Türkiye Ekonomisi: Mart 2024 İtibarıyla Özet Görünüm

2023 yılı büyüme oranı: % 4,5

GSYH 26.276 milyar TL  / 23,48 2023 Ortalama Kuru = = 1,119 milyar USD (Sığınmacıların mal ve hizmet üretimi dâhil.)

KB Gelir 13.110 Dolar (sığınmacılar kişi başına gelir hesaplanırken nüfusa dâhil edilmiyor.)

Tüketim artışı % 12,8, tüketim harcamalarının GSYH içinde payı % 60. 

Enflasyon, Şubat 2024

12 aylık TÜFE % 67,07

1.      Arjantin: % 254

2.      Lübnan: % 177

3.      Türkiye: % 67 

İşsizlik: Yüzde 9,1, Geniş İşsizlik: % 26,5 (2023 Yılı Ocak Ayında % 21,9 idi.) 

Bütçe açığı Ocak ayında 151 milyar TL (2022 yılının toplam yıllık bütçe açığı 143 milyar TL idi.) Şubat ayında 2 aylık nakit açığı 405 milyar TL (2023 Şubat iki aylık açık 226 milyar TL idi.)   

Türkiye’nin dış borç stoku (eldeki son veri olan 2023 yılı üçüncü çeyrek sonuçlarına göre) 483 milyar dolar. Bunun 242 milyar dolarlık kısmı özel kesime ait. 

Cari Denge Ocak 2024 itibarıyla 12 aylık olarak 37,5 milyar dolar.

İhracat 2023 yılı Ocak ayına göre 500 milyon dolar artarken ithalat 7,6 milyar dolar azalmış. İthalattaki bu düşüşün 3,9 milyar dolarlık kısmı altın ithalatındaki düşüşten kaynaklanıyor. Kalanı da başta enerji ithalatı olmak üzere diğer malların ithalatındaki azalmadan geliyor.

Böylece cari açıkta da 2023 Ocak ayına göre 7,8 milyar dolar düşüş yaşanmış.

Turizm geliri 2023’de 54,3 milyar dolar oldu (2022’de 46,5 milyar dolardı.) 

TCMB brüt rezervleri 1 Mart 2024 tarihi itibarıyla 130,9 milyar dolar düzeyinde. Brüt rezervlerde yılbaşına göre 10,1 milyar dolar, net rezervlerde 14,5 milyar dolar azalma, swap hariç net rezervlerde de 10,3 milyar dolar bozulma var. Swaplar hariç net rezervler eksi 47,8 milyar dolar.

  

Yorumlar

  1. Halk ağır vergiler altında eziliyordu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sonra bir yiğit çıktı Kasımpaşa'dan, daha da ağır vergiler koydu,
      halk mutluydu, gelecekten umutluydu.

      Sil
    2. Hüseyin Toprakçı14 Mart 2024 20:10

      Gerçek olmayan sabunlanmış rakamlarla bile çok berbat bir ekonomi

      Sil
    3. ardından kardeş dediler, Suriyeli itelediler, ticaret dediler merkezin rezervi erittiler, proje dediler yap-işlet-devreti yapıştırdılar, zarar etti dediler kitleri yediler.
      halka daha da ağır vergileri yüklediler. (ben sıramı savdım)

      Sil
    4. Hocam nakit açığı ilk iki ayda dramatik bir artış göstermiş. Sebebi ne olabilir?

      Sil
    5. Valla ömrümüz masal gibi geçiyor :))

      Sil
    6. hocam mevduat faizlerinin artması da enflasyonu körüklemez mi ? burda artık devalüasyon olması gerekmiyormu?

      Sil
  2. Elinize sağlık hocam. YAZIK.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yabancı özel sektörde sorumlu yönetici olarak çoktan işten atılırdım... Ço yazık

      Sil
    2. Turkiye yeni sömürge bir ülkedir. Yaşanan derin ekonomik kriz küresel tefecilerin ve onların yerli kuklalarının ekonomik ve siyasi politikalarının sonucudur. Bu gerçeği kavramadan hiç bir doğru tesbit yapmak mümkün değildir.

      Sil
    3. Katılıyorum.

      Sil
    4. laikler yememiş içmemiş biriktirmişler,
      tüm malları yemek dincilere nasip oldu,
      laiklerin yaptığı bi hatayı affetmediler,
      şimdiyse ortada laik bırakmadılar.

      Sil
  3. Sayın hocam genel görünüme bakarak Mart 2023 e göre nasıl bir noktadayız; sorunlar büyüdü mü, yoksa daha mantıklı bir yola girildi mi? İki seçim arifesi olarak basıl kıyaslayabiliriz anlamak için soruyorum, zira buradaki paylaşılan bazı rakamlar doğru bilgiye işaret etmemesi için sunulmuş rakamlar olabiliyor ülkemizde.

    Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorunlar çok büyüdü. Burada işin yalnızca ekonomi yönü var. Sosyal, siyasal sorunlar da çok büyüdü.

      Sil
    2. Seçim ertesi deval bekliyor musunuz sayın üstadım ?

      Sil
    3. Mahfi Hocam Selamalar, Standart Chartered'in 2030'da Dünya'nın en büyük 10 ekonomisi tahmininde, Türkiye'ye 9,1 Trilyon usd ile 5.sırada yer vermesine dair bir yorum yapmanızı (önceki yazılarınızda yer verdiyseniz atlamış olabilirim o durumda sorumu görmezden gelebilirsiniz) rica edebilir miyim? TR'nin 1,1 Trilyon GSMH'dan 6-7 senede 8,27 katlık bir büyüme gerçekleştirmesi 'ihtimaline' % kaç ihtimal verirdiniz? Saygılarımla...tayfun https://www.lazagaleta.com/magazine/economy/the-worlds-largest-economies-in-2030/

      Sil
  4. Hocam seçimlerden sonra hükümet den bir yapısal reform bekliyormusunuz? TÜIK, MB, BBK gibi kurumların bağımsızligı, hukukun üstülüğü, șefaf hesap verebilir yönetim anlayışı olabilir mi? Güven olmassa bu krizden nasıl çıkacağız. Faizler enflasyon dan düşük yabancı gelirimi? Teşekkürler selamlar

    YanıtlaSil
  5. Kamçılanmaktan bıktık. 🙂

    YanıtlaSil
  6. Sayin hocam, brut rezerv, net rezerv ve swap iliskisini yazdiginiz, bu kavramlari acikladiginiz bir yaziniz mevcut mu ? Eger bu konuya derinlemesine deginmediyseniz bizleri aydinlatmak ister misiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://www.mahfiegilmez.com/2022/10/merkez-bankas-rezervlerinde-son-durum.html

      Sil
  7. Hocam biz bu satılan rezervleri nasıl toparlayacağız?Cevaplarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  8. Hocam dolara, faize müdahale etmek yerine her şey serbest piyasaya bırakılsa ve hiç müdahale edilmese bu bizim için uzun vadede daha iyi olmaz mı? Dolara müdahale edilince insanlarda dolar artacak beklentisi oluşuyor ve herkes ona göre fiyatlıyor. Yani düşük tutmanın anlamı kalmıyor. Faiz de reel getiri sunmadığından pek tercih edilmiyor. Tünelin sonu bu gidişle bana bile hiç parlak görünmüyor. Algı değişmediği sürece 100 milyon insanı kontrol etmek bence mümkün değil. Bu şekilde müdahale edilierek nereye kadar gider veya mutlu sona ulaşır mıyız? Şu an uygulanan para politikasından umudunuz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ama o zaman GSYH ve kişi başına gelir düşük görünür. Yani görünüm bozulur. Hükümet için gerçek durumdan çok görünüm önemli olduğu için piyasaya bırakılmıyor.

      Sil
    2. Çok güzel yorum ağzına saglık tebrikler

      Sil
  9. SAYIN HOCAM, SIKI PARA POLİTİKASI, ETKİSİNİ GÖSTERMEYE BAŞLADIMI. 2.ÇEYREKTEN SONRA ENFLASYONDA DÜŞME EĞİLİMİ HIZLANIRMI.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıkı para politikası mı var?

      Sil
    2. Gecenki genel secim gecesl yurt disindan kucuk elektroninik urunler lle. Robot supurge turevlerlne 10-200 dolar vergl getirmislerdl, secim gecesi olmasi llgincti, ayni davranis olablir mi hocam

      Sil
  10. Gayet iyi diyebiliriz dimi hocam bir dönem daha hükümete şans verilmeli. Muhalefet gelse daha kötü olacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bektaşiye iki testi şarap vermişler "bunları tat ve hangisinin daha iyi olduğunu söyle" demişler. Bektaşi birinci testiden bir yudum almış sonra ikinciyi gösterip "bu daha iyi demiş." "İkinciyi tatmadan nasıl böyle diyorsun" diye sormuşlar o da "bundan kötüsü olmaz" diye yanıtlamış.

      Sil
    2. Laik devlet halk ın doğruyu görmesi için gerekli olmazsa olmaz dır asla esnetilmemeli yönetimler halkı mutlu etmek için seçilmeli mutlu edemiyen yönetim özür dileyip başkalarına yönetimi bırakmalı Laiklik Atatürk zamanındaki gibi uygulanmalı devlet ve din karışırsa halk asla doğruyu göremez ve kötü yönetilen halkın geleceğe bakışı kötüleşip dini duyguları bozulur yoldan çıkışlar başlar ve bu geriye döndürülemez.

