Türkiye Nüfusunun Yapısı Değişiyor

TÜİK, 2023 yılında Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemiyle (ADNKS) yapılan nüfus sayım sonuçlarını açıkladı.[i] Buna göre 2023 yılı itibarıyla Türkiye’nin nüfusu 85.372.377 kişi. Nüfusun yüzde 50,1’i erkeklerden yüzde 49,9’u da kadınlardan oluşuyor. Yıllık nüfus artışında 2023 yılında ciddi bir düşüş söz konusu. 2022 yılında binde 7,1 artan nüfus 2023 yılında binde 1,1 artmış görünüyor. Bu hızlı düşüşte hızla yükselen hayat pahalılığının ve yaşanan depremin etkisi vardır.

İl ve ilçelerde yaşayan nüfus 79,4 milyon kişi (toplam nüfusun yüzde 93’ü), belde ve köylerde yaşayan nüfus yaklaşık 6 milyon kişi (toplam nüfusun yaklaşık yüzde 7’si.) Buna göre nüfusun yüzde 93’ünün kentlerde, yüzde 7’sinin kırsal kesimde yaşadığını söyleyebiliriz. Kırsal kesimde yaşayanların oranındaki bu düşüklük tarımsal üretimin ileride daha da sorunlu olacağının bir göstergesi olarak karşımızda duruyor.

85 milyonu aşkın nüfusun yüzde 38’i beş büyük ilde yaşıyor:

İstanbul, tek başına ülke nüfusunun dörtte birine yakın bir nüfusu barındırıyor ve bu nüfusuyla Avrupa’nın pek çok ülkesinden fazla nüfusa sahip bulunuyor. Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya için de benzer durumlar geçerli.

Aşağıdaki tablo Avrupa ülkelerinin nüfuslarıyla Türkiye’nin beş büyük ilinin nüfuslarını bir arada gösteriyor ( kaynak: https://populationtoday.com/tr/


Türkiye’nin yöneticileri, yakın zamana kadar ülkenin genç nüfusa sahip olmasıyla övünürler, yaşlanan Avrupa’ya, bizi de aralarına almaları gerektiği mesajını verirken, üretim yapacak gençlere ihtiyaçları olacağını öne sürerek bu konuyu da vurgularlardı. Bu görünüm değişiyor, Türkiye yavaş yavaş yaşlanıyor: 2007’de ülkenin ortanca yaşı 27 – 29 iken, 2023’de 33 – 35 arasına yükselmiş bulunuyor.[ii] Kuşkusuz bu ortanca veriler yine de genç yaş ortalaması olarak kabul edilebilir ama nüfusun giderek yaşlandığı da bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Bu durumun bir başka kanıtı da yalnız başına yaşayanların sayısının her yıl artarak 2023’de 5,2 milyona ulamış görünmesidir.

2023 sonu itibarıyla Türkiye’de yaşayan sığınmacı sayısı Göç İdaresi Başkanlığınca yaklaşık 4,7 milyon kişi olarak açıklamış durumdadır. Bunlar içinde en yüksek nüfus Suriyeli sığınmacılardır, onları Afganlar ve Iraklılar izliyor. Ayrıca Türkiye’de yaşayan yaklaşık 1,6 milyon yabancı nüfusun içinde en yüksek sayıya sahip olanlar Iraklılardır. Onları Afganlar, Almanlar ve Türkmenler izliyor.

Özetle şunları söyleyebiliriz: (1) Türkiye’de nüfus artış hızı düşüyor. (2) Türkiye nüfusu yaşlanma sürecine girmiş bulunuyor. (3) Erkek nüfus, kadın nüfusun az da olsa önünde görünüyor. (4) İnsanların yüzde 90’dan fazlası kentlerde yaşıyor. (5) Türkiye’de 85,4 milyonluk nüfusa dâhil olmayan 4,7 milyon sığınmacı ve 1,6 milyon da yabancı yaşıyor.



[i] Bu yazıdaki grafikler ve veriler TÜİK, 6 Şubat 2024 tarihli 49684 sayılı Haber Bülteni ve eklerinden alınmıştır.

