IMF'nin SDR Tahsisleri ve Türkiye'nin Durumu

Rezerv ve Rezerv Para Nedir?

Rezerv, saklama, biriktirme anlamına gelen bir sözcük. Rezerv para; herkes tarafından kabul edilen para anlamında kullanılıyor. ABD’nin dünya ticaretinde ağırlıklı bir yere sahip olması Doların altın, petrol ve diğer önemli maddelerin fiyatlarının tanımında kullanılmasına ve bütün bunlar da Doların dünyanın en önemli rezerv parası olmasına yol açmıştır. Onu, dünya ticaretinde ağırlıklı bir yere sahip olan Avrupa’nın Euro’su ve diğer bazı ülke paraları izler.

Ülkelerin merkez bankaları, tıpkı insanlar gibi kötü günler için rezerv bulundururlar. İnsanlar bunu yaptığında adına tasarruf, merkez bankaları yaptığında adına rezerv denir. Rupi, Endonezya dışındaki ülkelerde alış verişlerde geçerli olmadığı için rezerv para olarak kabul edilmez. Buna karşılık ABD dolarını Endonezya’da da kullanmak mümkündür. Merkez bankaları iki türlü rezerv varlık bulundururlar: rezerv para olarak kabul edilen yabancı para birimleri (döviz) ve altın. Altın, rezerv paralara kolaylıkla dönüştürülebilme imkânı olan bir değer biriktirme aracı olduğu için rezerv varlık olarak kabul edilir. Hangi paraların rezerv para olarak kabul edildiğini ve bunların rezerv olma derecesini anlamanın en kestirme yolu ülkelerin döviz rezervi içindeki yabancı ülke paralarının oranlarına bakmaktır. IMF verilerine göre 2021’de dünyada merkez bankalarının bulundurduğu rezerv paraların dağılımında ağırlık yüzde 59 ile Dolardadır. Onu yüzde 20 ile Euro, yüzde 4 ile Sterlin ve yüzde 4 ile Yen izlemektedir. Geri kalan yüzde 13 Yuandan Kanada Dolarına kadar daha çok bölgesel rezerv para olarak kabul edilen paralardan oluşmaktadır.  

SDR (Special Drawing Rights – Özel Çekme Hakları) Nedir?

SDR, IMF tarafından 1969 yılında üye ülkelerin rezerv ihtiyaçlarına destek olmak ve uluslararası likiditeyi artırmak amacıyla yaratılmış faizli bir uluslararası rezerv paradır. IMF, zaman zaman yeni SDR’ler yaratarak üye ülkelere tahsis eder ve onların rezerv pozisyonlarının iyileşmesine katkıda bulunur. SDR’nin değeri, beş para biriminin belirli ağırlıklarla yer aldığı bir sepet aracılığıyla belirlenir. Sepet şu para birimlerinden oluşur:

SDR’nin değeri sepetteki para birimlerinin durumuna bağlı olarak tıpkı döviz kuru gibi sürekli değişir. Bugün itibarıyla 1 SDR = 1,42 Dolar dolayındadır.

SDR, rezerv para ihtiyacı olan bir ülkenin merkez bankasının bir başka ülke merkez bankasından onun elinde bulunan rezerv parayı kullanmasına imkân sağlar. İhtiyacı olan ülke merkez bankası elindeki SDR’yi vererek karşılığında diğer merkez bankasından örneğin Dolar alır. SDR de rezerv para olarak kabul edildiği için Doları veren merkez bankası karşılığında SDR aldığında rezervlerinde bir eksilme olmaz. Aynı işlemi rezerv olmayan bir parayla değiş tokuş şeklinde yapsaydı uluslararası rezervlerinde düşüş olacaktı. O nedenle SDR, bu değiş tokuşlarda, rezerv para konumunda olmayan ulusal paralara göre avantaj sağlar. Diyelim ki Bulgaristan Merkez Bankası elindeki Levaları verip belirli bir süre için Fed’den Dolar almak istese bu Fed için tercih edilen bir düzenleme olmaz. Çünkü verdiği Dolara karşılık aldığı Levalar rezerv kabul edilmediği için Fed’in rezervleri verdiği Dolar kadar azalmış olur. Oysa Bulgaristan Merkez Bankası elindeki SDR’leri verip de karşılığında Dolar alırsa SDR rezerv sayıldığı için Fed’in rezervleri değişmemiş olur. Bu işlem yapıldığında Bulgaristan Merkez Bankası, Fed’e IMF aracılığıyla faiz ödemesi yapar. Bununla birlikte SDR ile parasını değiş tokuş yapması istenen bir ülkenin bu işlemi yapması zorunluluğu yoktur. SDR verip rezerv para almak gönüllülük esasına dayalıdır. Eğer bir ülke SDR karşılığında rezerv para bulamamışsa o zaman IMF devreye girer ve rezerv durumu uygun olan bir üyesinden ihtiyacı olan ülkeye rezerv para vermesini isteyebilir. 

