ki; Çin'in "demokratik bir yönetim düzeni"ne geçmesi şu an çok zor. Yabancı yatırımcılar, Çin'de var olan sisteme adapte olarak yatırım yapıyorlar.
Türkiye ise, yönetimsel anlamda uzun süredir savruluyor. Demokrasimiz hiçbir zaman tam olmasa da, ağır-aksak işleyen demokrasiye benzer bir şey vardı ülkemizde; o da epeydir çatırdamaya başladı.
Şimdi, mevcut durumu (ve "yakın geleceği") baz alarak; projeksiyon tutmanızı rica ediyorum:
"Yabancı yatırımcı", Türkiye ile ilgili şunu demeye başlar mı:
"Türkiye 2025 yılı itibariyle; hem hukukun üstünlüğünün tamamen çökmesi, hem siyasette 'tek adam rejimi'nin pekişmesi sebebiyle, bizim bildiğimiz-alıştığımız anlamda demokratik düzenini yitirmiş vaziyette. Yakın geleceğe baktığımızda bile, demokratik teamüllere dönebileceklerine dair herhangi bir işaret de göremiyoruz. Bu sebeplerden ötürü; Türkiye'de 'hukukun üstünlüğü ve demokrasi'nin artık olmadığını kabul ediyoruz. Türkiye'ye yatırım yapmaya devam edebilmemiz için, onların 'tek adam rejimi'ne biz de adapte olacağız."
Bir ülkenin yatırımcı açısından en önemli göstergesi istikrarlı olması. Elli yıl boyunca otoriter bir rejimde kalmış ve demokrasiye geçiş eğilimi göstermemiş bir ülke elli yıl boyunca iyi kötü demokratik bir yapıda gidip de otoriter bir rejime geçmeye yönelmiş bir ülkeden daha istikrarlıdır. En istikrarsızı da otoriter yönetimle demokratik yönetim arasında gidip gelen ve ikisi de olamayan ülkelerdir. Biz o kategorideyiz.
SilHocam Trump ın U dönüşü borsaları çoşturdu bu Çin i nasıl etkiler?
YanıtlaSilBu hamle Çin'i yalnız bırakma hamlesi. Trump yönetimi AB ile Çin'in bir araya geleceğini, batı blokunun ABD'yi yalnız bırakabileceğini gördüğü için geri adım attı. Çin, olumsuz etkilenecek ama ABD de olumsuz etkilenecek.
SilDünya global ekonomik krizlerinin peşine dünya savaşları gelmiş tarih böyle. acaba 2010 abd mortgage krizi peşine 2020 pandemi eklenmesi ve dünya ekonomisinin dengeye oturamaması abd ve ab nin payınıngiderek azalırken brics grubunun payını büyütmesi ve gidişatın mevcut dinamikle artarak devam edeceginin anlaşılması üzerine kaybeden grubun siyasi-askeri lideri abd nin son gümrük vergileri ile savaş çıkarmadan barış içinde pastayı eski dilimlere çevirmek istemesinden mi kaynaklanmaktadır?ya çin çatışma yerine uzlaşmaya gidip kendince uygun zamanı kollayacak ya da uygun zamanın zaten gelmiş oldugunu düşünüp reste rest ve soguk savaş gerekirse sıcak savaşa mı girişecek ?sonuç her 2 halde belirleyici olan çin olacak.trump hızla rus-ukrayna savaşını rusya lehine ve abd için de ukraynanın zenginliklerine çökerek rusyayı çine karşı yanına çekerek bitirmek istiyor.ortadoguda iranı zayıflatarak gerekirse askeri operasyonla çin blogundan kopartıp ortadoguda barış?israil güvenligini saglayıp dogu akdeniz ve basra enerjisini AB ye sus payı olarak vermeyi planlıyor olabilir sonuçta rusya iran japonya kore hindistan çinin yanında konumlanamayacaklar ve abd istedigini alacak eger çin yine de direnirse tayvan ile çin destabilize edilip batı sermayesi çinden çekilecek sonuçta abd her geciktigi saniye bu planını gerçekleştirebilme kapasitesinin zayıflayacagını gayet iyi bildigi için hızla hareket ediyor ocak ayında yemin etti 3 ay içinde bütün hedeflerin dügmesine basarak süreçleri harekete geçirdi sonuç olarak bizim giib ülkeler santranç tahtasında piyon durumunda görünüyor ancak clintonun başkan olarak TBMM de yaptıgı konuşmada işaret ettigi husus şimdi ete kemige bürünüyor.Şöyle demiş idi 21.YY da dünya yeni bir düzene gidecek ve bunu belirleyecek önemli ülkelerden birisi de Türkiye olacaktır demiş idi bakalım bekleyip görecegiz
YanıtlaSilABD kendi çukurunu kendi kazdı ve kendi kendini çukura itti.
