Kur Korumalı Mevduat Üzerine Tartışmalar

Kur korumalı mevduat; TL mevduat hesaplarına faize ek olarak kurda oluşacak değişimlerin farkını da eklemek suretiyle yüksek getiri vermeyi amaçlayan bir mevduat çeşididir. İki türlü uygulanıyor: (1) TL mevduatlardan kur korumalı mevduata geçenlere bankalar yüzde 17’ye kadar faiz ödüyorlar, kurdaki değişim TL aleyhine olmuşsa aradaki fark faize ek olarak Hazine tarafından bütçeden ödeniyor. Yılbaşından Temmuz sonuna kadar bu çerçevede bütçeden ödenen miktar 60,6 milyar TL olmuş. (2) Döviz tevdiat hesabını bozdurarak kur korumalı mevduat hesabı açanlara yine aynı sistem çerçevesinde ödeme yapılıyor yalnız burada farkı Hazine değil Merkez Bankası (TCMB) ödüyor. TCMB’nin yılbaşından Temmuz sonuna kadar bu hesaplara yaptığı ödeme konusunda yayınlanmış bir veri olmamakla birlikte konuya ilişkin tahmin yapanlar miktarın 80 milyar TL dolayında olduğunu söylüyor.

Bir de ‘opsiyonlu kur kormalı mevduat hesabı’ var. Buna göre bankadaki döviz mevduatının yarısını bozdurup TL kur korumalı mevduat hesabına yatıran kişiye bu bölüm için yukarıda (2) numaralı seçenekte değindiğimiz gibi ödeme yapılıyor, döviz mevduatı olarak kalan diğer yarıya ise yüzde 7,5 faizli üç ay vadeli döviz hesabı açılıyor.

Bu karma karışık hesapların icat edilmesinin tek nedeni faize faiz dememek. Oysa adına ne dersek diyelim bu ödemelerin tamamı faiz. Önemli olan paranızı bankaya yatırmanız karşılığında size verilen ek tutar. Bunun adına ne derseniz deyin bu faizdir. Kimin ödediğinin, niçin ödediğinin, nereden ödediğinin tanım açısından hiçbir önemi yok.

Hükümet, kurların sürekli yükseldiği ve enflasyonu da yükselttiği bir ortamda bankaların verdiği faize ek olarak Hazine veya TCMB’den kur farkı ödeyerek faizi enflasyona denk getirmeye ve bu yolla dövize dönüşün önünü kesmeye çalışıyor. Oysa kur korumalı mevduat hesaplarının döviz mevduatından gerçekte pek bir farkı yok. Aslına endekslenmiş ya da bir şekilde bağlanmış her şey sonuçta aslı gibidir.

Bu izlenen yöntemin çok önemli sakıncaları var: (1) Ulusal parayı yabancı paralara endekslemek ulusal paraya duyulan güveni temelinden sarsmak demektir. Bir ülkenin merkez bankasının görevi kendi bastığı paraya itibar sağlamak olmalıdır, bastığı parayı başka paralara endeksleyen bir merkez bankası ve bunu kullanan devlet her şeyden önce kendi bastığı paraya güvenmiyor demektir. (2) Bankaların ödemesi gereken faizin önemli bir bölümünü konuya hiçbir şekilde muhatap olmaması gereken Hazine’nin ödemesi bütçeye gereksiz yük getirerek bütçe açığının büyümesine yol açıyor. Böylece tasarruf sahipleri, tasarrufu olmayanların ödediği vergilerden de adı faiz olmayan ama faiz olan bir payı almış oluyorlar. Karşımıza gelir dağılımı adaletinin iyice bozulmasına yol açan bir uygulama çıkıyor. Hazine, bırakın bankalar adına faiz ödemesi yapması, faiz gelirlerinden vergi alması gereken bir kurum. Bu, devleti, şirket gibi görmenin yarattığı bir optik kırılma örneğidir. (3) Aynı şekilde bankaların ödediği faize hiçbir şekilde muhatap olmaması gereken TCMB’nin bu uygulamayla dövizden dönerek kur korumalı mevduat hesabı açanlara fark ödemesi gereksiz yere zararla karşılaşmasına yol açıyor. TCMB, yılsonunda bilançosunu zararla kapatırsa (ki bugünkü görünüm ciddi bir zarar oluşumunu işaret ediyor) bu zararı Hazine karşılayacak (TCMB’nin kârı nasıl Hazine’ye gidiyorsa zararını da Hazine karşılamak zorunda.) Bu da yine bütçeye gereksiz bir yük getirecek.  

İşin buraya kadar olan bölümü hükümetin faiz meselesine baştan beri yaptığı yanlış yaklaşımların sonucu olarak ortaya çıkan yanlış ekonomi politikasının getirdiği durumu sergiliyor.

