Büyüme, GSYH Zımni Deflatörü ve TÜFE ile Farkı

Bir ekonominin büyümesi demek o ekonominin bir dönemden ötekine fiziksel üretiminin ya da fiziksel harcamalarının artması demektir. Fiziksel sözcüğünün buradaki anlamı fiyat artışlarından arındırma yapılarak bulunan değer demektir. Büyüme söz konusu olduğunda bizi ilgilendiren mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki artış değil üretilen miktarlarındaki artıştır.

Bir ekonominin cari fiyatlarla (yani enflasyon arındırması yapılmadan) büyüme hızı, içinde bulunulan yılın fiyatlarıyla hesaplanmış GSYH’sinin bir önceki yıl GSYH’sine oranlanmasıyla bulunuyor. Buna nominal (ya da cari fiyatlarla) büyüme oranı deniyor:

Nominal GSYH Büyüme Oranı 2024 IIÇ.= (Nominal GSYH 2024 IIÇ  – Nominal GSYH 2023 IIÇ) / (Nominal GSYH 2023 IIÇ) x 100 = (9.949,8 – 5.571,5) / (5.571,5) x 100 = 78,6

Reel büyüme, ekonomindeki fiyat artışlarından (enflasyondan) arındırılmış büyümeyi, bir başla deyişler fiziksel büyümeyi gösterir. Reel büyümeyi bulmak için önce reel GSYH değişim endeksi değişimini hesaplayalım:

Reel GSYH Endeks Değişimi 2024 IIÇ = (2024 IIÇ Zincirlenmiş Hacim Endeksine Göre GSYH x 100) – (2023 IIÇ Zincirlenmiş Hacim Endeksine Göre GSYH) / (2023 IIÇ Zincirlenmiş Hacim Endeksine Göre GSYH) = (216,1 x 100) / (210,9) = 102,5

Reel Büyüme Oranı 2024 IIÇ = Reel GSYH Endeks Değişimi 2024 IIÇ – 100 = 102,5 – 100 = 2,5

GSYH’deki enflasyon arındırması TÜFE ile değil GSYH Zımni Deflatörüyle yapılıyor. GSYH zımni deflatörü; cari fiyatlarla GSYH’nin bir önceki yıla göre artış endeksinin sabit fiyatlarla GSYH’nin bir önceki yıla artış endeksine oranlanması ile hesaplanır. Zımni; kapalı bir biçimde anlatılan demek oluyor. Buradaki anlamı ayrıca hesaplanmayıp GSYH hesaplarının içinden çıkarılmasını ifade ediyor. Oysa enflasyon (TÜFE ya da ÜFE ayrıca hesaplanıyor.) Bunu da formüle edelim:

GSYH Zımni Deflatörü 2024 IIÇ = (Nominal GSYH 2024 IIÇ / Zincirlenmiş Hacim GSYH 2024 IIÇ) – 1 = (178,6 / 102,5) -1 = 0,742

Buna göre 2024 IIÇ döneminde GSYH Zımni Deflatörü yüzde 74,2 olmuştur.

GSYH Zımni Deflatörü ekonomideki bütün mal ve hizmetlerin ortalama fiyat değişimini temsil ediyor. TÜFE ise sadece endeksi oluşturan sepetteki 406 malın fiyat değişimini gösteriyor. Bu 406 mal ve hizmetin toplam olarak 913 çeşidi sepette kapsanıyor. Mal ve hizmet fiyatları ülke çapında 28.852 işyerinden her ay toplam 608.594 kere derleniyor. Endekse alınan kiraların sayısı da 5.246.

2024 yılı ikinci çeyreğinde üç aylık TÜFE ortalaması yüzde 72,3.

Demek ki ikinci çeyrekte GSYH zımni deflatörü (yüzde 74,2) ile TÜFE (yüzde 72,3) birbirine çok yakın çıkmış.

  

Yorumlar

  1. Uzun bir aradan sonra ilk kez eleştiri içermeyen , yalnızca bilgilendirme amaçlı bir yazı.Özlemişiz.

    YanıtlaSil
  2. Hocam özetle şunu mu diyorsunuz..GSYH Zımni Deflatörü ile TÜFE'nin birbirine yakın olması tek başına iyi veya kötü bir durum olarak değerlendirilemez; bu durumun etkileri genel ekonomik bağlama bağlıdır. Ancak, bu yakınlık yüksek enflasyonla birlikte geliyorsa, ekonominin sürdürülebilirliği ve halkın refahı açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Eğer fiyat artışları makul seviyede olsaydı, bu daha olumlu bir işaret olarak değerlendirilebilirdi. Bu nedenle, genel olarak yüksek enflasyon oranları, ekonomi için dikkatle izlenmesi gereken bir uyarı işareti olarak görülmelidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı kurum TÜFE için de GSYH için de aynı fiyatları topluyorsa ve eğer TÜFE sepetine alınan mal vir hizmetler geneli temsil edecek biçimde doğru seçilmişse TÜFE ile GSYH Zımni Deflatörü arasında pek fark olmaması gerekir. Dolayısıyla bu durum TÜFE'nin doğru olduğunu değil her iki büyüklük için de aynı fiyatların kullanıldığını gösterir.

