Kitaplar ve Yorumlar 2022 5

Veysel Ulusoy, Ekonominin Pusulası, Doğan Kitap, 2022

Veysel hocanın kitabı son zamanlarda ekonomi ve Türkiye üzerine okuduğum en etkileyici kitaplardan birisi. Kitap, konuları, ekonominin sıkıcı ve biraz üstten bakan diliyle değil de son derecede anlaşılır bir dille ele alıp açıklıyor. Veysel hoca, çok bilinen konuların bile az bilinen hatta bilinmeye yönlerini bulup çıkarmış ve sade bir dille anlatmış ve ekonomi, işletme, finans öğrencileri kadar meslekten uzmanlar için de çok yararlı bir kitap ortaya çıkarmış. Mutlaka okuyun derim.

Nimet Çakır, Güray Küçükkocaoğlu, Türkiye’de Ekonomik Büyümenin Son Yirmi Yılı (2000- 2020): Türkiye – Çin Karşılaştırmalı Analizi, Siyasal Kitabevi, 2022

Çakır ve Küçükkocaoğlu Türkiye ekonomisinde büyümenin son 20 yılı ele alıp inceledikleri bu kitaplarında 29 endeksi ele alarak derinlemesine bir inceleme yapmışlar. Bu endeksler arasında Pisa okuma endeksi, hukukun üstünlüğü endeksi, kayıt dışı ekonomi GSH yüzdesi, küresel rekabet endeksi gibi birçok endeks var. Kitabın ilginç yanlarından birisi de üç yıl öncesine kadar büyük çıkış yaşayan ama sonra duraklayan Çin ile yapılan karşılaştırmalar. İlginç olduğu kadar da yararlı bir kitap olduğunu söyleyebilirim.

Faruk Türkoğlu, Neden Geç kaldık? Dünya Yayınları, 2022

Faruk Türkoğlu çoğumuzun zihnini kurcalayan neden geç kaldık sorusuna yanıt arıyor. Değişim sürecini niçin başaramadığımız, eşiğine kadar geldiğimiz bir üst lige çıkışı niçin bir türlü beceremediğimiz, orta gelir tuzağından niçin kurtulamadığımız gibi soruları yanıtlamaya çalışıyor. Osmanlı’dan bu yana üç yüz yıldır süren çabaların niçin sonuçlanamadığının yanıtlarını kendi görüşleri doğrultusunda veriyor. Kitapta, Türkoğlu ayrıca nasıl yetişiriz sorusunu da yanıtlıyor. Bu kapsamlı kitabı okumanızı öneriyorum.

Erdem Denk, 50 Bin Yıllık Dünya Düzeni: Toplumlar ve Hukukları, Kalkedon yayınları, 2021

Erdem hoca eski uygarlıkları inceliyor ve onların yapılarından hareketle bugünkü devletli toplumlar ve hukuksal yapılar için sonuçlar çıkarmaya çalışıyor. Çok da iyi yapıyor. Çünkü günümüzde geçerli olan birçok sistem binlerce yıldır biraz farklı biçimde biraz daha ilkel olarak da olsa toplumlara yön veriyor. Devlet ne zaman ortaya çıktı sorusuna yanıt aramak bile insanı karmaşık tarih incelemelerine, arkeolojik araştırmalara götürüyor. Erdem Denk’in bu kitabı bu açıdan önemli bir boşluğu dolduruyor. Okunması kolay, anlaşılması kolay bu kitabı herkes rahatlıkla okuyabilir.

Şenol Babuşçu, Adalet Hazar, Nurettin Ellialtıoğlu, Nil Çağlar Bektaş (editörler), Dünya Bankacılığı: Ülke Uygulamaları, Akademi yayınları, 2022

Kitap, Almanya’dan ABD’ye, İngiltere’den Hollanda’ya, Azerbaycan’dan Ukrayna’ya, Türkiye’den Yunanistan’a kadar gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasından seçilmiş 23 ülkede bankacılık sektörünü ayrıntılı olarak ele alıyor. Son dönemlerde yaşanan olayları, krizleri de içerecek şekilde bankacılık sektörünün yapısını, işleyişini gelişmelere verdiği tepkileri inceliyor. Özellikle bankacılık, finans ve ekonomi öğrencilerinin, bankaların dünyadaki durumunu merak edenlerin okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.

