Hükümetin Yılsonu USD / TL Kur Tahmini

2022 – 24 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) açıklandı. Önümüzdeki yılların tahminlerinin zaten tutmayacağını düşünürsek sonlanmasına dört ay kalmış olan 2021 yılının tahminlerini ele alıp gerçekçiliğini değerlendirelim. Önce bir özet tablo ile OVP tahminlerini gösterelim:

2021 yılı gerçekleşme tahminleri bazı alanlarda çok gerçekçi görünüyor. Mesela büyümenin geçen yılın baz etkisiyle yüksek olması bekleniyor. Dolayısıyla yüzde 9’luk bir yıllık büyüme oranı makul görünüyor. Buna karşılık ilk çeyrekte yüzde 7,2, ikinci çeyrekte yüzde 21,7 büyümüş olan ekonomin yıllık yüzde 9’luk bir ortalamaya gelmesi için üçüncü çeyrekte yüzde 5, son çeyrekte de yüzde 2 dolayında büyümesi gerekir ki bu da ekonomide ciddi bir hız kesme anlamına gelir.

İşsizlik oranı bu yöntemle hesaplanmaya devam edildiği, işsiz olduğu halde sırf başvuruda bulunmadığı için kişiler işsiz sayılmamaya devam edildiği sürece buradaki işsizlik oranı ne kadar gerçek dışı görünse de normal bir oran olarak kalacaktır.

Bütçe açığı yılsonunda, uzun süredir bir tabu gibi görülen yüzde 3’lük oranın üzerinde gerçekleşecek. Salgın nedeniyle bütün dünyada bütçe açıklarının yükselmesi normal kabul ediliyor.

2019 yılında yüzde 0,9 cari fazla veren ekonomi 2020 yılında yüzde 5,1 cari açık vermişti. Bu yıl cari denge / GSYH oranının bu ikisi arasında bir yerde, yüzde eksi 2,6’da, kalması bekleniyor. Cari açık için yapılan gerçekleşme tahmini de makul görünüyor.

Enflasyon (TÜFE) Ağustos itibarıyla yüzde 19,25. Kalan dört aya ilişkin geçen yılın aylık enflasyon verileri şöyle:

Bu tabloya göre özellikle Ekim, Kasım ve Aralık aylarında aylık enflasyonun geçen yıldaki kadar yüksek çıkmaması halinde OVP’de öngörülen yüzde 16,2’ye kadar gerilemesi olasılığı görünüyor. Yukarıdaki ayların enflasyon toplamı 6,65 ediyor bunu 19,25’den çıkarır da (19,25 – 6,65 = 12,6) yerine mesela bunların yarısı kadar bir enflasyon (6,65 / 2 = 3,325) eklersek (12,6 + 3,325 = ) yüzde 16 dolayında bir enflasyon oranına ulaşabiliriz. Burada kritik mesele USD/TL kurunun ne olacağıdır. Enflasyonun tahmin edilen düzeye gerilemesi için kurun tahminleri aşmaması gerekir.

Bu tür programlarda döviz kuru tahminine açıkça yer verilmiyor. O nedenle hesaplamayı bizim yapmamız gerekiyor. TL ile ölçülen GSYH’yi (6.648 milyar TL) Dolar ile açıklanan GSYH tahminine (801 milyar USD) bölersek yıllık ortalama USD/TL kurunu yaklaşık 8,30 olarak hesaplamış oluruz.

Geçen yılsonu kurunu biliyoruz (7,44.) Bu yıl için tahmin edilen ortalama kur da 8,30 olduğuna göre bu yıl için tahmin edilen USD / TL kurunu çok kaba bir hesapla 9,16 olarak hesaplayabiliriz. Bu durumda yıllık USD / TL kur artışı ((9,16 – 7,44) / 7,44) yüzde 23 dolayında olacak demektir ki bu da kabaca yüzde 20,9 olarak öngörülen GSYH zımni deflatörüne denk gelmektedir. İlk sekiz ayda yüzde 11 artan kurun kalan dört ayda yüzde 10 artacağına ilişkin tahmin faizlerde yıl bitmeden indirim yapılacağının da bir göstergesi gibi duruyor. 





Yorumlar

  1. Değerli Hocam, geçen yıl sonu (değerlemeye esas) kur 7,3405. Bu minik fark yıl sonu kurunun kabaca kaç olmasına tekabül eder?

