Altının Çıkışı Devam Edecek mi?

Altın, 2019 yılı Aralık ayından başlayarak hızlı bir yükseliş sergiledi. Bu yükselişi aşağıdaki grafikten izlemek mümkün (Kaynak: Bloomberg HT):


Grafikten görüleceği gibi altın fiyatları 2019 ortalarında yükselmiş, 2019 sonlarına doğru düşmüş ve Aralık ayından itibaren yeniden ve ciddi biçimde artışa geçmiş. 

Bunu bir tabloda gösterirsek yükselişin boyutu hakkında daha açık fikir sahibi olabiliriz  (Kaynak: Bloomberg HT ve Bigpara Verileri) :

2018 sonu
6.02.2020
Değişim (%)
Dünyada Altın Fiyatı
     USD / Ons
1.286
1.566
22
     USD/Gram (1 Ons = 31,1 Gram)
41,4
50,4
22
Türkiye’de
     Altın Fiyatı (TL/Gram)
217
301
39
     USD / TL Kuru
5,35
5,98
12

Tablo bize birkaç konuda bilgi veriyor: (1) Dünyada altın fiyatı 13 ayda gram başına yüzde 22 yükselmiş. Bu, 2010 yılından bu yana görülen en ciddi yükseliş. (2) Aynı dönemde Türkiye’de altın fiyatı gram başına yüzde 39 artmış. Türkiye’de altın fiyatının dünyaya göre daha hızlı artmış olmasının nedeni TL’nin Dolara karşı yaşadığı yüzde 12 dolayındaki değer kaybı. (3) Demek ki Türk altın yatırımcısı 2019 yılında her zaman görülmeyen bir kazanç yaşamış: Bir yandan altın fiyatı artarken bir yandan da Dolar değerlenmiş ve böylece altın yatırımcısı çift yönlü kazanç elde etmiş. 

Altındaki fiyat performansını belirleyen bazı itici güçler var: (1) Ekonomik genişleme: Büyüyen ekonomilerde lüks mallara ve dolayısıyla altına yönelim oldukça güçlü oluyor. Bu yöneliş daha çok mücevher şeklindeki altına yöneliyor. (2) Piyasalarda jeopolitik olumsuzluklar, doğal afetler, yaygın ve bulaşıcı hastalıklar gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkan risk algısı artışları ve belirsizlikler: Bu gibi durumlar altının bir çeşit güvenli liman konumuna girmesine yol açarak talep ve dolayısıyla fiyat artışına yol açıyor. (3) Altın yatırımına rakip olabilecek varlıkların fiyatlarında çeşitli nedenlerle ortaya çıkan düşüşler: Bu tür değişimler altına olan talebi ve dolayısıyla altın fiyatını artırabiliyor (fırsat maliyeti.) (4) Merkez Bankalarının ve diğer bankaların rezervlerinde altının payını artırmak istemeleri: Bu girişimler talebi artırarak altın fiyatının yükselmesine yol açabiliyor.

2019 yılında bu saydığımız itici güçler arasında 2, 3 ve 4 numaralı olanlar oldukça etkili oldu. Orta doğuda yaşanan belirsizlikler, ABD – Çin ticaret savaşı gerginliği, Brexit tedirginliği ve bazı Merkez Bankalarının rezervlerini altınla desteklemeye çalışması altına yönelişi artırdı. Bunlara ek olarak özellikle tahvil faizlerinin düşüklüğü de bu yönelişe katkıda bulundu.  

Dünya Altın Konseyi 2020 yılı için aynı yükselişin devam edeceği konusunda oldukça kuşkulu görünüyor. Konsey’in son raporunda; 2019 yılında yaşanan ekonomik ve jeopolitik belirsizliklerin ve Merkez Bankalarının yaptıkları alımların 2020 yılında aynı düzeyde olmayacağı tahmini yer alıyor. Bu tahminin arkasında giderek yavaşlayan dünya büyümesinin ve özellikle Çin’de görülen düşük büyüme performasının altın talebini düşüreceği görüşü bulunuyor.    

