Güncel IMF Dosyası

IMF; 190 ülkenin üye olduğu, uluslararası parasal iş birliğini, ticaretin geliştirilmesini sağlamak suretiyle uluslararası parasal sistemin istikrarını oturtmayı temel görev edinmiş bir kuruluştur. Buradan hareketle ödemeler dengesi sorunlarıyla karşılaşan veya ekonomik gidişi yakın gelecekte ödemeler dengesi sorunlarıyla karşılaşması olası görünen üye ülkelere gerek maddi olarak gerekse politika desteği olarak destek olur.

IMF’nin üç farklı kaynağı vardır: Kotalar, borçlanma, kredilerden elde edilen faiz geliri. Üye ülkeler IMF’ye bir çeşit üyelik aidatı ya da sermaye katılım payı kabul edilebilecek kota adı altında ödeme yaparlar. Kotalar her beş yılda bir yenilenir ve üye ülkeler ortaya çıkan farkı öderler. 30 Nisan 2022 itibarıyla kotalar toplamı 641 milyar dolardır. IMF, üye ülkelerden borçlanma da yapar. Yeni Borçlanma Düzenlemesi (NAB) adı altında 40 üye ülkeden (aralarında Türkiye yok) alınan borçların toplamı 521 milyar dolar tutarındadır. NAB dışında IMF, yine 40 üye ülkeden ikili borçlanma adı altında toplam 193 milyar dolar daha borçlanmıştır. Kotalar ve borçlanma dışında, üye ülkelere verdiği kredilerden elde ettiği faizler de IMF’nin kaynakları arasında yer alır.

IMF bu kaynaklarını üye ülkelerin ödemeler dengesi sorunlarını çözmek üzere farklı imkânlar sunarak kullanıyor. Bu imkânlar ve koşulları aşağıdaki tabloda yer alıyor (kaynak: IMF Annual Report 2022 sayfa 36, tablo 2.1)

Tabloda gösterilen imkânların kullanılması için önce üye ülkenin IMF’ye bir niyet mektubu (letter of intent) sunarak sorunları çözme yolunda alacağı önlemleri açıklaması ve bu mektuba dayanarak hazırlanan programın ülke ve ülke gruplarını temsil eden 24 kişilik IMF İcra Direktörleri Kurulunda onaylanması gerekiyor. Bu imkânlar üye ülkenin karşılaştığı sorunun büyüklüğüne ve kotasına bağlı olarak (kotasının belirli katları şeklinde) belirlenen bir maddi destekle karşılanıyor. IMF, bu destekler için yıllık olarak kullanılan destek miktarının üye ülke kotasıyla olan ilişkisine bağlı olarak yüzde 2 ile başlayan ve kullanılan miktar arttıkça yükselen bir faiz alıyor. Kredilerin geri ödenme süresi yapılan programın koşullarına bağlı olarak genellikle 30 aydan 5 yıla kadar değişiyor.

IMF, ana sözleşmesinin 4. maddesi gereğince üye ülkelerde yıllık gözetimler yapar (surveillance) ve sonuçları ‘4. Madde Danışma Raporu’ adı verilen bir rapora bağlar. Bu gözetimlerde tespit edilen sorunlar hakkında üye ülke yönetimlerine tavsiyelerde bulunur.

IMF, özel çekme hakları (SDR) adı verilen sanal rezervi üye ülkelere kotalarıyla bağlantılı miktarlarda tahsis ederek uluslararası rezervlere katkı yapar. Tahsis edilen SDR tutarı, hiç kullanılmadan hesapta dursa bile üye ülke merkez bankasının rezervlerinde kabul edilir. SDR, bir üye ülke merkez bankasının ihtiyaç halinde bir başka üye ülke merkez bankasından onun ulusal parasını belirli süreyle ödünç almasına imkân sağlar.

