Bütçe Muamması
Aşağıdaki tablo 2022 yılsonu, 2023 yılı başlangıç ve ek bütçeleri ve Orta Vadeli Program (OVP) ile yapılan tahminleri gösteriyor:
Bu tablonun birçok ilginç
özelliği var. Her şeyden önce 2023 bütçesi yapılırken 2022 bütçesine göre yüzde
52 artış öngörülmüş. Bunun anlamı 2023 için başlangıçta yüzde 50’nin üzerinde
bir ortalama enflasyon tahmin edilmiş. 2023 için başlangıç bütçesi 2022 sonunda
yürürlüğe girdiği için ortada deprem olmadığından bunun için öngörülmüş
ödenekler bulunmuyor.
İkinci olarak Şubat ayında
yaşanan depremler sonrasında bütçedeki ödeneklerin (ve doğal olarak gelirlerin)
yetmeyeceği öngörülerek Temmuz ayında ek bütçe çıkarılmış ve bütçe gider ve
gelirlerine eşit tutarda ( 1.119,5 milyar TL) ekleme yapılmış. Kanun gereği ek
bütçe ile öngörülen giderlerle eşit tutarda gelir yaratılması gerekiyor. Bu durumda bütçe
açığı değişmeden aynı (659,4 milyar TL) kalmış.
Buraya kadar bazı sorunlar olsa
da bunları bir kenara bırakıp OVP ile ortaya çıkan asıl büyük soruna değinelim.
Tabloya dikkat edilirse OVP’de bütçe giderleri gerçekleşme tahmini (ek bütçe
ile artırılmış bütçe giderleri toplamına göre) 973,5 milyar TL artırılmış
görünüyor. Buna karşılık bütçe gelirlerinde bir artış söz konusu değil. O
nedenle de bütçe açığı 1.632.9 milyar TL öngörülmüş.
Bu artan 973,5 milyar TL
tutarındaki gider nasıl karşılanacak? Henüz ek bütçe ile 1.119,5 milyar TL
tutarındaki gelir artışı karşılanamamışken bunun üzerine gelen 973,5 milyar
TL’lik gider artışı neyle finanse edilecek ve bu finansman nasıl
bütçeleştirilecek?
İşte bu aşamada enflasyon birçok
başka alanda olduğu gibi burada da imdada yetişiyor: Enflasyonla mücadele
yalnızca bir söylemden ibaret. Gerçekte böyle bir mücadelenin yapılmadığını,
asıl meselenin enflasyonu araç gibi kullanmak olduğunu söyleyebiliriz. Türk
Lirasının iç değer kaybı, dış değer kaybından yüksek olduğu sürece gelirler
yükseliyor, GSYH daha yüksek çıkıyor ve ekonomi büyümüş görünüyor. Özetle
Türkiye’nin enflasyonla mücadelesinin gerçek olmadığını söyleyebiliriz.
TBMM, bütçe hakkını
kullanabiliyor mu sorusunun yanıtı yıllardır olumsuz ama sanırım hiç bu kadar
olumsuz olmamıştı. Yukarıdaki tablo niçin bütçe yaptığımız sorusunu bile
yanıtlayamıyor.
Çok güzel bir yazıydı tek nefeste okudum :) çok teşekkür ederim.
YanıtlaSilSağ olun.
SilTürkiye sömürge bir ülkedir. Ne yapsan dikiş tutmaz.
SilMerhaba hocam, yukarıdaki tabloda "2023 ek bütçe"sütunu hatalı galiba, anlıyamadım da..
Silİç değer kaybı, dış değer kaybı açıklamanız her şeyi çok güzel özetliyor. Burada devletle beraber enflasyonu kullanan sermaye sahipleri, her gün zenginleşmeye, maliyetlerini azaltarak servetlerini taşımaya devam ediyorlar. Umarım ek vergiler doğru yerlere yansıtılır. Son tüketici giderlerini, gelirlerinden mahsup edemediği sürece her vergi artışı çok ağır yükler oluşturuyor.
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
SilEvet maalesef ağır yükler oluşuyor.
Tablonun altında 2. paragrafta "eşit tutarda gelir yaratıl." yazım yanlışı olmuş. Yazı, emekleriniz ve herşey için çok teşekkürler.
