Özdeyişler 5

“İnşaata dayalı büyüme modeli uygulayan ekonomilerde faiz sebep gibi görünür.”

“Bir sorunun çözümü için her şeyden önce ortada bir sorun olduğunu kabul etmek gerekir.”

“Konuyu anlamamış olanlar genellikle anlaşılmaz cümlelerin arkasına saklanırlar.”

“Geçmişte sıkça kullanılan 'yüksek faiz düşük kur' sloganının bugün izlenen yanlış ekonomi politikasının seçiminde etkili olduğunu düşünüyorum. Bu ülkede yüksek olan tek şey risklerdir.”

“Demokrasinin olmazsa olmaz (sine qua non) koşulu; hükümetin halktan topladığı vergileri nerelere harcadığının hesabını kuruş kuruş vermesidir. Bu hesabın verilmediği yerde demokrasi yok demektir.”

“Her hipotez, altındaki varsayımlar ve çevrelendiği koşullarla ele alınıp değerlendirilmelidir. Aksi takdirde hipotez olmaktan çıkar, slogan haline dönüşür.”

“Kur yükselmesin diye döviz rezervlerini kullanıp kura müdahale ederseniz rezervler düşer, rezervler düşünce riskler artar, riskler artınca kur yükselir ve tekrar aynı noktaya gelirsiniz. Buna kısır döngü deniyor.”

“Ekonomiyi etkileyen mesele bizim dolara nasıl baktığımız değil doların bize nasıl baktığı meselesidir.”

“Küreselleşmeye kadar kapitalizm siyasal rejim olarak demokrasiyi tercih eder görünüyordu. Küreselleşmeyle birlikte kapitalizmin tercihi, öyle söylemeseler bile, otoriter rejimlere dönmüş görünüyor.”

"Uzman olmadığın konuda konuşma" diyen kişiye bakıyorsun, o konuda onun yaşı kadar okumuşluğun var. Sonra bir bakıyorsun aynı kişi hiç anlamadığı ekonomi ve finans konularında uyduruk teoriler geliştirmekte sınır tanımıyor.”

“Osmanlıyı bilim yolundan ayrılması, aydınlanmaya sırt çevirmesi batırdı. Bilimden ayrılanı kurt kapar.”

“Yaşam değişir, insanlar da değişir. Eğer yaşam değiştiği halde insanlar değişmiyorsa orada gelişme sağlanamaz. Türkiye, bugüne kadar değişime gösterdiği dirençle inanılmayacak kadar zaman yitirdi.”

“Düşüncesini açıklayanların cezalandırıldığı yerde düşüncesi olmayanlar itibar görür.”

"Bir ülkede kurlar, fiyatlar ve vergiler sürekli yükseliyorsa o ülkede ekonomi politikası yanlış demektir." 

“Başkalarının benzer konularda yaptığı yanlışları örnek göstererek bir yanlışı haklı çıkarmaya çalışmak yanlışların en büyüğüdür.”

“Son dönemin en şaşırtıcı özelliği hiçbir şeye şaşırmaz hale gelmiş olmamızdır. 'Bu kadarı da olmaz' diyebileceğimiz hiçbir şey kalmadı.”

Yorumlar

  1. “Kur yükselmesin diye döviz rezervlerini kullanıp kura müdahale ederseniz rezervler düşer, rezervler düşünce riskler artar, riskler artınca kur yükselir ve tekrar aynı noktaya gelirsiniz. Buna kısır döngü deniyor.”
    Hocam burada olay döngü olmaktan çıktığı kanısindayım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Helezon desek daha doğru olabilir.

      Sil
    2. Kasten ve bilerek yapılıyor yapılanlar.Ama neden?O sorunun da cevabı var elbette!Halk fakirleştikçe muhtaç hale geliyor.Muhtaç hale gelenleri idare etmek çok kolay.

      Sil
  2. Sevgili hocam alt alta okusanız bile hepsini birbirini tamamlayıcı olmuş.
    Beyninize yüreğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Mahfi bey finansal okuryazar olmamıza katkılarınızdan dolayı size teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  4. 1.Özdeyişleriniz birbirinden değerli; bunun için ayrıca teşekkür ederim elinize sağlık.
    2. Bu özdeyişleriniz yine yazılacak her ekonomi kitabımın giriş kısmında olmalıdır.
    3. Bu özdeyişleriniz iktisat öğrencileri arasında tartıştırılmalıdır.

    YanıtlaSil
  5. Çok teşekkür ederim Murat Bey.

    YanıtlaSil
  6. Hocam hükümet değişsin yada değişmesin seçim sonrası konut fiyatlarının burada kalmasını bekliyormusunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beklemiyorum. Bir çöküş yaşanmasını kaçınılmaz görüyorum.