31 Ağustos 2022 itibarıyla IMF’nin çeşitli üye ülkelere tahsis ettiği toplam imkân yaklaşık 161 milyar dolardır. Bu tutarın şimdiye kadar 30 milyar dolarlık bölümü kullanılmış durumdadır. Mevcut durum itibarıyla IMF’den en yüksek imkân kullanmış olan ekonomi 13,4 milyar dolarla Arjantin’dir. Genişletilmiş Fon Kolaylığı (EFF) adı altında Arjantin’e tahsis edilen imkân 42,7 milyar dolardır. Esnek Kredi İmkânı (FCL) çerçevesinde Meksika yaklaşık 47 milyar dolarlık, Şili 19 milyar dolarlık tahsis almış ama kullanmamışlardır.

Bugün itibarıyla Türkiye’nin IMF’de yaklaşık 6,2 milyar dolar tutarında kotası, tahsis edilmiş yaklaşık 7,2 milyar dolar dolayında özel çekme hakkı (SDR) bulunmaktadır. IMF’ye üye olduğu 1947 yılından bu yana Türkiye 19 IMF programı uygulamış, son programı 2008 yılında ve bu programdan kaynaklanan borç ödemesini de 2013 yılında tamamlamıştır.


Yorumlar

  1. Mahfi Hocam Merhabalar, zihin açıcı yazılarınız için minnettarız. Vergi Müfettişliği sınavına hazırlanıyorum. Malum Hukuk,İktisat,Maliye ,Muhasebe derslerinden sınava gireceğiz. Makro ve Mikro Ekonomi kitaplarınız KPSS için yeterli olur mu? Diğer dersler için önerebileceğiniz kaynaklar var mı? 2018 de yazdığınız kitap önerileri var genel olarak bu süreçte güncellememiz gereken neler olabilir diye size sormak istedim. Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Sınav için benim makro ve mikro kitaplarımla Türkiye Ekonomisi kitabım yeterlidir. Bunlara ek olarak iyi bir iktisadi düşünce tarihi kitabı okumak lazım. Başarılar dilerim.

      Sil
    2. Ne yapacaksın vergi müfettişliğini 18000 tl maaş için uğraşılır mı o kadar mevzuat yeterlilik sınavı vsvs???

      Sil
    3. Sayın 13:59,

      Vergi müfettişi maaşı 18binTL,
      Kobi, esnaf patronlarını çağırıp öttürmenin pahası biçilemez.
      (Tabi, kamu kurumlarına ait kayıtlara bakmaz ise, daha çok detaylı birimleri de var.)
      Patron öttürme şakası bir yana, hayatı boyunca vergi müfettişi kalmayacak ki, önünde uzun bir kariyer var. Kimbilir belki geleceğin CB nı olur bu arkadaşımız.

      Devletin teknik bürokrasi birimleri, çok iyi insan yetiştirir.
      Bu arkadaş, girdiği yerde iyi bir ekip ve kaliteli bir insan grubu ile çalışacaktır.
      İlerde kamudan çıkıp, özelde de kaliteli bir ortama geçiş yapacaktır.
      Vergi müfettişliği bence çok güzel bir kariyer başlangıcıdır.

      Orduyu tercih etmiştim, maliye müfettişliği için de eve kadar gelip, odana düzenine bakıyorlar.
      Hazine ve Maliye Müfettişliği de çok iyi bir kariyer başlangıcıdır.

      Bunlar giriş maaşları ile değerlendirilmemesi gereken meslekler.

      Başarılar dilerim 0901;
      ufh697@RJcBWe!y6

      Sil
    4. Ekonominin kitabını tekrardan yazan ekonomist var. KPSS sınavına onunla çalışın derim. 🤪

      Sil
    5. Vergi müfettiş yardımcısı maaşı 14500-15000 civarında.yardımcılık süreci sınav atama derken 4 yıl bekleyeceksin.sonra 18000-18500 civarı vergi müfettişi maaşo alacaksın.şu an vergibaşmüfettişi 21000 alıyor.ona göre karar ver bence.

      Mahfi üstad sizin zamanınızda maaşlar bu kadar kötümüydü?.bir vergi müfettiş yardımcısı zabıtadan düşük maaaş alıyor mesela.

