Enflasyon Düşerken Neler Oluyor?

Bu sorunun kestirme yanıtı şudur: Enflasyon yükselirken neler olduysa onların tersi oluyor.

O halde enflasyon yükselirken neler olmuştu sorusunun yanıtıyla başlayalım. Enflasyon yükselirken faizi yükselteceğimize düşürmüştük. Bunun sonucu olarak insanlar tasarruf edip faiz geliriyle enflasyonu göğüsleyemeyeceklerini görünce dolar, altın ve mal almaya başlamışlardı. Mal alımı gayrimenkulden, otomobile, dayanıklı tüketim mallarından (buzdolabı, çamaşır makinesi vb.) dayanıksız tüketim mallarına (deterjan, şampuan, bulgur, nohut vb.) kadar uzanan geniş bir yelpazeye yayılıyordu. İnsanlar imkânları çerçevesinde tüketim taleplerini öne çekerek (öne çekilmiş talep) harcamalarını artırmışlar ve bu talep artışı da enflasyona yol açmıştı. İşte şimdi bunların tersi oluyor.

Şimdi faiz gerçi hane halklarının olduğunu düşündüğü yüzde 90 oranındaki enflasyonu karşılayacak kadar yüksek değil ama döviz kuru pek oynamıyor. Öyle olunca Türk Lirası faizi döviz faizi haline geliyor ve insanlar tüketim taleplerini kısarak bu durumdan yararlanmak için tasarruflarını harcamayıp mevduata ya da tahvile yatırıyor. Bunun sonucu olarak tüketim talebi düşüyor. Tüketim talebi düşünce üretilen ve satışa sunulan mallar eskisi gibi satılamıyor ve üretim düşüyor. Üretim düşünce de ekonominin büyümesi düşüyor. Bu düşüşler talep kökenli enflasyonu düşürüyor. Kurun fazla oynamaması da maliyet kökenli enflasyon üzerinde ciddi baskı yaratıyor. Zaten baz etkisiyle düşüşe geçmiş olan enflasyon bu etkilerle biraz daha düşüyor.  

Talepte ortaya çıkan bu ciddi gerileme üretimin düşmesine neden olurken bir yandan da üretimde kullanılan ithal girdilerin ithalatının düşmesine yol açıyor. Böylece cari açık düşüyor. Yılın başında yüzde 4 açık vereceği düşünülen cari dengenin artık yüzde 1,5 dolayında açık vermesi bekleniyor.

Enflasyondaki düşüşün özellikle KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerin tahsilatında da düşüşe yol açması bekleniyor. Yukarıda değindiğimiz gibi eğer tüketim harcamaları ve ithalat düşüyorsa bunlar üzerinden alınan dolaylı vergilerin tahsilatı da düşecek demektir. Bunun sonucunda bütçe dengesi için revize edilerek açıklanan 2,2 trilyon liralık açık, eğer yeni vergiler açıklanmazsa, yakalanması zor bir hedefe dönüşecek demektir.  

Enflasyon yükselirken üretim artışının da desteğiyle canlı görünen piyasa şimdi enflasyon düşerken ona paralel olarak gerileyen üretimle birlikte ivme kaybediyor. Bu gidiş devam edeceğine göre bir süre sonra “enflasyonu ne pahasına olursa olsun düşürelim” diyenlerle “büyümeden vazgeçersek vatandaş desteğini kaybederiz” diyenler arasındaki çatışma da büyüyecek demektir. Bu gibi durumlarda hep arabulucular, denge sağlayıcılar çıkar ortaya. Onlar da “önce biraz enflasyonu düşürelim sonra büyümeye döneriz” derler. Bunlar arasında hangi grup etkili olur diye sorarsanız duruma göre değişir derim. Eğer seçime zaman varsa başlarda “enflasyonu ne pahasına olursa olsun düşürelim diyenler” zaman ilerledikçe “enflasyonu yeterince düşürdük büyümeye dönelim” diyenler etkili olur. Seçime yaklaşıldıkça “büyümeden vazgeçersek vatandaş desteğini kaybederiz” diyenler etkili olur.

Bugünkü durumda “enflasyonu ne pahasına olursa olsun düşürelim diyenler” en azından yılsonuna kadar etkili olacak gibi duruyor.

Bunları nereden biliyorsun diye sorarsanız kamu kesiminde geçen 25 yılımda hep bunları yaşadım diye yanıtlarım. 

Yorumlar

  1. Hocam enflasyon düşünce kurun da düşmesi gerekmez mi? Kur neden düşmüyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normalde dolar bozdurulup TL'ye dönüldüğünde kurun düşmesi lazım ama MB dolar satın alarak kurun düşmesini engelliyor. Çünkü kur düşerse ihracat da düşecek.

      Sil
    2. Peki sizce düşürecekler mi yakın zamanda kuru? Ya da uzun vade de ?

      Sil
    3. Bu nasıl bir yönetim mantığı anlayamadım. Normalde bütün ükeler kendi parasının değerli olmasını isterler.

      Sil
    4. Neyini anlayamadin, kendini yazmissin normale diye.. Normal bir sey mi var..?

      Sil
    5. Adsız4 Ekim 2024 13:02 Cümlenin Türkçesi şuydu: (Tabi anlayabilene) ''Bütün ülkeler kendi parasının değerli olmasını isterken, böyle bir yönetim mantığı mı olur?''

      Sil
    6. Yok yazmak istedigim gibi yazdim, normal olsun istemedim..

      Sil
    7. bütün ülkeler kim, çin mi mesela :)

      Sil
    8. Türkiyede ithalat, ihracattan daha fazla. Kur düşse Türk parası değerlenecek, ithalat daha ucuz hale gelecek. Bu da tüketici ürünlerinde fiyat düşüşüne neden olacak. Fakat halkı düşünen yok maalesef. Dolarla iş görenlerin ya da dolar hesabı olanların ''aman dolar düşmesin'' korkusu var ülkede. Kur düşünce ihracat da düştü diyelim, bu durumda fazla kalan mal yurt içine daha ucuza satılacak. Dolayısıyla Türk parası değerlenince her türlü halk kazanıyor, fakat birileri kaybediyor işte. Ülkenin bütün politikalarını özellikle bu dönemde halkı düşünerek yapması lazım. Çünkü en çok zorlanan kesim halk.

      Sil
    9. enflasyonun düşmesi fiyatların düşmesi demek değilki kur düşsün..kurun düşmesi %-1 veya -2 enflasyon yani deflasyon varsa normal..ben mi yanlış biliyorum..bizim bin yıllık tarihimizde hiç öyle birşey olmadıki..japonyada filan bir ara oldu..

      Sil
    10. Adsız5 Ekim 2024 12:45 Enflasyon düşününce, kurun düşmesi beklenebilir ancak bu durum her zaman doğrudan bir ilişki anlamına gelmez. Enflasyonun düşmesi, genellikle bir ekonomide fiyat istikrarına işaret eder ve bu da para birimine olan güveni artırabilir. Para birimine güven arttığında, döviz talebi azalır ve bu da döviz kuru üzerinde düşürücü bir etki yapabilir.

      Ancak, kurun düşmesi ya da yükselmesi sadece enflasyona bağlı değildir. Faiz oranları, merkez bankasının politikaları, dış ticaret dengesi, siyasi gelişmeler ve küresel ekonomik faktörler de kur üzerinde etkili olabilir. Örneğin, bir ülkede enflasyon düşse bile, dış borçların artışı ya da siyasi belirsizlikler kurun yükselmesine neden olabilir.

      Sonuç olarak, enflasyon düşünce kurun düşmesi olasıdır, ancak bu durum diğer ekonomik ve politik faktörlere de bağlıdır. ChatGPT

      Sil
  2. Hangi kurumun enflasyon açıklaması doğrudur(ITO,ENAG,TUIK) bunu söyler misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İTO Türkiye için ölçü değil. Çünkü sadece İstanbul'u ve sadece ücretlilerin harcamalarını kapsıyor. Vatandaşa göre ENAG, muhalefete göre ENAG, hükümete göre TÜİK doğru. Hangisinin doğru olduğunu bilemem ama TÜİK yanlış.

      Sil
    2. Dezenformasyonla Mücadele Timi4 Ekim 2024 09:45

      TÜİK enflasyon hesaplama sistemi uluslararası standartlara göre belirlenmekte ve TÜİK tarafından kendi internet sitesinde açıklanmaktadır. Ayrıca hesaplamaya baz teşkil eden fiyat sepeti de yine kamuoyuyla paylaşılmaktadır. ENAG hesaplama metodu kamuyla paylaşılmamaktadır ve hangi uluslararası standartları baz alarak enflasyon hesaplaması yaptıkları bilinmemektedir. Kamuoyunda TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarının hatalı olduğuna dair oluşturulmaya çalışılan algı yanlış ve manipülatiftir.

      Sil
    3. Bu anlattıklarınız doğru değil. TÜİK, defalarca açıklamaya davet edilmesine karşın eskiden yaptığı açıklamaları yapmıyor, fiyatları nereden hangi tarihte aldığını açıklamıyor, ağırlık ayrıntılarını paylaşmıyor. Öte yandan kamuoyunda TÜİK'in enflasyon hesabının yanlış olduğuna dair kimsenin bir algı oluşturduğu yok. Kamuoyu zaten bu açıklanan oranların doğru olmadığını kendisi biliyor ve anlatıyor. İsterseniz sokağa çıkın ve sıradan insanlarla bir anket yapın bakın bakalım kaç kişi enflasyonun yüzde 49 olduğunu söyleyecek.
      Algıyı yaratan hükümettir. Enflasyonun yüzde 50 dolayında olduğu algısı yaratmaya çalışıyor. Dezenformasyonla mücadele edecekseniz ücretlere zam yapılmaması için enflasyonu olduğundan düşük çıkaran ve açıklayanlarla mücadele edin. Aksi takdirde herkes sizin dezenformasyonla mücadele ettiğiniz değil hükümete destek çıkmaya çalıştığınızı söyleyecektir.

