Spekülasyon, Panik Atak, Manipülasyon ve Ekonomi Politikası

Spekülasyon
Piyasa koşullarını değerlendirmek suretiyle geleceğe yönelik fiyat tahminleri yapılması ve risk üstlenilmesi yoluyla para kazanmaya yönelik faaliyetlere girişilmesine spekülasyon, bu faaliyetleri yapanlara da spekülatör deniyor. Borsada bir hissenin yükseleceğini tahmin eden bir spekülatör o hisseyi düşük fiyattan satın alıp fiyatı yükseldiğinde satarsa bu işlem spekülasyondur. Spekülatör burada fiyatın yükseleceğini tahmin etmiş ve risk alarak o hisse senedini satın almıştır. Eğer söz konusu hisse değer kaybetseydi o zaman spekülatör zarar etmiş olacaktı. Spekülasyon, yasal bir faaliyettir. Spekülatörler, fiyatlar düşükken alım, yüksekken satış yaptıkları için de fiyatların aşırı yükselmesini veya düşmesini de engellemiş ve bir çeşit piyasa düzenleyiciliği yapmış olurlar.

Panik Atak
Herhangi bir piyasada fiyatların, değerlerin, kurların aşırı oynaklık gösterdiği zamanlarda finans piyasalarında profesyonel olmayan insanlar ve kurumlar da bu oynaklıklardan zarar görmemek, hatta kazanç sağlamak için alım satım faaliyetlerine girerler. O nedenle bu kişi ve kurumların son dönemde yaşanan değer kayıplarından korunmak için TL satıp Dolar almalarının doğru tanımı yerel paraya yönelik panik ataktır. Yerel paraya yönelik panik atağın farklı kişi ve kurumlar için farklı nedenleri var: (1) Yabancı para yatırımcıları açısından en önemli neden TL’ye çevirdiği yabancı parayı geri alamama korkusudur. (2) Pozisyon açığı olan kuruluşlar açısından temel neden TL daha fazla değer kaybetmeden açık pozisyonunu kapatma çabasıdır. (3) Vatandaş açısından neden ise bankadaki dövizini geri alamama korkusudur.

Manipülasyon
Yanlış bilgi ya da söylenti yayarak yatırımcıları yanıltmak ya da bir menkul kıymetin fiyatını çeşitli tekniklerle kasıtlı ve suni olarak düşürme veya yükseltme girişiminde bulunmak manipülasyon çeşitleridir. Bu işlemleri yapanlara da manipülatör denir. Hileli yönlendirme olarak da tanımlanan manipülasyon, algıyı yönlendirme ya da doğrudan fiyat hareketlerine müdahale yoluyla yürütülür. Manipülasyon, yasa dışı bir faaliyettir ve suç olarak belirlenmiştir.    

Futboldan bir benzetme yapayım: Spekülasyon kaleciye verilen ve kısa düşen geri pası yakalayan rakip oyuncunun gol atmasıdır. Manipülasyon ise topu elle düzeltip gol atmaktır.

Bir yabancı yatırımcının 13 Ağustos günü kur 6,80 iken 1 milyon Dolar ile 6.800.000 TL satın aldığını, 15 Ağustos günü de kur 6,0’a düştüğünde yeniden Dolara döndüğünü düşünelim. Aşağıdaki tablo 13 ve 15 Ağustos günleri USD/TL kurundaki değişimi ve bir örnek Dolar satış ve alış işlemini sergiliyor.

13 Ağustos
15 Ağustos
USD / TL Kuru
6,80
6,00
TL Karşılığı
USD Karşılığı
1.000.000 USD
6.800.000
1.133.000
Kazanç
133.000

Yatırımcı, kurun 7,00’dan fazla yükselmeyeceğini, çünkü bazı adımlar atılacağını tahmin etmiş, Dolarını önce TL’ye sonra tekrar Dolara dönerek 2 gün içinde Dolar bazında yüzde 13,3 gibi inanılmaz oranda bir kazanç elde etmiştir. Burada bu yabancı yatırımcı spekülasyon yapmış olmaktadır. Bu bir suç değildir.

Diyelim ki bu yabancı yatırımcı, kuru önce 6,80’e yükseltecek haberler yaymış ve kur 6,80’e yükselince Dolar satıp TL almış ve 2 gün sonra o haberlerin doğru olmadığını yayarak kurun düşmesini sağlamış ve düşük kurdan Dolar alıp kazanç elde etmişse manipülasyon yapmış olmaktadır. Manipülasyon suçtur.