2020 yılına girildiğinde altına yönelişi tetikleyen ve frenleyen bazı gelişmeler bir arada ortaya çıkmaya başladı. Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşanan depremler ve onlarla aynı zamanda Çin’den yayılan koronavirüs gibi olumsuzluklar altına olan talebi tetikleyici etkiler yarattı. Buna karşılık ABD – Çin ticaret savaşının belirli bir uzlaşma çerçevesinde çözülmeye yönelmesi, uzun zamandır piyasaları meşgul eden Brexit meselesinin sonuçlanmış olması da altına yönelişi frenleyen olumlu etkiler yarattı.   

2020 yılının ilk aylarında yaşanan depremler, virüsler ve diğer olumsuzlukların altına yönelişi tetiklemiş olması ve ilerleyen günlerde bu etkilerin kalkmasıyla ortamın yeniden sakinleşeceği düşünülse bile dünyada parasal genişlemenin ve dolayısıyla likidite bolluğunun devam etmesi altın fiyatlarının artacağı yolundaki görüşü güçlendiriyor.



Yorumlar

  1. Hocam Faz 2 yi de unutmamak lazım tabi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faz 2 seçimden sonra dedi Trump. Ama tahminim seçimden hemen önce. Çin'e diz çöktürdüm şovu yapar:)

      Sil
    2. Faz 2 falan hiç olmamalı. Bu para basma işi ahlaki rizikoyu körükledi. Hayatta kredi alamayacak şirketler kredi alabilir duruma geldiler. Bu şirketler şu yöntemi izliyor: şirketi borçlandır, sonra bu borcu temettü ile şahsi servetin haline getir, sonra şirketi borçlu şekilde kaderine terk et. Merkez Bankalarının para basma iştahı dolandırıcılığa davetiye demektir.

      Sil
  2. peki bu fiyatlardan gram alınırmı yatırım icin hala Mahfi hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu konulara hiç girmiyorum biliyorsunuz. Ben sadece gidiş konusunda makroekonomik verilerden hareketle çıkardığım görüşlerimi yazıyorum. Tercih ve karar sizin.

      Sil
    2. Ben normalde sepetçiyimdir. Elimde Dolar Euro, TL ve az miktarda altın vardı. Bundan yaklaşık iki ay önce sepetçiliği geçici olarak bir kenara bırakıp, elimdeki her şeyi altına çevirdim. Ben altına geçtiğimde ons=1.460 idi. Yani bu sayfadaki grafikteki en dip noktadan aldım. Kısa sürede iyi kar ettim. Neden altına geçtim? Çünkü dünya piyasalarında yaklaşan bir borç krizi riski var. Dünya çapında düşük faizler ve parasal genişlemeler devam ettiği sürece borç krizi riski daha da artacak ve bu da en güvenli liman olan altının daha da fazla yükselmesini sağlayacak. Borç krizi başladığında ise tavan yapacak ve ben altınları o tavanda satacağım. Ayrıca doların genişleme sürecinde olduğu her dönem borç krizi riski olmasa dahi altın yatırımı için caziptir. Çünkü Dolar çoğalıyorsa, aynı oranda altın çoğalamıyorsa, altın eninde sonunda doları döver.

      Sil
    3. Kardeş, damadın yönettiği TL mi, dünya güzeli altın mı?
      Ne olduğunu anlamadan Euro 10 TL yi bir görürse altınlar hayal olur,
      imkanın varsa gram gram al.

      Ben evde mutfakta kuytu bir seramiğin arkasına bir miktar koydum,
      bankaya da güvenmiyorum,
      lazım oldukça gram gram bozdurur kullanırım.
      350 gram zula yaptım, bir şey olursa benim aileye 4 yıl yeter o para.

      Sil
    4. Bitcoin daha mantıklı bence, dijital altın, öyle seramiklere saklamaktan iyidir, heryerden ulaşırsın, bankalarla da işin olmaz...

      Sil
    5. Selam Redarc,
      Elektrik giderse Bitcoin dahil bilimum paralar gider.
      Altını al, koy bir kenara, ister öp, ister sev, ister sat, ne yaparsan yap.

