Seçim Sonrası Dolar Kuru

Önce dolar kurunu etkileyebilecek dış etkenlerden söz edelim. Dolar, geçen yılın Eylül ayında bütün paralara karşı değerinin doruk noktasına çıkmıştı. ABD’nin en önemli dış ticaret ortağı konumundaki 6 ülkenin para birimlerine (Euro, Yen, Pound, Kanada Doları, İsviçre Frangı, İsveç Kron’u) karşı oluşturulan Dolar Endeksi (DXY) 114’e kadar yükselmişti. Sonra gerileme başladı. Bugün DXY 102’nin biraz üzerinde, yani dolar hala diğer paralara göre daha değerli konumda. Bugünlerde ABD’nin önündeki en ciddi iki konu; bankacılık sektörünün sorunları ve kamu borçlanma limitinin sonuna gelinmiş olması. Eğer bu iki sorun çözülemezse dolar hızla değer kaybedebilir. Tabii böyle gelişmelerin olma olasılığı doğduğunda diğer rezerv paralarla birlikte altın da değer kazanır. 

Gelelim dolar kurunu etkileyebilecek olan iç etkenlere. Faizi düşük tutma takıntısının sonucu olarak cari açık 54 milyar dolara (GSYH’nin yüzde 5,4’ü) yükseldi. Merkez Bankası’nın swap hariç net rezervleri kamu mevduatının ne tarafta sayılacağına bağlı olarak eksi 54 ile eksi 72 milyar dolar arasında değişiyor. Hangisini kabul edersek edelim yatırımcı açısından çok kötü bir görünüm söz konusu. Kur korumalı mevduat hesabı 100 milyar doları aşmış durumda, Merkez Bankası, döviz üzerinde, dalgalı kur rejiminde olmaması gereken bir baskı uyguluyor, bankaların döviz satışını kısıtlıyor, çünkü döviz sıkıntısı var. Bütçe açığı tarihi rekor kırıyor ve yılın 1,5 trilyon liralık bir açıkla biteceği tahmin ediliyor. İlk çeyrekte büyümenin yüzde 1 – 1,5 arasında bir yerde olması bekleniyor. Bütün bunlar söz konusuyken seçimi kazanmaları halinde iki tarafın da verdiği vaatlerin getireceği yükler, zaten son derecede sıkıntılı olan ekonomik tabloyu daha da, sıkıntılı bir hale sokuyor.  

Bugün itibarıyla dolar kuru kâğıt üzerinde 19,60, gerçek piyasada 22,40 lira. İhracatçı bu kurdan mutlu değil, onlara sorarsanız dolar kuru 23 – 25 lira arasında bir yerde olmalı. İlk bakışta haklı görünüyorlar ama aslında kurun buralara gelme nedeni faizin düşük kalabilmesi için kura yapılan baskıdan kaynaklanıyor. Merkez Bankası, bankaların döviz satışını sürekli kısıtlıyor. Dolar ihtiyacı olanlar, ihtiyacını bankalardan alamayınca serbest piyasadan almaya yöneliyor. İlk bakışta karaborsa gibi görünen bu farklı piyasa aslında gerçek piyasa kurunun oluştuğu yer. Piyasaya müdahale edildiğinde bu tür görünümlerin ortaya çıkması kaçınılmazdır.

Bu kısa değerlendirmeyi yaptıktan sonra bugünlerde insanların zihnini en çok yoran soruya gelelim: Pazartesi sabahı dolar kuru ne durumda olacak? Bu soruya yanıtım seçimi kimin kazanacağına göre değişiyor. Burada birinci derecede öncelikli olan Cumhurbaşkanlığı seçimidir. Çünkü bu yeni sistemde asıl belirleyici ve karar verici Parlamento veya hükümet değil Cumhurbaşkanı. 

Eğer Erdoğan kazanırsa kur üç nedenle hızla yükselir: (1) Mevcut yönetimin bugüne kadar uyguladığı yanlış ekonomi politikasını ve yaklaşımları değiştireceğine ilişkin bir görünüm yok. (2) Değişim görüntüsü olsa bile kaybedilen itibarı aynı kişilerin geri getirmesi öyle kolay değil.  (3) Kuru tutacak döviz kalmadı. 

Eğer Kılıçdaroğlu kazanırsa kur ilk anda üç nedenle düşer: (1) Ekonomi politikasında mevcuttan daha yanlış bir politika uygulanmasına imkân yok. (2) Yeni kadrolar yıpranmamış olacağı için çok daha itibarlı olur. (3) İlk iki nedenle dövize talep düşer, bu da kuru geriletir.

Kılıçdaroğlu kazanırsa kur ilk anda düşer düşmesine ama orada ne kadar kalacağı ne yapılacağına bağlı olarak değişir. Çünkü ekonomi tam bir enkaz halinde bulunuyor ve bu durum toplum tarafından henüz tam algılanmış değil. Doğru ekonomi politikası uygulamaya konur ve yapısal reformlar hızla yapılabilirse kur normal düzeyine oturur, piyasa da karaborsa piyasası görünümünden kurtulur.

Not: Burada değişime uğramasını konu aldığım kur serbest piyasada oluşan kurdur. Bankaların açıkladığı kur gerçeği yansıtmıyor.

Yorumlar

  1. teşekkür ederiz üstadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın hocam olası bir iktidar değişiminde mevcut iktidarın kurdaki baskıyı kaldırması ani bir yükselişi tetiklemez mi
      Saygılar

      Sil
    2. Hocamız bence bu soruyu seçimden sonra cevaplayacak.

      Sil
    3. Açıkçası hükümetin bu hesaplardan bihaber olduğunu pek düşünmüyorum, hele ki MB Başkanı ve Hazine Bakanı (öyle ya da böyle) bir eğitim almışlar veya çevrelerindeki eğitimli insanlar bu bilgilendirmeyi onlara yapmışlardır.

      Bana öyle geliyor ki yıllardır, yani bu işin ilk başladığı zamandan beri, faizin artması durumunda borsanın düşeceğini, işsizliğin artacağını ve büyümenin yavaşlayacağını bildikleri için oy kaybedeceklerini anladılar ve zaman kazanıp oy kaybetmemek için böyle bir uçurum yoluna gitmeyi tercih ettiler. Eğer 2000’lerin başlarında (o zamanki hükümet) TL’nin değerini bu şekilde düşürselerdi inanılmaz bir global yatırım alırdık, ortadoğunun Çin’i olabilirdik ancak bugün çoğu büyük şirket devletlerin baskısıyla üretimi kendi ülkelerine çekmeye başladı.

      Şimdi HB her ay borçlanma stratejilerini paylaşıyor, ve satılan tahvillere baktığımda yıllardır savaş halinde olan Ukrayna’dan bile daha yüksek faizle USD tahvillerinin satıldığını görüyorum. Bizi geçen tek ülke Mısır, yakın zamanda %15’e yakın bir getiri oranıyla bir sukuk satışı yaptılar. Anlamadığım şey ise bizim yaptığımız ihracın 2-3 katı fazla satın alma talebi olmasına rağmen oranın bu kadar yüksek oluşu. Yine de bu oranlar dövize ne kadar ihtiyaç duyduğumuzu ve işlerin hiç de yolunda gitmediğini direkt olarak gösteriyor diye düşünüyorum. Seçim sonrasında ise CDS’in artmasıyla beraber bu durumun daha da kötüye gideceğini düşünüyorum. Borçlanarak borç ödüyoruz ve borç faizleri gittikçe artıyor. Bence buradaki en önemli etken kurun ve enflasyonun sabit kalamaması. Bu şartlar altında herkes doğal olarak dolar veya altına yönelir, bu da üretimi azaltacağı için devletin gelirlerinin azalmasına sebep olur yani borçları ödemekte çok büyük güçlük yaşamamıza sebep olur diye düşünüyorum hocam. Yazıyı biraz uzun tuttum ama sizin bu konudaki görüşleriniz nedir hocam acaba çok merak ediyorum.

      Sil
    4. Sen şimdi gel de erdoğanın ... kılıyım diyen akp seçmenine ekonomideki vahim durumu anlat, onları değişime inandır.

      Sil
  2. Hocam, 15 Mayıs sabahı iki taraf da kazandığını iddia ediyor olursa doların nerede olacağını yazmayı unutmuşsunuz :)...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanirim dolarin en fazla artis gorecegi secenek bu olur :)

      Sil
    2. şuan halkın fiyatladığı senaryo budur

      Sil
    3. Hocam gözardı edilen kkm var,
      100 milyarı aştı.! Bunları küstürmek mevduat çıkışına sebebiyet verebilir, yani en basit haliyle 19.50 - 19 en düşük ihtimal diyelim
      Ayrıca 2. Tur ihtimali var ve bence olacak, bu konuya değinmemişsiz.
      Elinize sağlık

      Sil
    4. %30 faiz aldıkları için küsmez kimse.En azından ben kurun geri gitmesini isterim.

