Dolar Tahmini ve Vergi İndirimleri

Kur Tahmini Meselesi
Genellikle katıldığım konferanslarda sunumum bittikten sonra en fazla sorulan sorulardan birisi dolar kurunun ne olacağı sorusudur. 2 yıl öncesine kadar yılbaşlarında tahminlerimi açıklar, bunlar arasında kur tahminime de yer verirdim. Son 2 yıldır tahmin açıklamaz oldum. Bunun nedeni yıl içinde sürekli farklı kararların alınıp uygulamaya konulabilmesi. Bu durumda yılbaşındaki tahminlerin 3 ay sonra bile geçerliliği olmuyor, o nedenle yıllık tahmin yapmanın da anlamı kalmıyor. Mutlaka tahmin yapılacaksa aylık ya da en fazla üçer aylık tahminler yapmak gerekli.  

Buna karşın kur tahminiyle ilgili sorular gelmeye devam etti. Ben de her seferinde bu kadar karışık bir ortamda sağlıklı kur tahmini yapmanın mümkün olmadığını çünkü konunun yalnızca ekonomik değil, siyasal, sosyal, jeopolitik birçok farklı etki altında olduğunu söyler oldum. Dolayısıyla bana bu konuda sorulan sorulara çoğu kez “bu ortamda kur tahminini hep birlikte köşedeki falcıya sormamız daha akıllıca olur” diye cevap veririm.  

Son birkaç aydır kur tahmini soruları o kadar arttı ki konuşma yapmak üzere davet edildiğim konferanslarda sunum dosyama böyle bir ortamda bir yıllık bir dönemi kapsayacak biçimde kur tahmini ve hatta ona bağlı diğer tahminleri yapmanın ne kadar anlamsız olduğunu göstermek için bir slayt eklemeye başladım. Sıra o slayta geldiğinde genellikle “bu tahminleri ciddiye almayın, çünkü böyle bir ortamda bir yıl sonrası için kur tahmini hatta tahmin yapmak anlamsızdır” diyor ve böylece de konferans sonunda sorulması muhtemel olan “kur tahmininiz nedir” sorusundan kurtulmuş oluyordum.  

Bu konferanslardan birisinden fotoğraflanan tahmin karesi geçtiğimiz günlerde sosyal medyada dolaştı, hatta bazı basın organlarında da yer aldı ve “Mahfi Eğilmez’den yüksek kur tahmini” gibi yorumlarla verildi. Bunları görünce hemen twitter’da açıklama yaparak bu oranların ne benim ne de IMF’nin tahmini olmadığını, amacımın böyle bir ortamda bir yıl sonrası için kur tahminlerinin ne kadar anlamsız olduğunu ortaya koymak olduğunu yazdım. 

Bir kez daha söyleyeyim basında, sosyal medyada yer alan oranlar işin anlamsızlığını belirtmek ve “yıllık tahminlerin ciddiye alınmaması” uyarısıyla verilmiş oranlardır.

Konuyla ilgili olarak teyit.org'un araştırması için bkz.: 
https://teyit.org/mahfi-egilmezin-2019da-dolarin-7-5-tl-olacagini-acikladigi-iddiasi/ 


Enflasyonla Mücadele ve Büyümeyi Kurtarma Adımı Olarak Vergi İndirimleri
Hükümetin, 2018 yılının son çeyreğinde çeşitli sektörler için uyguladığı KDV ve ÖTV indirimlerine 2019 yılının ilk çeyreğinde de devam etme kararı almasının iki olumlu bir de olumsuz etkisi söz konusu. İki olumlu etki şunlar: (1) Bu indirimler talepteki gerilemeyi bir miktar tersine çevirerek büyümeyi destekleyecek ya da daha doğru bir ifadeyle ekonomideki daralmayı hafifletecek etkiler ortaya çıkaracak. (2) Bu indirimler enflasyon artışını frenlemekte işe yarayacak. Olumsuz etki ise bütçe konusunda ortaya çıkacak: Vergi gelirlerinde azalma olması bütçe açığını artıracak. Buna karşılık bu indirimlerin yaratacağı talep artışı ve başka vergiler ve gelir kalemlerinde yapılan artışlardan kaynaklanacak gelir artışı, bu şekilde ortaya çıkacak açığın bir bölümünü kapatabilir. Öte yandan Türkiye’nin bütçe açığı yüksek olmadığı için bu düzenlemeyle açık biraz daha yukarı gitse önemli bir sorun yaratmayacaktır.   

