Rezervlere Ne Oldu?

Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinde ortaya çıkan azalmanın miktarı ve nedeni

2019 sonunda TCMB’nin swaplar hariç net rezervleri 18,4 milyar dolardı. 2020 sonu itibarıyla bu tutar eksi 58,4 milyar, 9 Nisan 2021 itibarıyla da eksi 60,6 milyar dolardır. Demek ki TCMB’nin rezervi kalmadığı gibi emaneten kendisinde bulunan rezervleri tamamlaması için bugün itibarıyla 60,4 milyar dolar bulması gerekiyor. Son 15 ayda rezerv kaybı (artı 18,4 milyar dolardan eksi 60,6 milyar dolara inişle) 79 milyar dolar olmuş. 2020 yılsonunda eksi 58,4 milyar dolar olan rezervler 9 Nisan 2021’de eksi 60,6 milyar dolar olduğuna göre rezervlerdeki azalma 2021 yılında durmamış, artmaya devam etmiş görünüyor. Buna ek olarak TCMB Başkanının yaptığı açıklamadan iki kurum arasında 2017 yılında yapılan (ve bu açıklamaya kadar kamuoyuna duyurulmamış olan) bir protokolle TCMB’nin Hazine’ye döviz sattığı, Hazine’nin de bu dövizleri kamu bankaları aracılığıyla kurun yükselmesini önlemek amacıyla piyasaya verdiği ortaya çıkmış bulunuyor. Bunları da hesaba katınca kamuoyunda konuşulan 128 milyar dolarlık tutara ulaşılıyor. Burada sorulması gereken soru TCMB’nin döviz yönetimi konusundaki görevini Hazine’ye niçin ve nasıl bıraktığı meselesidir.

Rezerv niçin tutulur ve nerede kullanılır?   

Ülkeler iki nedenle rezerv tutarlar: (1) Rezervler ülkeye borç verenlere ödeme sorununun olmadığını gösterebilmek için tutulur. Borç verenler veya yatırım yapanlar sorun çıkması halinde alacaklarını veya yatırdıkları paraları alıp gidebileceklerini görmek isterler. Bunun için de rezervlerin yüksekliğini bir teminat olarak görürler. (2) Rezervler zor zamanlarda bir çeşit son kaynak olarak tutulur. 2020 yılında yaşanan Covid – 19 salgını her ülke açısından tartışmasız zor zaman olarak kabul edilebilecek bir durumdur. Böyle bir durumda rezervlerin kullanılması normaldir, çünkü belirttiğimiz gibi rezervler bu tür olaylarda kullanılmak için tutulur. Burada sorulması gereken asıl soru rezervlerin gerçekten bu zor zamanların olumsuz etkisini önlemek için kullanılıp kullanılmadığı sorusudur. Bugün tartışılan konular içinde en önemlisi budur, çünkü bu noktada işler karışıyor. Biliyoruz ki bu rezervlerin çok büyük bir bölümü ‘faiz sebep - enflasyon sonuçtur’ teorisini kanıtlamak üzere döviz kurunun yükselmesini önlemek amacıyla kullanıldı. Pek çok yerli, yabancı kişi ve kurum ihtiyacı olsun olmasın düşük faizle kredi alarak gidip düşük kurdan satılan bu dövizleri satın aldı.

Rezervlerin kullanılmasından olumlu sonuç alınıp alınmadığı

Rezervlerin kullanılmasından amaçlanan sonuçların alınıp alınmadığı yanıtlanması gereken bir başka sorudur: (1) Rezervlerin kullanılması döviz kurlarının sabit kalmasını sağlayamadı. USD/TL kuru 6,80’den 8,50’ye kadar yükseldi (bu aralarda kur 8,07 dolayında seyrediyor.) (2) Faizi artırmamak için başvurulan rezerv kullanımı faizlerin düşük tutulmasını da sağlayamadı. Tam tersine TCMB, politika faizini yüzde 8,25’den yüzde 19’a kadar yükseltmek zorunda kaldı. (3) Rezervlerin kullanılması piyasada büyük sıkıntılar içinde olan esnafın ve onların yanında ücretle çalışan insanların işlerini ve ücretlerini kaybetmesine de engel olamadı. (4) Türkiye’ye borç veren yabancılar TCMB’nin rezervlerini kaybettiğini görünce borç faizlerini arttırdılar, bunun sonucu olarak dış borçlanmanın maliyeti yükseldi.

Değerlendirme

Rezervler, faizi indirerek enflasyonu düşürme teorisi uğruna kullanılmış, hedeflenenin tam tersine riskler de kurlar da faizler de yükselmiş bulunuyor. Sonuç olarak TCMB’nin rezervleri satılmıştır. TCMB rezervlerinin kişi ve kurumlarca satın alınıp bankalarda veya yastık altında tutulması rezervlerin yok olduğu gerçeğini değiştirmez. TCMB, bu rezervleri yeniden satın alıp yerine koymak durumundadır. Daha düşük kurdan sattığı bu rezervleri yüksek kurdan satın alacak olması TCMB açısından ciddi bir olumsuzluktur. İşin bir başka olumsuz yanı da heba edilen rezervlerin yerine konmasının uzun yıllar alacak olmasıdır.

Önümüzdeki dönemde de irrasyonel yaklaşımlarımızın faturasını ödemeye devam edeceğiz.


Yorumlar

  1. Kitabın ortasından son derecede objektuf bir dil ile gerçekleri anlatmışsınız hocamkutluyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB rezervleri, milletin genel varlığı içinde, ölçülebilir küçük bir miktarı gösterir.

      Türkiye, şu anda kaybettiği küçük rezervi ölçebildiği için görüyor, konuşuyor.
      Bir de ölçemedikleri var, misal ülkenin genel üretim seviyesi.

      Türkiye, 2015-2025 de toplam 2.5 trilyon dolar civarında üretim kaybı yaşayacak.
      (Hesabıma göre ülke, 2015 - 2020 arası kümülatif 850 milyar dolar civarında üretim kaybı yaşadı.)

      Dış politika şamar oğlanı olmanın kaybı var.
      Yukarda rakamıma eklenmesi lazım, bunu hesaplayamıyorum.

      Yetenekli Türk insanının kritik görevleri almak istememesi de kayıp.
      2025 ten sonra anlaşılacak bu kayıplar, halkın anlaması için henüz vakit var.

      Gelir düşmesinin, demokrasi, sosyal yapı ve kurumlar üzerine kaybı var. Bunları yerine koymak da MB rezervinden daha yüksek bedele sahip.

      Bunlar da var.

      1ujoHCGKO57!fJAA

      Sil
    2. Hocam selamlar

      1-Yatırımcı için faiz enflasyonun sebebi değil midir ?
      2- Yatırımcıya ayrı tüketiciye ayrı faiz uygulanamaz mı

      Sil
    3. Yatırımcıya ayrı faiz tüketiciye ayrı faiz uygularsınız. İsterseniz hacıya ayrı hocaya ayrı faiz de uygularsınız, sonra bakkala ayrı markete ayrı da uygularsınız, herkese ayrı faiz uygularsınız.

      Günün sonunda bunlar birbirlerini yerler, piyasa yine bir yerde dengeye gelir.

      Sil
    4. Anonim 21:06 kardeşim

      1- Yatırımcılar için faiz enflasyonun sebebi değildir. Siyasetçilerin iddiası bu.
      2- Zaten ülkede herkese ayrı ayrı faiz uygulanıyor. Bankaya başvuran herkesin faizi farklıdır. Koç Holding ile köşedeki marketin ya da araba alacak Mehmet Amca'nın faizi aynı olamaz.



      Sil
    5. M.B. Stoklarındaki fiziki altınlar nerede?
      Şu anda kaç ton altın var kasada? onu da açıklasınlar. Neden kimse sormuyor!!!

      Sil
    6. O zaman 410 ton altın nerede

      Sil
  2. İşin en ilginç yanı ise, hem faizi hem dövizi yükselten, bu muhteşem teori ortadaki bariz yıkıma rağmen hala savunulabiliyor, fikir babası danışmanlardan hesap sorulacağına, tvlere çıkarılıyor. Önümüzde, gelişmiş ülkeler için genişleme bitiyor, tekrar böyle saçmalıklar deneyen kül olur. Makulün peşinde olan insanlar ne kıymetliymiş meğer. Basit laf anlamazlık ve inat ne hale getirdi ülkeyi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama hala "faiz sebep, enflasyon sonuç" demeye devam ediyor... Bu bedeli bir nesil ödeyecek gibi....

