Kadın Voleybolu ve Türkiye

Voleybol Hakkında Temel Bilgiler

Voleybol, 9 metre eninde ve 18 metre uzunluğunda bir sahada oynanır. Saha tam ortasında bir file ile 9’ar metrelik iki sahaya bölünür. Filenin üst bandının yerden yüksekliği erkeklerde 2,43, kadınlarda 2,24 metredir.

Filenin iki tarafındaki sahalarda fileden itibaren üçer metre mesafede birer çizgi bulunur (üç metre çizgisi.) Arka oyuncular bu çizginin gerisinden hücum yapmak zorundadır (topu rakip sahaya vurduktan sonra üç metre çizgisinin içine düşebilirler.)

Voleybol 6 kişilik takımlarla oynanır. Oyun servis atışıyla başlar. Karşı takım servis atışını çıkaramazsa alınan sayıya ace denir. Her takımın üç pasta topu rakip sahaya atma zorunluluğu vardır. Bunun istisnası blok yapma halidir. Karşı oyuncunun hücumunu blokla karşılayan takımın blok hariç üç vuruş hakkı vardır. Şekildeki pozisyon oyuna başlayıştaki diziliştir. Servisi karşılayan takım servis atma hakkını kazanırsa oyuncuları saat yönünde yer değiştirirler. Buna göre 2 numaralı pozisyondaki oyuncu servise geçer (1 numaralı pozisyona gider.) Şekildeki oklar buna göre dönüş şeklini gösteriyor.

Başlangıç pozisyonuna göre oyuncular şöyledir:

1 Pasör: Smaçörlere pas dağıtarak onların smaç vurmasını sağlamakla görevlidir.

6 Libero: Savunma oyuncusudur. Farklı bir forma giyer, filenin üst kenarını aşan toplara hücum yapamaz, başka bir pozisyonda kullanılamaz.

5 ve 2 Smaçör: Smaç denilen vuruşla topu rakip sahaya atan oyuncudur.

4 Pasör Çaprazı: Pasör servise geçtiğinde öne gelen, ön ve arkadan atak yapabilen, bloğa da yardım eden oyuncudur.

3 Orta oyuncu: Kurşun pas denilen hızlı ve fazla yüksek olmayan paslara hücum eden oyuncudur. Aynı zamanda karşı takımın hücumlarında da blokta her iki yandaki oyuncuya yardım eder.

Voleybol elle oynanan bir oyun olmasına karşılık topu ayak dâhil vücudun herhangi bir yeriyle (göğüs, bacak, diz gibi) çıkarmak hata sayılmaz. Bununla birlikte topa çift elle vururken eller senkronize olmazsa bu çift vuruş sayılır ve hata verilerek sayı karşı tarafa yazılır. Bir başka hata şekli de top taşıma denilen vuruştur. Asıl olan topa bir darbe vurarak yollamaktır, eğer top elde oyalanmışsa (top taşıma) bu hata olur ve sayı kaybına yol açar.  

Oyunculardan birisi ya da birkaçı, servis atılırken diziliş kuralına uygun yerde durmazsa diziliş ya da dönme hatası olur ve sayı karşı tarafa verilir. Servis atarken veya arka pozisyondan hücum ederken çizgiye basılırsa sayı karşı tarafın olur. Sahayı belirleyen çizgiler 5 santim enindedir ve çizgi sahaya dâhil sayılır, top çizgiye değmişse sahanın içine düşmüş sayılır. Filenin iki yanında saha çizgisini göstermek için anten denilen esnek çubuklar vardır. Topu buraya çarptıran takım sayıyı kaybetmiş sayılır. Top bir oyuncunun elinden tavana çarparak dönmüşse sayıyı karşı taraf kazanır. Blok yapan oyuncuların elinden top dışarı düşmüşse sayıyı karşı taraf kazanır. 

Voleybol 25 sayılık setlerle oynanır. Üç set alan takım maçı kazanır. Eğer setler 2 - 2 olmuşsa o zaman karar seti denilen beşinci set oynanır. Karar seti 15 sayılıktır. Bir takımın bir seti kazanmış sayılması için seti rakibinin 2 sayı önünde bitirmesi gerekir (örneğin 25 – 23.) Eğer takımlar 24 – 24 konumuna gelmişse set 26’ya uzar. Fark iki sayıya çıkana kadar set bu şekilde uzayıp gider.