      Sil
    2. MAHFİ HOCAM KONUT PİYASASINDA ÇÖKÜŞÜN KAÇINILMAZ OLDUĞUNU SÖYLEDİNİZ...DAYANAKLARINIZ NELERDİR...KONUYU BİRAZ DAHA AÇARSANIZ MEMNUN OLURUM...İYİ ÇALIŞMALAR

      Sil
    3. Neden ve nasıl bir çöküş bekliyorsunuz hocam, geçmişte de örneği var mıdır? Şimdiden teşekkür ederim.

      Sil
    4. https://www.mahfiegilmez.com/2015/08/insaat-onderliginde-buyume-modelinin.html

      Sil
  7. Hocam benim anladığım kadarıyla bu görüşe sahip olanların tezi şu şekilde: Faiz vererek değer üretmeden ilave harcama imkanı veriyoruz enflasyon da bundan oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii sadece faize bakarsak bu yanlış sonuca varırız. Asıl olan verilen paradır. Yatırım ya da tüketim yapmak amacıyla borç para alan birisi o parayla yatırım yapar ya da tüketim yapar. Her ikisi de üretimin artırılmasına yol açar ve değer yaratır. Faiz o paranın kirasıdır. Ve bu çerçeveden bakıldığında ev ya da dükkan kirasından ya da düşük fiyatlar alınıp pahalıya satılan maldan elde edilen kârdan hiçbir farkı yoktur. Enflasyonu yaratan şey; yanlış politikalar uygulayarak risklerin, dolayısıyla kurların ve fiyatların yükselmesine yol açan siyasal iktidarlardır.

      Sil
  8. Bağnazlığımızı azaltalım2 Ekim 2022 14:05

    Sayın Eğilmez, güzel açıklayıcı yazınız için teşekkür ederim. Ne kadar doğrudur bilemiyorum ancak; Tarikatlara , Cemaatlere , Dini Vakıflara , Diyanete harcanan Vergi gelirlerimizin yarısını Tarıma , Besiciliğe , Sütçülüğe harcasaydık , bu gün Sosyal Konut sıkıntısının , Gıda pahalılığının , Et ve Süt sıkıntısının bu seviyede olmayacağını düşünüyorum. Hükümet devamlı Tarıma şu kadar destek verdik, Besiciliğe şu kadar destek verdik, Süt ve süt ürünlerine şu kadar destek verdik diye uyduruk rakamlar veriyor ise de inanılır olmuyor.
    Çözüm yolumuz Erdem li insanlar yetiştirebilmektir. Bu uzun bir süreçtir, ancak bir an önce başlanması gerekir diye düşünüyorum. Dindar ve Kindar insanlar yetiştirmeyi bırakmamız gerekir. İhtiyacımız ERDEM li insanlardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ olun.
      Tespitinize katılırım.

      Sil
    2. Diyanet’e ayrılan astronomik bütçe muhafazakar biri olarak benim de dikkatimi çekiyor. Bu kadar sıkıntısı olan ülkede başkanlık seviyesindeki diyanetin bütçesi, bakanlık seviyesini geçmemeli, başkanı lüks mercedese binmemeli, yatarak para kazanan başında amir olmayan tek meslek olan imamın maaşı ile mermiye kafa atan uzman çavuşun, polisin maaşı ile aynı olmamalı. İşin daha da kötüsü Anadolu’nun köylerindeki namaz kıldırma memurları görev yapmıyor. İstanbul’un köylerindekiler ise türlü yalanlar ile emlakçılık yapıyor. Sonuç bu devlete para yetmiyor🙁

      Sil
  9. HOCAM DEĞERLİ YAZILARINIZ VE KATKILARINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER...

    YanıtlaSil
  10. Hocam anlamayanlara füze atsaydınız daha iyi idi. Ekonomi sadece rakam değil aynı zamanda güvendir. Güven yitirildi mi hiç bir şekilde doğru yonlendirilemez . Bu gun yaşadığımız tam da bu . Ben yaptım oldu deg il bilim bunu gerektiriyor demek önemli. Yazınız izin teşekkürler.

    YanıtlaSil
  11. Hocam siz maliye bakanı olmalısınız.
    Hiç olmazsa bakanlığa danışmanlık yapmalısınız.
    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eksik olmayın ama ben gençlerin bu görevleri devralmaları gereğine inanıyorum.
      Öte yandan danışmanlık meselesine gelince bana danışmak isteyenler yazdıklarımı okuyabilirler.

      Sil
  12. Bu güzel yazı için teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
  13. SAYGILAR HOCAM
    "EL ELEMEĞİ GÖZ NURU VE BİNBİR ZAHMETLE YETİŞTİRDİĞİN ZEKİ BEYİNLERE SAHİP ÇIKMAZSAN YA ECNEBİ KAPAR YA BİT PAZARINA DÜŞER" (BİR DOKTORUN YETİŞMESİNİN BU ÜLKEYE MALİYETİNİ BİLEN VARMI? DIŞARIYA GİDEN BEYİNLER BEDAVA SERMAYE TRANSFERİ -DELİ OLMAMAK ELDE DEĞİL)

    YanıtlaSil
  14. Ağlanacak halimiz bu yazı aslında ama gülerek anlayana ne mutlu...

