Öğrenci Soru ve Sorunları, Çözüm Önerilerim ve Yanıtlarım

Soru: Ben sosyal bilimlerle alakalı bir bölümde lisans öğrencisiyim ekonomiye merakım var. Ancak Çin ekonomisinde anlayamadığım bir durum var belki çok basit veya saçma soru olabilir şimdiden affınıza sığınıyorum. Çin kendi parasının değerini, yabancı para karşısında küçülterek veya düşürerek, hem ihracatı, hem de ülke ekonomisini büyütmeye çalışıyor. Buradan yola çıkarsak parasının değerini neden düşürüyor veya buradaki mantık nedir ben anlayamadım yani kendi parasının değerini düşürmek ekonomiye zarar vermez mi veya buradaki mantığı kurnazlığı açıklayabilir misiniz? 
Yanıt: X malını ihracatçısı olduğunuzu düşünün. Bu malı üretiyorsunuz ve tanesini 10 Dolara diyelim ki ABD ye ihraç ediyorsunuz. Diyelim ki kur 1 Dolar = 3 TL. Yani siz ABD'ye sattığınız her X malı için 10 x 3 = 30 TL alıyorsunuz. Şimdi diyelim ki kur 1 Dolar = 5 TL oldu. Bu durumda TL'nin ABD Doları karşısında değeri düştü. Bu durumda siz ABD'ye sattığınız her X malı için eskiden 10 x 3 = 30 TL alırken artık 10 x 5 = 50 TL alacaksınız demektir. Eğer içeride fiyatlar bu kadar artmadıysa yani sizin o malı üretmekte kullandığınız ham made vs fiyatları böyle artmadıysa TL'nin Dolara karşı değer kaybından kazançlı çıkacaksınız demektir. Bu da sizi daha çok X malı üretip ABD'ye daha çok satmaya yöneltir. Yani üretimi ve ihracatı teşvik eder. Çin'in yıllardır yaptığı ve ABD'nin karşı çıktığı olay bu. Çin halkı tasarrufa çok eğilimli olduğu için içeride fiyatlar da artmıyor. Dolayısıyla Yuan'ı Dolara karşı düşük tutmak enflasyona da neden olmuyor. Mesela bizde bunu yapınca hemen enflasyon da artıyor. Çünkü Türkiye, Çin'in aksine bir tasarruf ülkesi değil tüketim ülkesi.

Sorun ve soru: İktisada ilgim vardı lakin biraz da puanım yettiği için gittim. Maalesef kendimi geliştiremedim. İşsizler ordusundayım 3 yıldır. Ama ben üniversite bitirdim devlet bana is versin diyenlerden değilim. Yıllardır düşündüm kolay atanacağım bir bölüm daha okuyup okumamak için. Ama yeniden okumak zaman kaybı kesin is bulabilecek miyim gibi sorulardan göze alamadım. İktisadı seviyorum. Hocalarım da gayet iyi idi. Muhasebeyi hiç sevmedim zor geçtim. Bunları kendimi tanıtmak amacıyla yazdım  yalnızca. Kendime Yazılar blogunuzu en baştan okumaya  başladım. 2011den. Daha önceki yıllarda da NTV’de izliyordum. Bir kaç gündür durmadan okuyorum. Okuldayken ders çalışmaktan bunalırdım. Sizin yazılarınızı okurken hepsini bitiresim gidip bütün kitaplarınızı alıp okumak geliyor içimden. İktisat dışındaki yazılarınızı da keyifle okuyorum.

Konuyu dağıtmadan birkaç soru sormak istiyorum. Gündemdeki konu fiyat artışları olduğu için benim sorum nedenlerinden çok bu artışların ne zaman son bulacağıdır.  Dolara mı bağlı? Türkiye’nin içindeki durum kriz mi? Aslında bu fiyatların aniden artmadığını düşünüyorum. Tek neden dolar ya da stokçuluk olmasa gerek. Dış dünya da etkiliyor tabii ki ama. 
Çözüm önerisi ve yanıt: Bu anlattıklarınız size özgü sorunlar değil. Bu bölümlerde okuyan çoğu öğrencinin sorunları bunlar. Birçok nedeni var. İlk neden çoğu öğrencinin bu bölümlere istemeden girmiş olmasıdır. İkincisi kimsenin onlara girdikleri  bu bölümlerde nasıl çalışmaları, nerelere yönlenmeleri gerektiği hakkında bilgi vermemesi, onları yönlendirmemesidir. Daha çok gençsiniz. Bunların hepsi telafi edilebilir. Kitaplara tekrar dönün. Bizim en önemli eksiğimiz insanların bilgiyi öğrenmelerini değil ezberlemelerini talep etmemiz. Size benim Ekonomide Analiz adlı kitabımı okumanızı öneriyorum. Bu kitap size ekonomik konuları nasıl basit biçimde analiz edeceğinizi adım adım öğretecek. 
Gelelim fiyat artışlarına. Her ne kadar siyasetçiler bunun bizim dışımızdaki nedenlerle kurlardaki artıştan kaynaklandığını söyleseler de gerçek böyle değil. Bir ülkede uygulanan ekonomi politikası yanlışsa onun sonucunda kur da yükselir fiyatlar da artar. Çünkü yanlış ekonomi politikası riskleri artırır. Bir ülkenin risklerini ölçmenin en kolay yolu o ülkenin CDS primlerine bakmaktır. (CDS primi hakkında bu yazımda bilgi var: http://www.mahfiegilmez.com/2013/07/kur-faiz-dibs-bist-reyting-cds-hepsi.html)
Yılbaşında Türkiye'nin CDS primi 160 idi. Bugün 373. CDS priminin yükselmesi demek ülkenin riskleri artıyor demektir. Türkiye'nin riskleri yılbaşından bugüne kadar 2 kat artmış. Neden? Çünkü Türkiye harcamalarını kısacak yerde tam tersine Kanal İstanbul filan gibi son derecede gereksiz, geri dönüşü olmayan, pahalı projeleri yapmaya uğraşıyor. Ve üstelik bunlar için dışarıdan kredi arıyor. Ayrıca cari açığını büyütüyor. Bunlara ek olarak birçok ülke ile gerekli gereksiz kavgaların içine giriyor. Bütün bunların sonucunda TL dış değerini kaybediyor ve bunun etkisiyle pahalı ithalat yapıyor bu da içeride fiyatların artmasına yol açıyor. 
Türkiye'nin enflasyonu düşürebilmek için öncelikle kuru düşürmesi gerekiyor. Bunun da yolu riskleri düşürmekten geçiyor. Yani harcamaları artıracak gereksiz projelerden vazgeçeceğiz, herkesle kavga etmeyi bırakacağız, ekonomi politikasında çelişkileri gidereceğiz. Bunları yapmaya başlarsak önce riskler düşer, CDS primi hızla düşmeye başlar, hemen ardından kurlar düşüşe geçer ve fiyat artışları da önce durur sonra düşmeye başlar.

Yorumlar

  1. Hocam yazınız için teşekkürler. Son zamanlarda başta ABD dahil bir çok ülkeyle kavgalı olan devletimizin ABD menşeili McKinsey den danışmanlık alması ne kadar tutarlı. Ayrıca bu adımın bize iyi veya kötü ne gibi geri dönüşleri olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CFR (Council on Foreign Relations-Dis Iliskiler Konseyi) üyesi şirkettir MicKnsey.

      Sil
    2. Tam olarak bilmediğim bir konu. Sözleşme neyi amaçlıyor bilmiyorum. Ben dedikodu üzerine yorum yapmayı sevmiyorum.

      Sil
    3. Küresel şirketlerin tam olarak kendi ülkesinin siyasetçilerinin baskısı altında kalacaklarını sanmıyorum o nedenle, şirket merkezinin ABD'de olması onun Türkiye'ye kötülük yapacağı anlamına gelmez ve yaparsa da ABD'nin kendi mahkemelerinde bile yargılanabilir. Bu konuda az da olsa şiketlerin bu yöndeki tutumları hakkında bilgi verebilecek kitap öneriyorum: Joel Bakan "Şirket" kitabı

      Sil
    4. Türkiyeye bu şirketi ilk getirenTurgut Özal olmuştur tarihi 24 Ocak kararları vardır 24 Ocak 1980 de alınan kararlar serbest ticaret vb. birçok uygulama Turgut Özal kararları olarakta geçer zamanın başbakanı Süleyman Demirele IMF Ankara şefini Turgut Özal getirmiştir ve bu Adam 1 ay beklemiştir daha sonrasında ihtilaller oldu herkes hatırlar zaten. Turgut Özalın yanındaki isim Kaya Erdem Eski Başbakan yardımcısı bu olayı anlatır işte tam o dönemde bu firma ilk davet edilen şirkettir.

      24 Ocak Kararları’nın ana hatları şu şekildedir:

      1) %32,7 oranında devalüasyon yapılarak günlük kur ilanı uygulamasına gidilmiş,
      2) Devletin ekonomideki payını küçülten önlemler alınmış, KİT’lerdeki uygulamaya paralel olarak tarım ürünleri destekleme alımları sınırlandırılmış.
      3) Gübre, enerji ve ulaştırma dışında sübvansiyonlar kaldırılmış.
      4) Dış ticaret serbestleştirilmiş, yabancı sermaye yatırımları teşvik edilmiş, kâr transferlerine kolaylık sağlanmış.
      5) Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri desteklenmiştir.
      6) İthalat kademeli olarak liberalize edilmiş, ihracat; vergi iadesi, düşük faizli kredi, imalatçı ihracatçılara ithal girdide gümrük muafiyeti, sektörlere göre farklılaşan teşvik sistemi ile teşvik edilmiştir.

      İşte alınan kararlar

      Sil
  2. Hocam yazı için teşekkürler.
    Ben iktisat son sınıf öğrencisiyim.Fakültemi üstten ders alarak 3 yılda bitirmeyi hedefledim nihayetinden bu senenin sonunda aksilik çıkmaz ise bitirmiş olacağım.Bu durumun bana ne gibi artıları olur hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayatınıza 1 yıl eklemiş olursunuz şimdilik bu yazılanlara göre,
      değmez mi?

      Sil
    2. Sevgili Şule Kaya, 1 yıl önce bitireceğinize göre çalışkan bir öğrencisiniz. Bu duruımda yüksek lisans yapmanızı öneririm.

      Sil
  3. Hocam merhaba.
    İktisat bölümü 3.sınıf öğrencisiyim.Etrafımdakiler sürekli boşuna okuyorsun,işsiz kalacaksın,zaman kaybısın vs. gibi cümleler kurarak sürekli motivasyonumu kırmaktalar oysa ben bu bölümü kazanırken pek bilinçli değildim ama okuduğum esnada çok ısındım ve sevdim.Sizce ne yapmalıyım bu diyilenleri boşa çıkarmak adına?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim etrafımdakiler de bana 20 yıl önce aynısını diyorlardı.
      Demek ki etraf değişmemiş.