SDR para değildir, alış verişlerde kullanılamaz. Ödemeler dengesi sıkıntılarını giderebilmek için ihtiyaç duyulan Dolar gibi rezerv paraları belirli bir süreyle kullanmaya yarayan bir rezerv imkânıdır. Bu kullanım işlemi faiz uygulamasına tabidir. SDR tahsisi hesaplara geçtiğinde merkez bankasının brüt rezervleri artar.

SDR, üye ülkenin isteğine göre verilen ya da alınan bir imkân değildir. O nedenle stand by imkânlarıyla karıştırılmamalıdır. SDR’yi rezerv paralarla değiş tokuş işleminde kullanmak isteyen ülkenin IMF ile bir stand by düzenlemesi yapması, taahhütlerde bulunması gerekmez.   

Yeni SDR Tahsisi ve Türkiye’nin Durumu

IMF, Covid 19 salgınının yarattığı uluslararası sorunlar ve ortaya çıkan çıkan ödemeler dengesi sorunlarının çözümüne yardımcı olmak amacıyla üye ülkelere toplam 650 milyar dolarlık yeni SDR tahsis etme kararı aldı. IMF, bugüne kadar üye ülkelere üç kez (toplamı 318 milyar Dolar) SDR tahsisi yapmıştı. Son yapılan tahsis; Küresel Kriz nedeniyle ortaya çıkan rezerv ihtiyacını karşılamak üzere 2009 yılında yapılan 250 milyar dolar tutarındaki SDR tahsisidir. Bu sefer yaptığı 650 milyar dolarlık tahsis bugüne kadar yaptığı tahsislerin en yükseğidir. Bu tahsis üye ülkelere IMF’deki kotaları (ülkenin IMF sermayesindeki payı) oranında paylaştırılıyor. 

Türkiye’nin IMF’deki kotası 4.659 milyon SDR’dir. Bugün itibarıyla SDR’nin değeri (1 SDR = 1,4247 Dolar olduğuna göre) 6.637 milyon Dolara eşittir. IMF’nin kotaları toplamı 476.271 milyon SDR olduğuna göre Türkiye’nin toplam kotalardaki payı (4.659 / 476.271 = ) 0,98’dir. Buna göre Türkiye 650 milyar dolarlık bu yeni SDR tahsisinden 6,4 milyar dolara yakın pay alacaktır. Bunun sonucu olarak da Merkez Bankası'ndaki brüt rezervlerimiz bu miktar kadar artacaktır.

Türkiye bu yeni SDR’leri kullanarak yeterli rezervi olan ülkelerin merkez bankalarından rezerv para kullanabilir. Böyle bir kullanım geçici süreyle yapılan faizli bir kullanım olur. Bir başka ülke merkez bankasıyla yapılan bu değiş tokuş anlaşmasında belirtilen sürenin sonunda Türkiye aldığı Dolar ya da diğer rezerv parayı faiziyle birlikte geri vermek zorundadır. Türkiye, aldığı Dolarları iade ederken karşı taraf da aldığı SDR’leri iade eder. 


Ek: Sistemin İşleyişi ve Üye Ülkelere Tahsis Edilen SDR'lere Örnekler:





Yorumlar

  1. Rezervlerimiz niçin arttı sorusuna güzel bir cevap. Çok hoş, açıklayıcı bir makale olmuş. Siyasî kaygıları olmayan ilim, daimâ esas ilimdir. Sağ olun, var olun hocam.

    YanıtlaSil
  2. Emeğinize sağlık hocam faydalı oldu

    YanıtlaSil
  3. SDR tahsisi enflasyon yaratmıyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu size bir finansman imkanı sağlıyor, enflasyonu yaratan bütçe açığıdır.

