Covid - 19 Pandemisinin Beklentilerde Yarattığı Bozulmalar

Bu sadece TÜİK ve Merkez Bankası’nın sürekli ve düzenli olarak yaptığı anketlerden elde edilen verilerin grafik haline dökülmesinden oluşan bir derlemedir. Her bir grafikte Nisan ayında Covid – 19 pandemisinin yarattığı beklenti bozulmaları görülebiliyor.



Yorumlar

  1. Lubnan iflas etti.
    Bu hususta bir yazi kaleme alacak misiniz?
    Dunyanin en tuccar insanlarinin yetistigi bir ekonomi adeta ortadogunun venezuelasi arjantini havasinda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gayet doğal tüccar insanlar batarda çıkarda..

      Sil
    2. Lubnan iflas etti. Sirada hangi ulke var tahmini olan var mi? Siyasi etkileri ne olur?

      Sil
    3. Onlar tuccar, parayi offshore a aktarmislardir

      Sil
    4. Bunların eski başbakanı Hariri bizim Türk Telekomu özelleştirmeden satın aldı, içini boşalttı,karını yurt dışına transfer etti, vergilerini ve banka kredileri ödemedi, batağını Türkiyenin kucağına bıraktı, çektı gitti. Başbakanı böyle olan ülkeden...
      Alttaki linkte Barış Soydan'ın ilgili yazısını okuyabilirsiniz.
      https://t24.com.tr/yazarlar/baris-soydan/lubnan-nasil-batti,24234

      Sil
    5. Onların hırsız yöneticileri var.

      Sil
    6. Lübnanlılar doğru tüccarlık geleneğine sahiplerdir. Bununla birlikte önemli tüccarları yurtdışında başka ülkelerde diasporanın bir parçası olarak yaşıyorlar.

      Sil
  2. Turkiyenin cikisi krizden sizce Nike gibi mi olur Slazanger gibi mi olur yahut Puma gibi mi
    Tercubelerinize dayanarak soruyorum.
    Ekonomi konusunda kit bilgim var
    tavsiye edebileceginiz bir kitap mecmua var mi?
    Suan Acik ogretimden Iktisat okuyorum ileride muhasebeci mali danisman olmak istiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çıkışı Kinetix gibi olur.

      Sil
    2. "Serbest Muhasebeci Mali Müşavir" olmak istiyorum demek istediniz herhalde.. Zira muhasebeci mali danışman diye bir meslek yoktur.. Allah aşkına, daha adını sanını bilmiyorsunuz, sırf büro açan bir kaç kişi para kazanıyor gördünüz diye mali müşavirlik hayalleri kurmayın.. Zaten su ürünleri mezununa bile staja başlama hakkı veriliyor, meslek yakında 89'dan önceki halini bile arayacak duruma gelecek!..

      Sil
    3. Sayın Kâmil beye katılıyorum. Zor olan mesleğinizde meslektaş enflasyonu yaşanıyor. Ve hala bir grup kalitesiz meslektaş yine kalitesiz meslektaşı yetiştiriyor. Tecrübe usta-çırak ilişkisi ile aktarılır. Usta nasılsa çırak da aynı oluyor genelde..

      Sil
  3. Damat beyin anket işlerine de el atması gerektiğini gösteriyorlar.

    YanıtlaSil
  4. Hocam merhaba. Bu tür belirsizlik ve buna bağlı olarak güvensizlik ortamı oluşması, yatırımları azalttığı için ekonomideki nakit akışını sekteye uğratır ve Merkez Bankası'nı, nakit akışının devamını sağlamak amacıyla para basmaya yöneltir mi?

    YanıtlaSil
  5. hocam bu gunlerın bızlere bır faydası sızın uretkenlıgınızın artması güvenli bilgi akışındaki desteklerınıze tesekkur edıyorum.

    YanıtlaSil
  6. Hocam covid-19 süreci sonrasında Türkiye ve dünya ekonomisini para ve maliye politikaları açısından nasıl görüyorsunuz

    YanıtlaSil
  7. Merhaba hocam ben gaziantep üniversitesi ıktisat öğrencisiyim sizi yakından takip ediyoruz ve size bir sorum olacaktı.

    Bir ülkenin her ne kadar ihracat kalemlerinde artış yaşansa da ve cari işlemler bilançosunda ki açık giderek iyileşme gösterse de refah seviyesinde yaşanacak olan kaybın ortaya çıktığı modele ne ad verilir?
    Biz yoksullaştıran büyüme olarak düşündüm hocam ama sizede sormak istedik. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ödev sorusu mu?

      Sil
    2. Hocam, makale yazımında sanat boyutuna geçtiniz,
      yazmadan mesajı veriyorsunuz.

      Teşekkür ederim, emeklerinize sağlık.

      Sil
    3. Kriz büyümesi de diyebilirsin eğer ortada bir büyümeden söz edebilirsek biraz toparlanma başladı talep yükseldi hemen cari açık artmaya başlamıştı Nisan öncesi

      Sil
    4. Mikail kardeşim öyle her olgunun özel ismi yoktur iktisatta.

      Sil
    5. genişletici mali daralma

      Sil
    6. Hocam merhaba covid 19 salgınını devletlerin ekonomiye müdahale nedenleri nedir
      Ve bu salgının önlenmesine ve yarattığı olumsuzlukların hafifletilmesine dair devletlerin kamu politikaları neler olabilir ?