      Sil
    6. Adsiz 22:05, elektrigin daimi olarak gitmesi farazi bir durum.

      Eger ucari orneklerden gidersek altininizi da birisi nukleer reaktorde civaya cevirir elinizde bir sey kalmaz. Ya da bir gun o kadar cok elektrik olur ki kursunu kolayca altina cevirebiliriz.

      Sil
    7. Ben normalde sepetçiyim diye başlayan yazıyı yazan hocam. Altın işin kaç civarı olursa satış düşünüyorsunuz. Cevaplarsanız sevinirim.

      Sil
  3. sistemik çöküş ya da uzun süreli volatilitelerde altın en güvenilir liman ve varlık olmuştur. belki 2 yıl içinde değil ama uzun vadede yani 5 yıl sonrasında altın bugünkü değerinin çok üzerinde olabilir. önce döviz kurları 2 yıl içinde zıplayabilir sonra da parasal sistem çöküş sinyalleri verirse dövizden altına kaçış altını zıplatır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmişte hep öyle oldu.

      Sil
    2. Sistemik çöküş dendiğine göre bu yorumu Uğur Civelek yazmış. Selamlar

      Sil
  4. Gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz artırmakta ve bilanço azaltmakta çok geç kaldılar bence. Birçok kişi BoJ, FED ve ECB bin artık girdikleri bu parasal genişleme girdabindan çıkamayacağını söylüyor. Euro bölgesi ulkeleri, Amerika ve Japonya devlet borçlarını müthiş artırdılar. Şirketler ve hane halkı da çok fazla borçlu. Mahfi Hocam bu durumda siz bu merkez bankalarinin faiz artibilecegini düşünüyor musunuz? Sanki parasal genişleme ilelebet devam edecek gibi gözüküyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şeyin bir sonu var, parasal genişlemeye ilelebet devam edemezler.

      Sil
    2. Parasal gevsemenin sonu bir krize kriz de yavaş yavaş yükselen altının o anda aniden yukselmesine neden olmaz mı?

      Sil
  5. Hocam

    Berbere en son ne zaman gittiniz?

    Kaç para ödediğinizi hatırlıyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 10 yıldan fazla olmuştur herhalde. En son ödediğim para 15 TL idi. Ama bunu ölçü almayın. Sarıyer'de o kadar çok berber var ki rekabet çok yüksek o nedenle tıraş bedeli düşük.

      Sil
    2. En azından sakal traşı olmak için berbere sık gidiyorsunuzdur diye düşünmüştüm Hocam ;-)

      Çok meşgul birisiniz, onca koşuşturmanız arasında çabuk sakal traşı olmak için gidiyorsunuzdur belki...

      Sil
    3. Hayatımda bir kez berberde sakal tıraşı oldum ve hiç memnun kalmadım.

      Sil
    4. Bende bir kez oldum yaş 45 ters işler erkek adam trasi kendi olur

      Sil
    5. gonusme len

      Sil
  6. hocam bu yıl abd de seçim olacak olması da altının yükselişini destekler mi? saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o da altın fiyatını artırabilecek faktörlerden birisi.

      Sil
  7. Mahfi bey

    Türkiye ekonomisini yönetenleri protesto etmek amacıyla:

    (Bütün yazılarınızı ve gelen yorumları silerek) blog'unuzu ve twitter hesabınızı kapatacakmışsınız,

    Üniversitede eğitim vermeyi bırakacakmışsınız,

    İkinci-el dahil olmak üzere piyasadaki bütün kitaplarınızı toplatıp, geri dönüşüm merkezlerine bağışlayacakmışsınız,

    Hiçbir konferans-konuşma programına katılmayacakmışsınız,

    Ve, Türkiye'yi terk edip, İsviçre-İsveç-Norveç-Danimarka-Finlandiya'dan birine temelli taşınacakmışsınız.

    Böyle bir söylenti dolaşıyor.

    Açıklığa kavuşturur musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bütün bunları esasen yanlış ekonomi politikalarını protesto için yapıyorum. Sizin dediklerinizi yaparsam protesto etmiş olmam tam tersine yanlış politikalara destek vermiş olurum.