      Sil
    2. Tüfenin doğrulugunu kanitlayacak şartlar mevcut olmalı ki mesela seffaflik gibi o zaman doğruluğunu sorgulamayiz. Samimi dogru oldugunu anlariz. Sepeti gizlemek pek inandirici olmaz

      Sil
  3. Muhalif kimliğiniz yerine hoca kimliğiniz size daha çok yakışıyor hocam. Böyle bilgilendirici yazılarınızı daha çok bekliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim muhalif bir kimliğim yok, gerçekler, açıklananlara muhalif olunca biz de muhalif gibi görünüyoruz.

      Sil
    2. Sayın Adsız4 Eylül 2024 14:20 gerçekleri söylemek muhaliflik mi? Sayın hocanın hangi söylediğini bir taneniz çıkıp düzeltebildiniz. Gerçekleri boyayıp yalakalık etmek ne oluyor? kafamızı kumamı gömelim sizin gibi.

      Sil
    3. Şimdi yorumumu tekrar okuyunca, fevri bir çıkış yaptığımı gördüm. Adsız4 Eylül 2024 14:20 arkadaşımızdan özür dilerim. Herkesin düşüncesini saygı sınırları içinde özgürce ifade etmek hakkı vardır.

      Sil
    4. Sn Adsız (4 Eylül 2024 14,20) Ülkemizin algı operasyonları ve gerçek olmayan rakamlarla kafamızın karıştırıldığı şu günlerde, Değerli Hocalarımızdan çok daha yorumlu bilgilendirmeler bekliyoruz. Gerçeklerin saklanılmasından ve aldatılmaktan bıktık. Yüreğinize ve elinize sağlık Sn Mahfi Hocam

      Sil
    5. Aklıma Fatih Terim'in "istatistik mini etek gibidir" sözü geldi. :)

      Sil
  4. Demek ki umutsuzluk zerketmeden de ekonomi yazısı yazılabiliyormuş.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hiçbir zaman umutsuzluk zerk etmedim, herkesin umudu kestiği zamanda bile "umut her zaman vardır" dedim. Bu yazı bir durum tespiti yazısıdır ve nasıl çözüm gerekir sorusuna geldiğimizde bambaşka bir yere evrilir.

      Sil
  5. Yazının sonunda GSYH zımni deflatörü ile TÜFE arasında fark çıkmasını bekledim ama yanıldım. Demek ki istenirse doğru hesaplamalar da yapılabiliyormuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sonuç hesaplamanın doğru olduğunu değil TÜFE için toplanan fiyatlarla GSYH hesabı için kullanılan fiyatların aynı8 olduğunu gösterir. Yani birisi yanlışsa öbürü de ister istemez yanlıştır.

      Sil
    2. Hocam 4 yaşındaki torunum ayakkabısını kendi giyer ve doğru mu diye sorar. Sonra diğer ayakkabısı ile diğer ayağının doğru olup olmadığını sorar. Birinci sorunun cevabı doğruysa ikinci sorunun da cevabının doğru olduğunu veya ilk sorunun cevabı yanlışsa diğerinin de yanlış olduğunu bilir. Çocuk mantığı ile düşünmek inanamayacağımız kadar doğru sonuç üretir.

      Sil
    3. Bir ülkenin kullandığı enerji artıyorsa, ülke gelişiyor, bir ülkenin kullandığı enerji azalıyorsa yada yeterince artmıyorsa ülke geriliyor demektir. Kardashev ölçeği medeniyetleri kullanılan enerji seviyesine göre sınıflandırıyor. Biz insanlar, henüz Kardashev'in en düşük seviyeli, yani Tip-1 olarak tanımladığı medeniyet düzeyine bile erişebilmiş değiliz! Teknik bir yazı oldu ancak gerçek.

      Sil
    4. Üretilen enerjinin % 21'ri kaçak kullanılıyorsa ki bunun büyük bölümü sanayide kullanılıyor ve üstünede gidilmiyor. Bu durumda enerjinin fazla kullanıldığını nasıl bileceğiz?

      Sil
    5. Çok gocuman devletimiz kaçak kullandırtmazsa biliriz. Arıca %21 diyosunuz işte kullanımı 1,21 ile çarpın.

      Sil
    6. Üretilen Enerjinin ölçümü kolaydır. Enerji Kayıpları ve kaçak kullanım üretilen enerjinin içindedir. Hesabı etkilemez. Bu teknik bir konudur.

      Sil
  6. Hocam siyasi mesaj vermeyi bırakın ve bu tür yazılara yoğunlaşın.Saygılar,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayatımda hiç siyasi mesaj vermedim. Siyasetle hiçbir ilişkim yok. Ama gerçekleri yazınca siyasi mesaj vermiş gibi oluyor insan.