    Kaleminize sağlık, teşekkür ederiz. Umarım ilgililer de okur.

    Bilmiyorum "Ekonomistler" okuyor mu?
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bu blogda yayınlanan yazılarımı pek çok internet gazetesi, çeşitli gazeteler alıyor, bazı sesli sosyal medya blogları alıyor, dolayısıyla burada okuyanlara ek olarak birkaç misli okur da başka kaynaklardan okuyor. Sanırım iktidardan da muhalefetten de ekonomistlerden de çok sayıda okuyan oluyor.

      Sil
  15. “Ekonomiyi etkileyen mesele bizim dolara nasıl baktığımız değil doların bize nasıl baktığı meselesidir.”
    Haliyle Zeki Müren de bizi görüyor işte.

    YanıtlaSil
  16. Son cümlenize katılmıyorum :)
    'Bu kadarı da olmaz' diyebileceğimiz hiçbir şey kalmadı.şeklindeki..durun hocam daha neler göreceğiz,özellikle seçime kadarki süreçte..dünya tarihindeki en büyük popülizm hsreketi,mesela çok sağlam kaynaktan aldığım bilgiye göre seçimden birkaç hafta evvel,sicil affı,terör dışındaki her suça af, hertür kamu vergi borcuna af,ötv&kdv&gümrük vergisinin tamamen kaldırılması,bakın bazı ürünlerde%0 olacak demiyorum.aklınıza gelebilecek herşeyde .ocakta asgari ücrete memur ve emeklilere yapılacak zamdan sonra nisan ayında mayıstan geçerli olacak şekilde bir %100 den fazla bir zam daha yapılacak mesela,ödül olarak,ekonomik program başarılı oldu,faizi indirdik,döviz yükselmedi bizde halkımızla paylaşıyoruz diyececekler.hükümet şöyle düşünüyor benden eksilen oyların şimdiye kadarki sebepleri herneyse onları hemde tazyikli ve topyekün bir şekilde tamamen bertaraf etmek.nasıl olsa makro ekonomideki dramatik bir açık veya eksiklik enaz 2ay gibi bir sürede açığa çıkıyor.seçilirsem kademeli olarak geri alırım,ha seçilmezsem benden sonrası tufan,umurumda bile değil..hani devlette devamlılık diyorlar ya hikâye..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2018 deki trump ın tweetinden beri no telephone,no car,no vodka,no woman&no cry,no social life şeklinde hakkari dağ komando komutanlığında askerlik yapar gibi bir hayat yaşayan Türk gençliğine askerliğinin son ayı; fenerbahce orduevi,izmir güzelbahce ege ordu komutanlığı veya bodrum marmaris sahil güvenlik komutanlığı tadında bir hizmetle tamamlattırılacak.Z kuşağı bunu yer mi?bence yer,hemde çıtır çıtır..

      Sil
  17. Hocam merhaba, inşaat girdi fiyatları bu kadar hızlı yükselirken çöküş olması gerçekten mümkün mü? İnsanlar hâlâ deli rakamlara daireler almaya devam ediyor. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alımların nedeni faizin düşüklüğü. İnsanlar tasarrufları erimesin diye enflasyonun çok altındaki faizlerle mevduata ya da tahvile yatıracağına konuta yatırıyor. Bu, böyle sürekli gidemez. Gün gelip ister istemez faiz artırılınca sistem çöker.

      Sil
  18. Hocam son dediğinizde o kadar haklısınız ki, fiyat algımız kalmadı, bir şeyi alırken artık çok pahalı diyemiyoruz, resmen bilincini kaybedip zombi gibi yaşayan bireylere dönüştük. Şaşırmıyoruz ne olursa olsun. Geçen yıl 500 bin TL olan arabaya bu paraya alınmaz derken, şu an fiyatını 1 milyon TL olarak görünce Aslında iyiymiş ya bile diyebiliyoruz. Şu içinde bulunduğumuz dönem sadece ekonomik olarak değil, toplum yapısını, toplumsal bilimcini de çok derinden, kötü bir şekilde etkiliyor. Böyle bir toplumda yaşarken gelecek planı yapmak imkansız. Ağzınıza sağlık.

