Türkiye’ye İlgi Artışı

Son bir haftada Türkiye’ye ve Türk varlıklarına ilginin artmaya başladığı görülüyor. Bu ilgi artışının IMF’nin güncellediği dünya tahminlerini içeren Dünyanın Ekonomik Görünümü Ocak 2019 Güncellemeleri özet raporu sonrasında gelmesi de dikkat çekici. Çünkü IMF, Davos toplantıları öncesinde güncellediği raporunda Türkiye için yeni bir tahmin verisine yer vermediği halde “beklenenden daha derin bir daralma” ifadesini kullanmış bulunuyor. IMF’nin Ekim 2018’de yayınlanan Dünya Ekonomik Görünümü Raporunda Türkiye için 2019 büyüme tahmini 0,4 idi. Bu yeni ifade bundan daha kötü bir performansın beklendiği anlamına geliyor. Buradaki kritik soru bu beklenti bozulmasına karşılık Türkiye’ye yönelik ilgi artışının altında ne yatıyor?

İlk neden dünyada işlerin birkaç önceki beklentiye göre farklı bir yöne evrileceği yolundaki beklenti değişikliği. Bunu Dünya Ekonomik Forumu’nun 800 CEO’ya uyguladığı anketin sonuçlarından görebiliyoruz. CEO’ların beklentisi dünyada bir resesyon yaşanacağı yolunda. Bu çok önemli çünkü bu kadar üst düzey karar alıcının beklentisi olumsuzsa gerçekleşmenin olumlu çıkması kolay değil. Oysa birkaç ay öncesine kadar ABD’nin krizden çıktığı, Avrupa’nın da o yolda ilerlediği, hatta Japonya’nın bile toparlanacağı beklentisi egemendi. ABD’de ve Avrupa’da faizler yükseliyor, dünyaya dağılmış olan likidite yavaş yavaş çıktığı yerlere geri dönmeye başlamış bulunuyordu. Çin’in büyüme ivmesini hızla kaybetmesinin ardından Japonya’daki toparlanmanın kalıcı olmayacağının ortaya çıkması ve Avrupa’nın da henüz sanıldığı kadar yol almamış olduğunun anlaşılmasıyla rüzgâr tersine döndü. IMF, Ocak ayında revize ettiği tahminlerinde dünyanın büyüme oranını aşağı yönlü revize etti. Bütün bunlar kendi ülkelerine dönmeye başlamış olan fonların yeniden gelişme yolundaki ülkelere geri dönmeye başlamasına yol açan gelişmeler oldu.

Çin, uzunca bir zamandan beri yabancı fonları en fazla çeken ülke konumunda bulunuyor. Normal koşullarda çıkan fonların öncelikle Çin’e yönelmesi gerekirdi. Ne var ki Çin’de büyümenin hızlı ivme kaybına uğraması ve ekonomiye ilişkin pek çok sorunun ortaya çıkmaya başlaması sonucu yabancı fonlar Çin’e dönmek yerine daha uygun görünen gelişme yolundaki ekonomilere yöneliyor.

2018 yılında ABD ve Avrupa’daki toparlanma, krizden çıkış sinyallerinin güçlü olması ve buralarda faizlerin yükselmesi, yabancı fonların gelişme yolundaki ülkelerden yavaş yavaş çıkıp ülkelerine dönmesine zemin hazırladı. 2018 Temmuz’unda Merkez Bankası’nın faizi artırmamasıyla başlayan ve özellikle de yılın son çeyreğinde doruk noktasına çıkan güven kaybı sonucunda en büyük fon çıkışları Türkiye’den oldu. Türkiye ekonomisinde yaşanan bozulma, büyümenin düşüşü, TL’nin hızlı değer kaybı, enflasyonun ve işsizliğin yükselişi yabancı yatırım fonlarının diğer gelişmiş ülkelere göre Türkiye pozisyonlarını daha fazla azaltmalarına yol açtı. Bu gelişmeler sonucunda TL daha da hızlı değer kaybetti ve varlık değerleri son derecede düşük düzeylere geriledi. Son bir ayda ABD ve özellikle Avrupa’daki toparlanmanın sanıldığı kadar güçlü olmadığı, Çin’in 2019’da önemli sorunlar yaşayabileceği beklentisi egemen olunca, Fed’in de faizleri sanıldığı hızla artırmayacağı anlaşılınca olay yine tersine döndü. Bu durumda fonlar yeniden gelişme yolunda ekonomilerdeki pozisyonlarını eski düzeylerine çıkarmaya başladılar. Son altı ayda en fazla pozisyon boşaltılan ülke Türkiye olduğu için de bu dönüşte en fazla fon çeken ekonomi Türkiye oldu.  


Türkiye’ye yönelik bu ilgi artışında varlık değerlerinin düşüklüğü ve boşalan pozisyonların yeniden doldurulmasının yanı sıra faizlerin yüksekliği de kuşkusuz etkili oluyor. Türkiye, yüksek enflasyon oranı nedeniyle dünyanın en yüksek faiz oranlarından birisine sahip bulunuyor. Bankalarımız dolara yıllık yüzde 4 faiz veriyor. ABD’de 10 yıllık devlet tahvilinin yüzde 2,7. Hiç kur riski üstlenmeden dolar getirip bankaya dolar mevduatı yapan bir yatırımcı ABD’de elde edeceği faizden 1,3 puan daha fazla getiri elde ediyor.   

Bu eğilimin ne kadar süreceğini kestirmek zor. Çünkü piyasalarda yön değişiklikleri oldukça hızlı olmaya başladı. Yapılacak en doğru şey bu aradan yararlanıp şimdiye kadar yapılmayan ve hep ileriye ertelenen adımları atıp, gerekli düzenlemeleri yapmak. Ancak böyle bir hamle ile olumlu ayrışmayı geçici olmaktan çıkarıp sürekli hale getirmek mümkün olabilir.   

Ek: Son Gelişmelerin Para Değerlerine Yansıması
Bu gelişmeleri en kolay izleyebileceğimiz göstergeler ülke paralarının dolara karşı gelişmelerini gösteren tablolar. Aşağıdaki tablo bu amaçla hazırlanmış bulunuyor (Kaynak: https://www.bloomberg.com/markets/currencies) Tabloda karşılaştırmaya esas alınan beş ülkenin paralarının dolar karşısındaki durumu 2018 yılsonu, geçen hafta sonu ve bu sabahki değerleri itibarıyla gösteriliyor. 4 numaralı sütun bugünkü durumu 2018 sonuyla, 5 numaralı sütun da bugünkü durumu geçen hafta sonuyla kıyaslıyor (tablo dolara göre hazırlandığı için eksi işareti yerel paranın dolara karşı değer kazanımını, + işareti ise yerel paranın dolara karşı değer kaybını ifade ediyor.)   

1
2
3
4 (3 vs 1)
5 (3 vs 2)
2018
18.01.2019
25.01.2019
Değişim %
Değişim %
Brezilya (Real)
3,8812
3,7541
3,7710
-2,8
0,5
Endonezya (Rupiah)
14.390
14.178
14.155
-1,6
-0,2
Hindistan (Rupee)
69,7675
71,1875
70,9850
1,7
-0,3
G. Afrika (Rand)
14,3467
13,8479
13,6934
-4,6
-1,1
Türkiye (TL)
5,2894
5,3276
5,2750
-0,3
-1,0
Türkiye (TL) Hariç Ortalama
-1,8
-0,3

Tabloya göre 2018 sonuna göre Hindistan Rupee’si değer kaybederken diğer paralar dolara karşı değer kazanmış, TL, ortalamanın oldukça altında değer kazanmış görünüyor. Buna karşılık son bir haftada TL, Rand ile birlikte dolara göre ortalamanın oldukça üzerinde değer kazanmış.  

Yorumlar

  1. Hocam merhabalar,bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Hocam konu ile alakalı değil ama döviz tevdiat hesapları ile ilgili bir soru sormak istiyorum.Yaklaşık olarak bireysel döviz tevdiat hesaplarında 90 milyar dolar banka hesaplarında tutuluyor. Bu noktada anlayamadığım bu kadar yüklü dolara sahip olan kimler? Hem vatandaşın cebinde para yok hem de banka hesaplarında yüklü miktarda dolar var deniliyor. Aynı zamanda gelen konkordato , iflas haberleri ödenemeyen çek ve senetlerden bahsediliyor. Bu iki durum arasında bir çelişki olmuyor mu? Bunu nasıl yorumlamak gerekir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu paraları dolar olarak düşünmeyin. Diyelim ki bankada 20 bin TL niz var. Bankayı arayıp bunu dolara çevir dediğinizde dolar oluyor. Bankada o kadar dolar var mı derseniz yok.

      Sil
    2. Hocam, cevabımız için teşekkür ederim. Hocam, o zaman TL mevduat hesaplarında ciddi bir birikim var manası çıkarabilir miyiz? Anlamadığım kısım piyasada likidite sıkıntısından dolayı alım gücünün azaldığı söyleniyor. Bu durumda alım gücününü azalması insanlarda para arzının az olmasında mı yoksa var olan birikimlerini bankalara yatırmasında mı kaynaklamıyor? Bir çok firma ve kişiler ciddi manada borç içeride iken bu kadar mevduatta nasıl para yatırılıyor?

      Sil
    3. Merhaba Mahfi bey, bankadan usd alıp hesabımızda usd mevduat olarak değerlendiriyoruz ama bankada aslında usd yok demişsiniz bu nasıl mümkün olur anlayamadım ?

      Sil
    4. Bankalardaki dolar hesabı toplamı 190 milyar dolar.

      Sil
    5. Dolar (ya da yabancı para kredileri) ise 180 milyar dolar. Bu kredileri alamazlarsa ne olur?

      Sil
    6. O zaman dolar mevduat sahiplerinin çoğu parasını nakit olarak çekmeye kalksa banka bu ödemeleri yapamayacak demektir doğru mudur hocam

      Sil
    7. Ya da vatandaş, yav benim 190 milyar dolaresim varmış, alıp eve koyayım derse ne olur?