[i] Ortalama ile ortanca arasında fark vardır: Ortanca; veriler küçükten büyüğe doğru alt alta sıralandığında tam ortada yer alan değeri gösterir. Ortalama ise bütün veriler toplanıp veri sayısına bölünerek elde edilen sayıdır. Her bir gruptaki veri sayısı çok fazlaysa ortalama ile ortanca birbirine yakın sayılar çıkar.


Yorumlar

  1. Yanıtlar
    1. Hızla Afrika ülkesi olma yolunda. 90%nı sefalet içinde yaşayan bir ülke.

      Sil
    2. Evet hemde cok hizla.Cunku ekonominin lokomotifi olan teknik personel sayisi ve kalitesi hizla dusuyor.

      Sil
    3. Değerli yazınız için teşekkür ederiz Sn. Hocam. Hey millet tarım-hayvancılık bitmiş! %3kırsal kesim ne demek! %3'ün %100'ü doyurabileceğini mi sanıyoruz? Et, süt, Yumurta, ekmek ve sebze-meyveyi ( bu üretimi üslenen nüfusun ne kadar az olduğunu, Sn. Hocam bu yazı ile iyice gözümüze soktu) bu coğrafyada bile, doyacak kadar üretemiyorsak, açız aç, aç kalacağız. Bir kaç yıl içinde birbirimizi yiyeceğiz. Kim seçilirse seçilsin kim yönetirse yönetsin. Birbirimizi yiyeceğiz bu kesin. Seçilip hizmet sunmaya talip! güncel adaylarımızın, aynı partiden bile olsalar nasıl birbirlerini yediklerini şimdiden görmek çok acıklı. Hangi görüşte olursa olsunlar sadece kendilerinin düşündüklerini görmek daha da acı. Ağızlarda ki "Vatan, Miller, Beka" lafları edebiyat ve tarih kitaplarına konu anlaşılan. Bu sefer çok korktum Hocam, %3 ha emin misiniz? 10 kişilik sandalı, hiç değiştirilmeyen 3 kişi, en sakin hava da bile bizi nereye kadar götürebilir ki?

      Sil
  2. Nüfusun yaşlanmasında, gelişen sağlık teknolojileri ile yaşam süresinin artmasının etkisi de var. Global bir değişim bu.

    YanıtlaSil
  3. Murat DAĞLIOĞLU10 Şubat 2024 10:04

    Hocam, kırsal kesim de yaşayan nüfus oranına bakıldığında tarım ve hayvancılığın önündeki riskleri de görmek mümkün!

    YanıtlaSil
  4. Değerli hocam 1.6 milyon yabancı oturma izniyle burada bulunduğu için nüfusa dahil diye biliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, o cümledeki ifade ters anlamaya yol açtığı için çıkardım.

      Sil
  5. Hocam, Bu istatistiklere bakılırsa nüfusun yarısından fazlası başka bir partinin yönetim dönemlerini bilmiyor demektir. Öyle ise yaklaşan seçimlerde ki başarı oranlarını tahmin etmek zor olmasa gerek.! Siz ne düşünürsünüz.

    YanıtlaSil
  6. Yazınız için sağolunuz . Ömürlerin uzaması , yaş ortalamasının artması , emeklilik sürelerinin uzaması ve emekli sayısının artması bütçeleri zorlayacak unsurlar gibi görünüyor..

    YanıtlaSil
  7. Mahfi bey

    Bu yazıyı yazmakla:

    "Zafer Partisi"ne katılmak için ön-hazırlık yaptığınızı mı anlamalıyız?

    Lütfen net cevap veriniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siyasetle hiç işim olmaz.

      Sil
    2. Adsız 10.36 Siyaset çıkar peşinde olan sıradan insanın işi. Mahfi hoca öyle biri değil.

      Sil
    3. Bu akıl güzel bir akıl. Böyle devam edin

      Sil
  8. Hocam, İstanbul nüfusu ülke nüfusunun yaklaşık 1/4 yerine, 1/5 I olmayacak mı?