      Sil
    3. ☺️
      Bektași'nin ruhu șad olsun.
      Buffett'ın azca ortağı ve çalıșanı 100'ünde gibi ölmeden kısa süre önce:
      "Dünya ekonomisini yönlendiren güç para değil, kıskançlıktır." demiști, daha iyisini yapmaya çalıșmak yerine fesatla gözetliyor gibiler, iplere yapıșmıș olanlar 💔

      Sil
  11. Hocam selamlar. Merkez Bankası tarafından piyasada döviz kurlarının baskılanması gibi bir düşünce var toplumda. Acaba Gamze Hanım bu konuda olumsuz bir yanıt mı veriyordu da bu tiyatro ile oyundan çıktı diye düşünmüyor değil insan..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok zannetmiyorum.
      Liyakat ve kurallara bağlı çalışmayan her kurum ve sistemde dedikodu çıkar.
      Her türlü dedikoduya açık bir çalışma ortamı var.

      Sil
  12. Değerli yazınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. Çok Değerli Hocam,
    Objektif şekilde resmi paylaştığınız için teşekkür ederiz.
    Bu bir şirket bilançosu olsa, acil elden çıkarılması gereken hisse değerlenmesi yapılır, bu şirket ileriki yıla kendini döndürür mü diye sorardık. Durum özetle çok sıkıntılı, finasman maliyetleri ister döviz ister TL çok yüksek; bir yıl dönse de sonrası normal işleyişle pek zor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu bilanço bir şirkete ait olsa zombi şirket diye tanımlanıyor ve yöneticisi işten çokdan atılmış olurdu

      Sil
    2. Korkarım tüm Orta Doğu'da durum o. Bulunduğumuz ülke Ürdün'de yașam o kadar pahalılaștı ki, bir irice greyfurta 523 Fils ödedim. Bir yumurta 100-120 Fils(5-6tl) Benim için gerekli bir meyve olan taze ananas 6-9,5 USD'a, bizdeki gibi ithal beyaz peynirin kilosu 18-20 Dinar'a satılıyor. satılıyor. 820-1.000try? Petrol sınır komșudan, ama Türkiye fiyatında. Șu an 1JOD 45, 63TL.

      Sil
  14. Hocam rakamların hiçbiri gerçeği yansıtmıyor hepsi algı yönetimi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu durumda bile görünüm kötü, gerisini siz düşünün.

      Sil
  15. Ülke yüksek enflasyonda Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü. Gençler işsiz, emekli perişan vaziyette, ülke kötü yönetiliyor. Ülkede adalet yok, liyakat yok. Tüm istatistiklerde yerlerde sürünüyoruz. Buna rağmen halktan oy istiyorlar. Utanmıyorlar. Oysaki istifa etmeleri gerekir. Sorsanız, Avrupa bizi kıskanıyor derler. Bütün başarısızlıklarını ört bas etmek için her sıkıştıklarında din ve milliyetçilik istismarı yaparlar. Oysaki bunların dini Kuran'daki din de değildir. Sonradan uydurulmuş sünnilik dinidir. Milliyetçilik ise Atatürk milliyetçiliği gibi kapsayıcı değildir. Çünkü oy yoksa hizmet de yoktur. Ne var ki halk akılsız olunca, ülkenin ne kadar geriye gittiğine kör olunca, sağır ve dilsiz (tepkisiz) olunca semer vuran çok olur, insan eşek olunca.

    YanıtlaSil
  16. Tr de bulunan herkes maddi veya manevi,net zarar içindedir..

    YanıtlaSil
  17. Hocam ekonomik olarak 'lübnanlaşma' ne demek? O yolda ilerlediğimizi söyleyen ekonomistlere katılıyor musunuz? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tür benzetmeler çok yapılıyor. Bir ara Arjantine benzetiliyordu sonra Venezuela oldu şimdi de Lübnan. Benim görebildiğim Türkiye'nin sosyal, siyasal yaşam olarak ve ekonomi olarak her geçen yıl bilimden ve gerçeklerden uzaklaşarak kötü bir yolda ilerlediğidir.

      Sil
    2. Atatürk ün gösterdiği yoldan çıkmamız nedeni ile ülke kötü duruma düştü ama buna yol açanlara göre çok iyi yoldayız.

      Sil
    3. Ben o kadar umutsuz değilim, I yeter ki, tek ișleri çöktükleri ülkeleri soyarken dokundukları her yeri yalanlara dayandırarak yakıp yıkan
      , and șirketlerin kölesi olmuș dünyayı göklerden ölüm yağdırmaktan, olanı berbat etmekten bașka becerisi olmayan, kendi ülkelerinin de alt yapısını yenilemeye bütçesi yetișmeyen, kendi toplumunu da, her yeri de hurafelere inananlara teslim ederek keyiflerince soyabileceklerine inanan agresif cahillerin I ellerinde gibi gezegenimiz aniden uzaylıların yönetimine geçer de, tümüyle ölmeden kurtulur dilerim. 🙏

      Sil
  18. Sayın Hocam. Bu durum iktidarın dışındaki başkalarının da işine yarıyor mu? Cevap Evet ise bu kesim kimlerden oluşuyor. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslına bakarsanız bütün toplumun işine yarıyor. Derecesi farklı. Normal olarak böyle bir durumda acı reçete uygulanması lazım. Uygulanmıyor. Herkes az çok bu bol keseden harcamaktan yararlanıyor. Tabii en üst gelir grupları daha çok yararlanıyor.

      Sil
  19. Mahfi bey kobiler can cekisiyor su anda. 50 milyon tllik ipotege kamu bankasi sadece 1 milyon kredi kullandiriyor. Bu oran farki secim sonrasi buyuk bir kur patlamasina isaret olabilirmi. Tefeci faizi ile bile kredi bulunamiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seçimden sonra nasıl bir politika uygulanacağına bağlı.ç Böyle devam etmeye kalkarsak her şey olabilir.

      Sil
  20. Murat Bozdoğan14 Mart 2024 10:31

    Çalışanlar son 2 yılda çok ciddi zamlar aldı durumları iyi.
    Büyükşehirde kirada yaşayan emeklilerin durumu kötü, diğerlerinin iyi.
    Döviz açığının dış politikaya yansıması çok kötü. Herkesin ayağına gitmek durumunda kaldık. Onur kırıcı. Gazze'de olan bitene bile ses çıkaramıyoruz.
    Geleneksel aile yapısı sayesinde işsizlik oranı çok yüksek olmasına rağmen sosyal patlamalar görmüyoruz.
    Gelir dağılımı gittikçe bozuluyor. Acil vergi reformu gerekli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emeklilerimiz, son duruma göre yıllarca ödedikleri primin karșılığını alamadıklarını ifade ediyorlar. (Ben hakkımı zaten eksik alabiliyordum, yabancıyla evliyim, 3 çocuğum için 2.100 günümü düșürmedi SGK. Ve yıllardır maașımdan sağlık ilgili kesiliyor, oysa hizmet almıyorum.)
      Emeklilik birlikleri, üyelerinin yasal hakkını hem de kıș ortasında,
      onlara haklarını vermeyen kurumları Anayasa Mahkemesi'ne verebilir mi? Neden vergilerimizle hükümetimizin üst düzeylerdeki uluorta fahiș lükslere ödenekler verilebilirken bize hakkımız olan verilmiyoru yargıya tașıyamıyor mu birliklerimiz?

      Sil
    2. Murat Bozdoğan20 Mart 2024 17:11

      Anayasa Mahkemesinde yakında başkanlık seçimi var. İktidarın mahkeme üyeliğine paraşütle indirdiği biri var. O başkan olursa mahkeme iktidarın aleyhine olacak hiçbir karar almaz. Yani oradan ümidinizi kesin.

      Sil
  21. Sayın hocam ithalat düşerken ihracatın nisbeten zayıf kalmasını ,ekonomik yavaşlama olarak okuymalımıyız enerji aramali hammade ithalatındaki düşüş önumzdeki günlerde carkların yavaşlayacagı issiligin artacagına ışaretmidir?nitekim tekstil olmak uzere bir cok sektorde sıkıntı var?saygilar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet üretimde düşüş var. Tekstil, insanların ilk fedakarlık ettiği sektör olduğu için ilk ondan vazgeçiliyor.

      Sil
  22. Mahfi bey bir sorum daha olacak. Hukumet ve toplum bircok mala ve hizmete tavan fiyat talep ediyor(kira ekmek simit gibi). Ve hukumet ekmege simite tavan fiyat koyuyor. Bu yontemler Diocletianus’un fermanlarini hatirlatiyor.. Tarih tekerrur edecek ve buyuk bir kitlik yasanacak mi acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım etmez ama sanki edecek gibi görünüyor.

      Sil
    2. kiracıyı çıkarana kadar canım çıktı, bi daha tevbe vermem kiraya.
      satılığa koydum, fiyatım döviz cinsinden belli, alan alır, alan olmazsa boşta kalır,
      kafam rahat.

      istanbul da benim dairemde oturan kiracı, bana verdiği ev kirasından fazlasını semtteki otoparka aylık abonman bedeli diye ödüyordu, etrafa da caka atıyordu.

      tevbeler olsun, ağzım yandı, bi daha bulaşmam.