      Sil
    4. Dezenformasyonla Mücadele Timi nedir hocam ???? size yazan hesabın bir resmiyeti var mı bilmiyorum ama (ki varsa bu nasıl bir anlayış , bunun için maaş alıyor olamazlar...........)
      çok güzel cevap vermişsiniz , harfiyen katılıyorum.

      Sil
    5. Dezenformasyonla Mücadele Timi4 Ekim 2024 13:47

      Hiçbir hakaret içermeyen ,size karşı saygısızlık etmeden yapılan yorumu yayınlamamanız sizin objektif kimliğinize olumlu katkı yapmaz sayın hocam.

      Sil
    6. Hocam biz sizi adap sınırları içinde kalan herkese, her kesime , her yoruma burda yer verdiğiniz için sevdik.Aksi, sizi siz olmaktan çıkarır.Klasik bir muhalif yapar.

      Sil
    7. Ben adap sınırları içindeki her yorumu yayınlıyorum ama bu blog insanların bildiri yayınlaması için düzenlenmiş bir blog değildir. O nedenle hükümet veya muhalefet adına ya da resmi bir kurum adına yapılıyor gibi görünen bildirileri yayınlamam. TÜİK'in bir derdi varsa o bunu yazar, açıklar.

      Sil
    8. Hocam bu yorumların onayı sizden geçmiyor mu?
      Şu Dezenformasyonla Mücadele Timi sivrisinek vızıltısı gibi herkesi rahatsız etmeye başladı. Her köfteye maydanoz. Böyle bir ekip felan yok, olsaydı sizinle yasal olarak iletişime geçerdi zaten.
      Lütfen yorumların yayınlanmasını engelleyebilir misiniz?
      Dezenformasyonla Mücadele Timi diye bir tim mim yok.
      Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) diye bir birim var. Ancak onunda görevi haber sitelerinde çıkan yalan haberlere erişimi engellemek. Her yazılan yorumun altına saçma sapan yorum yapıştırmak değil. Burası bir haber sitesi değil, herkes istediği yorumu yapmakta özgür. Onca zamandır takip ediyorum ben bu sitede Dezenformasyonla Mücadele Timi yorumları hariç. hiç manipulatif yasadışı bir yorum görmedim. Burası bir ekonomi forumu ve insanlar yorumlarını paylaşıyor. Gelip bununda içine etmek isteyenlere lütfen izin vermeyin.

      Sil
    9. Adsız4 Ekim 2024 19:59 Birisinin yanlış ve hatalı bilgileri kanıt ve link sunarak düzeltmesi sizi neden rahatsız ediyor? Eğer yanlış bilgi veriyorsa siz de yine bu platformda onu yalanlayın ya da düzeltin.Kimseye hakaret etmiyorsa, üslup problemi yoksa engellemek ,savunduğunuzu iddia ettiğiniz değerlerin tam tersi demek olmuyor mu? Niye herkes kendi yankı odasının dışında seslere tahammülsüz böyle?

      Sil
    10. Dezenformasyonla mücadele ettiğini söyleyen ama aslında dezenformasyonun alasını kendisi yapan, siyasi bir partinin propaganda ve algı aparatı olmuş DMM adlı sözde kuruluşun temsilcisi: Bu platformda anlattığınız yalanlara kimse inanmaz. TÜİK bilerek ve isteyerek enflasyonu olduğundan düşük göstererek milyonlarca memur, işçi ve emeklilerin hakettikleri zamları gaspeden bir kuruma dönüşmüştür. Bunu herkes bilmekte ve görmektedir. Siz ne yapsanız nafiledir. TÜİK suç işlemekte DMM bu suça ortak olmaktadır. Zannetmeyin ki bulunduğunuz makamlar bakidir. Gün gelecek devran dönecek hepiniz yargı önünde hesap vereceksiniz.

      Sil
    11. Adsız5 Ekim 2024 11:28
      Tahammülsüzlüğü sizin gibiler den öğrendik. Birisinin yanlış ve hatalı bilgileri kanıt ve link sunarak düzeltmesi sizi neden rahatsız ediyor? DÜZELTMİYOR KARDEŞİM, TAM TERSİNİ YAPIYOR. HER YORUMUN ALTINA AKLINCA OTORİTER BİR TAVIRLA YALAN YANLIŞ SAÇMA SAPAN BİR ŞEYLER YAZIYOR. Benim rahatsız eden işte bu. Adsız olarak yorum yapmıyor, saçma sapan bir isimle korku salarak, insanları susturmaya çalışıyor, rahatsız ediyor, ve asıl yalan yanlış yorumları o yapıştırıyor.
      Kimseye hakaret etmiyorsa, üslup problemi yoksa engellemek ,savunduğunuzu iddia ettiğiniz değerlerin tam tersi demek olmuyor mu? O HALDE NEDEN HERKES GİBİ YORUM YAPMIYORDA, Dezenformasyonla Mücadele Timi gibi saçma salak bir isimle yorum yapıyor. AYRICA BENİM HANGİ DEĞERLERİ SAVUNDUĞUMU, YADA BENİM HER HANGİ BİR DEĞERİ SAVUNUP SAVUNMADIĞIMI SİZ NEREDEN BİLİYORSUNUZ. YANLI VE TARAFLI OLAN SİZSİNİZ.
      Benim hiç bir hassasiyetim hiç bir değerim hiç bir siyasi görüşüm yok. Ben burayı yıllardır sadece ekonomi bilgilerimi geliştirmek, yazıların altındaki katkıda bulunan yorumları okumak için takip ediyorum. Uslup ve edebe aykırı yorumların tabii ki yayınlanmaması gerekir. Burası kimsenin siyasal propaganda alanı yada korku salma alanı değil. Bari burada rahat bırakın yahu. Eleştirel yorumlara, uslup ve edebe uygun (mesela kendi ismiyle yada isimsiz yapılan) yorumlara kimsenin bir itirazı yok.

      Sil
    12. Kendi gerçek ismiyle bu yorumları yazsa ismini bulup rahatsız edersiniz, isimsiz yorum yapsa " anonim hesaplarla trollük yapıyor dersiniz, nickname kullansa kendi ismini kullanmaya cesaret edemiyor dersiniz.Dersiniz de dersiniz. Herkes itiraf etsin , kimse kendi düşüncesinin dışındaki görüşlere tahammül edemiyor.Yandaşı da muhalifi de aynı bu ülkede.

      Sil
    13. Adsız7 Ekim 2024 11:32
      Siz yandaş olduğunuz için tahammülsüz olduğunuz doğru, bense taraf olmadığım halde "TARAF OLMAYAN BERTARAF OLUR" diyen Cumhurbaşkanımız sayesinde zorla taraf edildiğim için belki tahammülsüz olduğum doğrudur. Ama tahammülsüzlüğüm karşıt görüşlere değil, RAHATSIZ EDİLMEYE, TARAF OLMAYA ZORLANMAYA, ZORLA KARŞI TARAF İLAN EDİLMEYE ZORLA VATAN HAİNİ İLAN EDİLMEYE, ve şimdi sizin yaptığınız gibi yok TAHAMMÜLSÜZLÜKLE, yok siyasi eleştiri yapmakla yok bilmem neyle sürekli bir şeylerle suçlanmaya
      EVET TAHAMMÜLSÜZÜM.
      Yazdığınız son yorumu tekrar okuyunuz.
      Yazdığınız son yorum ne kadar ön yargılı olduğunuzun ispatı ve itirafı olduğu için ben sizden her hangi bir itiraf istemiyorum.

      Sil
    14. Mahfi bey severek takip ettiğim bir iktisatçı, ekonomi politikasında ki eleştirileri dışında hiç bir siyasal açıklamasına da hiç bir yerde rastlamadım.
      Bu yandaşların ve AKP lilerin bu ve bu tip sitelerde ne işi var hiç anlamıyorum. ARKADAŞ SİZİN SÜPER ZEKA SÜPER EKONOMİ DEHASI EKONOMİSTİNİZ YOK MUYDU?
      Gidip onu dinlesenize, dinleyip peygamber kelamı gibi kabul etsenize, sizin ne işiniz olur, ekonomi ve iktisat alanında kendine yazılar yazan sıradan iktisat profesörüyle. Sizin ne işiniz olur sağlık hakkında konuşan tıp doktoruyla, sizin ne işini olur eğitimle ilgili konuşan akademisyenle. Sizin ne işiniz olur kafası çalışan okur yazar insanlarla. Hayırdır Reise güveniniz felan mı sarsıldı :-)
      İnsanlar bir şeyler öğrenmek için, fikir metaforu yapmak için geliyor buraya.
      Bazı kavramları eleştiren, bazı yeni fikirler sunan başka bakış açıları sunan akıl ve bilgisi yeterli insanlar yorumlarını yazıyor. Gerek site sahibinden gerekse diğer katılımcılardan cevabını alıyor. Benim gibi bir çok kişinin yorumu var burada. "Bu kadar kafası çalışan insanı buraya nasıl topladınız, ben yazılarınızın altındaki yorumları da okumak için geliyorum" diyen.
      Size ters şeyler bunlar.
      Öte yandan sizleri de buralarda görmekten çok mutluyum. acı acı gülümsüyorum, demek en sonunda iğnenin sivri ucu size de batmaya başlayınca, can havliyle alanında uzman insanları da okumaya dinlemeye başladınız :-)
      Ne kadar güzel :-):-)
      Not: Mahfi beyi bu yorumda sıradan bir iktisatçı olarak tanımlamam, kesinlikle küçümsemek değil, ironidir. Bazen ironi ve alaycılığı anlamayan arkadaşlar çıkıyor not düşmek istedim.
      Saygılar herkese..