      Sil
    8. Herkes aynı anda mevduatını çekmek isterse tabiki bankalar bunları aynı anda ödeyemez. Ödemesi de beklenmemeli zaten. Sonuçta bankalar TL veya döviz mevduatı kasada dursun diye toplamıyorlar.

      Sil
    9. Selam Mahfi Hocam,yazdığımın pek yazınızla alakası olmayabilir şu var somut şeyler duruyor doların zaten sonbahar ve kış aylarına kadar biraz değer kaybetmesi bekleniyordu Çin zor durumda neden ?
      1-)Asgari ücret yükseldi zengin fakir ayrımı kalkıyor kısacası Çin dahi 30 yıl sonra daraldı büyüme oranı düştü
      2-)Ticaret savaşları etken.
      3-)Ancak Avrupa'nın en büyük ticaret ortağı Çin ki zaten ECB dahi biraz durmaya başladı küresel bir çalkantı olur mu zaten başladı Brexit,Venezuela bunlar yeni olaylar.

      Ben Amerikan 10 yıllıkların tekrar %3 lere yaklaşacağını düşünüyorum bu da doların yükselmesi demek Trump uzun zamandır WALL ST verdiği hasardan beri Fed hakkında konuşmuyor + Fed Marttan sonra faiz artışına gidebilir Brexit'i görmek isteyecek.2 faiz artışı geçerli ancak ECB biraz karışık Avrupa Bankaları Italya,Deutsche Bank biraz sallanıyor.

      detaylar www.mertsaglam.com da

      Sil
  2. Sizce bir makro ekonomist olarak,

    Euro bolgesi ECB parasal genislemeyi bitirmeyip bu yil icin en az 150milyar euroluk tahvil alimi yapsaydi daha iyi olmaz miydi?

    Euro Bolgedeki ekonomik sosyal siyasal gelismeler farklilar ve dunya ekonomisindeki son duruma bakarak yanitlaminizi rica ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında Fed'in çıkışı tamamlanmadan ECB parasal genişlemeyi durdurmamalıydı. Belki azaltarak devam etse daha doğru olurdu.

      Sil
    2. ECB biraz geriden takip edip, Euronun değerinin yükselmesini istemedi.

      Sil
  3. Merkez bankaları faiz kararları etkili olmuş olmalı. Türkiye gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında %10 ve %20 üstü faiz veren tek ülke durumunda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye riskleri biraz düşürebilirse bu faiz oranlarına fon akışı devam edebilir. Hocanın üzerinde durduğu istikrarlı bir yapısal reform hamlesiyle riskleri düşürebilir.

      Sil
    2. Sadece TL'ye bakmayın. Bankalarımız dolar mevduatına yüzde 4 dolayında faiz veriyor, Hazine yüzde 7,6 faizle dolar borçlanıyor. Bunlar dünyaya göre çok yüksek.

      Sil
    3. Sicak para ugruna 3 misli faizler ile ülkenin kaynaklari ve gelecegi yabancilara hortumlaniyor.

      16 yildir balon da bu sekilde sisirildi.

      Sil
    4. Almanya'da yüzde 7 ile krediyi hiç bir varlığı düzenli işi olmayan adama araba kredisi için veriyorlar. Bizim memlekete onu bile vermiyorlar.

      Sil
    5. Almanya da enf oranı yüzde kaç bunu da düşünmek gerek

      Sil
  4. Fonlama faizini baz alirsak, ABD'de bir senede alacaginiz faiz 2.5%. Ayda 0.20% ediyor.
    Avrupa'da bir senede alacagini faiz ... 0.
    Japonya... 0.
    Ingiltere... 0.8%, ayliga bolmeye gerek yok.

    Bu ortamda sen verirsen 25% faizi, bir de ulkenin maliye bakani, ne alakaysa yanina merkez bankasi baskanini alip Ingiltere'ye gider 'milletin canina ot tikariz gene de o kuru arttirmayiz siz rahat olun' diye garanti verirse artar tabi ilgi.

    Buldular iktidarda kalmak ugruna her sey yapabilecek yoneticilere sahip bir ulkeyi daha sagmaya devam ediyorlar. Boyle bir ortamda ABD'nin parasi, Turkiye'nin parasindan daha millidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bundan daha acik izah edilemez. Milyonlarca inek ve koyun bulmuslar nasil sagmasinlar. Sagan razi, sagilan razi.

      Cobanlar da memnun.. Devletin mali deniz, yemeyen keriz. Haa olan vatandasa oluyor diyorsaniz. Müstehaktir diyorum.

      Sil
  5. Kısa süreli rahatlama, seçim ekonomisine yarayabilir, hatta, “bakın IMF hatalı” söylemine de, ya seçim sonrası? Bu, “stimulus” gevşemeye yol açar muhtemelen. Yanlış mı düşğnüyorum?

    YanıtlaSil
  6. Hocam, burada bir gariplik yok mu?

    "CEO’ların beklentisi dünyada bir resesyon yaşanacağı yolunda." diyorsunuz.. ABD den Japonyaya, Cin den AB ye ülkelerin bu manada durumunu aciklamissiniz.

    Üstüne IMF nin Türkiye ile ilgili "beklenenden daha derin bir daralma” ifadesini kullandigini yaziyorsunuz. vs..

    Sonra da..

    ""Bu durumda fonlar yeniden gelişme yolunda ekonomilerdeki pozisyonlarını eski düzeylerine çıkarmaya başladılar. Son altı ayda en fazla pozisyon boşaltılan ülke Türkiye olduğu için de bu dönüşte en fazla fon çeken ekonomi Türkiye oldu. "" diyorsunuz.

    Yani Dünyanin en gelismis ülkelerinde beklenti anketlerine göre kacislar olacak, fakat gelismekte olan ve kötünün de kötüsü olacagi yönünde rapor yayinlanan Türkiyeye ilgi ve tercih artacak öyle mi..

    Basit mantikla bir soru sormak isterim.. Zengin ve Güclü ülkelerde bu kadar olumsuz bir tablo olursa Türkiyede ne olur acaba? Durum zaten malum.

    Böyle negatif bir ortamda Türkiyeyi ilginc ve cekici yapan nedir.? Siz simdi Faiz oranlari ve tahvil getirileri diyeceksiniz.

    Yani kisir döngü yine devam edecek. Sicak para icin ülkenin varini yogunu para baronlarina aktarmak. Ülkenin tüm zenginligini ve gelecegini ipotek altina almak.

    Gelmesinler be Hocam. Istemiyoruz böyle sicak parayi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CEO MEO hikaye hepsi,
      Reis bi telefonla Katar'dan milyar dolar para topluyor.
      Hangi CEO bugün milyar doları bi telefon ile aktarabilir, bulabilir?

      Sil
    2. Sıcak para sogumadan kaçar gidiyor .Bize soğuk para yâni yatırım yapacak para gelsin

      Sil
  7. Hocam 2000'lerin başındaki IMF politikaları ve dalgalı kura geçiş Türk ekonomisini pozitif mi etkiledi sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ama o arada yapılması gerekenlerin hepsini yapmadığımız için o pozitif hava uçtu gitti.

      Sil
  8. Hocam aydınlatıcı yazınız için teşekkürler. Yabancı yatırımcının Türk bankaları mevduatında döviz tutmasının TCMB brüt rezervlerini artırmak dışında ülke için bir faydası bulunuyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii o paralar krediye dönüşüyorsa eğer yatırıma ya da üretime gidiyor.

      Sil
  9. Mahfi Hocam, son dönemde CDS'lerdeki 40-50 puana varan düşüşü de FED'in rüzgar yönünün değişmiş olması algısına mı bağlıyorsunuz, IMF'nin derin resesyon demesine rağmen böyle bir durum olması bir küçük yatırımcı olarak kafamı çok kurcalamakta. Güzel yazılarınız için teşekkürler, bizim için çok faydalı oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Fed'in etkisi var, sanırım bir de ortalıkta haklı ya da haksız bir IMF gelecek beklentisi var.

      Sil
    2. Adsiz 12:39, resesyon demek finans piyasalarinda resesyon anlamina gelmiyor, faiz tikir tikir isliyor. Reseyon calisanin, uretenin, emekcinin sorunu. Normal bir ulke resesyon durumunda faizi indirir. Bizde faiz inince, kur yukseliyor, ulke batacak diye bir ciyaklama havasi esiyor, kimler estiriyorsa artik...

      Disa bagimli bir ekonomi icin yapilabilecek en buyuk yapisal reform, her sorunu faizi yukselterek ve borclanarak cozmeyi onerenlerin baskin ses olmalarini engellemektir.

      Goruyorsunuz iste, dolar yukselirken, insanlar iyi kotu ticaret yapiyordu, isi gucu vardi. Ama bir kesim ulke batiyor havasi estirdi, faiz yukseldi.

      Ama ulke asil simdi batiyor, onlara sorsaniz ulkeye ilgi artti, her sey tikirinda. Gecin bu isleri, onlarca yildir milletin iligini somurtturduler, utanmiyorlar da.

      Sil
  10. Buna keriz silkeleme derler aslında temeli olmayan iyimser bi hava estirilir döviz düşürülür borsa yükseltilir sonra bi kısım kendince uyanık elindeki dövizi bozdurup borsaya yada tl na döner sonra bi bakarki borsa düşüvermiş döviz yükselmiş bu hikaye böyle sürer gider paraya ihtiyacı olmayan sağlam yatırımcıya bişey olmaz ama bi süre sonra paraya ihtiyacı olan kumarbaz yatırımcı ağlaya ağlaya gider ama bu film sürer gider

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım yatırımcılar Türkiye'nin seçim sonrası IMF ile bir ortak programa gireceği ve dolayısıyla TL'nin güçleneceği senaryosunu satın alıyorlar.

      Sil
  11. Hocam senaryom doğrumudur? Varsa burada mb için risk varmıdır? Yoksada dalga geçiliyor ama TCMB yeni bir yöntem icat etmiş olabilir... hemde büyüklerin kullanamayacağı ama küçük ülkelerin kullanabileceği bir yöntem...