Muhalefetin konuya yaklaşımı da doğru değil. Muhalefet temsilcileri kur korumalı mevduat hesabı olanları tefeci olarak suçlamaya kadar vardırıyor işi. Enflasyonun yüzde 80 olduğu ve dolarizasyonun yaygın olduğu bir yerde TCMB’nin bankaları fonlamada yüzde 14 faiz uygulaması ve bankaların TL mevduat sahibine yüzde 20 dolayında faiz vermesi sıkıntının temel kaynağı. Aslında bankalar normal haline bırakılsa TL mevduata en az enflasyon oranında faiz verecekler. Ama çeşitli baskılarla mevduat faizleri düşük tutulunca tasarruf sahipleri de kur korumalı mevduat hesabı açmaya yöneliyorlar. Bu hesapları açanlar tefeci falan değil, satın alma güçlerini enflasyona karşı korumaya çalışan tasarruf sahipleri. Tefeciler, bu faizi beğenmezler.

Ne yazık ki muhalefet de iktidar gibi faizi yanlış ele alıyor. Faiz lobisi gibi aslı olmayan hayali düşmanları onlar da dile getiriyor. Oysa hepimiz biliyoruz ki kuru ve dolayısıyla enflasyonu durdurmanın yolu faizi yükseltmek. ‘İktidara gelince yalnızca faizi alacaklar’ açıklaması yanlış değil. Ama faizi enflasyonun bu kadar altında tutmaya devam edecek olan bir yönetim işin içinden çıkamaz ve bugünkü hükümetin düştüğü faiz tuzağına düşmüş olur.

Yanlış olan faizin ve ek ödemenin düzeyi değil, yanlış olan bankaların ödemesi gereken tutarın önemli bir bölümünü Hazine’ye ve TCMB’ye ödetmek. Yanlış olan faize faiz dememek için tasarrufu olmayanların vergilerinden tasarrufu olanlara aktarma yapmak.

Yorumlar

  1. Yanıtlar
    1. Elinize sağlık Hocam Çok güzel anlatmışssını ileriki zamanlarda bu yaptıkları yanlışlar DERS olarak VERİLECEK eminiz

      Sil
    2. Tüm dünya faizleri negatif belirlemiş, yanlış giden bir şey yok,
      Türkiye de dünya ile uyumlu hareket ediyor,
      Muhaliflik olsun diye akıl ve mantık dışı yorumlar yapmanın bir anlamı yok,
      Bana bir tane büyük ekonomi gösterin bu dönemde faizleri enflasyon üzerinde olsun?
      Gösterin size inanayım.

      Sil
    3. aynen kardes türkiye dünya ile hareket ediyor. Daha gecen ay fed faiz artırdı. Brezilyada faiz enflasyonun üstünde. Kısacası ne amaçla geldiğin belli bari üç beş kelam bilgi ile gelseymişsin :)

      Sil
    4. Rusya'nın Ukrayna işgalinde "Rusya Merkez Bankası, Batılı ülkelerin yaptırımları nedeniyle politika faiz oranını 28 Şubat'ta yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye çıkarmıştı" (sivrisinek&saz)

      Sil
  2. Elinize ağzınıza sağlık üstad.
    Ekonomiyi basit şekilde ele almanız ve anlatmanız takdire şayan.
    İnşallah bu saçmalılar bitecek ve karanlıklar aydınlığa çıkacak.
    Ancak gelecek için çok ta ümitli olamıyorum.
    Sonuçta siyaset çok kaypak ve ciddi dönüşüm emareleri ufukta gözükmüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Haklısınız ufukta parlak bir şey görünmüyor.

      Sil
  3. Evet Hocam bana göre sorunun tam kaynağına inmişsiniz. Birileri yani iktidar sahipleri kendilerine göre bir çözüm bulmuşlar. fakat buna bilimsel olarak yanlış diyecek ve bunu topluma anlatıp halkın tepkisini iktidara kanalize edecek bu sebeple de iktidarı bazı yanlışları yapmaktan caydıracak bir irade yok. malesef 20 yıldır yok. Faturası da haliyle acı olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peki hocam bunlar , sizin bu anlatılarınızı bilmiyorlar görmüyorlar mı onca bilinçli bilgili insan var neden böyle yapıyorlar acaba

      Sil
  4. Hocam, bu konuda verdiğiniz teknik bilgiler de, muhalefetle ilgili yorumunuz da bence son derece isabetli olmuş, çok teşekkürler. KKM ve iktidarın politikaları ile ilgili yorum yapmaya gerek yok, zaten yıllardır hepimiz yapılan saçmalıklara birebir şahit oluyoruz da muhalefetin iktidar söylemlerini tekrarlayıp durması, sürekli dini söylemlerde bulunarak bir bakıma laiklik ilkesine aykırı davranması, faiz lobisi gibi hurafelere itibar etmesi, bir "beşli çete" söylemi tutturup ülkede dönen dolapların arka plânına eğilmemesi, iktidarın hamasi dış politika girişimlerine destek vermesi ve sınır bölgelerinde yaşanan olayları, operasyonları gündeme getirmemesi, her türlü hukuksuzluğu aynen iktidarın yaptığı gibi "fetö" çuvalına atmaya hevesli olması gibi refleksleri halkın kendilerine güven duymasını ciddi şekilde engelliyor diye düşünüyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demokrasinin eksik tarafı olsa gerek.Bu dünyada hesap vermek istemeyenlere katlanıp sesimizi çıkarmadan sonumuzu beklemek zorundayız.Hitler de seçimle gelip dünyayı kana bulamıştı.Anayasal eksiklikler diyorum

      Sil
  5. Dış politikanın da ekonomi politikasından farkı yok. S400'ler depoda çürüyor. F35 yok, F16 verilecek mi belli değil. Putin'in teşvikiyle Esed Esad olabilecek mi göreceğiz. Mahdum Çavuş güya 'Rejim'le' muhalifleri barıştıracak.Bunlar ne yaptığını bilmiyor. Haydi Bahçeli! yap bir kıyak. Erken seçim iste!

