12 Ay Sonra Enflasyon Ne Olur?

Ekonomide gidişi belirleyen en önemli etkenlerden birisi beklentilerdir. Rasyonel beklentiler kuramı, beklentilerin ekonomideki ağırlıklı yerini “beklentiler, gerçekleşmelerin öncüsüdür” tespitiyle ortaya koyar. Genellikle beklentilere göre hareket edildiği için beklentiler büyük ölçüde gerçek olur. Karar alıcıların, özel kesim kuruluşlarının yöneticilerinin enflasyonda artış olacağını beklediklerini varsayalım. Bu durumda bu yöneticiler, mal ve hizmetleri ucuza satıp zarar etmemek ya da kardan fedakârlık etmemek için bu ürünlerin satış fiyatlarını henüz enflasyon artmaya başlamadan önce artırmaya başlayacaklardır. Bu da sonunda fiyatların artmasına yani enflasyonun yükselmesine yol açacaktır.

Merkez bankaları, enflasyonla doğru bir şekilde mücadele edebilmek için bu beklentileri önceden görerek ona göre tavır almak durumundadırlar.  Bu gidişatı önceden görebilmek için için de süreklilik taşıyan anketler düzenlerler.

TCMB, bu amaçla her ay bir takım anketler düzenliyor. Enflasyon beklentilerini ölçebilmek için düzenlediği anketleri piyasa katılımcıları, reel sektör temsilcileri ve hane halkına sorarak yürütüyor. Aşağıdaki tablo, TCMB’nin eğilim anketleri içinde yer alan ve her ay uygulanan Sektörel Enflasyon Beklentilerinin 2024 Eylül sonuçlarını gösteriyor (kaynak: TCMB, sektörel enflasyon beklentileri):

Anketin kapsadığı gruplardan piyasa katılımcıları grubu finansal ve reel kesimde karar alıcı ve uzman konumda bulunanlar arasından seçilmiş kişilerden oluşuyor, reel sektör grubu imalat sanayinde çalışan işyerleri arasından seçiliyor, hane halkı grubu da hane halkları arasından seçilmiş 4.484 haneyi temsil ediyor.

Burada, fiyatlar üzerinde en önemli etki sahibi olan grup reel sektörü temsil edenlerdir. Çünkü fiyatları belirleyenler büyük ölçüde onlar. Ekli tablodaki tahminlere ve 12 ay sonra gerçekleşen enflasyon oranlarına baktığımızda gerçekleşmeye en yakın tahminleri reel sektör grubunun yaptığını görebiliyoruz. Son üç yılda hane halklarının tahminlerinin de gerçekleşmeye yakın olmaya başladığını görebiliyoruz. Tahminleri gerçekleşmeye en uzak kalanlar ise piyasa katılımcıları grubu olmuş. Bu durumda reel sektör grubunun beklentisi enflasyonun 12 ay sonra bugünkü düzeyinde kalmaya devam edeceği yönünde olduğuna göre enflasyonla mücadeleden olumlu sonuçlar çıkması pek de mümkün değil demektir.  

Ne desek boş: Kassandra Laneti[i] etkisiyle olsa gerek karar vericiler bize inanmıyor.

 

Ek Tablo: Grupların Tahminlerinin Gerçekleşmeye göre durumu (Veriler için kaynaklar: TCMB, EVDS, Sektörel Enflasyon Beklentileri Tablosu ve TÜİK, TÜFE Verileri):






Yorumlar

  1. çok haklısınız Hocam kimse enflasyonun plana göre düşürülecegine inanmıyor düşen bir şey varsa borsa onunda çok sallantı da olmasının enflasyonla aynı sebepleri olduğunu düşünüyorum. açıkcası güven ortamı oluşturulamamasının etkisini hem enflasyonda hemde borsa da çok ciddi görüyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin İsminiz Ve Resminiz kullanılarak Borsa Danışmanlıgı yapacağnız arzu edenlerin kayıt olmaları Instagramda duyuruluyor GERÇEKMİ??