      Sil
    2. Bir değil ne yazık ki beş nesil öder bu ihaneti

      Sil
  3. demek ki "şak bir 10 milyar dolar satarım. şak bir 10 milyar daha" teorisi çöktü .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, Sn Onur, yerine şak bir 100 milyar dolar satarım, felekleri bile şaşar teorisi geldi, uygulandı.

      Sil
    2. Aynı programdaki Özgür Demirtaş gibi finans alanında uzman birisini dinlemeyip, ekonomi yazarlıpı yapan birini dinlemek de ancak bu hükümete yaraşırdı zaten.

      Sil
  4. Ben bunu biraz abartılı buldum.. ;)

    YanıtlaSil
  5. Hocam elinize sağlık, aslında bu durumu hep yazdınız ancak yetkililer tarafından ya okunmadı ya da okunmak istenmedi ki bugün bu denli kötü bir tablo ile karşı karşıyayız. Yazıyı okurken şu aklıma geldi, ülke ekonomisi pimi çekilmiş bomba misali yeni hükümete devredilecek. Ve şuan ki hükümet gitse yeni bir hükümet kurulsa dahi ekonominin istenen düzeye getirilmesi ve istikrar uzun zaman alacak gibi görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve sonrası; eski hükümetin yeniden gelip, düzelen ekonomiyi yeniden batırması döngüsü.
      Rahmetli Erbakan'ın bir lafı vardır, bu ülkede sol; sağın bitirdiği ekonomileri düzeltmekle görevlidir..

      Sil
    2. Selam Sn Sezer,
      Sn Erbakan niye o zaman sola geçmeyip, ısrarla tüm hayatını sağ cennahta geçirmiş?

      Sil
  6. Hocam bir seminerinizde demiştiniz ki "ekonomiye yeni başlayanlar, bütün sorunları bir günde çözeceğini düşünür, öğrendikçe ne kadar karmaşık olduğunu anlar .." her yazınızda teorik bilgilerimin günümüz ekonomisinde ne kadar pasif kaldığını görebiliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de gençken öyle hissederdim. Çalışmaya devam ettikçe kendinizi geliştireceğinize emin olun.

      Sil
  7. Değerlendirmeniz için teşekkürler. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Hocam merhaba,

    Gün itibariyle hala rezerv yoluyla kura müdahale edildiğini düşünüyor musunuz?

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. Sadece 1 kişi ya 1 kişi sayın hocam . Bu kadar gücü bir melekte toplasanız Melek dahi bozulur. çok yazık oldu memleketimize. Bu kadar basit mi bir ülkenin bütün tasarruflarını pervasızca ortak akıl olmadan tek başına keyfi bir şekilde yok etmek oldu bittiye getirmek... Bu halka hesap vermeleri gerekiyor. Tabii toplum değişmedikçe yöneticilerde değişmiyor maalesef ve şimdi bu toplum değişmek için değişim için ne bekliyor merak ediyorum. Bu kadarmı körelttiler bu toplumu? Bunun bedelini bunu yapanlar ödemeli ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kripto imza ile yazan arkadaşları okuyunca, o bir kişinin disiplinle çalışan bir mekanizmada vitrin kuklası olduğunu anlıyorsunuz.

      Onu yetkili tek kişi görmemiz bizim gözlerimizi ve ellerimizi bağlıyor. O gidince düzelecek gibi algı oluşuyor. Yani orada bir kişiyi görmemiz esas körlüğümüz.

      Sil
    2. Kesinlikle katiliyorum. Egitim seviyesi dusuk, dunya gorusu ve kulturu olmayan, zor sartlardan gelmis, biraz da (fazla) zeki birinin eline, kim olursa olsun, guc verirsen, onu kaybetmemek icin ne gerekiyorsa yapar. Populizm, din somurusu, yolsuzluk, kanunsuzluk... bir yerden somra farketmez onun icin.

      Onemli olan toplumun egitim seviyesi yuksek olmali ki rasyonel secimler yapilsin.
      Rezervler de, ekonomi de, dis iliskiler de duzeltilir ama egitime yapilan darbe o kadar buyuk ki, toplumun secimlerini rasyonel yapacagi noktaya iyi ihtimalle 25-30 yil var sanki.

      Sil
    3. Bu millet kendi magna cartasini yapmadığı sürece bu ülke düzelmez, çok beklersiniz.
      Demokrasi bize tepeden aşağıya indi, padişahım çok yaşa diyen biat kültürünü benimsemiş millete demokrasi neymis. Çok bile.
      Avrupa bugünlere gelmek için çok kanlar döktü. Çok acılar çekti. Sen bir günde her şeyin değişeceğine mi inaniyorsun. Sokakta adama soruyorlar neden akp diye, çıkariyor cep telefonlarını gösteriyor. Bu adamla neyi tartışıp konuşabilirsin ki!
      Sadece AKP'nin değil CHP'nin de hatırı sayılır bir yobaz tayfası var. Yarın iktidar değişecek ama insan kalitemiz yerlerde. Mantalitemiz sorunlu.
      5-0 gerideyiz malesef. Skor daha da artmaya devam ediyor.

      Sil
    4. Bravo güzel özet. Ama sanırım demokrasiye inananlar da bu deveyi gütmek yerine pek inandırıcı gelmediği için bu diyardan gitmeyi tercih edecekler

      Sil
  10. Hocam yazı için teşekkürler. İktisat ve ekonomi bilimi ile aram iyi değildir. Yaş itibariyle de çok kriz görmedim. Ancak merak ettiğim bir husus var.

    Son dönemde yazılan çizilenler ile anladığım kadarıyla Türkiye tarihinde ilk defa net rezervler ekside gözüküyor. Bunun olası riskleri neler olabilir?

    Yeni bir kur krizi mi? Ödemeler dengesi krizi vs deniyor mesela bunu daha önce yaşadık mı? Olursa ne olur. Daha başka bir şey mi?

    Kimileri rezervler bu durumda iken IMF ile baş başa kalmak kaçınılmaz diyor. Arjantin örneğine bakıyoruz IMF de çare olmuyor. Bizi ne bekliyor açıkçası.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bekleyen bir şey yok zaten içindeyiz olayın.

      Sil
    2. Zannımca yavaş yavaş ısınan suda kritik eşiği geçmişiz... Biz böylece güle oynaya kaynayacağız, olacağı o!

      Sil
  11. En net açıklama sizden geldi. Teşekkür ederim Mahfi bey....

    YanıtlaSil
  12. Bu konuya açıklık getirdiğiniz için teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
  13. Hocam bu şartlarda tekelcilik hortlarmı?

    YanıtlaSil
  14. Hocam sizce rezervler piyasaya sürülmeseydi kur şimdikinden çok daha yüksek bir seviyede olmaz mıydı? Veya şimdi merkez bankası rezervleri kısa bir süre içinde mesela altı ayda yerine koymaya çalışsa- piyasaya TL sürüp dolar alsa- kur hangi seviyeye çıkar? Dolayısıyla rezervlerin erimesi sanki bir sonuç, sebep değil. Asıl sebepler para politikalarının ötesinde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmazdı. Çünkü rezervleri kullanınca riskler arttı. Risk artışı da kur yükselişini getirdi. Rezervleri kullanmak yerine zamanında faizi artırsak hem rezervler yerli yerinde duracaktı hem de kur buralarda olmayacaktı.

      Sil
    2. Hocam ama faizleri zamanında faizleri arttırsaydık, covidle nasıl baş edebilirdik, parasal genişleme için faizlerin inmesi doğru karar değilmiydi ? Saygılar.

      Sil
  15. Hocam, "Faiz sebebtir" teorisi ongorunumu altinda "ucuza, disariya kaynak transferi ajandamizdir" gercegini yasattilar. Aldandim, tuh! Bilememisiz, yurtdisi guclerine isleri bunlar geyigini yemeye alismis bu halka baska nasil soyleyeceklerdi? "Ey!! Keriz ahali, butun kaynaklari yabancilara peskes cekme karari aldim. Imza. Ihvani musliminin else gecirdigi ilk devletin baskani" bu sekilde demedi de, Faiz sebebtir dedi.. sonuc esittir; zarara angajmanlara bir ilave daha. Check ✔️ dogrultamasinlar.. bende sonra tufan

    YanıtlaSil
  16. 2021 yılsonunda eksi 58,4 milyar dolar ibaresindeki yıl 2021 yerine 2020 olması gerekli gibi.