    YanıtlaSil
  6. Kur korumaya para yatıranlara tefeci demeden vatandaş söylediğine itibar etmiyor hocam. Hele de onlar tefeci değil dese muhalefet bittiğinin resmidir. Siyaset topluma rağmen yapılmıyor. Çünkü toplum teknik açıdan değerlendiremitor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anladım da insanları yanlış ifadelerle suçlamanın da anlamı yok. İktidarın sorunu gerçekleri gizlemeye çalışması, muhalefetin sorunu da gerçekleri anlatmak yerine popülizme sapması.

      Sil
    2. Sayın Eğilmez görüşünüze katılıyorum. Parasını korumak isteyenlere , muhalefetin "Tefeci" olarak damgalaması, konuyu anlamadıklarını gösteriyor. Tefeci olarak adlandırdıkları kişiler, aynı zamanda muhalefete oy verenler de olabilir. Politik açıdan sorunlu ve talihsiz bir açıklama idi.

      Sil
  7. Bence muhalefet bu konuda haklı. Tasarruf sahipleri döviz pozisyonlarını bozmayabilirdi. Böylece halkın cebinden onların cebine bir hortum uzatılmamış olurdu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevduat sahiplerine gerek bankalar yoluyla, gerek Hazine/TCMB aracılığı ile yapılan baskıları atliyorsunuz. Örneğin ihracatçıya kredi sopasiyla döviz bozdurtuluyor. Hükümetin parasını TL'ye dönmeyenleri vatan haini ilan ettiği, açıktan tehdit ettigi bir ortamda TL'ye dönmek durumunda kalanların en azından dövize endeksli bir enstrüman kullanması yanlış değil.

      Sil
    2. Sn Adsız 12:32,

      Devlet bir yandan şirketleri, bir yandan da bankaları sıkıştırarak yüksek miktarda döviz mevduatı bulunanları neredeyse zorla KKM'ye geçirdi. Hatta bütün zorlamalara rağmen geçmeyenleri cezbetmek için vergi avantajları bile getirdi. Bu nedenle döviz bozdurarak KKM'ye geçenleri tefecilikle suçlamak doğru değil...

      Sil
  8. Kadir karlankıç17 Ağustos 2022 13:38

    Hocam merhabalar, şimdi bu okuduğumuz yazıya göre ben tasarrufu yapmak istiyorsam bankalarda mevduat açmak yerine kkmh açmam daha mantıklı değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha yüksek faiz + ek faiz elde edersiniz.

      Sil
    2. Hocam kkm hesabı hem kur farkı hem de faizi birlikte vermiyor. Vade sonunda hangisi yüksek gerçekleşmiş ise onu veriyor. Üstelik alım satımlarda bir miktar da kayıp sözkonusu. Buraya para yatıranlar net geri zekalıdır. Ben de onlardan biriyim maalesef.
      Saygılar

      Sil
  9. KKM'de değerlendirenlerin parası da yüksek enflasyon karşısında eridiğine göre, muhalefetin "KKM ile zenginler servetlerine servet katıyor" tezi bana yanlış geliyor, zenginler servetlerinin değerini korumak, hatta arttırmak için KKM'den çok daha etkili yöntemler kullanıyordur kuşkusuz, gayrimenkul yatırımı gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru ama popülizm kolay görünüyor.

      Sil
    2. Servetini TR dışına çıkaranlar dışında herkesin varlığında erime var.
      Gayrimenkul da likit bir yatırım değil, istediğiniz zaman satamıyorsunuz,
      6 dairem vardı, 2014 ile 2017 arasında ikisini satabilmek için bir yıl beklediğimi bilirim.
      Fiyat da uçuk değildi, etraftaki satılan fiyatların ortalamasını almıştım.
      Yurtdışına aktardığım miktar dışında artış yaşamadım.

      Sil
  10. Aslında azcık zeka kırıntısı ve ekonomik bilgisi olan herkesin farkında olduğu durumu yazıya dökmüşsünüz.

    YanıtlaSil
  11. Hocam yanlış olan bakış açınız çünkü bu sayede bankalardan kredi akışı yüksek büyümeyi besleyecek şekilde sağlanıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farkındayım ben bu yolun niçin yanlış olduğunu anlatmaya çalışıyorum.

      Sil
    2. Hocam yol fedakarlık ister zira öncelikler belli,tercihler belli, bedelide belli.

      Sil
    3. 1651, hangi yolda, ne fedakarlığı için hangi bedel ödeniyor, öğrensek?

