Merkez Bankası'nın Altınları

Merkez Bankası’nın sahip olduğu ve zorunlu karşılık olarak sakladığı altınlar ve bunların nerede bulunduğu meselesi kamuoyunda son yıllarda çok ilgi çeken ve aynı zamanda birçok yalan yanlış safsatanın yayılmasına yol açan bir konudur.

Aşağıda Merkez Bankası’nın kendi altınları ve zorunlu karşılık olarak banka ve finansman şirketlerinden aldığı altınların miktarı (ton olarak) son üç yılda karşılaştırmalı olarak gösteriliyor. Tablonun son sütunu ise 2019 yılsonu itibarıyla bu altınların dolar cinsinden değerini sergiliyor (Kaynak: TCMB KPMG Bağımsız Denetim Raporları 2017, 2018 ve 2019, https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/tr/tcmb+tr/search+results?search-query=ba%C4%9F%C4%B1ms%C4%B1z+denetim+raporlar%C4%B1)

Ton
2017
2018
2019
2019 (Milyar USD)
Uluslararası Standartta Olan Altınlar
564,6
488,5
553,2
27,1
   TCMB Malı Altınlar
199,4
253,3
411,8
20,1
      İngiltere Merkez Bankası (BOE) Nezdinde
109,8
5,9
5,9
0,3
      ABD Merkez Bankası (Fed) Nezdinde
0,0
0,0
0,0
0,0
      Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) Nezdinde
18,7
0,0
0,0
0,0
      TCMB Nezdinde
33,7
33,7
34,0
1,6
      Borsa İstanbul (BIST) Nezdinde
37,2
213,7
371,9
18,2
   Banka ve Finansman Şirketlerinin Z. Karşılık Altınları
362,7
235,0
140,7
6,8
      BOE Nezdinde
265,6
90,7
43,0
2,1
      BIST Nezdinde
97,1
144,3
97,7
4,7
   Teminat Olarak Verilen Altınlar
0,0
0,0
0,7
0,2
   Hazine Malı Altınlar
2,5
0,2
0,0
0,0
Uluslararası Standartta Olmayan Altınlar
3,2
3,1
2,8
0,8
   TCMB
2,9
2,8
2,8
0,8
   Hazine
0,3
0,3
0,0
0,0

Karşılaştırmaları değer (USD ya da TL) üzerinden yapmak yerine miktar (ton) üzerinden yapmak çok daha anlamlı olacağı için o yolu seçtim. Değerlerin de bilinmesi amacıyla son yıla ilişkin verileri hem miktar (ton) hem de değer (USD) üzerinden gösterdim.

2019 yılsonu itibarıyla Merkez Bankası’nın kendi malı olan altın miktarı 411,8 tondur. Bu altın mevcudunda 2018’de 53,9 ton artış olmuşken artış miktarı 2019’da 158,5 tona yükselmiş görünüyor. Fed ve BIS nezdindeki bütün altınlarını çekmiş bulunan Merkez Bankası’nın yurt dışında yalnızca İngiltere Merkez Bankası’nda 5,9 ton altın mevcudu duruyor. Yurt dışında saklanan altın miktarı Merkez Bankası’nın kendi malı olan altın mevcudunun yüzde 1,4’üne karşılık geliyor.

2019 yılsonu itibarıyla Merkez Bankası’nda bankaların ve finansman şirketlerinin toplam 140,7 ton altını bulunuyor. Bu miktarda son üç yılda ciddi azalma var. Bu gerilemede zorunlu karşılık oranlarının düşürülmesinin önemli etkisi var. 2019 yılsonu itibarıyla banka ve finansman şirketlerine ait zorunlu karşılık altınların yüzde 30,6’sı BOE nezdinde yurt dışında, yüzde 69,4’ü de BIST nezdinde yurt içinde tutuluyor.

Merkez Bankası’nın kendi malı olan altınlar ile zorunlu karşılık olarak Merkez Bankası’nda tutulan bankalara ve finansman şirketlerine ait altınların toplamı (uluslararası standartta olan altınlar) Merkez Bankası’nın altın rezervini gösteriyor. Bu da 2019 yılsonu itibarıyla 553,2 ton ya da 27,1 milyar Dolar ediyor.

Uluslararası standarttaki altın mevcuduna toplam olarak bakacak olursak 2017 yılında altınların yüzde 69,8’i yurt dışında tutulurken bu oran 2018 yılında yüzde 19,8’e, 2019 yılında yüzde 18,7’ye düşmüş bulunuyor.

Yorumlar

  1. Hocam iki sorum olucak

    yurtdışında tutulup tutulmamasının herhangi bir avantajı bulunuyor mu ?

    YatırımcılarIn Bir ülkeye yatırım yaparken Kendisi dışında g7’deki bir ülkede altın tutmasının herhangi bir yararı var mıdır ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avantajı şudur: Altın üzerinden kolaylıkla swap yapabilirsiniz. Mesela İngiltere MB'de daha çok altınınız varsa onlarla belirli bir süre için kolaylıkla Pound ya da Dolar değiş tokuşu yapabilirsiniz.

      Sil
  2. hocam bu durumdan ne çıkartmamız gerek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu bir durum tespit yazısı bir şey çıkartmak gerekmiyor.

      Sil
  3. hocam bu durumdan ne çıkarmamız gerek

    YanıtlaSil
  4. Hocam bu altın hesabını kafam almadı bir türlü, burada bahsi geçen altın miktarı (ton olarak) sadece sayısal bir değer değil mi ? yani real bir miktar yok kasada, tıpkı dolar hesabı gibi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu altın miktarı fizik olarak mevcut.

      Sil
    2. peki sizin tabloda 18 küsür milyar dolarlık kısım bist'te gözüküyor sebebi ne ola ki ?

      Sil
    3. BIST'de saklama altında tutulan altınlar yerel bankalarla swap işlemlerinde kullanılıyor.