    YanıtlaSil
  2. Sayın Hocam, kurları eğer değerleme gününe 30.12.2020 ve 27.08.2020 olarak alırsak 14,10 - eğer 31.12 ve 31.08 alırsak 11,93 oluyor. Bu tür hesaplamalarda hangi gün kıstas alınıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haluk bey son günler kıstas alınmıyor yıllık ortalama hesaplanıyor

      Sil
    2. Bence son gün alınıyordur sonuçta düzgün tablo bile yapacak kapasitede olmaktan uzaklar

      Sil
  3. Gerçek işsiz sayısı aslında ellerinde , devletin GSS ödemesi çıkardığı herkes işsiz.

    YanıtlaSil
  4. Merkez Bankası'nın yasayla belirlenmiş tek görevi fiyat istikrarını sağlamaktır. Bizdeki Merkez Bankası ise görevinin, kerameti kendinden menkul kişilerin yanlışlığı defalarca görülmüş ve büyük bedeller ödenmiş saçma sapan takıntılarını yerine getirmek olduğunu zannediyor. Bu nedenle yıl sonuna kadar faizi 250-300 bp civarında indirmeye kalkacakları ortada. Yılı çift hanenin az üstü ya da az altı bir dolar kuru ile tamamlama ihtimalimiz çok yüksek, bence herkes kendisini buna göre ayarlamalı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu da yeni yasa ile değiştirmediler mi? Sanırım bir kurul filan kuruldu fiyat istikrarı için. Kaç yıldır bakmıyorum, ama öyle bir şey hatırlıyorum arada okuduklarımdan.

      Sil
    2. Temel görev ve yetkiler
      Madde 4- (25/4/2001 tarihli ve 4651 sayılı Kanun ile değiştirilen şekli)
      Bankanın temel amacı fiyat istikrarını sağlamaktır. Banka, fiyat istikrarını sağlamak
      için uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisi
      belirler.

      Halen bu şekilde yazıyor...

      Sil
  5. Bence ortalama kuru sehven yanlış girmişlerdir, düzelirler.

    YanıtlaSil
  6. Hocam OVP hazırlayanlar en azından 2021 yılı için sizden tam puan almışlar. Yılın sonuna az kaldı. İnşallah diyelim

    YanıtlaSil
  7. https://m.haberturk.com/ekonomi/makro-ekonomi/haber-amp/594402-iste-ekonomide-2023-hedefleri

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bize ne masallar,ninniler söylediler dünya üstüne
      Aldatıldık,aldatıldık dünya böyle değil..
      Ufalana ufalana kaç kuşak yürüdük bu yollarda
      Kimimiz yerle yeksan kimimiz zorla hayatta..

      Sil
  8. HOCAM son paragrafta yaptığınız kur tahiminini nasıl yaptığınızı ve GSYH zımni deflatörünü açıklar mısınız rica etsem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıllık ortalama kur’dan geçen sene kurunu çıkartıp (0.86 olması lazım) onu da yıllık ortalama kur’la topladığınızda hocamızın dediği kabaca olan 9.16’ya ulaşıyoruz.

      Sil
    2. Yıllık ortalama kur - geçen sene sonu kuru=0.86 ve yıllık ortalama kur + 0.86 =9.16

      Sil
  9. Hocam şuanki faiz oranları ile bankalar yüzde 5 civarında getiri veriyor 4 ay için ama siz dolar yüzde 10 artması tahminini yapıyorsunuz. yani dolarda kalmak daha karlı neden bu şartlarda faizlerin indirilmesini öngörüyorsunuz.TL den daha büyük bir kaçış gerçekleşmez mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tahmini ben yapmıyorum hükümet yapıyor. Faizin indirilmesini de ben öngörmüyorum tamamen hükümetin açıklamalarından gidiyorum.

      Sil
    2. hocam yaptıkları tahmini kendileri faiz indireceği için yüksek göstermek yerine fedin daralmaya gideceğini öngörüp kurun artacağını öngörmüş olamazlar mı veya kısacası tam üretim ve hareketlilikle doların değer kazanacağını ve bu yüzden kurun faizle oynamasalar bile yükseleceğini öngörerek tahmin de yapmış olabilirler diye düşünüyorum.

