Türkiye, GSYH Büyüklüğünde 21’inci Sıraya Düştü

Ülkelerin ekonomik güçlerini karşılaştırmak için en çok başvurulan iki sıralama ölçütü GSYH büyüklüğü ve kişi başına gelirdir. Bir ülkede belirli bir dönem içinde (3 ay, 1 yıl) üretilen bütün nihai malların o yıla ilişkin ortalama piyasa fiyatları üzerinden toplanmasıyla oluşan toplam değere gayrisafi yurtiçi hasıla (ya da kısaca GSYH) diyoruz.

Aşağıdaki tablo GSYH’si en büyük ülkelerin 2015 ve 2021 yılları itibarıyla sıralanmasını gösteriyor (kaynak: IMF, World Economic Outlook Database, April 2022.)  


Tabloya göre GSYH açısından son yedi yılda en ciddi değişiklikler olmuş, Türkiye ve Brezilya, son dönemde en fazla ivme kaybı yaşamış ülkeler olurken İran en yüksek çıkışı yakalamış ülke konumuna gelmiş görünüyor (bu konuyu ayrı bir yazıda ele alacağım.) Kişi başına gelir açısından Türkiye 2015 yılında 66'ıncı sıradayken 2021 yılında 78'inci sıraya gerilemiş görünüyor. Son 6 yılda Türkiye’nin hem GSYH hem de kişi başına gelir sıralamasındaki düşüşü son derecede çarpıcıdır.

Ekonomideki bozulmayla ilgili olarak sığınılan dünyada da işlerin kötüye gittiği tezinin doğru olmadığını yukarıdaki tablo ve kişi başına gelir sıralamasındaki düşüş açık bir biçimde gösteriyor. 

IMF’nin 19 Nisan 2022 tarihinde yayınladığı Türkiye ile ilgili tahminlerini de aşağıdaki tabloda sunuyorum (World Economic Outlook, April 2022 ve WEO Database, April 2022.)  

IMF’nin 2022 Türkiye tahminleri dolar cinsinden GSYH’de ve kişi başına gelirde ciddi gerilemeler olacağını ortaya koyuyor. Bu görünümde iki göstergedeki olumsuz gelişmelerin etkisi var: (1) Büyüme 2021 yılında ulaştığı yüzde 11 oranına karşılık 2022 yılı için yüzde 2,7 olarak tahmin edilmiş bulunuyor. Bu düşüş ciddi bir soğumaya işaret ediyor. (2) 2021 yılında 8,87 olan yıllık ortalama USD/TL kuru 2022 için 16,37 olarak tahmin edilmiş görünüyor. Bu 2021 yılına göre iki kat dolayında bir artışa işaret ediyor (aslında IMF’nin bir kur tahmini yok. TL cinsinden GSYH’yi dolar cinsinden GSYH’ye bölerek hesaplamalarda kullandığı ortalama kuru biz buluyoruz.)

IMF, yılsonu enflasyon oranını yüzde 52,4 olarak tahmin etmiş. Bu tahmin gerçekleşirse Mart ayı itibarıyla yüzde 61,4 olan enflasyonun bir miktar gerilemesi öngörülmüş olsa da yılsonunda ciddi bir düşüş yaşanmasının söz konusu olmayacağı anlaşılıyor.  

Tabloda işsizlik oranı tahminine baktığımızda az da olsa bir düşüş beklendiğini görüyoruz. Büyüme oranının yüzde 11’den yüzde 2,7’ye düşeceği tahminiyle işsizlik oranındaki düşüş tahmini bana tutarlı gelmiyor.

Eğer IMF’nin tahminleri doğru çıkarsa hükümetin son dönemde ortaya attığı faizleri düşürüp kuru yükselterek cari açığı düşürme tezinin tam tersi gerçekleşecek, hem kur yükselmiş hem de cari açık artmış olacak. 


Yorumlar

  1. Ne oldu Erdoğan? Hani dünyada ilk 10'a girecektik?

    Aynı zamanda gelir dağılımı da bozulduğu ve dar gelirlilerden yüksek gelirlilere servet transferi yapıldığı için dargelirli kesimdeki fakirleşme, kişi başına düşen gelirdeki azalmadan daha şiddetli olacaktır.