TL’nin son dönemde 4,80’lerden 6,80’e (gün içinde 7’nin üzerini de gördü) yükselmesi ve 14 Ağustos öğleden sonra düşüşe geçerek 5,90’lara kadar gerilemesinde spekülasyona ve o spekülasyonlardan etkilenen kişilerin panik ataklarına dayalı kazanç elde edildiği çok açıktır. Burada ayrıca manipülatif kazançlar olup olmadığı ancak incelemelerle ortaya çıkarılabilir.

Ekonomi Politikasının Etkinliği
Burada en ciddi sorunlardan birisi kurda bu kadar yüksek bir oynaklığın niçin oluştuğu meselesidir. Bunda spekülatif atakların, panik atakların etkisi olduğu gibi manipülatif girişimlerin de etkisi olabilir. Bu tür yıpratıcı ataklara ortam yaratmamak çok önemlidir. Onun için uygulanan ve açıklanan ekonomi politikası ve yürütülen siyasal yaklaşımların salim kafayla gözden geçirilmesinde büyük yarar vardır.

Aşağıdaki grafiklerden soldaki Türkiye’nin risk priminin (CDS primi), sağdaki de gösterge faizin yılbaşından bu yana gelişimini gösteriyor.


Bu iki grafik bize Türkiye’nin risk algısının 2018 yılında sürekli bir artış içinde olduğunu anlatıyor. Görüleceği gibi risk arttıkça faiz de artmış.

Demek ki uyguladığımız ekonomi politikası, Türkiye’ye para yatıranlar, yatırım yapanlar açısından kafalardaki kuşkuları giderici olarak görülmüyor.

O zaman önce uyguladığımız ekonomi politikasının (maliye politikası, para politikası, makro ihtiyati önlemler bileşimi) doğru politika olup olmadığını, birbiriyle çelişip çelişmediğini gözden geçirmemiz gerekiyor. Çünkü ancak doğru ekonomi politikasıyla bu kadar büyük oynaklıkları giderebiliriz ve ancak bu gidermeyi yaptıktan sonra spekülatif atakları, panik atakları önleyebiliriz.




Yorumlar

  1. Doların bu denli hızlı düşüşü sizce normal miydi hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu aralarda hiçbir şey normal değil gibi.

      Sil
    2. Hocam oks ye katıldık 1 Temmuz da oks de kalmak mi daha iyi bir yatırım olur yoksa ayda belli bir miktar döviz alıp banka da vadeye koymak mi dolar icin 3,5 oran veriyor bankalar

      Sil
  2. hocam yazılarınız için teşekkürler.
    bir sorum olacaktı. şimdi temmuz ayı enflasyonu %15.85 geldi. mb faizi hala %17.75te duruyor. bu durumda reel faiz %1.90 mı oluyor ? bu durumda merkez bankası faizleri en az 300-500 puan artırmak zorunda değil mi ?
    mb faizleri artırmazsa doların yükselişi durdurulaiblir mi şimdilik ? teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reel faiz için bankaların mevduat faizine bakmak lazım kanımca. Bankaların mevduata verdiği faiz % 20. MB, bankaları % 17,75 ile fonluyor. Bir çeşit sübvansiyon yapıyor.

      Sil
    2. Adsiz 1358
      Bence de merkez bankasinin en az 300 500 faiz arttirmasi lazim.
      Eger bunu yapamiyorsa da ilk celsede 200 arttirip sonraki her ay icin 75 baz puan artirimlara devam etmesi enflasyonda cikis trendi devam edene kadar yapmali kanimca daha iyi olur bu yontem.

      Gorunen en iyi senaryoya gore yil sonu enflasyonu %27lerde olacak bunun icin merkez bankasi eger gectigimiz aylarda dovizin pesinden kosmayip kur ataklari karsiinda nasil gec kaldiysa eger onumuzdeki aylarda da enflasyonun pesinden kosmazsa iste o zaman dovizde yeni ataklar soz konusudur..
      Suan CDS primlerini baz alirsak en az merkez faizi ile enflasyon arasinda 3-4 puan reel faiz olmali. Bu reel faiz mevduata gelince en az 5e kadar cikar boylelikle bankacilikta olasi sorunlari engeller dahasi TLye guven gelir insanlar dovizde bulunmaz. Kisaca Piyasalara guven gelir.