      Sil
  10. Hocam dolar baz etkisiyle düşermi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baz etkisiyle çıkan her şey baz etkisiyle düşer (ya da tersi)

      Sil
  11. 2023 yılı hedeflerine yönelik güçlü söylemlerin de bu verilere bakıldığında zayıfladığını söyleyebilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle bir hedefin kalmadığını söyleyebiliriz.

      Sil
  12. tamam hocam anladım faizlerin indirilmesi kura yansıyacağı için yıl sonu tahmini yüksek gösterilmiş.

    YanıtlaSil
  13. Tüh, bu sefer de gol olmamış.

    YanıtlaSil
  14. Hocam ben özellikle cari denge kur tahmini ve enflasyon konusunda fazla iyimser buldum. Cari açık şu an bile 25 milyar doların üzerinde yıl sonuna kadar 30 milyar doları asacagini tahmin ediyorum. Dolayısıyla 2,6 dan net biçimde fazla bir cari açık oranı bekliyorum.

    YanıtlaSil
  15. Yıl sonu dolar kuru hele hele faiz indirimi yapılırsa çift hane bile olabilir.. 9,16 lik dolar kuru biraz iyimser kalmış. Ancak bu ovp nin zaten hangi tarafı rasyonel ki zaten. Mesela hem ekonomi ortalama yüzde 5 üzeri büyüyecek hem de cari açık yüzde 1 lere çekilecek
    Yerseniz tabi. Sanki 2 3 yıl içinde üretim modelini değiştirip ithal ikame üretim modeline gecilecek sanırsınız. Cari açık bu iktisadi yapısal stokta ancak ve ancak sert kur artışları yoluyla bahsedilen seviyeye çekilebilir.

    YanıtlaSil
  16. Madem öyle, kuru zıplatmamak için faizi de indirmesinler o zaman. Sonuçta hakkında ayet yok ki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. faiz inerse kaçınılmaz olan hızlı çekim olur. sonucunda ABD'de de baz etki var ve önümüzdeki kısa dönemde ABD'nin enflasyonu düşecek reel getiriler artacak. Devletler buna göre önlem alırlar. Biz de sadece temenni var maalesef

      Sil
  17. Günün fıkrası değil 2013, 2008den daha kötüyüz. Bu insan populasyonuyla olmaz hocam, olmaz. İnsanımız kalitesiz. Yöneticilerimiz vasat. Bürokratlarımız çok kötü. Halkımız berbat. Yüzde 3 yüzde 5lik dilim dışında kalanı çöp. Çöp hocam. Çöplükten elmas çıkaramazsınız.

    Ama sorsan işte efendim halkımız şöyle iyi böyle misafirperver :) Kardeşim senin halkın bişey değil hatta hiçbirşey. Bizde olan tek şey gaz. Başka da bişey yok. Her gün yeni umutlar falan filan. Herkes yoruldu bu umutlardan. Kusura bakmayın da ey millet, bu umutları ne zaman gerçekleştiricez ölünce mi?

    Ama tabi ya siz de haklısınız. Umudu diri tutmak, gerçekleştirmekten daha heyecan verici değil mi? Yarın yine açıklama gelir işte efendim çok iyi olucaz, enflasyon düşecek, faizler düşecek bilmem ne olacağız falan diye:) O zaman size farkında olmadığınız bir sır vereyim. Eğer daha iyi daha iyi olucam diyorsanız biliniz ki pek iyi değilsiniz :) Eğer gerçekten iyi olsaydınız bu konuyu çoktan unutmuş olurdunuz bile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düny,anın hiçbir ülkesinde halk Einstein'lerden, Nietzsche'lerden oluşmaz. Hangi ülkede o halkın en niteliksiz kesimini yönetime getirip tüm yetkileri ellerine verirseniz o ülke batar. İster ABD, ister Japonya, ister Almanya olsun bu durum değişmez. Önemli olan, o ülkenin en nitelikli kesimini bulup yönetime getirecek bir sistem kurabilmektir. Bu halkla öyle bir sitem kurulamaz derseniz ben de size "istenirse bal gibi kurulur" derim. Bunun yöntemleri bellidir, yeter ki niyet olsun...

      Sil
    2. Beyefendi bir ülkede einstein, nietzche gibi adamlar yetişiyorsa o ülke farklı bir ülkedir ki o adamlar o ülkede yetişebilmiş, o ülkenin çevresi koşulları o adamın yetişmesine yardımcı olmuş demektir. Size çok basit soru aziz sancar gibi bir adam türkiyede neyi bulabilirdi? O yüzden geçiniz...