      Sil
    3. Babacığım, dairesini satarken "mahkemelerde sürünmemek için" 1962-63'te dairedeki varlıklı kiracısını adamın 3 yıllık kirasını ödeyerek çıkartmıștı.

      Sil
  23. Merhabalar hocam,
    Öncelikle yazılarınızla bizi düzenli bilgilendirdiğiniz için teşekkürlerimi sunmak isterim. Financial Times'ın Kasım ayında Asya ülkelerinin büyümesine dikkat çektiği bir yazıda Türkiye'nin 2028 yılında dünyanın 9'uncu büyük ekonomisi olacağına dair bir öngörüsü paylaşılmış. Günümüzdeki makroekonomik verilere bakıldığında ben açıkcası kişisel olarak bu durumdan oldukça uzak olduğumuzu düşünüyorum. Hükümetin ise büyümeyi her şeyden önde tutmaya çalıştığını görüyoruz. Sizin bu konudaki fikriniz nedir?

    Yazının linki: https://www.ft.com/content/4e442979-36c7-47c3-9682-46a5d199a752

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Az gelişmiş ülkeleri kandırmak için uydurulmuş bir satın alma gücü paritesi ölçüsü var. Cari fiyatlarla baktığınızda Türkiye GSYH sıralamasında 17 ya da 18. sırada. Satın alma gücü paritesiyle bakarsanız 10. sırada. FT bunu esas almış. Yani bir sıra ilerleyecek diyor. O da kuşkulu ama çok da önemli bir başarı değil.

      Sil
    2. Sayın hocam yukardaki bilanço bence daha kötü yönetimin makyajladığı verilerle bu şekilde görülüyor bu bilançoya göre her şey halledilir fakat işsiz insan çok kötü birşey toplum işsiz kişilere saygısızca davranıyor kişiler kendilerini işe yaramaz hissediyorlar ve bu sosyal felaket acilen bu durumun düzeltilmesi lazım yönetim bir şeyler yapıyor fakat işe yaramıyor işsizlik gittikçe artıyor Geniş İşsizlik: % 26,5 yönetim bu insanlara iş yaratamıyor yazıklar olsun en kötü değer bu ben Mühendisim yıllardır AKP nin politikalarını takip ediyorum merkeziyetçi politikaları hep başarısız çünkü ahpab çavuş ilişkisi nedeniyle halkı küstürmüş vaziyetde o zaman merkeziyetçi politikalardan vazgeçsin sosyal demokrasi bu sorunu çözer bu sorun için bir tane dahi devlet çalışanı görev almasın bakın nasıl başarılı olacak.Çünkü sorun devlet çalışanlarının merkeziyetçi çalışma sisteminde.
      ilan verilip İşsiz% 26,5 luk toplum için bir sistem kurulucağı bunun için çalışmak isteyenlerin İşsiz% 26,5 toplumda olması gerekdiği ve maaş olmadığı kazancın ilerde bu İşsiz% 26,5 toplum tarafından kararlaşdırılıp verileceği devletin asla bu işe karışmayacağı amacın bu toplumun refah seviyesine kendi kendine geleceğini inandığını bu sebeple ilk önce bir forum web sitesini gönüllü işsizlerin kuracağı isteyen her kese mobil telefon firmalarının çok ucuz kredili tablet veya bilgisayar ve web sitesine bedava internet ulaşımı vermesi sonra hepsini sitenin forumuna yönlendirmesi ve ülkemizin size ihtiyacı var sizinde maddi gücünüzün artması ile toplum mutlu olacakdır ne iş yapmak istersiniz lütfen yazın de sonra bir algoritma bu yazılanları index lesin iş gurupları ortaya çıksın herkes kendi çalışma gurubunun forumuna girip neler yapılması gerekdiğini demokratik olarak katılımcılar kararlaştırıp ortaya çıkarsın guruplar kendi kendilerini yönetsin sonra maddi imkanlar bankalarca incelenerek sağlansın herşeyi gurupdaki toplum karar versin maddi imkanlar onların paraları alıp kaçmazlar başarılı olmak için çalışacaklardır kötülüğü işsizliği yaratan merkezi yönetim dir merkezi yönetim dolaylı vergi ile topladığı vergileri keyfi olarak kullanıp halkın nefretini kazanmaktadır eğer insanlar kendi kendilerini yönetirlerse başarılı olurlar işsizlik biter.

      Sil
    3. ben ülkeyi yönetsem her üniversite mezunu her okuyan iş bulacak DİYE BİR ŞEY YOK diyemem insan çok düşünüp az konuşmalı okuyan kişileri düşünün bu kişiler ne zorluklarla okudular aileleri nelere katlandı çocuklarını okutmak için ne kadar çok para harcadılar ve çocukları iş bulamadığı için ne durumdalar bunu bir merkezi yönetim söyleyemez merkezi yönetimin vazifesi halkı mutlu edecek düzenlemeler yapmakdır yönetim bu lafı halka söylediğine göre merkezi yönetim halkı mutlu edememekte ve halkı azarlamaktadır bütün düzenleme araçları elinde olup başarısız olan yönetim başarısızdır başarısız olan merkezi yönetimin işe devam etmesi DİYE BİR ŞEY YOK.

      Sil
    4. Bir ülkenin her yolunda 0,5cm ile 2,5cm yükseklikte deliksiz çukursuz kaldırımları, tam belirli, silinmez cadde çizgileri, tekerlekli sandalyelerin rahatça çıkıp inebileceği, aydınlatılmıș, güvenli yaya yolları ve o kaldırımlara Park etmemeyi öğrenmiș toplumları oluncaya kadar o ülke geri kalmıștır... Onun yanısıra ta uzaktan görülebilen, uyulan zebra yaya geçitlerine bașta trafik polisi, park edilmeyen...(BAKIRKÖY tam geçiti kaplayan bir trafik polis aracından ötürü grup yaya gitsin de geçelim bekliyorduk, dört görevliden ön koltuktaki görevli bizi "beklemeyin, gidin" , diye biraz da azarlayınca, direksiyondaki görevli motoru çalıștırdı, aracı zebradan uzaklaștırdı da, yolu geçebildik. Ön sağdaki görevlinin "neden çekiyorsun?" diye sorduğunu duyabildik. Amerikan polisi gibiydi ön sağ koltuktaki görevlimiz😔
      Sömürgeci Küresel Ekonomi Düzeninde Her Yer İçin Doğrudur:
      Dünyanın her gelișmiș ülkesinin nüfusun çoğunluğunda refah göremedim. Amerika'da, I Rusya'da, Birleșik Krallık'ta, I Almanya'da ve Japonya'da özellikle. Herkes köleler gibi çalıșıyor ve bizi iklimin sebze, eta meyve, eta yeșillik, and deniz bereketini de bulamiyor. Düzeltilmesi gereken düzeltilebilir, israfa son verilebilirse devlete ait hiçbir șeyini daha imzalarla satmadan cennet ülkemizin, deniz, and rüzgar.. ., akarsular, and güneșle tümüyle ıșıklandırılabilir, ısınma ve serinletme ekolojik sağlanabilir, and enerji harcaması KUSURSUZ ALT YAPI ile uygar yaya yollarını yaptırtabilir bize.
      Lütfen ivedilikle ilk iș, and emeklilerin hakkını versin devletimiz, günahtır, israfı sonlandırarak.

      Sil
  24. Merhaba hocam son durumumuzu gayet açık bir şekilde yazmışsınız,ancak okumayan,okuduğunu dahi anlamayan bir toplumda yaşıyoruz.Bu ve buna benzer bilgilerin maalesef nüfus yapımızın % beşine dahi zor ulaştığı kanısındayım,bu da farkındalık durumumuzu açık bir şekilde ortaya koymakta (12:22)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sosyal medya platform larında mesela mahfi hocayı takip etseniz buradaki gibi faydalı olamaz orada konu sulandırılıyor sonra dağılıp başka konuya geçiyorsunuz faydalı olmuyor burada bir konu işleniyor ve demokratik tartışmalar la konu güçleniyor takip edenler konuya hakim oluyorlar.

      Sil
  25. Berkan Kobal14 Mart 2024 13:41

    128 milyar USD duruyor olsa 80.2 milyar dolar artıda olacaktık,swap vs borçsuz bir bilanço.

    YanıtlaSil
  26. Aslında bu resmi istatislik rakamları bile sanırım tam gerçek değil.Gerçek durumun daha trajik olduğu kanısındayım. Seçim sonrası durumu iktidar dahil hiç kimse tahmin edemiyor.İşin acı tarafı galiba çözüm yolları da tıkalı. Yazınız için sağolunuz,yeni kitabınızın okuru bol olsun...

    YanıtlaSil
  27. Emeğinize sağlık çok yararlı bir özet olmuş. Buradaki rakamlar bu iktidarla 22 yılın sonunda ekonomide geldiğimiz yeri gösteriyor. Zenginin daha zengin yoksulun daha yoksul olduğu Yeni Türkiye'nin tablosu bu. Bir emekli olarak elde avuçtaki birikimleri yiyerek geçinmeye çalıştığımı söylemeliyim. Ev kirası ve çarşı-pazar vaziyetleri bu tablodan daha da iç karartıcı ne yazık ki. Üstelik şu seçim döneminde seçim çalışmaları için milyonlarca lira harcayıp hala oy istemelerine pişkinlik mi demeli yüzsüzlük mü demeli utanma duygusundan yoksunluk mu demeli bilemiyorum.

