İktisatçıların Günü

İşler iyi giderken sahne finansçılarındır. Nereden, nasıl en çok para kazanılır, ekonomideki gidiş nasıl değerlendirilir de kazançlar artırılır onlar bilir ve anlatırlar. En ince hesapları yaparlar, hangi yatırım aracından hangisine ne zaman geçileceğini net bir biçimde söylerler. İşler iyi giderken gözler hep finansçıları arar, kulaklar onlara döner. Tek kelimelerini kaçırmamaya çalışır yöneticiler ve karar alıcılar. Şirketlerde bir de iktisatçılar vardır. Hepsinde yoktur ama televizyon kanallarında, sosyal medyada ya da yazılı basında vardırlar en azından. Finansçılar kadar gözde olmasalar da onlar da bir şeyler söylerler, yazarlar. İyi zamanlarda insanların büyük bölümü onların dediklerini pek dinlemez, dinler görünenler de kendilerini vermediği için ne dediklerini pek anlamaz. Sağ olsunlar iktisatçılar da anlaşılmaz konuşmayı sevdiklerinden midir yoksa konunun karmaşıklığından mıdır anlaşılmaya pek çaba göstermezler. Büyük şirketlerde ve özellikle finans şirketlerinde bir iktisatçı bulunur. Bazı toplantılara çağrılır ve görüşleri sorulur. Çağrıldığında genellikle iyi giden işlerin hep böyle gitmeyebileceğini, makro dengelerin bozulmaya başladığını, böyle bir durumda şirketin zor duruma düşebileceğini ve şimdiden önlem alınması gerektiğini anlatıp gider. Çoğu yönetici iktisatçının anlattıklarından pek hoşlanmaz. Şirket çalışanlarının gerekli gereksiz moralini bozduğunu düşünürler. Hatta işten çıkarıp çıkarmamayı kafalarında evirip çevirirler. Ya unutulduğu için ya da çok maliyetli olmadıkları için iktisatçılar işte kalmaya devam ederler. 
Sonra gün gelir makroekonomik sıkıntılar yüzeye çıkmaya başlar. Ekonominin, potansiyelinden hızlı büyümüş olmasının yarattığı zorlama sırasında bütçe açığı ya da cari açığın hızla arttığı, borçlanmanın yükselmiş olduğu anlaşılır. İster istemez işler tersine döner, ekonomi küçülmeye başlar, işsizlik artar, enflasyon yükselişe geçer. O aşamada eldeki kazanç fazlasını değerlendirmek değil borçları yönetmek, maliyetleri düşürmek, gereksiz istihdamı azaltmak gibi hedefler ön plana çıkar. İşte tam da o sırada birileri iktisatçıyı hatırlar. Derler ki “ya burada bir adam vardı, arada bir bizim toplantılara çağırırdık mır mır bir şeyler anlatır da biz pek dinlemezdik.” Sonra hep birlikte iktisatçıyı çağırıp dinlemeye karar verirler. İktisatçı ilk kez böyle bir toplantıda başköşeye oturur, hazırladığı tabloları ve grafikleri perdeye yansıtarak buraya nasıl gelindiğini anlatmaya başlar. Anlatır da anlatır. Bu kez herkes kulak kesilmiş olarak onun anlattıklarını dinler. İktisatçı sunumunu bitirdiğinde yüzünde belli belirsiz bir tebessüm oluşur. O tebessüm aslında “ben bunların olacağını size zamanında anlattım ama beni dinlemediniz, işte bakın haklı çıktım” ifadesinin yansımasıdır. 
Yöneticiler, iktisatçıyı dinledikten sonra onun başkanlığında bir “bu sıkıntıdan nasıl çıkarız komitesi” kurarlar. Gün artık iktisatçıların gününe dönüşmüş olur.
İyi günde finansçıyı dinlemek akıllıca bir tutumdur. Ama aynı zamanda iktisatçıya da kulak verenler yatırım yaparken bir yandan da gerekli önlemleri alırlar. İşler iyi giderken önce finansçıyı sonra iktisatçıyı dinlemek sadece finansçıyı dinlemek kadar çok kazandırmaz belki ama işler bozulduğunda da zararın yüksek olmasını önleyebilir.
Keşke bütün günler finansçıların günü olsa. Ne yazık ki böyle bir dünya yok. Bugün dönüp dolaşıp yine iktisatçıların gününe geri geldik. O toplantılar sırasında masanın en ucunda oturup mır mır eden adamın ya da kadının anlattıklarını o zaman dinlesek ve dikkate alsak iş işten geçtikten sonra bugün yeniden dinlemek zorunda kalmazdık.  
Bunlar da geçecek nasıl olsa ve yine finansçıların gününe geleceğiz. O zaman bari iktisatçıların ne dediğine kulak vermeye başlasak.

Yorumlar

  1. Merhaba Hocam,
    Türkiye'nin önde gelen şirketlerinden birinde çalışmaktayım. Bırakın iktisatçıyı dinlemeyi, şu ortamda daha da fazla finansçı istihdamına ağırlık verildi. Borcu borçla nasıl kapatırızın çabasındayız. Zaten olan olmuş modunda herkes maalesef. İktisatçıların öngörüleri muhalif olmakla hatta bir dönem vatan hainliği ile yaftalandı. Konuşacak çok şey var da yeri burası değil.
    Kalın sağlıcakla değerli Hocam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faizle borc almak bagimlilik yapar.

      Sil
    2. Faizsiz borç veren bulursanız kaçırmayın. İleride alacağını istemeyi de unutur muhtemelen.

      Sil
    3. Hocam yeni Türkiye ile ilgili yazinisi nasil vulabilirim

      Sil
    4. Unutursa hatirlatir borcunuzu odersiniz.

      Sil
  2. Hocam bu güne kadar tüm yazılarınızı takip ettim ve okudum. Yazılarınız kadar yapılan yorumlarıda bir o kadar keyifle okudum. Ama iktisat adına bu güne kadar yazdığınız en gerçek ve en basit yazı bu oldu. Yıllardır insanlara anlatmaya çalıştığınız ve bizlerinde sizler kadar olmasada anlatmaya çalıştığı gerçekliklerin tek gerçeği bu kadar basit aslında. Hiciv dalında edebiyat ödülü alır bu yazı, anlayana. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Degerli Hocam yazılarınızı günlük olarak takip edip yararlı bilimsel goruslerinizden faydalanıyoruz. $ tl bugün ile ekim sonuna.kadar rahip Brunon vd.gelişmeler çerçevesinde hangi aralık arasında dalgalanir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu tahmin etmek bu koşullarda çok zor çünkü rahip meselesinin yanında birçok reel ve sanal neden var.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Peki hocam bu koşullarda güvenli liman dediğimiz altın özellikle gram altın hakkında neler düşünüyorsunuz ?

      Sil
    4. Evet altın böyle durumlarda iyi bir sığınma alanıdır.

      Sil
  4. Hocam kaleminize,yüreğinize sağlık.İktisatçilar gününüz kutlu olsun(12Ekim)Toplumda iktisatçılara her ne kadarda üvey evlat muamelesi yapılsa de gerçekleri tüm açıklılıkla omuzlayacak hikaye ve sanrılar yerine realiteye önem vermek ,analiz etmek hem cesaret hem yürek işi...Ardınızdan gelen biz gençler için yolumuzu sizler gibi aydınlatan büyüklerimiz oldukça bizler için yılmadan,usanmadan,korkmadan doğruyla hareket etmek boynumuzun borcu.

    YanıtlaSil
  5. Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlarmış. Ama sonra işler değişince ; Aman doktor canım gülüm doktor derdime bir çare
    Çaresiz dertlere düştüm doktor bana bir çare
    türküsünü duyarız. Ama tabi ki bunları gerçek iktisatçılar için söylüyorum. Türkiye’de bu anlattığınız kadar başarılı, ileri görüşlü ne kadar iktisatçı olduğunu da bilmiyorum. Malum ekonomi de iyi bir şey olunca biz yaptık, işler kötüye gidince dış güçlerin oyunu deyip duranlar da yok değil.

    YanıtlaSil
  6. iktisatçılar aynı zamanda korunaklı finansçıdır demek abartı değildir herhalde..

    YanıtlaSil
  7. Hocam merhabalar, bugünkü mahkemede Brunson'un serbest bırakılacağını düşünüyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım bırakılır böylece yapay bir gündem maddesinden kurtulmuş oluruz.