      5 yıl daha iktidar olmak için ortamı 1 yıllığına sakin tutmak istiyor, bu kadar basit.

      Son dönem Osmanlı padişahları gibi, son 100 yıl ortada ne devlet kalmış, ne ekonomi, adı hadi yönetimcilik oynayalım olmuş. Hadi ordan biraz toprak ver, buradan bir ticari taviz ver, aman Fransanın borcunu İngilterenin parasıyla öde, faiz ödeme zamanı filan yeri ver.

      Bildiğin batak devlet işte.

      Ne yaparsan yap, çöküş kaçınılmaz. Süreyi uzattıkça daha beter çöker, çözmesi daha da zor olur.

      Merak etmeyin, adam 5 yıl daha iktidar olacak. Bi sonrakine kendi de halkın %100ü de istese olamayacak. Kullanım ömrü bitecek, çöpe atılacak.

      Sil
    4. Şu fedakârlığı biraz da iktidar mensupları ve onlar sayesinde dolar milyoneri olan birkaç milyonluk lümpen azınlık yapsa iyi olacak, yoksa o bedel kendileri açısından halkın ödediği bedelden de ağır olacak, benden uyarması...

      Sil
  12. Hocam,
    İktidar faizi çözemiyor,

    Muhalefet faizi yanlış ele alıyor.

    Eee demek ki, önümüzdeki en az 20 yıl Türkiye basit ekonomik yönetimi beceremeyecek.
    Bunu böyle kabul etmek lazım.
    Siz şimdiden 2042 tablosu hazırlayın önceki yazınızda 2002 ve 2022 için yaptığınız gibi,
    yüzde 5-10 rakamları oynatın. En azından adam 20 yıl önce bilmiş desinler.


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam bu gidiş nereye?.Nere'ye varacak?.Saygılar.

      Sil
    2. Yanlış rotayla doğru hedefe varılamaz.

      Sil
  13. Çok yerinde tespitler, elindeki paranın güneşte eriyen dondurma gibi kaybolmasını istemeyen insanların önünde fazla seçenek bırakılmamış iken, KKM hesabına para yatıranları eleştirmek doğru değil. Sistemin olması gerektiği gibi serbest piyasa şartlarında özgürce kur ve faizin belirlendiği ve dengelendiği hale gelmesi gerekiyor. Eğer varsa bir faiz lobisi, şu anda bankaların geçmiş yıllara göre 5-10 kat artan karlılıklarına bakınca, mevcut hükümetin uygulamalarından mutlu oldukları söylenebilir.

    YanıtlaSil
  14. Hocam, belirttiğiniz üzere KKM sahiplerine tefeci denilmesi ya da servetlerine servet katıyorlar ifadeleri problemli olabilir, ancak, burada ifade edilmesi gereken mevduat miktarı ne olursa olsun tasarrufu olmayanlardan olanlara ve nedeni ne olursa olsun yeniden servet paylaşımı , yeniden bölüşüm sorunudur, ki bu tercih olarak ortaya konmuştur. Tercihen olan servet aktarımını, bölüşüm problemini geniş kitlelere anlatabilmenin en kolay yolu sanırım populist , metaforlar veya tepki çekecek kavramlar üzerinden hareket etmektir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Durum Kubrick'in Spartaküs'ündeki dönen eğitim bıçakları gibi. Koruma kılıfları da yok. Zıpla, eğil, zıpla eğil,.... sonunda ya kafa gidecek, ya ayaklar.

      Sil
  15. hocam bir şey sorabilir miyim? abd ekonomisi kişi başına gelir olarak diyelim bizden çok büyüdü biz aynı sayıda kaldık. kur onların lehine değer kazanır. o zaman bizim ekonomimiz yerinde saysa bile kur yükseleceği için küçülmüş olmuyor mu sayı olarak? niçin böyle oluyor bizim ekonomimiz sabit kaldı aslında?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim ekonomimiz sabit kalmadı. Kişi başına gelirimiz 2013'de 12.500 dolardı bugün 8,500 dolar.

      Sil
  16. Merhabalar hocam , Türkiye Cumhuriyetinde ki bizi yöneten ve önemli mevkilerin başında yöneticiler toplum için bir karar verilmesi anında topluma yararı olmuyor malesef bunu sadece kendi çıkarları için yapıyorlar. Örneğin Kur Koruma Mevduat diye uygulama çıkarttılar bu uygulama dünyanın en saçma uygulaması burda ki amaç zengini daha zengin fakir insanı daha fakir etme çabası altına girmişler çok yazık çok üzlüyorum şunu söylemek istiyorum üzülerek tünelin sonunda umut ışığı görmek artık çok zor.... malesef

    YanıtlaSil
  17. Mahfi Hocam, kaleminizin en beğendiğim tarafı yazılarınızın ekonomi bilgisi derin olmayan kişilerce de okunabilir olması, en üzüldüğüm tarafı ise yıllar boyu apaçık hataları çok net bir dille anlatmanıza rağmen aynı hataların ısrarla yapılmaya devam etmesi ve sonucuna şaşırılmasıdır.