    YanıtlaSil
  17. Rezervlerin eritilmeme imkanı var mıydı? Borç var, ödenecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülke 20 yıldır cari açık veriyor ama rezerv hiç böyle erimedi. Demek ki imkan var.

      Sil
  18. Aslında sizin okuyucularınız olan biz "Rezerv Meselesi" ve "2020’yi Eksi 41 milyar Dolar Rezervle Tamamladık" gibi yazılarınızla bu konuyu çoktandır gayet iyi bilmekteydik. Bu yüzden Merkez Bankası'yla Hazine'nin yaptığı protokolün açığa vurulmuş olması dışında bizim için bilinmeyen pek bir şey yok.
    Her şey için tekrar teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  19. İsviçrenin bankacılık sistemi diğer ülkelere göre farklı mı hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genel olarak değil. Ama eskiliği ve sır saklaması nedeniyle çok güvenilir bulunuyor.

      Sil
    2. Selam Sn Mavi,
      Bankacılık, çok eski bir meslektir. Çift taraflı muhasebe kayıtlarını iyi bilirseniz, temel mantığı çok basit matematiğe dayanan bir yapısı vardır.

      Banka - MB - Hazine ilişkisini inceleyiniz. İsviçre, bağımsız yönetilen, büyük hissesi kanton bankalarına ait olan bir yapıdadır.

      İsviçre MB ile yerel bankalar arasında son 100 yıldır çok güzel çalışan bir sistem vardır. Öncesinde bankalar arası ilişkileri güvene dayalı idi. MB güvenin resmileştirilmiş hali oldu, 1907 de şimdiki yapısını aldı.

      Yabancı para rezervi tutan yerel banklar, dış yatırımların çokluğu, yerel bankalar ile mb uyumu üst düzeydedir, çok güvenilir bir yapı sunar.

      Çoğu MB aksine, borsa hisselerine de yatırımlar yapmıştır, global ölçekte büyük firmalarda pay sahibi bir bankadır.

      HWEke98#B812L3zM

      Sil
  20. Hocam, elinize sağlık. Yalnız, yazınızın başlangıç kısımlarında bir yerde geçen "2021 yılsonunda eksi 58,4 milyar dolar" ifadesindeki yıl, 2020 olarak düzeltilirse daha doğru olur.

    YanıtlaSil
  21. Hocam Merhaba,

    Öncelikle bu konuda yazılmış, şuana kadar gördüğüm en kapsamlı yazıyı yazdığınız için teşekkür ediyorum.

    Bir sorumda Rezervlerin zor durumda kullanılacak olması ve ülkenin ödeme gücünde sorun olmadığını göstermesi nedeniyle CDS'yi de doğrudan etkilemesini bekliyorum. (Tabiki başlı başına tek faktör değil ama bence önemli sonuçta hangi banka emaneten verilmiş parayı bile harcayan (!) birine borç verir)

    http://www.worldgovernmentbonds.com/cds-historical-data/turkey/5-years/

    Ancak sitesinden baktığımda 2019 Nisan'ında 431 olan CDS bugün 410. Mayıs 2020'da 600'leri görmüşlüğü Şubat 2020'de 200'leri görmüşlüğü var. Ben bağlantıda bir hata mı yapıyorum ? Siz bu durumu nasıl yorumluyorsunuz ?

    YanıtlaSil
  22. Bence bu konu bu kadar basit değil.

    2020 Mayıs'la beraber geçen 3 ayda kur neredeyse sabit tutuldu. Bu faiz-enflasyon ispatı vs. gibi yüzeysel açıklanacak bir konu değil. Burada belli ki birilerine küfeyi doldurmak için bir süre tanındı.

    Kamuoyu önünde ne denirse densin, bunlar milyar dolarlarla iş yapan insanlar. Neyin ne olduğunu, faizin enflasyonun ne olduğunu çok iyi biliyorlar. Adam McKinsey&Co'yu devlete danışman yapacaktı, tepki geldi diye kendi çalışmıyor mu sanıyorsunuz? Burada açıktan bir adam kayırma, halkın vergileriyle kendi adamlarını kurtarma operasyonu var. Belki sadece kendi adamları faydalanmadı doğrudur ama belli ki daha sonra oluşacak dalgalanmalardan en çok onları haberi vardı.

    Olağan şüpheliler döviz borçlularıdır:
    - Bankalar finans kuruluşları
    - 5'li ve +1'leri Reform'cu müteahhit grupları

    Özellikle kamu garantili yurt dışı kredileri ile borçlanmış bu inşaat firmalarının kurtarılması en olası senaryo gibi görünüyor. Bu inşaat şirketleri 'batmış' olsa sahip oldukları havaalanları, yollar, köprüler, hastaneler kamuya geçecekti, halkın olacaktı, insanların gündelik yaşamları için gerekli olan şeylerden dolayı sömürülmesi son bulacaktı. Ancak şimdi halkın parasıyla onların olmaya devam ediyor.

    Birisine her şeyi yapma hakkı verir, denetleme mekanizmalarını ortadan kaldırıp, o kişinin her terörist dediğine saldırıp, 'oh olsun der', hayatlarını riske edenlere 'allahın kerizi bizmişiz' dedirtirseniz, olacağı budur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu da düşündüğümü doğruluyor, açığa satış yapılmış. (Gece yarısı operasyonlarına bile gerek duymadan. )

      Sil
  23. Hocam bu işler nasıl işler?

    YanıtlaSil
  24. Sayın Eğilmez, Merkez Bankamızdaki Döviz hesaplarımızda büyük kayıplar, belirsizlikler olduğu ortada. Ancak bunların ortaya çıkarılmasını beklemek hayal bile edilemez. Daha önceki önemli olaylardan;
    Başbakan'ın Üniversite diploması hala ortaya çıkartılamadı,
    İzmir'de Cami Minarelerinden müzik yayınlarını yapanlar ortaya çıkarılamadı ,
    Bu örnekler ortaya çıkarılamamış iken, 128 Milyar doların ortaya çıkarılmasını beklemek çok saflıktır.

    YanıtlaSil
  25. Mükemmel özetlemişsiniz Hocam.

    Merkez Bankası'nın bu döviz satışlarını yayınlaması ve öncesinde ihaleye çıkması bir tercih midir yoksa hukuki bir zorunluluk mudur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Eskiden zorunluluktu sonradan işler karıştı.

      Sil
  26. Hocam birçok yerli yatırımcının kripto paraya yatırım yapmasının bu döviz kaybında etkili olduğu söyleniyor ne dersiniz?birde bunların(bitcoin) dahil global bir saadet 'blok' zinciri olduğu görüşüne ne dersiniz?birde benim kişisel fikrim yabancıların rte(risk)algısı ekonomideki batmanın enbüyük sebebi zira bir seçim olsa chp-ip koalisyonu gelse,1-2hafta içinde türkiye cds 400lerden 100ün altına iner(yunanisyan 80-90 seviyesinde)faizler yine %18 lerden 1-2 hafta için tek hanelere iner dövizde okadar dramatik olmasa da %20-25 lik düşüş benzer oranda borsada da yükseliş görürüz..O zaman ilk 1sene yapısal reform dahil hiçbirşey yapılmasa bile ülke nefes alır,bu benim kişisel görüşüm tabiki..ancak asıl şaşırdıgım aynı prim 2002de mevcut kişiye de verilmişti :)

    YanıtlaSil
  27. Elinize sağlık. 2010 yılında 60 milyar dolar net döviz rezervi vardı. Şimdi -60 milyar dolar açığımız var.

    YanıtlaSil
  28. Bu demek oluyor ki bu sıkıntı Cumhurbaşkanının damadı Berat Albayrak'ın hazine ve maliye bakanı olduğu dönemde ortaya çıkıyor ve bunun sorumlusu kim yine yönetim yapamayacağı bir işin başına neden getiriliyor ki bir insan formalite icabı bulunduğundan görevi için yetersiz olduğundan yetkilerini doğru kullanamadı ve ceremesini yine halk çekiyor 👏🏼

    YanıtlaSil
  29. Merhabalar Mahfi Bey, yazının ilk paragrafında "2021 yılsonunda eksi 58,4 milyar dolar olan rezervler 9 Nisan 2021’de eksi 60,6 milyar dolar olduğuna göre rezervlerdeki azalma 2021 yılında durmamış, artmaya devam etmiş görünüyor." cümlesindeki ilk 2021 tarihi 2020 olmalı.