      Sil
    2. Umarim birakilir ne demek ya. Rahibin 'birakilmasi' her acidan ulke adina utanc kaynagidir. Boyle hukuk sisteminden baska ne gundeminiz olabilir. En gercek gundem bu hukuksuzluk. Ne Ergenekon'a ne Feto yargilamalarina, ne de diger yargilamalara guven kalmiyor. Bunca insan neden sucsuz gunahsiz cocuklarindan, ailelerinden uzak yasiyor?

      Bu davalar gazete haberleri, yapay gundemler degil, binlerce insanin hayati.

      Sil
    3. Güven varmıki kalmıyor diyorsunuz.

      Sil
  8. Hocam ödemeler dengesinde ;
    1-)Vatandaşların aldıkları dövizler hangi bölümde bulunuyor?
    2-) Yurtdışına para çıkaranların dövizleri hangi bölümde bulunuyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1)Döviz harcanmadığı sürece ödemeler dengesini ilgilendiren bir konu değil. Vatandaş alıp da yurtdışı gezisinde harcarsa ya da yurtdışından bir siparişte bulunursa o zaman ödemeler dengesinin konusu olur.
      2)Turizm harcaması için çıkarmışsa turizm giderleri, yabancı hisse senedi almak üzere çıkarmışsa portföy yatırımları net varlık edinimi, yabancı bankaya mevduat olarak yatırmak için çıkarmışsa diğer yatırımlar net varlık edinimi başlığı altında yer alır.

      Sil
  9. Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geride hep yalan söyleyenler kalınca da o 9 köy sefil bir yaşam sürer.

      Sil
    2. Yine muazzam bir değerlendirme hocam :)

      Sil
    3. Yaşasın 10. Köy:)

      Sil
  10. Hocam Ağustos ayında ödemeler dengesinde diğer yatırımlar kısmında 11 milyar dolara yakın, pörtföy yatırımlarda 2 milyar dolara yakın çıkış olmasına rağmen neden borcumuz bu kadar azalmadı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ağustos ayı dış borç stoku henüz yayınlanmadığı için azalıp azalmadığını bilmiyoruz. Mesela 2. çeyrekte dış borçlarımız 9 milyar Dolar azaldı.

      Sil
  11. Hocam süper bir yazı olmuş ellerinize sağlık çok doğru bir yazı her bilimsel olguya sizin gibi bakmayı bilseydi yöneticiler zaten Ekonomi, Finans, Maliye bunların ayrı bilim dalı olduğunu bilirlerdi. Emeğinize sağlık keyifle okudum.

    YanıtlaSil
  12. Hocam iktisatçılar son zamanlarda dahi yeterince dinleniyorlarmı gerçekten. Sanırım yeterince dinleyen yok hala...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yavaş yavaş başladı.

      Sil
    2. Deprem bilimciler gibi, işler kötüye gidince dinleriz. Ama çok geç kalmış olabiliriz.

      Sil
  13. Selamlar hocam milletçe iyi olana algılarımız açık kötü olanı duymak bizim işimize gelmez.yazınız emeğiniz için teşekkürler

    YanıtlaSil
  14. finansçılar marjinal faydacıdırlar, iktisatçılar ise sosyal faydacıdırlar. finansçılar rahip brunson gibi olayları kazanç kapısı yapmaya çalışırlar iktisatçılar reel perspektiften baktıkları için bu gibi gelişmelere değil ekonominin içsel ve dışsal parametrelerine bakar ve rasyonel beklentilerini açıklamaya çalışır. kısacası finansçılar kan kokusu alan okyanuslardaki köpekbalıkları gibidirler. oysa iktisatçılar okyanustaki fiziksel, kimyasal ve biyolojik unsurların tamamını inceler ve araştırır. yanılıyor muyum sayın hocam?.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Finansçılara o kadar haksızlık etmeyin. Onlar da sonuç itibariyle piyasadaki duruma bakarak kendilerine soru soranlara para kazandırıcı yolu gösteriyorlar.

      Sil
    2. hocam bireysel kazanç için yol gösteriyorlar sonuçta geniş tabanlı kazanç için uğraşanlar genellikle iktisatçılardır. bu nedenle finansçıları değil iktisatçıları dikkate alanlardanım.

      Sil
  15. Hocam merhabalar, büyük kurumların sınavlarına özellikle mülakatlara hazırlanırken nasıl çalışmalıyız ? cevap verirseniz çok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomi, maliye, hukuk, muhasebe bilgilerinizi yenileyin ve derinleştirin.

      Sil
    2. Klasik sınavlara göre çalışmalı. Ezberden ziyade mantigi kavrayarak yorum yapma ozelligi kazanılmalı

      Sil
  16. Demokrasinin altın kuralı,altını olan kuralı koyar.İktisatçıya ne gerek var.Galatasaray üniversitesinde iktisat okuyorum.Malesef akademi de aynı şekilde.Eğitim 0.bende heves kalmadı vesselam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevmediğiniz işi yapmayın. Hemen bırakın bölümü sevdiğiniz işin eğitimini alın. Yoksa asla iktisatçı olamadan sıradan bir mezun olarak kalırsınız.

      Sil
    2. Rantın egemen olduğu ülkede uzmana ihtiyaç yoktur.yalaka eyyamcı muhbir el etek öpen olmak yeterli akçedir.sevilmeyen şey meslekler değil mevcut rejimdir.en iyisi çekip gitmektir.

      Sil
  17. Hocam Merhaba,
    Mevcut durumda bordrolu çalışanlar için gelir vergisinde düzenleme yapılsa ve vergi oranları düşürülse,şuanki ekonomiye etkileri nasıl olur?Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kamu gelirleri hızla düşer, bütçe açığı büyür, zaten birçok kamu faaliyeti aksamaya başladı iyice aksar.

      Sil
    2. teşekkür ederim hocam

      Sil
    3. Hocam desenize ülkeyi biz işçiler sırtlamış gidiyoruz.

      Sil
  18. Sayın Eğilmez, güzel ve rahat anlaşılır yazınız için teşekkürler. Ben olayı şöyle benzetiyorum. Sağlıklı bir insanın sağlık durumunun değerlendirilmesiyle, sağlıksız bir insanın sağlık durumunun değerlendirilmesi arasındaki fark gibi. Sağlıklı bir insanın sağlık durumunun değerlendirilmesinde, bu insanın daha sağlıklı olabilmesi için neler yapılmasının değerlendirilmesi daha basit ve gerçekçi olur. Ancak sağlıksız bir insanın sağlık durumunun değerlendirilmesi, sağlıksızlık derecesine göre daha zor ve hatalı olur. Sağlığı çok kötü olan bir insana hem süratle ve hem de çok doğru olarak değerlendirilme yapılması mümkün olamaz. Sağlıksız bir insanın bir organının tedavi edilmesi, diğer başka bir organının bozulmasına neden olabilir. Bu sebepten sağlıklı insanın sağlığının bozulmaya başlamasıyla hemen teşhis ve tedaviye geçilmesi gerekmektedir. Sağlığın bozulması ve kötüleşmesi teşhis ve tedaviyi zorlaştıran bir husustur. Birde bu insanın yaşadığı çevre koşulları ve ailesi dikkate alındığında durum daha da vahim olacaktır. Sağlık veya ekonomi ne kadar çok bozuk ise, teşhis ve tedavi süresi o kadar uzun ve masraflı olacaktır. Her alanda sağlığımızın güçlü tutulması dileklerimle.

    YanıtlaSil
  19. Kıt kaynaklarla sonsuz insan ihtiyaçlarını karşılamaya çalışan ve bunu araştıran...

    Uludağ İktisat

    Tüm iktisatçılara selam olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. insan ihtiyaçları sonsuz değildir. bu günümüz kapitalist sistemin kurucularının sistemin yaşaması için icat ettiği deli zırvasıdır. kaynaklar kıttır insan ihtiyaçları da sınırlıdır, sonsuz değildir. iktisat sınırlı kaynaklarla sonsuz olmayan insan ihtiyaçlarını karşılamayı sağlayan stabiliteyi kurmanın adıdır.

      Sil
    2. Diyelim ki Marshall Sahlin'in de savunduğu gibi siz haklısınız ve insan ihtiyaçları sınırsız olmasın. Ama kabul etmek gerekir ki insan ihtiyaçları yine de eldeki kaynaklara göre daha fazla sayıdadır. Bu da sizi elinizdeki kaynaklarla sayısı kaynağından fazla olan o ihtiyaçlar arasında seçim yapmaya zorlar. Yani sınırsızlıkla yetersizlik farkı çok da bir şeyi değiştirmez.