    Her ne kadar ülkemizde acı bir tablo sergilense de, kaynağının ağırlıklı olarak siyasi sebepler ve ekonomiye duyulan güvensizlik olması, doğru reformlar geldiği taktirde toparlanmamızın normalden daha hızlı olabileceği konusunda biraz da olsa umut veriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim
      Aynı kanıdayım. Doğru politikalar uygulanmaya başlanırsa hızla bu tuzaktan çıkılabilir.

      Sil
  18. 1)Olmayan dövizin satılması önlenmeli
    2)şirketlerin 2 milyon tl karşılığı döviz hesapları 3 ay da bir beyan edilip tl karşılığı olarak artan kısım finansal gelir olduğuna göre hesaplanan vergi tahsil edilmeli (döviz cinsi devlet bonolarına uygulandığı gibi)
    3)aynı büyüklükteki kişi hesapları da kapsam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunlar çözüm getirmez. Çözüm yanlış para ve maliye politikaları yerine doğrusunun uygulanmasındadır.

      Sil
  19. Değerlendirmeleriniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  20. Öncelikle elinize sağlık, çok güzel bir yazı olmuş.
    Bu hafta şirketlerin KKM dönüşleri var, sanırım Ağustos sonu tablo netleşir ama yenilemelerin oranını çok merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsterlerse yenilemesinler, seve seve yenileyecekler. Alabilecekleri döviz yok ortada.

      Sil
  21. Merhaba mahfi hocam elinize sağlık çok güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş. Cahilliğimi mazur görün kafama takılan bir şey var sizinle paylaşmak istiyorum. Dediğiniz gibi hazine yoktan yere açık veriyor zarara giriyor. Bu açığı kapatmak için iktidar nasıl bir yol izleyebilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zamlar + Vergi artırımları + Borçlanma + Para Basma

      Sil
  22. Hocam emeğinize sağlık.Enflasyon var,hayat pahalılığı var,belirsizlikler var.Peki daha kötüsü bu gidişle beraber ne olabilir,daha kötüsü olabirmi ? Esnaf için,halk için.Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  23. Hocam 'opsiyonlu kur kormalı mevduat hesabı’ yeni mi çıktı? Bununla ilgili bir duyuru bulamadım ben.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birkaç hafta oldu. İlk zaman 100 bin doların üzerindeki hesaplara uygulanıyordu sonra bu limit 50 bin dolara indi.

      Sil
  24. hocam benim sorduğum o değilde bizim bir ekonomimiz var diyelim kişi başına gelirimiz 10 bin dolar. sonra bu ekonomi sabit kaldı teorik olarka ama abd bizden hızlı büyüdü. abd bizden hızlı büyürse kur yükseliyor ve ekonomimiz küçülüyor. Yani sorum şu: ABD ekonomisinin iyi gitmesi niye bizim alım gücümüzü düşürüyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü dolar değer kazanıyor. Dolar değer kazanınca bizim ithalat pahalanıyor, ithalat pahalanınca üretim maliyetlerimiz artıyor o artınca fiyatlar artıyor, fiyatlar gelirimizden fazla artınca da satın alma gücümüz düşüyor.

      Sil
  25. hocam ülkemiz Allah korusun srilankadaki gibi sorunlara maruz kalırmı.Elektrik aksaması benzin bulamama gibi.Böyle bir olasılık varmı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SriLanka'yı öp başına koy, öyle diyeyim.

      Sil
  26. Ve politika faizi %13'e düşer. Hocam ciddi manada bu işin sonu nereye gidiyor? Somut olarak bunu destekleyenlerin ve bu politikayı ciddi manada sürdürenlerin argümanları nedir acaba basitçe açıklayabilir misiniz? Ben birçok kez açıklamaları okudum, yatırımı teşvik etmek ve ekonomiyi canlı tutmak için bunu yapıyoruz diyorlar anladığım kadarıyla. Onların perspektifinden bakarsak ne görüyorlar yada ortada perspektif falan var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faiz,eylülde 12,ekimde 11,kasımda 10,aralıkta 9 olur.21 aralıkta dolar 28oldu diye kur korumalı mevduat,tahvil,bono çıkarılır.ertesi gün kur 21e düşer.seçime kadar 25e set çekilir.seçimde partisi hezimete uğrar.kur seçimin ertesi günü 25ten 18e düşer.borsa 10 bini görür.yatırım tavsiyesidir..

      Sil
  27. Bu milleti iki şöför bitirdi.

    Biri malum parti liderinin şöförü, diğeri İETTnin eski şöförü.

    YanıtlaSil
  28. Hocam faizleri tekrardan düşürmeye başladı hükümet. Faiz lobisine karşı dik durmasından neden rahatsız oluyorsunuz? Faizleri yükseltelim de millet işsiz mi kalsın? Kur yükselse de piyasa canlı zaten, kimse dövizin artmasından endişeli gözükmüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faiz lobisi dediğiniz kim? Bankalar değil mi? Bir bakın bakalım bankalar bu dönemde bütün cumhuriyet tarihinin kâr rekorunu nasıl kırmışlar? Faiz düşüşü faiz lobisi dediğiniz bankaların işine yarar. Bunu bir türlü öğrenemediniz.