      O "diyilenler" 20 sene sonra da aynı kalacaklar,
      Onlar arasında kalmak mı yoksa kariyer ile onları geride bırakmak mı önemli?

      İktisatçı işsiz kalmaz kolay kolay.

      Sil
    2. Bu denilenleri boşa çıkarmayı ve onlarla uğraşmayı bir kenara bırakın. Kendinize ve topluma yararlı olmak için çevrenizdekilere göre daha fazla çalışın. Bol bol okuyun ve birinci sınıf bir iktisatçı olmaya çalışın. Motivasyonunuzu asla kaybetmeyin.

      Sil
    3. Ne iş yaparsanız yapın, mesleğiniz ne olursa olsun hiç önemli değil. Eğer kendinizi geliştirmişseniz, mesleğinize hakimseniz ve severek yapıyorsanız işsiz kalmak diye birşey yoktur. Siz işinizi severek yapın, zevk almaya bakın, para zaten kendiliğinden gelecektir.

      Sil
  4. Hocam iyi çalışmalar.
    Bu sene iibf mezunu olacağım iktisat bölümünden.Kariyerime bankalardan başlamayı hedefliyorum.Kariyer açısından yükselme şansım ve olanağım varmıdır bu sektörde?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam,
      Yükselmekten neyi kastettiğiniz çok önemli.
      Bakın Mahfi Hoca yükseldi yükseldi, NTV de hocayı işten çıkardılar.

      Sil
    2. iibf mezunlarının bankalarda şansları yüksektir.
      tek başına iibf yetmez, ancak kariyerin başında olan birisi
      için zaman ile talep edilen işlerin niteliğine göre ek bilgi ve beceriler
      kazanılır.

      iibf mezununun kendine yatırımı bitmez. okuldan sonra en az 15 16 sene
      insanın kendine yatırım yapması gerekir. şans ve olanak sizin ile sınırlı olacaktır,
      her zaman iibf mezunlarına ihtiyaç vardır.

      ismi lazım olmayan birisine bakın,
      para bulmak için dünyada gezmedik ülke bırakmadı,
      her işi yaparım diyen gençler gibi her ülkeye şeker uzatıyor,
      iibf mezun sayısının çok olması, iyi yerlere gelmeleri bu saçmalıkları engellemede yardımcı olur.

      Sil
    3. Merhaba. Bankaya girebilecek donanımdaysanız, yetenekli iseniz ve çalışma arzunuz yüksekse her sektörde yükselebilirsiniz. İşin sırrı sizde kısacası... Iktisatçı olmanız tek başına yetersiz kalır...

      Sil
    4. Bir işten çıkarılmak hiç önemli değil. Eğer nitelikleriniz iyiyse bir işten çıkarılırsınız başka bir işe girersiniz. Yeter ki niteliğinizi yükseltin. Eğer o aşamadaysanız sizi işten çıkaranlar kaybeder emin olun.

      Sil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Hocam dolar düşüyor,
    Kriz bitiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başladığı yer 3,78 idi düştü dediğiniz yer 5,95.

      Sil
    2. Reis sazi eline aldi hocam, 4.95 3.95 gumbur gumbur inecek.

      Sil
    3. sazı eline aldı ama saz elinde kaldı. geçen sene 3,40 lardaki doları 7,15 lere çıkarıp 6,00 lara indirdim demek dükkanlarda gördügümüz indirimlere benzer. yani 100 liralık malın 250 liraya çıkarıp yanına %20 indirim yazıp 175 liraya satmaya benzer. almışken zatın telini eline indiriversin 3,40 altına bizde rahat edelim ülkedeki içeriye üretim yapan sanayicide. unutmadan mazotuda 2 liraya indirelimki çiftçi ekmeye başlasın gübreyide 180 lerden 25 lirayada indirmeyi unutmayalımki çiftçi ektigi ürüne dışardan alınan gübreyide atabilsin. yani üretmeden ancak bukadarını yazabildim. et, saman v.b. dışardan almaya devam ettikçe sazı degil telini bile elimize almak ne mümkün.

      Sil
  7. Hocam papazı bırakınca bu iş oluyor.

    Şimdi şöyle yapalım, bizim hapisler ağzına kadar dolu.

    İçerde varsa Hristiyan, kader mahkumu, bunları papaz yapıp salalım.

    İçerde Hristiyan yoksa, bi kaç mahkum Hristiyan ve papaz olsun, onları salalım.

    Brunson 75 kuruş düşürdü dövizi,
    Bizim yerli ve milli papazlar da 5 er 10 ar kuruş düşürse,
    20 papazla bu işi tamamen bitiririz hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu Şahabeddin Batarel kim ? Kim ya bu Şahabeddin Batarel! :-)

      Sil
    2. Kendine göre eğlenen birisi, aldırmayın.

      Sil
    3. dolar papazdan dolayı mı yükseldi ki, papazı bırakınca düşsün??

      Sil
    4. Papazı bumayalım da:))

      Sil
    5. papazi bulduk malesef, 24 Haziran secimlerinde...

      Sil
  8. hocam elinize sağlık..sizi keyifle takip ediyoruz..bizleri yazılarınızından analizlerinizden mahrum bırakmayın...mckinsey konusunu da ileride ele alırsanız çok sevinirim...hürmetlerimi sunuyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Ayrıntısını bilmediğim için bu konuya girmiyorum. Sonuçta ben gazeteci değilim. Günün birinde sözleşmesi açıklanırsa ben de gördüğümü yazarım.

      Sil
  9. Kıymetli hocam.Ahmet Muhip Dıranas'ın "Hatırada kalan şey değişmez zamanla,Ne güzel komşumuzdun sen Fahriye Abla"muhteşem dizesindeki gibi unutulmazlar arasına sağlığınızda çoktan girdiniz.Benim asıl merak ettiğim,ilerleyen yıllarda Türkiye Cumhuriyet'i Mahfi Eğilmez,Ege Cansen,Mehmet Genç,Mete Tunçay,İlber Ortaylı,Timur Selçuk,Melih Kibar...(Hemen aklıma gelenleri yazdım,blog takipçileri istedikleri gibi ilave yapıp istediklerini çıkarabilirler.Son iki ismi tamamen keyfime göre yazdım)gibi gerçek entelektüeller yetiştirebilecek mi?Siz ne dersiniz hocam?

    YanıtlaSil
  10. Hocam, millet söğüşleniyor mu?

    YanıtlaSil
  11. Sayın Mahfi hocam sayın Güngör Uras hocamızın sanayilesecektik büyüyecektik ne oldu bize adlı kitabında fabrikalar satılarak yerine inşaat urunlerinin yapıldığı anlatilmakta. Gelişmiş ülkelerin sanayileşmesi bizden çok ileri düzeyde iken biz neden sanayileşme konusunda ileri gitmek yerine inşaat sektorune yoneldik. planlı ekonomi kapsamında gerekli olan yerlere yapılacak yatirimkara yön verilmesi serbest piyasaya göre daha verimli olmaz mı serbest piyasa ekonomisi mi Türkiye ekonomisi için daha etkili

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi yönetim olursa model ne olursa olsun sonuç iyi olur. Tersi varsa model ne olursa olsun sonuç kötü olur.

      Sil
  12. Hocam son sınıf iktisat öğrencisiyim seviyorum bölümü hatta bol bol kitapta okuyorum bunla ilgili iler de finansal piyasalar da çalışmak istiyorum ama Bunlaralar evrak tarzı okul öncelikleri gibi nedenlerle harcanırım diye korkuyorum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam anlayamadım sorununuzu

      Sil
    2. Okuduğum üniversite ya da Diploma notu gibi Nedenlerle işe alınmazsam

      Sil
    3. Bence sen ilk önce duygu,düşünce ve bilgini doğru ve anlaşılır bir şekilde yazmayı öğren.

      Türkçe dilbilgini geliştir, gerisi gelir.

      Sil
    4. Korkan insan zaten harcanmıştır.

      Sil
    5. Kardeşim sizi muhattab alsam size derim sizene benim düşüncelerimden anlatış şeklimden hocaya sordum

      Sil
    6. O zaman hocaya mail atın, burada sorarsanız herkes cevap yazar.
      Yalnız ben işveren olsam bu Türkçe'yle işe almam sizi, kızacağınıza geliştirin, insanlar size iyilik ediyor eksikliğinizi belirtiyor işte.

      Sil
  13. Merhabalar hocam,

    Kaleminize/klavyenize sağlık. Bankaların hazine yönetimi ile ilgili teknik bilgiyi de içeren kitaplar önerebilirseniz sevinirim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Öyle bir kitap bulursam yazacağım.

      Sil
    2. Hazine yönetimi için şu konulardan birisinde derinleşmek faydalı olur.

      1- Sabit Getirili değerler veya para piyasası
      2- FX, Döviz işlemleri ve Futures
      3- Sermaye Piyasaları, Hisse Senetleri veya Firma Değerleme

      Bu alanlarda kitapları daha kolay bulursunuz. Bir hazine de
      bu konulardan uzmanlara ihtiyaç olur.

      Finansal matematiği saymıyorum, işin olmazsa olmazıdır.

      Sil
  14. Merhabalar hocam ben fen Lisesi 4. Sınıf sayısal öğrencisiyim. Size sorum hayat yönü hakkında olacak.Ailemin okulumun ve öğretmenlerimin benden beklentisi tıpta okumam, fakat benim isteklerim ise çok farklı. Onlar çabuk iş bulmamı isterken ben ise ülke işin fark yaratan insanlardan olmak istiyorum. Sizce bu çıkmazdan çıkmanın bir yolu var mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstediğiniz alana gidin. Hocalarınıza ve ailenize "insan istemediği, sevmediği bir alanda okursa başarılı olamazmış" deyin.

      Sil
    2. Tıpta fark yaratabilirsiniz.
      Bildiğim kadarı ile Aziz Sancar kimyager,
      tıp alanında ciddi çalışmaları var.

      Bir yerden sonra hepsi birleşiyor.
      Tıp okuyun, ilgi alanınıza o esnada devam edin,
      zamanı gelince ilgi alanınızda yüksek lisans yaparsınız.

      İlgi alanınız, dünya çapında geçerli bir şey değil ise,
      o ilgi alanını bırakın, hobi haline getirin, mesleğiniz
      dünyada geçerli bir meslek olsun.

      Sil
  15. Şuan askerdeyim universiteden mezun olup bir denetim firmasinda staj yaptim muhasebe ve finans alaninda devam etmek istiyorum son 100 gunum kaldi sizce 100 gun sonra bu ülkede iş bulabilirmiyim korkularım var neler yapmaliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Korkmayın neler ne sıkıntılar yaşandı buralarda.

      Sil
    2. Türkiye her zaman kriz ülkesiydi,
      Bu ne ilk, ne son.

      Benim dedemin dedesi 8 yıl savaşmış,
      Adamı Afrikaya savaşa diye göndermişler,
      Yemen, Balkan, Çanakkale ne varsa gitmiş.