    YanıtlaSil
  30. Uzaya gidebilecek miyiz 21.yyda?
    Pasaportumuzu cebimize atip ne zaman Avrupaya vizesiz gidebilecegiz

    YanıtlaSil
  31. bunlar işi layık olana vermemekten oluyor, ama üzülmüyorum çünkü herşey kayıt altında ayrıca sadece bu blogda bile ülkeyi kalkındırabilecek, TL'yi değerlendirecek birikimi görebiliyoruz

    YanıtlaSil
  32. Yazıdan şunu anladım.

    Albayrak: Allah sonumuzu hayretsin.
    Ağbal: Rabbim hepimizin hakkında hayırlısını nasip eylesin.
    Eğilmez: Allah beterinden korusun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben : Keşke olsa da bu duaları kabul etse.

      (Neyse dindar arkadaşların Ramazan günü kalbini kırmayım, onların hoşuna gidecek şunu yazalım : Allah bu işlere karışmaz: Koskoca Allah olucak, milyarlarca yıllık kainatın, sayısız büyüklükteki galaksi ve yıldızları arasında hayatlarınızı sizin istediğinize göre yönlendirecek? Size yapmış yapacağını, daha ne yapsın? Size akıl vermiş, yetki vermiş, kendince beni işlerinize karıştırmayın demiş.)

      Afganistan'da çok bebek, küçük çocuk böğüre böğüre can verdiler. Yıllar sonra bile rüyalarıma giren tek şey budur. Olsaydı, ne kendim ne yetişkinler için bir şey isterdim, masum bebelerin canlarını acıtmadan almasını isterdim. Dediğim gibi, yeryüzündeki işlere karışmıyor, kesin bilgi.

      tFPt7tb&H9*4GY5x

      Sil
  33. Hocam net rezerv + 20 milyar dolarken bu 20 milyar doları sattılar diyelim sonra kasada olmayan dövizi nasıl sattılar. Önce piyasadan 60 milyar dolar borç alıp sonra yine bu parayı piyasaya geri mi sattılar. Ben orayı pek anlamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Brüt rezervi sattılar. İçinde emanet dövizler vardı.

      Sil
    2. Selam Spartacus,
      Olmayan döviz için şunu yaptılar : Diğer kurumlardan döviz ile TL swap yaptılar. Dövizi (borç gibi) aldı sattı, bir daha swap aldı sattı, bir daha swap aldı sattı...

      Sil
    3. Merhaba Anonim 19:11
      Hocamın söylediği doğrudur büyük ihtimal. Sizin dediğiniz gibi olsa piyasadan döviz çekildiğinde dövizin fiyatı yükselir yapılan işlemin bir anlamı kalmazdı.

      Sil
    4. Swap al sat, Swap al sat. Tam bir saadet zinciri olmuş.

      Sil
    5. Selam Spartacus,
      Swap işleminde, iki taraf uzlaştıkları fiyattan döviz ve TL yi birbirlerine paslıyorlar. Piyasadaki diğer oyuncular işin içine girmediği için, döviz fiyatına etkisi olmaz.

      Sil
  34. Hocam merhaba,

    Yazı için elinize sağlık. Yapılanlardan anlaşılan, faiz yerine döviz satarak kur kontrol edilmeye çalışılmış. İki sorum var, birincisi kanunen Merkez bankası zor zamanlarda emanet olarak kendisine bırakılan döviz rezervlerini satabilir mi ? İkincisi, 128 Milyar dolar hesabını nasıl yaptığınızı anlamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ olun. Satabilir ama kısa zamanda yerine koyamazsa riskler artar. son bir yılda 76,5 milyar rezervlerden kullanım var. 208'e kadar giderseniz miktar artıyor. Ayrıca rezervler dışından da kullanımlar var. Mesela kamu bankalarının dövizleriyle de müdahale edilmiş.

      Sil
  35. Kerem İNANIR19 Nisan 2021 15:44

    Heba edilen döviz rezervleri, yıllarca ödemek zorunda kalacağımız borçlar. Sonra da 128 nerede diye sorunca yok vatan haini, yok linç kampanyası diye hikaye uyduruyorlar :((
    Bu kadar bilinçsizce yapılan işlemleri görünce inanmak gelmiyor içimden ama gerçekten yapmışlar. Sonucu ne olmuş koca bir sıfır hatta eksi üstüne eksi :((
    Sizi seviyoruz hocam, sevgiler 🤗

    YanıtlaSil
  36. ağlamaklı gözlerle okudum hocam. Toparlanmak çok zaman alacak çook

    YanıtlaSil
  37. Mahfi bey ! Ekonomi sadece ekonomiden ibaret değildir. Dini , siyasi , piskolojik, sosyolojik, felsefi , coğrafi boyutlarının olduğunu siz iyi bilirsiniz. Bu yüzden mesele sadece ekonomik argümanlara indirgenemez. Yani bu böyle olduysa bu adamlar ekonomiden anlamıyor demek biraz safça ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben öyle bir şey demedim. Sadece faiz sebep değil sonuçtur dedim. Bu da zaten artık kanıtlandı diye düşünüyorum.

      Sil
  38. Kısaca bize de "Allahım olmayan aklımıza mukayet ol" demek kalıyor. Her zaman oldugu gibi yine icraat merciinde olanlara hic bir sorumluluk duşmuyor. Uzun zamandır tereddut ediyordum ama artık ortalama IQ muzun cok dusuk olduguna eminim. Halimiz sadece bilgisizlik . cahillik , dini hassasiyetlerle izah edilemez

    YanıtlaSil
  39. Elinize sağlık çok güzel özetlemişsiniz

    YanıtlaSil
  40. Kullanilmasaydi şu an kur ne olurdu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhtemelen daha düşük bir yerde olurdu. Çünkü rezervleri bitirdiğiniz zaman riskiniz artıyor, riskiniz artınca da kur yükseliyor.

      Sil
  41. Hocam öncelikle emeğinize sağlık. Dediğiniz gibi bu 128 milyar meselesi çok ciddidir. Türkiye ekonomisi dış finansmana bağımlıdır. Cari açık vermeden büyüyemez. Türkiye cari açığını 2018 yılına kadar ağırlıklı olarak doğrudan yatırımlar ve portföy yatırımları ile finanse ediyordu. ancak 2018 kur şoku sonrasında modus operandi değişikliğine gidildi. sıcak paraya çıkışta kur garantisi, swap ile dış borç çevirme vs gibi bir takım sıradışı yöntemler denendi. Ancak bunlar yeterli olamadı. Bu nedenle, kuru belirli bir seviyede tutmak için rezervler eritilmeye başlandı. Tabii kura suni müdahale gelince, DTH’lar da artmaya başladı. DTH ların seviyesinin sistemdeki toplam mevduata göre oranı sistemik riskler açısından özellikle yabancı yatırımcılar tarafından izlenir. belirli rasyolara göre değerlendirmeler yapılır. kredi derecelendirme kuruluşları buna göre raporlar yayımlar. en basitinden, DTH oranı artarken, özkaynakların da aynı oranda artması gerekir. tabii bu artış enflasyonist baskı yapmayacak şekilde dengelenmelidir.

    Ancak, gelinen noktada elimizde yüksek dolarizasyon, devasa bir kamu açık pozisyonu ve yüksek faiz var. Öte yandan 1 yıl içerisinde dış borç servisi ve cari açık fonlanması için yaklaşık 220 milyar dolar paraya ihtiyacımız var. Asimetrik riskler daha önce olmadığı kadar yüksek.

    Öte yandan, muhalefetin bu meseleyi sunumunda temel bir hata var. bu paranın iktidar tarafından çalınmış olduğu şeklinde bir algıya oynuyor muhalefet. iktidarda biz bu parayı çalmadık, gerektiği için kullandık diyor ki aslında yanlış da sayılmaz.. oysa işin özü, ortada ödemeler dengesi krizine kadar gidebilecek bir yanlış para ve rezerv politikası uygulaması var. muhalefet buna vurgu yapmalı. Mesela, önümüzdeki kış evleri sobayla ısıtmak zorunda kalabilirsiniz, dışarıdan ilaç alamayabiliriz gibi söylemlerle bu yanlışa dikkat çekilebilir..gerekirse, daha açık da konuşulabilir bazı şeyler..muhalefet bunun için var..

    xyz..

    YanıtlaSil
  42. Degerli bilgilriniz tesekkurler. 2021 yıl sonu itibariyle...
    2020 mi olmalıydı.