    MBnin elinde biraz dolar var ama çok değil piyasaya girse dağılacak, ancak TL kontrolünde; kimse elinde yüz milyarlarca TL tutmuyor (sterlin,yen,euro tutuyor ama TL tutmuyor onlar yapamazlar ama biz yapabiliriz); misal MB diyorki ben vadeli olarak sana 6 liradan dolar satarım; burda alarm zilleri çalıyor; büyük fonlar MByi yerler bu piyasada diye düşünülüyor; ancak mb diyorki senin elinde TL yokki vade gelince piyasada ne kadar TL olacağına ben karar verecem; topa girme. büyüklerde girmiyor, dolar düşüyor. bir sonraki atak için ellerinde yüklü miktarda TL tutmaları gerekiyor; ancak onun kontrolüde bizde olduğundan aynı ABD'nin dış borcu olmaması gibi bizdeki riskler otomatik düşüyor, bu nedenle Türkiye'de olağan üstü hareket ihtimali düşüyor, ama iyi ama kötü kendi risklerimizle başbaşa kalıyoruz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Helal olsun Merkez'e,
      Kimsenin bunca yüzyıl akıl edemediğini yaptı,
      Kapitalizmi yeniden yazıyorlar,
      Yürü be Merkez'im...

      Sil
    2. Merkez Bankaları bu tür işlere girmez.

      Sil
  12. Hocam bu dolar pek kafirmiş. Lanet ossun. Yedi bitirdi beni.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arkadaş sen imanını bi kontrol et,
      Dolar üstünde "In God, We Trust" yazıyor,
      Nasıl kafir olur?

      Ben doları ayrıca Mekke'de Hac'da gördüm, herkes şahit, herkeste vardı.

      Sil
    2. Yılın cevabı olmuş..

      Sil
  13. Sayın Mahfi bey,
    Aslında özetle söylenebilecek tek şey , ilgi artışı değil.
    -Krizin bir kısmı çok spekülatifti. Evet, 24 hazirandan önce seçim kaygısı ile, seçim ekonomisi uygulandı. Örneğin , emeklilere 24 milyar-bütçede karşılığı olmadan dağıtıldı. Yaklaşık, diğer rakamlarla beraber, Karşılığı olmadan, 60 milyar dağıtıldı.
    -Sosyal ve siyasal olarak, toplumdaki kutuplaşmar, vbg sebepler.

    Ancak, Rahip Brunson olayı ve bunun getirdiği algıyla, ekonomideki kötüleşmenin üstüneDoların çıkması gereken noktanın, %15,-%25 aralığında daha fazla çuktı.
    ŞİMDİ %15 İGERİ ALIYOR.

    Fedin ve ECB ın faizi arttırmamasıda bir diğer sebep.

    Ayrıca, dolara %4 faiz+bedavaya gelen ulusal endeks+%24 lerde gezen ulusal pata birimi faizi+devletin cari harcamaları yatırım anlamında kısması+Yabancıların ciddi anlamda(Türkiye boyutundaki ülkeler için ciddi) gayrimenkul almaları+Amerika ile ilişkilerde kısmi düzelme( heran patlayabilir)+piyasadaki haraketsizlik ve TL nin azlığı.+ithalatın düşmesi.(meşhur cari açık için gerekli döviz miktarının azalması)
    Fakat, her şey bıçak sırtında.


    İşte sebepler bunlar
    Katılırmısınız, bilemem.????
    2019 vergi gelirleri çok düşecek, vergi dışı gelirler artık bulunamaz noktada, (2b gibi, askerlik gibi)
    Mart ve eylüldeki, borçları çevirir isek, eh biraz rahatlama.
    Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız Veysel kardeşim,

      Benim evi satılığa çıkardım kimse 10 aydır arayıp sormadı,
      Sağolsun, İngiliz bir aile Sahibinden de benim ilanı görmüşler telefon açtılar,
      Gayrimenkule yabancı talebi var, çok şükür.

      Ameriga ile aramız düzeldi, Papaz Brunson, imana gelmiş, İmam Burhan olarak
      Konya'da görev almak istiyormuş, diyanete başvurmuş. Artık Trump düşünsün.

      Zaten, dolar köpüklü diyen işadamlarımız vardı, haklı çıktılar, köpük kısmı gidiyor şimdi.

      Sil
    2. Sanırım yatırımcılar Türkiye'nin seçim sonrası IMF ile bir ortak programa gireceği ve dolayısıyla TL'nin güçleneceği senaryosunu satın alıyorlar.

      Sil
  14. Merhaba hocam, Daha evvel yazdığım yazıda da IMF nin sürekli saçma öngörülerde bulunduğunu yazmıştım bunu bilmeyerek değil bilakis bilerek yapıyorlar aslında ortam belli ama iyimser senaryolar yeni hikayeler satmaya çalışıyorlar ve dünyaya umut aşısı yapılıyor.

    IMF tahminleri genelde tutmaz zaten 3 aylık aralıklarla tahminleri sürekli yeniler yeni veri seti ortaya koyar vs. vs. Dünya ekonomisi 2019 da resesyona girebilir diyen birçok ekonomist vardı aslında, bu açıklamalar dünyanın 2008 küresel krizinden çok daha vahim sonuçlar doğuracaklarını da yazmışlardı.

    Aslında geçiş sürecindeyiz ve sancılı oluyor hepsi şimdilik bu, Dünya sanal para için yarışıyor çalışmalar yeni para birimleri finansal sistemi komple değiştirecek organizasyonlar üzerine sistem kurulmaya çalışılıyor.

    Türkiye Borsada aslında hava satıyor kendisi hisse değerlerini yükseltip banka hisselerini yüksek tutarak bankaların gücünü ortaya koymak yeni krediler için ve not artışları için çalışmalar yapıyorlar ve burada yok olan paralar hisselerde uçuyor bu baskılama ile enflasyon ile yok olacak faiz ile yok olacak parayı hisselerde yok etmek daha mantıklı geliyor devlete.

    Bizde durum diğer ülkelere göre çok daha bedava para kazanma ülkesi olduğumuz için yatırımcı da % 4 dolar faizine parasını yatıyor para kazanıyor. yüksek faiz ile para çekiyoruz kısaca ve bu çok uzun süremez.

    Dünya ABD, ÇİN, AB, JAPONYA hepsi ekonomik olarak resesyon durumunda 2019 beklentilerin karşılığı olan ekonomik kriz çıkması muhtemel bir yıl yani 2018 krizi gibi herşey çok güzel derken birden krizin içinde olabilir küresel dünya. Tekrar küresel kriz oluşursa bizim gibi Avrupaya mal satan ülkeler ihracatla sıkıntı çeker para bulmak zorlaşır bunun yerine yine yüksek faiz ile para istenir.

    Tekrar dünyada para dağıtılacağı düşüncesi hikaye bu olmaz, zaten bu paraların yanlış yerlere kanalize edilmesi sonucu çok ciddi balonlar oluştu ve emlak değerleri fahiş üzeri fahiş fiyat artışları gördü, gelir dağılımı bu çok daha sert bozdu ve para belirli noktalarda civa gibi tolu şekilde kaldı.

    Artık dünyaya yeni senaryo lazım kapitalizm can çekişiyor son nefesine kadar da ben güçlüyüm dese de artık hakkın rahmetine kavuşmak üzere. Ruhuna fatiha.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapitalizmi öldüren arkadaşımız da geldi,
      Reisçi arkadaşlar da aşağıda yorumlarını esirgememişler,
      Şimdi Rockafeller ve Rotschild ci arkadaşı bekliyoruz,
      O da gelince kadromuz tamam olacak hocam.

      Sil
    2. Sizin bu dedikleriniz kapitalizm hakkında her kriz ve sallanma sonrası yazılır çizilir. Yaklaşık 150 yıldır bu yolda öngörüler var. Ama her ne hikmetse kapitalizm her seferinde bu işlerden kurtulmayı ve ayakta kalmayı başarır. Çünkü sanıldığından çok daha esnek bir sistem. Her kalıba girebiliyor.

      Sil
  15. Hocam sizin düşünceniz seçim sonu IMF ile bir stanby anlaşması yapabilirlermi seçim öncesinde aslında görüşmelere başlandığı söyleniyor sizin düşünceniz nedir saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ne yapılacağı konusunda görüş vermiyorum çünkü hükümetin ne yapacağını, açıklanmadığı sürece, bilmiyorum. Ama ne yapılması gerektiği konusunda fikrim var. Eğer yapısal reformları kendi başımıza yapıp dünyaya anlatamayacaksak IMF ile bir programa girmemizde yarar olduğunu düşünüyorum.

      Sil
  16. Mahfi Bey öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Kısa bir sorum olacak. Dünyanın en yüksek faiz oranlarından birine sahip ülke olarak yabancı bu faiz yüksekliği sıcak parayı nasıl çekiyor? Bir örnekle somutlaştırabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer Türkiye'de TL'nin değer kaybetmeyeceğine inanıyorsanız ki şu aralar düşünce böyle burada faizden iyi para kazanılır. Bir Amerikalı düşünün 100 dolarını ABD'de bankaya yatırsa yüzde 3 faiz alır ve yıl sonunda eline net (vergi sonrası) 102 dolar geçer. Oysa bu 100 doları buraya getirip TL ye çevirse eline 527 TL geçer. Bunu yüzde 18 net faizle 1 yıl bankaya yatırsa vade sonunda eline (527 x 1.18 =) 622 TL net geçer. Kur hiç değişmemişse bunu dolara çevirince eline 118 dolar geçer. 18 Dolar net kazanç. Bunun ABD'de vergisini de ödese oldukça kazançlı çıkar. Buradaki risk TL'nin değer kaybı olur. Eğer TL tam tersine bir de değer kazanıyorsa Amerikalı yatırımcının kazancı katlanmış olur.
      Bugünlerde yabancı yatırımcılar TL'nin değer kazanması üzerine oynuyorlar. Para girdikçe de TL değer kazanıyor.

      Sil
  17. size katılmıyorum.türkiyenin gelişmesi için dalgalı kur ve sermaye akımları değil. 90 lardaki gibi
    belli seviyelerde artışı olan kur (tl nin değersizleşmesi) gerekli idi. yapısal reformların yanında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2018 yılında Türkiye'de TL tarihinin en fazla değer kaybettiği yıllardan birisini yaşadı. Ama Türkiye gelişecek yerde geri gitti. İhracat iyidir ama her şey değildir. Özellikle ihracatınızın yüzde 65'i ithal girdilere bağımlıysa.