      Sil
    2. Hocam, ümmetin kafa çok karışık,
      bu arkadaş da bunlardan biri,
      kimileri küçükken az vitamin almak ile,
      kimileri gençken az kitap okumak ile,
      kimileri de az pr.zrvtf kullanmak ile alakalı olarak
      ülkece böyle bir sorun yaşadığımızı söylüyorlar.

      Sil
  8. Hocam Merhabalar,

    6 büyük merkez bankası ve uluslararası ödemeler bankası nisan ayında dijital paranın sınır ötesi anlaşmalarda kullanımı, güvenliği ve maliyeti hakkında bir görüşme yapacakmış. FED de bu konuda incelemeler yapıyormuş. Haziranda rapor açıklanacakmış. Eğer bir dijital para üzerinde anlaşma sağlanırsa bu paranın standardının sizce ne olması gerekir? Altın olabileceği yönünde görüşler var.

    YanıtlaSil
  9. Altin yatirimcisinin en çok güvendiği etkenin parasal gevşeme olduğunu düşünüyorum. Bunun 10 sene öncekinden farkının glabalizasyonun değil, popülist liderlerin daha çok prim yaptigi de-globalizasyon dönemine denk gelmesinden ötürü altındaki dususlerin sınırlı ve kısa vadeli çıkışların da uzun vadede kalıcı olduğunu düşünüyorum.
    Açıkçası ABD-Cin ticaret savaslari, ABD İran gerilimi, Korona Virüsü gibi haberlerin altının yukselisinde katalizör yani tetikleyici sebep parasal genislemenin de asıl sebep olduğunu düşünüyorum.
    Faz 1 anlaşmasının kesinlesmesinden sonra 1480 den 1520 ye noel ve yılbaşında çıkan altının, 1520 deyken Suleymani olayıyla 1611 e değip Trump'in herşey yolunda tweetinden sonra bir daha 1520 lere gelmeyip 1540 larda durması, virüs sonrası 1593 e çıkıp virüsün kontrol altına alınmakta olduğu haberleri sonrası 1540 lara bir daha gelmeyip 1550-1560 larda altının dengelenmesi yani haber akisiyla sürekli yükselen dipler de böyle dusunmemi kuvvetlendiriyor.

    YanıtlaSil
  10. Mahfi Hocam, negatif reel faizde bireysel yatırımcı için varlığını korumanın yollarına yönelik bir yazı yazabilir misiniz?

    Normalde altın, usd vb. Denir elbette ancak biz kontrollü bir ekonomideyiz. Yurtdışı görüşü böyle. Dolayısıyla dolar alınsa dahi müdahale edildiği için yükselmiyor ve nominal faizle kazançtan oluyor yatırımcı. Borsa deseniz riskli. Tl deseniz negatif reel faiz. Altın deseniz usd ile ölçüldüğünden ve usd satışı kamu bankalarınca yapıldığından suni bir fiyat oluşuyor. Ne yapmak gerek böyle bir durumda mevcut varlığı hiç değilse gerçek enflasyon oranında koruyabilmek için?

    Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sepet yapmak bu tür kaotik dönemlerde en ideal olanıdır. Altın + TL Fon + Dolar üzerine Eurobond Fon olabilir. TL Fonda dengeli, temkinli fonlarda durmak düşük risk almak için idealdir.

      Sil
    2. Hocam, sepet yapmak demişsiniz ama sepete hiç TL atılır mı?
      Sepetin kendisi TL den daha değerli iken!?

      Sil
  11. Dünya Altın Konseyinin 2020 tahmininin ne derece başarılı olacağını anlayabilmek için 2019 başındaki tahminini bilmek de önemli diye düşünüyorum. Başarılı tahminler yapabiliyorlar mı acaba?

    YanıtlaSil
  12. Bir ülkede borsa yatırım kültürünün o ülkenin gelişimine etkisini anlatan güzel bir yazınızı bekliyorum. Altın ve yabancı paraya yapılan yatırımı o ülkenin ekonomisinin gelişimine vurulmuş bir darbe olarak görmekteyim. Saygı ve selamlarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu iki dediginizi de yani yabanci para ve altina ‘yatirimi’ yerli paranin sahibi TCMB kendisi yapiyor. TCMB ulke ekonomisine darbe mi vuruyor?