      Sil
    2. Siyaset her anlamda yaşamımıza müdahale ettiği için ister isetemez her konuşmada siyasete değinmek zorunda kalıyoruz. Hukuk,sağlık, ekonomi, dini inanç ve aile yaşamı siyasiler her alanda varlar. Uzmanına bırakmak işlerine gelmiyor. Kaleminize sağlık hocam. Doğrulara her zaman bir kulp buluyor bizim fanatikler.

      Sil
    3. Bu yorumda , sadece görüşünü ifade eden birine fanatik diye hitap etmemem gerekirdi.Adsız4 Eylül 2024 14:22 'den özür dilerim , eğer bu platformu okuyorsa.

      Sil
  7. Hocam büyümede üretilen mal ve hizmetlerin reel fiyat artışları da önemli değil midir? Üretilen ürün değişmeyebilir ama öyle iyi bir markalaşama ve pazarlama politikası yürütülür ki, aynı ürünler çok daha pahalıya satılmaya başlanır. Bu da bir nevi katma değerli büyüme sayılmaz mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mal aynıysa bu GSYH hesabında fiyat artışı sayılır. Ama daha önce markasız olan bir ürün yeni bir markayla piyasaya sunulmuşsa bu farklıdır.

      Sil
  8. Hocam ülkelerin USD bazında nominal büyümeleri de önemli değil midir? Büyüme rakamları verilirken bu istatistik neden verilmez? Örneğin Türkiye GSYH'si 2022'den 2023'e USD bazında %22 büyüdü neden demiyoruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü Türkiye GSYH'si TL ile hesaplanıp sonra dolara çevrilir ve içinde enflasyonu barındırır. Enflasyonu düşerseniz aynı yere gelirisiniz.

      Sil
  9. Hocam BRICS üyelik başvurusu açıklandı Amerika tarafından :) Rusya da doğruladı en son müsait bir zamanda bizi yönetenler de açıklama yapar herhalde :) BRICS üyeliği olursa Çin den ucuz kredi ve Rusya dan ucuz doğalgaz ve petrol sağlanabilir mi? Amerika tarafından yine bir finansal kriz yaratılıp TL yerle bir edilebilir mi? BRICS üyeliği ile ilgili kısa ve orta vadeli olumlu olumsuz etkileri neler olabilir sizce? Uzun vade bilerek yazmadım çünkü bu ülkede uzun vade diye birşey yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir şey olmaz. Kimse kimseye, ahbap olduk diye, elindeki malı ucuza satmaz.

      Sil
  10. Sürekli haberlerde gördüğümüz terimlerin böyle basite indirgenmiş şekilde izah edilmesine ihtiyaç var.Çok teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
  11. Yapısal reform demeden yazınız bitmiş hocam . Atladınız herhalde?

    YanıtlaSil
  12. Hocam bir yazınızda da PMI konusuna değinebilir misiniz? Daha önceki yazılarınızda göremedim.

    YanıtlaSil
  13. Yazınızda çok fazla matematik var, hiçbir şey anlayamadım. Lütfen kusura bakmayınız.

    YanıtlaSil
  14. Hocam açıklanan verilere güveniyor musunuz? TÜİK verilerini tamamen doğru kabul ederek yorum yapmışsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O konuya hiç girmedim. Sadece teknik bir açıklama yazısı bu.

      Sil
  15. O zaman TÜFE hesaplamasına yönelik eleştiriler haksız mıydı hocam? ENAG hangi ürün sepetini kullanıyor ki bunun iki katı enflasyon buluyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sonuç TÜİK'in hesaplamasının doğru olduğunu değil TÜFE için toplanan fiyatlarla GSYH hesabı için kullanılan fiyatların aynı olduğunu gösterir. Yani birisi yanlışsa öbürü de ister istemez yanlıştır.

      Sil
  16. Siyaset yok, mesaj verme kaygısı yok, saf bilgi var.Ohhh , misss.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim bütün yazılarım öyle. Gerçeklere değinince siyasi mesaj verdiğimi sanıyor insanlar.

      Sil
  17. Hocam piyasalarda TCMB'nin piyasalara yılsonuna kadar faiz olmayacağı garantisi verdiği , bu nedenle carry trade çıkışlarının durduğu ya da yavaşladığı dedikodusu var. Yorumunuz nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dedikodulara ve komplo teorilerine hiçbir zaman itibar etmedim.

      Sil
  18. Türkiye nasıl bir ekonomi ki, bu kadar sıkılaşma tedbirine rağmen 6 aylık büyüme %3,8 çıkıyor. Gerçekten kısır çekişmelerden kurtulup aklın yolunu takip etsek bu ülkenin önü çok açık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ortada ciddi bir sıkılaşma yok.