      Sil
  3. Hocam çokca karıştırılan kavramı açıklamak açısından güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. hoca merhaba, zerohedge twitter hesabının çok iyi haber kanalları aşikar. çok da ciddiye alındığı kesin. ancak türkiye ile doğru analizleri kadar manipülasyon yapıldığı açıkça belli olan yazıları var. örneğin son rahibin salınacağı hakkındaki retweetinde endeksi komik şekilde direkt etkilendi. o on başka bir kaynakta haber de yoktu.

    takibi mümkün bir manipülasyon olsa spk müdehale edecektir elbet. ancak tamamen anonim bu gibi kaynakların sığ finansal piyasalara gelecekteki etkisini nasıl öngörüyorsunuz.?

    saygılarımla,

    YanıtlaSil
  5. Hocam aşağıdaki yorumlara katılır mısınız? Eğer katılıyor iseniz tam olarak neyi ifade ettiğini bizlerinde anlayacağı şekilde açıklayabilir misiniz?

    "Piyasadaki TL likiditesini çekersen kuru düşürürsün ama TL faizler kopar gider. 2 yıllık tahvil %27'de. Olan biten budur."

    "Tahvil faizini yükseltmeden kuru düşürmektir başarı. Şu an böyle bir şey yok. Kredi faizleri de 500-600 puan yukarıda sadece 1 haftada. Bunlar geçici önlemler... Sürdürülemez"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlki doğru
      İkincisi de doğru.

      Sil
    2. Yerel secimlere kadar bal gibi sürdürülebilir.

      Sil
  6. Hocam aşağıdaki cümleniz ile alakalı olarak;

    1.sorum:ne kadarlık bir işlem hacmi koskoca bir ülkenin para biriminde 15 senede olan yükselmeyi 1 haftada gerçekleştirebilir.

    14 senede kabaca 1.5'dan 4.5'a çıkan bir dolar, 1 haftada nasıl 4.5'dan 6.5'a çıkabilir.

    Çok ciddi para hareketleri gerekmez mi bunun için.

    2. sorum: Forexx piyasaları ve kaldıraçlar bu hareketlerde ne kadar etkili. 1 dk için 1'e 200 kazanan şirketleri düşününce ? Bu arzı karşılamak mümkün mü?

    Teşekkürler


    "Burada en ciddi sorunlardan birisi kurda bu kadar yüksek bir oynaklığın niçin oluştuğu meselesidir"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün bu sorular manipülasyondan çok bizim hatalarımızdan kaynaklı gelişmelere işaret ediyor.

      Sil
    2. Hocam burada aslında manipülasyon ima etmedim, sizin de ifade ettiğiniz yüksek oynaklığın işlem hacmi olarak karşılığı hakkında sormuştum.

      Sil
    3. Bir kaç ay önce hatırlarsanız, patates ve soğan fiyatları ani bir şekilde belkide son 15 senede yükselmediği şekilde bir hafta da yükselmişti.

      BU ANİ FİYAT ARTIŞI İÇİN BİLGİSAYAR BAŞINDA BİRİLERİ İŞLEM YAPMADI. BOLLUK İÇİNDE BULDUĞUMUZ KENDİ TARLAMIZ VE BAHÇEMİZDE YÜZYILLARDIR YETİŞEN PATATES VE SOĞAN BİR ANDA ARZ VE TALEP DENGESİZLİĞİ SONUCU DA FİYATI ASTRONOMİK ARTMIŞ, TÜKETİCİ OLARAK DA TALEPLERİMİZİ ERTELEMİŞ VE AZALTMIŞTIK.

      BU GÜZEL ÜLKEDE OLMAYACAK FİYAT HAREKETLERİ ARTIK DOĞAL HALE GETİRİLİYOR VE BENİMSETİLİYOR. PATATES, SOĞAN, YABANCI PARA FİYATLARI VE ÖNÜMÜZDE BİZİ BEKLEYEN DİĞERLERİ.

      Sil
  7. Sayın hocam üniversiteden beri takip ediyorum sizi elinize sağlık...
    Değerli hocam neden ülkemizde bir köklü değişim yapılmıyor?
    Devletimiz bir dönemi bilim çağı ilan etse ülkece çalışsak çabalasak katma değeri yüksek nitelikli üretime geçsek bu çok mu zor?
    O kadar kızgınım kı hocam bazen oturup kendi kendime diyorum ki heralde hipnotize olmuşuz bir türlü uyanamadık şu aptal uykusundan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam yerinde bir cevap olmuş. Son bir haftada, bir ayda, bir yılda yapılanlara bakınca hala bir değişim isteği görülmüyor. Böyle bir şey olsa gerçekten çok iyi olur ama her yıl daha da geriye gidiyoruz maalesef.
      Lise ve üniversite mezunu insanlara bakıyorum; ne yabancı dil biliyor, ne matematik, ne ekonomi, ne siyaset, ne tarih, ne programlama...
      Okullardan medet ummayıp herkesin çevresindeki insanlara öğrenme isteği aşılaması gerekli bence. Evli barklı insanlar da yeni bir şeyler öğrenmeli, yaşlılar da, küçücük çocuklar da.