      Sil
  8. Teşekkürler hocam. Ülkeler batmaz diyorum. Halkları bol bol borç öder. Yoksa bugün ülkemizin paraya ihtiyacı varsa ne kadar lazımsa bulur.neden bu kadar kolay bulur.çünkü Kefil verecek çok emek gücümüz var.o yüzden bulur. O yüzden korkacak birşey yok. Böyle zamanlarda zor zamanlarda fatura kabarık olmasın diyorsan seçim zamanı biraz daha iyi düşünmek lazım.bu iyi şu kötü demiyorum. Siyasete iktidarı muhalefeti de dahil diyecek çok şey var ama.bu gün öğün değil. O yüzden tüm derlerin babası karamsarlık. Karamsarlığa yer yok. Sağlıcakla

    YanıtlaSil
  9. Bu salgın ortaya çıkmasa pek çok insanın ülkenin ekonomisine dair olumlu beklentileri varmış demek ki. Ne gibi bir olumlu gelişme bekliyorlarmış, bence asıl merak edilmesi gereken bu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam döviz kazandırıyor,ne derseniz deyin.

      Sil
    2. Evet gerçeğe karşı ne denilebilir ki?

      Sil
  10. Biz yoksullaştıran büyüme olarak düşündüm cümlesinden yola çıkarak heyecan yapmamanız ve daha çok finansal okuma yaparak kendiliğinizden çözüm uretebileceginizi hissettiğimi söyleyebilirim. Olaylar mı önemli yoksa isimlendirme mi onu düşünmeye başladım. Teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında yoksullaşmıyoruz,zenginlik illüzyonunu kaybediyoruz.

      Sil
    2. Adsız 21:32'den çok güzel bir yorum. Gerçek bu.

      Sil
    3. sözün bazen yorulduğu yerde(maalesef kara)
      tablolarınızı asmışsınız ! teşekkürler elinize saglık

      Sil
  11. Kerem İNANIR30 Nisan 2020 22:59

    Hocam yazı için teşekkürler, bir de bu Covid-19, en çok, sizi takip eden bizlere yaradı. Hızınıza yetişmek zor, her gün bir yazı, sevgi ve saygılarımla :)

    YanıtlaSil
  12. ​ECB ve FED yapmasi gereken direk hazineleri finanslamak. Yok ortak borclanma yok hazine tahviline mi agirlik verelim ozel sektorun mu bunlar acik ve net FASA FISO! Yapilmasi gereken "helikopter para"ya gecmek yani direk hazineleri beslemek. Hazineler uzerinde de belli kriterler isiginda paranin dagitimini saglamak.
    Bizlere gelince de yani GOUlere ve Dolar doviz kitligi ceken ulkelere...Hic lami cimi yok FED ve ECBnin GOU lerin swapla borcla morcla dolar euro ihalesiyle bondlarla yok imfye gidelim mi diye ugrasmasinin zamani degil. O artik eskidendi o asamalri coooktan gectik. ECB ve FEDin merkez bankalarinin yapmasi gereken "Belli kriterler isiginda"(kriterlerden kasit demokrasi cevre ve imf turu makro ortodoks politiklar isiginda) yakin iliski icerisinde oldugu ticaretinin alim-satimin yogun oldugu ulke tahvillerini satin almak. Yani bu ulkelerin tahvillerini belli kriterler isiginda alip yerine rezerv para tahsis etmek. Bundan baska care ben goremiyorum. Diger seyler yani gerek rezerv paraya sahip ulkelerin icindeki 2008 model tartismalar gerek de GOUlerin swap-imf cenderisndeki hayali kumari bosa kurek cekmekten baska ise yaramaz.

    Cozum: Rezerv merkez bankalari 2008 model tahvil ile degil direk hazineleri finanse etmekle ugrasmali.
    GOUlerde Swap-imf cenderesiyle degilde Rezerv merkez bankalarinin imf ile olusturacgi kriterler isiginda fed ve ecbnin bu ulkelere ait tahvillleri satin almasi.
    Sahsen bu isin gidecegi noktada budur.2.yi bilmem ama 1. kesin olacak yani fed ve ecb direk hazineye calisacak tahvil mahfil hikayeleriyle programlariyla ugrasmak yerine.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba hocam, öncelikle kaleminize sağlık. Bu vesileyle bir konuyu belirtmek isterim. Bu konuyu bir önceki makalenizde bir arkadaş da dillendirmişti. Sitenizde yol gösterici nitelikteki sayısız eserlerden istifade eden biz okuyucularınız, ihtiyaç duyduğumuz anda eserlerinize anında ulaşmak (başlık, konu, vs) istiyoruz ama sitenizde böyle bir kısayol ne yazık ki yok. Acaba eserleriniz içerisinde yer alan özellikli makalelere kolayca ve hızlıca ulaşabilmek adına siteniz içerisine konu veya başlık bazında site içi arama gibi bir sekme veya buton ekletme imkanınız olabilir mi? Rica eder, sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu blogda ara kutusuna başlık yazarsanız aradıklarınız geliyor aslında.

      Sil
    2. Hocam bağışlayın. Ben mobilden giriyordum siteye. Bu özellik web sürümünde ziyadesiyle varmış. Cevap ve aydınatmanız için tekrar şükranlarımı arz ediyorum. Rabbim size sıhhat ve afiyet, kaleminize güç versin.