      Sil
  5. Hocam merhabalar, yazılarınız ve bilgilandirmeleriniz için sonsuz teşekkürler ediyoruz. Bizim de ekonominin gidişatını anlama ve duruş sergilememiz açısından çok önemli gerçekten. Altından bağımsız, dış borç ile ilgili ufak bi sorum olacak cevaplayabilirseniz şimdiden çok teşekkür ederim. Takip ettiğim ve yazılarını okuduğum bazı ekonomistler kısa vadeli dış borcun belirtildiği üzere 168 milyar usd değil, burada asıl döndürülmesi gerekenin bankaların, özel sektörün borçları ve kamunun vadesi gelen eurobond ödemeleri olduğu ve bunun toplamınında 55.3 milyar usd olduğu Söyleniyor. Burada gerçeklik payı var mıdır ve biz hangi rakamı dikkate almalıyız ? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buradaki kritik nokta şudur: Bir tarafta böyle bir netleştirme yapıyorsanız karşı tarafta da aynı netleştirmeyi yapmak gerekir.Yani eğer meseleye brüt bakarsak rezervler 85 milyar dolar ve kısa vadeli dış borçlar 169 milyar dolardır, eğer meseleye net bakarsak rezervler - 2,2 milyar dolar kısa vadeli borçlar 55 milyar dolardır. Hangi gözlükle bakarsak bakalım rezervlerimiz kısa vadeli borçları karşılamaya yeterli bulunmamaktadır.

      Sil
    2. Sayın hocam bu durumda kısa vadeli dış borç ödemesinin vadesi nedir(ödeme günü)? Sizce ne şekilde ödenecektir(muhtemelen swap yapılacak ise ne karşılığında olacaktır) ve hangi ülkeye ne kadar ödeme yapılacak bunun bilgisi var mı? Swap işlemi kiminle ve ne üzerinden hangi vadede yapılacaktır? Fiyatlama ne şekilde hesaplanmaktadır? Bu konuda da bilgi verebilirseniz çok memnun oluruz. Teşekkürler. Saygılarımızla..

      Sil
  6. hocam doların düşmesini neye bağlıyosunuz , swap söylentileri var bu gerçekleşir mi ve altının durumu ne olur sizce bununla ilgili yeni yazı paylaşacak mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söylentiler ve müdahaleyle düşüyor, aslı çıkmayınca ve müdahale yapılmayınca yükseliyor. Altın oldukça oynak. O da Covid-19 durumuna ve aşı, ilaç söylentilerine bağlı olarak inip çıkıyor.

      Sil
  7. Hocam merak ettiğim bir konu var da ülkedeki yerleşiklerin satın aldığı döviz mevduatları ödemeler dengesinde nerede gözüküyor? Eğer bankalar mevduatta gözüktüğü kadar döviz tutmuyorsa bankaların döviz işlemleri hangi kalemde gözüküyor? Şimdiden teşekkür ederim hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yurda giren dövizler bankalarda ya da bankalar TCMB'ye yatırmışsa (zorunlu karşılık veya serbest mevduat olarak) TCMB'de, kamu mevduatı ise o da TCMB'de gözükür. Kaynağı bilinmeyen girişler varsa o da net hata ve noksan kaleminde yer alır.
      Bankaların döviz mevduatını kasada tutması söz konusu değildir. Çünkü faiz ödeyerek aldığı dövizi kasada tutar üzerinden para kazanmazsa zarar eder.Bunlar kredide veya diğer alacaklarda gözükür.

      Sil
  8. Hocam merhabalar, yazılarınız ve bilgilandirmeleriniz için sonsuz teşekkürler ediyoruz. Bizim de ekonominin gidişatını anlama ve duruş sergilememiz açısından çok önemli gerçekten. Altından bağımsız, dış borç ile ilgili ufak bi sorum olacak cevaplayabilirseniz şimdiden çok teşekkür ederim. Takip ettiğim ve yazılarını okuduğum bazı ekonomistler kısa vadeli dış borcun belirtildiği üzere 168 milyar usd değil, burada asıl döndürülmesi gerekenin bankaların, özel sektörün borçları ve kamunun vadesi gelen eurobond ödemeleri olduğu ve bunun toplamınında 55.3 milyar usd olduğu Söyleniyor. Burada gerçeklik payı var mıdır ve biz hangi rakamı dikkate almalıyız ? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Sayın hocam öncelikle tespitleriniz için çok teşekkür ederim. Bu tespitler ışığında neden swap anlaşması yapılamadığı ya da yapmakta zorlandığı çok açık.

    YanıtlaSil
  10. Emeğinize sağlık hocam 👏🏻🙏

    YanıtlaSil
  11. Hocam doların bugünkü global değer kaybı ve TL karşısındaki değer kaybı ile ilgili yorumunuz var mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İthal ürünlerin fiyatlarının vergi ile artırılması,
      Halkın alım gücünün düşmesi ile ithal ürünlere talebin azalması
      cari açığı azaltacak, dolayısı ile döviz talebini düşürecektir.

      TL fiyatının artık sadece Türkiye içinde belirlenmesi yani TL nin tamamen yerli ve milli olmasının da etkisi vardır.

      Sil
  12. Bu durumdan İngiltere MB'nin bizimle swap yapmaya hevesli olmayacağı çıkarılabilir mi? Yapmaz demiyorum ama istekli olmamak demek istiyorum sadece.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BoE, her isteyen ile swap yapacak ise 100 ülkeye swap hattı açılırdı.
      Türkiye, dünya ticaretinde swap yapılacak kadar etkili ve önemli bir konumda değil.

      Sil
    2. İngiltere Merkez Bankasında saklanan toplam 103 ton dolayındaki altınla swap yapılmıştır zaten diye tahmin ediyorum. Ama bu da borç gibi. İlavesini yapamazsanız vadede mevcudu uzatabilirsiniz ilave alamazsınız.

      Sil
  13. Hocam merhaba.Uygulamaya konulan yeni vergi oranlarının borsaya etkisi ne olur ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etkisi olmaz, vergiyi şirketler bir şekilde tüketiciye yansıtır.

      Sil
    2. Şimdilik olumlu etkilemiş görünüyor.

      Sil
  14. Hocam merhaba. Tl nin altın karşılığı merkez bankası bankalar ve yastıkalti toplandığında diğer gelişmiş ülkelere nazaran daha iyi durumda olduğu söyleniyor. Bu gerçek mi ve yapısal reformlardan bu kadar uzakken ülkenin batmamasinin sebebi bu olabilir mi? Dünyanın en akıllı yatırımcıları türk kadınları diye bir söylem de var hatta. Sanırım ülkeye ve hukuka güven olmadan onlar daima yastık altında kalacak ve ekonomiye kazandirilamayacak ne dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsi şehir efsanesi. Yastık altında satılmadan duran altının ekonomiye olumlu hiçbir etkisi olmaz. Asıl mesele yurtdışında bulunan döviz varlıkları

      Sil
  15. Mahfi bey, sizle Salacak'a gidip, rakı/balık yapmak isterdim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günaydın.
      Salacak 'ta bildiğim artık cola/ayran ve balık var. Rakı pek olası değil..

