Kapalıçarşı’da Niçin Farklı Kur Oluşuyor?

Dolarizasyon (ya da para ikamesi); insanların ulusal para yerine yabancı para tutmak istemeleri anlamına gelir. Bankalardaki yabancı para mevduatın toplam mevduata oranı olarak ölçülür. Enflasyonun yüksek olduğu ekonomilerde insanlar, paralarının satın alma gücünü korumak amacıyla ulusal para kadar değer kaybetmeyen yabancı paraları tutmaya yönelirler. İkili kur; piyasada birisi bankalar arası kur diğeri de serbest piyasa kuru denilen iki farklı kurun oluşmasıyla görülen durumu ifade eder. Dış dünyaya önemli ölçüde kapalı ekonomiler, sermaye kontrolü yaptıkları ve yabancı para alış verişini yasakladıkları için dolarizasyon pek görülmez ama birden fazla kur oluşur.

Bazı ekonomilerde dolarizasyon görülür ama ikili kur yoktur. Bu ekonomilerde enflasyon yüksek olduğu için insanlar ulusal para yerine döviz tutmayı tercih ederler. Döviz rezervleri yeterli olduğu sürece ikili kur uygulaması görülmez.

Bazı ekonomilerde ise hem dolarizasyon hem de ikili kur birlikte ortaya çıkar.

Türkiye ekonomisi 1980’lerin ortalarına kadar sermaye hareketlerinin kontrol altında tutulduğu, yabancı para bulundurmanın yasak olduğu, sabit kur rejimi uygulayan bir ekonomiydi. Kurlar, Merkez bankası tarafından belirlenir ve gidebildiği kadar aynı düzeyde devam ederdi. Ekonomide döviz sıkıntısı ortaya çıkıp da Merkez bankası kuru değiştirmediği (devalüasyon yapmadığı) sürece karaborsada döviz alış verişi yapılır ve karaborsa kuru denilen daha yüksek kurlar uygulanırdı. Özetle Türkiye, 1980’lerin ortalarına kadar birden fazla kurun egemen olduğu ama dolarizasyona uzak bir ekonomiydi.

1980’lerin ortalarından itibaren Türkiye, yavaş yavaş sermaye hareketlerini serbest bırakmaya, döviz bulundurmayı yasak olmaktan çıkarmaya ve sabit kur rejiminden kurların piyasada arz ve talebe göre belirlendiği ama zaman zaman müdahale edildiği müdahaleli dalgalı kur rejimine geçmeye başladı. Ekonomide ikili kur yavaş yavaş ortadan kalkarken, yüksek enflasyon nedeniyle ulusal paradan kaçış ve yabancı para tutmaya yöneliş yani dolarizasyon ortaya çıktı. Bu durum 2001 krizinden sonra zirve yaptı ve dolarizasyon oranı yüzde 57’ye ulaştı. Kriz sonrası uygulanan IMF programıyla ulusal paraya olan güven arttı ve dolarizasyon gerilemeye başladı ve 2011’de dolarizasyon oranı yüzde 30’un altına düştü. O tarihten sonra kur yenide yükselmeye ve dolarizasyon da artmaya başladı. Türkiye, son üç yılını kuru baskılamaya uğraşmakla geçirdi. Bu uğraşının bir bölümü mevzuat düzenlemeleriyle bir bölümü bankalara çeşitli sözlü baskılar yapılarak yürütüldü. Ne var ki bir yandan dolarizasyonun varlığı bir yandan da kuru baskılamak için yapılan hamleler bu kez piyasada ikili kur oluşmasına yol açtı. Bugün Türkiye hem dolarizasyon hem de ikili kur ortamında bulunuyor. Bankalar arası döviz piyasasında USD / TL kuru 19,38 – 19.41 aralığında görünürken Kapalıçarşı’da USD/TL kuru 20,45 20.65 aralığında işlem görüyor.

Piyasada arz ve talebe göre oluşması gereken fiyatlara müdahale edildiğinde karaborsa fiyatı denilen bir olgu ortaya çıkar. Aslında karaborsa fiyatı denilen fiyat piyasa fiyatıdır yani normal fiyattır, belirlenmiş fiyat ise arz ve talep kurallarına göre değil bir otoritenin isteğine göre piyasaya uygulatılmaya çalışılan fiyattır. Mallar için fiyat üzerinden geçerli olan bu durum döviz için de kur üzerinden geçerli olur. Döviz elde edebilmek için çeşitli baskılarla düşük olarak belirlenen kurdan döviz bulmayanlar daha yüksek kurla döviz bulmaya razı olduğunda piyasada ikinci bir kur ortaya çıkar.

Aşağıdaki grafik TCMB’nin faiz indirimlerine başlaması sonrası baskılanmaya çalışılsa bile USD/TL kurunun nasıl yükseldiğini gösteriyor. Önümüzdeki döneme bu gelişme damga vuracak.


Türkiye’de son dönemlere kadar ortaya çıkmamış olan bu olgunun şimdilerde çıkış nedeni diğer ekonomik göstergelerde yaşanan bozulmalarda olduğu gibi yanlış faiz politikasıdır. Faizi enflasyondan düşük tutunca insanlar paralarının satın alma gücünü koruyabilmek için ister istemez döviz talebini artırınca ve ülkeye döviz girişi de çıkışından düşük kalınca eldeki döviz talebi karşılamaya yetmiyor. Bunun sonucu olarak insanlar bankalardan alamadıkları dövizi daha yüksek kurla serbest piyasadan almaya yöneliyor ve serbest piyasada, bankalar arası piyasada oluşandan daha yüksek bir kur oluşuyor. İkili kur olgusunun nedeni budur. Çözümü de ekonomideki birçok konunun çözümünde olduğu gibi faizi yavaş yavaş enflasyon düzeyine yükseltmeye başlamaktır.

Piyasa ekonomisinin yazılı olmayan en önemli kuralı şudur: Faizi yanlış belirlerseniz ekonomide her şey yanlış gider. 


Yorumlar

  1. Hocam bankalar da dolar satış fiyatlarını kapalı çarşı fiyatlarına çekti. Bunun sebebi nedir?

    Bankalar 19.40 kurundan dolar bulamıyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evladım yazıyı iyice okursan nedeni de yazıyor yazıda.

      Sil
    2. Adsız 10 27 bankadaki fiziki döviz alabilen kapalıçarşıda yüzde 5 civarı kâra bedavadan para kazandı o engellendi

      Sil
    3. Hocam "bu ikili kurda nerden çıktı şimdi" merakımı bir yazıyla anlatıverdiniz çok teşekkürler

      Sil
    4. Ya hocam lütfen yapmayın. Merkez bankası şu anda ihracatcının yurt dışı kaynaklı dövizlerinin TL ye dönüşümünü desteklemek için bir ay boyunca döviz almama taahhütü karşılığı %2 oranında döviz dönüşüm desteği ödüyor. Sebep bu.. yapmayın...bu ülke hepimizin

      Sil
    5. ekonomiden anlamıyorsan konuşma kardeş. soylediğin devletin dolar rezervlerini bitirdikten sonraki hamleleri zaten, hocadan farklı konuşmuyorsun aslında haberin yok,

      Sil
    6. Tavuklar,kümese tilkiyi müdür seçtiler...üstelik 20yıl memnun kaldılar.