Yorumlar

  1. Kendi kitap listeme ekledim hocam

    YanıtlaSil
  2. Hocam sizce bütçe açığı daima parasal genislemeye yol acar mi? Bunu söyleyen iktisatçılar var. Mesela bütçe açığı ulusal ve yurtdisi piyasalardan borçlanarak karşılandığında parasal genişlemeye yol açar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütçe açığı bir seferlikse parasal genişlemeye yol açmaz ama süreklilik kazanmışsa o zaman açabilir. Bu açığı karşılamak için borçlanmaya gidildiğinde piyasadan para çekilmiş olur ama bu kez o parayı kamu kesimi harcayacağı için durum değişmez. Borçlanmanın etkisi faizler ödenirken ortaya çıkar.

      Sil
  3. Merhaba. Sizden özel bir isteğim olacak. Bu kitap önerilerinde hep ekonomi üzerine paylaşımlarınız oluyor, yazılarınız çok akıcı ve anlaşılır dilde ilerliyor.. Bu özelliğinizi geliştirmek için çok kitap okumuş olmanız gerekiyor. Ekonomi dışında fazla bilinmeyen ve klasikler klasmanına adım atmamış kitaplardan da favori 10 listenizi paylaşmanızı rica edebilir miyim ?

    YanıtlaSil
  4. Mahfi Hocam, kitap tavsiyeleriniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam merhabalar, kitap tavsiyeleriniz için çok teşekkürler...

      Sil
  5. Neden Geç Kaldık?

    Bana göre bir iç savaş yaşamadığımız için geç kaldık. Gelişmiş ülkelerin büyük çoğunluğu kendi toplumlarındaki anlaşmazlıkları silahlı mücadele ile çözdü. Bazen bir taraf kazandı kendi ideolojik görüşünü diğer tarafa kabul ettirdi bazen de her iki taraf oturup anlaştı.

    Bizde zaman zaman iç savaş çıkmasına ramak kaldı ama askeri darbeler bu savaşın çıkmasını önledi. Şimdi hala ticarette, siyasette, sosyal hayatta ideolojik bakış açımıza göre tutum alıyoruz. Daha ucuz ve kaliteli ürün satan market yerine kendi görüşümüzdeki marketten alışveriş yapıyoruz, rakip partinin daha iyi yönettiğini gördüğümüz halde gidip kendi partimize oy veriyoruz. Sosyal medyada kendimizi haklı gösteren bir materyal bulduğumuzda üstüne atlayıp hoşumuza gitmeyenler için yalan haber diyoruz.

    Biz daha iyiyi istemiyoruz daha bizden olsun diyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Osmanlı'nın dağılması büyük bir iç savaş olarak okunabilir. Tüm Osmanlı altında yaşayan etnik milletlerin Osmanlı'dan ayrılması iç savaş değil de nedir?

      İç savaş'a ramak kaldı dediğiniz sanırım 70'ler. 70'lerdeki olay toplumun baya az, entellektüel ama görünen bir kesiminin birbiriyle çatışmasından ibaretti. Darbe anayasasının yüzde 90 civarı bir destekle kabul görmesinden de anlaşılabilir bu. Milletin çok büyük bir çoğunluğu çatışmaları izliyordu ve çatışmalar ağırlıklı olarak üniversitelerde (ki o zaman universiteyle bağı olanlar baya baya azınlıktı) oluyordu.

      Türkiye'de iç savaş olacaksa etnisiteye dayalı olarak olur. Seküler-muhafazakar ayrımı iç savaşa götürmez. Kültürel ayrımlara dayalı iç savaş Türkiye'de bence olmaz. Çünkü Türkiye'deki kültürler toplumu iç savaşa götürecek kadar net ayrımlara ve özerkliklere sahip değil.