      Sil
  16. Hocam emeğinize sağlık.

    Altını yurtdışında tutmanın swap yapabilme kolaylığı yönünden avantajlı olduğunu söylemişsiniz. O halde, dolar swapına sürekli ihtiyaç duyduğumuz şu son 2 yılda TCMB neden altınları ülke içine çekmiştir?

    YanıtlaSil
  17. Hocam Merkez Bankasının dolar satıp altın aldığını anlıyoruz. Bugünden bakınca doğru bir hamle olarak görülüyor. Ancak uzun vadede fayda ve zararları neler olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altınları kendi deponuzda tuttuğunuz sürece swap yapamazsınız.

      Sil
  18. Hocam yazınız için teşekkürler.

    Altın rezervlerinin yurtdışından Turkiye'ye getirilmesinin asıl motivasyonu nedir? İngiltere'de tutup SWAP avantajlarından vs. faydalanmak varken neden TCMB?

    YanıtlaSil
  19. Teşekkür ederim değerli hocam sizin ve sevdiklerinizin bayramlarini kutlar hayırlara vesile olmasını temenni ederim Allah ibadetlerimizi ve dualarimizi kabul eder inşallah sağlıcakla kalın

    YanıtlaSil
  20. Bu durumda döviz bulmamız zor diyor hoca

    YanıtlaSil
  21. Mahfi bey,benim merak ettigim,son dönemde çok duydugumuz kavramlar hakkında bazı sorularım var:
    1-parasal genişleme para basmakmıdır?bir farkı varsa nedir?
    2-varlık alımı(programı) nedir?yararlı birşey gibi duruyor fed ve boe yaptıgına göre.bizim tcmb mızda yapıyormu?yapıyorsa faydası nedir?yapmıyorsa niçin yapmıyor?
    3-karşılıksız para basmak neden rezerv paraların degerini daha az etkiliyor?
    4-biz diyelim 15milyar $ değerinde karşılıksız tl bastık katarda aynı degerde karşılıksız riyal bassa,ancak bunu piyasaya sürmek yerine birbirlerine takas etseler,bu durum kısa&uzun vadede tl ve riyalin değerini nasıl etkiler?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. Evet
      2. Varlık alımı elinde tahvil bulunanlardan tahvilleri alıp para ödemek demektir. Bu da para basmanın farklı bir şeklidir.
      3. Çünkü rezerv paralar dünyanın her yerinde geçerli oysa rezerv olmayan paralar sadece basıldığı yerde (o da kısmen) geçerli. Oralarda insanlar kendi paraları yerine dövize yöneliyor.
      4. Paralar zaten karşılıksız basılıyor. 1971'de doların altın karşılığı kaldırıldıktan sonra dünyadaki bütün kağıt paralar karşılıksız kaldı.

      Sil
  22. 2020 verilerini çok merak ediyorum

    YanıtlaSil
  23. Herkes falan yere swap yapılır mı yapılmaz mı diye soruyor.

    Kısadan cevabı verelim, dikta rejimleri ile swap yapılmaz.

    Saddam, Kaddafi ile swap ne kadar yapıldı ise, merak ettiğiniz ülke ile de o kadar swap yapılır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapılır. Eğer altınlarınızı mesela Fed'de tutuyorsanız ya da MB'nizde ABD tahvilleri varsa yapılır. Kapitalizm dikta veya demokrasiye prim vermez. Aradığı tek şey istikrardır. Hangi rejimde olursanız olun adamın verdiği parayı geri ödeyecek durumdaysanız onlar açısından sorun olmaz.

      Sil
    2. Şunu da ekleyeyim. Bizim sorunumuz istikrarsızlık. Rejim konusundan, hukuka, ekonomiye,eğitime her konuda istikrasız bir görünüm çiziyoruz. Sorun orada. Yatırımcının en sevmediği durum budur.

      Sil
  24. ABD istese swapı altın üzerinden yapıp elektronik rakamlar üzerinden tüm fiziki altınımızı alabilir sanırım? Vay bee!

    YanıtlaSil
  25. Altın filan bilmem, Türk siyasetçinin mantığını çok iyi bilirim.

    Bu yaz, alabildiğiniz kadar TL kredi alın, özellikle ihtiyacı olmayanlar alsınlar.
    Kolay satamayacağınız konut gibi varlığınız varsa, bankaya teminat gösterip uzun vadeli TL kredi alın.

    Faizlerde dibi bekleyenler için, enflasyon bir kaç ay daha düşecek, merkez bankası faizleri biraz daha indirecek. Ancak, bekleyemeyenler için günümüz faiz oranları bile çok cazip ve kazançlı.

    Eğer, yurtdışında yaşıyor ve Türkiye'deki evinizi satamıyorsanız, evi hülle ile bir akrabanıza satıp konut kredisi çektirin, veya tam tersi bir akrabanızın evini alın konut kredisi ile, akrabanız ile elinize geçen nakti yabancı borsaya atın.

    Bu yaz ödemeler dengesini güzel göstermek için hükümet tüm finansal imkanlarını kullanacak, hükümet gerekirse TVF nu yurtdışına tamamen teminat gösterip borç alacak halka kredi verecek, iş bankası TVF na katılırsa tadından yenmeyecek bir imkan olacak.

    TL kredi almanın en son zamanı ödemeler dengesi sorunu laflarının duyulmaya başladığı zamanlar olacak. O zamana kadar TL kredi alın.

    Bana torunlarınız bile dua edecek.

    Yazın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hocam haklısın ama insanlar karnını doyurma derdin de. bir kısmı da hala dış mihrak diyor bu ülke de ne yapabilirz biz . 23 yaşında üni mezunu işsizim ve bir an önce kaçmak istiyorum ülkeden sen türkiyeden nasıl çıkabiliriz onu de.

      Sil
  26. "Altın"; yenen, içilen bir şey değildir NOKTA

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günümüzde altın yapraklı burger ve içecekler bolca tüketilmektedir.

      Sil
  27. Hocam merhaba, soyadinizin hikayesi var mi?