      Sil
  2. Hocam merhaba,

    Bence bozulmanın birikimsel etkisinin hızlı hissedileceği döneme girdik. Şu duruma dayanabilecek bir rezerv yok. 1 Lira olan makas seçime kadar daha da açılabilir. Şimdiye kadarki sorunlar günlük hayatımıza pahalılık olarak yansıyordu. Kısa sürede önlem alınmazsa sonraki aşama ithal malların temininde zorlanma olacaktır.

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. İşleyen bir sisteme bilmeyen biri müdahale edince sistem nasıl çöker canlı tanığı oluyoruz. Sıkıntı bunun hala iyi sonuç vereceğine inanmak .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama hala birileri,"faizi indirdik hani battıkmı " diye konuşmakta. Bu faiz dolar grafiğini görmüyormu bunu söyleyen.

      Sil
    2. Bütün bunlar elinde yüksek miktarda döviz birikmiş! birileri tarafından bile bile yapılıyor olabilir mi?.Ellerindeki dövizin satın alma gücünü artırdılar ve acaba neler aldılar?

      Sil
    3. Dövizin satın alma gücü falan artmadı dostum. Her şey dolar bazında 2 kat arttı. Enflasyon doların üstünde, TL bu durumda aslında 2 yıl öncesine kıyasla değerli.

      Sil
    4. ABD'de dolar enflasyonu yüzde 5-6 bizde dolar enflasyonu en az yüzde 30-40. Bir sene önce 1.000 dolara alabildiğinizi şu anda 1300 dolara ancak alabiliyorsunuz. Bu da aslında kurun gerçekçi olmadığının bir göstergesi. Piyasa da gerçekçi kura doğru yönleniyor.

      Sil
    5. Hocam bankadaki vadesiz altın yükselirmi sabitmi kalır

      Sil
    6. Tl bazlı yükselir altın miktarı ekleme eksiltme yapılmazsa aynı kalır

      Sil
  4. Murat DAĞLIOĞLU20 Nisan 2023 10:38

    Değerli yazınız sonsuz teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Sadece banka - kapalı çarşı kur farkı olsa iyi. Kripto piyasasında ayrı, inşaat piyasasında ayrı..... En az 4-5 çeşit kur uygulanıyor ülkede şu aralar. Bu iş bayram sonrası patlar, benden uyarması...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. “Ona karşın ciddi desteği var” helal hocam bilgili olduğu kadar da bilge birisiniz. Zor zamanlardaki bütün desteğiniz için teşekkürler.

      Sil
  6. Bu duruma karşı söyleyebileceğim tek şey yatırım istihdam ihracat söylemiyle yola çıkıp ithalatı patlatıp ülkeyi ödemeler dengesi cari açık krizine soktular, helal olsu adamlara Adam Yaptı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ona karşın ciddi desteği var.

      Sil
    2. Hocam, destek demişsiniz de; Şeytan’ın en önemli meziyeti doğruyu yanlış, yanlışı doğru gibi göstermesidir.

      Xyz

      Sil
  7. Bankadan alıp, Kapalı Çarşıda bozdurup kar edilmesin diye olabilir mi? Bu arada Bankalar küçük meblağ dövizi veriyor sadece nakit olarak.

    YanıtlaSil
  8. Dolarizasyonun zirve yaptigi 90'li yillarin cocuguyum. Anneannem bayram harcligi olarak bana bir yil Alman Mark'i, baska bir yil Amerikan Dolar'i vermisti. Annemin cok istedigi yeni camasir makinemizi de Konya'da Mark ile almistik. Bir akrabamiz kirasini Hollanda Gulden'i uzerinden oduyordu. Bu kadar farkli para biriminin varligini cocuk aklimda oturtamadigimi hatirliyorum. Bence piyasada karaborsa kurunun olusmasi bu kotu hiyakenin yeniden baslangici olabilir. Buradaki sorun piyasa yapicilarin sorunlarin kendiliginden gececegini dusunmeleri ve en kotusu de bu fikri bize satmada basarili olmalari. "Binada yangin var, neden mudahele edilmiyor" elestirisine karsi hicbir sey yapmazsaniz da sonunda yangin soner. Ardindan politikacilar yanginin sonmesi sonucunu basari olarak sahiplenir, yanginin yarattigi yikimi ise baskasinin basarisizligi olarak bize satmayi basarabilirler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Bence piyasada karaborsa kurunun olusmasi bu kotu hiyakenin yeniden baslangici olabilir. "
      İçinde bulunduğumuz durum o zamanlardan daha kötü. O zamanlar ikili kur yoktu, serbest piyasa kurları genellikle banka kurlarının altındaydı. Dövizi baskılama gibi bir müdahale olmadığından ve faizler olması gerektiği gibi belirlendiğinden insanlar önünü net görüyordu. Yani eğer bir malı vadeli alacaksanız piyasada belirli bir oran vardı onun üzerinden vade farkı ödüyordunuz, şimdi faiz olması gerekenin çok altında komik bir yerlerde ve herkes kafasına göre bir vade farkı belirliyor ve bu rakam genellikle koruma güdüsü nedeniyle olması gerekenin çok üzerinde. Bu durum emtia fiyatlarında olası gerekenin çok üzerinde artışa sebep oluyor, aynı durum döviz kuru içinde geçerli, mal piyasasında hemen hiç kimse doları şu an 25 TL'nin altında hesaplamıyor ve her iki durum enflasyonun aşırı şekilde artmasına neden oluyor.

      Sil
  9. Hocam merhaba, öncelikle elinize sağlık. Yurtdışından gelen dövizler, normalde valörüne göre en geç 3 iş günü içerisinde hesaplara aktarılırdı. Gelen dövizi bankalarında hesaplara geçmemek için uğraş verdiğini düşünüyorum. Bu dolarsızlık durumu böyle gitmez. İş yapamayacak şirketler.
    Not: Başarısızlığa övgü kitabınızı keşke 25 sene önce yazsaymışsınız, her 17-20 yaş arası gencin okuması gerek.

    YanıtlaSil
  10. Mahfi Bey, ulkemizde bize yasatilan dolarizasyonun sebep, sonuc ve kronolojisinin gencler tarafindan bilinmesi onemli.. nedenleri.. gelismesi.. sonuclari yazida cok iyi anlatilmis.. tesekkur ederim

    YanıtlaSil
  11. Hocam bu kur garabeti seçimlerden sonra düzelir mı? Ülkemizi dünya arenasında Lübnan, Arjantin, İran vb.leri gibi kötü bir duruma düşürmüyor mu bu olay?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapılacak olanlara bağlı tabii ama doğru adımlar atılırsa düzelir. Ne var ki bunun öyle çabuk olabileceğini beklememek gerekir.