      Sil
    6. Ben maliye müfettiş muavini olduğumda üniversite mezunu bir memurun giriş maaşı 1175 liraydı. Müfettişlere ayrıca 45 lira yevmiye veriliyordu (aylık 1350 TL.) Böylece aylık ücret 2525 TL'ye geliyordu. Bu, ciddi bir ücretti. O nedenle okulların en iyi sosyal bilimler mezunları bu mesleğe girmeye çalışıyordu. Benim girdiğim sınavda mesela üç kişi kazanmıştık sınavı: Mülkiye birincisi bir arkadaş, ben (Mülkiyeyi üçüncülükle bitirmiştim) bir de İstanbul İktisat birincisi. Sonradan bu yevmiye işi kaldırıldı müfettişler de memurlara neredeyse denk duruma geldi ve işin çekiciliği oldukça düştü. Okulları en iyi derecelerle bitirenler özel kesime yöneldiler. Bununla birlikte vergi müfettişliği insana ileride tek başına çalışabileceği bir meslek kazandırır. O nedenle ücret artık çok çekici olmasa da meslek edindirme açısından çekiciliği devam ediyor.

      Sil
    7. Yorumlar için çok teşekkür ederim. Marmara Çalışma Ekonomi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunuyum. Altınbaş Üniversitesi'nde Mahfi Hocam Emre Alkin hocamın Çarşamba Sohbetlerine fırsat buldukça katıldım.31 yaşındayım 8 yıldır özel sektörde hasbel kader iyi denilebilecek firmalarda çalıştım ancak sessiz istifa dönemine girmeme ramak kaldı, iyi bir itibarla ayrılarak KPPS' ye hazırlanmaya karar verdim,daha sakin,olgun bir kafayla,bir şeyi yapamam demeden önce denemek gerekir. Hocam İktisadi Düşünce Kitabı olarak tavsiye edebileceğiniz kaynak var mı? İktisat için Kolay Ekonomi kitabınızdan başlamayı düşünüyorum, basitten zora doğru bir planım var. Ayrıca Muhasebe içinde kaynak tavsiye ederseniz çok mutlu olurum. Kendime Yazılarınızı ve NTV de Mahfi Eğilmez ile Ekonomi sesli olarak verdiğiniz bütün bilgileri tek tek okuyacağım ve yazacağım. Kaynağım sizin blog olacak.
      Saygılarımla

      Sil
    8. Numerus muhasebe icin yeterli olur . Alican dovletov Hocan in muhasebe kitaplari da oldukca iyi . Iktisadi dusunce kitabi olarak mutlaka 5 li iktisat da calisin derim. Iktisadi dusunceler tarihi kitabi yeterli olur . Bu sinavlar zor sinavlar basarilar dilerim

      Sil
    9. Maliye veya vergi mufettisi olmak istiyorsanız, günümüzde sadece bilgi dahibi olmak yeterli olmayabilir. Önerim ; Ingilizce lisanına da vakıf olmanız yönündedir.

      Sil
    10. Vergi müfettişlerinin özlük haklarının iyileştirilmesi ile kritik günler içerisindeyiz.Sn. bakanın bugünkü tweetlerinin üzerine eksi bir meslek mensubu olarak twitterda katkı sunmak ister misiniz Üstadım?

      Sil
  2. Bu iktidar İMF nin adını ağzına almıyordu nasıl oldu da 2008 de kredi kullandı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında 2008 kredinin kullanımın bittiği yıl. İktidar krediyi 2005'te almıştı.

      Sil
  3. Hocam IMF'in gelir kaynaklarının arasında ara sıra bizden istediği ve sayın cumhurbaşkanımızın "verin" demesiyle verilen 5 milyar dolarları saymamışsınız...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O dönemde IMF, Güney Kıbrıs'tan bile borç aldı, bizden almadı. Oysa en başta bizden de istemişti. Ne yazık ki bu talebi iç politika malzemesi yaptığımız için biz hariç herkesten borç aldı.

      Sil
  4. Sayın hocam teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  5. Hocam ekonominin pusulası neyi gösteriyor?

    YanıtlaSil
  6. Hocam yazılarınızın hepsinden macera trajedi vs. Dizileri çıkar. Çok sağolun. Marotoryum beklentiniz nedir? Ayak sesleri geliyor gibi bana göre ...