YanıtlaSilGelecek olan yüksek enflasyon ABD de sonun başlangıcı .
Krize yatay geçiş.
SilHocam merhaba,
YanıtlaSilÇin borsası için Şangay kompozit endeksini almanız durumu tam olarak yansıtmıyor bana kalırsa. O endeks daha çok devlet destekli, yerel ve uluslararası yatırımcıların da çok bulunmadığı firmaları içeriyor. Oysa ki uluslararası yatırımcı payı büyük teknoloji ve ihracat şirketleri (örn. Alibaba, BYD, Xiaomi) Hang Seng (Hong Kong) borsasında ve orada da 2-9 Nisan arası düşüş %12,5 civarı (Nisan 2 =23202, Nisan 9= 20264). Bu da Çin'in bu karardan ciddi oranda etkilendiğini gösteriyor.
Saygılarımla
Doğru diyorsunuz.
Silhttps://www.dunya.com/ekonomi/yabanci-yatirimcidan-25-milyar-dolarlik-hisse-ve-tahvil-satisi-haberi-771611
YanıtlaSilMahfi hocam, 2025 senesinde ekonomide olanları (iç ve dış ekonomik datalar, gelişmeler) "Ekonomide Distopia" diye kitap olarak yazıp zaman makinesi ile çok değil 2 sene öncesine yollarsam ciddiye alıp basacak yayın evi bulur muydum?
YanıtlaSil😊
SilHocam burada Çin'in yuanı gerçek değerine getiremediği dalgalı kur rejimi uygulamak istemediğini yazmışsınız. Türkiyede bundan sonra dalgalı kur rejimi uygulamama gibi lüksü olabilir mi? Veya düzenli bir artış yapma. Ekonomik olarak Türkiye için mümkün mü?
YanıtlaSilBaskılanmış bir değerden serbest değere geçmek daima maliyetli oluyor. Bunu biz kiralarda yaşadık. Enflasyon yüzde 80 olduğu halde kira zammı % 25 olarak sınırlandırıldı. Bu sınır kaldırılınca bu kez kiralar enflasyonun da üzerinde arttı. Onun için Türkiye'nin kuru serbest bırakmasının bazı maliyetlere olacaktır. Buna karşılık sonsuza kadar kuru tutmak da mümkün olmayacağına göre bir yerde yavaş yavaş serbest bırakmak gerekir.
SilSonsuz degil de secime kadar bu politikayla mumkun mudur?
SilSeçime çok var. Erken seçim olmadığı sürece.
SilHocam bir sorum olacak; Ömer Üründül'ün spor yorumculuğu ile Abdurrahman Yıldırım'ın ekonomi yorumculuğu arasında uzun dönemli bir denge ilişkisi var mıdır acaba?
YanıtlaSilKişilerle ilgi yorum yapmam.
SilMahfi eğilmez in kişiliğini ve yorumlarını beğenirim
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
Silzamanında çin yerine japonya vardı ve o kadar ucuz araba üretyoırdu ki abd otomobil sanayisinin bitirmek noktasına geldi onlarda iç pazarlarını korumak için mecbur kota vergiler gibi korumacı uygulamalar yaptı bu gayet normaldir zamanında japonyayla ortaktılar japonu bırakıp çine geçtiler şimdide çin çok gelişti çini bırakıp hindistana geçecekler bence dünyanın ekseni değişmek üzere
YanıtlaSilÇin'in gereksiz üretimini ve global tüketim israfını frenleyecek hamleler bunlar. Dünya ticaretindeki daralma küresel ısınmayı da önleyecek. Dünya gezegeninin geleceği için güzel gelişme.