    YanıtlaSil
  28. Hocam özeti güzel yazmışsınız. Hocam halay çekmeye başlayalım mı?Hurmanın tanesi 10-15 tl.Hurma sosyeteye girdi. Milletimizin çoğunluğu hala palikarya... sağlıcakla kalın. Fatih Demirtaş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülkemizin dört denizi var, ideal hurma yetișecek iklimli bölgesi de. Her aile birkaç çekirdek yontup diksin, toprağı ișlesin. Her kırsaldaki, kırsala yakın aile fidan dikip güçleninceye kadar bakım yapsın, lütfen bu bereketli coğrafyada dıș güçlerin güdümünde değil, doğamızın güdümünde olalım, yoksa bir nesil sonra Japonya gibi yaș sebze meyvenin korkunç pahalı olduğu bir ülke olabiliriz. Eșsiz Kyoto'da iki kiraza 1,5 iki USD veriyorduk. 1 șeftali 12USD. Lütfen, elimizi toprağa dokunduralım, yerli tohumlar kullanalım. Tanrı ülkemizi, bölgemizi, Kafkasya'yı korusun...🙏🙏🙏

      Sil
  29. Sayın hocam, yaklaşık 10 yıldır durumlar hep kötü ve dewam ettirilemez diye düşünen biriydim (cari açık hep yüksek ve dış borç 400-600milyar dolar arasındaydı). Bir şekilde dewam edebildi, benim anlamadığım şey bu, nasıl oldu da patlamadan bugünlere gelebildik ve daha ne kadar gidilebilir. Dibin dibinin dibi daha gelmesi mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünyada en yüksek üçüncü enflasyona sahip, Balkan ülkelerinin gerisine düşmüş bir ülkenin patlamamış olması algıyla ilgilidir. Ülke çoktan patladı.

      Sil
    2. Profesör Mahfi Eğilmez,
      Her sabah TV'yi özellikle programınız için açmıștım. Arkadașınızla sıcak, aydınlatıcı programınızı. Twitter'de de okudum The Guardian gazetesi 1 Șubat'ta manșetten haber yaptıydı, 2019? 2020, 2021...tüm dünyada tepkilere neden olmuș. Avrupa, Apple ve Amerika da dava etmiș. 😰NSO adlı bir kurumun Spyware Pegasus'uymuș sokağımızın kameralarından evlerimizi gözetleyerek yașam biçimimizi satanların ișlerinin amaçlarının dıșına tașıp paeasal ve kișisel bilgilerimizi devșirip kazmaya bașlayan suçlular olduğuna inanarak savcılığa suç duyurusunda bulunduk. TC İçișleri Bakanlığı Siber Suçlar'a da, eta yönlendirdikleri. Maalesef Sefaretimiz güvenlik yardım edemedi. Oysa hacklenen 3 SIM de Türkiye hatları. Burada șerefsizce kullanılan casus
      Blogunuz için teșekkürler. Sağolunuz-varolunuz.
      😧iklimimizin bereketi ile ayaktayız bence. Köylü tek santim toprak satmasın. 80'ime yol alacağım, hep bu șikayetleri duyduk, endüstriyel devrim bașlayalı Batı'nın enerji arayan endüstri canavarı zengin yeraltı-yerüstü kaynakları, stratejik konumu olan her ulusu șerefsizce katletti, bugün Halen her yerde katlediyor... vatanlarını soydu, ulusları darmadağın dağıttı (bugünkü Orta Doğuluların..) doymuyor endüstrileri de, gözleri de, no gönülleri de? Duygusuzlar o lar, e gönülsüzler çağlardır! . Türkler' in Orta Asya'yı terk etmesine iklimsel değișimin neden olduğu gibileri de oldu, fakat gemileriyle okyanuslar așarak kıtalara ölümler tașımıș, I her yer onların sanıyorlar bașlarındaki %0.01'in? yașam standartlarını düșürmemek için endüstriyel canavarlar.
      dünyanın yularları vicdansız
      Ama ișlemeden de oturmasın, gençler umutsuzluğa hiç teslim olmasın. Her birey en yakınındaki toprakta neler yetișir, and neler yetișebilir, and öğrensin, öğretsin. Herkes göçmendi. Suriyeli, Afgan, ülkeleri güvende olsun, bağlansalar kalmazlar. Türkçeyi öğrettikleri kesin, ☺️TV dizilerine kanıp gelenler de birkaç günde gerçeği görerek kararını veriyordur, duyuyorum...
      Türkiye,
      İhraç malları kalite standardını da hızla yükseltmesine yardım edecek endüstri liselerini çoğaltmalı.
      Din, öğretecek olana ilmini öğrenmek için El Ezher 'de, öğrenilmișse, yurttașlar için Yaratan ile insana ait olmalı ki, and endüstriyel ve tarımsal üreticiliğiyle Tam bağımsız bir para birimine kavușabilsin, e Atatürk yolunda. Her șeyi ithal eden bir ülkenin yerli bağımsız ekonomiye sahip olamayacağı ortada.
      Saygılarımla.

      Sil
  30. Değerli hocam geçen sene bir ‘şerefli’ “oohhhhhh olsunnnn ohhhh” demişti! Ben haklı olduğunu düşünüyorum! Cahil ‘tercih’ etti, şimdi altta kaldı! O zaman ohhh olsuuunnn! Sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kılıçdaroglunu sevmemek cahillik ise; ben fena cahilim :)

      Sil
  31. bize bişi olmaz hocam, bunlar hep laf, 40 yıldır duyarız hep aynı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. % 67 resmi % 127 gerçek enflasyonla bize bir ey olmadı demek ilginç tabii.

      Sil
  32. Hocam 1980 darbesinden önce büyük bir bono krizi yaşandığı söyleniyor ve arkasından darbenin geldiği iddaa ediliyor. 1984 doğumlu birisi olarak bize, gerçekte ekonomik yönden ne olduğunu açıklar mısınız? Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1980 darbesinden önce döviz bitmişti darbe ondan sonra geldi.

      Sil
  33. Sığınmacıları nsaıl dahil etsinler.Ne kadar sığınmacı olduğu bilinmiyor.Ne kadarı üretime katılıyor işçi ve işveren olarak bilinmiyor.Ne vergi dairesinde kaydı var ne de belediyelerde.

    YanıtlaSil
  34. Kötü günler geride kaldı, daha kötü günler bizleri bekliyor

    YanıtlaSil
  35. elinize sağlık hocam çok doğru tespitler

    YanıtlaSil
  36. Degerli hocam emekleriniz icin cok tesekkür ederim. Ben uzun zamandir TÜIK verilerine oldugu gibi TCMB verilerine de güvenmiyorum, TCMB'nin yayimladigi verilen manipüle edilmis oldugunu düsünüyorum.Saygilarimla

    YanıtlaSil
  37. Hocam serbest piyasadan korkuyormuyuz?

    YanıtlaSil
  38. Hocam MB den beklentiler yükseliyormu?

    YanıtlaSil
  39. Hocam ekonomide yeni bir hikayeyi kim yazar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam bir zamanlar Leman mizah dergisi vardı,sanırım hatırlarsınız o dergiyi.
      O dergide Kaan Ertem’in çizdiği bir karakter vardı:””Erdener Abi”.
      Üstteki kısa diyaloglarınızı okuyunca aklıma birden Erdener Abi düştü.:))
      İyi bir gün dilerim Hocam.

      Sil
  40. Hocam, Tüme yakın çoğu ürünlere erken zamanda anlık değerinden daha çok zam yapıyorlar ve böylece gelecekteki enflasyonu düşük gösteriyorlar. Bence doları sabit tutuştaki en iyi oyunları budur. Bence gerçek enflasyon %200'e yakın (gerçek işsizliğinde %40'a yakın olduğunu biliyorum). Örneğin benzinde olduğu gibi; önce 5 lira zam yap sonra 3 lira geri çek. Falanca ürüne 1000 lira zam sonra 450 tl'sini sil. Alın işte fiyat algısının da bozulma sebebi. Kimse market fişlerini atmasını o zaman. Bunu dedik diye şimdi de fiş vermezler.
    Paylaştığınız aydınlatıcı yazılarınız için teşekkür ediyorum. Selamlar, Saygılar.

    YanıtlaSil
  41. Hocam yıl sonu dolar tahminini 40 TL'den 40,5 TL'ye yükselten MB krizin büyüdüğünün farkındamı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farkında olmak ayrı bir şey bunu kabul etmek başka bir şey. Bence farkındadır.

      Sil
  42. Seçim ekonomisinden bir an önce çıksak da artık yapısal reformlara odaklansak fena olmayacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seçim ekonomisinden çıksak da sizin anladığınız anlamda yapısal reformlar söz konusu olmayacak.

      Sil
  43. Hocam merhaba,483 milyar dolar dış borcun içinde KOİ ve yap işlet devret projeleri bedelleri yok diye biliyorum.Bunları dahil edersek dış borcun çok daha yüksek olduğunu görürüz.Bunları bedellerinin takip edildiği bir kanal var mı ?

    YanıtlaSil
  44. Hocam günümüzde ekonomi algı oyunlarındanmı ibaret?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günümüzde algı operasyonu pek çok alanda egemen.

