Altının Geleceği

Pandemiyle birlikte düşüşe geçen altın üretimi sonrasında yeniden toparlandı ve artışa geçti. Aşağıdaki grafik dünya altın üretimindeki gelişmeleri gösteriyor:

Üretimdeki bu artışın ardında altın talebindeki hızlı yükselme yatıyor:

Grafikteki çubuklar çeyrekler itibarıyla kırmızı çizgi ise yıllık bazda değişimi gösteriyor.

Merkez bankaları, dolar rezervlerini altınla değiştirme faaliyetine devem ettikleri için altın almayı 2024 boyunca sürdürdüler:

Bu gelişmeler ışığında 2025 yılında altına olan ilginin devam etmesi bekleniyor. Altın analistleri ve yatırım uzmanları 2025 yılında altının ons fiyatının 3.000 dolar ve üzerinde olacağını tahmin ediyor. Bugün itibarıyla altının ons fiyatı 2.865 dolar dolayında olduğuna göre 3.000 dolara yükselmesi halinde altın, yatırımcısına yüzde 5’e yakın bir kazanç sağlayacak demektir. Riski en düşük yatırım araçlarının başında geldiği için yıllık getirisi de öyle çok yüksek değil buna karşılık dolar enflasyonunun üzerinde bir getiri sağladığı görülebiliyor.

Türkiye’deki durum açısından baktığımızda altın çok daha değerli bir yatırım aracı olarak öne çıkıyor. Çünkü bizde altının gram fiyatını iki unsur etkiliyor: Altının ons fiyatı ve doların değeri. Bir yıl önce (7 Şubat 2024’de) gramı 2.000 TL idi, bugün 3.315 TL olduğuna göre altın, son bir yılda yüzde 66 değer kazanmış. Aynı dönemde TL mevduat hesapları yıllık yüzde 50 dolayında brüt faiz veriyorlardı. Dolayısıyla altın, yatırımcısına mevduattan daha fazla kazandırmış.

Önümüzdeki dönemde altın fiyatlarının nasıl bir gelişme içinde olabileceğini tahmin etmek için piyasaları ve dolayısıyla altın fiyatlarını etkileyebilecek gelişmelerin neler olabileceğini tahmin etmek gerekiyor. Son dönemde altın fiyatlarını yukarıya doğru iten gelişmelerin başında Rusya – Ukrayna Savaşı ve İsrail – Filistin Savaşı etkiliydi. Savaşlar ve diğer felaketler piyasalar üzerinde bundan 15 – 20 yıl öncesinde olduğu kadar büyük ve sürekli etkiler yaratmıyor. İlk anda bir çöküşe yol açıyor gibi olsa da ardından hızlı bir toparlanma geliyor. Bu tür çöküşler altına dönüşü körüklüyor ve dolayısıyla altın fiyatları yükseliyor. Bugün piyasalar açısından Rusya – Ukrayna Savaşı çoktan bitmiş gibi, İsrail – Filistin Savaşı da etkisini yitirmiş gibi duruyor. Dolayısıyla bu iki olgu artık altın fiyatı üzerinde etkili değil. Piyasaları dalgalandıran ve altın fiyatını yukarıya iten bir başka olgu Trump’ın açıkladığı ticaret savaşlarıydı. Çin’e, Kanada’ya, Meksika’ya, Avrupa Birliği’ne ve diğer bazı ülkelere ek gümrük vergileri uygulayacağını açıkladığında bu uygulamanın karşılıklı hamlelere yol açarak dünya ticaret hacmini gerileteceği ve dolayısıyla uluslararası refahı düşüreceği endişesi yaşandı. Bu endişeler insanları ve fonları yeniden güvenli liman olarak kabul edilen altına yönlendirdi ve bunun sonucu olarak altın fiyatları yükseliş seyrini sürdürdü. Ne var ki Trump, dediklerini yapmanın o kadar da kolay olmadığını görünce Çin’e yüzde 60 düzeyinde uygulamayı düşündüğü ek gümrük vergisini yüzde 10 düzeyine düşürdü. Bunun üzerine ABD’ye karşılık vermeyi düşünen Çin bu düşüncesini erteleyince piyasa yumuşadı. Trump’ın, Kanada ve Meksika’ya uygulamayı düşündüğü yüzde 25 oranındaki ek gümrük vergilerini bir ay ertelemesi de bu yumuşamayı destekledi. Bir ay öncesine göre piyasalara biraz daha olumlu bir hava gelmiş olsa da Trump’ın görevde olduğu süre içinde belirsizlikler piyasaların üzerinde Demokles’in Kılıcı gibi durmaya devam edecek. 2025 yılında altın fiyatını etkileyecek önemli etkenlerden birisi de merkez bankalarının altın alımlarına devam edip etmeyeceği olacak.