      Sil
  14. Mahfi bey, olayları anlamaya uğraşan sıradan bir vatandaşım.

    Malthus hakkında o kadar çok şey söyleniyor ki, bizzat Malthus'un ne söylediği arada kayboluyor!

    Özellikle "nüfus planlaması" konusu ne zaman gündeme gelse, akıllara ilk önce Malthus geliyor. Belki ondan önce de dile getirenler vardı ama oklar Malthus'a yöneltiliyor yıllar boyunca.

    Eğer bu haftasonu çok önemli bir işiniz yoksa:

    Malthus kimdir?

    Şu "nüfus" meselesinde bizzat ne söylemiş, onun döneminde İngiltere'nin ve dünyanın durumu neymiş, hangi koşulları gerekçe göstermiş, gelecekle ilgili endişeleri neymiş?

    2020'de bile Malthus'a karşı çıkanlar niçin karşı çıkıyor, savunanlar niçin savunuyor?

    Bir yazı yazabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir yazım var:
      http://www.mahfiegilmez.com/2018/01/malthusa-farkl-bir-baks.html

      Sil
    2. :) Muthis, zamaninda okumustum bunu.

      Sil
  15. Tüm şu grafiklere bakın, hepsi bizim geleceğimizden, geçmişte kazandıklarımızdan götürüyor.

    Cana geleceğine mala gelsin derler, Korona ile canımız da gidiyor,
    sevdiklerimizin canlarından gidiyor. Sosyal hayatımızdan gidiyor.

    Biz ise birbirimizi yemek ile meşguluz. Yok hükümet şunu yapmış, yok öbürleri bunu yapmış,
    bunlardan kime ne? Dünyada kimse ilgilenmiyor bunlar ile.

    Aksine bu olaylarda düzgün bilgilendirme yapmayan Çin,
    hepimizin üstüne hükümdarlık kurmak, bizi kendi halkından beter yapmak için gece gündüz çalışıyor.

    Hala Çin malı almayı, satmayı düşünen var mı ?
    Zorla kazandığınız üç beş kuruşu da çocuklarınızın geleceğini, belki hayatını çalacak Çin Komünüst partisine mi vereceksiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeş, senin şu Çin düşmanlığın da baymaya başladı. Sadece senin değil çocuklarının, torunlarının geleceğini çalanlar Çin komünist partisi üyeleri değil hazine garantili yollar, köprüler, hava limanları, hastanelere ödenen ve daha yıllarca ödenecek olan milyarlarca dolarlar, 400 küsur milyar dolarlık dış borç, yandaşlara aktarılıp yurt dışına transfer edilen servetler, doları sabit tutabilmek için sokağa atılan 70 milyar dolar v.s v.s. Bunları yapmaya senin ülkeni Çin komünist partisi zorlamadı. Şu aralar da Çin'le swap anlaşması yapabilmek için o şikayet ettiğin partinin kapısının önünde bekliyorsun. Bırak bu Trump usulü hedef şaşırtmaları da önce kimseyi ilgilendirmediğini iddia ettiğin ama bu ülke insanını iliklerine kadar ilgilendiren o kapının önünü temizlemekle işe başla...

      Sil
    2. Neden suçu vatandaşa atıyorsun? Ben eve yerli üretim çamaşır makinesi alıyorum belki demiri Çin'den ithal geliyor nerden bileyim? Vatandaş ne bilsin? Madem bu kadar kötü Çin. Bu devletin hükümeti yok mu? O zaman Çin'den ithalat yasaklansın olsun bitsin.

      Sil
    3. Mahdut ve 16:03,

      Çin, hükümet mensuplarına güzel bir kıyak çeker, biz daha kötüsüne devam ederiz.

      Siyasilerin umrunda mı?
      Küçük siyasetçiler bile, bir şekilde yurt dışında 10-15 milyon dolar biriktirebilme derdinde, ilk fırsatta uçağa atlayıp cennetlerine gitmek istiyorlar. Büyükleri saymıyorum bile.

      Çin bulmuş altın madenini bırakır mı?
      Köprüleri 100 birim maliyet ile yap, zarar yazınca çinli gelsin 25 30 birime toplasın.

      Borç bize, rant siyasetçiye, mal Çinliye...

      Sil
    4. Adsız 16:53

      Herhalde sen de bu virüsten sonra Çin ekonomisi durunca "Türkiye üretim üssü olacak" hayaline kapılan, kısa sürede bunun boş bir hayal olduğu anlaşılınca da Çin'e giydirerek kendini rahatlatmaya çalışanlardansın. Çin öyle senin sandığın gibi kasaba tüccarı kurnazlığı ile başka ülkelerdeki ucuz malları kapatarak dünya liderliğine gitmiyor, kendi ülkesinde hiç durmadan üretiyor ve sürekli yeni teknolojiler, yeni dünya markaları yaratıyor. Elbette uyguladığı modelin eleştirilecek çok tarafı var da bunu aşağılar tarzda eleştirmeye en az hakkı olanlar, Kapalıçarşı'da kırk yıldır markalı çantaların çakmalarını yapıp tek bir marka bile üretememiş bu toplumun bireyleridir herhalde...

      Sil
    5. Hırsızlar kadar namuslularda seslerini çıkarırlarsa sorun demokrasi içinde çözülür.

      Sil
  16. Ortada pek bi beklenti kalmamis.

    Dagilabiliriz arkadaslar.

