Orta Vadeli Program ya da Temenniler Manzumesi

İlke yönünden değerlendirme

Bir metnin ekonomik ya da finansal program olabilmesi için bir takım hedeflerinin olması ve o hedeflere ulaşılabilmesi için o dönem içinde neler yapılacağının rakamlara, oranlara dayanarak açıklanması gerekir. Bu anlamda mesela bütçe tipik bir programdır. Yılsonunda varılacak bir gider ve gelir toplamı ve bir açık (ya da fazla) hedefi vardır. Giderlerin her bir harcamacı idareye paylaştırılmış ödenekleri, gelirlerin her bir vergi ya da diğer gelir kaleminden ne kadar geleceğinin dökümleri vardır. Açık verilecekse onun ne şekilde karşılanacağı en baştan bellidir. Ve her ay sonunda ne kadar gider yapıldığı, ne kadar gelir toplandığı ne kadar açık ya da fazla verildiği ortaya çıkar, yayınlanır. Eğer hedeften sapmalar ortaya çıkmışsa önlemler alınır. Türkiye’de son yıllarda yaşanan bütün bozulmalara karşın bütçe hala program anlamında tek metindir.

Açıklanan OVP böyle bir şey değil. Mesela yılsonu enflasyonu ya da büyümesi için bir hedef konuyor ama bu hedeflere nasıl, ne yapılarak, sapma olursa ne önlemler alınarak yürüneceğine dair hiçbir somut şey yok. “Gerekli tasarruf önlemleri alınarak” denilmesi bir önlem değildir. Tıpkı bütçede olduğu gibi hangi araçların her ay hangi dozda kullanılacağı açıklanmalıdır ki bir program olsun. “Enflasyonda hedefimiz yüzde 20’dir, bu hedefe ulaşmak için sıkı para ve maliye politikası önlemleri uygulayacağız” dediğiniz zaman bu bir program olmuyor. Yüzde 20 hedefine ulaşmak için mesela faizi, zorunlu karşılıkları, vergileri ilk üç ayda nasıl yöneteceğinizi, Kamu harcamalarında özellikle en üst düzey yönetim kademelerinde görülen israfı nasıl önleyeceğinizi, sonraki üç ayda ne yapacağınızı tek tek açıklarsanız o zaman program olur.

OVP’de reform olarak öngörülen yedi konu yer alıyor: (1) Makroekonomik ve finansal istikrarın kalıcı hale getirilmesi (ortada bir istikrar yok ki kalıcı hale getirilsin. Önce istikrarı sağlamak için ne yapılacak onları anlatmak gerekir.) (2) Kamu mali reformlarının hayata geçirilmesi (hangi kamu mali reformları? Mesela en üst düzey yöneticilerin harcama israfı mı azaltılacak?) (3) Ar-Ge ve yenilikçilik kapasitesinin genişletilmesi (yıllardır aynı hedef yazılır ama hiçbir adım atılmaz, bu söylem süsten öteye gitmez.) (4) Yeşil dijital ekonomiye geçişe yönelik teknolojik dönüşümün sağlanması (ne yapılacak da bu sağlanacak, hangi adımlar hangi zaman dilimlerinde atılacak hiçbiri belli değil.) (5) Beşeri sermayenin güçlendirilmesi ve işgücü piyasasının etkinleştirilmesi (bu eğitim sistemiyle beşeri sermaye güçlendirilemez.) (6) İş ve yatırım ortamının iyileştirilmesine devam edilmesi (bu ortamın iyileştirilmesi için enflasyonun düşürülmesi ve piyasalara karışılmaması gerekir, oysa piyasalara müdahale her geçen gün artıyor.) (7) Ekonomide kayıt dışılığın azaltılması (bunun yapılabilmesi için iki şey gerekli a. Hukukun üstünlüğünün sağlanması, b. servet beyanının geri getirilmesi. Bu ikisi de bu iktidarla imkân dışında görünüyor.)

Bir şeyleri hedeflemek program yapmanın ilk adımıdır ama o hedeflere nasıl, ne yaparak, neler uygulayarak, neleri önleyerek varacağınızı açıklamazsanız ve periyodik bir gelişim takvimi yapmazsanız bu yaptığınız program değil temenniler manzumesi olur. O nedenle de bu haliyle OVP’nin adındaki program ifadesi gerçeği yansıtmıyor. Bunun adının Orta Vadeli Temenniler olarak değiştirilmesi doğru olur. 

Tahminler yönünden değerlendirme

Aslında böyle bir programı tahminleri açısından değerlendirmek ne kadar doğru bir çaba bilmiyorum ama adet olmuş değerlendirelim.

2025 yılından ötesini değerlendirmek iyice anlamsız olacağı için 2024 ve 2025 yıllarına ilişkin tahminleri değerlendirelim.

2024 yılı büyümesi yüzde 3,5 olarak tahmin edilmiş. Ben bunun gerçekçi olmadığını düşünüyorum. İlk çeyrekte yüzde 5,3 büyüyen ekonomi ikici çeyrekte yüzde 2,5 büyüdü. Üçüncü çeyrekte talepteki düşüş daha hızlı, ayrıca sanayi üretimi, kapasite kullanımı da düşüyor. Dolayısıyla üçüncü çeyreğin büyümesinin sıfıra yakın hatta eksi çıkma olasılığı oldukça yüksek. Eğer hükümet, büyümedeki düşüşten korkarak enflasyonla mücadeleyi ikinci plana bırakıp ekonomiyi canlandırmaya dönmezse dördüncü çeyrek büyümesi eksi gelebilir. Bu durumda büyüme yüzde 1 – 1,5 arasında bir yerlerde kalır. Buna karşılık yüzde 41,5’luk enflasyon tahmini gerçekçi bir tahmin. Tabii bunun gerçekleşmesi için büyümedeki düşüşten tedirgin olarak genişleyici adımlar atılmaması gerekiyor.

2025 büyümesi yüzde 4 olarak tahmin edilmiş. Enflasyonun da 2025’de yüzde 17,5’e düşeceği tahmini var. Yani enflasyon 2024’deki yüzde 41,5’ten yüzde 17,5’e gerileyecek ama büyüme de yüzde 3,5’den (ki bunun çok iyimser bir oran olduğuna değinmiştim) yüzde 4’e yükselecek. Böyle bir mucizenin bir tek itici gücü olabilir: Yapısal reformları yaparak toplumun gelecek beklentisini olumlu hale getirmek. Yukarıda değindiğim reform adı altında toplanmış olan konuların hiçbirinin toplumun geleceğe ilişkin beklentilerini olumlu hale getirecek hukukun üstünlüğü, demokrasiye dönülmesi, eğitimde bilimin öne çıkarılması gibi gerçek yapısal reformlarla uzaktan yakından ilgisi yok. Bu durumda hem enflasyon hızla düşecek hem de büyüme yükselecek diye beklemek tamamen bir dilek ve temenni maddesi haline dönüşür.

2024 yılında beklenen kişi başına gelir 15.551 dolar olarak tahmin ediliyor. 2023 yılında kişi başına gelir 12.875 dolardı. GSYH yüzde 3,5 büyüyecek diye tahmin edilirken kişi başına gelir yüzde 21 büyüyor. Bu nasıl oluyor derseniz burada kur illüzyonu devreye giriyor. GSYH, bildiğiniz gibi Türk Lirasıyla ve cari fiyatlarla hesaplanıyor sonra yıllık ortalama kurla dolara çevriliyor. Dolar kuru ne kadar düşükse dolar cinsinden GSYH ve kişi başına gelir o kadar yüksek çıkıyor. 2025’de aynı mantıkla kişi başına gelir 17.028 dolara yükseliyor. Buna karşılık 2025’de enflasyonun düşeceği ve kurun da biraz daha yükseleceği tahmin edildiği için kişi başına gelir artışı 2024’deki gibi yüzde 21 değil yüzde 9 dolayında olacak şekilde yazılmış.

İşsizlik oranı 2024 yılı için yüzde 9,3, 2025 yılı için de yüzde 9,6 olarak tahmin ediliyor. 2024 yılında eldeki açıklanmış son veri olarak Haziran ayı itibarıyla yüzde 9,2 oranında bir işsizlik oranımız var. Bunun dışında Türkiye’nin asıl işsizlik oranını gösteren geniş işsizlik oranı da yüzde 29,2. Eğer 2024 yılını yüzde 9,3 ile bitirirsek bence bunu başarı olarak kabul etmek lazım. Ama sanırım son çeyrekte bu oran yüzde 9,5 dolayına tırmanacak.