Türk altın yatırımcısı açısından altın fiyatı kadar önemli bir gösterge de doların değeri. Bugün itibarıyla 107,7 düzeyinde olan Dolar Endeksi (DXY) bize doların altı önemli para birimine karşı aşırı değerli olduğunu gösteriyor (100’ün üzeri aşırı değerlilik göstergesidir.) ABD ekonomisi bazı sıkıntılarına karşın gelişmiş ekonomiler arasında makroekonomik göstergeleri en güçlü durumdaki ekonomi. Bu durum devam ettiği sürece doların, diğer paralara karşı güçlü kalmayı sürdüreceği anlaşılıyor.

Altın, Türk yatırımcılar açısından portföyde bulundurulması gereken bir yatırım aracı konumunda bulunuyor. Gelişmelere göre portföydeki oranı artırılabilir ya da azaltılabilir.

 

Yazıdaki grafikler için kaynak: World Gold Council Report, February 5, 2025. 


Yorumlar

  1. ABD, Dünyayı Provoke ettiği ve saldırganlığı artırdığı müddetçe Altının onsu beş yılda 8 bin Doları geçer.
    ABD 1. ve 2. Dünya Savaşı sürecinde ve savaştan sonra kazancın tadını aldı...

    YanıtlaSil
  2. Türk insanı evvel eski "yastık altı" altını çok sever. Bilmem bir istatislik var mı , sanırım hane başına düşen altın miktarında dünya genelinde ilk beşe girmişizdir. Yazınız için sağolunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tahminler Türkiye'de yastık altında 5 bin ton altın olduğu yolunda.

      Sil
  3. Hocam dolar yeniden altina bağlanır mi sizce?. Yani yeni bir altin barter i olur mu?. Ya da dijital para sisteminde altina cipa edilmiş para düzeni kurulur mu?.

    YanıtlaSil
  4. SAYIN HOCAM, SON AYLARDA MERKEZ BANKALARININ ALTIN TOPLAMASI NEYİN İŞARETİ.

    YanıtlaSil
  5. jeo-politik riskler dışında altını destekleyen başka unsurlar varmı HOCAM.

    YanıtlaSil
  6. HOCAM 90 'lı yıllarda dolara ve marka yüksek faiz veren bankalar vardı.bankalara bu cesaret ve sermaye nerden geliyordu.

    YanıtlaSil
  7. Ekonomide güvenilir liman kelimesi nerden geliyor mahfi hocam.

    YanıtlaSil
  8. ANİ SERMAYE HAREKETLERİNDE ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA BİR İVME KAZANMA SÖZ KONUSU.YÜZDE 70 'ŞE YAKIN PARA KAZANDIRAN ALTININ HANGİ ENSTÜRAMANLARA HARCANACAĞINI BİLİYORMUSUNUZ HOCAM.

    YanıtlaSil
  9. Halkın altına geçiş arzusu sanayi piyasalarını olumsuz etkileyip, tüketimde yavaşlamaya yol açabilir hocam.!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüketim ancak faizin enflasyonun üzerinde olmasıyla hız kesebilir.

      Sil
  10. vadeli mevduata uygulanan stopaj artışları bir nevi örtülü olarak faiz indirimi olarak algılayabilirmiyiz HOCAM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden % 40 olan ve % 10 stopajla % 36 net faizden % 15 stopajla % 34 net faize geçilince değişen şeyler Maliyenin tahsil edeceği vergi ve tasarruf sahibinin eline geçecek faiz miktarı oluyor. Maliye % 5 daha fazla vergi alıyor, vatandaş % 5 daha az faiz geliri alıyor, banka açısından maliyet değişmiyor. Burada faiz düşmez ama faiz getirisi düşer.

      Sil
  11. ÖZEKE GİRMEDEN, SİZİN SEPETİNİZDE ALTININ YÜZDELİK ORANI KAÇ HOCAM.

    YanıtlaSil
  12. LİBOR FAİZLERİ VE DİBS İLE İLGİLİ BİR YAZI YAZARMISINIZ HOCAM.LONDRA TEFECİLERİ BUNLARDAN YÜKSEK KAZANÇ SAĞLIYOR GİBİ BİR ALGI VAR.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç onları yazmasak bile kur sabit kaldığı sürece buradan herkes çok yüksek dolar faizi elde ediyor.

      Sil
  13. KIŞIN DOĞALGAZA, YAZIN DÜĞÜNE TAKMAK İÇİN ÇEYREK ALTINA ÇALIŞIYORUZ HOCAM. ALLAH BİZLERE KUVVET VERSİN.

    YanıtlaSil
  14. Tüm paralar , coinler saadet zinciridir . Ancak giriş olduğu müddetçe saadet zinciri kopmaz . Dünyayı etkileyen felaket olmadıkça fiziki altın tahtını vermez. Bir gün gıda , içecek ve toprak gerçek krallığını ilan edebilir.