      Sil
  29. Hocam faizlerin enflasyon oranında artması durumunda bunun hazineye faiz olarak maliyeti de çok olmayacak mı? Kur korumalı mevduata aktarılan paraya oranla yüksek faizle borçlanacak olan hazinenin faiz yükü daha mı az olur fazla mı olur? KKM sistemini çok saçma ve zorlama bulsam da sadece merak ettiğim için soruyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enflasyonun buralara yükselmesinden daha büyük maliyet olmaz.

      Sil
    2. Olsun hocam, o bankalarda bizim kendi değerimiz. Hem banka hem vatandaş kazanıyor ne var bunda yanlış olan?

      Sil
    3. @Adsız 17:40 Bankalar nasıl kendi değerimiz,çoğunluk hlsseleri yabancılarda?

      Sil
  30. MB; AYM'ye resti çekti, olay budur.

    İptal kararı olmasaydı, faizlere dokunmayacaklardı, içerden bilgi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devletin bir kurumu diğerine rest çekiyor. Sanki iki düşman devlet.

      Sil
    2. Asli ve yasayla belirlenmiş tek görevi fiyat istikrarını sağlamak olan MB AYM'ye rest çekiyor, faiz indirerek piyasayı ters köşe yapıyor, dolar tekrar yükselmeye başlıyor, üç haneli enflasyon garantileniyor.

      Düşman bir devletin işgal güçleri bile bir ülkeye bu kadar kötülük yapamaz. Bir ülkeyi batırmak istiyorsanız siyasal islâmı iktidara getirin, daha iyi bir yıkım ekibi bulamazsınız...

      Sil
    3. Enflasyonist büyüme politikasının aşikar olduğu bir dönemde yorumunuz abes Mesuliyetli.

      Sil
    4. Kimin büyüme politikası hacı? Bedava krediye ulaşabilen yandaş şirketler ve bankaların büyümesi dışında büyüyen bir kesim göstersene bana? Halk sürüm sürüm sürünüyor, kepenk kapatan esnaf sayısı her gün artıyor. Sen ve senin gibiler ne kadar algı yaratmaya çalışırsanız çalışın herkes ne dolaplar döndüğünün farkında, boşuna yorma çeneni...

      Sil
  31. Hocam merhab merhaba iyi parti ekonomi programı açıklandı.
    Sizce nasıl bir program yazısını yazma ihtimaliniz varmı?

    YanıtlaSil
  32. Hocam merhaba bugünkü faiz kararı ile yazı yazma ihtimaliniz varmı?

    YanıtlaSil
  33. Hocam merhaba verimlilik nedir?
    2005-2009 arası nasıl verimlilik artışı ile büyüme sağladık.

    YanıtlaSil
  34. Hocam merhaba toplam faktör verimliliği nedir ?
    Diğer ülkeler verimlilik artışı ile büyümüşler kişi başına gelirlerini arttırmışlar
    Biz nasıl arttırırız?

    YanıtlaSil
  35. Hocam elinize sağlık algıyla beslenenler dışında yine herkesin anlayacağı kadar basit bir şekilde özetleyip anlatmışsınız. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  36. Özel bankalar emekli maaşını taşıyanlara geçen ay 5 bin lira veriyorlardı bu ay 7,500 liraya çıkardılar. Demek ki bankalar mevduat bulamıyor. TOBB başkanı toplantı yaptı kredi de vermiyorlarmış ne yapacak topladığı mevduatı! Devlet kasasından çıkan para neden özel bankalara transfer ediliyor anlamıyorum.

    YanıtlaSil
  37. Hocam selamlar, açıkladığınız duruma farklı pencereden yorum getirmek istiyorum. Mevcut uygulanan düşük faiz politikası var. Eğer kur korumalı mevduat olmasaydı döviz kuru çok daha yüksek seviyelerde olup, şirketlerin zarar etmesine, vergi gelirlerinin düşmesine, enflasyonun daha fazla artmasına, istihdamın düşmesine ve ekonomideki bozulmanin daha da kötüye gitmesine sebep olmaz mıydı. Devlet belki vergi gelirleriyle verilen mevduat faizinin üzerinde bir ödeme yapıyor fakat özellikle son dönemde uygulanan bu politikaların da etkisiyle şirketler yüksek karliliklar açıklayarak vergi gelirlerine katkı sağlamıyor mu aslinda bu politikayla daha yüksek vergi geliri sağlanıp bu faiz ödemelerin yapılmasının totaldeki etkisi, yüksek döviz kuru, yüksek enflasyon, yüksek işsizlik, düşük büyüme ve düşük vergi gelirinin olabileceği duruma göre tercih edilemez mi? Saygılarımla,

    YanıtlaSil
  38. Hocam merhaba. Bu politikalardan vazgeçilip, aniden sert ve enflasyonun üzerinde bir faiz artışı sağlanırsa düşen kurlardan ve enflasyondan ötürü nominal olarak yükselmiş olan ücretlerden dolayı alım gücünde ciddi bir artış yakalanabilir mi?

