2020’yi Eksi 41 milyar Dolar Rezervle Tamamladık

Türkiye, 2020 yılında faizi düşük tutabilmek amacıyla döviz satarak kuru kontrol etmeyi denedi. Bu denemenin bir işe yaramayacağını önünde sonunda faizi yükseltmek gerekeceğini yıl boyunca anlattık durduk. Yılın bitmesine iki ay kalana kadar bu politikada ısrar edildi ve döviz satarak kura müdahale etmeye çalışılırken Merkez Bankası’nın döviz rezervleri kullanıldı. Swaplar hariç net rezervler eksiye geçmesine karşın bu politikada devam edildi. Sonrasında bu politikanın çözüm getiremeyeceği anlaşıldı ve TCMB politika faizi yüzde 8,25’den 17’ye kadar yükseltildi. Ne yazık ki giden rezervleri yerine koymak öyle kolay değil.

Aşağıdaki tablo 2020 yılsonundaki rezerv durumunu 2019 yılsonuyla karşılaştırmalı olarak ortaya koyuyor (Kaynak: TCMB / Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Aralık 2020 tablosu, TCMB / Analitik Bilançosu ve TCMB / Döviz Kurları tablolarından yararlanılarak hazırlanmıştır.)


Tablodan görüleceği gibi 2019 yılsonunda net rezervler swaplar hariç 24,1 milyar dolar iken 2020 yılsonunda swaplar hariç net rezervler eksi 41,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiş bulunuyor.

Risk yaratmak dediğimiz mesele budur. Doğru ekonomi politikası enflasyona neden olan temel faktörün TL’nin dış değer kaybı olduğunu görerek faizi zamanında artırmak ve kura müdahale için rezervleri harcamamak olurdu. O zaman rezervler eksi çıkmaz ve dışarıdan bakanlar açısından da ekonomi bu kadar riskli görünmezdi. Ekonomi bu kadar riskli görünmeyince CDS primi düşer Hazine de dış borçlanmayı daha düşük faizle yapabilirdi.

Faizi arttırmayacağız derken ortaya çıkan tablo budur. Sonunda hem rezervlerimizi harcamış olduk hem de faizi arttırmak zorunda kaldık. Üstelik riskleri de yükselttik.


Yorumlar

  1. Merkez Bankası şu an niye almıyor geri. böyle nereye kadar gidecek ekside.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geri alması için para basması gerek o da enflasyonu fırlatacak.

      Sil
    2. Beşden şaşma altıyı aşma düsturuyla gene tek haneli enflasyon ifşa olunur.

      Sil
    3. Hocam 7 şubat itibariyle net döviz rezervleri swaplar dahil halinde de eksiye geçti

      Sil
  2. Peki hocam.Ahvali yada elvani dinlediğimizde ekonomimiz problemsiz ve büyüyerek gittiğini telkin ediyorlar.Faizin bize sıkıntı açacağını bile bile neden hala ısrar ediyorlar.Bugün agbali dinledik 200 bin tl yatırımı olan ilkokul mezunu birisi ondan daha mantıklı ve ekonomi terimlerini düzgün konuşur.saygılarımla hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur mu oyle sey. Kendisini piyasalar cok sevdi. Onceki baskan gibi MB ve bankacilik acemiligi yok. Liyakatli. Gormedimiz mi faizi nasil yukseltiyor. Kips.

      Sil
  3. Hocam bu swaplar yerine ne zaman ve nasıl konuluyor?

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vadeleri dolduğunda yenilenebilirse yerine konuyor.

      Sil
    2. Hocam peki hazine swap yerine X kaynaktan vadeli borç almış olsaydı döviz rezervi eksidemi diyecektik yoksa toplam döviz borcumuz arttımı diyecektik,arasındaki fark nedir?Sanırım sorunun asıl kaynağı dış borç bulamayıp swap yöntemi ile borçlanmamızdır diye düşünüyorum.

      Sil
  4. Bilime karşı inat, egonun zaferi olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne bilimi ne alakasi var. Dolamissiniz dilinize bir laf konusup duruyorsunuz. Adam cebindekini calip goturuyor o yuksek faizle farkinda misin?