      Sil
    2. Yüzde 8,51 oranında artan Konut grubu fiyatları yazılmış bu oran aylık ve nedeni arazi rantından geliyor arazi satış fiyatlarını incelemiyorlar inceleseler aylık 10-20% arası fiyat artışı görürler arazi satışını da tüfe ve üfe ye eklemeleri gerekir dünyada inşaat maliyetleri düşüyor Türkiyede dolar sabit kalırsa inşaat maliyetleri artmaz fakat arazi fiyatları arttığı için konut fiyatları artıyor ülkenin her tarafında konut alamayanlar için tarla pazarlaması yaratılıyor tarlalar imar gelicek söylentileriyle fiyatları arttırılıyor
      https://www.sbb.gov.tr/2024-yili-agustos-ayi-tuketici-ve-uretici-fiyat-gelismeleri/
      Yorumsuz
      Yüzde 8,51 oranında artan Konut grubu fiyatları Ağustos ayı enflasyonunun temel belirleyicisi olmuştur.2024 yılı Ağustos ayında TÜFE yüzde 2,47 oranında artmıştır. Ağustos ayındaki gelişmeyle birlikte yıllık enflasyon bir önceki aya kıyasla 9,81 puan azalarak yüzde 51,97 düzeyinde gerçekleşmiştir.

      Sil
    3. Bir sürü emlakçı var blogu okuyan hangisi doğru
      2024 temmuz ayı konut artış miktarı için
      18.13% mi 8,51 %mi?
      ENAGrup konut fiyat artışı 18.13%Temmuz 2024
      ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi Temmuz ayında %5.91 arttı.
      E-TÜFE'deki 12 aylık artış oranı %100.88 olarak gerçekleşti.
      https://enagrup.org/

      Sil
  19. Türkiye ekonomisi için öncelikli konu hep büyüme olmuştur.Bu nedenle enflasyonla gerçek anlamda hiçbir zaman mücadele edilmemiştir.Bu hükümetin de birinci önceliği büyümedir. Görünen o ki, yapısal reformlar yapılmadan para politikalarıyla enflasyonun inebileceği dip nokta %35. Bundan sonrası ciddi anlamda ekonomik küçülme ve işsizliğe sebep olacak. Bunu sadece Akp değil hiçbir parti tolere edilemez. Tekrar genişlemeci politikalara dönülecektir ve maalesef bu yapışkan enflasyon uzun süre gündemimizden çıkmayacak.

    YanıtlaSil
  20. Hocam programınızın olduğu gün yazı yüklemeyin.Sonra akşama kadar yorumumuza cevap vermenizi bekliyoruz. :) Saygılar,

    YanıtlaSil
  21. "2024 yılı ikinci çeyreğinde üç aylık TÜFE ortalaması yüzde 72,3." Hocam bu kısmı nasıl hesapladınız? Ya da burada ne denmek isteniyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarının 12 aylık enflasyonlarının ortalamasını alarak.

      Sil
  22. Hocam X hesaplarından bir çok troll sizin faiz indirilmeli yorumunuz üzerine saldırıya geçmiş durumda. Konuyu detaylı açıklayan yazınızı da görmezden geliyorlar. Hatta biri sizin "Dün haramdı, bugün kurtarıcı" yazınıza "Dün kurtarıcıydı, bugün haram" cevabı vermiş. Biri de "objektiflik kisvesi atında muhalif kimlikleri ifşa oldu" yazmış. Bunlara verilecek en iyi cevabı yine yazılarınızla vereceğinize şüphemiz yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Trollere zaman ayırmayın, büyük kayıp yaşarsınız. ben hiç bakmıyorum.

      Sil
    2. Ocak ayında finansal kiriz başlayınca size hak verirler

      Sil
    3. Çok ciddi krizdeyiz, Ocak’ı bekleyelim ne görelim, bilemedim. Ana sektörlerde iflas, yurt dışına kaçış vs damlaya damlaya göl oldu bile. Tepe yönetim farkında.
      Biz grup olarak tüm yatırımı yurt dışında yaptık ve yapıyoruz. Hiç bir güç içeri yaptırmaz, yaptıramaz; kazanç dışarda. Kuralı belli, vergisi belli.

      Sil
    4. Birilerinin saldırıya geçmesini ben olumlu bir şey olarak görüyorum. İt ürür kervan yürür. Hiç ciddiye almayıp cevap bile vermemekle çok iyi yapıyorsunuz.

      Sil
  23. Kıymetli hocam elinize, emeğinize sağlık. Üçüncü paragrafta yer alan 2022 yazım hatası sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, 2023 olarak düzelttim, teşekkür ederim.

      Sil
  24. GSYH'deki yükselişin önemli bir bölümü kur illüzyonu kaynaklı mı? O yüzden mi hissedilmiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enflasyonla artmış TL üzerinden GSYH hesaplanıp çıkan rakkam USD ye çevriliyor diyorsunuz

      Sil
  25. Hocam stagflasyon kaçınılmaz mı? Süreci tersine çevirebilir mi hükümet?

