2024 Dünya ve Türkiye Ekonomisi Tahminleri

IMF’nin Bahar toplantısı başlarken yayınladığı Dünya Ekonomik Görünümü (WEO) raporunda 2024 için yenilenmiş tahminler yer alıyor. 

Öncelikle dünya ekonomisinin görünümünü 2022 ile karşılaştırmalı olarak paylaşalım:

Dikkati çeken ilk husus gelişmiş ekonomilerin dünya GSYH’sindeki payı hafifçe gerilerken gelişme yokundaki ekonomilerin payının hafifçe artmasıdır. İkinci olarak ABD’nin GSYH’deki payının artmasına karşılık Euro Bölgesinin payındaki gerileme dikkat çekicidir. Üçüncü önemli nokta Çin ve Hindistan’ın paylarının artmaya devam etmesidir. Türkiye’nin görünümünde bir değişiklik yoktur.

2023 yılına ilişkin bu görünümün 2024 yılında nasıl değişeceğine bakalım şimdi de. IMF, dünyanın 2024 yılında yüzde 3,2 oranında büyüyeceğini, bu büyümeye gelişmiş ekonomilerin yüzde 1,7’lik gelişmekte olan ekonomilerin de yüzde 4,2’lik katkı vereceğini tahmin ediyor. 2023 yılında yalnızda yüzde 0,3 büyüdüğü tahmin edilen dünya ticaretinin 2024 yılında toparlanarak yüzde 3 büyümesi bekleniyor.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerden seçtiğim bazı ülkelerin 2024 yılı üç önemli ekonomik göstergesini bir tablo halinde özetle aşağıda sunuyorum:

Gelişmiş ekonomiler arasında en dengeli durumda görünen ekonomi ABD ekonomisidir. Yüzde 2,7’lik büyüme oranı ABD’nin potansiyel büyüme oranına denktir. Enflasyon ise ABD Merkez Bankası Fed’in hedef enflasyon olarak aldığı yüzde 2’lik orana oldukça yakın bir düzeye doğru gerileme içindedir. ABD’nin cari açığı da geçmiş üç yıla göre çok daha makul bir düzeye gerilemiş görünmektedir. Euro bölgesine ilişkin tahminler parlak değil. Büyüme düşük. Euro bölgesinin lokomotifi konumundaki Almanya için 2024 büyüme tahmini yüzde 0,2, enflasyon tahmini de yüzde 2,2. Bu veriler 2024 yılında Almanya’nın stagflasyon içinde olacağına işaret ediyor. Japonya yaklaşık 35 yıldır yaşadığı durgunluktan 2024 yılında da çıkamayacak gibi görünüyor: Tek artısı her zaman olduğu gibi cari fazla verecek olması.

Gelişmekte olan ekonomiler içinde en parlak ekonomik görünüm Endonezya’ya ait bulunuyor. Büyümesi ideal oranda, enflasyonu gelişmekte olan bir ekonomi için oldukça iyi bir düzeyde ve cari açığı da kabul edilebilir bir yerde duruyor. 2022 yılında yüzde 10,5 cari fazla veren Rusya cari fazla vermeye devam ediyor ama doğal gaz satışındaki düşüş nedeniyle fazla oranı yüzde 2,7’ye gerilemiş görünüyor. Çin, pandemiden bu yana süren sıkıntılı dönemi 2024’de de atlatamayacak gibi duruyor. Büyüme oranı, iki haneli oranları bulan geçmiş yıllar büyümeleriyle karşılaştırılamayacak kadar gerilemiş durumda. Deflasyon içine girmiş olması da ayrı bir sıkıntı. Cari fazla vermekle birlikte fazlanın oranı son üç yıla göre gerileme içinde bulunuyor. Brezilya, son üç yılda yakaladığı büyüme ivmesini 2024 yılında kaybedecek gibi görünüyor.