      Ayrıca Türk Devleti ve toplumu bireylerin kendi kültürel farklılıklarını ifade etmelerini baskılar hatta çoğu zaman da yasaklar. Bunun dezavanjları çoktur, avantajı ise ifade edilemeyen farklılıkların kristalleşip ayrı bir kültür oluşmasını engellemesidir. En küçük orjinal fikir bile hor görülür. Bu nedenle de çatışma oluşturacak derinlikte fikirler, kültürler tam olarak ortaya çıkamaz ve iç savaş da çıkmaz. Sığ kültür vatanın bütünlüğünü korur.

      Burası ağırlıklı olarak bir güvenlik ülkesidir. Dünyanın trendlerini alır ama o trendler hiç bir zaman tam olarak içselleştirmeden yüzeysel olarak alır. Sistem içselleştirmeyi büyük oranda engeller. Aksi takdirde, trendler derinlemesine alınırsa kültürel farklılıklar yeşermeye başlar ve bu da devlet için iç savaş ve bölünme riskidir

      Özet olarak, işinize bakın. Kafanız çalışıyorsa, orjinal fikirleriniz varsa yurtdışına gidin. O kadar zor değil. Burda orjinal fikirler, innovasyon...vs terör faaliyetine eş değer şekilde milli güvenlik meselesi olarak ele alınır. Ama tabi devlet memuru kıvamında yaşamak istiyorsanız burası 10 numara 5 yıldız memlekettir. Bir çok sanatçısı bile, devlet memuru gibidir. Fazla orjinaliteye izin verilmez. Burası orjinaliteyi kodlayıp topluma entegre edebilecek mekanizmalara ve kapasiteye sahip değildir.

      Sil
    2. Türkiye, hayatımızın şekillendiği ülke, tüm sevdiklerimizin olduğu ülke, çok güzel insanların, çok bilgili insanların, çok naif insanların yaşadığı bir ülke, Türkiye bizim ülkemiz.

      Elimizden geldikçe insanımızı bilgilendirmemiz, bilemediklerimizi öğrenmemiz, tecrübelerimizi paylaşmamız böyle olumsuz senaryoların bertaraf edilmesine yardımcı olacaktır.

      Türk insanında maddi ve manevi iç savaş ortamını hazırlayacak koşullar bulunmuyor.

      ^u6WQj4pQjSDANSM

      Sil
    3. Özetle: demokrasinin bedelini ödemedik. Birileri bizi sürekli kurtardı...

      Sil
  6. Değerli kitap önerileriniz ve emeğiniz için teşekkürler hocam.
    Bu modernleşme meselesi ve “Neden Geç Kaldık” sorusu,benim de zihnimi zaman zaman kurcalayan bir konu.
    Osmanlı’dan bu güne baktığımızda,önde olduğumuz dönemler de olduğunu görebiliyoruz.Mesela 15. ve 16. yy. da Osmanlı;devlet yapısı,güçlü ordu sistemi,ekonomi anlayışı ve vergi düzeniyle istikrarlı ve güçlü bir devlet görüntüsü veriyor.Ne zaman ki Batı Avrupa,coğrafi keşiflerle dünyanın uzak ve zengin topraklarına ulaşmayı becerip,o zenginliği kendi topraklarına getirmeye başarıyor,o andan itibaren sanki film kopmaya başlıyor.Takip eden süreçte Avrupa ülkeleri ekonomi anlayışı,ordu sistemi,devlet yapısı,sanayi devrimi,ticaret,sermaye birikimi,dini reformlar,eğitim reformları ile her alanda Osmanlı’dan çok daha hızlı bir değişimden geçmeye başlıyor.Tabi bu değişimde tüm Avrupalı devletlerin aynı hızda ilerlediğini söylemek zor.Yarışta öne çıkanların,daha çok okyanus ötesi sömürgeleri olan,tarımsal ve ticari ekonomiden sanayi ekonomisine erken geçebilen,merkantilist anlayışa sahip protestan batı avrupa ülkeleri olduğunu görüyoruz.