      Adam evine döndüğünde çocukları çoluk çocuk sahibi olmuş,
      bir oğlu Çanakkale'ye savaşa gidip şehit olmuş,
      şehit olan oğlu Çanakkaleye giderken eşi hamile imiş,
      Şehit olan kendi oğlunu görememiş,
      bu adam dönünce torununu büyütmüş.

      Şimdi Türkiye'de yaşananlar nedir ki?
      Sadece insanımız ülkenin kıymetini bilmiyor.

      Sil
    3. Hocam gerçekten hala umudunuz var mı?

      Sil
    4. Umut, sönmez.

      Sil
    5. Umudumuz yok,inadımız var.

      Sil
  16. Hocam McKinsey hakkinda bizi bilgilendirebilir misiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sözleşmeyi görmedim, ayrıntısını bilmiyorum o nedenle bilmediğim bir konuda söylentiler üzerine bir şeyler yazmayı doğru bulmuyorum.

      Sil
    2. Hocam, sözleşmeyi görmeye gerek var mı?

      Hazine bakanı açıkladı ne söylentisi.. aylardır dış güçler, faiz lobisi, abd bize operasyon yapıyor, eyyy nazi almanyasi başta olmak üzere neredeyse tüm dünyayı millete düşman ilan etmediler mı..? Yıllardır imf ye borç verdik deyip 1970 lerdeki chp üzerinden siyasî propaganda yapmadılar mı?

      Biz milli ve yerliyiz chp ve diğerleri hain dış güçler ve faiz lobileri ile işbirlikçi hain ilan etmedilermi.?

      Danıştayi sayıştayı ve devletin tüm denetleme ve danisma kurumlarını devre dışı bırakmadılar mı?

      95 yıllık turkiye cummhuriyeti hem de imf nin taşeronu bir kuruluşa ekonomiyi teslim ediyor.

      Gerçekten de siz buna söylenti mı diyorsunuz.?

      Ne tür ayrıntılar istersiniz?
      Istediğiniz ayrıntıları mevcut hükümet yetkililerinden alacağınızı düşünüyormusunuz.

      Ne ayrıntısı hocam.

      Utanç verici bir durum. Mahfi Eğilmez gibi ekonomistlerimiz var düşman abd den danışman kısalıyoruz.

      Bu sizi hiç mi rahatsız etmedi hocam.

      Bu konuda bile mı yazacağınız birkaç şey yok.


      Sil
    3. Ben bilimle uğraşırım. Sağdan soldan duyduklarımı yazmam. Sozlesmeyi gorursem görüşümü yazarım.

      Sil
    4. Hocam, sizin bilim adamliginiza söz edecek adamın alnını karışlarım.

      Soruyu biraz kisaltalim.

      Ülkenin maliye bakanı açıklama yapıyor. Birileri bu konuyu tartışıyor.sizin gibi bilim adamları yorum yapıyor.

      TC abd li bir kuruluş ile danışmanlık anlaşması imzalıyor.

      Madenli bir bilim adamı edasıyla durumu değerlendirmek istiyorsunuz.. sizin gibi üst düzey ekonomistler bu ülkede varken amerikalılara mahkum edilmemiz sizi rahatsız etmiyor mu..?

      Sorulan budur..

      16 yıldır bu ülkede hangi bilgiyi ve sözleşmeyi paylaştılar ki böyle bir şey beklersiniz?

      Bunun bilimsel tezler ile ekonomik ve iktisat bilimi üzerinden açıklanması ile uzaktan yakından alakası yok.

      TC devleti bu kadar ekonomist geliştirmişken ne olduğu kabak gibi meydanda olan yabancı bir kuruluştan danışmanlık hizmeti alacak olması sizi rahatsız etmiyor mu..

      Sil
    5. Hocam siz sözleşmeyi görünce Zeki Müren de bizi görecek mi?

      Sil
  17. Kanal İstanbul için dışarıdan kredi bunu anlamadım Hocam,Siyasiler
    bizden hiç para çıkmayacak diyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aziz Yıldırım da Fenerbahçe'nin borcu yok diyordu.

      Sil
    2. Onlar ne diyorsa tersini düşünün, tersini yapın.. İnanın %70-80 hata etmezsiniz...

      Sil
  18. Hocam biliyorsunuzdur muhakkak; hafta içinde birkaç gün gibi kısa bir sürede 3 kamu bankası; Halkbank Vakıfbank ve Eximbank tahvil ihracını ilan edip satış tamamlayıp 10.8 milyar TL sağladılar. Peki nasıl , kime satıldı, ne için, ne kadar ve hangi yöntemle?? Bunlar muamma. İlk olasılık işsizlik fonu elinde ki tahvilleri varlık fonuna borç vermiş. Ama bu mümkün mü? Kaşla göz arasında bu kadar kısa sürede bunlar nasıl oldu?

    YanıtlaSil
  19. Hocam McKinsey hakkında detaylı bir yazı kaleme alır mısınız??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerek var mı?

      Sil
    2. Ben gazeteci değilim. Bilimle uğraşırım. Bilim bildiğini yazmaktır.

      Sil
    3. Hocam onu biliyoruz tabi ki sadece söylemek istediğim devlet işsizlik fonunu dilediği gibi kullanamaz diye biliyorum. Milletin maaşından kesilen tutarları artık harcayabiliyorlarsa diyecek bişeyim yok.

      Sil
    4. McKinsey şirketini en yandaş Abdurrahman Dilipak şöyle demiş; Dünyadaki en büyük hırsız siz hırsıza anahtar teslim ediyorsunuz AKP derhal bu şirket ile yollarını ayırmalı demiş.
      Şirketin kimlerle çalıştığını ve daha önce türkiyedeki faaliyetlerini de açıklamış 24 Ocak olayları gibi ayrıca Anayasa çalışması ve yeni Hükümet sistemini bu şirketin onayladığı gibi birçok konu hakkında görüşlerini bildirmiş. Yandaş bile şokkkk

      Sil
    5. Taha Akyol, Ahmet Taşgetiren ve sırada Abdurrahman Dilipak...
      [Ahmet Altan, Mehmet Altan, Nazlı Ilıcak...]

      Onlar bu taşları döşediler,
      Teker teker giderler,
      Hem de hamallık yaptıkları iktidar tarafından kovularak...

      Abdurrahman Dilipak'ın kaç gram ağırlığı var ki artık?
      Onun işi bitti,
      Şu anda iktidar için hiç bir işe yaramayan etkisiz bir eleman,
      Kendi kendine yazsın dursun,
      Fazla muhalif olursa gideceği yer belli,
      Güle güle...

      Sil
  20. Kurallar uygulanmadığı sürece işe yaramaz diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  21. Sonuçta "az gittik uz gittik, bir arpa boyu yol gittik" hesabı mı oldu?

    YanıtlaSil
  22. Hocam merhaba, bu yazınızda öğrencilere yer verdiğiniz için teşekkür ederim. Ben de Maliye bölümünden yeni mezun oldum. Bölümü birincilikle bitirdim ama bunun artısını görür müyüm? Şüpheli... Malum ülkemiz sözlü mülakatlarında hakkaniyetsizlik hat safhada. Maliye okumama rağmen İktisat derslerine daha çok ilgiliydim. Bütün kitaplarınızı ilgiyle okudum. Sizin gibi yazılar yazmak, araştırmalar yapmak için sürekli kendimi geliştiriyorum ancak bazen hiçbir kurala uymayan olayları gördüğümde kendimi hiçbir şey bilmiyor gibi hissediyorum. Örneğin; geçen gün FED faiz artırmasına rağmen dolar ülkemizde değer kaybetti bunun nedeni önceden fiyatlandı, TCMB faiz artırdı gibi nedenlere dayandırılıyor ama bir önceki FED toplantısında da faiz artıracağı biliniyor ve TCMB faiz artırmıştı aynı sonuç olmadı. Bu ve benzeri olayları gördükçe kafam çok karışıyor gerçekten bunlar normal mi hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bölüm birinciliğinin bir faydası olmaz bence.

      Bölüm birincisi olabilen bir kişi,
      -düzenli bir çalışma disiplinine sahip olduğu,
      -sistemli çalıştığı,
      -sonuç odaklı olduğu
      izlenimini uyandırır.

      Bence bunlar çok güzel özelliklerdir.

      Sil
    2. Çok normal çünkü faiz artırırken bir yandan da risk artırıcı işler yapıyoruz.

      Sil
    3. Belki bu aşamada bakış açımızı değiştirmeliyiz. "Aynı koşullar aynı sonuçları doğurur." fikri yatıyor kavrayışımızın temelinde.

      Ama sizin aynı koşulları görüyor olmanız gerçeğin bu olduğu anlamına gelmiyor. Görünürlük size özgü çünkü.

      Ama bildiğiniz gibi bir de görünmeyen olaylar var. Bunları ölçecek, görünür kılacak cihazlar yok ama hem sezgisel olarak hem de birkaç denkleme dayanarak ve varsayımlara, görünmezleri görülebilir hale getirip mantıklı bir açıklama getirilebiliyor.

      Tabi şöyle bir bilimsel denklem yok; çözünce bizi rahibe veya mckinseye götürecek.

      Burada varsayımlar kullanarak; şu etken önceden de vardı o zaman bu olamaz, şu etkenin ağırlığı bu sonucu çıkaramaz kala kala bu kalıyor denilebiliyor mesela.

      Burada yapmanız gereken bahsettiğiniz benzeri olayları not almanız. Bu notlar üzerinde odaklanmanız ve kendinize zaman tanımanız. Sabır olmazsa hiç bir şey olamaz. Ve daha çok araştırma yapmanız ilgili kitapları okumanız da gerekiyor.

      Sil
  23. Hocam FED ın sıkılastırma politikası 2021 e kadar uzarsa dolar 15 tl olur. O zaman biz ne yiyip ne içeceğiz? Bir de brent petrol 100 dolar olursa ne olcak?

    YanıtlaSil
  24. Hocam FED ın sıkılastırma politikası 2021 e kadar uzarsa dolar 15 tl olur. O zaman biz ne yiyip ne içeceğiz? Bir de brent petrol 100 dolar olursa ne olcak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. E bunları 2013'den beri yazdık, çizdik anlattık. Kimse aldırmadı.

      Sil
    2. Oooo hocam sizde mi? 2013'cülerdensiniz?:)) Biliyorsunuz 2013 tekerleğin ve ateşin bulunduğu tarih:))

      sorarlar sonra size? Niye 2013 ten beri yazıyorsunuz?? İnkar etmeyin... Kendiniz söylediniz.....

      Sil
    3. güldür güldür eşofmanlı şevket hoca lafları ediyorsunuz sayın hocam):):):):):)):))):)))):)











      Sil
  25. Hocam islam ekonomisi ile ilgili çalışmalar yapmayi dusunurmusunuz ileride bence tek kurtulus islam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl Islâm fiziği, Islâm kimyası, Islâm matematiği olmazsa Islâm ekonomisi de olmaz.