    YanıtlaSil
  43. Hocam rezervler nasil geri yerine konulabilir konulu bir makale ile de bizleri aydinlatirsaniz cok mutlu olurum. Saygilarimla saglikli gunler dilerim

    YanıtlaSil
  44. Değerli hocam, biz eğitimli ve laik kesim, söylediklerinizi anlıyoruz da, esas anlaması gerekenlere bunu nasıl anlatacağız, mesele orada.
    Bu yazdıklarınızı, onların anlaması aylar , yıllar sürer. Anlayanlar da, zaten anlasalar da fikirlerini ( fikir denirse !) değiştirmemekte direnenler.

    YanıtlaSil
  45. Hocam net ve öz şekilde anlatmışsınız.. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  46. Akıl ve bilimden uzak ideolojik uygulamalar...

    YanıtlaSil
  47. Hocam ! Bu yazdıklarınızı yazılarınızı ve konuyu takip edenler olarak biliyoruz zaten. Asıl merak ettiğim "irrasyonel yaklaşımlarımızın faturasını ödemeye devam edeceğiz." cümlesi ? Bizi daha neler bekliyor ola? 6. sınıfa giden oğlum kumbarasındaki parayı dolara çevirmemi istedi. TL hakkında ki sözleri zoruma gittiği için kurun bazen yükseldiği bazen düştüğünü söyledim güldü "hikaye bunlar sen de biliyorsun" dedi. Çok şaşırdım. İnternetten dolar takibi mı yapıyor anlamadım. İşin garibi dolardan TL ye geçmiştim tekrar dolara geçmek için fırsat kolluyorum ama çocuğun aklına uyusam da hemen mı geçsem 😁

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlkokuldaki oğlunuz bunu dediğine göre bizi iyi şeyler beklemiyor demektir.

      Sil
    2. 6. sınıf ortaokul oluyor:) 4+4+4 e geçtik ya malum

      Sil
    3. Z kuşağı durdurulamaz şekilde ve bilinçli olarak geliyor.

      Sil
    4. Hocam, ben İç Anadolu'da büyüdüm. 1990-1996 arasında, İlkokul, ortaokul da bayram harçlığı, cep harçlığı alır, fazlasına kuyumculardan döviz alırdık. Ben, dolara göre daha fazla verdikleri için Alman markı alırdım.

      Lisede iken portföye çeyrek altını da eklemiştim. Paraları evde bir kutu yapmıştım, ona koyardım. Kutuya bir saman kağıt-kalem koymuştum. Tarih, harçlığım ve kaç liraya altın, mark aldığım yazılı idi.

      Özetle hocam, bizim çocuklar çekirdekten yetişiyorlar.

      Sil
  48. Mahfi Bey, Benim ekonomi bilgim çok iyi değil, ekonomiyi sizlerin gibi basit anlatan kişilerden okuyup daha iyi anlamaya çalışıyorum. İnsan psikolojisinden biraz anlarım ama burada anlamadığım bir durum var. Faiz sebep midir sonuç mudur gibi aslında sizin de anlatımınızla 2x2=4 gibi en temel basit bir ekonomi ilkesi konusunda bile 21. yüzyılda bunu tartışıyor ya da ülke yönetiminde en üst düzeyde bunun anlatılamıyor ya da ikna edilemiyor olmasını aklım almıyor, gerçekten sizce sebep ne olabilir? Gerçekten merak ettiğim için soruyorum. Diğer bazı konularda düşünce farklılığı olmasını anlayabiliyorum örneğin daha kompleks iktisat problemlerinde, iki teknik direktörün taktiğinde ama burada denklem çok basit ve herkesin kabul ettiği şeyin tersine inanılmasına (eğer öyle düşünülüyorsa) hangi etken/motivasyon sebep olabilir? Dediğim gibi herşeyi anlayabiliyorum, düşünce yapısını analiz etmeye çalışıyorum (örneğin biri düşünce özgürlüğü diyebilir diğer kişi hakaret veya biri terörist diyebilir diğer kişi onu terörist görmeyebilir) ama buradaki en temel yaklaşımın tersine inanılması motivasyonu nedir sizce, ben çözebilmiş değilim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz kendi çağdaş görüşlerimizle değerlendiriyoruz olayları. Herkes aynı düşüncede değil.

      Sil
  49. Ümit KOTANOĞLU19 Nisan 2021 18:37

    Sade vr objektif anlatiminiz için teşekkürler

    YanıtlaSil
  50. Merhaba hocam ; zor zamanlarda rezervlerin satışından bahsettiniz bu pandemi sürecinde rezerv satışı ve faiz indirimi olmamış olsaydı durum ne olurdu? (Tüm iyi niyetim ile rezervlerin zor zamanda satıldığı varsayımı altında soruyorum).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunlar olmasaydı kur çok daha düşük düzeyde olurdu. Çünkü rezervleri tükettiğiniz zaman riskler artıyor ve yabancılar çıkıyor. O zaman da kur yükseliyor ardından faizi daha da yükseltmeniz gerekiyor.

      Sil
  51. Değerlendirme bölümünüz biraz eksik kalmış gibi üstat.

    Eritilen rezervler açıkça MB'de gösterilmemeli mi ?
    Eritilen rezervler usule uygun mu ? Nasıl olmalıydı.
    Eritilen rezervler hangi fiyatlamadan eritildi.
    Bu yöntem Dalgalı Kur rejimine aykırı değil mi ?

    YanıtlaSil
  52. Size yakıştığı gibi yazmışınız hocam.Bir teori inadı için milyarlarca doların heba edildiğini iddia ediyorsunuz. Ve bundan kesinlikle eminsiniz. Alkışlıyor muhalefet partililer sizi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimin alkışladığı önemli değil. Muhtemelen iktidar partilerinin üyelerinden de alkışlayanlar vardır. Ama dediğim gibi kimin alkışladığı ya da alkışlamadığı önemli değil. Önemli olan gerçekleri yazmak ve konuşmak.

      Sil
  53. Sn Eğilmez, bu konuyu en ıyı açıklayabileceklerden birisiniz. Kısa, net, ve herkesin kolayca anlayabileceği biçimde anlatmışsınız. Umarım ilgililer de okurlar ve de anlarlar. Yüreğinize ve ellerinize sağlık, İyi ki sizler gibi ekonomistlerimiz var.. . Teşekkürlerimle.

    YanıtlaSil
  54. Bu görevin neden hazineye bırakıldığı ap açık bellidir Mahfi Bey, siz de bilirsiniz ki, bankalarda her işlem kayıt altındadır. Kaydetmeden 1 usd islem dahi yapamazsınız. Ve yine siz de bilirsiniz ki dolandırıcılar yaptıkları işlemin özünü gizlemek için parayı o hesaptan bu hesaba, su hesaptan o hesaba döndürürler. Bu tamamen olayın akibetinin sorgulanamamasi icin yapılmış bir hamledir. Hazine perde olarak kullanılmıştır. Beyninden zeka fışkıran tipler bunlar. Aaa bak boyle de oluyor...serefsizler

    YanıtlaSil
  55. Hocam 128 milyar dolar hesabında hangi iki spesifik dönemi karşılaştırıp buluyorlar analitik bilançoda?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhtemelen Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı yaptığı dönemi alıyorlar.

      Sil
  56. Benim önerim, rezervleri yerine koymak için Sn Şeyma Subaşı'nın acilen MB başkanı yapılmasıdır.

    Mısır kökenli milyarder yeni sevgilisi, özel jet bulamayınca, tarifeli bir uçağın tüm biletlerini satın alıp sevdiklerini uçurmuştur. Sn Subaşı, milyarder bulma yeteneği ile hem yatırım alanında, hem MB rezervleri alanında ülkemize nefes aldıracaktır.

    Kendisine buradan tebriklerimi iletiyorum.

    Not: İroni filan yapmıyorum, elinizi vicdanınıza koyun, Şeyma Subaşı 1. MB ve Hazine yönetiminde olsa bu kadar dövizi satar mıydı? 2. Benim kanaatim, mevcut iktidardan daha fazla dış yatırım çekerdi. 3. Hiç bir şey yapmasaydı bile daha iyi olurduk. 4. En azından, ben bu işlerden anlamam deyip işi bilen bir kaç kişi bir kaç saat bile olsa dinler, ona göre karar alırdı.
    5. İkinci favorim de Sn Yıldız Tilbe, o da ilk 4 maddeyi mevcut iktidardan daha iyi yapardı.

