Kitaplar ve Kitaplar

“Sizi Bırakmayı Muvafık Bularak Tatlîk Ettim”, Murat Bardakçı, T. İş Bankası Yayınları, 2021

Mustafa Kemâl Paşa ile Latife Hanım’ın boşanmalarının belgeli öyküsünü anlatan Murat Bardakçı’nın bu kitabı olağanüstü bir kitap. Elime aldığımdan itibaren bırakamadım. Latife Hanım’ın boşandıktan sonra yazdığı mektuplarda bile Paşa’ya aşkını ve hayranlığını yansıtması son derecede etkileyici. Bir örnek vereyim. Mustafa Kemal Paşa’nın, boşanmalarından sonra İzmir’e ilk gidişinde Latife Hanım’ın kendisine yazdığı mektuptan bir pasaj: “Sana hissiyle, fikriyle, bütün mevcudiyetiyle, ebediyyen mağlub ve merbut (bağlı) bir âşık sıfatıyla! Bütün geçtiğin yollarda, seni hatve hatve (adım adım) takip ettim. Ne ilâhi bir adamsın…Hepimizin vazifesi hitabelerinin her kelimesini vatanın müdafileri olacak olan genç neslin tâ kalbine hakketmektir.” Bu kitap herkesin kitaplığında olmalı.

Maliye, Binhan Elif Yılmaz, DER Yayınları, 2020 (4. Basım)

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz’ın kitabı tam kapsamlı bir maliye kitabında olması gereken; kamu maliyesi teorisi, kamu harcamaları, kamu gelirleri, kamu borçları bölümlerini ayrıntılı olarak kapsıyor ve ayrıca bazen ayrı bir kitap olarak da yayınlanan maliye politikasına da yer veriyor. Kitabın en önemli özelliklerinden ikisi bu alandaki bütün konuları kapsamasının yanı sıra son derece kolay anlaşılabilir bir kitap olması. Sosyal bilimler alanında öğrenim gören ve devletin nasıl bir finansman yapısı içinde çalıştığını ve bu konuları nasıl yönettiğini merak edenler bu kitabı okumalı diye düşünüyorum.

Daha İyi Bir Türkiye İçin Hangi Fikri Yıkalım? Hazırlayan Gökhan Şen, Kronik Y. 2021

Gökhan Şen, iki yıl kadar önce beni arayıp böyle bir kitap hazırlamayı düşündüğünü ve benden de katkı istediğini söylediğinde tereddütsüz kabul ettim. Çünkü düşünce çok iyiydi. Türkiye’nin takılıp kaldığı birçok gereksiz korku, önyargı, endişe, kompleks söz konusu. Şimdi kitabı elime alıp baktığımda “iyi ki bu kitaba katkıda bulunmuşum” diye düşünüyorum. Alanında çok önemli isimlerden oluşan yazar kadrosu, işlenen konular ve varılan sonuçlar çok önemli. Benim yazdığım bölüm: “Yapıcı bir yıkım için faiz ön yargısını yıkmaktan başlayabiliriz mesela” diye bitiyor. Kitap, yeniyi arayan, ‘takıldığımız engelleri nasıl aşabiliriz?’ sorusunu soran herkes için yol gösterici.

Vitaminli Ekonomiks, Ege Cansen/Asaf Savaş Akat (Editör: Barış Esen), Remzi Kitabevi, 2021

Ege Cansen ve Asaf Savaş Akat, bir süreden beri Bloomberg HT televizyon kanalında Barış Esen’in moderatörlüğünde son derecede esprili, keyifli bir zamanların Ekodiyalog’u tadında bir program yapıyorlar. Bu kitap, o programlarda konuşulan, tartışılan, değerlendirilen konuların ve sorunların ele alınıp edit edilmesiyle hazırlanmış ve en az program kadar keyifle okunabilir harika bir kitap ortaya çıkmış. Kitap, ekonomiden hiç anlamayan ya da ekonomiye uzak duran ama olup bitenleri merak edenler için de son derecede yararlı ve anlaşılabilir tartışmalarla dolu. Ben okurken çok keyif aldım umarım siz de alırsınız.    

Değerleme İçin Küçük Kitap, Aswath Damodaran (Çeviri: Ergun Unutmaz), Gedik Yatırım/Scala Yayıncılık, 2021

New York Üniversitesinin  (Stern) ünlü finans profesörü Damodaran’ın şirket değerlemesinin nasıl yapıldığını, hisse seçiminin nasıl yapılması gerektiğini anlatan ve dünyada çok okunmuş, çok tanınmış bu kitabı Ergun Unutmaz’ın aslına uygun çevirisiyle Türkçeye kazandırılmış. Kitap, finans alanında öğrenim görenler ve görev yapanlar için olduğu kadar bu alanda eğitim görmediği halde konuları anlamak isteyenler için de anlaşılabilir bir düzeyde olmasıyla dikkati çekiyor. Kolay okunup anlaşılabilen bu kitaptan öğrenilecek çok şey var.