      Sil
    2. Selamun aleykum kardesim ben islam ekonomisi uzerine calisiyorum. Sana yardimci olabilirim.

      Sil
    3. Bütün dünya, Asya’sından Amerikasına dinden bağımsız bilim yapıyor, gelişiyor ve insanlığa faydalı oluyor. Eminim onlar bize göre daha çok Kuran’a uygun yaşıyor. Cennet diye bir yer varsa, orada daha çok kimlerin olacağını merak ediyorum. Tüm İslam ülkelerine ve yaptıkları buluş düzeyine, teknoloji düzeyine bakın anlarsınız. Yeraltı zenginliği olmayan İslam ülkeleri fakir yaşıyor, yer altığı zenginliği olanlar da sosyal ve siyasal açıdan hayat standardı fakir olarak yaşıyor. Geliştik geliştik diyoruz ama nominal, dünya sıralamasında umarım bulunduğumuz yerin altına düşmeyiz.

      Sil
    4. Adsiz bey islam ekonomisi hakkinda calismalarinizi gormek isterim benimde amacim islam yolunda calismak bu arada mahfi bey kurdugu cumleye katilmiyorum islam filozoflarini okumasini tavsiye ederim nacizhane dusuncem

      Sil
    5. hocam bunlar sözde siyasal İslamcıların trolleridirler. islam ekonomisi de hukuku da olmaz çünkü bunlar pozitif bilimlerdir. din dediğiniz tamamen metafiziksel bir olgudur. din uhrevidir ve daha çok ahiret içindir oysa ekonomi,hukuk kimya fizik gibi bilimler sekülerdir ve dünya yaşamı içindir. zaten bizde dünyaya salt din gözlüğüyle bakıldığı için üstelik de din diye bildikleri de cüppeli gibi sahtekarlardan duydukları hurafelerden ibarettir. hurafeleri alıp ekonomiye siyasete kimyaya fiziğe uygulamak gibi absürtlük ile uğraşırlar. zaten bilimde ve teknikte neden geri kaldığımızın resmidir bu troller.

      Sil
    6. Nasıl hristiyan ekonomisi musevi ekonomisi budizm hinduizm ekonomisi olmuyorsa yoksa islam ekonomisi de olmaz ekonomi ekonomidir her yerde her ülkede aynı değildir belki kültürlerden alışkanlıklardan hatta dinlerden etkilenebilir ve ülkeden ülkeye farklılık gösterebilir evet ama sadece din odaklı bir ekonomi olamaz dünyanın en büyük ekonomilerinde hristiyanlık dini mevcut ama hristiyan ekonomisi diye bişey duydunuz mu hiç her şeyi dine alet etmekten bi bıkmadınız böyle yaparak insanları dinden soğuttunuz hep. Ateizmin artmasının esas sebebi insanları dinle korkutmaktır.

      Sil
  26. O zamanlar geçti artık,
    Yeni sistem ile bunu yapamazlar,
    Dünya dengeleri de değişti,
    Şimdi Avrupa'lılar isterse belki fabrika kurarlar.

    YanıtlaSil
  27. Fed'in sıkılaştırma politikası gelişmekte olan ülkelerde büyük krizlere neden olur mu?

    YanıtlaSil
  28. Hocam Merhabalar, "Firmaların sabit sermaye stoklarına yaptığı ilavelerle stoklara yaptığı ilaveler" ne demek acaba? Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üretimi yapmış ama ya satamadığı için ya da gelecek için stok bulundurmayı tercih ettiği için stoka koymuş demek.

      Sil
  29. hitit torunuyum
    bugday ekip bicmek istiyorum ama Ak parti ve osmanli torunlari izin vermiyor ithalat yap daha avantajli diyor
    bu durumda ne yapmaliyim

    YanıtlaSil
  30. Hocam selamlar bir iktisat mezunu olarak bana katkisini kisaca anlatayim. Mezun olunca türkiye nin ilk 10 holdinginden birinde holding merkezinde uzman yardimcisi olarak ise ise basladim. iktisat tarihi ve bagintili felsefe kitaplari muthis bir genel kultur kattigi icin c level yoneticilerle iletisim kurmamda cok yardimci oldu. neticece teknik olarak makro da ogrendiklerinizi her isinizde kullanamazsiniz ama bakis acisinizi bir iktisatci acisiyla terbiye ettiginizde getirisi yuksek oluyor.

    YanıtlaSil
  31. Öncelikle iyi günler hocam.İşletme 1.sınıf öğrencisiyim.İntroduction to Microeconomics dersine nasıl çalışmalıyım?

    YanıtlaSil
  32. Hocam, ben yazılım mühendisliği (ingilizce ) son sınıf öğrencisiyim. Bankacılıktan emekli olan annem, ısrarla finansman alanında yüksek lisans yapmamı öneriyor. Tabii ki en büyük önerilerinden hatta baskı kurmalarından birisi, anlamasam bile sizin bloğunuzu okumam. Sizce hiç bir bilgimin olmadığı finans konusunda, doğrudan yüksek lisansa başlarsam zorlanır mıyım? Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önce benim Kolay Ekonomi kitabımı okuyun sonra Frederic Mishkin'in ünlü bir kitabı var. Finansal Piyasalar ve Kurumlar diye. O kitabı alın ve okuyun. Sizi çok zorlamıyorsa nnenizin dediğini yapın. Çok yararırını görebilirsiniz.

      Sil
  33. Hocam CDS’in düşmesini takiben kurlar düşecek, anlamsız projelerdende vazgeçilip kavga dilide bir kenara bırakılırsa fiyatlarda düşecek demişsiniz. Peki madem durum buysa, ortada ödenmesi gerekli olan ciddi miktarda dış borç stoğumuz var. Para alınmış ve tüketime harcanmış. Getirisi yok. Fiyat istikrarının sağlanması tek başına krizi çözecekmi yani? Borcu bulunacak borçla ödeyeceksek, gelecek olan çözüm bizi faiz, kur ve enflasyon sarmalından kurtaracakmı? Türkiye dış borç bağımlısı bir ülke dersek, ki ben ona inanıyorum ve krizden çıkışın yolu yeniden borçlanabilir gale gelmekmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef öyle. Anlamsız projeleri bırakır, harcamaları azaltırsak dış borç da azalacağı için zaman içinde sorun çözülebilir.

      Sil
    2. Kurlar düşecekmiş. Uzun veya orta vadede kurların düşmesi imkansız. En mükemmel ekonomi yönetimini bile yapsak, FED parasal sıkılaşmadan vazgeçmez veya petrol fiyatlarında çok ciddi bir düşme olmaz ise 2019 sonu için dolar tl de 6,5'un altını göremeyiz.
      Ekonomi için hala bir tane bile somut adım atmadığımızı düşünürsek, 2020-2021 de hiperenflasyon görmemiz o yıllarda krizi atlatmamızdan çok daha olası.

      Sil
    3. Ulaş 6,50 yi nasıl buldun.

      Sil
  34. Ekonomide diğer bilim dalları gibii herşeyden etkilenir bu etki ekonomi biliminde en üst seviyededir.
    Sadece Ekonomi okumanız yetmez aynı zamanda Hukuk Sosyoloji Siyaset Ticaret farklı alanlarda da ilginiz olması ve araştırmanız gerekir. Öncelikle öğrendiğiniz bilgileri kalıp olarak ezberleyip aynı sonuçları beklemeyin ekonomide analiz çok önemlidir ve analiz etmeyi sorgulamayı öğrenmelisiniz.

    Şuan türkiye geçmişten yani cepten yiyor tabiri caizse, Bu ne demek; Ülkemiz genç nüfusu ile övünürdü sürekli fakat Ekonomideki yanlış politikalar insanları evlenemez ve çocuk yapma istediğinden mahrum etti şuan dünyada en hızlı yaşlanan ülke Türkiye oldu. Sebebi tamamen Ekonomik aslında ev kirasına insan çalıştırmak ve yaşamına yetmeyen para ile aile geçindirmesini istemek matematik hatası gibi.

    İşsizlik oranları gibi olaylarıda çok ciddiye almayın gerçeği yansıtmıyor, Ülkemizde şuan çalışmak üzere olan ve artık umudunu yitirmiş birçok insan İşkura başvuru yapsa eminim işsizlik patlar.
    Sizler daha reel verilerle kıyaslamayı öğrenin mesela ne kadar SGK lı çalışan sayısı ve emekli sayısı var buna karşılık çalışma yaşında olanlara bakın tablo ortaya çıkar. Buradan tarım sektöründe çalışanı ve kaçak çalışan oranını çıkarınca hesap meydana çıkıyor aslında.

    Sizin İstihdam sorunun var evet ama herkesin var çünkü geriden gelen için birşey yapılmıyor birçok insanda kendi ülkemizde yabancı sermaye hamalı olarak görülüyoruz buna üniversite mezunları dahildir. Bize bakış açıları onlar bilimi yönetimi bilmiyor bizde bunları kasiyer, tezgahtar, şoför, satış personeli, güvenlik, gibi sıradan işçi olarak çalıştırmayı yeğliyorlar çünkü bizi yönetenler de işi bilmediği için kendi vatandaşını korumak yerine yabancı ortaklarının dediklerini yapıyor para için.

    Kısaca bu ekonomik olayların içinde sosyoloji, siyaset, hukuk, ticaret hepsi var sizlerde ekonomi bilimine meraklı olanlar olarak geniş bakmayı ve analiz etmeyi sorgulamayı özellikle Medya ile algı yönetimi konusunda manipülasyona uğramayın nacizane düşüncem. Hocamızı takip etmeyi ve her görüşüne sahip çıkmak yerine sorgulayıp öğrenmeyi yada yeni fikirlerinizi paylaşmayı da ihmal etmeyin.

    Hocam sizden fazla yazdım eksiğimiz varsa düzeltin, yanlışımız varsa bizleri söyleyin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir özet olmuş, emeğinize sağlık.

      Sil
    2. Hocam merhaba size bir ösym sorusunu sormak istiyorum müsadenizle;
      "yukarıdakilerden hangisi 1980 yıllarda finansal piyasaları 'serbestleştirmek ve derinleştirmek' için yapılmıştır." diyor soruda öncüller;
      1-faiz oranları üzerindeki kısıtlama kaldırılarak faiz oranlarının piyasa tarafından belirlenmesi,
      2-SPK'nın kurulması
      3-Sümerbankın kurulması

      hocam doğru cevap 1-2.öncüller fakat sorunun sorulma tarzında serbestleştirme ve derinleştirme kıstaslarının ikisinide aynı anda öncülün sağlaması lazım değilmi? Dolayısıyla spk nasıl piyasaları serbestleştirir ki kural koyan düzenleme yapan ceza kesen bir kurum?
      Yorumlarınızı bekliyorum

      Sil
  35. 20 yasindayim, ileride milletvekili olmak istiyorum. Sizce ne yapamali nereden baslamalaiyim.
    Bana tavsiyeleriniz neler olur?
    Kesinlikle milletvekili olmak istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel kahve yapmayı öğren.