    YanıtlaSil
  17. Mahfi Bey 2025e kadar dünyada 1milyardan fazla insanın temiz suya doğrudan ulaşımı tamamen kesilecek deniyor raporlarda, çoğunluk Afrika'da ve Ortadoğu'da. Bu durum Kuzey'e doğru bir göç dalgası başlatırsa, bu durumla - askeri ve idari açıdan karşılaşacağımız zorluklar bir kenarda dursun- iktisadi açıdan mücalede edebilmemiz için herhangi bir araç-gereç, bir çözümümüz bulunuyor mu? Bir iktisatçı olarak bu sorun hakkında ne düşünüyorsunuz? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Petrol fiyatlari cokusu ve 2020 pandemik ve ekonomik kriz direk ortoduyu vuruyor. Dolayisiyla Irandan Iraktan Lubnanda ciddi bir goc dalgasi gelebilir.

      Sil
    2. Çin şu anda ucuz iş gücünü tutan ve stabil bir yönetimi olan nadir ülkelerden.

      Ekonomilerdeki düşüşten sonra Çin azalan üretim potansiyelini artırmak için daha agresif fiyat politikaları izleyecek. Ortadoğu ve Türkiye gibi bölgelerde üretim miktarı küçük olduğu için yüksek üretimdeki fiyat avantajı Çin eline geçecektir.

      İster istemez Türkiye'deki işsizlik oranını öncekinin üzerinde, gelir dağılımının biraz daha bozulmasına, Türk üretiminin dünya payının azalmasına yol açacak.

      Türkiye'yi biraz daha radikal kitlenin destekleyeceği daha radikal bir hükümet bekliyor önümüzdeki dönemde.

      Göç konusunda, Türkiye AB ile yeni bir anlaşma yapabilir. Ucuz üretim için hükümet göçe izin verebilir.

      Sil
    3. Abi devletlerin herşeyi planladığını düşünme.

      Sil
  18. Hocam merhaba,
    Konuyla bir alakası yok ama sormak istiyorum. Brent petrolün değerindeki düşüş üretimi ve ardından enflasyonu nasıl negatif(olumsuz) etkiler.
    Saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında üretimdeki düşüş petrolü olumsuz etkiliyor.

      Sil
    2. Mahfi hocam son dönemde petrol stoklarında beklentinin altında daha az bir stok yapıldığı açıklandı Amerika kanadında buda spot fiyat için fiyat dengesi için bir iz olurmu.

      Sil
  19. Hocam merhaba,
    Konuyla bir alakası yok ama sormak istiyorum. Brent petrolün değerindeki düşüş üretimi ve ardından enflasyonu nasıl negatif(olumsuz) etkiler?
    Saygılar...


    YanıtlaSil
  20. Issizlikten dolayi uzun suredir dilencilik yapiyorum. Dilencilik bile eskisi gibi degil para veren yok artik.

    YanıtlaSil
  21. Hocam iyi günler ben size bir soru sormak istiyorum. Dışa açık bir ekonomide MB faizleri yükselttiğinde, tüketim ve yatırım kararları hangi yollar ile nasıl etkilenir? Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ödevleri kendiniz yapın.

      Sil
    2. Hocam ülkenin dilencisi bile sizi okuyor. Büyüksünüz.

      Sil
  22. Merhaba Mahfi Bey, eğer sizin için uygunsa bize kripto paralar ile ilgili görüşlerinizi aktarabilir misiniz? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüşüm olumlu değil.

      Sil
    2. Hocam biz de merak ediyoruz neden olumlu değil yazarsanız biz de kök nedenini anlamış olalım siz de uygun görürseniz.

      Sil
    3. Yazmıştım zaten: http://www.mahfiegilmez.com/2017/11/kripto-paralar-bitcoin-ve-blockchain.html

      Sil
    4. Hocam. Cryptocurrencye tam anlamiyla karsi olan ve onun bu kadar ragbet gormesini para arzina/sirkulasyonuna ragmen bile aklimi erdiremeyen ben, su covid19 doneminde simdiki sistemin eksikligini nasil giderebildigini gormeye basladim.

      Oncelikle para birimini bir ulkenin hisse senedi olarak gordugumu ifade etmek isterim. Bunu da o ulkedeki innovasyon hizini degerledigini dusundugum icin belirtme ihtiyaci dusuuyorum. Ayni zamanda sistemlerin eksikligi/varligi (douglass north'un enstituleri)da goreceli olarak degere yansir diye dusunuyorum.

      Fakat su anda otokratik (cin) veya demoktratik (ingiltere) gibi ulkelerin halklara bilimsel kanitlarin olmadigi bir ortamda ekonomik kisitlamalarin konmasi. Diger yandan da insanlarin fiziksel hareketleri icin izleme yapilmasi gibi uygulamalarin dillendirilmesi beni acaba para mekanizmasi da devlete birakilabilecek bir sey mi gorusune dogru itti. Eger milli paralar degerlerini korumak istiyorsa bence merkez bankalari %100 ozerk olmak zorunda. Gerekirse paralar devalue olsun gorusundeyim, zira eger merkez bankalari da bu kontrolcu hukumetlere uyarsa bitcoin gibi ne idugu belirsiz mekanizmalara paranin kaymasini yadirgamayacagim.