      Sil
    2. Gerçek olmadığını. Bunları dolandırıcı olduğunu her platformda duyurdum.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Hocam beklentilerin iyi olması için yakın zamanda seçim olması lazım. Çünkü seçim olunca Gabar'daki petrolden, doğalgaz fiyatlarına kadar bir sürü vaatlerde bulunuluyor. Şimdi de mesela seçim öncesi kademeli emeklilik vaadinde bulunanlar bir adım öne geçerler. Çünkü insanlar artık boş vaatlere değil, gerçekçi vaatlere sarılıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seçim bile beklentileri düzeltemez.

      Sil
    2. Seçim düzeltemese de, belki o seçimin sonuçları düzeltebilir hocam diyeceğim ama, son padişahlık seçimlerine bakınca, diyemiyorum :-(

      Sil
  4. Hocam eğer olur da 2025 sonunda erken seçim olursa, bu durum enflasyonu nasıl etkiler sizce? Şu anki ekonomi yönetimi, daha önce uygulanan irrasyonel nas politikasının etkilerini birilerine rağmen bertaraf etmeye çalışıyor, lakin, olur da 2025 yılı sonunda erken seçim yapılma ihtimali doğarsa, bu durumda iktidarın 2023 seçimlerinden önce yaptığı gibi faizi indirip geçici bir rahatlama ortamı yaratma olasılığı var mı sizce? Beklentilere göre %50 civarında olması öngörülen bir enflasyon için, ekonomi yönetiminin son çeyrekte olası bir faiz indirimine gitme ihtimalinden vazgeçeceğini düşünebilir miyiz? Ek olarak, Cary Trade sizce tahmini ne zaman canımızı yakmaya başlayacak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hükümetin, faiz indirimine gidip gitmemesi veya hangi zamanda gideceği büyümenin ve işsizliğin onlar için ne zaman sorun oluşturmaya başlayacağıyla ilgili.

      Sil
  5. Tuz kokali cok oldu.

    YanıtlaSil
  6. Hocam yazınız için öncelikle teşekkür ederim. Hocam, aslinda önce başta dolar olmak üzere kurlarda gerekli düzeltmenin önünü acacaklardi. Yani kurlar reel olarak gelmesi gereken yerlere gelecek ve sonra da faiz artirimlari yapilarak devalüasyon beklentisi ve buna paralel ileriye dönük kur riski algisi ve enflasyonist baski olacak algisi by pass edilirdi. Iste o zaman rasyonel beklentiler kuramini makro iktisadi düzeyde lehimize kullanabilirdi kanaatimce. Bilmem hocam siz katilir mısınız?. Saygilar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sosyla ve siyasal politikalarla devam ederken ekonomi politikası tek başına fazlaca bir işe yaramaz.

      Sil
  7. Mahfi Hoca, bu kadar kötü beklentilerle ekonomiyi nasıl döndüreceğiz? Yani, piyasa katılımcılarının geleceği görememesi bir “kör dövüşü” değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Algı yönetimiyle döndüreceğiz.

      Sil
    2. Bir süre daha böyle gider sonra döndüremez oluruz zaten.

      Sil
  8. Sizce reel sektör temsilcilerinin enflasyonu bugünkü düzeyinde görmesi, “her şey yolunda” demek için bir bahane mi? Yoksa gerçekten gözlerini kapatmış durumdalar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence bu durum onların hükümetin % 20'nin altına gelecek olan enflasyon tahminine inanmadıklarının göstergesi.

      Sil
  9. Merkez Bankası anketleri sürekli yapıyor, ama sonuçlar neden bir türlü gerçekleri yansıtmıyor? Yani, “belki bu sefer” diyerek umutlanmak boşuna mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü gerçekle açıklanan farklı. Gerçekleri saklamaya başladınız mı her şey yanlış olur.

      Sil
  10. Hane halklarının en kötümser beklentileri, “ne yapalım, her şey çok güzel olacak” diyen hükümetin sözlerine ne kadar uyuyor? Hükümetin bu tabloyu görmemesi bir ironi mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüyordur ama yapabilecekleri fazla bir şey yok.