      Herkesin de bankasi var mubarek kina yakacaklar MB faizi yukseltti diye. Su millet kendisine neyin zarar neyin kar oldugunu ne zaman ogrenecek acaba.

      Sil
  5. Yazılacaklar yazıldı, başka yazacak bir şey kalmadı, Türkiye'de ekonominin nasıl yönlendirildiği bilgisi de aktarıldı.

    Rezervler eksi, hikayenin kahramanı olan Damat ortada yok !? Damadın istifasından bir iki gün sonra umarım korktuğum gibi damat ortadan kaybolmaz diye buraya yazmıştım, korktuğum oldu. Türklerin serveti çalındı derken haklı olduğumu gösteren başka bir somut delil oldu.

    Gözlerinizin önünde gitti.

    Para nereye gitti? Türkiye'den çıktıktan takip edemezsiniz.
    Bu paralar Türk siyasi islam sistemini kim finanse edip kurduysa onlara gitti. Ne Ahmet'e ne Mehmet'e gitti, onlar aracı kuklalar.

    Türk hukuk tarihini inceleyin, son 50 yılın davalarını araştırın, özellikle kritik davaların uygulanmasını kimler engellemişler ise, para o insanlar ile ilgili çete tarafından çıkarıldı. Vitrindeki, sorumlu görünen ve seçilen insanlar kukla, enflasyon faiz ilişkisini kuramayanlar, halka anlatanlar kukla. Çoluk çocuğunuzun parasını götürenler için evinizdeki 5 liralık oyuncak kukladan farkı yok, yerine yenisini koyarlar.

    Kendi ailesini bile yönetemeyenlerin (bunlardan bir tane daha vardı geçmişte) nasıl ülke yönettiğini merak edenler için son bir kez daha yazalım onların hepsi çok ucuz kukla, onlar vitrine konuldu.

    Türkçe yazmak sıkıcıydı, büyük resim kursu vermek gibiydi, yine de yazdım, kendi bahçeme dönme zamanı. Bundan sonrakiler aynı tekrar olacak.

    Sevgiyle...

    bt8jIVFFG10D%6R^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karamsar olmuş hocam.
      Ben ölçülerek söylenen 128 milyar doların tek bir, tüzel ya da şahıs, tarafından alınması, ya da bir Türkiye'yi batıralım konsorsiyumu tarafından koordine bir şekilde toplanması ihtimalini ihmal edilebilir buluyorum. Ülkemizin bırakınız yapsınlar bırakınız etsinler dönemini hatırlayacak yaştayım. Benim 'komplo teorim' (elimde belge olmadan başka türlü bir teori üretemem ama en azından ne şüpheyle neyi araştırmak gerekir bağlamında bir teori) bu döviz çıkışında kolaylaştırıcı rol alanların ingilizcesi skimming olan 'komisyon' alma işini yapmış olabilecekleri üzerine.
      Konuyla ilgili örnek olarak US vs Halk Bank davasını incelemenizi öneririm. Ben dedikodulara güvenmedim dava iddianamesini okudum, 45 sayfa 85 paragraf. Bu gibi durumlar varsa araştırmanın ve tespit etmenin yolları var. Dava iddianamesinde olayların nasıl geliştiği ve nereden nasıl tespit edildiğiyle ilgili detaylı bir anlatım taşıyan iddialar mevcut.
      Naif olmadan, aksi kanıtlanana kadar herkes masumdur ilkesine inanıyorum. Sözünü ettiğiniz kişilerin suç işlediğine dair çok yüksek şüphem var, ama ne hukukçuyum ne de tanığım.

      Not: Ana dilim olmasına rağmen, ne yazık ki, Türkçe yazmak bana da zor geliyor. I am no better at writing in English either :) Belki de genel olarak yazı yazmak zor geliyor... Belki 21 kitap yazan birileri kendi blogunda bize biraz ders verse iyi gelir :)

      Sil
    2. eksi rezervde swapları kimler fonladıysa, ucuz kurdan eritilen revervler de aynı adrese gitmiş olabilir mi?

      tanrı kraliçeyi korusun..

      xtyyzz..