      Sil
  12. Memduh zortoklusuz20 Nisan 2023 11:37

    Koyun eti yiyin, koyun eti yağlıdır, koyun eti güzeldir, koyun eti güç verir. (Nebati nin şivesiyle okuyun)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koyun eti yiyorum

      Sil
    2. Koyun etiyle sutuyle cok iyi yerlere gidiyoruz Allah izin verirse

      Sil
    3. https://www.google.com/search?q=bakan+nebati+koyun+eti&rlz=1CAQICL_enNO1054&oq=bakan+nebati+koyu&aqs=chrome.3.69i57j0i19i512l3.11124j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8&safe=active&ssui=on#fpstate=ive&vld=cid:dfedbc02,vid:ZGVEFlBS0W8

      orjinal video burda Mersin ili koyuncu mahallesinde yapilmis konusma.

      Sil
    4. Koyun olmak istiyorum

      Sil
  13. Hocam, siz ne açıklarsanız açıklayın. parasına değil, devletimize güveniyor halkımız ve resmi naylon dövizde oluşan mevduatı seviyor. en güçlü dönemlerde bile, mevduatın %30undan aşağı düşmüyor. Coğrafya böyle. "tl getir, üzerinde döviz yazan borç kağıdı versin banka". normalde başka ülkelerde dolandırıcılık sayılan bu aldatmacayı o kadar seviyoruz ki, "efektif" ve "döviz" diye kur açıklanıyor resmi gazetemizde. mevduatın %70lerine vurduğunda, canlı dolar talebi patlar da, likidite sıkışması olursa korkusu, kümesin kolluğu, kümesin mevzuatı, tek horozun iradesi ile kapalı sisteme geçilivermesi tehlikesine karşı, domestik önlem de (kunduzinin hırs yönetimi) yaratıldı. "madem ki devlete güven var, öyleyse köküne kadar "kur korumalı mevduat" diye, her korkarım hem alırım, dth yaratıldı -yine-.!! bir ülke bu kadar mı hafızasızdır? nasılsa gelecek olan düşünecek nasıl bataktan çıkılacağını.. madem bataklığa talipler.. iyice batır da ver.. kkm sahiplerine, işbirlikçi varsıllara savaşını açıkladı bay kemal... net konuşarak, rantiye tayfanın rejim desteğini seçim öncesinde çekmesini istedi.. korkarım sandığa tekmeye kadar gidecek yolu da açtı.. nükleer santral açılışı, milli gemi filan kurtarmaz.. dolarımı elime isterim derse kkm.. o sandık gelmez..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vedat Bey, tam tersine, haklımız devletine hiç güvenmiyor. Güvenseydi Dolarizasyon % 70'lerde olmazdı, güvenseydi 3000 ton altın ve 300 milyar dolar yastık altında olmazdı.

      Sil
    2. Devlet de bize güvenmiyor Mahfi Hocam,
      Nasıl bi devlet ise her konuşandan korkuyor,
      Her aksi görüş savunan devleti batıracak gözüyle bakıyor,
      Aziz Nesin'in nesi vardı devlet batıracak, adamın en güzel yıllarını dört duvar arasına tıkadılar,
      Nazım, Sabahattin Ali, saymakla bitmez ki.
      Ne yaptıysak şu devlete bi güven veremedik :)

      Sil
    3. Mahfi bey bence kimse kimseye güvenmiyor. Yurtdışına gidenler oranın kurallarına eksiksiz uyuyor( yaptırımı olduğu için) turkiye' ye gelince nasıl olsa birşey olmaz diye kurallara uymak yerine herkes kendi kuralını kendi belirliyor

      Sil
  14. Nasıl gömlekte ilk düğmeyi yanlış iliklersen daha düzeltemezsin, piyasadaki faizi de yanlış velirlersen bir daha tutturamazsın hiçbirşeyi !

    YanıtlaSil
  15. Dolara talebin son günlerde çok arttığı görülüyor.İzmirde büyük çaplı döviz büroları alım-satım arası marjı 60-80 krş. arası uygularken küçük bürolarda bu fark 1 tl nin üzerinde. Salı günü satış fiatı 20,20 düzeyinde idi.Yazınız için sağolunuz...

    YanıtlaSil
  16. Hocam Almanya'nın zamanında yaptığı gibi para birimini değiştirip Euro ya geçiş yapılırsa düzelme olur mu çok merak ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilim dışı yaklaşımları terk etmediğimiz sürece dolara da geçsek bir şey düzelmez.

      Sil
    2. hocam siz koyun eti yiyor musunuz?

      Sil
    3. Avrupa Birliği üyesi değiliz ki

      Sil
    4. Para kurulu kurulup 1 euro 1 tl sistemine gecebiliriz

      Sil
  17. Bu zamana kadar dolar, euro nedir pek ilgilenmeyen 85 yaşındaki babama bile banka faiz vermiyor diye parasını çekip birazı ile altın, birazı ile de dolar aldırdılar ya... Başka bir şey demiyorum artık.

    YanıtlaSil
  18. Ben 19,180'den bankadan almıştım 3 hafta önce şimdi banka satış fiyatını kapalı çarşıya göre belirlemiş. Normalde bugün alacaktım iyki 3 hafta önce almışım yoksa sıkıntıya girerdik😀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet herkes böyle yapıyor ve kurun artmasına katkıda bulunuyor. Ama yanlış yapanlar insanlar değil yanlış ekonomi politikası insanları bu tür yanlışlara itiyor.

      Sil
  19. Hocam yorma kendini ülke battı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tıpta "çıkmamış candan umut kesilmez" denir ekonomide de "batmamış ekonomiden umut kesilmez." Henüz batmadık.

      Sil
    2. Ölmüş eşek de tekmeden korkmaz hocam :)

      Sil
    3. Damlaya damlaya gol olur. Uzum uzume baka baka kararir

      Sil
  20. Çiller yönetiminde 1993-94 yıllarında da yaşamıştık ikili kuru.desenize 30 yıl geriye gittik

    YanıtlaSil
  21. Hocam geçen yazılarınızda, negatif reel faiz olduğu için satın almak ucuzluyor, üretim de talebe yetişemediği için malların fiyatı (araba,ev vs.) artıyor demiştiniz, servet etkisi adı altında. Aynı şekilde BIST de. Daha sonra balon patlayacak demiştiniz. (çünkü faiz artmak zorunda kalacak ve ucuz krediyle şişen malların fiyatı piyasa değerine inecek). Bu durumda döviz endeksli global mallara ve yatırımlara (altın, yabancı hisse senedi) yönelmek bu işin çözümü değil midir? Varlığını korumanın en kolay yolu bu olacaktır.
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet zaten onu da yapıyorlar ama kısmen onlara kısmen konutlara yatırıyorlar paralarını.