IMF’nin tahminleri doğru çıkarsa Türkiye, geçen üç yılda ulaştığı yüzde 7,1 oranındaki büyüme hızı ivmesini 2024 yılında kaybedecek, enflasyon ise yüksek kalmaya devam edecek. Her ne kadar büyümenin yüzde 3,1’e gerilemesiyle enflasyonun yüzde 45’e ve cari açığın yüzde 2,8’e gerilemesi tutarlı görünse de benim tahminlerim daha farklı. Ben bu yıl Türkiye’nin yüzde 4 dolayında büyümesini bekliyorum. Bu beklentimin altında faizlerin düşük devam edeceği tahminim var. Eğer gerçekten de faizler enflasyonun altında kalmaya devam ederse tüketimin azalması, talebin düşmesi ve dolayısıyla enflasyonun denetim altına alınması mümkün olmaz diye düşünüyorum. Yılsonu enflasyonu IMF’nin tahminine yakın bir yerde çıkabilir (benim tahminim yüzde 50’nin üzeridir) ama bu enflasyonun düşüş eğilimine girmesinden değil büyük ölçüde baz etkisinden kaynaklanacak bir düşüş olacaktır. Dolayısıyla baz etkisi bittiğinde yükseliş ger gelir. Büyüme benim tahmin ettiğim gibi yüzde 4 dolayında olursa cari açık da yüzde 3,5 dolayında gerçekleşebilir. 


Veriler için kaynak:

IMF, World Economic Outlook, Steady but Slow: Resilience amid Divergence, April, 2024

https://www.imf.org/en/Publications/WEO/Issues/2024/04/16/world-economic-outlook-april-2024


Yorumlar

  1. Değerli hocam, yazınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Hocam çok teşekkür ederim sizin her blog yayınınızı ilgi ile okuyorum.Bilimden hiç bir zaman uzaklaşmadan yorumdan uzak sadece veri tabanlı görüşleriniz çok değerli.Yayınladığınız veri tabanında 2025 projeksiyonları da var çok iyimser tahminler olsa bile 2025 enflasyon tahmini %38 bu bile aslında doğru bir patikada gitsek dahi 4-5 yıl bu enflasyonla uğraşacağızı açıkça gösteriyor. demek oluyor ki bu sarmal döngü ve kaybolan denge içersinde ekonomimiz yeni denge noktasını bulasıya kadar çok yara alacağız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ olun.
      Böylesine karma karışık bir ortamda 2024 tahmini bile yapmak çok zor. O nedenle ben 2025 tahminlerine hiç bakmıyorum desem yeridir. Sevgiler.

      Sil
  3. Çok güzel açıklamışsın hocam emeğine eline sağlık

    YanıtlaSil
  4. Yazınız için teşekkürler, bir emekli olarak birikimlerimizi koruma yönünden önümüzü aydınlatıyor. Hocam Yanis Varoufakis'in son kitabı tekno-feodalizm konusunda ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ olun.
      Henüz okumadım kitabı.

      Sil
    2. Varoufakis tekno-anarşist.

      Sil
    3. Kendisi için Yanis muhtemelen sapkındır, ne de olsa Yannis ortodoks iktisatçı değil, o yüzden hayatta okumaz bu kitabı

      Sil
    4. Herkes sizin gibi değil. Sadece ortodoks iktisatçıların kitaplarını okusaydım Marx'ın bütün kitaplarını okumazdım. Ayrıca ben ortodoks değilim, hiçbir ekole, görüşe bağlı değilim. Bu tür bir bağlılığı özgürlük kaybı olarak düşünürüm. Saçmalanmadığı sürece her düşüncede doğru bir şeyler olduğunu düşünürüm.
      Varoufakis'in Kızımla Ekonomi Sohbetleri kitabını okudum. Çok beğendiğimi söyleyemem. Doğru düşünceler ve eleştiriler var ama genel olarak çok etkileneceğim görüşler değil.

      Sil
  5. Kim büyüyor acaba? Cumhurbaşkanı çıkıp "Faiz sebep enflasyon sonuçtur." diyerek NAS EKONOMİ'sine geçiş yaptığımızdan beri firma ihracat rakamlarımız %80 düştü. Yabancı durumumuzun farkında; burnuna demir geçirilmiş ayı gibi her istediği fiyatımızı düşürüyoruz. Maliyetler pahalı, ihracat rakamımız baskılanmış dövizden dolayı düşük. İşçilik kalemi arttı. Hammadde ve yedek parça sağlayan tüm tedarikçiler fabrikalarını kiraya verip üretimden çekilmenin kıyısında. Hizmet ve bankacılık sektörüyle büyüme oluyorsa 10 sene sonrasını düşünmek bile istemiyorum.