Böyle bir ortamda bütçenin sağlamlığına güvenerek bu tür indirimlere gidilmesi bir yandan enflasyonla mücadele ederken bir yandan da büyümeyi kollamanın en doğru yolu gibi görünüyor. 

Yorumlar

  1. Vergi indirimlerinin bu dönem için işe yarayabileceği bir gerçek hocam; fakat sürekli bu vergi indirimlerinin belirli zamanlarda ortaya çıkması çok anlamsız geliyor. İnsanlar zaten beyaz eşya/araba alacağı zaman, yakın zamanda bir vergi indirimi gelecekmiş onu bekleyelim deyip, alışı geciktiriyor veya öne alıyorlar.
    Sürekli olarak vergi indirimi olacak/vergi affı olacak gibi haberleri takip etmektense, ülkenin doğru bir vergi politikası uygulaması en önemlisi sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğinizde doğruluk payı var. Süreklilik havası vermemek lazım.

      Sil
    2. Birde vergi indirimi enflasyonu yukseltmesi lazim, nasil enlasyonla mucadeleye olumlu katki yapacakmis?

      Sil
    3. Talep yönlü enflasyon yok fiyat/ kur baskısı var. Ondan indirecek.

      Sil
  2. Hocam apple hisselerinde ki düşüş ve tr de dolar mevzusuyla ilgili yazınızı da bekliyoruz. Ellerinizden öpüyorum. İyi çalışmalar ☺️

    YanıtlaSil
  3. Vergi indirimleri tek başına bizi kurtarmaya yetmez. Halkta harcayacak para kalmadı. Vergi gelirleri 2019'da çok hızlı şekilde düşecektir. Devlet harcamalarını azaltmak zorunda.
    Bu ekonomi yönetimi bizi eninde sonunda gsmh'da çok ciddi azalma ile başbaşa bırakacaktır. Ben gsmh'nın 2020 yada 2021 yılında, 550 milyar doların altına ineceğini düşünüyorum. Sizce böyle uzun vadeli bir düşüş olabilir mi?

    Not: Doların artması çıkması çok da önemli değil. Türkiye iran seviyesinde bir beyin göçü yaşıyor. Türkiye, düşük eğitim seviyesine iş uydurmak yerine, eğitimli insanların düzgün maaşlar almasına odaklanmak ve vergi yükünü çok büyük oranda eğitimli insanlara yüklemekten vazgeçmek zorunda. Ülke olarak katma değer yaratabilecek insanlara ihtiyacımız var. Eğer bu insan kaynağını kaybeder isek tekrar yerine koyamayız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ulaş bey merak etmeyin gsyih hesaplama metodunu tekrar değiştirip olduğundan fazla gösterirler. en iyi yaptıkları iş algı yönetimi değil mi zaten.

      Sil
    2. Eğer krizin üçüncü aşamasına geçilirse bizi çok zorlayacağı konusunda ben de sizinle aynı fikirdeyim.

      Sil
    3. İlk iki aşaması neydi ki hocam. Birisinin kur krizi olduğu aşikar ama diğer aşamalar neler olabilir?

      Sil
    4. Selam Adsız3 Ocak 2019 12:33,

      İlk iki aşama aşağıdaki linkte yazıyor.

      http://www.radikal.com.tr/yazarlar/mahfi-egilmez/krizin-ucuncu-asamasi-1064748/

      Sil
  4. Hocam sevgiler kafanıza takmayın bu gibi olaylar hep başınıza gelecektir maalesef '

    YanıtlaSil
  5. Hocam, Öncelikle sizi takip eden bizler yıllık tahmin yapmadığınızı biliyoruz. Haberi gördüğümde yine cımbız klavyeci iş başında dedim.
    Gece kurlarda hareket oluştu. Her an herşey oluyor demek ki kur tahmini zor iş tutturamazsan tefe koyarlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Kurlardaki artışı yazdım ve yayınladım.

      Sil
  6. hocam konu siz olunca her söylediğiniz haber olabiliyor :) Algı düzeyi düşük insanların bu kadar açıklamaya rağmen anlamaması normal ne kadar açıklarsanız açıklayın anlamaz. Onlar sadece DERLER hocam :) ama sizi takip eden kitlenin ne amaçla o cümleleri kurduğunuzu anladığınızdan şüpheniz olmasın :) Olaya iyi yanından da bakmak lazım sırf yalan bir haberden dolayı bu hafta sosyal medyada daha etkin gördük sizi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef. Keşke başka nedenlerle etkin olsak.

