Çin Ekonomisi Sıkıntıda

Son çeyrek yüzyıla damgasını vuran ekonomi olan Çin, Pandemiyle birlikte sıkıntıya girdi. Ekonomik aktivitede ivme kaybı başladı. Bu gelişme Çin’in alışılmış yüksek büyüme hızının düşmesine yol açtı. Aşağıdaki grafik (%) bu durumu sergiliyor (kaynak: www.tradingeconomics.com bundan sonraki grafikler için kaynak belirtilmediği sürece bu kaynağa atıf yapılıyor demektir):

Ekonomik performanstaki düşüş Çin’in alışılmış düşük işsizlik oranlarının da yavaş yavaş yükselmesine yol açtı. Bu durumu aşağıdaki grafikten izleyebiliriz (%):

Devlet, ekonomik performanstaki düşüşü bir ölçüde olsun önleyebilmek için alt yapı yatırımlarına ve tüketim harcamalarına destek olacak faaliyetlerini artırdığı için kamu bütçesi açıkları artmaya başladı. Grafik bu durumu ortaya koyuyor (GSYH'nin yüzdesi olarak):

Kamu bütçesinde giderek artan açıklar Çin’de kamu kesiminin borçlanmasının da artmasına yol açmış bulunuyor. Grafik bu artışı gösteriyor (GSYH'nin yüzdesi olarak): 

Bütçe açıklarında ortaya çıkan artışlar, normal koşullarda enflasyonda hızlı yükselişe yol açar. Buna karşılık Çin’de enflasyon yükselme eğilimine girmiyor. Aşağıdaki grafik bu durumu sergiliyor (%):

Enflasyonun artmamasının iki nedeni var: İlki yukarıda değindiğimiz ekonomideki durgunluk ikincisi de Çin’in cari fazla vermeye devam etmesi. Çin, bu durgunluktan çıkabilmek için enflasyonun düşüklüğünden de yararlanarak peş peşe faiz indirimi yapıyor. Grafik bu durumu gösteriyor (%): 

Merkez bankaları ikiye ayrılmış görünüyor: Enflasyon endişesi düşük, büyüme endişesi yüksek olan ülkelerin (ABD, Euro Bölgesi ve İngiltere) merkez bankaları faizi düşürüyor buna karşılık enflasyon endişesi yüksek ekonomilerde (Rusya ve Brezilya) merkez bankaları faizi yükseltiyor. Enflasyonu yüksek aynı zamanda büyüme endişesi de olan ekonomilerde ise (Türkiye ve Arjantin) merkez bankaları faize dokunmuyor.

Çin Merkez Bankası PboC, ekonomideki durgunluğun büyümesi endişesiyle ilk grupta yer alan merkez bankaları gibi faizi düşürmeye devam ediyor. 


Yorumlar

  1. Sağolun Hocam. Bu tür yazılarınızla da dünyada neler oluyor onlarıda görmüş oluyoruz.

    YanıtlaSil
  2. Sağolun Hocam. Çin iÇin iÇin kaynıyor gibi. Sıcaklık bize nasıl etki eder? ederse zaten olmayan bir ekonomi modeliyle ne olur bilemedim.

    YanıtlaSil
  3. Çin , ABD, AB'deki durgunluk muhakkak ülkemizi etkiliyor. 9 Eylül tarihinden beri yollarda gözle görülür şekilde her türlü trafik gittikçe azalmakta , küçük esnaflarda da işler azalmakta . Bunlar durgunluğun ayak sesleri . Umarım yanlış düşünüyorum. Birde elektrik , akaryakıt ve doğalgaz tüketimine bakmak gerekir.

    YanıtlaSil
  4. Ahmet Yıldırım25 Eylül 2024 10:41

    Çok net bir yazı olmuş hocam :)

    YanıtlaSil
  5. Hocam,Şimşek: gelecek yıl enflasyonun yüzde 20'nin altına düşeceği açıklamasını nasıl değerlendirisiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimşek in beklentisi doğru neticede herkesin enflasyonuda farklı,tedarik kaynakları çeşitli olmasıda enflasyonu düşük hissettirecektir.

      Sil
  6. Çin hangi aksiyonları alırsa bir sonraki yüzyıl çeyreğini bir önceki gibi, ya da daha performanslı geçirebilir?
    Yazı için teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çin'den ziyade karşı tarafın nasıl aksiyonlar alacağı önemli.

      Sil
  7. Yazı kısa ve öz korelasyon perspektifi ortaya koyuyor. Yani çok şey anlatıyor.

    YanıtlaSil
  8. üretim varsa, tüketimde vardır.çin bu konuda açık bir strateji sunuyor.

    YanıtlaSil
  9. SAYIN HOCAM FAİZE DOKUNMAK İÇİN ENFLASYONUN DÜŞMESİ LAZIM.SİZ ENFLASYONDA NASIL BİR İYİLEŞME GÖRDÜNÜZ ANLAMADIM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enflasyon % 72'den % 52'ye geldiğinde iyileşme görmemem mi lazım?

      Sil
    2. Enag yıllık enflasyon %90 şu an. Eylül enflasyonu da %80’in aşağısına inmez.