      Sil
  18. Hocam hayırlı cumalar, hocam venezüella da yaşanan hiper enflasyonun nedeni nedir bu kadar zengin petrol yataklarına sahip bir ülke nasıl olurda hiper enflasyon ile boğuşuyor diyenler var ben şöyle düşünüyorum siz nasıl görürsünüz düşüncemi ama sadece petrol satarak alınan dövizlerle halkın günlük ihtiyaç duyduğu malları ikame ediyor venezüella ve elinde döviz kalmadığı için ithalat ihracatı aştığı için cari açık meydana geliyor bu da hiper enflasyona neden okuyor siz ne dersiniz hocam ülkenin dışarıya satacağı ürün çeşidi sınırlı olduğu için sadece petrol gelirleri ile ve bu gelirleri ithalat için harcamakla ekonominin hiper enflasyona düşmesi normal bence .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Venezuela, ABD ambargoları nedeniyle petrolünü de doğru yoldan satamıyor.

      Sil
    2. Hocam 2017 de yazmis oldugunuz Venezuella yazisi bana gunumuz Turkiye'sini hatirlatiyor.

      Sil
    3. Hocam 2017 Venezuella yaziniz ban ulkemizi hatirlatti.Saygilar.

      Sil
  19. Hocam 1980-2010 yılları arası dönemde
    1-ithalatın GSYH içindeki payı 
    2-ihracatın GSYH içindeki payı
    3- İmalat sektörünün GSYH içindeki payı
    4-Hizmetler sektörünün GSYH içindeki payı
    5- Kamu kesimi gelirlerinin GSYH içindeki payı
    6- Özel kesim gelirlerinin GSYH içindeki payı

    Hakkında azalış veya artış yönünde nasıl bir yorum yapabiliriz çünkü bazı yıllarda artmış bazı yıllarda azalmış 1980 2010 arası nasıl bir değerlendirme yapabilriiz hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tür dönemsel analizlerde en doğru yol dönemleri onar ya da beşer yıllık alt dönemlere ayırıp o dönemlerde yaşanan riskler, ekonomik kararlar, olaylar, siyasal kararlar, jeopolitik olaylarla birlikte incelemektir.

      Sil
    2. Kukla değişken kullan

      Sil
  20. Kriz bitti diyebiliriz o zaman,
    Damat seri topladı, Reisin dediği gibi.

    YanıtlaSil
  21. Bu para bir gelsin Ak parti oyları %60 ı görmezse adam değilim.

    YanıtlaSil
  22. Yakında ratingci Fitch ile Moody's memleketi övmeye başlarlar,
    ülkede gidişat iyi, iyi, başkanlık sistemi ile ekonomi daha hızlı toparladı filan derler,
    3-5 tane göze güzel gelen iyi rakamları ortaya atarlar,
    Paralar gelir.

    Hepsi ayak yapıyor, önce para verip borçlandırıyorlar,
    sonra baktılar ki biz borcu ucuz faiz ile
    gününde aksatmadan ödüyoruz, başlıyorlar bizi kötülemeye
    onlar kötüledikçe piyasadan çıkanlar dövizi yükseltiyor,
    biz para lazım dedikçe bunlar bu sefer yüksek faiz vermek istiyor,
    bu kavga dövüş böyle devam edip gidiyor.

    Dövizi böyle böyle yükselttiler, sonra piyasadan korkup kaçanlara
    yüksek fiyattan ellerindeki dövizi sattılar TL ye geçtiler,
    şimdi hem faiz yüksek, hem TL değer kazandı,
    iyi kar yaptılar,
    karlarını realize etmek için yüksek fiyattan TL alacak kekolar lazım,
    iyi haberler ile TL fiyatını daha da değerlendirip, ellerindeki TL leri
    dövize çevirecekler.

    Sonra aynı tas aynı hamam bir daha yapacaklar.
    Adamlar Euro bazında %40 tan fazla para kazandı 5 ayda,
    Nerede var bu para?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bunların çoğu doğru. Bu oyunlara gelmemenin yolu oyunu kuralına göre oynamak ve dış finansmana bu kadar muhtaç olmayan bir ekonomik yapı kurmak. Bunun yolu da hep söylediğimiz yapısal reformlardan geçiyor.

      Sil
  23. Yine çok faydalı yazı. Yurtdışında yaşayan biri olarak, 1.3 puan daha fazla getiri hesabınızı tam doğru bulmuyorum. Kendimden örnek vermek gerekirse, Türkiye'de bir bankaya mevduat yatırımı yaptığımda, faiz gelirinden stopaj kesiliyor, bulunduğum ülke de ek olarak elde ettiğim faiz gelirinden (stopaj kesildikten sonra) bir daha vergi alıyor. İki kere vergi verdiğim için faiz yatırımı çok mantıklı ve karlı olmuyor, o riski almaya değer bulmuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Yüzde 4'ü net getiri olarak alın. Çünkü Türkiye'de dolara yüzde 5 faiz veren bankalar var.

      Sil
    2. hocam mevduatımızı en yüksek faizi veren bankada mı değerlendirmeliyiz? sıradan vatandaşın başka ne kriteri olmalı? Şahsen en yüksek faizi veren bankanın riskinin yüksek olduğundan korkuyorum.

      Sil
  24. hocam diyelim ki ımf geldi uygulanan kur rejiminin değişmesini mesela sabit kur rejimine geçilmesini talep edebilir mi?. zira yanılmıyorsam sabit kur ile ımf kendi adına maliyetini düşük tutabilir. ancak sabit kur asla türkiyenin iktisadi yapısına uygun değildir. çünkü kuru kendi iradesinde tutabilecek döviz fazlası yok ve döviz açığına dayalı büyüme yapısallığı var. ki yeniden fazla borçlanma ve artan cari açık yaratır yüksek olasılıkla. bu kısacası intihar olur derim. dalgalı kura devam edilmelidir. kademeli değer kayıplarıyla en azından iktisadi aktörler kademeli olarak pozisyon alabiliyorlar birden kuvvetli kur şoku riski daha düşük oluyor hocam. ne dersiniz?. iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. IMF'nin ana sözleşmesi dalgalı kuru esas döviz rejimi olarak kabul ettiği için sabit kuru önermesi mantıklı olmaz.

      Sil
  25. yani imf'ye gideceğimizi mi söylüyorsunuz hocam? mckinsey ile zaten çalışıyoruz, imf'ye gitmek daha kolay sanırım, bu da doları aşağı yönde ilerletecektir sanırım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok ben öyle bir şey söylemiyorum. Çünkü bunu bilemem. Ben başkaları yerine geçip tahminde bulunmuyorum. Ama ne yapacağımızı değil de ne yapmamız gerektiği konusunda fikrimi sorarsanız IMF'ye gitmemiz gerekebilir derim. Çünkü belli ki ekonomide yapılması gereken yapısal reformları biz kendi başımıza yapamıyoruz.

      Sil
  26. Ülkemizde her gün yeni birsey ögreniyoruz. Milyarlarca dolarlik yeni yapilandirma haberleri arka arkaya gelme basladi. Meger aylar öncesinden bile bilmedigimiz firmalara yapilmis. 80 milyonluk ülkede bu olanlardan kimsenin haberi yok. Konkordatolar teker teker ortaya cikiyor, Hem de devasa firmalar.

    Herseyi gizlemisler. Durumun vehameti ortaya cikmasin diye 3 kat fazla Faiz oranlari ile icak parayi cekmeye calisiyorlar.

    1 hafta boyunca Türkiye Cumhuriyetinin Maliye Bakani ve heyeti Ingilterede kapali kapilar ardinda görüsüyor. Koskoca ülkede orada neler oldu bilen yok.

    Piyasaya bakinca isten cikarma furyasi basladi bile. IMF gibi kuruluslar Türkiyenin 2019 da kötünün kötüsü olacagini bildiriyorlar.

    Yandas Medyaya göre hergün milyonlari sevindiren gelismeler ve müjdeler "Bizzat" Baskan tarafindan aciklaniyor.


    Ülkemiz ile ilgili özellikle Suriye, Akdeniz Kibris ve Ege de inanilmaz gelismeleri yabanci basindan ögreniyoruz. Hersey gizleniyor ve kapali kapilar arkasinda birileri tarafindan yapiliyor.

    Enflasyon ve fiyat artislarinda yilin en kötü dönemini yasadigimiz halde 80 milyonun reisi Market ve pazar fiyatlarini denklestirmek icin tehditler savuruyor.

    Hocam, demem o dur ki sayamadigimiz bircok sektörde böyle bir tablo oldugu halde hangi bilmedigimiz farkliligimiz yabanci yatirimciyi cekecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ulkede gazeteci kalmadi. Iktidarin isine gitmeyen haberleri yapanlara PKK'li, FETO'cu, ajan bilmem ne diyerek zulum uyguladilar. Onlar bunlara razi olurdu ama halkin tepkisizligi (her kesimden), 'halk bize olan ihtiyaci kendisi gorsun' diye yeni gazetecilerin varligini engelledi. Simdi her kesimden 'yahu biz bu haberleri niye gormuyoruz' diye ciliz sesler cikiyor. Bu sesler zamanla gurlesecek hic merak etmeyin.

      Sil
  27. 25.01.2019 Şimdi pazardan geldim ve bugün fiyatları size yazıyorum enflasyonda dengeleme sağlanmışmı bakalım.
    Domates: 8 TL
    Patates: 6 TL
    Soğan: 6 TL
    Biber sivri : 14 TL
    Patlıcan: 12 TL
    Karnabahar: 6 TL
    Brokoli: 6 TL
    Ispanak: 8 TL
    Pırasa: 4 TL
    Salatalık: 7,5 TL
    Kıvırcık adet: 4 TL
    Kereviz: 10 TL
    Kabak: 8 TL

    Bunları not aldım bugün ki fiyatlar akşam pazarı hemde İstanbul Üsküdar Burhaniye mahallesi Cuma pazarı.