    Halkımız başkanlık sisteminde yıldan yıla, hatta günden güne fakirleştiğimizi, ülkenin bütün göstergelerde kötüye gittiğini ne zaman idrak edecek merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama oldu. 20 den sonraki ilk 10 a girdik.

      Sil
    2. Halk hiç bir zaman idrak edemeyecek.
      Bir yorumcu yazmıştı, eskiden Türkiye idi, şimdi Türkmenistan.

      Sil
    3. G-20 de Ruslar konuşurken, pek çok diğer ülke lideri terk etti salonu.

      Ordan rusları çıkarınca bizim yerimiz sağlam.
      G-20 bölgesel temsile de önem veriyor, kolay kolay çıkamaz Türkiye.

      Sil
    4. Erdogan GDP (PPP) ile ilk 10 girmeyi vaad ettim diyebilir.

      Sil
  2. Değerli Hocam,
    Öncelikle emeğiniz ve bilgilendirmeniz için teşekkürler.
    Tabloya baktığımda gördüklerim:
    1. 6 yıl içinde Türkiye’den başka bütün ülkelerin GSYİH artmış, bir tek biz azalmışız.
    2. 2022 yılında, 692 milyar dolar ile çok daha aşağılarda olacağımız anlaşılıyor.
    3. 2021 verilerimizin oldukça yüksek belirlendiğini düşünüyorum.
    4. İran’ın böylesine bir yükselişini açıklayamıyorum. Ya 2015 verileri hatalı ya da 2021 verileri.
    5. 2013 yılında GSYİH 951 milyar dolardı.
    Her ne kadar G20 içinde kalınması ile ilgili sorun yaratmayacaksa da ilk 20 ekonominin dışında kalmak imaj açısından olumsuz oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kötüye gidiş açık.

      Sil
    2. Hocam bütün hesapları dolar ile yapmışsınız, bu durumda 2021 yılında %11 büyüdüğümüz ne kadar gerçekçi. (Sadece İktisada giriş dersi almıştım kusura bakmayın.)

      Sil
    3. Sn suleman,
      büyüme cari rakamlarından enflasyon farkı çıkınca yüzde 11 büyüme buluyorsunuz.
      Kilit kelime enflasyon.Enflasyonu ne ölçerseniz, büyüme de o oranda artar veya azalır.

      Sil
  3. Hocam gayet güzel bir boy ölçüsü ancak, kanaatimce, Rusya'nın hala bu listeden atılmamış olması yanlış.. joule cinsinden enerji fiyatlamasına (ve diğer commodity lerin de, maloldukları enerji ile arbitrajına) geçinceye kadar "esas" göstergeleri okuyup anlayamayacağız. rusya yerinden kımıldamadan, -sadece jeopolitik bir pozisyon netleşmesi ile- yükselebilrken, bizim gibi bir coğrafik konumda olan ülkenin "düşmesi" bana gerçekçi gelmiyor. Pozisyonun paraya çevrilmesi işinde, bu periodda önümüze düşen lider cepçi diye, değerimiz niye azalsın? Örneğin bir Ecevit olsa idi, "beni bilrisiniz, üssünüzü kapattım" diyebilir ve korkutucu posture ile cashout sağlar idi... şimdikiyse "beni bilirsiniz, torunlarıma pasaport verdiniz, sizlere emanet mahdumlar" pozisyonundan ne pazarlığı yapacak? içeriye goygoy dışında? Dünya paralarının dönüp bize gelmesi umuduna dayalı, cargo culte, iktidar/muhalefet farketmiyor, "yönetici zihniyet" proaktif olmalı.. hala konum para ederken.. bence bu sebepten, hiç bir şeyi değişmeyen iranı alıp, tepemize koyan, listelenmeyi reddetmek lazım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam Vedat G. adlı yorumu cevaplandırmanızı bekliyorum

      Sil
    2. Vedat bey yorumunuzda hatalı olduğunu düşündüğüm bir hususa değinmek istiyorum. Üsleri 1975 te kapatan 1. Milliyetçi cephe hükümeti iken Ecevit 1978 de ambargo kalktığı halde açılmasına izin vermemiştir.

