Faiz Konusunda Düşüncem Değişti mi?

Sosyal medyada yer alan son yorumlardan anladığım kadarıyla birçok kişi, iki cümlelik bir yorumun ilk cümlesini okuyor, ikinciyi okumuyor ya da ilk cümleye takılıp ikinciyi hafızasından siliyor. Mesela "Faizin artırılması şarttır. Ama yanında mutlaka yapısal reformlar da yapılmalı, yoksa faiz artışı işe yaramaz" diye yazıyorum, sonra yapısal reformlar yapılmadan gerçekleştirilen faiz artışı işe yaramayıp da bu durumu eleştirdiğimde bazı arkadaşlar diyor ki: "hani faiz artırılınca her şey iyi olacaktı?" Oysa hep söylediğim şey şuydu:  “Faiz tek başına bir ekonomiyi batırabilir ama tek başına bir ekonomiyi çıkaramaz. Yanında mutlaka yapısal reformlar da yapılmalı.” Bunu yazınca bu kez yapısal reformların ne olduğunu soranlar çıkıyor. Onlara da tek tek yanıt vermakten sıkıldığım için Yapısal Reformlar ve Türkiye başlıklı bir kitap yazdım: https://www.remzi.com.tr/kitap/yapisal-reformlar-ve-turkiye

Türkiye gerçekten ilginç bir ülke, tam anlamıyla bir sosyal laboratuvar. Her gün bir başka tarafa savruluyor insan, her gün şaşırtacak bir olay çıkıyor karşınıza. Bazen artık şaşırmaktan yorulduğumuzda kanıksamış bir tavırla “bunu yaşamıştık” deyip geçiyoruz. Benzer bir durum mesela Finlandiya’da ya da Danimarka’da yaşansa bilim insanları haftalarca üzerinde çalışıp çözümlemeye çalışırlar. Düne kadar haram saydığı faizi, tek başına ekonomiyi kurtaracak bir mucize gibi gören insanların varlığı mesela çok tipik bir örnek.   

Bu konularda yazılmış yazılarımdan birisini (https://www.mahfiegilmez.com/2023/06/faizi-artrnca-her-sey-duzelecek-mi.html) ve bazı eski X yorumlarımı paylaşıyorum. Bunlara bir göz atarsanız düşüncelerimde bir değişiklik olmadığını en başından beri faiz artışının yanında yapısal reformların yapılması gerektiğini aksi takdirde faiz artışının tek başına işe yaramayacağını savunduğumu göreceksiniz. 



Yorumlar

  1. Hocam bu elestirenler günlük yeterli protein alamadığı için sebep sonuç ilişkisi kurmakta zorlanıyor. Ben bunların hayatta nasıl kaldıklarına bile şaşiriyorum. O yüzden çok da sey etmemek lazım bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru tespit, özellikle günlük protein alımı kısmı 👏

      Sil
    2. Bence konu proteinle ilgili değil. Biat kültürüyle ilgili.

      Sil
    3. Bununla beraber faizi aşırı yüksek seviyeye çıkararak ama yapısal reformda yapmadan hükümetin yaptığı gibi milyarca dolar sıcak parada çekebiliriz gibi sanki

      Sil
    4. Aşırı miktarda doymuş yağ tüketimi de etkiliyor bence.

      Sil
    5. Mahfi hocam, bu kesinlikle halkımızın hem biat kültürüyle hem de okuduğunu anlamamayla alakalı. Yazınıza oranla çok daha gündelik basit bir cümleyi bile tam olarak anlayamayan birçok insan var ülkemizde.

      Sil
    6. Neden şaşırıyorsunuz? Osmanlı'dan bu yana yarı-sömürge ve yeni-sömürge bir ülkenin ne olacağını bekliyordunuz!?

      Sil
    7. Hocam kültürden daha derine inip toplumun yapı taşı olan aile ile ilgili fikrimce. Ülkede çok yüksek oranda ebeveyn sevgisi eksikliği ve kurtarıcı arayışı var. Maalesef ebeveyn desteğini tam alamayıp tam anlamıyla hayatını kuramayan bireyler hayatta güvensizlik ve boşluk hissediyor. Doğal olarak da rasyonel davranan bir toplum yerine duygu topu yüklü ve savrulan bir toplum oluşuyor.

      Sil
  2. " Birçok kişi, iki cümlelik bir yorumun ilk cümlesini okuyor, ikinciyi okumuyor ya da ilk cümleye takılıp ikinciyi hafızasından siliyor. "
    Sorun burada zaten ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru olmuş tespit. Daha dün Nihat Zeybekçi EYT yi başkası yapmış gibi konuşuyor. yük getirmiş bütçeye. yıllardır emekli maaşlarını düşüren, yap işlet devret ile 30-40 yıl hazineyi borçlandıran, mültecilere milyar dolarları akıtan, şirketlerin borçlarını silen, TÜİK ile cebimizdekini çalan, KİK ile bütçeyi soyan, yüksek maaşlar ile kendileri ve yakınlarını işe alanlar, Atatürk havalimanını yıkıp 20 milyar $ ı çöpe atıp, 30 Milyar $ a başkasını yapan ve oradan alınacak milyar euro luk kiralamayı almayan vb.... başkalarıymış gibi konuşuyor.

      Sil
  3. Reform anlamı bir yanıyla da kurtuluş anlamını taşıyor bu olmadan mümkün olmayacağını defalarca test etmemize rağmen ihtimaller dahiline almadan yapamıyoruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü reform iktidar için ciddi bir özveri demek.

      Sil
    2. Ben her türlü reform için güven, özveri ve tecrübe gerektiği düşüncesindeyim hocam.

      Sil
    3. O güven,özveri ve tecrübe bunlarda yok.

      Sil
    4. Hocam elinzie sağlık. Reform yapılıyor ama kendilerine ve yandaşlara. Halkı ve ülkeyi düşünen yok. biz ne var ne yok alalım geri kalan tufan. Teşekkürler.

      Sil
  4. üstat size bu eleştriyi yapan kesim muhtemelen reform ne demek onu bilmiyordur. "Faiz" o cümlede anladıkları tek kelime olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanın bana onu bile anlamıyorlardır.

      Sil
  5. Faizin artması elbette yetmez bunun yanında yapısal reformlarda şart. Mesela bütce disiplini ve şeffaflik. Hukuksal düzenlemeler hesap verilebilirlik gibi. Ayrıca şu dokunulmazlık zırhının bi sınırlandırılmasi.Birde artik 3 tarafi denizlerle cevrili ulkenin bir turizm patlaması yapması lazim artik..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen budur. Ayrıca ekonomi dışı alanlar da var: Hukuk mesela. Orada düzelme olmazsa ekonomi düzelmez. Çünkü hukukun işlemediği ya da yanlı işlediği bir yerde bırakın yabancıyı yerliler de yatırım yapmaz.