      Sil
  6. Hocam teşekkürler.
    Resmi rezerv varlıklar altındaki 'Altın' kalemindeki 'Altın mevduatı ve swapları dahil' açıklaması ne anlama geliyor? Bu swaplar bizim için pozitif mi negatif mi? Yani biz kasaya altın koyup nakit mi vermişiz yoksa nakit koyup altın mı vermişiz? Bunlar 'Swaplar' kalemindeki swap işlemlerine dahil ediliyor mu?
    Her iki durumda da Döviz rezervi 48.5 Milyar + SDR 1.6 Milyar sanırım nakittir, bu durumda 56.4 Milyar nakit karşılığı nakit varlığımız - 6.3 milyar diyebilir miyiz?
    İyisi mi ben muhasebe kitabımı açıp bir daha okuyayım :)

    YanıtlaSil
  7. Önceki sorularıma düzeltme: 'Nakit karşılığı nakit' yanlış olmuş, swapları karşılama oranı gibi bir orana ulaşmaya çalışıyordum aslında...

    YanıtlaSil
  8. Hocam bu konu ile ilgili yazınız varsa, göremedim. Affedin.
    Hocam ülkemize gelen yabancı yerleşik yatırımları GSYH'de görmekteyiz.
    Büyüme oranını da GSYH'den anlamaktayız.
    Yakınsama teorisinden de bildiğimiz üzere üretimin küreselleşmesi ile firmalar başka ülkelerde ürün üretip, satsa da getiriler kendi ülkelerine gidiyor. Bu da gelişmekte olan ülkeleri negatif etkiliyordu.
    Peki aslında ücreti ülkede kalmayan ama ülkede üretilen ürünleri GSYH'ye eklemek ne kadar sağlıklı?
    Yanlış yollar çizerek yanlış bir sonuca ulaştıysam, kusura bakmayın.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. GSYH hesaplamasında esas olan ekonominin ürettiklerini dikkate almaktır.

      Sil
  9. Elinize sağlık Mahfi Bey, çok kıymetli bilgiler.

    YanıtlaSil
  10. Hocam anlaşılan ekonomimiz zor durumda ,peki bu durumdan çıkmak için ne yapılıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapılması gerekenlerin yapılmadığı kesin.

      Sil



  11. Hukuk reformu? Risk primi? Tabi tabi...

    "Sanıkların çalışma arkadaşlarının yaşamlarını yitirmesi ve yaralanmalarını istemeleri ya da kabullenmeleri, ahlaki ve vicdani değerlerle bağdaşması mümkün olmayan durumdur. Soma Kömürleri A.Ş.’nin çok büyük finansal yatırımlar yaparak ve yüksek istihdam sağlayarak başlattıkları söz konusu üretim faaliyeti çerçevesinde çalışanlarının en temel hakları olan yaşam haklarını hiçe saydıklarını düşünmek mümkün değildir.”

    https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/son-dakika-soma-davasinda-yargitay-depremi-yargitaya-burokratlar-atandi-patron-kurtarildi-6230918/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soma davasını bu ülkenin ilerici aydınlarından başka takip eden yok. Soma'da 301 madencinin öldüğü o trajik kazadan sonra bile AKP ilk seçimde %40'a yakın oy alarak birinci parti oldu, yani o kazada ölenlerin yakınlarının pek çoğu ilk seçimde iktidar partisine oy verdi. Kaderciliğin, biat kültürünün, bilinçsizliğin bir toplumu getirebileceği nokta açısından ibret verici bir örnektir...

      Sil
    2. çünkü bir gerçeği anlamamız gerekiyor; somada insanlar ölmeyecekse senin kömürü 5 lira daha pahalıya almaya razı olman gerekiyor, kurallara uyarak zaman, vakit ve kaynak harcaman gerekiyor... temel sorun emeğin ucuz olmasıdır, emeğe talep olmamasıdır. maden bugün 10 işçi için ilana çıkınca, 10000 kişi başvuruyorsa, hayatının ve emeğinin değerinin olmaması anormal normaldir.