      Sil
  45. Selam hocam, siz tabi daha iyi bilirsiniz ama benim düşüncem şu yönde Türkiye ekonomisi için, 2021 yılında ekonomi krize girmek üzereydi, ama tabi 2023 de seçimler var, bir para politikası ise bilindiği üzere 12 ila 16 ayda etkisini gösteriyor, bu sebeple faizi düşürüp piyasayı canlandırmak istediler bunun ağır yıkımınıda 2022 yılında memura ve işçiye az zam yaparak 1 yıl ötelediler.. faizi düşürünce tabii kurun yükselmesini önlemek açısından da KKM belasını ortaya çıkardılar, 2023 mayısa geldiğimizde piyasa aşırı canlı, konut fiyatları dolar bazlı aşırı yükselmiş oldu Türkiye gibi konut sahipliğinin %56 olduğu bir ülkede konut sahipleri tabii neşeli maaşlara da 2023 yılında güzel zamlar yapılmış keyifler yerinde dolar bazında maaşlar artmış varlıklar dolar bazında değerlenmiş bir şekilde seçime girildi ve sonuç bu oldu şimdiye dönecek olursak 2024 yılında yine memura güzel zam ile belediye seçimlerine girilmiş oldu.. ama elimizde ne var 3 yıl ertelenmiş bir ekonomik kriz ve KKM belası + olarak ta -60 milyar dolar net borçlu rezerv yani işin aslı Türkiye bence hislerime göre sıkıntılı bir ekonomik krize girmek üzere saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hocam teşekkür ederim yorum yapıp şereflendirdiğin için, ayrıca eklemek istiyorum 2021 yılında Türkiye krizi bir şekilde 2 yılda atlatabilecekken şimdi elimizde ne var hem KKM belası var hem de borçlu bir rezerv var bu sebeple kkm yi bitirmeden enflasyon düşmeyeceğine göre önümüzde benim beklediğim hem yüksek işsizlik çünkü piyasayı daraltmak gerekecek, hem yüksek enflasyon dönemi bekliyor. bu sebeple Türkiye'de ciddi bir gerginlik ortamı oluşabilir çünkü gelen kriz hiç bir şeye benzemeyecek gibi.

      Sil
  46. Hocam kriz erken seçimlere kadar gene ertelenirmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hocaya sormuşsun ama cevap vermek istedim, kuru 1 yıl daha tutabilirler belki 1.5 yıl daha ama tabi bu gerilen bir ok gibi sonuçları çok daha az olur

      Sil
    2. borçlu ile anlaşılıp, para ötelendiği sürece sürdürür.
      yurtdışı swapları özel anlaşmalar, parayı verenlerin derdi para almak değil, onlar siyasi beklenti içinde. bu arada özel arsa ve yatırım imkanları onlara verilebilir. bu ister liman devri olur, ister havaalanı, ister hastane veya diğer yap işlet devretlerin onlara satışı.
      mısır ın yaptığı gibi özel bir ticari turizm alanı da özel koşullarda satılabilir.
      bir de filistinliler var, en son 20 milyar dolar karşılığında filistinlileri alacak devlet bakılıyordu.
      yani devir daimi sağlayacak miktar bulunur, 4-5 yıl sürdürülecek kaynak çıkar.

      Sil
    3. Ekonomik kriz var mı? / yok mu?

      Bir karar versek artık?

      Sil
    4. Bizdeki enflasyonu hangi ülkeye götürseniz kriz olarak algılanır. Üç ülke hariç: Arjantin, Venezuela, Lübnan. Dolayısıyla bu üç ülkeye bakarsanız bizde kriz yok. Ama onun dışındakilere bakarsanız kriz var. Bizde insanlar işsiz kalmadıkları sürece kriz olmadığını düşünüyor. Satın alma güçleri düşse de bunu kriz olarak görmüyorlar. Yani diyeceğim o ki kriz göreli bir kavramdır. Bizim göstergeleri Avrupa'ya götürsek kriz derler ama Arjantin'e götürsek kriz demezler.

      Sil
  47. Mahfi Hocam, öncelikle, hiç bıkmadan usanmadan toplumu bilgilendirip bilinçlendirmeye çalıştığınız için size samimiyetle teşekkür eder ve yaşamınızın her alanında esenlikler dilerim.

    Hukuk devleti olma konusunda kronik sorunlarımız varken son zamanlardaki denetimsizlik rejimiyle kanun devleti olmayı bile ıskalar gibiyiz. Kimseler umursamasa da Anayasa'nın 5. maddesinin idarecilere yüklediği en temel sorumluluğu bir hatırlayalım isterim;

    V. Devletin temel amaç ve görevleri

    MADDE 5- Devletin temel amaç ve görevleri, Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddî ve manevî varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.

    YanıtlaSil
  48. şuan ki ekonomi durumunda "ekonomik kriz" de değiliz.. net olarak bunu söylüyorum çünkü gerçekten değiliz her gün ekonomik kriz var var diyenleri anlamıyorum. şuan yaşadığımız gelir adaletsizliği ve fakirleşme ama ekonomik kriz değil.. "2001" krizinde 1 günde sokaktaki araba sayısı %70 düşmüştü hatta istanbul da 1 hafta trafik olmamıştı aynı pandemi deki sokaklar gibiydi.. ekonomik kriz böyledir herkesi az çok demeden vurur. ama bu yaşadığımız şey tam anlamıyla birileri zenginleşiyor birileri fakirleşiyor buna ekonomik kriz demek doğru olmuyor ama bir ekonomik kriz yaşanmadan bu sürdürülebilir değil anladığım kadarıyla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizdeki enflasyonu hangi ülkeye götürseniz kriz olarak algılanır. Üç ülke hariç: Arjantin, Venezuela, Lübnan. Dolayısıyla bu üç ülkeye bakarsanız bizde kriz yok. Ama onun dışındakilere bakarsanız kriz var. Bizde insanlar işsiz kalmadıkları sürece kriz olmadığını düşünüyor. Satın alma güçleri düşse de bunu kriz olarak görmüyorlar. Yani diyeceğim o ki kriz göreli bir kavramdır. Bizim göstergeleri Avrupa'ya götürsek kriz derler ama Arjantin'e götürsek kriz demezler.

      Sil
    2. Hocam, konut fiyatlarının dünya çapında dolar bazlı rekor kırdığı bir ülke nasıl kriz de olabiliyor onu hiç anlayamıyorum.. konut satışları rekor kırıyor, araba satışları rekor kırıyor.. ekonomik kriz var deniliyor Türkiye büyüyor, vatandaş büyümüyor orası kesin ama birileri büyüdükçe büyüyor benim düşüncem birileri bu ekonomide kriz yaşıyor birileri ise gerçek anlamda büyüme yaşıyor.

      Yaptıkları iş te şu , resesyona sokmamak için Ali' den alıp Veli'ye veriyorlar Veli'nin canı yandığında Veli'den alıp Ali'ye veriyorlar. böyle böyle gemiyi yüzdürmeye çalışıyorlar. genel seçim öncesi emeklileri yaşattılar EYT ve zamlar ile, genel seçim sonrası yerel seçim için ise memuru yaşattılar, memur maaşları dolar bazında rekor seviyeye geldi... 2022 yılında ise patronların yılıydı düşük faiz ve düşük işçilik ücretiyle sermayesini katladılar , bu nasıl bir ekonomi yönetmektir sorgulayan yok nasıl olsa, bütün bunları da KKM'de yatan paraların yüzü suyu hürmetine yapabildiler. ama filmin sonu geliyor bence şimdi ekonomik krize hazırız Saygılarımla

      Sil
  49. Hocam ekonomimiz krizlere dayanıklılığını ispatladımı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. % 67 enflasyon (ya da doğrusu % 127), gelir dağılımında hızlı bozulma ve orta sınıfın yok olması, emeklinin perişanlığı gibi durumlara aldırmazsanız ispatladı diyebilirsiniz.

      Sil
  50. Hocam kriz normalleştirildimi?

    YanıtlaSil
  51. TÜİK'in şubat ayı enflasyonu açıklamasının ENAG 'dan yüksek olması neyi ifade eder hocam?

    YanıtlaSil
  52. Ülkedeki 20 milyon insan rakamlarda yok. 100 milyon desek yine 10.000 altındayız.

    YanıtlaSil
  53. ''Tuz koktu '' ...

    YanıtlaSil
  54. Mahfi bey mısır neyi doğru yaptı ki bu kadar döviz yağıyor Döviz krizi yaşayan Mısır’a destekler;

    📍AB’den 8 milyar dolarlık destek paketi
    📍IMF 3 milyarlık kredi limitini 8 milyar dolara çıkardı
    📍 Dünya Bankası'ndan 3 yılda 6 milyar dolarlık destek sözü
    📍 Birleşik Arap Emirlikleri’nden 35 milyar dolar yatırım kararı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsrail'le arası iyi sanırım.

      Sil
    2. malum kişi duymasın. duyarsa, "aziiiz dostum bünyamin netenyahu" is loading...

      Sil
    3. Mahfi hocam kariyer planlamamla ilgili sizden fikir almak isterim. Size ulaşabileceğim bir kanal bulamadım. Size nasıl ulaşabilirim?