      Sil
    2. Tam tersine enflasyonu frenleme yönünde etkili olacağını düşünüyorum. Çünkü SDR'ler sayesinde bütçe fazlası veren ekonomiler den bütçe açığı veren ekonomilere bir döviz akışı olur. Böylece daha fazla harcama fırsatı olan bütçe fazlası ülkeden döviz , daha az harca fırsatına düşen ülkeye SDR aracılığı ile aktarılmış olur . Böylece bir denge sağlanmış olur .

      Sil
    3. Hocam SDR abd de enflasyona neden olmuyor mu peki?

      Sil
  4. Hocam abd ordusunun,ülkemizde sıfırını 3-4milyona 2.elini ise 1 milyondan fazlaya alabileceğimiz hummer ve humvee tipi jiplerden 5-6bin tanesini ülkesine geri götürmeye bile değer bulmayıp afganistanda terkedilmiş bırakmasının sebebi,karşılıksız rezerv para basabilme lüksleri olabilir mi?
    Böyle bir dünyada cari açığı düşürcez diye clio bile alamadan bu ülkede ömrümüzü tüketiyoruz.işte bu yüzden iktisat bilimine inanmıyorum,iktisat bir bilim değil,sadece kurallarını hep başkasının koyduğu bir oyun sadece,aynı voleybol gibi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke bu işler dediğiniz kadar basit olsa.

      Sil
    2. Sisteme bu sekilde hayali para pompalanması filmin sonunda dünyadaki gelir dagılımındaki uçurumun artması sonucunu dogurmuyor mu? Kripto paraların geldiği bu noktaya anlam veremiyordum ama parasal sistemin geldiği bu acınası durumdan sonra taşlar daha çok yerine oturuyor.

      Sil
  5. Şuan SDR nedir ,ne değildir, bize faydası var mı diye araştırayım dedim, Google açtım, sonra dedim ki "Ne arayıp duruyorum, Mahvi Hoca yazmıştır bu konuyu da " dedim ve işte bingo! Tşk. Gayet kısa ve net.

    YanıtlaSil
  6. Hocam yazınız için elinize sağlık.
    Bazı sorularım olacaktı.

    SDR ile rezerv para alırken maksimum vade ne olabilir ve
    faiz oranları mesela dolar cinsinden ne olmaktadır ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.
      SDR'yi verip karşılığında rezerv para alırken süre iki ülke merkez bankalarının yapacağı anlaşmaya bağlı olarak değişir. Bu süre genellikle 1 yıla kadar oluyor. Faizler de SDR faizine bağlı olarak değişkendir.

      Sil
  7. HOCAM PARANTEZ İÇİNE $ İŞARETİ KOYMAYI UNUTTUNUZ :) (1 SDR = 1,4247 olduğuna göre)

    YanıtlaSil
  8. IMF den alınan sdr lerin bir geri ödenme süresi var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SDR'ler geri ödenmiyor, hesaba geçtiği anda bizim malımız oluyor.

      Sil
    2. Hocam demekki dünyada herkes birbirine borçlu ve ellerinde SDR kalmadi bu yüzden tekrardan SDR dagitiyorlar bunumu anlamamız gerekiyor

      Sil
  9. Hocam bizimkilerin biz IMF den SDR filan istemeyiz deme ihtimali var mıdır? Yoksa tahsis edildikten sonra kesinlikle TCMB nın hesabında görünecek midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle görünecektir. Öyle bir olasılık yok ayrıca bunu almamak ahmaklık olur. Çünkü kullanmadığın sürece faizi yok, bedavadan rezervlerini yüksek gösteriyor.

      Sil
    2. Mahfi Hocam ,yazınizda SDRkullanan ayrıca IMFye de bellli bir faiz ödenir diye okudum. Bu durumda cok da maliyetsiz bir rezerv para degil. IMF ye ödenen faizi biraz açar mısınız?

