Kitap Değerlendirmeleri

Beyhan Ataç, Maliye Politikası, Turhan Kitabevi, 2021 (Genişletilmiş 12. Baskı)

Beyhan Hocanın bu kitabı zaman içinde geliştirilerek zenginleştirilmiş, maliye politikası alanında referans olarak kabul edilen kitaplardan birisi. Maliye politikasının bütün alanlarını kapsayan bu kitapta Türkiye’nin ekonomik ve mali sorunları da ele alınarak değerlendiriliyor ve çözüm önerileri sunuluyor. Üçüncü baskısını okuduğum bu kitabın bu yeni baskısında benim de Türkiye ekonomisinin görünümünü anlatan birkaç sayfalık bir yazım yer alıyor. Kitabı ekonomi ve maliye öğrencilerine ve ayrıca bu konuda bilgi sahibi olmak isteyen kamu yönetimi, finans, işletme, hukuk, siyaset bilimi dalları öğrencilerine öneriyorum.

Binhan Elif Yılmaz ve Murat Batı, Türk Vergi Sistemi, DER Yayınları, 2021

Elif ve Murat hocalar yılların birikimiyle son derecede açık, özet ve basit bir vergi sistemi kitabı yazmışlar. Türkiye’de vergi sisteminin neleri kapsadığı konusunu tek tek bütün vergileri ele alarak incelemiş ve değerlendirmişler. Bu kitap; üniversitelerin maliye, ekonomi, işletme, finans, hukuk dallarında okuyan öğrenciler için ders kitabı olmaktan öte vergiyle uğraşanların da kitaplığında bulunması gereken bir kitap olmuş.

Murat Batı, Vergi Hukuku (Genel Hükümler), Seçkin Yayınevi, 2021

Murat hoca kitabını bana ‘belki vergi bilgilerinizi tazeleyip güncellemek istersiniz diye’ yazıp imzalayarak yollamak lütfunda bulunmuş. Gerçekten de arada bir duyduğum bir ihtiyaçtır bu. Maliye müfettişliğim sırasında uzmanlaştığım konulardan birisiydi vergi ama o da lisan gibi uzak kaldıkça unutulan bir konu. Kitap bu açıdan çok iyi bir ders kitabı olmanın yanında gerçek bir referans kitabı niteliği taşıyor. Konular ve uygulamalar birçok yargı kararıyla desteklenmiş bulunuyor. Bu kitap bu alanlarda sınava girecek öğrenciler için bir el kitabı niteliği taşımanın yanı sıra konuyla ilgilenenler için de son derecede yararlı bir kitap niteliği taşıyor

Osman Demir, Rüştü Yayar, Ekonomik Göstergeler ve Yorumları, Seçkin yayınevi, 2020 (2. Baskı)

Demir ve Yayar’ın bu kitabı önemli ekonomik göstergeleri ele alıp teorik açıdan ve en büyük 20 büyük ekonomiye ait uygulamalar açısından karşılaştırmalı olarak inceliyor. Özellikle ekonomi öğrencileri ve ekonomiyle ilgilenenler açısından son derecede yararlı bir kitap olduğunu vurgulamalıyım.

Vedat Sarıkovanlık, Ayben Koy, Murat Akkaya, Hasan Hüseyin Yıldırım, Lokman Kantar, Finans Biliminde Ekonometri Uygulamaları, Seçkin yayınevi, 2020 (2. Baskı)

Ekonometriyle ilgilenenler, ekonometrik çalışma yapmak isteyenler ve özellikle de ekonometri öğrencileri ekonometri uygulamaları bulamamaktan şikâyet ederler. Özellikle ekonometri bilgisini belirli bir alanda bir uygulama üzerinde denemek isteyenlerin elde az örnek olması üzerine birçok yakınmasına tanık oldum. Bu kitap ekonometriyi finans alanına uygulayarak bu eksikliği önemli ölçüde gideriyor. Ekonometri öğrencilerine ve ekonometrik araştırma yapmak isteyenlere yararlı olacağı kanısındayım.

Utku Altınöz, Post Otistik İktisat, Seçkin Yayınevi, 2020 (2. Baskı)

Post otistik iktisat, önce öğrencilerin neoklasik iktisat teorisine itirazlarıyla bir akım olarak ortaya çıktı. Neoklasik iktisadın dayandığı varsayımların ve bu varsayımlara dayanılarak çıkılan yolda varılan sonuçların geçersiz olduğu tezine dayanan bu akım zaman içinde bir iktisat ekolü haline geldi. Kitap bütün bu gelişme aşamalarını ve post otistik iktisadın dayanaklarını, tezlerini, iddialarını ele alıp değerlendiriyor. Okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.