    YanıtlaSil
  26. SAYIN HOCAM milli geliri, TOPLAM harcamalar belirlediğine göre bizim harcamalarınızı finanse eden kim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. GSYH üç şekilde hesaplanıyor: Üretim, harcamalar ve gelirler yoluyla. Üçü birbirine eşit. Dolayısıyla sizin harcamanızı sizin geliriniz, onu da üretime yaptığınız katkı ya da karşılıksız aldığınız gelir (emekli maaşı gibi) finanse ediyor.

      Sil
  27. son çeyrekte HERKES şok olacak.yüzde 50 enflasyona sevinenler,yılsonu yüzde 65 enflasyonu görünce durumun vahametini anlayacak.

    YanıtlaSil
  28. son 8 AYDIR kaydadeğer üretim yok.stoklardaki mallar eritiliyor.baz etkiside bitti.2025 daha iyi olurmu HOCAM.

    YanıtlaSil
  29. HOCAM,HÜKÜMET 5 EYLÜLDE AÇIKLAYACAĞI MALİ POLİTİKA KARARLARI, TANSU ÇİLLER 5 NİSAN KARARLARINA BENZERMİ.

    YanıtlaSil
  30. GSYH,'nın CARİ AÇIĞA ORANI ÇOK DÜŞÜK ÇIKACAK GİBİ GÖZÜKÜYOR.SONUÇ OLARAK TAM YOL İLERİ.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cari açık düştüğünde büyüme de düşüyor. Bizdeki olay budur.

      Sil
  31. KKM 'nın M2nin yüzde 65 'ni karşıladığına göre, KKMden neden bu kadar korkuluyor ANLAMADIM..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TCMB'nin kâr zarar tablosuna bakın anlayacaksınız.

      Sil
  32. yılsonu bizleri kötü bir süprizmi bekliyor HOCAM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle gidersek önce durgunluk ardından slumpflasyon bekliyor.

      Sil
  33. Mahfi Bey Birlesik Devletler’den selamlar 🙋‍♂️.Konut fiyatindaki artislar ile ilgili merak ettigim bir sey var.Son 3 yildaki bu muazzam fiyat artisinin sonu ne olacak?Turkiye’deki durumun da farkindayim.Burda da manzara cok kotu cunku faizler yuksek ve ev fiyatlari uçmuş durumda.1-2 sene once ev alanlar satamiyor ve surekli fair market yapmaya calissa da yine de satilmiyor.Kiralar bir asgari ucretlinin maasi kadar bu yuzden iki işte calismadan karsilayamiyorsun burada.Turkiye’de ise kira ve ev fiyatlari almis basini gidiyor.Bu konudaki ongorunuz nedir?Ne kadar bu sekilde devam edecek?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herhalde ciddi bir çöküş yaşanacak.

      Sil
    2. emtia fiyatları demir-bakır-aluminyum vd.destek noktalarına kadar düştüler daha aşağıda 2019-2020 pandemi zamanının fiyatları var ve teknik analizler sat yazıyor.

      Sil
  34. Hocam kısaca üretim artışı ile büyüme farklı fiyat artışı ile büyüme farklı.

    YanıtlaSil
  35. Değerli Hocam,
    Bu analizinizi ‘objektif’, ‘apolitik’ diye yorumlar okudum. Siz benden çok güldünüz sanırım. Her yazınız, kitaplarınız zaten max objektif. Anlayamanlar için ne deseniz boş. Ülke tarihinin en büyük ekonomik krizinde, yokmuş gibi yapıyor. En kritik gösterge işsizlik ve iş gücüne katılım sayı ve oranları. Geri dönüşü bence olmayan büyük bir shift yaşıyoruz, hem ekonomik hem eğitimsel, hem demografik. Orta üst gelir grubundan alt ortaya geçişi yaşıyoruz, 3-5 yıl sürecek. Nominal per capita GDP hesabını bırakalım lütfen. Gerçek enflasyon ve kurdan yola çıkalım. Biz grup şirketleri olarak son 5-6 yılını tamamen yurt dışı yatırım odaklı yaptık ve yapacağız. İstihdamı bir yerlerde yaratıyoruz, ülkemizde değil. Bilançomuzdan çıkardık, bir kısmı kaldı, onu da radardan yok edeceğiz. Güven yoksa, yatırım olmaz; olan yatırım da yaptırılandır. 1994 ve 2001 krizlerini mumla aradım, ne diyeyim. Ama zaten hedef bu idi ve oldu, oluyor: Geri dönüşü olmayan.

    YanıtlaSil
  36. Ben tuvalet ve otopark yaparak oradan para toplanınca ülke büyür sanıyordum. Üretimle büyümek sanki bize uygun değil gibi. 100 milyon turist gelip tuvalete gitse her gün ülkemizin içine etse acaba zengin olurmuyuz? (Şaka yaptım hocam. Saygılarımla) biraz soğuk oldu ama neyse. İdare edin artık.

    YanıtlaSil
  37. Mümkün olduğu kadar satışları nakit, elden döndürmeye çalışıyoruz. Hükümet bizi ‘kafesteki kaz’ misali her seferinde yolmaya çalışırsa, sanayici kaçış arar ve her zaman su akar yolunu bulur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru, ama enflasyon yükselirken faizi indiren hükümeti de ayakta alkışlıyordu sanayici.