Her takımının antrenörünün her sette iki kez mola alma ve iki kez de video challenge denilen kamera kaydına başvurma hakkı vardır. Kamera kaydına başvurma hakkı topun içeriye düşüp düşmediği, rakibin blok temasıyla dışarı gidip gitmediği, çizgi ihlali yapılıp yapılmadığı veya rakibin nete deyip değmediği konularıyla sınırlıdır.

Türk Kadın Voleybolunun Avrupa ve Dünya Çapında Başarıları

Türkiye, popülerlik sıralamasına göre futbol, basketbol ve voleybol olarak sıralanan takım oyunlarında en büyük başarıyı yıllardır kadın voleybolunda sergiliyor. Bu başarı; hem milli takım düzeyinde hem de kulüp takımları düzeyinde söz konusu. Kadın voleybol takımımız dünya sıralamasında dördüncü sırada yer alıyor. 2021 yılında yapılan Tokyo olimpiyatlarını beşinci olarak bitirdi. Yine bu yıl Uluslar Ligini üçüncü bitirerek bronz madalya aldı. Defalarca katılma başarısı gösterdiği Avrupa şampiyonasında 2003 ve 2019 yıllarında ikinci olarak gümüş madalya kazandı. World Grand Prix’de 2012 yılında üçüncü olarak bronz madalya kazandı. Kızlarımız, 20 Yaş Altı Genç Kızlar Voleybol Avrupa Şampiyonalarında iki kez altın, üç kez de bronz madalya aldılar.  

Kadın voleybol takımlarımızın kulüpler düzeyindeki başarıları da olağanüstü. Avrupa CEV Kadınlar Şampiyonlar Ligi şampiyonluklarını Vakıfbank dört kez, Fenerbahçe ve Eczacıbaşı birer kez kazandılar. Avrupa’nın ikinci kupasını (CEV Cup) Eczacıbaşı iki, Vakıfbank (Güneş Sigorta) ve Fenerbahçe birer kez kazandılar. Avrupa’nın üçüncü kupasını Bursa Büyükşehir Belediyespor iki kez, Vakıfbank (Güneş Sigorta) ve Yeşilyurt birer kez kazandılar.

Kıta şampiyonlarının bir araya geldiği Dünya Kadınlar Kulüplerarası Şampiyonluk Kupasında Türk takımlarının başarısı da gerçekten müthiş. Dünyanın bu en önemli kupasını Vakıfbank üç kez, Eczacıbaşı iki kez ve Fenerbahçe bir kez kazandı. Bu altın madalyaların yanı sıra Vakıfbank’ın bir gümüş iki bronz, Eczacıbaşı’nın iki gümüş, iki bronz, Fenerbahçe’nin bir bronz madalyası bulunuyor.

Bu büyük başarının bu alanda gerçekten liyakate önem verilmiş olmasından kaynaklandığı kanısındayım. Bu kadar büyük ve yaygın başarılara karşın ne yazık ki voleybola ve kadın voleyboluna ilgimiz çok az.

Ek: Voleybolda Kullanılan Başlıca İfadeler / Deyimler

Ace: Servisle atılan topu rakip takımın karşı sahaya atamaması sonucu servisi atan takımın sayı kazanması.

Arkaya Kısa Pas:  Pasörün‚ başının arkasına doğru attığı kısa pas.

Asansör: Kısa pasa sıçrayan oyuncu yere düşmeye başlarken onun tam omuz hizasından yükselerek atağa katılan ve topa vuran oyuncunun yaptığı hücum.

Avantaj Topu: Smaç vurmak yerine pas ile gönderilen top. Smaç vuruşu çıkarmaya göre daha kolay olduğu için bu şekilde gönderilen top karşı takım için avantaj sağlamış olur.

Bant: Filenin üstünde ve yanlarında bulunan beyaz bölümler.

Banttan Çıkma: Hücum yapan takımın smaç ya da plasesinin banda çarparak saha dışına çıkması (bu durumda sayı karşı tarafın olur.)

Blok: Rakip takım oyuncusunun hücumunu karşılama eylemi. Top blok yapan oyuncuya çarpıp smaç vuranın alanına düşerse sayıyı blok yapan takım, alan dışına ya da bloğu yapan oyucunun alanına düşerse sayısı hücum yapan takım kazanır.