      Sil
  3. Kurun normal duzeyi dediginiz soylendigi gibi serbest piyasa kuru mudur peki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, çünkü oraya müdahale yok.

      Sil
    2. Baskılanmış kur , normal seviyesine gelmeden düşemez, kesinlikle kstılmıyorum size Hocam, saygılar.

      Sil
  4. Kılıçdaroğlu'nun kazandığı senaryoda dolar düşerse, gerek ihracatçının gerek ithalata karşı eli zayıflamış iç piyasaya üretim yapan sanayicinin maliyet kaynaklı rekabet dezavantajı daha da artmaz mı? Bu da dış açığı sürdürülemez noktaya getirmez mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 👍 ihracatçı da maliyet ve fiyat makasında. Kurun aynı düzeyde kalması veya gerilemesi durumlarında, içeride enflasyonun gerilemesi gerekiyor. İşçilik maliyeti evet reel enflasyon kadar artmadı ve satın alma gücünün korunması itibariyle arttırılması gerekli ama katma değeri yüksek (teknolojik) üretim için pazar bulna ve yatırım zaman alacağı için kurun arz-talep dengesinin daha yukarıda oluşması gerekiyor. Tüketim mallarının ithalatı yavaşlayacak, ara üretim malları maliyetini ise sanayici çeşitli yöntemlerle ayarlar (stok maliyeti, hedge, iç kontrolun kuvvetlendirilmesi, kapasite re-kalibrasyonu gibi)

      Sil
    2. Bunların hepsi başımıza gelecek. Onun için şimdiye kadar görülenden çok daha büyük bir enkazdan söz ediyoruz.

      Sil
    3. İnşaat demiri fiyatları uçtu çimento artık fakir nasıl ev yapacak buna kimse el vermezmi

      Sil
  5. Hocam doğeu politikalar ve yapısal reformların yapılması halinde kurun tek hanelere inmesi ortalama ne kadar zaman alır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek haneler sanki hayal

      Sil
    2. kurun tek haneye inmesi demek 1000+ $ asgari ücret anlamına gelir ki böyle birşey söz konusu olamaz. doların her koşulda yıl sonu 30+ olması oldukça olası ve gerekli.

      Sil
  6. Hocam, hem halk dövizin mevcut yerine psikolojik olarak alıştı hem de dediğiniz üzere üretici kurun yerinden memnun değil. Bunun üzerine MB’ nin eksi rezervleri de göz önüne alındığında, kur düşme eğilimine girdikçe alışılan noktaya çıkana kadar MB’ bin rezerv oluşturmak adına piyasadan dolar çekmesi olası mıdır? Bu durumda kurun en iyi ihtimalle yerinde saymasını beklemek çok yanlış bir yorum mu olur?

    Saygılarımla…

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar söylüyorum be Kılıçdaroğlu kazanırsa Pazartesi ne olacağını serbest piyasa kuru üzerinden tahmin ettim ve onu paylaştım. Sonrasında kur neler yapılacağına göre şekillenecektir.

      Sil
    2. Hocam deprem oldu gerçek enkazın %50 si bile insanlara yansımadı. Gerek yıkılan bina gerekse ölen insan sayısı gizlendi. Böyle olunca da topluma her ne kadar “asrın felaketi” söylemi empoze edilse de bu felaketin gerçek yüzü yansıtılmadı. Yapılan birkaç bina ile yaraların sarılmaya başlandığı algısı oluşturuldu. koyulaşmasın Böylesine çarpık bir ortamda neredeyse 5 yıldır ekonomide yaşanan depremin altındaki enkazı tam olarak bilmeden pazartesi sadece değişimin getirdiği etki ile kurun düşeceğini söylemek biraz iddialı değil mi? Eğer bunu anlık günlük olarak ifade ediyorsanız da bu da tradecilere bir mesajdan daha öteye gider mi ?

      Sil
  7. Hocam Kılıçdaroğlu seçildiğinde faiz arttırımı bekliyor musunuz? Bu kurda hızlı bir düşüş yaratır mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bekliyorum. Normale dönüş için şart ama MB faizinin % 13 - 14'den yukarı gitmesini beklemiyorum. Daha fazlası piyasayı çok sıkıntıya sokar.

      Sil
    2. Sevgili hocam Kılıçdaroğlu seçilmesi halinde faizlerin yüzde 13-14 ü geçmeyeceğini bunun ciddi sorun yaratacağını söylemişsiniz. Peki piyasa faizlerinin 33 olduğu yerde sahte olan politika faizinin daha gerçekçi olan mevduat faizleri seviyesine çekilirse neden zora girer ülke biraz açabilir misiniz. Teşekkür ederim şimdiden

      Sil
    3. Bankalarda düşük faizle alınmış yüksek miktarda devlet tahvili var.Faiz enflasyon kadar arttığında bankalar zarar yazmaya başlayacak.Ülke finansal bir krize girebilir.Amerikada ki bankalar bu yüzden batmaya başladı.Faizler artacak fakat yavaş ve orantılı olarak.

      Sil
    4. Hocam piyasa zaten sıkıntıda banka kredi faizleri %40 larda tcmb 14 lerin uzerine cikarsa niye sıkıntı olur acaba açıklamanız mümkünmü,

      Sil
  8. Hocam yurtdışı derecelendirme kuruluşları ve bankalar, muhalefet kazansa dahi en kötü ihtimalle 25 civarında konumlanmasını bekliyor USD/TRY nin. Siz katılmıyor musunuz bu görüşe?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapılacak olanları görmemiz lazım. 25 civarında bir kur hiçbir şey yapılmaması, faiz artırılmaması halinde söz konusu olur.

      Sil
  9. Serdengeçti İhyaeddinoğlugil13 Mayıs 2023 10:56

    Akp bir hikâye üzerine geldi ve hikayesi bitti. Söyleyecek sözü kalmadı.Yüce Türk milleti ve büyük Atatürk 1922'de saltanatı kaldırdığı gibi yarın da ikinci bir saltanatı kaldıracak.Sonrasinda inşaallah her şey çok güzel olacak.Zaten bundan daha kötüsü olamaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Analizleriniz çürüdü erdogan kazandı.bu ekonomiyi kabul etsenizde etmesenizde yine erdogan düzeltebilir.chp de ve muhalefette zeki ve çalışkan adam yok .adamlardaki koltuk makam hırsını göremeyecek kadar cahil olmaya gerek yok.2 yil icinde güçlü bir ekonomiye ulaşır turkiye

      Sil
    2. Analizleriniz çürüdü erdoğan kaybetti.bu ekonomiyi kabul etsenizde etmesenizde erdogan düzeltemedi ve düzeltemez.akp içinde zeki ve çalışkan adam yok .adamlardaki koltuk makam hırsını göremeyecek kadar cahil olmaya gerek yok.

      Sil
  10. Hocam yaklaşık 1 ay önce Morgan Stanley sizin dediğinizin aksine seçim sonrası bir dolar/tl tahmini yapmıştı. Bunu 3 senaryoya bölmüştü. Erdoğan kazanır + meclisi alırsa kısa vadede çok yükselmez ancak uzun vadede artar. Kılıçdaroğlu, millet ittifakı üstünlüğüyle kazanırsa kısa vada hızlı artar ancak uzun vadede artma hızı yavaşlar. En kötü senaryo ise meclisin ve cumhurbaşkanının ayrı taraflarda olması. Meclisi akp nin alıp Cumhurbaskanı Kılıcdaroglu olması bile. Ancak her senaryoda dolar 24-25$, yıl sonuna dogru kotu senaryolarda 28-29$ olacagı soylediler yanlış hatırlamıyorsam. Ne diyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir. Erdoğan kalırsa kuru tutacak döviz kalmadığı için oralara gider, Kılıçdaroğlu gelirse ve reformlara girişmez faizi artırmazsa yine oralara gider.