      Sil
    2. Borsaya yatırım kültürü tam da gelişmekteyken 2001 krizinde devlet kendi eli ile öyle bir darbe vurdu ki sormayın sayın Metin. Ülkenin o dönemdeki en büyük, en güvenilir yerli bankalarından biri, güvendiği bu devlet eli ile batırılıp ölmüş eşek fiyatına yabancılara satıldı. Tam böyle olmadıysa da aşağı yukarı ve özetle böyle oldu diyebiliriz. Şimdi yöneticileri değişmiş olsa da zihniyeti daha beter hale gelmiş aynı devlet, borsadaki en büyük oyunculardan biri olarak işlem yapıyor. Sizce böyle bir borsayla ilgili güzel bir yazı yazılabilir mi?

      Sil
    3. Sanırım o “ölmüş eşşek fiyatına” 2003’te kapısının önünde yaşadığı zaiyat dahil değildi.:)

      Sil
  13. Hocam ulkemizdeki jeopolitik riskler, siyasi belirsizlikler(erken seçim,kanal istanbul),yuksek enflasyon, sınır ötesi operasyonlar,abd-iran gerilimi,abd-çin arasında bizi bekleyen diğer fazlar.altının tansiyonu pek düşmeyecek gibi duruyor. Bu belirsizlikler ortadan kalkmadıkça düşeceğini sanmıyorum.

    YanıtlaSil
  14. Emeğinize sağlık. İzninizle dile getirdiklerinize ek olarak şahsi görüşümü belirtmek isterim. Altının yükselişinin ardında, 2. savaştan bu yana ABD tarafından domine edilen, ancak ABD hegemonyasında baş gösteren çözülmeyle birlikte, belirsiz kaotik bir döneme giren dünya ekonomisine duyduğu güvensizlikle yavaş bir tempoyla da olsa güvenli liman olarak altına yönelen "akıllı para" yatmaktadır. Yükselen (Çin ve Rusya) ve gerileyen (ABD) güçler arasındaki hegemonya çatışması derinleştikçe altına olan ilgi de artacaktır. Bu yeni bir durumdur ve bu nedenle altındaki mevcut yükselişi geçmiş grafiklerden hareketle izah etmeye çalışmak beyhudedir. Aynı nedenle, Dünya Altın Konseyi de yanılgı içindedir.

    YanıtlaSil
  15. Altın trump tekrar seçilirse yükselişi kaçınılmaz olur diye düşünüyorum çünkü bizzat yaşadım tramp seçildiği gün altın çok yükselmişti:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkinci seçilişte öyle olmayabilir.

      Sil
    2. Haklısınız hocam çünkü ilk seçimde favori hilarydi

      Sil
  16. Meslektaşınız (Professor of Economics, The New School for Social Research in New York) Anwar Shaikh'in yazdığı "Kapitalizm: Rekabet, Çatışma, Bunalımlar" kitabını okuma imkânınız oldu mu Mahfi bey?

    Değerlendirmenizi öğrenmek istemiştim.

    https://www.kitapyurdu.com/kitap/kapitalizm-rekabet-catisma-bunalimlar/467770.html

    YanıtlaSil
  17. Metin 20.04'e..Sanırım siz bu ülkede 2000 ve 2001 yıllarında borsamızda olanlar konusunda bilgi sahibi değilsiniz. Sayısı tahmin edebileceğinizden çok daha fazla olan insanlar, bir gecede bütün varlıklarını yitirdiler. İntihar edenler, psikolojik sorunlar yaşayanlar, ailesi dağılanlar oldu. En az 600.000 kişilik bireysel yatırımcı ve çevresine, bedava verseniz hisse senedi aldıramazsınız. Ülke ekonomisinin gelişimine asıl darbeyi, yanlış kararlar alıp-uygulayan yöneticiler vermektedir....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 23:42
      Baştan sona haklısınız, ek olarak,
      1- Borsa risktir, Türk borsası kumardan daha risklidir.