    Sayın Damat Berat Albayrak ta bizim mahalle de olduğuna göre pazarın fiyatlarını şöyle bir görsün istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeş, damat bey de sizin pazardan alışveriş yapıyordu.

      Sil
    2. hic unutmam!
      2002 subat ayinda Domatesin kilosu 1 liraydi. rekor fiyatti bizim semt pazarinda.
      2002-2008 arasinda domates kis mevsiminde 075-1.75 arasinda bandindaydi. Mart nisan doneminde ise 75-50 kurus bandinda dalgalanir. Yaz mevsiminde ise 20 kurus 35 kurus 40 kurus bandlarinda dolanirdi ekime kadar

      Bu durum 2002-2008 arasinda cok fazla degismedi.

      Sil
    3. Esenlerde fiyatlar ucuz

      Sil
    4. Kardesim ne yakinip duruyorsun. Sukur etmek varken.Hepimiz sukrumuzu bilecegiz.Bu sene rizik olmadi seneye olur yeter ki sabir edelim.
      Bu fiyatlar hangi mahalle hangi semt bilmiyorum amma Benim oturdugum Esenlerde semt pazarlainda fiyatlar cok ucuz Domates 4 lira patates 4 sogan3.5
      Gel bizim Esenlerden Alis-Veris yap.
      Gezersen Burhaniye mahallesi Cuma pazarı organik sosyete pazarlarinda Domatesi sogani patlicani Eti kiymayi Almanya Fiyatlarinda bulursun yersin.
      Bizim Esenlerde fiyatlar boyle degil uygun keseye gore bolluk da var hala yakin sonuca Esenlere bir ugra oradan alis veris yap. Almanyadan gelip de alis veris yapanlari biliyorum yaz mevsiminde Esenlerde

      Sil
    5. Pazarciyim Antalyada hortum sel felaketi nedeniyle urun arzinda ve sevkiyatlarinda biraz sikinti yasanacak.Bu dogal olarak fiyatlara yansiyacak.
      Sogan depolarinin basilmasi sonucu piyasaya martta girmesi gerekikrne erken giren sogan marttan itibaren piyasada darliga dayali fiyat artislari olabilir.
      Arz kaynakli sorunlar var. Arz daralinca fiyatlar ister istemez artiyor. Taleb suanda dusuk eger normal seyrinde olsaydi daha da yuksek fiyatlar olusurdu piyasada...

      Sil
    6. Nasip olursa haftaya esenlerdeyim.

      Sil
    7. Burhaniye mahallesi lüks bir yer değil sosyete pazarı hiç olmadı gariban pazarı. Madem size kıyak fiyatlar var esenlere gelelim bizde demek ülkede semte göre muamele var.

      Sil
  28. Mahfi bey, ABD'de federal hükümetin kapanması ne demek? Lütfen kısaca anlatır mısınız?

    Kamu okullarında istihdam edilen öğretmenler, kamu hastanelerinde istihdam edilen doktorlar, hemşireler maaşlarını alamıyor mu?

    Havaalanlarındaki personele de ödeme yapılamadığı söyleniyor. Federal hükümetin kapanmasıyla ne ilgisi var havaalanlarındaki personelin, bağlantıyı kuramadım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Federal hükümet ABD'de iki şekilde kapanıyor: (1) Bütçe onaylanmazsa, (2) Hazine, Kongre'nin verdiği borçlanma limitine ulaşıp borçlanamayacak, dolayısıyla kamu harcamalarını yapamayacak duruma gelirse. Böyle bir durumda kamu kesiminde çalışanların ücretleri de ödenemediği için kamu görevleri yapılamaz hale geliyor.

      Sil
  29. Her şey çok iyi gidiyor şu an. Döviz manipülasyonu tutmadı. Türkiye yeniden trend ülke haline geldi. Dolar çakılmaya, enflasyon ve faizler düşmeye basladı. Yatırımcılar da akın akın geliyor. Seçimleri de hükümet kazanırsa ki kazanacak cok daha iyi olacak diye düşünüyorum hocam haksız mıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dibine kadar haklisin. Cihan seninle gurur duyuyor. Böyle devam.

      Sil
    2. Tiner mi? Yarın ben de nalbura bir uğrayayım.

      Sil
    3. Bu hukumetin arkasinda durmaliyiz ben sosyal demokratim amma Venezuelada olanlari gorunce isin ciddiyetini anladim ve bu oyunu gordum.

      Sil
    4. Ne diyeceğimi bilmiyorum. Sanırım bu ülkede mizah tavan yaptı. İyi gibi görünse de aslında tehlikeli bir şey. Çünkü insanları en ciddi konuları bile hafife almaya ve dolayısıyla olaylara aldırmamaya itiyor.

      Sil
  30. Teşekkürler hocam sizi çok seviyorum

    YanıtlaSil
  31. Hocam dünya üzerinde kullanımda sahte dolarlar olduğu söylentisi var. Eğer böyle birşey varsa, sizce miktarı ne kadardır ?Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle bir soru Sordun ki. Hoca sanki sahte dolar basan cetenin lideri. Nerden bilsin be kardesim Mahfi Egilmez dünyada ne kadar sahte dolar oldugunu.

      Sil
    2. Sadece Hazine Müsteşarlığından emekli olanların katılabildiği uluslararası bir kulüp varmış. Mahfi bey bu kulübe üyeyse, dünyada ne kadar sahte dolar olduğunu bilebilir.

      Sil
    3. Mahfi bey, her şeyi bilir. Güveniyoruz kendisine.

      Sil
    4. Bi saniye hesaplayıp yazıyorum kardeş

      Sil
    5. Hazine Müsteşarlığından emekli olanların değil Hazine Müsteşarlarının katıldığı uluslararası bir kulüp yok. Olsa bile biz katılamayız çünkü müsteşarlık kaldırıldı bizde. Yani artık müsteşar yok. Öte yandan kâğıt parayı Hazine değil Merkez Bankaları basar. Yani hesabı onlar tutar. Sonra dünyada normal olarak kaç dolar olduğu bile zar zor bilinirken sahte dolarlar nasıl bilinecek?
      Yani neresinden baksanız soru sorunlu.

      Sil
    6. Eline saglik Hocam

      Yine kapak olmuş zibidiye..

      Sil
  32. Hadi buradan buyurun..

    Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli,

    "" Tarımsal hasılada, Avrupa'da 1'inci, Dünyada 7'inciyiz. Tarımsal toprak varlığı olarak yine Dünyada 17. Sıradayız. Bu durum, elimizdeki toprak kaynağını, iyi kullandığımızı göstermesi açısından da önemli"" dedi.

    Simdi kemerleri baglayiniz..

    "" Küçükbaş hayvan ve Süt sığırı varlığında Avrupa Birliği'nde 1. Sıradayız. Büyükbaş hayvan varlığında da Avrupa Birliği'nde, Fransa'dan sonra 2. Sıradayız." dedi. 


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasreddin hoca fıkrası gibi "Kedi buysa ciğer nerede? Ciğer buysa kedi nerede?"

      Sil
    2. Kedim var ama şimdiye kadar hiç ciğer vermedim oda istemedi!

      Ziraat Mühendisleri Odasının web sayfasından tüm tarımsal ve hayvancılık ile ilgili raporlara ulaşabilirsiniz. Gayet verimli ve başarılılar, sayılar ile bilgi verirler.

      Orman Mühendisleri Odası 2b ve 3b yasalarındaki muhalif görüşleri ve hazırladıkları raporların etkisi ile yönetime hükümet yanlısı bir yönetim geçtiğinden artık rapor hazırlamıyor, Son olarak İmar Barışı ile ilgili hiç bir rapor hazırlamadılar.

      Makina Mühendisleri Odası hem ekonomik, hem de sanayi ile igili aylık düzenli rapor hazırlar ve web sitesinden ulaşabilirsiniz, net olarak sayılar ile bilgi verirler. Onlarda hükümetin ablukası altında.

      Sil
  33. Hocam, kaleminize sağlık,
    Yorumcu arkadaşları okudum da,
    Sanki ümmet biraz şaşkına mı dönmüş hocam bu yazı sonrasında?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şaşacak bir şey yok ki, yazı, diğer bütün yazılarımda olduğu gibi objektif bir değerlendirme yazısı. Neyse o.

      Sil
  34. Hocam IIF'in başekonomisti Robin Brooks, gelişen ekonomilere sermaye akışı olmadığına dair bir grafik yayınlamış 20 Ocak 2019'da. Ben bizim ülkede yine katakullili bir şeyler döndüğünü düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 20 Ocak'ta yayınlamış ama data 20 Ocaktan eski. Yani bir akım başladıysa zaten 2019 Ocak ayında başlamış olmalı.

      Sil
  35. Hocam yazılarınızla analizlerinizle bizlere farklı bir pencere açıp gerçekleri görmemizi sağlıyorsunuz.. Ülke Koşullarında bu tür gerçek bilgilere ulaşmak kolay olmuyor.. Sağolun ..

    YanıtlaSil
  36. Yazıdan çıkarttığım sonuç:

    Yerel seçimlerde Ankara ve İstanbul'u AKP=Cumhur ittifakı alacak... Eğer sonuç böyle çıkacak olmasaydı dolarda düşüş başlamazdı. Gavur ,bu işi bizden daha iyi okuyor.

    Çünkü AKP yenilgiye uğrarsa, erken seçim gündeme gelecek ve piyasalar dalgalanmaya başlayacak , faizler ve kur yükselecek. Eğer yenilgi olmazsa,seçimlerden güçlenerek çıkmış Akp, 4 yıl sürecek olan bir seçimsizlik=istikrar dönemi yaşayacak ve özel sektördeki bozulmayı düzeltmek için gerekli orta vade-yapısal reformları yapmak için zaman kazanacak.

    Bu durumda kur düşecek en azından artmayacak. Gavur, kur yükseleceği zaman Türkiye'den kaçar, kur düşeceğinde ya da sabit kalacağında Türkiye'ye gelir.

    Orta vade yapısal reforma örnek= 3 yıl sürecek devletin yatırımsızlık dönemi...

