SDR’ler Hesaba Girince Rezervleri Nasıl Etkiledi?

IMF’nin üye ülkelere tahsis ettiği 650 milyar dolarlık Özel Çekme Haklarından (SDR) payımıza düşen miktarın Ağustos sonuna doğru Merkez Bankası (TCMB) rezervlerine gireceğini ve rezervlerimizin artacağını 10 Temmuz 2021 tarihli yazımda vurgulamıştım

(https://www.mahfiegilmez.com/2021/07/agustos-sonuna-dogru-merkez-bankasnn.html). 

6,3 milyar Dolar tutarındaki SDR Ağustos sonuna doğru geldi ve TCMB rezervlerine girdi. Gelen 6,3 milyar dolar tutarındaki SDR, TCMB’nin 27.08.2021 tarihli Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Tablosunda da gösterildi. Aşağıda bu tablonun ilgili bölümü yer alıyor (Kaynak: TCMB.)


Tabloda yer alan 7.731 milyon tutarındaki SDR’ler, IMF tarafından Türkiye’ye tahsis edilen SDR miktarının son durumunu gösteriyor.  Yeni tahsis edilen 6,3 milyar Dolarlık SDR gelmeden önce bu tutar 1.394 milyar Dolar idi. Görüleceği gibi 6,3 milyar Dolarlık yeni SDR tahsisi de hesaplara girince brüt rezervlerimiz yükselmiş bulunuyor.

Buna göre aynı tarihte TCMB’nin brüt, net ve swaplar hariç net rezervleri de şu şekli almıştır (Kaynak: https://tcmb-reserves.github.io/)

 


Buna göre SDR’lerin hesaplara girmesiyle birlikte yukarıda değindiğim yazımda açıkladığım gibi brüt rezervlerimiz artmış bulunuyor. Aynı dönemde net rezervlerde artış, swap hariç net rezervlerdeki açıkta da (eksi rezerv) azalma var.

6,3 milyar Dolarlık SDR takviyesine karşın swaplar hariç net rezervlerin eksi 40 milyar Dolara yakın düzeyde seyretmesi, Türkiye’nin karşısında, dış kaynak elde etme konusunda en önemli engellerden birisi olarak durmaya devam ediyor. 

Yorumlar

  1. Mahfi Hocam, şunu merak ediyorum. Merkez Bankası kayıtlarına giren SDR'lerin kullanımı IMF tarafından raporlanıyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. IMF sitesinde SDR kullanımları bilgisi var ve ayda bir güncelleniyor.

      Sil
  2. IMF SDR'larına, JP Morgangillerin ara gazlarına, "kaynağı belirsiz" para girişlerine, umarsızca yapılan swaplara v.s. rağmen net rezervler ekside, dolarda 8,30 desteği aşağı kırılamadı ve perde beton şeklinde duruyor, dolar 8,50 civarında dolaşıp 8,80'e göz kırpıyor. Dört işlem yapmayı yeni öğrenmiş ama harçlığını nasıl değerlendireceğini bilen birkaç ilköğretim öğrencisine ekonomiyi teslim etseydik emin olun çok daha iyi durumda olurduk...

    YanıtlaSil
  3. SDR'ler IMF tarafından raporlanır ancak bu bilginin açıklanması hükümetlerin tasarrufundadır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. IMF sitesinde kullanımlar tablo halinde yer alır.

      Sil
  4. Merhabalar,

    Hangi rezerv rakamının önemli olduğuna ilişkin çeşitli görüşler var. kur savunması açısından baktığımızda TCMB'nin kuru savunmak için kullanabileceği kalemler hangileridir? Mesela bankaların dövizlerini kullanabilir mi? veya swap ile gelen dövizleri kullanabilir mi?
    Diğer taraftan, uluslararası işlemlerde kullanılabilecek kalemler hangileridir? teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullanıyor zaten onun için swap hariç net rezervler eksi zaten.

      Sil
    2. O halde (swap dahil) doviz bulabildigi sürece rezervin negatif olmasının cok onemi yok diyebilir miyiz?