      Sil
  10. Hocam emeğinize sağlık. Gerçekten çok açıklayıcı ve alaşılır bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  11. Bunu da ogrendik. Tesekkurler hocam🙏

    YanıtlaSil
  12. Aldığım duyuma göre Ankara Çukurambar ve Beştepe civarındaki döviz büfeleri, iki üç gündür tomarla gelen bu SDR'lerin ne menem bir şey olduğunu anlamaya çalışıyorlarmış, yazınızdan çok istifade edeceklerinden eminim hocam :)

    YanıtlaSil
  13. hocam 1 SDR = 1,4247 olduğuna göre ve IMF de toplam 476.271 milyon SDR olduğuna göre nominal değer olarak toplam parası 476.271x1.4247=678,543.2937 doları var.650 milyar doları nerden bulupta bu hakkı ülkelere verebiliyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ortada dolar filan yok. Bu bir para değil. Bu bir hak. IMF kimseye para vermiyor. İhtiyacı olanın fazlası olandan döviz alabilmesine aracılık ediyor.

      Sil
    2. Kredi Kartı Nakit çekim limitiniz gibi düşünün. Toplam Kredi limitlerinin para karşılığı olsaydı şu an ekonomik düzen işlemez olurdu.

      Sil
  14. Sizden öğreneceğimiz çok konu var. Yazınız için teşekkürkür ederim.

    YanıtlaSil
  15. Sayın Hocam,
    Harika bir yazı olmuş. Çok güzel açıklamışsınız. Çok teşekkür ederiz. Sağlıklı kalın…

    YanıtlaSil
  16. Sistemin içinde Sdr varsa kabul etmemek olmaz elinize saglık hocam..

    YanıtlaSil
  17. Mahfi Hocam selam, IMF, ülkelerin Merkez Bankasına vermiş olduğu SDR'ler bir nebi likit teminat özelliğinde ve farklı merkez bankalardan düşük faizli rezerv para almayı kolaylaştırıyor. Peki IMF bu SDR'yi geri isteme gibi bir durumu var mı? 2009 verdiği SDRler hala o ülkelerin brüt hesaplarında mı bulunuyor? Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim hocam, saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geri alma yok. Evet aynen duruyor. IMF de bizim hesabımıza bakarsanız orada geçmişten gelen 1,043 milyon SDR duruyor. Şimdi bu yeni miktar hesaba girince o yükselecek.

      Sil
  18. Değerli hocam,konuyla ilgisi yok ama beğeneceğinizi düşünüyorum.Hep siz bize bilgi vereceksiniz değil ya,biraz da biz sizi aydınlatalım:)Şaka bir yana ,eminim sizin de bu tür konularda hem ilginiz hem de bilginiz vardır.Kanal ve kanaldakilerle hiç bir ilgim yok ama videoyu kendi adıma hem öğretici hem de keyifli buldum,Sizinle ve takipçilerinizle paylaşmak istedim. https://www.youtube.com/watch?v=84_ySPcJQvc

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi ki paylaştınız bu harikaymış, yenilerini izleyeceğim. Ayrıca bunu izleyicilerimize de duyuralım.

      Sil
  19. Enflasyonun yüksek olmasının sebebi, bütçe açıklarının borçlanarak değil para basılarak karşılanmasıdır.

    Bu durum, hazine borçlanma faizlerinin de düşük olmasına yol açar. İşte %18 faizle %50 enflasyon arasındaki uçurumun sebebi budur.

    Eğer bütçe açıkları para basarak değil borçlanarak karşılanırsa, faizler enflasyonun üstüne çıkar ve enflasyon düşmeye başlar.

    Faizlerin artması , ekonomiyi küçülteceği için hem Tcmb hem de Fed , kısa ve orta vadede parasal genişlemeden vazgeçmez. Hele seçimlerin yaklaştığı bir dönemde Tcmb faiz artışına yanaşmaz .Seçimlere kadar bu iş böyle gider. Seçimden sonra tüm değerler gerçek değerine gelir.

    YanıtlaSil
  20. Sdr karşılığı kullanılan dolar (kredisi) ne ödenecek faiz de ülke cds oranına göre mi belirlenir? Yani sdr karşılığı borç alınacak dolar için bulgarlarla biz ayni faizi mi öderiz

    YanıtlaSil
  21. Dolar kazanda pişen malzeme , ülkeler de malzemelerle birlikte pişiyorsa SDR'de kepçe olmuş karıştırıyor ki malzeme bı yere toplanip lapa olmasın . Mahfi Hocama teşekkürler...