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim, hemen düzelttim.
SilSanal alemde yaşayıp gerçeğe ulaşmaya çalışan insanlar alemindeyiz
YanıtlaSilGüzel özet.
SilSayın Cumhurbaşkanı bir taraftan paradan 6 sıfır atmakla övünür diğer taraftan yatırım propagandası yaparken trilyon tabirini kullanırdı. Rakamlara bakılırsa artık her yerde gönül rahatlığı ile trilyon diyebilir.
YanıtlaSilHocam, tek umudumuz yakın zamanda beklenen depremin olmaması
YanıtlaSilUmarız öyle bir şey olmaz.
SilSevgili hocam, merhaba. Bir bütçenin tutarsızlığı, bir ülke yöneticilerinin o ülkeye ait bütçeyi hazırlamaktaki acizliği ancak bu kadar sade ve güzel anlatılabilirdi. Allah yazı yazan ellerinize dert vermesin:) İddia ediyorum ki her birimiz mahallelerimizdeki bakkal Mehmet amcaya sorsak, kendi gelir gider dengesini bundan çok daha iyi hazırlardı.
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Burada esas olan gerçeği ortaya koyup koyamamak. Aynı durum enflasyonda ve büyümede de var.
SilElinize sağlık Mahfi bey
YanıtlaSilTeşekkürler.
SilSAYIN HOCAM OVP PROĞRAMINDA 3 YIL SONRA BİLE GELİR GİDER DENGESİ EŞİTLENEMIYOR.NEDENİNİ ÖĞRENEBİLİRMİYİM.
YanıtlaSilBilsem yazardım.
SilAnladığım kadarıyla bu program bir planlamadan ziyade bir niyet beyanı. İktidar piyasaya "benim niyetim bu. Tutar tutmaz zaman gösterecek" diyor. Peki böyle mi olması gerekiyor? Bu tür programlarda gerçek bir planlama yapmak çok da mümkün değil mi Hocam?
YanıtlaSilO zaman adı program olmamalı. Programda hedefler vardır ve o hedeflere hangi araçlarla nasıl varılacağı yer alır. Enflasyon düşürülecektir yazmakla program olmaz.
SilGerçekleri yazdiginiz için çok teşekkürler
YanıtlaSilTeşekkürler.
SilSon derece açıklayıcı bir yazı. Teşekkürler ...
YanıtlaSilSağ olun.
SilBu yazınız ile şöyle yazmam doğru olabilir:
YanıtlaSil1. Siyasetçi meydanda kandırır, yalan üzerine yalan söyler, Meclise girince, Milletvekili olmak için para yatırdığı Partinin emrine girer. (Bu da kişisel bir yatırım aracı herhalde :)
2. Çok bahsedilen şeffaflık, halka hesap verilebilirlik, lafta kalıyor. T. Özal zamanında başlayan "fonlar", gizlenen fonlar, Bütçe dışına taşınan fonlar ile Halka hesap vermekten, ancak Meydanlarda Halkın gönlüne Bal çalanlar, sakınıyorlar.
3. Tabii ki Enflasyonu önemli bir araç olarak kullanıyorlar, ne Dolar ne Avro basmaya imkanları yok, ancak OVP ile Finans Hizmet ihraçatı vurgusu çok önemli. Yabancı Dilli Çağrı Merkezlerine Bereket yağacak ve OVP ve bizzat C.Başkanlığı onların şemsiyesi olacak.
4. Diskripans (latince discrepantia -iki olay veya şeyin arasındaki tezat karşılıklık veya anlaşmazlık) işte bundan oluşuyor. Atasözlerimizden biri "Kişinin söylediğine değil İşine bakılır" herhalde bu durumu açığa çıkarıyor. Ancak Milletimiz söylenene, yapılandan daha fazla önem veriyor, veya son 30 yılda bu durum artık böyle oldu.