      Sil
    2. Sn Cholcoka ka khuta,
      Evlerimi aylardır satmaya çalışıyorum, fiyatı semtteki ortalama fiyatın altında belirledim aynı daireler için, bir tane teklif çıktı, o da yüzde 30 altına. Diğer mülk sahipleri de aynı şekilde. Fiyatlar artıyor görünüyor ama işlem olmuyor. Gayrimenkul alım satım marjı da yüksek. Bankalar kredi vermiyor, bu ev fiyatları da gelecek beklentisi ile yükseliyor.

      Evi şimdi alıcının teklif fiyatına satsam, daha düşük semtte bir ev alamam, yüzde yirmi altına bile teklif versem oranın mülk sahibi satmaz teklifim boşta kalır.

      Yani herkes herkesin zararına hareket eder hale geldi. Herkesin kullandığı tek ölçü "para". Paranın ayarı (faiz) bozulduğu için herkesin ölçüsü şaşmış oldu.

      Şimdi paranın sahibi güçlü bir ses vermek zorunda.

      Sil
    3. Bu kadar doğru bir yorum okumadım bu konuda şimdiye kadar. Durum aynen böyle. Yanlış faiz bütün sistemi yanlış yollara sürükledi. bakalım nasıl çıkacağız bu yanlışın içinden.

      Sil
  22. Sevgili hocam saygı ve sevgilerle. Dövizle fiyatlanan tüm fonlar yasal olarak TBMM merkez kurunu kullanıyor. Bu kur farkı uzun vadede bu yatırımı olanları mağdur edermi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etmeye başladı yavaş yavaş.

      Sil
    2. Değer verip cevapladığınız için sağolun lakin kastım uzun Vade idi değerli hocam. 3-4 yıl boyunca sürdürülebilirliği olurmu bu garip durumun

      Sil
    3. Yok sanmıyorum, hızla sonuna doğru geliyoruz.

      Sil
  23. Hocam
    Görüşlerinize aynen katılıyorum 👏👏

    YanıtlaSil
  24. Göz göre göre batıyor ülke MEHDİ EFENDİ diyor AKP li arkadaşım sn Erdoğana..... Ben mucize beklemiyorum ama bilimsel yönetsin en azından

    YanıtlaSil
  25. Hocam banka kuru ile serbest piyasa kurunun hükümet seçime dolarda 20 tl ve üzerinde girmek istemediğinden seçimden sonra eşitleneceği söyleniyor sizce de seçimden sonra banka kuru serbest piyasa kuruna gelir mi

    YanıtlaSil
  26. Hocam hükümet seçime dolarda 20 TL ve üzeri girmek istemediği için dijitalde kuru baskılıyor seçim sonrası dijital taraftaki kur serbest piyasadaki kurun olduğu rakama yükselir mi

    YanıtlaSil
  27. Düzenli olarak çıkardığınız yazılarınız için teşekkürler Mahfi Hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginiz ve nezaketiniz için ben teşekkür ederim

      Sil
  28. DTH'dan dönen değil ama doğrudan TL'sini KKM yapanlara bu bir büyük kazık anlamına gelecek. Dolar almak yerine "nasılsa dolar kuruna karşı kendimi korurum" deyip KKM yapanlar, vade sonunda kur farkını banka düşük kurundan TL olarak alacak. Dolara dönmek istediğinde ancak yüksek kurdan alabilceğinden, kendisine vaat edilen "doları korumak" gerçekleşmemiş olacak ve büyük bir kazık yenmiş olacak. KKM'nin sonunu getirir bu durum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, böylece bir maceranın daha sonuna geliyoruz.

      Sil
  29. Seçimlerimizi ekonomik gerekçelerle yapmak durumunda kaldığımız sürece içinde bulunduğunuz kısır döngüden çıkış olmayacaktır. Hakikate erişim, adalet ve şeffaflık istemedikçe gelişemeyen ülkeler sınıfında kalmaya devam edeceğiz. Yolsuzluk ve yoksulluk devam ettiği sürece bilimin söyledi politikaları uygulasanız ne olur ? Derdimiz ekmek değil derdimiz adalet, eşitlik, şeffaflık olmalı. Derdimiz karnımızı doyurmak değil derdimiz her şeyin en iyisinin en kalitelisinin olduğu hayatı doya doya yaşamak olmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Onun için yapısal reformlara hukuktan başlamak gerekir diyoruz.

      Sil
    2. Ekmek derdi olanin hukuk derdi olamaz. Trx

      Sil
  30. Hocam ithalatla ürün satışı yapıyoruz.
    Üretici malzemenin parasını peşin alıyor. Malzeme gümrüğe geldiğinde tüm vergiler ve kdv peşin alınıyor.
    Biz müşteriden peşin alamıyoruz.
    Döviz cinsi fatura kessek de işine gelmeyen faturadaki tl tutarı 15-30-45 gün sonra ödüyor. Sonra para peşinde geziyoruz. Bu istisna dışında, ödeme günündeki tcmb usd satış kuru karşılığı tl ödeyenler de oluyor elbet ama… olay burada başlıyor.
    Örneğin 50.000usd ödeme aldık, resmi kur 19.40, yeniden ithalat yapabilmek için usd almamız gerekli ve bankanın anlaşmalı satış kuru 20.20, burada 40.000tl zarar ediyoruz. Hatta peşin ödeyen müşteriye sabah 09:30’da 19,40 ile fatura kesiyoruz, müşteri 09:30’da ödeme gönderiyor, aynı sonuç. %4,5 zarardayız. Şimdi bu %4.5 zarardan kurtulmak için fiyatlarımıza %6 civarında bir artış uygulamalıyız ki, en azından makas %6 olana dek başka değişiklik yapmayalım. Biz %6 arttırdık, müşterim de arttırdı. Yeniden enflasyon yarattık. Tamamen anlamsız bir döngüdeyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef öyle. Ve bütün bunlar faizi düşük göstermek (düşük tutmak değil) için yapılan uygulamaların sonucu.

      Sil
  31. Canım hocam dünki yayınınızıda izledim çok sağolun bana çok şey kattınız. Bir sorum olacaktı bu gidişle ülkede 0 döviz kalacak gibi bu ülkeyi çöküşe konkordato ilan etmeyd götürür mü ?Cevabınız için şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, ne mutlu bana.
      Türkiye'de zaman zaman döviz bitti. 1980'de, 1994'de ve 2001'de durum böyleydi. Hepsinde IMF'ye gidildi ve o durumdan batmadan çıkıldı. Bence bugün ülkenin getirildiği durum da aynen öyledir.