    YanıtlaSil
  22. Mahfi Bey, Elinize sağlık. Rezerv para alan ülke ödemeyi yapamaması durumunda nasıl bir koruma söz konusu oluyor? IMF kendisi mi bu ödemeyi gerçekleştiriyor? Ayrıca üye ülkelerle bu karşılıklı swap anlaşmalarında maksimum bir vade kısıtlaması var mı yoksa tamamen ikili anlaşmalara mı bağlı?
    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiye kadar böyle bir şey hiç olmadı eğer olursa ülke bu kez IMF ile stand by düzenlemesi yapıp oradan imkan sağlar ve bu borcu öder. Bunların hiçbirini yapmazsa IMF'nin borcunu ödemeyen ülkelere uyguladığı yaptırımlar devreye girer.
      Vade ikili anlaşmayla belirleniyor ama genelde bir yıldan uzun olmuyor. Buna karşılık vade dolduğunda uzatılabiliyor.

      Sil
  23. Hocam SDR kotası neye göre belirleniyor? Mesela neden S.Arabistan'ın bizden 2 kat daha fazla çekme hakkı var? Bir de geri öde(ye)meme durumunda nasıl bir yaptırımı var? Alınan paranın nasıl harcandığına ilişkin bir zorunlu bir takip mekanizması var mı? Kusura bakmayın sorularım muhtemelen çok temel. Ama bu konuda hiç bilgi sahibi değilim, internetten araştırdığımda yeterli yanıt bulamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. IMF'de her ülkenin ekonomik gücüne göre hesaplanmış bir kotası var. Bu kotaları bir çeşit sermaye payı, hisse gibi düşünebilirsiniz. SDR tahsisi de bu kotlara göre belirleniyor. Suudi Arabistan'ın kotası kabaca 10 milyar SD, Türkiye'nin kotası ise 4,6 milyar SDR. O nedenle Suudi Arabistan'a bizden daha yüksek SDR tahsis ediliyor.

      Sil
  24. Hocam merhabalar. Benim bildiğim kadarıyla SDR karşılığı alınan dövizlerin belirli bir vadesi bulunmuyor. SDR varlıkları azaltılıp karşılığında "hard currency" alındığında sürekli bir faiz yükümlülüğü doğuyor. Bu faiz SDR interest rate olarak adlandırılıyor ve şu anda çok düşük : %0,05
    Bu değiş tokuşun ise belirli bir vadesi bulunmuyor, ülkeler SDR varlıklarını istedikleri kadar düşük tutabiliyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SDR verilip döviz alınması bir çeşit swap anlaşmasıyla yapılıyor ve bunun bir süresi var. Süre karşılıklı olarak bu işlemi yapan iki ülkenin anlaştığı vade. Vade sonunda yeni bir anlaşmayla süre uzatılabilir.

      Sil
  25. Emeğinize sağlık Mahfi Hocam bilale anlatır gibi anlatmışsınız maşallah

    YanıtlaSil
  26. Hocam öncelikle bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim.

    İzninizle kripto paralar ile ilgili bir kafamdaki bir soruyu paylaşmak isterim. Endişe etmeyin yükselecek coinler hangileri gibi bir şey değil, tamamen iktisadi açıdan :)

    Bitcoin gibi arzı sınırlı kripto paralar özellikle günümüz dünyasındaki gibi likidite artışlarında ortaya çıkabilecek bir enflasyonist ortamda tasarruf sahiplerini korumak amacıyla altın gibi faydalıdır deniliyor. Kripto paraların gelecekte fiat paraların yerini alarak mevcut düzenin yerini alması durumunda daha adil bir düzen olacağı belirtiliyor.

    Bu teori günümüzde tahvil alımı yaparak likidite sağlayan merkez bankalarının sağladığı likiditenin tahvil ihraç edebilecek güçte büyük kurumlara yönelik olduğu, bu kurumların da bu likiditeyi piyasaya dağıtmak yerine kendi hisselerine yatırarak (özellikle ABD borsalarında pandemiye rağmen yeni zirveler gelmesi doğru olabileceğini düşündürüyor) gelir dağılımını kendi lehlerine daha da bozduğu argümanları ile de destekleniyor.

    Diğer yandan, ekonomi teorisinde verimlilik artışına paralel bir likidite artışının da gerekli olduğu veya arızi bazı ekonomik zorluklardan çıkmak için para politikası ile likidite artışına gitmenin de gerekli olduğu bilinmektedir. Ancak likidite artışının fayda yerine zarar getirdiği çoğu durum tüm dünyada yaşanmıştır ve yaşanmaktadır. (Ray Dalio - How Economic Machine Works - https://www.youtube.com/watch?v=PHe0bXAIuk0).