    YanıtlaSil
  9. Mahfi Hocam deprem etkisinden dolayı bölgede çoğu ev yıkıldığı için 2023 yılına ait adrese dayalı nüfus sayımı doğru bir veri değil. Gerçeğe yakın sayım için tekrar eskisi gibi sokağa çıkma yasağı uygulanıp sayım yapılabilir. Normalde Türkiye’nin nüfusu ortalama 1 milyon artar zaten

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüik verilerine göre 2020 (pandemi nedeniyle ) , 2023 (deprem nedeniyle ) nüfus artış hızı ve miktarları Cumhuriyet tarihine bakarak değerlendirilirse ilginç sonuçlar çıkar.

      Sil
  10. Hocam bir görüş: takdir edersiniz ki tarımdaki gerilik kırsal nüfusun çoğunluğundan kaynaklanıyor, verimsizlik ve kurumsallaşamamaya neden oluyor. Bu konuda sonunda devlet de miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesini engelleyen önlemler aldı

    YanıtlaSil
  11. Hocam dünkü programınız kanal ortalamasına fazla gelen bir programdı.

    YanıtlaSil
  12. 2050 yılında Suriye kökenli bir meclisimiz ve cumhurbaşkanımız olma ihtimali %50 den fazla bence.

    YanıtlaSil
  13. 20 yıldır Türkiye'de uygulanan politikalardan dolayı insanlar canından bezmeye başladı, çoğu genç artık bu ülkeye yeni çocuk getirmek istemiyor, soyunu devam ettirmek istemiyor. Çünkü çocuk yaptığı zaman onu besleyebileceğinın buyutebilec eginin

    YanıtlaSil
  14. Tarımın bittiğinin göstergesi rakamlara yansımış %93'e 7 bu ülkemiz için çok kötü acil önlem alınmalı...!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 93/7 oranı gerçekçi değil. % 93 içerisinde tarım ile uğraşanların sayısı ve tarımsal üretimi % 7'nin üretiminden ve sayısından daha fazladır. Aile tarımı yapan küçük üreticiler dışarıdan fazla işçilik almadan kendilerine yetecek ve biraz da satacak kadar üretiyorlar. İşçi ücretleri küçük üreticileri kurtarmıyor.

      Sil
  15. Nüfusun %93 nün sehirlerde yaşadığı tam bir istatistik yalanı. Çünkü yapılan kanuni değişiklikle sehir merkezine 100 km uzaklığındaki köy bile sehirin mahallesi kabul edildi. Avrupaya biz kentli olduk diyebilmek için yapılmış bir hile. Köy nüfusunda azalma var ama bu oranlar doğru değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. doğru tespit, köyler oldu "mahalle" artık...ç

      Sil
  16. Saygıdeğer hocam bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim. Sığınmacıların sayıya dahil edilmediğini biliyordum ancak yabancılar neden sayıya dahil edilmiyor? Vatandaşlık almadan belli sürelerle gir çık yaparak yaşayan insanlar mı oluyor bu yabancılar?

    Diğer sorum da grafikte ki yaş verisi ile alakalı, ortalama yaş mı gösterilen, ortanca yaş mı? Genellikle yakın değerler çıktığını biliyorum ancak kavram karmaşası yaşanmaması adına uyarmak istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yabancılar dahil. Bu ortanca yaş.

      Sil
    2. 80 milyonu aşan bir örneklemde ortanca ve ortalama arasında çok büyük bir fark yoktur muhtemelen sayın adsız, ortanca mı ortalama mı sorunuzun nedenini merak ettim.

      Sil
  17. “Nüfusun yüzde 90’ından fazlası şehirlerde yaşıyor” sonucu bir illüzyondan ibarettir. 31 adet büyükşehir düzenlemesi yapılıyorken bu illerin köyleri de mahalle olarak tanımlandığından bu köylerde yaşayanlar da şehirde yaşayan nüfus grubundan sayılmaktadır.

    YanıtlaSil
  18. Hocam,diğer mal ve hizmetlerin fiyatları bir yana bana asıl konut fiyatlarının yarattığı sorununun çok ama çok büyük olduğu yeteri kadar anlaşılamadı gibi geliyor.Konutu olan zaten kral ama konutu olmayanın da çok umrunda değil gibi.Konut krizi sonucu cinayet sayısı sürekli artıyor.Bunun ne kadar süreceğini ve nasıl düzeleceğini hala kestiremiyorum.