Bos Top: Karşı takımın smaca çıkan rakip oyuncuya blok yapmaması veya
yapamaması haline boş top deniyor.

Çift Vuruş: Topa aynı oyuncu tarafından art arda iki veya daha fazla kez vurulması veya dokunulması hali. Oyuncunun iki eli topa senkronize olarak değmezse bu çift vuruş sayılır.

Dik Smaç: Vurulan smaçla hücum çizgisinin önüne (üç metrenin içine) düsen vuruş.

Dublaj: Bloğa çıkan oyunculara çarpıp arkalarına düşen topları çıkarmak için bir başka oyuncunun yaptığı kurtarma eylemi.

File: Voleybol oyun sahasını ortadan ikiye ayıran‚ direklerin arasına gerili olarak duran ağ (net.)

File Hakemi (Yardımcı Hakem): Başhakemin karşısında‚ filenin diğer ucunda‚ yerde durur. İkinci hakem olarak da bilinir

File Hatası: Herhangi bir oyuncunun top oyundayken fileye değmesi durumu, bu durumda sayı rakip takıma verilir.

Hatalı Pozisyon: Oyuncuların dönüşe uymaması veya yanlış yerde durması halinde ortaya çıkan durum. Oyun başlamamışsa düzeltilir, başlamışsa sayı kaybına yol açar.

Hücum Alanı: Hücum çizgisi fileden 3 metre uzaklıktadır. Savunma oyuncuları bu bölgeden hücum vuruşu yapamazlar. Eğer hücum vuruşu yapacaklarsa bu çizginin gerisinden yapmaları gerekir (vuruşu yaptıktan sonra hücum alanına düşebilirler.)

Jet Pas: Sol ön köşeye atılan alçak ve çabuk pas.

Karar Seti (Final Seti ya da Tie Break Seti): Setlerin eşitliği durumunda bir başka deyişle setler 2- 2 ‘ye gelmişse karşılaşmanın galibi karar setiyle belirlenir. Karar setin normal setlerden farklı olarak 15’te biter. Buna karşılık normal setlerde olduğu gibi bu setin de bitmesi için iki sayı fark olması gerekir (15 – 13 gibi.) Diyelim ki durum 14 – 14 olmuşsa 16’ya uzar. İki fark olana kadar devam eder.

Kırmızı Kart: Hakem tarafından bir oyuncuya veya antrenöre kırmızı kart gösterilirse karşı taraf bir sayı kazanır. Aynı sette hem sarı hem kırmızı kart gören oyuncu veya antrenör o set için oyun dışı kalır. Sarı ve kırmızı kartlar birlikte gösterilirse oyuncu veya antrenör diskalifiye olur.

Kısa Pas: Pasörün önünde veya arkasındaki yakın bölgelere attığı paslara kısa pas denir.

Kurşun Pas: Pasörün‚ yüzünün dönük olduğu tarafa doğru‚ attığı alçak ve çabuk pasa verilen addır. Hızlı hücum sağlanarak rakibe blok yapma fırsatı tanınmamaya çalışılır.

Manşet: Başparmak dışındaki parmaklar bitiştirilerek iki kolun iç bölgeleriyle verilen pas.

Mola: Zorunlu veya antrenörün isteğiyle gerçeklesen kısa oyun arası. Bu aralarda antrenörler takıma oyun hakkında taktik verirler, dikkat etmeleri gereken konulara değinirler.

Plase: Topa smaç yerine yavaşça vurulması halidir. Bloğun yanından veya üstünden vurulacağı gibi savunmadaki bir açığa (havuz denir) göndermeyi ifade etmekte kullanılan bir sözcüktür.

Pozisyon Hatası: Servis atılırken veya servis karşılanırken hakem işaretini vermeden oyuncuların yer değiştirmesi halidir ve sayı kaybıyla sonuçlanır.

Ralli: Topun servis vuruşuyla oyuna girdikten ölene kadar olan bölümüne ralli deniyor.

Sarı Kart: Hakemin bir oyuncuyu veya antrenörü uyarmak için gösterdiği kart. Aynı oyuncu veya antrenöre birden fazla sarı kart gösterilmesi halinde oyuncu ya da antrenör diskalifiye edilebilir. Bu kartlar genellikle hakemin kararlarına yapılan itirazlar ya da rakip takıma yönelik hareket ve sözlü ifadeler sonucunda verilir.