      Sil
  55. mısır gibi bir ülkeyle Türkiye'nin kıyaslanmasına inanamıyorum ya gerçekten mısır kim ülke bile değil ülkecik en büyük şehri harabe şehir, inşaatı tamamlanmamış binalarda yaşayan bir halk yığını, Türkiye eğer ki gerilediyse bunun tek sebebi akıllı zeki fırtına gibi gençlerini ülkeden kaçırmakla yaptı.. eğer demokrasiye inanılan adaletine güvenilen sistemine saygı duyulan haksızlığın olmadığı bir sistem olsaydı bu gençler burada kalacaktı. isterse ekonomi batsın bitsin savaş olsun önemli değil Almanya 2.dünya savaşında bir tane bile üniversitesi yokken 30 yılda dünya devi oldu bunu ise eğitimli zeki gençlerine borçlu.. bizde bu gençleri ülkeden kaçırtıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanayi devrimini, cumhuriyetin ilk yıllarında yatırımların hangi ülkenin parasiyla ve tekolojisiyle yapildigini araştırın görürsünüz almanyanin neden bu kadar kisa sürede ayağa kalktığını. Mısır türkiye kıyaslaması yapmadim zaten anlık durum arasında fark yokken neden onlar para bulabiliyorda biz bulamıyoruz onu sorguladim

      Sil
    2. eskiden bizim kayseri'den almanya'ya işçi gönderilirken dönemin -ismi lazım değil- meşhur yerel idarecisi dağda bağda boş gezen, kahvede pinekleyen ne kadar tip varsa trene toplayıp göndermiş.

      dedem anlatırdı, kayseri ondan sonra daha bi güzelleşti derdi.

      şimdi tam tersi oluyor, zeki ve eğitimli gençleri gönderiyoruz.

      Sil
  56. Henüz dip görülmedi. Çocukluğumuzda Karadeniz'de dip yapardık , en fazla 5 metre olurdu . Tekrar çıkmak epey uzun süre alırdı. Birkaç bin metrede dip yapılırsa canlı olarak çıkamazsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomide dip diye bir ey yoktur. Finansta var.

      Sil
  57. Hocam,Türkiye'deki toplum dinamiklerinin Avrupa ve Amerika'da ki gibi çok yüksek sayıdaki evsiz nüfusunu kaldıramayacağını kimse anlamadı mı?Niye ağır konut krizinin çözümü için adım atılmıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ülkemizde iktidarlar barınma sorunu diye bir şey bilmiyor halkımızda suskun kuzu gibi bu sebeple vahşi kapitalizm uygulanıyor para kazan pahalı konut al sisteme para ver yada sokakda yaşa/öl sistemi var.

      Sil
    2. Türkiye'nin sorunu konut eksikliği değil, nüfus fazlası.

      Sil
    3. T.C. halkın %42 sinin konutu yok 85x.42=35.7 milyon kişi son tahminlere göre 20 milyon yabancı Türkiyede yaşıyor ve yıllık 1 milyon nüfus artışı var/vardı ve Anadolu yarımadasında bir sürü kırık/kırılacak fay var ülke deprem ülkesi depreme uygun imar yasaları uygulanmıyor yönetimler yasaları uygulamıyor/uygulayamıyor binalar yıkılıyor ve yıkılan tip binaları/yapıları göz zevki ile halk seviyor ülke yönetimi diyet borcu nedeniyle ülkeye uygun yapı/imar sistemi yaratamıyor herkes ağır lüks konut istiyor yönetimde bütün bu ilginç çözülemeyecek işlerin ortaya çıkardığı tabloyu seyrediyor.

      Sil
  58. Hocam hükümet kozmetik işini iyi biliyor. Makyaj dökülünce eser ortaya çıkmayacak mı? Her cambazlıkta bir yere kadar...İpte zamanla çürüyor...Fatih Demirtaş

    YanıtlaSil
  59. AKP hiçbirşey yapmadı üretim ekonomisinde eski iktidarlar başarılı olamadı ben tüketim ekonomisi yapacağım dedi fakat ülkemiz ve toplumumuz bu işe uygun değil (sadece tüketim ile yaşayan ve zengin ülkeler var fakat onlarda sığınmacı yok ya yerel kaynaklarla zenginler yada toplumun kültürü turizm için uygun biz ise osmanlı mirası bir toplumuz) akp 3 Kasım 2002 de seçimi kazandı ve 57. Türkiye Hükûmeti Ecevit hükümeti zamanında aşırı pahalı dolar ve DXY 121.000 de ikili tepe yapıp ocak.2002 de düşmeye başladı ve 3 Kasım 2002 103.000 değerine geldi sonra yıllar süren ucuz dolar devri ve bunun üstünde sörf yapıp övünen bir iktidar-toplum ortaya çıkdı herkes mutlu ve AKP yi övüyordu hatta şu anda AKP yi şikayet edenlerin tümü AKP yi övüyordu?
    mart-2008 yılında 1 dolar =1.15 TL idi şimdi 33 TL 2024-2008=16 yıl 33-1=32 TL değer kaybı 32TL/16yıl=2 TL/yıl %200 gibi bir yıllık kayıp mirasyedi ekonomisinin sonucu.
    https://tr.investing.com/currencies/us-dollar-index-streaming-chartan
    grafiği aylık olarak inceleyin üstte zaman aralığında 1 ay seçin fare ile 2001-2024 ü pencereye sığdırın ve Türkiyeyi izleyin çukurun dibi en mutlu olunan zaman 2004-2015 yılları arası
    bu grafiğin TL ile hiç bir ilgisi yok doların diğer rezerv paralara karşı değeri bu grafikde DXY ucuz ise yaygın bol demekdir dxy düşük ise eur-altın-gümüş vb dolar ile değerlendirilenlerin değeri artar
    Türkiye ile ne alaka Türkiyeki hayat tamamen DXY ile ters korelasyondadır dxy düşerse Türkiyede herkes zengin ve mutludur DXY yükselirse Türkiyede hayat zorlaşır herkes mutsuz olur AKP bunu bildiği için bu döngüler ortalama 7 yıl sürüyor biz tüketim yapıp halkı mutlu edelim biz yapdık deyip seçimleri kazanalım 2 dönem seçim garanti deyip işe başladılar ve dxy 2004-2015 11 yıl dipde kaldı tabiki mutlu halk devamlı AKP yi destekledi başkanlıkla ödüllendirdi halbuki en kötü yönetim bundan daha iyisini yapardı grafikde görüleceği gibi 2015 den sonra DXY yeniden 103 bandına yükseldi 2015-2024 9 yıldır Türkiyede hayat kötüleşdi (enflasyon=zarar) arttı tüketim ekonomisinin yapdığı milyonun üstündeki lüks konut satılamadı ve (eksi faiz=nas) ile ülkeyi uçuruma atmak pahasına lüks konutlar satıldı ve tabiki TL değersizleşmesini durdurmak için ile KKM yaratılıp ikinci ülkeyi uçuruma atma eylemini iktidar yapdı iktidar hiç bir şeyi araştırmayan sadece TV den manüpülasyonları dinleyen halkı batırmaya devam etmek için yerel seçimleri kazanmak için ülkenin maddi kaynaklarını sonuna kadar harcıyor çünkü FED faiz indirimine hazirandan sonra başlayınca DXY düşecek ve KKM , DXY düşünce çözülecek AKP sörfe devam edip yeniden övünecek hep biz yapdık yine yapıyoruz yapacağız edeceğiz...........
    yani ikinci havuç verme dönemi geliyor biat edenler mutlu olacak bundan faydalanacak kesim ellerini oğuşturuyor.
    ne diyeyim Allah T.C. alt gelir gurubu vatandaşlarının yardımcısı olsun.Amin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. AKP muazzam işler başardı ve başarıyor,cumhuriyetin 100 yılında en önemli kazanım bu teşkilat ve başarıları olmuştur.

      Sil
    2. Ne mutlu. Bir tane başarı söyleseniz de biz de mutlu olsak.

      Sil
  60. yapısal reformlardan bahsediliyor ya o reformları yapabilecek cesur kişi/kişiler Rahmetli Bülent Ecevit ve onun gibi düşünen siyasilerdi fakat bu kişiler asla çoğunluk la seçim kazanıp ülkeyi yönetemediler azınlık koalisyon hep güçsüz iktidara geldiler bu T.C. halkının alt gelir grubunun kime oy vereceğini anlıyamaması ve ülkenin kaderini T.C. alt gelir grubunun manipülasyonlarla yönetilmesi diyelimmi?