      Sil
    3. Benden de size çok basit bir soru: Bu iktidarın çok demokrat, çok liberal olduğuna, ülkeyi AB'ye sokacağına inanarak kaç kez oy verdiniz?

      Kendinizi yaşadığınız toplumdan bu kadar soyutlamayın, sonuçta siz de bu toplumun bir parçasısınız. Şunu da unutmayın, bu ülkede pek çok Einstein ve Nietzsche yaşıyor, önemli olan onları bulup ortaya çıkaracak sistemi kurmaktır...

      Sil
    4. Hiç oy vermedim ben. Bence oy verenler her ne olursa olsuncu olup verenler soyutlayanlardır. O söylediğiniz sistem öyle kolay kurulmuyor beyefendi. O adamların ortaya çıkması ne sizin ömrünüze ne de 9uncu kuşak torununuzun ömrüne denk gelir. Belki kabaca en az 250 yıl alır 250 yıl. Avrupa Rönesans hareketini 1400lerde başlatmasına rağmen asıl atılımı 1800lerde yapabilmiş farkı 1900lerde ortaya koymuştur. Yani öyle sistemi kurduk hadi yapalım olayı değil.

      Sil
  18. hocam birde bir konuyu sormak istiyorum dolar endeksinin artması yani doların yurtdışında değerlenmesinin bizim borçlanma maliyetimizi arttırdığını anlayabiliyorum ama bizim kurumuzu arttırmasının nasıl gerçekleştiğini kısaca anlatır mısınız.

    YanıtlaSil
  19. Hocam türkiyedeki tüm aklı başındaki bireyler ülkedeki ekonomik şartlardan etkilenmeden mikro ekonomisini dünya ile entegre olmanın yolunu araştırsa ve bulsa ülkenin günden güne makro ekonomik olarak daha da kötü yönetilmesiyle başa çıkabilirmi?yani demek istediğim 10 tane voleybol oyuncunuz var diyelim,siz onlara hep yanlış antreman yaptırıyorsunuz,yanlış taktik veriyorsunuz ancak oyuncular internetten,sosyal medyadan dogru bireysel antreman teknikleri ögrenip sürekli kendilerini geliştiriyorlar ve hatta bir araya gelip takım olarak etkileşimde de bulunuyorlar berbat kötü antrenörün haberi olmadan,bu takım zamanla iyiye mi kötüye mi gider?bunu herkese soruyorum.messi türk bir futbolcu olsa mesela yine 3büyüklere gelirdi ancak parayı bulunca biterdi,barcelonaya gider ama belki enfazla 3sezon oynar dönerdi diyen de var,bak arda var işte yapılmışı diyen de var,ne dersiniz?

    YanıtlaSil
  20. Hocam sizin tahminlerinizi merak ediyorum 2023e kadarki..

    YanıtlaSil
  21. Hiçbir şey bilmesem bile bildiğim tek şey Türkiye'de kurların yıllar itibariyle hep yükseleceği ve bunun çözümünün yapısal olduğu.

    YanıtlaSil
  22. hocam burada hammadde artışları ve özellikle enerji giderlerinin (kış geliyor doğalgaz fiyat artışları(ki bildiğim kadarı ile doğalgaz çevirim santralleri enerji ihtiyacı için) çalışmaya başladı; ve buna
    bağlı olarak enerji fiyatlarının artışları enflasyon hesaplarını bozmaz mı?

    YanıtlaSil
  23. Sizce ağır ekonomik koşullar ve pandeminin olduğu şu anda bireysel olarak işsizliğime nasıl çare üretmeliyim? Kendimce ufak ufak özel sektörde bir yerden başlayıp günden güne kendime bir şeyler ekleyip oradan mı ilerlemeliyim yoksa kamuya girmek için sınavdan sınava mı koşmalıyım? Çok koşup düşen bir kardeşiniz için ne önerirsiniz?

    YanıtlaSil
  24. faiz indirince dolar artar. Bunlar enflasyon ü nasıl tutturacak?

    YanıtlaSil
  25. Hocam, 2013 GDP 957 milyar USD olarak verilmiş birçok yerde. Neden 820 milyar USD? https://countryeconomy.com/gdp/turkey?year=2013

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?