      Sil
  11. Hocam yaptığı ihracat için üretirken %60 üzeri ithal girdiye ihtiyacı olan , yılda % 2 üzeri nüfus artışı olan , yakın zamanda yaşadığı deprem yıkımını telafi için 100 milyar dolarlık kaynağa ihtiyacı olan, özel hesaplamalarla yıllık %100 lerin üzerinde enflasyonu olan ve son olarak 5 yıldır tüm ekonomik istatistikleri manipüle edilmiş bir ekonomide nasıl bir iktidar gücü ile $ kuru düşebilir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faizi artırır da yapısal reformlara başlarsanız kur düşer. Başka hiçbir güç düşüremez çünkü kuru tutacak döviz de kalmadı.

      Sil
  12. Kılıçdaroğlu kazanırsa düşmek yerine olması gerektiği yere gitmez mi ilk başta ( bahsettiğiniz 23 25 gibi) teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faiz artışı beklendiği için gitmez.

      Sil
    2. Mahfi hocam zaten doların şu anki gerçek
      kuru bu değil bunun çok üstünde değilmi

      Sil
  13. Hocam KK kazanırsa döviz düşer düşünceniz doğru olsada gerçekte böyle olmaması gerekmezmi. M.B düşecek dövizi satın alsa ,bu arada K.korumalı hesaplar için yeni oluşacak faizlerin altında doları yükseltecek şekilde alımlara devam etmelidir. Dövizi düşük tutmak ihracatı azaltacak Ak partinin ilk yılları 1 tl ye kadar yaklaşması gibi yine ithalata dayalı büyüme, cari açığın finansmanı sıcak paraya ihtiyaç ki aynı film olacağından yabancı gelir.Tek farkı o zaman iktidar sıcak para ve özelleştirme ile büyümeyi ve enflasyonu halletti,şimdi ise özelleştirme yapacak bir kurum,yer kalmadı. Eğer düşük kur yüksek faiz politikası olacaksa sonuç ortada.,yüksek faiz biraz altında yüksek kur ile ,israfın önlendiğini ,haraca bağlanmış ödemelerin iptali ile ekonomi düzeltilmeli diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faizi artırır, doğru ekonomi politikasına girer yapısal reformlara başlarsa düşer, yoksa yükselir.

      Sil
  14. Hocam diyelim ki millet ittifakı kazandı ve dolar bir miktar düştü sonrasında sizin dediğiniz yapısal reformlar yapıldı tüm bunlar olduğunda gerçek dolar kurunun olması gereken yer bir ekonomi profesörünün gözünden tahmini neresi olabilir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 19 - 20 arasında bir yerde stabilize olabilir. Tabii serbest piyasa kurundan söz ediyorum. Öteki zaten kur olmaktan çıktı.

      Sil
    2. 220 $ dan 545 $ cikan asgari ucreti bu ulke kaldiramayacak.Kim kazanirsa kazansin simdiye kadar yapilan ucret artislari,dagitilan paralar,38-43 yasindaki" genclerimize" baglanan emekli maaslari $ in eylulde 60TL yi gececegini gosteriyor..

      Sil
  15. Sayın hocam, naçizane Kılıçtaroğlu ihtimalinde kurun bir miktar düşebileceği veya dalga boyunun azalacağı öngörünüze katılmıyorum. Tüm uluslarası tahminler ve dahi ihracatçı kurları ve hatta ithalatı düşürücü kur olarak 25-27 bandı önemli gözüküyor, bilakis düşmesi halinde cari açık, ödemeler dengesi vs. Daha sıkıntılı bir hale gideceği gözüküyor. Böyle olma ihtimali yok mudur? Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Var tabii. Eğer faizi artırmaz, yapısal reformlara hemen girişmezse kur iki günde artmaya yönelir.

      Sil
    2. Keşke ekonomi yönetiminde yer alsanız yeni dönemde, kaliteli insan bu topraklarda zor yetişiyor.

      Sil
    3. Gerçekten sözlerinize katılıyorum keşke hocam girse be artık ülke olarak iyi yerlere gelip milli gelirimiz artsa

      Sil
  16. HOCAM EKONOMİ BU KADAR ENKAZ OLMUŞKEN NASIL YATIRIMLAR YAPILIYOR GERÇEKTEN BİR VATANDAŞ OLARAK ÖĞRENMEK İSTİYORUM. BORÇ YÜKÜNÜZ ÇOK FAZLA AMA SÜREKLİ YENİ YATIRIMLAR YENİ PROJELER YAPIYOR VE BİTİRİYORSUNUZ.İKİNCİSİ SİZ 2020 DEN BERİ KONUT FİYATLARI BU ŞEKİLDE ARTAMAZ BALON VAR ŞU VAR BU VAR DEDİNİZ VE HALA YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yatırım yapılmıyor, konut fiyatları da dolarla bakarsanız artmıyor.

      Sil
  17. 2.tura kalması seçeneğini de gözönünde bulundurmalısınız.Ayrıca meclis aritmetiğinde çoğunluk elde edilemezse,kolay bir yönetim olmaz.Ayrıca sancısız bir devir teslim pek mümkün gözükmüyor.Neden mi?Çünkü sicilleri bozuk.İBB seçimlerini tekrarlatan bu güç ancak 2 kez sandıktan yenilirse koltuğu teslim edebilir.Yani yarınki seçimi kaybetse bile,yeniletme gücünü kullanacak.Bu yazınız maalesef millet ittifakı tarafından verilmiş ısmarlama bir yazı gibi geliyor.Piyasaya ve topluma güven vermek için gerçeklerle yüzleşmeyi huy edindik.Sonra fatura ödemeye gelince vah vah.Sizin detaycı yazılarınız içinde bu yazınız en sönük olanıdır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önce şunu düzelteyim: Bana kimse ısmarlama yazı yazdıramaz. Kardeşim aday olsa yine ısmarlama yazmam. Sonra da şunu belirteyim: Seçim 2. tura kalırsa tabii ki her şey değişir ona da o zaman bakarız. Ayrıca bugünkü sistemde meclisin etkisi hemen hemen hiç yok gibi. Asıl yetki cumhurbaşkanında.

      Sil
    2. Adsız 11:33: ilk tur muhtemel sonuçlarını işaret eden ve sebep sonuç ilişkisi içeren bir yazı yazmış sayın hocam. Bence senin bu yorumun ve dahi beynin ısmarlama gibi duruyor, veya okuduğunu anlamak kapasiten sınırlı.

      Sil
  18. Kılıçdaroğlu kazanırsa bankalar ile piyasa arasındaki farkın ne zaman kapanmasını öngörürsünüz hocam? İnsanların bankalardaki döviz ve altın birikimlerini kilitlediler kimseden ses çıkmıyor. Düğün altınlarımızı iş bankasına yatırdık, şimdi en az 15% zarara uğramadan bu birikimimizi kullanamıyoruz. Bir daha nasıl güvenelim bu bankalara ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk anda kapanabilir ama bunun devamı uygulanacak politikalara bağlıdır.

      Sil
  19. Hocam Kılıcdaroglu gelir ve ortodoks politika mesajıyla ciddi bir faiz artırımına giderse dolarda uzun süre düşük kalır mı ?

    YanıtlaSil
  20. Olan oldu, kurun düşmesine odaklanmaktan ziyade alım gücünü arttırmaya odaklanmak daha akılcı bir ilerleyiş olmaz mı? Erdoğan da kuru 11'e düşürdü bir anda. Sonuçları pek de iyi olmadı sanki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurun düşmesi ya da daha doğrusu yerini bulup orada durması alım gücünü artırmaya yararlı olur.

      Sil
  21. Sevgili Mahfi Bey, en azından sizin yazılarınızda "falz düşüklüğü" gibi bir ibare olmasını beklemezdim. Hepimiz biliyoruz ki halkı aldatmak için kullanılan bir yalan TCMB faizi. Bankalarda mevduatlar 30 ve krediler 40 bandında kullandırılıyor. Şimdi yeni hükümet faizi 25 yaptığında yükseltmiş mi olacak? Bence Akp yalanlarını her alanda deşifre etmeliyiz ki halk gerçekleri anlasın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB faizini bir yana bırakın, gerçek enflasyonun yüzde 100 olduğu bir yerde sizce % 30 - 40 faiz düşük değil mi?

      Sil
    2. Sizce mantıklı faiz oranı nedir?

      Sil
    3. Hocam 2018 şubatta evimi 315.000 tl ye aldım. O zaman usd kuru 3.77 idi. Şuan evim TL bazında 3 mio TL. bu duruma göre evimin değerine göre bakarsam usd kurunun 35 tl olması gerekir. Bu hesap doğru olur mu, burada hesaba katmadığım bir durum mu var acaba ?