    YanıtlaSil
  28. Çok faydalı yazı. Yıllara göre altın borcumuzda gidişat nasıldır acaba?

    YanıtlaSil
  29. fed de tutulurken geri alınan altınlarin halk bank soruşturması nedeniyle çekildiği doğru olabilir mi hocam ?

    YanıtlaSil
  30. Elinize kolunuza zihninize sağlık Hocam. Bizleri yazdıklarınızla aydınlattığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  31. Hocam merhaba,

    Konunun dışında olacak ama, fed in negatif faiz indirimi yapacağı konuşuluyor. Negatif faiz uygulaması nedir? Bankaya koyulan mevduata negatif faiz uygulanırsa nasıl oluyor ?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fed'in negatif faiz uygulaması söz konusu olursa bu bankalara yönelik olacaktır. Bankalar negatif faiz verecek demek değildir.

      Sil
  32. Hocam farklı bir konudan bir sorum olacaktı, iktisat doktora yeterliliğe girmeden önce çalışmamızı tavsiye edeceğiniz temel birkaç kitap önerebilir misiniz? Örneğin Snowden'in Modern Makro Ekonomi kitabını daha önce tavsiye ettiğinizi hatırlıyorum. Buna benzer.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynel Dinler'in Mikroekonomi kitabını çalışın.

      Sil
    2. erdal ünsal, ismail bulmuş, koutsiyannis, yanlış hatırlamıyorsam ismail bulmuş'un matematiksel problemlerle ilgili ince bir kitabı vardı, zeynel dinlerle birlikte 5 kitabı da bitirmişliğim vardı, 2. sınıf dersini 5. alışımda. ilk 4 vize ortalamam 15 i geçmezken 5. vizede 95 alınca ne havam olmuştu. 15 yıl oldu, hala birkaç gün verin ertesi gün amfide ders vereyim, peki sonuç ne oldu ancak devlet memuru (buna da şükür diyoruz herşeyi zamanında yapmak lazım)

      Sil
  33. Yanlış hatırlamıyorsam ülke 2 hafta önce çok vahim bir noktadaydı. Ekonomini çökmüştü. Rezervlerimiz bitmişti. Borç çeviremiyorduk. Ne oldu da bir anda kara bulutlar dağıldı? Her şey bir algı yönetimi miydi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangi kara bulutlar dağıldı sizce? Dolar 5 lira mı oldu? Bütçe açığı mı kapandı? Dış borçlar mı ödendi? Ülkeye turist akını mı başladı? İhracat mı patladı? Derecelendirme kuruluşları not mu artırdı? Ülkede yapısal reformlara başlanıp üretim seferberliği mi ilan edildi?.....

      Yoksa siz o algı yönetiminin bir parçası, ya da beyni doların her 1 liralık yükseliş ve 50 kuruşluk düşüşünü kara bulutlar dağıldı şeklinde algılamak üzere programlanmış sürünün bir ferdi misiniz?

      Sil
  34. Mahfi bey,
    Amerikada yaşıyorum. Evimin mortgage'ı %3.5 faizli. Şirketime de yıllık yüzde 4.25 ile para alabiliyorum istediğim zaman. Türkiye bu altınları altıl vaziyette kendi kasasında tutup dışarıdan %8 ile borçlanıyor. Bunun bir mantığı var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O altınları kasada tutmazsanız borç veren ve yatırım yapan olmuyor.

      Sil
    2. Bizim eyalette mortgage 2.75 gördük, benim refinance 2.98 den oldu.
      Senin mortgage da bir miktar daha düşme ihtimali var.

      İş yeri için 4.25 normal, geçen sene yüzde 4.75 ile borçlandım,
      tüm parayı 5 kat kaldıraçla Türk bonosuna yüzde 7.15 ten bastım.
      Türkiye bana net %29 %30 civarı kazanç verdi.

      Şimdi Türk tahviline dokunur musun dersen, şartlar çok farklı yaklaşmam.
      Türkiye'nin Benjamin'e yıllık yüzde 9 u göstermesi lazım.

      Herkes taze et (İş Bankası) bekliyor, hazine ve üzerinden TVF na alınıp, bir bono/tahvil ihracı olacaktır. Teminat İş Bank olduğu için yüzde 7, yüzde 8 arasında ekmek (para babaları için kuşbaşı pide) yedirir.
      O tahvil kaldıraçlı alınır.

      Sil
  35. Merhaba.Bankalardan altın ve döviz işlemlerine gelen vergi hem alışta hem satışta mı %1 uygulanacak?Bu vergi kuyumcudan alınan cumhuriyet altını içinde geçerli mi?

    YanıtlaSil
  36. Mahfi bey birşeyler ima etmek için sormuyorum, Hitler'in "Kavgam" adlı kitabını okudunuz mu?

    YanıtlaSil
  37. cikarilmasi gereken sonuc su her secis bir vazgecis kendimizde tuttuk rezervi erittik simdi swap pesinde kosuyoruz ama kisin yenen hurmalar simdi bizi tirmaliyor

    YanıtlaSil
  38. Bilgilendirici yazınız için teşekkürler hocam, ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  39. Hocam swap uygulamasının amacı fiyat istikrarı mı finansal istikrar mı oluyor?

    YanıtlaSil
  40. Hocam Merhaba,
    Çılgınca Swap arayışındayken, tüm altınları neden tcmb ye çekmişiz anlayamıyorum.
    altın/dolar yerine TL/Riyal sonra dolar daha mı mantıklı ?
    Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam dikkat ettim 2-3 kez hep aynı cevabı vermişsiniz. Halk Bankası korkusu. Benim bu minvalde iki sorum olacak;
      1-Diyelim ki yurtdışından getirerek altınları kurtardık. Peki cezadan kurtulacak mıyız ki böyle bir tasarrufta bulunarak swap imkanını ortadan kaldırıyoruz
      2-Bu tasarrufla cezayı peşinen kabul etmiş sayılmazmıyız?

      Teşekkür ederim Hocam

      Sil
  41. Hocam, altin esasi olsa idi, 400kusur ton altin varligimiz ile, 2500kusur ton borcu nasil odeyecektik? Ya da, baska sekilde sorayim, 2500 ton altin bulmak icin (yagma, talan devri kapandigina gore) ne yapmaliyiz? Her vatandas kelle basina 30gr getirse dis borc meselesi hallolur mu? O zaman tl en degerli para olmaz mi?

