Güncel Ekonomik Sorunlar Hakkında Sorular ve Yanıtlar

Gerek blog yazılarıma eklenen okur yorumları ve sorulardan gerekse sosyal medya üzerinden gelen soru ve yorumlardan bazı önemli gördüklerimi ve onlara yaptığım yorum ve verdiğim yanıtları sizlerle paylaşmak istiyorum. İzinlerini almadığım için soru ve yorum sahiplerinin isimlerini paylaşmıyorum.

Soru

Enflasyon beklentilerinde para piyasaları neden reel sektörün ve hane halkının beklenti oranlarının çok altında kalıyor ve gerçekleşen oran reel sektörünki oluyor? Para piyasalarının hesaplamalarının daha teknik daha doğru olması gerekmez mi?

Mahfi Eğilmez

Herkes para kazandığı yeri, maddeyi iyi göstermeye çalışır. Para piyasasında çalışanlar da mallarını satmak için ekonomiyi ve gidişi olduğundan iyi göstermeye çalışıyor. Buna karşılık reel sektör yapacağı zamları haklı göstermek için, hane halkları da ücret zammını yüksek alabilmek için enflasyon tahminini yüksek tutma eğiliminde oluyor.

Soru

Doları nasıl oluyor da sabit tutabiliyorlar? Bunu ekonomi bilmeyen birine gider ve gelirler dengesi gibi nasıl anlatabiliriz? Uzmanlar bu durumun sürdürülemez olduğunu söylüyor ama bir şekilde devam ettiriliyor.

Mahfi Eğilmez

Önceleri Merkez Bankası dolar satarak kuru baskıladı ve bu yolla sabit tuttu. İnsanlar bankaların verdiği faizin yıllık net yüzde 40, dolar kurunun da 34’lerde sabit olduğunu görünce ellerindeki ya da banka hesaplarındaki dolarları bozdurup TL mevduata döndüler. Bu kadar dolar bozdurulunca doğal olarak kur düşmeye yöneldi. Bu kez Merkez Bankası dolar alıp kuru yine sabit tuttu. Bu durumdan mevduat sahipleri memnunlar: Çünkü vade sonunda tekrar aynı kurdan dolar aldıklarında yüzde 40 oranında dolar faizi almış oluyorlar. Merkez Bankası da memnun: Çünkü topladığı dövizlerle rezervlerini güçlendirmiş oluyor. Ne var ki bu mucize gibi görünen çözüm sonsuza kadar sürdürülemez.

Soru

Hocam "Türk Lirası faizler döviz faizi haline dönüşüyor" ne demek?

Mahfi Eğilmez

Bir bankanın TL mevduata yüzde 40 net faiz verdiğini düşünün. Bir kişi 10.000 dolarını bugünkü kurla TL'ye çevirse eline 345.000 TL geçer. Bunu yüzde 40 faizle TL mevduata yatırsa yılsonunda elinde 483.000 TL olur. Eğer kur hiç değişmemişse bunu tekrar dolara çevirdiğinde 14.000 doları olur. Yani 10.000 dolarına 4.000 dolar almış olur. Bu da yüzde 40 dolar faizi demektir. İşte bu şekilde TL faizi dolar faizine dönüşmüş olur.

Soru

Kripto paraların uluslararası ticarete konu olmadıkça geleceği olmadığı kanaatindeyim.

Mahfi Eğilmez

Kripto paraların para olabilmesi ya da paranın yerini alabilmesi için paranın gördüğü üç işlevi de görür hale gelmesi gerek: (1) Değer ölçmek, (2) Değer saklamak, (3) Alış verişe aracılık etmek. Kripto paralar bugün itibarıyla bu üç işlevden yalnızca değer saklama işlevini görebiliyor. Kimse kripto paralarla bir ev, araba ya da gömlek almıyor. "Domatesin kilosu kaça?" diye soran birisine kimse "şu kadar Bitcoin" diye yanıt vermiyor. Bu haliyle uluslararası ticareti bırakın ulusal ticarete de konu olmuyor. Ne var ki bu durum gelecekte farklı bir yere evrilebilir.

Soru

Kimsenin yatırım yaparken hukukun üstünlüğüne baktığı falan yok. Yabancı yatırımcı istikrara bakar. Hukuka bakmaz. Buna ne dersiniz?