      Sil
    15. ekonomim.com yazarı Alaattin AKTAŞ 08 Ekim 2024 tarihli "TÜFE’deki 5’li kodların tanımı niye değiştirildi?" yazısında "Türkiye İstatistik Kurumu, eylül ayı verilerini açıklarken TÜFE’yi oluşturan maddelerin grup olarak yer aldığı 5’li kodların çoğunda tanım değişikliğine gitti." demiş ve çeşitli maddelerin tanımlarındaki standarttan farklılaşmalardan bahsetmiş. "uzman doktor muayenesi" konusu acayip, merak eden yazıya bakabilir. yine yazısında "01141 koduyla daha önce “taze süt” (milk, whole, fresh) olarak geçen süt, bu kez yalnızca “süt” (milk) olarak tanımlanmış. Ne yani şimdi taze olmayan süt mü girmiş oldu TÜFE listesine?" diye bir soru sormuş. yazarın verdiği bilgi doğruysa insanın aklına "yağı azaltılmış yani yarım yağlı süt v.b.lerin fiyatı bu yolla bir şekilde hesaplamaya mı katılacak?" sorusu geliyor. "whole milk" "tam yağlı süt" demek ve "whole milk"i "tam yağlı süt" değil de "süt" yapınca daha düşük fiyatlı yağı azaltılmış sütler de tanıma girebilir çünkü.

      Sil
    16. Adsız7 Ekim 2024 22:09
      Siz benim en ufak siyasi eğilim içermeyen yorumumdan "yandaş" olduğumu çıkardınız.Daha fazla bir şey söylemeye gerek var mı? Bir taraf istiyor ki hep hükümet goygoyu yapılsın , diğer taraf istiyor ki hep sürekli hükümet kötülensin. Bizim gibi gerçeğin peşinde olanlar da ya "yandaş ya da "cehapeli" diye yaftalansın. İktidar değişse de birşey değişmeyeceğinin kanıtı bu bakış açısı işte.

      Sil
    17. Adsız7 Ekim 2024 22:33
      "felan", "fikir metaforu".
      Önce güzel Türkçe'mizi öğrenseniz de , sonra yapsanız olmaz mı?

      Sil
    18. Adsız7 Ekim 2024 22:09
      GERÇEĞİN PEŞİNDE KOŞMAK İÇİN 30 YIL KADAR GECİKMEDİNİZ Mİ??
      Bir taraf istiyor ki hep hükümet goygoyu yapılsın , diğer taraf istiyor ki hep sürekli hükümet kötülensin. Bizim gibi gerçeğin peşinde olanlar da ya "yandaş ya da "cehapeli" diye yaftalansın
      yazmışsınız, teşekkür ederim ama CANIM KARDEŞİM DEĞİL İŞTE ÖYLE DEĞİL.
      Sizi bilmem burada yada bütün türkiye de ki insanlarında ne istediğini ne düşündüğünü BİLMEM BEN. Umurumda mı? DEĞİL!! Sizin gibi benim gibi gerçeğin peşinde, BİLMEDİĞİNİ ÖĞRENMENİN PEŞİNDE, olan insanların takıldığı platformlara özellikle maydanoz olmak, özellikle sanki devlet görüntüsü vererek yorumlar yapıştırmak apaçık şekilde yani ortada. Mahfi bey şimdiye kadar dengeyi süper şekilde idare etti, bu forumu da kendisi gibi bilinçli yada bilinçsiz olarak şekillendirdi. BURADA HİÇ KİMSENİN SİYASAL GÖRÜŞÜNÜN DİNİ İNANCININ BİLMEM NESİNİN HİÇ BİR ÖNEMİ YOK! Adamcağız taa en başında koymuş blog ismini. KENDİME YAZILAR diye.
      Şimdi dingil karacahiller gelsin her yazının altına her yorumun altına sanki devlet otoritesiymiş gibi yazılar yapıştırsın. Kabul eden etsin bunu ama BEN KABUL ETMİYORUM.
      GERÇEĞİN PEŞİNDEYSENİZ, GERÇEĞİ BIRAK BULMAYI KOVALAMAK BİLE BÜYÜK BEDELLER ÖDETİR. VAZGEÇMEZSENİZ BULURSUNUZ GERÇEĞİ. BULDUĞUNUZ GERÇEK ASLA ZEVK VERMEZ KEYİF VERMEZ SADECE ACI VERİR.
      Eğer samimi iseniz bence en az 6 ay daha hiç bir yorum yapmadan sadece okuyarak takip edin. Sonra tekrar yazın, ben sizi tanırım. Saygılarımla..

      Sil
    19. Adsız7 Ekim 2024 22:33
      Daha iyisini bilen daha iyisini yapsa daha iyi olmaz mı??

      Sil
    20. BİRŞEY BİLMİYORUM AMA ELEŞTİREBİLİRİM. Buna feci şekilde sinir oluyorum, bir halt bilmiyorsan hiç bir haltı eleştiremezsin canım kardeşim. DAHA İYİSİNİ BİLİYORSAN BUYUR DAHA İYİSİNİ SEN YAP. Bilmiyorsan git çalış çabala araştır öğren ondan sonra gel eleştir. Mahfi Eğilmez, yıllardır sitesini takip ediyorum, yüz yüze şahsen tanımıyorum. Galiba çok büyümeye çok ses çıkarmaya başladınız hocam (ama bu sesler aslında sizin sesiniz değil, sizin yazdıklarınız yüzünden çıkan sesler) yükselmeye başladı. Sizi bilmem ama ben çok seviniyorum bu duruma. Baksanıza ortaya, BÜTÜN AKP BÜTÜN EN İYİSİNİ REİS BİLİR DİYENLER BURADA :-)
      Kimin peşine takılacağını bilemeyen koyunlar gibiler :-)
      ELBET BİR GÜN ATATÜRK GİBİ, HİÇ KİMSENİN PEŞİNE TAKILMADAN AKIL VE BİLİMİN PEŞİNE TAKILACAKLARI GÜN GELECEKTİR.
      SONSUZ SAYGILARIMLA..

      Sil
    21. Adsız7 Ekim 2024 22:09
      Aklım zekam bilgim yetmedi, GERİ VİTES, tmm anladık

      Sil
    22. Adsız9 Ekim 2024 01:59
      Okuduğunu anlamama -check
      Karşı tarafı olmadığı bir kalıba yerleştirme-check
      Yazılan konuya cevap vermeyip, sen şöylesin ,siz böylesiniz diye yaftalama-check
      Karşı tarafın hangi akıl ve bilgi seviyesine sahip olduğunu bilmeden hakaret-check
      Sıkıştığı anda Atatürk diyerek tartışmayı sonlandırma-check

      Gerçekten ülkeye dair umutları iktidarın politikalarından daha çok tüketiyorsunuz.
      Bunlar yarın gidecek, ama siz ve mentaliteniz nasıl değişecek bilmiyorum.
      Bağnazlıkta akplilere rahmet okutursunuz.

      Sil
  3. Program yogunlugunuzu bilmekle birlikte daha sik yazi yazmaniz noktasinda talepciyim hocam. Ellerinize saglik. Ayrica kisa bir soru: KKM hesaplarindaki yavaslama egiliminde dusus vardi bu ay. KKM hesaplarini tamamen kapatma sansi yok mu yonetimin? Yeni hesap acilisina izin verilmiyorsa bu bakiye hesaplarin son vade gunune kadar ebklenmesi demektir. Ben buradaki mekanizmayi tam anlamadim. Kisaca aciklarsaniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ olun, ancak bu kadarına yetişebiliyorum. KKM'yi aniden kapatırlarsa panik olup dolara hücum olabilir diye çekiniyorlar o nedenle yavaş yavaş kapatıyorlar.

      Sil
  4. Hocam biz bu filmi izledik. Süprizlere açık olalım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her türlü sürprize açığız zaten biliyorsunuz.

      Sil
  5. SAYIN HOCAM, ENFLASYON BEKLENTİLERİ NEDEN DALGALI BİR YÖN VERIYOR.SEBEBLERİ NELERDİR.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hükümetin tam olarak ne yapacağının bilinmemesi ve tahmin edilememesi.

      Sil
  6. Jp morgan faiz indirimini, ocak ayına erteledi.bir şeyler ters gidiyor,ama ANLAMADIM HOCAM.

    YanıtlaSil
  7. Prof.Dr. Steve Hankle takip ederseniz Mehmet beyle ortak çalışma içinde olduğu görürsünüz.Yazılarınız ve kitaplarınız benim için degerli.

    YanıtlaSil
  8. BÜTÇE AÇIKLARININ EN BÜYÜK FİNANSMANI YENİ VERGİ VE ARTIŞ ORANLARI.ENFLASYON DÜŞMESİ HAYAL ÖTESİ.

