Kitaplar ve Okumalar

Kenan Mortan, İbrahim Atalay, Türkiye’nin Kültür Atlası, Türkiye İş Bankası Yayınları, 2019
Kenan Mortan ve İbrahim Atalay, çok yorucu ve titiz bir çalışmayla harika bir kitap yazmışlar. Türkiye’nin bölge bölge, kent kent kültürel rehberini hazırlamışlar. Her bölgenin ve o bölgedeki her kentin özelliklerini anlatmışlar, yorumlamışlar ve örnekler vermişler. Kenan Mortan yıllar yılı Anadolu’da kent kent kasaba kasaba gezerek kentlerin ticaret ve sanayi odalarıyla ortak ekonomik, sosyal, kültürel çalışmalar yapıyor. İbrahim Atalay da benzer gezileri coğrafi açıdan yapmış. Bu iki bilim insanının bir araya gelerek yazdıkları 700 sayfayı aşkın kitap gerçek bir hazine. Her sayfasından bir şeyler öğreniyor insan. Türkiye’yi biliyorum zannedip de kendi ülkemiz hakkında ne kadar az şey bildiğimizi kitabı elinize aldığınız anda anlıyorsunuz. Her evde bulunması gereken bir kitap.

Jo Nesbo, Nemesis (çeviri: Dost Körpe), Doğan Kitap Yayını, 11. Baskı, 2019
Kitabın yazarı Jo Nesbo ilginç bir insan. Norveçli, ekonomi ve işletme eğitimi almış, yazar, müzisyen (Di Derre rock grubunun solisti ve şarkı yazarı) ve futbolcu. Dedektif Harry Hole’un maceralarını anlattığı polisiye/gerilim kitapları çok ünlü. Ben ilk kez okudum Nesbo’yu ve Nemesis’i çok beğendim. Harry Hole, öykünün hem polisi hem de zanlısı konumunda. Romanın kurgusu, örgüsü, kişileri, olayları hepsi çok çekici. Bu kitabını okuduktan sonra başka kitaplarını da okumaya karar verdim. Kitabın tek sıkıntısı Norveçce insan ve yer isimlerinin zorluğu. Ona da bir süre sonra alışıyorsunuz. Polisiye/gerilim meraklılarına öneriyorum.

A.Talha Yalta, A.Yasemin Yalta, Modern Makroekonomiye Giriş, Adres Yayınları, 2019
Talha ve Yasemin Yalta’nın Modern Makroekonomiye Giriş kitabı aynı alanda yazılan benzer kitaplara göre oldukça farklı bir kitap. Kitap hem kâğıda basılı ve hem de cep telefonu uygulaması şeklinde sunulmuş bulunuyor. Cep telefonu uygulamasında çoğu şekil ve grafik hareketli olarak verildiği için öğrencilerin anlamakta zorlandığı şekiller çok daha kolay anlaşılır hale geliyor. Yalta hocaların aynı yayınevinden çıkmış olan bir de Modern Mikroekonomiye Giriş kitabı var. O da aynı şekilde hazırlanmış bir kitap. Her iki kitap gerek basılı hali gerek cep telefonu uygulamalarıyla öğrenciler için son derecede yararlı kitaplar. Kitaplar hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyenler bu adrese bakabilirler: http://www.modernekonomi.com

Seda Bayrakdar, Makroekonomik Verilerin Yorumlanması, Nobel Yayınları, 2020
Seda Bayrakdar harika bir iş çıkarmış. Kitap, bazılarımızın bildiği, bazılarımızın bilmediği, bazılarımızın da duyduğu ama derinliğine bilmediği makroekonomik konuları tek tek ele alıp Türkiye örnekleri üzerinden analiz ediyor. Kitabın bir özelliği de temel verilerin nereden nasıl elde edilebileceğini anlatmış olması. Bu nedenle ekonomik konuları tanımlayıp farazi örnekler üzerinden açıklayan kitaplardan ayrılıyor. Kullanılan örnekler yaşadığımız ülkeye ait olunca yapılan analiz gözümüzde canlanıyor ve akılda kalır hale geliyor. Ekonomi öğrencilerine, ekonomiyi göstergelerle izlemek isteyenlere ve konuyla ilgilenenlere öneriyorum.  

Hatime Kâmilçelebi, Davranışsal İktisat, IJOPEC Publication, 2019
Hatime hocanın bu kitabının elektronik versiyonunu daha önce twitter üzerinden duyurmuş ve bu paylaşımı nedeniyle hocayı kutlamıştım. Bu kez kitabın basılı versiyonunu inceledim. Gerçekten son dönemlerin en önemli ekonomik tartışmalarını son derecede anlaşılır biçimde ortaya koyan harika bir kitap yazmış Hatime Kâmilçelebi. Bir kez daha öneriyorum.


Yorumlar

  1. Kültür Atlası'nı aldım ve okudum. Kayseri'ye 15 sayfa ayrılmış. Hatalarla dolu. Bunu da Kayseri E Haber Gazetesi'ndeki köşem de (24 Şubat 2020) uzun uzun açıkladım. Eğer diğer iller de böyleyse, yandık, hem de nasıl.