      Sil
    2. Kesinlikle hiçbir kaynağımızı yeterince kaliteli kullanamıyoruz. Turizm bölgelerinde faaliyet gösteren işletmecilerin çoğu çakallık peşinde. Ya turisti nasıl kazıklarız ya da tatile gelen hanımlara nasıl sarkarız derdindeler. Ülkede çok büyük bir kaliteli insan yetersizliği var. Bir zamanlar övünülen önemli sayıdaki genç nüfusun çoğu da muhtelif sebeplerle çok kalitesiz bir şekilde yetişti ve bize zarar olarak yansıdı.

      Sil
  6. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. " Cehalet bizi boğuyor. Eskiden zalimin zulmü vardı şimdi ise cahilin zulmü.."(Meral Onay) Yazınız için sağolunuz...

    YanıtlaSil
  8. Almanya bizi kıskanıyor yeenim diyen adamın oy verdiği ülke burası. Çok da takmamak lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ama takmaya takmaya o görüşler kabul görür hale geliyor.

      Sil
    2. Bunun bir sakincasi mi var demokrasi böyle bir sey degil mi?

      Sil
    3. Haklısın adam kaldırımda yürümeyi ve ekmek makarna yemeyi demokrasi sanıyor.

      Sil
  9. Baş değişmeden, iş değişmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baş değiştirmek çok acılı bir süreç, vücuda faydalı da olmaz.Biz yine de önce işi değiştirmeye çabalayalım.

      Sil
    2. Söylediğiniz durumda da baş değişmeden, iş değişmez.

      Sil
  10. Kelimeleri özenle seçip cımbızlamakta, söyleneni değil de duymak istediklerimizi söyletmekte üstümüze yoktur.

    Bir başkasının yaşantısıdır dönüp arkamıza baksak,
    Çünkü yaşadıklarımız başkasının yargısına tutsak (Atilla İlhan)

    YanıtlaSil
  11. Faiz sebep, enflasyon neticedir. Bunu yeterince doğru anladığımız zaman her şey düzelecek zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır faiz sonuçtur bi kere, tamam mı?

      Sil
  12. Yandaş kesimden bu 'suçlamayı' kasten yapanlar da var. Akıllarınca sizi zorda bırakacaklar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onların görevi o. Biat kültürünün yansımaları.

      Sil
    2. Reflectionsofthecultureofobedience13 Ağustos 2024 11:25

      Çok haklısınız

      Sil
    3. Reflectionsofthecultureofobedience13 Ağustos 2024 11:25
      Nick'inizin anlamı hocanın yorumunda yazdığı "biat kültürünün yansımaları" .
      Büyük tesadüf olmuş.

      Sil
  13. Hocam merhaba,

    Kanaatimce faizde doyum noktası var. Bu doyum noktası ülke koşullarına göre değişiyor. Bahsettiğiniz yapısal reformlar yapılmadığı zaman doyum noktasına ulaşıldığında faiz 0 gibi oluyor. birkaç sene önce bu doyum noktası %19'du. Biz faiz indirerek negatif faize geçtik. Sonra faizi %50'ye çıkarmak zorunda kaldık. Mevcut durumda da %50 doyum noktası oldu. Aslında doyum noktamız da çok daha yukarıda oluşacaktı ancak gözlerimizi kapadık. Bu noktada kısa bir zaman kazanılıyor. Yeni bir ivmeye ihtiyaç duyuluyor. Eğer o ivme gelmezse yeniden faiz artışı gerekiyor ki yatırımcı cezbedilsin. Bizse resesyon sebebiyle indirimi konuşuyoruz. Yani dön dolaş başa gel.

    Ben hiçbir şekilde faiz indirimi için uygun ortam oluşacağını düşünmüyorum. %50 bana göre dip noktadır.

    Şu an carry trade'in hangi aşamada olduğunu herkes görüyor. Kimse birinin çıkıp bittiğini ilan etmesini beklemez.

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emre Bey ben carry trade'i biraz frenlemek ve ekonomiye de biraz moral vermek için Eylül ayında enflasyon 50 ve altına gelirse 2 puanlık faiz indirimi yapılmasının gerekli olduğunu düşünüyorum. Çünkü anlaşılan o ki bu ülke, en azından bu dönemde, hiçbir yapısal reformu yapamayacak.

      Sil
    2. Hocam artık eksi reel faizi umursamıyor musunuz?

      Sil
    3. Oraları geçtik. Baksanıza carray trade yapanlar % 40 net reel dolar faizi alıyor.

      Sil
    4. Hocam o paralar dövize dönmediği müddetçe, %40 vermemiş oluyoruz. Amaç ekonomide güven tesis edilene , rezervler dolana kadar onları dövize yöneltmeyecek şekilde hareket etmek. Dönmeye başlarlarsa , evet ilk dönenler karı alıp çıkacak, ama öyle bir durumda kur da hızlı bir şekilde yükseleceği için tüm carry trade'ciler karda olamayacak.

      Sil
    5. Mahfi Bey , carry trade kazancı ile hesabınızda küçük bir düzeltme yapmak istiyorum.
      12 Temmuz'da 100.000 USD'si olan biri 32,90 (tcmb döviz alış kuru) ile parasını 3.290.000 TL olarak %50 ile mevduata yatırmış olsun.
      14 Ağustos itibari ile 33 günlük kazancı 137.196 TL olur.(%7,5 stopaj kesintisi ile birlikte).
      Anaparası ile birlikte toplam tutar 3.427.196 TL olur.
      Bu tutarı 14 Ağustos kuru 33,55 ten USD'ye dönse, binde 2 kambiyo vergisi sonrası 101.947 USD'si olur.
      Bu da %21 civarı getiriye tekabül eder.
      Tabii ki yine yüksek, ancak %40'lar, 50'ler seviyesinde bir getiri yok.