    YanıtlaSil
  42. Sayın Eğilmez,

    Ekonomik tabloları; Okuyuculara yorumlamanız ve açıklamalarınız çok güzel ve anlaşılır. Teşekkür ederim.. Türkiye'nin kısa ve uzun vadeli dış borçları konusunda çok açıklamalar var. Medya da yer alan bilgiler kafa karıştırıyor.Bu konuyu sizin pencerenizden tablolarla görmek ve değerlendirmek, ekonomist olmayan okurlar ve takipçileriniz için yararlı olacaktır.

    Saygılarımla,

    FFA

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ olun.
      Bu konuda geçmişte çok yazdım yakında bir daha yazayım.

      Sil
  43. emeğinize sağlık hocam.

    YanıtlaSil
  44. Sayın Mahfi Hocam,
    World Gold Council verilerine göre 2000 yılından 2017 yılı 1. çeyreğine kadar sabit olan TCMB altın rezervleri, bu tarihten itibaren hızlı bir artış göstermiş. Şubat 2020 için açıklanan verilere göre ülkeler merkez bankaları arasında ay içinde en yüksek altın alımı 24.8t ile Türkiye, en yakın ülke olan Rusya'nın neredeyse 2.5 katı (10.9t) olmuş. Tüm veriler elimde olmasada grafiklerden gördüğüm kadarıyla 2019 yılında da merkez bankası rezervlerine en çok altın katan ülke Türkiye.
    Bu satın almalar tablonuzda belirttiğiniz "Banka ve Finansman Şirketlerinin Z. Karşılık Altınları"nın alınmasını da içerir mi?
    Saygılarımla,

    YanıtlaSil
  45. Mahfi hocam,

    elimizdeki altınların bir kısmını dolar karşılığında satsak, elimizde dolar bulundursak doların yükselişini önleyemez miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam tersini yapıp altın aldık.

      Sil
    2. Türkiye'nin derdi dolar veya altın değil, Türkiye'nin bütünlüğü bozulduğunda Türkiye'ye borç para verecek devletler vardır. Şu aşamada Türkiyenin dış kaynak alması, fakirliğini engellemek! veya ne bileyim, halkın alım gücünün devamını, firmaların çalışmasını sağlamak gibi bir işlevi kısa dönemde görür. Ötesine gitmez. Dışardan kimse de bunlar için para vermez.

      Döviz fiyatları yükselse de azalsa da önemli değildir. Hatta dövizin artması daha iyidir, ucuz iş gücü ile bir miktar ödemeler dengesi açıkları kapatılır.

      Önemli olan Türkiye'nin fakirliğe doğru giden bir ülke olmasıdır. Buna çare olabilecek insan eğitimi, teknoloji transferi, ticari hukuki altyapı yoktur, orta dönemde de(önümüzdeki 15 yıl) olmayacaktır.

      Niye 15 yıl? Bu sürenin bir kısmı mevcut sorunların kaynağı olan hükümet tarafından kullanılacaktır. Sorunun kaynağından çözüm çıkmaz. Söylemlerinde de yoktur. Alternatif siyasi partilerin de çözüm önerileri yoktur. Muhalefet seçimleri kazanırsa, mevcut kadroları geri kalan süreyi kullanacaktır. Dengeleyici bir işlevleri olur belki ama çözüm üretici işlevleri olmaz.

      15 yıla da ben kalmam, ya görmem ya da ihtiyarlar sakin bir hayat yaşarım.

      Sil
    3. Merhaba, altın bozdurup yerine dolar alırsak, altın fiyatlarına bir etkimiz olmaz çünkü global fiyat ons/usd'den çalışır, ancak dolar aldığımız için dolar artar. Dolar kuru düşükken dolar alınmalı sonrasında rezerv miktarı / döviz borcu miktarı dengesine göre bozdurulup, alınmalıdır.
      Kısa vadeli çözüm ise ülkedeki risklerin azaltılması, tasarruf yapılması ve ne yazık ki faizin artmasıdır. Para zaten basıyoruz ancak bu parayı etkin kullanabiliyor muyuz emin değilim.

      Sil
  46. Mahfi Bey bugün 27 Mayıs.
    27 Mayıs’ın sizin için ne ifade ettiğini öğrenmek isterim.Türkiye’de bu konuda da tam bir fikir birliği yok gibi görünüyor.
    Sizce bu bu bir devrim mi,ihtilâl mi yoksa darbe midir?

    Ne olduğunun ötesinde,dönemin şartları açısından 27 Mayıs’ın ülke ekonomisine etkisi ne olmuştur?
    Analizinizi gerçekten merak ediyorum.Bu konuda bir yazı yazmayı düşünür müsünüz?

    Saygılarımla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 27 Mayıs bir askeri darbedir ve siyaset üzerinde kötü etkileri olmuştur. Ama ardından gelen 1961 Anayasası Türkiye'nin bütün tarihi boyunca gördüğü en ilerici en aydınlanmaya dönük Anayasadır. Ne yazık ki ülke o özgürlüğü sindirememiş ve sonuçları kötü olmuştur.

      Sil
    2. 1961 Anayasasi dunya tarihinin en ileri anayasalari arasindadir.
      61 Anayasasi, iyi kotu de olsa "Cift Meclisli" Parlementer sistemi getirmistir. Bu sistem senato ve millet meclisi icerigine sahiptir. Bugun dunyanin en ileri demokrasilerinde "Senato" vardir. Senato demokrasinin akilciligin tarafsizligin bagimsizligin demokrasideki yansimasidir.

      Dahasi 61 Anayasasi bizim kendi bulusumuz olan hem matematigin hem adaletin hem esitligin hem hukukun hem millet iradesinin hem de bireysel tercihlerin tarafsiz ve net bir sekilde meclise yansimasini saglayan "Milli Bakiye Secim Sistemini" getirmistir. Milli Bakiye sisteminde %2 oy alan bir parti 550 kontejanli mecliste 11 milletvekili sokabilir. Yani aldigin oy orani kadar meclis sandalye kontejaninda o kadar oranda vekilin olur. Bu tam anlamiyla matematigin adaletin milli iradenin ve bagimsiz hur bireysel tercihlerin meclise yansimasinin adidir.