5. Depremin etkisi tabii ki yadsınamayacak kadar büyük ama burada bu olayların böyle gelişmesini sağlayan etkenler sorgulanmıyor, sonuçta çoğu AKP Belediyeleri ve Merkezi Hükümetin Birimleri bu yapılaşmayı mümkün kıldı. 50,000 ELLİ BİN KİŞİ, resmi rakamlar ile ÖLDÜ. Hala Muhalefet suçlanıyor. Merkezi Hükümet suç kabul etmiyor ve Hiçbir Yargı Gücü bu Yürtme Gücüne karşı duramıyor.
6. Her yerde, Yeşil alanlar azalıyor İnşaat alanları yükseliyor ancak İnşaatlar hep barınma için, Sanayi AR-GE yok. İnsanlar adeta Babil kullerine sevdalandılar.
7. Türkiye'ye 2000'li yıllarda Yurtdışından geldiğimde, beni şaşırtan işte bu durum olmuştu:
Yunan mitolojilerini andıran Kahraman konuşmalar ve sonrasında Adam kayırmalar, Torpilli kayırma, Adam tutma vb. Mevki ve Makamın getirdiği yozlaşmalar ve en acısı Halkın sırtından gününü gün etme.
Mahfi bey, Yazınız her daim güzel akademik ve Anlaşılabilir olmasından dolayı tebrik ederim. Her daim ders niteliğinde Hocam.
Saygılarımla,
Şenol Çetinkaya.
Çok teşekkür ederim Şenol, beğendiğinize sevindim.
SilHocam bilginize sağlık. Bunca belirsizliğe ve şeffaf olmayışa karşılık dış yatırım nasıl gelecek ülkeye? Daha da fenası, bütçede bile belirsizlik bu halde iken ve faiz artışları devam etmekteyken, nasıl olur da dolar kurunun OVP de artmasına karşın ithalata bağlı bir ülkede enflasyon düşer denilebiliyor? İnsanlar hiçbir ürünü alamaz hale mi getirecekler yoksa..
YanıtlaSilYatırım gelmiyor zaten.
SilOVP de belirtilen ortalama dolar kuru gerçeği yansıtıyor mu peki? Sanmıyorum. Bence geri kalan aylarda yeni ralliler göreceğiz gibi.
YanıtlaSilYansıtmıyor.
SilVerilerin gizlenmesi DİSTOPİK (Cehennemlik ) bir yaşam sunar . George Orwell 1948 yılında yazdığı romanında (1984 ) bu konuda ikazda bulunmuştu.
YanıtlaSilÇok doğru.
SilÜstadım; "KKM'nin maliyeti sıfırdır" iddiasıyla ilgili bir yazı yazacaktınız. Merakla beklediğim için hatırlatayım dedim. :) Ege Bey'in yazısına satır satır çalıştım ama ne demek istediğini anlayamadım. SAYGIYLA.
YanıtlaSilBu konuda o kadar çok yazıldı ki artık benim yazmam anlamını yitirdi. Ege Beyin yazısı yalnızca dövizden dönerek KKM hesabı açılması halinde doğru ama konu TL'den KKM hesabı açılması olduğunda durum farklı.
SilYine de sizin yazmanızı isterdim kıymetli üstadım. :) Çünkü ileride bu konuyu inceleyecek akademisyenler için tarihe not düşmüş olurdunuz. Takdir sizindir elbette.
SilÖte yandan Ege Hoca'nın söylediği şey, dövizden dönülmesi durumunda da bence tam doğru değil. Çünkü faiz doğru belirlenmediği için, normalde kendiliğinden TL'ye dönebilecek dövizlerin dönmesi engellenmiş oluyor. Sonra da baskılanmış faizin üzerindeki kur farkını kamu ödüyor. Faiz doğru olsa bir kısım döviz sahibi TL'ye döner ve bunun faiz yüküne de o parayı kullananlar katlanır. Ege Hoca'nın bu kadar yalın bir gerçeği ıskalamasını çok yadırgadım.
Bugüne kadar çıkarılan vergi barışı ve vergi affı düzenlemelerine bir yenisi daha eklenecek gibi duruyor. Seçim öncesi hem ne alırsak o kardır, hemde seçmeni memnun edip oy alma zihniyeti.
YanıtlaSilMuhtemelen öyle olacak.