    YanıtlaSil
  9. Gelirleri artıramıyorsak, giderleri düşürelim.mahfi hocadan mükemmel tespit.

    YanıtlaSil
  10. HOCAM,gerçek ENFLASYON oranları açıklansa,FAİZ 1 YIL daha inmez gibi geliyor bana,yanlışmıyım.

    YanıtlaSil
  11. KKM her geçen gün eriyor.bu para nereye gidiyor HOCAM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vergilerimizle toplanan KKM paraları da çarçur ediliyor , yandaşlara peşkeş çekiliyor desenize.

      Sil
  12. YILSONU BİZİ BEKLEYEN BÜYÜK BİR TEHLİKE VAR MI HOCAM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar çok tehlike var ki hangi birini sayayım bilemedim.

      Sil
    2. Hocam merhabalar bu tehlike %10 civarı memur ve emekli zammı-%25 asgari ücret zammı ve işsizlik mi? yoksa başka tehlike var mı?

      Sil
    3. O kadar fazla tehlike varki, herkes tehlikeli, turkiye 2025 i umarim 2001 gibi yasamaz..

      Sil
    4. 2001'den daha kötüsü 2021'de yaşandı hala devam ediyor.Sadece ağır çekim yaşıyoruz bu krizi.Etkileri zamana yayılıyor.En kötüsü de bu.

      Sil
  13. EKONOMİ politikalarını hayata geçiren türkiye, mali politikalara nezaman geçecek hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asalında vergi politikası da uygulanıyor ama kamu harcamalarına sınır konulamıyor.

      Sil
  14. Hocam 2024 yılı son çeyreğinde m1 ve m2 para arzında bir gevşeme bekliyormusunuz.nede olsa bizim olmayan parayı harcamaya meraklı bir milletiz.

    YanıtlaSil
  15. Teşekkürler Hocam. Aynı hatalar sürekli tekrar ediyorsa ve gerçek bir eğitim ile bu milletin seviyesi yükseltilemeyip ortada neler döndüğünün anlaşılması istenmiyorsa ne desek ne yapsak ne anlatsak boş.

    YanıtlaSil
  16. Elinize sağlık Hocam. 2,2 trilyon liralık açık, eğer yeni vergiler açıklanmazsa, yakalanması zor bir hedefe dönüşecek demektir. Mehmet şimşek bunu beğenmiştir kesin.

    YanıtlaSil
  17. Hocam degerli yorumlariniz icin tesekkur ederiz.

    YanıtlaSil
  18. Hocam, kamu harcamlarında tasarrufa gidilse ve artan kamusal hizmet maliyetlerinin fiyatlarını artırmak yerine bu tasarruflarla finanse edilse ve böylece de kamu tarafından yönlendirilen fiyatlar artırılmasa böylece de enflasyon düşüşüne katkı sağlanmış olmaz mı? Enflasyonl Artan kamusal harcamaların bütçe üzerindeki etkisi kamu tasarrufları yoluyla finanse edilmesi neden sağlanamıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de bunu söylüyorum ama kamu harcamalarında tasarrufa gidilmeye başlanacak yerde bulunan CB itibardan tasarruf olmaz diyor.

      Sil
  19. Yaşananları çok güzel açıklayan yazınız için sağolunuz. Yönetenler olan biteni görmek istemedikçe gidişat daha da kötüleşecektir. Bu hafta henüz kış ortada yok iken pazar yerinde sebze ve meyveler kilo başı 10-15 tl pahalandı. Kışın zor geçeceğini sanıyorum...

    YanıtlaSil
  20. Ekonomik krizdeki bir aile sadece ekmek makarna yiyerek tüketim yapmayarak ekonomik krizi atlatmak için bir çözüm oluşturabilir. Ancak ülke olarak herkes sadece makarna ekmek yiyip hiçbir şey almazsak kriz daha da derinleşir, satış yapamayanlar da üreticiler de batar, sonuçta ülke ekonomisi sıkıntıya girer tezi doğru mudur hocam. Doğru ise, krizden çıkmak için bunun ölçüsü ne olmalıdır. Ne kadar harcama nasıl harcama ve ne kadar nereye tasarruf için yatırım yapılmalıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çünkü tüketim düşerse üretim, üretim düşerse büyüme düşer ve işsizlik artar. Ama büyük bir kesimin harcama gücü kalmadı.

      Sil
    2. emekli kesimin harcama gücü bitmiş durumda tarım kredi markete gidiyorum müşteriler yaşlı emekliler aldıklarına bakıyorum beyaz ekmek makarna patates soğan ayçiçek yağı yaşlı insanlar bu yiyecekleri tüketirlerse devamlı hastaneleri ziyaret eder devletin sağlık masrafları çok artar tarım kredi market fiyatları bir yıl önce yüksekdi şimdi fiyatların 3 harflilerle ayni taze sebze meyvede ise daha düşük olduğunu görüyorum fakat müşteriler sadece alım gücü düşük emekli olunca piyasadan daha ucuz taze meyveler raflarda duruyor satılmıyor 59TL/KG yerli muzların hepsi rafda çürümüş
      Ben iktidar olsam
      1-tarım kredi market fiyatlarını enflasyonu düşük göstermek için düşürmem
      2-maaşı asgari ücretin altında olan emeklilere taze meyve almaları için 3000TL/AY tarım kredi market alışveriş kartı veririm bu sayede bu meyve yemiyen kesim meyve yer kötü beslenmeden uzaklaşıp hastalıklardan uzaklaşır hastaneler meşgul etmezler devletin sağlık masrafı azalır
      3-tarım üreticisinin geliri artar yeni yatırımlar ortaya çıkar piyasa büyür vergi geliri artar.

      Sil
  21. Hocam sadece sonuçlara müdahale ediliyor. Sonuca müdahale edilerek sonuç değişmez sadece sebeplere müdahale edilirse sonuç değiştirilebilir. Türkiye üretim alt yapisini modelini değiştirmedikçe hiçbir sonuc değişmeyecek. Ve bu degisimi de özellikle egitimini bu değişime paralel olacak biçimde reforme etmedikçe hukuk sistemini de evrensel degerler üzerine oturtmadikca ne ölür ne yaşar sürünmeye devam.eder.

    YanıtlaSil
  22. İbrahim Mamati3 Ekim 2024 19:18

    Türkiye'de gerçek manada enflasyonu düşürmek için çalışan sayısını kırkbeş milyona çıkarmadan enflasyon düşmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enflasyonu düşürmenin bir tek yolu var: Bilime dönmek.

      Sil
    2. İbrahim Mamati4 Ekim 2024 09:52

      Evet, ama bilime dönmek o kadar kolay değil. Çalışan sayısını kırkbeş milyon yapmak ise çok daha yakalanabilir bir hedef. Mültecileri beslemek yerine -daha düşük asgari ücretle- çalıştırsak bu hedefe kolaylıkla ulaşırız.

      Sil
    3. İbrahim Mamati ismini kullanarak yorum yapıyorsunuz bilime zor dönülür diye bir şey yazmadım.
      Verimli çalışmak zaten bilime dönmektir

      Sil
    4. İbrahim Mamati5 Ekim 2024 11:47

      Adsız4 Ekim 2024 14:00 Evet siz yazmadınız. Ben yazdım.

      Sil
  23. Sn Hocam; Açıklamanız aynen tek başına futbol oynayan kişinin, karşı taraf yerine koyduğu rampalı yere şut çekmesi tepeye varıp hızı düşen topun geri gelmesi. Bu şekilde oyunun devam etmesi

    YanıtlaSil
  24. Ülkemizde şu an yaşadığımız dönemin özeti:

    "Çok kalitesiz bir hayatı, çok pahalıya yaşıyoruz."

    "Pahalı kalitesizlik"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru bir tespit.

      Sil
    2. Ama özgün değil. X'ten aşırma.

      Sil
    3. evet herşeyin pahalı ve kötü üretimin olması gelişmiş ülkelerden daha pahalı ve kötü bir yaşam standartına sahibiz örneğin konut fiyatları-araç fiyatları-ithal ürün fiyatları

      Sil
  25. Ne kadar böyle sıkılaşma sürer hocam.esnaf bu sefer zor durumda

    YanıtlaSil
  26. Tüketim talebi düşüyor ,tarladaki üretim de düşüyor. Tarlada fiyatlar düşük , pazarda markette fiyatlar yüksek. Üreticinin ve tüketicinin canı yanıyor. Küçük bir örnek , Ege'de zeytin fiyatları geçen senenin altında veya eşit. Çoğu üretici henüz zeytin toplamıyor.

    YanıtlaSil
  27. Dünyada hammade fiyatları ve dolar endeksi düşüyor. Bizdeki talep iyice düştü, dolar da baskılanıyor. Buna rağmen enflasyon hala nasıl yüksek kalabiliyor? Bunun mantıklı bir tek açıklaması var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baz etkisinden bahsetmiyorum, yıllık enflasyon şu an %88 olarak açıklandı. Aylık ise %5.34
      Ki açıklanan aylık enflasyon çok yüksek şu anda.

      Sil
  28. Mahfi hocam, zaman zaman okuduğunuz kitaplardan tavsiye listesi paylaşıyorsunuz ama hiç dizi ya da film konusunda yazınız yok. Kitaplar dışında film yada dizi izlemeye vaktiniz yok mu, izlediklerinizden önerebileceklerinizi merak ediyorum. Mesala ne seviyorsunuz bilim kurgu, drama, komedi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son izlediğim dizinin adı Away idi Netflix'de. Şimdi de Deadwind diye bir polisiye dizi izliyorum.