      Sil
    4. Mantıklı faiz oranı en az enflasyon kadar olan faiz oranıdır. Bizim gibi çift paralı ekonomilerde negatif reel faiz ekonomiyi perişan eder. Zaten 2022 Ağustos'undan bu yana ekonominin iyice perişan olmasının nedeni de budur. Türkiye'yi negatif reel faiz veren ABD gibi ülkelerle karşılaştıramayız çünkü onlarda çift para yok ve kendi bastıkları parayla ithalat yapıyor ve dış borç ödüyorlar.

      Sil
    5. Hocam, cümlenizden alıntı ile (Mantıklı faiz oranı en az enflasyon kadar olan faiz oranıdır.) Reel enflasyon oranı sizce ne seviyede oluşuyor ?

      Sil
    6. Hocam 13:50 nin sorusu cok öenmli diye düşünüyorum. Cevabını merak ediyorum

      Sil
    7. Ona verecek cevabi yok cunku ust yorumlarda ve bircok yerde ev fiyatlarinin dolara gore artmayacagini iddia etmis bir cok yerde. O yuzden o soruya cevap verirse kendini yalanlamis olacak, gormezden geliyor simdilik. Bence cevap bekleme.

      Sil
  22. Aydınlatıcı bilglerinizle günümüzü aydınlatıyorsunuz hocam :)

    YanıtlaSil
  23. Hocam ben şunu merak ediyorum. Buna hiç kimse değinmiyor. Veya ben görmedim. Milletvekili sonucu ne olacak? Diyelim Kılıçdaroğlu kazandı ama meclis çoğunluğunu sağlayamadı. Veya tersi Erdoğan kazandı. Ama meclis çoğunluğunu sağlayamadı.. Eee bu durumda ne olacak?

    YanıtlaSil
  24. Üstat merhaba.

    Diğer taraftan reel sektörün krediye ulaşma imkanı da neredeyse imkansız hale gelmiş durumda. Pazartesi sabah itibari ile eğer Kılıçdaroğlu kazanırsa, bu konuyla alakalı olarak hızlı bir düzelme bekleyebilir miyiz?

    İyi hafta sonları dilek ve sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cafer Bey çok da hızlı bir düzelme olmayabilir çünkü gerçekten deniz bitti.

      Sil
  25. Kur artacak diye dolara yatırım yapanlar çok terste kalır. Çünkü dolardaki her 1 tllik artış, KKM sebebiyle hazineye 100 milyar Tllik yük demektir. 5 Tl artsa 500 milyarlık yük demek. Sırf EYT maliyeti 350 milyar Tl düşünün..Hiçbir iktidar buna izin vermez. Bir süre daha böyle gider. KKMlerin yenilenmesi durur,hazine, kur riskini üstünden atar ve bu durumda dolarda artış başlar.
    Yani resmi kur, Ocak 2024e kadar 21 Tlyi geçmez. Bunun için faizleri arttıracaklar başka seçenekleri yok. Tl mevduat faizleri doların artışının üstünde getiri getirecek . Bu durumda hem KKM tazminatı ödemeyecekler hemde TLyi cazip hale getirip dolardan TLye geçişi sağlayacaklar. Başka bir seçenek kalmadı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faizi artırmak zaten ekonomi biliminin gereği.

      Sil
    2. Sadece faiz artışıyla doların tutulması mümkün değil, tutacak kadar aşırı faiz artırsa bankacılık sektörü krediler nedeniyle çok zorda kalır. KKM dönüşleri hazinenin sırtına yük olarak bir şekilde ödenecek. Dolarda ihracatcıyı zora sokmayacak makul bir yükseliş olacaktır. Büyük bir ekonomik ve sosyolojik enkazla karşı karşıyayız ve bunun bedelini en fazla beyaz yakalı orta direk olmak üzere herkes ödeyecek.

      Sil
  26. Hocam yazınız için teşekkürler. Normalde olması gereken dolar kurunun stabil kalması için faizin, enflasyonun (yanlış değer de olsa) üstünde bir değer olması değil midir? Aradaki farkın çok az olması ya da enflasyonun altında ama yakınsak bir değerde olması geremez mi? Rusya MB ilk etapta yüksek faiz verip sonrasında tedricen indirime gitmişti. Böyle olması sağlıksız bir durum mu yaratır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faizi öylesine yanlış bir yere getirdiler ki maalesef öylece enflasyon düzeyine çıkarma olanağı yok. Yavaş yavaş artırıp diğer yapısal reformlara girişmek gerekiyor.

      Sil
  27. Peki reis kaybettiği halde bırakmazsa?

    YanıtlaSil
  28. Hocam yaklaşık olarak Merkez Bankası faizi 13-14 yapmalı ve dolar 20 civarında kalabilir diyorsunuz, peki enflasyon %100 olduğu belli olduğunda ücretler buna göre artınca sadece reform ve güven var diye 8 ay kalmış belediye seçimlerine dolar bu şekilde çıpalanması zor gözüküyor ama faiz %30-40 olmalı derseniz katılırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Piyasadaki faiz zaten % 30 - 40 olduğu için mesele yok.

      Sil
  29. Kemal Kılıçdaroğlu kazanırsa doların düşeceği fikrinize nacizane katılmıyorum. Dolar zaten şu anda olması gereken seviyede değil. Belki dolar %10 civarı yükselip sonra uzun vadede yatay yukarı bir seyir izleyebilir. Kurumların ertelenmiş döviz ihtiyaçları var. Bu arada hiç bir ekonomi eğitimim yok ama görüşüme paralel olmak üzere viopta haziran temmuz ve ağustos vadelerde long pozisyonlarım var. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Göktuğ Bey, dolar kurunun şu anda olması gereken seviyede olmamasının nedeni faizin olması gereken seviyede olmaması. Eğer faiz enflasyon düzeyinde olsaydı dolar kuru da bastırılmamış olsaydı kur bu seviyede olurdu.

      Sil
    2. Göktuğ, hemen long pozisyonlarını kapatmalısın aksi takdirde ciddi zararın var. Bas bas bağırıyorlar, enflasyonu düşürmek için faizi ciddi anlamda yukarı basacaklar bu durumda tlden kaçan para tlye tekrar geri dönecek. Dolar 15 Tl seviyelerine gelecek. Olmaz deme 18 den 11e geldi 1 gecede..

      Sil
    3. Zaten şu an aşırı ucuz olması gereken 27 28 lira düşse bile yine 20 lira.

      Sil
  30. Teşekkürler Mahfi bey.

    YanıtlaSil
  31. Merhabalar Mahfi Hocam öncelikle yazınız için teşşekkür ederim çok açık ve bilgilendirici bir yazı olmuş. konuyla alakalı değil ama bir konuda tavsiyenize ihtiyacım var. Geleceği daha iyi anlayıp finansal olarak gelişim için kaynak önerirseniz çok sevinirim. Elinize, yüreğinize , kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda arada blogda kitap önerisinde bulunuyorum. Finans konusunda Mishkin'in kitabı (Para, Bankacılık ve Finansal Piyasalar) iyi bir giriş kaynağıdır.

      Sil
  32. hocam merhaba, yazilarinizi takip ediyorum. verdiginiz bilgiler icin tesekkurler. merak ettigim konu: hukumetin arka kapidan dolar vb satarak kuru baskiladigi soyleniyor/biliniyor.
    secimi iktidar kaybederse sancisiz olmayacagi soyleniyor (katilmiyorum) ama benim endisem su ; sonuclar aciklandigi zaman arka kapi mekanizmasi dogruysa/varsa. satis pozisyonundan vazgecip alis pozisyonu emri verilirse secim gecesi kur kontrolden cikar. sonucda devir teslim yapilmamis olacak!!

    halk panikle bankalarin onune gidip paralarini isterserse bankacilik sektorumuz bu testden gecebilir mi?
    yasanabilecek sosyal olaylarin boyutlari konumuz degil. sizden seneryo yazmanizi istemiyorum hocam. yanlis anlasilmasin.

    gecmiste mevki makam sahiplerinin kendi cikarlari icin kurla oynadiklarini gorduk. kemal bey in lafi sozu bunu bunu durdurabilir mi sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu senaryolara göre yazmadım tabii ama böyle bir şey olursa bu yazı çöpe gider. Sonuçta ben normal durumu dikkate alarak yazıyorum. Anormal işleri bilemem.

      Sil
    2. Adsız 13:37, böylesi bir durumda yani iktidarın döviz kurunu basmak adına 2018 yılından itibaren kullandığı tüm arka kapı ve OTC yöntemlerin bir anda iptal olması halinde, piyasa kapanır; yani dolarda 3 haneli seviyelere çıkabiliriz. Ancak kimse de elindeki doları satamaz..

      Xyz..