      Sil
  10. Çinin dünyada 5 trilyon dolar değerinde tahvili var.türkiye ile nasıl mukayese ediyorsunuz HOCAM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazının hangi bölümünde Çin ile Türkiye'yi mukayese ettiğimi söylerseniz size yardımcı olmaya çalışırım.

      Sil
  11. ESKİDEN AMERİKADAN GELEN VERİLER DÜNYA PİYASASINI ETKILERDI.PANDEMİDEN SONRA ÇİNDEN GELEN VERİLER DÜNYA PİYASASINI ETKILIYOR.ÇÜNKÜ DEVAMLI ÜRETIYORLAR.ALICI KIM.TÜM DÜNYA

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şeye karşın ABD'den gelen veriler hala daha etkili.

      Sil
  12. son üç yılda, çin ve türkiye merkez bankaları en çok altın ithal eden iki ülke.bu benzerlik tesadüfmü HOCAM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çin bilerek ve isteyerek dolar rezervini altına çeviriyor. Türkiye'ninki o kadar bilinçli değil.

      Sil
  13. SAYIN HOCAM, UCUZ PARA İLE PAHALI ÜRÜN ALMA, DÖNEMİNE NE ZAMAN GİRERİZ.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok iyimsersiniz Hocam. rüyada bile zor. belli kesim hariç tabi.

      Sil
  14. HOCAM ENFLASYON oranları inandırıcı gelmiyorsa,büyüme oranları da inandırıcı değildir.ücretler aynı oranda artmıyor çünkü.

    YanıtlaSil
  15. Hocam Merhaba,

    Büyüme endişesinden kastınız nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyümenin düşmesi ve küçülmeye dönüşmesi.

      Sil
  16. Çin de, teknoloji, bilişim, endüstri 5.0 ve yenilenebilir enerji alanında yapmış olduğu ve hali hazırda devam ettiği yatırımlar ile de gelecek ile ilgili analiz geliştirilebilir. Teknolojide bu üretim kapasitesi ve fiyat üstünlüğü ile göz ardı edilemez avantajları sahip köklü bir imparatorluk söz konusu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çin'de borçların GSYH'ye oranı % 300. Bu borçların çoğu devletin denetimindeki bankalardan alınmış borçlar. Yaratıcılık, teknoloji falan çok ileri ama bu borçluluk da inanılmaz bir düzeyde.

      Sil
    2. Hangi borçluluk Hocam?
      Hane halkı mı?
      Şirketler mi?

      Sizin grafiğinizde kamu borcunun gsyh ya oranı % 85’lerde görünüyor.
      Toplam borç rakamını ve dağılımını paylaşabilir misiniz acaba?
      Saygılarımla.

      Sil
    3. https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/kuresel-borclar-2021de-cinin-etkisiyle-303-trilyon-dolarlik-rekor-seviyeye-ulasti/2511577

      Sil
  17. Hocam elinize sağlık. Zeki Müren’in şarkısı aklıma geldi. Sorma ne haldeyim sorma kederdeyim sorma yangınlardayım. İşin özeti olmuş. Fatih Demirtaş

    YanıtlaSil
  18. Çin halkinin hukumetine guveni yok artik ulkemizde oldugu gibi. Bombos sehirler insa edip dusuk faizli kredilerle halka sattilar. Çin halki tasarruflarini devasa sirketlere aktardi fakat aldiklari konutlarin degerinin 0 yaziyla sifir oldugunu anlayinca guvenleri kalmadi. Cunku hic bir ekonomik katmadegeri olmayan talep edilmeyen ve pahali konutlar bunlar. Tianducheng sehri ornegin. Çin halki bu kazigi yedigi icin tasarruflarini altin gibi kiymetli madenlere kaydirdi. Ulkemizdede durum benzer. Hukumetine guvenmeyen halk parasini yastik altina cekiyor. Ama hukumet hala altin ithalatina yasakla ve kredi kartina taksitle ugrasiyor. Guven yoksa ticaret yok buyume yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet büyüme uğruna gayrimenkul işine daldılar ve inanılmaz bir borç birikti. GSYH'nin üç katı borç var.

      Sil
  19. pandemiden sonraki tüketim iştahı azaldığı içinmi böyle oluyor SAYIN HOCAM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onun da etkisi var ama asıl olarak borç limitlerinin sonuna gelmiş hane halkları.

      Sil
  20. SAYIN HOCAM DÜNYA EKONOMİSİ, YENİ BİR COĞRAFYAYI İŞARET EDİYOR DA, BİZ Mİ GÖREMİYORUZ.

    YanıtlaSil
  21. sanki çin, donald trumpın seçimi kazanması ihtimaline karşı, bu önlemleri aldı gibi geldi bana hocam.