Aile Şirketlerinde Kurumsal Dönüşüm, Furkan Metin Tüzün, KDY, 2021

Furkan Metin Tüzün, günümüzün önemli finans ve işletmecilik sorunları arasında yer alan alile şirketlerinin kurumsal bir yapıya dönüştürülmesi meselesini ele aldığı bu kitabında kendi deneyimlerini de kullanarak bir aile şirketinin nasıl kurumsal yapıya dönüşebileceğini madde madde anlatmış. Tüzün, kitabının gelirini Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’ne bağışlamış. Açık, anlaşılır ve yol gösterici olan bu kitabı konuyla ilgilenenlerin okumasında yarar var.

Kapitalizm Nasıl Sona Erecek? Wolfgang Streeck (Çeviri: Bülent Doğan), Tellekt Y., 2021

Wolfgang Streeck bu uyarıcı, bazen iç karartıcı ama çoğu kez ufuk açıcı kitabında kapitalizmin kurumlarının çöktüğünü, büyüme yeteneğini yitirerek durgunluğa geçtiğini, paraya olan güvenin sarsıldığını, eşitsizliğin istikrarsızlık yarattığını vurgulayarak savaşların yarattığı ortamda bir araya gelmiş olan demokrasi ile kapitalizmin birbirinden koptuğunu anlatıyor. Benim de üzerinde çalıştığım bir ayrışma olan demokrasiyle kapitalizmin ayrışması üzerine insanı çok düşündürecek bir kitap.

Yorumlar

  1. Daha İyi Bir Türkiye İçin Hangi Fikri Yıkalım? ilginç bir kitaba benziyor.

    YanıtlaSil
  2. Yazının başlığına Dolar 10 TL olacak veya Bitcoin 100.000 Usd olacak yazsaydınız yazı normalden kat be kat fazla trafik alırdı ama bu yazı tık almaz. Bizim millet kitap okumaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okur. Ben bu millettenim ve okuyorum. Başkalarından ziyade kendinize bakmanızı tavsiye ederim.

      Sil
  3. Kripto para teknolojileri ve uygulamaları üzerine de okumalar yapılmasını öneririm.

    Büyük Üstad Milton Friedman, 1999, elektronik para üzerine 1 dakikalık görüşü. Kendisi e-cash ifadesini kullanmış, bitCoin'i tanımlamış. Kendi sesinden :

    https://www.youtube.com/watch?v=6MnQJFEVY7s

    What Friedman had in mind when he proposed the idea of digital cash, however, was reducing the need for a third party in transactions.

    “The one thing that’s missing, but that will soon be developed, is a reliable e-cash, a method whereby on the Internet you can transfer funds from A to B, without A knowing B or B knowing A.”

    It seems that Friedman knew the decentralization of money would arrive one day.

    e507 twitter hesabından türkçesini paylaşmış.
    https://twitter.com/e507/status/1387332407884451840

    v6E6o4g8yBPreZ$L


    YanıtlaSil
  4. Mahfi bey,
    yalnızca ekonomi değil, kitaplarla ilgili yazılarınızı da merakla takip ediyorum. En son Tatar Çölünü okumuş ve okurken ben de Drogo'ya ayrıl artık şu Bastiani'den demiş ve kendi iç dünyamda, yazarın varoluşsal sorgulamasına dahil olmuştum. Daha İyi Bir Türkiye İçin Hangi Fikri Yıkalım kitabını listeme aldım.
    Değerli paylaşımlarınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar hocam, elimde binhan hocanın maliye 3. Baskısı var o yeterli olur diye umuyorum.

    YanıtlaSil
  6. Hocam güzel kitaplar..ilk kitap dışındakileri okudum,yalnız itiraf edeyim sadece biri orjinaldi,biri korsan digerlerini de internetten pdf olarak,malum ekonomik krizdeyiz,kaldıki ben 27 yaşında işsiz bir gencim..size özel bir sorum olacak :r.orbay-->a.menderes-->n.erbakan-->r.t.e--->?
    sizce ? nin yerinde kim olucak,ben o kişinin karşısındaki kişi olacağım gelecekte,sırf onu başa getirmemek için karşısında olmak için yaşıyorum,daha iyi bir türkiye için,çok okurum,inanırmısınız bilmiyorum geçenlerde yine hedefteydi,bi m.e.müdürü bozuntusu genelgeyle yasaklamış,ben nutku 50den fazla sefer okudum,öyleki bazı yerlerini ensonu gibi,kurandan ayet gibi ezbere de okuyabiliyorum.hatta canım sıkılınca zevk için okuyorum,hep ona benzemek,onun gibi olmak isterdim çocukluğumdan beri,geldiğim nokta şu!işsiz bir üniversite mezunu geç z kuşağı sakini.ama işte bir hedefim var,?yerine geçicek o kişiyi gelecekte başa getirmemek,onu seçtirmemek.
    size başarılar dilerim..