      Sil
  33. Magfi hocam saygılar. bankadaki makaslar dahada artarmı ? yoksa bir yerde tekrar düşermi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faiz artırımı yapılıp yapılmayacağına bağlı. Piyasa sisteminde faiz en önemli araçtır, doğru kullanılırsa bir çok yanlışı giderebilir. Sorunları tek başına çözemez ama çözümde önemli bir alan açar.

      Sil
  34. Saygıdeğer hocam bilgilendirme için teşekkür ederiz. Sanırım yorumların çoğu soranların kendi pozisyonlarına göre olmuş.Ben de bir borsa yatırımcısı olarak dövizdeki yükseliş veya düşüşlerin BIST e etkisi konusunda fikrinizi bilmek isterim. Salgılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BIST'i daha çok faiz etkiler. Eğer mevduat faizleri hızla yükselirse BIST geriler. Piyasayı bozmamak için faizi hızla artırmamak yavaş yavaş yükseltmek gerekir.

      Sil
    2. Faizler artınca dolar düşer ve borsa dolar bazında pahalı olur, ardından borsa da düşer. Yine faizler yükselince risk iştahı azalır ve para garanti kazançlı yer olan faize gider. Bu sebeple de düşer. Kkm çıkışını hatırlayın kkm çıktıktan sonra dolar düştü ve borsa da %30 düştü.eğer faiz artışı devam etseydi endeks 2500-3000 lerde olacaktı. Şimdi yeni gelen iktidar faizi yukarı basınca 3000-5000 arası gider gelir. 6000 leri görmesi için enflasyonda düşüş ve ardından faizlerde düşüş olması gerekir. Bu da kısa ve orta vadede çok zor .
      Abd ve Avrupa borsaları gibi uzun süre testere piyasasında gideceğiz gibi görünüyor. Yani 3000-5000 arası.en az 2 yıl..

      Sil
  35. Pek çok soru var, buradan genel bir yanıt vereyim:
    (1) Bu yazı Pazartesi günü ne olacağını analiz etmeyi amaçlıyor. Sonrasında neler olacağı seçimden sonra yapılacak açıklamalara bağlı olacak. Eğer Erdoğan kazanırsa durum değişmeyecek gibi görünüyor. Kılıçdaroğlu seçilir de örneğin faizi artırarak ve reformları açıklayarak başlarsa kur artmaz hatta düşebilir.
    (2) Bu yazı seçimin ilk turda Erdoğan ya da Kılıçdaroğlu tarafından kazanılacağı varsayımına göre yazıldı. İkinci tura kalırsa farklı bir senaryo gündeme gelir.
    (3) Seçimi KıIıçdaroğlu kazanır ve faiz artırımı ve reform açıklamalarıyla başlar, liyakatli kadroları işbaşına getirirse kur artmadan kalabilir, piyasa kuruyla bankaların kurları arasındaki marj ortadan kalkabilir. Bunları yapamazsa ilk günlerin kur düşüşü artışa döner.
    (4) Seçimi Erdoğan kazanırsa kur artışı devam eder. Çünkü mevcut kadrolar büyük itibar kaybı yaşıyor. Reform açıklaması yapılsa da fazla etkili olmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu işin esas göstergesi viop usd/try cuma kapanış itibarı ile dxy 0.60% artmasına rağmen viop usd/try mayıs sonu vadeli 0.16 % arttı piyasa dolar artışı şüphesi olsa dxy artışından fazla fiyatlardı ayni şekilde borsada 50 günlük hareketli ortlamanın üstünde altına inmedi yani piyasa kötü bir şey beklemiyor ve piyasa geleceği fiyatlayacağı için hocamızın dediği gibi kılıçdaroğlu seçilirse borsa yukarı dolar aşağı yapacakdır

      Sil
    2. Ben borsanın 4000 altına çekileceğini düşünüyorum çünkü varlık fonu da satışa başladı. Faizler artınca borsa düşer..

      Sil
  36. Yazınız için emeğinize kaleminize sağlık hocam. Benim şahsi düşüncem doları zıplatmadan yani buralardan baskı altına alıp yüksek faiz verilmesi doların çözülmesine sebep olmayacaktır. İlk önce doları salıp sonra faizleri yükseltip reformları yapmak daha uygun olacaktır.

    YanıtlaSil
  37. Bir de "Dostlarımız sağ olsun" faktörü var. Bu dostların ekonominin göçüp Erdoğan'ın erken seçime mecbur kalmasına izin vereceklerini sanmıyorum. Hem bedava da yapmıyorlar. Tank-Palet fabrikası, Nükleer enerji Santrali, Antalya Limanı gibi karlı varlıklara da konmuş oluyorlar.

    YanıtlaSil
  38. Mahfi bey 22 yıllık yönetim yorgunluğu sebebiyle herkes KK çok büyük beklenti içerisinde ben tam tersini düşünüyorum. CB sistemi geldiğinde KK yada onun CB adayı muharrem incenin güzel bir beyanatı vardı. Partimden istifa ederim gerekirse yetkilerimin büyük bir kısmını devrederim söylemi vardı. Geldiğimiz nokta bırakın yetki paylaşımını IBB VE ABB'lari CB yardimciliginin kendilerinin yasal hakları olduğunu söylüyor acaba secimden sonra daha neler olacak merak ediyorum. Ülke yararına haklarından feragat edebilecek (CB partisinden istifa etmesi) insanlar uzun vadede yasal düzenleme gereken şeyleri tarafsız yapabilirmi. Ben siyasilere güvenmiyorum çok buyukte beklenti içerisinde degilim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilemiyorum. Ben olması gerekeni, anlatılanlardan, yazılanlardan çıkardığım sonuçlara göre yazıyorum. Hiçbir siyasetçiyle bire bir oturup konuşmuşluğum yok bunu yapmak istemedim ve istemiyorum. Çünkü ben siyasetçi değilim. Kimin ne yapacağını bilmiyorum. Ama yaptıkları açıklamalara ve yayınladıkları metinlere göre ne yapacaklarını tahmin etmeye çalışıp ona göre analiz yapıyorum. Erdoğan ya da Kılıçdaroğlu kazanırsa dediklerini yaparlar mı yapmazlar mı bilemem. Ama benim tahminim mevcut Cumhurbaşkanlığı sisteminin en az iki veya üç yıl sürdürüleceği yolundadır. Aksi takdirde bu kadar bozulmuş bir sistemi eski haline getirmek mümkün olmaz.

      Sil
    2. Mahfi bey şahsi kanaatimi soracak olursanız kim kazanırsa kazansın bu sistem biraz cilalanır ve oturur. Turkiyede bir kişiye 2 görev verdiğiniz surece hiçbirşey değişmez. Suanki muhalefette bundan vazgeçmeyecek gibi. Halkın tek tesellisi olur. Sevmedikleri bir lider gider aynı sisteme sevdikleri liderle devam ederler. Temsil oranı yine %50'yi geçmez.

      Sil
  39. Yarın kazananın en azından ''belli'' olacağı, itirazın olmayacağı bir seçim dilerim. Aksi halde yanlış ekonomi yönetiminin yanında yanlış ihtirasların bedelini de yok yere öderiz. Yazınız için çok teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir ülkene kendi kendine yetemezken özellikle temel ihtiyaçlarda ihracat yapması ne denli mantıklı ,herkes ihracatçıları konuşuyor büyüme ve ihracat rakamları arttığı halde gelir adaletsizliği büyüyor burada bir çelişki yok mu ithalata dayalı ihracatta doların yüksek olması düşük olmasından çok mu kötü

      Sil
  40. Merhaba, Zamanla dolar 15’e düştü ve o civarda kaldı farz edelim. O durumda kiralar, ev fiyatları, araba fiyatları düşmesi gerekmez mi? Hepsi birbirini etkileyen noktalar değil mi, bu kafamı karıştırıyor. TL ile daha fazla usd alabildiğimiz noktada ev kirası, ev fiyatı araba fiyatı vs nasıl aynı kalabilir? Hatta maaşların bile düşmesi gerekmez mi?

    YanıtlaSil
  41. Mahfi hocam aşağıdaki senaryolarda ne olur?
    1.Senaryo
    Seçim ikinci tura kalırsa ne olur?

    2. Senaryo
    Kılıçdaroğlu Kazandı fakat YSK bunu açıklamakta direniyor ve mazbata alım süreci 2-3 gün uzadı Kur o arada nereye gider?