    YanıtlaSil
  19. Nüfus artarken de toplumu açtı, düşerken de aç olur; nüfus gençken de açtı, yaşlanırken de aç kalır. Belli ki açlıktan kaçış ve kurtuluş yok.

    YanıtlaSil
  20. Eskiden bir genç nüfusumuz vardı, şimdi ondan da olduk. Geçmiş olsun

    YanıtlaSil
  21. Hocam kayıt dışı ekonomi oranıyla kayıtdışı göçmen miktarı hesaplanırmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hesaplanamaz. Kayıt dışı ekonomi göçmen yokken de yüksek orandaydı.

      Sil
  22. Emeğinize sağlık. Nüfus sorununun indirek çözümü köy enstitüleri gibi kurumların kurulması bununla birlikte kırsal kalkınma olabilirmi? Hemde gıdayı daha normal fiyat ile beslenebiliriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye bundan çok daha ilerici göründüğü bir devirde köy enstitülerini kapattı. Bir daha açılması mucize olur.

      Sil
    2. Mahfi bey

      "Köy Enstitüleri"nin, "komünist yetiştirme kampları" olduğu yönünde anlatılan çeşitli hikayeler var.

      Bu hikayeler niçin türemiş olabilir?

      2024'te bile anlatılmasının sebebi ne?

      Hınç mı? İntikam duygusu mu?

      Sil
    3. Sovyetvari bir komünistlerin olarak tanımlandı toprak sahipleri tarafından. Özetle köylünün eğitimle uyanması toprak ağalarının çıkarlarına tehdit olarak görüldü.

      Sil
    4. Köylünün bilinçlenmesi bizdeki siyasal tercihlere ters düşüyor.

      Sil
  23. Hocam Türkiye'de yaşan 1.6 milyon yabancı nüfus Toplam 85.4 milyonluk nüfusun içinde mi?

    YanıtlaSil
  24. Hocam bu emeklilik sistemi içinde bir risk oluştururmu ilerde?

    YanıtlaSil
  25. Bence kayıt altında olmayanları da sayarsak 90 milyon vardır.

    YanıtlaSil
  26. Yazının için teşekkürler.. yaşlanma konusunu kısa bir ekleme yaparakta söyleyebiliriz.. insanlık düşünce olarak geliştikce eğitim seviyesi falan çocuk sahibi olmak konusunda düşecektir. Az gelişmiş toplumlarda artarak devam eder

    YanıtlaSil
  27. Değerli hocam yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum. Bu defa şunu dikkatinize getirmek istedim: Kırsal-Kentsel nüfus ayırımı TUİK odaklı yapılırsa doğru sonuç vermeyecektir. Çünkü 2-3 seçim dönemi önce siyasi karar ile seçim bölgeleri arası denklem gözetilerek köyler belediyeliklere dönüştürüldü ve kent nüfusuna dahil oldular. Ancak orada yaşayanlar ziraat gelirini elde etmeye devam ettiler. (Ayrıca sayıları o dönemlere kadar iki elin parmaklarını geçmeyen büyük şehirler 30'un üstüne çıkartıldılar.) O halde ekonomik bakış açısı ile gerçek kent nüfusunu saptayamayacak durumda isek başka kriterleri dikkate almamız gerekir sanıyorum. Katılır mısınız?

    YanıtlaSil
  28. Hocam, Tüik verilerine güveniyor musunuz? Bu kadar hızlı düşüş mantıklı gelmiyor. Depremin yarattığı göç de etkilemiş olabilir.
    Bu arada, önemsiz bir düzeltme, Avrupa ülkeleri arasında Hollanda yok, yaklaşık 17.5 m nüfus

    YanıtlaSil
  29. Kaleminize sağlık, ülkemiz gelişmiş ülke standarlarına erişemeden bir demografik krize sürüklenmiş gibi duruyor. Bu arada kırsal nüfusun %7 gözükmesinin nedeni 2012'de yürülüğe giren 6360 sayılı kanun. Bunun sonucu olarak büyükşehir sınırlarındaki bütün kırsal yerleşimler mahalle kapsamına alındı. Dolayısıyla kırsal nüfus olduğundan daha düşük gözüküyor.