      Sil
    2. Hocam biz sanayiciler her zaman ülkenin büyümesinde motor gücünü oluşturduk.Ülke aleyhine olabilecek hiç bir karara alkış tutmadık ve tutmayız.Bu imalı cevabınız için size teessüflerimi iletmek istiyorum.

      Sil
    3. TÜSİAD dışında bir tek sanayici grubunun faiz indirilirken hükümete yanlış yapıyorsunuz dediğini hatırlamıyorum. Ne TOBB, ne MÜSİAD'dan itiraz çıkmadı hatta tam tersine hükümetle bir olup faiz indiriminin yanlış olduğunu söyleyen bizleri eleştirdiler.

      Sil
    4. Hocam size saygı duyuyorum ama sanayicilere yönelik bu tutumunuzu başarı ve servet düşmanlığı olarak yorumlamamak çok zor. Bizler ne olursa ol, bu ülkenin müreffeh yarınlara ulaşması için elimizden geleni yapacağız, söylenmesi gerekeni söyleyeceğiz.

      Sil
    5. Hayatımda hiçbir zaman hakkıyla kazanılmış servete düşman olmadım. Hatta herkes servet vergisi getirilsin derken ben "servetini, gelirini doğru beyan edenlerden niçin servet vergisi alınsın, servetini saklayan, gelirini beyan etmeyenleri yakalamak için servet beyanı esası getirilsin, asıl olan kayıt dışını yakalamaktır" diye kaç kez yazdım ve anlattım. Servet vergisine karşı çıktığım için burjuva savunuculuğuna servet koruyuculuğuna çıktı adım. Oysa ben kimse kusura bakmasın ama sadece ve sadece gerçekleri söylüyorum. Tekrar söylüyorum Türk ekonomi tarihinin en büyük politika hatası olan 2021 Eylülünde faiz indirilirken TÜSİAD dışında hangi sanayici ya da hangi sanayici "yapmayın beyler bu faiz indirimi ülkeyi batırır" dedi. Bana bir tek örnek gösterin yeter. Çoğu sustu. Kısa vadede ucuz krediyle sağlayacakları karları ülkenin geleceğine ve hatta kendi geleceklerine tercih ettiler. Hükümet yetkilileri bizi mandacı iktisatçı ilan ettiğinde kimse konuşmadı.

      Sil
    6. Hocam üzülerek söylemeliyim ki sanayicilere karşı önyargı içindesiniz. Bizler öncelikle faiz indirimleri başlandığında acele etmedik , ülkeyi endişeye sevk etmeden hükümetin politikalarını rahatça uygulayacağı ve sonuçlarını hep beraber göreceğimiz bir ortamı oluşturmaya çalıştık. Ancak hem uygulama hataları, hem uluslararası piyasalara güven verici adımlar atılmaması sonucu bu politikalardan dönülmesi yönünde görüş verdik.Hükümeti tekrar ortodoks politikalar uygulamaya ,Mehmet Şimşek'i başa geçirmeye ikna eden bizlerdik, MÜSİAD'dı, TOBB'du. Hiçbir zaman TÜSİAD gibi karnımızdan konuşmadık.Şimdi sizin sermaye temsilcilerinden bir grubu aklayıp, diğerlerini suçlamanız maalesef üzücü bir durum olmuştur.

      Sil
    7. Peki ben yanılmış olayım. O zaman mutlaka bugün yapılmakta olan politika hatalarını da dile getiriyorsunuzdur. Bu ülkede adaletin olmamasını, demokrasinin eksikliğini, tek adam yönetiminin 21. yüzyılda geçerli olmayacağını, eğitimde bilimin yerini giderek inancın aldığını da söylüyorsunuzdur hükümete. Sadece faizi artırmakla bu işlerin olmayacağını da anlatıyorsunuzdur eminim.

      Sil
    8. Hayır hocam. Onları söylemiyoruz. Çünkü dünyaya sizin baktığınız ideolojik çerçeveden bakmıyoruz. İnancın bilimle çatışması gerektiği görüşüne katılmıyoruz. Aynı zamanda Batı ülkeleri müthiş adaletli, inanılmaz demokratik ama Türkiye tü kaka gibi bir anlayışa da sahip değiliz. Yapılan yanlışları dile getirsek de, yapıcı olmaya gayret sarfediyoruz. Anadolu Kaplanı olmanın özü budur.Ama sizin bu önyargılarınızdan sıyrılmanızı sağlamak için daha fazla çalışmamız gerekiyor.

      Sil
    9. Evet, anladım, tam düşündüğüm gibi. Demek hukukun üstünlüğünü istemek, daha iyi bir demokrasi istemek ve bilime dayalı eğitim talep etmek ideolojik bakış sizin gözünüzde. Buna karşılık tek adam yönetimi istemek ve onun hukukuna uygun davranmak ideolojik bakış değil. Ne desek ne anlatsak boş.
      Memleket boşuna bu duruma gelmemiş.