      Yazinizi bu olguyi gozeterek guncelleme ihtiyaci gorur musunuz?
      ikincisi de benim gorusum Ingiltere'nin kagidi yok edip, 100% e-sterlin gecmesi gerekliligi. Bunu da kazancin vergilendirilmesi, vergi adaleti, vergi politikalarinin dinamiklestirilmesindeki olumlu etkileri icin. Diger taraftan kara ekonominin baska paralara kayma ihtimali (euro/dollar) bunun ulke ekonomisi uzerine etkilerini tartisabilir misiniz? Gerekirse diger memleketim Turkiye'yi ozne olarak alip degerlendirebilirsiniz.

      Sil
  23. Pandomin ve sonrasının ekonomik ve politik değişim tablolarından öteye bir yeni dünya düzeninde dünyayı da bir Ana faktör ve oyuncu görüp sahneye koymamız gerekir ben bu pandeminin planlı ya da plansız oluşumundan öte dünyanın kaldırabileceği yükün kırma boyutlarını düşünüyorum kısaca mevcut senaryolara yeni ilaveler eklenecektir büyük oyuncuların yakın zamanda dünyanın diğer ülkeleri için bir şeyler uygulayacağını bu hareketlere dayanarak en görmekteyim eğer yanılırsam çıkarimlarim hatalıdır

    YanıtlaSil
  24. Hocam ellerinize sağlık. Yazılarınızı keyifle takip ediyorum. Hatta yazılan yorumlar bile kıymetli. Yorumları ve verilen cevapları okumak için bile bakıyorum günlük olarak. Bu rezerv eritme yoluyla satılan dövizler ilerleyen süreçte şok faiz artışı ile kur düşürülerek tekrar yerine mu koyulacak acaba. 2018 deki oyun tekrar oynanır mı. USD 8 civarı şok faiz artışı ve çıkan dövizler yerine gelir mi. (6 aylık bir süreçte)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Bu dediğiniz olabilir. Eğer 30 - 40 milyar dolarlık bir swap imkanı sağlanamazsa olacağı budur. Yalnız bu sefer faiz artışı bu toparlanmaya yeterli olur mu onu tam çıkarmak mümkün değil.

      Sil
  25. Hocam yeni Keynesyen Philips eğrisinin kayma nedenleri nelerdir acaba

    YanıtlaSil
  26. Hocam korona virüs sonrası kaç tane ülke IMF ile anlaşma yapmak zorunda kalacak sizce yada bir tahmin beklenti varmı dünyada bununla ilgili.

    Birde IMF ile anlaşma yapmak zorunda kalan ülkeler ile anlaşma yapmasada direnen ülkelerde siyasi değişiklik öngörünüz nedir.

    Kısaca benim beklentim corona virüs sonrası dünyada birçok ülke lideri ve siyasetcisi değişecek. IMF ile anlaşma yapmaması da çözüm olmayacak hatta daha çok sıkıntı çekecek parasızlık ve ekonomiye olmayan güven yada IMF garantisi olmayayınca borç verenler sonuçta borcunu almak için önceliğini IMF ile anlaşma yapan ülkelerle ticaret önceliği sağlayacak benim kanaatim.

    Sizin düşünceleriniz beklentileriniz nedir bu konuda. Corona sonrası çok daha önemli olacak sonuçta.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. IMF'e COVİD-19 için destek başvurusu yapanları burada görebilirsiniz:
      file:///C:/Users/mahfi/Downloads/PPEA2020020.pdf
      Covid-19 siyasal arenada sol partilerin ve liderlerin öne çıkmasına neden olabilir.

      Sil
    2. Hocam verdiğiniz link sizin bilgisayarın C sürücüsünün içindeki "PPEA2020020.pdf" isimli dosya. Bizim uzaktan sizin bilgisayarın içindeki sürücüye erişim imkanımız olmadığından dosyayı görme imkanımız yok.

      Sil
    3. imf sitesinde şu bilgiler var.
      https://www.imf.org/en/Topics/imf-and-covid19/COVID-Lending-Tracker#MCD

      Sil
    4. @10:27 ,Adres çubuğuna PPEA2020020.pdf yazarsanız dosya çıkar,bu kadar hazırcı olmayın herşeyi Hocadan beklemeyin.

      Sil
    5. @11:53 şimdi aynı isimle farklı bir dosya hazırlayıp nete yüklesem insanlar arama çubuğuna yazıp o dosyaya erişse nasıl olur? Amaç hocayı yormak yada armut piş ağzıma düş değil, hocanın işaret ettiği dosyayı aldığından emin olmak.

      Sil
    6. IMF ten yardım isteyen ülke sayısı 15.04.2020 IMF açıklamasında 189 üye ülke içerisinde 100 ülke yardım başvurusu yaptı denilmişti.

      Bu salgın sonrası hasar tespiti ve yeniden borç yenileme ekonomik faaliyetlere başlayabilmek için ve uzun dönemli ikıaır ticaret içerisinde yaşam savaşı vermek için belkide 100 den fazla ülke IMF ten borç alacak buna Türkiye dahil. Dışarıdan aranan para bize yok artık zaten çok yüksek faizle borç almakta ülkeyi satmaktır buna daha dayanacak güçte yok.

      Siyasal sistem biri gelsede gelmesede değişecek mecbur yani mevcut parti olsada değişecek. Fakat tabiki siyasetçiler değişir evwt ama sağ görüş değişmez diye tahmin ediyorum çünkü halkın çoğu ne olursa olsun ismi sağ parti olması lazım. Bence ismi değişmiş sağ parti ile devam edilir. Zaten türkiyede sol partilerde sağ partileri ayakta tutmak için hep destekliyor bence sözde bir muhaliflik var yıllardır yaptıkları ile sağ partileri yukarı taşıyanlar sol partiler oldu.