    Tarihçi Emrah Safa Gürkan’ın bu konuyla ilgili bir tezi var:
    “Biz(Osmanlı) geç kalmadık,Avrupa çok hızlı ilerledi.” diyor.Sizin de fikrinizi öğrenmek isterim.E.S.Gürkan’ın bakış açısında haklılık payı olabilir mi?
    Sanırım bu kıyaslamayı yapabilmek için Osmanlı/Türkiye ve Avrupa dışındaki gelişimin de hızına bakmak lazım.
    Zamanı biraz ileri sarıp 20.yüzyıla geldiğimizde ise geç kalmışlığımız artık ispatlanıyor.
    Uluslararası sisteme bizden çok sonra dahil olan uzak doğu ülkelerinin ve eski doğu bloku ülkelerinin aldığı mesafeye bakınca,sığınacak pek fazla mazeretemiz kalmıyor.

    Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim bu konuda çok net bir görüşüm var. Aslında Fatih Sultan Mehmet ile başlayan çıkış, Avrupa'da başlayan Rönesanstan 100 yıl önce ortaya çıkmıştı. Ne var ki biz bunu devam ettiremedik. Avrupa Rönesans ve Reforma girdiğinde biz çıkıyorduk. Bilimden kopuş bizi geciktiren en önemli nedendir.

      Sil
    2. Selam,
      Osmanlı da bir şark toplumu, biz de. Olumsuz anlam ile algılanmasını istemiyorum, sorgulayıcı bir toplum yapısı ve liyakata dayalı yönetim mekanizması bulunmuyor. Bu günümüz konusu da değil, uzun dönemin özelliği.

      Biraz aydın ve gerçekçi bir lider, bir anda hızlı başarılı olur böyle toplumlarda. Tarihte misali de çoktur, okuduk, bir adam devlet kurar, 50 yıl 100 yıl sonra batar.

      Atatürk de böyle, devlet kurdu, bir anda devleti parladı. Atatürk öncesinde az kişi hakkını verir.

      Kavalalı Mehmet Paşa da, modern ordu kurdu, girdiği her savaşta Osmanlıyı yendi, Konya içine girdi, Konya'da kurduğu karargah ile Kütahya ya kadar kendine bağladı. İstanbulu da alırdı. Fransız ve İngiliz ordusu durdurdu Kavalalıyı.

      2. Mahmut'un kurduğu "Asakir-i Mansureyyi Muhammediyye" ordusu da tarih kitaplarında modern ordu diye geçer, ben gibi askerler iyi bilir, Batı tarafından kurdurulmuş bir ordudur.
      Osmanlı ordusunun kendine hayrı yok, bari sağda solda ufak tefek devletlerin isyanlarını bastırabilsin, biz asker göndermeyelim diye büyük batı avrupa devletleri Osmanlıya kurdurmuştur. Kendiliğinden olan bir süreç de değildir.

      Şark toplumunun, doğa ve sorgulamak ile ilgili bir derdi yoktur. Sorun buradadır. Şark toplumu bilir. Şark toplum insanı, ölünce ne olacağını bilir, doğunca neler yapması gerektiğini bilir, helada hangi elini kullanacağını, yemeği nasıl yiyeceğini, nasıl evleneceğini, nasıl gömüleceğini, tek doğrunun ne olduğunu, Kutsal kitabını, yaratıcısını bilir. O kadar çok bilmiştir ki, başka bir şey öğrenmeye ihtiyacı yoktur. Bıraksanız 2bin yıl öyle kalır.

      Sorun bilim de değildir. Şark dünyası, İslam Halifeleri döneminde fetihlere başladığında, eski yunan medeniyetinin kitaplarını da almıştır. Bireysel çabalarla bir yerlere de getirmiştir bilimi. Sorun bilimi de sorgulamamasıdır.