    YanıtlaSil
  42. Hocam ben yıllardır gayrimenkul sektörünü takip eden biri olarak: Eskiden İç Anadolu'nun en değerli semtlerinde dahi 3+1 en lüks evin kıymet üst ölçütü 100.000 dolardı. Geçmişte bu fiyata sattığım evler bugün 250.000 dolar fiyat biçiliyor. Dolar bazında nasıl 2.5 kat artar bir evin fiyatı? Üstelik eskimiş, yıpranmış binalar. Bu noktada iki çıkarımda bulunulabilir: Ya ev fiyatları balon; ya da doların gerçek fiyatını piyasa fiyatladı. Sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her ikisi de. Faiz enflasyonun altında kalınca konuta yapay bir talep doğdu ve bu talep balon yarattı.

      Sil
  43. Bende aynı tezi destekliyorum. Herkesin dediğinin tam tersi, KK ilk tur da kazanırsa, muhtemelen dolar kurunun pazartesi açılış rakamı 17 leri, yani iyimserliği fiyatlamaya başlayacaktır. Aynı hafta içinde mazbata alınması, ters sıkıntılı durumların yaşanmaması hâlinde, ve maliye, MB gibi kurumlara açıklayacağı isimlerle ve yapısal reformlarla yönünü tayin edeceğini düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  44. Benim tahminim millet ittifakı kazanırsa dolar bir miktar geriler daha sonra ki dönemde tekrardan artacağını düşünüyorum. Cumhur ittifakı kazanırsa dolarda talep artışından dolayı hızlı bir artış bekliyorum sonra ki dönem için ise onların nasıl bir politika izleyeceğine bağlı .

    YanıtlaSil
  45. Hocam dolar 10-11 lira seviyelerine gelebilir mi? mümkün mü?

    YanıtlaSil
  46. Yazınızı okuduğumda bir an Ege Cansen ve sizin karşılıklı kur, faiz, enflasyon ve CARİ AÇIK tartıştığınızı hayal ettim. :)

    YanıtlaSil
  47. Hocam ptesi Kılıçdaroğlu kazansa bile yönetimi almaları en az 15 gün sürecek belki daha fazla şuan net bilmiyorum. Dövize özellikle ithalatçıların bu kadar talebi varken ve Kılıçdaroğlu'nun zaferi ile sonuçlanan seçim sonrası, döviz piyasasının nerdeyse tek satıcısı olan TCMB piyasadan çekildiğinde sizce sadece yeni yönetimin beklentisiyle talebi karşılayacak bir döviz satışı olur mu? ben hiç sanmıyorum. Benim beklentim seçimden sonra KK seçilse dahi yönetim ekonominin başına geçene kadar TL nin USD karşısında değer kaybetmesi (23-25 aralığı) sonrasında ise reel anlamda değer kazanması mantıklı olabilir. Gerçek enflasyonun ve TEFE nin %200 lere yaklaştığı yerde zaten bu kurla ihracatçıların ayakta kalması beklenemez. Nitekim Cumhur veya Millet ittifakı seçim öncesindeki vaatlerini yerine getirirse ortaya çıkacak bütçe açığı ile kısa vadede enflasyonu aşağı getirmek de çok güç olacaktır ki; bu da TL üzerinde ekstra bir baskı yaratacaktır.

    YanıtlaSil
  48. Hocam merhaba yatırım yaparken sermayeye ihtiyaç olduğunu düşünüyorum şuan ülkede kuru düşürecek ya da yükselmesini engelleyecek ciddi bir yatırım için çok fazla sermaye gerekiyor ne şekilde sağlanabilir dediğiniz gibi enkaz bir ekonomi ya yüksek faiz ile borçlanacak ya da vergiler düşündüğümüzden daha fazla oranla alınacak

    YanıtlaSil
  49. Doların istenilen seviyelere gelmesi tahminimce en az beş yılı bulacaktır kısa dönemli düşüşler ve ya artışlar kısacası istikrarsızlıklar bence borçlanma güvenimizi çok etkileyecektir dediğiniz gibi uzun dönemde kalıcı reformlar yapmak için sermayeye ihtiyacımız var o yüzden öncelikle siyasi demokratik ve hukuksal güven ortamı oluşturup risk endeksini çekmemiz gerekiyor zira bu oranlarla ne ülkeyi kalkındırabilecek yarırımcı çekmemiz mümkün ne yatırım yapmamız ne de borçlanmamız sizleri çok seviyorum

    YanıtlaSil
  50. Hocam topal ördek durumu açısından ön görünüz nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yanıtlayana kadar anlamını yitirdi galiba.

      Sil
  51. Hocam,

    Wells Fargo 15₺ gibi bir tahminde bulunuyor iktidar değişirse. Banka sonuçta, sempati duymuyorum; BOA ve Chase gibi “evil” olarak adlandırılmayanlardan yalnız. Müşteri ilişkileri bakımından da çok farklı bir yapısı var (2009 tecrübem).

    Öyle sanıyorum ki, Amerika iç savaşında olduğu gibi sistemlerin çatışması durumu gibi bir şey var sanki. Bu konuya biraz değinseniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiçbirinin tahmininin tutmayacağı belli oldu.

      Sil
  52. Hocam size saygım sonsuz, fakat Kılıçdaroğlu’nun kazandığı senaryoda bile doların düşeceğini hiç düşünmüyorum. Doların düşmesi için yabancı yatırımcının gelmesi lazım. Yabancı yatırımcılar doların önce 30+ lara çıkmasını beklerler sonra gelirler. Şu anki durumda TL çok değerli çünkü. Ayrıca Erdoğan’a sempati duyan ortadoğu sermayesinin de Kılıçdaroğlunun kazanması durumunda ne yapacağı belirsiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de zaten düşüş için ilk günü işaret etmiştim, sonrasının neler yapılacağına bağlı olduğunu vurgulamıştım.

      Sil
  53. Çok aydınlatıcı bir yazı olmuş. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  54. Dolar 30 tllere çıkarsa ,enflasyon %150-200lere çıkar, ev kiraları en düşük 15.000 Tl olur, bunun olmaması için cari açığı göze alıp kuru bir süre baskılayacaklar. Faizler ilk etapta %50lere çekilecek sonra kademe kademe enflasyon düşene kadar 5 -10 arttıracaklar... Enflasyon düşünce faizler de enflasyonla beraber inecek..

    YanıtlaSil
  55. Eğer Erdoğan kazanırsa kur üç nedenle hızla yükselir: (1) Mevcut yönetimin bugüne kadar uyguladığı yanlış ekonomi politikasını ve yaklaşımları değiştireceğine ilişkin bir görünüm yok. (2) Değişim görüntüsü olsa bile kaybedilen itibarı aynı kişilerin geri getirmesi öyle kolay değil. (3) Kuru tutacak döviz kalmadı.

    2. madde için yeterli zaman verilirse doğrulanır. Bir kısmı sağlandı zaten...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolar ortalamalarının üzerinde/altında tek başına anlamsız ifadedir.

      Sil
    2. Ç2 - Ç3 zaman bandına yerleşecek, doğrusal olmayan hareketten beslenen histerezis..

      Sil
  56. hocam seçimden sonra hükğmet değişirse sizcede kuru her ne kadar menun olmasak bile şuan ki durumdan durumu sabitleştirmeleri kolay olabilir mi ve ani düşüşlerden ziyade istikrarlı düşüşler daha mantıklı olabilir mi, Kısacası şuan için sabit kalmaları da bir başarı olabilir mi ?

    YanıtlaSil
  57. Hocam elinize sağlık. Artık herkes paraşütlerini taksın Bursa

    YanıtlaSil
  58. Hocam bir tahminde ben yapıyım biraz radikal olacak fakat ben 2-3 yıl içinde kurun 50-60 liralara gideceğini düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normal koşullarda orta vade sayılsa da böyle bir ortamda 2 - 3 yıl çok uzun süre.

      Sil
  59. Hocam bugün Swap faizleri düştüğü için vadeli kontrat usdtry -7% oldu. Swap faizi neden düştü? Düşüş devam eder mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu bilmiyorum, bilen varsa paylaşabilir mi lütfen?

      Sil
    2. Sayın Hocam ve Değerli Arkadaşlar vadeli dolarda düşüşü anlamlandıramamıştım bu yorumun üstüne sayenizde swap faizlerinden kaynaklandığını anladım. Vadeli kontratlarda Swap faizini kendiniz mi hesaplıyorsunuz yoksa bakabileceğimiz bir site var mı?

