Kitaplar Üzerine Yorumlar

Ömer Aras, Deneyimler, Remzi Kitabevi Yayını, 2022

Genellikle yöneticilik deneyimlerinden yola çıkarak kitap yazanlar anıların ağırlık kazandığı konuları kendi açılarından anlatırlar. Ömer Aras, deneyimlerini anlattığı bu kitabında farklı bir şey yapıyor: Akademisyen olarak edindiği teorik bilgileri, Türkiye’nin önde gelen finans kuruluşlarında yürüttüğü üst düzey yöneticiliklerden elde ettiği deneyimlerle harmanlayarak anlatıyor. Böylece kitap, teoriyle uygulamanın iç içe yer aldığı, yorumlandığı çok değerli analizlerin ortaya konulduğu bir vaka analizleri ve yorumları kitabına dönüşüyor. Bizde bu tür kitaplara pek rastlanmadığı için işletme derslerinde çoğunlukla batıda yaşanmış oolaylar vaka analizi olarak anlatılır. Ömer Aras kitabında vaka analizleri yaparak işletme derslerinde kullanılabilecek çok sayıda analiz örneği sunuyor. Aras’ın kitabını, sosyal bilimler öğrencileri, akademisyenler, her alanda ve her kademedeki yönetici ve yönetici adaylarının okuması gerek.

Ali Ekber Yıldırım, Yeni Tarım Düzeni, Sia Yayınları, 2022

Ali Ekber Yıldırım, bıkmadan usanmadan yıllardır tarımın önemini, nasıl olup da elden gittiğini, Türkiye’nin nasıl kendine yeterlilikten bugünkü ithalatçı konumuna düştüğünü ve bu durumdan çıkmak için nelker yapılması gerektiğini anlatıyor. Anlatmakla kalmıyor, yazıyor. Bu yeni kitabında artan gıda gereksinimlerine, tarım üretiminin yükseltilmesinin önemine bir kez daha dikkat çekiyor ve Türkiye’nin mevcut potansiyeliyle bu gelişmeyi sağlayabilecek ülkelerden birisi olduğunu vurguluyor. Elebtte potansiyel sahibi olmakla o potansiyeli yaşama geçirebilmek aynı şey değil. Yıldırım, bu potansiyelin nasıl değerlendirilebileceğinin de yollarını gösteriyor. Yani eleştirmekle kalmıyor önerilerini de sunuyor. Türkiye’yi yönetenlerin, yönetmeye aday olanların, tarımla ve ülkenin geleceğiyle ilgilenen herkesin okuması gereken çok önemli bir kitap.

Morgan Housel, Paranın Psikolojisi, Scala Yayıncılık, 2021

Davranışsal Finans ile birlikte psikoloji sosyal bilimlerin her dalında çok daha fazla yer etmeye başladı. Housel de bu gelişmeye uyarak kitabında daha özel bir konuya; para konusuna psikolojik bir yaklaşım yapıyor. Kitapta insanların parayla ilgili yaklaşımlarını ortaya koyan 19 öykü anlatılıyor. Her bir öykü yalnızca öykü olarak kalmayıp aynı zamanda bu öykülerden çeşitli sonuçlar, öğütler ve dersler çıkaran analizleri de kapsıyor. Eğelendirici öyküler eşliğinde paranın pskolojik etkisini de öğrenmek için çok yararlı bir kitap.

Nadia Urbinati, Ben Halkım, Tellekt Yayınları, 2022

Urbinati’nin bu kitabı, kitaplığımda okunma sırası bekleyen kitaplar arasında duruyordu. Değerli dostum Profesör Kenan Mortan’ın bir yazısında kitaptan söz ettiğini okuyunca hemen alıp okumaya karar verdim. Çok da doğru bir iş yapmışım. Columbia Üniversiresi Siyaset Bilimi öğretim üyesi olan Urbinati’nin bu önemli kitabı popülizmin başlangıçta çoğunluğun çıkarlarına hizmet edecekmiş gibi demokrasiyi kullanarak yola çıktığını ve sonradan sistemi nasıl totaliter bir yönetime dönüştürdüğünü açık bir biçimde ortaya koyuyor. Urbinati, kitabında başlangıçta faşizme eğilimli olmasa da çevresindekilerin bağlılığının yarattığı etkiyle liderin nasıl diktatöre dönüştüğünü açıklıyor. Günümüzde bütün dünyada yükselen popülizmi ve onun giderek otoriter yönetimlere yol açmasının altındaki nedenleri anlamak için okunması gerekir.

Yorumlar

  1. Kitap yorumlarınız için teşekkür ederim. Bir tarım ülkesi olarak Ali Ekber Yıldırım'ın Yeni Tarım Düzeni adlı kitabı çok önemli, dediğiniz gibi herkesin okuması gerek. Yapısal Reformlar ve Türkiye kitabınızı heyecanla bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  2. "Burası çok önemli" isimli kitabı okudunuz mu hocam ?