    YanıtlaSil
  6. Mahfi hocam, Amerika’nın kamu borcu Amerika için sorun yaratmaz mı? Küreselleşme nedeniyle dünya krizine neden olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Borç herkes ve her devlet için sorun tabii. Ama ABD'nin en büyük avantajı her türlü borcunu (iç ya da dış borç) kendi bastığı parayla ödeyebilmesi. Mesela bizim böyle bir avantajımız yok. Biz iç borcumuzu kendi paramızla ödüyoruz ama dış borç ödeyebilmek için ABD'nin bastığı parayı edinmemiz gerekiyor.

      Sil
    2. Anladım hocam. Peki kağıt basarak borçlarını ödeme döngüsü sağlıksız değil mi? Bu sistem devletler itiraz etmediği sürece sürebilir mi yoksa dağılmaya mahkum mu?

      Sil
    3. Mahfi Hocam gene çok güzel yazı hazırlamışsınız. Bu kadar net bir tespitler varken neden başka umutlar ararız hiç anlamıyorum. Çok teşekkür ederiz.
      17 Nisan 15:18 Adsız arkadaşım. tabi ki sağlıksız. Buradaki fark şu: Biz kendi paramızı çok basınca bir tek bizim canımız acıyor. Amerika bol basınca dünya terse geçiyor. Nitekim şu anki dünyanın durumu, üretilenin çok üstünde bir paranın sirkulasyonda olması, anlamsız zenginlikler boyutu (Tesla neden bu kadar değerli mesela?), savaş çığlıklarının yeniden artması, iklim sorunlarının kontrolden çıkması (aşırı ve anlamsız tüketimler sonucu , bkz: Fastfashion, SUVler). Dünya kapalı bir sistem, her aksiyonun karşı reaksiyon olarak bir bedeli var, ve Amerikanınkini hep birlikte ödüyoruz.

      Sil
  7. Turkiye ekonomisini anlamak için büyük resme bakmak gerekir. BOP kapsamında İran'ın istikrarsızlaştırılması gündemdedir. Bu nedenle AKP iktidarda tutulmaktadır. Ekonomi de benzer şekilde yürümektedir.

    YanıtlaSil
  8. Rahmetlinin durumu stabil :)

    Türkiye büyüdüğü sürece sorunlar büyüyor demektir.

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. Mahfi bey ne kadar doğru bilmiyorum ingiltere 37, abd 114, türkiye 25 milyar $zarar etmiş. Enflasyon bu şekilde düşmesi tercihmi deneymi 3 yılda %35 düşmüş olacak. Enag enflasyonu doğruysa imf neden bu kadar düşük enflasyon hesapliyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrudur. Bazı merkez bankaları 2023'de faizleri artırdıkları için zarar ettiler. Faiz artınca tahvil değeri düşer. Bu merkez bankaları ellerinde tahvil bulundurduğu için zarar ettiler. Bizim merkez bankasının zararının temel nedeni ise kur korumalı mevduat uygulaması.
      IMF, daima resmi kurumların verisini esas alır. Kendi başına ülkeler için hesaplama yapmaz ya da resmi veri dışındaki verileri esas almaz. IMF için Türkiyedeki veri kaynakları TÜİK, Hazine ve M. B, TCMB, BDDK gibi resmi kurumlardır.

      Sil
  10. Sayın hocam, yazınız için çok teşekkürler,bu ve benzeri yazılarınızın devamını sabırsızlıkla bekliyorum, saygılarımla

    YanıtlaSil
  11. SAYIN HOCAM HÜKÜMET REZERV PARA BİRİKTİRMEYE BAŞLADI İSE, EKONOMİ NORMALLEŞMEYE BAŞLADIMI DERSİNİZ.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz bir normalleşme görüyor musunuz? Görüyorsanız tamamdır.

      Sil
  12. Günümüzü çok güzel özetleyen yazınız için sağolunuz.Üretim artmadıkça fiat dengelenmesinin sağlanması zor görünüyor. Sanki piyasadaki özellikle gıda maddelerindeki fiat artışları artık enflasyondan bile bağımsız hareket ediyor. Bu durumun düzelmesi ile ilgili bir ışık da yok gibi..

    YanıtlaSil
  13. Hocam. Dünya treninin vagonu muyuz? Dünya filosunun gemisi miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanki gemiye bağlı olup da arkasından giden filikalardan biri gibiyiz.

      Sil
    2. arada sırada filika dalgalarla su ile doluyor batmayalım diye suyu avuçlarımızla dışarı atıyoruz

      Sil
  14. Amerikan filmlerinde görüyoruz yaşlı yalnız kalmış emekliler aldıkları maaş ile bir odalı ev kiralayıp yaşıyorlar Türkiyede 10bin TL alan bir emekli ayni şekilde yaşayabildiği zaman hayat normale dönmüş demektir.Çünkü bu AKP den önce mümkündü.