      Sil
  11. Mahfi Hoca, bu durumda TCMB’nin hedeflediği yüzde 17,50 enflasyon oranı sadece bir fantezi mi? Yoksa halkın gerçeklerinden kopmuş bir hayal ürünü mü?

    YanıtlaSil
  12. Bu kadar kötü beklentiler varken, enflasyonla mücadelede başarı elde etmek mümkün mü? Yoksa bu, “denize düşen yılana sarılır” misali bir umut mu?

    YanıtlaSil
  13. Bu durumu “Kassandra Laneti” olarak adlandırmak, karar vericilerin inatçılığını sorgulamak için iyi bir neden değil mi? Yani, bu kadar açık bir mesajı duymamakta ısrar etmek ne anlama geliyor?

    YanıtlaSil
  14. Mahfi Hoca, bu tabloya bakınca bir “ekonomik kabus” içinde miyiz? Yoksa biz sadece “her şey çok güzel olacak” masalını dinlemeye devam mı edeceğiz?

    YanıtlaSil
  15. Sizce, bu belirsizlik ve karamsarlık içinde karar alıcıların “bir şeyler yapıyoruz” demesi, halkı kandırmak için bir oyun mu? Yoksa gerçekten bir çözüm var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çözüm tabii ki var ama hükümetin izlediği yolla o çözüme varılamaz.

      Sil
  16. Sonuçta, bu tablo ve beklentiler ışığında, halk ne yapmalı? “Umutsuzca bekleyelim” mi demeliyiz, yoksa artık sesimizi yükseltip “yeter!” mi demek gerek?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halk oyunu verdi seçimini yaptı. Artık ne yaparsa yapsın nafile..Ben kendi adıma bin beter olsunlar diyorum.

      Sil
  17. Bu yazınızda rezerv -dış borc oraninada atifda bulunmanizi beklerdim zira mevcut rezerv kisa vadeli borcun ancak %60 felan karsiliyor bu durumda borcun otelenmesi gerekiyor bununda ancak fazla faiz odemesi ile gerceklesecek bu da butcede acik olusturacak bu acigin kapanmasi icinn hazine surekli iceriden ve disaridan borclanaliyor bu borcun odenmesi icin de vergi gelilerinin artmasi lazim bu da perakende urunlere zammi beraberinde getiriyor bundan dolayi enflasyonun düsmesi zor gözükuyor hocam benim dusuncem bu siz ne dersiniz bilmiyorum

    YanıtlaSil
  18. 2025 enflasyonunu, yılsonu emekli, MEMUR ve asgari ücret artışları belli edecek.

    YanıtlaSil
  19. Tüik ENFLASYON yüzde 52, hane halkında,hissedilen yüzde 80.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tahminlerde hane halkı gerçek enflasyonu dile getiriyor.

      Sil
  20. Hocam şu anki enflasyon oranına kimse inanmıyorki, 12 ay sonrasına kafa takalım.