      Sil
    6. evet mahfi hocam arkadaşa katılıyorum. kur düşük oranda da olsa artıyor ve bu sebeple, yapılan carry trade'de alınan dolar faizi tl faizinin yarısını geçmiyor. yine dünyaya göre çok ama tl faizine yakın bir yüzdesi yok

      Sil


  14. Değerli Mahfi Hocam
    Yazılarınızı hayata karşı bakış alanımı ve interaktif iletişim şeklimi geliştirmek için takip ediyorum. Örneğin; bir konu nasıl ele alınır analiz ve çözümlemesi nasıl yapılır sonrasındaki gelişmeleriyle birlikte tekrar nasıl yorumlanır. Akabinde konu odaklı yorumlara cevaplarınız ve yaklaşım tarzınız da insanın bilinç düzeyini artıyor. Çünkü sadece bir konuyu anlamak bir şeydir ama o konunun toplum tarafından nasıl anlaşılıp anlaşılmadığının geri dönüşümü de çok önemlidir. Reform yapmak bir bedel ister. İnsanların önce o bedeli ödemek istemesi gerekir. Konu üzerinde uzman olan ve eğitimini almış kişi Sizsiniz ama uzman olmayan birinin sizi anlamaya çalışması yerine sizi eleştirmesi çok anlamsız. Değişmek hele de zihniyeti değiştirmek hiç kolay olmadığı için herşeyi kanuna dayatarak yaptırmaya çalışıyoruz. Bu Orta doğu coğrafyasındaki insanlar olarak inandıklarımızı hem duygusallık hem taraftarlık üzerine kurguladığımız için bir türlü boyut değiştiremiyoruz. İnsanlar olarak önce kendi zihniyetimizde reform yapmalıyız.
    İnsanların analiz üzerinden birbiriyle tekrar yorum yapabilmeleri için buna fırsat vererek toplum ile interaktif bir ders işliyorsunuz sanki. Sorunları ve çözümleri nasıl anladığımızı veya anlayamadığımızı verdiğiniz cevaplarla gösterdiğiniz bu emek ve çabadan ötürü hem Size, hem de yorum katan herkese çok teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Haklısınız belki de yapılması gereken ilk reform zihinlerimizde yapılacak reform olmalı. Ben de yorumlardan çok şey öğreniyorum.

      Sil
    2. O zaman zihin reformunu da yapısal reformlara ekliyoruz :)

      Sil
  15. Günaydın hocam, elinize sağlık yine döktürmüşsünüz... Servet transferine devam ediyorlar... Tek bildikleri rant... Bunlar başka gezegenden hocam... Fatih Demirtaş

    YanıtlaSil
  16. Hocam her şeyi açık seçik, olabildiğince yalın bir şekilde yazıyor. En önemlisi, popüler hale geldikçe pek çok başka isim gibi zıvanadan çıkmadı, alanında kalıp bilgisiyle tecrübesiyle takipçilerini aydınlatıyor. Var olun hocam.

    YanıtlaSil
  17. Murat Bozdoğan13 Ağustos 2024 10:45

    Bir ekonomi ne zaman kötü olur? Gitmek istediğin konsere bilet alamadığında mı? 1 hafta Yunan adalarında tatil yapacak parayı denkleştiremediğinde mi? Komşu düğününü salonda yaparken sen evinin sokağında yaptığında mı? 30 yaşına merdiven dayamışken harçlık için ana-babanın eline baktığında mı? Akşam yiyecek bir şey bulamayıp yatağa aç girdiğinde mi?
    Son şık gerçekleşene kadar bu ülkede kimseyi ekonominin krizde olduğunu inandıramazsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapacak bir şey yok. % 100 (gerçek) enflasyon yaşayan bir toplum krizde olmadığını düşünüyorsa yapacak fazla da bir şey yoktur.

      Sil
  18. Hocam o kadar karamsar durumdayız ki. Nereye baksak geçici sığınmacı ve kaçak görüyoruz. Kendi vatanımızda rahat değiliz. Liyakat yok, kurumlar işlemiyor. Bugün fiyatına baktığımız bir şey iki gün sonra farklı fiyat olmuş. Eğitim seviyesi gittikçe kötüye gidiyor. Ortalama zekâ seviyesi gittikçe düşüyor. Tarım sektörü sıkıntılı. Nereye baksak hep olumsuz. Şu olumsuzluklar nasıl düzelecek ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapısal reformlar diyeceğim ama artık usandım.

      Sil
    2. Demeyin hocam Y.R. deyin , biz anlarız.

      Sil
  19. Hocam erken seçim oldu ve iktidar değişti diyelim.
    Her alanda liyakate dayalı bir Kabine ve kurum yöneticileri atandı
    Geçici sığınmacı ve kaçakları gönderme kararı alındı
    Eğitim, Hukuk vs her alanda yapısal reformlar gerçekleştirilmeye başlandı diyelim şu sıkıntılı dönemden kurtulabilir miyiz ve ne kadar süre alir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok kısa sürede toparlanmaya başlarız ama tam olarak çıkışa geçiş 3 - 4 yılımızı alır.

      Sil
    2. Ben, tüm bu olanlari yapabilecek yeni hukumetin, simdikiyle ortak oldugunu dusunuyorum. Yani 4 sene degil sizin omrunuz yetmez hocam😊

      Sil
  20. Hocam şu yapısal reformlarla ilgili kitabınıza link vermek yerine , bir yazıyla özet geçseniz gerçekten faydalı olacak. Birazdan yine maruz kalacağınız " yapısal reformlar nelerdir" sorularını da biraz azaltırsınız diye düşünüyorum. Saygılar,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogun üst kısmında arama butonu var, bi zahmet oraya yapısal reform yazılıp arama ile yeterince doyurucu miktarda hocanın daha önce yazdıklarına ulaşılsın. Bilgiye ulaşmayı neden angarya görüyoruz?

      Sil
    2. Bu blogda bu konuda en az 5 yazım var. Birisini paylaşayım
      https://www.mahfiegilmez.com/2018/06/yapsal-reformlar-el-kitab.html

      Sil
    3. Adsız13 Ağustos 2024 12:56
      Dooru valla.

      Sil
    4. hocam vidyo felan yokmu oturup bin sayfa kim okıcak bu devirde

      Sil
  21. Mahfi bey size katilmiyorum. Ikinci cumleyi tabiki okuyorlar anliyorlar ama islerine gelmedigi icin anlamamis gibi yapiyorlar. Yapisal reformlari yapmak demek 20 yildan uzun suredir kurmaya calistiklari duzeni cope atmak demek. Bu yuzden politikalari ne zaman husrana ugrasa sucu hep baskasina atiyorlar. Inanin o cikar telefonunu diyen dedeler cahil falan degil, herseyin farkindalar ve kotu niyetliler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Şimdi sizin yazdıklarınızı okuyunca ben de kendime katılamadım. Bu reformlar mevcut durumlarını sarsacağı için görmezden, duymazdan geliyorlar.