Cari açığın 2024’de yüzde 1,7 dolayında olacağı tahmini gerçekçi. Tabii bu gerilemede altın ithalatına getirilen kısıtlama da etkili. 2025 yılında cari açığın büyümedeki artışa paralel olarak biraz artacağı ve yüzde 2 dolayına geleceği tahmin ediliyor. Cari açık tahminleri aslında programın en tutarlı kısmı diyebiliriz.

2024 yılı bütçe dengesi, başlangıç dengesine göre daha olumlu bir durumu yansıtıyor. Başlangıç bütçesinde 2.652 milyar lira bütçe açığı ve 1.398 milyar lira faiz dışı açık öngörülmüşken OVP’de bunlar sırasıyla 2.149 milyar 851 milyon lira olarak revize edilmiş bulunuyor. Deprem etkisiyle büyümüş olan bütçe açığının yıl içinde bir miktar denetim altına alınmış olması olumlu bir gelişme kuşkusuz. 2025 yılında bütçe açığının 2 trilyon liranın altına düşmesi ve 19 milyar lira faiz dışı fazla yaratılması öngörülüyor. Bu, 2025 yılında vergilerde ciddi artışlar olacağının ve ücretlerin sıkı bir denetim altında baskılanacağının da işareti gibi görünüyor.  

Genel Değerlendirme

OVP 2025 – 2027, tabloları ve ekleri de dâhil olarak 100 sayfalık bir metin. Metinde hedefler ortaya konulduktan sonra bu hedeflere varılması için yapılması gerekenler atılması gereken adımlar sıralanıyor. Ama bunları nasıl, ne zaman yapılacağı, kimin bunları denetleyeceği bunlar yerine getirilmezse ne olacağı gösterilmiyor. Ayrıca yapılacaklarla ilgili somut veriler de yok. Yani “şu adım atıldıktan sonra o alandaki durumun şöyle olması bekleniyor ve ardından sonraki adımın şu tarihte atılması gerekiyor” gibi bir öngörü, yönlendirme yer almıyor. Beğeniriz, beğenmeyiz birçok yönden eleştiririz ama mesela IMF programları her üç ayda bir en azından temel göstergelerde nereye gelinmesi gerektiğini öngörür. O nedenle IMF programını bir program olarak kabul edilir. Yukarıda değindiğimiz gibi bizim bütçe de (son yıllardaki bütün bozulmalara karşın) böyle bir programdır. Her ay nereye varıldığı, ne durumda olunduğu ortaya çıkar.

Özetle söylemek gerekirse OVP 2025 – 2027, önceki OVP’lerde olduğu gibi bir dilek ve temenniler metni olarak karşımızda duruyor.


Ek: OVP 2025 – 2027 Önemli Tabloları
























Yorumlar

  1. Mahfi bey

    Hepimiz aynı gemideyiz.

    OVP'yi desteklememiz gerekmez mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben OVP'yi destekliyorum, hükümet desteklemiyor.

      Sil
    2. Mahfi bey

      Yine siyasi açıklama yaptığınızın farkında mısınız?

      Sil
    3. Adsız Bey, siz uygun düşmeyen her şeyi siyasi olarak algıladığınızın farkına varmadan bu bloğu izlemeyin. Rahat edersiniz.

      Sil
    4. Hocam, arzular şelale olmuş akıyor, baraj kurulmuş (OVP) ama alttan kapaklar (hükümet) açık, içi nasıl dolacak.!

      Sil
    5. Size güzel bir eksersiz olmuş Management Game Dersinde gibi.Bu Rakamların kaynağı neresi ? İşsizlik oranı % 9.5 şaka gibi .Yapanlar İstişareye yatmış sabah slotları doldurmuşlar sanki. Çalışmanızı Yüksek Lisans Doktora ögrencilerine iyi bir referans tavsiye ederim.

      Sil
    6. Geleneksel %5 enflasyon hedefini ıskalayan bir programın desteklenmemesi normal.

      Sil
    7. Neden herkes atlayıp siyasi açıklama yapmaktan yada muhalefet olmaktan bahsediyor anlamıyorum. Siyaset sadece siyasetçinin tekelindeyse neden vatandaştan oy isteniyor, partilere üye olması isteniyor. Siyasetçi hem doktor hem avukat hem savcı hem kafası çok basan ekonomist olabiliyor da, bunlar kendi alanlarında neden açıklama yapamasın, yaparsa neden siyasi açıklama olsun kaldı ki siyasi açıklama olsa ne olur? Doktor sağlıkla ilgili siyasi eleştiri yapamaz mı? Mesela Sağlık Bakanlığı uygulamalarını eleştiremez mi? İktisatçı ekonomik politikaları eleştiremez mi? Ayrıca hükümet yanlısı açıklama yapınca siyasi açıklama olmuyor da, eleştiri yapınca mı siyasi eleştiri oluyor. Herkes hükümet yanlısı olmak zorunda mı? Muhalet olamaz mı? Bunun neresi kötü? Savunduğunuz çeyrek asırlık hükümetin yediği nanelerin bedelini ödemiyor muyuz şu an??

      Sil
    8. Bazen ne dediğini bilmeyen insanlar çıkıyor, çok da aldırmayın.

      Sil
    9. Ne dediğini gayet iyi biliyor hocam baksanıza ne yazmış?
      Hepimiz aynı gemideyiz.
      OVP'yi desteklememiz gerekmez mi?
      Şimdi bu iki cümle siyasi açıklama değil. Sizin yazdıklarınız siyasi olmuş.
      1.Hepimiz aynı gemide felan değiliz. Taraf olmayan bertaraf olur diye diye yıllarca toplumun bütün kesimlerini birbirine düşman etmiş, ne olursa olsun kaptan köşkü benim olsun nasılsa benim uçaklarım hazır diye geminin tabanında delik açmış kaptanla, geminin en alt kamarasında dünyadan habersiz filikasız fakir aynı gemide felan değil. Hem bu mantık doğru olsa, New-York ta Tokyo' da Hamburg'da yaşayan adamla, İstanbul'da Nairobi'de Sudanda Filistin de yada Ukrayna da yaşayan adamda aynı gemide. Öyle ya aynı gezegende yaşıyoruz.
      2.OVP yi destekleyelim tamam da ortada bir OVP yok, toz pembe kurduğunuz hayali rakamlardan başka bir şey yok. Buna olsa olsa OVH (Orta Vadeli Hayaller) denir. Sor bakalım sokaktaki vatandaşa kim inandı buna?
      Ne dediğini ne yazdığını gayet iyi biliyor hocam, trollerinde bile liyakat yok :-)
      Olumlu bulduğum tek şey, önceden hiç umursamazdı bunlar, şimdi böyle platformlara bile yolları düştüğüne göre, durumları gerçekten vahim demektir.

      Sil
    10. https://pbs.twimg.com/media/FTx-IR0WUAIXgS-?format=jpg&name=small

      Sil
    11. OVP falan hikaye...Siz maymuna bakın...Küresel tefecilerin dayattığı program uygulanıyor.

      Sil
  2. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi için 300 araçlık konvoy düzenlendiği sürece hiçbir hedef tutturulamaz. Yazınız için sağolunuz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, işin özeti budur.

      Sil
    2. Sayın Cumhurbaşkanımız yine ders niteliğinde bir duruş sergiledi. Darbeci katil sisi yi belirsiz sayıdaki konvoyla hem karşıladı hemde uğurladı. Sırf sisi ile aynı masada oturmamak için bu kadar araçlık konvoy yaptı herhalde. Bu göz dağı ve korku yetmiştir onlara!!!.

      Sil
    3. Muharrem6 Eylül 2024 17:07
      Burda neden iktidar propagandası yapıyorsunuz? Paralı troller buraya da gelmiş hocam.

      Sil
    4. Sayın adsız bey, okuduğunuzdan propoganda çıkardıysanız size sözüm olamaz. Darbeci katil sisi ye kardeşimi ben demedim herhalde.

      Sil
    5. Muharrem9 Eylül 2024 11:36
      Hala devam ediyorsunuz. Bu platform muhalif seslerin çıkabildiği nadir yerlerden. Burayı da kirletmeyin ne olur? Ahaber izleyin lütfen.