      Sil
  32. Peki bankalar fiziksel doları nereden ve hangi fiyattan alıyorlar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İhracatçıdan, turizmciden, dövizle gelir elde edenlerden, Merkez Bankası'ndan, mevduat yapmak isteyen vatandaştan, hala kaldıysa yabancılardan, kurumlardan alıyor. Bankaların uyguladığı satış ve alış kurları arasında ciddi marjlar var. Yani düşük kurla alıyor, yüksek kurla satıyor.

      Sil
  33. Tifo hastalığında ateş yükselir. Ama son döneme girildiğinde ateş birden düşer ve nabız artar eski hocalar buna ölüm haçı derler . Ileus perfore olmuştur.yani bağırsak delinmistir ve hasta ölür. Sizin grafiği görür görmez tanıdım.bu ölüm haçi grafiği ölüm yakındır.

    YanıtlaSil
  34. Hocam burdan döner mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Döner tabii ama kaybedilmiş paralar, kaybedilmiş zaman geri gelmez.

      Sil
    2. Çift paralı sistem karmaşık ve yönetilmesi zor bir sistemdir. Aşağıdaki hataları yapmaktan kaçınmak önemlidir:

      Faiz oranlarının enflasyonun altında belirlenmesi. Bu, para biriminin değer kaybetmesine yol açacak ve bu da daha yüksek enflasyona neden olacaktır.

      Döviz kurunu ve piyasaları baskılamaya çalışmak. Bu, resmi döviz kurunu zayıflatacak ve hükümetin enflasyonu kontrol etmesini zorlaştıracak bir karaborsa yaratacaktır.

      Hükümet bu hatalardan kaçınmak istiyorsa, faiz oranlarını yükseltmek ve döviz kurunun dalgalanmasına izin vermek gibi zor kararlar almaya istekli olmalı. Bu kararlar kısa vadede popüler olmayabilir, ancak uzun vadeli ekonomik istikrarı sağlamak için gereklidirler.
      #uzunvadelik #kısavadecilik değil

      Sil
  35. Mızrak çuvalı deldi

    YanıtlaSil
  36. Sayin hocam, öncelikle aydinlatici yazilariniz icin cok tesekkürler, eger mevcut iktidar secimi kazanir da bu ucube ekonomi yönetimine devam edilirse, önce bütün kredi kartlari yurtdisi harcamalara kapatilir, yurtdisina gidecek vatandasa bankalardan en fazla 300 USD almasina izin verilir, Almanyadan gelecek gurbetciye 500 Euro bozdurma sarti karsiligi bir takim tavizler verilir, böylelikle döviz darbogazi asilmaya calisilir yani 1970'in ap, mc hükümetleri dönemine döneriz. Faiz'de bile farkli rakamlar var, tcmb faizi farkli, banka faizi farkli, bankalardan kredi alamayip da ihtiyaciniz olan krediyi piyasadan bulmaya kalkarsaniz istenen faiz cok cok farkli.Saygilarimla...

    YanıtlaSil
  37. Hocam, yazılarınızı büyük bir zevk ve dikkatle okuyorum. Bilgi ve birikiminizden sizi takip eden pek çok insanın yaralandığını inanıyorum. Keşke ekonomimizin güzel olan yanlarından da bahsedilse ama malesef ülkemizin bulunduğu bu kötü gidişatın nedenleri ve sonuçlarını sizin gibi değerli insanlar sayesinde ogrenebiliyoruz. İnşallah iyi ekonomik gelişmelerden bahsedildiği günler görmek dileğiyle,saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Umarım güzel günler görürüz.

      Sil
  38. Düşük kur düşük faiz politikasının sonu, yüksek kur yüksek faizdir. Biran önce bu hatadan dönülmeli ve faizler arttırılmalıdır.Eğer kısa sürede arttırılırsa, Düşük kur yüksek faizle bir süre daha Enflasyonu aynı seviyede tutarak gidebliriz. Faizler Hemen arttırılmazsa, yüksek kur, yüksek faiz, yüksek enflasyon (%200 üstü) kaçınılmazdır. Bu durumda ülkede ev alabilecek insan sayısı, 1milyon altına iner.

    2019 yılında,asgari ücretli 1aylık maaşıyla 8metre kare ev yaptırabiliyordu. Bugün 0.6 metrekare ev yaptırabiliyor. Ülkemizdeki ev fiyatları, düşük faiz sebebiyle, Amerikadaki ev fiyatlarını geçmiş durumda.İnşaat sektörü, Faizler arttırılarak kendine getirilmelidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ama bozulan bir şeyi düzeltmek yeniden yapmaktan da zor biliyorsunuz.

      Sil
  39. Şimdi benim bankada 150 bin dolar param var. Bunu istesem çekemeyecek miyim? Bu parayı fiziki olarak almak için ne yapmam gerekiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bankaya birkaç gün önceden haber verin merkezden getirtsinler çekersiniz.

      Sil
  40. Sadece ekonomik durgunluk olmaması korkusuyla bütün ekonomik dengeleri bozdular. Sevgili hocam kim kazanırsa kazansın bir faiz artışı sanırım mecburiyet. Avrupa bunu biraz da geç kalarak yaptı ve enflasyon düşüş trendine girmeye başladı ama durgunluk da oldu. Size sormak istediğim faiz artışı olursa durgunluk tahmini ne kadar sürer. Ben bir küçük esnafım ve kendimizi nasıl koruyabiliriz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu şekilde yönetilen bir ekonomide hiçbirimiz kendimizi koruyamayız.

      Sil
  41. Hocam TCMB verilerini indirdim 9.3 trilyon mevduat içerisinde 3.5 trilyon TL değerinde yabancı para mevduatı var bu durumda dolarizasyon 9.3*39/100=3.5 ile %39 mu? Dolarizasyon gerçekten bu kadar düştü mü? Evet KKM dahil edin diyeceksiniz ama sonuçta KKM'daki paralar TL sayılıyor dolara endeksli bile olsa TL.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün bankalara bakmanız lazım. BDDK sitesinden yararlanın. KKM leri katmazsanız dolarizasyon % 58, katarsanız % 65, opsiyonlarla TL imiş gibi gösterilen dövizleri de katarsanız % 70

      Sil
    2. Sayın Eğilmez, söz konusu matematiksel sonuçlara nasıl ulaştığınızı öğrenmek istiyorum. BDDK haftalık verilerini incelediğim zaman Toplam mevduatın (10 306 891 Trilyon TL) olduğu ve bunun da 4 190 226 Trilyon TL'sinin yabancı para mevduatı olduğu yazılı (Türk Parası buna göre 6 116 665 Trilyon TL). Yine Kur Korumalı Mevduatları incelediğim vakit onun da 1 890 584 Trilyon TL olduğu belirtiliyor. Şimdi kendi hesaplamamı şu şekilde yaptım, hatam varsa sizden düzeltmenizi rica edeceğim: Üstteki bireyin de belirttiği gibi, oranlama yaptığımız zaman (4 190 226 x 100) / 10 306 891 = %40,65 olarak çıkıyor.