      Sil
  22. Yazılarınız için biz teşekkür ederiz hocam.. Verdiğiniz bilgilerle ekonominin az çok nasıl işlediğini kavradık... sadece sizin ve diğer liyakatli insanların .. biz gibi ekonomi alanında yeni öğrenen veya okuduğunu anlamayan insanlar için... şöyle bir başlıkla da anlatılmaya çalışırsa nasıl olur... ekonomide ve diğer konularda ( sorunlar basit olsaydı orta da sorun kalır mıydı) faiz konusuda ise.. faiz arttı ama neden enflasyon düşmüyor gibi kendince soru soruyorlar .... ( zamanında) kelimesini sık işlenmesi lazım diye düşünüyorum... bu tipte basit soru soran sadece kendince kelime üreten insanlara iyi gelir gibi düşünüyorum... zamanında kelimesinin hemen ardından okuyuculara.. faiz olayı basit olsaydı enflasyon çok çıktıktan sonra faizi artırıp ( düşürürdük) ve ortada sorun kalırmıydı diye eklenmesi lazım diye düşünüyorum.. aslında hep söylüyorusnuz faiz tek başına ekonomiyi batırır ama tek başına düzeltemez diye .. ama işte anlamak ve kavramakta zorlanıyolar diyelim.. tekrar bilgilieriniz için teşeker ederiz sağlıklı mutlu günler hocam

    YanıtlaSil
  23. Ulkemizde egitim sistemi, yargi sistemi, doganin korunmasi, turizm, vatandaslik ve sinif bilincinin oturtulmasi, ahlaki cokuntu, afetlere hazirlik, beyin gocu, kontrolsuz gocmen ve multeci meselesi gibi say say bitmeyen basliklar altinda acil cozum gerektiren sorunlarimiz var. Ancak bahsettiginiz yapisal reformlar belki de en acil mesele. Bu ekonomik reformlari yapacak irade ve istek geri kalan butun sorunlarin cozumune de kapi aralayacaktir.

    YanıtlaSil
  24. Mahfi Eğilmez Fans13 Ağustos 2024 11:16

    Voleybol takımımızda bu olimpiyatlarda belirgin bir düşüş vardı.Siz de en başından beri çok ümitli değildiniz.Olimpiyat öncesi yaşanan tartışmalar bu form düşüklüğünde etkili oldu mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşüş aslında VNL turnuvasında başladı. Nedenini bilmiyorum. Ama işin içine siyaset, kulüpçülük vb. girmiş olabilir. Yazık oldu.

      Sil
    2. Aslında takım tek kişilik hücum gücüyle gayet başarılı sonuçlar aldı o da olmasa set kazanması mümkün değil.

      Sil
    3. Evet bütün yük Derya Cebecioğlu ve İlkin Aydın üzerindeydi.

      Sil
    4. Mahfi bey bu konuda size katılmıyorum. Basari varken siyaset yoktu. Basari tersine dönüncemi siyaset girdi.

      Sil
    5. Yok hayır, geçen yılın başarısı sonrasında dikkatler buraya yoğunlaşınca kulüp kavgaları girdi işin içine. Ben sporda siyaset deyince yalnızca siyasetçilerin karışmasını değil kulüplerin ve federasyonların da karışmasını kastediyorum. Bunu son aylarda yoğun biçimde yaşadık ve maalesef federasyon bu süreci yönetemedi.

      Sil
  25. Hocam sırf bu yazınız bile , yanlış anlaşılmaları azaltmak için youtube kanalı açmanız gerekliliğini teyit ediyor. Rahatsız olmuyorsanız bu önerimi tekrarlamak istiyorum. Saygılar hocam,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence siz youtube açın. Mahfi Eğilmez den bu hafta neler öğrendik diye videolar çekip referans göstererek alıntılar yapın. Hatta hocanın kitabını temin edin, hem öğrenin hem de öğrenme sürecinde edindiğiniz bilgileri yayın. Bu şekilde bilgiyi siz de yaymaya destek olun.

      Sil
    2. Estağfurullah ama yine de burada durmak istiyorum. Zaten haftada bir Çarşamba günleri 16'da CNBCe de yayına çıkıyorum. O yeterli bence.

      Sil
    3. Adsız13 Ağustos 2024 12:54
      Video editlerini sen yaparsan olur.,
      Mahfi Hoca'nın da onayı lazım.

      Sil
  26. Bence her şeyi çok açık ve anlaşılır seviyede yazıyorsunuz. Herkes de çok net anlıyor ama bu sosyal medya kültürü öyle bir yozlaştı ki sırf can sıkıntısından, içindeki öfkeden, etkileşim bağımlılığından vs... normalde sizinle aynı masada otursa konuşamayacağı şeyleri klavyeden rahatlıkla yazıyor.

    Çok dikkatli incelenir ise tahminimce çamur atanların çoğu ya sahte profil ya da bilgiden yana fakir olup dialog kurmaya yeteneksiz kişiler olabilir. Ama bunların çok azı partizanlıktan dediklerinizi çarpıtıp sizi aşağı çekmeye çalışanlardır. Son kalan kesim ise fazlasıyla yankı odasına maruz kalıp takip ettiklerinin sizin muhalif tavrınıza olan tavırlarını sorgusuz takip ediyor diye tahmin ediyorum. Gözlemim bundan ibarettir.
    Ama bunların hiç biri sizin probleminiz değildir. Tamamen onların problemi, bilgi talep edilmedikçe öğrenilebilen bir şey değil. Biz verdiğiniz bilgiden dolayı size müteşekkiriz, siz doğruları yaymaktan asla vazgeçmeyin, bunu yapan çok az bilgi neferi kaldı. saygılar.

    YanıtlaSil
  27. Sanki size çıkıntılık yapıyormuşum gibi gözükeceğim ama olsun:

    Ekonomideki kötü gidişata yönelik çözüm önerilerinizi size soranlar; sizden genellikle teknik anlamda çözümlerinizi soruyorlar, yani faizin ne olması gerektiği ile ilgili yaklaşımınızı soruyorlar. Bunun ötesini değil.

    Niye biliyor musunuz?

    Çünkü vatandaş, "yapısal reformlar"ın bu ülkede yapılMAyacağını zaten biliyor.

    Siz ise Mahfi bey, 74 yaşına gelmiş olduğunuz hâlde; bu ülkede "yapısal reformlar"ın yapılacağına dair hayalperest olduğunuz için, "yapısal reformlar"da ısrar ettiğiniz için, size soru soran vatandaş sizin hayalperest olduğunu anlıyor.

    Vatandaş gerçekçi, sizden sadece teknik anlamda yorumlar bekliyor.