      Sil
    2. Ama baya da gercekci gozukuyor, bakarsiniz yil sonunda tutmus bile olabilir:)

      Sil
  7. Diğer sektörlere yayılsa vergi indirimi enflasyon düşer büyüme ivme kazanabilir kaybedilecek vergiyi tölere etmek için devlet yatırımlarını durdursa diye bir seneryo ne derece etkili olabilir
    Birde çoook merek ettiğim bir konu Akdenizdeki olası petrol rezervi konusu ne olacak Yunanistan sürekli kaşıyor gibi bizi yine oldu bittiye gelmesin ?

    YanıtlaSil
  8. Mesele $.€ kurunun yüksek olması deyil sıkıntı 3ayda 1tl.düşerken 1gecede 1tl.artması bu durum hem üreticide hem vatandaşta moral bozuyo alacak adam almıyo üretecek üretmiyo.
    Yetkililer $ isterse 7tl.yapsın ve bu 1yıl gitsin herkesde kendini buna göre ayarlasın.
    Yoksa bu kur işi böyle giderse milleti batıracak.

    YanıtlaSil
  9. Hocam yazınız için teşekkürler. Sayenizde finansal okur yazarlığımız gelişiyor. Hiç anlamadığımız bu gibi konularda az çok fikir sahibi oluyoruz ama kafamız da karışmıyor değil.

    Mesela vergi indirimlerin getireceği talep artışının bütçe açığının bir kısmını karşılayabileceğini ve esasen bütçe açığının da çok fazla olmadığını söylemişsiniz. Açıklanan verilere göre ÖTV ve KDV indirimleri otomotiv sektörü açısından sadece satışların sert düşününü daha hafife çevirmeye yetti. Mobilya ve beyaz eşya sektöründe durum nasıl bilmiyorum.

    Ancak Ticaret Sicil Gazetesi'nde yayınlanan bir ilan ile MB'nin Ocak ayında Olağanüstü toplantı çağırısı yaptığı anlaşıldı. Bazı ekonomistler, MB'nin Nisan ayında olağan toplantısını yapıp kârını o dönemden sonra hazine aktardığını ve bu değişiklik ile MB'nin aslında aktarımı erkene çekmek istediklerini amaçladığını söylüyor.

    Eğer bu iddia doğruysa ekonomi yönetimi bu kaynağını hazineye erken aktarma telaşına düşmüş demek değil midir? Ortada bir paraya sıkışıklık veya seçim öncesi öngörülenden fazla bir harcama yaratılacak anlamı çıkabilir mi?

    Bütçe açığının az olduğunu söylüyoruz ama bir yandan ilginç işler dönüyor. Ayrıca vergi indiriminleri enflasyona olumlu katkı yapıyor olsa da bunun geçici olması ilerde bize daha büyük bir sorun olarak da dönmez mi? Bir yandan dolar yine oynaklık içinde ve yine ani bir artış olursa vergi indirimlerinin etkisi kalır mı o da belirsiz bence.



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ olun. Eğer tabii gerekli reformları yapamazsak hepsi maliyet olarak dönebilir bize.

      Sil
  10. Gunaydın Hocam, Yıllık tahmınınız 7.5 TL idi .3 aylık tahmınınız nedır , ya da aylık ? buyume eksı cıkacagını belırtmıstınız, su anda bırcok sektör eksıde goruluyor.Insaat ve demır celık ,bu sekılde devam eder mı .Degerlı goruslerınız ıcın sımdıden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoca defalarca dolar tahmini yapmadığını belirtmiş iken üstelik böyle bir konu altına "yıllık tahmininiz 7.5 TL idi" yazmışsınız. Şimdi isteğiniz üzerine hoca değerli görüşlerini aktarsa siz ne anlarsınız orası meçhul değil mi? :)

      Sil
    2. Kur tahminim yok. Son bir kaç yıldır kkur tahmini yapmıyorum ve yapmanın anlamlı olamdığını düşünüyorum. Büyümenin 2018 son çeyreğinde ve 2019 ilk iki çeyreğinde eksi olacağını tahmin ediyorum.

      Sil
  11. Hocam vergi indirimleri talepteki artışı canlandıracağı için enflasyonda artış görünmez mi? enflasyon artışını frenleyecek diye yorumlamışınız...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görünmez.Şu anda yaşadığımız enflasyon maliyet enflasyonu, talep enflasyonu degil.Yapılan vergi indirimleri tüketiciyi rahatlatacak haliyle üretici para kazanacak. Bir noktadan sonra üretici fiyat arttırma yoluna gitmemeyi tercih edecek çünkü maliyetlerini küçük bir ölçek de olsa kurtarma imkanı olacak. Bu da enflasyonu aşağı doğru baskılayacak.