    YanıtlaSil
  21. HOCAM 1994 VE 2001 ekonomik krizine giden emareler, şu an ekonomide gözüküyor mu, yoksa biz mi çok korkuyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 94 ve 2001 krizinden daha beter durumdayiz. Neden mi?. 1. Reel ekonomi 94 2001 doneminde asla borç stoku olarak bu donem kadar yuksek değildi. 2. Reel ekonomi tarafi asla bugünkü kadar kur ruski taşımıyordu. O donemlerde sadece bankacilik yani mali ekonomi tarafinda ciddi kur riski taşınıyordu. 3. Hane halklari 94 2001 dönemlerinde borçlu değildi. Oysa su anda neredeyse 100 milyar dolara ulasan bir hane halklari borc stoku birikmiş durumda. 4. Eskiden borcumuza karsilik petkim tekel tüpraş yemsan telekom sümerbank demir celik fabrikalarimiz ve benzeri cok sayida iktisadi degerimiz vardi. Bugun bunların hiçbirisi yok. 5. Eskiden universitelerimizin kalite düzeyi daha yuksekti. Bugün ise cok daha düşüktür. Yani eğitim cok daha kötü durumdadır. 6. Eskiden disariya beyin göçü cok düşüktü. Oysa bu dönem hızla artmaktadır. 7.94 ve 2001 dönemlerinde avrupa birliği hedefimiz vardi. Bugün ise acaba brics üyesi olabilir miyiz düşüncesi taşıyoruz. 8. Eskiden tarim ve hayvancilik daha iyi durumda idi bugun ise kendimize bu alanlarda yetemez duruma getirildik. 94 2001 doneminde reel ekonomi daha güçlü idi yani ekonominin beyin tarafi daha güçlü idi. Mali
      tarafi yani kalp tarafında sikinti vardi. Bunun da nedeni gerek bankaların sermaye yeterlilik rasyolari likidite yönetimi olsun gerekse de yuksek kur riskine dayandirdiklari karlilik maksimizasyonlari ve özellikle kamunun finansörü gibi çalışmaları gibi sorunlarinin olmasındandır. Kemal derviş üzerinden rahmetli ecevit bu sorunu ciddi oranda duzeltmistir. Zaten 2008 krizini birçok ekonomiye nazaran daha çabuk atlatabilmemizde bu yapilanin buyuk katkisi olmuştu. Fazla uzatmayayim. Kısacası bugün 94 ve 2001 donemlerine gire bircok bakimdan daha kötüyüz ki merkezin doviz rezervleri ve kısa vadeli dis borç stoku ve cari acik gibi makro konulari hic konusmuyorum bile.

      Sil
  22. HOCAM kaanatimce,son günlerdeki söylentiler , devalüasyona kapı aralıyor gibi geliyor bana.yanlışmıyım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek öyle değil. Carry trade dağılırsa işler çok daha kötüye gider.

      Sil
  23. Mehmet şimşek, son açıklamasında 2025 çok kritik demişti.neyi söylemeye çalışıyor HOCAM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baktik bir sey olmuyor 2026 derler ben Ona da kabulum.

      Sil
  24. Sayın Hocam,
    Piyasanın dili yok ama beklentisi çok açık;
    piyasalar erken seçim istiyor.

    YanıtlaSil
  25. Mahfi bey

    Yanlış hatırlamıyorsam, 1980'li yılların sonu 90'lı yılların başında Washington D.C.'de Türk Büyükelçiliği bünyesinde çalışmıştınız. [Sorumluluk alanınızı hatırlamıyorum.]

    Vatandaşlık elde etmeye yetecek yıl sayısı kadar orada yaşamaya gerek kalmadan, ABD'de uzun süre yaşadığınız için, başkanlık seçimlerinde oy kullanma hakkınız var mı?

    Şu an Türkiye'de ikâmet ediyor bile olsanız, ABD'deki başkanlık seçimleri için Türkiye'de yetkilendirilmiş oy kullanma merkezlerinden birine giderek oy kullanabiliyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahmakça bir soru olduğunu kabul ederseniz ben de bu soruyu sormamış olduğunuzu varsayacağım.

      Sil
  26. Ne desek boş: Kassandra Laneti[i] etkisiyle olsa gerek karar vericiler bize inanmıyor.
    Bu yanlış hocam, KARAR VERİCİLERE KİMSE İNANMIYOR. Rakamlardan çıkan sonuç bu.

    YanıtlaSil
  27. ovp nin acilimi orta vadeli piyango olsun. tutma ihtimali piyangodan pek farkli degil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya neydiki? Varsayim yapmissiniz..

      Sil
  28. Hocam enflasyonda sarmal ihtimali % kaç?

    YanıtlaSil
  29. Hocam hükümet zaten enflasyonu çok düşüremiyoruz, sıkılaşmayı bırakalım oylar erimesin deyip faizleri bayağı düşürürse enflasyon patlar mı yeniden?