      2- Hiç bir Türk yöneticinin sözüne güvenilmez.

      3- Türkiye'de yaşayan herkes bir şekilde bir zaman mağdur olur. Borsacı, işadamı, memur (KHK meselesi), işçi, emekli, emeklilik bekleyen, öğrenci farketmez.

      4- Hayatımda hiç İMKB de işlem yapmadım.

      2006 yılında, 25 yaşımdayken elime 40 bin dolar kadar bir para geçti(Galiba kur 1.24TL idi). Etrafımdaki herkes hemen ev al, dükkan al kira ödeme dedi. Benim ise ilk araştırdığım konu yurtdışında nasıl yatırım yapılır oldu, İngiliz Barclays hesap açıp işlem yapmama izin verdi, ilk uçak ile gittim geldim, internetten işlem yaptım, hala kullanıyorum, iyi ki yapmışım diyorum. 14 sene geçti, bireysel bir yatırımcı için Türkiye'de yapılabilecek her hangi bir yatırımdan daha kazançlı ve güvenli.

      Sil
  18. Oncelikle bilgilendirici tarafsiz yorumlariniz icin tesekkur ederim. Bu zamanda 'confirmation bias' sonra sorunsalina dusmeyen uzman pek kalmadi, iyi ki varsiniz.
    Sahsen ben onumuzdeki 5-10 yil icinde para birimleri karmasasi, usd'nin hegemonyasina olan itiraz ve bunu bertaraf etmek icin (sanirim yine en guclu merkez bankalarinin ortaklasa hakim olacagi) bir ortak kripto paraya gecis sureclerine tanik olacagimizi dusunuyorum.
    Boyle bir durumda altin cok daha onemli hale gelir mi, boyle bir olusum olursa altin harici ne gibi cipalar mumkun olabilir?

    Simdiden tesekkur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Eğer bu dediğiniz olursa (bana biraz uzak bir olasılık olarak görünüyor) o zaman altın bazlı ortak bir kripto para olabilir. Açıkçası böyle bir durumda altın dışı bir çıpa düşünemiyorum.

      Sil
    2. https://gold.tether.to var. Tether’in USD sabitli parasi su an bir nevi digital dolar gibi. Gunluk en az 30-40 milyar dolar hacmi var. FX piyasasi baz alinirsa cok kucuk ama digital para konseptinin ispati hem de kripto piyasasi icin oldukca yuksek bir hacim.

      Sil
  19. Ekonomik genişleme (büyüyen ekonomilerde lüks mallara ve dolayısıyla altına) yönelim oldukça güçlü oluyor.
    Parantezi biraz hatalı kullanmış gibisiniz hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız orada bir kayma olmuş, bütün paragrafı düzelttim, teşekkür ederim.

      Sil
  20. Hocam, ABD her yıl 600-700 milyar dolar arası dış ticaret açığı veriyor. Her yıl bu kadar açık verdiği halde niye kriz yaşamıyor? Dünya sanki biraz kağıt biraz mürekkep karşılığı ABD'ye çalışıyor gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz mı =) Full ABD'ye çalışıyor.

      Sil
  21. 'Dünkü güneşle, bugünkü çamaşır kurutulmaz.'

    Herkese iyi günler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türk milletinin çoğu bu dediğinize inanmaz ve dünkü güneşle bugün çamaşır kurutmayı mutlaka denerler. İyi akşamlar.

      Sil
  22. Hocam merhaba. Biz ithalat yaptığımızda direk ödeme yaparken neden ihracatta akreditif kullanılıyor?

    YanıtlaSil
  23. Altin fiyati cikarsa Dolar yukselir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. altın fiyatı çıkarsa dolar değer kaybetmiş demektir. tl daha çok değer kaybediyor olabilir/olmayabilir.

      Sil
    2. Bazen, mesela bugün olduğu gibi, hem Dolar hem de altın değerlenebilir. Bazen tam tersine ikisi birden düşebilir, bazen de birisi yükselirken öteki düşebilir. Bunların hepsini gördük, yaşadık.