    YanıtlaSil
  30. Hocam 2023 seciminden sonra 2 ayda 35% devaluasyon oldu. Sonra devaluasyon stabil kaldi, 30%/yil oraninda. Sizce 2024 secimi sonrasi benzer mi olacak, daha kotu mu olacak? 🙏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dalgalı kur rejiminde değer kaybı olur devalüasyon olmaz.

      Sil
  31. Hocam, sığınmacılar olmasa nüfusumuz azalmış.

    YanıtlaSil
  32. Danimarkayi listenize almamissiniz

    YanıtlaSil
  33. Hocam o zaman fırsat penceremiz kapanıyor mu?

    YanıtlaSil
  34. Hocam kırsal nüfus verileri gerçeği yansıtmıyor. 2012 ile birlikte BŞB yasa değişikliği ile köyler mahalle yapıldı ve ilçe merkez nüfusu gibi sayılmaya başlandı. Yani kırsal yalnızca yüzde 7 değil. Bir sürü köy mahalle oldu. Bunlar kırsal mahalle olarak sayılıyor mu?

    YanıtlaSil
  35. Degerli hocam, paylastiginiz bilgiler icin tesekkur ederim. Liranin deger kaybetmesi bu yil gecen yildan daha kotu olacak mi sizce? (Gecen yilki deger kaybi secimden sonra cok hizliydi. Sonra hizi azaldi ve "sabitlendi")

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütçe açığı iki kattan fazla arttığına göre enflasyon da azalmayacak demektir.

      Sil
  36. mahfi hocam çok merak ettiğim ve anlamadığım bir konuda size danışmak istiyorum,

    1- para basmak fiili kullanılıyor da bu basılan para piyasaya nasıl çıkıyor yani merkez bankası parayı bastı oluşturdu ee bu paranın basıldığı süreç sonrası topluma yayılımı nasıl yapılıyor krediler ile mi? öyleyse son 8 ayda 4-5 trilyon tl para basılmış ancak insanlar ne konut kredisi alabilmiş doğru dürüst ne de ihtiyaç kredisi

    2- kredi kartı ile yapılan harcamalar para yaratmakmıdır? yani kredi kartında 100 lira limitim var harcadım 100 liralık para mı yaratmış oldum piyasada

    3- para basıldığını insanlar nasıl anlıyor yani ocak ayında basılan 1 trilyon tl diyelim ki şubat ayında açıklanıyor bildiğim kadarıyla ama ben anlık günlük ne kadar para oluşturulduğunu nereden öğrenebilirim

    şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. Merkez Bankası bastığı paraları bankalara ya kredi olarak ya da onlardan aldığı döviz karşılığı veriyor.
      2. Kredi kartını eğer kredili olarak kullanmışsanız para yaratmış olursunuz. Yani örneğin 1000 TL lik kredi kartı harcaması yapmış ve vadesi geldiğinde bunun diyelim ki 300 lirasını ödeyip kalanı krediye bağlamışsanız 700 liralık para yaratmış olursunuz.
      3. TCMB sitesinde istatistikler başlığı altında haftalık para ve finans göstergeleri tablosu var. O tabloda dolaşımdaki para, M1 dar para arzı ve M2 ve M3 geniş para arzları var. En kestirmesi M2 para arzına bakmak ve geçmiş rakamlarla kıyaslamaktır.

      Sil
  37. Değerli Eğilmez,

    "Yaşlanma" ve "yaşlı" kavramları artık göreceli.
    Dünya Sağlık Örgütü artık 65 değil 75 + yaşı "yaşlı" kabul ediyor.
    Siz ve ben 70+ yız ama üretkeniz..
    Kaldı ki, üretim için sıradan - ortalama insana gereksinim giderek azalmakta.
    "Nüfusun yaşlanması" bir algı biçimi ("sorunu" demeyeyimm).
    Eldeki nüfusun niteliği niceliğinden çok amaçooooooooooook öncelikli.
    ***
    Bir de verdiğiniz yaş değerleri "ortalama" (mean, avrrage) değil "ortanca" (median).
    Düzeltilmesi ve küçük bir notla farklarının yazınızda açıklanması kanımca uygun olur.