      Sil
    2. Öyle bir şey olması için ötv indrimini fırsat bilip zam yapılmış olması gerekmez mi? Misal beyaz eşyada ÖTV 6.7 iken geçici bir süre sıfırlandı. Ürünlere ortalama 300 TL bir katkı yapacağı söyleniyor. O zaman satışların çok arttığını düşünen bir satıcı bunu fırsata (artık ne denirse) çevirip kar marjını bu orandan çok fazla artırması gerekecek. Öyle olursa da indirim yerine zam olmuş olacak.

      Ben asıl asgari ücretin ve dolayısıyla asgari ücretten fazla ücret elde edenlerin maaşlarına yapılan zammın enflasyona etkisini merak ediyorum. Belki bu artış ile birlikte talepteki canlılık beraber düşünülürse sizin bahsettiğiniz senaryo da gerçekleşebilir.


      Sil
    3. İki etki olabilir: (1) Maliyetler düşeceği için fiyatları düşürücü etki yapar. (2) Talebi artıracağı için enflasyonu artırıcı etki yapar. İlk etkinin daha baskın olacağını düşünüyorum.

      Sil
    4. Adsıza ithafen; yanıtıma yorum yaptığı icin yazıyorum. Mahfi hoca burdayken yorum yapmak bana düşmez ama üfe ile tüfe arasındaki farka baktığımızda üreticinin üzerindeki yük görünüyor. Şu süreçte piyasada daha cok mal satmak isteyen üretici fırsatçılık yapmaz, yapamaz bence. Piyasada monopol gücü varsa dedigin doğru olabilir. Neticede fiyatını arttırdığı zaman ürüne olan talep düşecek. Üretici bunu kolay kolay göze alamaz diye düşünüyorum.

      Sil
    5. ÜFE ve Tüfe farkında, Üfenin görece artması piyasada sermaye
      imkanları geniş olan firmaların görece daha iyi konuma geleceklerini,
      aracıların, sermayesi yetersiz firmaların, sermayesini bu dönemde uzun vadeli
      dönüşü olan yatırıma bağlayan firmaların zorlanacağını gösterir.

      İflas, İflas Erteleme ve Konkardato artışları bunu gösteriyor.
      Şehirlerde gezerken kiralık , satılık tabelası asılı iş yerlerinin önceki kiracılarına
      bakarsanız, çoğunun muhasebe kayıtlarında sermaye oranı çok düşük olan firmalar olduğunu
      görebilirsiniz.

      Bu dönemlerde, temel ürünlerin taleplerinde artış olurken,
      çeşitlendirilmiş ürünler,
      aracılık-komisyon hizmetleri,
      düşük sermayeli bir masa - sandalye iş yerlerinin
      hızla düştüğünü,
      hazır gıda satanların arttığını görebiliriz.

      Sil
    6. Haklı olabilirsiniz ama yüksek sermayeli firmaların yüksek maliyetle üretim yaptığını unutmamak gerekir. Yani onların görece yapacağı fiyat artışlarını onların işine yarayan bir durum olarak bence nitelendiremeyiz. Kâr marjına bakarak durum değerlendirmesi yapmak daha doğru sonuçlar verir. Düşük bütçeli üreticinin ekonomik sallanmada daha cok zarar göreceği konusunda sizinle hemfikirim.

      Sil
    7. Yüksek sermayeli firmalarımız yüksek maliyet ile üretim yapmaktadırlar, ellerindeki sermaye gücü ile yerli düşük sermayeli firmalara göre maliyet avantajı elde edip, pazarda ayakta kalma güçleri daha yüksek oluyor.

      İşin verimlilik boyutuna bakınca, yüksek sermayeli firmalar yurtdışındaki çoğu rakibine göre daha yüksek maliyet veya düşük verimlilik ile iş yaptıkları için ihracat yapamıyorlar. Ancak Türkiye içinde de korunaklı bir alanda iş yapıyorlar.

      Biraz da bunlardan dolayı, normal bir piyasa şartında sahip olmaları gekeren sermayeden daha fazla sermayeye ve daha fazla faaliyet dışı kârlılıklara sahipler.

      Sil
    8. Türkiye içindeki korunaklı alan neresi tam olarak?

      Sil
    9. Dünya geneline göre Türk firmaları Türkiye'de iş verimlilikleri dışında korunmaktadır.

      Örneğin, devletten gereksiz yere arsa alıp inşaat yapan bir beyaz eşya üreticisini devlet alımlarında öncelikli hale getirmektidir, markasını bastığı teknoloji ürünleri için firmaya özel kanunlar çıkarılmıştır.