      Sil
    6. Muharrem6 Eylül 2024 17:07
      Bu kadar yaşanandan sonra hala iktidar şakşakçılığı yapabilmek inanılmaz. Pes.

      Sil
    7. Muhalif sesler çıkarmak dediğiniz yer burası değil, burası ekonomi yorumu ve doğrulaması yapılan yer Siz yanlış Yerdesiniz.Kendinize siyaset mekanı oluşturmaya çalışmayiniz

      Sil
  3. Mahfi bey

    Niçin BRICS'e girmemiz gerektiği ile ilgili bir yazı yazmayı düşünür müsünüz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda blogda yazılarım mevcut.

      Sil
    2. Hangi blogda hocam?Link var mıdır?

      Sil
  4. Gidişattan hiç ümitli değilim. Bu duruma gelineceğini biz sıradan vatandaşlar görüyorken yöneticilerin görememesi, görmek istememesi ya da yanlış politikalarda ısrar etmesi yüzünden bu durumdayız. Şu an uygulanan politika yapısal reformlar yapılmadıkça istenilen sonucu vermeyecek. Ne zaman her alanda topyekûn birbirini destekleyecek adımlar atacağız çok merak ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben artık saldım. Herkese ne olacaksa banada o olacak.

      Sil
  5. Doları tuta tuta bizi Isviçre kadar zengin yapacaklar herhalde. 2020'de 8500 dolar olan kişi başı milli gelir bu berbat gidişata rağmen 20.000 dolar olacakmış, hiç bir şey yapmadan, yapısal reformları da yapmadan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doları sene sonuna kadar bile tutamazlar ovp falan boya badana dolar patlayınca dış minnaklar CHP zihniyeti falan seç beğen al biz ovp ile İsviçre olacaadık Nijerya bizi geçti sonuç bu olur. Bu arada forumda bu kadar çok paralı klavyeci türediğine göre ekonomi fazla dayanmayacak

      Sil
  6. 2025 sonu için %17.5 enflasyon hedefi koyup aynı yıl içerisinde %4 büyüme demek insanların aklıyla dalga geçmek ve bunda bir beis görmemek demektir.

    YanıtlaSil
  7. Emeğinize ve kaleminize sağlık hocam...Kamu harcamalarındaki kara deliğin kapanması mümkün müdür ?...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sisi'yi yüzden fazla lüks araçtan oluşan konvoyla uğurlayan bir ülkede sizce bu mümkün olabilir mi?

      Sil
  8. Sinerji yakalamaya çalışıyor olabilirlermi HOCAM.

    YanıtlaSil
  9. OVP'nin ilk 1 yılı yüzde 85,i yakalanmış.ben umutluyum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte manipülasyonlardan etkilenmeyen bir sade vatandaş.Tebrikler.

      Sil
  10. Sayın Mahfi bey, uzun süredir yazılarınızı merakla okuyup faydalanıyorum. Ekonomi okur yazarlığımı inanılmaz geliştirdiniz. Dürüstlüğünüz, paylaşmaya olan bakışınız için teşekkürler. Hele anlaşılır bilgi paylaşmanın ne kadar olgunluk gerektirdiğini düşünürsek. Şahsen akademik bir dil kullandığınızı, çok gerçekçi ve siyasi olmayan bilgiler paylaştığınızı düşünüyorum. Ama ülkede gerçekleri söylemek ağır eleştirilere neden oluyor. Çıkar çatışmasından olduğu aşikar. Tekrar Cumhuriyetimizin ilan edildiği güzel ve dinamik günlere dönmek üzere.Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Umarım bu temenniniz gerçeğe dönüşür.

      Sil
    2. Gerçeğe dönüşecek hocam .Az kaldı. 2028 seçimlerinde her şey çok güzel olacak.

      Sil
    3. Siyaset yeri burası değil, siz gidin İstanbul da güzel neresi olacaksa oraya odaklaniniz lutfen

      Sil
    4. Siyasetle ekonomiyi iç içe geçiren bizler değiliz. Yapılan hataların ceremelerini çekenler olarak bırakın da muhalif olalım biraz. Hangi hakla bizim burda yaptığımız yorumlara karışabiliyorsunuz?
      Utanma duygunuz yok mu?

      Sil
  11. Büyüme biraz aşağı revize edilince, OVP başarıya ulaşacak gibi gözüküyor.

    YanıtlaSil
  12. KKM, den niye vazgeçemediklerini anladım.kur hedefini tuttura bilmek için.

    YanıtlaSil
  13. SAYIN HOCAM , DÖVİZİ KKM İLE, ENFLASYONU FAİZ İLE, HARCAMAYI TASARRUF İLE DURDURMAYA ÇALIŞIYORUZ.IKTİSAT BU KADAR BASİTMİ............

    YanıtlaSil
  14. YIL SONU ASGARİ ÜCRET, EMEKLİ MAAŞI, MEMUR MAAŞI OVP,YE SIKINTI YAPACAK GİBİ GÖZÜKÜYOR.

    YanıtlaSil
  15. SAYIN HOCAM,TURİZM GELİRLERİNDEN BAHSEDİLMEDİ.BEKLENENDEN DAHA DÜŞÜK GELECEK GIBI GÖZÜKÜYOR.

    YanıtlaSil
  16. Murat Bozdoğan5 Eylül 2024 19:30

    2026'da seçim olur. Ortada program falan kalmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tayyib Reisoğulları6 Eylül 2024 17:12

      Kazanan belli.İkinci kim olacak ?

      Sil
    2. Murat Bozdoğan7 Eylül 2024 12:34

      Kazanan bu kez yandaşların değil halkın partisi olacak.

      Sil
  17. Hocam çalışma sahanız bu olduğundan elinizde tarihsel veri vardır. Merak ediyorum AKP iktidarında devreye alınan OVP'lerin tarihsel olarak hedefleri (temenni) ve gerçekleşmelerini tablo ve grafik olarak gösteren bir çalışma var mıdır? Açıkladıkları OVP'lerinde millete ne vaat etmişler nereye erişmişiz? Bu bence öndemli bir gösterge olacaktır.

    YanıtlaSil
  18. Hocam, vakti zamanında muktedirin teki :

    "Millete Plan değil, Pilav Lazım" dedi.

    Bunu düstür alan yöneticilerin elinde geçen mevsimler ve senelerden sonra,
    plan yapılanlar kamudan atıla atıla, pilav yapanlar da dövüle dövüle,
    elimizde şimdi pilav bile yapamayan, milletin pilavını yiyen bir güruh kaldı.

    Bunlardan cacık da olmaz.

    YanıtlaSil
  19. Hocam Atatürk şu anda ülkeyi yönetiyor olsaydı, çağ uygun olarak neler yapardı? Ekonomiyi nasıl düzeltirdi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Atamız yönetiyor olsaydı, Para politikası yerine, eğitim, hukuk ve ülkenin kurumlarının düzgün çalıştığı bir sistemi kurmaya odaklanırdı. Her zaman aklı öne aldığı gibi. Şu an akıl değil kısa süreli çıkarlar ve kişisel menfaatler ön planda, ne yazık ki.

      Sil
    2. Paşa böyle bir durumda ne yapardı acaba?
      Şöyle bir düşünelim:
      Okuyabildiğimiz Mustafa Kemal Atatürk biyografileriden çıkardıklarımızı,çok yakınında bulunanların gözlem ve anlatımlarından öğrendiklerimizi biraraya getirdiğimizde çok kabaca da olsa bir fikir çıkıyor:

      Soruna kesinlikle akılla yaklaşırdı…

      Bu aklın geçmişte nasıl çalıştığını,onu okumaya ve anlamaya çalışan herkesin biraz tahmin edebileceğini düşünüyorum.Paşa halkını çok iyi tanıyordu.O nedenle
      tabulardan,temennilerden,hikâyelerden,efsanelerden ve anlatımlardan hiç etkilenmez ve onlara hiç güvenmezdi.Karar verici olarak sorunun kaynağını arayıp bulurdu.Bizzat halkın içine iner ve onları dinlerdi.Esnafı dinlerdi.Fiyatları gözlemlerdi.Notlarını alır bir sonraki safhaya geçerdi.