      Sil
    3. İktisatçı değilim ama bu yorum bana Rollo May'in Yaratma Cesareti kitabından bir bölümü hatırlattı. Özetler der ki; "Sınırsız imkanın olduğu durumda yaratıcılıkta olmaz. Gerçek dünyanın kısıtları yaratıcılığı anlamlı kılar." Bir de Atatürk'ün "Ben, askerliğin her şeyden fazla sanatkârlığını severim." sözünü yanına eklersek.. Bu zor günlerde iktisatçılarımızdan iktisat sanatının yaratıcı eserlerini vermelerini bekliyoruz.

      Sil
  20. Lisans işletme (finans), yüksek lisans iktisat, doktora işletme (yeterlilik aşaması) anlayacağınız hem finans, hemde iktisat bilgim var. Bende anlattım beni de dinlemediler. Hocam anliyacağiniz, Kimin anlattığı değil neye inanmak istedikleri önemli...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlatmaktan usanmayın, anlayacakları günler yakındır.

      Sil
    2. hocam insanlar sadece %6 mantıklı %94 duygusal karar verir. bu yüzden de iktisatçılar yani en azından sizin gibi iktisatçılar %6 ya sesini duyurabiliyor. saygılar.

      Sil
  21. Spinoza hakkındaki görüşlerinizi kısaca belirtir misiniz? Bir iktisatçı olarak görüşleriniz nedir merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyidir (en kısa böyle.)

      Sil
    2. https://en.wikipedia.org/wiki/Menasseh_Ben_Israel

      Bu adam olmasaydı, Spinoza olmazdı.

      Sil
  22. Bomboş bir yazı.

    Bize plan değil pilav lazım hoca, pilav lazım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaziyi okumus olma ihtimalin bile ulke icin umut verici

      Sil
    2. Pilav ucuz yemene bak. Ama eğer pilav yiyemeyecek durumdaysan o, zamanında plan yapmadığın içindir unutma.

      Sil
    3. Pilavi finanscilar yapti sen ben hepimiz yedik. Simdi tekrar pilav yemeye devam edebilmek icin iktisatcilari dinleyip plan yapmanin zamani.

      Sil
  23. Iktisat ile finansi karıştıranlar da sizin yazilarinizi kur veya piyasa tahminleri icin takip ettigimizi düşünürler bazen.

    YanıtlaSil
  24. Hocam,ülkemizde döviz arz ve talebini, döviz fiyatının oluşumunu özellikle arz tarafını anlatan bir yazı ile bizi bilgilendirmenizi rica ediyoruz, saygılar.

    YanıtlaSil
  25. Hocam bu anlattiginiz durum bizim ulkemize mi ozgu yoksa dunyadada durum bu mu acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşağı yukarı her yerde aynı. Öyle olmasa gelişmiş ekonomilerde kriz olmazdı.

      Sil
  26. hocam biraz farklı bir soruolacak ama kafamı rahatlatmakiçin soruyorum ,ÜFE ile TÜFE sepeti aynı envarterlerden oluşmuyormu.saygılarımı sunuyor teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı değil ama aynı olanlar da var. Aynı olsa bile üreticinin satış fiyatıyla perakendecinin son kullanıcıya satış fiyatı farklı.

      Sil
    2. Misal olarak çiftçiye destek vermek isteyen devlet,
      domates üreticisinin akaryakıt fiyatını %10 indirebilir.

      Kaybettiği vergi gelirini arttırmak için,
      otomobil kullanıcısının akaryakıt fiyatını %10 artırabilir.

      Bu senaryo ÜFEyi düşürürken, TÜFEyi yükseltir.

      Sil
  27. Üniversitelerde iktisat (ekonomi), işletme, maliye, ekonometri, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri gibi bölümlerde ders veren akademisyenlerin ders esnasında anlattıkları arasında, internet üzerinde açtıkları bloglarda, twitter gibi sosyal medya hesaplarında, Türkiye'de enflasyonun yüksek olduğu ve yükselmeye devam edeceği minvalide ifadeler yazarlarsa, internet-bazlı-zabıtaların o kişileri takip edip tutanak tutacağı ve bu tutanakları adli kurumlara ileteceği söylentileri dolaşıyor.

    Bu söylentiler size de ulaştı mı Mahfi bey?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayenizde ulaştı. Bence yararlı bir uygulama. Zabıtalar arasında bunları dinleyip okuyup piyasa ekonomisi bilgisini geliştirenler de olursa ilerisi için iyi olur.

      Sil
    2. Demirel'e sordular:

      "Telefonlarınızın dinlendiği söyleniyor, ne düşünüyorsunuz?"

      Dedi ki;

      "Dinleyen çocuklar faydalı şeyler öğrenir."

      Sil
    3. Metafora gel

      Sil
  28. Kapitalist ekonomiler periyodik olarak kriz yaşarlar. Bunun olacağını bilmek için ekonomist olmaya gerek yoktur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki ama bir ekonominin kapitalist olup olmadığını, ayrıca kapitalizmin ne olduğunu, krizin ne demek olduğunu bilmek için ekonomist olmak gerekebilir.

      Sil
    2. Benim bakış açımdan, kapitalist diye bir ekonomi yoktur.

      İnsanın mal ve hizmet değişimi yapmaya başladığı
      ilk günden itibaren tek bir ekonomik gerçek vardır.

      İnsanlığın bazı dönemlerinde, bir takım otoriteler,
      kendi sosyal ve iktisadi amaçları için yönetimleri altındaki
      kaynakları, kendi düşüncelerine göre taksim etmişlerdir.

      İsmine Sosyalizm, Kapitalizm gibi farklı isimler verdiler.
      Farklı isim vermeleri onların farklı ekonomik sistemlerde
      yaşadıklarını göstermedi.

      Günümüzde Kapitalist sistem periodik kriz üretir cümlesini çok duyarız,
      genel olarak temelinde, kredi ve para hacminin üretim hacminin üzerine
      çıkmasını ifade etmek isterler.

      Bu tarz döngüler insanlığın daha önceki dönemlerinde de yaşanmıştır.
      Misal olarak, İspanyolların bol miktarda altın bulması,
      Ordusu güçlü olan ülkenin yeni fethettiği ülkeyi sömürüp,
      kaynaklarını başkentine taşıması,
      maliyetlerini karşılayamayan kralların altın sikkelerindeki
      altın oranlarını düşürmeleri gibi olaylar bugün yaşadığımız
      benzeri etkileri oluşturmuştur.


      Sil
    3. Kriz sözcüğünün kullanılmasının nedeni, normal olmayan bir durumu anlatmaktır. Hiçbir ekonomik dizgede kriz normal karşılanmaz.

      Sil
    4. Kapitalist olmayan ekonomiler periyodik olarak kriz yaşamaz, her zaman krizdedirler.

      Sil
  29. (Yoğunluğunuz sebebiyle gözünüzden kaçmış olduğunu düşünüyorum. Tekrar soruyorum.)

    "Yahu merak ettiğiniz şeye bakın! Kimin umrunda!" demezsiniz umarım Mahfi bey:

    "NHN - Net Hata Noksan" kalemini en son ne zaman kontrol ettiniz?

    Normal olmayacak boyutlarda yükselme var mı?!

    Korkut Boratav "Karanlık Kaynak" tabiri ile müphemliğin arttığına işaret edip, uyarıyor!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle demem tabii ama bir toplum, kamuoyu ne derseniz artık net hata ve noksanı merak etmiyorsa, verdiği vergilerin nereye harcandığına aldırmıyorsa siz ne deseniz ne yazsanız boştur.