      Sil
    10. Hocam anlamlandıramadığım bir önyargı içindesiniz.Neden tek adam rejimi isteyelim, neden demokrasi istemeyelim, neden ilerlemeye karşı olalım? Keşke sizi fabrikamda ağırlama şansım olsa da, hem en ileri seviyede teknoloji ile donattığımız tesisimizi, hem aile ortamında ve hak hukuk prensibinde bizimle çalışan binlerce işçi kardeşimizi, hem de hissedar olarak bizleri görseniz, tanısanız. Anadolu Kaplanlarına karşı bu mesnetsiz peşin hükümlerinizin değişeceğine eminim.

      Sil
    11. Kusura bakmayın, ben sizin ne dediğinizi anlayamıyorum. Bir dediğiniz ötekini tutmadı. Daha iyi demokrasi deyince beni ideolojik olmakla suçladınız sonra bir de baktık siz de daha iyi demokrasi istiyormuşsunuz. Bunu uzatmanın da bir anlamı yok sanırım. İyi günler, saygılar.

      Sil
    12. İlk mesajı yazan olarak diğer ‘gezgin’ yorumları tarafıma ait değildir. Bu konudaki fikrine katılmasam da Mahri hocayla polemiğe girmek haddim değildir. Bilgilendirme.

      Sil
  38. Hocam yazının sonunda neden yorum yapmadınız? Katilin kim olduğunu söylemeden romanı bitirip, bunu, okuyucunun düşüncesine bırakmış gibisiniz.

    YanıtlaSil
  39. Serdar Öztürk5 Eylül 2024 09:20

    Ne kadar çok Adsız akıl öğretmiş hocaya. Çorbaya tuz kat tatsız olacak, altını biraz kıs dibi tutacak demek muhaliflik oluyor bu ülkede.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serdar Öztürk5 Eylül 2024 11:01

      Yakışıksız ifadeler kullanmışım. Hocayı eleştiren yorum yapan adsız arkadaşlardan özür dilemek istiyorum.

      Sil
    2. Arkasında duramayacağınız sözleri kimseye söylemeyin lütfen.

      Sil
    3. Önemli olan özür dilemeyi bilmek. Türk toplumunun en ciddi sorunu hatasını kabul edip özür dilemeyi öğrenmemiş olmasıdır. Çatışmalarım, kavgaların çoğu bundan çıkar. Özür dilemek zayıflık olarak algılanır. Oysa hatayı kabul edip özür dilemek erdemli bir davranıştır. Ben Serdar arkadaşımızı kutluyorum.

      Sil
    4. Serdar Öztürk5 Eylül 2024 14:23

      Teşekkürler hocam. Ben de öyle düşünüyorum. Sonuçta burası Akp'li bile olsa herkesin fikrini özgürce beyan etmesi gereken bir platform.

      Sil
    5. Serdar Öztürk İlki11 Eylül 2024 10:32

      İlk yorumu yazan benim. Ama altındaki yorumlar bana ait değil. Yakışıksız bir ifade kullandığı mı da özür dilenecek bir şey söylediğimi de düşünmüyorum. Başkasının adını kullanarak yorum yapan kişinin durumunu ve sıfatını da size bırakıyorum. Demek durum bu hale gelmiş. Edep yahu!

      Sil
    6. Serdar Öztürk İlki11 Eylül 2024 10:32
      Keşke özrünüzü geri almasaydınız. Hoca da sizi tebrik etmişti.Sanırım kaldıramadınız ve gelip bunu yazdınız.Üzücü bir durum.

      Sil
    7. Sayın Adsız 11 Eylül 2024 15.12 Özrü ben dilemedim ki geri alayım. Bunu anlayamamış olmanız daha üzücü. Ama burada sayın hocanın ve sizin dışınızdaki değerli takipçilerin kıymetli vaktini aldığımız için özür dileyeyim. Sadece başkalarının ismiyle yorum yapan ya da konu dışı yorum yapan troller var. Ona da dikkatleri çekmek istedim.

      Sil
  40. Hocam önemli konuları oldukça basit ve anlaşılır bir dille yazıyorsunuz. Elinize sağlık. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz sağolun hocam. Bir de şunu soracaktım, enflasyonda dip oranı kaç olarak tahmin ediyorsunuz?2025 yılsonu için bir öngörünüz var mı?

      Sil
  41. Bugün (06.09.2024), 2024’de kişi başı Milli gelir 15551 $ olur (nominal) dediler, Size mantıklı geliyor mu?

    YanıtlaSil
  42. Bugünkü gündem size yeni bir yazı başlığı vermiş gibi Hocam:
    “Kabak Tadı ve Orta Vadeli Program”

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok komiksiniz valla, gül gül öldük.