      Okumayı çok sevdiğini bildiğimiz Paşa,Türkiye ve Dünya ekonomisi ile ilgili güncel ve tarihi kaynakları mutlaka okurdu.Dünyanın nereye gittiğini anlamaya çalışır,ülkesinin ne durumda olduğunu tespit ederdi.Matematiği ve rakamları çok seven,gerçekçi bir profil oduğu için ekonominin gerçek verilerini görmek ister,bunun doğru ölçümlenmesini çok önemserdi.
      Konu hakkında tartışabilecek donanıma ulaştığına karar verdiğinde ise diğer safhaya geçerdi.
      İstişareye ve fikir jimnastiğine çok önem verdiğini biliyoruz.Aldığı notları ve tespitlerini ekonominin tüm aktörleri(esnaf,çiftçi,sanayici,yerli/yabancı fima temsilcileri,iş adamları,yerli/yabancı bankalar,akademisyenler,ekonomi bürokratları vs.) ile kendi belirleyeceği bir yöntem ve zamanda tartışmak ve konuşmak isterdi.
      Bu istişarelerdeki tüm konuşulanları not ettirir,tekrar tekrar okur,neler yapılması gerektiğine ve bunları kimlerle yapacağına karar verirdi.
      Bürokratlarını seçer,neler yapılması gerektiğini onlara hem yazılı hem sözlü olarak deklare ederdi.
      Ekonominin diğer aktörleriyle de düzenli aralıklarla istişarelere devam eder,uygulanan kararların etki ve sonuçlarını tespit etmeye çalışırdı.Alınan sonuçlara göre gidişatı değiştirip değiştirmeyeceğine,plânlamaların çalışıp çalışmadığına bakıp,etkileşimli bir süreçle yoluna devam ederdi.

      Bunlar benim aklıma gelenler,atladığım çok şey vardır.İlaveler ve eleştiriler de olması lazım diye düşünüyorum.

      Peki,en başa dönersek,soru neydi?
      “Hocam Atatürk şu anda ülkeyi yönetiyor olsaydı, çağ uygun olarak neler yapardı? Ekonomiyi nasıl düzeltirdi?”

      Bence Paşa’nın bu soruya vereceği ilk tepki şu olabilirdi:
      “Anladım çocuk,senin önerin nedir?”

      Saygılarımla.

      Sil
  20. Mustafa Hazar5 Eylül 2024 20:15

    Mahfi Hocam, yerinde tesbit ve değerlendirmeleriniz için teşekkür ederiz. OVP'deki 2025 yılı için 42, 2026 yılı için 44,4 ve 2027 yılı için 46,9 olan ortalama kur hedeflerini gerçekçi buldunuz mu? Kurlar bu seviyelerde
    seyreder ve enflasyonda hedeflere ulaşılamaz ise; genelde makro ekonomi, özelde ise turizm ve ihracat sektörleri bu gelişmelerden nasıl etkilenir?

    YanıtlaSil
  21. Ovp açıklandı ama tasarruf yine millete kaldı. Bu milletin ödevidir vergi , vatan borcudur askerlik. Sayın Mahfi Eğilmez Bey. Tesadüfen Vatani hizmetimi yani Askerliğimi TBMM Muhafız ve Tören Taburunda yaptım. Sene 1983-1984. Geçen Ankara'da meclise işim düştü baktım polisler koruyor kapıdan geçtik yemegimizi yedik çayımızı içtik nostaljik anlar yaşadım. Bugün baktım Mısır cumhurbaşkanı gelmiş upuzun bir polis konvoyu koruyor belki 1000 polis var. Ben askerliğimi mecliste yaptığım için ve o dönemin başbakanı Turgut Özal ile tanıştığım için beni işe soktu ama zaten Ankara Hukuk mezunuydum. Hadi ben kısa hayatta bir kere olan vatani hizmetim ve askerlik kurası sebebiyle Ozal ile tanıştım o da bana eğitimime göre bir iş buldu. Şimdiki meclis ve cumhurbaşkanlığı koruma polislerinin ve onların birinci, ikinci, üçüncü derece akrabalarının bu koruma vazifesi sayesinde kimlerle tanıştıklarını hangi işlere girdiklerini ve daha ne tür avantajlar sağladıklarını merak ediyorum.

    YanıtlaSil
  22. Hocam Lise seviyesi dahil , excel ile istenilen tablonun oluşturulması ( çok basit ve kolayca ) mümkündür. Tablo içinde sizin de belirttiğiniz gibi tutarsızlıklar olabilir isteyen görür , istemeyen görmez.

    YanıtlaSil
  23. Şeref Oğuz, OVP açıklamasını değerlendirirken, "Manisa sürahisi gibi dizilmişler" dedi. Böyle bir ekonomik programa ciddi yaklaşmak çok zor. Epistemolojik kopuştan sonra kayış koptu kasnak avare dönüyor. Sürahileri taklit edip altın ve döviz biriktirmek iyi olabilir.

    YanıtlaSil
  24. Sn.Hocam,
    Açıklanan OVP’nin izaha muhtaç en kritik öngörüsü döviz kuru ve enflasyon oranıdır.2024 yılı başında 29.72 TL olan Dolar kuru %12 artışla yılı 33,2 TL ile bitirecek ise,cevaplanması gereken soru şudur; Dövizin %12 artıp enflasyonun %41,5 olacağı bir yıldan sonra, dövizin %27 artarak 42 Lira olacağı 2025 yılında enflasyon %17,5 olabilir mi?
    Saygılarımla,Fatih Gülşen

    YanıtlaSil
  25. Selamlar, nasılsınız? Genel hali ile bir sonuç alınması mümkün olmayan bir fugazi sattıkları ortada. 2027 Haziran kesin erken seçim görünüyor. Hükümet seçime kadar her şeyi kontrol altındaymış gibi gösterme çabasında bunu da anlayabiliyorum. Ancak bir özel sektör çalışanı olarak, giderlerimi karşılamak için kredi kartı kullanımım beni çok zorluyor temel nedeni değişken yüksek faiz ile bankalara çalışır hale gelmem. Bu da temel ihtiyaçlarda ki özellikle gıda ve konut kirasında düzensizlik olmasından kaynaklanıyor. Kısaca sorun sadece bana ait değil herkese ait. Özellikle gıda ve konut kiraları ile alakalı kesin ve hızlı çözüm gelmezse bu iş enterasan yerlere gidebilir. Bu noktada herşeyin ilintisi faizlerde son yapılan karşılık oralarında ki değişim bankalarda ki mevduat faizlerini arttırılmaya çalışıldığını gösteriyor ki hükümetin kasım ayında faiz indirimine başlayacağını göz önüne alacak olursak (İş Bankası Genel müdürü katıldığı bir programda dile getirdi.) Özellikle gıda ve konut kiralarında ki bu fahiş ortam nasıl etkilenecek bir tahminde bulunabilir misiniz? Bana göre seçimin sonucu bu iki konuya kimin ne kadar eğileceğine oldukça bağlı. (kent lokantası ve kentsel dönüşüm) İktisadi yönden de kısaca değerlendirmesini yapar mısınız? Yada bir konu başlığı altında daha geniş bir şekilde ele alabilir misiniz?

    Saygılarımla,
    Mertcan

    YanıtlaSil
  26. Hocam, ovp kim için yayınlanıyor?
    "Değerlendirmenize" bakılırsa; ülke içinde yatırım kararı verecek ekonomistleri memnun edici bir rapor değil, yabancı yatırımcının da açıklanan bu ovp ye sadece bakıp pozisyon alabileceği düzeyde yeterli bir program olarak da durmuyor. Öyleyse bu ovp kim için açıklanıyor, muhattapları kim, kim bundan ne yönde faydalanacak?