SilOVP ile bütçe arasında 973,5 milyar TL'lik farkın özelleştirme ve arsa satışlarından karşılanacağı ifade ediliyor. Son barutlar da buraya gidecek anlaşılan. kaynak: Sayın Mahfi Eğilmez /twitter hesabı
YanıtlaSilSayın Eğilmez, artık gerçekleri , daha açık konuşmamız gerek. Yönetimimizin, Halkımızın Refahı, Adaleti, Güvenliği, Eğitimi, Gelişimi gibi konuları önemsemediği ortada. Esas önemsediği konu Dindar (Sünni zihniyetli) ve Kindar , Kinini unutmaması istenen bir nesil yetiştirmek. Bütün her şey bunun üzerine yapılıyor. Bu maksatla Yönetim Tarikatlara, Cemaatlere, Dini Vakıflara, Diyanete (Hep Sünni zihniyete) bırakılmış durumda. Tarikatların, Cemaatlerin, Dini Vakıfların, Diyanetin ise Halkımızın Refahını, Adaleti, Güvenliğini, Eğitimini, Gelişimini nasıl yöneteceği biliniyor. 20 senedir bu şekilde yönetiliyoruz, Tarikatların, Cemaatlerin, Dini Vakıfların, Diyanetin nerelerden nerelere geldiğine şahit olduk. Kendilerini ne kadar güçlü göstermeye çalıştıklarını, müritlerini (kullarını) nasıl arttırmaya çalıştıklarını, sadece kendilerini düşündüklerini de gördük. Fethullah Gülen olayı bizlere ders olmalı, diğer Tarikatların, Cemaatlerin de aynı olayları yapabilecekleri, sadece yeterli mürit gücünü ve para gücünü toplamayı, zamanı ve zemini bekledikleri, Yönetimi ele geçirmeyi bekledikleri dikkate alınmalıdır. Yönetim Tarikatlardan, Cemaatlerden, Dini Vakıflardan temizlenmedikçe Ülkemizin düzelemeyeceğini anlayalım diye düşünüyorum.
YanıtlaSilBu saydıklarınız toplumun yarısı.
SilHocam, yazınız için teşekkürler.
YanıtlaSilSağ olun.
SilSAYIN HOCAM MERKEZ BANKASININ EYLÜL AYI FAİZ ARTIRIMI İÇİN BİR TAHMİNİNİZ VARMI.
YanıtlaSilYok, bu tahmin edilebilir bir şey değil.
SilÖncelikle bu güzel yazınız için çok teşekkür ediyorum. Okurken bitmesin istedim. Mahfi hocam peki enflasyon nereden dönecek. Hükümetin çabası boşuna gibi oluyor. Bizim halimiz ne olacak. Vatandaş şuan bir kamyon parayla da olsa bir şey almak istiyor. Fiyatlar artıyor ama bordrolu çalışanların geliri yok.
YanıtlaSilSağ olun.
SilSade bir bakış; Kısa, ancak çok anlamlı bir sonuç! Uzman bilginize saygıyla...
YanıtlaSilTeşekkürler.
SilMerhaba Mahfi bey
YanıtlaSilDünya Bankasından 35 milyar dolar geleceği söyleniyor. Acaba bu paranın maliyeti nedir?
Vadesi uzundur ve piyasa faizinden düşüktür. Süreye ve projeye göre değişir. Dünya Bankası belirli kamu projeleri için kredi verir. IMF fonları gibi ödemeler dengesi amaçlı genel borç vermez.
SilPara pul gider gider gelir,
SilBakın Bakan şimşek bile gitti gitti geri geldi,
Daha çook paralar gelir buraya.
Bugün sabah postacı trafik cezası getirdi kapıya, akşama "Bütçede muamma var, 973M tl gider nereden karşılanacak" yazınızı okudum. Gider karşılama ve vergi olimpiyatları çoktan başlamış galiba hocam, halkı enflasyon ve ağır vergilerle ezmeye devam, sonumuz hayır olsun...
YanıtlaSilTrafik cezalarıyla bu açık karşılanmaz
Silhttps://www.mahfiegilmez.com/2022/04/iran-mucizesi-ve-turkiye.html
SilHocam bu yazıyı bende okudum. Peki GSYH 'ı gerçek piyasa ile alakası olmayan sabit kur uygulayarak yalandan büyük göstermenin karşılığı ne oluyor? Mesela yurtdışındaki yatırımcı bu ülkenin GSYH'ı yüksekmiş gidelim yatırım yapalım, fabrika açalım falan mı diyor böyle olunca, yoksa başka bişeye mi yarıyor bu illüzyon?