    Buna karşılık
    1-)Büyümede artış
    2-)Vergi gelirlerinde artış
    3-)İşsizlik oranında düşüş
    4-)Faizlerde düşüş'e rağmen kurda artış olmaması..
    5-)Cari fazlada artan bir trend
    6-)Devletin istihdamında azalmaya karşılık, özel sektör istihdamında artma
    7-)Enflasyonda düşüş..

    Eğer hükümet yatırımları ve gereksiz işe alımları durdurursa, bu 7 kazanım kesindir. Eğer bunu başarırsa 2023 seçimlerinde yine tek başına %50'yi geçer. Eğer 2009 sonrasındaki gibi korkup yatırımlara ve gereksiz devlet istihdamına devam ederse, tekrar faizleri ve kuru fırlatır ve özel sektörü tam bitirme noktasına getirir. Bu durumda 2023 seçimleri AKP için tam bir hezimet olur...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet, küresel sermaye seçimleri bekliyor kurları olması gereken yerlere doğru reel olarak çıkarmak için. tıpkı ilk dalgayı bilinçli biçimde reisinizi fazla yıpratmamak adına rahip brunson davasına denk getirerek operasyon yaptılar karlarını katladılar ve hükümetin ortağı ve yandaşları da o operasyonda kazanç sağladılar. böylece kurların zıplamasını rahatlıkla rahibe ve abd ye bağlanılması sağlandı; abd de ise trump ın işine geldi zaten karşılıklı büyük bir oyun oynandı. şimdi de seçimlerde akepe yara almasın diye bekleniyor para politikasıyla maliye politikaları arasında yaşanan büyük uyumsuzluğa rağmen küresel sermaye cezayı kesmiyor finansal olarak şimdi fiyatlamayı istemiyor. nisan ve sonrasında kurların sert şekilde zıpladığını hep beraber göreceğiz ama önemli değil nasılsa hem akepe hem de sermaye üsküdarı çoktan geçmiş olacaklar!. işveren sen ve senin gibi şahıslar da burada akepe eyyamcılığı yaparak küresel sermayenin değirmenine su taşımaya devam et!. ekonomi bilgin sıfır!. neden mi?. devlet 3 yıl yatırım yapmaz ise yapısal reform oluyor demişsin de ondan. devlet yatırım yapmazsa hane halklarının %71 i borç içerisinde. özel sektör ekonomisi büyük bir dış mali yükğümlülük altında ve ciddi kur riskleri taşıyor. üstelik de paranın reel değer kayıplarından 500 milyar tl nin bile üzerinde kambiyo zararı yaşadı yani en az 3 yıllık karlar eridi gitti. neyle yatırım yapacak istihdam sağlayacak özel sektör üstelik neredeyse tüm iktisadi aktivasyonları özel sektöre yıkmışlarken!. gavur dediğin adamlar sayesinde bu kadar tüketim yapıldı beton cennetine çevrildi devasa rantlar yaratıldı piyasada!. ama artık geri çağrılacak yavaş yavaş sıcak para hatta sabit sermaye bile bu gidişle kalmayacak gidecek bu ülkeden. o çok sevdiğin akepenin yandaşçı rantçı yalanlar üzerine kurulu ekonomisi ve siyaseti yüzünden. onlar gavur değil yabancı sermaye-yatırımcıdır öncelikle kelime lügatını biraz geliştir istersen. eğer gerçekten işverensen ekonomimizin bu halde olmasına şaşmamak gerekir!.

      Sil
    2. Gavurun bu işi bizden iyi okuduğu kesin. Bu nedenle şöyle de düşünebilirsiniz: AKP yerel seçimde ciddi bir oy kaybına uğrayacak, erken seçim kaçınılmaz olacak. Bunu gören gavur, seçimlere 15-20 gün kalıncaya kadar endeksi yükseltebileceği kadar yükseltip dövizi de düşürebildiği kadar düşürürken hiseleri tepeden satıp doları dipten toplayarak vatanına dönecek. Sonrasını da her zaman olduğu gibi biz düşünürüz artık.

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  37. Mahfi hocam ozur dileyerek tabloda ufak bir duletme. Bir dolar 14.155 Rupiah. tabloda 14 virgul etc seklinde gorunuyor. Bu hali ile de yuzde olarak sonuc degismiyor. Saygilar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, yanlışlıkla virgül olmuş. Düzelttim, çok teşekkür ederim.

      Sil
  38. Hocam ben açıkçası doğru adımlar atılacağı konusunda her zaman çekimserim. Ekonomiyi ülke içinde etkileyen en önemli kanal seçmenlerin beklentisi doğrultusunda hareket etmenin doğru kararlar verme üzerindeki baskınlığı olagelmiş duruyor. Bu doğrultuda doğrunun bir kısmını ya da yanlış üzerinden devam edilecek. Mecburiyet dışında doğru kararlar alamıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Doğru adımlar hep büyük sıkıntılar, krizler sonrası atılmış.

      Sil
  39. Hocam yazinizin bu kismindaki cozumunuzu daha somut aciklar misiniz? Yani hep ileriye ertelenen adimlar ve yapilmasi gereken duzenlemeler nelerdir?
    Bu eğilimin ne kadar süreceğini kestirmek zor. Çünkü piyasalarda yön değişiklikleri oldukça hızlı olmaya başladı. Yapılacak en doğru şey bu aradan yararlanıp şimdiye kadar yapılmayan ve hep ileriye ertelenen adımları atıp, gerekli düzenlemeleri yapmak. Ancak böyle bir hamle ile olumlu ayrışmayı geçici olmaktan çıkarıp sürekli hale getirmek mümkün olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Poşetler 25 kuruş ücretlendirildi; gelen tepkileri bir düşünün. Yapısal reformları yapmaya hükümetlerin neden çekimser kaldıklarına güzel bir örnek.

      Yanında kendi poşetini getirirsen, eski usul file kullanırsan herhangi bir bedel de ödemiyorsun üstelik. Ekstra cepten çıkan bir şey de yok ve buna rağmen tepkiler ortada.

      Peki 25 kuruşun kat be kat üzerinde maliyetler önümüze konulursa tepki ne olur?

      Birçoğumuz yapısal reform denilince cebimize bir maliyeti olmayacak kararlar zannediyor. Hatta cebimize ekstra para girecek gibi düşünenler de olabilir.

      Sil
    2. Timur tepki ne olur söyleyim seve seve tepki gösteremeden 4 yıl geçer.Sıkıysa tepki göster şırıngayla kan alırlar.
      Cb seçimi geldiğinde tepki felan hak getire çünki eski bakanımız yaşar okuyan beue göre tr de artık seçimin adı seçim olacak siz deyin muz ben deyim armut republic olacağız tahminlenen.
      Olacağı budur iktidar sever kardeşim.

      Sil
    3. Benim neye gönül verdiğim sizin ilgi alanınız, söz alanınız olmamalı değil mi, 12:23.

      Söylediklerim yanlış mı? Değil ki bir eleştiri getirmedin. Şimdi de aklınca beni kategorize edip cemaatine şirin gözükmeye çalışıyorsun. Durumunun fotoğrafı bu.

      Not: Cemaat derken FETÖ yü kastetmiyorum. Durumu anlatan en iyi tanım olduğu için cemaat diyorum.

      Sil
  40. Yüksek faiz ne kadar sürdürülebilir? İlerde doları düşurur mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüksek enflasyon ne kadar sürdürülebilirse o kadar sürdürülebilir.

      Sil
  41. Sevgili Hocam,

    TBMM başkanlığı, Milli Savunma bakanlığı ve en önemlisi Milli Eğitim Bakanlığı yapmış, şu anda iktidar partisi milletvekili olan şahsiyetin

    "" Yerel seçimlerde adayımıza vereceginiz oy ahirette berat belgeniz olacaktir ""

    Dediği bir ülkede yaşamaktan mutlumuzunuz?

    Ihtimaldir ki milyonlarca ümmet yine istenilen şekilde büyük bir çoğunlukla bu vekilin işaret ettiği adaya oy verecek.

    Hocam, her zaman yazıyorsunuz. Bir defa daha soruyorum.

    Bu halktan ve ülkeden hala bir umudunuz var mı?

    YanıtlaSil
  42. Sevgili Hocam,

    TBMM başkanlığı, Milli Savunma bakanlığı ve en önemlisi Milli Eğitim Bakanlığı yapmış, şu anda iktidar partisi milletvekili olan şahsiyetin

    "" Yerel seçimlerde adayımıza vereceginiz oy ahirette berat belgeniz olacaktir ""

    Dediği bir ülkede yaşamaktan mutlumuzunuz?

    Ihtimaldir ki milyonlarca ümmet yine istenilen şekilde büyük bir çoğunlukla bu vekilin işaret ettiği adaya oy verecek.

    Hocam, her zaman yazıyorsunuz. Bir defa daha soruyorum.

    Bu halktan ve ülkeden hala bir umudunuz var mı?

    YanıtlaSil
  43. Mahfi bey sizin yıllara yayılan tecrübeniz var.

    "Kapalı kapılar ardında fazla gürültü çıkarmadan, hükümetten bir heyet IMF'yle görüşüyordur." fısıltısıyla ilgili görüşünüz nedir?

    McKinsey haberlerinin ortalığı curcunaya çevirdiği günlerde, aslında McKinsey'le anlaşmanın "çok önce" yapıldığı ve hâttâ Y.E.P.'te (Yeni Ekonomi Programı) rehberlik ettiği bile "sonradan" öğrenildi. Ne zaman ki, McKinsey'in dış güçlerin bir uzantısı olduğu algısı yaratıldı, sonra apar topar anlaşma bitirildi.

    Size, "IMF'yle gizli saklı görüşmeler şu an var mıdır?" sorumun nedeni, McKinsey örneğidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dediklerinizi bilmiyorum. Görebildiğim tek şey "seçim sonrası IMF gelecek" biçimindeki yaygın söylentiye hükümet tarafından yalanlama yapılmamasıdır. Bu, bir beklenti yaratma aracı olarak kullanılıyor olabilir. Kurların gevşemesinin bir nedeni de bu olabilir. Bu dediğim sadece bir tahmindir, herhangi bir duyuma filan dayanan bir şey değildir.

