Kitaplar ve Yorumlar 2024 2

James Joyce, Dublinliler (Çeviren: Celal Üster), T. İş Bankası Yayınları, 2023

Nicedir James Joyce’un bu öykülerini okumayı düşünüyordum. Nedendir bilmem ne zaman bu kitabı okumaya niyetlensem bir bahane bulup vazgeçiyordum. Sonradan nedenini buldum: Joyce’un Ulysess’i beni oldukça yormuştu. Bu kez bir gayret okudum kitabı. Bu öyküler Ulysess kadar zor okunan bir üsluba sahip değil. Ben çok beğendim. Özellikle de Ölüler öyküsünü.

Necip Turguter, Belediye Şirketlerinde Sayıştay Denetimi, Adalet Yayınları, 2024

Necip Turguter, uzun yıllar Sayıştay denetçiliği, uzman denetçiliği yaptıktan sonra kamu görevinden ayrılıp bağımsız denetçi ve yeminli mali müşavir olarak yaşamına devam eden bir uzman. Sayıştay denetimi, hepimiz biliyoruz ki kamu kesiminin denetlenmesi ve konuların TBMM’ye getirilmesi açısından son derecede önemli. Turguter bu kitabında belediyelerin kurdukları ve sahip ya da ortak oldukları şirketlerin nasıl denetlendiğini, hangi konuların öne çıktığını arkasındaki mevzuatla birlikte ayrıntılı olarak anlatmış. Belediyelerin ve belediye şirketlerinin olduğu kadar siyasetçilerin ve konuyla ilgili akademisyenlerin de okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.

Mehmet Şükrü Tekbaş, Yatırım El Kitabı, Scala Yayıncılık, 2. Basım, 2024

Mehmet Şükrü Tekbaş Hoca, harika bir yatırım rehberi yazmış. Kitap oldukça hacimli bir kitap, tam 803 sayfa. Kapsanmadık hiçbir konu bırakılmadığı için hacimli olması normal. Teknik bir kitap olması nedeniyle de ister istemez matematik formüller, grafikler ve şekillere dayanıyor. Herkesin anlayabileceği bir kitap olduğunu söyleyemem ama konuyla ilgili olanların mutlaka elinin altında bulunması gereken bir kitap olduğunu söyleyebilirim.

İlknur Hatipoğlu, Diribal, Mahlas Yayınları, 2024

Diribal, İlknur Hatiboğlu’nun kendi yaşadıklarından ya da tanıklık ettiklerinden yola çıkarak yazdığı öykülerden oluşuyor. Hatipoğlu’nun tanımlamaları, vurguları, öyküyü toparlayışı oldukça etkili. Gözlemleri oldukça çarpıcı, bunları öykü kıvamına getirmesi de usta işi. Bu öyküleri okumanızı öneririm.

Mine Ataman, I. Açlık Savaşı, Elma Yayınevi, 2024

Mine Ataman’ın kitabı son dönemlerde okuduğum zihin açıcı ve uyarıcı kitaplardan birisi. Yazdıklarından bildiklerim yanında bilmediğim ve hep merak ettiklerim var. Evrenin doğuşundan başlıyor bugüne kadar geliyor. Özellikle ozon tabakası konusunda yarım yamalak bilgilerimi tamamlamaya yararlı oldu. Son derecede basit ve anlaşılabilir bir üslupla anlatmış karmaşık konuları. Tarımın geldiği yeri ve geleceğimize ilişkin kara bulutları görmek biraz umut kırıcı ama gerçekleri bilmek çözüme yaklaşmanın ilk kuralı. Güzel kitap, tavsiye ederim.

Yorumlar

  1. Değerlendirme ve tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://www.economist.com/podcasts/2024/05/23/the-global-financial-order-is-under-threat

      Sil
  2. SAYIN HOCAM, EKONOMİ VE İKTİSAT KONULARINDA, SİZİ AYDINLATAN VE BİLGİNİZE BİLGİ KATAN, EN BEĞENDİĞİNİZ KİTAP HANGİSİDİR.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok var. Birisini yazayım: Gülten Kazgan, İktisadi Düşünce ya da Politik İktisadın Evrimi.