      Sil
    3. Vedat Bey bu sıralama tamamen GSYH büyüklüğüne dayalı bir sıralama, içinde duygulara ya da benzer konulara yer yok. Burada yalnızca İran'ın durumu tartışmalı. Bu konuda da bir yazı yazıyorum bir iki güne kadar yayınlayacağım.

      Sil
    4. Nükleer güce sahip İran ortadoğunun yeni lideri, oyun kurucu ülke konumuna gelmiştir.

      Sil
  4. Sayın Eğilmez,çok teşekkürler ,bu bilgileri ortaya çıkarmak ve yöneticilerin dikkatini çekmek inşallah işe yarar.Ülkemiz adına ne kadar üzücü.İlk seçimde halk doğru tercihini yaparsa,gelecek yönetimin verilen hasarı gidermesi kolay olmayacak,seçilecek kadroları çok büyük bir iş yükü bekliyor ve kısa sürede de çözüm mümkün değil galiba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bilim yoluna dönersek çözüm hızla gelebilir.

      Sil
  5. Mahfi hocam Türkiye'nin 1923 yılından bu güne kadar ki zaman diliminde ekonomisinin en iyi olduğu yıllar ne zamandı saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2002-2008 arası tartışma bile yok Türkiyenin ekonomisi o zaman ilk 30a bile girmiyordu Yükseliş olarak iyiydi ancak Ekonominin en iyi olduğu zaman denilmesi kabul edilemez

      Sil
  6. Elinize yüreğinize sağlık hocam. Ekonomi bilgisi çok düşük olan kişilerin bile rahatlıkla anlayacağı dilden yazmanızı her zaman takdir ederim. 👏

    YanıtlaSil
  7. 2015e göre sanırım Türkiye ve Brezilya dışında gsyh'sini düşüren yok. Mahfi hocam konu hakkındakinbir sonraki yazınızda usd enflasyon ile bu minvalde nominal gsyh değişimlerinde de bizi aydınlatmanızı heyecanla bekliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İran'ın durumunu bu açılardan ele alıp yazacağım bir sonraki yazımda.

      Sil
  8. Nerdeyse bütün dünya ülkelerinden ambargo yemiş iran bizi geçiyor
    çok büyük bir sorundur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İran'ın GSYH'si tartışmalı. Bir sonraki yazımda bu konuyu irdeleyeceğim.

      Sil
  9. İran'ın bunca yaptırıma rağmen bu denli yükselmesinin tek nedeni doğal kaynaklar olamaz değil mi hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır olamaz. İran'ın GSYH'si tartışmalı. Bir sonraki yazımda bu konuyu irdeleyeceğim.

      Sil
  10. Mahfi Bey, İran'ın Gsyh neden bu kadar arttı. İnternetten araştırınca 191 Milyar cïvarı Gsyh görüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İran'ın GSYH'si tartışmalı. Bir sonraki yazımda bu konuyu irdeleyeceğim.

      Sil
    2. İran resmi döviz kuru, piyasa ile aynı değil.
      TR'de de ayrılma ihtimali artıyor.

      Son bir kaç yılda İran ihracat kalemleri olan petrol ürünleri fiyat artışları ve Çin alımlarının etkisiyle İran ekonomisi büyüse,
      İran işsizliği düşse de, resmi kurla hesap yapınca büyüme yüksek olur.

      Kaç yıldır, uyarı niyetine burada yazarım, kişi başına gelirde Türkiye , Vietnam, Türkmenistan, İran, Irak, Mısır ortalama seviyelerine;
      genel gelirde de Taylandın biraz üzeri, İsviçre, Polonya, İsveç ortalama ayarlarında veya biraz altında; Arabistan, bir kaç yıl
      sonraki Nijerya'nın altında yer alacak. İran jeopolitik gerçekler ve doğal kaynaklar sebebi ile TR a yaklaşacak.

      Döviz kuru olmasa, şu an gerçek İran GDPsi TR'ın altında.