      Sil
  30. hocam, abd 10 yıllık tahvil faizi ki küresel finans sistemi için önemli parametrelerden birisidir; %3,25 lik faiz bandına çıkmış bulunuyor. bu durumda yakın gelecekte gelişmekte olan piyasalardan abd ye doğru sermaye kaçışı hızlanabilir düşüncesindeyim. yine çin ekonomisinde son dönemde pmı endeksinde gerileme başladı. yani siparişlerde azalmalar yaşanıyor ve çin ekonomisinin üretim odaklı büyüdüğünü düşünürsek büyümesinde yavaşlama artışı yaşanabilir. buna paralel olarak küresel ticaretin yavaşlama eğilimine girmesi küresel finans sistemine dönen kredilerde sıkıntı yaşanmasına neden olarak finansal istikrarın tehlikeye girmesine sebep olabilir. irana abd yaptırımları nedeniyle kasım ayından itibaren petrol varil fiyatı yükselişi hız kazanabilir. bu da küresel çapta enflasyonist baskı yaratarak faizlerin daha yukarıya çıkmasına neden olabilir. bu senaryoda tahvil balonu patlayabilir ve finansal istikrar tamamen kontrolden çıkabilir. reel piyasalarda daralmalar çok daha sert olabilir. Arjantin venezuella ve türkiye gibi ekonomilerde yaşanan reel ve mali sıkıntılar özellikle gelişmekte olan piyasalar merkezli bir küresel krize açık olunduğunu gösteriyor kanaatimce!. bu üç ülkenin yüksek seyreden makro kırılganlıklarına çin gibi bir ekonominin de yavaşlaması eşlik ederse yeni krizimizin gelişmekte olan ekonomiler merkezli olması kaçınılmaz hale gelebilir diye düşünüyorum. hocam ne düşünürsünüz bu konuda?. iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ABDnin mali yonden ekonomiyi sogutmasi gerekli. Ozellikle butce kisitlamalari yapmali. Fedin de bir sureligine faiz arttirimlarina ara vermesi onumuzdeki yil icinde iki kez faiz arttirip artik daha sonra bekle gore gecmesi gerekmektedir.

      Sil
    2. Öğrenciysen eğer iyi yetiştirmişsin kendini

      Sil
    3. adsız 17:39, abd nin ekonomiyi soğutması gerekli diyorsun hem de faiz artırımlarına ara vermeli diyorsun ve ciddi biçimde çelişiyorsun. faiz ekonomiyi soğutmanın en güçlü aracıdır. abd de enflasyon hedeflenen seviyelere ulaşmış durumda. büyüme son yılların en güçlüsü haline gelmiş. işsizlik %3,7 ile abd tarihinin son 45-40 yılının en düşüğüne gerilemiş. konut başlangıçları giderek yükseliyor ve aylık kazançlar ile saatlik kazançlar da artış trendini sürdürüyor.. pmı verileri istikrarlı artış trendinde!. bütçesi konusunda hemfikirim. zaten faiz artırımı yoluyla parasal sıkılaşmaya sıkılaşmış maliye politikası da eklenmeli çünkü para-maliye politikaları uyumluluğu önemlidir. ayrıca bekle gör duruşuna geçmesi yanlış olur zira benzerini 2008 krizi öncesi yapmış ve mortgage hisse senedi balonlarının oluşumunun önüne geçememişti. global krizi tetikleyen unsur fed in faiz artırımlarını zamanında yapmamış olması ve artırım yaptığı zamanlarda ise düşük dereceli artırımlar yapmış olmasıydı. bence fed faiz artırımlarına kademeli olarak devam etmelidir.

      Sil
  31. Bir konu bu kadar kısa açık ve anlasilir ancak konunun uzmanindan çıkabilir yılların tecrübesi böyle bir şey olsa gerek

    YanıtlaSil
  32. Hocam Türkiye'nin bir diğer parası Darphane tarafından kulpsuz basılan altınlar diyebilir miyiz?
    Darphane gümüş para basıyor mu ayrıca?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diyemeyiz çünkü bu para alış verişte kullanılmaz.

      Sil
    2. TL yi altın ve gümüş rezerv karşılığında bassak paramızın değerini koruyabilir miyiz? Sonuçta altın bütün dünyada aynı değerde.

      Sil
    3. Altını da dövizle alıyoruz değişen bir şey olmaz. Ayrıca bizim paramızın enflasyon yüzünden bir miktar değer kaybetmesi gerekiyor rekabet için. Yani sürdürülemez.

      Sil
  33. Merhaba Hocam,
    Öncelikle bu kurak bilgi ortamında bizlerin faydalanabileceği yazıları paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Bu günlerde özelde Türkiye ekonomisi üzerinde konuşuyoruz ama ABD hisse senedi piyasaları özelinde dünya ekonomisi de pek iyi yerlere gitmiyor gibi görünüyor. Bu konudaki fikriniz nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      ABD ekonomisi bize göre çok daha iyi durumda

      Sil
    2. hocam,bu konuyla ilgili olarak petrol fiyatlari, iran ambargosu, degerli dolar, fed faiz artisi, abd tahvillerinin yukselmesi(biraz dussede), bizi onumuzdeki bir iki yıl nasıl bir tablo bekliyor, rahibin pesine dustuk esas darbe bize disardan mi gelecek?

      Sil
  34. Hocam merhaba, ekonomi ve finanstan pek anlamayan sıradan bir vatandaş olarak yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum. Bazı terimleri ve konuları pek anlamasam da çok şey öğrendiğim de oluyor. Sorum şu, finans alanı geleceğe dönük tahminlere mi daha fazla odaklanıyor yoksa geçmişteki olayların nedenselliğine mi, gelecekteki olaylara yönelikse iyi bir finansçı zengin olmalıdır yoksa finanstaki bilgisi teoriktir ya da piyasayı iyi okuyamıyordur diyebilir miyiz? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence bunu diyemeyiz. Herkesin tek amacı sonuna kadar zengin olmak değildir. Bazen verdiği fikirlerle başkalarını zengin eder ama onları kendisi uygulamakla uğraşmayabilir.

      Sil
  35. Son 16 yılda devletin ekonomiye üretim katkısı neredeyse sıfırlandı. Hatırı sayılır düzeyde üretim ve hizmet mekanizması ya yabancıya satılda ya da yenileri yapılırken hep hazine döviz garantisi verdi. Ekonomimiz sermaye ve para piyasası anlamında gelişmiş öz üretim çesitliligi fazla olmayan az gelismis bir ülke oldugundan ve dış borclanma bu kadar yuksekken üzerine birde nükleer enerji santrali rusların oldu. İşimiz çok zor çok. Adam smith yaşasaydı belki o bile "ben bu kadarını da kast etmedim yahu" derdi muhtemelen.Nasıl bi görünmez else ümüğüme kadae hissediyorum.

    YanıtlaSil
  36. HOCAM piyasada %10 indirim gercekten doğru bicimde uygulansa yil sonu enflasyonunu ne kadar etkiler? 2- Bu fark asgari ucretlere uygulanirsa bütceden aşağı yukari ne kadar tadarruf saglanır? Atılan taş ürkütülen kurbağaya degermi? Cunku aynı zamanda yilsonu enf tutarı 2019 yıĺindakı bazı devlet gelirlerınden daha az tahsilata neden olacaktır. Mesela emlak vergisi ve baskaları. Saygilar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1) Ben etkilemeyeceği kanısındayım. Buna karşılık rahip serbest kaırsa kur biraz düşer bu daha çok etkiler. 2) Bence bu indirimi devlet işlerinde yapsalar daha çok etkisi olur.

      Sil
    2. Hocam neden etkilenmez acaba ?

      Sil
    3. ÜFE'ye etkiyen mallarda vergi indirimi Hükümet açısından dürüstçe bir hareket olur.

      Sil
  37. Mahfi bey, 'Değişim Sürecinde Türkiye' olağanüstü bir kitap olmuş. Bu topraklarda yaşayan ekonomi sevip sevmemesi farketmez herkesin okuması gereken bir (bu kelimeyi kullanacağım) 'başyapıt' olmuş. Sadece bir ekonomi kitabı değil siyasal,sosyal yaşam,kültürel etkileri de başarılı bir şekilde ele almışsınız.Atilla Yeşilada'nın 'Hormonlu büyüme yılları'ndan sonra okudum daha da bir güzel oldu.

    YanıtlaSil
  38. Hocam merak ettim Yiğit bulut finanscı’mı yoksa iktisatçı’mı?
    Tahminlerinin % 99 tutmuyor da onun için meraklandım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek ki tutturduğu bir şeyler var.

      Sil
    2. Dil bazen laf yapar, bazen ... yalar. Yiğit bey yıllardır yalar, bu konuda profesiyonel...

      Sil
    3. Kişilere takılmayın. Sistem yanlış.

      Sil
    4. jölelinin tahmin yapmadığı çok açık onun konuştuğu zamanlarda liseden yeni mezun ben bile doların yükseleceğini biliyordum hocamın dediği gibi sistem buysa yiğit gider başkası gelir söylettirene bakmak lazım

      Sil
    5. Tinsel belirlenimleri ('spiritual formation') yanlış! Müslüman olmakla kendilerine çok yüksek bir hedef belirlemişler. Bunun bir adım ötesi 'inkilapçılık'!