    YanıtlaSil
  39. Hocam Hazine ve TCMB kaybeden taraf iken Bankalar ve Borsa nominal anlamda kazanan taraftır. Reel anlamda ve dolar cinsinden Borsa ve Bankalarda kaybedendir. Sizce de durum böylemidir ?

    YanıtlaSil
  40. Minareyi çalan kılıfı hazırlar. Bu model seçime kadar gitmeye gider de asıl korkum seçimden sonra şuan yapılan hataların sonuçlarının ne olacağıdır. Kimin ödeyeceği belli zaten, millet ödeyecek de...

    YanıtlaSil
  41. Hocam mükemmel bir yazı olmuş. "Bankaların ödemesi gereken faizin önemli bir bölümünü konuya hiçbir şekilde muhatap olmaması gereken Hazine’nin ödemesi bütçeye gereksiz yük getirerek bütçe açığının büyümesine yol açıyor. Böylece tasarruf sahipleri, tasarrufu olmayanların ödediği vergilerden de adı faiz olmayan ama faiz olan bir payı almış oluyorlar. Karşımıza gelir dağılımı adaletinin iyice bozulmasına yol açan bir uygulama çıkıyor. Hazine, bırakın bankalar adına faiz ödemesi yapması, faiz gelirlerinden vergi alması gereken bir kurum. Bu, devleti, şirket gibi görmenin yarattığı bir optik kırılma örneğidir." "Bu hesapları açanlar tefeci falan değil, satın alma güçlerini enflasyona karşı korumaya çalışan tasarruf sahipleri. Tefeciler, bu faizi beğenmezler." Özellikle bu tespitleriniz çok can alıcı. İyi ki varsınız.

    YanıtlaSil
  42. Merhabalar hocam google üzerinden anonim olmayarak soru sormak istedim ama beceremedim. Neyse sorum şu :
    Döviz sahibinin KKM'ye geçmesi için sebep ne ? Ben KKM'ye dövizimi bozdup yatırdığımda olan paramı bozdurduğum dövüze karşı koruyacak. Dövizin artışı faizden aşağı kalırsa faiz geliri elde etmiş olacağım bu da çok mümkün değil bu ortamda (dolar'ın değer kazancı faizin hep üstünde olacak bu gidişle) Asıl sorum neden dolara şuan minimum %5 faiz verildiği yerde insanlar dövizini bozdurup KKM'ye geçsin ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü bankalar dövize verilen faizi düşürmeye başladılar.

      Sil
  43. Hocam merhaba, KKM sayesinde hazinenin döviz ile tahvil ihracını azaltarak ihtiyaç duyduğu dövizi iç pazardan USD / Euro gibi borçlanması, hem de bu borçlanmanın aslında döviz bazında 'sıfır' faizle yapılması hazinenin yükünü azaltmıyor mu? Aksi takdirde eş değer dövizin yurtdışından toplanması mevcut CDS'ler ile %10'ların üzerinde döviz bazlı faiz gerektirebilir. Mevcut konjonktürde bedava döviz borçlanma akıllıca görünmüyor mu? %10'u bulan USD enflasyonu varken vatandaşın USD'si yine eriyor. Aynı kayıt zorunlu KKM'ye yatırılan paralar nedeniyle döviz bazında şirketler için de geçerli.

    YanıtlaSil
  44. Bankalar normal şartlarda TL mevduat faizine enflasyon kadar değil de beklenen enflasyon kadar faiz vermesi gerekmez mi? Daha doğrusu doğal faiz oranının üstüne.

    YanıtlaSil
  45. Kur Korumalı Mevudat'ta, HMB kur farkı kadar zararı faize ek olarak değil kur farkı zararı faiz kazancından daha fazla ise ödüyour diye biliyorum, yanlış mıyım acaba? Yani kişi, hangisinin getirisi yüksekse ondan faydalanabiliyor. Ya mevduat faizi ya da vade dönemindeki kur kaynaklı zararın telafisi.

    YanıtlaSil
  46. herşey kasım-aralık 2021 de oldu bitti artık kur korumalı mevduat mevduatçı için zarardır. zaten sistem de küçük tasarruf sahibinin her zaman zarar etmesini ister.

    YanıtlaSil
  47. Son 50 yılda TC.nin inişli çıkışlı bir ekeonomik durumu var.20 yıl önceleri herkez cebimizdeki pazar parası bile dolardı,doları bozdurup pazara öyle giderdik.Ahlak yoksunu,adaletsiz toplumların gelişmesi çok ağır olur.Toplum adaletsizse seçtiğimiz siyasilerde adaletsiz oluyor,herşey açık deyilmi.

    YanıtlaSil
  48. Sayın ilgili merhaba euro veya dolar ile ilgili gorüşünüz nedir seçime kadar.