      Sil
  8. Hocam paradigmaların yapısal dönüşüme dönmeyeceğini bile bile mevcut sistemi neden bu kadar eleştiriyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasreddin hocanın göle maya çalması gibi:" Ya tutarsa?"

      Sil
    2. Müthis cevap.

      Sil
  9. Hocam, ulusal yayın yapan neredeyse tüm kanallarda piyasa yorumculuğu yapanlar ekonomimizin cok iyi olduğunu işlerin gayet iyi oldugunu dövizdeki bu tür dalgalanmaların orta ve uzun vadede hiç bir sorun teşkil etmedigini söylüyor. Sizin yazilarınızdan bu yorumlara katilmadığınız anlaşılıyor. Sizce medyada ekonomiyle ilgili olumsuz düşünen ekonomistlere baskı mı var? Siz bu baskıdan etkileniyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni biliyorsunuz NTV'den yolladılar.

      Sil
    2. sayın hocam zaten gerçeklere sırtımızı dönmemizi görmememizi istedikleri için bugünleri yaşamıyor muyuz?. saygılar.

      Sil
    3. Sizi göremeyince sayfanıza bakmak aklıma yeni geldi. Neyse kimi takip edeceğimi artık biliyorum saygılar.

      Sil
    4. Sayin Hocam, biz de NTV'yi gönderdik, haberiniz olsun.

      Sil
    5. NTV'de olmamanız onların kaybı. Siz ki zaten çok dengeli, ne konuştuğunu bilen bir insansınız.

      Güle güle NTV, biz de seni yıllar önce birşey sanmıştık. Tabi bırakalı da çok oldu. Milliyet'i Halk Gazetesini de bırakalı çok oldu. Hürriyet'in internet sitesinin neye döndüğünün de farkındayız.


      Sil
    6. Demek bu kadar açık ha, vallahi yazık.

      Sil
    7. Gün gelecek güneşin balçıkla sıvanamayacağını anlayacaklar.

      Sil
  10. emeğinize sağlık hocam harika bir yazı olmuş ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. calis.cabala,ugras,borc harc yatirim yap.yani fiziki yatirim.sonra bir kriz haydi tekrar eski seviyeye .bu nasil isdir hocam.dunyada hangi memleketde
      var bu durum.

      Sil
  11. Bir önceki yazınızda sormuştum ama önemli olduğunu düşündüğüm için sorumu burada da tekrarlıyorum.
    En sonunda dolar biraz gevşedi ancak bu yüksek oynaklığın bize faturası enflasyon olarak gelecektir.

    Hocam, Sizce Ağustos ayı enflasyonu ne kadar gelecek? Bu soruya ek olarak Merkez bankası ağustos ayı enflasyon artışına denk bir faiz artışı yapacak mı?
    Ve en zor soru:
    Enflasyona göre faizleri belirlediğini açıklamış olan MB, yukarıda sorduğum faiz artışını yapmalı mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faizlere bakın. Gösterge faiz yüzde 28. Demek ki piyasada ciddi bir rahatsızlık var. Bu rahatsızlığı ve bu kadar yüksek kur sıçramasının enflasyona etki etmemesi düşünülemez.

      Sil
    2. Kışın torbası 87 lira olan DAP gübre bugün tarim kredi kooperatifinde 170 lira. Tarimin maliyet tarafinda 6 aylik enflasyon %100 vurmak üzere. Seneye buğday ekim alanlarının yarısı boş kalabilir.

      Sil
  12. Hocam emeğinize sağlık her zaman ki gibi müthiş bir sade dille ele almışsınız konu başlıklarını.
    Hocam TCMB eylül ayında gerçekleştireceği PPK kurulu kararında olası faizlerin durumunu nasil öngörüyor sunuz? (Sabit,düşüş,yükseliş )
    Son olarak da Türkiye'nin ileriki günlerde bazı ülkelerin isteği üzerine ticarette milli paralarla ihracat ve ithalat yapılması Dünya da dolar değerinin yitirilmesi soz konusu olabilir mi?

    İyi çalışmalar hocam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu aşamada MB'nin faiz artırması çözüm değil. Ekonomi politikasını ve genel olarak politikayı düzeltmeden buradan çıkamayız.
      Olmaz.