      Bugun kullandigimiz "DHont sistemi" ise disaridan demokrasimize gelmis bir secim sistemidir. Adaletsizligin oy avciliginin oy gaspinin cogunlugun azinliga hukumdarliginin bireysel tercihlerin ezilmesinin resmidir.
      Keza "Dar Bolge Secim Sistemi" de Dhonta gore daha adil olsa da bu sistemde erkek egemenliginin siyasette erkeklerin daha aktif olmasinin memleketciligin demokrasideki yansimadir. En azindan secim sistemleri arastirmasi ve analizine gore tarihsel bu boyle su ana kadar boyle egilim gostermistir.
      Bu baglamda Milli Bakiye sistemi en adil olandir. Sorun %10 baraji maraji degildir elbette %10 baraji sorundur ama asil sorun adil akla ve vicdana uygun olmayan Dhont sistemidir.

      Son tahlilde Turkiye demokrasisi eger saglam zemin icinde hareket edecekse kesinlikle ama kesinlikle yasayla Bagimsiz hur iradeli hic bir partiye bagli olmayan gecmiste de olmamis yalniz bir kereligine secilecek olan senatorlerin oldugu Adalet ve Meb bakanlarinin bu senatorlerden ciktigi Senato olmalidir.
      Yine bireysel ve ulusal siyasi tercihlerin adil ve esitlikci yansidigi "Milli Bakiye Sistemi" ile olusan Millet Meclisiyle yonetilmelidir. Barajda olursa sayet formalite icabi %1-2 bandinda olmalidir.

      Sil
    3. "Turkiye demokrasisi - saglam zemin - Bagimsiz hur iradeli -bir kereligine secilecek senatorlerin oldugu Adalet ve Meb bakanlari vs." Anonim18:04

      Ne kullanıyorsan bizede yaz,baya etkiliymiş.

      Sil
    4. Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim Mahfi Bey.
      Eğer Anonimler müsade ederse ben sizin bıraktığınız yerden devam edeyim.61 Anayasası ile igili görüşlerinize katılıyorum.Özgürlük ve demokrasi standartları yüksek bir anayasaydı.Belki biraz fazla mı yüksekti?
      O yılların Türkiye’sine 1-2 gömlek büyük müydü?Böyle bir anayasa neden Türkiye’yi daha ileri götüremedi?
      Devamında ülke 12 Mart Muhtırası’na nasıl sürüklendi?
      ”Ülke o özgürlüğü içine sindiremedi” demişsiniz ya,eksik olan neydi?

      Dönemi yaşamadım.
      Sadece okuduklarım,dinlediklerim ve tanıklıklar üzerinden bir analiz yapma imkânım var:

      Memduh Tağmaç'ın “sosyal uyanış ekonomik gelişmeyi aştı, bunu durdurmak gerekiyor” sözü, bu anlamda bana hep çarpıcı gelmiştir.Acaba bu tespitte bir doğruluk payı olabilir mi?
      Toplumun tümüne yayılmış bir refah artışı sağlanamadan,özgürlük alanı ve demokrasi gelişemiyor mu?
      Refah artışı ve özgürlük alanının genişleyebilmesi arasında bir denge veya eşgüdüm olması gerekir mi?
      Ne düşünürsünüz?
      Tıkandığımız nokta burası mıdır?

      Sil
    5. 20:03
      suan bayram sekeri yiyorum. Hayirli bayramlar :)))

      Sil
    6. O anayasa gelişmiş bir anayasadır, halk gelişmemiş bir halktır. Halkın o anayasayı destekleyecek şekilde sistemli bir eğitimden geçirilmesi gerekirdi. Kısmen yapıldığı yerler olmuştur, ancak, geri kalan halk, kendini geri bırakacak insanları yönetime taşıdı.

      Kritik olarak Türkiye için eğitimli insan oranının yüzde 25 seviyesinin üstüne çıkması gerekirdi. Bu oran Türkiye'de yüzde 6 seviyelerinde iken eğitim reformları durdurulmuştur. İster istemez liyakati düşük kadroların arasına kim olduğu, kim tarafından yönetildiği belli olmayan insanlar girmiştir.

      Misal, Fetö ile çaycıdan emir alan müdürler olmuştur, yabancı ülkelerin ajan takımı siyaseti dizayn etmiştir, kimden emir aldığı bilinmeyen başbakanlar, bakanlar yönetim kadrolarını ele geçirmişlerdir. Türk siyasetine rüşvet sistemi sokulup, rüşvet ile başbakanlık makamı satın alınmış, cumhurbaşkanına emir veren başbakan görülmüştür. Tabi ki, ister istemez liyakat esaslı kurum olan, sistemin muhafızı ordu mensupları hayali suçlar ile görevlerinden uzaklaştırılmıştır.

      Hangisi eksikti bilinmez. Çoklu bir denklem. Türkiye tıkanmıştır.

      Bundan sonra ne olur? Sağda solda birileri savaş ilan eder, Türkiye de onlara asker gönderip destek verir, emir alır, para alır. Bir yerdeki savaştan kaçan insanlar AB ye gitmesin diye paralı barikat olur.

      60 ların çok sesli Türkiyesinde değiliz artık, güçlü bir tek ses var. İç kargaşa çıkar ise, bastırmak nispeten çok kolay artık. İç huzursuzluk artar, ülke bölünmez, ülkenin sosyal kitleleri fakirlik ortak noktasında buluşur, netekim, Türk gençlerinin sağcı, solcu, kürt, alevi olması önemli değildir, hepsi aynı askeri birlik içinde sağda solda savaş açan birilerinin paralı askeri olacaktır. Askerliğini bitiren genç gelip, şehirde şucu veya bucu olabilir, neci olduğu önemli değildir artık.

      Sil
    7. Sucu olmak fena değil.

      Sil
  47. Mahfi Bey merhaba, cok guzel ve bilgilendirici bir blog, emeginize, kaleminize saglik.
    Turkiye Varlik Fonu bagimsiz denetimde sartli gorus aldi, bunu nasil degerlendirebiliriz?
    Raporu da bulmak mumkun degil, sitesinde ilkeler kisminda seffaflik yaziyor ama uygulamasi yok. Bizdeki ornegin disinda 1MDB Malezya ornegini ayri bir yazida degerlendirebilirseniz sevinirim. Tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ olun.
      Maalesef Varlık Fonu konusunda benim bildiğim de sizden fazla değil. Raporu görmedim.