    YanıtlaSil
  7. AÇIĞA SATIŞ YUKARI ADIM KURALI nedir hocam? Pek anlaşılmıyor. Siz örnek verebilir misiniz? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açığa satış işlemi; yatırımcının sahip olmadığı sermaye piyasası enstrümanlarını ödünç olarak sonradan yerine koymak koşulu ile satmasını sağlayan işlemdir.
      Yukarı adım kuralı; açığa satış işlemi yapılabilen hisse senetlerinde açığa satış işleminin, hisse senedinin en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden gerçekleştirilmesi kuralıdır.

      Sil
  8. Öncelikleri ıskalayan, beyan ve tutumlarının Türkiye açısından sonuçlarını öngöremeyen, populist, nabza göre şerbet veren muhalefet partilerinin laik, uygar cumhuriyetin geleceği açısından beni endişelendirdiği hakkında Sn. Eğilmez'in laiklik konusundaki yazısına yorum iletmiştim.

    ( Adsız28 Eylül 2022 19:12, https://www.mahfiegilmez.com/2022/09/laik.html )

    Ek olarak, ana muhalet partisi liderinin kolayca etki altında kaldığını, sağlıklı analiz yapamadığını da düşünüyorum.

    Söz konusu yorumumda yapacağı ABD ziyaretinin gereğini, faydasını, zararını sorgulamış, halkın bu ziyareti nasıl değerlendireceğini sormuştum. ABD ziyareti ile iktidarın eline aleyhine kullanacağı kozlar vereceğini öngöremediğini de eklemek lazım.

    Öncelikleri ıskalamanın daha vahim örneği "samimiyet testi" olarak verdiği "başörtüsü yasası" teklifi ile geldi.

    İktidar verdiği yanıt ile bu konuda anayasayı değiştirmeyi teklif etti. Yani rest çekti.

    Şimdi ana muhalefet partisi ne yapacak? Üste çıkmak için "Yetmez, anayasaya çarşafı ve peçeyi serbest bırakan madde ekleyelim. O da yetmez, tekke, zaviye, tarikat ve cemaatlerin serbestçe kurulup, her türlü faaliyeti gösterebileceğini de anayasal güvence altına alalım." teklifi mi yapacaklar?

    Bu Ekmeleddin kafası değişmemiş. Uygar bir ülke olmaya doğru gitmiyoruz, uzaklaşıyoruz.

    Muhalefete önerim, önce kendilerinin Atatürk'ün her devirde geçerli olan ilkelerinin ve laik, demokratik, güçler ayrılığına dayanan, anayasal, uygar, bağımsız ulus devletin değerini anlamalarıdır.

    Muhalefet bu değerleri taviz vermeden savunabilirse seçmenin en az %40'ının güvenini ve onayını sağlayabilir, omurgalı duruşuyla da kararsız %20'yi ikna edebilir, ilkeli davranarak kazanamadığı seçmenlerin bile takdirini toplar.

    YanıtlaSil
  9. Hocam yazılarınız ülke için çok değerli. İleride bu yazıların yazıldığı sorunların kimler neler olduğu ortaya koyacak bilgilendirmeler olarak görülecektir.

    Biraz daha net olaraközellikle TUİK gibi bir kurumun bilerek yanlış hesaplamalar yaptığınızda yazarsanız ileride kim gelirse gelsin bu yazıların ortaya çıkması hem sizi hemde ülke gerçeklerini örtemeyecektir.

    IMF konusu ise hiç güvenmediğim bir kurum uzun yıllar dünyadaki bol para ile şişirilen ekonomileri destekledi ve hala daha resesyon olacak diye merkez bankalarına kontrollü faiz artışından bahseden bence çok gereksiz bir kurum. Acı çekilecek reçete neyse artık çekilsin zombi firmalar kapatsın gerçek iş yapacaklar kalsın önlemler alınsın yapısal reformlar tüm ülkelerde yapılsın yoksa IMF dediği gibi sürekli uzatma ile bu iş çözülmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. IMF eleştirileri konusunda haklısınız ama IMF, genellikle siyasetçilerin popülizmle batırdığı ekonomilere geldiği için eleştiriliyor. Yani bir enkaz oluyor ve IMF bu enkazı kaldırmak için yardıma çağrılıyor tabii aldırdığı önlemler de can yakıyor ve aslında ülkeyi o duruma getiren politikacılara çıkarılması gereken fatura IMF'ye çıkıyor. Önemli olan ülkeyi o duruma düşürmemek.