    YanıtlaSil
  22. Murat Bozdoğan25 Eylül 2024 13:55

    Dünyada ekonomisi sıkıntılı olmayan ülke yok sanki. Bir ülkenin ekonomisi büyümüyorsa ama aynı zamanda nüfus artışı da yoksa ille de büyüyeceğim diye tutturmanın bir alemi yok. Hatta nüfus artmayıp azalıyorsa daha iyiye gidiş söz konusu. Nüfus artışı ile gelen büyümeyi de büyümeden saymamak lazım. Hocam siz de artık ekonomiye bir derinlik katıp böyle ince mevzuları mı işleseniz. Benimkisi naçizane bir tavsiye tabi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla biz hala o kadar kaba işlerle uğraşan bir ekonomiyiz ki ince işlere girmeye sıra gelmiyor.

      Sil
  23. Demir, çinko,kalay, bakır,alüminyum yükselişe geçtiğine göre silah satışının yerini yavaş yavaş imar yenilemeye bırakıyor gibi.

    YanıtlaSil
  24. yılsonu asgari ücret, MEMUR maaşı,EMEKLİ maaşını belirlemeden, FAİZİ indirmek yanlış değilmi HOCAM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buna biz ne desek boş. Siyasal iktidar büyümedeki düşüş ve işsizlikteki artışa göre karar verecek.

      Sil
  25. altınla ilgili bir şeyler söylemek istermisiniz sayınHOCAM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünyada o kadar çok belirsizlik var ki altının yükselmesi normal.

      Sil
  26. Hocam Çin ekonomisinde de Japonyalaşma tehlikesi var mı? Japon ekonomisi de 90'lı yılların ortalarına kadar çok hızlı büyüdü ama son 30 yıldır büyümüyor , yerinde sayıyor.(Lost Decades). Hızlı büyüyen Asya ekonomilerinin genel bir kısır döngüsü olabilir mi bu durum?

    YanıtlaSil
  27. Hocam çin ekonomisinin büyüme tabani özellikle son 10 yilda sanayi den çok inşaat ve emlak alanina kaymisti. Dolayisiyla bu da büyüme ivmesinde dalgalanmaya ve semaye dagilim mobilizasyonunda carpiklasmaya neden oldu kanaatimce. Bir de sin dönemde ozellikle pandemi dönemi ve sonrası kuresel sermayenin de bazi yatirimlarini çekmesi yada devam ettirmemesi büyümesini asagiya cekti. Ucuz konut kredisi patlaması emlak balonlari yaratti sanırım. Ki benzerini abd ekonomisi de 1998 2008 arasi yaşamış ve sonrası malum abd merkezli mortgage ve buna dayali domino etkileriyle kuresel finans krizi meydana gelmisti.

    YanıtlaSil
  28. Hocam yazınız için öncelikle teşekkür ederim. Hocam, 2008 öncesi abd deki mortgage piyasasina dis dünyadan da yoğun finansal sermaye akimlari olmuştu. Oyle ki abd de mortgage balonu oluşmuş ve bu balon patlayinca da basta avrupadaki bankacilik sektörü olmak üzere birçok ekonomide buna bağlı ciddi sermeye erimeleri yaşanmıştı. Mesela kita avrupası bankalardaki zararlar nedeniyle kamu borç cevirmesinde ciddi sikintilar yasadi ve kamu borç krizi yaşadi. Izlanda iflas etti. Hocam 2008 sonrasi baslatilan yeni finansal genlesme ile sanki abd kendi disina doğru yoğun finansal genlesme ile dis borsalarda ve piyasalarda ciddi balonlar oluşturdu gibi geliyor bana. Kısacası 2008 oncesinin tersine sanki bu defa dis dunyadan abd ye doğru olmaktan cok abd den dis dünyaya dogru asiri finansal genlesme yasandi ve bu yolla kriz ihraç etti. Ben naçizane yeni finansal krizin abd merkezli degil de çin japonya ya da türkiye gibi baska ulkelerden baslayarak buyuk domino etkileriyle abd ye geleceği kanaatindeyim. Ne dersiniz hocam. Boyke bir ihtimal güçlü müdür. Saygilar.

    YanıtlaSil
  29. Büyüme için düşük faiz gerekiyor ama faizi düşürünce enflasyon artıyor bu sefer faiz artıyor şirketler batıyor. Türkiye için bu şekilde vaziyet. Çözüm yolu ne o zaman? Ekonomik büyüme uğruna enflasyonu patlatmaları mı gerekiyor ülkelerin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır. Çözüm yolu insanların gelecek beklentilerini olumlu hale getirecek adımlar atmak. Yani yapısal reformlara girişmek. 2001 sonrasında hem enflasyonu düşürmek hem de büyümeyi sağlamak bu yolla mümkün olmuştu.

      Sil
  30. Çinko karbon bir Türk genci25 Eylül 2024 16:14

    Hocam konudan bağımsız olarak sizin tüm kitaplarınızı okudum sayılır ve iyi bir KİT kurumunda uzman yardımcısı olarak size, çalışma arkadaşlarınıza ve eski Türkiye'nin kurum kalitesine bakınca ayrıca mevcut durumla kıyaslayınca kendimi gerçekten fason ve kötü bir Brezilya dizisinde yan oyuncu gibi hissediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir de o eski Türkiye'de görev yapmış olan bizim durumumuzun fecaatini düşünün.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Paradan Para Kaybetme Dönemi