    YanıtlaSil
  3. Kitaplar hakkındaki kısa tanıtım/eleştiri yazılarınızdan çok yararlanıyorum. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Hocam gayet güzel tavsiyeler verdiniz. Ben Maliye öğrencisiyim ve Kamu Ekonomisi için sizden kitap tavsiyesi alsam hangilerini önerirsiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ücretsiz indirebilirsiniz:
      https://ets.anadolu.edu.tr/storage/nfs/MLY203U/ebook/MLY203U-12V3S1-8-0-1-SV1-ebook.pdf

      Sil
  5. Hocam

    Ben de size birkaç kitap önerebilir miyim?

    "Bayağı Kalabalığız": Üniversiteli İşsizliği (Esra Kaya Erdoğan, sosyolog)
    https://iletisim.com.tr/kitap/bayagi-kalabaligiz/10080

    Prekarya: Yeni Tehlikeli Sınıf (Guy Standing, "Çalışma Ekonomisi" alanında uzman iktisatçı)
    https://iletisim.com.tr/kitap/prekarya/8982

    Prekarya Bildirgesi: Hakların Kısılmasından Yurttaşlığa (Guy Standing)
    https://iletisim.com.tr/kitap/prekarya-bildirgesi/9485

    Temel Gelir (Basic Income) (Guy Standing)
    https://tellekt.com/index.php/2020/03/03/temel-gelir/

    "Ne Ders Olsa Veririz": Akademisyenin Vasıfsız İşçiye Dönüşümü (Aslı Vatansever & Meral Gezici Yalçın, özel üniversitelerde akademisyenlik yapmaya çalışan iki emekçi)
    https://iletisim.com.tr/kitap/ne-ders-olsa-veririz/9018

    Tırışkadan İşler (David Graeber, antropolog)
    https://www.everestyayinlari.com/kitap/tiriskadan-isler-david-graeber/405813

    The Dawn of Everything: A New History of Humanity (David Graeber & David Wengrow, arkeolog)
    https://dawnofeverything.industries/

    Bu kitapları da okur musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğunu okudum. Bazıları üzerine de geçmişte yorum yaptım.

      Sil
    2. "Ne ders olsa veririz", bu kitap ismi bana yıllar önceki şu anımı hatırlattı.

      Askerden malulen emekli oldum, uzun bir nekahat döneminden sonra sivil hayata okul ile giriş yapayım dedim, yüksek lisans programlarına bakıyorum.

      Devlet üniversitelerinin başvuru süreleri geçmiş, vakıf ünilerinin çoğunda okuma yazma yeter şartı ile yüksek lisansa öğrenci kaydı var.

      Vakıf üniversitelerini programları için geziyorum. İsmi lazım değil bir vakıf üniversitesinde siz hangi programda hangi dersleri istersiniz diye sormuşlardı. Ciddiydiler. Baktım adam ciddi, ben de bir liste hazırladım, karşısına da hangi hocalar ders veriyor yazabilir misiniz demiştim. O da bana ciddi ciddi, dersleri hocaları yazdı, bazı dersler programda yokmuş, eğer 5 kişi toplarsam - o zamanlar kadrosu devlette olan - filan hocayı derse getiririm. Ben tabi 5 kişiyi toplamayacaktım, sadece üniversite programlarını tanımak için dolaşıyordum.

      Böyle de bir anı.

      Kitabın yazarlarını şimdi baktım, Sn Meral Gezici Yalçın, Göç Psikolojisi üzerine bir kitap yazmış. Çalışan Kadın ve Ev Kadınlarının Benlik algısı üzerine karşılaştırmasını yaptığı bir çalışması da var. Hocanın sitesine dünya kadınlar gününde, askerlik çağında, çocuğu ile iletişimi sağlıklı kuran annelerin çocuklarının nasıl daha sorumlu davranabildiğini gözlemlediğimi yazmıştım. Gözlemimle uyumlu noktaları Sn Meral'in özetlerinden görebilmek de beni sabah sabah mutlu etti.

      gy8iQA3S3DNChtci

      Sil
  6. Yaklaşık on beş yıl öncesinden beri Üniversitelerde, davet edildiğim panel ve oturumlarda, çeşitli vesilelerle düzenlenen konferanslarda üniversite öğrencilerine, yüksek lisans öğrencilerine, perakende sektörü çalışanlarına eğitimler veriyorum, profesyonel iş hayatımın bana kazandırdığı deneyimlerimi paylaşıyorum.

    Sayın Ömer Aras'ın Deneyimler kitabında yaptığı ve sizin de özenle belirttiğiniz; deneyimlerin case study'lerle anlatımına, konuları değişik bakış açılarıyla dile getirmeye ve gençlerle paylaşmaya özen gösteriyorum.

    Değerli Hocam Mahfi Eğilmez, bu konudaki bu önemli hatırlatmanız için de ayrıca gençler adına teşekkür etmek isterim; çok doğru ve önemli bir nokta.

    Saygılarımla,
    Hasan R. ARDIÇ

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?