Sekiz Saniye Kuralı: Servis atan oyuncunun servisi atması, hakem düdüğünden sonra 8 saniye içinde gerçekleşmezse servis ve sayı karşı takıma verilir.

Set: Voleybol oyununun bölümlerine set deniyor. Karar seti dışında setler 25’de tamamlanır. Setin tamamlanması için en az iki sayı fark gerekir (25 – 23 gibi.) Eğer sette 24 – 24 beraberlik gelmişse set 26’ya uzar. Fark iki sayıya ulaşana kadar böyle devam eder.  

Smaç: Oyuncunun topu rakip yarı alana yüksekten ve sert olarak vurmasına smaç deniyor.

Smaç Plase: Smaç tekniğini kullanarak topa bilekten ve sert olmayan bir şekilde vurma.

Smaç Servis: Servis atışı sırasında topu havaya atıp düşüşe geçtiği sırada sıçrayarak smaç vuruşuyla servis atma yöntemi.

Taktik Servis: Rakibin zayıf yönüne doğru servis kullanmaya taktik servis deniyor.

Üçlü Hücum Turu: Voleybolda, servis sırası pasöre geldiği anda dönüşler sonucunda file önünde 1 smaçör, 1 orta oyuncu ve 1 pasör çaprazı bulunması pozisyonudur. Bu pozisyon takım için en kolay sayı alınan pozisyon olduğu için önemlidir ve iyi değerlendirilmesi gerekir. 


Daha Fazla Ayrıntı İçin:

https://www.tvf.org.tr/_dosyalar/MHGK_Belgeler/2017-2020_resmi_voleybol_oyun_kurallari.pdf

Yorumlar

  1. Hocam güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık. Bir düzeltme geçeyim, Tokyo olimpiyatlarında 5. olduk.
    Saygılar.

    YanıtlaSil
  2. Hocam bu konuya gösterdiğiniz ilgiden dolayı gerçekten çok teşekkürler umarım herkesin başta voleybol olmak üzere diğer spor dallarına ilgisi artar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mahfi Bey, Kadın voleyboluna değindiğiniz iyi olmuş. Bu başarıdaki en büyük pay voleybol liseleri açarak genç kızlarımıza bu sporu sevdiren ve erken yaşta teknik becerilerinin gelişmesine imkan tanıyan Türkiye Voleybol Federasyonu'muzdur. Tabii ki bu icraat AKP öncesine ait.

      Sil
  3. Hocam kısa yoldan bilgilendim, çok teşekkürler. Son cümledeki yorumunuza sonuna kadar katılıyorum.

    YanıtlaSil
  4. Ekonomi, edebiyat şimdi de voleybol ve kadın.
    İyi ki varsınız, hep olasınız.

    YanıtlaSil
  5. Bu kuralları okuyunca eski günlere gittim. O zamanlar kurallar oldukça farklıydı. Yaşım 66, erken gençliğimde biz de pek kurallara uymadan oynardık taşrada. Ne voleybol sahası vardı, ne de spor salonu. Bulduğumuz iki direği dikerek bir saha oluşturmuş ve net yerine bir ip bağlamıştık. Tabii bu ip yeterli olmadığı için, rahmetli annem bize sicimleri kullanarak balıkçıların yöntemiyle bir ağ örmüştü ve bu ağ çok işimize yaramıştı. O zamanlar plastik poşetler olmadığı için sevgili anneciğim alışveriş filelerimizi de kendisi örerdi. Hey gidi günler hey!

    YanıtlaSil
  6. Olimpiyat yarışlarında diğer branşlardada kadınlar başarılıydılar.
    Keşke siyasettede bir adım öne geçebilseler. Erkek egemen toplumlardan bir hallt olmuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birol Bey sayi saymayi da mi bilmiyorsunuz? Olimpiyat madalyalarina bakiyoruz: 2 altin, bir kadin bir erkek; 2 gümüs bir kadin bir erkek; 9 bronz, 6 erkek 3 kadin. Yani sacma argümanlarinizi desteklemek icin yanlis bilgi kullanmayin. Veya kullanin sacma argüman dogruyla nasil desteklensin.

      Erkek egemen topluma sövecegim diye pirlanta gibi delikanlilarin emegini kücük gösteremezsiniz.