      Sil
  13. Hocam merhaba, yazılarınızı dikkatle takip ediyorum ve çok aydınlatıcı buluyorum. Bunun için teşekkür ederim.
    Ekonomi ve maliye politikalarımızın birbiriyle tutarsız olduğuna ve bunun risk algılamasında güven vermediği fikrine katılıyorum.
    Fakat son yaşananların kısa vadede çözümü için piyasaların güvene ihtiyacı olduğunu bunu sağlarken kısmen başarılı olduğumuzu düşünüyorum.
    öte yandan yaşananları, ekonomik sıkıntılardan ziyade, Türkiye'nin yönünün BRIC'e kaymaya başlaması ve ABD $'ının ticarette rezerv para olarak kullanılmamaya başlanması tartışmalarının ağırlıklı olduğunu düşünüyorum. Sizin bu konuda görüşünüzü merak ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yılbaşında USD/TL kuru 3,78 idi. Şu anda 6,11. Değer kaybı % 62. Dünyada bu yıl en hızlı değer kaybeden para TL. Güven tesisi konusunda nerede başarılı olduğumuzu ben anlayamadım.
      300 yıldır yönü batıda olan bir ülkenin hop diye yönünü BRIC'e çevirmesinden hiçbir şey çıkmaz.

      Sil
  14. Başkanlık sisteminin hızlı karar almaya ve uygulamaya ne kadar etkili olduğunu son günlerde gördük.
    Döviz fiyatları ekonomik saldırı ile yükseltilince, Sn Başkanımız ve Ekonomi Yöneticilerimiz hemen önlemi aldı, insanlarımızın paniklemeleri engellendi.

    Eskiden hemen krize girer, yıllar boyunca çıkamaz idik.

    Şimdi insanımıza bir güven geldi, bu önemli. Zaten Tayyip Erdoğan farkı burada,
    önceden insanlar döviz indi-çıktı diye karalar bağlarken, şimdi internetten görüyoruz,
    herkes bize ne dolardan diyorlar. Psikolojilerini bozmuyorlar. İşte bu güven farkı ülkemizin
    en büyük avantajı.

    Eskiden olsa, biri istifa eder, öbürü diğerine laf sokar, beriki fırsat kollar, medya kriz goy goyu yaparak insanlarımızı panik havasına sokar, sonunda Batılı devletlerin ucuza mal toplayacağı kriz ortamını yaparlardı.

    Şimdi bu olumsuzlukların hiç birisi yok, ekonomik saldırı yaptılar da ne oldu?
    Kendileri rezil oldular.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıyı y okumadınız ya da anlamadınız. 2 günde 133 bin dolar kazanan adam niye rezil osun ki?

      Sil
    2. insanımıza güven filan gelmedi. insanımız gerçekliklerden koparıldı. insanlar dışardan ithal edilen sıcak parayla kandırıldı ve üretimden koparıldı. eskiden insanımızın psikolojisi bozukmuşmuş. haberiniz var mı 2001 de kullanılan antidepresan kutusu 9 milyon idi bugün 28 milyonu aşmış durumdadır. bu mu psikolojisi iyi halk!. eskiden halkın belli kesimleri doların önemini biliyordu ve tepki gösteriyordu. şimdi daha cahil bir toplum olduk. daha yaşanan kur artışlarının etkisi hissedilmedi 2 ay sonra göreceksiniz psikolojiyi.. eskiden krize girdik mi uzun zaman çıkamaz mışız!. 2001 krizi 1 yıl bile sürmedi. keza 1994 krizi 1 yıl da önemli oranda atlatıldı. eskiden sadece devlet borçluydu şimdi herkes borçlu.. bu kriz reel kaynaklı olacağından daha sinsi şekilde yavaş yavaş gelen ve uzun yıllar sürebilecek bir krizdir. insanlar ucuz dövizin getirdiği yalan rüzgarlarıyla bolca tüketti bunu da akepe ye bağladı. akepe beton dökmekten ve tüm değerli-verimli kurumları satmaktan başka dış borç stokunu patlatmaktan başka ne yaptı?. eski türkiyeyi 2019 itibariyle aramaya başlayacaksınız. bakalım o zaman da reisinizin arkasında durmaya devam edecek misiniz. seçim rüşvetleri dağıtamazsa göreceğiz reis sevginizi..

      Sil
    3. Selam Adsız15 Ağustos 2018 15:59,

      Tayyip erdoğan vatan millet sevgisi dolu, her günü ülkesi için çalışan değerli bir devlet adamıdır. Millet onun niçin arkasında durmasın?