      Sil
  3. hocam,üniversitede,ekonometri bölümünün sizin gözünüzdeki yeri veya önemi nedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonometri bence ayrı bir bölüm olmamalı. Ekonometri bölümüne giren öğrencilerin mutlaka ekonomi bilgisini ekonomi bölümü öğrencisi düzeyine çıkarması lazım. Ya da ekonometri bölümünü bitirdikten sonra ekonomi veya finans yüksek lisansı yapması lazım.

      Sil
  4. Üstad merhaba, Yapısal Reformları en çok dile getiren iktisatçı olarak size kitabımı sunuyorum. Altınbaş üniversitesine de kargolamıştım ama ulaştı mı emin değilim. Saygılar. Yapısal Reform önerileri https://www.kitapyurdu.com/kitap/yapisal-reform-onerileri/668212.html

    YanıtlaSil
  5. Hocam soyadınızın bir hikayesi var mı? Karakter atalardan geliyor gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada anlatmıştım:
      https://www.mahfiegilmez.com/p/hakkmda.html

      Sil
    2. Doğru ağacın meyvesi de doğru oluyor. Sonsuz saygı ve sevgiler.

      Sil
  6. Havam ; yazıyorsunuz, okuyorsunuz, imza günlerine katılıyorsunuz, özel toplantılara katılıyorsunuz enerjiniz bol olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ olun. Elden geldiğince yapmaya çalışıyorum.

      Sil
  7. İstanbul Medeniyet öğrencisi25 Mayıs 2024 20:35

    Merhaba. Mahfi hocam bu salı istanbul medeniyet üni ye konferansa gelecekmişsiniz. Sabırsızlıkla bekliyorum. Mehmet şimşek in kapı kapı gezip para dilenmesini nasıl yorumluyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ olun.
      Mehmet Şimşek elinden geleni yapmaya çalışıyor. Bu kadar bozulmuş bir ekonomiyi toparlamak kolay değil. Bence ekonomiyi bu hale getirenler yerine Şimşek'i eleştirmek çok doğru değil.

      Sil
    2. Mehmet Şimşek in demeçlerinden analizim Mehmet Şimşek AKP içindekilerle çok mücadele ediyor AKP üyeleri enflasyonun devamını istiyor bunu enflasyon devam etsin demiyorlar faizleri düşürün diyerek baskı yapıyorlar şu anda enflasyon faizden yüksek faizleri düşürün demek enflasyonu azdırın demek üyeler bunu çok iyi biliyorlar enflasyondaki süper kazançlarını yine istiyorlar 11 milyon üyesi olan AKP üyelerine diyet borcu var Mehmet Şimşek parti üyelerinin devlete ve ekonomiye baskı yapmadan enflasyon olmadan para kazanma nın yollarını öğrenmeleri için çareler düşünmeli.

      Sil
  8. Hocam MB de eski tüfeklerin görev başına geçme zamanı geldimi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilime sırtını dönmüş bir yönetim söz konusuysa MB'de değil eski tüfekler, Nobel kazanmış ekonomistler de iş başına geçse işe yaramaz.

      Sil
    2. Öyle demeyin Hocam ne varsa eskilerde var,bu ekonominin halindende en iyi sizin kuşaklar anlar.

      Sil
    3. Sorun temelde ekonomik değil, siyasidir. Demokratik bir yönetim olmadan hiçbir şey değişmez.

      Sil
  9. Mahfi bey,

    Anlamaya uğraşıyorum.

    Eğer bizzat kendim verilere ulaşabilsem bile bunları analiz etmeyi bilmediğim için size soruyorum. Siz ustasınız:

    _____ 1 _____

    "8 Kasım 2016 ABD Başkanlık Seçimleri" öncesi ABD ekonomisi kötüye mi gidiyordu? Eğer o dönem ABD ekonomisi kötüye gidiyorsa, bu sebeple mi ABD vatandaşları Donald Trump'ı başkan seçti?