      Sil
  7. Hocam Twitter'dan takip ettiğim kadarı ile kadın voleyboluna desteğiniz muazzam.

    YanıtlaSil
  8. Yaş 71, çocukluğumuzda oynardık ama bu kurallardan haberimiz yoktu tabi.

    YanıtlaSil
  9. Eski Burhan Felek Spor Salonunda bazı maçlarda seyirciye de pas veriyor ve seyircide smaç yapabiliyordu, salon çaprazı pozisyonunda görebilirdiniz :)

    YanıtlaSil
  10. Türkiye'nin bu durumda olmasının sebebi; geçmişte laiklik adı altında, insanlara zulümler yapılmasıdır. Eğer o zulümler olmasaydı şimdikiler iktidarda olmazdı. Newton hareket yasası olan etkiye-tepki diye bir şey var. İşte Türkiye onu yaşıyor. Gelecekte iktidara gelecek kişi eğer yeniden karşı tarafa zulmederse, Türkiye kısır döngüye girmiş demektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Newton fizik yasası fiziksel bir etki tepki gösterir. Burada akıl, izan filan çalışmaz, müdahale etmediğiniz sürece kendiliğinden oluşur. Buna karşılık sosyal yaşamda verilecek tepki mantık çerçevesinde olursa bir anlamı var. Eskiden zulüm yaptığına inandığınız bir sisteme aynı tepkiyi verir de laikliği ortadan kaldırmaya çalışırsanız bu sizin de aleyhinize olur. Onun için sosyal yaşamda (dolayısıyla sosyal bilimlerde) Newton yasaları fizikteki gibi işlemez, daha doğrusu rasyonel düşüncede işlememesi gerekir.

      Sil
    2. Üniversiteye başörtülü girilmesi laikliğe de aykırı değildir. Giyim ve kuşam özgürlüğü vardır. Bir devlet, halkın kılık-kıyafetini belirlememeli. Devletin işi değildir. AKP'nin iktidar olma sebebi; paranoyaklıktır. Eğer geçmişte o hatalar yapılmasaydı Türkiye şu an daha iyi yerde olurdu. İnşallah gelecekte bu hatalar yapılmaz. Hayatımızda fizik kanunları vardır.

      Sil
    3. Hocam, yukardakinin yorumunu yayınlamaya da, cevaplamaya da değmez. Geçmişte müslümanlık adı altında zulümler yapıldı, milyonlarca insan öldürüldü, ülkeler kaybedildi, yerine laiklik geldi.

      Sil
    4. Ben 1980 öncesi İstanbul'da üniversite öğrencisiyken bırakın baş örtüsünü, çarşafla gelen öğrenci bile vardı ve kimse garipsemezdi, hep beraber oturulur, sohbet edilirdi. Bütün iş, siyasal islâmın bir katolik baş örtme metodundan esinlenerek türban denen garabeti kendi simgesi haline getirmesiyle başladı. Bu ülkedeki en büyük belâ olan siyasal islâma reaksiyon olarak da devlet refleksiyle bir takım yasaklamalar getirildi. Arkadaşın bilmediği, ya da bilerek çarpıttığı asıl etki-tepki mekanizması budur. Devletin bu tepkisinin geleceğini siyasal islâm gayet iyi tahmin ediyordu ya da biliyordu ve sonuna kadar da kullandı, yukarıdaki mesajda görüldüğü gibi halâ kullanmaya devam ediyor zira ellerindeki tek mağduriyet silahı bu kaldı...

      Sil
    5. SN Mahfi Bey,
      Hernekadar insan rasyonel bir varlik olsa da bir yaniyla irrasyonel bir yani da vardir. Dogadan doga kanunlarindan kopuk degildir. Doganin biyokurenin bir parcasidir. Onun elementlerinden meydana gelmistir. Hele hele toplumlar cogunlukla tarihsel perspektifte bu dogal surecin komple bir parcasidir. Bu baglamda Newton hareket kuvvet yasalari icinde bazi seyleri ele almak mantigin ve cozumlemeci bir yapinin geregidir.

      Sil
  11. Teşekkürler, araştırdığım bir konuydu.

    YanıtlaSil
  12. evet ama futbolda avrupa sonumcusuyuz rusya ve biz avrupa nın en büyük iki ülkesi olamamıza rağmen tarihimizde avrupa kupası kaldırmamış iki ülke çekişki aklıma geldi bugğn ,çelişki arayıp bulmayı çok severim



    YanıtlaSil
  13. Hocam yorum sayıları son bir kaç yazıda düştü, bi dolar yazısı girin de yorumlar patlasın.