      Sil
  5. Hocam yazınız için teşekkürler. Bilanço içi yükümlülüklerdeki artışın sebebi kur yükselişi midir? Arada 1 hafta olmasına rağmen yaklaşık 8 milyar $ fark gözüküyor.

    YanıtlaSil
  6. Hocam, Reiz kitap yazdırmış, buraya yazıyorum, sizin baskı rekorları kıran kitaplarınızın tamamından daha fazla satacak. Hele bir de masalarda kitaplıklarda ben böyleyim algısı ile giderse, cumhuriyet tarihinin en çok satan kitabı olur.

    Liseli veletleri dinledim, Atatürk Nutuk yazdı, bak reiz de kitap yazdı diye reklamlara başlamışlar.

    YanıtlaSil
  7. Hocam, TCMB neden net rezervleri brüt rezervleri gibi açıktan açığa EVDS' de yayınlamıyor? Net rezervlere ulaşabilmek için kılı kırk yariyoruz. Takibinin kolay bir yolu var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yayınlamıyor.
      Takibin yolu yukarıda verdiğim kaynak linkde.

      Sil
    2. Net rezervler yayınlanıyor. Sadece swap hariç net rezervler yayınlanmıyor.

      Sil
  8. Mahfi Bey elinizdeki SDR' ı tutmak mı daha risksiz yoksa dolara çevirmek mi? Örneğin küresel bir kriz çıksa SDR mı daha çok değer kaybeder yoksa dolar mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolara çevrirseniz bir yıl sonra dolarları verip SDRleri almanız gerekecek.

      Sil
    2. Hocam,
      Doları vadesi gelip geri ödediğimizde faizi ilemi ödüyoruz.?

      Sil
    3. SDR yerinde durursa faiz yok, kullanırsanız faiz var.

      Sil
    4. SDR benim kredi kartım gibi o zaman hocam.

      Sil
  9. Bizim rezerv biriktirmemiz için cari açığı kapatıp cari fazla vermemiz gerekir. Gerisi hikayedir. Sıcak parayla artan rezervin şimdi sıkıntılarını çekiyoruz. Ya da düşük cari açık ve kaliteli finansman yapacağız. Doğrudan yabancı yatırım ile finanse edeceğiz. Doğrudan yabancı yatırım ile finanse etmenin sıkıntısı ise birincil(yatırım kaynaklı) giderimiz artıyor. Bu seferde cari açık kalıcı hale geliyor ve uluslararası yatırım pozisyonunu olumsuz etkiliyor.

    Türkiye, birincil gelirini ve hizmet gelirini artırmak için politikalar üretmesi gerekir. Hizmet geliri, dış ticaret açığını 30 milyar dolar düşürüyor. Birincil gelir-gider dengesi 10 milyar dolar, olumsuz etkiliyor. Cari açık ve finansmanı sorununu çözmeden Türkiye'nin istikrarlı olması zordur.

    Bir örnek vereyim. Japonya, düşük dış ticaret fazlası verir ama yüksek cari fazla verir. Bunun sebebi Japonya'nın birincil gelirleri yüksektir. Ben sadece Türkiye'nin değil; diğer ülkelerinde Ödemeler dengesine bakarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Adsız okudum anlamadım, ama iyi bir şeyler yazdığınız kesin, sizi ekonomiden sorumlu bakan yapsalar yeridir.

      Sil
  10. Mahfi Bey sizce mevcut hükümet yitirdiği şeffaflık politikasını geri kazanabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kazanabilir

      Sil
    2. Barış mançodan gelsin , işte hendek işte deve...

      Sil
    3. Sevgili Mustafa Cumhur,
      Bana Cumhuriyet tarihinden bir tane şeffaf hükümet gösterebilir misin?

      Bana şeffaf hükümet resmini çizebilir misin Sn Cumhur?

      Halk içinde muteber nesne yok devlet gibi,
      Olmaya cihanda devlet şeffaf hükümet gibi,

      Sultan Süleyman, sarayının tepelerinden İstanbul ahalisine bakarken, bir eli yağda bir eli balda, mücevher kaftanlar içinde böyle demiş.

      Ancak halkın ozanları, sarayda oturanlara eşşeği saldım çayıra, hoplaya karnın doyura,
      gördüğü düşü hayıra yoranın da avradını... demişler.