      Sil
  24. Hocam ABD krizden sonra daha hızlı toparlanmışken avrupada durum niye daha yavaş ilerliyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avrupa yaşlı ve ağır artık ve de ücretler çok yüksek.

      Sil
  25. teknik analiz bir-iki yıl içinde 2500 dolar üstü seviyesine gelebilir diyor gibi... Bu da dünyanın iyiye gitmeyeceğini gösterir, insanlık için genel riskler artıyor diyor piyasalar. kısıtlı bir 3. dünya savaşı?- 2. soğuk savaş? - dünya tam düzelmeden bir ekonomik kriz hatta üstüne bir tane daha ve sonrası başa gelecek sorumsuz politikacıların meceracı hareketleri, artık bu seneryolar çokta gerçek dışı gelmiyor... teknoloji aklımızın alabileceği ve yönetebileceği seviyenin dışına hızla ilerliyor, bunu ortalama insanın algılama ve türüne olan bağlılığının zayıflığını (ötekileştirmeye olan yatkınlığı) katarsak pek iyi sonuçları olmayacaktır. Neyseki uzun vadede hepimiz ölmüş olacağız.

    YanıtlaSil
  26. Hocam tesekkurler, altinin dunya genelinde yillara gore arz ve talep miktarini gorebilecegimiz bir kaynak biliyor musunuz?

    YanıtlaSil
  27. Hocam, herkes başlamış koronovirüsü bilmem ne virüsü,
    Çinliler de börtü böcek yemesinler, herifler külliyen zarar,
    hocam akıl var mantık var her şey yenir mi?

    Olay, bir tane yemek pazarında ortaya çıkmış, ordan yarasa alıp
    yiyen birine yarasadan geçmiş virüs. Şimdi bir delinin attığı taşı
    bin akıllı çıkaramıyor.

    Hocam internette gözümle gördüm, restoranda fare, bildiğiniz fare
    servis ediyorlar. Pişmiş fare de değil hocam, bildiğin canlı fare yiyor adamlar,
    yavru fareler hocam, ilaçla mı ne bayıltmışlar, ayakları kuyrukları hareket ediyor,
    adam o hareketli fareyi çubuk ile sosa batırıp yutuyor.

    Hocam, siz söyleyin bu adamlarda virüs olmasında kimde olsun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 21:24,

      İnsan olanın, bakın insan diyorum, aklını alacak, midesini duyunca alt-üst edecek şeyleri yiyor bu Çinliler.

      İngiltere'de şirkette, bir kadın Çinli vardı. Arada öğle yemeğinde masama gelip oturur selamlaşırdık, bir gün yine yemekte karşıma oturdu, evden bir yemek getirmiş, aciiip keskin bir şey kokuyor, yediği yemek değil biliyorum ama ne olduğunu da sormaya cesaret edemiyorum.

      Bana dedi ki, biliyor musun bu ülkede insanlar eti çok israf ediyorlar.

      Bende gayri ihtiyari, hee evet, öyle dedim. Benim aklımdan geçen, hani millet eti yemiyor tabakta bırakıyor çöpe atıyor gibi şeyler geçti.

      Kadın bir başladı, ineklerin gözleri, kulakları, derisi (ne yapıp yiyorlar bilmiyorum deriyi) diye, kemik ve kıl dışında kalan her şeyi saydı.

      İçim kalktı bir anda, yediğim yemek zehir oldu.

      Olan oldu, Çinliyi yemleyim diye sormuyormuş gibi dedim ki "ne demezsin köpekler bile yaşlı ölüp gidiyor." Ben bekliyorum, ki yok artık desin, demesin mi bana, köpeğin sırtından bir yerden bunlar et yemeği yapıyormuş, soslayınca pek lezzetliymiş.

      Valla midemde ne varsa, çıkcaktı, yemeğimi bitiremedim, hemen saate baktım aa toplantım geldi dedim, kaçtım ama ne kaçış, kazara yanıma oturur diye dışarda yedim kaç ay.

      Arkadaşlar, bu Çinliler öyle böyle değil, İstanbul'a gelen Suriye'lileri öpün başınızın üstüne koyun, yüz bin Çinli gelsin, sokakta kedi köpek kalmaz. Adamlar bildiğiniz haşereyi kaynatıp pilava katıyor.