Mahfi Eğilmez

Kısmen doğru bir tespit diyebilirim. Yabancı yatırımcı eğer kendisine başı sıkıştığında parasını alıp gitme güvencesi verilmişse hukukun üstünlüğüne falan bakmaz, para kazanacaksa yatırımını yapar. Ne var ki biz hukukun üstünlüğünü savunurken yabancı yatırımcının ne istediğinden çok kendimizin ne istediğine bakmalıyız. Bizler bu ülkenin insanları, herkese farklı hukuk uygulanmasından mutlu muyuz değil miyiz? Yargı kararlarına uyulmamasına aldırıyor muyuz aldırmıyor muyuz? Eski karısını tehdit eden, kadınları, çocukları taciz edenlerin birkaç gün gözaltına alınıp salınmasına ve tekrar suç işlemesine sinirleniyor muyuz sinirlenmiyor muyuz? Meseleler bunlardır. Hukukun üstünlüğü yoksa ülkede huzur yoktur. Huzur olmayan bir ülkede de bırakın yabancı yatırımcıyı yerli yatırımcı da yatırım yapmaz. Ya da böyle bir ülke yatırım potansiyelinin çok altında yatırım çekebilir. Birçok kişi Çin’i örnek veriyor ve Çin’de hukuk mu var da yabancı sermaye gidiyor diye soruyor. Her şeyden önce Çin hukukun üstünlüğü endeksinde bizden daha iyi durumda. Sonra Çin’de yüzyıllardır değişmeyen geleneklerin yarattığı bir istikrar söz konusu. Öte yandan Çin’de ücretler düşük (şimdilerde yükseldiği için daha az yatırım gider oldu.) Ayrıca Çin, pek çok ürünün yaratıcısı konumunda olduğu için birçok yabancı yatırımcı Çinli üreticilere kendi markasını taşıyan ürünleri sipariş vererek yaptırıyor. Özetle Çin’e giden büyük yatırım tutarlarını yalnızca hukuk çerçevesiyle değerlendirmek mümkün değil.

Okur Yorumu

Türkiye’deki hayat oyunu bu enflasyonla yaşamayı enflasyonla kazanmayı bilen oyunun kurallarını öğrenen başarılı oluyor bunu beceremeyen ya enflasyonu düşük ülkelere yaşamak için gidecek ya da Türkiye’de ezilecek.

Mahfi Eğilmez

Keşke mesele sadece enflasyonla yaşamayı öğrenmekle sınırlı olsaydı. O zaman herkes ekonomi ve finans çalışır, iyi kötü bu işin içinden çıkardı. Asıl mesele sürekli değişen ve çoğu rasyonel olmayan, bilime, akla ve hukuka aykırı yaklaşımlarla yaşamaya çalışmak. Zor olanı o.

Soru

Biden, oğlunun cezasını affetti. Hukuk var dediğiniz ülkede bu oluyor. Ne diyeceksiniz? 

Mahfi Eğilmez

Biden’in bu kararını iki şekilde değerlendirebiliriz: (1) Karar hukuka uygun mu? Evet, uygun çünkü Amerikan hukuk sistemi Başkan’a suçluları affetme yetkisi veriyor. (2) Karar etik mi? Bence değil. Ne var ki sistem etik anlayışa göre değil hukuka uygunluğa göre yürüyor.

Öte yandan bir şeyin ABD’de doğru yapılmamış olması aynı şeyin bizde de doğru yapılmaması için zemin hazırlamaz. Osmanlı’nın en önemli yasası olan Mecelle’nin en bilinen hükmüdür: “Sui misal emsal olmaz” (kötü örnek, örnek oluşturmaz.)

Soru

(Kore’de hükümetin, muhalefeti Kuzey Kore ile işbirliği yapmakla suçlayıp sıkıyönetim ilan etmesiyle ilgili olarak) Diğer yandan Çin'le birlikte "Hukuk olmazsa paran da olmaz, endüstriyel ve teknolojik gelişim de olmaz" tezini çürütmüş olmadılar mı? Yoksa bu tez bizim gibi IQ ortalaması sorunlu yabancı sermayeye muhtaç milletler için mi geçerli?

Mahfi Eğilmez

Burada asıl olan sanırım şu: Eğer bir ülkede öteden beri bizim anladığımız anlamda hukuktan farklı bir düzen varsa ve fakat o düzende alınan kararlar istikrarlıysa yatırımcı açısından risk yüksek görünmüyor ve yatırımcı oraya gidiyor. Buna karşılık hukuk düzeni bizim anladığımız gibi ya da ona yakın olan bir ülkede hukuk giderek bozuluyorsa yani istikrar kayboluyorsa o zaman yatırımcı (sadece yabancı değil yerli yatırımcı da) orada yatırım yapmıyor. Yatırımcılar Çin veya Kore'de, kendi hukuklarına benzer bir hukuktan çok ikide bir değişen kararlar alınmamasını bekliyorlar. Buna karşılık bizden bekledikleri kendi hukuklarına yakın bir hukuk düzeni. Çünkü biz uzun süredir öyle bir hukuk düzenine göre örgütlenmişiz. Şimdi o hukuka uymayan oradan sapan uygulamalara girişince bu adımlarımız istikrarsızlık olarak görülüyor. Ki bu da yatırımcının en sevmediği durum, çünkü belirsizliği artırıyor.