      Sil
    2. Hocam Friends diye bir dizi yüklenmiş Netflix'e. 6 arkadaşın New York'ta başından geçenler eğlenceli bir dille anlatılıyor. Güzele benziyor , ona başladım, tavsiye ederim.

      Sil
    3. Evet, ben de Youtube'dan Mahallenin Muhtarları diye bir diziye başladım.Maltepe'de bir mahallede muhtar ,onun kızı ve ona sevdalı bir kahvehane çaycısı arasında geçen sıcak bir mahalle dizisi.

      Sil
  29. Hocam şu andaki yüksek faiz; ilerde faiz indirim döngüsüne girdiğimiz vakit, arz enflasyonu olarak geri dönmeyecek mi? Döngünün içinden nasıl çıkacağız? Sade anlatımınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enflasyon biraz daha düşerse faiz de indirilecek herhalde.

      Sil
  30. Güzel ülkemizde sadece bilime dönmek yeterli değil, deneyim de önemli. Mahfi Bey her ikisini harmanlayıp değerli analizler sunuyor bize, sağ olsun. Örneğin yukarıdaki değerlendirmede bilimsel gerçeklerin yanında deneyim şu açıdan önemli: parası olanlar yüksek faiz ve carry trade’e rağmen hala mal almaya (tüketim/üretimi teşviğe) devam ediyor. Neden? Çünkü enflasyonun net döviz kazancını bile ezeceğini biliyor. Saygılar, K Alp

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilim zaten deneyimlerden ve gözlemlerden süzülerek gelen birikimdir. Enflasyon yükselirken faizi düşüren sadece biz değiliz. Geçmişte bunu Gerald Ford döneminde Fed de yapmıştı. Ama sonucunu gördü ve bir daha yapmadı. O zaman bilim "faiz sebep enflasyon sonuç" söylemini terk etti. Biz edememişiz. Bilim, bize deneyimlerden gelen doğruları uygulamamızı söyler. Her seferinde aynı şeyleri deneyimleyerek öğrenmeye kalkarsak bilim olmaz zaten.

      Sil
    2. Bilimin yanısıra duygular da önemlidir.Hissetmek, sezgilerle geleceği , trendleri yakalamak lazım.Cesur adımlar atmak lazım.Bunlar hep duygu işi, bilimle alakası yok.Maneviyat lazım maneviyat.

      Sil
    3. Birçok ahlaksızlık maneviyat siperinin ardına gizleniyor. Bilimden şaşmayın.

      Sil
    4. Hocam en iyisi bilim ve maneviyat birarada olsun.Batı'nın bilimini, Doğu'nun maneviyatını alalım.

      Sil
    5. Hissetmedin mi kardesim sen, hiç kandirilmadin mi.. Özgur oldugunu dusunen kole neyi hissedebilir..?

      Sil
  31. Hocam ekonomi bu kadar kötüye giderken veya son senelerde hep gitmişken dolar bazında bu saçma zenginleşmeye ne diyorsunuz ? Yaklaşık %25'lik dolar enflasyonunu bile işin içine katsak çok absürt bir durum var ortada.

    2019-2020'lerde 8500 dolar olan milli gelir için 15500 dolar beklentisi var. Ülkece gömü mü bulduk, ekonomi tam tersine kötü gitmedi mi?

    1000 dolar kazanan insanlar 2000 dolar kazanmaya başladı, sanayi ve üretim devrimi mi yaptık ?

    3.5 dolarlık hamburger 7 dolar oldu, bu fiyat artışı normal mi ?

    Hocam hiçbir ekonomist niçin bu konulardan bahsetmiyor? Doların yeri doğruymuş, enflasyon verileri doğruymuş gibi neden yorumlanıyor bu tablo ? Ne oldu da dolar bazında 1.5-2 kat zenginleştik ? 2019-2020 yıllarında da faiz enfalsyonun üstündeydi çoğu zaman.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bunu defalarca yazdım ve bir illüzyondan ibaret olduğunu anlattım.

      Sil
    2. bu pahalılaşma sadece Türkiyede değil bütün dünyada gerçekleşdi hammadde fiyatları dolar değerleri enflasyonla beraber artıp dezenflasyonla düşmesine rağmen arsa-arazi fiyatları herşeydn bağımsız sürekli artıyor ve konut fiyatlarını arttıyor toplumun amacı konut sahibi olmak olduğu için inşaat yan sanayi ve diğer sanayi dalları mamül madde fiyatları otomatik olarak artıp enflasyona neden oluyor arsa-arazi fiyatları arttığı müddetçe enflasyon durdurulamaz.

      Sil
    3. Hocam o zaman bir şekilde şu tarih için minimum %40-50'lik bir devaluasyona ihtiyaç yok mudur ? Bu durum ne kadar sürdürülebilir ? Ani ve büyük bir düzeltme bekliyor musunuz dövizde ?

      Sil
    4. dolara 50% yıllık faiz veriliyor TCMB doların alıcısı ve kuru düşürmüyor sabit tutuyor ki dünyanın her yanından doları olan gelsin dolar satıp TL alıp faiza yatırsın diye bu sayede döviz hesapları TL ye dönüyor kur artmadığı için kurdan dolayı enflasyon oluşmuyor dünyada en yüksek dolar faizi Tükiyede 50% yıllık arjantin de 40% bu faiz enflasyon faizin altına düşünce yavaş yavaş düşürülecek ama hocamız seçim yaklaşırken faiz çok düşürülebilir diyor yani seçime giderken seçimi kazanmak için iktidar nas yapabilir.

      Sil
  32. Hocam aşk olsun; bu kadar kısa bir metinle bu kadar net ve isabetli anlatım ancak büyük ustalık ile mümkün ki o da sizde ziyadesi ile mevcut
    Teşekkür ederim, ışığınızla yol gösterdiğiniz için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah, çok teşekkür ederim.

      Sil
    2. Hocam blogunuzda soru-cevap bölümünü "Mahfi Eğilmez ile Q&A" şeklinde kitaplaştırmak istiyoruz.Böylece mesajınız daha geniş kitlelere yayılır.Müsaadeniz var mıdır?

      Sil
    3. Bunu bir düşünelim.

      Sil
    4. 12 yıllık bir arşivden en az 3 ciltlik külliyat çıkarılır. Olumlu dönüş yapacağınıza eminim hocam.

      Sil
    5. Hocam değerlendirme şansınız oldu mu? Biz bir taslak hazırladık. Size sunmamızı ister misiniz?

      Sil
  33. Hocam merhaba,
    -Turkiye de(ve dunyada) piyasada rekabet olmamasi (ozellikle marketlerde) fiyatlari/enflasyonu ne olcude etkiliyor. Sizce tum marketlerde farkli markalardan olan bir urunun fiyati ayni oranda ayni anda nasil degisiyor. Artik zamlari iletisim baskanligindan onaylanarak geldigini bile dusunmeye basladim.
    -Cinde ev almayla ilgili sinirlamalar vardi(yeni kaldirildi) TRde 4000-5000 tane evi olanlar var sizce bu normal mi? Basin neden bu tur konulari hic yazmaz.
    -Son olarak eski ticaret bakanligi doneminde alis/satis fiyatlari yaziliyordu. Bu uygulama kim/kimler tarafindan nasil sessizce yok edildi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kişi eğer doğru yoldan para kazandı ve servet sahibi olduysa istediği kadar evi olabilir. Buradaki anahtar doğru yoldan kazanıp, vergisini doğru ödedikten sonra ev sahibi olup olmadığıdır. Devletin de görevi bunu incelemektir. Onun için ben sürekli vergi müfettişlerinin idareden bağımsız olmasını savunuyorum.

      Sil
    2. Bagimsiz bir sey son 20 senedir ben gormedi, siz gordunuz mu mahfi bey? Bu topraklar artik eskisi gibi olmayacak..

      Sil
  34. TÜİK verilerinin sağlıklı oluşmadığının tartışıldığı bir ortamda açıklanan enflasyon oranından ziyade ülkemizde yaşam kalitesi ve mutluluk endeksine bakılsa durumumuz daha net ortaya çıkacaktır. Merkez Bankası Başkanı Hakan Beyde enflasyonun istenen seviyede gerilemediğini ve aklı selim kitleye baz etkisiyle indiğini dolaylı olarak söyledi. Mücadele etmeye sıkı duruşla devam edileceğini belirtti. Ancak sıkı duruş ekonomide pareto etkisi 80’e 20 kuralı gibi işliyor. Refah seviyesi ilk dilimde olan 20’lik kitle tasarruftan itibar olmaz diyor. Nüfusun %80’i içerisindeki kitle öncelikle maaş daha sonra yaşam kalitesi açısından dip seviyede yaşamak zorunda kalıyor. Sizinde bahsettiğiniz reformist hareketler ülkemizde yapılmadığı sürece şuan uygulanan tek taraflı ekonomik politikamız sadece günü kurtarmaya yeter değil mi Mahfi Hocam, sizin 25 yıllık gözlem ve tecrübenizde de söylediğiniz oy kaybı bizlerin aynı döngü içerisinde ülke olarak kalacağımızı sanki gösteriyor. Ben yanılmayı inanın herkesten çok istiyorum. Umut her daim var. Değerli yazılarınız için teşekkür ederim.