      Betona yatırım yaptı da kötü mü oldu? O kadar metro hattı yapıldı, millet otobüslerde rezil oluyordu, marmarayı yaptı, yanına bir de tünel yaptı, herkes metrolarımızın temizliği ve güzelliğine hayran oluyor.

      Milletin başını sokacak doğru düzgün evleri yoktu, sağlam konutlar inşa edildi, insanımız güvenle otursun diye.

      Duble yollar yapıldı, yol kazaları azaldı, daha rahat ulaşım geldi.

      Beton beton diye eleştiriliyor ama yollar ve yeni konutlar insanımızın canını trafik kazaları ve depremlerden korumak için önemli. İnsan canı hiç mi önemli değil?

      Millet uçağa binemiyordu, şimdi herkes büyük şehirlere uçakla gitmek istiyor, otobüs fiyatına uçak biletleri veriliyor.

      Yani, yapılan çok hizmet var çook, hepsini milletimiz biliyor, seçim sandığında da takdir ediyor.

      Bakın dolara, ekonomik saldırılara rağmen nasıl düşmeye başladı.

      Türkiyeyi kaybederse Batı kaybeder, Türkiye değerlidir, dünyayı yönetmek isteyen Türkiye yi elinde tutmalıdır. Türkiye yi elinde tutmak pahalıdır, gücü yeten buyursun, ülkemize destek olsun.

      Mahfi hocam daha iyi bilir,
      Dünyanın bütün imparatorlukları, Anadolu ya etki edince dünya gücü olmuştur. Osmanlı, Selçuklu, Roma, Büyük İskender, Asurlular hiç alternatifi yoktur. Amerika ve İngiltere de aynı şekilde.

      Şimdi gördüğümüz kadarı ile Batı dünyasının cebinde parası yok, Çin destek veriyor, Anadoluya çin etki eder ise dünya gücü çin demektir. 2 artı 2 4 eder gibi bir gerçek bu.
      Haa, AB Türkiye'den reform istemiş Türkiye yapamamış, kardeş bu işler böyle, dünya gücü isen Türkiye ye destek olup o reformu yaptırıp, bu ülkeyi bünyene alacaksın. Buradaki insanları göreceksin. Yok öyle 3 kuruşa 40 yıl kapıda süründürmek.

      Gücü olan gelsin Anadolu insanını ikna etsin, parasını ödesin, dünya gücü olarak, eşit şartlarda bizle birlik olsun, ne zaman hayır dedik?

      Bak büyük İskendere aldı Anadoluyu, Hindistan'a kadar gitti, hemde 2300 yıl önce.
      Avrupa adam olsaydı, alsaydı Türkiye yi birliğe, şimdi ortadoğu, iran, türk ordusu, avrupanın hizmetindeydi, teknolojisini türk insanı ile paylaşır, üretim gücünü artırır, dünyanın süper gücü olurdu.

      Ama bizim değerimizi ödeyemedi, o zaman Amerika sağdan çakar, Rusya soldan çakar afedersin ortada kalırsın böyle, ordusuz.

      Sil
    4. Haftasonu na kadar rahip abd ye gidince bile, eminim bazıları oynanan tiyatroyu hâlâ gerçek sanmaya devam edecek.

      Sil
    5. Herkesin dilinde bir ekonomik saldiri. Dünyanin ve ABD nin baska isi yok durup dururken Türkiyeye ekonomik saldiri baslatti.

      Rica etsem bu ekonomik saldirinin nasil oldugunu 3 örnek ile anlatabilirmisiniz?

      ABD su anda kendi dötünü kurtarmak icin Dolarin sahibi olarak kendi cikarlari icin kendine göre yapmasi gerekeni yapiyor. Bunu da sadece Türkiye üzerinden yapmiyor.

      Cin,Rusya, Almanya, ve diger avrupa ülkeleri dahil bircok ülkeye yapiyor. Bunun adi da Dünya küresel ekonomi savasi.. Herkes bunun farkinda, yillardir herkes kendine göre önlem aliyordu zaten. Bunun gelecegini bilerek Gardini almis bekliyorlardi.

      Bu durum beklenildigi gibi en hazirliksiz ülke olan Türkeyi adeta bombaladi. neye ugradigini sasirdi. cünkü hicbir önlem alinmamis. alternatif plani bile yoktu.

      Halkin Yastik altindaki altin ve dövizi bozdurma cagrisindan baska kabile ülkelerinin yapacagindan baska hicbir cikis yolu olmadigindan bunu yapiyor. Bu da sürdürülebilir degildir.