    Saygı ile. 11.2.24

    Dr. Ahmet SALTIK
    www.ahmetsaltik.net

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru tespitler sevgili Ahmet Hocam. Nüfusun niteliğini ne yazık ki hızla kaybettik. Daha doğrusu artan nüfus ağırlıklı olarak niteliksiz nüfus oldu.
      Ortanca kavramı uyarınızda haklısınız. TÜİK verilerinde ortanca kullanılıyor. Ortalama okurun ortanca kavramına yabancı olması nedeniyle ortalamayı kullanmayı tercih ettim. Bildiğiniz gibi ortanca ve ortalama ele alınan verinin fazla olması halinde birbirine çok yakın çıkan oranlardır. O nedenle kafa karıştırıcı bir açıklama yerine ortalama demeyi tercih ettim. Saygılarımla.

      Sil
  38. çok kıymetli analizler, nüfusumuzun sansasyonel biçimde kötüye gitmesi gelecekti çocuklarımıza çok güzel günler beklemediği gün gibi ortadadır. Umarım ekonomi ve sosyal şartlarımız tersine döner yoksa 50 yıl sonra azınlık olacağız

    YanıtlaSil
  39. Sayın hocam, İstanbul dan büyük Romanya dan küçük Hollanda listede atlanmış.

    Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet birkaç ülkeyi atlamışız. Biri de Danimarka.

      Sil
  40. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Kent-Kir-Nufus-Istatistikleri-2022-49755 sayfada 17,3% kırsal yaşam olarak belirtilmiş Kent-Kır Nüfus İstatistikleri, 2022 ADNKS ya göre yapılmış çalışma var arada 10,3% fark var birinde hata var.

    YanıtlaSil
  41. MUSTAFA AKPINAR11 Şubat 2024 13:31

    Çok teşekkürler Mahfi hocam. Çok yararlandık.

    YanıtlaSil
  42. Hocam döviz rezervleri eksideyse dolar borcu nasıl ödeniyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eksideki döviz rezervi Merkez Bankasının kendisine ait olan kısmı. Bankalara ait olanları da kullanabiliyor.

      Sil
  43. Mahfi Hocam elinize sağlık. Nüfusun yaşlanmasının etkilerini piramidinin yapısındaki değişme ortanca yaştan daha iyi anlatabilir. Yaşlı nüfusun (65+ yaş) toplam nüfusa oranı 2007'de %7,1 iken 2023'te 10,2'ye yükselmiş; TUİK'in nüfus projeksiyonlarına göre 2050’de %20,8’e, 2075’te %27,7’ye yükselmesi bekleniyor. Türkiye Avrupa ülkelerinden daha hızlı bir şekilde yaşlanıyor. Çalışma çağındaki nüfus ise küçülüyor. Sağlıklı yaşlanmanın, verimli bir şekilde işleyen sağlık, sosyal güvenlik ve sosyal koruma sistemleri oluşturmanın önemi artıyor. Sağlık ve sosyal güvenlik sistemlerinde zaman kaybetmeden reform yapılması gerekiyor.

    YanıtlaSil
  44. Sizce gayrimenkul fiyatlari biraz dusup tekrar mi yukselir (EUR/USD bazinda), yoksa bu sefer dusus kalici mi? Bu soruya cevap bulabilmek icin hangi verilere bakmak lazim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gayrimenkul fiyatlarının düşmesi faizlerin enflasyona yakın oranlara yükselmesiyle olur. Bugünkü haliyle fiyat artış hızı yavaşlar ki olan da odur.

      Sil
  45. Hocam,borsalarda işlemlerin durdurulup gerektiğinde borsaların kapatıldığını biliyoruz.Büyük buhranda Abd'de,savaşın başında ise Rusya'da bunu gördük.Bizde ise 2 sene önce bu konut krizi başladığında ve şu an ki rezil durumuna gelene kadar tapu dairelerinde alım satım işlemleri durdurulamaz mıydı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Piyasaların durdurulması doğru bir yaklaşım değil.

      Sil
  46. Bu yazı daha fazla sığınmacı getirilmesinin önünü açacaktır. Madem ki Türkiye'nin nüfusu azalıyor. Bu durumda insan ithal etmeliyiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'nin nüfusu azalmıyor, artış hızı düşüyor. Onun da nedenleri arasında pandemi, deprem, hayat pahalılığı gibi olgular var. Bunlar geçtiğinde artış yeniden canlanır.