    Not2. Şeyma Subaşı hiç bir şey bilmese bile Twitter da ekonomi hocası yazsa Mahfi hoca çıkıyor, twitterdan öneri almak için iki DM atsa, rezervleri kurtarırdık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seyma Subasi Internet’te senin gibi hakkinda atip tutanlara tazminat davasi acsa zaten milyarder olur.
      Dua edin de sizi ugrasmaya deger bulmuyor.

      Ne meraklisiniz milletin ozeline, guya begenmezler ama takip etmeden de yapamazlar. Ne acaip insanlarsiniz, kiskancliginiz bile iki yuzlu. O kadinin yoresine bile yaklasamayacak zavallilar ahlak bekciligine soyunuyorlar.

      Sil
    2. Okadının yöresine bile yaklaşamayacak zavallılar. Ne talihsiz cümle,sakat bakış açısı.

      Sil
    3. Anonim20 Nisan 2021 12:04,
      Yukardaki yorumda ne hakaret gördünüz?

      Çok merak ettim, ben okudum, gazeteci kimliğim ile ve hukuk geçmişim ile okudum, Sn Şeyma Subaşı ve kitlesi eleştirel olarak kullanılarak, ülkenin yönetimindeki tüm insanlar ile dalga geçilmiş.

      Yani ben desem ki;
      Eşşeği koydum saraya,
      Höykürüp anırdı ortaya,
      128 milyar tutmuş samanı,
      Verenin de avradını ...

      Burada hakaret ne bulursunuz?

      Sil
  57. Millet yorumları patlatmış hocam, bu konu en hızlı yorum alan yazılarınızdan.
    Bu paralar giderken yazdıklarınızı biliyorum, hiç biri bu kadar yorum çekmediydi.
    Şimdi para gitti, yorumlar geldi.

    Çocukluğumda köylülerden çok dinlerdim, Su akaaar Türk bakaaar diye bir lafları vardı.

    Servet giderken baktılar,
    Bakmakla yetinmeyip bir de serveti götürenlere destek verdiler,
    Destek vermek de yetmedi milletin varlığına sahip çıkanları da dışladılar,
    Dışlananlar kaç kere dedi, bu insanlarınıza sahip çıkın, onlar sizi koruyor milli servetinize sahip çıkıyor, bunları kaybederseniz bir daha böyle insanlar bulamazsınız,
    Yok dediler bunlar haindir,
    Hayatı FETÖ ile mücadele ile geçen kaç bin tane temiz insana terörist damgası vurdular,
    (Herkes öyle hapse tıkılan Genel Kurmay Başkanı gibi şanslı veya meşhur değil ki?)
    Kaç tane düzgün insan iş bulamadı, varlıklarını satıp ülke değiştirdi,

    Şimdi para yok, diyorlar ki bu para nerede?

    Bize ne? Senin paran değil mi? Git ara bul nerdeyse!
    Benim için magazinden öte bir şey değil bu konu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben bunları başından beri dile getirdim. O zaman bu kadar ilgi çekmedi.

      Sil
    2. Hocam, bazıları da size duydukları saygıdan dilleri döndükçe, sizin bloğunuz dışında yazmadılar.

      19:48 in yorumunda yazdığı gibi "Magazin" konusudur, daha önce başka yerlerde de yapıldı, bilinen bir şey.

      Olay, geriye doğru gittiğinizde, kayıp bakan işleri organize etmiş, ondan önce MB-Hazine-Kamu bankaları üçgenindeki yasal protokoller yazılmış, öncesinde ülke yönetimini - daha önemlisi ülke yönetimi dinlemez ise sizler aracılığı ile kamunun kulağına fısıldayacak bürokratlar temizlenmiş, onun öncesinde o bürokratların güvenle görevlerini yapmalarını sağlayan kozmik oda personeli temizlenmiş, öncesinde ...

      Öncesi herkesin malumu, sonrasını bir varsayım olarak yazalım.

      Kamu bankaları insiyatifi ile kim olduğu bilinmeyen, belki yurtdışındaki yeni hayatı hazır olan kişiler, dövizleri gerçek firmalara aktarmıştır. Dövizlerin hepsinin aktarılmasına gerek yoktur, bir miktarının aktarılması yeterlidir. Bu özel firmalar kime aittir? Sahiplikleri yurtdışı firmalar olabilir. O yurt dışı firmaların Batı sisteminde terör tanımlı organizasyonlar ile alakaları nedir?

      Günün sonunda bu işler, kamu eliyle terör finansmanı amacıyla, yoruma mahal vermeyen somut deliller ile de ispatlanabilir. Hadi yuvarlak konuşalım, olur demeyelim de olabilir diyelim.

      Başka bir kullanım alanı da çıkabilir. Diyelim, bir ailenin! Suriye kuzeyinde petrol işi var. Tırlar, petrol depolama tesisleri, gemileri, bunların güvenliğini sağlayan özel silahlı ordusu da olabilir. Atıyorum, Ruslar ile aile anlaşamadığında Ruslar iki de bir ailenin varlıklarını bombalıyor olabilir. O ailenin de şirketleri olamaz mı döviz alan?

      Paranın sahibi uyarılmıştır, iş magazin olmuştur. Bizim ilgimiz kalmamıştır. Her şey çok berrak ve açıktır. Dünyada her yerde olan, alelade vakalardan bir tanesidir.

      Vfy&J5#x61Bjr0aF

      Sil
  58. Elinize, aklınıza sağlık Hocam. Çok net anlatmışsınız, teşekkrü ederiz.
    Faiz, kur, borçlanma, vergi oranı vb.bunların hepsi ekonomi yönetiminin araçları değil mi Hocam? Eğer öyle ise kısır döngüden çıkmak için asıl yapılması gereken üç şey neler olmalı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ olun. Bu yönetimle bu düşünce yapısıyla bu döngüden çıkmanın imkânı yok gibi görünüyor.

      Sil
  59. Hocam yazi icin teşekkürler. Bu şekilde yanlışlar yapilmaya devam ederse sonuc nereye varacak? Bu konuda bir öngörü yada tahmininiz varmi? Duzelmesi icin umut ediyorum ama arka akaya yapilan yanlis politikilar umutlarimizi azaltiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonuç, Arcantin, Venezüela.

      Sil
    2. Bunlar yanlış değil. Yanlış olsa doğruya geçince iş düzelir. Bunlar takıntı (obsession.) Takıntılardan kurtulmak öyle kolay değil.

      Sil
  60. Hocam borclarimizi odemek icin yapacagimiz yeni borclanmalarin yuksek maliyeti, doviz satisi ile alisi arasindaki kur farki, kaybolan guven derken bu hatanin bedeli gercekten agir olacak!
    Arac vergileri ve kurumlar vergisi artislari ile basladik odemeye...

    YanıtlaSil
  61. Hocam rezerv kullanımı için örnek verir misiniz, nasıl kullanıldığı hakkında?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek çok şekli var. Burada konu edilen şekli piyasada kurların yükselmesini önlemek için piyasaya döviz satarak dövizi bollaştırıp kuru düşürme çabası.

      Sil
  62. Aslında şu anda sorulan 128 milyar dolar nerede? sorusunun cevabını herkes biliyor ama sadece yetkili konumdakilerin ağzından bu itirafın gelmesi isteniyor.

    YanıtlaSil
  63. Hocam TCMB döviz yönetimi konusundaki görevini 2017'de Hazine’ye bıraktıysa, burada sorulması gereken bir diğer soru da, "MB'nın bağımsız olduğunu 2017'den sonra da neden söylemeye devam ettiniz?" değil midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar çok söylenecek şey var ki. Haklısınız bu da birisi tabii.

      Sil
  64. Son 15ayın 13u pandemi süreci Devletin vergi toplayamayip üstüne para dağıttığı ayrıca ekonomiyi canlandırmak için inanılmaz konut kredisi dağıttığı turizmin dip yapıp cari açığın uçtuğu üstüne yüklü bir borç ödemesinin yapıldığı bir yıldı Dediğiniz gibi faiz sebep enflasyon sonuç için rezerv tukenseydi 2018 Trump krizinden 2019sonuna bu tablo ortaya çıkardı Sizden daha objektif yazılar bekliyoruz Hocam. İnsanların objektifligi bırakıp kendi siyasi fikriyle olayları yorumlaması artık mide bulandırıcı düzeyde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de insanımız kadir kıymet bilmiyor kardeşim. Devlet daha ne yapsın? O kadar insana maaş ver, salgın ile uğraş, akdenizde tüm avrupaya kafa tut, rusyaya suriyede elense çek, yunan ile atış, amerikayla sürtüş. Güçlü devletiz çok şükür, başka iktidar olsa ülke elden giderdi.