"Türk Lirasının iç değer kaybı, dış değer kaybından yüksek olduğu sürece gelirler yükseliyor, GSYH daha yüksek çıkıyor ve ekonomi büyümüş görünüyor." Mekanizması nasıl işliyor hocam? Bir iktisat öğrencisi olarak merak ettim. Açıklarsanız sevinirim.
YanıtlaSilBu yazımda anlattım:
Silhttps://www.mahfiegilmez.com/2022/04/iran-mucizesi-ve-turkiye.html
Bu yazınızda İran'da ikili kur nedeniyle ile bunun mümkün olabileceğini anlıyorum. Seçimden önce Türkiye'de de bu olmuştu fakat şu anda yok. Sürdürülebilir değil diyoruz ama içerideki enflasyondan çok daha az yapılan ara devalüasyonlarla bu mekanizma yıllarca devam edebilir mi ? Saygılar.
SilEdebiliyor. Etti de.
SilGünaydın hocam. Merkez bankasının faiz arttırması, bankalarda krediye ulaşımın zorlaştırılması enflasyon ile mücadelede doğru yolda olduğunu göstermez mi?
YanıtlaSilGösterir ama yol uzun önlemler kısa.
SilSayin hocam bu güzel analiz icin cok tesekkürler. Mehmet Simsek artik emekli maaslarini hedeflenen enflasyona göre belirleyecegiz dedi. Artik enflasyonla bir mücadele de olmadigina göre emekli memur ve isciye yine gerceklesen enflasyonun cok altinda ücret artislari yapacaklar.
YanıtlaSilUmarım öyle olmaz.
SilSayın hocam aşağıda yazdığınız konu başlı başına bir yazıyı hakediyor bence...
YanıtlaSil"İşte bu aşamada enflasyon birçok başka alanda olduğu gibi burada da imdada yetişiyor: Enflasyonla mücadele yalnızca bir söylemden ibaret. Gerçekte böyle bir mücadelenin yapılmadığını, asıl meselenin enflasyonu araç gibi kullanmak olduğunu söyleyebiliriz. Türk Lirasının iç değer kaybı, dış değer kaybından yüksek olduğu sürece gelirler yükseliyor, GSYH daha yüksek çıkıyor ve ekonomi büyümüş görünüyor. Özetle Türkiye’nin enflasyonla mücadelesinin gerçek olmadığını söyleyebiliriz."
Teşekkürler.
SilSAYIN HOCAM 3 YILLIK ORTA VADELİ PROĞRAMIN BORSAYA ETKİSİ NE OLUR.
YanıtlaSilFaiz, enflasyon düzeyine çıkmadıkça borsaya olumsuz etkisi olmaz.
SilTeşekkür ederiz Mahfi hocam anlaşılan özelleştirmeler tekrardan başlayacak bunların başında şeker fabrikaları gelir mi acaba
YanıtlaSilŞeker fabrikalarının özelleştirilmesi büyük hata olmuştur, umarım devamı gelmez.
SilTeşekkürler Mahfi Hocam,
YanıtlaSilÇok güzel tespitleriniz için.
Sağ olun.
SilEnflasyon sadece Devletlerin işine gelir.
YanıtlaSilEğer düzgün bir devletse onun da işine gelmez.
SilEk MTV' yi ödemeyeceğim için bütçe açık vermeye devam edecek :)
YanıtlaSilSevgili Hocam, bir konuda yardımınıza ihtiyacım var. 2024 için devam etme durumunda olduğumuz hizmet tekliflerini bu OVPna bakıp veremiyorum. Dolar tekliflerinden zarardayız fakat devam eden işler için ne yapmak lazım? 2023 sonu ÜFEmi, yoksa dolara devam mı karar veremiyorum. Her kafadan başka bir ses çıkıyor. Müşerilerin de kafası karışık. Ne yapmak lazım? Maliyetlerimi son 2 senedir bilemiyorum çünkü sene ortası şartlar değişiyor.