      Yerel secimlere kadar Dolari 6 TL nin altinda tutan muhtesem Recep Tayyip Erdogan naralari ile büyük tiyatro oynanmaya devam edecek. Bu Garip millet yine Tatli hülylarda sömürülmeye devam edecek. Göreceksiniz bircok alanda kapali kapilar ardindan inanilmaz tavizler verilerek ic tribünlerde Dünya lideri alkislanmaya devam edecek.

      Sagmal inek gibi daha on yillar bu ülke insani sagilmaya devam edecek.

      Sil
    6. Bu günlerde Avrupa'dan kopup Çin'le ticari ortaklığa girme lafı aldı başını gidiyor.Diyelim ki öyle oldu ve Avrupa'dan kopup Çin'le ortak olduk.Kısa vadede Çin de Türkiye'ye kredi falan verdi diyelim.Peki,yolun sonunda biz Çin'e ne satacağız?Çin'in üretemeyip de Türkiye'nin ürettiği ürün var mı bilmiyorum.Avrupa bazı malları ülkesinde üretmek pahalıya mal olduğu için bizden alabilir fakat,biz hangi ürünü Çin'den daha ucuza üretip Çin'e satabiliriz?

      Sil
    7. selam adsız 16:59 recep tayyip Erdoğan vatanını değil halkı değil sermayedarı seviyor. beton yaptı da kötü mü oldu. evet kötü oldu. 1- dolarla ülkeyi borçlandırıp dolar geliri getirmeyen betona yatırım yaparak kendine ve yandaşlarına rant sağlamıştır.2- bu yatırımlarla kapitalist sistemde hiç olmayan bir anlayışı getirmiştir. yatırımı yapana risk yok yaptırana riskler yığıldı.3- karlar tamamen özelleştirildi zararlar kamulaştırılıp bizlerin üzerine yıkıldı. üstelik bu hizmet diye sen ve senin gibi düşünenlerin sayesinde hepimizin üzerine vergilendirildi.4- istihdam yaratılmadı, sanayi zayıflatıldı tarım ve hayvancılık öldürüldü sonuçta sürekli ve yüksek cari açık verir olduk.5-doğaya hasret bırakıldık ağaçların gölgesinde yaşama zevkini unuttuk. oksijenimiz azaldı.6- havuz ekonomisi kuruldu bu havuzdan yandaş medya kuruldu. 7- tüm limanlar fabrikalar madenler barajlar satıldı. üstelik ülkemizin tüm kamu malları cumhuriyetin tüm kazanımları satılırken bir de üzerine dış borç stokumuz 4 kat büyütüldü.8-sendikacılık tamamen öldürüldü. ülke taşeron cennetine dönüştürüldü. sermayedara ucuz köle pazarları kuruldu.9- eğitim yerlerde süründürülüyor. nitelikli işgücü piyasamız daraltıldı. 10- Suriyeliler kendi ülkemizde 1.sınıf vatandaş yapıldı bizler ise 2.sınıf vatandaş haline getirildik. rezilliğin biri bin para!!!... tayyip Erdoğan küresel sermayenin adamıdır.. zaten biz millet olarak akıllı olsaydık böyle bir herifi milletin adamı diye ilan etmezdik. milletin gerçek adamı iki devlet adamıydı ATATÜRKTEN sonra!.1-bülent Ecevit 2-necmettin Erbakan. birisini 2001 krizi çıkartılarak diğerini de 28 şubat darbesiyle pasivize ettiler. ama halk onların arkasında durmadı çünkü bu halk kendisine kötülük edenleri sever hep, şu anda olduğu gibi. yapılan devasa yolsuzlukları saymıyorum bile. recep tayyip Erdoğan demek başına çuval geçirilip onuru ayaklar altına alınan Mehmetçiklerimize sahip çıkmamak ve abd ye nota bile vermemenin adıdır. ama reza zarrab denen İranlı bir ajan için abd ye iki defa üst üste nota vermenin adıdır recep tayyip Erdoğan. türgeve 99 milyon dolar bağış yapan suud kralı ölmüş diye 3 gün yas ilan etmenin adıdır recep tayyip Erdoğan. küresel sermayenin sömürge valisidir Erdoğan zihniyeti... bu bloğun özgür bir tarafı olduğu için bunları yazabiliyorum. bu imkanı veren başta sayın hocamız olmak üzere bu güzel ve özgür bloğun hazırlanmasına katkısı olan herkese teşekkürü borç bilirim. saygılar...