    YanıtlaSil
  15. merkez bankaları ellerindeki döviz ve altın karşılığı kadarmı paramı basarlar HOCAM.yoksa bunun bir kıstasımı var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt paranın hiçbir karşılığı yoktur, merkez bankaları ekonomiyi ve fiyat istikrarını gözeterek para basarlar.

      Sil
  16. Cak ayı ENFLASYON rakamını YİNE doğru bildiniz hocam.tebrikler.

    YanıtlaSil
  17. sepetinizi hangi hallerde bozarsınız HOCAM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek bozmuyorum. Ufak tefek ağırlık değişiklikleri yapıyorum hepsi o.

      Sil
  18. BİREYSEL EMEKLİLİĞİNİZ VARMI HOCAM.

    YanıtlaSil
  19. HOCAM yıllara dayalı bir tecrübeniz var. tasarrufla ile ilgili bir kaç cümle alabilirmiyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi bir yerlerde değerlendirildiği sürece faydalıdır.

      Sil
  20. Hocam tüm sorulara cevap veriyorsunuz.size sağlık ve AFİYET diliyorum.

    YanıtlaSil
  21. HOCAM geçmişte şurada yanlış yaptım DEDİĞİNİZ bir hikâyeniz varmı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok var. Bunları Başarısızlığa Övgü kitabımda anlattım.

      Sil
  22. CNBC SİZİNLE ÖZDEŞMİŞ GIBI.GEÇMİŞTEDE SİZ VARDINIZ, ŞİMDİDE

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne ben ne de CNBCe birbirimizle özdeşleşmiş değiliz. Ben öyle özdeşleşmeyi pek sevmem, eleştiri yeteneğinizi öldürür.

      Sil
  23. HOCAM SİZDEN İSTİĞLAL İLE İLGİLİ YAZI YAZMANIZI RİCA EDIYORUM.INSANLAR FAİZ VE KAR PAYI HAKINDA ÇOK YANLIŞ BİLGİLER SÖYLÜYOR.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onları düzeltmek ve doğrusuna inandırmak mümkün değil. Boşuna çaba olur.

      Sil
  24. en doğru yatırım değeri devamlı artan para dışındaki yatırım araçları altın ve diğer değerli madenler taşlar-eğer anlıyorsak kolleksiyon ürünleri ve emlak yatırımı olarak görünüyor.
    en iyi iş emlakçılık ve yapı müteahhidliği
    en kötü iş ise türkiyede arge ile ürün üretmeye çalışmak sakın yardım hayali kurmayın türkiye dışında bu iş heryerde yapılır bu işe başladığınızda ihtiyacınız olan makinaların parçalarını burada bulamayacak ithal etmeye kalkışdığınızda şaşıracaksınız.

    YanıtlaSil
  25. Merkez Bankası'nın açıklamasına göre yıl sonu enflasyon tahminini yükselten sebeplerden biri Türkiye'deki kiraların Ocak ayında yenilenmesiymiş. Şimdi buna inanalım mı? Sanki kiraların sene-i devriyesi diğer aylara hiç denk gelmiyormuş ve herkes Ocak ayında taşınmış gibi buna inanmamızı bekliyorlar. Bir kaç ay sonra mesela Mayıs ayında enflasyon tahminini tekrar revize ettiklerinde bu sefer de ''istatistiklere göre insanlar kışın değil daha çok bahar aylarında taşınmayı tercih ediyorlar bu yüzden Türkiye'deki kiralar en çok Mayıs ayında yenilendiği için yıl sonu enflasyon tahminimizi de bu doğrultuda arttırtık'' mı diyecekler, çok merak ediyorum. Bari ürettiğiniz mazeretler elle tutulur olsun, belli bir argümana dayansın diyeceğim ama argüman sunmaya gerek bile duymuyorlar. Çünkü insanları aptal yerine koyup, onlara salak muamelesi yapmak işe yarıyor.

    YanıtlaSil
  26. Mahfi Hocam, yeni yılın kırkı çıkmadan TCMB ilk enflasyon raporu sunumunda enflasyon tahminini yukarı revize etti. Bu nasıl bir kredibilite, nasıl bir enflasyonla mücadele? Halkın bunlara inanması için bir sebep kaldı mı? Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun en önemli nedeni bizim yöneticilerimizin tahmin yapmak yerine temennilerini açıklamaları. Ama dediğiniz gibi bu tür sapmalar itibar kaybına yol açıyor ve kimse inanmamaya başlıyor.

      Sil
  27. Hocam enflasyon kaçıyor MB kovalıyormu?

    YanıtlaSil
  28. Merkez bankaları tarafından Dolardan altına geçiş süreci yaşanıyor ancak ülkelerin petrol ithalatı dolar ile ödeniyor merkez bankalarının altın almaları sürdürülebilir mi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?

Faizin Doğuşu ve Yasaklanışı