      Sil
  10. Hocam peki, IMF'nin verdiği borç üzerinden yapmış olduğu gözetimler "tamamen" tavsiye niteliğinde midir? Borcun geri ödenmesinde yaşanabilecek aksaklıklara göre bağlayıcılığı ya da zorlayıcılığı var mıdır? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Borcun zamanında geri ödenmemesi halinde söz konusu ülkenin uluslararası piyasalardan borçlanma imkânı çok zorlaşır. Ayrıca IMF borcunu ödemeyen üye ülkenin üyeliğini askıya alabiliyor, oy hakkını kısıtlayabiliyor.

      Sil
  11. Mahfi bey

    Yazılarınızda epistemolojik kopuşlar var, farkında mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neo klasik ekonomi düşüncesinden epistemolojik bir kopuşu temsil eden heterodoks yaklaşım günümüzde giderek ön plana çıkan davranışsal ekonomi ve nöro ekonomi ile daha fazla önem kazanmaktadır.

      Sil
    2. Epistemolojiyi biliyorum, kopuşları da biliyorum ama ikisini bir araya getiremiyorum.

      Sil
  12. Hocam biz SDR yi hesabımızdan çektik ve harcadık diye biliyorum.bir sorumda uzun zamandır sormak için aklımda, russianın CDS i 13775.her akşam cnn türkte amiral battı oyunu haritası gibi bir ege denizi haritası ve gemi işaretleri üstünde.2023ten itibaren uluslararası antlaşmalardan böyle bir hakkımız olacağından bahsediliyor,bundan mütevellit biz yunan adalarına çıkarma yaparsak lozan antlaşmasından doğan hakkımızı kullanarak ,bizim cds imiz kac olur?binbeşyüz,5bin.15bin veya yüzbine yakın mı?çünkü rusya işgale başlamadan önce bizim beşte birimiz filandı risk primi.birde bu rakam sayısal olarak neye göre belirleniyor,logaritmik bir değer mi?mesela risk 1puansa cds on,2puanda yüz,3 puansa bin gibi birşeymi oluyor.teşekkürler hocam..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SDR'ler hesaptan çekip kullanılabilecek bir varlık değil. Bu bir sanal rezerv ve bunu geçici süreliğine devrederek karşılığında o geçici süre için döviz almak yani bunu kullanarak swap anlaşması yapmak mümkün olabilir. Tam miktarı TCMB uluslararası rezervler ve döviz likiditesi tablosuna göre 7.165 milyon dolar karşılığıdır. Yunana adalarına çıkarma yapmamız söz konusu değil. İki ülke de seçime giderken iç politika malzemesi olarak birbirini tehdit eder. Bu, artık gelenekselleşmiş bir davranış biçimidir. İşin ilginç yanı her seferinde her iki ülkenin yurttaşları da bu tehditleri ciddiye alır. Biz eğer Yunanistan'ın, Lozan Antlaşması çerçevesinde silahlandırılmaması gereken adaları silahlandırmasına söz edeceksek Yunanistan bunu 20 yıldır yapıyor bu zamana kadar neredeydik? Kaldı ki Lozan Antlaşması'nı reddetmeye kalkan da biz değil miyiz? Her tarafı tutarsız yaklaşımlar bunlar.

      Sil
  13. Hocam merhabalar, aslında bu yazınızın konusu dışında enflasyon konusunda size danışmak istiyorum. Bilindiği üzere nedenlerine vs. bağlı olarak farklı enflasyon türlerinden bahsetmekteyiz, ancak enflasyon rakamları tespitinde sosyal çevre, sosyal sınıf, yaşanılan bölge, temel ihtiyaçlar vb. gibi kıstaslar temelinde farklı farklı tespit edilecek (örneğin, sosyolojik enf., nitelikli enf. gibi kavramsallaştırılabilecek) enflasyon rakamlarının bizlere analiz ve durum tespiti için daha iyi bir zemin sunabilecegini dusunmekteyim. Bilginiz dahilinde TÜİK veya başka bir grubun bu şekilde bir tespiti bulunmakta mıdır? Sizce olabilir mi? Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tür farklılıklara dayalı veri toplandığını ve analiz yapıldığını görmedim. Belki akademisyenler bu tür çalışmalar yapmıştır. TÜİK, kentlere göre hesaplama yapıyor ama aynı ürünler ve aynı ağırlıkları kullanarak yapıyor.