    _____ 2 _____

    "3 Kasım 2020 ABD Başkanlık Seçimleri" öncesi ABD ekonomisi iyiye mi gidiyordu? Eğer o dönem ABD ekonomisi iyiye gidiyorsa, bu sebeple mi ABD vatandaşları Joe Biden'ı başkan seçti?

    _____ 3 _____

    Şu an (yani, "5 Kasım 2024 ABD Başkanlık Seçimleri" öncesi) ABD ekonomisi nasıl gidiyor? Verileri incelediğinizde "İyiye mi gidiyor? / Kötüye mi gidiyor?" sorusunun sonucuna göre; "Joe Biden mı? / Donald Trump mı?" başkan seçilecek çıkarımını yapabilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunları ben de anlamıyorum. Bir siyaset bilimcisi belki buraya misafir olup hepimizi aydınlatır.

      Sil
    2. Sn.Adsız 12:12,

      Siyaset bilimine meraklı bir okur-yazar olarak,sorularınızla ilgili bir kaç fikir ifade etmek isterim.Belki cevapları bulmamızda yardımı olabilir.

      Öncelikle bu soruların,abd’deki seçmen tercihinin nasıl ortaya çıktığını anlamak adına doğru ama eksik sorular olduğunu düşünüyorum.Bu eksikliğin ne olduğunu da,size kontra sorular sorarak açmak isterim:

      • abd’deki seçmen tercihlerinin sadece ekonomik durumla mı ilgili olduğunu düşünüyorsunuz/düşünmeliyiz?

      • Seçmenlerin;yani milyonların,yani kitlelerin her zaman rasyonel kararlar verdiğini düşünüyor musunuz/düşünmeli miyiz?

      • abd’nin siyasi partiler yasasının ve seçim sisteminin demokratik olduğunu düşünüyor musunuz /düşünebilir miyiz?

      • abd’de başkanın kim olduğunun ya da olacağının,dünyanın en büyük ekonomisinde,ne kadar belirleyici olabileceğini düşünüyorsunuz/düşünebiliriz?

      Nacizane düşüncem;
      Doğru cevaplar alabilmek için,doğru soruları sormak gerekir.
      Eğer sorularınızın amacı abd vatandaşlarının başkan tercihlerini(kimi neden seçtiklerini) anlamak ise,ekonomi,incelenmesi gereken başlıklardan sadece bir tanesi olabilir.
      Daha geniş bir perspektife sahip sorulara ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.

      Sil
    3. Joe Biden, ABD'deki emekli maaşlarını şimdiden arttırsa; Kasım'da yine seçilir mi?

      Ne dersiniz Mahfi bey?

      ;-)

      Sil
    4. Sadece kendi maaşını arttırmış olmanın avantajını yakalar.

      Sil
  10. Hocam tasarruf tedbirlerinde lirada bonkör kuruşta cimri davranılıyor?

    YanıtlaSil
  11. Emeğinize yüreğinize sağlık hocam, saygılar.

    YanıtlaSil
  12. Emeğinize sağlık hocam. Önerdiğiniz kitaplar gerçekten ilgi çekici. Özellikle James Joyce'un Dublinliler'i hakkında yazdıklarınız, Ulysess'ten sonra bu öykülere bir şans vermemi sağladı. Necip Turguter'in kitabı ise belediye şirketleri ve Sayıştay denetimi konusuna ilgi duyanlar için oldukça değerli görünüyor. Mehmet Şükrü Tekbaş'ın Yatırım El Kitabı'nın kapsamlı içeriği, yatırım konusuna derinlemesine girmek isteyenler için mükemmel bir kaynak gibi. İlknur Hatipoğlu'nun Diribal'ı ve Mine Ataman'ın I. Açlık Savaşı ise farklı bakış açıları ve içerikleriyle listeme eklediğim diğer kitaplar.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?