      Sil
  39. Bir küçük esnafın kapitalizmi anladığı kadar kapitalizmi anlamış,bir eşarinin olabileceği kadar dindar,bir kabadayı kadar ahlaklı bir adam iktidarda kalacak diye koskoca bir ülkenin ve gelecek nesillerin hayatı mahvediliyor.Bunun zihniyetinde bilimin bir değeri yok ki,gün hokkabazların günü..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok guzel saptama, ülke yillardir vakit kaybediyor, hem de isteyerek.

      Sil
  40. Hocam iyi günler.
    İktisat bölümü son sınıf öğrencisiyim.Okul bittiğinde çalışma hayatına ilk başladığınızda kesinlikle ücret pazarlığı yapmamamızı söyleyip bir işte çalışmanın çarkların dönmesi adına tavsiye etti.
    Size çok değer verdiğim için birde okul sonrası çalışma hayatı için sizin tavsiyeniz nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herhangi bir işe girdiğinizde boş zamanlarınızda okulda okutulan kitapların farklı yazarlarca yazılmış olanlarını alıp tekrar okuyun. Teoriden uygulamaya ve uygulamadan da teoriye geçiş sağlayın kafanızda. Bunu yapabilirseniz bütün meslek yaşamınızda çok başarılı olursunuz. Sakınm teoriden kopmayın.

      Sil
  41. İnsanlar kırılma anlarına gelene kadar değişmek istemezler;geri kalmış toplumlarda da böyle sayın hocam bu arada değişim sürecinde Türkiye isimli kitabınızı çok beğendim.Venezuella ve Güney Kore kısımları çok iyiydi tablolarla çok güzel anlatılmış.

    YanıtlaSil
  42. Hocam iktisatçılar gününüz kutlu olsun. Ve Tabi tüm diğer gerçek iktisatçıların. Yandaş yalaka ve iktisat bilimine ihanet edenler hariç.

    YanıtlaSil
  43. Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba Mahfi Bey.

    Size yeni teklifimiz var:

    * Bu siteyi kapatmanız,

    * Twitterınızı kapatmanız,

    * Kitap yazmamanız,

    * Dönmemek üzere Türkiye'yi terk etmeniz,

    karşılığında size, "13 milyar Dolar", evet doğru okudunuz, "13 milyar Dolar" ödeyeceğiz.

    Kabul ediyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Memlekete, ailenize ve kendinize yararlı işlerle uğraşın. Blog üyelerini yormayın, benim de gerekli gereksiz zamanımı almayın.

      Sil
    2. Emre Temelkuran12 Ekim 2018 19:28

      Sen soyunun memleketi Suudi Arabistan'a gitsene Adsız turist olarakta gelme yanına da o 13 milyarı sana kazandıran(varsa) elemanları da al beraber rahat edersiniz, hanım ağanızda hazır oralı kılıç dansı falan yaparsınız.

      Sil
    3. 13 milyar Dolar iyi para yalnız Mahfi hoca

      Yerinde olsam bu teklifi kaçırmazdım hoca ;-)

      Sil
    4. Kitaplarımın Okunma Sırası İçin Öneri

      Ekonomi Eğitimi Almış Olanlar
      Ekonomi Politikası
      Makroekonomi
      Mikroekonomi
      Küresel Finans Krizi
      Kamu Maliyesi
      Ekonomide Analiz
      Ekonomi Eğitimi Almakla Birlikte Ekonomi Bilgisini Yenilemek İsteyenler veya Amatör Olarak İlgilenenler
      Örneklerle Kolay Ekonomi
      Ekonomi Politikası
      Küresel Finans Krizi
      Değişim Sürecinde Türkiye
      Ekonomi Tarihine Meraklı Olanlar
      Hitit Ekonomisi
      Değişim Sürecinde Türkiye
      Ekonomiyle İlgilenmeyenler
      Light Günlük
      Kendime Yazılar
      Anitta’nın Laneti
      Hattuşa’dan Kaçış
      Değişim Sürecinde Türkiye



      Sil
    5. Sorudan anladigim kadariyla Merkez bankasinin net rezervleri 13 Milyar dolara dusmus.

      Sil
  44. Hocam örneğin vatandaşın döviz bürosundan ya da bankadan fiziki döviz alması ödemeler dengesinde hangi kalemde yer alır? Sonuçta bu dövizi harcamasa bile ülkenin genel dövizinden eksi düşmesi gerekmez mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır döviz sadece içeride el değiştirmiş olur.

      Sil
  45. Hocam bugün papazlar da bayram ediyor.

    YanıtlaSil
  46. Kurların şuan ki bulunduğu seviye suni mi?

    YanıtlaSil
  47. Hocam, bu sayfalarda yüzlerce yazi yazdiniz.. objektif oldunuz. Acik acik yazdiniz. Olaylara bilimsel yaklastiniz.. Dogruluktan ayrilmadiniz.. Konunun uzmani olarak ne gerekiyorsa yazdiniz uyardiniz.

    Özellikle son zamanlarda üstüne basa basa konu iktisat ve ekonomi oldugu halde "Adalet..Adalet" dediniz.

    Cok da hakliydiniz. Geldigimiz günde Adaletinin adeta sirat köprüsü olan "Rahip Bronson" davasi sonuclandi. Tüm suclamalar düstü.. Davanin taniklari 180 derece farkli inanilmaz ifadeler verdiler. Türkiye Cumhuriyetin Cumhurbaskani bu sahis ve dava ile ilgili meydanlarda, tv ekranlarinda ve salonlarinda aylarca naralar atti. Terörist dedi.. ajan dedi.. vatana ihanet dedi.. dedi de dedi.. Balik hafgizamizi zorlarsak hersey dün gibi…

    Sonucta Rahip serbest… Hocam ben utanc duyuyorum..Bir insan ait oldugu ülkedsinden utanc duyar mi?

    2 yildir gözaltinda olan ve inanilmaz suclar ile suclanan kisi Bagimsiz Türk adaletince serbest birakildi ve yapilan aciklama aynen söyle..

    "" Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, "Bugün Andrew Brunson hakkında verilen mahkeme kararı, Türkiye'nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu, Türkiye'de yargının tarafsız ve bağımsız olduğunu ortaya koymuştur" ifadelerini kullandı. ""

    Diger taraftan cocuk yasta 2 kiz cocugunu alikoymaktan tutuklu bir garabet, Kücük kizlarin ailesinin suclamalari geri cekmesi ve davadan cekilmesi ile serbest birakildi.

    Bu olay tarikat yurtlari ve kuran kurslarinda Kücük kiz ve erkek cocuklara yillarca tacizde bulunulan ve tutuklanan fakat cocuklarin ailelerinin daavadan vazgecmesi ve düsmesiyle sapiklarin serbest kaldigi davayi hatirlatti..

    Hocam her tarafimiz cok pis kokuyor artik. Biz cürüdük mü be Hocam?

    Sizce bir toplumdaki cürüme aileden baslar ise geri dönüs varmidir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben utanc duymuyorum. Cunku hatali bir sey yapmadim. Kimseyle Ayni gemide ve karasularda da degilim
      Utanc duymasi gereken Akkuzular dindarlar makarnacilar
      Tabi ufak da olsa bu ulkeye ait bir sevgileri kendilerine ait ufacik onurlari varsa sayet hic sanmiyorum ya

      Sil
    2. Rahip bir din adami
      hristiyanlik bize ne kadar uzak olsa da sonucta biz islam aleminden ummetinden bir toplumuz. Islamda dusmanlik kavgacilik kincilik olmaz. Musluman kavga etmez muslumanlar kibardir baris ve adalet severdir.
      Rahipin birakilmasi islam adina baris dinimiz adina bir guzel davranis ornegidir. Bu durumla biz muslumanlar olarak ne kadar gurur duysak azdir.

      selametle
      Samed Gundogdu

      Sil
    3. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Rahip Brunson'un serbest bırakılmasıyla ilgili olarak, "Türkiye kendisini tehdit edenlere pirim vermedi. Dayatmalarla adım atmadı" şeklinde konuştu.

      Utanc duyuyoruz derken anlatilmaya calisilan yukaridaki aciklamalardan dolayi. Sen utanc duymuyorsan üstünde yasadigin bu ülkenin geldigi durumdan kendini siyirip ben yapmadim ki utanc duyayim diyorsan.. konu edilen sen degilsin zaten.