    Mayaloji

    YanıtlaSil
  35. dev-Enflasyon4 Ekim 2024 10:24

    resesyon'da olduğumuz doğru mudur? bizi dev-Eflasyon bekliyor diyebilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Resesyon iki çeyrek üst üste küçülme halidir. Türkiye ekonomisi küçülmedi ama o yolda gidiş var.

      Sil
  36. Mahfi bey, baskı altında tutulan kurun ihracatçıya etkisi sanıldığı gibi olmuyor. 2005-2008 döneminde yöneticisi olduğum yabancı yatırım, otomotiv, emek yoğun, %100 ihracat yapan işletmede bizzat yaşadım.
    Döviz fiyatlar uluslararası rekabetle sabit yada düşüş trendinde iken enflasyona göre zamlanan ücretlerin döviz karşılığı sürekli artıyordu.
    Özetle işçilik ve genel giderlerin ciroya yüzdesindeki artış öyle bir noktaya geldi ki yatırımcı işletmeyi kapatma kararı aldı. Zira çok daha avantajlı alternatif maliyetli ülkeler ön plana çıkmıştı.
    Baskı altında tutulan kur’un bir noktada büyük ve ani bir devalüasyon düzeltmesine maruz kalacağı kesin ..
    Size %1000 katılıyorum … yapısal dönüşüm gerçekleşmeden mehter adımıyla bile ilerlememiz mümkün değil.
    Bu hükümet ile de yapısal dönüşüm mümkün değil .. çünkü cürüm defterleri bir hayli kabarık. Kendi ayaklarına sıkmayacaklardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru tespit. Yapısal reformları yapacak olanların geçmişi temiz olmalı.

      Sil
    2. Nasıl hocam? Geçmişte darbe şakşakçılığı veya tek parti diktatörlüğü geçmişi olmaması mı gerekiyor?

      Sil
    3. Siyasetle ilgisi olmamış olsa en iyisi.

      Sil
    4. Babam hiç bir zaman bu hukumetin desteklemedi, bu muhalefeti destekledigi anlamini tasimiyor. Bunu belirtmemin neden, nedense hukumet yakin olanlar bir elestiri oldugunda muhalefet bagimlisi oldugumuzu sanmalari.. Her neyse feto olayi oldugunda, bütün tarikatlari kapatirsa bu Adama ataturk gozuyle bakmaya baslarim demisti..saygilar..

      Sil
  37. Mahfi bey ysk oy pusulasi icin ihaleye cikmis. Tahminim hukumet enflasyonu artik dusuremeyecegini anladiginda imamogluna siyasi bir yasakla baskin bir erken secime gidecek. Bu zamana kadar biriktirdigi rezervide faizi indirerek piyasaya sacacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşasın seçim.

      Sil
    2. Imamogluna öyle bir sey yapilirsa suclarini kabul etmis olurlar. 2023 e benzer secim olur, insanlarin umitleri 5 sene daha otelenir..

      Sil
    3. Seçim takvimi açıklansın para muslukları açılsın.

      Sil
  38. Sevgili üstat merhaba. Yakın geleceğe ilişkin görüşlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederiz. Bizler için kıymetli. Sağlıklar ve çok selamlar.

    YanıtlaSil
  39. Merheba Üstad. mahfie@gmail.com adresinize Yapısal Reform Önerileri kitabımı gönderdim. İlginizi çekeceğini düşünüyorum. Aslında size kargolamıştım ancak ulaşmamış. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  40. Emeginize saglık..ama ben hissedilen enflasyonun giderek artıgını gözlemliyorum ve bu durumu şuna benzetiyorum...bizim köyde ben cocukken birtane deli faruk vardı hemen herkesi rahatsız eder her kes zarar görürdüdü..millet bir araya gelince atar tutar müdahaleye gelince ortada kimse yok..muhtar korkardı..ailesine havale ederdi ailesi bu işin sorumlusu köylü derdi...kısacası ortada bir canavar var herkesi rahatsiz ediyor ama kimse mücadele etmek bir yana korkuyor..ve bu işin sorumlusu olarak bir gunah kecisi ariyor..su kesin ki bu isin sorumlusu tuketici degil tuketimi kıstikca..düsmedi işte aksine tuketim mali ithalati arti...caryciler gitmesin diye kuru tutarsan olacagi bu her yani çarpık bir sistem...veya adına sistem dedikleri bu yapı devam etikce alim gücümz her gecen gün kaybolacak.

    YanıtlaSil
  41. Berkan Kobal4 Ekim 2024 14:06

    Dezenformasyonla mücadele tüikten başlamalı.ben vatandaş olarak enag tüik ito verilerine bakmıyorum.Ben her gün markette pazarda çarşıda benzin alırken iliğime kadar enflasyonu ölçüyorum.bir de aylık 3 aylık 1 yıllık enflasyon çok önemli değil anı yaşıyoruz almak zorundayız alıp geçiyoruz,daha az alıyoruz vs,psikolojik olarak yıkıcı olan 3 5 7 yıl önceki fiyatlardan nasıl oldu da bir anda bu fiyatlara geldik?eskiden fiyatlar artardı ama alım gücü hiç bu kadar düşmemişti,maaşlar hiç bu kadar enflasyon karşısında erimemişti.2010 yılında sıfır araba aldığımız paraya bugün orta sınıf cep telefonu alamıyoruz,2015 teki 2017 deki orta sınıf iyi bir araba parası (marka model de verebilirim de) 70 100 bin TL bandındaydı ve alım gücümüz de vardı şimdi o araba yerine Iphone16 alamıyoruz,araba yanlış örnek diyelim markette 9 liraya yoğurt yumurta alıyorduk 100 yıl değil 3 4 yıl önceye kadar şimdi yoğurt 110 yumurta 100TL seviyesinde,et desen 300 400 TL ye neredeyse aylık et alınabilirken şimdi 500 gr kıyma ancak,50 100 300 TL ye benzin deposu doldurduğumuz günlere zaten selam olsun,oradaki artışta 10 katı yani %1000.
    Ülkede kriz olur, geçmişte de oldu ama hiç bu kadar ezilmemiştik,hem fakirleştik, hem alım gücümüz düştü hem de fiyatlara yetişemiyoruz.Enflasyonla mücadele yerine dezenformasyonla mücadele ediyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef, çünkü enflasyonla mücadele için gereken yapısal reformları yapamıyorlar, düşünce yapılarına ters.

      Sil
  42. Hocam Selamlar,

    Yatırım tavsiyesi vs anlamında sormuyorum ama şöyle bir kafa karışıklığımız var.

    Bağdat Caddesinden eski bir evimiz 180m2 net 4+1
    35 yıllık bina ve özel firmadan deprem riskli raporu var.
    Hal böyle olunca aynı dairenin aynı özelliklerdeki yenileri 30milyon TL iken bizim dairemiz 4 aydır satışta olmasına rağmen yarı fiyatına bile gitmiyor.
    Elimizdeki tek teklif 13.5 milyon TL
    Müteahhitlerin hiçbiri girmek istemiyor çünkü piyasa durgun, en erken randevu Ocak 2026'ya verildi ki daha bu işin prosedürü vs en az 4-5 yıl zaman geçmesi garanti.

    Biz de en azından 13.5 milyona razı olup gelen parayı da para piyasası fonlarında değerlendirelim diye düşünüyoruz.
    Sizce doğru mu düşünüyoruz?

    Selamlar,

    Mehmet

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehmet Bey, ben hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi vermiyorum. Bu tür konular tamamen kişisel tercihlere ve kararlara dayanıyor. Bana doğru görünen karar size doğru görünmeyebilir ya da tersi.

      Sil
    2. Hocam tesekkurler

      Selamlar,

      Mehmet

      Sil
    3. ben olsam yeni imara açılmış fiyatı düşük bir yerleşim yerinde yeni yapılmış küçük 1+1 gibi daireler alıp kiraya veririm

      Sil
  43. Hocam şu an dolar sabit diye çoğu kişi para piyasa fonlarında ani çıkış yapabilmek için. Bizde ‘locals’ olarak carry trade yapıyoruz bir bakıma. Suni bir kriz çıkartıp doları %30 %50 allah ne verdiyse arttırıp o tl’leri bize kitlemeleri senaryosu bana hiç uzak gelmiyor. Fitch vb. uluslararası simsarların paralarını da çöpe çevirip güveni tamamen kaybederiz orası ayrı ama ben bu hükümete hiç güvenmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doları patlatırlarsa carry trade patlayacağı için her şey başa döner enflasyonla mücadele falan kalmaz tabi eğer carry trade’cilerle sabit kur sözleşmesi yapmadılarsa.

      Sil
    2. Mahfi Eğilmez4 Ekim 2024 16:10 Hocam bildiğim kadarıyla sepet yapımında da kar marjı çok düşük. Üstelik ciddi işçilik ve el emeği gerekiyor. Günümüzde sepete olan talep de çok düşük.

      Sil
  44. 50% dolar faizi ödüyoruz bu para toplanan vergilerden dolaylı vergilerden halkın 100% ünden toplanan vergilerden ödeniyor bu faiz ödemesi olmasa halka hizmet olacak yol-okul-hastane-sağlık hizmeti-sosyal yardım emekli maaş arttırılması olacak peki bunun sorumlusu hangi kesim?
    20% yüksek gelir gurubumu?
    80% düşük gelir gurubumu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faizler artırılsın diyen kesim.

      Sil
    2. Bunun sorumlusu enflasyon yükselirken faizi düşüren siyasal iktidar ve onu destekleyen bilimden nasibini almamış cahil cühela.