    Siz ise; hayal satarak, Türkiye'de asla yapılMAyacak "yapısal reformlar"ı vatandaşa göstererek, gerçekçi olmadığınızı ispat etmiş oluyorsunuz.

    Mesele bundan ibaret.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli kardeşim, ben de bu yönetimle söylediğim yapısal reformların yapılamayacağını biliyorum. Hatta bu yazımda niçin yapılamayacağını da anlatmıştım: https://www.mahfiegilmez.com/2018/06/yapsal-reformlar-el-kitab.html
      Buna karşın yapısal reformların yapılması zorunluluğunu sürekli yazmaya devam ediyorum. Edeceğim de. Çünkü onları yapmazsak içine düştüğümüz bu girdaptan çıkamayacağız. Vatandaşın anlayamadığı konu şu o reformları yapmadan faiz ile kurla vergiyle bu ekonomik çöküşü tersine çevirmek mümkün değil.

      Sil
  28. Nedir peki bu yapısal reformlardan kastetmek istediğiniz. Biraz daha açıklayıcı olursanız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap linkinizi verdiğiniz halde halen bu yoruma devam edenleri yayınlamayın lütfen, şaka gibiler.

      Sil
    2. https://www.mahfiegilmez.com/2012/01/nedir-bu-yapsal-reformlar.html
      Hoca burda çok güzel özetlemiş,
      1-Cari açığı azalt,
      2-Dolaylı vergileri azalt
      3-Enerji faturasını azalt
      Daha ne olsun? Reçete hazır.

      Sil
    3. ahah onu azalt bunu azalt bumu yapısal reform senin dediğin açlıktan ölmek üzere olan birine yemek harcamalarını azalt diye öneri vermekten farksız buysa yapısal reform zaten hiç yapılmamalı

      Sil
  29. DEĞERLİ HOCAM BİZ SENİ YILLARDIR TANIYORUZ.KİMSENİN NE SÖYLEDİĞİNE HİÇ KULAK ASMAYINIZ. GERÇEKLERİ YAZMAYIP MASALLAR ANLATSAYDINIZ SİZDEN İYİSİ OLMAZDI.GERÇEKLERİ YAZMAYA DEVAM EDİNİZ LÜTFEN. SAĞLIKLI,HUZURLU VE MUTLU BİR YAŞAM DİLİYORUM SİZLERE.

    YanıtlaSil
  30. Hocam bence yapısal reformlara"Okuduğunu anlama seferberliği de eklebilirsiniz"

    YanıtlaSil
  31. Hocam daha önce de yorum da yazmistim tekrar yaziyorum. Bu ülkenin tek sorunu var. Ancak bu tek sorun bin soruna bedeldir. O sorun da halkin bizati kendisidir. ATATÜRK gibi bir deha bile bu halki değiştiremedi. Bu halk karanlığa alismis ve vazgeçmiyor. Aydinlik getirmeye çalışanlar a karsi hemen cephe alir. Bu 100 yil once de böyleydi simdi de böyle. Birakiniz halk çok sevdiği vazgeçemediği karanlikta yasamaya devam etsin. Nasilsa bu halk kendi kendini iyi hissedecek bir yalan bulur ve sarilir. Mesela abd almanya bizden daha kötü. Kendi tankimizi arabamizi fuzemizi uçağımızi yapiyoruz ya. Bir gece ansizin israile gireriz yani. Dunya bizi kiskaniyor. Vs vs... kendi kendimiz i pembe yalanlarla kandırmaya devam ederiz. Bu halk bu cografyada oldugu müddetçe bu coğrafya da ne gelişim ne kalkinma ne de medeniyet olur. Siz ve sizin gibi aydin bilgili nitelikli insanlari da kacirdi bu halk. Allah askina hangi medeni halk ulkesinin kaderini bir sahsin iki dudagi arasina sikistirir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla biz kaçmadık işte bir kesimin ısrarla anlamamasına karşın anlatmaya direniyoruz.

      Sil
  32. Peki hocam, fed’in faiz indirmesiyle beraber tcmb’nin de faiz indirimine gideceğini düşünüyor musunuz? Yani ekonomi sizce olması gerektiği kadar durgunlaştı mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben TCMB'nin Eylül'de enflasyon yüzde 50'nin altına gelirse faizi 2 puan indirmesi gerektiğini savunuyorum.

      Sil
    2. Hocam faiz indirimi sonrası, enflasyon tekrar yükseliş trendine geçerse bu önerinizden pişmanlık duyacak mısınız? Ekonomi çevrelerinde kayda değer bir etkiye sahipsiniz çünkü.

      Sil
    3. Eylül'den sonra baz etkisi azalacağı için enflasyon büyük olasılıkla zaten yükselişe geçecek. Faizi indirsek de indirmesek de. Faizi bir iki puan indirerek hiç değilse carry trade cilere ödediğimiz faturayı düşürelim.

      Sil
    4. Piyasalara verilecek yanlış mesaj , 2 puan indirimin getireceği kardan daha çok zarar verir kanaatindeyim.

      Sil
  33. Hocam sayın bakan ve ekipinin siyasi gölge üzerinde oldukca yapisal reform ve hukuk da adımlar atılmadikca bu programin basariya ulaşması imkansz görunuyor..sorum şu tamam bende cok kıziyorum cary treyde ama bunuda yapmasak ödemeler dengesi krizi morotonyum riski varmıydı sizce yine benzin tüp kuyrukları oluşmazmiydı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Var tabii. Ama bir önceki yanlışı yapmasaydık yani enflasyon yükselirken faizi düşürmeseydik bütün bunları yaşamayacaktık. Asıl mesele orada.

      Sil
  34. Yapsaıl reform veya dayanıklılık testi: binaya kat çıkmak gibidir. Yumuşak zemin etkisini dışlayacak metrikler olmalıki herkes aynı dili konuşabilsin. Bu şekilde kaçış noktaları artıyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorum olmuş.İnşaat ustasısınız sanırım.

      Sil
    2. Aksine yapısal reform zemini iyileştirmektir. Tüm etüd, plan, proje ve uygulamaları gözden geçirmektir. Ev hanımı büyük salon seviyor diye verilen teknik tavizlerden vaz geçmektir. Kolon dükkanı bozuyor diye kolonu kesenler bina çatırdamaya başlayınca şimdi kolonu dikmeden binayı ayakta tutmaya çalışıyor. Ayrıca binanın yıkılması da isteniyor olabilir ki yenisi yapılsın. Fakat müteahhit iyi niyetli değil. Aslında kentsel dönüşüm kötü bir şey değil ama mevcut bina onarım ve güçlendirmeyle hem eskisinden hem yenisinden daha iyi hale getirilebilir. İktidar kolonsuz dükkan (kemiksiz derler ya) derdindedir. Muhalefet büyük salon (bu da yağlı ballı) derdindedir. Anlayacağınız bina kimsenin umrunda değil. Enkaz altında kalanın canı çıksın. Benimkisi bir kısım telmihler. Not: İnşaat mühendisiyim.