      Bir kaç sene sonra Mısır da göreceli olarak yükselecek.
      TR yüzde 1 büyürse, Mısır 2-3 büyüyecek, fark küçülecek.

      Bazı ekonomist kesim, yazdıklarımın olamayacağını düşünürlerken,
      3-4 geriden de olsa, rakamları gördükçe, yazdıklarıma geliyorlar,
      tek adam rejimini ve AB ile ilişkisini hesaplamadılar, ya da hala nedense tek adam rejiminin biteceği hatasındalar.
      Zamanla Türkiye dibi bulur, ordan dalgalanacak.

      TR entelleri dünyayı yanlış okuyor, halka yanlış bilgi aktarıyor.
      Sonra, sarmal halinde hepsi aynı yanlışı tekrar ediyor.
      Misal: Ukrayna savaşına ben bakarken, 20yıl sonra AB şehirlerinde bomba patlatabilecek
      radikal Ukraynalıları şimdiden görüyorum, entellerimiz Rus güzellemesi peşinde.
      Türk enteli gerçeklerden kopuk, ahali de hayal peşine takılıyor.
      Tehlikeli.

      Biz, gerçeğe adım atıp, gerçeği görmeliyiz.

      Mevcut gerçeklik: TR demokrasiyi ayakta tutacak kaynaklardan yoksun.
      İyi idare ile 15-20 yıl sermaye birikimi demokratik süreci başlatır.

      Siyaseten hala demokrasi satmaya çalışanlar var, o politikacılar ya gerçeklerden kopuk, ya işi bilmiyor ya da basitçe yalancı.

      Seçim sonrası yabancı yatırım seçici girer.
      Yabancı, TR yönetimin devam mı edeceğine yoksa yeni bir yönetim mi geleceğine göre seçili sektörlere yatırım yapar.

      Yatırımların teknik sebebi, Çin'den çıkan sermayenin lojistik ve üretim montajı için pazara yakın Nato üyesi olması.
      Daha bilmiyorsunuz, bazı global firmalar Batı ticareti için TR'ı logistic plana aldı. Seçim sonu belirirler.

      AB için kritik ürünlerin, TR devlet güvencesi ile üretildiğini görürüz.

      Yabancı için, sağda solda, hükümet bunu yaparsa yatırım gelir, şunu yaparsa gelir diyenler var. Kulak asmayın.
      VW misali akılda kalsın. TR hükümeti naparsa yapsın, Alman hükümeti de istemediği sürece çöp bile yatmaz.
      Rejim böyledir.

      TR için risk şu:
      Nato dan çıkarsa, yatırım gelmez.
      Natodan çıkarsa, Güney ve Güneydoğuda ya özerk bölge kurulur, ya bağımsız devlet kurulur.
      Bi de engelleyelim diye savaş açılınca, ekonomi filan kalmaz.

      Ahalimizin irfanı yüksek! Başkanın teki sivri zekalılık yapar, Nato üyeliğini referanduma götürürse, ahali çıkış oyu verir.
      Ahaliye referandumla sorulması da, usulendir, sonuç hep önceden bellidir, uluslar arası hukukta bakın tüm TR böyle istedi demek içindir.

      Sosyal Medyada şu hatayı çok görürüm:
      Erdoğan'a sorumluluk yükleyen ne dediğini bilmeyenler de çok. Kulak asmayın.
      Başkanlık seçimiyle Türk halkı, "hukuken sorumsuz" başkan seçmiştir. Yaptığından hukuken sorumlu değildir kendileri, ahali imzalamıştır, iş bitmiştir.
      Hala sağda solda, yok mallarına el koyarız, yok sözleşmeleri iptal ederiz diyen masalcılar var, geçiniz, hiç bişi yapamayacaklar.

      Beni başkanlık seçim sandığımdan polisler aldı, kaç gün nezarete attı. Haftalar ve günler öncesinden seçim sandıklarına insanları çağırdım,
      gözetmenlik için söz verenlerin hiç biri görünmedi. Şimdi boş boş zırlayıp duruyorlar, kuru gürültüdür, değişim yapamazlar.