    YanıtlaSil
  30. TÜİK verilerine göre bile 12 ay sonraki enflasyonun bugünün rakamlarının üstünde olacağına eminim. Çünkü ben " ekonomist " değilim....

    YanıtlaSil
  31. Hocam hiç mi umut yok? Olağanüstü farklı bir gelişme yaşanmazsa 2025te Enflasyon %17 olmasa bile % 20-25 arası kapatabileceğini düşünüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu politikayla umut yok. Enflasyon dediğiniz düzeye düşse bile yeniden yükselir.

      Sil
  32. Teşekkürler Hocam, elinize sağlık. Bu yazınız ışığında son 5 sene içinde yukarıdaki üç grubun hangisinin daha iyi tahminde bulunduğunu öğrenmek isterim. Kaynak TCMB midir, eski verileri oradan bulabilir miyiz? Saygılarımla, Kerem Alp

    YanıtlaSil
  33. "Mantık sizi A noktasından B noktasına götürür. Hayal gücü ise her yere ,Albert Einstein ". Mantık yok , hayal gücü ise kalmadı. Yine de hane halkının hayal gücü tam olarak yok edilmemiş gözüküyor.

    YanıtlaSil
  34. Türkiye dışarıya sürekli kaynak aktarmaktadır. Kaynak aktarımı son yıllarda yoğunlaşmıştır. Bu koşullarda gerçek enflasyonun düşmesi olası değildir. Mevcut ekonomi yönetiminin enflasyonun düşeceği konusundaki söylemleri beklentiyi yönetmeye yöneliktir ve beyhudedir.OVPde enflasyonu düşürmeyi hedefleyen hiçbir madde yoktur. Küresel tefecilerin dayattığı ekonomik program uygulanmaktadır. Aksini iddia edenlerin ekonomi bilgisinin sorgulanması gerekir.

    YanıtlaSil
  35. Dr. Coşkun Kılıç28 Eylül 2024 01:34

    Sayın hocam,
    Parasal aktarım mekanizmasında beklentiler kanalının etkenliğini gösteren en önemli verilerden biri de anketler yanında mevduatın vade yapısı .

    BDDK temmuz verilerine göre;
    Mevduatın
    Yüzde 73'ü vadesiz- 3 ay,
    Yüzde 16'sı 3-6 ay,
    Yüzde 7'si. 7-12 ay,
    Yüzde. 4'ü. Bir yıl ve üzeri vade gruplarında toplanmış durumda.
    Bu yapı mevduat sahiplerinin gelecek beklentilerine hızlı aksiyon pozisyonu alma durumunu gösteriyor.
    Koşulların daha stabil olduğu 2006'dan itibaren yüzde 4 ile yüzde 7,5 arası, 2013 ile 2021 arasıda değişmeden her yıl için yüzde 5 enflasyon hedeflemesinin geldiği seviyede parasal aktarım mekanizmasının faiz ve kredi kanalları etken idi, özellikle kamu tarafından faize müdahale ile kontrolsüz kredi genişlemesi hedef sapmalarını diri tuttu. Günümüz koşullarında beklentiler kanalı öne çıktı

    YanıtlaSil
  36. Hocam son günlerde banamı öyle geliyor bilmem bi iyimserlik aldı başını gidiyor ...ekonomi yönetimi gerek yabancilar gülücükler dagıtıyor..artiķ bu iş neolur nezaman düzelir diye sormayacagım size sorum şu..biz dürst olmayı ne zaman becerecegiz?niye bu kadar zor geliyor dürst olmak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2001 krizi öncesi de böyleydi. 99 da %60 larda olan enflasyon 2000 de %30 lara düşmüştü. 2001 de ise kriz patladı. geçmiş yıllarda iyi paralar kazananlar bunu devam ettirebileceği hayalini kuruyor.

      Sil
    2. 2001 krizi öncesi de böyleydi. 99 da %60 larda olan enflasyon 2000 de %30 lara düşmüştü. 2001 de ise kriz patladı. geçmiş yıllarda iyi paralar kazananlar bunu devam ettirebileceği hayalini kuruyor.