      Sil
    2. Çok iyi yalakalık yapmalısın ve her dönemin adamı olmalısın ideallerin olmayacak tüm idealin güçlü olandan taraf olmak olacak her zaman yalan söylemelisin yalan olmazsa olmaz şart.

      Sil
    3. Git yandaş ol.Dalkavuk ol. Yalaka ol. En inemlisi yalama ol. Kesinlikle seni farkederler. Istediğin de olur.

      Sil
    4. Tesekkurler tavsiyelerinizi dikkate alacagim.

      Sil
    5. Ben milletvekili değilim o nedenle bu soruyu bana değil de genç yaşta milletvekili olmuş birisine sorsanız daha doğru yanıt alırsınız.

      Sil
  36. Bence ekonomi göstergeleri açısından bazı değişiklikler yapmalıyız. Özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde gerçeği daha iyi yansıtacaktır diye düşünüyorum. Mesela işsizlik yerine istihdam oranı veya gsyh büyüme yerine İnsani Gelişmişlik Endeksi...

    YanıtlaSil
  37. Hocam merhaba, yine bizi aydinlattiniz tesekkur ederim. Son kitabinizi aldim, daha basindayim ama cok keyif aliyorum. Sizin kitabinizda anlattiginiz 1873 ve 1929 krizi gibi gelismis ulke krizlerini ya da 98 asya krizi gibi onemli gelismekte olan ulke krizlerini daha detayli anlatan kitap tavsiye edebilir misiniz? Ben internette aradigimda daha cok 1929 ve 2008 krizlerini anlatan kitaplar cikiyor. Ornegin NBER`in resesyon olarak not aldigi diger periyotlar hakkinda guvenilir bilgi -wikipedia harici- sahibi kaynaklardan (Turkce/Ingilizce) neler onerebilirsiniz? Saygilarimla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asya krizi ile ilgili olarak Paul Krugman'ın "Bunalım Ekonomisinin Geri Dönüşü" kitabını okuyabilirsin. Gerçi benim okuduğum 15 sene felan oldu ama yeni basımları da vardır heralde.

      Sil
  38. 5 yıldır üniversite bitti sizden iyi olmasın çok kaliteli iktisat hocaları vardı işin benim açımdan kötü yönü şuan ki merakım ve sevgimin o zaman olmaması kaçırdık bu fırsatı hem de 4 yıllık büyük bir fırsat inanın şuan içimde bir burukluk ve üzüntü hali oluştu. seviyorum bu dersi kendi alanım biraz farklı iktisat merakım bu alandaki sorumluluklarımı yerine getirmeme engel oluyor ama olsun razıyım buna.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülkede bu kadar değerli iktisat hocaları varken gittiler McKinsey ile anlaştılar.

      Sil
  39. Sayın hocam yazilariniz bana çok şey katmakta bunun için teşekkürler sunarım size. Bir konu hakkında dusincenizi merak etmekteyim. Piyasadaki fiyat artışlarina karşı denetleyici kuruluslarin ilgili bakanlığın yaptığı işlemleri ne derece doğru bulmaktasiniz? Daha doğrusu esnafa veya işletme sahiplerine fiyat konusunda uygulanan yaptırımlar doğru bir uygulama midir?

    YanıtlaSil
  40. Konu dışında olacak ama cevaplarsanız memnun olurum Mahfi Bey. Herhangi bir anda kurları araştırdığımızda birçok sitede,gazetede vb. yerlerde birbirine çok yakın değerleri görüyoruz. Bu nasıl oluyor? Bankalar,MB.,serbest piyasa , viop, forex vb. bir çok işlem yapan yer var. Bildiğim kadarıyla bu verileri toplayıp işleyen bir resmi organda yok. O zaman bu anlık kur nasıl ortaya çıkıyor ? (Yazılarınız için teşekkürlerimle. BBC den de takipteyiz Mahfi Bey. )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Piyasa sistemi. Herkes her yeri takip ediyor. Bir yerde ucuzsa oraya gidiyorlar ve orada kur yükselip dengeye geliyor.

      Sil
  41. Hocam merhabalar,
    Maliye müfettişliği dahil olmak üzere üst düzey kadrolarda görev aldığınızı biliyoruz. Bu zorlu ve fakat başarılı kariyeriniz size bir sürü anı bırakmıştır. Velhasılı, anılarınızdan oluşan bir kitap yazmayı düşünüyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Light Günlük diye bir kitabım var. Şimdi sadece e-kitap olarak satılıyor.

      Sil
  42. Ticari savaşlar son bulur mu ?

    YanıtlaSil
  43. Küresel endişeler, gelişmiş ekonomileri nasıl etkiler ?

    YanıtlaSil
  44. Uludağ İktisat mezunu bir iktisatçı olarak tüm ekonomistlere selam olsun. Piyasa elbette zor ama çoğu mesleğe göre avantajlı olduğumuzu düşünüyorum. Sosyal Bilimlerle ilgilenen sosyal insanları hemen her zaman bir adım önde görürüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avantajlı olduğunuz durumlardan 3 tane örnek verebilirmisiniz sayın iktisatçı.

      Sil
    2. 1- Davul calmasi bilmek
      2- Davul calarken felsefi dusunceler gelistirebilmek, "savaşlar kendi toplumlarını yer" gibi.
      3- Cala kalem yazabilmek ve yazdiklarinin cevap vermeye calistigindan daha cok soru getirmesi. Mesela "Sosyal Bilimlerle ilgilenen sosyal insanlar" gibi. Sosyal bilimlerle ilgilenen ama sosyal olamayan insanlar bir adim geride midir? Peki Fizik bilimleri ile ilgilenen ama sosyal de olabilen insanlarin durumu nedir? Bunun gibi.

      Her halde davul calmanin insan zihnine getirdigi faydalar olsa gerek bunlar. Bir "iktisatci" olan ve tum "ekonomistlere" selam veren arkadas orneginde oldugu gibi.

      Sil
  45. Hocam kaymakamlık sınavında ilk serbest dış ticaret rejimi hangi yıl ilan edildi şeklinde soru vardı cevabı 1950 kabul edildi itirazlara rağmen iptal edilmedi. Dış ticaret rejimi ile ilgili daha önceki tarihlerde gelişmeler var sizin yorumunuz nedir hocam ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek ki sinav ne kadar dogru bildiginizi degil, ne kadar destekli sallayabildiginizi olcuyor. Gunumuzun devlet idarecilerinden beklenen de bu zaten.

      Sil
  46. Özel hayatınızla ilgili sorularım var. Magazinel olmadığını anlayacaksınız.

    1) Şahsınızın beyni genç, genç kalmaya devam edecek. Fakat istesek de istemesek de, bedenimizi daima genç tutamayız. 70'e yol alırken, bedeninizin yorulduğunu hissediyor musunuz? Örneğin, hiç istemeseniz de, daha yavaş hareket etmek zorunda kalıyor musunuz? Başka nelere işaret edersiniz, 70'e yol alırken?

    2) Ömrünüzde hiç halısaha maçına gittiniz mi? Evetse, en son ne zaman gittiniz? Hangi pozisyonda oynadınız?

    3) Eşinizin de iktisatçı olduğunu söylemiştiniz. O da üniversitede ders veriyor mu?

    4) Bir karı-koca gibi değil de iki kıdemli meslektaş gibi, eşinizle bugün bile makroekonomiyi ciddi ciddi konuşuyor musunuz?

    "Yahu Mahfi, Türkiye ekonomisi çok ısındı. Bu hızla büyümeyi ülkemizin bünyesi kaldıramaz..."

    "Yahu Mahfi, Türkiye'de enflasyon-faiz sarmalı uzayıp gidiyor. İnsanların aklında 'Acaba faiz, enflasyonu önlemekte işlevsiz mi kalıyor? Faize artık hiç dokunmasak...' gibi düşünceler oluşmaya başladı. Sen ne diyorsun?"

    Eşinizle en sık konuştuğunuz ekonomi başlıkları hangileri?

    YanıtlaSil
  47. Hocam ben maliye öğrencisiyim 1. Sınıf ve kendimi geliştirmek istiyorum 4 senemi çok iyi değerlendirmem istiyorum mesela bu 4 senemde hangi kitapları okumam gerekiyor hangi derslere ağırlık vermem nasıl bir ders çalışma planı yapmam gerekiyor benim tam donanımlı bir öğrenci olmam için nelerden fedakarlık yapmam gerekiyor ben herşeyi sizden öğrenip uygulamak istiyorum hocam bana yardımcı olursanız size minnettar olurum

    YanıtlaSil
  48. hocam merhaba kitaplarınızı sipariş vermek istiyorum ama internetten eski baskı gönderilebilme ihtimallerine karşı güncel basım yıllarına ilişkin bir liste veya önerebileceğiniz bir yayınevi var mı?şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar

    YanıtlaSil
  49. hocam 1997 asya merkezli krizi bir süre inceledim ve şunu gördüm. onların yaptığı hataların daha fazlasını biz özellikle son 10 yılda yapmışız. çok fazla betonlaşma çok fazla emlak-konut balonu ve yüksek dış borçlanma ve düşük tasarruf hacmi. tek farkı onlar o dönem sabit kur ile paralarını ağırlıklı olarak abd dolarına peg etmişlerdi. dolar 1994 sonrasında hızla değerlenince onların paraları da çok değerlenmiş ve cari açıkları hızla büyümüş ve para-maliye politikalarını sürdüremez hale gelmişler. bizde ise kirli dalgalı kur rejimi var ancak cari açık ve fazla yükselmiş olan dış borç stoku ve ayrıca yükselme trendine giren kamu bütçe açığı yükselen faizlerin neden olduğu nakit akışları yavaşlamaları paranın devir hızıyla işletmelerin stok devir hızlarının giderek düşmesi mikro bazda da ciddi sıkıntılarımızın olduğunu gösteriyor hocam. asya krizinden yaklaşık 1 yıl önce de orada şirketler ki bazıları da inşaat şirketleriydi ve bazı sanayi kuruluşlarıyla özellikle bankaların kambiyo zararları artmış ve bu hızla bu işletmelerin halka açık olanlarının piyasa değerlerinde sert düşüşlere neden olmaya başlayarak panik yaratmış ve kriz hızla derinleşmişti. hocam bizde de benzer risklerin artmakta olduğunu düşünüyorum hatta benzer bir kriz yaşamamız olasılığı yüksek görünüyor. ne dersiniz hocam 1997 asya krizine benzer bir kriz yaşayabilir miyiz?. saygılar ve iyi çalışmalar hocam..

    YanıtlaSil
  50. Mahfi bey

    Post-truth yazınızı yazalı epey oldu ama, öyle görünüyor ki, bu konuyu "iliklerimize kadar yaşamaya" daha çooook devam edeceğiz!