      Sil
  27. Mahfi Eğilmez: Enteresanlıklar Abidesi

    YanıtlaSil
  28. Mahfi bey siz İstanbul Valiliği'nden yazılı, mühürlü izin belgesi almışsınız. İstanbul'un her yerini, elinizi kolunuzu sallaya sallaya dolaşıyormuşsunuz.

    Doğru mu?

    YanıtlaSil
  29. Hocam, aslında merkez bankasının bastığı para bir nevi borç ve bu borcu vatandaşlar ödeyecek, tıpkı geçmediği miz köprü/otobanlar gibi peki bu basılan paraların karşı tarafındaki borçlar kime hocam? Yine vatandaşlar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merkez Bankasının bastığı para, Merkez Bankasının topluma borcudur, o nedenle de bilançonun pasifinde yer alır.

      Sil
    2. Peki bu borcun alacaklısı kim hocam yine toplumsa ; toplum kendi kendine borçlu olmuş oluyor. :)

      Sil
    3. Merkez Bankası topluma teorik olarak borçlanarak para basar sonra bu parayı bankalara verir, karşılığında da döviz alır, ya da paranın bir kısmıyla ikinci elden hazine kağıdı alır.

      Sil
    4. Yani günün sonunda para hazineye gider diye anlıyoruz

      Sil
  30. Hocam merhaba,
    Kur' un, büyümenin, işsizliğin vb. diğer ekonomik göstergelerin enflasyon üzerindeki aşağı ve yukarı yönlü etkilerinin nasıl gerçekleştiği konulu bir yazınız var mı ?
    Yoksa eğer bu konuya dair bir yazı yazabilir misiniz ?

    YanıtlaSil
  31. Hocam Merkez Bankası ve maliye bakanlığının yöneticileri mevduat faizinin reel getirisinin negatif olduğunu ve bundan dolayı vatandaşın düşük faiz yerine altın ve dolara yatırım yapacağını ve bunun kuru daha da baskılayacağını bilmiyorlar mı? biliyorlarsa neden bile bile lades , sizce? :) sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  32. Mahfi hocam,eskiden hep kullanılan bir söz vardı''KRİZİ FIRSATA ÇEVİRMEK''bu söz Türkiye'nin şu an ki ekonomik yönetiminde halen geçerli mi,yani ortada fırsat diyebilecegimiz bir yatırım fikriniz varmı

    YanıtlaSil
  33. Hocam selamlar, Covid-19 bazı meslekleri öldürürken bazılarını da uçurdu,bu durumun uzun sürmesi üzerine öngörünüz ne veya nelerdir? Teşekkürler şimdiden iyi ve sağlıklı günler hocam

    YanıtlaSil
  34. Hocam merhaba, kıymetli yazılarınız için teşekkürler.

    Geçmiş dönemde kur çıpası varken devalüasyon yapmanın mantığı/zorunluluğu be gibi sebeplerden ortaya çıkmakta idi? Kuru rekabetçi bir düzeye getirip üretimi arttırmak mı? Başka nedenleri ve zorunluluklar nelerdir? Bir de devalüasyon oranı nasıl belirlenmekte idi? Cevabınız için şimdiden çok teşekkürler- Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devalüasyon da kuru rekabetçi düzeye getirmek nedir ki ? Kur zaten yukarda sabitlenir bu durumdada rekabetçi ortam mortam kalmaz iyice sarpa sarar.

      Sil
  35. Mahfi bey

    "International Union of Economists & Uluslararası İktisatçılar Birliği"nin birkaç gün içinde, tamamladıkları araştırmanın sonucunu yayınlayacaklarına dair söylentiler dolaşıyor.

    Onyıllar boyunca "enflasyon sebep, faiz sonuçtur" olarak bilinegeldi.

    Yeni yapılan araştırmalar sonucunda, artık, "faiz sebep, enflasyon sonuçtur"un uygulanayacağını duyuracaklarmış.

    Not: Yukarıda okuduklarınız "post-truth zihniyeti"ne göre yazılmıştır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enflasyonu oluştuan etkenler çok yönlü diyelimki etkenler sabit sen faizi düşürürsen para arzını extra arttırısın bunuda ülkenin büyümesine göre değil başka sebewplerden kontrolsüz yaparsan para tabanı genişler enflasyon oluşur.

      Sil
    2. Bilgi kirliliği yaratmayalım, bilim bilim bilim. Okuduğunuz hiç bir kitapta bu dediğiniz yazmaz. Nedenleri bellidir. Bilerek mi yapıyorsunuz anlamıyorum

      Sil
    3. Espri yapıyorsunuz ama diyelim ki, varsayalım ki dediğiniz doğru. Yani Union of Economists adlı hayali birlik gerçek ve gerçekten de sizin dediğinizi yapacak ve faiz sebep, enflasyon sonuçtur diyecek olsunlar. Hatta demiş olsunlar. Bu neyi değiştirir? Kilise de bir zamanlar dünyanın güneşin etrafında döndüğünü söyleyenleri aforoz ederdi. Ne oldu? Gerçek değişti mi? Hayır. Kilise görüş değiştirmek zorunda kaldı. Faizin enflasyonun sebebi olması ancak ve ancak neden sonuç kısır döngüsüne girilmesi halinde geçerli olur. Bu gibi durumlarda da ilk nedene bakmak gerekir. Aksi takdirde olayı çözemezsiniz.
      Bütün bu yanılsamaları Ekonomide Analiz kitabında ortaya koyup tartıştım. O kitabı okumanızı öneririm. Bu bir. İkincisi de kim ne derse desin siz gerçeğin peşinde olun. Bilim, birisinin dediğiyle değil gerçeğin gözlenip teoriye dönüştürülmesiyle yürür.