    YanıtlaSil
  15. Karacigeri bitmis bir adam ilaclarinı alırken her aksamda alkole devam etse işe yararmı dersinz ...maliye tarafindan genişlerken para politikasindan bu isin duzeleceginj beklemek saçmalik ötesi..sayın hocam bırakın 26 27 tahminlerinide..bizim ekonomi yönetimi yumurtami tavuktan tavukmu yumurtadan ikileminden cikamadi biri faiz sebep dedi digeri kur sebep dedi simdiki talep dedi sonra oda kurun bogazina yapıstı...sorunun sistem oldgunu söylesem yanlışmı olur?

    YanıtlaSil
  16. SAYIN HOCAM,HÜKÜMET 3 YILLIK OVP' İN SONUÇ VERMEYE BAŞLADIĞINI SÖYLÜYOR.GÖRÜŞÜNÜZ NEDİR.

    YanıtlaSil
  17. Türkiye içinde bulunduğu Ekonomi , Hukuk , Eğitim , Sağlık vs sistemine müstehaktır. Seçimini öyle yapmıştır. Söyleyecek başka söze gerek yok.

    YanıtlaSil
  18. Hocam . Muazzam bir bilgi hazinesi . Dünyada neredeyiz . Çok güzel bir sınıflandırma . Yıllar itibari ile nereye gidiyoruz çok güzel tablo. Çok teşekkür ederiz . Ayrıca ne çok takipçiniz var Bir günde gelen yorumlara bakın . Allah sizi başımızdan eksik etmesin . Bunların bir kısmını da olsa Sayın Şimşek okusa ne iyi olur . Hem sizin hem de bizlerin fikirleri yorumları . Muazzam Muvaffak GÖZAYDIN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Sayın Şimşek bunları biliyordur muhtemelen ama onun bilmesiyle bu işler çözülmüyor.

      Sil
  19. Sayın Hocam merhabalar , IMF , TCMB gibi bazı kurumların paylastığı verilerin yanında CB yardımcısı Cevdet Yılmazın " Yüksek Gelirli Ülkeler Ligine Geçiş" şeklindeki açıklaması bir siyasi kaygılarla yapılan bir açıklama olmanın yanı sıra bu yönde bir duruma dayanak olacak bir çıktı var mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir veri yok. Türkiye üst - orta gelirli ülkeler arasındadır o da GSYH'sini kuru düşük tutarak yüksek göstermesinden ve sığınmacıları saymayarak kişi başına gelir hesaplamasından kaynaklanıyor.

      Sil
  20. Sn.Hocam,
    Sonuna kadar haklısınız,yılın ikinci yarısından itibaren enflasyon baz etkisiyle ve kağıt üstünde hızla düşmeye başlayacak,politika faizi enflasyonla eşit veya %10 üstünde kalacak,bu arada fiyat artışları talep etkisiyle artmaya devam edecek.Bir süre bu şekilde devam edilecek,orta direğin fakirleşmesi sürecek,zengin daha zengin olmaya devam edecek.İktisat biliminin en temel kuralları bile bizim ülkemizde çalışmıyor.Talep artıyor-Fiyat artıyor-Satış artıyor.Kâr da artıyor fakat vergi toplanamıyor.
    Türkiye her alanda meydana gelen bozulmanın ekonomiye olan yansımalarını yaşıyor.Ülkedeki ilçe belediyelerinde oluşturulan ortamları,servet transferlerini görüyoruz,uçağın inmediği onlarca havaalanı,araç geçmeyen köprülerin paraları,fakirden alınıp zengine verme,yeni zengin yaratma işlerinin nasıl çalıştığını herkes görüyor.Tüm bunlara ek 10 yıldır milyonlarca sığınmacıya bakılıyor.
    Ekonomi yönetimi şu an Amerika’da para arıyor,asıl para kaynağı bu ülkenin rant zenginlerinde,vergi kaçıranlarında,son 2 yılda cirolarını 10’a katlayan şirketlerde,değeri 10 kat artan arsa,konut,iş yeri sahiplerinde.Bu kesimlerden rant vergisi alınsın ihtiyaç olan para toplanır.Ama bunlar asla yapılmayacak çünkü sistem bu odakları besleme üzerine kurulmuş.
    Saygılarımla,Fatih Gülşen

    YanıtlaSil
  21. Hocam çok teşekkürler. Anlamadığım bir şey var. Rusya gsyh dünyadaki yüzdesi sabitken. İhracat payı düşerken, bir cok gelişmiş ülkede büyümesi düşükken bunlarda 3.2 lik büyüme gerçek mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğal gaz geliri var, azalmış olsa da cari fazla veriyor ve üretim yapıyor.