    Ne dersiniz?

    YanıtlaSil
  51. Hocam,McKinsey ile ilgili bir yazı yazacak mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sözleşmeyi görmedim, ayrıntısını bilmiyorum o nedenle bilmediğim bir konuda söylentiler üzerine bir şeyler yazmayı doğru bulmuyorum.Üstadin cevabi

      Sil
  52. Bankalardan tarihin en iyi ağustos kârı

    Bankacılık sektörü 4,5 milyar lira ile net karda en yüksek ağustos ayı rakamına ulaştı. Yılın sekiz ayında sektörün faiz geliri 221 milyar lirayı, toplam faiz gideri de 126 milyar lirayı aştı.

    https://www.dunya.com/finans/haberler/bankalardan-tarihin-en-iyi-agustos-kari-haberi-429049

    Demek ki neymis, faiz arttigi zaman bankalarin kari da artiyormus. Dolayisiyla bankalarin MB'nin faiz artisini istemesi, bunun icin lobi yapmasi 'sasirilacak' bir sey degilmis.

    Bilimsel davranip, 'cok acildik' minvalinde sozler edip, isini duzgun beceremedigini itiraf eden bir banka genel mudurunun de tekrarladigi hipotezinizi guncellemeyi dusunuyor musunuz?

    YanıtlaSil
  53. RTE'nin faiz takıntısını ve TCMB'ye sürekli laf atmasını hariç tutarak soruyorum:

    "İktisat bilimi", Türkiye'nin mevcut durumunda, TCMB'nin faiz arttırması gerektiğine işaret ediyordu. Karar böyle oldu: %17,75'den %24'e yükseltti.

    Eğer TCMB 13 Eylül toplantısında faizi arttırMAmış olsaydı, Dolar/TL kuru, gıdım gıdım mı artardı, sıçrayarak mı artardı? (Dikkat ederseniz kurun kaç olacağını sormadım size. Sıçrayarak artıp artmayacağını sordum?)

    YanıtlaSil
  54. Ekonomi her ne kadar yazılı bir bilimde olsa temeli gözlem ve modellemeye dayanır, hatta ciddi bir matematik gerekir. Okumak yetmez özümsemek gerekir, ancak metodoloji ile birleşince çalışmak işe yarar. Belirli işlemleri yaptığınızda farklı sonuçlar bulmazsınız bunu einstein'in meşhur sözüne bağlarım. Aynı deneyi tekrarlayıp farklı sonuç beklemek aptallıktır demiş. Türkiyenin durumuda öyle, hukuku yok et sonra güven bekle gibi.

    YanıtlaSil
  55. Hocam,

    Ekonomi hızla daralıyor, regülasyonlar o kadar hızlı ve habersiz yapıldı ki bunların ticarete etkisi hızlı ve kesin oldu. Mesela taksit yasağı, usd fatura kesilmemesi vs perakende dünyasını çok daralttı, zaten bu ülke al sat ülkesi, oradaki küçük karlar ile yaşayan kobilerin dünyası.

    Şimdi bu hızlı daralmanın sonucunda çok şirket batacak, kredi almak da zaten imkansız, bu batan firmalara başka firmaları da batıracak, işsizlik artacak, sosyal sorunlardan bahsetmiyorum bile, zaten kimin umurunda.

    Cari açık işini abartıp neden perakende dünyasını batırıyoruz, bu uygulamaların tamamen yanlış olduğunu düşünüyorum, LCD tv 3 taksit oldu 12 taksit olsa cari açık verip batacak mıyız ?

    Şirketlerin düştüğü durum ve işsizlik bence çok daha büyük sorun, zaten ülkenin tek hikayesi büyüme idi, o da yoksa zaten Türkiye'nin hikayesi yok demek, ovp ye göre büyüm vs yok olacak.

    Ekonomi dönüşsün tamam ama bunu yapmak için eski ekonomi modelini tamamen batırıp ülkede kaos yaratmanın eşiğine gelindi. Böyle şeyler temkinli ve zamana yayılıp yapılmaz mı ?

    Bu ülkenin ekonomi stratejisi nedir allah aşkına ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında cevabınız çok kolay. Ama anladığım kadarıyla siz bu sıkıntılı sürecin sonuçlarını bire bir şuan yaşadığınız için sizi sakinleştirecek bir cevap yok, işte işin bu kısmı basit değil.

      Sil
  56. Buradaki yorumcular soruyu yanlış soruyor.

    Doğrusu şudur: "McKinsey" gibi bir kuruluş, niçin "Türkiye Cumhuriyeti hükümeti" ile çalışmayı kabul etti?

    Mesele, yapacakları raporlama ve tavsiye iletme işi için, kendilerine çok para (elbette "Dolar" üzerinden) ödenmesi olmasa gerek. Bir kuruluşa yüksek miktarda para ödediğinizde, o kuruluşun sizin hakkınızda etliye sütlüye karışmayan, hep pohpohlayan raporlar yazacağının garantisi yoktur. Parayla, teşekkür & takdir belgeli karne almanın hiç kıymeti yoktur, yatırımcıların gözünde!

    Ben, McKinsey gibi devasa bir kuruluşun yöneticilerinden biri olsam, mevcut T.C. hükümetinin insan haklarına aykırı davranışlarından ötürü, hukuku yerle bir etmiş olmalarından ötürü, "Türkiye Cumhuriyeti hükümeti"nin raporlama ve tavsiye iletme işini yapmayacağımı açık açık söylerdim. Böylece, T.C. hükümetinden çok para almamış, ve fakat, McKinsey'in itibarını korumuş ve hâttâ pekiştirmiş olurdum.

    Daron Acemoğlu gibi mükemmel bir iktisatçı, bu ülkede siyaset yapmayı istemedi, doğru bir karardı. McKinsey yöneticileri, Daron Acemoğlu kadar cesur davranmadı, "Türkiye Cumhuriyeti hükümeti"nin raporlama ve tavsiye iletme işini yapmayı kabul etti.

    Benim görüşüm budur, beğenin ya da beğenmeyin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. McKinsey gibi devasa kuruluslar devasa faturalar kesebildikleri icin devasa kuruluslardir.

      McKinsey niye calismayi kabul etmis merak ediyorsaniz bunlari hayir kurumu felan saniyorsunuz demektir. Size kotu bir haber vereyim, degiller. Verebilirsen parasini calisir gercekten ne saniyorsunuz ki?

      Sil
  57. Kurlar epey düşse, 3.50 - 3.90 arasına kadar mesela, kimsenin yapısal reform peşinde koşacağını zannetmiyorum. İthalatla büyümeye, tüketim kültürüne tam gaz devam ederiz.

    Sanırım bu ülkede, yapısal reformlara girişme cesaretini gösterecek kişilerin, kurumların sayısı yok denecek kadar az.

    Kurların düşmesi ve düştüğü seviyelerde kalıcı olması, Türkiye'deki piyasa oyuncularının çoğunun istediği şey! Eski tas, eski hamam, eski zihniyet, bugün de devam etsin istiyorlar!

    Yazık...

    Çok yazık...

    YanıtlaSil
  58. Hocam Galatasaray porto maci sizce nasil sonuclanir? Sizce galatasaray bu sene şampiyonlar liginde nereye kadar gidebilir

    YanıtlaSil
  59. sayın hocam makkinsey(ismi ne haltsa)yabancı yatırımcılar adına,bizim ekonomiyi ve açıklanan rakamları denetleyecek,gerektigi yerde öneri verecek ve yabancıları aydınlatacak.bunun içinde para alacak.neden çünki yabancı para sahipleri türkiyeye güvenmiyor.birde ortada yunanistan gerçegi varken bize niye güvensinler.adamlar dibine kadar haklı.eminim bunları sizde biliyorsunuz,ama yorum yapmaktan neden imtina ettiginizi açıkcası ben anlamadım.ben bile bunları biliyor ve yorum yapıyorsam sizde konu hakkında iki laf etmelisiniz bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sözleşmeyi görmedim, ayrıntısını bilmiyorum o nedenle bilmediğim bir konuda söylentiler üzerine bir şeyler yazmayı doğru bulmuyorum.Üstadin cevabi

      Sil
    2. http://www.mahfiegilmez.com/2012/10/duyun-u-umumiye.html?m=1

      Sil
  60. Hocam, para politikasının etkileri 6-18 ay zaman zarfında ortaya çıkıyor.

    Fed faiz arttırımını 6-18 ay sonrasındaki durumu hesaplayarak yapıyor.

    Bizdeki durum da aynısı mıdır?

    Yarın dolar 7 lira oldu, cuma günü 8 oldu merkez bankası faizi 30 yaptı diyelim.

    Bizim merkez bankası hangi durumu hesaplayacak? Doların ani tırmanışını nasıl durdurabilirim mi diyecek ya da 6-18 ay sonraki durumu hesaplayarak mı karar verecek?

    Sanıyorum bağımlı değişken olmak böyle bir şey. Çok zor. İçerideki dengesizliklere bu tür dengesizlikler de eklenince sonuç kaçınılmaz oluyor. Katılır mısınız hocam?

    YanıtlaSil
  61. Kendinizi bilim adamı olarak görüyor musunuz?

    YanıtlaSil
  62. Hocam bazı Ekonomistler doların 10 lirayı görebileceğini söylediler. Sizce böyle bir durum olabilir mi? Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomi koşullara göre değişken bir yapıya sahiptir yani bir yeri yaparken farklı alanı değiştirirsiniz.

      Sorunun cevabı yapılacak ve yapılmayacaklara bağlıdır. Eğer çalışırsanız para kazanırsınız ama çalışmazsanız para kazanamazsınız. Doğal olarak Kimin ne yapacağını bilmeden ve eldeki verileri kullanarak tahmin etmek çok yanlış olur.

      Sil
  63. Şükrü bey.. yerden göğe kadar haklısınız.

    Hatırlayınız lütfen daha 1 yıl önce dünyanın gıpta ile baktığı ekonomik performans sergileyen türkiye vardı. 16 yıldır ülkeyi yönetenler mangalda kül bırakmıyor, dünya devi türkiye ve asrın dünya lideri tüm gezegende 1 numaraydı. Her sözü dünya gündemine oturtuluyor birleşmiş milletler salonunda her ne kadar boş sıralara naralar atılsa da medyamiz yere göğe sigdiramiyordu. Dünya devletleri ve bankalar ülkemizde yatırım yapmak ve para vermek için sıraya girmişlerdi..

    Hatırlayınız lütfen..

    Sonra aniden eyyy amerigaa..eyy almanya.. ayy hollanda... ayy rusya.. eyy esat..derken bütün dünya düşmanımız oldu..

    Aniden bize ekonomik operasyon yapmaya başladılar.. işte o andan itibaren 16 yılda ülkede milli ve yerli satılmadık kuruluş bırakmayanlar yerli ve milli..itiraz edenler gayri milli hain fetocu faiz lobileri ile işbirlikçi hain ilan edildiler..