      Sil
    2. TVF, Reis VF olarak düşününce anlam kazanır.

      Kabile devletinde fazlasını beklemek boşunadır.

      Sil
  48. Sayın Eğilmez'e ve sitenin ziyaretçilerine hatırlatma:

    Sayın Eğilmez'in meslektaşı, iktisatçı Prof. Metin Sarfati'nin (Marmara Üniversitesi) uyarıları:

    "Gönüllü Kölelik Çağı"

    43 dk.

    https://www.youtube.com/watch?v=2t7ttPuDa-s

    YanıtlaSil
  49. Mahfi bey,

    Biz sıradan vatandaşlar Daron Acemoğlu'nu önce "Ulusların Düşüşü" kitabıyla, sonra Ali Babacan'ın partisine strateji tavsiyeleri vermesiyle tanıdık.

    Siz Daron bey'i, gençliğinden-öğrenciliğinden beri tanıyor musunuz? Eğer sizin için sakıncası yoksa, kendisiyle en son ne zaman görüştünüz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Daron Acemoğlu ile yıllar önce bir konferansta tanışıp ayaküstü sohbet ettim. Onun dışında görüşmüşlüğüm yok. Yazdıklarını okuyup izlerim. Önemli bir bilim insanı.

      Sil
  50. Bu konu hakkında bilgilerinizi pekiştirmek adına Mahfi Hoca'nın diğer yazılarına da göz atmanızı tavsiye ederim:
    http://www.mahfiegilmez.com/2017/12/merkez-bankasnn-altnlar-nerede.html
    http://www.mahfiegilmez.com/2018/04/merkez-bankasnn-altnlar-meselesi.html
    http://www.mahfiegilmez.com/2019/01/merkez-bankasnn-altnlar-konusundaki.html

    YanıtlaSil
  51. Hocam, Duygu Demirdağ'ın sorularını yanıtladığınız videoyu izledim.

    https://www.youtube.com/watch?v=J7txBJVXqik

    Odanızdaki rafta, "kamera kutusu" gözüküyor.

    Acaba; bir kamera satın aldığınız ve yakında kendi YouTube yayınlarınızı yapmaya başlayacağınız sonucunu mu çıkarmalıyız? Lütfen cevap veriniz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok o eski bir kamera. Bir zamanlar gezilere filan giderken telefon kameraları o kadar iyi olmadığı için Nikon 5100 kamera almıştım.

      Sil
  52. Sayın Mahfi hocam, şu an bankadan gram altın yerine altın fonu almayı önerir misiniz? ve bir de 3 yıl gibi bir vadede altını nasıl görüyorsunuz? saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En iyi altın elindeki altındır sözünden haraket ile, sanal altına yatırım yapmayın.
      Yüzde 1 belki 2 daha düşük getiriniz olur ama hükümet el koyduğunda altınlarınız sizinle olur.

      Korona süreci bitmedi, ülke işsiz, firmalar kapalı, üretim durmuş, turist gelmiyor. Bu durumda hangi banka size altın ile ödeme yapmayı kabul eder? Bir gece tüm altın ve dövizler TL olur, sabaha yüzde 30 yüzde 40 değer kaybedersiniz.

      Sil
  53. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  54. Hocam öncelikle saygılar, zorunlu rezerv oranının %10 olduğu kısmi rezerv bankacılığı durumunda 5000 lira en çok kaç liralık para arzı yaratır? Bunun hesaplamasını nasıl yapabiliriz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://www.mahfiegilmez.com/2019/11/piyasada-ne-kadar-nakit-para-var.html?m=1

      Sil
  55. Merhaba Mahfi Bey,

    Elimizdeki dolarları neden satıp döviz alamıyoruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elinizdeki dolarları satıp istediğiniz dövizi alabilirsiniz, tabi elinizde dolar var ise :)

      Sil
    2. Dolar kendisi de döviz olduğu için olabilir mi acaba?

      Sil
  56. Sevgili hocam birkaç sorum vardı enflasyonla ilgili:
    i)istatistik kurumunun açıkladıgı %10-15 enflasyona ragmen toplumda,özellikle muhalif kesimde oranın kasten düşük gösterildiği gerçek enflasyonun %30-50 oldugu algısı var,bende de var,özellikle gıda fiyatlarında..buna katılıyormusunuz?
    ii)gercek enflasyon %30-50 bile olsa 80li yıllarda oran çok daha fazla olmasına ragmen,seneden seneye bu kadar fakirleşme&alım gücünde azalma hissetmiyorduk,tam tersine özellikle 82-89 arası seneden seneye toplumsal bir ilerleme ve alım gücünde artış hissediyorduk ücretli kesimde olmamıza rağmen,oysa şimdi tam tersi,bunu neye bağlıyorsunuz?bu konuda benim fikrim ozamanlar vergiler bu kadar binmiyordu topluma,makro ekonomik göstergeler sürekli olumluya gidiyordu oyıllarda şimdiki durumun aksine,birde enflasyon o yıllarda zaten kronikti,oysa şimdi 2005-15 arasındaki nispeten düşük enflasyonlu yıllardan tekrar yüksek enflasyonlu yıllar yaşıyoruz,sebep bunlar gibi geliyor,katılırmısınız?
    iii)geçen gün tekrar Asaf ve Ege hocayı gördüm tv de,duygulandım,gözlerim doldu.ekodiyolog tarzı bir program tekrar başlasa ve size de teklif gelse tekrar tv ye çıkmayı düşünürmüsünüz? Tşkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. cevabı, Tüik in hükümete bağlı olmasında yatıyor. Aynı bakanlığa bağlılar. Tüik ister istemez kendi patronunu toplum nezdinde denetlemeye çalışan işçi gibi. Bağımsız bir kurum olsaydı bu kadar sözü edilmezdi.

      2. Türkiye'nin dünya genelindeki ekonomik konumu son 40 değişmedi. Yerinde saydı. Türkiye benzeri ülkeler Türk halkından refah düzeyi olarak olumlu şekilde geliştiler. Türkiye son 40 yıl teknoloji ve insana yatırım yapmadığı için günümüz Türk insanı fakirleştiğini hissediyor. Türk halkının tükettiği ürün gamı ile dünya insanlarının ürün gamları arasında fark oluştu. Son bir kaç yılda ithal imkanı azalınca orta gelirli Türk insanı fakirleştiğini hissetti. Hissiyat buradan kaynaklı. Fakir, Türkiye'de hep fakirdi. Zengin kesim yine dünyadaki muadillerine göre az eğitimli ancak ithal ürün tüketebiliyor, fakirlik hissetmiyor. Orta gelirliler hissetti.

