Kitap Önerileri

Ekrem Alican: Günlükler (1956 – 1966), Binnur Mörel Büyükertan (Hazırlayan), YKY Yayınları, 2021

Alican ailesinin sunuş yazısını yazma onurunu bana verdikleri bu kitap ülkenin yetiştirdiği en dürüst ve ilkeli siyasetçilerden olan Ekrem Alican’ın 1956 – 66 arasındaki on yıllık dönemi anlatan günlüklerinden oluşuyor. Günlüklerinde Alican, Demokrat Parti milletvekili olarak başladığı, Hürriyet Partisi kurucuları arasında yer aldığı, Yeni Türkiye Partisi’nin kurucusu ve genel başkanı olduğu, Maliye Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yaptığı dönemde yaşadıklarını anlatıyor. Kitaptan bir alıntı: “Dünyanın geçirdiği asırlar boyu tecrübeler göstermiştir ki; çeşitli diyarlarda evvela iktisadi kalkınma sonra hürriyet diyerek, istibdat zihniyetinin uşaklığını yapanlar, büyük suiistimal şebekelerinin, büyük menfaat gruplarının bedbaht alet veya ortakları oldukları hakikatini, hiçbir zaman gizlemek imkânını bulamamışlardı’ diyordum.” Cumhuriyet tarihimize ışık tutan bu çok önemli kitabı okumanızı öneririm.

Siyasal Düşünceler Tarihi, Alaeddin Şenel, Bilim ve Sanat Yayınları, Gözden Geçirilmiş 7. Basım, 2019

Daha önce Alaeddin Şenel’in İlkel Topluluktan Uygar Topluma ve Kemirgenlerden Sömürgenlere İnsanlık Tarihi adlı kitaplarıyla ilgili görüşlerimi bu blogda sizlerle paylaşmıştım. Bu kitabı da bence mutlaka okunması gereken kitaplar arasında. Şenel, bu kitabında siyasal düşünüşün gelişimini tarih boyunca izleyerek, değerlendirerek ve eleştirerek ele alıp irdeliyor. Kitap, yüzyıllar önce Avrupa’da yaşanan düşünce, bilim ve ifade özgürlüğünün bastırılmasına yol açan dinsel yaklaşımların günümüzde buralarda tekrar karşımıza çıktığını yüzümüze bir tokat gibi çarpıyor. Kitap, yalnızca siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler öğrencileri için değil sosyal bilimlerle ilgilenen herkes için temel başvuru kitaplarının başında geliyor.  

Multidisipliner Yaklaşımla İktisadi Kriz Olgusu, Gülgün Çiğdem (Editör), Gazi Kitabevi, 2020

İktisadi krizler ve etkileri üzerine bir dizi kitaptan oluşan bu serinin dördüncü kitabı küresel kriz ve özellikle de Covid-19 salgınının ekonomiler üzerinde yarattığı tahribatın etkilerini ele alan çok yazarlı bir kitap. Her biri alanında uzman bilim insanlarının yazdığı makalelerden oluşan bu cilt özellikle salgının ekonomik etkilerini merak eden ve araştıranlar için oldukça yararlı.

Başlangıç, Mutlu Günay, Scala Kitapçı Yayınları, 2021

Mutlu Günay’ın bu kitabının arka kapağına yazdığım cümleleri paylaşsam yeterli olacak diye düşünüyorum: ‘Mutlu Günay’ın bu kitabı naif edebiyat diye adlandırılan ve fazla rastlanmayan türün çok güzel bir örneği. Tarihsel ve mitolojik kurguları olabildiğince abartısız sade bir çerçeveye oturtmak kolay bir iş değil. Belki de bu naif yapı kitabı hızlıca okumanızı sağlıyor. Başladığınızda elinizden bırakmadan akıp gidiyor cümleler. İnsanı yormayan, zorlamayan ama düşündüren bir tarzı var yazarın. Son dönemde yayınlanan etkileyici öykü demetlerinden birisi diyebilirim.’