Ali Sefünç, Yemin Ederim Bunu Ben de Düşündüm, Eksik Parça Yayınevi, 2020

Ali Sefünç, bu son derecede sevimli kitabında, yöneticilik ve iş insanı olarak yaşadığı deneyimleri, karşılaştığı çeşitli güçlükleri, bazısı komik, bazısı trajik birçok olayı bir öykü tadında anlatmış. Kitapta özellikle işletmecilik okuyan öğrenciler ve işletmeciler için son derecede güzel örnek olaylar var. Bu kişisel gelişim kitabını hem eğlenerek hem öğrenerek okuyacaksınız.

İzel Levi Coşkun, Süreklilikten Sürdürülebilirliğe, Artisan Yayınevi, 2021

İzel Levi Coşkun, birçok teorik konuyu bir uygulamacı gözlüğüyle ve tümüyle kendi deneyimlerinden süzülerek gelen gözlemlere dayalı değerlendirmeleriyle bu kitapta toplamış. Kitabın ağırlığı günümüzün her alanda en önemli meselesi olan sürdürülebilirlik konusu çerçevesinde toplanıyor. Coşkun, bu önemli hedefe nasıl ulaşılabileceğini örnekleriyle anlatıyor ve tartışıyor. Okunması kolay ve yol gösterici bir kitap.

Branko Milanoviç, Kapitalizm Tek Başına, Efil Yayınları, 2021

Milanoviç’in bu kitabı çeyrek yüzyıldan uzun bir süreden beri küresel bir sistem haline gelmiş olan kapitalizmin nereden gelip nereye gittiğini inceliyor. Kapitalizm adı gibi tek bir sistem değil. Bir yanda ABD’nin önderliğinde liberal kapitalizmi bir yanda Çin’in önderliğindeki politik kapitalizm. Hangisinin hangi tarafa doğru evrileceğini zaman gösterecek kuşkusuz ama Milanoviç’e göre eğer liberal kapitalizm politik kapitalizme doğru evrilecekse batıda bürokrasi ve yolsuzluklar artacak demektir. Son derecede önemli bir kitap, okumanızı öneriyorum.

Vural Günal ve Yalçın Özge Okat, Sermaye Piyasası Hukukunun Esasları, Oniki Levha Yayınları, 2021

Sermaye piyasası alanının iki değerli uzmanı tarafından yazılmış olan bu kitap sermaye piyasası mevzuatını kurallar ve dayanaklarıyla anlatıyor. Sermaye piyasasının kurumlarının yanı sıra bu piyasadaki işlemler, kullanılan araçlar ve sermaye piyasası suçları ele alınıyor. Ayrıca günümüzün en çok merak edilen ve yatırım yapılan foreks işlemleriyle kripto paralar konuları da kitapta değerlendiriliyor. Bu kitabın uygulamacılara olduğu kadar akademisyenlere, öğrencilere, sınavlara hazırlananlara ve konuya ilgi duyanlara yol gösterici olacağı kanısındayım. 


Yorumlar

  1. Murat Batu'nun kitabı gerçekten faydalı oldu öğrencilik zamanımızda. Mutlaka okunmalı.

    YanıtlaSil
  2. Sermaye Piyasası Hukukunun Esasları özellikle verdiği örnekler ile bilgilendiriciydi.

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederiz Hocam, her bir kitap başlığı cezbedici.

    YanıtlaSil
  4. Kitap değerlendirmeleri ve önerileri bir Mahfi Eğilmez klasiğidir.
    Emeğiniz için çok teşekkürler hocam.