    YanıtlaSil
  7. Hocam kitap paylaşımlarınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Hocam James rickardsın çöküşe giden yol kitabını okuduysanız beğendiniz mi önerir misiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeş, biz son 20 yıldır çöküşe giden yolu tecrübe ettik, kitabını yazarız.

      Sil
  9. Selamlar hocam. HABABAM DEVLETİ İsminde bir kitap çıkartma çalışmanız olacakmı?. İsim babası ben olayım. :' ))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hababam Sarayı olsun hocam.

      Sil
    2. Hocam, inferis ten sonra bir de saray içinde geçen bir roman yazın.

      Siyaset, intikam, ayak oyunları, giden bakanlar, gelen danışmanlar, aile içi rekabet, kaybolan damat, kel sülüman, stepne küçük enişte siyaseti, saraylıların kumarhanelerdeki aşkları ...

      Üüff ne malzeme çıkar ?

      Sil
    3. Oldukça yaratıcı bir kitap ismi cidden. :))

      Sil
  10. teşekkürler hocam. Kitap yorumlarını daha sık yaparsanız çok sevinirim. Sizden gelen tavsiyeler güzel oluyor

    YanıtlaSil
  11. Körler, sağırlar, birbirini ağırlar.

    Ben dost tavsiyesi vereyim.

    Yaşınız biraz genç ise, kendinize güveniyorsanız.

    Bence Türkçe'yı bırakın, aşina olduğunuz başka bir dilde eserler okuyup o dilinizi geliştirin.
    Yavaş yavaş da elinizi eteğinizi türkiyeden çekin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lütfen,
      Siz de dilinizi üzerimizden çekin.Türkçe büyük harf ile başlar,den ekini ayrı olarak alır.

      Sil
  12. Mahfi Hoca’nın kitap önerileri çok değerlidir.Altinı çizmek lazım.
    Ben Hoca’nın yazdığı ve önerdiği kitaplardan çok şey öğrendim.
    Öğrenmeye de devam ediyorum.

    Geçenlerde diplomasi tarihi dersimin sınavına hazırlanırken Kadeş Antlaşması’nda aklıma siz geldiniz...:))
    Hititliler ile Mısırlılar arasında yapılan ve tarihin bilinen ilk yazılı Antlaşması’nın kil tablete yazılmış bir kopyasının,İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilendiğini biliyor muyuz?!

    Tarih çalışırken kendisini hatırlatabilen bir iktisat hocasına ne kadar sık rastlanır ki?
    Bilimin farklı ama birbirini tamamlayan bir çok dalında çalışan/çalışmak zorunda kalan Antik Yunan veya Rönesans düşünürleri gibi...

    Elinize ve emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Tavsiyeler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  14. Mahfi hocam,

    Alâeddin Şenel'in yeni kitabı çıktı:

    "Kenttanrıcılıktan Tektanrıcılığa Dinsel İdeoloji ve Gönüllü Kulluk"

    İmge Kitabevi, 378 sayfa

    https://www.imge.com.tr/kitap/kenttanriciliktan-tektanriciliga-dinsel-ideoloji-ve-gonullu-kulluk-alaeddin-senel-9789755339542

    YanıtlaSil
  15. hocam iyi akşamlar. Benim merak ettiğim sizin düşünceleriniz çerçevesinde şu dakika itibariyle ekonomi yönetiminde uygulanmaya konsa 2010 öncesi bir büyüme ekonomisine ulaşmamız ne kadar zaman alır?

    YanıtlaSil
  16. Hocam tam kapanma uygulamasına geçilmesiyle birlikte insanlar daha çok sokağa çıkmaya başladı evimizin karşısındaki market tıklım tıklım doldu insanlar markete girebilmek için sıraya giriyorlar ne olacak hocam bu ülkenin bu insanların hali nereye gidiyoruz ülke olarak eğitimde siyasette ekonomide freni patlamış kamyon gibi tepe taklak gidiyoruz ne dersiniz hocam bir gün bizde bilim yolunu seçer ve sorunlarımızı halleder miyiz yoksa artık yok olmaya bölünmeye mecbur mu kalırız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuralı koyan insanların o kurala uymadığını görenler de kuralı dinlemiyor. Mesele bu kadar basit.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?