      Diğer bir örnek dünya da en çok inşaat projesi alan firmaların başında gelen Türk firmaları Türkiye içinde rakipsizdir. Korunmaktadırlar.

      GSM şirketlerinden ikisi Avrupalı bir büyük rakibine rağmen ciddi koruma kalkanı ile hayatını sürdürmüştür.

      Bunlar yakın zamanda basına yansıyan korunak alanlar.

      90'lı yılların ortasından önce ciddi bir gümrük koruma kalkanı ile Türk iş dünyası, verimli dış dünya rakiplerinden korunmuşlardır.

      Sil
    10. Sağdan soldan bilgi toplayarak cümle kurmaya çalıştığın çok belli, uyandırayim:)

      Sil
  12. Hocam vergi indirimleri talebi canlandıracağı için enflasyonda artış yaratmaz mı? enflasyon artışını frenlenyecek diye yorumlamışınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maliyetleri düşüreceği için fiyat düşüşlerine yol açması, talebi canlandırmasına göre daha etkili olur diye düşünüyorum.

      Sil
    2. Selam,
      Vergi indirimi uygulanan ürünlerin talebi, indirim süresince hem üretici kapasitesinin üzerine çıkamayacak, hem de bireyler tarafından sürekli alınan ürünler olmadığı için, bir kaç aylık talebi öteler veya öne çeker. Bu canlılık! ürün fiyatının indirimsiz fiyatın üzerine çıkaracak kadar yüksek olmaz.

      Ama ne olur?

      3 ay önce enflasyon sepetinde 118 TL olan ürün fiyatı, %18 KDV indirim aylarında 100TL veya 110TL olur. Enflasyon hesabına indirilmiş fiyatı girer, enflasyon düşer.



      Sil
  13. Hocam, temel analizle tahmin yapmak imkânsız dediğiniz gibi. Bu durumda falcılık değil de teknik analiz bir nebze de olsa önümüzdeki 1 yılda ne olabileceğini geçmiş yılların değerlerine bakarak tahmin edebiliyor. Bu konuda bence en iyi yardımcı pivot sistemi. Bu sistem yıl sonunda ortalama 8 civarlarında bir değer veriyor. Saygılar...

    YanıtlaSil
  14. Sayın hocam,
    gerçekten anlamakta güçlük çekiyorum,lütfen yardımcı olun.
    toplam nakit varlığım 100.000 tl bunun %10'u ile FX piyasalarından USD/TRY kontratı aldım,
    kalan 90.000 TL mevduat hesabında nemalanıyor.Maksat spekülasyon değilse, ki herkes bu ülkede dolar spekülatörü yada kurdan kazanç elde etmeye çalışıyor diğer bir deyişle kendi milli bacağına sıkıyor.
    korunma amaçlı hedge yapmadığımız müddetçe daha çok sorarlar size tahminlerinizi.
    Bunca yazdığınız kitap da kütüphanelerimizde birer entelektüel süs eşyası olarak kalmaya devam eder.
    Saygılarımla
    kemal karadağ

    YanıtlaSil
  15. Arkadaşlar Mahfi hoca kur tahmini yapmıyor, Benim geçen yıl yaptığım tahminlerimi bu blog sayesinde paylaşmıştım tekrar yazayım.
    2018 tahminlerim;

    Dolar kuru: 5 TL
    İşsizlik : % 15
    Enflasyon : % 20
    Faiz : % 25

    Bu tahminlerde yılsonu dolar 5,30 gibi kapattı, İşsizlik gerçek işsizlik rakamlarını yazdım % 15 diye fakat gerçek işsizlik çok daha fazla oldu sanırım şuan % 19 civarında, Enflasyon bugün açıklandı 20,30 oldu fakat baskılanmış hali tabiki, Faiz ise % 24 ile sezonu kapattı.
    Şimdi size yine en İyimser rakamlarla 2019 tahminlerimi paylaşayım.

    Dolar kuru : 7 TL
    İşsizlik : % 20
    Enflasyon: % 20
    Faiz konusunda tahmin yapmıyorum sebebi hükümetin Merkez Bankasına aşırı müdahale ettiği için ama az çok tahmin edersiniz rakamlar bu şekilde olursa faiz oranı bunların üstünde kalacağını. Bu tahminlerim en iyimser diyorum sebebi ekonomik aktivite bahsedildiği gibi en kötüyü falan görmedi çok fazla sorunlarımız var ve bu sorunlar yapısal sorunlar yani artık kronikleşmiş sorunlar. Bunları düzelmenin yolu belli yapısal olarak çok ciddi değişim yani reformlardan geçer ve biz buna yapısal reformlar diyoruz. Kısa vadede hükümet bu sorunlara el atmak istemiyor bedel ödememek için ama sonunda mecbur değişime ayak uydurmak zorunda kalacak yada daha kötü olacaktır ekonomi.