YanıtlaSilNe yazık ki bu konuda farkımız yok. Ben de OVP'ye baktığımda gelecekle ilgili hiçbir şey göremiyorum.
SilTeşekkürler Hocam. Kader deyip yola devam herhalde... :-)
Silayaller dünyasında bile kötü bir yaşam sürmeyi becerebiliyoruz. Umutsuz vakaların umudu olduk. Uzay çağının köle tiyatrosu bu olsa gerek.
YanıtlaSilHocam yazınız için teşekkür ederim.
YanıtlaSilBenim sorum yazıdan bağımsız olacak. TCMB’nin net rezervini hesaplamaya çalışırken sizin verdiğiniz (dış varlıklar - döviz yükümlülükleri) / usdtry kuru formülüyle hesap yaptığımda yaklaşık 7 milyar dolarlık bir net rezerv rakamı çıkıyor. Anca piyasada haberlerden gördüğümüz net rezerv rakamının yaklaşık 16 milyar olduğu yönünde. Burada hesaplamaya katmadığımız bir durum olabilir mi acaba
Hesaplama sonradan güncellendi. Ben bu konuda yeni yazı yazmadım ama hesap daha geniş kapsamlı yapılıyor. Burada hesap şekli var:
Silhttps://mb-reserves.github.io/
Pek mümkün gibi görünmüyor hatta daha kötüye gidecek gibi ama ola ki Mart ta Halk Ya bir dur bakalım artık. Derse ekonomiye etkisi ne olabilir?
YanıtlaSilDemez.
SilHocam,
YanıtlaSilİyi günlerde kullanın, "Tesla Model Y" almışsınız.
Kaç para?
Plakanız ise "34 ME 1907", doğru mu?
Benim benzinle çalışan 2015 model bir arabam var. Değiştirmeyi şimdilik düşünmüyorum. Ayrıca adımın baş harflerini taşıyan plaka almak gibi bir düşüncem hiç olmadı.
SilHocam, yazınızda ifade ettiğiniz şu cümleler, yalnızca mevcut hükümet için mi geçerli, yoksa genel olarak ülkemizde iktidara gelen tüm hükümetler için de geçerli mi: "Enflasyonla mücadele yalnızca bir söylemden ibaret. Gerçekte böyle bir mücadelenin yapılmadığını, asıl meselenin enflasyonu araç gibi kullanmak olduğunu söyleyebiliriz. Türk Lirasının iç değer kaybı, dış değer kaybından yüksek olduğu sürece gelirler yükseliyor, GSYH daha yüksek çıkıyor ve ekonomi büyümüş görünüyor. Özetle Türkiye’nin enflasyonla mücadelesinin gerçek olmadığını söyleyebiliriz."
YanıtlaSilSon elli yıldır geçerli.
SilHocam yine muhteşem bir bilgilendirme yazısı.Anladığım bu rakamlara bilen birileri bakar bizi eleştirir diye bile düşünmüyorlar artık demek ki tamamen bitmişiz !
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
Sil2024 yılında mevcut planlara ve şu anlık görünen olası uygulamalara göre tahmini enflasyon beklentiniz nedir?
YanıtlaSilMevcut planlar hiçbir anlam taşımıyor, görünen olası uygulamalar da görünmüyor. Bu durumda önce onları sonra onlara göre enflasyonu tahmin etmek lazım ki bu da anlamlı değil. Sadece şu kadarını söyleyebilirim: 2024 yılında seçimlerden sonra baz etkisiyle ve alınacak bazı önlemlerle enflasyonda geçici düşüş yaşanabilir ama bu uzun sürmez. Bu politika devam ettiği sürece enflasyon tek haneye düşmez. Ama faiz enflasyon düzeyine getirilir ve bazı destekleyici adımlar atılırsa o zaman tek hane söz konusu olabilir. Ki bu da çok zor görünüyor.
SilHocam,
Sil2024 seçimlerinden sonra, 2027 başkanlık seçimlerine sıra geliyor, üç yıl var gibi ama 2026 senesi seçim yatırımları olacağı için pratikte iki yılımız kalıyor seçime. Bir yıl sıkı maliye politikası uygulasa, bir yıl sonra etkisini göremeden gevşetmek zorunda.