      Sil
  57. Hocam IS-LM modeline göre merkez bankası para arzını azaltırsa emek piyasasında nasıl bir değişim olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sınav ve ödev sorusu yanıtlamıyorum biliyorsunuz.

      Sil
  58. Mahfi bey

    Elimizdeki altinlari satip neden doviz alamiyoruz?

    YanıtlaSil
  59. Dolar in yerini alacak rezerv para ufukta görünüyor mu ?

    YanıtlaSil
  60. Hocam katarla swap anlaşmasına gidildi ve 5 milyar dolar dan 15 milyar dolara yükseltildi swap işlemimiz. Sorum bu yapılan swap katar riyali ve türk lirası arasında yapıldıysa türkiyenin bu parayı hiç bir yerde bozduramayacağına göre ne işimize yarayacak??

    YanıtlaSil
  61. Kitap okur gibi yazılarınızı okumak ne güzel!
    Okudukça kendimi önceki yıllardaki yazılarınızda buluyorum. Böyle bir imkan tanıdığınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  62. hocam merhaba, emekleriniz için şimdiden çok teşekkür ederim şahsım adına. benim merak ettiğim konu swap şuan yapıldımı yada yapılacak mı. katar veya başka bir ülke ile anlaşma yapıldıktan sonra kaç günde devreye girer yada ihtiyaç duyuldukça mı devreye girer işleyiş nasıl acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katar dışında swap yok şimdilik. Yapılırsa hemen devreye girebilir.

      Sil
  63. Hocam, elektronik ürün fiyatları çok yükseldi!

    Ekonomi savrulmuşken, maaşlar kırpılıyorken, biz bu ürünleri nasıl alacağız?

    Hatırlar mısınız, yıllar önce, Türkiye'de distribütörlüğü olmayan elektronik şirketlerinin ürünleri "merdiven altı" yerlerde satılırdı. Yine aynısı mı olacak? Yine pahalı mı olacak?

    YanıtlaSil
  64. Hocam merhaba.Bugün çin Honkong"un yarı özerkliğini ortadan kaldıran yasayı onayladığı haberleri geldi.Bu na karşılık olarak ta Abd nin honkong üzerinden yaptırımlar uygulayacağı söyleniyor.Bunun çin ekonomisine ve dolaylı olarak dünya ekonomisine ne gibi etkileri olabilir.Daha pandeminin yarattığı derin sorunlar ortadayken bir de bu sorun ne gibi sonuçlara yol açabilir.Degerli kaleminizden bu durumla ilgili bir analiz okumamız mümkün mü. Sizin bilgi ve düşünceleriniz bizim için çok değerli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çin'den çok Hong Kong ekonomisine çok olumsuz etkileri olacak. Çin ciddi hata yaptı.

      Sil
  65. Hocam, size "Ödemeler dengesi krizi nedir?" diye soracağım, bana, "Gidin hocanıza sorun, ödevinizi bana yaptırmayın!" diye ters cevap vereceğinizden endişelendiğim için size soru sormaya çekiniyorum artık!

    Size "hocam" diye hitap ediyorum ama iktisat, işletme, ÇEKO, ekonometri, istatistik, maliye, muhasebe vb. bölümlerin öğrencisi değilim; "Mahfi bey" diye hitap etsem çok resmi geliyor kulağa.

    Umarım yanıtlarsınız...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ödemeler Dengesi krizi aslında cari açığın büyümesi ve finanse edilme sorunları yaşanması sonucu gereği kadar ithalat yapılamamasıyla başlar ve sonunda üretim düşüşü ve büyüme performansının küçülmeye dönüşüne kadar gelir. Döviz sıkıntısı yaşayan ve yeterince borç da bulamayan ülkeler ithalat yapamaz hale gelirler. IMF'nin kuruluş amacı ödemeler dengesi krizlerini yaygınlaşmadan çözmektir.

      Sil
    2. IMF'ye gitmeyeceğimize göre çok yakında bir Ödemeler Dengesi krizi yaşanabilir diyebilirmiyiz?

      Sil
  66. Hocam MB nin çok kısa vadeli açık piyasa işlemi yapmasının amacı nedir? Fiyat istikrarı veyahut finansal istikrar dan birisi olabilir mi?

    YanıtlaSil
  67. Merhaba hocam
    Türkiye'nin aktüel ciddi bir swap ihtiyacı var iken altınların yurtiçine çekilmesi bir hata olarak görebilirmiyiz?

    YanıtlaSil
  68. Altın ve doların kademeli olarak gramı 370-355-340 kadar düşeceği doların da swaplarla 6.12 ye kadar gerileyeceği söyleniyor aslı var mı teşekkürler. İyi günler dilerim.

    YanıtlaSil
  69. Sayın Mahfi Hocam,
    TCMB malı altınların miktarında 2017'den itibaren hızla artmasında ''BİGA'' projesinin rolü var mıdır?BİGA projesi hakkında bizleri bilgilendirici yazı yazmayı düşünüyor musunuz?

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  70. Hocam 128 milyar $ satılınca
    Tl karşılığı TCMB kasasına girdi. Yanı emisyonca para çekildi. Bu para tekrar hangi yöntem ile piyasaya verildi ? TCMB den hazineye borç olarak mi verildi devlet tahvilleri mi toplandı yoksa para basılıp ödemeler basılan paradan mi yapıldı vs
    Saygılar

    YanıtlaSil
  71. Hocam merhaba bu ekonomi yi ve doları Euro'ya rakip olarak Türkiye tarihte daha önce altın sikke vardı sayın cumhur başkanımız bu benim önerim kağıt para üzerine altın basarak TL değerini yükseltir dolar euro çok düşüş yaşar mesela 0;1 TL altın kağıda işlerse TL mız altın bazında olacaktır vealtin yükseldikçe bizim paramız degerlenecektir bu benim önerim gümüş bronz bakır dan para oluyorsa Türkiye bir ilk gerçekleştirmesi gerek bence kağıt para üzerine altın ekleyerek TL mız hiç bir zaman kaybetmeyecektir

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?