      Sil
    4. Ben utanc duymuyorum kardes. Utanc duymak isteyen duyar duymak istemyen de duymaz. Ben zaten o ulkede yasamiyorum. Bedenen ve ruhen coktan yillar once terkettim. Duymasi gereknelerde akkuzular makarnacilar sanirim. Onlarin da hic bir seyin farkinda oldugunu da sanmiyorum. Aynen boyle devam etsin yollari uzun

      Sil
    5. ""Çökmekten beterdir çürümek...
      Çökenin enkazından çatabilirsin yeniyi; çürüyenden ise geriye işe yaramaz kesif bir cıvıklık kalır.""

      Sil
    6. Ben de ifadelerini değiştiren tanıklar hakkında neler yapılacağını merak ediyorum. Mahkeme bu tanıklar hakkında gereksiz yere Türk adaletini oyalamaktan ve küçük düşürmekten dava açacak mı? Rahip Brunson'un avukatları yalan yere tanıklık yapmaktan bu kişiler hakkında tazminat davası açacak mı?

      Sil
  48. Hocam merhabalar...rahip meselesi çözüme kavuştuğunda göre.. dolar ile tahmininiz nedir...ilginize teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu işler elalemin ithal rahibi ile olmaz.
      Kendi yerli ve milli rahiplerimizi yetiştirmemiz sahaya sürmemiz lazım.

      Şimdi işin döviz ile olan matematiğine gelince;

      DÖVİZ + PAPAZ - PAPAZ = (yine aynı) DÖVİZ

      İthal papazın gelmesi ve çıkması aynı etkiyi yaptı,
      yani dövize ithal papazın etkisi 0 oldu.

      Sil
    2. Papaz gitti. Ama zaten biz papazi bulmustuk 24 Haziranda. Doviz kuru malesef giden papaza degil bizim buldugumuz papaza bagliymis onu da yeni ogrenmeye basladik.

      Sil
    3. Rahip sorunu bizim tek sorunumuz değil. Riskleri yükselten birçok sorunumuz var.

      Sil
  49. Yaziniz sayesinde iktisatcilar gununde olmus oldugunu ogrenmis bulunuyorum Bu munasebet ile sahsinizda tum iktisatcilarin dunya iktisat gununu kutluyor,ulkemiz icin faydali islerinin devamini temenni ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İktisatçılar günü yazı konusu İktisatçıların haftası var benim bildiğim Mart ayı son haftalarında düzenleniyor her yıl farklı tarihlerde fakat Mart ayı içerinde genelde son haftalarda düzenleniyor doğru dimi Mahfi hocam

      Sil
    2. Ben iktisatçılar günü diye bir gün olduğunu bile bilmiyorum. Bu yazım öyle bir günü hedefleyerek yazılmamıştı zaten.

      Sil
  50. Hocam millet olarak kolay para kazanmayı seviyoruz o yüzden bu durumdayız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay para kazanmayi herkes sever. Bizim problemimiz bu degil. Biz dusunmeyi bilmiyoruz ve sevmiyoruz o yuzden riskleri goremiyoruz, her anlatilan masala inaniyoruz. Belki de zaten oyle olmamiz isteniyor.

      Sil
  51. Hocam kur savaşları ve çöküşe giden yol kitaplarının yazarı James Rickards hakkında ne düşünüyorsunuz, felaket senaryoları abartılı mı?

    YanıtlaSil
  52. bransın davasıyla gerilen amerika türkiye gerginligini,meşhur agayla,işçi arasında geçen o meşhur pislik yeme hikayesini aklıma getirdi.ilk olarak aga, pisligi yersen şu kadar tarla verecem der işcisine.işçi pisligi yer ama sonra pişman olur.agada pişman olur,bir pislik ugruna bu kadar tarla verlirmi der.sonra işçi agasına o pisligi yerse aldıgı arsayı geri verecegini söyler,aga pisligi yer ve arsayı geri alır.sonrada ikimizde aynı noktaya geldik,o zaman bu pisligi biz niye yedik derler.amerika ve türkiye arasında oluşan gerginligin bundan farkı yok.

    YanıtlaSil
  53. Hocam ellerinize sağlık 1 haftadır sizi takip etmeye başladım, yazarlarınızı okuyorum. Kazakistan,Rusya ekonomisi hakkında ne düşünüyorsunuz?
    Niye bağımsızlığını bizle beraber alan şimdiki Estonya
    Letonya
    Litvanya ekonomisi istikrali büyüme yönünde ama Kazakistan toprak zeninliği çok olsa bile hep ekonomimiz kütüye gidiyor?

    YanıtlaSil
  54. Hocam Çukurova üniversitesi İİBF 4.sınıf öğrencisiyim.Bu yıl ki seminer dersinde sizin kitabınızdan sorumluyuz.150 kişilik sınıfım adına seminer dersimize davet etsem ve sizde bizi onurlandırsanız..

    YanıtlaSil
  55. hocam türkiyede ciddi anlamda ekonomik kriz varmı sizce bugünlerde saygılar

    YanıtlaSil
  56. hocam merhaba bugunlerde türkiyede ciddi anlamda bir ekonomik kriz oldugunu düsünüyormusuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet veya hayır dese ne değişecek yine inanmak istediğinize inanacaksınız. gerçekten öğrenmek isteyen şu soruyu sormak yerine yazıları okur neyin ne olduğu (hocam biraz yumuşatsada) çok açık

      Sil
  57. Hocam merhaba. Mailime yaziniz simdi geldi umarim soru sormakta gec kalmamisimdir :) bir de finansçıyla iktisatcının farkını açıklasanız rica etsem hocam???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İktisatçı daha orta ve uzun vadeyle ve reel sorunlarla uğraşır. Üretim, tüketim, tasarruf, bölüşüm gibi.
      Finansçı kısa vadeyle ve daha güncel sorunlarla uğraşır. Dolar, faiz, risk hesabı gibi
      Günümüzde ikisi de birbirinin konusunda sıklıkla girer.

      Sil
  58. Hocam merhaba, AVRO bölgesi parasal sıkılaştırmaya Aralıkta başlayacak gibi. Bunun bize etkisi Dolardan daha kotu mu olur? Yoksa Dolar kadar etkilemez mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etkiler. İkisi üst üste bineceği için etki daha ağır olacak.

      Sil
  59. Türkiye'nin kahrını çekmeyi niye bu kadar çok istiyorsunuz ki?

    Yaşınız ilerliyor, bir daha bu anlarınızı bulamazsınız Mahfi bey. Emekliliğinizin tadını çıkarsanız olmaz mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emekliliğin tadını çıkarmak bizim ülkede mümkün değil.

      Sil
  60. Mahfi Bey

    LGBTİ bireyler hakkındaki görüşleriniz nedir?

    Üniversitede sizin sınıfınıza iktisat öğrenmek için gelseler, kabul eder misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Niye etmeyeyim ki? Herkes eşit haklara sahiptir. Öğrenmek herkesin her bireyin hakkıdır. Yeter ki üniversiteye girişin koşullarını (sınavdı, diplomaydı vs) taşısınlar.

      Sil
  61. Eğitim gören kızların büyüdükçe çok dır dır yaptığı, uysallıklarını kaybettikleri söylenir hep.

    Sizce doğru mu bu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kız olsun erkek olsun eğitim görmeyenler için bu dediğiniz daha doğrudur.

      Sil
  62. Mahfi bey dikkat ettiniz mi:

    Gündem, McKinsey haberleriyle çalkalanıyorken, elle tutulur bir açıklama yapmayan tek kurum bizzat McKinsey'in kendisi idi. Bu kurumun varlığından bile haberi olmayanlar, sanki uzmanmış gibi konuştu da konuştu ama bizzat McKinsey'den hiç ses duymadık, basın bildirisi bile okumadık.

    Rahip Brunson olayı..

    Cumadan cumaya camiye gitmek dışında dinle pek alakası olmayan onca insan, neredeyse "evanjelizm tarihi uzmanı" kesildi, konuştu da konuştu. Fakat gelin görün ki, Rahip Brunson'ın bizzat kendi ağzından neler yaşadığını, neler olup bittiğini duymadık, okumadık. Belki, dava devam ettiği için avukatları tarafından konuşmaması tavsiye edilmiş olabilir, hukuki mevzuat hükümlerine uymayı isteyip istememesi onun tercihi. Acaba, Türkiye'deki insanların kendisi hakkında neler düşündüğünü ayrıntılı bir şekilde öğrenince neler hisseder...