      Sil
    2. Ya okuduğunuzu anlamıyorsunuz ya da çıkarınız olduğundan anlamıyormuş gibi yapıyorsunuz.

      Sil
    3. Canikli açıklamasinda diyor ki üretimi ekonomiyi baltalamamak için düşük faiz politikası uyguladık rezervi harcadık Bunu yapmasaydik kitlesel iflaslar olabilir geridonulemez ekonomik bozulmalar meydana gelirdi 2020 Büyümeyle geçtiğine göre plan tutmuş Rezerv harcanmayip iflaslar yasansaydi hükümet niye müdahale etmiyor denecekti 2020 pandemi nedeniyle zor bir yıldı Amaç da devletlere iflas bayrağı çektirmek büyük sifirlamayi hayata geçirmekti Durum böyleyken bu kadar acımasız eleştirmek fazla art niyetli

      Sil
  65. Hocam peki bu dolarlar tekrar nasıl yerine konacak,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orasını ne siz sorun ne de ben yanıtlayayım.

      Sil
    2. Hocam 128 milyar dolar kac yilda birikimis peki?

      Sil
    3. 100 yıl daha gerekiyor..

      Sil
    4. Bunlar geldiginde MB elinde 21-25 arasinda oynayan bir dolar rezervi vardi 2003 baslarinda.

      Hatta o donemler neredeyse her ay MB aciklar doviz rezervelerini ona gore de bir cok ekonomist ekonomik yorumlar yapardi. Cunku Turkiyenin IMF programi ve MB bankasinin ozerkligi doviz kurunun istikrari enflasyon bu rezervlere bu rezervlerin korunmasina cogalmasina bagliydi. Bu durum her an bisey olacak doviz cikacak rezervler eriyecek korkusuyla asagi yukari 2004 yilinin bahar aylarina kadar boyle gitti. Ancak o donem araliginda da MBnin rezervleri neredeyse geometrik olarak artti birikti. Daha sonralari da Artik bu konular uzerinden ekonomi yorumlari yapilmaz oldu zaten gerek de kalmamisti. Cunku; TRde MB ozerkligine devam ediyor enflasyon dusuyor doviz kuru istikrarini saglamis Butce disiplini saglaniyor IMF programi da devam ediyordu dahasi AB iliskileri dogrudan dolayli yabanci yatirimda geliyordu.
      Taki yakin zamana kadar MB rezervleri konusulmaz oldu.
      Yani basit bir hesapla 128den 25i cikardigimizda demek ki MBnin 16 yilda 103 milyar biriktirdigi ortada demek ki tekrar yerine koymak icin bir o kadar daha yil lazim desek fazla abartiya kacmaz.

      Sil
  66. Hocam sizin yazılarınızla döviz meselesinin bu şekilde olduğunu biliyorduk. Ama Hocam aklıma takılan soru şu, bu dövizlerin hükümet kanadından kişilere satılma olasılığı var mı yoksa döviz satım ihaleleri objektif şekilde mi yapılıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Döviz satım ihaleleri epey zamandır yapılmıyor, doğrudan satış yapılıyor. Döviz satışının kime yapıldığı resmen açıklanmadığı sürece bu konuda konuşmak dedikodu olur.

      Sil
  67. Hocam peki bizim yapabileceğimiz bir şey var mı?

    YanıtlaSil
  68. Koskoca bakanlar açıklama yaptılar, ortada kaybolan kaynak yok diye.
    dolar satılmış TL alınmış, karşılığında TL var. Günü gelince, doları tekrar alırlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kaçtan sattınız kaçtan alacaksınız?

      Sil
    2. Kendi firmasından kendi bakanlığına 9 milyonluk mal satan koskoca bakanlardan mı bahsediyoruz?

      ANKA’nın haberine göre Öztunç şunları kaydetti: “Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a iki gündür bir soru soruyorum. Kendi şirketinizden kendi bakanlığınıza 9 milyon liralık dezenfektan sattınız mı satmadınız mı? İki gündür soruyorum. Sayın bakandan cevap yok.”

      Sil
    3. Riskler düşerse kur da düşer. Kur düşerse TCMB düşük kurdan döviz alabilir. Bu iktidar artık kendisi risk haline geldi. Anlayabilene..

      Sil
  69. Mahfi hocam,

    Bir sorum var. Bir merkez bankası para bastığı zaman enflasyona sebep oluyor ve ihtiyacı olduğunda basmak durumunda. Peki bu durum geçtiğinde bastığı parayı çekmek için yapabileceği şeyler nelerdir?
    Aslında kafama takılan şey para basmanın tek yönlü olup olmadığı. Bu para birimlerinin enflasyona mahkum mu oluyor.

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merkez Bankası açık piyasa işlemleriyle parayı piyasadan çekebilir. Elindeki tahvil ve senetleri satarak piyasadaki fazla likiditeyi çeker. Likidite sıkıntısı olduğunda da tersini yapar.

      Sil
  70. Keşke bir gün, sizin gibi bilgili ve bilimsel gerçeklerle hareket eden biri ekonomi bakanı olsa. Şu ülke, hiç olmazsa bir kaç dönem, sadece olması gerekenleri yapan yöneticiler tarafından yönetilebilse..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle bir şey olsa benim görevde kalmam herhalde 24 saatten fazla sürmez.

      Sil
  71. Sayın hocam uzun zamandır şunu düşünüyorum.Bu kadar rezerv satıldıysa karşılığında hazineye tl girişi olmuştur.Ancak aylarca atm ler yeni basılmış para verdiler.Burada bir tuhaflık yok mu sizce.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayılar para basılmasının aşırı olmadığını gösteriyor.

      Sil
    2. 2020 yaz aylarında kamu bankalarından toplam 1trilyon TL 1sene ödemesiz düşük faizle ev kredisi olarak dağıtılmış Hocam bu bozdurulan doların karşılığı mı yeni basım mı

      Sil
  72. Bilgilendirme için çok çok teşekkürler değerli Mahfi hocam. Sağ olun, var olun.
    Bu rezervi harcadık, tamam da karşılığında ne elde ettik?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Eğer karşılığında bilime dönme yolunda bir uyarı aldıysak bu bile kârdır.

      Sil
  73. Hocam sizden ilk defa bukadar net bir yazı okudum. Açıkcası bukadar açık sözlü bir yazı sizden beklemezdim biraz daha üstü kapalı anlatım ve kırılmasın dökülmesin tarzında yazılarınız alışık olduğum için bu yazınızı çok beğendim.

    Sizin bilginizi asla eleştiriyorum ancak siyasilere hiçbir zaman güven olmaz ve açıklanan verilerde özellikle TUİK verilerinde size katılmadığını defalarca yazdımki haklı olduğum da ortaya çıktı özellikle 2017 den beri işszilk enflasyon büyüme rakamların gerçek dışı olduğunu defalarca yazdım. Bununla birlikte aslında IMF dahil hepsinin sözde güven pompalayan gelecek beklentileri çok çok iyimser tahminler açıklayan tüm kurumlar için yazdım söyledim.

    Umut ediyorum ki herzaman bukadar net ve yalın yazılarınızı devamı gelir. Emeğinize ellerinize kollarınızı yürüğenize sağlık Allah sağlıklı ve uzun ömür versin ellerinizden öperim. Asla saygısızlık olarak anlamayın yazdıklarımı sadece inanmadığım birşeyi ifade etme özgürlüğümü ve gördüklerimi bildiklerimi kendi gerçeklerimi ifade etmek için yazdım. Tekrar saygılar hürmetler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Ben hep net yazıyorum ama ben gazeteci değilim. Duyumlar üzerine yazamam.

      Sil
  74. Hocam merhabalar, herkesin anlayacağı şekilde açıklamanız için teşekkür ederim. Eğer mümkünse, okuma kolaylığı açısından siyah zemin üzerine beyaz harflerle yazılarınızı paylaşmanız mümkün müdür acaba? Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ olun. O sanırım çok sağlıklı değil.

      Sil
  75. Hocam. MB. Kasasında 200 ton civarında altın vardı. O altınlar konusunda hiç bir açıklama yok. Altınlar duruyormu yoksa bu hengâmede onlar da mı buhar oldu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merkez Bankasının kendi malı olan kabaca 410 ton dolayında altın rezervi var. Ancak bunlar kullanıldığı için şu anda yok.