      Sil
  14. Elinize sağlık hocam. Yazınızın son bölümünde IMFnin 2022de çeşitli ülkelere tahsis ettiği miktarlar bizim olası ihtiyaca göre az gibi görünüyorlar. Hani 100 milyar dolarlık ticaret açığımız ve eksi 60 milyarlık rezervlerimizle ters bir anda temerrüde düşsek, IMF bizi kurtaramaz gibi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Miktar çok yüksek olmayabilir ama IMF bir ülkeye destek için gittiğinde ve program uygulanmaya başladığında o ülkenin dünya piyasalarında riskleri düşer ve borçlanması mümkün hale gelir. Mesela Türkiye'de 2002 - 2008 arasında IMF programı uygulanırken yabancı sermaye girişi ve portföy yatırımları doruk noktasına çıkmıştı. Yabancı yatırımcılar IMF programına güvenir ve yatırım yaparlar.

      Sil
    2. Günaydın hocam, konudan bağımsız olarak bir konuda fikrinizi almak istiyorum benim için fikirleriniz ve yazılarınız gerçekten çok önemli, kendime bilinçsiz bir şekilde yatırım yaptığımı gördüm, Borsada işlem yapıyorum, 8-10 yıldır piyasadayım yaşım 27 en az 5 kere milyoner olmayı kaçırdım teknik analiz kısmım iyi ama sadece teknik analiz ile olmuyor onu fark ettim, temel analiz ve finansal okuryazarlık konusunda eksikliğim oldukça fazla, sizden alabileceğim bir önerinin beni ileri taşıyacağını biliyorum. Teşekkürler

      Sil
    3. Cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim hocam, Teknik kısmında ilerleme kaydettim, biraz da ekonomi alanında ki kitaplara yönelmek istiyorum, sizin yazınızda önerdiğimiz kitaplardan Gülten Kazgan: İktisadi Düşünce veya Politik İktisadın Evrimi kitabını alacağım, çok teşekkürler

      Sil
  15. Hocam gsmh hesaplanmasında kayıt dışı ekonomi de katılıyor mu yoksa bu kayıt dışı ekonomi ayrı mı tutuluyor? Teşekkürler

    YanıtlaSil
  16. Hocam,
    imf’nin ülkelerden borçlanma yoluyla elde ettiği kaynağın maliyeti nedir?
    Yani imf bu borçlanmalar için ülkelere faiz ödemesi yapar mı?
    Varsa bunun vadesi ve faizi ne kadardır?
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  17. Sayın Eğilmez , IMF yazınız için teşekkürler. 24 kişilik IMF İcra Direktörleri Kurulunun yapısı nasıldır? Hangi ülkeler veya kuruluşlar hakimdir bu komiteye ? Nasıl seçilirler ? Bu konuda bizleri aydınlatmanız mümkün mü? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  18. Yorumlarda 18 bin tl lik maaşı az bulan kişiler var.Ben 22 yaşındayım ve fabrikalarda oto yıkamalarda maximum asgari ücrete çalışıyoruz ve diğer işçiler de aşağı yukarı 2-3 bin tl fazla maaş alıyorlar.9-10 bin kazanan zabıtalar var mesela?Bana anlatabilir misiniz 18 bin tl lik maaş nasıl düşük oluyor?Anlayamadım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuran'ı kerim mealini oku kardeşim sorunun cevabını orada defalarca okuyacaksın.

      Sil
  19. Sayın Mahfi Eğilmez , farklı bir sorum olacak. Daralan ya da durgunlaşan bir makro ekonomik düzeydeki ortamda pazara yeni giriş ya da yeni bir girişim açısından nasıl yaklaşılmalı bu konu il ilgili fikirlerinizi ve önerebileceğiniz makaleleri paylaşmanızı rica ederim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?