      KKM verilerini de şu şekilde hesaplamam ekledim, 4 190 226 + 1 890 584 = 6 080 810 (KKM Dolara endeksli olduğu için onu YP gibi düşündüm ve o veriye ekledim) aynı mantıkta toplam mevduat aynı kalacağı için de 6 116 665 - 1 890 584 = 4 226 081 Trilyon TL. Bunları oranladığımda çıkan sonuç (6 080 810 x 100) / 10 306 891 = %59

      Yardımcı olursanız çok sevinirim.

      Saygılarımla

      Sil
    3. Hesabınız doğru. Ben bir ay önceki verilerle hesaplamıştım. Son verilerle sizin de hesapladığınız gibi % 59 dolayında çıkıyor. Bir ara % 70'lere çıkmıştı. Aradaki farkın önemli bir bölümünün yastık altına (banka ve ev kasaları) çekilmiş olduğunu tahmin ediyorum.

      Sil
    4. Cevabınız için çok teşekkür ederim.

      Saygılar efendim.

      Sil
    5. Estağfurullah, sevgiler.

      Sil
  42. Hocam dolarla maas alanlar nasıl etkilenecek bu ikili kurdan? Yarın maaşını fiziksel dolar olarak çekemezsin derler mi?

    YanıtlaSil
  43. “ Bu kardeşiniz iktidarda olduğu sürece faiz yükselemez “

    1- Hocam bu cümleyi nasıl yorumluyorsunuz ?

    2 - Mevcut iktidar seçilirse bu cümleler doğrultusunda kur ve enflasyon nasıl hareket eder ?

    3 - Tabiri caizse klavyedeki tüm tuşlara aynı anda basılıyor müjdeler hediyeler maaşlar havada uçuşuyor ? Seçimden sonra bizleri neler bekliyor hocam?

    Cevaplarsanız sevinirim sevgiler saygılar hayırlı bayramlar hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mahfi hoca'dan nasıl bir cevap bekliyorsunuz? "Reis söylüyorsa vardır bir hikmeti" falan mı der diye umuyorsunuz? MB faizi indirmeye başladıktan sonra olanları, enflasyonun ve kurun seyrini görmüyor musunuz? Hadi hepsini bıraktık, markete-semt pazarına gidip alışveriş de mi yapmıyorsunuz? O tepenizde taşıdığınız şey saksı mı?...

      Sil
    2. Teşekkürler, iyi bayramlar.
      1. Kastedilen politika faiziyse bu cümle doğru olabilir, diğer faizler ise geçerli değil çünkü hepsi politika faizine hiç aldırmadan yükseliyor.
      2. İkisi de yukarı. Başkaları seçilir de aynı politikaları uygularsa yine yukarı.
      3. Seçimden hemen sonra feci bir ekonomi tablosu bütün çıplaklığıyla önümüzde olacak. Kendimizi buna hazırlayalım.

      Sil
  44. Hocam enflasyonu daha detaylı anlamak, enflasyonist ortamda oluşacak durumları daha iyi analiz edebilmek için kitap önerebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında wikipedia'da gayet net açıklanıyor:
      https://tr.wikipedia.org/wiki/Enflasyon

      Sil
  45. Öncellikle iyi bayramlar hocam 1- mbdeki döviz rezervleri biterse insanlar nasıl döviz alacak? Bankalardaki döviz muhbir hesapları ile mi alacak? İthalat tehlikeye girmez mi mesela sri lanka rezervlerini tüketti ithalat yapamıyor? 2- arz talebi gerçekte kimse bilemeyeceğine göre piyasadaki fiyatlar aslında gerçeği yansıtmıyor değil mi? Bir ürünün fiyatını yarıya indirsekte o ürün yine belki aynı oranda satacak o zaman fiyatlarda mükemmellik yok. Peki o zaman doların fiyatı niye dış hareketlere bağlı? Kimse dolar almazsa fiyatı niye bitmiyor ve abd doları kafasına göre fiyatlandırmıyor? Mesela döviz satıcılarında sattığı fiyatlarfa aralarda küçükte olsa farklar var? Yarın trde kimse dolar istemese bile dolar girişi olmazsa dolar olmaz niçin arz taleple fiyatlanmıyor? Mesels bitcoinde böyle fiyatı son teklife göre düşüyor peki hiç kimse almazsa 0a inmez mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi bayramlar.
      1. MB'deki döviz biterse TL mizle döviz alırız. TL'nin değeri daha da düşer. Ayrıca turizm gelirleri var ihracat gelirleri var. En kötüsü dış borç alırız. Sri Lanka küçük bir ülke onun sorunları farklı.
      2. Piyasaya müdahale edilmediği sürece piyasa daima gerçeği yansıtır. Biz sürekli faize, fiyatlara, kurlara müdahale ettiğimiz için bizdeki durum gerçeği yansıtmıyor. Faizlerin enflasyon düzeyine çıkmasına karışmasak piyasada her şey yerli yerine oturur. Tabii bu zaman alır. Çünkü piyasayı çok bozduk.
      3. Doların fiyatı ABD ekonomisinin durumuna ve bizim kurlara, faize ne şekilde karıştığımıza bağlı. Bizim paramız nasıl bizim ne yaptığımıza bağlıysa Dolar da ABD'nin ne yaptığına bağlı.
      4. Kimse dolar almasa bile ithalatçı dolar almak zorunda, dış borçları ödemek için devlet, özel kesim ve MB dolar almak zorunda.
      5. Doların arz ve talebe göre fiyatlanmasının önündeki engel devlet. Devlet dolar alım satımı yaparak, bankalara baskı yaparak kuru düşük tutuyor.
      6. Bitcoin daha farklı bir şey ama kimse dolar almazsa diye bir şey yok. En azından dış borç ödeyecek olanın dolar alması gerekiyor.
      Kafanızı karıştıran konu faizler aslında. Hep söylediğim gibi piyasa ekonomisinde faizin yanlış oluşmasına yol açarsanız (ki Türkiye bunu yapıyor) fiyatlar da kurlar da faizler de her şey yanlış gider.