      Sil
  35. Yapısal reform derken % 50 + 1 olan Cumhurbaşkanlığı seçimini, % 40 + 1 ya da şimdiki nasıl seçilecekse o orana çekilmesi ise bakın o zaman bunu hemen anlarlar. Ya da eskiye dönelim bu başkanlık sistemi ile olmadı yeniden parlamenter sisteme dönüp ben Başbakanlık yapayım demek ise, bakın bunu da hemen yapısal reform olarak anlarlar. Bunun dışında eğitimmiş, hukukmuş, gerçek yapısal reformlarmış üsttekilerin umrunda olmaz Hocam. Yazınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  36. Instagram'ı kapatan bir hükümetten, "yapısal reformlar"ı yapmasını mı bekliyorsunuz?!

    Gülünç olmayın lütfen, sizin gibi nitelikli birine hiç yakışmıyor Mahfi bey!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asla beklemiyorum ama yapılması gerekeni söylemeye devam etmezsek günün birinde ne yapılması gerektiğini hatırlamaz halde olacağız. Onun için gülünç olmayı göze alarak söylemeye devam ediyorum.

      Sil
  37. Sayın Ali Sarıkaya..dediklerinizin hepsi doğru haklisiniz…Sayin Egilmez in dediklerini okuyorlar,biliyorlar çözümü ama bilerek ve kasten yapmıyorlar aynı Ey Türk gençliği hitabesinde ki gibi…24 yıldır ülkeyi idare edenler yani şimdikiler hepsi kötü kalpli ve sinsi yani gaflet delalet ve hıyanet içinde olan insanlar…bizim yetişkin hayatımızı da bunlara denk geldi …sansimiz kötüymüş..:(..

    YanıtlaSil
  38. Fatih Altaylı:

    "Ekrem İmamoğlu İstanbul evine 200 bin euro ödüyordu, değil mi?

    Cumhurbaşkanı son Amerika ziyaretine 5 uçakla gitti. Bu 5 uçağın yakıt parası, Paris'te yapılan olimpiyat toplantısından daha fazla." Mahfi bey yeni normalimiz bu eğer bir yere gerçekten para harcamak gerekiyorsa harcayalım. Bunun nedenleride açıklansın ama böyle bir savunma bizi bir arpa boyu yol aldırmak yerine bir kulaç geri götürür.

    YanıtlaSil
  39. Hocam merhabalar. Şimdi benim aklıma şöyle bir çözüm geliyor. Ülke bir kişinin iki dudağı arasında inim inim inliyor ve bir grup insan tarafından çok uzun süredir soyuluyor. Aklı başında bir lider gelse ve bu yetkileri kullanarak şöyle bir kanun hükmünde kararname çıkarsa, "kim bu zamana kadar siyasi bağlarını kullanarak haksız kazanç elde etti ise haksız yere kazandığı mallarına el konulacaktır. Bir çeşitneden buldun yasası. " Bu yasayı da aklı başında, bu işin altından kalabilecek bir kadro ile uygulasa. Sonra da sırası ile sizin ve sizin gibi bilge kişilerin yönlendirmesi ile eğitim, ekonomi, tarım, teknoloji, bilim, sanayi, hukuk...alanlarında yapısal reformlar yapsa nasıl olur? Mevcut ortam ve baştaki adamın yetkileri bunun yapılabilirliği için çok uygun değil mi? Bu dinsizlerin hakkından böyle bir imansız gelse,şimdiye kadar işlenen suçlar da cezasını bulmaz mı? Bu memlekette bu şekilde organize işlenen hiç bir suç cezasını bulmadı. Ne dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gogol Bey, planladığınız dünya turuna çıkabildiniz mi?

      Sil
  40. Yapısal reform = Hukukun üstünlüğü, herkese eşit adalet. Yandaş ve kayırmacı ihalelere son verilmesi. Açık, anlaşılabilir, şeffaf, denetlenebilir bir ülke yönetimi. Gelirde ve Vergide adaleti. İfade özgürlüğü. Anayasa mahkemesinin kararlarının ihlal edilmemesi, yerine getirilmesi. Adil ve şeffaf bir seçim sistemi. Siyasetin finansmanının açık, anlaşılabilir, denetlenebilir olması. Yani işin özü. Cumhuriyetin, demokrasinin, laikliğin gerçek mana da uygulanabilir ve yaşanabilir olabilmesi..

    YanıtlaSil
  41. Hocam editör bu yorumumu yayınlar mi bilmiyorum. Ancak bu siyasi anlayışın geçmiş 70 yilda yapilan hataların toplamindan bile daha fazla yanlışlar yaptığı aşikâr. Tum bunlara rağmen bu köhne anlayışa bir görev verildi. O da ATATÜRK 'ten ve Cumhuriyet ten intikam almak ve yerine ortadoğu federasyonu ya da konfederasyonu kurulması. Hatta özellikle city of london dan ciddi finansman destekleri sözü alindi. Çünkü ingiltere 100 yillik rövanşı almanin peşindedir. Akp de kuresel sermayenin beyni olan city of london in ve sermayenin kalbi wall street in destekleri var ve devam ediyor bu destekler. Hocam siz kabul etmeyebilirsiniz ama kararlar inanin londra dan veriliyor kuklalar sömürge valisi burada uyguluyor. Akp nin sembolü dahi siyonizmin ve küresel elitlerin sembollerinden biridir. Akp nin ampulunun elektriği londradan saglaniyor. O kadar büyük bir güce arkasini yasladi ki ölene kadar iktidarda olacağını biliyor. Çünkü piramidin en tepesi nasıl ki rahmetli eceviti dediklerini yapmadığı için yediler ise bugünkü siyasi figür her dediklerini yaptigi için kolay kolay bitirmezler . Bir de eskiden küresel mafya ülkede bir operasyon yapmak istediği zaman sadece hükümeti degil meclisi de bürokrasiyi de yanina almak zorundaydi bu da işlerini zorlastiriyordu. Oysa tek adam rejimi ile bu durumu da hallettiler. Artik tek bir şahısla muhatap olup onu finanse etmeleri yeterli oluyor. Kaynak transferleri kolay madenlere her türlü iktisadi kaynaklari talan etmek artik sadece bir cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yapiliyor. O yüzden 22 yildir yikilmiyor onlar isterse bi 22 yil daha kalir bu kafa. Boşuna saray yapılmadı belestepeye. Kisacasi hocam city of london in sahibi britanya hanedanligi cok meşhur bur sermaye hanedanligi nin kontrolörleri ile bir yerel hanedanlik kuruluyor. Hanedana ne lazım.paralel hazine paralel ordu paralel istihbarat gizli paramiliter örgüt mafya vb gibi her türlü kara para organizasyonları bir merkeze bağlandı. Bu siyasi anlayışı getiren güç bu ulkenin sosyal mühendisliğini de ortadogunun toplum mühendisligini de cok iyi biliyor.