    Bizim toplumunuz yargısız infaz yapmak konusunda niçin profesör gibi davranıyor Mahfi bey?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü işi yok. İşi varmış gibi görünen insanların aslında işi yok, mesleği yok, merakı, kültürü, tarih bilgisi yok. Okumuyor sadece dinliyor, araştırmıyor sadece birilerinden duyuyor.

      Sil
  63. "Rahip Brunson'un serbest bırakılması yapısal reform değildir." sözünüzü çerçeveletip duvarıma asmak için camcıya gittim.

    Camcı, bu sözü okuduktan sonra, manidar bir tebessümle: "Malzemeden kaçırmadan, çerçevenizi %10 indirimle yapıp, enflasyona karşı ben de mücadele edeceğim." dedi.

    Camcı sizi tanıyor olabilir mi Mahfi bey?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence camcı, size indirim yaptığına göre beni değil sizi tanıyor olabilir.

      Sil
  64. Hocam OHAL'in Türkiye'ye zararı ne olmuştur araştırıldı mı yada bu konuda bir çalışma yapan varmıdır?

    Benim tahminim bugünkü serbest piyasaya müdahale döviz mü müdahalesi bunların hepsinin sorumlusu OHAL ve uzun sürmesi yani gerekiz çok fazla uzatılması olmuştur. Yani rahip brunson falan işin çöp kısmı ben çok fazla etkili olacağını düşünmüyorum zaten sebep değil ekonomik sıkıntı bizim yaptığımız hatalar yüzünden oluştu ve Dünyada paranın geri çağrılması para arzının azalması bizimde buna hazırlıksız yakalanmamız daha doğrusu borçla büyüme saçmalığından yapılan hatalarımız yanlışlarımız sebebi ekonomi çöküyor. Kurtuluş için OVP açıklamaları falan yetmez bence Parlementer rejime dönecez açıklaması gelse çok etkili olur yoksa bu iş birilerine dayanmalı ile devam eder.

    YanıtlaSil
  65. İktisat biliminin temeli kıyas yapmak mıdır?

    Türkiye ekonomisi ile Güney Kore ekonomisini kıyaslamak?

    2018 üçüncü çeyrek ÜFE'si ile 2017 üçüncü çeyrek ÜFE'sini kıyaslamak?

    "John Maynard Keynes ekolü" ile "Milton Friedman ekolü"nü kıyaslamak?

    21. yüzyılın ilk on yılı ile taş devrinin son dönemini kıyaslamak?

    Fenerbahçe'nin borçları ile Galatasaray'ın borçlarını kıyaslamak?

    ABD Merkez Bankası'nın hamleleri ile Çin Merkez Bankası'nın hamlelerini kıyaslamak?

    "Mahfi Eğilmez'in yazıları" ile "Ege Cansen'in yazıları"nı kıyaslamak?

    Tarhuncu Ahmet Paşa'nın bütçe ve raporlama anlayışı ile Berat Albayrak'ın bütçe ve raporlama anlayışını kıyaslamak?

    Elma ile armutu kıyaslamak?

    "U.S. Dollar" ile "Türk Lirası"nı kıyaslamak?

    Zengin ile fakiri kıyaslamak?

    .
    .
    .

    Yanıtınız nedir Mahfi bey?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani siz hiç birşeyi kıyaslamıyorsunuz değil mi?

      Kıyaslamıyorum diyorsanız, bu soruyla bir kıyaslama yaptığınızın farkında mısınız?

      Sil
    2. Kıyas, sosyal bilimlerde çok kullanılan bir yöntemdir. Geçmişle bugünü kıyaslamak, benzerler arasında karşılaştırma yapmak yaygın biçimde kullanılır. Ama buradan giderek ekonomi biliminin temeli kıyas yapmaktır diyemeyiz.

      Sil
  66. İktisatçıların en nefret ettiğim huyu anlaşılır olayı anlaşılmaz hale getirmeleri sanırım. Adam Smith'in Milletlerin Zenginliğini bitirdim. Mesela kitabında doğal fiyat, piyasa fiyatı üzerine olan bölümü okudum. Adamı anladım. Ama anlatanları anlamadım. Bir de grafikle anlaşılmaz, korkunç hale getirmişler. Ayrı bir çaba harcıyor bu iktisatçılar sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomik olay da o kadar anlaşılır değildir. Olsaydı iktisatçıya ihtiyaç olmazdı zaten.

      Sil
  67. Hocam politika faizi varken neden ayrica faiz koridoru da uyguluyor Merkes Bankasi ?

    YanıtlaSil
  68. Böyle durumlarda Marksistlerin söz dinlenir ama bizde öyle bir davranış biçimi yerleşmemiş, anlayışla da karşılanmaz!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Marksist geçinenlerin çoğu da dinciliğe dönünce işler daha da karıştı.

      Sil
  69. Ahmet seçki14 Ekim 2018 13:01

    Bütün bu anlatılanlardan anladığıma göre önümüzdeki günlerde tıpkı 1992-93-94 yıllarındaki gibi geri endeksleme yoluyla enflasyonu dizginlemeye çalışırken enflasyonu sıçratma dönemleri yaşayacağımızın, ekonomik patinaj döneminde olduğumuzun özeti açıklanmış. Hocam doğru anlamış mıyım

    YanıtlaSil
  70. Hocam elinize zihinize sagilik. iktisadin havasindan midir suyundan midir bilmem ama sadece ekonomide degil sosyal hayatta da iktisatcilarin dedigi cikiyor genellikle. Bircok kez deneyimlemisimdir.

    YanıtlaSil
  71. Çin, özellikle fed in 22 mayıs 2013 parasal genişlemeyi sonlandırdığını açıkladığından hu yana dış ticarete olan yüksek bağımlılığını kademeli olarak azaltmak için hem yuanın biraz revalüe olmasına müsaade etti hem de iç pazara yönelik kredi genişlemesini artırmaya başladı. ancak yine de kümülatif talep hacmindeki iç talebin payını istediği ölçüde artıramadı. cari fazlasını biraz azaltmak istedi hatta döviz rezervini de biraz azalttı. buna karşın halen önemli iç tüketimi hacmi oluşturamadı. muhtemelen çin toplumunun ciddi bir tasarruf kültü olduğundan bu katılığı kıramadılar. ayrıca çok uluslu işletmelerin özellikle son 25-30 yıldır yoğunlaştırdığı sabit sermaye yatırımlarının getirdiği know-how , ar-ge , yüksek teknolojiye dayalı üretim kapasite artışı vb gibi parametreler de çin toplumunun bu güçlü tasarruf kültü ile birleşince tasarrufların ortalama bazda %60-65 oranında yatırıma dönüşmesine neden oldu ve ayrıca bu yatırımların prodüktivitesel potansiyellerinin de giderek güçlenmesi de tasarrufların artmasına yine yeniden yatırıma dönüşmesini getirmiştir. bu durum tasarruf kültünün yanına ayrıca girişimcilik kültünün oluşmasını da getirmiştir. ancak küresel ticaret savaşları artarsa bu pozitif özellikler zamanla çin ekonomisinin aleyhine olmaya başlar. çin de bunun farkına vardığından dolayı iç talebin büyüme üzerindeki etkisini artırmak ve daha dengeli bir talep yapısı tabanı oluşturmak istiyor. ancak bu elbette kısa sürede olabilecek bir dönüşüm değildir. çinin önünde bu konuda sonuç almak için daha uzun bir yol var kanaatini taşıyorum. çin şu anda tek motorlu bir uçak gibidir. tek motor da dış taleptir. ancak daha dengeli ve güvenli uçuş yapabilmesi için bir motor daha gerekiyor ki o motor da iç taleptir. bu motoru mutlaka monte etmelidir çin kendi uçağına. hocam bu konuda yani çin ekonomisinin bu yapısallığıyla ilgili düşüncemde yanlışım varsa lütfen düzeltiniz. saygılar..

    YanıtlaSil
  72. Hocam tahmini 2 yıl önce bu blogda bir yazınızı okumuştum 2000lerin başında ekonominin iyileşmesinin sebeplerini açıklamıştınız ama brezilya gibi gelişmekte olan ülkelerle kıyas ederek vs
    şuan lazım oldu bulamıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://www.mahfiegilmez.com/2016/01/turkiye-negatif-ayrsyor.html
      bu muydu acaba?