      Sil
  45. Mahfi bey

    "Lozan Antlaşması 100 yıllık." diyenler, şimdi neler yapıyor olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başka yalanlar yayıyorlardır hiç kuşkunuz olmasın.

      Sil
  46. -Bir rakam veriyor TUİK
    -Verdiği rakam KOMİK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. -Düştüğümiz bir KARADELİK
      -Durumumuz KRİTİK

      Sil
    2. -Hep mi cebimiz DELİK
      -Böyle devam ederse sonumuz DELİLİK

      Sil
    3. -Sabahları aç uyanır ORTADİREK
      -Dilimizde tüy bitti bize yapısal reform GEREK

      Sil
    4. -Sözün doğrusu gelir EĞİLMEZ
      -Yapısal reform olmadan bu ekonomi iyiye GİTMEZ

      Sil
    5. Eyvah eyvah ekonomi uçacak deniyordu sonunda hep birlikte uçtuk.

      Sil
  47. Sayın hocam, bugün herhangibir en ufak organizasyonda bile bir iş icra ederken, hem başarılarımız hemde basarisizliklarimizin sorumlusu iken, ve tüm sonuçlarini göğüslerken, nasıl olurda bile isteye bilime karşı çıkıp ekonomiyi bu çıkmaz koridora sokan iktidar sahipleri hiç bir sorumluluk hissetmez ve sorgulanamaz akıl alır birsey değil. Her zaman söylediğiniz üzere önce bu trenden inmeden, ve ilk icraat olarak yargı reformunu yapmadan duzelmeyi hayal etmek bile hayal. Kaleminize sağlık hocam, iyiki varsınız.

    YanıtlaSil
  48. Hocam dolarda düşer , enflasyonda düşer herşey çözülür belkide kaybedilen insanlık , kaybedilen ahlak nolacak ? Hukuk ve adalet 500 yıl geriye gitti ülkede . Teksasa döndü memleket. Hiçbirimizin can ve mal güvenliği kalmadı . Bu nasıl çözülecek hocam ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hukuk ve adalet yeniden tesis edilerek, can ve mal güvenliği sağlanarak çözülecek.

      Sil
  49. Ekonominin falsoları düzeltilmedi.1- sadece baz etkisi 2-sabit kur ile ithal pahalılık engellemesi 3- yüksek faiz ile hem döviz talebinin engellenmesi hem de sıcak paranın gelerek bu kur sabitlenmesini saglaması üzerine kurulmuş bir 3 ayaklı plan ile enflasyonu düşürme amaçlanıyor .Burada bu üç ayaktan biri kırıldıgında masa devrilir

    YanıtlaSil
  50. hocam, karanlığa karşı şiddetle bağırmak işe yaramaz, karanlığı yenebilecek tek şey ışıktır.
    Blogunuzda verdiğiniz bilgiler ile ışık olduğunuz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karanlığa karşı bağırmak birilerini ışıkları açmaya zorlayabilir. O yüzden tamamen işe yaramaz değildir.

      Sil
  51. Tüketim mallari ithalatındaki 52 millyar dolarlık zirve artiş neyin nesi peki hocam...üretimdeki ithalat ara malı hammade belki azalıyor olabilir ama tüketim ithla tı canlı görünuyor..cunki gelir dagılmındaki bozukluk burayada sirayet ediyor bizler alamasakta bizim yerimize iki şer 3 er alabilen bir yuzde 20 lik kesim var kur burda tutuldukca ...enflasyondaki beklentiler düzelmez düzelmedikce önden yüklemeli talep kırılamaz..kaldıki enflasyonun ana sebebi tüketim degil büyük oranda ithalata bagımlı hale getirdikleri icin ...maliyet enflasyonu burda kuru baskilamakla bu is çoźulemez...bir siyah perde var arkasını kimse göremiyor ayımı var kurtmu var veya bir yayın üzerine büyük bir taş konmuş ama herkes biliyorki bu taş kaltginda bu yay sekecek..bence haliyle en kotu seneryoya göre tedbir aliyor uretici toptanci parekendeci...çarpıklık o kadar buyuk ki genel secim oncesi 1 litre motorinle bir dolar ayni para iken simdi kimi inandiracaksinz kurun 34 lira oldguna....bugun baktım bir zincir markete uruguaydan gelen pirinci 23 liraya satiyor siz kendi bahcenizde yetistirmeye kalksanz ana girdileri motorin ilac tohum hepsi ithalata bagımlı hale geldgi icin inanin 35 liraya mal edemezsinz pirinci .ali babacanin cok ögündgu yillar kur sabitken 3 liraya çin samırsagı yedik haliyle kastamonuda samırsagın kokusu bile kalmadı...bugun ureticimz kalmadgi icin çin samırsagına mahkum kaldik bugun 150 lira kilosu ...bütün mesele şu ki...kısır siyasi gelişmelerde cekişmelerden..popilizimden dinden ırktan mesepten..vs calınan yıllardaki emegimizi enerjimizi egitime verseydik bugun daha üretken döviz harcayan degil kazanan ülke konumunda olurduk bırakin araba evi vs ..tarım yani aç kalmamak için ekip biçmemiz gereken 5 ana girdisi tamamen kura endeksli akaryakit haric hepsini üretebilirken suan hepsini satin aliyoruz...enflasyonun düstügü felan yok..duzelen calisan bir programda yok artan vergi yuku buyuyen faiz gideri var .elinde sonunda o matbalar yine calisacak atilan 6 sıfırın biri geri geldi zaten 2
    .side ilk referandum veya ilk secimde .

    YanıtlaSil
  52. Kisa ve öz söz; bu halk varken bu ülkeden bi b... olmaz. Hangi siyasi anlayış gelirse gelsin bu halk onu da kendine benzetiyor. Aşağıdaki neyse yukaridaki de o olur.

    YanıtlaSil
  53. Faizlerin en az 2025 martina kadar sabit durmasi lazim. Erken bir indirim enflasyonu ve kuru ziplatir. Martta 25 bplik bir indirimle faizler inmeli indirirkende 25bp ustu secilmemeli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu iktidar bunu yapamaz, esnafın baskısına o kadar dayanamaz.

      Sil
    2. O vakit yuksek enflasyon philips egrisi denklemiyle yola devam ederiz

      Sil
  54. hocam gümüş yatırımı hakkında ne düşünüyorsunuz? Uzun veya kısa vadede kazançlı bir yatırım olur mu? Cevap verirseniz çok sevinirim :)))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cansucum, hocamız yatırımlar konusunda tavsiye vermiyor. Hocayı anlamak için tüm yazılarını hatta tüm yorumlarını okuyup bir değerlendirme yapman lazım.

      Sil
    2. Burada sürekli yatırım soruları soruluyor
      hocamız blogunda ülkemizin gelişmiş ülke olması için yapılması gerekenleri ve yanlışları açıklıyor hocamızın blogu yatırım blogu değil yatırım tavsiyesini anlaşma yapdığınız portföy yöneticiniz verebilir her yatırım konusunda para kazanılır şartlar a göre yatırım değeri değişir eğer bu şartları bilmiyorsanız yatırım yapmayın zarar edersiniz veya bir yatırım firması portföy yöneticisi ile çalışın.

      Sil
    3. Adsız6 Ekim 2024 11:03 O halde sizden alsak bu tavsiyeyi. Bu konularda çok bilgili bir beyefendi izlenimi uyandırdınız bende:)

      Sil
  55. Türkiye'de Enflasyonun Ekim ayı ile birlikte düşmeye başlaması lazım çünkü herşey dahil turizm ekimde bitiyor. İnsan ihtiyaçlarını iyi bilen ve bu ihtiyaçlardan yüklü paralar kazanan Finansın Lordları yani piramitin en tepesindeki taşlar, insanları çok iyi analiz etmişler ve bunu da dijital ekonomiye entegre etmişler. Mesela arkadaş bulma ihtiyacı için Facebook kurmuşlar, iş bulma ihtiyacı için linkedin, ayağına kitap gelsin amazon, sevgili bulma ihtiyacı için instagram. Para kazanma ihtiyacı için emtia, hisse piyasaları için investing ve trading web siteleri...Milyarlarca insan buralara bu ihtiyaçları için üye olmuş ve bütün kişisel bilgilerini gönüllü paylaşıyorlar ve hatta sosyal medya hesabı olmayanları ötekileştiren bir propaganda aygıtı bile var. Ayrıca Türkiye'deki kahve devri de Akparti zamanına denk geldi. Avrupa'da akşam saat 7'de kahve dükkanları kapanırken, Türkiye'de gece saat 12:00'ye kadar açık. Bu saatlere kadar kahve içme ihtiyacı da nereden çıktı? Manavı, bakkalı, berberi, kebapçısı, boyacısı fiyatlarını bir bardak cafede satılan kahveye göre belirliyor artık. 1 bardak kahve 100 liraysa neden döner 400 tl olmasın ki abicim diyor dönerci ve sıralıyor , soğanı var, domatesi var, biberi var, eti var, baharatı var, garson ücreti var , döner ustası ücreti var, dükkan kirası var, depo ücreti var; kahvecinin bu kadar masrafı bile yok neyi var? Bir kahve bir süt, bir de dükkan kirası, bir de işçi parası garson bile yok ama kar marjı yüksek gençler konuşmaya değil bakışmaya gittikçe daha çok kahve sigara içerler diyor 400 tl'ye döner mi olur diye sorulan dönerci. 3 dolara bir karton bardak kahve bu da böyle bir enflasyon ve kahve devri hikayesi.