      6BnU5W0L3k9ysRtz

      Sil
  11. Hocam ülke ekonomisini dallara ve sektörlere göre bölüp,hepsi hakkında farklı yöntemlerle ve uzmanlaşmış kadrolarla yönetmek mi,yoksa küçük tasarrufları,fonları ve kobileri ihtiyaçları, sektör ve büyüklük gözetmeksizin tek çatı altında birleştirip bir bütün olarak yönetmek mi daha kolay ve verimlidir?

    YanıtlaSil
  12. Bence sıralamalardan İran'ı çıkarmak lazım çünkü GSYH verisi sağlıklı gözükmüyor. Örneğin İran'ın 2020 GSYH'si bile IMF verilerine göre (WEO Nisan 2022) 938 milyar dolarken Dünya Bankası verilerine göre (https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.CD?locations=IR) 203 milyar dolar. Bir de yazınızdaki ikinci paragraftaki "Aşağıdaki tablo GSYH’si en büyük ülkelerin 2015 ve 2022 yılları itibarıyla sıralanmasını gösteriyor" cümlesindeki 2022 herhalde 2021 olacak. Ayrıca bu cümlenin hemen altındaki tablodaki 2021 verileri galiba IMF WEO Nisan 2021 değil Nisan 2022 veritabanından.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tespit ettiğiniz yazım hatalarını düzelttim, teşekkür ederim.
      İran'da iki kur var: Resmi kur ve serbest piyasa kuru. IMF, resmi kuru esas alıyor. Bu konuda bir yazı yazıyorum, bir iki güne yayınlayacağım.

      Sil
  13. Benim bir sorum var : türkiyeye sürekli sıcak para girdikçe borcu arttı borcu arttıkça sıcak para gelmeyi bıraktı diyoruz bu ne demek doğru? yani türkiyenin açığı sürdürülemez miydi? borcu arttı dediğmiz özel sektörün borcu mu devlet tahvilleri mi? yani bu söylemin detayı nedir? Saygılarımla,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Borcun artmasının nedeni ülkenin döviz gelirlerinin döviz giderlerinden düşük olmasıdır. Sıcak para borç arttığı için değil TL faizleri TL'deki değer kaybını karşılayamadığı için gelmeyi bıraktı. Özel sektörün borcu son yıllarda azalıyor. Artan kamu kesimi ve TCMB'nin dış borcu.

      Sil
    2. TR ın verdiği borç faizi, devletlere göre yüksek.

      Herkesin faiz beklentisi farklı.

      Ben döviz cinsinden TR a borç vereyim desem,
      TR dan beklentim yüzde 13.6 faiz olur dövizde.

      Büyük fon için hesap ve miktar daha farklı,
      ama verilen yüzde 8 öngörülen riske ve alternatif yatırımlara göre az.

      İngiltere veya Euro bölgesinden tahvil alınca,
      tahvili krediye dönüştürmenin maliyeti, krediyle girilen alternatif yatırımın hedge edilme imkanı
      gibi faktörleri de düşünmek lazım.

      Bunları da düşününce, TR tarafından verilen yüzde 8 azdır.

      yCa3RZ90PEQ2KnuU

      Sil
  14. Hocam isviçre ekonomisi bildiğim kadarıyla çok iyi, neden bu kadar geride kalıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geri kalmıyor, sadece küçük bir ekonomi. Ona karşın GSYH'si büyük.

      Sil
    2. Aslında burada sorulması gereken soru 9 milyonluk nüfusa sahip bir ülkenin nasıl bu kadar büyük bir GSYH'e sahip olduğu.

      İsviçre'ye baktığımız zaman önemli olanın nicelik değil nitelik olduğunu görüyoruz. Ama bir yandan da uzun adam büyümeyi arttırmak için 200 yıl geriden gelen Pakistanlı Afganistanlı ithal ediyor + üstüne üstlük vatandaşın yatak odasına kadar girerek çocuk yapmaları tavsiyesinde bulunuyor.


      Bakıyorum da Hindistana. Ne kadar büyük ülke lan! baksanıza dünyanın en büyük 6. ekonomisi... Ne kadar büyümüş ama (!)