      Sil
  73. Hocam merhaba. Kafama takılan bir soru var. Sabit kur sisteminde sermaye çıkışları karşısında yerli paranın değerini korumak için MB döviz satıyor. Şu an biz dalgalı kur uyguluyoruz ve ödemeler dengesi açık verdiği zaman yine bunu rezervlerden karşılıyoruz yani rezervlerimiz azalıyor. Dolayısıyla sabit kurda da dalgalı kurda da sermaye çıkışlarını rezervlerden karşılamış oluyoruz. Bu iki sistem arasındaki belirgin farklardan birinin bu rezervler olduğu söyleniyor. Ama benim yanıldığım taraf nedir? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabit kur sisteminde her türlü döviz talebini MB karşılıyor. Dalgalı kur rejiminde piyasanın karşılayamadığı döviz talebini MB karşılıyor.

      Sil
    2. Teşekkürler hocam. Bir örnek vereyim. Mesela bir ayda 5 milyar dolar cari açık var ve sıcak para girişi + artı net hata noksan 4 milyar dolar. Bu durumda dalgalı kurda 1 milyar dolar rezervlerden karşılanır. Aynı şekilde sabit kurda da 1 milyar doların rezervlerden karşılanması gerekmez mi? Çünkü zaten 4 milyar döviz girişi var. Bu kısmı tam anlayamadım. Teşekkürler.

      Sil
  74. Evinizdeki kütüphanenizde 20.000'e yakın kitap olduğu iddiası doğru mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru değil. Ben okuduğum kitaplardan çok beğendiklerimi ve ileride tekrar başvuracaklarımı saklarım. Gerisini eş dost tanıdık vb ne veririm. O nedenle evimdeki kitap sayısı o dediğinizin onda birinden azdır.

      Sil
  75. MAHFİ EĞİLMEZ'E HATIRLATMA:

    İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin eski Dekanı, Yeniçağ gazetesi yazarı Prof. Dr. Esfender Korkmaz “Bu paralar nereden ve neden geldi?” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

    KAYNAĞI BELLİ OLMAYAN PARA

    Yazısında “Merkez Bankası'nın ödemeler bilançosuna göre bu sene Ocak-Ağustos arasında cari açık, 30,6 milyar dolar oldu ve kur artışı nedeni ile beklentilerden düşük çıktı” diyen Korkmaz “Ancak bu açığın 15,1 milyar dolarlık kısmı nereden geldiği belli olmayan net hata ve noksan kalemi ile finanse edildi. Oysa ki geçen sene aynı dönemde net hata ve noksan kaleminde 4,1 milyar dolarlık çıkış olmuştu” ifadelerini kullandı.

    8 AYDA 15,1 MİLYAR DOLAR KAYNAĞI BELİRSİZ GİRİŞİN OLMASI...

    Korkmaz yazısını şöyle sürdürdü:

    Bir önceki yıl 2016 yılının tamamında ise 32,6 milyar tutan cari açığın 11,1 milyar Dolarlık kısmı kaynağı bilinmeyen net hata ve noksan kalemiyle finanse edilmişti.

    Bilançoda ölçüm hataları gibi nedenlerle 3-4 milyar dolar fark olabilir. Bu fark ölçüm ve beyan hataları gibi hatalardan ileri gelir ve makul karşılanır. Ancak 8 ayda 15,1 milyar dolar kaynağı belirsiz girişin olması, sermaye hareketlerinin kontrolsüz olduğunu gösteriyor.

    Nereden geldiği ve nereye gittiği belli olmayan döviz girişleri ve çıkışları, piyasada kırılganlığı artırır, ciddi yabancı yatırım sermayesini ürkütür.

    NEDEN VE NE KARŞILIĞI GELDİĞİNİ KİMSE BİLMİYOR

    Paranın nereden ve ne karşılığı geldiğini kimsenin bilmediğini belirten Korkmaz yazısında şu ifadeleri kullandı:

    Önceki yıllarda net hata ve noksan kaleminde ortaya çıkan yüksek miktarlı girişlerin Körfez ülkelerinden geldiği, son yıllarda ise Katar'dan geldiği şeklinde söylentiler var. Ancak neden ve ne karşılığı geldiğini kimse bilmiyor.

    Ödemeler bilançosunda böyle sonuçların, bizden başka, bir başka ekonomide olduğunu zannetmiyorum.

    Öte yandan, bu sene 8 aylık dönemde, hisse senetleri ve Devlet İç Borçlanma Senetleri gibi portföy yatırımlarında 2,2 milyar dolar net çıkış yaşandı. Oysa ki 2017 yılının aynı sekiz ayında 20,2 milyar dolarlık net giriş yaşanmıştı.

    Net hata ve noksandan sonra sıcak para da dediğimiz bu portföy yatırımlarının Türkiye'ye giriş ve çıkışı öteden beri aşırı hareketli olmuştur. Bu yüzden piyasa spekülatif ve aşırı kırılgan bir yapı kazanmıştır.

    Özetle bugün yaşamakta olduğumuz ekonomik istikrar sorununun temelinde yatan nedenlerden birisi de, giren ve çıkan yabancı sermayenin kontrolsüz olmasıdır.

    CEVAP VERMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR

    Uygulama ve ekonomik gerçekler gösteriyor ki, kontrolsüz yabancı sermaye; sermaye ve sıcak paranın olduğu spekülatif piyasalara doğrudan yabancı yatırım sermayesi girmiyor.

    Mamafih; 2018 ilk sekiz ayında 2017 ilk sekiz ayına göre giren doğrudan yabancı sermaye, 5,4 milyar dolardan 4,4 milyar dolara gerilemiştir.

    Kaldı ki bize gelen doğrudan yabancı yatırım sermayesi sıfırdan fiziki yatırım için gelmiyor. Mevcut üretim tesislerini satın almak için geliyor. Bu nedenledir ki ilave üretim kapasitesi ve istihdam yaratmıyor.

    Dahası kendi ülkesinden uzman getirerek, kendi ana kuruluşundan ara malı getirerek, üretim ve istihdam alanlarında eksi yönde etkili oluyor.

    Yine bu sekiz ayda, bankaların yurt dışı muhabirlerinde tuttukları efektif ve mevduatlarında bir artış olmuştur. Özel sektör dış borçlanması artmıştır.

    Sonuç:
    Döviz kurlarının arttığı bir dönemde kaynağı belirsiz bu dövizler nereden geldi? Bu kadar döviz girişine rağmen kur artışı neden devam etti? Neden Merkez Bankası ilk başlarda faizi artırarak, kur artışını engellemedi? Kaynağı belirsiz dövizler daha ne kadar gelecek? Bu sorulara normal iktisat politikaları ve piyasa kuralları içinde cevap vermek mümkün değildir.

    (odatv, 14 Ekim 2018 Pazar)

    YanıtlaSil
  76. Berat Albayrak 'Türkiye 2023' zirvesinde önemli açıklamalarda bulundu. Albayrak, "Olumsuz hava dağılmaya başladı. Bu sürecin attığımız adımlarla daha da sağlam bir şekilde gerçekleşeceğinden kimsenin şüphesi olmasın. Ekonomik programla güven olacak.Öyle bir dönemde başladık ki çok kısa vadeli diye stratejiler belirledik. Çok kısa diye strateji mi olur? Ama öyle bir dönemde göreve geldik ki böyle yapmak zorunda kaldık." "Enflasyon, kur ve Faiz acisindan kötü bir dönemi geride biraktik demis.

    Hocam, Türkiyede yasayan akli basinda bir iktisatci yukaridaki aciklamalri okuyunca nasil tepki verir.

    a-Güler
    b-Aglar
    c-Diplomasini yirtar
    d-Alkislar
    e Cekip gider

    Not: Özellikle, 16 yildir ülkeyi tek parti iktidari ile yöneten birisinin " Ama öyle bir dönemde göreve geldik ki böyle yapmak zorunda kaldik"

    Ifadesi hakkinda görüsleriniz nelerdir.?

    YanıtlaSil
  77. Aşağıdaki önerme, Türkiye koşullarına özgüdür. Dünya geneli için daha fazla deney yapılması gerekir:

    "Susulması gereken yerde susmak, yapısal reformlar listesinde ilk sırada yer alır."

    Bu önerme doğru mu Mahfi bey?

    YanıtlaSil
  78. Hocam bu yazı beni acayip eğlendirdi, ne kadar güzel olmuş, teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?