    YanıtlaSil
  14. Kapitalizm antikapitalizm üzerine bir yazı yazabilir misiniz? Karşılaştırmalı felsefik derinliği olan bir yazı. Kendini antikapitalist gören tanıdıklarım vardı. Bu küresellikte böyle bir şey mümkün olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Antikapitalism diye birşey olamaz aksini iddia eden hippidir.

      Sil
    2. Kafam bozuktu, dalmışım yazmaya epey de uzun yazmışım, yorum limitine sığmadı.
      2 ye böldüm.

      1/2

      Selam, antikapitalist denilince ciddi bir sorun ortaya çıkıyor, sistemin özü kapital üzerine. Şimdi bu hukuk tarafından da destekleniyor. Hukuki desteği olunca, kapitalist sistemi yıkmak imkansızlaşır. Ancak, kapitalist sisteme toplum baskısı ile regülasyonlar günümüz şartlarında yapılır.

      Şimdi birinci sorun; evrensel hukuk yanında dini inanışlar da kapitalizme destek veriyor. İslam özelinde, İslami yaşam, yığınlarca insanı kapitalistlerin kucağına atıyor, toplum gelir adaletini sarsıyor. İslam hukukunda öyle açıklar var ki, zenginlerin lehine, fakir insanların aleyhine, hırsızlık, rüşvet, zina alanlarında İslam şer-i hukuku zengine yontar. Bir misal: evlilik müessesinde varlıklı erkeğin bir den fazla kadın sahibi olabilmesi. Sözde kadın isterse, ikinci nikah yapılabilir diye bir hüküm var, gerçekte ise erkeğe anında 3 talak ile boşama hakkını vermiş. 2. kadına sahip olmak istemeyen erkek, anında 1.yi boşar ve istediği nikahı kıyar.

      2. sorun, evrensel hukuk özel bireysel mülkiyeti ve toprak mülkiyetini korur. Toplumdan aldığı para ile, değeri sürekli azalan para karşısında zengin mülk sahibinin varlığı sürekli artar. Miras yolu ile mülkü devrettirip, nesiller boyu servet yolunu açar. Antikapitalist olmak için bu hukuku baştan kaldırtmak gerek. Devlet yönetimindeki toprak her doğan vatandaşına bir miktar toprak olarak satılamaz ve devredilemez bir yetki ile ölene kadar verilmeli, belli koruma ve denetim karşılığı bakımı vatandaşa yaptırılmalıdır. Böylece her doğan insan mülk ile doğsun, karnını doyurabileceği toprağı, barınacağı evi olan bir alana kavuşsun. Lamı cimi kimse etmesin, Türkiye dahil tüm ülkelerin bundan kat be kat verimli toprağı var.

      3. sorun servetin aşırı varlıklı kişilerde birikmesi. Toplumsal gelir dağılımı ve sistemi derinden sarsan bir vaka. Servetlere limit konulmalı. Yani , 99 Milyon dolar veya 999 Milyon dolar gibi. Bu kadar para herkese yeter. Bu kadar parası olanlara tamam, kapitalist sistemin kazananı oldun, deyip, ister emekliye ayrılması, isterse ücretsiz çalışması kişinin tercihine bırakılmalı. Yatırımları ister istemez daha da artacaktır ancak o artmış kısımlar, toplumsal fayda için ister şirketlerde kalsın, isterse kazanç amacı gütmeyen derneklerde kalsın. Ama bireysel limit konulmalı. Kimse bana maval da okumasın, insanların ne yaratıcığı ölür, ne çalışma güdüsü biter. Bu para iyi para, şimdilerin milyarlarca, yüzmilyarlarca serveti olan kişilerini de dipten geldikleri için tatmin edecek paradır. İsterse trilyonlarca dolarlık şirketlerin müdürleri olmaya devam etsinler. Bireysel limit uygulanmalı.