      Sil
  37. Mahfi bey merkez bankasının m1 para arzında son 2 ay keskin bir düşüş var. Ağustos ayında maaş zamları dolayısı ile bir artış bekliyorum. Ama bu keskin düşüş artık para arzında düşüşe gidildiği ve yılbaşında beklenen enflasyona göre zam yapılacağı da hesaba katıldığında bunun enflasyonu baskılayacak etkisi olmaz mı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Talepte ciddi bir daralma olduğu için M1 de geriliyor.

      Sil
  38. Hocam 4484 hane halkı , bunlar konuyu bilen kişiler mi yoksa yarışma programındakiler gibi 100 kişiye sorduk durumu mu söz konusu

    Yani zaten tutturulan bir şey yokta , anketler beklentidir ve beklentiler genelde karşılanır sözünüze de ters düşüyor Türkiye'de en azından öyle

    Bir de benim kurumlar üzerinde herhangi bir güvenim kalmadığından , bilmiyorum belki çoğunluk bu durumdadır ama bu tarz anketlerin önemi var mı hocam .. Yanlış anlamayın lütfen bu tarz paylaşım gördüğüm zaman (sizinkilerden bahsetmiyorum) acaba yine ne uydurmuşlar diye okuyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Toplumu temsil ettiği düşünülen hanelerden seçiliyor.
      Beklentiler gerçekleşmeyi etkileyeceği için bunları önceden bilip gidişatı kestirmek önemlidir.

      Sil
  39. Sayın Eğilmez , mevcut enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını göz önüne alırsak %50 ciarında reel enflasyon öngörüsü başarı olarak değerlendirilmez mi , resmi açıklamaların gerçeğe yaklaşmasını dahi başarı olarak değerlendirmemiz gereken zamanları yaşıyoruz .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer gerçek enflasyona göre tahmin yapılıyor olsaydı başarı olurdu ama TÜİK'in açıkladığı enflasyona göre açıkladıkları için başarı değil başarısızlık söz konusu.

      Sil
  40. Hocam ekonominin temelleri sağlam olduğu için karamsarlığa gerek yokmu?

    YanıtlaSil
  41. 2016 ocak gr altın 108 tl dolar 3.6 tl enflasyon 2016 ocak -aralık 8.24
    2023 ocak gr altın 1160 tl dolar 18.75 enflasyon 2023 ocak-aralık 51.41
    2024 ocak gram altın 2050 tl dolar 29.45
    2024 eylül 27 gram altın 2920 tl dolar 34.15 2024 ocak-agustos 8 ay enflasyonu 28.28
    2016 ocak sigara paketi 7 tl 2024 ocak 50 tl ,süt 3.5 ve39 tl ,yumurta 0.4 ve4.37,dana eti 40 ve 290,tavuk eti 6.25 ve 80, pirinç 6.5 ve 35,zeytinyagı 25 ve 390, elma 3.25 ve 15 tl şeklinde 2016 dan itibaren enflasyon 16 da 100 kabul edilirse eylül 24 sonu yani bugün itibarı ile endeks 712 dir tüik rakamları ile enag ile hesaplanırsa kabaca 2 misli diyebiliriz
    Yani tüik le 2016 da 1 olan ürün bugün 7 misli artmıştir Asgari ücret 2016 da 1.300 tl iken 2024 de 17000 tl olmuştur artış oranı 13 mislidir aynı periyotta dolar 9.5 misli ,gram altın 27 kat artarken bist endeksi 2016 ocak ta 1.95 dolar iken 2024 bugün 2.85 dolar emlak konusuna gelince 2017 ocakta 450 bin tl ye yani 130 bin dolara alınan bir konut bugün itibarı ile 5-5.5 milyon tl ye alınıyor yani 160 bin dolar civarında sonuç olarak
    2015 yılı kişibaşı gelir 11000 dolar 2023 de 13100 dolar oldu ama 2004 de romanya ve bulgaristanın iki misli kişibaşı gelirimiz varken(türkiye 4685 bulgaristan 2711 romanya 2672 dolar) 2023 de türkiyede bu rakam 13100 bulgaristanda 16087 romanyada 18413 dolar oldu
    Sonuçta AB ye girenler demokrasi ve ekonomide ilerlerken giremeyenler her alanda geride kalmış oldu
    Saglıklı başarılı günler dilerim