      Türkiye, özelindeki bir sorun değildir, Pakistana kadar giden, Hindistanın da büyük kısmını kapsayan bir sorundur. Dil, din, ırk tan da bağımsızdır.

      Bu toplumlara monarşik yönetim en uygunudur. Türkiye, Cumhuriyete 90 yıl dayanabildi. Hepimiz büyüdük, Anadolu da Atatürk ün askeri yönü övülürken, getirdiği yenilikler nasıl da yerilir. Atatürk'e söylenen olmadık lafları büyürken hangimiz yakın çevremizden duymadık?

      Batı dünyası sistematik yaklaşır, sorunu küçük parçalara ayırıp çözmeyi de bilir. Proje yönetim dersleri de vardır. Okullarda okuduğum din, tarih, milliyetçilik dersi kadar çalışma arkadaşlarımın proje yönetimi üzerine aldığı dersler var. Onlarla sıradan bir Türk eğitiminden çıkan genç bir olabilir mi?

      Batı, şark toplumu meselesini çözmüştür. Bakın, son 20 yılda nasıl sünni hilafetini pazarlıyorlar?
      Sömürülen Hindistan'a baskı malzemesi olarak nasıl Pakistan kullanılıyor? Nasıl Nato üyesi Türkler Paki ordusunu eğitiyor? Ruslara güneyden nasıl cephe açıyor?

      Paki - Afgan sahasında Türk Kaşif Kozinoğlu vardı, yaşasaydı bu işlerin nasıl teknik detayları olduğunu anlatırdı.

      Şark toplum düzenini Batı, bilerek ve isteyerek uzatmıştır, kontrolüne almıştır. Bu cümle ağır gelirse, şark şartlarını batı kendi lehine kullanmasını bilmiştir de diyebilirsiniz. Şark kültürünün günümüze kadar gelebilmesinde malesef Batı dünyasının politik manipülasyonları vardır. Düşünün ki, Osmanlı devletini, 1700lerin sonundan itibaren tam 5 kere yıkılmaktan ordusu ile Batı korumuştur.

      A2&K7N2S5Juhj*gH

      Sil
  7. Hocam sizden inferis serisinin devamını bekliyoruz. Yıl sonuna kadar çıkar mı yeni romanınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıl sonuna yetişmesi zor çünkü üzerinde çalıştığım bir başka kitap var. Seneye diyelim.

      Sil
  8. Hocam Serapis Beyi okudunuzmu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumadım, ilk kez duydum ve Google'dan baktım.

      Sil
  9. "Faruk Türkoğlu çoğumuzun zihnini kurcalayan ve hepimizin kendimize göre bir düşüncesi olan neden geç kaldık sorusuna yanıt aradığı kitabında değişim sürecini niçin başaramadığımız, eşiğine kadar geldiğimiz bir üst lige çıkışı niçin bir türlü başaramadığımızı, orta gelir tuzağından niçin kurtulamadığımızı ve benzer soruların yanıtlarını arıyor." Sayın Hocam, sanki bu cümle biraz düzeltme istiyor sanki. Çok selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız çok sıkıntılı ve karışık bir cümle olmuş, daha doğrusu iyi olmamış. Düzelttim, çok teşekkür ederim.

      Sil
  10. Sayın hocam
    Konudan bağımsız olmak üzere yapılan sınav sonucunda iktisat okumaya karar verdim.Ekonomi 15 yaşımdan beri ilgimi çeken bir sosyal bilim ve 2019 dan beridir bu sitede yazılarınızı okuyorum. Vereceğiniz tavsiyeler benim için çok kıymetli kendimizi sizin gibi bu alanda bir otorite olmak için nasıl geliştirmeliyiz? İktisatçı olacaklara hayatı derecede tavsiyeniz nelerdir? Cevaplarsanız çok mutlu olurum
    Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konularda bu blogda birkaç yazı yazdım onlara bakabilirsiniz ayrıca yıl bitmeden yayınlamayı umduğum üniversitede nasıl okumak gerekir, sınavlara nasıl hazırlanılır, meslek seçimi gibi konuları kapsayan bir kitap üzerinde çalışıyorum. O kitabın sizin gibi sosyal bilimler okumak isteyenlere çok yardımcı olacağını düşünüyorum.