      Sil
  36. Hocam merhaba IMF ile anlasilmayacaksa ve swap yapma imkanı olmayan Türkiye'nin ödemesi gereken dış borcu hele de turizm gelirlerindeki büyük düşüş ve yabancı sermaye çekmekte malum nedenlerden zorlanmamiz düşünülürse Türkiye özelinde kur şoku yakın değil mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amerika ile swap kanalı mevzusu konuşuluyor.

      Sil
    2. Türkiye'nin ciddi anlamda döviz ihtiyacı var ve şu ana kadar bunu karşılayacak bir gelişme sağlanamadı.

      Sil
  37. merkez bankası özerkliğini kaybederse, arz talep dengesine ne olur?

    YanıtlaSil
  38. Hocam şuanda liberal politikalar yerine korumacı politikalar uygulanıyor. Bunun kriz/virüs sonrası küresel ticaret üzerine olumsuz etkileri çok ağır olmaz mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet büyüme düşer. Ama zaten büyüme çok zorlanarak buralara gelinmişti. Dünya kaçınılmaz olarak daha yavaş büyüyecek.

      Sil
  39. Ocak ve nisan ayı borsa İstanbul'da gelişmeler ve müdahaleler nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Borsa ile ilgilenen arkadaşların gözlemlerini alalım.

      Sil
    2. Kendi kişisel görüşüm, borsa da ne yazıkki indikatif olmaktan çıktı, bazı hisseler özellikle neden çıkıyor anlamak mümkün değil. Varlık fonu , MB bastığı paraların buraya da aktarılması vs. 2. Düşüş dalgasının geleceğini düşünüyorum çünkü pandeminin etkisi hemen geçmeyecek. Temettü veren uzun vadeli hisseleri düşünmenizi ve eğer yakın zamanda ihtiyacınız olan bir meblağ ise oynamamanızı öneririm. Nacizane ben sadece uzun vadeli alımlarda kazandım. O nedenle size de aynı bakış açısını tavsiye ederim.

      Sil
  40. Salgının sebebiyet verdiği olumu veyahut olumsuz gelişmeler göz önüne alınırsa ;Türkiye merkez bankası gelişmeleri ne olabilir?

    YanıtlaSil
  41. Hocam müthişsiniz, okurlarınız hangi konu ile ilgili bir yazı yazmanızı rica etse- Annanemin sandığından çıkardığı çıkınlar gibi- hooop, hemen o konu ile ilgili yazdığınız yazının linkini veriyorsunuz. Seviliyor ve sayılıyorsunuz...

    YanıtlaSil
  42. Hocam altının bir nevi yedek para birimi olduğundan mutlaka portföy lerde az yada çok olması gerektiğini düşünüyorum, ya siz?

    YanıtlaSil
  43. Mahfi Bey, bu yıl küçülmeden dolayı cari fazla mı vereceğimizi düşünüyorsunuz? Bi yandan ihracat ve turizm de azalacak , bi yandan petrol ve ithalat düşecek, sice bunların neti cari açık mı cari fazla mı olur hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İhracat azalacak ama küçülme dolayısıyla ithalat da azalacak. Turizm geliri çok düşecek ama petrol faturası da düşecek. Evet aynen böyle. Bu durumda Türkiye büyük olasılıkla az da olsa cari fazla verecek diye tahmin ediyorum.

      Sil
    2. mahfi hocam, Nisan ayı dış ticaret verileri açıklandı. İhracat ithalata göre çok daha hızlı düşüyor. Sizin tahmininiz tutmayacak gibi duruyor.

      Sil
  44. Sayın Mahfi Hocam, diyelim 3-5 kuruş kenara ayırabildik, bunu nasıl pozisyonlayalım, reel getiri negatif olmuş mevduata koymak bana mantıklı gelmiyor, bu kurdan döviz alınmaz, öneriniz var mı acaba? Varsa çok makbule geçer , tek hedefim paramın değerini koruması.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu konularda tavsiyede bulunmuyorum, kusura bakmayın.

      Sil
    2. Normal bir ülkede olsak önümüzdeki hafta yapılacak şok faiz artışını bekleyin derdim ama bizde muhtemelen şok faiz indirimi yapılır, böylece dolar ters köşe olup hayatının en büyük zulmüne uğrar...

      Sil
  45. Hocam hesapladığım kadarıyla , bir kaç kere daha kontrol için yaptım hesabı, mb net rezerv negatif çıkıyor, sizin farklı bir hesabınız var mı? :) Birşeyi mi atlıyorum acaba. Negatif 8 mil USD hesapladım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hesapta neleri nasıl kullandığınızı yazarsanız bir bakalım.

      Sil
    2. Net rezerv 28 mil USD ama swapları çıkarıyorum hocam negatife dönüyor. Swaplar çıkarılmalı değil mi?