      Sil
  44. Sayın 18:27 yorumcusu,

    Bence bu çok ağır bir eleştiri.(Tabiki bu eleştiri sizin en doğal hakkınız)
    Ahirette berat belgeniz olacak diyen sayın milletvekilide bunu söylemekte özgürdür.
    Merak etmeyiniz, Amerikadada, evangelistler cumhuriyetçilere böyle oy topluyor olabilir.
    Fakat, sayın milletvekilinin, bu cümlesi ne kadar, sizi rahatsız ediyorsa, inanınız sizin son cümlenizde, o beğenmediğiniz halk tarafındanda o kadar tepki topluyordur.

    Ancak şunu belirtmeliyim ki , sizin cümleniz çok daha ağır ve bu kendi ülkesine, kendi toplumuna inanmama olgusu, ülkeyi ülke yapan sosyal dokunun, kırılması-cam kırığığı haline gelmesi demektir.
    İnanmayabilirsin, ekonomik durum, çok kötüye gitmiş olabilir, çok zorlu yıllar bizi bekliyor olabilir.

    Ancak bu, geçicidir-tekrarlasa bile geçicidir-yüzlerce yıllık devlet hayatında.

    Ancak toplumuna, milletine inanmamak-onu ve onları hakir görmek İşte bu en büyük yaradır

    İstenende budur.
    Bu toplum, ne zaman neyi yapacağını bilir.

    Bu kadar haksızlık etmeyiniz.

    Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Veysel Bey, çok güzel yazmışsınız.

      Sil
    2. Okudugunu anlayamamak kadar kötü bir sey olmasa gerek. Ya da okudugunu carpitarak insanlari suclamak.

      16 yilda olusturulan algi ile kivama gelen yurdum insanindan da baska birsey beklemek ahmaklik olurdu. Nasil da zeytiyag gibi üste cikmayi ögrendiler. Insanlari aptal yerine koyarak yanlisa dogru diyecegimizi saniyorsaniz yaniliyorsunuz.

      Sayin 21:44 yorumcusu.. yukarida elestirinin zerresi olmadigi halde bunun yapildigini, Hem de agir elestiri oldugunu söyleyerek hedefi sasirtmak ve olmayan birseyi varmis gibi seslendirerek insanlari hedef haline getirmek en büyük özelliginiz olsa gerek.

      Yukarida elestirinin zerresi yok. iyi oku. Ulusal medyada yer almis bir haberin aynen aktarilmasi ve Mahfi hocadan bu konudaki fikrini ögrenmek durumu var.

      Hem bir milletvekilinin elestirilmesi sizi neden bu kadar rahatsiz ediyor. milletvekili milletin vekili ise elestirilmesi kadar dogal ne olabilir.. Siz kendisine sonsuz biat ve itaat icinde olabilirsiniz. Bunu baskasindan nasil bekleyebilirsiniz. Kaldi ki aciklamasinda kendisinin bir yerel secimde Dini ve inanci siyasete alet etmenin daniskasi var. Sadece Allahin vaad edebilecegi ve verebilecegi bir ödülü bir beser veriyor ve bu sizin dikkatinizi bile cekmiyor.

      Amerikaya Sabah aksam söversiniz. Eeey abd eeyyy Trump diye meydanlarda bayrak yakarsiniz. Ülkemize operasyon yapiyorlar dersiniz. sonra onlarin siyasetini örnek olarak müslüman dindar insanlarimiza verirsiniz. Bu nasil yaman bir celiskidir. inandigin kitabin neresinde bir kulun Cennet belgesinin garatisini verebilecegi yaziyor. Amerikada evangelistler oy karsiliginda berat belgesi mi dagitiyor secim calismalarinda Sayin yorumcu.

      %95 i müslüman olan bir ülkede bir siyasetcinin oy karsiliginda ahirette bir haktan yararlanmak icin ( bu da vekilin söyleminde Cennet belgesidir) imtiyaz belgesini (berat belgesi) garanti ediyor olmasi müslümanlik ve Islam adina olsa olsa bir utanc belgesidir.

      Siz de bunu okuyunca tepki vermeyecek, verenlere de haddini bil elestiri sinirini asiyorsun yoksa haddini bildiririler diyeceksiniz.

      Iyi okumadiginiz belli. Yukaridaki yazida toplumu hakir görmek yok. Hangi cümle agirmis sayin yorumcu. ortada yorum bile yok. Anlatilmak istenen cennette berat belgesi karsiligi buna inanarak verilecek oylarin Hoca tarafindan nasil degerlendirilecegi sorusudur..

      21. yüzyilda buna inanarak oy vererek cennetin berat vesikasini aldigini sanmak sizce de ahmaklik degilmidir.?

      Dünya üzerinde bir kul oy karsiliginda cenneti Garantie belgesi vaadediyorsa gercekte senin Allaha karsi sirk kosuluyor diye tepki verecegine Bir insanin ahiret icin dagittigi berat belgesi icin oy vereceklere elestiri yapanlari suclamak nasil bir ruh ve akil halidir.


      Sil
    3. Veysel, bali mi cekiyorsunuz?

      Bati dunyasinda bakanlik yapmis kim partisine oy vermeyi cennet ile ilintilendirmeye cesaret edebilir? Hele de egitim bakani!?

      Demokrasiyi tersinden anlamissin kardes.

      Sil
    4. Sayın 23:02 siz anlamamışsınız ne yazık ki, anlamadığınız için "...ahmaklık olurdu" derken de bunu gösteriyorsunuz; tıpkı Sayın 05:09 yorumcusunun "...bali mi çekiyorsunuz" derken de.

      Milyonlarcası bu söz üzerine sorgulamadan berat belgesi uğruna oy verecektir sözünden, bu toplumdan umudumuz yok cümlesinden rahatsızlığını dile getirdiği cümlelelerden sizin yazdıklarınız çıkarılamaz.

      Ya desteklediğiniz arkadaşının yazdıkları, bir milletvekili bu tarzda bir oy istemiş bu söz milletvekilini bağlar ve bu milletvekilinden umudunuz var mı diye sorması gerekirken; bu toplumdan umudunuz var mı diye sorabilmiştir. Bu sorunlu bir yargı değil mi? Bu kadar kolay mı bir toplumu bir başkasının üzerinden yargılamak, bir sözü topluma maletmek.

      Bunun bir sonraki safhası ne? Bu toplumdan umut yok, herşeye müstehak, yolda karşımıza çıkarlarsa da herşey yapılabilinir mi olacak????

      İşte istenilen bu. Bizi birbirimize kırdırmak.

      Oku arkadaşımızın yazdıklarını ve bu çerçeveden değerlendir. Senin fikirlerinin karşısında olabilecek tek bir cümlesi yok.
      Bu yazıyı herhangi bir partiye gönül vermiş herkes yazabilirdi. Bir siyasi görüşten uzak bir yazıya bu kadar saldırmak neyin nesi olabilir sizce?

      Sil
    5. Sacmalama Timur. Yazilanlari iyi oku.

      Sil
    6. Ve son sahne; seviyenin belli olduğu bir an. Karşı cevap yazama ve hala küfre devam et. Bundan farklı birşeyler de yapabilirsin. Konunun dışına çıkmadan, yazdıklarımla sınırlı, sağlam bir eleştri getirmek yerine küfre sarılmak yakışıyor mu size? Bana saygın yok, sakıncası da yok, ama kendine olsun hiç olmazsa. Bunu yapabilir misin? Çok mu zor senin için?

      Aslında bu cevapla da tüm yazdıklarımızı doğrularınn, teşekkür ederim yine de.

      Kendi yazdıklarını bir idrak edebilsen ne güzel olurdu.

      Umutsuzluğa yer yok, en baştan sen bir oku, ihtiyacı olan sensin.

      Sil
  45. Lütfen Mahfi bey lütfen..

    Şu Light Günlük kitabınızı tarayıcıdan taratıp PDF olarak bizlerle (okuyucularınızla) paylaşsanız?

    Ya da ne bileyim, yeni bir yayıneviyle anlaşsanız bu kitabı basmaları için?

    Ne diyorsunuz Mahfi bey?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki bunu yapamam, çünkü telif hakkı yayınevine ait. Ama yayınevi Light Günlük'ü yeniden basıp dağıtıma çıkardı haberiniz olsun.

      Sil
  46. Aslında hepimiz bir simülasyonun içindeyiz. Üzerimizde oyunlar oynanıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan kendi hatalarını görmez kabahati hep başkalarında ararsa kendisini simülasyon içinde sanır ya da hep büyük güçlerin yönettiği bir ortamda kukla olduğunu düşünür. Oysa sorunu, hatayı, yanlışı, eksiği kendinde arar, bulur ve onu düzelterek devam etmeyi becerirse ayağa kalkar ve yoluna devam edebilir. Mustafa Kemal Atatürk'ün yaptığı budur. Batmış, iflas etmiş, borcunu ödeyemez, kendi başına karar alamaz hale gelmiş bir imparatorluktan yepyeni bir cumhuriyet çıkarmış, Osmanlının borçlarını ödemiş, ülkeyi yıllarca dimdik ve bağımsız tutabilmiştir. Sonra biz yine aynı hataları yaparak aynı noktaya geri gelmişiz.
      Şimdi burada kabahati simülasyona filan atabilir miyiz? Kabahat bizimdir. Hepimizin.

      Sil
  47. Ya arkadaş param var ama eğitim zayıf. Eğitimim olsa şöyle 1 2 ecnebi dil bilsem, mühendislik okusam yeminle bir dakika bu ülkede durmam. Gider yurt dışında iş kurarız. Arsa parasıyla cahil paralı oluyorsun. Tosuncuklar gelip paraları yiyiveriyor. Arsa zenginlerine devlet bir yol göstereydi iyi olurdu. Üretime giderdi. Yol gostermeyince Tosuncuklar yiyiverdi. Bu arada okuyarak para kazanılmaz bunu bilin. Hele hele para kazanmak istiyorsanız zinhar mektepten uzak durun. Mektep cesareti kırıyor. Korkak oluyorsun. Cahil cesareti galiba.