    YanıtlaSil
  27. 35 yaşındayım ben hedefleri bilmem ama temmenilerin bile gerceklestigini hatırlamıyorum..berat albayrak döneminde marketlerin kapılarına asılan enflasyonla topyekun mücadele afişleri gözümun önde hala..doviz bozana tras bedava kampanyaları...mucadele felan eden yok edenlerede izinveren yok..saygılar sayın hocam emek dolu bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  28. Parti çıkarları, kişisel istikbal ile ülke çıkarları çelişiyor. Geçici düzeltme olur sonra yine bozulur. Kutlu davamız, anayasa değişikliği, 4. kez cumhurbaşkanlığı, inşaat da inşaat denildiği sürece sürdürülebilir düşük bir enflasyon oranı olmaz. Hukuk ve demokrasi de istemiyor bu AKP, kendi tahakkümünü sağlamak için. Yalandan istiyor o kadar. Ayrıca cumhuriyetle de sürekli didişme içinde. Bu durum patinaj çektiriyor ve zaman kaybına yol açıyor. Ücretli, emekli kesim, çiftçi kaybettiğiyle kalır, güngörmez. Yaşlı emekliler ve çiftçiler oy verip de sonra ağlamayın lütfen. Kararınızın bedelini vakarla tıpış tıpış ödeyin lütfen. Dış güçler, beka, ezan, TOGG, Siha, Almanya bizi kıskanıyor, din kardeşim mülteci, uzaya gidiyoruz, türbanlı bacı, gaz bulduk, şahlanıyoruz, buzdolabı yoktu, fitneciler, bozguncular.

    YanıtlaSil
  29. OVP da dövizin baskılanmaya devam edileceği görünüyor. Aksi halde program tutmaz. TL nin değerli olduğunda ihracat ve büyüme oranlarınının nasıl yüksek çıkacağı aynı bir ironi. Bir temele dayanmayan, kontrol mekanizması olmayan program Mahfi hocanında dediği gibi inandırıcılıktan uzaktır. Yazınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam bu arada bir önceki yazınızdaki tartışmamızı gayet medeni bir çerçevede yürüttüğünüz ve hala yorumlarıma platformlarınızda yer verdiğiniz için teşekkür ederim. Sizi en kısa zamanda tesisimize bekliyoruz.

      Sil
    2. Elbette. Kimse kimsenin görüşüne katılmak zorunda değil. Uygarca yapılan eleştirilerin başımızın üzerinde yeri var. Ben de size hem nezaketinizden hem de davetinizden ötürü teşekkür ederim. Zaman sorunlarım nedeniyle maalesef davetlere katılamıyorum. Sevgiler.

      Sil
    3. Başkasının takma adı ile yorum yapma nasıl bir omurgasızlıktır :) gezgin2 yanıtla bakalım.

      Sil
  30. Hocam vergileri arttırmanın sınırı nedir, sürekli artıyor, ücretler ise baskılanıyor. Buna muhalefetten de güçlü bir itiraz gelmiyor, sokaktaki yol kenarına parktan, internete herşeyden astronomik fiyatlar talep ediliyor.

    Yoksa tüm bunlar pahalı değil, biz fakiriz diyerek, sorunu kendimizde mi aramalıyız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vergide sınır ahalinin yeter artık diye ayağa kalkmasıdır. Başkaca bir sınır yok.

      Sil
    2. Bu milletin donuna çip koy her adımda vergi yazsın sıraya girer o çipi ilk bana takın diye

      Sil
  31. Bu ovp yi hazırlayan ekip ne turkiyenin ne de dünyanın girmekte olduğu iktisadi anaforu göremiyor. Çünkü bunda liyakat yok. İktisat bilgi yetersizliği var. Kuresel ekonomi giderek resesyona giriyor buz ise özelde stagflasyon hatta son çeyrekte muhtemelen slumpflasyona merhaba diyeceğiz. Tıpkı 99 yılındaki gibi yanlış yapılıyor. O dönemde de stagflasyonda olan ekonomiye benzer program uygulanmıştır. Sanki talep enflasyonu varmış gibi sürekli talep daraltmak kuru sabitleme faiz dışı fazla vermek vergi yükseltilmesi yapılmıştı. Sonuç devalüasyon e slumpflasyon olmuştu. Aynı kafa şimdi de var maalesef. Nasıl ki depremlerden bir türlü ders almıyoruz iktisadi depremlerden de maalesef ders çıkarmamak için inat ediyoruz. Yalan mı hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru. Hesap sorulmayan yerde ders de çıkmaz.

      Sil
  32. -Her şey yalan DOLAN
    -Hep bize oluyor OLAN
    -Her şey göz boyama, HİLE
    -Payımıza düşen hep ÇİLE

    YanıtlaSil
  33. Hasandağı arpalıktır eğer saban yürürse , her kümesten bir tavuk eğer köylü verirse , her derede bir değirmen eğer suyu gelirse , bu gidiş iyi gidiş eğer sonu gelirse , Muhterem üstat affımı istirham ederim , ovp yi okuyup , sizin tespitlerinizi de okuduktan sonra ancak yukarıdaki dizeleri tekrar etmek mümkün oluyor. Yaşayan çok şey görecek .sağ olun var olun.

    YanıtlaSil
  34. Beratin burasi cokomelli sunumlari gibi olmus Ovp. Hukumetteki kadrolar koylu ve dogu kokenli olduklari icin kurnazliktan baska bir yetenekleri yok. Koylu kurnazi, sark kurnazi diye bosuna demiyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ali Sarıkaya6 Eylül 2024 12:59
      Sen yedi göbek şehirlisin herhalde :)

      Sil
    2. Ya bu ulkede ekonomi bakani damat savunmayla alakali bir isim o da damat. Bu yonetici degisirse güvenlik problemi olmaz mi?Neyse eski ekonomi bakani instagramdan istifa ediyor, istifa da at izi it izi falan filan, bunlar degil ovp cvp, olsa olsa mvp ilan ederler kendilerini, akli basinda olan 3 5 insan var artik o lara da acimiyorum..

      Sil
  35. Elinize sağlık hocam.. Rakamlar süper... Bizim evdeki rüya tabirleri kitabını okumayı bıraktım. Ovp okuyorum bana yetiyor. Saygılarımla Fatih Demirtaş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, sevgiler.

      Sil
    2. Adsız6 Eylül 2024 15:50
      Ben de mizah dergisi yerine sizin yorumlarınızı okumaya başladım.

      Sil
  36. Bir de damat efendi zamanınde Yeni Ekonomik Program mı ne demişlerdi, sonra OVP ismine geri döndüler. Benim gördüğüm bu metin 5-10 teknokratın, danışmanın oturup yazdığı her yıl biraz daha iyiye gideriz simülasyonu. Enflasyon düşüyor, gelir artıyor vs ama bunların arkasının doldurulması için bir çok bakanlığın, başkanlığın beraber çalışması gerekir.
    Gidin bakanlara sorun, OVP konusunda sizin bakanlığınıza ne işler düşüyor diye, acaba ne cevap verecekler çok merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bayram değil seyran değil eniştem neden OVP yapıştırdı işin bir de bu boyutu var sanki bir cisim yaklaşıyor

      Sil
  37. sürekli enflasyon aşırı pahalılık emeklilerin üstünden silindir gibi geçilmesi sanki birileri mal kaçırıyor gibi düşündürüyor bunu neden yazdığımı açıklayacağım TL değeri erimesi nedeniyle dünyadan kopuk yaşıyoruz dünya da şu anda en önemli konu iklim değişikliği sanayi devriminden itibaren dünya ısısı 1.3 santigrad derece ısınmış fakat her yerde ayni değil mesela Türkiyede ısı artışı 2022 de 2.1 santigrad derece ve 2100 yılında 3.6 santigrad derece ısı artışı olacağı şu andaki ivmeye göre hesaplanmış.
    https://berkeleyearth.org/policy-insights/ sitesi dünya ısı artışını takip eden site buradan istediğiniz ülkenin ısı artışını takip edebilirsiniz.Dünya ısı artışı 3 santigrad derece olursa ne olur bu videoda açıklanmış ülkemiz 2100 yılında 3.6 derece ve lineer artış olursa 42 yıl sonra 2064 yılında 3 santigrad derece olacak.
    Dünyamız 3,2 derece mi ısınacak? - DW Türkçe
    https://www.youtube.com/watch?v=j42Wvs44Bqw
    Dünya da imalat talebi olursa hammadde vadeli fiyatları yükselir talep düşerse fiyatlarda düşer demir sanayi ana hammaddesidir demir fiyatlarının düşmesi imalata talebin düştüğünü gösterir pandemiden sonraki alım çılgınlığında demir 215-USD fiyata kadar yükseldi ve şimdi en düşük noktaya geldi 91.30
    https://tr.investing.com/commodities/iron-ore-62-cfr-futures
    bunun altındaki fiyat pandemi durgunluğundaki 85-USD en düşük değerde 2015 de görülen 39-USD benim anladığım demir 39-USD ye doğru gidiyor bu fiyat düşüşü bir sürü şeyin fiyatını kendisiyle birlikde aşağı
    çekecek ama dümdüz değil zigzaglarla bu ne demek Dünyada imalat daralacak azalacak ekonomiler küçülecek demek oluyor dünya ısısı artarken yüksek karlar beklemek hayalcilikdir
    İlk başta CO2 salımı durdurulup ağaçlandırma yapılacak fakat ağaçlar yıllar sonra CO2 toplayabiliyor.
    iklim değişikliği için çok şeyin değişmesi lazım hemen hemen herşey ısıyı arttırıyor.
    Bu sebeple ilk önce Türkiyedeki ısıyı inceleyin sonra temennilere bakın derim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CO2 salımı neden tehlikeli dünyanın çok ısınmasından önce yaz sıcaklıklarında bile insan hayatı tehlikeye girebiliyor CO2 salımı atmosferde yoğunlaşdıkça güneşden dünyaya gelen ısı atmosferin içinde daha çok tutunup daha fazla ısınmaya neden oluyor bu artan ısı suyun daha çok buharlaşmasına ve atmosferdeki nemin artmasına neden oluyor aşırı sıcak ile nem bir araya geldiği ortamlarda insan hayatı son buluyor örnek olarak 70% nem 40-41 derece santigrad ısıda 1- 6 saat bulunmak insan hayatına son veriyor bu tür hava olayı yaşandı ölümler oldu.
      konunun anlaşılması için örnek 100% nem 36.5-37(insan ısısı) derece santigrad ısıda havanın su alma kapasitesi dolduğu için insan vucudunu terleme ile soğutamıyor ve iç organlar aşırı ısınma ile görevlerini yapamaz hale gelip insan kısa sürede hayatını kaybediyor
      CO2 salımı durdurulmazsa bu tür hava oluşumlarının çoğalmasından korkuluyor.