    YanıtlaSil
  61. Bir Araştırma lütfen okuyun ve düşünün
    1-2002’de 8 çeyrek altın alabilen emekli, şimdi 2 çeyrek alabiliyor
    https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/2002de-8-ceyrek-altin-alabilen-emekli-simdi-2-ceyrek-alabiliyor-1795145
    2-AK Parti iktidarındaki son 20 yılda asgari ücretle alınan çeyrek altın sayısı 6,4’ten 3’e düştü
    https://tr.euronews.com/2022/12/15/asgari-ucretle-alinabilen-ceyrek-altin-sayisi-yillar-icinde-nasil-degisti
    3-Mehmet şimşek 2013 yılında bakın ne demiş
    https://www.dunya.com/ekonomi/enflasyon-aslinda-modern-hirsizlik-haberi-210448
    Türkiye tabi 40 yıl boyunca zaman zaman 3 haneli ortalamada 2 haneli enflasyon sürecini yaşadı. Enflasyon aslında bir anlamda modern hırsızlık. İlk defa bizim Hükümetimiz döneminde enflasyonu hakikaten yarım asrın en düşük düzeyine çektik. Şu anda yüzde 6 civarında. Ama hedefimiz düşük tek haneli rakamlar inşallah. Türkiye onu da önümüzdeki yıllarda başaracak. Enflasyon Türkiye için neredeyse temel bir sorun olmaktan çıkmış noktada. O açıdan büyük bir başarı.,
    4-Ali babacan 2013 yılında bakın ne demiş
    https://www.bloomberght.com/haberler/haber/1281739-babacan-bilerek-enflasyon-en-buyuk-hirsizlik
    Bilerek enflasyon devlet eliyle hırsızlıktır
    Enflasyon konusuna da değinen Babacan, bilerek üretilen enflasyonun en büyük hırsızlık olduğunu söyledi.
    Para olmadığı halde çeşitli kesimlere yapılan zammı karşılamak için geçmiş dönemde karşılıksız para basıldığını anımsatan Babacan, ''Para, karşılıksız basıldığı zaman değeri düşüyor. Herkesin cebinden maaşının belli bir kısmını çalmak devlet eliyle hırsızlıktır. Kendi hükümetimiz döneminde Merkez Bankamız tek kuruş karşılıksız para basmadı. Onun için enflasyon düştü'' ifadesini kullandı.
    5-Konut Sektörünün 15 Yıllık TablosuTÜİK verilerine göre 5 yılda üretilen konut sayısı son 10 yıla eşit. Konut arzı ise her geçen gün artıyor. son 15 yılda 10 milyon 708 bin daire için inşaat ruhsatı izni verilirken 7 milyon 380 bin 548 daire yapı kullanma izin belgesi aldı. Kaynak: Konut Sektörünün 15 Yıllık Tablosu
    https://www.insaatderyasi.com/konut-sektorunun-15-yillik-tablosu-7760h.htm
    6-TÜİK verilerine göre 2006’da yüzde 60,7 olan konut sahipliği oranı 2020’de yüzde 57,8’e geriledi. 2006-2020 döneminde en yüksek oran yüzde 61,1 ile 2014’te ölçülmüştü.
    https://tr.euronews.com/2022/04/28/konut-sat-s-ndaki-art-sa-ragmen-ev-sahipligi-oran-dusuyor-kirac-lar-art-yor
    sonuçlar
    1-konut sayısı artıyor fakat konut sahiplik sayısı artmıyor demekki sistem kiraya vermek veya yatırım amaçlı çok konutlu kişiler yaratıyor konutlar halk a değil konut yatırımcılarına satılıyor
    2-devlet maaşlı halkın maaşının alım gücünü her sene düşürüyor (altına karşı değeri)
    3-sistem konut zenginleri yaratıyor nasıl oluyor eksi faizle enflasyon altında faizle elinde parası olan kişiler konut alıyor ve konut fiyatı enflasyonla sürekli yükseliyor devlet eliyle çifte kar
    4-devlet sadece dolaylı vergi alıyor bütün toplumdan zenginden varlık vergisi almıyor varlıklı kesim varlığını emlak altın döviz de tutuyor üretime yatırmıyor çünkü iktidar üretimi desteklemiyor bu sebeple enflasyon artıyor GYSH artıyor ülke zenginleşmiş gözüküyor halbuki emekli ve asgari ücretli gittikçe fakirleşiyor.
    5-görünen bu AKP sisteminin değişmeyeceği değişmesi için üretime yatırımın başlaması enflasyonun sonlaması için varlık vergisi alınması ve emlak yatırımcılığının sonlanması gerekir böyle devam ettiği için devlet eliyle T.C. alt gelir grubu emekli+asgari ücretli ezilmeye devam edecek.

    YanıtlaSil
  62. Hocam döviz biterse darbe gelirmi?

    YanıtlaSil
  63. Hocam faizde beklentiniz nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1999 yılında Gsyih 256,4 milyar Amerikan doları idi. Yani 2023 yılı için 1106 milyar usd olursa bu 24 yılda %431,36 lık bir büyümedir. Yani Türkiye ekonomisi 2000 yılına göre kendini dörde katlamış. Bu güzel bir rakam, değil mi?
      Ancak aggregate (Aggra Gate?) bütüncül rakamlar her ne kadar yönün ne olduğunu gösterse de, Gelir ve Servet dağılımın yani kişi başına KB dolar gelirin herkesin cepine aynı oranda girmediğini görmekteyiz.
      Servet, Habertürk grafiklerin gösterdiği gibi Dünya'da MUTLU %10 'luk bir kitlenin elinde ve bu kitle Dünya Servetin %81 ine sahip. (https://www.haberturk.com/turkiye-nin-serveti-9-yilda-yuzde-55-eridi-3614969-ekonomi)
      Türkiye'de durumu biraz daha "merhametli" bizim krem-de-la krem (dinci-laik-adil-milliyetçi vs vs) %10 luk nüfusumuzun ELİT kesimi veya Statükocu kesim veya Aristokrat kesim, ülke servetin %69,8 ine sahip. Yani MUTLU %10 luk Dilim ülke Varlıkların (Konut Arsa Arazi Araba vs) %70'ine sahip.

      Diğer taraftan bakalım %90'lık çoğunluk biribirini %30,3 ün dağılımı için parçalamakta.

      Gelir araştırmalarına göre, ki burada Tuik'in Gelir raporlarları var,
      2022 yılında en üst %20'lik Nüfus dilimi (bunlara Direnen Güçlü Dinozorlar diyorum) ülke gelirin ve bu YILLIK GELİRİN %49,8 almakta. Yani ~ 17milyonluk bir Nüfüs Gelirin 13,138 milyar usd el koymakta. Zaten en üst dördüncü ve beşinci nüfus dilimi yani ~34 milyonluk Türkiye nüfusu %70.3'lük Yıllık Geliri, yani 18472milyar $ a el koymakta. Geri kalan %60 nüfus geri kalan artık ile yetinmeli yani %29,7 Gelir ile. (ve bu kemik ile şükretmeli)

      Eeeeee zaten servet bir yerlerde birkmekte eeeeee zaten Gelir birilerinde birikmekte, o halde bu elit kesimin nasıl algı yöneteceğini nasıl toplum yöneteceğini çok iyi bilmekte. Yeri gelir Din ile, yeri gelir Atatürk ile, yeri gelir İnönü ve Menderes ile.

      Sonuç değişen bir şey yok, çünkü Zihinsel kalıpları değiştiren Değişim yok.

      Şenol.

      Sil
  64. her yıl dış ticaret açığı verdiğimize göre GYSH nin artması konut sayısının artmasından olduğu anlaşılıyor
    konut sahiplik sayısı düştüğüne göre konutların konut yatırımcılarının stoklarında olduğu enflasyonun artması değerinin artması için tutulduğu anlaşılmaktadır bu sistemi iktidar GYSH artışı için yarattığı apacık ortadadır bu ortamı yaratmak için enflasyon altı negatif faiz ile konut finansmanı yaratılmakta konut ve piyasasında herkes zenginleşmektedir (*alıntı mahfi hocadan (% 67 enflasyon (ya da doğrusu % 127))) 45% faiz 67-45= -22% veya 127-45= -82% negatif faiz kıyağı ile konut yapımı ve konut piyasasında ayni şekilde konut fiyatları enflasyonla devamlı yükselmektedir enflasyonla oluşan çok yüksek karlılık ve varlık vergilendirilmemektedir sadece bütün halkdan dolaylı vergi alınmaktadır yani ekmek yerken vergi verip bu vergi inşaat piyasasına aktarılmaktadır GYSH bu sebeple yükselmekte TL bu sebeple erimekte iktidar GYSH artıyor diye övünmekte zavallı emekli ve asgari ücretli maaşlarının alım gücü hergün enflasyon oranında GYSH artsın diye yapılan işlemlerle erimektedir.Buna dur demek için önümüzde seçim var. manüpülasyonları dinlemeyin sadece yukardaki AKP nin bir küçük toplumu nasıl zenginleştirip yarattığı enflasyonla toplumun büyük kesimini nasıl fakirleştirdiğini anlayın ve bunu yapanları bilin AKP seçmeni yapılanı anladıysa AKP oy vermez AKP artık sadece zenginleştirdiği inşaat piyasasının partisi yani alay etdiği azınlık partileri durumuna düşdü ve muhtemelen seçimlerde seçmenini kaybedip tarihe karışacakdır iktidarın ezici bir yerel seçim yenilgisi sonucu erken genel seçime gidilecekdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dostum hiç boşuna yorma kendini biraz halkın içine karış kahvedeki dayılar ile konuş kapıda bekleyen güvenlik ile konuş berber ile konuş hepsi hallerinden şikayet edip oyunu iktidar partisine verecek. Bu seçimde iktidar sahip olduğu belediye sayısını arttıracak hatta bir İzmirli olarak söyleyim İzmir bile bıktı şirin gözükme adına saçma sapan işlerden. Yüksel Çakmur vardı bir de rahmetli Piriştina gerisi olmadı.

      Sil
    2. Belediye seçimleri iktidar partisinin oyunun artması ile sonuçlanacak Antalya çoktan el değiştirdi İzmir de sonuçlar çok değişik olacak zamanında Genç Parti oy oranını unutmayın.