    YanıtlaSil
  49. Hocam teknik olarak yazdıklarımız mantıksal doğru gibi ama kapitalizmin bir parçası ve faizin sadece sömürenlerin tüketmesi gereken bir durumun onayı ve beklentisi gibi. Lütfen bakış açınızı geliri az ola emekçiler lehinde değiştirin bir de öyle bakın ve yazın başka bir mantıksal doğru ortaya çıkacak. Emperyalist ekonomiyi savunmaktan başka birşey söyleyin. Ekonominin yeni teorilerini belirleyen neden siz olmayasınız. Onlardan değil bizden olmayı deneyin, empatiyi bildiğinşze eminin ama bilgi yetmiyor pratik yapın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teknik olarak yazdıklarım mantıksal olarak doğruysa gerisi yalandır. Faizi indirerek fakire iyilik yapamazsınız tam tersine enflasyonu azdırır fakiri daha fakir yaparsınız. Emekçiyi savunuyorsanız faizi düşürmeyi veya adını değiştirmeyi değil enflasyonu düşürüp hayat pahalılığını azaltmayı düşünmeniz lazım.

      Sil
    2. Hocam mantıksal doğru dediğim sömürücülerin bize öğrettiği ekonomi teorilerini doğrulamak anlamında idi ve sizde onları doğrulamaya devam ediyorsunuz. Lütfen bakış açınızı sömürülenleri de içine alan ve her iki tarafı da gören bir açıya ayarlayın. Göreceksiniz ki kral çıplak ve faiz ile enflasyon arasında başka bir ilişki var. Bu ilişkiyi bulabilirsiniz. Okumalarınızı sizden olmayanların okumalarına çevirerek görebilirsiniz. Umudum odur ki bunu görenler çoğaldıkça emekçiler kazanacaktır.

      Sil
  50. Sizinde hesap verme zamanınız yaklaşıyor yani yaş kemale eriyor. Allah sonunuzu hayır etsin.Orada hesap vermek buradakine benzemiyormuş diyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hesabını burada kendi vicdanına karşı verebilen hiç kimsenin korkmasına gerek yoktur. Ama burada hesap veremeyen hiçbir yerde veremez orası net.

      Sil
  51. Merhabalar hocam benim kafamı kurcalayan bir durum var seçim sonrası hükümet değişimi olursa ve yeni gelen hükümet kur korumalı mevduata negatif bakarsa örneğin 10 nisanda kur korumalı mevduata girmiş biri 3 ay sonrası yani 10 temmuzda gelir elde edebilir mi ? veya gelir elde etmeyi bırakın ana parasından olabilir mi ? veya alternatif senaryolar, geçmişte buna benzer veya buna yakın bu tür olaylar yaşandı mı ? cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  52. Hocam kur korumalı mevduat daha çok para basmaya sebep oluyor mu? Çünkü kur çıktıkça ödeme yapacak bu değirmenin suyu nereden geliyor hazine de bir yere kadar.

    YanıtlaSil
  53. toplam zararımız ne kadar

    YanıtlaSil
  54. Hocam eğer ki mevduat başladığında dolar 26 bitiş tarihinde 10 tl ye düşerse aradaki farkı bankanka bizden kesiyor mu ?

    YanıtlaSil
  55. KKM kurulmuş en büyük Yalan, böylelikle Devlet sıfır Faizli Döviz almış oluyor, Euro veya Dolar bozduran ve KKM yatırım yapınca sıfır TL Faiz alıyor, ben tam 15 Ay yatırdım sonunda tekrar Dövize çevirdim, ancak yatırdığım parayı alabildim, Faiz bile alamadım, Yeni düzenleme Döviz Sabit kalırsa Kalmaz 17% Faiz alacaksınız, Döviz yükselirse 3% Faiz veriyorlar. önceden yatıran 0% kazandı, beni yanlış bilgilendirdi Ziraat bankası, bilseydim KKM yatirmazdim yazıklar olsun

    YanıtlaSil
  56. Merhabalar 1-1,5 dolar maliyetli kağıtlara ne kadar emek ve sermaye verdiğimizi daha sonrada verdiğimiz bu emek sermeye karşılığında bir de üstüne ne kadar faiz ödediğimiz üzerine yoğunlaşsak. Sonrada bu modern köleleliğin çıkış yolu üzerine fikir üretsek Hocam acaba yeni bir ekonomi modeli ya da modern kölelikten kurtulma modeli ortaya çıkarabilir miyiz. Sizin üstün ekonomi bilginize ve değerlendirmelerinize her zaman ihtiyaç var. Mesele acabansadece faiz mi?

    YanıtlaSil
  57. Evet bende bir dönem o geri zekalılığı yaptım. Alım satı farkı arttığı için %10 döviz bazında zarar ettim.Şimdi Banka %40 Döviz dönüşümlü KKM öneriyor geçmeye korkuyorum. Vade sonu Dövizimi garanti ettği halde, güvenemiyorum. Burda banka kendi kuyusunu kazmış oluyor. Baskıya rağmen nasıl KKM öneriyor anlayamadım. Bir oyun mu var.

    YanıtlaSil
  58. Hocam, Türkiye'de uygulanan kur korumalı mevduat hesaplarının ve benzeri finansal araçların faiz ödemelerinin aslında faiz olduğu ve ekonomik sisteme getirdiği sakıncalar eleştiriliyor. Peki, sizce bu tür finansal araçların kullanılmasının yerine ekonomideki temel sorunlara nasıl çözümler bulunabilir ve bu sorunlarla mücadelede en etkili politikalar neler olabilir?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!