      Ben şeffaf hükümet ömrü hayatımda görmedim, son 2 bin yıllık Anadolu tarihinde de olduğunu hiç duymadım, okumadım. Duyanlar, okuyanlar var ise, yerleri Bakırköy Mazhar Osman medresesidir. Şeffaf hükümet vardı diyenler buraya yazsınlar, bizlerde bilmediğimizi bilelim.

      Canlar, erenler, hayat kısa kendi bahçenize bakın. Hükümetin hay huyu ile zaman kaybetmeyin, işinizi iyi belleyin, yasaları iyi öğrenin paranızı, pulunuzu, emeğinizi, geleceğinizi hükümete haraç yedirmeyin.

      Sil
    4. Sanırım Cumhuriyet tarihinden şeffaf hükümet örneği sordunuz. Buyurun:
      https://www.mahfiegilmez.com/2015/12/elbise-nasl-alnr.html

      Sil
  11. Dua edelim de ABD planlanan faiz artırımını mümkün olduğunca geç yapsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ABD faiz artımı yapabiliyorsa yapsın da görsün bakalım ne oluyor? Hiç bir şey yapamaz.

      Sil
  12. Hocam bu SDR hesabını direk Merkez bankasına havale mi yapıyorlar?

    Bizim banka hesabı gibi, MB başkanı IBAN numarasını IMF ye atıp havale mi bekliyor?

    Öyle olursa güzel olur, bizim Şahap Başkan whatsapptan IBAN atar, IMF deki muhasebeci dekont görüntüsünü gönderir, sonra para hesaba gelir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu bir havale değil. Sanal bir varlık. IMF, MB Hesabına yazıyor.

      Sil
    2. Oo Mahfi hocam, biz üç kağıt ekonomisinden şikayet ederken, atı alan üsküdarı geçmiş, sanal varlıklarla sanal ekonomilere geçmiş. Üç kağıt ekonomisine rahmet okutmaya başlamışlar. Üç kağıt ekonomisinde elimizde en azından bi iki yaprak a4 kağıdı olur.
      Ne anladık bu işten?
      IMF altın mı gönderdi yok, yeryüzünde ismi cismi olan bir para mı gönderdi o da yok, kendi yazdığı üstünde SDR ismi olan bir kağıt mı gönderdi o da yok, ne yaptı? Bilgisayar ekranında SDR rakamına ekleme yaptı. Oh ne ala dünya!

      Hocam, bakın buraya yazıyorum, bu iş böyle gitmez.

      Sil
    3. Allah aşkına bu IMF ne bir ülkemi ki kendi parasını basıyor. Üç kağıdın dik alası bu. Durduk yerde top çıkarma başka bişey degil.

      Sil
    4. SDR 1969'dan beri var bizim millet yeni öğreniyor galiba. Oysa bunları defalarca yazdık anlattık ama pek okuyan da olmamış anlaşılan.

      Sil
  13. Dolar 10 TL olunca seçim var. Rezerv dediğimiz aldığımız borç paralar, bankadan 100 bin TL kredi alıp benim 100 bin TL param var demek gibi. Sonuçta o paranın daha fazlasını faizi ile geri ödeyeceğiz.

    Önemli olan net rezerv yani elimizde bizim olan paradır, borç olmayan geri ödenmeyecek olan miktardır. Bu hesaba göre paramız hiç olmadığı gibi üstüne aldığımız paraları da ödeyememişiz ve üzerine sürekli borç alıyoruz. Kısaca biz borç batağındayız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ödeyemeyecek olana borç vermezler, her şey yolunda. 40 yıldır bu dış borç yaygarasını birileri söyler. 40 yıldır batmadık. Dünya ülkeleri yüzde 100 üzerinde borçlanmışlar, bizim oralara gelmemiş için daha yüz milyarlarca borç almamız lazım. Ülkemiz her ne olursa olsun finansmanı iyi yönetiyor.

      Sil
    2. Onlar yuzde 1 ile borc dondururken, Turkiye yuzde kac ile borc donduruyor? Cok guzel borc donuyor cidden..

      Sil
    3. Son dış borçlanmamızın maliyeti % 6,5, ABD Hazine % 1,4 ile borçlanıyor.