    Baktılar sıkıntı büyük.. gittiler imf nin taşeronu bir kuruluştan destek istediler. Anlaştılar.. nasi.?.yukarıda sizin de bahsettiğiniz şekilde..

    Işte bu duruma Mahfi hoca bir yorum dahi yapmiyor.

    Söylediği.. ben bilim adamıyım.soylentilere göre yorum yapmam.. sözleşmeyi görmem lazım..

    Yani sözleşme mahfi hocanın düşündüğü gibi ise..bir abd li danışman firmasının türkiye cumhuriyeti için piyasadan para toplamasina vs.. ıtiraz etmeyecek..

    YanıtlaSil
  64. Hocam ilerde finansal piyasalar da çalışmak istiyorum son sınıf iktisat öğrencisiyim yüksek lisans yapmam iyi mi olur yoksa vakit kaybı mı?

    YanıtlaSil
  65. Hocam iibf öğrencilerine tavsiye hala üniversitedeyken Excel(Vba) Sql ve Raporlama programı öğrenmeleri takibiki ingilizcede bunlar ciddi anlamda iş bulmada katkısı oluyor. Yoksa kuru bir diplomayla istediğin işi bulmak zor.

    YanıtlaSil
  66. Hocam mckinsey hakkında görüşlerinizi paylaşabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaşmıyor işte.. Anlayamadın mı hala..

      Sil
    2. Arkadaslar neyi anlamaya calisiyorsunuz, olay ayna gibi acik degil mi? IMF'ye gidemiyorlar, zamaninda onca laf ettiler. Ayrica IMF herseyin muhasebesini yapar aciga cikartir. Katar'dan gelen ucaga para odenecegi, hibe olmadigi da aciga cikar, yolsuzluklar da aciga cikar hepsi ortaya dokulur. Guven olusturacagina mevcut kalan guvenin kirintisini da alir goturur IMF raporlari. Gelen 3-5 kurus yabanci sermaye bile gelmez oldugu gibi IMF'nin dilim dilim verecegi kredileri alabilmek icin bile can acitici ve oy kaybettirici duzenlemeler yapmak gerekir ki bu da yerel secimlerden once mumkun degil. Ama yerel secimlere uygun pozisyonda girebilmek icin de yabanci kaynak girisi gerekli, nasil olacak bu? Ozel bir kurulusa gidelim, bizim verdiklerimizle yetinsin, bizim istedigimiz sekilde rapor yazsin. Bir kisim yabancinin guvenini tekrar kazanalim ve doviz gelsin. Raporun parasi neyse veririz. Yerel secimlerden sonra da eger gerekirse IMF'ye gideriz veya piyasa disi onlemler alip bazi seyleri zabita onlemleri ile duzeltmeye calisiriz. Olay bu kadar basit. Tamamen kandirmaca, tamamen gunu kurtarma istegi her zaman oldugu gibi. Mucize yok ve olmayacak. Mc Kinsey'in raporlarina bakip gelecek fon filan varsa bunlar bence zaten batmaya mahkum aptal veya yamyam fonlardir.

      Sil
  67. Hocam merhabalar siz kurdaki değişimlerin(tl'nin degerinin düsmesi) ihracat uzerindeki etkisini hep ihracatcı firmanın eline daha fazla para gecmesi ve onun daha fazla mal satmak istemesiyle anlatıyorsunuz. Peki doların alim gücünün artmasi yani firmalara rekabet avantaji kazandırmasıda diger bir yönü değilmi bu olayın.

    YanıtlaSil
  68. Hocam ÜFE şuan TÜFE'den büyük olduğuna göre ileride TÜFE daha da artacak diyebilirmiyiz ve ÜFE kadar TÜFE artar mı yani % 10 daha TÜFE de artış olur mu?

    Üretici fiyatları TÜFE'den fazla olduğuna göre üretici bunu ne kadar daha zararına satar yada fiyatları yansıtmaz ise iflas mı eder?

    ÜFE nin TÜFE'ye yansıması nezaman olur yada gerçekleşir mi?

    Sorularımı cevaplarsanız çok sevinirim saygılarımla iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diyebiliriz. Tam o kadar artmasa da yakın düzeyde artacak.
      Bir kısmı iflas etmeye başladı zaten.
      Bir kısmı gerçekleşir. Önümüzde 3 - 4 ayda olacağını bekliyorum.

      Sil
  69. Mckinsey hakkında; herkes bu soruyu soruyor, McKinsey nedir?

    Bernard Shaw der ki "Akıllı adam aklını kullanır, daha akıllı adam başkalarının aklını kullanır."

    Ekonomi Yönetimimiz de daha akıllı adam olarak McKinsey'in aklını kullanıyor.

    McKinsey ile neler yapılacak?

    - Kamu binaları kira geliri karşılığında, yabancı, özellikle ortadoğulu yatırımcılara satılacak.
    - Kamu yatırımlarından,
    Köprüler,
    Enerji Santralleri,
    Şeker Fabrikaları,
    Devlette bulunan bazı kurum hisseleri (mesela TürkTelekomun kalan hisseleri),
    Bazı Kamu işletmeleri,

    bunlar özelleştirilecekler, McKinsey bunların yatırımcılarının tedariği,
    satışı ve hukuki düzenlemelerini yapacak.

    Böylece şu anda atıl olan bu varlıklar ekonomiye katkıda bulunacaklar,
    Borçluluk düşürülecek, ekonomi rahatlatılacak.

    Bilmem, aklında şüphesi olanlara cevap oldu mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazının altı kaval üstü şişhane. Borçluluğu varlıkları satarak mı düşüreceksin birader? Basit iktisat kuralıdır. Cari açık verdiğin sürece dışarıya borçlanırsın. Seninkisi şuna benzedi orman yanıyor kovayla su döküyorsan yangın bitecek diyorsun. Yangın bitti birader tıpkı göreve ilk geldiklerinde dünyanın özelleştirmesini yapmalarına rağmen borçluluğun arttığı gibi. Bilmem anlatabildim mi ? Ha uyanıklık yapıp yap işlet devret metoduyla kamu borcunu düşük gösterttirirsin ( bir çakal biziz ya) lakin toplam borçda eline verirler. O borç özel sektörün borcu kamuyu ilgilendirmez mi diyeceksin? Git alış verişe özel sektör borçlarından dolayı fiyat artışını sadece bana yapacak değil herhalde , ona anlatırsın kamu borcu düşük niye zam yapıyorsun diye. Özel sektörürün borcuyla büyüme rekorları kır, konu borca gelince o bizi ilgilendirmez de dedim ya bir çakal biziz ya. Her bir satırı dikkatli oku

      Sil
    2. Selam Adsız3 Ekim 2018 07:50,

      Sahabettin dün akıl almaktan bahsetmiş, bugün damat bakan başkalarından da akıl alacağız diye röportaj verdi.

      Yazının altı kaval üstü şişhane değil, ülkenin durumunun altı kaval üstü şişhane.

      Enflasyon zıplamış gitmiş, yüzde 6lık faiz artışı da yalan oldu, yüzde 5-6 daha lazım.

      Sil
  70. SAYIN HOCAM siyaset bilimi kamu yönetimi öğrencisiyim iktisada ılgın yüksek iktisat dersleri de aldım birçok sizden bi ricam olucak petrol ile ilgili bi yazı veya video hazırlayabilir misiniz brent petrol nedir önemi nedir başka petroller var mı petrodolar nedir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yuksek iktisat dersleri alan bir öğrenci "brent petrol nedir" sorusuna karşılık..kendisine

      Ajda Pekkan'in aman petrol canım petrol..artık sana muhacim petrol şarkısı dinlemesi önerilir..

      Sil
  71. @şahabeddin batarel yeni sistem hakkında bilgi derinliğin nedir, bilemiyorum (sadece yorumlarından tahmin etme yoluna gidebilirim.. ancak derinlemesine bilgi sahibi olmak istersen 80lerde dünyada ses getiren “delegative democracy” makalesini internetten ücretsiz pdf olarak bulup okuyabilirsin. o’donnell bu makalesinde delegasyoncu demokrasi kavramını güzel biçimde ortaya koyup izah etmiştir. ayrıca “the perils of presidentialism” makalesi de kültlerden biridir, onu da oku lütfen... eğer ingilizceniz yoksa, kemal gözler elveda anayasa kitabı da iyi bir başlangıç olabilir. fikir sahibi olduktan sonra yapacagınız yorumlar bu blog’a yeni bir boyut getirecektir. oysa şu an yeni sistem hakkında bilgi sahibi olmadan önyargı sahibi olduğunuz çok belli...

    YanıtlaSil
  72. Hocam yazılarınızı zevkle okuyorum. Teşekkürler. Bugün Eylül ayı enflasyonu açıklandı. Uzmanlar buna daha krizin başlangıcı diyor. Eğer bu krizin başlangıcıysa bittiğinde ne halde olacağımızı düşünemiyor, hayal bile edemiyorum. İki sorum olacaktı:

    1) Yıl sonu enflasyon oranı tahmininiz nedir?
    2) Eğer hükümet krizi engellemek için hiçbir şey yapmaz ve kafasına göre davranırsa en kötü durumda bu kriz ne zamana kadar sürer?

    Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kriz 2019 da başlayacak ve 2020 de devam edecek.

      Yıl sonu Enflasyon beklentisi şuan % 30 açıklamalar beklentiler bu yönde tabi alınacak önlemlere bağlı şuan tahmin yapmak zor çünkü polisiye tedbirler alınmak isteniyor zabıta önlemleri alınacağı açıklanıyor bunlar işi çözmez ileride daha vahim sonuçlar doğurur küçük işletmeler batar eğer fiyat baskısı yapılırsa. Sebebi maliyetleri kurtarmayan fiyatlara mal satılması üreticiyi piyasada yok eder bunlar çok acemi önlemlerdir krizi daha fazla derinleştirir ve ortaya çıkacak tabloyu gizler ama başka yerden iflas olarak döner bu sefer hem işsizlik hem para krizi hemde enflasyon riski hepsi ile karşılaşırsınız.

      Genel fiyatlama şu;
      Dolar kuru : 7 TL
      İşsizlik % 15
      Enflasyon % 30
      Faiz % 30
      En iyimser rakamlar;
      Dolar kuru : 6 TL
      İşsizlik : % 13
      Enflasyon : % 24
      Faiz : % 24
      En iyimsere göre sizde tahmininizi yaparsınız artık.