      Sil
  38. eskiden padişahlar milletin şeyine güvenip,
    asker toplar, sağa sola savaş ilan edermiş.
    şimdi de benzeri.
    500 yıldır değişen pek bişi olmamış,

    Nasipsizin teki "90 yıllık reklam arası sona erdi" demişti,
    ahalimiz nasipsizleri haklı çıkardı.

    YanıtlaSil
  39. Nebati ve Damattan öyle bir miras aldılar ki neyi nasıl yapacaklarına dair bir türlü tam karar veremiyorlar.. Çünkü linkler feci şekilde kopmuş.. Yazık bu millete.. 1. parti olduğunu söyleyen CHP, erken seçim istemiyor... Niye... Milletvekilleri emekli olsun diye....

    YanıtlaSil
  40. Sn. Mahfi Egilmez ve guxel Insanlar...
    Dun yeni OVP mize baktim
    bir de ne goreyim?
    2023 GSYH $ 1.130 Milyar dolardan...
    2027 yilinda 1.774 Milyar dolara ziplayivermis!!!
    4 Yilda %57 muthis!!!
    hesaplaninca 1.130 x 1.12^^4 = 1,778 ...
    dolar bazinda GSYH nin yillik %12 artmis…
    bu bir dunya rekoru!...

    onerim
    bu emegi gecen Cevher ve varsa ekibini derhal tam yetkiyle isbasina getirelim...
    4 yillik hedefine ulasinca...
    6 yil daha ayni performansla isine devam etsin...
    10 Yilda
    GSYH mizi 1.130 x 1.12^^10 = 3.500 Milyar Dolara ulastirip
    ulkemizin her bir ferdinin yillik payini 40.000 dolarlara yukseltmis olsun...
    .
    gerisini biz nacizler hallederiz...
    hayal edin...
    Dunyada bu gune dek boyle bir GSYH artis performansina ilk ulasan bizz!...
    Ulkemize her yerden para yagiyor...
    yeter gari kasamizda yer kalmadi para pul getirmeyin diyecegimiz gunler yakin...

    Nasil oldu da bize bu olanagi saglayan Cevheri daha once kesfedemedik?
    yoksulluk bitti...
    bu cevhere once ulusal sonra da evrensel kahraman payesi sunup...
    heykellerini dikeriz...
    zaten Nobel Ekonomi odulu ebedi kendisine verilir...

    varsin
    modellemeler afaki
    ongoruler hayali
    kullanilan sayilar degerler cakma...
    olsun
    ne guzel utopik GSYH artis seviyelerine ulasmisiz...
    daha ne isteriz ki?
    (%3-%5 yillik buyume hedefleri ile yillik %12 $GSYH buyumelerindeki celisik durumu da
    gormeyiverin lutfen)...

    bu OVP bastan sona bilimseldir...
    gercekcidir...


    esenlikler dilerim

    YanıtlaSil
  41. Sn. Mahfi Egilmez ve guxel Insanlar...
    Dun yeni OVP mizde gordum...
    2023 GSYH $ 1.130 Milyar dolardan...
    2027 yilinda 1.774 Milyar dolara ziplayivermis!!!
    4 Yilda %57 muthis!!!
    hesaplaninca 1.130 x 1.12^^4 = 1,778 ...
    dolar bazinda GSYH nin yillik %12 artmis…
    bu bir dunya rekoru!...
    onerim
    bu OVP de emegi gecen Cevher ve varsa ekibini derhal tam yetkiyle isbasina getirelim...
    4 yillik hedefine ulasinca...
    6 yil daha ayni performansla isine devam etsin...
    10 Yilda
    GSYH mizi 1.130 x 1.12^^10 = 3.500 Milyar Dolara ulastirip
    ulkemizin her bir ferdinin yillik payini 40.000 dolarlara yukseltmis olsun...
    gerisini biz nacizler hallederiz...
    hayal edin...
    Dunyada bu gune dek boyle bir GSYH artis performansina ilk ulasan bizz!...
    Ulkemize her yerden para yagiyor...
    yeter gari kasamizda yer kalmadi para pul getirmeyin diyecegimiz gunler gelmis...

    modellemeler afaki, ongoruler hayali,
    kullanilan sayilar degerler cakma olunca
    oksimoron utopik GSYH artis seviyelerine ulasmak mumkun...
    (%3-%5 yillik buyume hedefleri ile yillik %12 $GSYH buyumelerindeki celiski ortada)
    bu OVP bastan sona bilimseldir...
    gercekcidir...
    esenlikler dilerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesten özür dilerim .Hesap hatası yapmışım.
      Türkiye 2019'da 760.520 milyon dolardan 2023'te 1.130 milyar dolara %49 büyümüş zaten.
      Dolayısıyla OVP'deki hedef uçuk değilmiş.
      Ayrıca her yıl USD bazında %12 GSYH büyümesi dünya rekoru falan da değilmiş.
      Mesela, Çin 2010'da 6.033 milyar dolar GSYH'sini 2019'da 14.340 milyar dolara çıkarmış ve 9 yılda %137 büyümüş.
      Ayrıca USD bazındaki GSYH artışı ile enflasyondan arındırılmış cari fiyatlarla büyümenin aynı şey olmadığını da bilmiyormuşum.
      Cahil cesaretiyle yaptığım yorum için herkesten özür dilerim.

      Sil
    2. Burda adimi kullanaran benmis gibi yazan...
      benim yerime ozur dileyen degerli Insan...

      Ben size kullandigim matematik formulasyonu ve buldugum neticeleri yazayim
      sonra da sizin verdiginiz orneklerle karsilastirmali irdeleyelim efendim...

      Sizin verdiginiz ornek Cin ve sizin degerleri kullanalim
      yil 2010 GSYH 6.030... yil 2019 GSYH 14.340... 14.340/6030= 2,378.. %137 GSYH artisisure 9yil

      Log(2,378) = 0,3762... 0.3762/9 = 0.0418... 10^0,0418= 1,101
      bu deger 9 yil boyunca yillik ortalama %10,1 buyume ile 9 yillik donem sonunda %137 lik buyume
      burda verdiginiz degerler yillik %10 lu buyumeler... dunyada Cin mucizesi olarak adlandiran durum...