      Sil
    4. Sevgili Hocam, kızmayın ama benim param olsa bizim hükümete yüzde 7 ile bile vermem. Yine de düşük bir maliyet ile borçlanmışlar.

      Hamiş: Bu gelen yüzde 6.5 borç para da, Türklerin parası, yani sizin ve vergi mükelleflerinin servetinden gelen para. Döviz akımı içinde düşünün. Yurtdışından gelen döviz yatırım, alınan döviz borç, vergi mükellefinin ödediği gerçek TL nin bir kısmı ile gelen sıcak dövizin satın alınması, piyasadan turistlerce bırakılmış dövizlerin bankacılık sisteminden gelen bakiyesi vs dövizler yani tamamı bir şekilde havuz olarak MB hesaplarında tutulur. MB net döviz bakiyesinin pozitif olma sebebi TR için döviz borçlanmadır. Günü gelince Türk MB piyasaya bu döviz ile sözde müdahale eder. Müdahale edilen dövizleri bazı offshore kurumlar satın alır. Ardından tekrar o gerçek dövizler Türk hazinesine yüksek faiz ile aynı kurumların kardeş kurumları tarafından satılır.
      ( Şimdi net döviz bakiyesi eksi veriyor, SWAP işlemlerini de döviz akışı içine dahil ediniz. )

      Türkiyenin borçlanmasının özeti budur. Arada eğer saf yabancı girerse, o da sistemde keriz silkelemeye kurban gider. Offshore firmaların sahiplikleri istihbaratçılardadır. Üç tane kilit adam ile 80 milyonluk tüm Türklerin servetini kontrol edersiniz.

      Hani siz yazıyorsunuz ya bazen, o swap verenler birgün vermeyi bırakırsa ne olur diye? Ne olacağını en iyi bilenlerin başında siz geliyorsunuz. O sözleşmesi belirsiz swapları verenler de aynı el. 80 milyon sabahtan akşama eşşekler gibi çalışsa bile, kaderleri işte o üç karar vericinin ellerinde. 2010ların başına kadar böyle değildi sistem. Kozmik oda temizlendikten sonra içerde konsolidasyon yapıldı, bürokrasinin karar alıcıları değişti, devlet elden gitti. Bazen vatandaş diyor ya, yahu niye hiç yararlı bir karar çıkmıyor, faydalı iş yapılmıyor, Kanal gibi boş beleş yerlere servetimiz harcanıyor, işte bu yüzden. Bu devlet sizin devlet değil, bi iki sene sonra yazdığım daha net anlaşılacak, biraz sabır. Kozmik oda sonrasında bir şekilde para politikasında böyle bir değişiklik oldu, Türkleri sahipleri belirsiz şirketlere uluslar arası hukuk güvencesi ile Türklerin kendi paraları ile yüksek faiz borçlandırıyorlar. Her göstergeden görünüyor, misal devlet bile döviz ile iç borçlanmaya başladı. Çok garip! (Benim tahminim bölgesel dengeleri düşünerek, Türkiye ekonomisini İran ile eşleyene kadar devam edecek. Ama tahmin tabi yanılma payım çok yüksek)

      6@+aMR\CRe4#"@Bg

      Sil
  14. Hocam bilanço dışı yükümlülüklerin içinde swaplarda yok mu? 1-2-3 yerine neden 1-2-4 yaptık acaba?

    YanıtlaSil
  15. "Kanal İstanbul" inşaatı tüm hızıyla devam ediyor.

    Bir yorumunuz var mı Mahfi bey?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam kaderi yenebilirmiyiz?