    Ancak Türkiye’de kitap ve okumak konusunda,bir noktanın altını kalınca çizmek gerekir diye düşünüyorum.Okumayı pek sevmeyen,okuma tembeli bir toplum olduğumuzu kabul etmemiz gerekir.Sınırlı bir azınlık dışında bu ülkede kitap okuma alışkanlığı ne yazık ki çok azdır.Okuduklarından bir şeyler öğrenip,içinden ideolojik bağnazlıkları ayıklayıp,analiz ve sentez yapma çabasına giren insanımız ise çok daha azdır.Bunun tarihsel,ekonomik,sosyolojik,psikolojik ve eğitim kaynaklı bir çok sebebi olduğunu düşünüyorum.Burada detaya girip yazıyı uzatmak istemem.Söylemek istediğim şu; büyük çoğunluğu izleyerek ve dinleyerek öğrenmeye alıştırılmış bu toplumda,kitap ve kitap önerileri pek bir şey ifade etmez.Ama öğrenme istekleri ve merakları olduğuna da sonuna kadar inanırım.Aydınlarımızın,eğer halkı bilinçlendirmek gibi bir kaygıları var ise,onlara görsel ve işitsel araçlarla ulaşmalarının faydalı olacağını düşünürüm.Sanırım görsel medyada yer bulamama/davet edilmeme gibi sorunlar,sosyal medyanın kitleselleşmesiyle ve etki gücünü arttırmasıyla artık aşıldı.Halkına yabancılaşmamış(arayı fazla açmamış) aydınlarımıza bu ülkenin çok ihtiyacı var.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. selam 1139, ülkenin halkını iyi tanıyan aydınları ellerinden geleni yaptı, kiminin arabasına bomba kondu öldürüldü, kimi evinde vuruldu öldürüldü, kimi sokakta vuruldu öldürüldü, kimi ülkeden atıldı kovuldu, kimi ülkeden çıkarken sınırda vuruldu öldürüldü, kimi işlerinden mesleklerinden edildi açlığa mahkum edildi, kimi yakıldı öldürüldü, kimi hastane köşesinde ilaçsız bırakıldı öldürüldü, kimi hapishanede doktorsuz hasta zayıf düşürüldü öldürüldü.

      türk insanı aydına verdiği değersizliği her zaman katillerini alkışlayarak gösterdi. faşist bir toplumda ben düşüncelerimi komşularıma anlatamıyorum, anlatınca dışlanıyorum, aydınlar kitle iletişim araçlarından tüm toplumu karşılarına alıyorlar, hele kendilerinden öncekilerin başlarına gelen öldürülme hadiseleri ortada iken.

      Sil
    2. Tarihteki hangi aydınlanma kansız oldu ki?
      Fransız? İngiliz? Rus?
      Ama bunlar bi şekilde halka dayanmaktaydı.
      Bir hedefi vardı.
      Ölümler de fail-i meçhul değildi.
      Ve kaostan düzen çıktı.Biz de çıkmadı.
      Neden?
      Bence bu soru üzerinde düşünmek lazım.

      Merak etmeyin.Bir iktisat hocası halkı bilgilendirdi diye katledilmez,en fazla işsiz veya ekransız! bırakılır.

      “Türk insanı” diyerek bence çok genellemişsiniz.Ben bu halkın güçlü bir irfanı olduğuna inanırım.Onu ileri taşıyanları bilir ve benimser.
      Ama aydınların,yani toplumun lokomotifi olması gereken insanların,halkın bilincini ve dilini iyi anlamaları gerektiğini düşünüyorum.

      “Bir memlekette,namuslular,namussuzlar kadar cesur olmadıkça,o memlekette kurtuluş yoktur.”(İsmet İnönü)

      Sil
  5. Hocam hiper enflasyon geliyormu?

    YanıtlaSil
  6. Sn Hocam,
    Yuval Noah Harari'nin Hayvanlardan Tanrılara Sapiens isimli eserini okudunuz mu?
    Yazarın paranın bugüne kadar insanların en önemli buluşlarından olduğu, ulus devletlerden tüm ekonomik sisteme herşeyin bizim hayalimizden ibaret olduğu görüşüne katılır mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okudum, parayla ilgili yorumu doğru bir değerlendirme, diğerlerinin bazısı doğru bazısına katılmıyorum.

      Sil
    2. Selam Bulway2255,

      Sınır köylerinden geçtiğinizde ulus devletin hayal olduğunu iyi anlarsınız. Türkiye - Irak, Türkiye - Suriye sınırlarından geçerken arada az bir mesafe olan köyler, birinden diğerine insanlar arasında hiç fark yoktur. İstanbulun bir semtinden diğerine gittiğinizde emin olun daha büyük fark vardır. Ama bir taraf Türkiye, diğer taraf Suriye'dir, Irak'tır. Aynı yemekler pişer, aynı dil konuşulur, aynı kültür vardır. Paraları farklıdır, üniformalar farklıdır, ekmek aynıdır, sınır teli çekilmeden önce sabah bir köyde akşam başka köyde duran insanlar, şimdi özel izinle geçer. Hepsi de akrabadır, kuzeni bu taraftadır mesela. Ankara'da güzel duran üniforma o sınır köyünde eğrelti durur, keza Bağdat'da manevi anlamı olan üniforma sınır köyünde anlamsızdır.