    2018 Tahminlerimi geçen yıl bu blogda paylaşmıştım haziran yada mayıs aylarında olması lazım bakmak isteyen bakabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mahfi hoca neden kur tahmini yapılamıyacağını yukarıda açıklamış ama siz ben yapabilirim diyorsunuz. Köşedeki falcı siz misiniz yoksa

      Sil
    2. Hocam bu arkadaş nasıl tahmin yapabiliyor? Cevap vermenize gerek yok. Sizi çok seviyoruz. Saygılar.

      Sil
  16. Para ve maliye politikalarının etkinliğinin olabilmesi için 1- hem para hem de maliye politikası pararlellik arz etmelidir. oysa merkez bankası sıkı paara politikasını uygulamaya çabalarken maliye kanadında popülist politika maalesef gırla. bu beraberinde piyasaların uygulanan politikalara güvenini zedeliyor ve krdibilite azalışı yaratıyor. ayrıca bir nevi bu maliye politikaları ister istemez adeta kaydi para genleşmesi yaratarak kurlarda ve enflasyon da sonra da faizlerde yukarı yönlü baskı oluşturuyor. 2- ekonomide temel taşıyıcı kolon vazifesi gören orta sınıfı daraltırsanız ki son 10-12 yılda giderek daraldı maalesef; ne maliye ne de para politikasının etkinliği kalır. orta sınıf hem sosyal ve toplumsal çıkar çatışma riskinin önüne bariyer olan bu yönüyle de önemli bir sosyal güvenlik unsuru olan ayrıca da iktisadi aktivasyonların artması ve daralması arasında elastikiyeti artıran bir unsurdur. maalesef buraya ciddi darbe vurulmuştur. vergi indirimleri gelecekten talep yer o kadar. sanıldığı kadar aktivite artışı yaratmaz kanaatindeyim. çünkü artık hane halklarında da özel sektör tarafında da finansal kaldıraçlar yüksektir. sadece kamu tarafında harcamalar artırılırsa belki biraz canlılık olabilir. belki diyorum zira; kamunun ekonomideki hacmi çok düşmüş olduğundan dolayı genişleyici mali politikalar da istenilen düzeyde etki yaratmaz düşüncesindeyim. mesela abd de genişleyici maliye politikası işe yaramaktadır çünkü kamu payı bizden çok daha yüksektir. biz aşırı ve bazı gereksiz özelleştirmeler yaparak iktisadi stabilitemizi iyice bozmuş bulunuyoruz.

    YanıtlaSil
  17. IMF ye gittiğimizde kapısını çaldığımızda sizi kabul etmiyoruz diyebilirmi ben bundan korkuyorum 😕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. IMF'nin böyle bir şey demesi söz konusu olmaz. Çünkü biz IMF'nin bir üyesiyiz.

      Sil
  18. Sabancı Ailesi Malta vatandaşlığına geçmiş Malra resmi gazetesi haberine göre çocuklarıyla birlikte Malta vatandaşlığı almış Sabancı ailesi.

    New York Times haberine göre varlıklı ve yeteneli türkler yurt dışına göçüyor dedi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 42 oranında artışla, 253 bin 640 kişi Türkiye’den göç etti.

    Yıldız holding örnek gösterilen haberde birçok varlıklı insan parasını yurt dışına çıkarmış. Hayırdır belli ki birşeyler olacak ki önceden tedbir almışlar. bu işler hep böyle başlar zaten.

    YanıtlaSil
  19. Merhaba hocam peki ben şunu soracağım size, yıl sonu döviz tahmininiz nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ) yazmak için klavyede shift + 9 yapmanız gerekli. O zaman 2019 için yıl sonu 1 TL = 9 Dolar eder. Doğru tahmin ettim mi?

      Sil
    2. Selam Adsız3 Ocak 2019 15:22,

      Mâdem ")" işaretinden şıp diye doların "9" olacağını buldunuz,

      Ben size başka bir tüyo daha vereyim -aramızda kalsın kimse görmesin-

      2019'un sonunda "9" var.

      Sil
  20. Hocam iktisatci olarak dolar tahmininin zorlugu ile ilgili yorumunuza katilmamak elde degil.
    Ancak ihracatci, ithalatci, döviz borcu olan kisilerin tahmin yapma ihtiyaci var.
    Bana göre dolarin hangi seviyede oldugundan daha önemlisi, dar bir bantta yillik zaman zarfinda tahmin edilebilir olmasi, ekonomik istikrar icin bu ön sart. Dolar isterse 10 TRY olsun, ama asagiya veya yukariya hizli ve sert hareketler yapmasin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız esas olan volatiliteyi önlemek olmalı.