    Kadir Dayıoğlu


    http://www.kayseriehaber.com/bir-kitap-turkiyenin-kultur-atlasi-makale,5912.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sene 94 veya 95, 15-16 yaşındayım, okuldan aile ziyaretine geldim, Kayseri Sahabiye Medresesinden kitap bakıyorum, iki kişi hararetle tartışıyor, şimdi hatırlayamadığım Kayseri ile ilgili bir mesele. Ben yanlarında sessizce dinliyorum, bilgi dolu konuşması olan bey gitti, diğerine sordum, beyefendinin ismi nedir? Beyefendi hitabını sevmedi, bizim Kadir abimiz dedi. Dayıoğlu soyismini de not ettim (askeri okul alışkanlığı).

      Kadir bey yazmamış, dünyanın öbür tarafından ben yazayım, kendisinin "Öteki Şehir-Eski Kayseri’de Sosyal Hayat" isimli bir kitabı vardır. Yıllar önceki ilk baskısı sansüre uğramıştır. Laçin yayınlarından “Yaşadığım Kayseri" ismi ile geçen sene sansürsür olarak zenginleştirilmiş hali ile çıkmış.

      Kadir beyin köşe yazılarını da ülkemizin sorunlarının teşhisi için herkese tavsiye ederim. Bir Türk aydının çabasını, yerelden ülke geneline sorunların nasıl işlendiğine ışık tutan çalışmalardır.

      Yerelden bakarak yazan insanların görüşleri önemlidir, çünkü ülke sorunlarının ilk çıkış noktasını verirler. Misal, fen liselerine dini eğitimin girmesi ile ilgili bir yazısı vardır ki, bilimsel eğitim ile ilgili sorunun temeline işaret eder. [ ben 30 yıl kadar önce orta okul anadolu lisesi öğrencisi iken, dini ilmihal bilgileri üzerinde çalışıp, dini bilimlerde Türkiye derecesi almıştım ( bana en büyük faydası bir iki sene sonra da dini iyice anlayıp ateist olmuştum ). ]

      Ülkemizde yerel tarihçilik, kültür çalışmalarına gereken önem verilmez, Kadir bey gibi aydınların çalışmalarının toplumda özel bir yerinin olması, milli kütüphanelerimizin bu çalışmalar için bütçeden özel kotalar koyması gerekir.


      16 Ocak 2020'deki yazısını Kadir bey şöyle bitirmiş:

      Acı ama gerçek olan şu: Bir ayağımız mezara yaklaştı. İnanın benim bildiğim, “Yaşadığım Kayseri” böyle değildi.

      Şimdi Türk aydını da, Türkiye için aynısını söylemeye başladı, inanın bizim bildiğimiz Türkiye böyle değildi demeye başladılar.

      Sil
  2. http://www.kayseriehaber.com/bir-kitap-turkiyenin-kultur-atlasi-makale,5912.html

    Kültür Atlaı için bir eleştiri yapıldı bu adreste. Bakılabilir!..

    YanıtlaSil
  3. Mahfi hocam Davranışsal İktisat kitabı çok ilgi çekici duruyor kitabı okuyacağım,giriş kısmındaki İz Sürücü filmini de izleyeceğim,finansal piyasalarda piyasaya yön veren bulunduğu zaman içindeki kitlesel davranışları veya örneğin İngilizleri daha çok ilgilendiren bir enstrüman da İngiliz toplumunun davranışlarını daha iyi anlamamıza yardımcı olabilecek bir kitap öneriniz varmı?

    YanıtlaSil
  4. Bu kez Stefan Zweig unutulmuş :D

    YanıtlaSil
  5. -Öğle Rakıları,Mehmed Kemal,h2o yayınları
    -Bir Delinin Hatıra Defteri, N.Gogol,İş Kültür Yay.
    -Fransız Üçlemesi,Karl Marx, Yordam Kitap
    Ve Ankara Kitap Fuarı
    28 şubat-8 mart 2020

    YanıtlaSil
  6. kitap tanıtımları gerçekten harika olmuş..

    YanıtlaSil
  7. Ortadogu batakligindan cikip, Muassir medeniyetler seviyesine ligine ne zaman yukselecegiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ortadogu islam batakligina bir girdin mi daha cikamazsin.
      Ortadogu islam teror batakligi tarih boyunca medeniyet ve insanlik dusmanligi bir kultur olusturmustur. Bundan sonra da boyle olacaktir.

      Sil
    2. Ortadoğuya bataklık dediğimizde sorunu dışsallaştırmış oluyoruz. Sanki ortadoğu bataklıkmış da biz de oraya saplanmışız ve bir kurtulsak neler neler yapacağız... Peki ya bataklığın yaratıcılarından biriysek?