      Anadolunun bir köyünde kitapsız, kulaktan dolma ve imam sözleri ile yetişmiş insanlar ile Afganistan kırsalındaki insan aynıdır. Aynı değerleri vardır, aynı düşünürler. Onları ha Taliban yönetmiş, ha laik devletleri olmuş, ha Ruslar yönetmiş, ha Batılılar gelmiş askerini koymuş hiç farketmezler, camisine, imamına dokunmazsanız, kadınların peçesine karışmazsanız bin yıl yönetir, vergi toplarsınız, bin yıl sonrakiler sizin bıraktığınız gibi bulurlar.

      Askeri güç, bana göre, ulus devletlerin değerlerini de, ekonomik sistemi de belirleyici temel güçtür. İnsanların evrensel hukuk ile perçinlenmiş ekonomileri ile oluşturdukları din, dil, ırk, cinsiyet vb ayrıştırmaların üzerinde soft bir güçleri vardır. Gerisi hayaldir.

      J8cyDbD<;Qpack-h

      Sil
  7. Hocam,bundan 13-15 sene evvel,hani şu saf olduğumuz,dünya liderliğine yüreyeceğimizi filan sandığımız,cemaatçilerin ve onların hala başımızdan atamadığımız liderini şakşaklayanların,türkiye model olacak,model ülke oluyor diye hayal pompaladığı,algı çaktığı kitaplar&makaleler yazdığı devirde o kitapları okuduk,başımızı devekusu gibi kuma gömdük,sonra 2021de bir kaldırdık ülke televizyonunu açtık,hala herifler türkiye cazibe merkezi okuyor demeye.. devam ediyor.bu vatana ihanet şebekesi olan ak&milliyetçi cephe sizce vatanı ülkeyi 3cente satmadan batan geminin mallarını kurtarabilecekmiyiz,bütçe ve asgari ücret konusunda ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
  8. Hocam

    Kız arkadaşım ve ben, iktisat 4. sınıftayız.

    Kız arkadaşım, "enflasyon sebep, faiz sonuçtur" diyor.

    Ben, "faiz sebep, enflasyon sonuçtur" diyorum.

    Ayrılmanın eşiğine geldik.

    Ne çare önerirsiniz Hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kız arkadaşınızın okuduğu kitapları okumayı deneyin. Aksi takdirde o iktisatçı olacak siz iktisatçıymış gibi yapanlar grubuna katılacaksınız. Benim Ekonomide Analiz kitabımı okursanız kız arkadaşınızın haklı olduğunu hemen anlayacaksınız.

      Sil
  9. Dünya da hiperenflasyon olursa ayşe teyze yada ali rıza bey ne yapmalı hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paraları harcasınlar, bu yaştan sonra biriktirip ne yapacaklar?

      Sil
  10. Mahfi bey

    Sizi 'economist non grata' ilan ederler diye ödüm kopuyor!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Korkmayın 41'inci maddeye riayet ediyoruz derim olur biter.

      Sil
    2. Hocam bir yarışta ikinciyi geçen kaçıncı olur?

      Sil
  11. Hocam sembolik başkan ve yürütmenin başı olacak bir başkan yardımcısı modeli,parlamenter sisteme geçiş prosüdürleri halledilene kadar sizce mevcut topal ördek başkanlığı sistemine alternatif olarak ülkeye nefes aldırabilir mi?
    birde sizi insan olarak da çok seviyorum,demokrat,insancıl ve pragmatist bi kişi olmanızdan dolayı değil sadece..keşke üniversitede hocam olsaydınız :) lütfen tvde ve görüntülü sosyal mecralarda daha çok yer alın..

    YanıtlaSil
  12. Em sevdiğim bölüm, teşekkürler Mahfi Hocam.

    YanıtlaSil
  13. Murat Batı hocam, altını çizerek tekrar tekrar okuduğum okurken "feyzalmak" kelimesinin anlam bulduğu , rehber niteliğindeki Vergi Hukuku (Genel Hükümler) kitabınız için emeklerinize, kaleminize sağlık diyorum. Eğitimlerinizde Vergi Hukuku konusunda duru ve farklı bakış açısı getiren anlatımınızla konunun ayrıca ilgi alanım haline gelmesine vesile oldunuz. En kısa zamanda seminerlerinizde sizi tekrar görebilmek ve dinleyebilmek dileğiyle.
    Saygılar sunuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Çok zarifsiniz. Saygılarımla

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?