      Sil
  22. et fiatlari nolcak

    YanıtlaSil
  23. Hocam merhabalar, sizde yakup kepeneğin Türkiye Ekonomisi kitabının pdf’i var mı acaba ? Öğrenciyim , malum kitaplar çok pahalı. İlerleyen yıllarda yakup beyin kitabını almayı düşünüyorum. Kamu sınavlarına hazırlanıyorum hocam. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  24. Hocam . Yanıtlayan kişiler de çok akıllı yorumlar yapıyorlar . Moralim yükseliyor . Böyle vatandaşlar da var diye . Bu insanları nasıl cezbettiniz . Bu model ile çalışmak bayağı güzel . Followun arkAsıona takılmak biizi sınırlıyor . Ama başka bir lokasyonda olsa da aptallar dadanır siteye . Saçma saçma yorumlar gelir . Muvaffak Gözaydın

    YanıtlaSil
  25. ENFLASYONU DUSURMEK ICIN YAPILMASI GEREKENLER

    1 – ımf ile anlaş.
    2 – türk lirası’nı en az %50 devalüe et ve dalgalı kur rejimine geç.
    3 – tl mevduatta pozitif reel faize geç.
    4 - süper bono çıkar. kkm’yi bir gecede ortadan kaldır.
    5 – sermaye kontrollerini kaldır. swap piyasasını yabancılara aç.
    5 – spk ve bddk üzerindeki politik kontrolü sonlandır. siyasi atamalara bir son ver. tcmb bağımsızlığını anayasal güvence altına al. ppk üyeleri 5 yıl süreyle görevlerine gelsinler. hiçbir üye kararname ile görevden ile alınamasın. görevden alınabilmeleri için meclisin 4’te 3’ünün onayı gereksin.
    6 – mali kuralı getir.
    7 – kamu ihale kanunu’nu avrupa birliği mevzuatı ile uyumlu hale getir.
    8 – vergi usül kanunu’nu yırtıp çöpe at. devrim gibi bir vergi reformu yap.
    9 – siyasi tutuklular serbest bırakılsın.
    10 - erdoğan 2028’de aday olmayacağını açıklasın.
    11- MB bagimsiz kil para basimina son ver
    12- Kamu yatirimlarini dondur
    13- memur alimina son ver

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Helal bunlar uygulanırsa Türkiye batar.Dövizi/ %50 devalüe ediyorsun kkm dekilerin dövizleri otomatikman %50değetleniyir.Süper bono çıkarıyorsun bir %100 de ordan kazanıyorlar.Devalüasyon yapacaksan Faizleri neden arttıracaksın.Yatırım yapar mı insanlar yüksek faize devam.Oh ne güzel.Yüksek faizde Bist'e girer mi insanlar..Yatırım yapar mı ?

      Sil
    2. Vergi de güzel tespit caydırıcı cezalar olması lazım sanki suça teşvik gibi cezalar ve çoğu yer %1 vergi oranı ile fiş kesiyor bu cezaların ve vergi dairesinde yatan memurların saha ya inmesi lazım birde şu var kamuda inanılmaz derecede gizli işsizlik var tabiki bunların maaşı da garip vatandaşlar dan çıkmaktadır teşekkürler.Hocam önerisi sayesinde okumak fırsatı oldu iyikide önermiş iktisat öğrencilerinin mutlaka görüp okuması gerek bütün emek veren hocalara saygılarımı sunuyorum

      Sil
  26. Hocam mevcut kur rejimini nasil tanimlarsiniz?
    Suandaki kur dalgali kur mudur sizce?

    YanıtlaSil
  27. Bakliyat urunleri fiyatlarinda onumuzdeki donemde bir zam dalgasi bekliyor musunuz

    YanıtlaSil
  28. Degerli hocam, ben eski bir ogrencinizim ve bir sorum var. Faiz artirimi ile olusan ek maliyeti bankalar ve MB nasil odemeyi planliyor? Bildigim kadariyla rezerv yok. Eger borc alacaklarsa ya da para basacaklarsa bu faiz artirimi enflasyonu ve kuru dizginlemeyecektir. Oyle degil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç kuşkusuz kredi faizlerine yansıtacaklar. MB'nin işi zor.