      Sil
  60. Hocam, konudan bağımsız olarak, yazılarınızda ve kitaplarınızda Birleşik Krallığın, anakara Avrupasına kıyasla hukukun üstünlüğüne daha çok önem verdiğini söylüyorsunuz. Bunu söylemenizde (cadı avı olayları dışında) somut olarak dayandığınız bir veri var mıdır acaba? Yoksa anlattığınız konuyu pekiştirmek adına bu olaylar üzerinden mi bir çıkarım yapıyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mesela içtihada dayalı hukuk yasalardan çok daha zengin bir yer tutar Birleşik Krallık'ta. Bu da hukuk uygulamasını çok daha saygı duyulan standart bir konuma getirir. Kıta Avrupa'sında da içtihat önemlidir ama kesinlikle Birleşik Krallık kadar değil. Birleşik Krallık'ta yazılı Anayasa yoktur derler ama aslında vardır: Magna Carta. Ne var ki Magna Carta 1215 tarihlidir ve o günden bugüne pek çok şey değiştiği halde Magna carta değişmemiştir ama içtihatlarla günümüze uygun hale gelmiştir. Hukuku, değişen koşullara uyum sağlayacak şekilde yaşatır Birleşik Krallık yargısı. O nedenle kıta Avrupa'nın hukuk düzeninden oldukça ileridedir.

      Sil
  61. Hocam selamlar, seçimin ikinci tura gitmesi üzerine ve ihtimaller gösterdiği kadarıyla kendinin kazanacağını düşünmesi üzerine aleyhine dolar alan herkesi batırma çabasıyla bugün ekstra bi düşürüyor kendisi doları. Fakat rezervler tükendi diye biliyorum. Ekonomik olarak çok fazla risk alabilecek bir durumda değilim. Bu nedenle sizce bu önümüzde ki 14 günlük süreçte dolar nasıl bir yol izler?

    2.turun hemen öncesinde bi yükselişi tekrar görücek miyiz?
    Ben kalan rezervleri ne kadar iyi kullanırsa kullansın, yurt dışından kesilen yatırımlarla kurun çıkabileceğini sanmıyorum. Sizin düşüncelereniz nelerdir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kim kazanırsa kazansın ekonomi çok zor durumda. Kurlarda iniç çıkışlar olsa da orta vadede yükselecektir.

      Sil
  62. An itibariyle hiç öngörülemeyen oldu 2, Tur ve dolar çıkmadı düştü en azından kapalı çarşı da 20 seviyesine indi.. ilginç bir ülkeyiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlık duruma bakmayın ikinci tur seçimine kadar elde avuçta kalanlarla müdahale devam eder.

      Sil
    2. hocam müdahalesi daha da arttı. kendisini seçenlerin, yaptığı balkon konuşmaları sonrasında bile garip bi şekilde kafasında biz kaybettik kesin kazanıcaklar düşüncesi var, bu nedenle sandığa gitmeme olasılıklarının olduğunu düşünüyor cumhurbaşkanı. bunun sonucunda da bi kaybetme olasılığı üzerine serbest piyasadan yüklü miktarda dolar alıp kayıplara mı karışıcak düşüncesi var kafada. O nedenle mi düşük tutuyor acaba? hahhaahhaa

      Sil
  63. Adam yine kazandı. 2. tur da var ama o biraz formalitenin yerine getirilmesi gibi olacak. Pragmatik bir lider olan Erdoğan benim tahminim yeni ekonomi kadrosunu Mehmet Şimşek veya onun ekolünden olan isimlerden kuracaktır. Politika değişikliğinin sonuçlarını da her zamanki gibi iyi polis kötü polis oynayarak halka yedireceklerdir. Sonuç olarak kur ve faiz yükselecek, buna bağlı enflasyon bir miktar daha yüksek kalacak gibi.
    Artık kabul edelim. Erdoğan çok şanslı bir adam. Ne zaman başı derde girse bir çıkış yolu buldu. Deprem felaketini bile kendi lehine çevirmeyi başardı.
    Kılıçdaroğlu zaten aday gösterildiği gün kaybetmişti. Belki Mansur Yavaş'ın bir şansı olabilirdi.

    YanıtlaSil
  64. Ülke çölleşiyor hocam. Her anlamda. 2 doktor arkadaşım var. Sonuçlardan sonra kararlarını kesinlestirmisler kanadaya gidecekler. Para elbet bulunur ekonomi iyi kötü düzelir.. ama bu kaçış hiç iyi degil

    YanıtlaSil
  65. Sayın Hocam, Bu konut ve araç balonu, liste fiyatının üzerinden araç satışları ne zaman ve hangi koşullarda düzelir

    YanıtlaSil
  66. Kamu net borcun milli gelire oranı %26 seviyelerinde. Yüksek faizle de olsa dış borç alıp kuru belli seviyelerde belli süre tutmayı da deneyebilirler.

    YanıtlaSil
  67. Acaba bugün paylaşım yapmış mı ya da yorumlarda ne dedi diye sizi takip etmek çok güzel. Bir Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısı olarak saygılarımı iletiyorum.

    YanıtlaSil
  68. Hocam merhaba,

    "Eğer Kılıçdaroğlu kazanırsa kur ilk anda üç nedenle düşer" demiş ve buradaki sosyal olguları açıklamaya çalışmışsınız. Ancak olayın matematiksel boyutunun ikinci planda kaldığı bir yorum olarak algıladım bunu açıkçası. Zira kağıt üzerinde gördüğümüz dolar kuru gerçek bile değil. Pratikteki kur ile kağıt üzerindeki kur arasında %10 civarlarında bir fark var. Kurda ilk olarak "kim gelirse gelsin" bu farkın rayına oturması, dolayısıyla TL'nin değer kaybı daha gerçekçi durum olmaz mı?

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  69. Açıkçası hükümetin bu hesaplardan bihaber olduğunu pek düşünmüyorum, hele ki MB Başkanı ve Hazine Bakanı (öyle ya da böyle) bir eğitim almışlar veya çevrelerindeki eğitimli insanlar bu bilgilendirmeyi onlara yapmışlardır.

    Bana öyle geliyor ki yıllardır, yani bu işin ilk başladığı zamandan beri, faizin artması durumunda borsanın düşeceğini, işsizliğin artacağını ve büyümenin yavaşlayacağını bildikleri için oy kaybedeceklerini anladılar ve zaman kazanıp oy kaybetmemek için böyle bir uçurum yoluna gitmeyi tercih ettiler. Eğer 2000’lerin başlarında (o zamanki hükümet) TL’nin değerini bu şekilde düşürselerdi inanılmaz bir global yatırım alırdık, ortadoğunun Çin’i olabilirdik ancak bugün çoğu büyük şirket devletlerin baskısıyla üretimi kendi ülkelerine çekmeye başladı.

    Şimdi HB her ay borçlanma stratejilerini paylaşıyor, ve satılan tahvillere baktığımda yıllardır savaş halinde olan Ukrayna’dan bile daha yüksek faizle USD tahvillerinin satıldığını görüyorum. Bizi geçen tek ülke Mısır, yakın zamanda %15’e yakın bir getiri oranıyla bir sukuk satışı yaptılar. Anlamadığım şey ise bizim yaptığımız ihracın 2-3 katı fazla satın alma talebi olmasına rağmen oranın bu kadar yüksek oluşu. Yine de bu oranlar dövize ne kadar ihtiyaç duyduğumuzu ve işlerin hiç de yolunda gitmediğini direkt olarak gösteriyor diye düşünüyorum. Seçim sonrasında ise CDS’in artmasıyla beraber bu durumun daha da kötüye gideceğini düşünüyorum. Borçlanarak borç ödüyoruz ve borç faizleri gittikçe artıyor. Bence buradaki en önemli etken kurun ve enflasyonun sabit kalamaması. Bu şartlar altında herkes doğal olarak dolar veya altına yönelir, bu da üretimi azaltacağı için devletin gelirlerinin azalmasına sebep olur yani borçları ödemekte çok büyük güçlük yaşamamıza sebep olur diye düşünüyorum hocam. Yazıyı biraz uzun tuttum ama sizin bu konudaki görüşleriniz nedir hocam acaba çok merak ediyorum.

    YanıtlaSil
  70. merhaba şuan kenarıma birikim yapmıştım tl olarak günlük vadelide tutuyordum az az birikimle oldu vadesiz dolar mı almalıyım kur korumalı hesap mı açmalıyım yarın ne olacağımız belli maalesef harap olacağız yorumlarınızı bekliyorum

    YanıtlaSil
  71. Hocam dolar şu an kaçları görür sizce

    YanıtlaSil
  72. Kıymetli Hocam
    storytelde olan bütün kitaplarınız yürüyüş arkadaşım. Buradaki yazılarınızıda kaçırmadan okurum. Ben Bir Anadolu lisesinde çalışan 33 yıllık öğretmenim. Eğitim ve sağlık sisteminde yokuş aşağı jantlar üzerinde giden ülkemde işler sanki zor yoluna girer...