      Sil
    3. Ortadogu tarih boyunca medeniyetsizligin baskenti olmustur.
      Ortadogu denilince akla teror kavga dogus kabalik medeniyetsizlik asiri dincilik bomba kalasnikov bilim ve medeniyet dusmanligi kadin dusmanligi, is kurmak yerine teror orgutu kurmak, ceoluk yerine teror orgutu liderligi gelir.
      Ortadogu insanlik tarihi boyunca da boyle olmustur.

      Sil
  8. Hocam Ekono-fizik olarak adlandırılan ekonomi ve fizik ilişkisine dair yeni yaklaşımlar konusunda ne düşünüyorsunuz? Geleceği olabilir mi? Saygı ve selamlarımla. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/85255 http://www.iktisadiyat.com/2016/07/01/ekonofizigin-tarihsel-gelisimi-ve-kuantum-mekaniksel-formalizmin-getirileri/

    YanıtlaSil
  9. Coronavirus'ün sağlık yönü sürekli gündemde.

    Soru 1: Dünya ticaretine nasıl etkileri olacağı konusunda ise şu an net veriler yok gibi Mahfi bey? Sizin ulaşabildiğiniz bulgular var mı?

    Çeşit çeşit uluslararası fuarlar, fuar tarihlerini ya erteliyor ya da iptal ediyor.

    Çeşitli sektörlerdeki şirketler, üretimlerini ya erteliyor ya da virüsün etkisinin az olduğunu düşündükleri yerlerde yeni tesisler kurmak için planlar yapıyor.

    Özellikle Avrupa'da, şirketlerin depolarında (virüsün yayılımı öncesi satın alınmış, sağlığa zararsız) bekleyen ürünler (hammadde, yarı-mamül vs.) fabrikalarda kullanılıyor, yani stokta tuttukları ürünleri (hammaddeleri) eritiyorlar.

    Soru 2: Peki stoklar da tükenmeye yüz tutunca; ticaret dengelerinde, tedarik sürecinde sorunlar çıkar mı Mahfi bey?

    Soru 3: Az bulunan ürünlerin fiyatları artar mı? Bu durum, zincirleme etki ile piyasadaki diğer ürünlerin de fiyatlarının artmasına sebep olur mu?

    YanıtlaSil
  10. Mahfi bey

    3 Mart'ta, "prekarya" teriminin bilinirliğini dünya genelinde yaygınlaştıran İngiliz iktisatçı "Guy Standing"in yeni kitabı çıkıyor.

    Siz, "basic income & temel gelir"e şüpheyle yaklaşmıştınız. Bu kitabı okuyunca, hatanızı anlayacaksınız.

    Kitap: Temel Gelir
    Yazan: Guy Standing
    Çeviren: Ceren Demirdöğdü
    Yayınevi: Tellekt Yayınları

    https://www.babil.com/temel-gelir-kitabi-guy-standing

    https://www.kitapyurdu.com/kitap/temel-gelir/533690.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki Guy Standing Mahfi hoca’nın kitabını okursa fikrini değiştirecek, nereden biliyorsun?

      Süreli hata bulmaya çalışmak, farklı fikirlere tahammülsüzlük, “ben haklıyım, sen haksızsın” tarzı yaklaşımlar sağlıksız bir zihin yapısının göstergesidir...

      Sil
    2. Guy Standing'i tanımıyor ve çözüm önerilerini bilmiyorsunuz Mahdut bey. Daha fazla yorulmayın isterseniz.

      Sil
  11. Selam Hocam,

    Twitter dan kitaplığınızın resmini paylaşmıssınız,
    kitaplarınız arasında, Türkiye'nin en çok okunan ekonomisti Mahfi Eğilmez'in
    kitaplarını göremedik.

    --
    Bu espriyi biri mutlaka yapar diye bekledim, kimse yapmamış :)

    YanıtlaSil
  12. 1)Hocam, Merkez bankasi politika faizi Gosterge faizinden yuksek olursa bunun sonuclari neler olur.
    2)Boyle bir merkez bankasi da Gosterge faizi duserken politika faizini indirmemesi sizce hangi mantaliteye dayanir?

    YanıtlaSil
  13. Makroekonomik Verilerin Yorumlanması seda bayrakdar. Hocam böyşe bir kitap yok, yayınevinide aradım sordum böyle bir kitabımız yok dedi

    YanıtlaSil
  14. Hocam Merhaba,
    Konudan biraz bağımsız olarak bir soru sormak istiyorum.Giriş niteliğinde olan Mankiw'in Economics adlı kitabından farklı bir bakış açısı sunabilecek bir macroeconomics kitabı önerirseniz çok mutlu olurum.
    Elbette Mahfi Eğilmez'den Makroekonomi okunabilir fakat yabancı dil de farklı kaynaklardan yararlanmak da yanlış olmaz diye düşünüyorum

    YanıtlaSil
  15. Hoca yukarıda bir öneride bulunmuş ya işte. Türkiye bakış açısı vb, gayet iyi görünüyor. Giriş düzeyindeki müfredat aşağı yukarı standarttır zaten.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?