İktisat Kantini, Caner Özdurak, Literatür Yayıncılık, 2021

Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Caner Özdurak, farklı bir şeyler deniyor ve çizerlik yeteneğini ekonomi alanına uygulayarak ekonomiyi esprili biçimde aktarmaya çalışıyor. Böylece çoğu öğrenciye, en azından başlangıçta sevimsiz gelen bu mesleği sevdirmenin farklı bir yolunu arıyor. İktisat Kantini, Özdurak’ın bu arayış ve denemelerinin ürünü olarak yayınladığı ilk kitabı. Karmaşık konuları son derecede sevimli ve esprili bir dille ve karikatürlerle anlatıyor. Çok hoş bir kitap, herkese öneriyorum.   

Herkes İçin Ekonomi, M. Murat Kubilay, Doğan Kitap, 2021

Murat Kubilay’ın kitabı ekonomiyi olabildiğince basit, anlaşılabilir bir dozda anlatmayı amaçlayan bir kitap. Bir yandan kavramları, bir yandan da ekonominin işleyişini açıklarken ekonominin kurumlarını, piyasanın kurallarını, işleyiş ilkelerini, uluslararası ekonomik ilişkileri ortaya koyuyor. Bunları yaparken klasik bir ekonomi kitabının ötesine geçerek küreselleşmeyle birlikte ortaya çıkan savrulmaları, krizleri, mevcut sistemin açıklarını ve eksiklerini de tartışıyor ve eleştiriye tabi tutuyor. Kitabın önemli bir özelliği de yer yer ekonomik olayların tarihsel kökenlerine uzanıp örnek olarak onları kullanması. Ekonomi öğrencilerine ve ekonomiyi merak eden herkese bu kitabı okumalarını öneriyorum.

Yorumlar

  1. 17 yaşında 11 sınıfta mühendislik okumak isteyen bana tavsiyeniz varmıdır Hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşaat mühendisi olacaksan rusça öğrenmeyi unutma, bilgisayar müh olacaksan su gibi ingilizce öğren

      Sil
    2. Adem kardeşim,

      Madem mühendislik okumak istiyorsun, emekli bir mühendis olarak sana popüler bilim kitapları okumanı öneririm. Pek çok yayınevinin bu konularda kitapları vardır. Hem ucuz hem de kaliteli kitapları TÜBİTAK kitapları içinden bulabilirsin. Özellikle matematik ve fen bilimlerine yönelik olanlar ufkunu açmaya yardımcı olacaktır.

      Sil
    3. Hangi mühendislik? (Çok önemli) Mühendislik olmazsa hangi bölüm. 40 yaşında Tekstil Mühendisi(+AÖF İktisat) 4 yıl özelde çalışıp istemeyerek Kamuya geçmiş birisi olarak fikirlerimi paylaşabilirim.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Multidisipliner düşünme tarzı benim içinde olduğum zihin yapım ilk fırsatta okumayı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  4. Herkes İçin Ekonomi kitabı hakkında bir husus var bilmeyenler için; Murat Hoca kitabın tüm gelirini ÇYDD'ye bağışladı.

    YanıtlaSil
  5. Hocam muhasebe öğrenmek için sizce hangi kitaptan çalışmalıyım, rica etsem bir kitap önerebilir misiniz?

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar hocam, ben Ankara Üniversitesi matematik bölümü birinci sınıf öğrencisiyim. Kendi alanım dışında iktisat ve maliye alanında da kendimi geliştirmeyi çok istiyorum. Sizin kitaplarınız sayesinde çok şey öğrendim ve bilgi birikimimi artırmaya çalışıyorum sizce hangi kitapları okumam daha yararlı olur?

    YanıtlaSil
  7. Ekonomi için Ingilizce ders kitabı tavsiyeleri verebilir misiniz?

    YanıtlaSil
  8. Hocam ekonomi okuyorum 3. Sınıfım tavsiyeniz benim için önemli teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?