YanıtlaSilSiz dünya gezegeni için ABD'den iyi bir hamle geldiğini hiç gördünüz mü? Ben görmedim.
SilHocam bu vergi artışları Çin ve ABD arasında ticaret savaşlarına sebep olur mu?
YanıtlaSilOlmaz mı?
Sil2025 Altına hücum yılı mı oldu? Altın rekor üstüne rekora koşuyor. Altın saçlı adam yüzünden mi bunlar?
YanıtlaSilAltın/ons 3.200 doları aştı, ülkeler de ciddi miktarda altın stokluyor, bu iş nereye kadar sürecek?
SilBu mecradaki her yazınızı okuyorum.Yazıların altındaki her yorum ve eleştiriyi de okumaya özen gösteriyorum.Çünkü sizi fikirlerinizden,kitaplarınızdan ve yazılarınızdan zaten biliyorum.Ama okurlarınızı/takipçilerinizi tanımıyorum.Neye, ne kadar vakıf olduklarını anlayabilmek;kendi eksiklerimi de tespit edebilmek için yapıyorum bunu…
YanıtlaSilSon 4-5 makalenizin temelini oluşturan ticaret savaşı veya abd-çin mücadelesinde,tarihsel perspektifi pek dikkate almadan analizler yapıldığını düşünüyorum.
İzniniz olursa abd- çin karşılaştırması yaparken dikkate almaya değer olduğunu düşündüğüm iki bilgiyi burada paylaşmak isterim:
• Çin, 4000 yıllık bir medeniyetin günümüze ulaşan devletinin adıdır.Abd ise 250-300 yıllık bir devlettir.
• Çin,daha 1820 yılında,dünya gayri safi yurtiçi hasılasının %30’undan fazlasını üretebilmiştir.
Saygılarımla.
Çok doğru.
SilÇok güçlü şirketleri karşısına aldı bu davranışları ile, akıllı bazı Cumhuriyetçiler gümrük tarifelerinin belirlenmesi yetkisini Trump'ın elinden alması bekleniyor. Bu akım diğer konulara da sıçrarsa Trump başkan olarak her konuda "topal ördek" olabilir yakında. AC
YanıtlaSilBorsalar yanıyor, piyasalar yanıyor. İnsanlar ekonomik sorunlardan daha fazla psikiyatristlere gidiyor ama koca koca profesör olmuş uzman doktor olmuş psikiyatristler ankaranın göbeğinde tunalı caddesinde, maidan iş merkezinde 6000- 8000 tl psikiyatrist ücreti alıp fiş de kesmiyor günde en az 10 kişiye bakıyorlar. Berber daha geçen ay 300 tl olan traş ücretini 400 tl yapmış günde ortalama 20 kişiyi traş ediyor, abi pos makinem bozuk ya peşin ya da ibana at diyor , peşin verince fiş de kesmiyor. Diyetisyen Ankara Mustafa Kemal mahallesinde haftalık bir kere olmak üzere ayda 4 defa gittiğimde 4000 tl ücret alıyor ya elden ver diyor ya ibana at diyor fiş de kesmiyor. Hele Çayyolunda Ahmet Taner Kışlalı caddesinde oturdukları villalardan grafik atölyesi ve reklam ajansı işi yapan Artvinli adam, şirketin reklam afişleri için 1 milyon tl fiyat istiyor ama elden peşin ver yüzde 20 indirim yaparım diyor tabiki bu adama işi yaptırmadık afişleri yapay zeka ile cizdirtip printer ile bastirtdik inanılmaz ekonomik oldu. Maliye ve Mehmet Şimşek varsa yoksa ev sahibinin kirasından zarar etse de etmese de vergi almaya çalışıyor. Bu da kayıt dışı ekonomi olmuyor mu?
YanıtlaSil