    YanıtlaSil
  73. RTE secimi kazanali 4 gün oldu ve döviz %4 yükseldi. Defalarca oldugu gibi yine dogru öngörü icin tebrik ederim. Umarim ülkemizin ekonomisi olmasi gereken güzel seviyelere ulasir ama bunun olmamasi icin halk ve hükümet olarak elimizden geleni de yapiyoruz. Sonumuz hayrolsun...

    YanıtlaSil
  74. Kardeşim Kılıçdaroğlu kazansın diye söylemediğini yalan kalmadı, hala yalan dolan peşindesiniz. Ekonomisi üfff uçuyor dediğiniz abd ki doların sahibi geçtiğimiz aylarda 2 banka birden battı, hala maval okuyorsunuz. Dolar yükselmesi tamemen ülkemizin sömürge altına girmek istmememesidir. Başkada diyeceğim yok!

    YanıtlaSil
  75. Sorun'nun kaynağı fütüristik insan tipinin sanatta,bilimde,teknolojide ve de ekonomide yeterli gelmemesi olsa bile varolanin değişmesine gösterilen dirençle karşılaşmasidir diyecegim lakin bitmeyen bir borç ekonomisi neresini geleceğe dair planlayıp degistirecen??bu borç neyin ,kimin borcu diye sordugunda hammadde ve enerji diyorlar bu iki sikkada katıla katıla gulesim geliyor..borcu odiyen halk borcu alan palazlandirilmis işadamı..enerji dersek petrol ve turvleri bunuda cin gibi elektrik ve nukleerle çözmeniz gerekirdi yıllar önce.uretim yapmalıyız diyorlar!pazarın var mı diye sorarlar adama bu enerji ihtiyacından zaten o urettigin ürün korkunç pahalı olur ve bir de köle calistiran cinle yarisacan...geriye turizm gelirlerinin kalır onuda doganin ve definecilerin insafına birakmisiz gibi geliyor bana..sonuç:döviz bulmak için faiz verecen.baska bir çözümü olan yok mu?hükümeti farklı birşey denediği için eleştirmek saçma geliyor ama döviz bağımlılığı bitirmek için yaptığı atılımları görmezden gelmek sanırım aspirinci ekonomistlere göre bir tutum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarınin devamı.
      Çözüm:amerikalilarla poker oynama,ruslarla satranç , çinlilerle dama ve avrupalilarla yerine göre ya hepsini oyna ya da hiçbirini.cozum olur mu ?olacağı düşüncesindeyim faiz artırmaktan evladir.afrika bizim için stratejik bir pazar olmalı.libya bir ticaret üssü olarak kullanılabilir.yanimiza bir Avrupalı almalıyız ve onla eğer AB ye girmeyeceksek işbirliği yapmalıyız Afrika için.bu bence italyadir.cin bölgeye çok önceden girdi.onu pazardan cikaramadsak bile müslüman Afrika ülkelerinde etkinliğini azaltabiliriz.aslinda sorunun yegane çözümü AB ye girebilmekti ama olmuyor görünüyor.olmuyorsa biz italyayi alalım hazır fransayla kavgaliyken tıpkı macarlari yakinladtirdigimiz gibi .ekonomi bir oyunun sonucundaki durumdur.iyi oynayan ve uygun oyunu oynayan ne kadar geride olsa kazanır.degerli hocama bu sayfada fikirlerimizi aktarmamiza vesile olduğu için teşekkür ederim.

      Sil
  76. Merhaba hocam, Türkiye'de enflasyonun düşmesi dolarin dusmesine mi neden olur kacinilmaz olarak. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  77. Sayın MahfiBey. Konudan bağımsız bir soru sormak istiyorum haddim olmayarak. ABD rezerv para birimi olan USDoları piyasadan çekeceğini açıklasa, her ülkede ülkenin ekonomik hacmine paralel oranda Dijital kripto para tedavüle girse (bugünkü kripto paralardan bahsetmiyorum , kara para transferi veya borsada işlem gören paramsı şeylerden bahsetmiyorum, denetlenen, kaydı tutulabilen, vergisi ödenen temiz kripto paradan bahsediyorum) , her ülkenin rezervindeki kripto paranın rezervi sabit olsa, sonradan para basma imkansız olan bir kripto sistem üzerine inşa edilmiş merkeziyetsiz para birimleri olsa, her ülkenin para adı farklı ama birimleri eşit olsa, yani örneğin türkiyeninki lira amerikanınki dolar adında ama 1 dolar=1 lira=1 a=1 b vs. şeklinde paraların sayısal değeri eşit olsa ve küresel ticarette veya uluslararası turizmde hangi para birimini kullansanız da bir farkı olmadan geçerli olabilse veya doğrudan kayıpsız komisyonsuz para değişimi yapılabilse, ürünlerin değerini talep arz dengesi ile kaynağa yakınlık belirlese, dünya ekonomisi ortodoks politikalarla işleyebilir mi? Yani bu yazdığım sistemde , şu anki rezerv para birimi sisteminden farklı olarak hangi işlevler çalışır, hangi mekanizmalar işlevsiz kalır? Cevabınızı mail olarak bekliyorum lütfen beni aydınlatın. Saygılarımı sunarım. barkinbayoglu11 gmail

    YanıtlaSil
  78. Yazınızda parlemanto ve hükümet ifadeleri geçmekte olup bunların TBMM (Meclis) ve Bakanlar Kurulu anlamında kullanılmış olduğu izlenimi doğmaktadır. 1921 ve 1924 Anayasalarında geçen hükûmet sözü, sırasıyla Büyük Millet Meclisi Hükümetini ve reisini/Reisicumhuru ve İcra Vekilleri Heyetini ifade etmekteydi. Daha sonraki dönemlerde hükûmet sözü, Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulunu ifade eder halde kullanıldı. Bununla birlikte 1961 ve 1982 Anayasalarında hükûmet ifadesi geçmez. Ayrıca mevcut Anayasada Bakanlar Kurulu diye bir kavram ve müessese yoktur. Kabine ifadesi de Bakanlar Kurulu için kullanılan İngiliz Parlementer Sisteminde ve Fransada geçerli kavramlar olup mevcut Anayasamızda geçmez. CB internet sitesinde Cumhurbaşkanlığı Kabinesi diye CB Yardımcısı ve Bakanlar gösterilmektedir. Mevcut Anayasa'ya göre Devletin başı yürütme organı yani Cumhurbaşkanı, bu yeni sistemde tek başına bir hükûmettir. Cumhurbaşkanı kararnameyle bakanlıklar kuran, bunlara görev veren, bu bakanlıkları yönetmek için Bakan atayan böylece yürütme yetki ve görevini kullanandır. Yazınızda "Çünkü bu yeni sistemde asıl belirleyici ve karar verici Parlamento veya hükümet değil Cumhurbaşkanı." ifadesi ile sanki hükümet olarak artık yeni sistemde bulunmayan Bakanlar Kurulu kastedilmiş gibi. Oysa bu yeni sistemde hükûmet=Cumhurbaşkanıdır. Bu açıdan sözü edilen cümleniz düzeltilmeye muhtaç gibi.
    Ayrıca yeni sistemde Mecilisin kanun yapma yetkisi bulunduğu göz önünde bulundurulduğunda, birçok hususta asıl belirleyici ve karar verici potansiyel güç TBMM'de (parlemanto) olabilir. Yeter ki Mecliste bunu sağlayacak bir aritmetik elde edilmiş olsun. Muhalefet ittifakı ve diğer muhalif partiler milletvekilliği seçimlerinde yeterli ve gerekli çoğunluğu elde edemediği için Meclisin asıl belirleyicilik ve karar vericilik fonksiyonu da, seçimlerde milletvekilliği çoğunluğunu elde eden ve Cumhurbaşkanını destekleyen ittifak partileri ile Cumhurbaşkanı tarafından birlikte kullanılacak ve işletilecektir. Bu ise tabii bir durumdur. Saygılar.

    YanıtlaSil
  79. Hocam elinize kaleminize sağlık. Benim merak ettiğim senaryo, Herkes USD kurunun fırlayacağını düşünüyor, ben dahil buna.. Hükümet dedi ki bize Çin modeli, birincisi Çin modeli elimizde patladı mı? ikincisi herkesin beklediği senaryoyu bize yedirirler mi?.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?