      Sil
    2. hocam ithalat için piyasadan ithalatçının döviz almasına gerek yok ben yıllarca ithalat da ihracat da yapdım asla döviz bankaya yatırmadım banka MB kurundan ithalat bedelini karşılıyor ithalat için döviz alanlar tahminim açıkdan ödeme yapıp düşük fiyatdan fatura kestirip düşük vergi verme peşinde olabilirler ithalatçı/ihracatcı ödeme yapıcağı tarihe viop-usd/eur kontratı yapar kendini garantiye alır hiçbir sorun yaşamaz bence kapalıçarşı piyasasında fiziki döviz işlemleri tamamen illegal işler halk da bunların peşine takılıyor çk yanlış halk TL nin değersizleşeceğini düşünüyorsa mayıs sonu vadeli işlem yapsın altın gümüş dolar euro alsın veya emtia piyasasından mayıs sonu alım yapsın veya FX piyasasından dolar/eur alsın bunların hepsini yasal olarak bankaların kurumlarından yaparlar mayıs sonu olarak vadeli daha iyi para kazanır şu anda teknik analize göre TL ucuzlama sürecinde gibi fakat hareketli ortalamadan ayrılmamış durumda seçim sonucu muhalefet kazanırsa veya kamuoyu yoklamaları muhalefet kazanacak derse teknik analiz değişebilir TL değerlenebilir o zaman çok kişi zarar eder bence farklı kurdan dolar almaya itibar etmeyin doları unutun bankalar aracı ile TL dışı yatırım araçlarına yatırım yapın ayrıca dolar bir yatırım aracı değildir dolar alan ve tutan herkes TL ye zarar vermektedir dolar=emlak iki ölü yatırım sayesinde gittikçe batıyoruz parası olan emlak alıyor satınca dolar alıyor sonra ithal araba alıyor satıp emlak alıyor tamam dış ticaret açığı olmayan japonyada bunu yapın ama Türkiyede bunu yapanlar çoğaldıkça Türkiye fakirleşiyor ve Türkiye borçlarını nasıl ödeyecek nasıl dış ticaret fazlası verebilen hale gelecek nasıl üretmeden tüketme hastalığından kurtulacak bunun imkanı varmı sayın hocam size soralım?

      Sil
  46. Hocam merhaba, uzun zamandır takip ediyorum sizi emeğinize sağlık, merak ettiğim bir konu var. Diyelim ki faizleri yükseltme kararı alındı, bundan sebep de bankalardan kredi çekmek zorlaştı, bu noktada ev ve araba fiyatları ne olur. Bugün de bankalar kredi vermediği halde ev veya araba fiyatları yüksek, ileri ki zamanda politika faizleri arttığında da bu durum devam eder mi? Cevabınızı bekliyor olacağım. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merkez Bankası faizi artırır ve artırmaya devam edeceği mesajı verirse insanlar tasarruflarıyla tüketime yönelmek yerine harcamayı azaltıp para biriktirmeye başlarlar. O zaman konuta, arabaya ve diğer mallara olan talep düşer. Talep düşünce enflasyon da kur da düşüşe geçer. Kur düşünce maliyetler düşer ve enflasyon biraz daha düşer. Sonuçta konut fiyatları bugünkü hızıyla artmamaya hatta bir süre sonra düşmeye başlar. Tabii bunlar sadece faiz artışıyla olmaz. Yanına birçok yapısal reformu koymak lazım. Mesela bugünkü yapısıyla MB faizi artırsa bile insanlar uygulanacak politikaya güvenmezler onun için güvenilir bir MB kadrosu oluşturmak şart.

      Sil
  47. Hocam mutlaka Ppk da Siz ve Özgür Demirtaş hoca bulunmalı..

    YanıtlaSil
  48. Canım Hocam tanımadığınız 1000'lerce yüze katkınız var Allah sizden razı olsun Bayramınız kutlu olsun :)

    YanıtlaSil
  49. Piyasada oluşan fiyatların arkasında gerçek bir değer niye var? Mesela

    YanıtlaSil
  50. Mesela ekmek maliyeti yarısına inse ne farkeder? Talep belki çok fazla kişi artar ama yarın ne kadar talep olacağını bilemiyoruz mesela 1 ekmeğin 2 domatese denk olduğuna kim nasıl karar veriyor? Aynı zamanda dolar alınca doların fiyatı artıyor ama aşırı talepte dolayı fiyatı niye arttırılmıyor yada artıyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu işlere meraklıysanız iyi bir ekonomiye giriş kitabı okumanız lazım.

      Sil
  51. Mahfi bey islamda hırsızın eli kesilir bu bir kuraldir. Günümüzde herkes el kesmeye odaklanmista el kesmeden önce hırsızlık yapmayacak şartları oluşturmak gerekmezmi bunun ölçüsü de insanı kimseye muhtaç etmeyecek bir ekonomik refah olusturmaktir. Faiz haram kabul edelim. Avrupada Faiz ve enflasyon neden %5'te bizde enflasyon ve faiz neden %30 faizin haramligindan çok aradaki fark neden bu kadar fazla ona kafa yorsak sorun cozulmezmi (rakamlara takılmayın kısaca onlarda neden düşük bizde neden yüksek)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde enflasyonun yüksek olmasının en önemli nedeni faize takılmamız. Faize dokunmasak enflasyon burada olmazdı.

      Sil
    2. lamel lamel,
      İslamda fakir hırsızların eli kesilir, zengin ve makam sahipleri için bi çözüm yolu bulunur.

      Sil
  52. Reichsmark'ın 1948'de Alman markı ile değiştirilmesi.

    Hocam Türkiye böyle bir şey yapsa TL yi başka bir şeyle değiştirse ama bizim paramız olmaya devam edecek tabii ki sonucu ne olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dediğinizi yaptık zaten paradan 6 sıfır atıp Yeni Türk Lirası çıkardık sonra Yeniyi de atıp Türk Lirası yaptık. Ama popülizme devam edince eski tas eski hamam oldu. Yapılması gereken şey parayı değiştirmek değil zihniyeti değiştirmek. Bilime aykırı zihniyet devam ettikçe paradan sıfır da atsak parayı da değiştirsek değişen bir şey olmuyor.

      Sil
  53. dolar artmıyor TL çöp oluyor 10 yılönce 50bin TL ye kimsenin almadığı ev e şimdi 5milyon isteniyor 100 misli evin fiyatımı artmış yoksa TL 100 mislimi değersizleşmiş 10 yıl içinde demekki her yıl 10 misli TL değersizleşiyor hala bunu yapanlara oy verecek olanlar bu işden mutlu olanlardır akp bir daha seçilirse Türkiyede fakir sınıf köle sınıfı olacakdır .

    YanıtlaSil
  54. Hocam, The Great Reset ile ilgili bir yazı yayınlamanız mümkün olur mu? Yoksa o tanım da bir efsane mi? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://www.mahfiegilmez.com/2021/01/buyuk-sfrlama-great-reset.html

      Sil
  55. Reiz yine bir yerlerden parayı bulur.
    Sen akıl edemiyorsun, sen bulamıyorsun, o buluyor.
    Adam buluyor yahu! Etrafındaki herkesin de hakkını veriyor.
    Makam veriyor, mega kamu projesi veriyor, makarna, bulgur, kömür veriyor.
    Adam, eksi rezerv ile yıllardır ülke yönetiyor, sen eksi rezervden korkarsın adam korkmuyor.