      4. Miras yolu ile max devredilebilecek tutar ister istemez 3. maddedeki limit olacak. Adamın 99 milyon doları var, limit bu, sadece 1 milyon dolar harcamış, 98 milyon kalmış, onu çocuğuna bıraksın, dünya gözü ile çoluğunun çocuğunun bu parayı aldığını görsün. Ama çocuk için de limit herkes ile aynı 99 milyon. Bunun üstü kimseye yok. Çocuk 80 milyon sahibi, ailesinden 50 milyon kaldı, 99 a kadar yolu var. Fazlası toplumun. Bitti.

      Bu dört madde hem evrensel hukukta, hem de yaşadığı toplumun hukuku olan kapitalizme dayanan dini hukuklarda benzer. Hepsi aynı b.kun devamı. Servetin belli ellerde sürekli toplanmasına destek veren hukuklar.
      0Gx!11@aRmn#1SPj

      Sil
    3. 2/2

      Anti kapitalist olmak için bu temelleri yıkmak lazım. Sistem bu temeller üzerine oturuyor. Siz vergi verdikçe, devletiniz ve hukukunuz, hep birilerinin daha zengin olması için sizin paranızı kullanıyor. Çünkü yasal.

      Bunları da yazarken, dünyanın en büyük bankasından birinde Vice President olan biri olarak yazıyorum. Yüz milyonlarca insanın anlık banka hesap bakiyelerini -bazı kişisel verileri görmemek suretiyle- görüyorum, servetin nasıl aktığını, paranın nasıl havadan yaratıldığını, nasıl en büyük zenginlerin, Batı ülkelerinde yaratılan serveti toplayıp, Çin, Nijerya, Pakistan, Bangladeş, Filipinler gibi ucuz insan kaynağı ülkelere aktardıklarını da her gün görüyorum, nasıl vergiden kaçtıklarını görüyorum, nasıl halka böyle derken organik bağları olmayan off-shore firmalarından şöyle - söylediklerinin tam tersine- işlem yaptıklarını görüyorum, kriptoya yatırım yapmıyorum diyen dünyanın en büyük 10 zengininden birinin (o olduğunu tahmin ediyorum, özel bilgisini görmesem bile şirketlerinden haraket ile tahminimin 99.99% doğru olduğunu biliyorum) kripto yatırımı yapıp sonra millete off-shore şirketler üzerinden fiyat yükseltip pazarlama yaptığını görüyorum. Hepsini geçtim, benim CEO nun bile halka açıklanan bonusu 100M dolar civarında iken, gerçekte 400M doları geçtiğini görüyorum.

      Yukardaki 4 madde, hepsinin ipini çekmenin başlangıcı. Eski askerim, hayat bu, nereden nereye, insan yeteneği de altın misali, bi sahip olanı çıkar. Şimdi hindistan da 9.37; kafam bozuk, hintli yazılım ekip liderlerinden birini üslubunca haşladım, adam 800+ yazılımcı yönetiyor, 12 yıldır firmadaymış, teknik dökümanları eksik hazırlamışlar, toplantısı 9 da başladı, 9:25 te adamın ekiplerinin geçmişlerine yönelik teknik dökümanlarına audit yaptıracağım dedim. Altta kalanın canı çıksın, İstanbul çocuğuyuz, herifin üstüne basar yukarı çıkarım, işte dünyanın düzeni bu, bir yerde napcaksın. İstanbulda Tuncel Kurtiz demişti, evladım sermayeyi gördüğün yerde s.kiceksin!

      Yeterince felsefi oldu mu? Samimi oldu mu? Kapitalizmin kalbinden yeterince örnek oldu mu?

      q!jQ4ZaGyCWG2m^8

      Sil
    4. Adsız25 Ağustos 2021 07:16 Bu yazdıklarınızı yaparsa sadece Çin yapabilir.

      Sil
  15. Hocam faydalı yorumlarınızı severek takip ediyorum, teşekkürler!

    YanıtlaSil
  16. Yine çok güzel bir yazı olmuş hocam. Kaleminize sağlık!

    YanıtlaSil
  17. Mustafa Kemal Türkçü müydü, Turancılık fikrini savundu mu? birlik olma idealini nasıl gerçekleştirdi?

    YanıtlaSil
  18. Bilim,sanat,ekonomi üzerine yazi yazarmisiniz

    YanıtlaSil
  19. Hocam filenin sultanlarında biraz daha güç antremanı yapıp fiziğini geliştirse biraz da smaçlarını dogru yere yapıştırmayı öğrense futboldaki cristiano ronaldonun seviyesine çıkabilcek bir oyuncu varmı sizce?
    eski bir voleybolcu olarak benim var da :)
    aynı kişi mi onu merak ettim..