    YanıtlaSil
  19. Üstadım merhaba iyi çalışmalar ben 42 yaşında bir ev hanımıyım eşim esnaf sürekli para kaygısı taşır ve bize de tasitir ellerinizden oper7 yaşında bir oğlumuz var 3-4 tane şükür mulkumuz bir arabamiz var fakat ticari burada psikolojik destek için yazmıyorum sürekli sizi okuyor okudukça korkuyor benim sağlık sorunlarım olduğu halde ve paramız olduğu halde araba almayı erteliyor küçük ekonomik ikinci el bir şey. Şimdi hocam gelecekten bu kadar korkmak hep geleceğe yatırım yapıp bugün için hiç hatcamamak hep sıkmak doğru müdür? Saygılarımla Bir Anne Bir Eş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanıtlanması çok zor bir soru. Geleceğin nasıl olacağını öngöremediğimiz bir dönem. Bu gibi durumlarda geleceği kollamak gerekir. Ama o zaman da bugün yaşamaktan vaz geçmiş gibi oluyoruz. Bence yarı yarıya yapmak lazım. Kolaylıklar diliyorum.

      Sil
  20. Hocam neden çoğu ekonomist TÜİK'in verdiği yalan enflasyon oranlarını kullanıyor? Televizyonda, ekonomi kanalında neredeyse ENAG'ın adı bile geçmiyor. TÜİK'in enflasyon oranlarını hesaplamalarında kullanan ekonomistler yanlış tahminler yapacaklarını göremiyorlar mı? Eğer yanlış tahminler yaparlarsa onlara olan güvenin azalacağının farkında değiller mi? Muhalif olan ekonomistler bile ENAG'ın adını ağızlarına almıyorlar. ENAG'ın varlığının farkında olan kişi sayısı o kadar az ki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü dünyada TÜİK verileri kabul görüyor.

      Sil
  21. Çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  22. Çok güzel değerli bilgi verdiğin için teşekkür ederim hocam. Özdeyişlerin son maddesi olarak çok etkilendim. Dünyaya gezince çok şey anladım.

    YanıtlaSil
  23. çıkış yolunu bulmak için normalde çıkış yolunu aramak gerekir fakat bizim çıkış yolunu yapmamız gerekiyor .. fakat bize çıkmamıza gerek yok telkini yapılıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çıkış yolunu bulmaktan başka çaremiz yok. Aksi takdirde bu sürekli geriye dönen girdabın içinden kurtulamayacağız.

      Sil
  24. Kısa ve öz teşekkürler sayın hocam..

    YanıtlaSil
  25. Hocam kaleminize sağlık içimizde bulunduğumuz durumu çok güzel bir şekilde özetlemişsiniz

    YanıtlaSil
  26. Hocam faizi kim neden arttırsın?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zorunlu olarak artıracaklar, inşaatı destekleyerek durumu idare etmek sürdürülebilir bir model değildir.

      Sil
  27. “Küreselleşmeye kadar kapitalizm siyasal rejim olarak demokrasiyi tercih eder görünüyordu. Küreselleşmeyle birlikte kapitalizmin tercihi, öyle söylemeseler bile, otoriter rejimlere dönmüş görünüyor.”
    Mahfi hocam, zaman zaman bu konuda sizde yazıyorsunuz. Kapitalizmi, ekonominin kendisi olarak görmek, onun yarattığı finansal ve piyasa oligarklığının ileri yıllarda büyük sorunlara yol açacağını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomi, mevcut ideolojinin hizmetinde olan bir bilim dalıdır. O nedele kapitalizmin ayrı, sosyalizmin ayrı ekonomisi vardır.

      Sil
  28. Milletimiz, hot zot diyen tiplerin peşinden gitmeye pek meraklı.
    Ülkenin yarısı Ruscu oldu, Putin'i örnek gösterdi.
    Ruslar savaş kaybediyor, milletimiz zorla Ruslara savaş kazandırmaya çalışır.
    Garip bi millet hocam, anlamamız imkansız bunları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cahil bırakılmış bütün halklar aynıdır.

      Sil
  29. 16 Nisan 2017 gecesi yaşananları gözlerimle gördükten sonra, o sene tüm işi, gücü bırakıp, yurtdışında ailemi nasıl yaşatırım çabasına girdim. Tüm sevdiklerimden uzaklaşmak, kamudaki önüm parlak kariyerimi bırakmak pahasına.

    Bilmiyorum. Umarım herkesin gönlündeki gibi olur.

    YanıtlaSil
  30. Size bir ek yapmak geldi içimden " Hukukun guguk olduğu bir memlekette ekonomi konuşmak anlamsızlaşır"

    YanıtlaSil
  31. Hocam 9 Nisan 2013 tarihli yazınızda heterodoks ekonomi politikasında yapılabilecek uygulamalardan (Ücret dondurulması, fiyatların sabitlenmesi ve diğer sabitlemeler) bahsetmişsiniz, şimdi bu model Hazine ve Maliye Bakanı düzeyinde dillendiriliyor. Acaba bu durumu nasıl okumalıyız?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?