Yorumlar

  1. Sayın Hocam günaydın. Bilgilendirici ve sarih açıklamalı; soru/cevap için sağolun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam Merhaba yazılarınız için teşekkür ederim.Sizden ricam bütçe harcamaları ile enflasyon arasında nasıl bir ilişki olduğuna dair bir yorum yapabilirmisiniz.
      .Bütçe açığı olmadığı durumlarda ve bütçe açığı olduğu durumlarda enflasyon nasıl etkilenir.

      Sil
    2. Bütçe açığı demek kamu kesimi elde ettiği gelirden fazlasını harcıyor demektir. Bunu karşılayabilmek için para basılmasına yol açar veya vergileri artırır. Bunlar önce talep sonra maliyet enflasyonuna yol açar.

      Sil
    3. Peki hocam bütçe denk ve açık vermiyor ise bu durumda yine enflasyon oluşur mu?

      Sil
  2. Tüm konulara tek çözüm "hukukun üstünlüğü " .

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler Hocam

    YanıtlaSil
  4. Mutlu Peksaygili4 Aralık 2024 08:54

    Hocam, sorular da cevaplar da çok iyi. Defalarca çözüm yollarını anlattınız. Ancak dikkate alınmıyor ya da uygulanmıyor. Bu koşulların değişmeyeceğini düşünerek bu koşullara rağmen ne tavsiye edersiniz. Sanki her tarafımız sarılmış ve çıkış yok hissediyoruz. Ama her karanlığın aydınlığı olduğuna inanıyorum. Size göre aydınlığa çıkış için tutunmamız gereken dal ne olmalıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Tutunmamız gereken dal bilim dalıdır.

      Sil
  5. Bu yazı güzel olmuş. Böylelikle seçme sorularda insanlar hem bu kadar yorum içinde göremediği şeyleri daha rahat öğrenmiş olur hem de bu sorular örnek teşkil edip daha nitelikli sorular gelmeye başlar.

    Keşke haftada bir belirli konularda soruları toplayıp sonrasında içlerinden seçme 10-20 soruyu bu şekilde MAHFİ EĞİLMEZ CEVAPLIYOR şeklinde detaylı yanıt yayınlasanız. Böylelikle bazı art niyetli ve yapay zekalı sorulara cevap verme zahmetinden kurtulmuş olurmakla birlikte benzer nitelikte sorulara sürekli aynı cevabı yazmaz onları gruplayıp bir defada cevaplarsınız.
    Öğrenci gruplarına, mülakata hazırlananlara ve ekonomi meraklılarına fasikül şeklinde bilgi kaynağı olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Arada bir yapalım bu soru cevap işini.

      Sil
  6. Kurları, faizi yönettik de üretimi artıramadık. Kurları sabit tuttuk, ihracat artmadı, ihracat artmayınca iç talep de yeterli olayınca ekonomik büyümeden feragat mi ettik. İhracat kalitesini artırmadan sadece kurlarla oynayarak ihracatı artırmak da kalıcı çözüm olmadığı defalarca görüldüğüne göre bu uzun vadeli yapısal önlemler ne zaman alınacak? Bunun için Eğitim kalitesini yükseltmek ve eğitim planlaması ile başlamak lazım ama gözlemlerimize göre hiç de öyle bir derdimiz yok gibi.

    YanıtlaSil
  7. Zarar-ı âmmı def için zarar-ı hâs ihtiyar olunur mecelle 26 da amma hala zarar-ı amme devam ediyor. Zira 12500 tl emekli maaşi ve 17002 tl asgari ücret var.Ammeden bu zararı def etmek üçün Osmanlı torunları bir sey yapmıyor. Cülus icin kazan mı kaldiŕmak gerekir acep..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Osmanlı dizilerini fazla mı izliyorsunuz?

      Sil
    2. Yok izleyenler coktur ondan yazdim

      Sil
  8. Ülkemizde yıpratıcı bir istikrarsızlık var. Hiçbir şey ekonomik temele oturmuyor. Kitabik bilgi takip edilmediği için her şey rastlantısal ilerliyor. Bu da sürekli olarak şöyle değilmiş o zaman, böyle miymiş gibi yersiz sorgulamalara neden oluyor. Ekonomistler bu düzensizlik ortamında hesap yapmaya çalışıyor. Bildikleri doğruları arıyorlar. Aslında öngörülemezliği kabul etmek lazım.