      Sil
    2. Volalite ortamında risk almak istemeyen karar alıcılar,
      en üst ve en alt seviyelerini daha geniş bir makas aralığında tutarak
      aslında o andaki en kötü senaryolara göre fiyatlandırma yaparlar.

      Bahsettiğiniz gibi istikrarlı fiyat, istikrar getirir, fiyat seviyesi ne olursa olsun.

      Sil
  21. Hocam yeni algoritmalar tl karşısında doları tetikler mi?

    YanıtlaSil
  22. Sayın hocam,bu gibi önlemlerin uzun vadede çözüm getirmeyeceğini,asıl çözümün yapısal reformdan geçtiğini defalarca söylediniz.Iktidar ve muhalefetten hiç böyle sözler duymuyoruz.(Yapısal reformlar,fen liseleri,şeffaflaşma,demokratik anayasa,yeni pazarlar bulma...)Duyduklarımız konuyla ilgisiz olan Dış güçler,komplolar,bize düşman Avrupa gibi söylemler maalesef.Bizim hayatımız böyle kısır döngü ile geçecek galiba.

    YanıtlaSil
  23. Hocam cok aydinlatici bir yazi her zamanki gibi..

    Dikkatimi ceken bir iyimserlik seziyorum yazinizda. Dolar kurunun ve enflasyonun frenlenmesi konusunda ÖTV ve KDV indirimlerinin yararlarindan bahsetmissiniz.

    Orada kafam karisti biraz.. Devletin yani hazinenin kasasina girmesine gereken ve kanun ile belirlenmis, yani ekonominin gidisatina ve ihtiyacina ya da yürütülmesine istinaden belirlenmis vergi oranlari görülüyorki önemli miktarda tirpanlanmis ve tirpanlanacak.

    Zaten az vergi tahsili yapilan Türkiyede bir de bundan dolayi önemli bir vergi kaybi olacak.

    Diyorsunuz ki..

    ""Buna karşılık bu indirimlerin yaratacağı talep artışı ve başka vergiler ve gelir kalemlerinde yapılan artışlardan kaynaklanacak gelir artışı, bu şekilde ortaya çıkacak açığın bir bölümünü kapatabilir. ""

    Bu döngüde bir terslik yok mu Hocam.

    Yani, vergi oranini indiriyor ve büyük bir gelir kaybi yasiyorsunuz.. sonra bu kaybi ve aciklari indirimden dolayi talepteki gerileme azalacak reel ekonomi canlanancak büyümeyi tetikleyecek ve buradan elde edilecek gelir ile acik kapatilacak..

    Hocam görünen bir kisir döngü gibi birsey degil mi.. Bilemiyorum anlayabildim mi ya da anlatabildim mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Çok iyi anladım. KDV ve ÖTV satış vergisi olduğu için enflasyonu doğrudan etkiliyor. Çünkü malın fiyatına binerek fiyatı artırıyor. Dolayısıyla bunları bir süre düşürmek demek fiyatları düşürmek anlamına geliyor. Oysa öteki vergiler gelirden alınıyor ve talebi kısıyor.

      Sil
    2. http://www.bumko.gov.tr/TR,7453/2017-butcesi-vergi-gelirlerinin-dagilimi.html

      Yukardaki linkten, devlet gelirlerinin kabaca 1. ve 4. sütun gelirlerinden feragat etmesi var.

      Vergi indirimi ile kaybın bir kısmı 2. sütundaki artıştan gelecektir,
      3. sütundan da artış gelecektir.

      Bahsettiğiniz vergi geliri düşüşü, dahilde üretilip,
      dahilde tüketilen ürünlerin KDVlerinde en çok hissedilir,
      maliye bürokratları bunu hesaplamışlardır,
      aradaki fark kadar borçlanma yapılır,
      piyasayı canlandırma ve işsizliği düşürmenin maliyeti olarak
      katlanılabilir.

      Sil
    3. Simdi daha iyi anlayabildigimi saniyorum. Ikinize de tesekkürler.

      Sil
  24. Hocam teşekkürler gerçekten çok güzel anlatmışsınız bende bu arada size şunu sorayım, 2019 yılı sonunda 1 Dolar kaç TL olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 019 da çıpa var çıpa.

      Sil
    2. Hoca yazdi. 2019 da Dolar diye bir para birimi olmayacak. Derhal elindeki Dolarlari bozdur.