      Sil
    2. Güldürebildiysem ne mutlu:))

      Sil
  43. Murat Bozdoğan5 Eylül 2024 11:07

    Bir ekonomide sadece ekmek üretiliyorsa üretim 100'den 105'e çıkıp tüm ürün de satılmışsa ekonomi %5 büyümüş, üretim 100'den 105'e çıkıp ancak 95'i satılmışsa geri kalan stoğa gitmişse üretim artmış ancak ekonomi %5 küçülmüş mü oluyor Hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır stoka giden üretim de o yılın üretimi sayılır ve GSYH hesabına girer. Ama stoktan satış yapılırsa sonraki yılın GSYH'sine girmez artık.

      Sil
    2. Murat Bozdoğan5 Eylül 2024 13:06

      Cevabınız için teşekkürler. Bu arada sizi partimizin(Ak Parti) ilçe başkanlığı ekonomik koordinasyon kurulunun Ekim ayında düzenleyeceği bir seminere konuşmacı olarak davet etsek kabul eder misiniz hocam?

      Sil
    3. Rica ederim. Ben hiçbir siyasal partinin düzenlediği toplantı, seminer ya da benzeri buluşmasına katılmıyorum. O nedenle kusuruma bakmayın.

      Sil
    4. Sn. Ömer Çelik “yılın en kötü esprisi…” demişti ya,bence sizinki de yılın en iyi esprisi Murat Bey!(Tabii eğer böyle biri varsa:)

      Sil
    5. Ben herhangi bir partinin ilçe teşkilâtının “ekonomi koordinasyon kurulu” olduğunu ilk kez duydum Hocam!
      İlginç geldi.

      Sil
    6. Murat Bozdoğan5 Eylül 2024 14:11

      Adsız5 Eylül 2024 13:58
      İsterseniz size seminerimizin davetiyesini gönderebilirim. Katılmak isterseniz tabii.

      Sil

    7. Sn.Murat Bey,
      Herhangi bir parti çatısı altında olmasaydı ve yaşadığım şehirde olsaydı,bu nazik davetinizi memnuniyetle kabul ederdim.
      Bu noktada kabul etmek benim için tutarlı olmaz.
      Yine de teşekkür ederim.

      Sil
  44. Hocam ovp aciklandi. Onumuzdeki 3 yil hem büyüme olacakmış hem enflasyon dusecekmis. Ikisi bir arada olabilseydi sanayi devi almanya abd ingiltere fransa gibi ekonomiler yapardi. Hem tam gaz büyüme hem de enflasyon düşüşü cevdet yilmaz ve ekibi herhalde alice harikalar diyarinda. Sanirim var gibi olan bu ovp dolar basta olmak üzere örtülü sabit kur cipasi üzerine kurgulanmış. Var gibi diyorum zira böyle zayıf ve sadece para politikasi uzerine kurulu bir ovp yok gibidir. Türkiye yillik büyüme ivmesini % 2 .5 ve altında tutmadigi sürece enflasyonda kalıcı düşüş trendi yakalayamaz. Oysa sözde ovp de büyümede artış ivmesi hedeflenmis.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. OVP henüz yayınlanmadı. Resmi Gazeteyi bekliyoruz. Yayınlansın ben de yazı yazacağım.

      Sil
  45. Hocam elinize sağlık çok teknik olmuş.Sınavlarda 4 yanlış 1 doğruyu götürüyordu. Hesaplara göre yanlış sayısı fazla. Doğru çıkmamış. Kış da geliyor. Saygılarımla. Fatih. Demirtaş

    YanıtlaSil
  46. Hocam dolar tutula tutula 2019, 2020,2021 yıllarına göre dolar bazında kişi başı milli gelirimiz resmen %50 artmış. Hangi ülke ekonomisi ve halkı son yıllarda bu kadar kötüye giderken dolar bazında geliri bu kadar zıplar?

    Bu doların çok ciddi tutulduğuna, gerçek değerinin 50-60 civarı olduğuna bir kanıt değil midir ?

    YanıtlaSil
  47. Ovp de büyüme sürerken sadece enflasyon düşmüyor aynı zamanda cari açık da düşüyor. Ve aynı zamanda dolar kuru 3 yil sonra dahi 50 tl bile olmuyor. Üstelik 50 tl bile olmasına izin vermeyecekleri dolar kuru ile cari açık düşecek öyle mi. Ne olacak 3 yılda ithal ikamesi üretime geçiş yapılmış olacak mıdır. Düşük kur ile ihracat mi büyüyecek turizm gelirimi büyüyecek. Bir kere de tutarlı paradoksal olmayan bir ovp görsek çok şaşırırdım zaten. Ekonominin yapısal durumuyla asla ortusmeyen bir sözde ovp ortaya çıkarılmış yani berat albayrak tipi bir ovp var.

    YanıtlaSil
  48. Yazınız için sağolunuz.

    YanıtlaSil
  49. Sayın Hocam,
    Bir ülkede Borcun büyümeye oranı %90 a çıkması o ülkenin batması demek midir ?.
    Roma ve Osmanlı bu oranlarda olduğundan batmıştı.Abd de şu an bu oran %125
    Ben ABD de enflasyonun düşeceğine inanmıyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!