      Sil
    2. YENİ SORU!!!
      MERKEZ BANKASININ ALTINLARI NEREDE?

      KASADA NE KADAR ALTIN VAR???
      YURTDIŞI STOKLARDAN GETİRİLEN ALTINLAR NE OLDU?

      Sil
  76. Aslında diğer bir soru bu rezerv geri yerine nasıl ve hangi kur ile konulacak olmalı o zaman ne kadar zarar ettik onu göreceğiz

    YanıtlaSil
  77. Tcmb hazine protokolünü tcmb başkanı değil elvan açıklamamış mıydı?

    YanıtlaSil
  78. Hocam MB artık faiz silahını ateşleyemezmi?

    YanıtlaSil
  79. Millete çok kabahat bulmamak gerek.
    Geçim sıkıntısından bunları düşünemiyor olmak,
    Güçsüzlük sebebiyle sesini duyuramamak,
    Ve özellikle protein eksikliği yüzünde akıllıca düşünememe
    faktörleri mevcut olduğu için,
    millete çok kabahat bulmuyorum.
    En çok tüketilen beyaz ekmeğin glisemik endeksi 80 civarında.
    En kalitesiz gıdalardan biri.
    Başka ülkelerde, özellikle Avrupa'da bu kadar kalitesiz bir gıda tüketildiğini sanmıyorum.
    İyi bir siyaset dehası orta sınıfı kırarak, zengin - fakir yaratır.
    Zenginler nemalanırken, fakirler sosyal yardıma muhtaç kalır.
    İki taraf da mevcut iktidara çalışırlar.
    İşin komiği, en fazla orta sınıf katkıyı sağlamakta.
    Onlar da pek etliye sütlüye dokunmaz.
    Bu böyle gider mi bilemiyoruz.
    Sadece biliyoruz ki 0.64 faizle kredi alıp, döviz satın almadığımız için "Keriz"mişiz.

    YanıtlaSil
  80. Hocam bu parayla kaç tane fabrika kurulabilirdi ve dışa bağımlılığımızı ne kadar azaltabilirdi ben onu merak ediyorum. Belki başlarda biraz sorun yaşardık kur yukselirdi ama 10 sene sonra rahat ve daha dövize bağlı olmayan bir ülke olmaz mıydık? Kisa vadeli planlar siyasilerin işi ve merkez bankasi uzun vadeli düşünmek zorunda. Sanki buradaki temel sorun ulkenin geleceginin gunu kurtaracak cozumlere kurban verilmesi. Burada temel sorun merkez bankasinin bağımsız olamaması ve siyasilerin kısa vadeli planlarina, günü kurtarmaya yönelik aksiyonlarina alet olması bence..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fabrika uzun vadeli bir yatırım. Eğer bu para rüzgar türbinlerine ve fotovoltaik güneş panellerine yatırılsa. Bedavadan yeşil enerji üertilseydi ülke nasıl uçardı, doğalgaza petrole verilen para azalırdı asıl onu düşünüp geceleri sabahlara kadar uyumayalım. Zaten hep uyutuluyoruz ya kardeşim.

      Sil
    2. Bu paranın yüzde 2'siyle bütün ülke aşılanabilirdi.

      Sil
    3. Bu parayla öyle fabrika kurarız vb. söylemler doğru değil. Rezervler bu şekilde yatırım yapılabilecek paralar değildir. Bu söylem yanlış. Tabi ki insanların daha kolay anlaması için bazı kıyaslar yapılabilir. Örneğin 128 milyar usd ile 80 tane otomobil fabrikası ya da 75 tane rafineri kurulabilir diyebiliriz ama bu kurabileceğimiz anlamına gelmez.

      Sil
  81. "10 Temmuz 2018'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile TL'nin dolaşımı ve istikrarını sağlamaya yönelik politikaları TCMB ile birlikte oluşturmak ve uygulamak, para politikası ile ilgili konularda Hazine ve Merkez ilişkisini kurmak ifadesinin yer almaya devam ettiği belirtildi."

    Hocam bu kura müdahalenin devam edildiği anlamına gelir mi?

    YanıtlaSil
  82. Hocam merhabalar, bahsettiğiniz 3 etkenin bu kadar kısa bir sürede büyük olumsuzluklara sebebiyet vermesi, gelecek adına felaket senaryolarını düşünmemize sebebiyet veriyor. Faizlerin daha fazla yükseleceğini şahsımca sanmıyorum(belki +100 baz puan daha) ama TL'nin son zamanlardaki en büyük değer kaybıyla karşılaşma ihtimalimizin olabileceğini ve rezervlerin en az bir bu kadar daha eksiye girebileceğini, buna rağmen kur sıçramalarını engelleme şansının düşük olabileceği kanaatindeyim. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  83. hocam ‘faiz sebep - enflasyon sonuçtur’ bu saplantımız nedir, tam olarak nereden çıktı daha önce yazdıysanız linki bir paylaşımınıza ekler misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bunu ilk ingilterede bir ekonomi kanalının söyleşisinde dile getirdi , mahfi hocanın eyvah diye tweet attığını dün gibi hatırlıyorum..

      Sil
  84. Bu para nerde diyenlerin hepsi de aşırı solcular, bakanlığın görevlileri çıktı açıkladılar, paranın nerelere kullanıldığını teker teker izah ettiler. İnsanımız kanaat etmeyi bilmiyor, huzur dolu güzel bir ülkede yaşıyoruz, insan biraz şükretmeyi bilmeli ki elindekilerin kıymetini bilsin. Ama bizim solcular öyle mi? Her yapılana karşı gelirler, her işe muhalefet olurlar, sonra da niye iktidar olamiyoruz diye yakınırlar. Ben hiç mutlu bir solcu görmedim, ne zaman görsem somurturlar, asık suratlıdırlar, cemaat namaz kavramlarından bi haberdirler. Allah nasip etmeyince dünya huzurunu da nasip etmiyor işte.

    YanıtlaSil
  85. Hüsamettin Cinzirve20 Nisan 2021 16:55

    Mahfi hocam, yumurta kapıya ne zaman dayanacak?

    YanıtlaSil
  86. Hocam bu anlattıklarınıza göre tek korkum; olanlardan ders çıkarılmayıp kuru 6.99’da uzunca süre sabit tutabilmek için yapılan hataların, bugün de kuru 8.10 civarlarında sabitleyebilmek için tekrar edildiği (ihtimali). İşte bu beni korkutuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Niçin korkuyorsunuz? Kaybedecek neyiniz kaldı ki?
      Adamlar müzelerdeki eserleri bile çalıp yurtdışına satmışlar.
      Uyu Türkiyem, uyuyarak büyü.

      Sil
  87. Hocam,
    Benim aklımın almadığı bir nokta var.
    Bu yöneticiler niye kamu bankasını araya koymuşlar.

    Benim bildiğim yönetici bizzat kendi döviz büfesini kurar, direk MB na ordan döviz al/sat işlemleri yapar, soran olursa da piyasa fiyatının altında satıyordu der.

    Turizm bakanının oteli, eğitim bakanının okulu, sağlık bakanının hastanesi varken, ekonomi bakanının niye döviz büfesi yok?

    Bu işte bi bit yeniği var.

    YanıtlaSil
  88. 128 milyar satışı veya eksi rezerv diye anılan yalan haberlere itibar etmemenizi öneririm.

    Eğer MB rezervleri iddia edildiği gibi eksi bakiyede olsaydı,
    128 milyar haberleri çıktığından beri 8 - 8.20 bandında hareket eden döviz bu seviyelerde durmaz, 10-12 arasına hemen çıkardı.

    Spekülatörler hiç acımadan döviz talepleri ile fiyatları yukarı çıkarırdı.
    MB elinde döviz olduğu için böyle spekülatif hareketler yapamıyorlar.

    Bu tarz haberlere kulak asmayın, nacizane önerim.

    YanıtlaSil
  89. Laf kalabalığına gerek yok kısa öz ve net olarak anlatılmış

    YanıtlaSil
  90. Benim merak ettiğim zorunlu karşılık oranları ile enflasyon ilişkisi var mı? Zorunlu karşılık oranları arttırılarak enflasyon kontrol edilebilir mi? Para basımı üretim artışı kadar yapılsa enflasyon sorununu çözer miyiz?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?