    YanıtlaSil
  42. Sn.Hocam,
    Her kesim kendi temennisini ifade etmiş adeta.Banka,finans,borsa kesimi zaten düşük enflasyon ister.Reel sektör,mal ve hizmetlerine en az %50 zam yapmazsa çarkı döndüremeyeceğini biliyor.Hanehalkı %70 enflasyona dünden razı,OVP’yi hazırlayanlar da %17,5 gibi çok iddialı ve teknik bir oran belirlemiş ki,maaş zamlarını ona göre yapacaklar.
    Enflasyonun ne oranda çıkması isteniyorsa,o oranda açıklanacağı aşikârdır.Takip edilmesi gereken konu,politika faizi ile her ay açıklanan enflasyon arasındaki korelasyon olmalıdır. Açıklanan enflasyonun altında faiz vererek bu duruma geldik,bakalım enflasyon %50 ve altında açıklanınca faiz ne olacak?Zaten faiz enstrümanı kuru baskılama aracı olarak kullanılıyor ve kur ile mücadele ediliyor,döviz baskılandıkça enflasyonun reel olarak düşüşü de öteleniyor.Toplum enflasyonu sadece mal ve hizmet fiyatlarının artışı olarak algılıyor,oysa yaşanan servet transferi ve fakirleşmedir.
    Enflasyon piyasanın fazla paraya verdiği tepkidir,tıpkı toprağın fazla suya verdiği tepki gibi,ya bataklık ya da sel olur.Halen yüksek oranda süren kayıtdışılık enflasyonun uzun süre devam edeceğinin teminatıdır ki,sisteme sürekli para giriyor.KKM konusu da pek konuşulmuyor,44-45 Milyar $ seviyesine indirildi ve mevduata geçilerek eritilmeye çalışılıyor,ayrıca faiz indirilmesinde baskı unsuru olarak duruyor.Gerçi bizim ekonomimiz için bu tutar “çerez parasıdır” o da ayrı konu.
    Neredeyse tüm mal ve hizmet fiyatlarının İngiltere,İsviçre seviyesinde olan bir yerde ne enflasyon düşer,ne de hayat pahalılığı biter.O ülkeler gibi üretmiyoruz fakat onlardan fazla tüketiyoruz ve onlardan daha pahalı yaşıyorsak bu denklemde bir sorun var demektir.
    Saygılarımla,Fatih Gülşen

    YanıtlaSil
  43. enflasyondan korunmak için vadeli TL reel faizi negatif,
    dolar alıyoruz, dolar baskılanıyor yine kaybediyoruz.
    likit kalmak zorundayız
    ne yapacağımızı şaşırdık.

    YanıtlaSil
  44. Sayın Eğilmez, İrrasyonel politikaların uygulandığı Şahap Kavcıoğlu döneminde beklenti anketini cevaplayan katılımcıları yüksek enflasyon beklentisi içinde oldukları gerekçesi ile değiştirdikleri haberini okumuştum 3-4 sene önce. Bu haberi duymuş muydunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet duydum, o nedenle de piyasa katılımcılarının tahminleri gerçeği yansıtmıyor.

      Sil
  45. Son yıllardaki tahminlerde Hane Halkının tahminleri de doğruya yaklaşmaya başlamış. Ben bunu şöyle yorumladım hocam “hane halkı ciddi şekilde enflasyonu hissetmeye başlamış, farkındalığı artmış. Bu sebeple yakından takip eder konuma gelmiş” Siz ne dersiniz hocam?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Paradan Para Kaybetme Dönemi