      Sil
    3. Evet swap hariç bakmak lazım.

      Sil
  46. Bu doviz kuruyla petrol faturasi nasil düşücek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TL olarak değil zaten USD olarak dusecy. Geçen yıl 60milyar dolarsa bu sene 35 milyar dolar. Not: rakamlar varsayım

      Sil
    2. Yaz döneminde doğal gaz ve petrol ihtiyacı düşüyor, kış döneminde uluslar arası fiyatlar ne olursa olsun, Rusya pahalı doğalgazı bize satıyor.

      Sil
  47. Hocam merhaba,

    Sizce pandeminin yarattığı negatif ekonomik etkiler ile mücadele konusunda Keynesyen politikalar çözüm olur mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes Keynesyen maliye politikasının parasal versiyonunu deneyerek bu sorunu çözmeye çalışıyor. Küresel krizin ilk bölümünde olumlu sonuç verdi ama parası rezerv para olanlar için.

      Sil
  48. Ülkemizin ekonomik olarak hiç mi güçlü yanı yok acaba diğer ülkelere kıyasla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İman dolu göğsümüz gibi serhaddimiz var...

      Sil
    2. Var Sn 02.14,
      Orta çağ devri yaşam koşullarına gitse sesini çıkarmayacak bir yüzde elli nüfus var, ne kaybederlerse kaybetsinler orta çağ seviyesinin altına inmedikçe hallerinden mutlular.

      Sil
  49. Hocam Merhaba,
    Ben Sinan Akdoğan. Türkiye Eğitim ve Gelişim Platformu Yönetim Kurulu üyesiyim. Size düzenleyeceğimiz bir eğitim zirvesine ilişkin ulaşmak istiyorum. mail adresim sinanakdogan@yahoo.com . Benimle iletişime geçebilir misiniz?
    Selamlar

    YanıtlaSil
  50. Hocam tüm dünyada hesaplanan gösterge faiz tahvilleri kupon ödemeli mi oluyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gösterge faiz tahvili diye bir şey yok. Gösterge faiz, belirli bir vadede en çok satan devlet tahvilinin ikinci el piyasa faizidir.

      Sil
  51. https://www.mahfiegilmez.com/2012/05/turkiyede-ekonomi-politikas-uygulamalar.html

    Hocam geçmişte yazmış olduğunuz bu yazıyı yazıldığı tarihten sonraki 8 seneyi de dikkate alarak revize edebilirmisiniz. Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz daha bekleyip revize edeceğim.

      Sil
    2. Şimdiden teşekkürler hocam o zaman.

      Sil
  52. Hocam Merhaba,

    Winston Churchill'in hayati ile ilgili tavsiye edebileceginiz bir kitap var mi?

    Saygilar,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://www.dr.com.tr/Kitap/Churchill/Edebiyat/Biyografi-Oto-Biyografi/urunno=0000000362542

      Sil
  53. Hocam 4 gündür yazınız yok size yakışmadı :), güncel izlediğiniz diziler var mı ? Size Ozark'ı öneririm hocam (para aklama konusu =)), izlemediyseniz Narcos'u da.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni yazım yayında.
      İkisine de başladım ve yarın bıraktım. Sevmedim nedense. Halbuki mesela Queen of the South'u sevmiştim.

      Sil
  54. Mahdutla yan yana durunca adsız 23:48 çok zayıf görünüyor ama bunların en şişmanı bile çok zayıf..Mahdutta kilo ile adsız 23:48 de Gram yok

    YanıtlaSil
  55. Merhabalar hocam
    Sizce virüsün türkiye ekonomisinde yarattığını başlıca ekonomik problemler nelerdir ve bu problemleri çözmek için ne gibi maliye politikaları uygulanmalıdır? Teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
  56. Hocam merhaba covid 19 salgınını devletlerin ekonomiye müdahale nedenleri nedir
    Ve bu salgının önlenmesine ve yarattığı olumsuzlukların hafifletilmesine dair devletlerin kamu politikaları neler olabilir ?

    YanıtlaSil
  57. Hocam virüsün Türkiye ekonomisinde yarattığı en önemli ekonomik problemler nelerdir ve bu problemlerk çözmek için ne gibi maliye politikaları uygulanmalıdır?

    YanıtlaSil
  58. Hocam iyi günler. Pandemin yaratmış olduğu olumsuz ekonomik durumlara Keynesyen politikalar çözüm olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gazi 2 sınıf ögrencisisiniz sanirim sorunuza bir yanit bulabildiniz mi ?

      Sil
  59. Virüsün Türkiye’de yarattığı problemleri çözmek için hangi maliye politikalarını uygulamak gerekir hocam?

    YanıtlaSil
  60. hocam gazi üniversitesi 2. sınıf öğrencisiyim.
    pandemi sonrası beklenen negatif ekonomik yansımalar için keynesyen politikalar çözüm olabilir mi? biz işin içinden çıkamadık sizin yorumunuz ne olur acaba

    YanıtlaSil
  61. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  62. BİST 'te işlem gören piyasalarda müdahaleler ne olabilir? Örneğin şubat ayı bist pay endeksinde 2 sıfır atlıyor yine Nisan ayına gelindiğinde bist 100 ağırlık sınırları endeksi hesaplamaları ön plana çıkıyor. Kisaca durumu, ocak ve mayıs ayı gelismelerinden nasıl bir yorumc çıkartabilirsiniz?
    Saygılar...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?