      Sil
  12. Daha önce dünyada çeşitli merkez bankaları (ör: Asya krizinde pek çok Asya ülkesi, daha sonra Rusya v.s.) rezervlerinden döviz satarak paralarının değer kaybını engellemeye çalıştılar ve bu işin bu şekilde mümkün olmadığını yaşayarak öğrendiler. Biz ise doğuştan herkesten akıllı ve bilgili olarak dünyaya gelmiş olmanın verdiği özgüvenle bir aşama ileri gittik ve merkez bankamızda bulunmayan dövizleri satarak TL'nin değer kaybını engellemeye, bir yandan da faiz sebep-enflasyon sonuç hipotezini kanıtlamaya çalıştık. Şimdilik olmadı ama Allah yeniden rezerv oluşturacak kadar döviz verirse birkaç kez daha deneyeceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın çünkü biz Allahın seçilmiş kullarıyız, asla ve kat'a yanılmış olamayız...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ateist olmasaydın sana inanırdım mesuliyetsiz

      Sil
    2. Senin inanıp inanmaman dert değil, kim bilir ne saçmalıklara inanıyorsundur da bu dünyada güvenilecek tek grup ateistlerdir zira gerçekçidirler, öyle inanç falan gibi temelsiz şeylerle işleri olmaz...

      Sil
    3. Mahduş, güvenilecek şeylerin kimden olduğuna değil ne olduğuna bakma lazım, ya da dert etme sen böyle takılmaya devam, yaz kendi kendine

      Sil
    4. Ben yazıyorum zaten, sen de fikirle cevap veremedikçe rumuzla oynayarak karşındakinin sözlerini önemsizleştirdiğini zannedip bulaşır gidersin böyle...

      Sil
    5. he be mahduşum he

      Sil
  13. Hocam, kusura bakmayin, ekonomist konusmasi "eksi rezerv" Yani rezerv kelime itibariyla pozitif bir kavram, bir varlik, yedeklenmis asset ifadesi. Oysa "eksi" negatif alana dair, azalmis degil.. bitmis, eksige gecmis. Rahmetli cetin altan tabiriyle "icinden alindikca buyuyen tek sey: cukur" eksi rezerv deyince sanki gecici bir durum var gibi algi olusuyor. (Ekonomist jargonunda normal, negative externality gibi. Halk anlamiyor) tabir; cukuru anlatmiyor! Cukurda ulke artik. $41.2myr gelse, hic bedelsiz, hic yukumluksuz, ancak rezervsiz (0 rezerv) hale gelecek!!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buna algi yonetimi denir. Eksi faiz lafi gibi.

      Sil
    2. Bilim dili, sokak dilinden farklıdır.

      Sil
  14. Keşke tek derdimiz rezerv olsaydı... sağlık krizinde kalmışız... kendi kendimize yetemiyoruz... gübre, tohum, yem ithal geliyor... teknolojimiz iha siha hariç gelişmedi, uçan arabalar otonom arabalar konuşulurken biz otomotive yatırım yaptık, sağlık teknolojilerine , yazılım, uzay mühendisliğine yapmadık. Eğitimde en geri ülkelerden biriyiz , herkes fiyatlar arttı diyor , devlet baskınlar düzenliyor, üreticiler korkuyor, serbest ekonomide zaten yüksek rekabette gıda üreticilerinin düştüğü duruma bakın bir de hükümete yakın müteahhitlere bakın. Keşke tek derdimiz rezerv olsa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size bir şey söyleyeyim mi rezervlerin eksi olması o saydığınız her şeyin özeti zaten.

      Sil
    2. alakası yok rezervler artı olsaydı da yukarıdaki sonuçlar değişmezdi, berat beye kadar eksi değildi zaten, yazılarınıza bir geri bakın, o zamanlar herşey günlük gülistanlık mıydı?

      Sil
  15. Hocam ilk yazılarınızda net rezervler eksi değil diyordunuz sonra size ben hatırlattım :) , swapları çıkartmaya başlayıp negatif hesapladınız ve türkiyenin gündemine de sizin sayenizde taşındı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah senden razi olsun. Cok buyuk bir is basarmissin.