      Sil
  11. sevgili mahfi bey,
    döviz rezervi olmayan bir ülke borç almadan ithalat yapabilir mi? mesela venezuelanın parası aşırı düştü ve hala düşüyor ama döviz rezervleri biraz var ve enflasyon hala artıyor bu nasıl oluyor? enflasyon mu devalüasyonu körüklüyor
    döviz rezervleri biterse bankadan dolar alabilir miyiz? bankaların sattığı dövizleri mb vermiyor mu?
    yunanistan vbnin döviz rezervleri o zaman niçin bitmiyor?
    Diyelim faizleri arttırdık, ama yinede ithalatımız ihracatımızı geçemez ve rezervlerle finanse edilemez mi? O zaman paramız yine yavaş yavaş sonsuza dek para kaybetmez mi? diyelim borçlandık bu biriken borçları ödeyip ödeyemeyeceğimizi neye göre anlarız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Döviz rezervi olamasa da döviz geliri varsa ithalat yapabilir. Ayrıca döviz borçlanarak da ithalat yapabilir.
      Bankaların da kendi döviz rezervleri var. Çok yüksek değil ama var. Onlar yetmeyince MB'den alıyorlar.
      Faizi artırırsanız iş değişir. Diyelim ki enflasyon % 78 ve faizi de % 85 yaptık. O zaman pek çok kişi döviz talep etmekten vazgeçer hatta döviz mevduatını bozdurur TL'ye geçer. Çünkü döviz mevduatın faizi % 2 - 3. İnsanlar dövizleri satıp TL talep edince TL değerlenir kurlar geriler. Satılan dövizler rezervleri artırır, işler tersine döner.

      Sil
    2. Bunlar kesinlikle olur ama cari açık yinede yüksek olabilir çünkü Tüekiyede çoğu insan aydan aya yaşıyor. Diyelimki böyle oldu ve sadece rezervlerle karşılandı yine aynı şey olmaz mı? Borçlanmanın ise bir sınırı yok mu?

      Sil
    3. Faizler yükselir. Daha pahalıya borçlanırsınız. Borç alamayacak duruma gelirseniz moratoryum ilan edersiniz.

      Sil
  12. Hocam merhaba. Beni ne olur yanlış anlamayın. Bu soruyu sorarken eğer sürçü lisan ediyorsam peşin peşin özür dilerim. Maalesef televizyonlarda zaman zaman görüyorum. Üstüne konuştuğu kitabı okumadan o kitap üzerine programlar yapan sunucular sıkça görülüyor. SİZ BURADA TAVSİYE ETTİĞİNİZ KİTAPLARI BAŞINDAN SONUNA KADAR İYİCE BİR HAKKIYLA OKUYUP MU TAVSİYE EDİYORSUNUZ? Av. Cahit Can YANIK/İSTANBUL

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben okumadan kitap tavsiye etmiyorum. Aslında tavsiye ettiğimden fazlasını okuyorum ama tavsiye etmeyeceğimi yazmıyorum.

      Sil
  13. Döviz rezervleri biterse devlet nasıl dış borç ödeyecek? Bankalardaki dövizler zaten satılmadı mı?

    YanıtlaSil
  14. Hocam piyasanın durgun olması dövize endeksli malların fiyatını düşürür mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Döviz kuru düşmedikçe zor. Ancak dövize talep düşerse kur düşer o zaman fiyatlar da düşebilir.

      Sil
  15. Döviz rezervleri derken hangi rezervleri kullanabiliyoruz? net rezervler kısmı mı sadece? bankalardaki ekstra rezerv nerede gözüküyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merkez Bankasındaki rezervler resmi rezervlerdir. Bankalardaki rezervlerle birlikte ulusal rezervler adını alır. Merkez Bankası sitesine girerseniz orada EVDS sistemine girip ulusal rezervler yazın göreceksiniz.