      Turkiye icin OVP verileri:
      2023 GSYH 1.130 2027 GSYH 1.774 =1,57...sure 4 yil
      Log(1,57) = 0,1959... 0,1959/4 = 0,0489... 10^0,0489 = 1,1193
      bu deger yillik ortalama %11,93 ile 4 yil sonunda %57 lik buyume

      peki ben ne yazmisim?
      birakalim arkadaslar 10 yil ayni performansla devam etsin(yillik %12 ile hesaplamisim)...100 iken %205 buyur... 305 oluruz...
      sizin Cin orneginde sureyi kullanalim
      9 peryota ekstrapolasyon ve OVP deki %11.93 u...
      Log(1,1193)= 0,0489... 0,0489x9= 0,44... 10^0,44= 2,75 %175 GSYH artisi...

      netice
      son OVP mizdeki %12 yillik buyume
      2010-2019 %10 Cin buyumelerini...
      2009 - 2023 buyumemizi
      asiyor...
      ben bu performans muthis... bu bir rekor yazmisim
      ne hesap yontemi ve neticeler
      ne de yorumlar konusunda
      yanilgimi yanlisimi goremiyorum...
      ustelik verdiginiz ornekler beni dogrular nitelikte...
      adima ozur dilemenizi gerektiren bir durum yok yani...
      rahat olun lutfen...
      geliyorum yillik buyume GSYH$ faslina
      ayirdina varamadan celisiyor yazmisim iste...
      cehaletten gelen cesaret...

      Sn. Mahfi Egilmezin son yazisinda bunlarin arasindaki iliskileri
      bazi girdileri kanirtip zorladikca ortaya cikan siritan celiskileri
      acik secik cok da guzel yazmis...
      adini #Kisi basina gelirimiz 20.000$ i gececek# koymus...

      esen kalin

      Sil
  42. Bir-iki yıl önce Bin Dolarlık mal, şimdi İki Bin Dolar olmuş; Lirayı anladım da, bizde Dolar niye değer kaybediyor?

    YanıtlaSil
  43. Emeğinize sağlık hocam. Yorumlarınıza katılıyorum ve iktisat mezunu bir genç olarak şunu söyleyebilirim ki, hazırlanan programlar(!) gerçekleri yansıtmayan toplumdaki ekonomik gelecek kaygısını azaltmaya yönelik çalışmalar. Açıklayıcı unsurları bulunmayan ve hedefi yansıtmayan şekilde hazırlanan tablolardır. Ekonomi enflasyondan stagflasyona geçiş evresinde iken gerçekçi olmayan büyüme oranları, reelde azalan GSYH, uygulanan tasarruf yönetimleri ve istihdama yön veremeyen politikaları ile bu tür tablolar ancak ekonominin varacağı noktayı bilmeyen bir kesim için açıklayıcı programlardır. Kendi adıma konuşuyorum ki, iki bölüm mezunu yükseklisansını yapan bir genç olarak mesleki standartlara uygun iş imkanı yok. Üniversitede ilerlemek istiyorsun kadrolarda açık yok, kamuya girmek istiyorsun farklı türlerde torpiller devreye giriyor, özel sektör denemek istiyorsun emeğinin karşılığı yok. Bu ülkede artık eğitimli bireylere ihtiyaç var. Eğitim gören gençlerin istihdamına ihtiyaç var. Bu tarz programlar açıklandığı zaman öylesine bakıp geçecek değil yorum yapabilecek eğitimcilere ihtiyaç var. Öyle görünüyor ki bu gidişatla çok daha zor günler var.
    Saygılarımla hocam

    YanıtlaSil
  44. Mahfi bey,

    kolay gelsin. Yazılarınız her zaman olduğu gibi hem eğitici hem düşündürücü. "Elinize" sağlık.

    Merkez Bankasının bildiğiniz gibi Market Maker (Piyasa Yapıcı) Bankalara %9,25 lik bir faiz ile TL satın alma imkanı tanıyor (Kaynak: https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/tr/tcmb+tr/main+page+site+area/tcmb+faiz+oranlari/piyasa+yapicisi )
    Şimdi bunlar Merkez Bankasından %9,25 TL satın alıp Merkez Bankasına gecelik %47,5 ile Hükümete borç veriyor anlamına mı geliyor?

    Selamlar Şenol

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TCMB gecelik borç verme oranı % 53. Bu yazdığınız eski bir bilgi olabilir mi? Verdiğiniz linke girilemiyor.

      Sil
  45. Hocam 2 yazı önceki yorumlarda bahsi geçen bir iktisadi ekol vardı:
    Post Keynesyen Okul.
    Bu konu bana hayli ilginç geldi.Tezlerini ve uygulanabilirliğini okuyup tartışmak faydalı olabilir diye düşünüyorum.
    Acaba bu konu ile ilgili daha önce bir yazınız oldu mu?
    Yazmayı düşünür müsünüz?
    Veya önerebileceğiniz kitap/kitaplar var mıdır?

    Haddimi aştıysam şimdiden özür dilerim.
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://www.dr.com.tr/Kitap/Post-Keynezyen-iktisat/Mehmet-Fatih-Cin/Egitim-ve-Sinav-Kitaplari/Akademik-Kitaplar/iktisat-Ekonomi/urunno=0000000389714?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw8--2BhCHARIsAF_w1gyklx_Y02SFhc_LGcXKC0aipdqoCMICkLr5Z9J6NXVikNoICF0l9lgaAhwZEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

      Sil
    2. Teşekkür ederim Hocam.
      İlk fırsatta kitabı bulup inceleyeceğim.
      Saygılar.

      Sil
  46. Hocam bir sorum var. Diyelim ki Japonya herhangi bir yilda %2 oraninda (GDP uzerinden) cari fazla verdi. Japon devleti ayni yil %2 oraninda dis borc alip bu borcu emeklilerin maasina, sigortasina vesair kullandi. Ekonomi o yil bu iki faktor disinda %0 buyudu (ayni kalacakti). Bu durumda Japon ekonomisi %4 buyumus mu olur (%2'si dis borcla olmak kaydiyla)? Eger oyleyse, bu borc rasyonel bir politika ile aciklanabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu soruda iki konu birbirine karışmış. Büyüme fiziksel bir şeydir. Yani ülke ister borçlansın ister başka yoldan finansman bulsun bu finansmanı yatırım olarak kullanıp üretimini artırmamışsa büyümez. Emekli maaşları ry-tırılmış ve o artış tüketime gitmişse ve o tüketim de ek üretim artışı sağlamışsa ekonomi büyür.

      Sil
    2. Hocam, sonucta varmak istedigim (anlamaya calistigim) yer cari fazla veren bir ulkenin neden dis borca ihtiyac duyacagi. Ama oraya gitmeden parcalara ayiralim. Bu ornekte alinan %2 borc o yil icinde maas ve sigorta seklinde harcaniyorsa otomatikman buyumeye girmez mi? Hem uretimle hem de tuketimle buyume hesaplanabilir diye hatirliyorum, birbirlerine esit olmak zorunda olduklari icin. Tesekkurler...

      Sil
    3. Bu galiba sacma oldu, cunku burada onemli olan su ki o tuketim gecen sene de vardi ve buyumeye katki saglamasi o yuzden beklenmez. Maaslara onemli bir zam yapip bunu dis borc ile karsilasa ve tuketimi artirsa ne olur sorusu daha anlamli olabilir.

      Daha direk olarak sunu merak ediyorum: Bir devletin emekli maasi odemeye butcesinde parasi kalmamissa, bunu ic borcla odese ne olur, para basarak odese ne olur, dis borcla odese ne olur? Ve hangisi tercih edilmelidir; a) Japonya iseniz, b) Turkiye iseniz.