    Dünya ekonomisinde, özellikle likidite artışı amaçlı fiat paraların kullanım biçiminin fayda mı zarar mı getirdiği, eğer zarar getiriyorsa, bunun geniş kitlelerce fark edilip kripto para kullanımının ekonomiyi domine etme ihtimali, eğer böyle bir durum gerçekleşirse de gereken durumlarda bir çoğunun arzı kısıtlı olan bu enstürmanların arzının fiat para gibi artırılamamasının ekonomiye etkileri konusunda değerlendirmeleriniz çok faydalı olacaktır.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  27. Hocam emekleriniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  28. Yoktan kıymet oluşturmaya yeni bir yöntem eklendi. Sözde sıkışan ülkelere destek gibi. Rezerv oranlarıyla ülkelere dağıtılıyor. Sıkışan ülkeler "dünyayı daha ekonomik açıdan iyi bir hale getirmek isteyen IMF" nin ortaya koymuş olduğu kendi budu kadar sdr yi faiz karşılığı dolarla takas ediyor. Ben bunu anladım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu bir kıymet oluşturma değil. Mevcut kıymetlerin kullanımını kolaylaştıran bir yöntem. IMF'nin buradaki sorunu ödemeler dengesi sorunları nedeniyle dünya ticaret hacminin gerilemesini önlemek.

      Sil
  29. Hocam! MB benimle de swap yapsa! Şuan elimdeki dolarları verip bana verdiği TL ile de 8.346 dan tekrar dolar alırdım. 4 ay sonrada 9.5 den satıp TL yi iade eder Dolarları mı da geri alırdım😀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu MB'nin yapmasına gerek yok zaten piyasada yapabiliyorsunuz.

      Sil
  30. Hocam iyi akşamlar, örneğinizi ABD için USD üzerinden vermişsiniz; ancak USD ABD için rezerv midir? Bir diğer söyleyişle biz TL'ye rezerv diyebilir miyiz? Ayrıca bu SDR için kullanmadığımızda da sabit bir ödeme yapıyor muyuz?
    Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rezerv para onu çıkaran için de kullanan için de rezerv paradır. Kafanızı karıştırıyorsa ABD'nin yerine İngiltere'yi koyun.
      SDR kullanılmadığında hiçbir ödeme yapılmıyor.

      Sil
  31. O zaman bir ekleme de ben yapayım örneklemle.dunyanın herhangi bir yerinde çalışan bir posta memurusunuz.yurtdisina posta gönderen bir vatandaşın gönderisini sisteme yanlış ülke seçerek gönderdiniz.gonderinin gittiği yanlış ülkenin posta hizmetleri doğru ülkeye yönlendirir ve masrafını sdr olarak hesaplayarak gönderici ülkeden talep eder.o ülkede kabul yapan memurdan.

    YanıtlaSil
  32. Hocam dünyadaki dolar milyarderlerini neden transfer etmiyoruz?hatta buraya gelmene ülkemizde yaşamana bile gerek yok,sade paranı getir,sana net %10-15 faiz verelim diye..yoksa bu adamlar ülkelerinde paradan daha mı çok para kazanıyorlar,faizin 0 olduğu yerde..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. % 15 faizi verecek parayı nerden kazanacağız?,
      2. Faiz her şey demek değil. % 15 faiz önerdiğinizde adam muhtemelen "bu kadar yüksek faiz verdiğine göre bu geri ödemeyecek" diye düşünür. Yani risk dengesi de önemlidir.

      Sil
  33. Hocam IMF sayfasinda soyle bir ifade var SDR kullanimina iliskin. Bu durum sadece SWAP benzer gecici degil, kalici kullanim imkani da var anlamina mi geliyor?

    IMF members can also use SDRs in a range of other authorized operations among themselves (e.g. loans, payment of obligations, pledges) and in operations and transactions involving the IMF, such as the payment of interest on and repayment of loans, or payment for quota increases.

    https://www.imf.org/en/About/FAQ/special-drawing-right#Q3.%20Why%20do%20an%20SDR%20allocation%20when%20a%20majority%20would%20go%20to%20advanced%20economies?