    Her zaman sürprizlere açık durumdayız. Sistem böyle işliyor.

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet maalesef doğru. Çünkü analitik düşünce yapısına uygun, sorgulayan, neden sonuç ilişkilerini doğru oturtan bir insan yetiştirecek bir sistemimiz yok. Aslında bunları yapacak kapasitede olup da sorgulayan insanlar da soruşturmaya maruz kalıyor.

      Sil
  9. Sevgili hocam, keşke gerçekten öğrenciniz olma mutluluğunu da yaşamış olsaydım. Var olun!

    YanıtlaSil
  10. Hocam bu tarz soru cevap konularının devamını bekliyoruz bu çok iyi olmuş teşekkürler (kalp)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devam edeceğim. Teşekkürler.

      Sil
    2. Merkez bankası ile Hazine bir çıkmaza girdi.faiz artsa piyasa daralir vergi gelirleri azalir.Faiz indirse piyasa biraz hareketlenir döviz yukariya cikar.ithalata dayali üretimden dolayı eneji maliyetleri artar enflasyon tirmanir. Kimdi hatirlayamadim ekonomi ekonomistlere dahi birakilmayacak kadar cok önemli bir yönetimdir demisti.yanlıs değilsem keynes kime birakilmali o zaman hocam ekonomi yonetimi

      Sil
    3. Ekonomi yönetimi kimseye bırakılmamalı. Bu bir sistem işidir. Sistem düzgünse kim gelirse gelsin işler yolunda gider.

      Sil
    4. Sistemleri; 'insanlar' yapar, yaşatır veya bozar.

      Bu açıklama; Mahfi beye yönelik bir eleştiri değil, sadece bir hatırlatmadır.

      Sil
  11. Hocam , sabit bir maaş ile çalışan geleceğe dair çok da plan yapamayan gençlere öneriniz nedir ? kendi makus kaderimizi değiştirebilecek iradeyi gösterebilecek miyiz ? yoksa derelerle birlikte akacak mıyız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir tek önerim var: Sevdiğiniz bir konuyu hobi edinin ve o hobiyi ileride mesleğiniz haline getirecek şekilde geliştirin.

      Sil
  12. Hocam yazınız için teşekkürler. Kripto paralar ile ilgili yorumunuzda sadece değer saklama işlevini gördüğünü yazmışsınız. Değer ölçme konusu hakkında bir şey diyemeyeceğim, ama alışverişe aracılık etme konusunda artık kripto paralar kullanılıyor diye biliyorum. Ülkemizde kripto paralar ile alışverişi yasaklayan sanırım bir yönetmelik var. Ancak artık çoğu ülkede alışveriş yapılabiliyor o ülkede yasak yoksa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birkaç mağaza ve market dışında alış verişte kullanılmıyor. Kullanılması da pek kolay değil zaten.

      Sil
  13. Hocam güncel sorunları bir arada cevaplarınızla görebilmek çok güzel buraya X'ten ulaştım ❤

    YanıtlaSil
  14. SELAM COK TEŞEKÜRLER HOCAM SİZ VE SİZİN GİBİLER KONUŞTUKCA ANLATIKCA DAHA COK SUSMAYI VE CAĞRESİZCE KADERİNİ BEKLEMEK ZORUNDA HİSSEDİYOR İNSAN DOGRUARINDA BİRGÜN TOPRAKALTINDAKİ TOHUM GİBİ BİR CATLAKTAN DIŞARI CIKIP ÖNE GECMESİNİ BEKLEYİP DOGRULARIN PEŞİNDE UMUTLANMAYA DEVAM ETMELİ

    YanıtlaSil
  15. Bahsettiginiz "hukukun ustunlugu" kavrami anlasilmamis. En kotu kural kuralsizliktan iyidir misali. Bir miktar sermayem var ama inanin yarin bir anda hukumet ters kose yapabilecegi icin adim bile atmadan altinda bekliyorum. Kofteci dukkanlarina bile cokmeye calisilan bir ortamda milyarlarca dolarlik altin birikimi yastik altinda bos bos bekliyor.