    YanıtlaSil
  42. Bizim milleti şöyle sağlam bi dövücen ya hakedenler çok

    YanıtlaSil
  43. Ben faiz indiriminin sonuç vereceğini düşünmüyorum . Herkes bu görüşe katılmayabilir ama benim görüşüme göre hem ekonomik, hem hukuk hem de eğitim alanında bir takım yapısal reformlar yapılmadan faiz politikalarıyla kalıcı sonuç almak mümkün değil. Bu benim görüşüm tabii ki.

    YanıtlaSil
  44. BİR MALİ MÜŞAVİR OLARAK
    TARİHE NOT DÜŞÜYORUM

    Türkiye ;
    Hukuk endeksinde dünyanın 117. sırasına kadar gerilemiş durumdayken,
    Ekonomide ise en çok faiz veren 2.ülke sıralamasına çıkmış durumda…

    Ülkenin başındaki mevcut yönetim 2013 yılında,
    “Türkiye, (2023 yılını kastederek) Cumhuriyetimizin 100.yılında dünyanın en büyük 10. Ekonomisi olacaklarını iddaa ederken, mevcut Ekonomi Bakanı aynen şöyle demişti ; “2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olmak istiyorsak eğer, 2023 yılında dünyanın en büyük 10. hukuk ülkesi olmak zorundayız…

    Ve olamadık…

    Günün sonunda biz dünyanın 117. Hukuk ülkesi olurken, gayrisafi milli gelirde 72.sıra, ekonomik büyüklükte 17.sıra ve en çok faiz kazandıran ülke sıralamasında ise 2.sıraya yerleştik, zaten CDS’leri falan konuşmaya bile gerek yok…

    Gayri safi milli hasıla 10.000 usd’ye doğru giderken, ekonomi bilimi bağıra bağıra seslendi, orta gelir tuzağına yaklaştınız, lütfen dikkat, buraya kadar güzel geldin, şimdi hukunu tamamen oturt, bilime ve teknolojiye dayalı inovatif eğitim modeline geç, yoksa tuzağa düzer ve çok hızlı aşağı gerilersin…

    Duymazdan geldik…

    Ve sonunda bize olan oldu,
    Mehmet Şimşek ve Cevdet Akçay gibi dünya çapında isim yapmış ve dünyanın heryerinde inanılmaz paralarla talep edilen iki ekonomistimiz “bir vatan kahramanı” gibi bu zor zamanda elini değil, bedenini koca ülkenin altına koydu…

    Ülke gerçekten geri dönülmez bir buhrana itildi ve tarih bugün bu iki ismi göreve çağırdı ve bu insanlar her türlü yaftaya ve üzerlerine kalacak koca bir enkaza rağmen vatan görevinden kaçmadılar ve direniyorlar…
    bugünlerimiz ve yarınlarımız için…

    Bu iki isme özellikle minnettarım ve iyi niyetlerinden ve liyakatlarından zerre şüphem yok…

    Ancak üzülerek belirtmek isterim ki ; sadece günü kurtarıyoruz ve ne yazık ki o beklediğimiz güzel günler çok ama çok uzakta bile değil…

    Ekonomi biliminde, formülünün baş aktörü “hukuk ve adalettir”
    Hukuk ve adalet formülün içine girmediği sürece, yabancı yatırımcı asla ülkeye “nitelikli para” dediğimiz uzun vadeli para kaynağını sokmayacaktır…
    Ancak şuan yaşadığımız tabloda görüldüğü gibi gecelik muhteşem faizleri alıp alıp kaçacaklardır…

    Dünyanın en iyi 3 üniversitesinden birisi olan MIT Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu,
    dar koridor ve ulusların düşüşü kitabında, günün sonunda hukuku ve adaleti oturtamamış ülkelerin bu dar koridora gireceğini ve düşüşün kaçınılmaz olduğunu muhteşem bir şekilde anlatır…

    Türkiye’nin mevcut yönetimle tekrar o beklenen hukuk ülkesi olamayacağı…
    Hukukun her anlamda şartsız şurtsuz şekilde tesis edildiği bir Türkiye’de hukukun mevcut düzeni lağvedeceği herkesin bildiği bir sır…

    Özetle ;

    Mevcut yönetim olduğu sürece hukuk bir ütopya, çünkü modern hukukun olduğu yerde mevcut yönetimin akıbeti soru işareti…

    Mevcut yönetimle ise iyi bir ekonomi ütopya, çünkü hukuk olmadan ekonomi olamaz..

    Formül çok bariz şekilde ortada…

    Realist ve rasyonel mantaliteye göre herkesin bu denkleme göre bir duruş alması kaçınılmazdır…
    Ekonomik tedbirlerinizi alınız,
    Bizleri uzun ve yorucu günler bekliyor,
    Hayalperestliğin lüzumu yok…

    Bilime inanının…
    Bilime güvenin…

    Ayhan Kayacık - 13.08.2024


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayhan Bey burası yorum alanı, ama siz köşe yazısı yazmışsınız.

      Sil
  45. Tek kelimeyle "hukuk" işlerse aklınıza gelen her şey düzelir.

    YanıtlaSil
  46. Doğru, yapısal reformlar üzerinde çok durdunuz; faiz sadece işin bir ayağı, hep dediniz.