      Sil
    2. Kanal İstanbul'un bana bir faydası yok..İnsaat yapılıyor ama ben görmüyorum ki inşaatı, duyuyorum, bir şeyler anlatılıyor, anlamıyorum..Kanal İstanbul yapılsın yapılmasın diye de bir şey söylemiyorum. Elime, gözüme, hayatıma olumlu etkisi olacak bir İstanbul istiyorum. Hayaller, hedefler, planlar içinde kaçırılan gerçekler ne zaman görülecek ey cumhur? İstanbul'a kanal yapılır, ben İstanbul'a giderim, görürüm, yaşarım kanalı o zaman İstanbul kanal beni ilgilendirir. Ya da kanal İstanbul inşaatı devam eder ama hükümetin korumalar içinde şunlar şunlar yapılıyor mutlu musunuz sorusunun aslında, hükümetin cumhurun arasına karışarak bu soruyu sorması gerekir..Cumhurun arasına karışmak demek düzenli şeffaf bilgi alışverişinin(hükümet- cumhur arasında) olduğu olacağı bir ortamın olacağı demek..Kırık türkçemle de ifade edemediğim bir şeyi 30 yıl daha ifade etsem anlamayan yine anlamaz..

      Sil
    3. Herkes, bir dereceye kadar kendi kaderini kendisi yazar.

      Sil
  16. Hocam MB şahin bakarmı?

    YanıtlaSil
  17. Hocam merhaba. Fiyatlama davranışındaki bozulma tam olarak ne demek? Yüksek enflasyon mu demek?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normal olarak fiyatlar piyasada arz ve talep koşullarına göre belirlenir. Bu dengeye dışarıdan müdahale edilirse fiyatlama bozulur.

      Sil
  18. Hocam ekonomi ile ilgili belgesel önerir misiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Inside Job, Wall Street, The Wolf of Wall Street

      Sil
  19. Mahfi Hocam siz facebook kullanıcısı olarak arkadaşlarınıza twittırda şahin bakıyormuşsunuz doğru mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Facebook'u hemen hemen hiç kullanmıyorum desem yeridir.

      Sil
    2. Hocam vatandaş olarak piyasaya dezenflasyonist baskı kurabilirmiyiz?

      Sil
    3. Kurmak daha iyi olacaksa kuralım

      Sil
  20. Mahfi bey

    1) Altınbaş Ünv.'de çalışmaya devam ediyor musunuz?

    2) Emre Alkin ve Işın Çelebi ile beraber, her ayın son haftası içinde bir akşam yaptığınız konuşma/toplantılarınız üniversitenin salonunda isteyenlerin katılımıyla korona önlemleri gözetilerek mi yapılacak? Yoksa, sadece üçünüzün olduğu YouTube yayını mı yapılacak? Hangisi?

    Size zahmet olmazsa Emre bey'den net bilgi alıp biz okuyucularınızla paylaşır mısınız?

    Nazımız size geçiyor çünkü size ulaşmak Emre bey'e ulaşmaktan daha kolay Mahfi bey. Siz en azından blog'da cevap veriyorsunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Korona önlemleri gözetilmeden salonda isteyenlerin katılımıyla olacak bir toplantı çok güzel olur..

      Sil
    2. Bu toplantıları yine yapacağız.

      Sil
    3. Hocam patlatın bir Zoom toplantısı; salon toplantısı mı kaldı bu devirde? Adsız, Emre'ye ulaşsan ne olacak ulaşmasan ne olacak?

      Mahfi ve Işın Çelebi'nin ismi kurumdan daha büyük, ikisi birden toplantı yapsa, yine aynı katılımcı sayısına ulaşırlar. Memleketin kurumları bu kadar, iki duvar, üç sekreter, içinde de iş yaparmış gibi yapan tipler.Zenginlerin para aklama, ego tatmin etme, vergiden kaçınma yerleri oralar, bizlere bir faydası olmaz.

      Sil
  21. Imf’e çin’e taşınsa nasıl olur ? Bunlar imf nin başına hiç çinli başkan koymazlar mı ,sonuçta dünyanin ikinci büyük ekonomisi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o nasıl olur, bu nasıl olur demek yerine başkanı başkan yapmak lazım. Başkan nasıl başkan olur? Buradan yazarak herkes her şey oluyor. Ortada başkan yok, başkan başkanlığını bilmezken siz hangi dünyadaki hangi Çin'deki imfyi taşıyıp da bir başkan atayacaksınız?