    YanıtlaSil
  16. Yazınız için teşekkür ediyorum hocam, saygılarımı sunuyorum.Müsadenizle görüşlerimi paylaşmak istiyorum.
    Aslında hepimizin bal gibi bildiği gerçeği konuşmuyor olmamız da ilginç. Hükümet suçlu, belirli meslek grupları suçlu, neticeye sebep-sonuçlar ararken hep suçlamıyor muyuz? Kendimizde ne kadar arıyoruz? Bugün kahvaltı etmek için gittiğim bir yerdeki çalışan büyüğüm "Hurda teşviki gelirse araba fiyatları ne kadar düşer, etkisi olur mu?" diye sordu. Bununla ilgili bilgim yok, siz nerden duydunuz diye sorduğumda bana "Anadolu'da galericiler hurda araba topluyorlarmış" diye cevap verdi. Kanun çıkmamış, detaylarına vakıf olunmamışken tahminim de galericiler daha ucuz araba alsın diye bir düzenleme yapılmamışsa bu örnekte yapılan eylemin adı ne oluyor? Galericiler bazında konuşmuyorum. Farklı bir meslek grubunu alakadar eden bir düzenleme olsa eminim onlar da aynı şeyin peşine düşecekler. Bizim zenginlerimiz maalesef doymadığı için fakire sıra gelmiyor. Fakire fırsat gelince de o da zenginin profilini çiziyor. Genelinin adına da ahlak diyoruz, paradan piyasadan bağımsız.

    YanıtlaSil
  17. Son 10 yıldır yönetim 3 gizli madde liderliğinde gerçekleşiyor. Mahfi Hocamın izniyle bu 3 gizli yönetim stratejisini açıklıyorum. 1) Kervan yolda düzülür 2) Bu olmadı o zaman diğerini deneyelim 3) Bu da olmadı ama Allah büyüktür

    YanıtlaSil
  18. 3 YILLIK OVP,NIN SONUCU.ENFLASYON YÜZDE 120 LİK ENFLASYON YÜZDE 48 E DÜŞTÜ.BU BAŞARI DEĞİLMİ HOCAM.

    YanıtlaSil
  19. Mahfi hocamdan YİNE mükemmel bir tespit.Çin nüfus olarak, EKONOMİ olarak,toprak olarak büyük bir devlet olabilir, ama GELİŞMİŞ bir ülke değil.ANLAYANA .............

    YanıtlaSil
  20. SAYIN HOCAM GELİŞMİŞ ÜLKELERDE , FAİZ ENFAZLA YÜZDE 2 .İSLAM DİNİNİN FAİZİN EKONOMİDE, SOSYAL HAYATTA BİR BELA OLDUĞUNU SÖYLEMESİ İNANILMAZ MANTIKLI.

    YanıtlaSil
  21. m1 ve m2 deki İNANILMAZ para artışı enflasyona çare olurmu HOCAM.

    YanıtlaSil
  22. Mahfi ho am bu soru-cevap yöntemi ve sizin podcast yayini çok iyi yöntemler…devamını ve daha çoklarını yapmanızı canı gönülden dilerim ama bu arada da sagliginiA lütfen daha çok dikkat edin çünkü bu tempo yorucu olur

    YanıtlaSil
  23. Kasım ayında gıda fiyatları artış TÜİK: 5,10
    Türk-İş: % 0,64
    Soru şu Asgari Ücret Tespit Komisyonunda işçi kesimini Türk-İş temsil ediyor. Gelgelelim TÜİK'ten bile düşük gıda artış oranı açıklarken komisyonda nasıl zam talep edecek? Zam talebini neye dayandıracak?

    Ek sorum: Genel olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonun yapısı ve işlevine yönelik eleştiriniz ve öneriniz nedir?

    YanıtlaSil
  24. Tesekkurler Hocam.

    YanıtlaSil
  25. Hocam bir şey sormak istiyorum.
    1. Hukuk mevcut durumda kalsa(çünkü hükümet bu konuda değişecek gibi değil)
    2. Faizin hükümet baskısıysa piyasa beklentilerinin üzerinde düşürülmesi ( çünkü hükümete bu konuda fazla baskı var. Ve büyüme daha önemli)
    3. Mevcut kamu harcamalarının azaltılmaması ( tasarruf yapılacak gibi durmuyor)
    4. Yapısal veya ekonomik reform yapılmaması ( göstermelikler kıstas değil)
    Bu koşullar altında dolar kuru şok yaşar mı. Enflasyon tekrar uçuşa geçer mi yoksa yüzde 20-30 bandında mı oturur gezer.
    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  26. Hocam yazılar için teşekkürler. Kuru sabit tutmanın ilerisi için ne gibi zararları olur ve hangi noktada artık kuru serbest bırakmak gerekir? Merkez Bankasının böyle bir karar alması kendi inisiyatifi mi yoksa diğer koşullara mı bağlı olur?

    YanıtlaSil
  27. Hocam her zamanki gibi cok guncel ve kritik konulari en net sekilde ifade etmissiniz. Tesekkurler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!