    YanıtlaSil
  47. Sayın Eğilmez, ben konuya biraz farklı bir açıdan bakmak istiyorum. Bizim, halkımızın bir karakteri de çok aceleci olmamız. Okurken çok süratli okuyoruz ve bazı önemli noktaları gözden kaçırıyoruz, analitik düşünce imkanımızı kaybediyoruz. Hızlı okumayı da bilmediğimiz için, yanlış yorumlara da kapılıyoruz. Acaba 250 sayfalık normal bir kitabı anlayarak kaç saatte / günde bitirebiliyoruz. Süratli okumada aceleciliğimiz öne çıkıyor ve hemen netice almayı bekliyoruz. Uzun süreli düşünce , analitik anlamayı yapamıyoruz, sıkılıyoruz. Bu sebepten ben 3 - 4 senede ekonomideki düzeltmeyi becereceğimizi düşünmüyorum. Karakterimizdeki aceleciliğimizi normal şartlar altında 20 - 30 yılda gerçekleştireceğimizi düşünüyorum. Ne dersiniz? Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  48. Hocam ülkede adam öldürüyorsun ve yurt dışında olabiliyorsun. (Kerem Kınık'ın kızı)
    Tek adamlığı eleştirdiğinde ise tutuklanıp hapse gidebiliyorsun. (Dilruba)

    Böylesi adaletsiz bir dünyada gelecek adına ümitvar olabilmek çok zor. İktidar değişmedikçe yapısal reformların olmayacağı da aşikar. Zaten siz de yapılması gerekeni yazsanız da mevcut idarecilerden böyle bir şey beklemiyorsunuz. Dolayısıyla yapısal reformlar yapılmayacağı için ekonomik sıkıntıların giderilemeyeceği gerçeğiyle karşı karşıyayız. Hal böyle olunca bir türlü aşılamayan ekonomik problemler sosyal ve psikolojik çöküşleri de beraberinde getirecek, şikayetler ve eleştiriler daha fazla artacak. Doğru orantılı olarak tutuklamalar da. Bir kısım zümre sürekli korunurken, karşı görüşteki herkes ya da adaletsizliğe isyan eden herkes hedef tahtasında olacak. Özgürlükler adına mücadele ederken, ağır bedeller ödemeye mahkum bırakılacağız. Böylece hayal ettiğimiz tüm güzel şeyleri hep yarınlara ötelemek durumunda kalacağız. Ne acı ki ben doğduğumdan beri Türkiye hep bu durumdaydı. Değişen hiç bir şey olmadı. Gücü eline alan kendi saltanatını kuruyor ve adaleti de uluslararası standartlara göre değil, kendisine göre oluşturuyor. Bu kısır döngüyü bir türlü aşamıyoruz.

    YanıtlaSil
  49. Son günlerde, enflasyonun sebebi,esnaflarmış gibi gösteriliyor. Bu çok büyük haksızlık, esnaf, katlanarak artan masraflarla boğuşuyor,ailesini geçindirmeye çalışıyor. Ayrıca enflasyonun sebebi, pahalı satanlar değil ucuz satan satıcılardır. Çünkü bir ürün eğer ucuz fiyattan satılırsa, üreticiler nasıl olsa satış yapılıyor diye fiyat düşürmezler hatta arttırırlar. Ancak pahalı fiyattan satılırsa, o zaman o ürünün satışı olmuyor ya da çok az oluyor. Bu durumda, üreticiler satış azaldığı için fiyat indirmek zorunda kalıyor. Ekonominin işleyişinden zerre anlamayan ekonomistlerden bıktık artık..

    YanıtlaSil
  50. yapısal reformlar olarak hukukun üstünlüğü tabana yayıyan demokrasi ve her alanda bilimsel yoldan ayrılmama dersek şu anda üstünlerin hukuku antidemokrasi ve antibilim yolunda olduğumuz için toplum durumu kabullenmiş anlatınca umursamıyor anlamıyor bana paradan bahset diyor ve paranın değer kaybına sinirleniyorlar fakat medyanın manipülasyonlarını takip ediyorlar tabandan baskı gelmeyince iktidar hiçbirşey yapmaz ilk önce reformlar topluma anlatılmalı bilgi yaygınlaşmalı.

    YanıtlaSil
  51. •“Yapısal Reformlar” ı,hükümetin/hükümetlerin eline bırakmazsanız OLUR.

    • Ülkenin yakın ve uzak geleceğine etki edecek bu çok önemli kararları,hükümet değil devlet politikası haline getirirseniz OLUR.

    • Halk desteğiyle,aydınların yol göstermesiyle ve meclis onayıyla bu reformları anayasada kanunlaştırırsanız(dokunalamayacak şekilde) OLUR.

    • Tarım,eğitim,hukuk gibi alanlarda yapılması gerekenlerin,bir siyasi tercih değil bir devlet felsefesi olması gerektiğini anladığımız zaman OLUR.

    • Yarı doğrudan demokrasilerde kullanılan bazı araçları(referandum,halk teşebbüsü,halk vetosu gibi), halkın kendi gücünü farkına varabilmesi için sisteme koyarsanız OLUR.

    • Ülkenin bir eşik atlaması ve gelişmesi umudunu;hükümet krizlerine,kanlı bir devrime,bir ihtilâle,askeri vesayetin geri gelmesine,devlet içindeki kripto kliklere bağlamazsak OLUR.

    • Godot’yu bekler gibi “dip dalga” yı beklemezsek OLUR.

    YanıtlaSil
  52. Sayın Mahfi hocam, sizin bu faiz-enflasyon konusunda yapısal reformlar konusunda çabanız takdire şayan ama cidden gelen sorular ve kasıtlı olarak birilerinin "anlamama çabaları" gerçekten Güldür Güldür Show'dan Eşofmanlı Şevket Hoca'nın durumuna benzeyecek. :(

    https://youtu.be/e17yzH8eDqE?feature=shared

    YanıtlaSil
  53. İlk ve en kolay yapısal reform, Tüik in rakamlarının çarpıtılmaması, MB, İç işleri, Maliye, tüm kamu kurumlarının kamuya doğru bilgi vermeye başlaması yani dürüst olması ile başlanabilir. Yoksa en zoru bu mu ?

    YanıtlaSil
  54. Okuduğunu anlamada Türkiye kaçıncı sırada?

    2018'de 37 OECD ülkesi arasında 30'uncu sıradaki Türkiye, 2022'de 29'uncu sırada yer aldı.

    YanıtlaSil
  55. Hocam peki nasıl yapısal reformlar yapılabilir. Yapısal reform yıllardır söyleniyor. Fakat geniş bir kavram olarak kalıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıllardır hoca anlatır. Yıllardır aynı soru sorulur.
      Azcık “ikra”

      Sil
  56. İlgisiz eksik okuyucu metinde sadece görmek istediğini kopyalıyor hocam.

    YanıtlaSil
  57. Hocam iq ortalaması 90 olan bir ülkede 70 iq ya sahip insanların bol olması gerekir ki seviyeyi indirebilsin. Ben okuduğunu anladıklarını bile sanmıyorum duyduklarını tekrarlıyorlar sadece nasıl anlatırsanız anlatın bazıları için biat ettikleri ne derse o doğru çünkü düşünemiyorlar

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!