      Sil
    2. Net rezervler eksi değil zaten tabloda görülebiliyor. Swapları çıkarınca eksi oluyor.

      Sil
    3. Hocam swapları dahil ettiğimizde buna net rezerv değilde net döviz pozisyonu desek daha anlamlı olmaz mı? Çünkü rezerv çok kısa vadede bile kullanabileceğiniz varlığı ifade eder.

      Sil
    4. hocam net rezerv zaten swapsız bakılır ayrıca çıkarılması işlemi olmaz, bizim olmayan emanet bir paradan bahsediyoruz.

      Sil
  16. Hocam, bütçe açığı 175 milyar lira. Ama iktidar 255 milyar lira borç aldı. 80 milyar lira fazladan borç aldık. Bu ihtiyaçtan fazla borçlanmanın sebebi ne ? Erken seçim olabilir mi ? Faizlerin daha da yükseleceği beklentisi olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baska bir dunyada mi yasiyorsunuz? Bir senedir ekonomi durmus, bir ceyrek ekonomi kuculmus. Ticaret olmazsa, gelirler devam etmezse devlet nereden para bulacak? Tabi ki borclanacak. Giderler degismiyor ki. Borclanma zaten faizlerin artmasinin baska bir sebebi, belki de esas sebebi. Bunlar cok temel ekonomik bilgiler.

      Sil
    2. Dediklerinizin hepsini biliyorum. Bana ekonomi öğretmeye kalkmayın. Geçen sene faizler düşüktü. Bu sebeple fazla borçlanmışta olabilirler. Birçok sebep olabilir. Ben bundan bahsettim.

      Sil
  17. Bu sene çıkmaz.

    2021 de gerçek sıkıntılar çıkmaya başlayacak sadece rezerv meselesi değil.

    İşsizlik şuan cumhuriyet tarihi rekorunu kırıyor ve maalesef gizlenmiş rakamlar ile işten çıkarma yasakları ile örtülüyor. Bu çok uzun zaman daha devam edemez hazirana uzattılar ancak dayanacak güç yok.

    Enflasyon açıklanandan daha yüksek ve maalesef enflasyonda gizlemeye çalışılıyordu artık gizlenemiyor herkes bunuda biliyor.

    Banka kredi batık oranları çok uzun zamandır gizleniyor yüzdürülüyor ancak maalesef bu bataklarda ortaya çıkmaya başlayacak ve gerçek dışı yüzdürme işleminde patlayacak.

    Faiz bizim gibi ucuz ürün üreten ekonomiler için çok önemli çünkü ürettiğimiz ürünlerin kar marjı çok düşük yani katma değerli ürün üretemiyoruz ki bu kar marjı ile yüksek faizden borçlanıp döndğrelemez ve firmalar batmaya başlar.

    Bize mutlaka bir dış güç müdahalesi lazım yada savaş askeri harekat falan ki bunların tüm sorumlusu o olsun.

    Anlayacağınız bunların sorumluluğunu kimse üstlenmek istemiyor. Ozaman ya erken seçim yapılır ki şuan için çok zor riskli kaybetme olasılığı yüksek. Yada seçime kadar bir bahane bulunup dış güçler AB bizi kıskanıyor yaptırım uyguladı falan sorumluluğu bir yere yıkılması lazım.

    IMF raporunda Türkiye için 10 haberden 9 tanesi kötü sadece 1 tanesi Türkiye 2021 de yüzde 6 büyüme beklentisi açıkladı ve tüm haberler sadece birini aldı haber yaptı diğerlerini görmezden geldi.

    İyide 2020 de ekonomilerin hepsi küçüldü doğal olarak istemesende baz etkisi ertelenmiş talep ile o büyüme olur.

    Ülkede kötü habere yanlış yapıyorsun diyene yer yok. Merkez borçlanmış çok mu. Ülkenin para basma kurumu bile borçlu iken halk biraz sabretsin belki akıllanır.