      Sil
  15. Sayın Hocam,Eurostat kaynaklı verilere göre İsviçre'nin 2021 GSYH'i 751 milyar dolar civarında olup(https://fred.stlouisfed.org/series/CLVMNACSAB1GQCH) İran ise belirlediği sabit kur üzerinden hesaplandığında o ekonomik büyüklüğe ulaşmakta olup serbest piyasada para birimi çok daha değersiz(Gerçek GSYH'i bunun aşırı altında 1/3 civarı gibi) yani Türkiye reelde 2021'de Dünya'nın 19.büyük ekonomisidir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünya karşılaştırmalarında genellikle IMF verileri kullanılıyor o nedenle IMF'yi alıyoruz. İran ise tamamen bir illüzyon. Bunu ayrıca yazacağım.

      Sil
    2. Kim diyor 19? Suudi Arabistann gerisindeyiz. Bu yıl da Allaha hamd olsun bir şirketinin kasasına yıllık giren dolar rakamının bizim merkez bankamızın sahip olduğu rezervlerimizden daha fazlasına sahip olan Tayvan var. Bu yıl Tayvana geçilicez. Allaha hamd olsun böyle devam edersek başkenti varşova olan ülkeye de 2023 de geçilicez. Ne demişlerdi durmak yok yola devam...

      Sil
  16. Neredeyse 15 yıldır ambargolara maruz kalan İran'ın bile gerisine düşmek çok trajik bir durum olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İran'ın verisini ciddiye almayın. Bu konuda bir yazı yayınlayacağım.

      Sil
  17. Duyduğum kadarıyla Rusya, Çin, Endonezya gibi yerlerde insanların yaşam tarzı o kadarda iyi değil. GSYH doğru bir belirteç olabilir mi sizce? Merak ettiğim sizce 20 yıl önce ve bugün arasında gerçekten bir fark var mı? Yoksa abartılıyor mu? 20 yıl önce halk çok mu iyi yaşıyordu veya 10 yıl önce? Asgari ücret alanlar açısından değiştiğini düşünüyor musunuz? Cevaplarsanız çok mutlu olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'de de toplumun büyük çoğunluğunun yaşam tarzı iyi değil. Açlık sınırının altında çok sayıda insan var. Türkiye giderek hızla ivme kaybediyor. Yanlış politikalar toplumu sürekli kaybeder konuma getiriyor. Bu, bütün ülkeler için ama en çok da demokrasisi daha eksik ülkeler için geçerli.

      Sil
  18. Hocam selamlar,

    Göstergeler kısmında 2022 GSYH için 7369 dolar yazmaktaydı bugüne kadar, merkez bankası anketlerinden hareket ile düzenlediğinizi yazmıştınız. Şu anda 8082 dolar olarak güncellemişiniz. Acaba bu güncellemenin sebebi nedir hocam ?

    Bir de hocam sizin tahmininiz, beklediğiniz rakam ne acaba?

    Tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu son güncellemede IMF'nin 2022 tahminlerini tabloya aldım o nedenle farklı çıktı. IMF'nin enflasyon tahmini ve kur tahmini TCMB'den yüksek, büyüme tahmini ise daha düşük.
      Benim tahminim enflasyon ve kurda IMF'nin tahminine yakın ama büyümenin biraz daha yüksek olmasını (% 3,2 dolayında) bekliyorum.

      Sil
  19. 2023 hedefleri çok kötü patladı. Tutmayacağı belliydi IMF gazlamasıyla sözde Türkiye çok ciddi büyüyecekti.

    2023 te Türkiye ilk 20 ülke arasına hiç giremeyecek belkide sıralamada 25. Ülke olacağız bu hızla gidersek.

    Ben IMF ve Gibi hayel satan ülkelere inanmıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayali iktidardaki parti satiyordu, yanlislik olmasin. 2023 hedefleri patlamadi ayrica, Turkiye coktan ulasti ve gecti bu hedefleri, sadece Turkiyeyi cekemeyenler dolar kurunu arttirdi. Yerseniz..