      Sil
    2. Hocam faiz yüksekte iken kimse kredi almak istemez ozaman nasıl olacak

      Sil
  29. Yanıtlar
    1. Kutup yildizi kuzey yarim kurede her zaman Kuzey'i gosterir.

      Sil
  30. Değerli görüşleriniz için çok teşekkürler hocam.
    İran İsrail mevcut gerilimli süreç sonucu ortaya çıkabilecek ticari ve ekonomik risklerin ülkemiz büyüme, cari açık ve enflasyonuna etkisi hakkında düşünceniz nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok büyük bir etkisi olacağını sanmıyorum. Tek sorun petrol fiyatlarının artacak olması.

      Sil
  31. Hocam memleketimizde toplumsal muhalefet gelişiyomu?

    YanıtlaSil
  32. Hocam krizi fırsata çeviren kesimler hiç bitmesini istermi?

    YanıtlaSil
  33. Hocam piyasada imam cemaat ilişkisimi var?

    YanıtlaSil
  34. Elinize sağlık hocam. Gelişmiş ekonomilerdeki istikrar ve dengenin yanı sıra, gelişmekte olan ekonomilerin potansiyelini de vurguluyorsunuz. Özellikle ABD'nin güçlü büyüme oranı ve Euro Bölgesi ile Japonya'nın karşı karşıya olduğu zorluklar belirginleşiyor. Endonezya'nın olumlu bir tablo çizmesi dikkat çekerken, Çin'in zorlu bir dönemden geçtiği ve Brezilya'nın büyüme ivmesini yitirmekte olduğu ifade ediliyor. Türkiye için ise farklı bir senaryo öngörülüyor, özellikle faiz politikasının önemi vurgulanıyor. Çok teşekkür ederiz hocam sağolun.

    YanıtlaSil
  35. Hocam CB biz bitti demeden bitmez 40% oy aldık seçmenimiz seçime gelmedi birinci biziz diyor CB erken genel seçime gidiyoruz ve şu andaki başkanlık sistemine hiç dokunmayacağız dese ve erken seçim kararı alsalar ( TL USD Enflasyon Faiz ) ne olur sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Piyasa belirsizliği sevmez, o nedenle yukarıya doğru kıpırdanır.

      Sil
  36. Mahfi Hocam Japonya’da süregelen bir “Durgunluk” olduğundan bahsetmişsiniz, kamuoyunda Japonya refah düzeyi yüksek insanların iyi koşullarda yaşadığı bir ülke olarak biliniyor fakat “Durgunluk” dendiğinde günlük hayatta bizler işlerin yolunda gitmediği mesajını alıyoruz. Ekonomik durgunluk olmasın rağmen refah seviyesinin yüksek olması bir çelişkinin ürünü mü yoksa ekonomi biliminde “Durgunluk” günlük hayattakinden daha farklı durumlara mı işaret ediyor? Yazınız için teşekkürler, sevgiler saygılar…

    YanıtlaSil
  37. Türkiyedki enflasyonun ana nedeni büyümenin cari açık artırma pahasına takiben oluşmasıdır ,yani artan ihracat artan enflasyonu getirmesidir ,tiyatro ama bir gerçek

    YanıtlaSil
  38. Mahir bey tespitler güzel de yazılarını okuyunca bu memlekette hiç mi iyi bir şey olmuyor demeden geçemiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iyi şeyler olmaz olurmu hiç mutlu azınlık iyi şeyler yaşıyor tabiki her gün medya YERLİ halkın gözünün içine sokuyor ıstakoz-rolex-3-4 yerden alınan bankamatik maaşlar-2023 de 4 defa müteahhidlere zam-lüx araç-konut lar-mücevher ve mercedes reklamları-jakuzi makam odası-vb.vb

      Sil
  39. Hocam aslında 10 senedir gelişmekte olan ekonomi filan değiliz belki gelişmeye aday bir ekonomiyiz.

    YanıtlaSil
  40. Sayın Hocam çok şanssız bir YERLİ halk ız.