      Sil
    2. peki resmi rezervler bitince borçlanamıyorsan borçlarını diğerlerine el koyarak mı öderiz? sermaye kontrollerinin anlamı bu mu?

      Sil
  16. Sayın Hocam,
    Yazılarınızı büyük ilgiyle takip ediyorum. Ara ara gelen kitap değerlendirmeleriniz de zenginlik oluyor.
    Bir günde kaç saat okuma ve yazmaya vakit ayırıyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gece de var :)
      Günde en az iki üç saat okuyorum. Hafta sonları daha çok.

      Sil
    2. Sizin gibi insanların olduğunu bilmek mutluluk verici.
      Saygılar, selamlar

      Sil
  17. Hocam insanların alım gücünün azalması ev araba gibi yatırım olarak kullanılan malların fiyatını düşürecek mi?

    YanıtlaSil
  18. sermaye kontrollünün amacı nedir? vatandaşın parasını bankadan çekip yurtdışında çıkarması niçin zararlı görülüyor? mb dövizleri bankalardaki dövizin teminati olduğu için rezervlerin bitmesinden mi korkuyorlar

    YanıtlaSil
  19. Saygıdeğer hocam merhabalar. Geçen gün kendimi acaba bir ülke ihracata gerek duymadan kendi içinde üreterek büyüyebilir mi diye düşündüm. Sonra aklıma bir soru takıldı, örneğin x bir türk firması, bu firma bulaşık makinesi üretiyor. Üretiminde ithal girdi 60, yerli girdi 40 dolar ve çıktı fiyatı 100 dolar. Üretimlerini artırdıkça doğal olarak fiyatlar düşmeye başlayacak, 95-90-85 dolar derken fiyat hiçbir zaman 65-70 doların altına düşemeyecek doğal olarak ve bu ekonomik büyüme bir yerden sonra tıkanacak sürdürülebilir olmayacak, bu noktada sermaye ithalatı ile yeni döviz gelirleri yaratmamız gerekecek gibi gözüküyor.

    Kafama takılan ikinci şey ise, bu 100 dolarlık makine fiyatının %20 düşmesi için, %100 verimlilik artışı gerekmesi. Bu inanılmaz bir şey. Eğer yanlış düşünüyorsam lütfen düzeltin hocam. 40 dolarlık ithal girdi malzemesini yarı işçi ve yarı sermaye kullanarak üretmeyi başarabilirsek ancak girdi maliyeti 20 dolara düşer ve 80 dolara satabilir hale geliriz ya da 100'e satar iki katını kazanırız.

    YanıtlaSil
  20. Eğer berat bey rezervleri satmasaydı da bu rezervler cari açıkla beraber zaten gitmeyecek miydi? Yoksa sattığı brüt rezervler normal şartlarda harcanmaz mı resmi rezervler olarak?

    YanıtlaSil
  21. Hocam merhaba sizi üniversite yıllarımda da takip ediyordum. Son sınıftayım gelecek yılki Sayıştay sınavına çalışmaya başladım. Bu süreçte bana nasıl, hangi kaynaklarla çalışmamı tavsiye edersiniz ? Sınavdaki kompozisyon bölümü için sizin yazılarını özellikle okuyorum. Bunun yanı sıra tavsiyeleriniz nelerdir?

    YanıtlaSil
  22. Sayanizde ufkum açıldı teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  23. Hocam kitap paylaşımlarınız için teşekkürler,sizden bir ricam var.Kitap paylaşımlarınız gibi,sizi etkileyen izlenmesi tavsiye edeceğiniz ekonomi,borsa v.b. alanlarında film,dizi veya belgesel var mı?Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  24. Bu kitap önerileri çeşitli konularda derinlemesine bilgi edinmek isteyenler için harika bir kaynak sunuyor. Hocam siz hangi konuda daha fazla bilgi edinmek istersiniz ve bu kitaplar arasında hangisi ilginizi çekti veya size en faydalı olurdu?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?