    YanıtlaSil
  20. Hocam, eğer başarımız daim olacaksa popülerlik sıralamasının aynen kalmasında bir sakınca görmüyorum; zira daha popüler olması liyakatin yerini farklı parametrelerin alabileceği anlamına gelir ki bunu bu gün ülkemizde popüler olan branşlarda görebiliriz.

    YanıtlaSil
  21. Mahfi Bey, güzel yazınız için teşekkürler.. üçlü hücum türünü merak ediyorduk ailecek, öğrenmiş olduk.

    Bir notum olacak;

    Yazinizdaki Ace tanımınin tenise uygun olduğunu , voleybol için hatalı olduğunu düşünüyorum. Tenisde Ace olması için topa rakibin hiç bir müdahale yapamaması gerekiyor, rakete değerse ACE olmuyor. Voleybolda ise müdahale etseler, hatta 3 pasda yapsalar, karşıya geciremediklerinde Ace sayılıyor.Ben maçlari seyrederken öyle anladım, kural kitabında ne yazıyor bilemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Metin içinde doğrusunu yazdığım halde orada farklı olmuş, haklısınız. Düzelttim, teşekkür ederim.

      Sil
  22. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  23. Rafet Ertuğrul1 Eylül 2021 21:00

    Sayın Hocam,

    Vakit ayırıp da voleybol hakkında temel bilgiler paylaştığınız için çok teşekkürler. Her ne kadar konu hakkında bilgim olsada, paylaşımın siz tarafından yapılması çok kıymetli.

    Bilhassa kadın voleybolcularımızın milli ve kulüp takımları bazındaki başarısı takdire şayan olmakla birlikte; son zamanlarda ülkemizin üzerine bir güneş gibi doğarak bizleri bir araya getirme konusunda oldukça önemli bir rol oynuyor. Bir çok maçı gözlerim yaş içinde izliyorum. Kadınlarımızın bu denli çabası, gücü ve temsiliyeti geleceğe umut ışığı olmakta. Bu başarıda emeği geçen; federasyona, teknik heyete, oyunculara, staff a, destek veren taraftara sonsuz teşekkürler.

    Tek sorun; TRT, maçları her ne kadar yayınlasada Başak Koç gibi işin ehli ve tam donanımlı bir sunucu tarafından sunulmayınca maçların tadı çıkmıyor. TRT'nin sunucu seçimine çok dikkat etmesi gerekiyor. Bir de ilginin artırılması adına, voleybol lig maçlarının tamamı TRT de yayınlansa iyi olur. Yoksa maalesef lig sponsorunun youtube üzerinden tek kamera ile çektiği ve sadece saha sesinin bulunduğu videoları izlemek zorunda kalıyoruz.

    YanıtlaSil
  24. Sayın Hocam,
    Her olimpiyat sonrasında olduğu gibi oyun kuralları güncellendi. Bugün itibari ile yeni kurallar https://www.tvf.org.tr/_dosyalar/MHGK_Belgeler/2020-2024_resmi_voleybol_oyun_kurallari.pdf sayfasından erişilebilir durumdadır. Değişen kurallar kitapta kırmızı ile belirtilmiştir.

    İyi çalışmalar,

    YanıtlaSil
  25. Voleybolda dönüş kuralını yanlış göstermişsiniz. Okları yanlış çizmişsiniz. Saygılar😊

    YanıtlaSil
  26. Araştırdığım bir konuydu. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  27. Hocam Google'a üçlü hücum turu yazdım. Sizin sayfa çıktı 🤣 Allah Allah dedim bu Mahfi Eğilmez acaba bizim Mahfi hoca mı? Meğer bizim Mahfi hocaymış😀

    YanıtlaSil
  28. Tamda bu konuda bilgiye ihtiyaçım vardı. Yeni makalelerinizi bekliyoruz =)

    YanıtlaSil
  29. Harika kızıma bu makaleyi attım :)

    YanıtlaSil
  30. Voleybol okul takımına seçildim araştırırken bu güzel yazıya denk geldim çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  31. Teşekkürler, araştırdığım bir konuydu.

    YanıtlaSil
  32. Hocam artık bir sürü şampiyonluğumu oldu, yazıyı revize etmek istersiniz belki :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!