Sn Erdoğan bi kere daha seçilmek istediği için anayasa değişikliği şu bu derken bi bakmışız seçim ekonomisi yine gelmiş. Araya iki tane de vergi yapılandırma, taksitlendirme kanunu girer, bütçe yine bildiğiniz gibi gider.
Aslında çok da bişi değişmeyecek de, değişecekmiş gibi yapacak tüm ekonomi yönetimi.
Şimdiden de başladılar, damat geldi, önce millet aaa dedi, Erdoğan'ın en yakını dedi, ne oluyor dedi, ardından bi yeni paket açıkladı, yetmedi yepyeni bi paket daha açıkladı, o da tutmadı en yeni paketini sundu, instagram ile yeşil sahalara veda etti.
Şimdi de yurtdışı ülkelerin vatandaşlarından teşekkül bi ekonomi yönetimi geldi, önce millet aaa dedi, Erdoğan liyakata değer veriyor dedi, yurtdışında kariyerleri var dedi. Ardından bi OVP açıkladı, sırada yeni ve yepyeni OVP ler var. Bilemeyeceğimiz şekilde yeşil sahalara veda edecekler.
Hasılı kelam, uzun lafın kısası, arife tarif gerekmez.
Muamma kelimesi kestirilemeyen veya ne olacağı belli olmayan anlamında kullanıldığı için, aslında bilinen çöken kötüye giden ekonomi öngörülebilir bir durum.
YanıtlaSilHikaye yada peri masalı demek daha doğru olur. Uydurma anlamsız olağanüstü olayları anlatan bir sözde program. Lozan antlaşmasının 2023 te biteceğini söyledikleri gibi bir halkı kandırmadan başka birşey değil.
Herkesin bildiği gerçek ekonomi 2018 yılından beri bunalımda. Bakan şimşek temennisi gibi 2024 ten sonra dünyada para tekrar bolllaşmaya başlayacak umudu ile yaşatmak.
Türkiye ekonomisi 100 yıllık serüveni adlı kitap yazmak lazım tabi ortaya çıkacak farklı hükümet gitgelleri modelleri ve neden çok fazla dengesiz değişken politikalar tercih edildiği açıklamalı olarak ayrıntılı anlatılması gerekir. Almanya neden sistem dışına çıkmamış nasıl gelişmiş sürekli politika değiştiren ufak Avrupa ülkeleri doğu Avrupa dahil AB gibi bir sisteme tabi olunca denge nasıl oluşmuş gelen hükümetler neden buna uymak zorunda kalmış araştırmaya gerek yok bizim gibi ülkelereAB gibi sistemli bir yapı şart dışarıdan kontrol edilen ve gelen hükümete göre sürekli değişmeyen bir model mecbur diye düşünüyorum
Doğru.
SilSAYIN HOCAM YILLARCA EKONOMİK KRİZ GÖRMÜŞ BİR ÜLKE OLARAK NEDEN DERS ÇIKARIP TECRÜBE SAHİBİ OLAMIYORUZ.
YanıtlaSilBilime uzağız da ondan.
SilHocam dün (12.09.2023) dün açıklanan sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre %31,2 artış kaydettmiş. Söz konusu tablo ekonomik faaliyetler ivme kaybediyor, ya da ekonomi soğuyor görüşü ile uyumsuz değil mi? Yani faiz artışlarının hala çok yetersiz olduğunu bu veriden de görebiliriz değil mi? Teşekkürler.
YanıtlaSilEkonomi soğumuyor.
SilHocam OVP verilerine ulaşmak için uzmanlık gereken bir hesaplama mı gerekiyor.
YanıtlaSilZira ben https://www.sbb.gov.tr/orta-vadeli-programlar/
sitesinden Orta Vadeli Program 2023-2025
dosyasına baktım . Rakamlar farklı gibi.
iyi günler...
Siz bir önceki OVP'ye bakmışsınız. Yenisi burada:
Silhttps://www.sbb.gov.tr/wp-content/uploads/2023/09/Orta-Vadeli-Program_2024-2026.pdf
Mahfi bey
YanıtlaSil"Bilim savunuculuğu"nu bırakmanızı istiyoruz.