      Sil
  73. Hocam merhaba size bir ösym sorusunu sormak istiyorum müsadenizle;
    "yukarıdakilerden hangisi 1980 yıllarda finansal piyasaları 'serbestleştirmek ve derinleştirmek' için yapılmıştır." diyor soruda öncüller;
    1-faiz oranları üzerindeki kısıtlama kaldırılarak faiz oranlarının piyasa tarafından belirlenmesi,
    2-SPK'nın kurulması
    3-Sümerbankın kurulması

    hocam doğru cevap 1-2.öncüller fakat sorunun sorulma tarzında serbestleştirme ve derinleştirme kıstaslarının ikisinide aynı anda öncülün sağlaması lazım değilmi? Dolayısıyla spk nasıl piyasaları serbestleştirir ki kural koyan düzenleme yapan ceza kesen bir kurum?
    Yorumlarınızı bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serbestleştirmek için yapılan 1

      Derinleştirmek için yapılan 2

      Sil
  74. hocam eylül ayı başta tüfe olmak üzere üfede de beklentimin üzerinde geldi. daha da kötüsü üfe ila tüfe arasındaki marj biraz daha açıldı. her ne kadar sayın Albayrak ekimde zirveyi gördük artık enflasyon düşüşe geçecek dese de ben kendisiyle aynı kanaatte değilim. 1-üfe in durumu tüfe de hala yükseliş trendinin sürebileceğini gösteriyor. 2- kurlarda sakinleşme olmasına rağmen hala eylül ayı enflasyonunun piyasalarca fiyatlanmaya başlamadığını düşünüyorum. dolayısıyla kurlar da yukarı yönlü baskıların tam olarak kırılmadığını düşünüyorum. 3- petrol fiyatında 85 dolara doğru gidiş ivme kazanıyor. bu da yeni bir enflasyon baskısı oluşturacaktır kanaatindeyim. ki petrol fiyatları yükselişi zamanla dolarda da güçlenme trendini hızlandırabilir ki fed de faiz artırım sayısını ya da artırım hacmini yükseltebilir. 4- artan küresel ticaret savaşı ivmesi de küresel enflasyon baskılarını yukarıya çıkartabilir bu da ayrı bir dışsal negatif fazlı etkendir. kısacası naçizane hem içsel hem de dışsal olarak bir türbülans arifesinde olabiliriz bu yüzden de olumsuz beklentilerin olumlu beklentilerden daha ağır bastığını düşünüyorum ve ülke olarak da buna göre pozisyon almalıyız diyorum hocam. yanılıyor muyum hocam?.

    YanıtlaSil
  75. Hocam bügün yayınlanan enflasyon oranlarına yorumunuz nedir? Beklentileri çok aştı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoca 5 ay önce yılsonu beklentisini %19,5 olarak açıklamıştı.

      Sil
  76. Fatih Kömürcüoğlu3 Ekim 2018 12:58

    Merhaba Hocam,

    Sitenizi takip eder zaman zaman yorumlar gönderirim. Kitaplarınızı da okumaya başladım. Değişim Sürecinde Türkiye kitabınızda açıktan yazmasanız da Türkiye'nin geri kalma sebebi olarak dini ve dindar insanları gördüğünüz anlaşılıyor. Dindar insanların kitap okumayan, sorgulamayan, eve sadece ekmek götürme peşinde olan bir yapıda olduğu, İmam-Hatiplerin sayısının gereksiz yüksek olduğu, karşı mahalledeki insanların ise bunun tam tersi olduğu vb. argümanlarınız var. Bir İmam-Hatip Lisesi mezunu olarak bu yaklaşımınız beni üzdü. Kendimden örnek vereyim. Ben 2015 yılına kadar mevcut iktidarı destekledim ama son seçimde yapılan yanlışları görüp yakınlarıma ikinci tura Selahattin Demirtaş ile Tayyip Erdoğan kalırsa oyumu Selahattin Demirtaş’a vereceğim bile dedim. Biz sizin sandığınız gibi koyun tabiatlı insanlar değiliz. Bize okulda Hz. Ebubekir’in kıssası anlatılırdı. Hutbede cemaate eğer ben bir yanlışın içine düşersem ne yaparsınız dediğinde ashabından bir zatın kılıcını çekip seni bununla düzeltiriz dediği, Hz. Ebu Bekir’in de elhamdülillah diye cevap verdiği kıssa. Hz. Ömer’in kıssası anlatılırdı. Mum ışığında çalışırken yanına gelip selam veren kişiye mumu üfleyip söndürüp başka bir mum yaktıktan sonra aleykümselam dediği sonra da durumu diğeri devlete ait mum dediği kıssa.

    İmam-Hatiplerde lidere her şart altında itaat edin, size ne yapmanız emrediliyorsa sorgulamadan yapın şeklinde bir eğitim tarzı yok. Arada sen çıkmışsın da demeyin çünkü benim pek çok arkadaşım bu görüşte. Siz kaç tane imam-hatip mezunu tanıyorsunuz ki. Toplum dindarlaşırsa geri kalırız anlayışınız temelsiz. Hukukun üstünlüğünün yerleşmesi, bilimsel eğitim, kuvvetler ayrılığı hepsinde sizinle hemfikirim. Ama bunların yerleşmesi bir toplumda öyle 50-100 senede olmaz. Siz benden daha iyi bilirsiniz. Son olarak bizim İmam-Hatipler olarak en sevdiğimiz şiirlerden birisi Mehmet Akif’in alttaki şiiri.

    Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem;
    Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.
    Biri ecdadıma saldırdı mı, hatta boğarım! ...
    -Boğamazsın ki!
    -Hiç olmazsa yanımdan kovarım.
    Üç buçuk soysuzun ardından zağarlık yapamam;
    Hele hak namına haksızlığa ölsem tapamam.
    Doğduğumdan beridir, aşığım istiklale;
    Bana hiç tasmalık etmiş değil altın lale!
    Yumuşak başlı isem, kim dedi uysal koyunum?
    Kesilir belki, fakat çekmeye gelmez boyunum!
    Kanayan bir yara gördüm mü yanar ta ciğerim,
    Onu dindirmek için kamçı yerim, çifte yerim!
    Adam aldırmada geç git! , diyemem aldırırım.
    Çiğnerim, çiğnenirim, hakkı tutar kaldırırım!
    Zalimin hasmıyım amma severim mazlumu...
    İrticâın şu sizin lehçede ma'nâsı bu mu?

    YanıtlaSil
  77. Hocam, bu kez kurun enflasyona geçişin %15 değil bire bir yani en az %70 olmak üzere %100 e yaklaşacağı fikrimi bloğunuzda paylaşmıştım. Bu olay bir mühendis olarak bana çok net hesaplanabilir görünürken, acaba ekonomistlerin çoğu bunu göremeyecek şekilde teoriye anlamsızca bağlanmış oldukları için mi bunu görmediler yoksa piyasayı maniple etmek amacıyla mı düşündüklerinden farklı açıklama yaptılar.
    Her iki durumda gerçekten vahim. Baştan beri sizin tavrınızı takdirle izliyorum.

    Neymiş, reel efektif kur belli bir rakamın altına düştükten sonra kur artışı enflasyona bire bir yansımaya başlıyormuş.

    saygılarımla,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birebir yansimasi icin kur dustugunde enflasyonun eksi cikmasi lazim degil mi? Enflasyona altin fiyatlarinin gecisgenligi daha fazla bu arada size bir tuyo vereyim biraz da oradan hesaplayin.

      Sil
    2. Iyi de tam 5 ay önce mahfi hocanın yıl sonu enflasyon tahmini %19,5 idi..

      Nacizane ben de yazmıştım en az %25 olur demiştim.

      Sil
    3. Bütün mühendislerin değil ama bazı mühendislerin, iktisat bilimi ve iktisatçılarla ne alıp veremedikleri var, anlayamıyorum doğrusu?

      Yazdıkları yorumların, sordukları soruların arasına, iktisadı ve iktisatçıları iğneleyici kelimeler serpiştirmekten niçin bu kadar çok zevk alıyorlar bazı mühendisler?

      Not: Lütfen bütün mühendisler üzerine alınmasın. "Bazı" mühendisler cevap yazarsa verimli bir diyalog gelişebilir.

      Sil
  78. Hocam Türkiyeye gelen sıcak paracılar tl deki değer kaybı riskine karşı forward futures piyasalarda işlem yapıyorlar mıdır sizce birikimim erimesin diye? Mutlaka yapan vardır ancak gelen yatırımcıların çoğu bunu yapıyor mudur? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka yapıyordur çünkü risk çok arttı.

      Sil
  79. Hocam merhaba,

    Bir soru da ben sormak istiyorum. Hocam okuduguma gore BIST te gerceklestirilen islemler isikli bir tabela ile gosterilirmis ve internet uzerinden tum dunyaya duyurulurmus. Bu kolay olsa gerek cunku merkezilesmis sonucta.

    Doviz piyasasinda kurumlarin cografi daginiklarini goz onune alirsak birde 10.000 uzerinde kurum oldugunu varsayarsak en uygun doviz kuru nasil bulunup ilan ediliyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğu bankalar birbiriyle ilişki halinde, ötekiler de bankalara bakıyor.

      Sil
  80. Hocam bugün açıklanan TÜFE % 24,50 oldu ÜFE % 46 muazzam bir rakam ortaya çıktı beklentilerin çok üzerinde ve daha artacağı bekleniyor yaklaşık % 30 olmasını bekleyenler var her ne kadar Bakan en kötü geride kaldı desene inandırıcı değil bu ay elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar kapanan şirketler ÜFE yansımaları ve maliyetlerin artması ile yeni fiyat oluşumları Enflasyonu daha yukarı çekecektir.

    Durum bu iken YEP daha 1 ay olmadan açıklanalı patladı diyebilir miyiz? YEP te yılsonu enflasyon % 20 olarak açıklanmıştı sanırım Ülke gerçekleri değil yine temenni olarak mı algılamalıyız.

    YanıtlaSil
  81. Mahfi bey yorumlara, sorulara cevap vermez oldu yine.

    Eylül'den beri Mahfi bey yazı adedini azalttığı gibi, yorumlara cevap vermez de oldu.

    Sebebi ne olabilir?

    Üniversitede tam zamanlı çalışmaya başladığı için mi, blog'a vakit yetmiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni kitabımla uğraşıyorum. Kitap okuyorum.

      Sil
  82. Merhabalar hocam. Osmanli'dan cumhuriyete devreden ekonomik miras yapı kurumlara dair kaynak önerebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu onuda Halil İnalcık'ın Osmanlı Tarihi kitaplarında bilgiler var. Ama tek başına bu konuyu ele alan bir kitap bilmiyorum.

      Sil
  83. Sayın Mahfi Eğilmez'e bir soru da benden:

    Deli misiniz?

    YanıtlaSil
  84. Hocam Merhaba,İşletme mezunuyum ve Mali Müşavir Oldum.Yeni Ofis açmak istiyorum ve mesleğimde ileri düzeyde gelişmek istiyorum.Yaşım 35.Önerebileceğiniz kitaplar ve fikirleriniz varsa memnuniyetle uygulayacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence bunu kıdemli bir mali müşavire danışın. Benim mali müşavirliğim var ama hiç yapmadım.

      Sil
  85. Hocam bu durumda dövize baskı var diyebilirmiyiz bu kadar baskilama sonucu ne olur siyasi kararlar ne kadar etki eder teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?