    YanıtlaSil
  18. Ben size anlatayım. Asıl olayın başlangıç tarihi Ekim 2016. Türk siyasi tarihinin looseri sistemin adını koyalım demekle başladı çoğu şey. Sonra doların seyrine bakın. İnşallah bu looser sadece azalarak bitmeyecek yanında da çoğu kişiyi götürecek inşallah.

    YanıtlaSil
  19. Hocam merhabalar ben eski yeni çok film izleyen biriyim aynı zamanda kitapta okurum sizce bazı seçkin filmleri izlemenin de polisiye, psikanaliz vs. okumak kadar faydası olur mu

    YanıtlaSil
  20. Sayın Eğilmez, sorunun kaynağı, herkesin bildiği ancak, korkudan kimsenin dile getiremediği " İslam'da faiz haram dır" zihniyetidir. İktidardaki Siyasal İslam' cı kadro, bu dogma yı uyguluyor, İslami İdeolojiye sadık kalarak, ekonomi bilimini dışlıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya da yapamayınca başarısızlığa kılıf olarak kullanıyorlar.

      Sil
    2. Sadece Islamda degil, Hristiyanlikta, Yahudilikte de haram. Neden acaba diye soramayanlarin da olgulari tartismak yerine milletin zihniyetiyle kafayi bozmus olmasi da gecerli bir cevaplari olmadigini gosteriyor.

      Sil
  21. Hocam tcmb faizi yükseltti fakat vatandaşın ulaşımına açık değil. Mevduat reel olarak hala eksi faizde. Yani vatandaşın varliklarina tuik in sahte enflasyonu üzerinden bile el konulup seçtikleri mâlum kesimlere pompalanıyor. O yüzden dolarizasyon tam gaz devam ediyor. Yakında yastık altına kaçanlar arttıkça bu sürdürülemez. Bakalım ne olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer enflasyon ilan edilenin üzerindeyse örneğin % 30 ise o zaman ciddi negatif reel faiz var demektir.

      Sil
  22. Hocam yazınıza teşekkürler. Ocak 2021 itibari ile resmi rezervler ne kadar nereden görebiliriz. Antalya limanı, Borsa'nın %10'u ve Palet fabrikası satıldı, şu anda rezervlerde belki bir miktar düzelme olmuştur diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  23. AKP iktidara geldiğinde Türkiye'nin net döviz rezervi 10 milyar dolardı.

    Yıllara göre net döviz rezervi:
    2002 yılı 10 milyar dolar.
    2003 yılı 16 milyar dolar.
    2004 yılı 20 milyar dolar.
    2005 yılı 36 milyar dolar.
    2006 yılı 45 milyar dolar.
    2007 yılı 55 milyar dolar.
    2008 yılı 55 milyar dolar.
    2009 yılı 56 milyar dolar.
    2010 yılı 62 milyar dolar.
    2011 yılı 52 milyar dolar.
    2012 yılı 53 milyar dolar.
    2013 yılı 47 milyar dolar.
    2014 yılı 42 milyar dolar.
    2015 yılı 29 milyar dolar.
    2016 yılı 35 milyar dolar.
    2017 yılı 30 milyar dolar.
    2018 yılı 30 milyar dolar.
    2019 yılı 24 milyar dolar.
    2020 yılı -41 milyar dolar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müthiş bir tablo: Rezervlerin yükselişi ve düşüşü.

      Sil
  24. Hocam imf'nin gelmesi kaçınılmaz diye düşünüyorum. Sizce de gitmeli miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. AKP gitmez. Çünkü İMF gelirse şeffaflık ve harcama kısıtlaması gelecek. AKP bunu bildiği için İMF gelmez. Eğer İMF geldiğinde şeffaflık ve harcama kısıtlaması olmasa sadece para verse, AKP birkaç defa İMF'yi getirmişti.