    YanıtlaSil
  48. Ciddi sorularım var:
    1- Ülkeye giren bu paralar sıcak para deniyor. Yani faize, borsaya, vs, yatırılan paralar. Anında satılıp/çekilebilecek paralar. Bu orta-uzun vadede riskleri artırmıyor mu?
    2- Gelen dövizin bir kısmı öyle veya böyle mevcut borçların ödemesinde kullanılacaktır. Yanılıyor muyum?
    3- Bu paraların ülke menfaatine fayda sağlaması için yatırıma yönelmesi, yapılacak yatırımların getirisinin de bu paraların toplam maliyetinin üzerinde olması gerekiyor (faiz, karpayı sonrası artıdan bahsediyorum). Bu artıyı sağlayacak katma değerli ürün üretecek ve bunu ihraç edecek potansiyele sahip miyiz? Yoksa gelecek nesillere bıraktığımız borç yükünü artırmış olmaz mıyız?
    4- Ülke ekonomisinin sıkıntıya girdiğini farz edelim. Yabancı da "paramı alır çıkarım" dedi. Ülke ciddi bir iflasın eşiğine gelmiş olur. Bu durumda devleti yöneten büyüklerimiz "borcu şimdi ödemiyoruz, daha sonra işler düzelince ödeyeceğiz" diyebilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1- Elbette arttırıyor hatta kısa vadede bile arttırıyor.
      2- Yanılmıyorsunuz.
      3- Değiliz, sadece borç yükünü arttırıyoruz.
      4- Diyemez, derse Yunanistan gibi olur. Bu gibi durumlarda faizler yükselir ya da IMF'ye gidilir.

      Sil
  49. Merhaba hocam kaleminize sağlık :) konuyla pek ilgisi yok ama bi soru sormak istiyorum. Yerel seçimlere giderken siyasi karar alıcılar minimum hasarla nasıl bi politika izlemeli ? Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konular siyasi karar alıcılara bırakılırsa zarar her zaman büyük olur. Bu konular anayasal kurallara bağlanmalı.

      Sil
    2. Sn hocam yazılarınız ve paylaşımlarınız için müteşekkürüz.

      Borsaya gelen bu iyimserlik ve para akışı kaynağı içim hiç el vermiyor ancak kirli para olabilir mi? Net hata noksan kalemi 2019 yılı rakamları açıklandığında eğer açıklanırsa gelen dalga boyunu görebileceğiz.

      Bilirsiniz 94 kirizinden çıkışda mafya tarafından sağlanan girdilerin büyük etki sağladığı dönemin başkanı hanımın yurtdışı medyada açık açık suçlandığı aklıma geliyor.

      Son günlerde yaşanan kenevir üretimine ilişkin gelişmeler ve buradan beklenen ve raporlarda bahsedilen 100 milyar dolarlık geliri dikkate aldığımızda acaba birilerine yol verilmesi, önlerinin açılması sağlanmış mıdır acaba diye insan şüphelenmekte.

      Bu kirli işler tr de çok büyük bir sektör ve kazanılan gelirler ya sanal-bitcoinde yada offshore hesaplarda.
      Yine bu kesime 94 deki gibi el açılmış olabilir mi?

      Sn Cüneyt Akman youtube kanalında durumu uzun uzun anlatmış ve detaylandırmış.

      Saygılar değerli hocam.

      Sil
  50. sayın 23:02 yorumcusu;

    cevaplarım aşağıda.
    Hem bir milletvekilinin elestirilmesi sizi neden bu kadar rahatsiz ediyor.(ASLA ETMEZ-BU EN DOĞAL HAKTIR.) milletvekili milletin vekili ise elestirilmesi kadar dogal ne olabilir.(KESİNLİKLE ÇOK DOĞAL). Siz kendisine sonsuz biat ve itaat icinde olabilirsiniz. (KESİNLİKLE YANLIŞ-BEN BÖYLE DEĞİLİM-BU TÜR KONULARADA ASLA İNANMAM) Bunu baskasindan nasil bekleyebilirsiniz. Kaldi ki aciklamasinda kendisinin bir yerel secimde Dini ve inanci siyasete alet etmenin daniskasi var. Sadece Allahin vaad edebilecegi ve verebilecegi bir ödülü bir beser veriyor ve bu sizin dikkatinizi bile cekmiyor.(MERAK ETMEYİNİZ-BU TÜR OY AVCILIĞI-YIILARDIR VAR-BENDE AZ ÇOK OKUR YAZARIM. ESKİDEN DE VARDI-FAKAT ANLAMI HİÇ OLMAMIŞTIR-MERAK ETMEYİNİZ TOPLUMUN BELKİ YÜZDE 0,5 BUNA İNANIR)

    Amerikaya Sabah aksam söversiniz. Eeey abd eeyyy Trump diye meydanlarda bayrak yakarsiniz. Ülkemize operasyon yapiyorlar dersiniz. sonra onlarin siyasetini örnek olarak müslüman dindar insanlarimiza verirsiniz. Bu nasil yaman bir celiskidir. inandigin kitabin neresinde bir kulun Cennet belgesinin garatisini verebilecegi yaziyor. Amerikada evangelistler oy karsiliginda berat belgesi mi dagitiyor secim calismalarinda Sayin yorumcu.
    AMERKAYLA İLGİLİ DÜŞÜNCELERİMİ BİR BİLSEN. ......

    Siz de bunu okuyunca tepki vermeyecek, ( SAYIN BAKANIN BU SÖZÜNE SADECE GÜLERİM) verenlere de haddini bil elestiri sinirini asiyorsun yoksa haddini bildiririler diyeceksiniz. (ASLA BU DÜŞÜNCEM YOK-ASLA)

    Bakınız sayın yorumcu; Cumhuriyet kurulduğunda 13 milyonluk harap olmuş, bitap düşmüş, 150.000 kişisi okuma yazma bilen, yoksul-eğitimsiz-onun bunun elinde savaş meydanlarında, perişan olmuş bir toplumdur bu-ve bu toplum ayağa kalkamıştır. konumuz neydi? toplumu hakir göörmek-bu toplumdan bir şey çıkmaz demekti. yaklaşık 80 yıldırda ayakta-son yüzyıldaki çevremizdeki ve hatta avrudaki ülkelere bakınız. şöyle veya böyle ayakta kalmışısız. sınırlar değişmiş-faşizm, avrupayı yıkıp geçirmiş-sscb devrilmiş-o çok beğendiğimz gençlik yıllarının yıldızı ülkeler kaybolup gitmiş.

    işte o 13 milyonluk fakir fukara,bilgisiz,çağın çoooooooooook gerisinde kalmış topluma Atatürk ve arkadaşları inanmış. (SENDE İNAN) ve sonuç ortada, YİNEDE ŞÖYLE VEYA BÖYLE DÜNYANIN 17-21 İNCİ EKONOMİLERİ ARASINDA.

    BAK BEN, Mahfi beyin her yazdığını doğru bulmuyorum-hatta bir kaç defada eleştirmişliğim var.
    Mahfi bey, bence bu topluma inanıyor. bu ulusa inanıyor.

    Tabiki sorunlarımız olacak, bunların bir kısmıda aptalcada olacak, zaman zaman beceriksizde olacağız.

    Neyse, sayın yorumcu iyi pazarlar.
    bu arada diğer yorumcunun dediği bali olayıda, güzel eleştiri.

    saygılar


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eyvallah..

      Yine de burada mevzubahis olan abd hakkindaki düsüncelerimiz degil. Mesele Ahirette Cennet sertifikasi dagitan siyasetcilerde. Bunu kolaylikla görebilmeniz gerekiyordu. Böyle rezil siyaset ile yillarca insanlarin en hassas dinin ve inanc duygulari sömürülerek bugünlere geldik.

      Süphesiz ki ahirete Cennet sertifikasi ile gidecek olan vatandaslarimizin da abd hakkindaki Duygu ve düsünceleri sizden farkli degildir.
      Fakat onlarca yildir abd nin yörüngesindeki bu siyasetcilerin en cok sömürdükleri Duygu din ve inanc duygusu olmustur.

      Ellerinde Kur-an cami havlularinda siyaset yaparak bugünlere geldik. Iste buradaki söylem bunun 2019 farkli bir sekli.

      "Oyunu bize ver, Cennette berat belgen olsun"

      Bu rezil durumun inanc ve özgür düsünce ile uzaktan yakindan alakasi yok. Kaldi ki bir ilimizin belediye baskani "Ilimizde o Kadar fazla suriyeli siginmaci var ki.. secime girseler belediye baskani cikarabilirler" aciklamasinin sorusturma sebebi oldugu bu ülkede bu milletvekilinin cennete berat belgesi dagitma aciklamasini bu ülkede kalmissa akli basinda insanlarimizin vicdanina ve aklina havale edelim ve konuyu kapatalim.

      Selam ve saygilar bizden


      Sil
  51. hocam merhabalar, elinize saglik yazinizi okudum. size bisey soracam. Aldigim bir duyuma gore hazine ihrac ettigi dovize endeksli tahvillerin karsiliginda TL basiyor ve bunu dövizi düsürmek icin kullaniyormus. Bu dogru olabilir mi?

    YanıtlaSil
  52. Takasbank'ın TEFAS fon bilgilendirme platform'da ne internet'den
    ne de mobil uygulamadan hiçbir fon verisi görüntülenemiyor bugün
    itibari ile (30.01.2019 13:27). Arada sırada günlük verileri bazen
    geç yayınlasa da bu tür komple veri gösterim kaybı görmemiştim.
    Online finansal platformları çalıştırmayı beceremecek bir izlenim
    vereceksek ne içerde ne de dışarda finansal piyasalara güven
    verebiliriz. Finansal piyasalar ve finansal veri kesintisiz, doğru
    güvenilir ve tam veri ile çalışmak zorunda. Skandal bir durum,
    ele güne manşet ve rezil olmadan derhal düzeltilip bu tür nahoş
    aksaklıkların yaşanmaması için ciddi önlem alınması lazım. Ki sonra
    güven ve ilgiyi mumla aramak zorunda kalmayalım.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?