      Sil
  47. AKP iktidara geldiğinde en çok sevinen mutlu olan emlak sektörü oldu gerçekden 22 yıllık iktidar döneminde zenginleşen emlak-inşaat ve inşaata bağlı sektörler oldu ülkemiz tamamen lüks ve pahalı konut üretim ve donanım ülkesi oldu ülkede herşey emlak sektörüne endeklendi emlak dan kazanç o kadar aşırı olduki parası olan herkes müteahhidlik yapıp büyük paralar kazandılar
    Google sorgusu=Nasıl Müteahhit Olunur? Müteahhit olmak için üniversite mezuniyet şartı aranmamaktadır. 18 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne başvurup, 'Yeterlilik Belgesi' alarak müteahhit olabilmektedir.
    konut fiyat artışı ağustos 2024 tuik-8.51%,enag-18.13 olarak gerçekleşmiş konutdan gelen enflasyon artışı ise arsa rantı ile oluşan enflasyon genel enflasyonu ve oluşan miktarda GYSH yi arttırıyor arsa rantı ile artan konut maliyeti ve konut üretimi ile artan GYSH yi her ülke sonsuza kadar yaparak GYSH yi arttırarak övünebilir fakat bu yöntem çocukça (bilgisiz insanların yapabileceği) ve kötü niyetli (barınma fiyatlarını arttırıp barınma sorunu yaratan) ve çok tehlikeli (para kazanma hırsı ile her türlü yasalara aykırı işlemin yapılması gecekondu-imar kirliliği-deprem yönetmeliğine aykırılık-her türlü usulsüzlük-tarım arazilerine inşaat-tarım amaçlı hazine zilliyetli arazilerine imar kirliliği ile konut vb.vd.) bu yöntemler ile küçük ayrıcalıklı af gelecek düşüncesi ile yasalara karşı gelen asla cezalandırılmayan bir azınlık zenginleşirken alım gücü hergün azalan halkın büyük bölümü hergün daha fakir oluyor ve diğer üretim alanlarındaki yatırımcıların işi bırakmasını inşaat sektörüne geçmesine yol açıyor diğer üretim sektörlerinden çekilen yatırımcılar nedeniyle diğer üretim alanlarının sonlanması neticesinde o alanlara destekleme uygulamasının olmayışından dolayı hem işsizlik hemde dış ticaret açığı devamlı artıyor bunun sonucu değersizleşen TL eriyip halkın alım gücü devamlı azalıyor sadece mutlu azınlığın alım gücü artıyor .Bu yolla GYSH artışı alım gücü olmayan halka yapılan saygısızlıkdır ve iktidarın 22 yıldır emlakla büyüme dışında hiç bir şey yapmaması/yapamaması emlak da barınma sorunu imar kirliliği sorunu tarım alanlarında imar kirliliği sorunu deprem yönetmeliğine aykırılık sorunu vb sorunları çözememesi ve arsa rantıyla enflasyonu arttırıp GYSH nin arttığını öğünerek açıklayan iktidar alım gücü az gelir dağılımının altdan 70% lik kısmı olan halkımızın GYSH si dolar olarak neden azaldığını anlayalım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen. Çarpık ve oldukça Dar tabanlı büyüme oluştu inşaata dayalı büyüme modeli ile.sermaye dağılım mobilizasyonu çok bozuldu ve iktisadi produktivite giderek düştü istihdamsiz daha az bölünen ve sürekli Dar tabanda toplanan bir piyasa yapısı ortaya çıktı.

      Sil
  48. Hocam merhaba, OVP degerlendirme yaziniz icin tesekkurler. Sizce yapisal reformlarin yapilmadigi ve bugunku kosullarda kur etkisini arindirsak, daha gercekci hesaplamalarla 2024 ve 2025 yillari kisi basina gelir kacar TL olur? Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu tahmin etmek mümkün değil. Çünkü veriler doğru ölçülmüyor. Bu konuda bugün yarın bir yazı yayınlayacağım.

      Sil
  49. Merhabalar ekonomi ve finans hakkında temel bilgi sahibiyim. Şu an faizin düşmesinin bize 1 tane somut yararı var mı? Enflasyon şu an %100’ü aşmış vaziyette. Neden faiz arttırımına gidilmiyor da insanlar faiz indirimini konuşuyor? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada birkaç konu var: (1) Her şeyden önce yönetim enflasyonun % 52 olduğunu iddia ediyor. Faizi artırsa bu iddiasından vazgeçmiş olur. Doğrusu da odur çünkü bir sorunun çözümü için önce o sorunun gerçek boyutunu kabul etmek lazım. Ama böyle yapmayacaklarını biliyoruz. Çünkü enflasyon % 90'dır deseler o zaman ücretliye ona göre artış vermeleri, taban fiyatları ona göre belirlemeleri gerekecek. (2) Ekonomi daralıyor. Büyüme hızı düşüyor. Üçüncü çeyrekte sıfır, dördüncü çeyrekte eksi olacağını tahmin ediyoruz. Bu durumda işten çıkarmalar başlayacak. Faizi düşürmeye başlarlarsa büyümeyi biraz olsun toparlarlar. O nedenle faizde indirim konuşuluyor.

      Sil
  50. Ekonomi hakkında hiçbir bilgim yok. Önerdiğiniz kaynak, kitap vb. var mıdır? İyice bilgi sahibi olmak istiyorum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiçbir bilginiz yoksa benim "Kolay Ekonomi " kitabımla başlayabilirsiniz.

      Sil
  51. Hocam bu ülkenin tek sorunu var. Ancak bu sorun yüz soruna bedeldir. Sorun ; halkin bizati kendisidir. Bu ülkeye iddia ediyorum britanya halkini alman halkını fransiz halkini japon halkını yerlestirelim ve yasatalim. Bu ülke 25 yilda 100 yil ileriye gider. Ama bu halkla eskiden yerinde sayardi artık geriye gider oldu. Gerçekler acıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet cogunluga bakildiginda ben vahset görüyorum..

      Sil
    2. Her halkın içinde iyisi de var kötüsü de önemli olan toplum düzeninin doğru kurulması. Suç işleyen ceza almıyorsa tersine suçtan fyada sağlayarak zenginleşiyorsa toplum böyle böyle çürüyor. Yoksa bizim milletimiz kendine uygar diyen milletlerden hala daha insan. Sorun milletin doğru yönlendirilememesi

      Sil
  52. Sayın Eğilmez,

    Sizin ısrarla savunduğunuz "yapısal reformlar"ın gerçekleşmesi için:

    Siyasetten beklediğimiz (ya da umduğumuz) dönüşüm, yeterli olmayacak gibi gözüküyor.

    Aslında, sosyolojik dönüşüm geçirmemiz gerekiyor.

    'Narin Gürman' olayı, bu dönüşümü geçirmemiz gerektiğini bir kez daha yüzümüze tokat gibi çarptı!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O donusum için sanirim uzulerek.. daha kötü olaylarin olmasi mi veya bü tür olaylarin artmasi mi gerek..?

      Sil
    2. Hayır, önce liyakatli, ülkesini ve ulusunu seven, Atatürk ilkelerine ve devrimlerine saygılı insanların ülke yönetimine gelmesi gerekir.

      Sil
  53. Sizce bu mentaliteyle Türkiye 21.yy'ı çıkarabilir mi? Bana sorsalar yazı tura atardım çünkü.

    YanıtlaSil
  54. Hocam hazırlık sınıfı bitti bu yıl iktisata 1. sınıftan başlıyorum.
    önümde 4 yıl var siz bir öğrenci olarak günümüzde iktisat 1. sınıftan başlayacak olsanız vaktinizi nasıl değerlendirirdiniz.
    Genel olarak bana ve öğrecilerinize ne tavsiye edersiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu böyle ,iki cümlede anlatılacak bir şey değil. Benim Başarısızlığa Övgü adlı kitabımı okumanızı öneririm.

      Sil
  55. Sayın Hocam
    Enflasyon düşecek se nasıl personel giderleri 1.3 trilyondan 2025 te 3 katına çıkabiliyor.Maas artsa 3 katı olmaz, tasarruf varsa nasıl 2023 ten 25 e 3 katı olabilir ?

    YanıtlaSil
  56. Mağfi Hocam saygılar,
    Toplumdaki bozulma , fırsatçılık sonucu bu hale geldik.Siyaset dışı konuştuğumuzda.Toplumda bozulma bu kadar olmasa ,yine yanlış yönetimden Zorluk olurdu ama daha az ve farklı ekonomik bozulma olurdu.Ticari ahlakimizda zayıflama gözüküyor.Bunun en önemli göstergesi vergi kaçırma bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence vergi kaçıranlar ikinci derece sorumlu asıl sorumlu olanlar toplanan vergilerle kral hayatı yayıp vergi ödeyenlere hesap vermeyenler.

      Sil
  57. Selam hocam swap hariç net rezerv an itibariyle ne kadar teşekkürler

    YanıtlaSil
  58. Şu sorunu google'a yazıp enter yapsan karşına çıkacak ilk sitede soruna cevap bulacaksın.

    YanıtlaSil
  59. Vergi kendisi hırsızlıktır insanların yaşadığı bu oksimoron ekonomik sistemin suçunu her sorunu sınırsız para yaratıp vergi toplayan bir otoriteden alıp nefes almaya çalışan insanlara yüklemeniz doğru değil hocam.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?