      Sil
  65. Peki hocam başka ülkelerde window dressimg yapmıyor mu ,okulda öğrendiğim kadar şirketler yapıyor gerçi biz yapsak amerikan kredi kuruluşları gözüne girermeriyiz ekonomiye dünya da çok siyaset karışıyor

    YanıtlaSil
  66. yapmayın hocam 80/90 yıllarda türkiye hep bilim ihrac edip , ara mal ithal ediiyırdu önce tüsiad ki anlayılşım reforme edilmesi gerekir bu edilmese isterse yüz tane hükümet geliü geçsin bu dediğim değişmezse hiçbirsey değişmez yaşim gereğince hepsini gördüm siz gençlerie anlatın onlar bu dedikletinize inanır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir şey hiç demedik. Dediğimiz şey şu: Türkiye bu son yıllarda olduğu kadar bilimden, demokrasiden, hukuktan ve ahlaktan hiç bu kadar uzaklaşmamıştı.

      Sil
  67. peki hocam olgun ekonomi sayılan bu avrupa ekonomileri için bu az olan enflasyon rakamları bile çok degğiil şimdi biraz sıyaset yapıyım biz bizim rakamları daha önceleri gördük ama onlar şu anki rakamlari bilmıyurm batı almanya doğuyla birleşince belikim o zaman veya o zaman bile bu senelerdeki rakamları görmedi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Almanya 2. Dünya Savaşı öncesinde hiperenflasyon yaşadı.

      Sil
  68. 2003-2010 yılları arasında bilimsel ekonomik uygulamalar ile ülkeyi belli bir ekonomik seviyeye çıkaran bu hükümet neden şimdi reel gerçeklerden uzaklaşıp adeta sanal bir ekonomik sistemle ülke ekonomisi yönetmeye çalışıyor anlamış değilim.Neden pandemi sonrasi Abd ve diger AB üyelerinin enflasyonla mücadelede izlemiş olduklari yol ve yöntemleri örnek almıyorlar.Neden tarım sanayi istihdam ve üretim politikalarını gözden gecirmiyorlar anlamakta zorlanıyorum.Oylarının %85 e yakınını aldıkları alt gelir gurubu insanlarini daha ne kadar süre ile süründürecekler bilemiyorum.Osmanlida Lale devri adeta tekrar yaşaniyor...Yazik ki çok yazik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O dediğiniz tarihler arasında Türkiye'de IMF programı + AB ile tam üyelik müzakeresi vardı.

      Sil
  69. Mahfi Bey, merkez bankasının sert faiz arttırışlarına geçmesi ve Mehmet Şimşek'in kemer sıkma politikasına yönelik açıklamaları sizce de daha aklı başında bir ekonomik duruşu işaret ediyor mu? Berat Albayrak ve Nureddin Nebati'li karanlık dönemleri arkamızda bıraktık diyebilir miyiz, yoksa artık iş işten çok mu geçti?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şeyden önce ortada bir sert faiz artırımı yok. Bu artışlara karşın hala enflasyonun 17 puan altıda faiz. İkinci olarak maliye politikası son derecede gevşek. Bu durumda hiçbir şeyi arkada bırakmış değiliz.

      Sil
  70. "ekonomi eyi eğer fakirsen sende sıkıntı var" Türkiye'sindeyiz o yüzden bu verileri köşe köşe asıp halka okutsak boş.. benim amcamın dıdısının dıdısı çalıştı kendine mercedes aldı demek ki ekonomi iyi alabiliyor sen alamıyorsan sende sorun var Türkiye'sinde veriler boştur... aydın, liberal, özgürlükçü kesimin anlamadığı da bu zaten halkı kendi gibi görüyor ama halk bambaşka bir dünyada yaşıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlaşılmayacak bir şey yok. Bu dediğiniz bütün az gelişmiş dünyada böyle.

      Sil
  71. Hocam Merkez Bankasında yer alan borç servisi nedir? Bu veriyi nasıl yorumlamak gerekir?

    YanıtlaSil
  72. denokrasi amerika da yok !!! medya ve başkanlar amerikan halkıyla alakasi olmayan lobilerin diktatörlüğü altında evet bilim var ve onun temeli üzerinde yükselmiş şirketler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar demokrasi bizde olsa sorun kalmayacak.

      Sil
  73. Hocam ekonomi illaki doğru politikalar ile uzun vadede toparlanırda asıl bunun toplumda yarattığı erozyon toplanamaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında toplumdaki erozyonu ekonomiden çok siyasal iktidarın demokrasiden, hukuktan, bilimden, laiklikten uzak yaklaşımları yaratıyor.

      Sil
  74. sular yükselince, balıklar karıncaları yer… sular çekilince de karıncalar balıkları yer… kimse bugünkü üstünlüğüne ve gücüne güvenmemelidir… çünkü kimin kimi yiyeceğine.. “suyun akışı” karar verir

    YanıtlaSil
  75. Ekonomi de sorunların çözülebilmesi için önce doğru teşhis olması gerekir mesela 2000'li yıllarda çıkan krizlerde dolar çıktığı için kriz olduğu düşünüldü bu sebeple kriz çıkmasın diye 25 yıldır doları baskılıyoruz son 25 yıllık doların baskılanmasının ülkeye maliyeti bir trilyon dolar civarında oldu yani bir trilyon dolar dışarı aktarılmış oldu Eğer bu yapılmasaydı bugün belki kişi başı gelirimiz 50 bin dolar civarında olacaktı. Halbuki dolar çıktığı için kriz olmadı , kriz çıktığı için dolar arttı, şimdi aynı hata faiz enflasyon döngüsünde yapılıyor , sanılıyor ki enflasyon faiz yüzünden yüksek. Dolayısıyla faizi yükselterek enflasyonu düşürebiliriz sanılıyor Halbuki bu çok yanlış. Enflasyonun yüksek olmasının sebebi,faizin düşük olması değil, Merkez Bankası'nın para basarak bütçe açıklarını Finanse etmesidir. Bu sebeple enflasyon yüksek . faizi %500 yapsanız yine enflasyon düşmez konut satışlarına bakın ipotekli satışların yani kredili konut satışlarının oranı %7 yani satılan 100 konutun 93'ü peşin parayla. Sen şimdi faizi yüzde bin yapsan konut satışını durduramazsın Çünkü zaten Kredili konut satışı %7 oranında. Merkez Bankası ,bütçeyi finanse etmeyi durdurmadığı sürece hiçbir şekilde bu ülkede enflasyon Düşmez. Tabii bunu yapabilecek Parti de görmüyorum Çünkü bu yapıldığı takdirde ülkede çok ciddi bir kemer sıkma olacak ki bu da halkın kabul edebileceği birşey olmaz.

    Diğer tarafta, bu kadar yüksek negatif faizle ekonomi çarklarının dönmeye devam etmesi mümkün değildir. Banka özsermayelerindeki artışlara bakın,yıllık %40-%50 lerde kalmış.Piyasa Enflasyonunun %100ün üstünde olduğu bir dönemde, banka özsermayesinin %50 artması demek, banka özsermayesinin %30 erimesi demektir. Faizin arttırılması doğrudur ancak bu ,tek başına enflasyonu düşürmez.

    YanıtlaSil
  76. Hocam, bu sorum halamın bıyıkları meselesi gibi bir şey olacak ama ekonomiyi bu hallere getirenlerin devamlı surette yüzsüzlük ve kayıtsızlığı bizi acayip hayaller kurmaya zorluyor :) söz gelimi, elinde 1 trilyon dolar parası olan birinin bu ülkede adamakıllı ekonomik politikilar yapılması karşılığında sermayesini ülkemie aktaracağını söylemesi üzerine yapısal reformlar başlatılsa ve o meblağ ülkemize gelmeye başlasa hep hayalini kurduğumuz avrupai refah seviyesine gelmemiz yine de ne kadar sürerdi acaba?

    darı ambarı koşullarında cevabınızı merak ediyorum sadece hocam, saygılar :))

    YanıtlaSil
  77. Merhabalar hocam, Türkiye cari açığının son zamanlardaki dış politikalara etkisi nedir bu konuda bilgilendirebilir misiniz bizi acaba .

    YanıtlaSil
  78. Merhaba, hesaplara paranın o anki değerlerini yansıtacak bir çarpan eklemek gerekmez mi? Örneğin 2022'nin TL'si ile 2024 TL'si aynı değerde değiller. 2023 Şubat ve 2024 Şubat arasında bile 2 kat fark var değer konusunda. Bütçe açıklarını karşılaştırma kısmı konusunda yanıltıcı olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında doğrusu tabii bütçe dengesi / GSYH oranlarını karşılaştırmak. Ama bu karşılaştırma da enflasyonun etkisini göstermesi açısından anlamlı.

      Sil
  79. Merhaba hocam, teşekkürler bilgilendirici yazı için. Türkiye ekonomisinin 2023 yılındaki verilerini net bir şekilde özetlemiş ve ülkenin karşı karşıya olduğu ekonomik zorlukları çok iyi analiz etmişsiniz. Özellikle enflasyonun yüksekliği ve işsizlik oranındaki artışlar, ekonomideki dengesizlikleri çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor. Dış borç stoku ve cari açıkta yaşanan dalgalanmalar ise ekonominin kırılganlığını daha da belirgin hale getiriyor. Ancak, turizm gelirlerindeki artış gibi olumlu gelişmeler de geleceğe dair umut verici noktalar sunuyor. Genel olarak, Türkiye'nin ekonomik görünümü karmaşık ve zorlu bir süreçten geçtiğini gösteriyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?