      İngiltere'den çok arkadaş proje için Çin'e gider, hemen hemen hepsi, oraya gidince marketten elma, meyve alıp yiyorlar, süt yumurta dahil hiç bir hayvani gıda, işlenmiş gıdayı geçtim, konserve zeytin bile olsa yemiyorlar. Çinli arkadaşlarına uymak için lokantaya gidip açlıktan ölse bile yemek yemeyen arkadaşlarımız var.

      Ekonomi bloğunda kusura bakmayın, bu konulara girdim, bu Çinlilerde virüs bitmez, biri biter, öbürü başlar, aklınızda olsun.

      Sil
  28. hocam size bir sorum var
    örneğin ;
    piyasa değeri aynı olan iki şirket düşünelim bu şirketlerin adları x ve y olsun. x şirketinin %50 hissesi borsada olsun , y şirketinin ise sadece %1 i borsada alınıp satılabilsin ve diyelim ki bu iki şirketinde hise değeri aynı anda yüzde 10 artsın. bu durumda bistin toplam değerine etkileri aynı mı olur yoksa halka açıklık oranları nispetinde mi olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konunun uzmanı olmadığım için bilen varsa lütfen yanıtlasın diye çağrı yapayım.

      Sil
    2. piyasa değeri. halka açık değil

      Sil
    3. teşekkür ederim

      Sil
  29. Hocam merhaba. Öncelikle çalışmanız için teşekkür ederim. Ekonomiyi değerlendirirken ya da paranın yönünü tahmin ederken teknik analiz de yapar mısınız? Bize tavsiye eder misiniz? Yoksa temel analiz mi tercih edilmeli?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Ben teknik analiz yapmıyorum, makro göstergelere ve olayların gidişine göre analiz yapıyorum. Ama bunun yanında teknik analiz yaparak desteklemek çok yararlı olur.

      Sil
  30. Hocam süpersiniz bütün alkışlar size herkesin anlayacağı analiz olmuş 👏🙏👏

    YanıtlaSil
  31. Yorumlar okumak yazıları okumaktan daha çok keyif alıyorum daha gerçekçi sanırım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün yorumculara teşekkürlerimi iletiyorum.

      Sil
  32. Soru ve yanıtları okudukça başım döndü. Hocam hariç diğer konuklar hiç eksi -45 derecede yolun sağ ve solu 3 metre yüksekliğinde duvar gibi buzlanmış, zemini de kaygan yoldan zincirsiz halde arabanızla seyahat ettiniz mi? Buzlanmış yolda frene basılmaz. basıldığında hele her taraf bembeyaz iken ani viraja girerseniz işte o 3 metrelik buz duvarın içine arka kapılara kadar kar içine girersiniz... ben girdim. kapılar açılmadı. sürünerek arka camı kırıp çıkmaya çalışırken halimi tahmin edin... Ekonominin yönetimindekiler zincirsiz yola çıkarlarsa benim gibi olurlar... yaşanan ortamın ilerisini görebilen, tahmin edebilenler yolda kalmazlar. Ekonomi de aynen buna benzer. Akşamdan kahvaltı için ekmeğini almamışsan sabah işe aç gitmek zorunda kalırsın. Üretmeden Tüketim hastalığı = corona virüsü.... sevgi saygılarımla.

    YanıtlaSil
  33. hocam son günlerde borsanın kısa sürede aşırı yükselişi sizce yatırımcının ülkeye olan güveninin göstergesi mi yoksa borsa birileri tarafından hormonlanıyor mu genel olarak değerlendirmeniz ne olur saygılar hocam

    YanıtlaSil
  34. corona virüs dolayısı ile tedarik zinciri kırılmıştır. bu anlamda ekonomiler resesyon başlangıcındadır. bu durumda ya faizler azaltılacaktır yada merhaba resesyon denilecektir. her iki durumda da altın değerine değer katacaktır diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  35. Vay bee. Şubatta verilmiş bu haber. Şu andaki altın fiyatlarına baktım da ...☺️

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?