Kabul ediyor musunuz?
Ben bilim savunucusu değilim, bilim beni savunuyor.
SilHocam, şöyle bir sorum olacak.
YanıtlaSilDünya faizleri artırıyor, biz de artırdık diyelim.
Opec ise üretimi kısıp petrol fiyatlarını artırıyor.
Dünya faiz artırdıkça opec de petrol fiyatını artırırsa, enflasyon nasıl kontrol edilecek?
Saygılar
Çok basit, büyüme düşecek ve enflasyon da ister istemez düşecek.
SilMahfi bey
YanıtlaSil"Altın arama dedektörü" aldık.
Haliç'in derinliklerinde gömülü olan altınları aramaya başlayacağız.
Bize katılmak ister misiniz?
Bence biz "namuslu, ilerici ve vatansever siyasetçi arama detektörü" alalım. Onu bulursak ülke zaten altın.
SilHocam siyasilere suç buluyoruz. Suç halkın değil mi ? Bu siyasiler halk seçiyor ya da seçmiyor. Halk nasılsa öyle yönetilmiyor mu? Halkın içindeyim işi geliş gidişim metro ve metrobus, pazara gidiyorum . . . Halkın içindeyim. Bu halk değişmediği sürece çok umutlu değilim hocam. Hatta umut yok diyebilirim.
SilElbette işin özünde asıl sorumluluk halkta. Sonuçta siyasiler halkın oyunu alabilmek için onların isteğine göre davranıyor. Ne var ki bazı siyasetçiler doğruyu ve iyiyi halk istemese de onlara anlatarak, bazen ikna ederek bazen zorla kabul ettirerek yapmışlar ve ülkelerine bu şekilde büyük hizmet sunmayı başarmışlar. Atatürk devrimlerini alın. Atatürk bunları halka sorsaydı mesela cumhuriyeti, hilafetin kaldırılmasını, kadın - erkek eşitliğini, harf devrimini kabul ettirebilir miydi?
SilSn Hocam,
YanıtlaSilDeğerli yazılarınızı beğeni ilr okuyorum. Haklı olarak kötü gidişattan memnuniyetsizliginizi dile getiriyorsunuz. Merak ediyorum,
"Kısır döngüden çıkıyoruz galiba bu sefer oluyor" dediğiniz bir dönem yaşadınız mi acaba?
Saygılar, selamlar
Birkaç kez oldu. 1960'larda, 1983'de ve 2001 krizi sonrasında.
SilHocam yazınız için çok teşekkür ederim. Ama anlayamadıgım bir şey var, tl nin iç değer kaybını dış değer kaybından daha fazla olduğunu söylediniz. Bu ne kadar sürdürülebilir bir durum? Ve sonucunda ihracatı zorlaştırmaz mı?
YanıtlaSilÇok da fazla sürdürülemez tabii.
Silİhracatı zorluyor zaten, ihracat tıkanıyor.
Hocam bizler için yine çok bilgilendirici bir yazı olmuş. 973.5 milyar TL gider rakamının nerelerden karşılanacağını ucu her zamanki gibi bize dokunduğu için merakla takip edeceğiz ama sanırım nerelerde kullanılacağını herkes biliyordur. Ahh şu seçimler. Koltuk sevdası olmasa siyaset olmasa krizsiz enflasyonsuz gül gibi geçinip gideceğiz.
YanıtlaSilElinize sağlık,bu yazınız gidişat hakkında net bilgi veriyor, ihracat tıkanıyor iç pazar krediden dolayı kapalı sonuç felakete doğru gidiyor.
YanıtlaSilHocam yazınızı okudum, bütçe konusundaki belirsizlik gerçekten dikkat çekici. Ek bütçeye rağmen giderlerle gelirler arasındaki açık devam ederken, vergi artışları ve finansman konularında net bir bilgi olmaması endişe verici. Enflasyonla mücadele söyleminin gerçekte pek işe yaramadığını belirtmişsiniz, bu da durumu daha da karmaşık hale getiriyor. Umarım gelecekte daha şeffaf adımlar atılır ve bu bütçe muamması çözüme kavuşur.
YanıtlaSil