      Sil
  20. Hocam büyüme oranları Türkiye'de zincirleme hacim endeksi ile hesaplanıyor. Zincirleme hacim endeksinde baz yıl her yılın bir önceki yılı olacak şekilde hesaplanıyor. Ama TÜİK'in bülten açıklamalarında 2009 yılı baz yıl olarak belirtiliyor. Doğrusu nedir acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet TÜİK 2009 yılını baz alarak yola çıktı ama zincirleme hacim endeksi kullandığı için hesaplamalarda bir önceki yıl esasa alınarak ilerleniyor. Eski sabit fiyatlarla GSYH hesabı çok daha doğruydu.

      Sil
  21. Hocam 2002 yılında sözde batmış haliyle devraldiklari ekonominin dünyanın en büyük 17 ekonomisi olduğunu, 20 yıllık akp iktidarı döneminde iki kez masa başında GSMH hesaplama yöntemi değiştirerek yaklaşık 200 milyar dolar bir gecede rakam oyunu ile GSMH yi artırmaları da rağmen 21. Sırada olduğumuzu da hatırlatalım

    YanıtlaSil
  22. Hocam olanlar oldu mu?

    YanıtlaSil
  23. Dolar üzerinden büyüme hesaplaması yaparak geriye düştük açıklaması yapmak çok tahlilsiz olmuş. Satın alma gücü paritesine göre sıralamayı baz almak gerekir keza ekonomi derslerinde hocalar bunu vurgular.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O işler öyle değil. Yanlış öğrenmişsiniz. Satın alma gücü paritesini esas aldığınızda eğer TL'nin dış değer kaybı enflasyondan yüksekse olduğunuzdan zengin görünüyorsanız. Bu yazımı okursanız olayı anlayabilirsiniz:
      https://www.mahfiegilmez.com/2020/06/turkiye-ilk-10-ekonomi-arasna-girebilir.html

      Sil
    2. Yuksek faiz artışı yaptığımızı düşünelim dolar kuru 7 tl seviyesine geldiği zaman usd cinsinden ekonomik büyüklüğümüz 2 katına çıkmış olmayacak mi dolar kuru 18 tl idi sonra 12 tl seviyesine düştü 1 2 gün içinde. Bu durumda bu kadar kısa sürede ekonomi büyüdü mü diyeceğiz.

      Sil
  24. Hocam akit bile blogunuzu tskip edip sizin yazılarınızı yayınlıyor. Umarım sizden izin almıştır. Malum bizim müslümanlar önce insan olmaları gerekirken önce müslüman oldukları için hırsızlık falan hepsi bunlarda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç kimse benden izin almıyor. Öte yandan beni yazılarım bilimle ilgili ama maalesef siyasal amaçlarla kullanılıyor.

      Sil
  25. İran’ın GSMH’si olmaşı bu İran’ın GSYİH’si 200 milyar dolar civarında IMF karıştırmış görünüyor

    YanıtlaSil
  26. Hocam 2021 yılında sadece ilk 20 ülke bide Türkiye nin verileri var, diğer ülkeler gösterilmiyor. Öbür ülkelerin verilerini açıklasanız iyi olur.

    YanıtlaSil
  27. Benim Türkiyenin GSYH verisininde yıllardır anlamadığım bir çok konu var. Üretilen bir çok üründe Dünyada ilk 10 da yer alıyoruz Avrupa da ilk 5 de yer alıyoruz. Örneğin
    Demir-Çelik dünyada 8. sıradayız.
    Mobilya dünyada 6..yız.
    Cam Avrupada 1. dünyada 5.
    Çimento Avrupa da 1.
    Hazır Giyim Dünyada 6.
    Süt Ürünleri Dünyada 8
    Bal Dünyada 2.
    Ceviz dünyada 4
    Beyaz Eşya Dünyada 2.
    Turist sayısı Dünyada 3.
    bakın size saatlerce ürünleri sayabilirim nerdeyse yüzde 90 ında dünyada ilk 10 dayız. Bunlar Tüik in üfürdüğü rakamlar değil. Peki ama bu kadar üretim varsa bizim GYSH miz nasıl Polonya, İsviçre kadar olabilir. Bir Allahın kulu bana bu saçmalığı anlatsın.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?