    YanıtlaSil
  41. Hocam, Finansal bilimler fakültesinde bankacılık lisans öğrencisiyim. Kendimi mezun olana kadar maksimize edip memlekete faydalı olmak ve üst makamlara gelmek istiyorum. Bu yolda hem iktisadi olarak hem de entelektüel olarak toplu ve tam bir kitap okuma listesi paylaşabilir misiniz? Ayrıca önereceğiniz programlar, teknikler..vb var mı? Gerçekten bir kariyer yol haritası istiyorum, saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://www.mahfiegilmez.com/2014/10/universite-suresini-nasl-degerlendirmeli.html

      Sil
    2. hocam yanıtınız için minnettarım. Saygılarımla...

      Sil
  42. Hocam ekonomide yeni krizler üretme potansiyeli nedir?

    YanıtlaSil
  43. Türkiye ekonomisi hakkında özet tek cümle
    Dolar endeksi DXY değeri düşünce çok tüketen ve çok mutlu olan,
    DXY değeri düşünce az tüketebilen ve öfkeli olan bir ülke.

    YanıtlaSil
  44. Hocam restoran ve kafe boykotunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl sorun onları bu fiyatları talep etmeye iten yanlış ekonomi politikasıdır. üç yıl önce enflasyon buralarda değilken kimse böyle anormal fiyat istemiyordu.

      Sil
  45. Hocam ekonominin patlak gitmesinin asıl sebebi kamudaki delikmidir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir sebebi o. İkincisi de ekonomi politikasının yanlışlığı.

      Sil
  46. Hocam akşam bloombergde..emekli maaş ve asgari ücret artışları enflasyonu arttırır görüşleri büyük bir palavradır..%1-2 dir bunun oranı..öyle ortamlarda da insanlar daha masraflı oluyor diye zaten evde yemezler,dışarda yemek çok daha ucuzdur zira.şu anda türkiyede öyle bir durum var mı?seklinde bir görüş belirtildi..ben burdaki bağlantıyı çözemedim,hocam ne demek istenildiğini açıklayabilir misiniz lütfen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne denmek istediğini anlayamadım. Ama ücret artışları enflasyonu artırır, Bunun palavra olduğu söylemi doğru değil. Mesele şudur: Ücret artışları enflasyonu artırıyor diye ücretleri baskılamak yanlıştır. başka taraflardan çözüm bulup onu telafi edip enflasyonu düşürmeye çalışmak lazım.

      Sil
  47. Turkiyenin iktisadi sorunlarının ve bilhassa da enflasyon sorununu kalici sekilde ortadan kaldiramamasinin temelinde kendi ic piyasasindaki talebi bile tam olarak karsilayamayip ve buna paralel arz açığı yasarken ayni anda disa acik ve küresel rekabete girme kararidir. Ayrica bunu da ithal ikame politikasini terkederek yapması ayrı bir fecaattir.

    YanıtlaSil
  48. Türkiyenin en büyük sorunu yönetimdir yönetimler şeffaf çoğulcu demokratik çağdaş ve ilerici olmalıdır arz sorunumuz teknoloji-üniversite-milli eğitim-piyasa sisteminin birlikde çalışamamasındandır milliyetçiyiz demek dış ticaret fazlası vermek demekdir yönetimler ve çevresi rant-talan sistemi devlet deniz yemiyen keriz sistemi ile çalışdığı için on yıllardır enflasyon-imf ile ezik ülke sınıfındayız.
    Halk ne zaman ülkedeki halkın ezikliğini ortadan kaldırıp normal hayata halkımızı getirebilecek sistemi yaratabilecek insanların nasıl insanlar olması gerekdiğini anlayabildiği zaman ezikliğimiz bitecek.

    YanıtlaSil
  49. Elinize sağlık hocam. IMF'nin Dünya Ekonomik Görünümü raporundaki tahminler gerçekten ilginç. Gelişmiş ekonomilerde büyümenin düşük kalması, özellikle Euro Bölgesi'nin sıkıntıları dikkat çekiyor. Gelişmekte olan ülkelerden Endonezya'nın iyi durumda olması sevindirici, ancak Türkiye için öngörülen büyüme hızının düşüşü endişe verici. Enflasyonun yüksek kalması ve cari açığın artması olasılığı da göz ardı edilmemeli. Bu tahminler, ekonomik politikaların gözden geçirilmesi gerektiğini bir kez daha gösteriyor. Kısacası, dünya ekonomisi belirsizliklerle dolu ve dikkatli olmak gerekiyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?