      Sil
  22. Hocam,şirketlerin,sanayicinin ve ziraatçilerin ve hatta devletin hayatta kalmak,borçları ve cari açığı kapatmak için elde avuçta ne varsa dışarı satmak ancak gelirinin sadece zenginlere gidip ve bununda içerdeki herşeyin az kaldığından dolayı yetmeyip fiyat artışına dolayısıyla enflasyona sebep olmasının fakirleri daha da fakirleştirip,nihayetinde de bunun bir kısır döngüye girmesinin ve sistematik fakirleşmeye,gelir dağılmadığı için dağıtımda derin adaletsizliğe sebep olmasının iktisatta bir ismi var mı? Yoksa siz koyun.Küçülürken olan enflasyon yerine Stagflasyon denmesi gibi havalı birşey olsun.en-exportflasyon mesela nasıl olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sistem bu Sn Adsız,

      Hesabı ben yazayım, sistemin bekası için beslemek zorunda olduğu memurları vardır.
      Türkiye de 2-3 milyon adet devlet memuru vardır. Aileleri ile 10M kişi yapar. Bunlar sistemi değiştirmezler. Sistemden direk nemalanırlar.

      1-2 milyon tane iş insanı vardır. Siyasilere yakın olanları başta olmak üzere 80M kişinin vergileri toplandıktan sonra devlet bu insanlara işleri verir. Sistem düzenli olarak bunların vergi, sgk borçları, bağkur borçlarına af çıkarıp ödenmeyen ve asla ödenmeyecek yapılandırmalar çıkarır. SGK lı çalışan 21M kişi, ailesi ile 30-35M kişi bu gruptan maaş alır. Bu 1-2M kişilik Kobi, esnaf, büyük şirket sahibi vs kişiler de sisteme karşı gelemez, devlet ihalesi ile siyasetteki yandaşlara verdiği paralar bu grup eli ile işe dönüşür.

      Gerisi en eğitimsiz, yukardaki iki grup tarafından da iş için seçilmemiş insanlardır. Çiftçi ve köylüler de büyük oranda bu gruplara girer.

      Siyaset, kamu bürokrasisine yakın olan iş insanları devletin aldığı kararlardan öncelikli haberdar olur. Misal, havalanı yapılacağını öğrenir arsa alır, finans merkezi yapılacağını öğrenir arsa alır bina yapar, sahil yasası değişikliğini öğrenir ordan turizm tesisi alır, MB faiz indireceğini öğrenir döviz alır, siyasetçiyi finanse eder büyük ihalelerden pay alır vs gibi rant işleri onlara akar.

      Gerisi güzel laftır. enflasyon der, stagflasyon der, büyüme der, yeniden bölüşüm der, adil düzen der, kalkınma harekatı der, sosyal adalet der, köylü çiftçi desteği der, der oğlu der, dilin kemiği yok, zamanın en güzel cümlelerini bulur bulur söyler. Hocalar arkadan destek yazıları yazar. Ekonomistler kutsar, sözde büyük adamlar nutuklar atar. Ancak, beni yazdığım sistem bakidir. Hiç değişmez. O sistem fakirlik getirir, ekonomik verimsizlik getirir.

      Sil
    2. Her şey çok havalı da olabilir havasız da olabilir ama bir şey olmalı. Ne diyordu bir tanınmış zamanında konuşulan bıyıklı biri ekranlarda bir şeyler oldu ama ne oldu bilmiyorum. Aklını mı kaybetti bu kişi ya da dinleyenlerin mi aklını aldı yada akıllarıyla dalga mı geçti? Ben ne dediğini anlamamıştım mesela. Bir anlam yükleyip onun üstüne bir şeyler yapmak o tarzdaki konuşan insanın aklını anlamamak niyetini bilmemek ekranlarda konuşup geçti demek hepsi de aynı kapıya çıkıyor. Mesela ben sizin dediğinizi amlamadım böyle yazdım. Şunu da anlayabilirdim siz zengin bir bakış açısından bakıp ya da zengin bir ekolden gelip zenginliği paylaşalım dediniz. Ben de çok güzel olur dedim. Havalı olmadı belki ama havalı yapacak terimler de uydururuz.

      Sil
  23. Hocam SDR i ne kadar sürede yer bunlar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SDR öyle yenebilecek bir şey değil.

      Sil
    2. Hocam en iyi bilensiniz, SDR ı Euro yapar iç ederler.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?