    YanıtlaSil
  56. "Aç insan, erdemlerini yer."

    Bertolt Brecht
    (1898 - 1956)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben artik beni yemesinde isterse kendini yesin kafasindayim, ekonomi vs de saldim.intihar,tecavuz,taciz,rastgele kursunlamalar, silah kullanimlari, kafa kesme, vucud kesme olaylarin varken çok önemli degil gibi gelmeye basladi..

      Sil
  57. Mahfi bey,

    Lütfen bana darılmayınız:

    Ben halka güvenmiyorum artık!

    Erken seçim de olsa, 2028'de normal vaktinde seçim de olsa; yine RTE'ye & AKP'ye oy verecekler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mahfi bey, diye başlayan bütün yorumlar geyik.

      Sil
    2. Ne desinler, Mahmut mu desinler?

      Sil
  58. Okumak;karanlığı yenmenin,ona teslim olmamanın tek yolu mudur bilmiyorum ama benim bildiğim en iyi yoludur.
    Diğeri de gerçek aydınları izlemek,okumak ve anlamaya çalışmaktır diye düşünüyorum.(Gerçek aydın kimdir diye şimdi sormayın,onu anlatmak için çok daha uzun bir yazı gerekir.Belki bir gün gözümü karartıp bu blogda yazarım.)
    Okumak,okuduğunu anlamak,anladıklarından daha iyi bir yarın için faydalanmak yani aydınlanmaya çalışmak ve yakalayabildiğin kadarıyla o aydınlığı paylaşmak.
    Mahfi Hoca’nın bu çabasını görüyorum ve saygı duyuyorum.
    Emeklerinize sağlık.

    Bu arada gündemi takip edenler ve bu Lübnan denen ülke nedir,nasıl kurulmuş,kim kurmuş,nasıl bu duruma gelmiş diye merak edenler için bir link paylaştım.
    Ben beğendim,umarım siz de beğenirsiniz.

    https://hbr.tk/PShzt8

    YanıtlaSil
  59. Doların düşmesi ihracatçının işlerini bozacak deniyor. E dolar 1.5₺ iken bu ihracatçı mallarını nasıl ihraç ediyordu? Burdan şunu mu anlamalıyız: Türkiye, büyüme uğruna halkını feda etti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolar 1,5 iken enflasyon yüzde 10un altındaydı.

      Sil
  60. Hocam elinize sağlık. Gerilim, fantastik film ler izlemeye gerek yok. Bu ülkede hergün hepsi yaşanıyor. Saygılarımla Fatih Demirtaş

    YanıtlaSil
  61. Hocam, bu hükümet asla enflasyonu düşürmek istemiyor. Tüketimle (yüksek faizle borçlanarak) büyümeyi tercih eden, büyümeden de yandaşları nemalanan bir zümre neden enflasyonla uğraşsın. Sonra 6 yılda enf düşürülmez miydi? Amaç sadece seçimlerde oy satın almak için rezerv biriktirmekten ibaret. Enf ticaret erbabının ve devleti idare edenlerin sorunu değil artık, %90 a varan vatandaşın sorunu. Onların da kararsızlar denilen %30 u dağıtılacak bedava paraları bekliyorlar. Mesela, MB rezerv biriktirmek yerine dövizi satıp TL arzını kıssa, petrol fiyatları ve tarım ürünleri fiyatları gerilemez mi? Döviz kurlarının düşmesi ihracatı olumsuz etkiler ama halkın büyük çoğunluğuna biraz nefes aldırmaz mı? Tarlada 1 lira olan domatesin markette 40 lira olmasının bir nedeni de ihraç fiyatlarının yüksekliği ve yurt dışı talebinin cazipliği değil mi? Genel fiyat seviyesi, dolaşımdaki TL yi azaltarak, üretim düşmeden bu yolla düşürülemez mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MBde görünen rezervler kendisine ait değil, çoğu borç.

      Sil
  62. Hocam enflasyonda ergodik yaklaşım mı deneniyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok henüz epistemolojik kopuşun heterdodoks yansımasının etkisinden kurtulamadığımız için oralara gelemedik.

      Sil
  63. Hocam devletler küresel borç yüzündenmi küçülmekten bu kadar korkuyor,borcu az olsa yada çerez parasu olsa küçülürse küçülsün diye bir politika güdemez mi?
    Borçluluğu 0 yada 0a yakın ülkeler varmı böyle bir veri ?

    YanıtlaSil
  64. Ben siz degerli hocaların yerinde olsam bu ülkede ekonomi daha dogrusu enflasyonla ilgili tek kelime bile yazmam konuşmam heleki enflasyon düşerken gibi ifadeleri kullanmazdim heralde..tuik diye bir kurum varki sizi komik bir duruma düşürebiliyor..2011 yılında kgs 1.25 krus olan bulgur bugun 25 liraysa hangi enflasyondan bahsediyorsunz sözde iyi yılları bile icine alsaniz ortalama senelik yuzde yuzun uzerinde gerceklesen bir enflasyon devulasyon var bu ulkede...bence sizde bırakın artik herkes salmış mevlam çayıra...kimse inanmiyor artik herkes gün doldurmak adına yaşiyor sadece...oglum ilk okul 2.sinifa gidiyor turkce kitabini devlet verdi icerigine baktim..birde kendi yillarimda okudugum kitabi buldum internete her sayfasinda burcu burcu cumhuriiyet ataturk kizilay vs..simdikinde sadece padisahlarimz sultanlarimz saraylarimz var...biŕakin ekonomiyi..buradan odaklanin bence olaya.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz de odaklanın. Siz başka ülkenin yurttaşı değilsiniz.

      Sil
    2. Tabiki odaklaniyorum yoksa dikat cekmezdim ..ama bizim sizin temas edebilecegimz kitlelerimz yok..ben en azından cevremdekilere anlatiyorum emin olun.

      Sil
  65. Hocam günümüzde bir iibf öğrencisi olsanız nasıl bir yol izlerdiniz kamuda veya özel sektörde hedefiniz nasıl olurdu

    YanıtlaSil
  66. Hocam açlık sınırının asgari ücreti geçtiği ve yoksulluk sınırının da 64 bin 595 lira olduğu bir ülkede asgari ücret konusundaki tahmin ya da önerileriniz nelerdir? Bu konu hakkında bir yazı kaleme alabilir misiniz lütfen.

    Ailede asgari ücretle iki kişi çalışsa (karı ve koca) yine de yoksulluk sınırının altında kalıyor. Peki, bu durumda o aile nasıl sağlıklı çocuk yetiştirebilecek?

    2023 verilerine göre Avrupa bölgesi gelir dağılım oranı 4.75 iken, Türkiye'de bu rakam 8.44'tür. Dünya mutluluk raporuna göre üst üste 7 kez dünyanın en mutlu ülkesi seçilen Finlandiya'da ise bu rakam 3.78'dir. Dolayısıyla adaletli bir gelir dağılımıyla mutluluk arasında doğru bir orantı vardır. Türkiye'de gelir dağılımındaki bu eşitsizlik sizce ne zaman ortadan kalkacak hocam? Pastayı adil bir şekilde neden bölüşemiyoruz?

    Ben asgari ücretin ne kadar olması ve asgari ücrette neyi hedef almamız hususunda küçük çaplı bir araştırma yaptım ve müsade ederseniz ilk yazınızda bunu yayınlamak istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saatlik ucrete gecildiginde ve yaslara göre minumum saatlik ücret belirlenirse ufak ufak oturur gibi sistem bence çok mantikli bir yaziniza olacaktir eminim, dort gozle bekliyorum. Ve her isletme kendi saatlik ücretini elemanla göre fabrika bolumu e kideme göre belirleyebilir. Bkz. Hollanda.. Ama güzel kardesim dusunmen bunlari bir sey olacagini inanmana gerek yok..

      Sil
  67. Demirel Demokrasilerde çareler tükenmez demişti. Ekonominin düzelmesi için çareler için konuşmak üzere temsilcimiz milletvekilleriyle görüşmeyi , mecliste ziyaret edip önerilerimizi dile getirmeyi bırakın, meclisin çevresinden geçseniz çevik kuvvet polis kimlik soruyor. Biz vatandaş olarak temsili demokrasi gereği seçtiğimiz milletvekilleri ile bile rahatlıkla görüşemiyoruz ki. Meclisinden bu kadar izole edilmiş başka bir Avrupa ülkesi var mı? Bir de biz güyya cumhuriyet ile yönetiliyoruz ama maalesef bu duruma eğitimsiz kolluk kuvvetleri ve maaş zammı alıp hukuksuzluğa ses çıkarmayan hakim ve savcılar sebebiyle geldik. Eskiden bir hava bülteni sunucusu vardı havalar nasıl olursa olsun sizin havanız iyi olsun derdi. Hakimler ve savcılar da herhalde ekonomi ve adalet nasıl olursa olsun bizim maaşlar herkese göre iyi olsun diyorlar belki de. 23 sene boyunca en çok zam alan kesim hakimler savcılar ama adalet 23 sene önceye göre nasıl?

    YanıtlaSil
  68. hocam tüik e dava açılmış, 30 gün içinde hesaplamasına ilişkin detayları mahkemeye sunması gerekiyor. Bu durum bir şeyleri değiştirir mi? ya da mahkeme kararı ve belgelere gizlilik kararı mı gelir?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?