    YanıtlaSil
  56. Hocam merhaba, 5 yıl önce 150bin dolar karşılığına aldığımız evi şu anda 320 bin dolar karşılığına satmak üzereyiz. Düşüncemiz ev fiyatlarının dolar hızında artmayacağı yönünde ve parayı 1-2 yıl dolarda tutup sonra daha iyi bir ev almaya çalışmak. Sizin bu konuda kısa da olsa yorumunuzu rica edebilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makul bir görüş. Bundan sonra konut fiyatları bugüne kadar arttığı gibi artmaz gibi görünüyor. Balon çok şişti.

      Sil
  57. Hocam merhabalar, benden önce soruldu mu diye epey inceledim lakin bulamadım. Eğer mükerrer soruyorsam bağışlayın.

    Döviz almak yerine dolar /tl 19.37'den kur korumalı mevduat hesabına giriş yaptım.
    Bankada kur korumalı halen 19:37 civarlarında seyrederken, bahsettiğiniz gibi kapalı çarşıda 20.40+ lerde seyrediyor. Şimdi içimde çok fazla bir güvensizlik oluştu çünkü yarın dolar 23 lira olursa gidip sırf kur korumalılara az ödemek için "biz doları 19 liradan sayıyoruz" diyebilirler mi?
    benim dolar karşılığı ödememi yaparlarken güncel değerlerden değil kendi belirledikleri değerlerden ödeme yapacaklarsa çok zarar ediyorum. Keşke gerçek döviz alsaymışım.

    Hayır, madem kur korumalılarda ödemek için doları 19:37'den sayıyorsunuz, buyrun saydığınız rakamdan hatta daha fazlasına bize 19.50'den 19.60'dan dolar satın diyoruz ona da gelmiyorlar.

    Aşırı güvenim kırıldı. Sizce seçimden sonra doları gerçek piyasa değerine göre mi belirlerler yoksa kur korumalılara "biz doları kendi istediğimiz değerden sayıyor ve ona göre ödüyoruz" mu derler. (diyebilirler mi?) Bu konudaki görüşlerinizi merak ediyorum hocam.

    YanıtlaSil
  58. Hocam merhaba, konut piyasasinin sistigini dusundugumuz icin kiradaki eski evimizi 3m TL ye sattik. Secimden once kademeli alimlarla dolar, pound ve altin 3lu bir sepet yapip kisa vade tutmayi dusunuyoruz. Sizin bu konuda oneriniz ne olur?

    YanıtlaSil
  59. Mahfi üstadım, bu yazıyı okuduktan sonra sizin "2017 Yılını çok konuşacağız" başlıklı yazınızı okudum. Unortodoks politika diye tanımladıkları politikaların sonuçlarını yaşıyoruz. o gün bu günleri çok iyi açıklamışsınız.

    YanıtlaSil
  60. Hocam, yanılmıyorsam 2003-2006 yılları arasındaydı, kamu bankaları dahil birçok bankanın alt programla olmayan dibsleri sattığı iddia edilmişti. Aynı durum şu anda da döviz için yaşanabilir mi?

    YanıtlaSil
  61. Hocam bankadaki gramı bozup fizikiye çevirmek için doğru zaman mı. yoksa bu kur düzene girer mi. aksi halde çok zarar :)

    YanıtlaSil
  62. Merhabalar Değerli Mahfi Bey,
    Kaba bir "fair dolar kuru" hesabı yaparsak.
    1 yıllık kira artışları %197 olmuş yaklaşık %200.
    Yani 1 ise şimdi neredeyse 3 olmuş.
    1 yıl önceki dolar kuru 14.71 TL
    Dolar kuruna kira artış oranını uygularsak olması gereken dolar kuru: 44.13 TL yapar.
    Ancak unutulmamalı ki dolar 1 yıldan fazla süredir bastırılıyor belki 2 yıl diyebiliriz. Kaba bir hesaplama doların fair kuru min. 50 TL gibi diyebiliriz. Tabi bunlar kaba hesaplar. Ve yapısal reformlar açıklandıkça insanların TL'ye güveni artacaktır ve "dolar kuru artışı" azalacaktır hatta daha sonra da biraz da "dolar kuru" azalabilir. Ancak bir de saatli bombamız var "döviz garantili faiz" alanların vade bittikçe hızlıca dövize dönme durumu olursa dolar 60 ve üstü olabilir. Her şey alınacak kararlara göre değişkendir diye düşünüyorum. Bir de parası değer kaybetmesin diye menkul-gayrimenkul ve taşıtlara para yatırıp onların fiyatını şişirenler de döviz artışından faydalanmak isteyip dövize dönmek isterlerse konut ve menkul kıymetler fiyatları (dolar bazlı) düşebilir. Size göre "fair dolar kuru" 1-2 ay sonra tahmini olarak hangi aralıkta olacaktır?
    a) 25-30
    b) 30-45
    c) 45-limit is the sky

    YanıtlaSil
  63. ne çok meraklısı var memleketin batırmak için uğraşmaya faizden bedava para kazanmaya

    YanıtlaSil
  64. Hocam değerli görüşleriniz için teşekkür ederim. Benim bi öngörünüze ihtiyacım varda seçiminden sonra mevcut iktidarın seçilmesinde sonra banka alış satış makas atalığı daha da artar mı azalır mı ? Şimdiden çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  65. Sayın hocam bir soru sormak için bu yorumu yazıyorum; meclis ve cumhurbaşkanlığının farklı taraflarda olması halinde önümüzdeki dönemde mecliste bütçe nasıl hazırlanabilir; hazırlanamazsa çıkar yol nedir?

    Saygılarımla

    YanıtlaSil
  66. Selamlar Dolar bozdurmak kapalı çarşıdamı, döviz bürosundamı daha karlı

    YanıtlaSil
  67. hocam merhaba, şimdi tam tersi oldu merkez kuru yüksek piyasa daha düşük bu neden?

    YanıtlaSil
  68. Çok teşekkürler hocam. Dolarizasyon ve ikili kur olgularını açıklayarak Türkiye ekonomisinin tarihini özetlemişsiniz. Faiz politikasının döviz talebindeki etkisini vurgulayarak, Türkiye'nin faizle mücadele ettiği bir dönemde ikili kur oluşumuna değinmişsiniz. Faiz oranlarının ekonomik sorunların çözümünde kritik bir rol oynadığına dikkat çekerek, yazınız ekonomik dinamikleri anlamama katkı sağladı.

    YanıtlaSil
  69. Şimdi bir süredir takip ediyorum. Serbest piyasa dolar kuru ile bankalar arası dolar kuru birbirine yaklaştı. Mesela, Garanti bankası alış kuru ile serbest piyasa kuru arasında 1 lirayı geçen bir fark vardı. Şimdi 50 kuruş fark var. Bir şeyler dönüyor ama haydi hayırlısı...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?