      Sil
  25. Hocam bu gidişle Venezuela gibi olur muyuz

    YanıtlaSil
  26. Konuyla alakasız ama bir şey soracağım. Hocam, Türkçe konuşurken araya İngilizce kelimeler sıkıştıranlar hakkında ne düşünüyorsunuz ? Türkçesi var iken yabancı kelime kullanmayalım. Dilimize sahip çıkalım. Bir İngiliz, İngilizce konuşurken araya Türkçe kelime sıkıştırıyor mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Türkçeyi çok sevdiğim için yabancı kelime kullanmamaya çalışıyorum. Mesela pandemi demiyorum salgın diyorum. Salgın çok güzel ve kapsamlı bir kelime.

      Sil
    2. Yabancinin alfabesini kullanmaktan cekinmiyorsun da kelimesini kullanmaktan mi cekiniyorsun? Asin artik sunlari, bu ogreti ulus devlet kurulusunda kaldi.

      Sil
    3. Eğer bir kelimenin Türkçesi varsa onu kullanın. Bunun ulus devletle bir ilgisi yok. Alfabe denilen şey de insanlığın ortak mirasıdır.

      Sil
    4. Anonim 23:12, görüşünüz çok yanlış. Örnek olarak, Güney Amerika'da konuşulan dil İspanyolca ve Portekizce. Bunun sebebi sömürgeci ülkeler, sömürdüğü ülkelere dilini ve kültürünü götürürler. Portekizler ve İspanyollar, kendi dillerini Güney Amerika'ya götürdüler. Biz eğer Türkçe konuşurken araya İngilizce kelimeler kullanıyorsak, bu sömürgeci devletlerin işine gelir. Dilimize sahip çıkalım. Bir İngiliz konuşurken araya Türkçe kelime sıkıştırmıyor. Biz niye Türkçe konuşurken araya İngilizce kelime sıkıştırıyoruz ? Yabancıları taklit etmeye gerek yok. TDK şu an ne işe yarıyor ? İngilizce'den geçen kelimelerin Türkçe'sini bulması gerekir. Mustafa Kemal, yabancı kelimeleri Türkçeleştirmişti.

      Sil
  27. 2010 yılına kadar makul bir kısa vadeli borcumuz varmış. Doğrudan Yabancı Yatırım ile cari açığı finanse edince makul bir kısa vadeli borç oluyor. 2005-2006-2007 yılları yüksek doğrudan yabancı yatırım geldi. O yıllarda rezervimiz kısa vadeli borcumuzu karşılıyordu. 2010 yılından itibaren portföy yatırım ile cari açık finanse edilince, kısa vadeli borcumuzda yüksek artışlar oldu

    2005 Kısa Vadeli Borç: 38 milyar dolar.
    2005 Döviz Rezervi(Altın Hariç): 50 milyar dolar.
    Fark:+12 milyar dolar.

    2006 Kısa Vadeli Borç: 42 milyar dolar
    2006 Döviz Rezervi(Altın Hariç): 60 milyar dolar
    Fark:+18 milyar dolar

    2007 Kısa vadeli borç: 43 milyar dolar.
    2007 Döviz Rezervi(Altın Hariç): 71 milyar dolar.
    Fark:+28 milyar dolar

    2010 Kısa Vadeli Borç:77 milyar dolar
    2010 Döviz Rezervi(Altın Hariç):80 milyar dolar.
    Fark:+3 milyar dolar.

    2011 Kısa Vadeli Borç: 83 milyar dolar.
    2011 Döviz Rezervi(Altın Hariç):78 milyar dolar.
    Fark: -5 milyar dolar.

    2013 Kısa Vadeli Borç: 135 milyar dolar.
    2013 Döviz Rezervi(Altın Hariç): 112 milyar dolar.
    Fark: -23 milyar dolar.

    2018 Kısa Vadeli Borç: 117 milyar dolar.
    2018 Döviz Rezervi(Altın Hariç):71 milyar dolar.
    Fark: -46 milyar dolar.

    2020 Kısa Vadeli Borç: 134 milyar dolar.
    2020 Döviz Rezervi(Altın Hariç): 50 milyar dolar.
    Fark:-84 milyar dolar.

    Yukarıdaki tabloya bakarak, kısa vadeli borç artmış ama döviz rezervi azalmış. Bu durumda TL'nin değer kaybetmesinden daha normal bir durum yok.