      Sil
  47. Hocam merhaba. Yellen: "We don’t have to get the prices down because wages are going up." Yani ABD Hazine Bakanı demiş ki "Herkesin maaşı zaten artıyor bundan dolayı fiyatları (enflasyonu) düşürmemize hiç gerek yok."

    Kaynak: https://twitter.com/unusual_whales/status/1756402214661230961

    Bu konuyla ilgili düşünceniz nedir Türkiye'deki iktidarın mevcut enflansyon politikası da buna benzer değil mi sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yellen'in bu açıklaması doğru bir açıklama değil. Enflasyonu düşürmek yerine ücretleri enflasyona uyarlamak enflasyonu olduğu gibi kabul etmek anlamına gelir. Fed Başkanlığı da yapmış olan birisi bu şekilde konuşmamalı.

      Sil
  48. Hocam izninizle kıymetli yazılarınızı web sitemde paylaşmak istiyorum. https://www.perakendemuhendisi.com/mahfi-egilmez-yazdi-turkiye-nufusunun-yapisi-degisiyor/

    YanıtlaSil
  49. hocam sizden iyi kim bilecek enflasyon yüksek kur yüksek faiz hiç bitmeyecek değil mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2001 krizinden sonra en azından on yıllığına bitmişti. Demek ki bitebiliyor. Yeter ki bilime geri dönelim.

      Sil
  50. Ekonomide bir kriz goruyor musunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. % 65 ya da gerçekte olduğu gibi % 130 enflasyon bir kriz halidir.

      Sil
  51. Ülkelerle şehirlerin kıyaslaması güzel olmuş. Elinize sağlık hocam.

    YanıtlaSil
  52. Merhaba Hocam, TV de bu sonuçları analiz eden bir kanal 2023 te 1.1 milyon kişinin ülkeyi terk ettiğinden bahsetti, bu da 2023 teki nüfus artış hızını etkilemiştir diye düşünüyorum. Ayrıca depremde ölen vatandaşlarımızın sayısı da açıklanandan fazla, bence bu da etkiledi. Saygılar.

    YanıtlaSil
  53. Hocam merhaba. Sorum direk alakali degil ama birkac gundur merak ettigim icin sormak istedim. Ankara gibi bir sehirde m2'si 2000 USD olan daireleri gercekten aliyorlar mi veya faizler indiginde alacaklar mi? Antalya, Istanbul gibi yerlerde yabancilar var, onlari anladim da Ankara'yi anlamadim.

    YanıtlaSil
  54. Hocam sığınmacıların sayıları da gerçeği göstermiyor. Türk halkı sadece 4,7 milyon olmadığının farkında aslında, en az 10 milyon kişi memleketimizde ve kaynakları tüketmekte. Bu durumun arz-talep dengesine etkisi de bulunmakta ve nereden bakarsanız 5 milyondan fazla insanın kaydı bulunmadığı için biz 90 milyon a göre üretim yapmaktayız. Ekonomimizin düzelmesi birazda bu kaçakların vatanlarına dönmesine bağlı değil midir ? Teşekkürler yazı için

    YanıtlaSil
  55. Hocam nüfus artış hızının düşmesi durumuyla ilgili acaba doğum oranımız mı azalıyor yoksa ölüm oranımız mı artıyor ? Hangisinin etkisi daha fazladır ? Aklıma Covid sonrası ölüm oranlarını açıklamayan TÜİK verileri geldi.

    YanıtlaSil
  56. Hocam 13 MİLYON sığınmacı kaçağın gıda ve kira enflasyonuna etkisi nedir !?

    YanıtlaSil
  57. Hocam teşekkür ederiz böyle bir yazı için. Nüfus verileri gerçekten ilginç. Türkiye’nin nüfus artışı düşmüş ve yaşlanma sürecine girmişiz. Büyük şehirlerdeki yoğunluk da artmış. Kırsalda yaşayanların azalması, tarımda sıkıntılara yol açabilir. Ayrıca yalnız yaşayanların sayısı artmış ve sığınmacı ile yabancı nüfus da epey yüksek. Bu değişiklikler, gelecekteki ekonomik ve sosyal politikalarımızı şekillendirecek gibi görünüyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?