      Sil
  25. Hocam vergi politikasi yoluyla bazi cozumler saglanabilir ancak, vergi indiriminin yapildigi alana bakilcak olursa bir adaletsizlik sozkonusu, baskalarinin aldigi evi arabayi herkes finanse etmek zorunda degil, bir indirim olacaksa, ucretlinin vergi yukunu azaltarak, maliyet kalemlerindeki vergi yukunu azaltarak,yapilmali, hem harcsnsbilir gelir artmali hem maliyetler dusmeli hemde adil olunmali

    YanıtlaSil
  26. Hocam bu vegi indirimleri ozel sektore bir cesit tesvik saglarken, diğer yandan devlet borcunu, butce açığını artirmaz mı? Bir sonraki krizi de ozel sektor degil de devlet borcu olarak gorebilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar açığa yol açacağını sanmıyorum.

      Sil
  27. Hocam vergi indirimi talebi arttirinca enflasyon artmaz mi? Neden dussun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 100 TL'lik bir malın 18 TL'si KDV. Bunu kaldırırsanız fiyat düşer ya da en azından artmaz.

      Sil
  28. Hocam iyi tamam bu vergi indirimleri üç ay daha gitsin sonra ne olacak yani piyasada alım düşecek yani bir daralma olmayacak mi

    YanıtlaSil
  29. Hocam yapılan vergi indirimlerinin duraksayan talepleri bir müddet de olsa arttıracağını söylemişsiniz. İkinci olumlu yön olarak da enflasyon artışını yavaşlatmaktan bahsetmişsiniz. Ancak bunların hepsi kısa vadeli çözümler değil mi? Vergi artışından doğan talep artışı yine uzun vadede enflasyona sebep olacak. Artık geçici çözümleri olumlu da olsa da eleştirmek gerektiğini düşünüyorum. Çünkü maalesef ekonomi uzun vadede yaşanıyor. Yapılan her hareketin önü görülmeyerek adeta bir ağrı kesici varsayılarak yapıldığını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı kanıdayım, hepsi kısa vadeli çözüm ve uzun vadeli çözüm olan yapısal reformlara eğilmediğimiz sürece hep bu tür kısa vadeli çözümlerle günü kurtarmaya devam edeceğiz.

      Sil
  30. hocam okuyamıyoruz makalelerinizi, zoom yapınca ekranın tamamını almıyo. cumleler sıgmıyo yani ekrana.
    bi duzeltmediniz sunu. iyi gunler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, bir daha uğraşayım bakalım ne yapabiliriz.

      Sil
  31. Hocam dün FED çok güvercin açıklamalarda bulundu. Faiz artırımına birkaç çeyrek ara vereceğim dedi. Daha da önemlisi bilanço ayarlamasına tekrar bakacağız dedi ve piyasadan her ay çektiği 50 milyar USD ile bilanço küçültmeye ara verme sinyali verdi. Ayrıca piyasalara daha yakından takip ederek ne dediklerine kulak vereceğiz dedi. Bir anlamda likiditeyi daratmayacak anlaşılan. Bununla TL değer kazandı. Kendi şahsi görüşümdür. 16 ocak ve 6 marttaki TCMB toplantısında faiz indiriminin oy kaygısından dolayi gelmeyeceği yönündedir. 31 mart a kadar sürecek olan otv ve kdv desteği. Iç talebin daralması, petrol. fiyatlarındaki azalma gibi sebeplerle enf. daha düşeceğini bekliyorum. Bu sürece kadar 24 faize devam edilmesi reel anlamda getirinin yüksekliği TL nin değer kazanımını artıracağını bekliyorum. TCMB 25 nisandaki tutumu ve dış borç ödeme takvimine göre nisan sonrası artacak USDnin yolunu belirtecektir.

    YanıtlaSil
  32. Değerli Hocam, adaletli bir vergi sistemimizin olmadığını, vergi gelirlerinin % 75 inin dolaylı vergilerden oluştuğunu, uygulamanın bir çok sorunla birlikte gelir adaletsizliğini daha da artırdığını söylemeyen yoktur. Sorunun çözülmesi yolunda orta uzun vadeli bir çözümde ufukta gözükmemektedir. Kısa vade de kamu borçları ve açığının telafisinin; mevcut işleyişten avantaj sağlayan kesimlere artan oranlı ilave vergi salınarak temininin sağlanması gerçekçi olmaz mı ?

    YanıtlaSil
  33. Hocam yazılarınızı beğenerek takip edip kendi sitelerimizde sizi rehber kabul ediyoruz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?