    YanıtlaSil
  28. Mahfi bey

    Kafam karışıyor. Özellikle şu "açığa satmak" denen şeyi anlayamıyorum. Benim olmayan şeyi nasıl satabilirim ki...

    Siz duru anlatıyorsunuz. GameStop ve Robinhood olayını vaktiniz varsa anlatır mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu anlatan çok kişi var.

      Sil
    2. Bankadan teminat göstererek döviz kredisi çekip TL ye dönmek gibi. Sonra döviz düşerse borcu ödemek için ucuzdan döviz alır işlemi sonlandırırsınız. Tersi durumda teminatınız boşa gider.

      Sil
  29. Mahfi bey,

    Bilim yoktur.

    İyi haftasonları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anonim Bey. Bilim vardır.
      Yokluk ve varlık ancak bilimle kanıtlanabilir.
      Hafta ve haftasonu dediğimiz şeyler de bilim sayesinde ortaya çıkmış ayrımlar.
      Yazdığınız 6 kelimenin 4'ü bilime dayalı.
      İyi pazarlar

      Sil
  30. Siz bir keresinde demiştiniz ki, piyasanın dokunulmazlığını savunan liberallerin şirketleri batmaya başladığında "devlet bizi kurtarsın" diye ağladığını, kendileriyle çeliştiğini.

    Şu an dünya genelinde piyasalarda, sermaye sahiplerine başka kurallar, normal insanlara başka kurallar mı uygulanıyor? Yani sistemsel bir yanlış mı var Mahfi bey?

    YanıtlaSil
  31. Düşünür Fernand Braudel'in 3 ciltlik 'Maddi Uygarlık' kitapları var. İmge Yayınları'ndan, kaliteli çeviri.

    Braudel'e göre, günümüzde iki kapitalizm var:

    1) Günlük hayattaki tüccar, AVM, atölye, K.O.B.İ. kapitalizmi. Buralarda serbest piyasa hakikaten var.

    2) Bir de, "au-dessus, superior kapitalizmi" var. Tekelci büyük sermaye. Buradaki piyasa ise serbest değil, monopoller, oligopoller var.

    YanıtlaSil
  32. Biriside çıkıp çözüm anlatsaydı keşke. IMF güzellemesi, Faiz artırımı, erken seçim ... bu mudur yani,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çözümü anlattığımızda canınız sıkılıyor. Çözüm olarak yapısal reformları gösterdiğimizde bunun zaman alacağını düşünüp reddediyorsunuz ve hep illüzyonistlerin yaptığı gibi şapkadan tavşan çıkarma bekliyorsunuz. Oysa öyle mucizeler yok bilimde.

      Sil
  33. Hocam merhaba nasılsınız umarım iyisinizdir. Hocam bir şey sormak istiyorum konuyla alakasız ama gerçekten sizin yardımınıza ihtiyacım var deu iktisat 3.sınıf öğrencisiyim ve bu dışlama etkisini bir türlü anlayamadım. ders hocam tekrar tekrar anlattı bana ama anlayamıyorum. O yüzde size sormak istedim kısaca açıklayabilme ihtimaliniz var mı. Şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://www.mahfiegilmez.com/2017/09/turkiyede-dslama-ve-icleme-etkisi.html

      Sil
  34. Hocam merhabalar finans piyasalarından anlamak yatırım yapmak vs. için kitaplar veya tavsiyelerde bulunabilir misiniz

    YanıtlaSil
  35. Zararın neresinden dönersek kardır. Ya zarar da ısrar edilseydi? Telafisi zor durumlarla karşılaşabilirdik.

    YanıtlaSil
  36. Hocam! Bu araba nereye kadar gider böyle? 23 km gider mi yoksa 21 veya 22 . km de yolda mı kalır:)))

    YanıtlaSil
  37. Poposuyla inatlaşan donuna edermiş. Tam öyle bir durum.

    YanıtlaSil
  38. Değerli hocam, eksi rezerv olmasına rağmen doların düşüşünü nasıl yorumlamalıyız sizce?

    YanıtlaSil
  39. hocam yine çok bilgilendirici ve düşünmeye sevk eden bir yazı teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!