    YanıtlaSil
  34. Hocam peki bu ülkelere dağıtılan sdr ler önümüzdeki dönemde enflasyonist baskı oluşturmaz mı? ABD de geçen yıl enflasyon %5 lere çıktı, konut ve taşıt fiyatları ise olağanüstü şekilde arttı bu konuda düşüncenizi merak ediyorum saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enflasyon reel olayların sonunda doğar. Mesela bütçe açığı para basmaya yol açar ve enflasyona neden olur. SDR ise finansman amaçlıdır.

      Sil
  35. Gerçek para lara ulassak artik

    YanıtlaSil
  36. Hocam kredi notu&cds ile cari açık ve özel tüketim&motorlu taşıt vergisi düzeyi arasında bir bağlantı varmı?bugün tesadüfen youtube da brezilyalıların da aynı sorundan şikayetçi olduğunu öğrendim.bizim kadar olmasa da onlarda da %35 gümrük-ithalat vergisi ve üstüne modeline göre %30-40 arası taşıtlar vergisi varmış.ilerde yeni gelecek hükümetin cds i 350 lerden yunanistan&bulgaristan gibi 60-70lere düşürerek herhangi bir gelir kaybına uğramadan kısa sürede elektronik ve otomotivdeki fahiş ötv yi makul düzeylere indirmesi mümkünmü acaba?18-35 yaş arası kuşağın ilk sorularından biri bu şuanda,tutamıyoruz zamanı..daha bekleyelim mi&göçelim mi? Ne dersiniz?

    YanıtlaSil
  37. Hocam yazılarınızı severek takip ediyorum, umarım siteniz sizden sonra gelecek olan ekonomistlere de yararlı olur.

    YanıtlaSil
  38. Hocam iktidar yanlısı bir kanalda seçimden önce iktidarın döviz kurunu ve ötv yi 2007-2008 seviyesine düşürmek gibi bir hedefinin olduğu konuşuluyordu..bu gerçekleşebilir bir hedefmi?en azından şunu sorayım iktidar istese 1$=1ytl yapabilirmi tekrar..yaparsa bunun olumlu ve olumsuz sonuçları ne olur,z-kuşağını kazanmanın başka yolu yok,bunu gördüler,bu onlar için tamammı devammı şeklinde bir yol ayrımı

    YanıtlaSil
  39. Peki hocam benim merak ettiğim bir konu var. Londra'da ki altınların Türkiye'ye getirilmesi iyi mi kötü mü oldu? Televizyonlarda bazı konukların iyi olduğunu söylediğini duydum ama neden iyi olduğunu anlamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Londra'da dururken daha az masrafla swap yapıyorduk. Popülizm egemen olunca altınlar getirildi.

      Sil
  40. Neden SDR (XDR) adında bir rezerv türü oluşturulmuş? Yani neden USD ya da EUR demiyoruz? Maksat, SDR sepetinde ağırlığı olan para birimlerinin dayandığı bir sepet kuruyla bir para değerlemesi yapmak ve hiçbir para birimine haksızlık etmemek mi? Madem öyle, al SDR'yi ver USD'yi dediğimde kur artış azalışından kayıp yaşamak için yaratılmış bir araç gibi de duruyor. Üstelik bu işin iki kazananı var: Sepette para birimi olan ülkeler ve elbette faiz geliri elde ettiği için IMF. Ezcümle, hakem yine tek kazanan.

    YanıtlaSil
  41. Merhaba hocam benim bir sorum olacaktı. Ülkeler SDR faiz oranlarına göre mi IMF'den kredi alıyor? IMF'den ülkelerin aldıkları krediler hangi faiz oranlarına göre alınıyor?

    YanıtlaSil
  42. Hocam iyi günler SDR Sınırlı sayıdamı çıkarılır ? Vede değeri ons saf altın cinsindeki ifade edilir?

    YanıtlaSil
  43. Hocam geleçeğin kripto parası hangisidir yardımcı olurmusunu

    YanıtlaSil
  44. Hocam IMF'den borç alındığı yüzde kaç faizle alınıyor? Faiz oranlarını nasıl belirleniyor? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  45. Hocam teşekkür ederim bu yazınızı kaçırmıştım SDR tekrar gündem olmuşken paylaşmanız çok güzel oldu. Kısa ve net şekilde anlatmışsınız. Elinize sağlık🙏🏻

    YanıtlaSil
  46. Hocam bu uygulamayı tam olarak bankaların uyguladığı kmh (kredili mevduat hesabı) a benzetebilir miyiz

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!