      Sil
    8. Mahfi Hocam en güzel cevabı vermiş. Ancak ben de şunu eklemek isterim ki finansal cehalet ile güveni birbirine karıştırmayalım lütfen. İnsanımız Dolar arttığında bunun günlük hayatında bir yer teşkil etmediği düşünüyor ya da daha fenası inanıyor olabilir. Litresi 6 TL olan benzin fiyatına Dolar artışından dolayı bir günde 50 kuruş zam gelince "ben zaten hep 50 TL'lik alıyorum beni etkilemiyor" demesi piyasaya olan güveninden mi yoksa olan biteni eksik yorumlamasından mıdır bunu iyi anlamak lazım diye düşünüyorum.

      Sil
    9. "Şimdi gördüğümüz kadarı ile Batı dünyasının cebinde parası yok" bak bu cümle enteresan! ikincisi, "anadoluya hakim olan dünyaya hakim olur" mantığı ... Ya biz niye hakim olunmayı isteyelim. Niye insanlara "bakın bize hakim olun bu sizin menfaatinize" diyelim? Bu nasıl bir mantıktır.
      Avrasya, köprüler vs. Bunu yazan arkadaş bu tesislere dolar bazında geçiş garantisi verildiğini umarım biliyordur...
      Ayrıca batının parası yok diyen arkadaş sadece ve sadece Almanyanın yıllık ihracatına baksın!!! Diğerlerini saymıyorum bile...

      Sil
    10. Ne iciyorsunuz bende iceyim

      Sil
  15. Merhaba, genel olarak burda ve diğer platformlara baktığımda, bireylerin ve kurumların sürekli devletin öncülüğünde birşey yapması fikri ön plana çıkıyor.
    Bu ülkenin bir ferdi olarak niye her çalışmayı, her konuda ilk adımı devletten bekliyoruz. (Bunu belli sektörlerdeki, örneğin doğal tekellerde old. gibi, hususları saklı tutarak )
    Bilimde, fende çalışma yapmak için devletin, hükümetin o yılı bilim yılı ilan etmesine gerek yok. Ederse güzel olur, teşvik edici bir etki yapabilir toplum nezdinde.
    Yapmıyorsa da bunun bizim çalışmalarımızı engellemememizi gerekir.
    Bu kunuda örnekleri çoğaltmak mümkün.
    İnsanımız yaptığı işi en iyi şekilde yapıp insanlara hizmet etmek yerine (dünyada da son dönemde trend olan) kolay para peşine düştü. Eskiden de vardı ama çok daha arttı günümüzde.
    Küçük bir azınlık haricinde bilim, fen ve sanat gibi bir dert yok. Sadece ağızlarda sakız olmuş bu kavramlar.
    Bir kişi eğer değişim istiyorsa kendinden başlamalı.
    Ülkede üretim mi yok, yazılım, teknoloji alanlarında mı ciddi eksikliklerimiz var; çalışabiliyorsan, yeteneğin varsa o alana yönelirsin bir farkındalık oluşturursun. Yapamıyorsan yaptığın işi en yaparsın.
    Diğer alanlara çevrendekileri yönlerdirirsin.
    Ama her ne yapıyorsan ve söylüyorsan ilk önce "samimi" olusun, "dürüst" olursun.
    Bu şekilde ülkece kazanırız diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  16. Bir yabancı yatırımcının 13 Ağustos günü kur 6,80 iken 1 milyon Dolar ile 6.800.000 TL satın aldığını, 15 Ağustos günü de kur 6,0’a Mahfi hocam bu paragrafın başında bir hata olmuş olabilir mi? Affınıza sığınarak soruyorum. Saygılarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bir hata göremedim ama.

      Sil
    2. İşlemi tersten düşünün, biz doları düşükken alıp pahalıyken satınca kar yapıyorsak, yabancı da TL düşükken alıp (bize göre dolar yüksekken), TL değer kazanınca (bize göre dolar düşerken) satış yaparsa kara geçiyor. Bahsedilen işlem bu

      Sil
    3. Yabanci gozuyle gostermiz hocamiz tl ucuzken 1milyon dolara 6.8milyon tl almis tl değer kazaninca da(1$=6) 6.8 milyon tl ile dolar.almis

      Sil
  17. hocam, finansal piyasalar esasen reel ekonomideki başarı ya da başarısızlığın ve/veya üretim miktarı ve kalitesindeki değişimlerin, rekabet gücünün düşüklüğü yüksekliği, makro prodüktivitesellik kapasitesindeki olumlu olumsuz değişimlerin ölçüldüğü bir barometre değil midir?. evet zaman zaman manipülatif yollarla bu barometrede de balonlaşma yaratılıyor ancak önünde sonunda bu barometre ortalama göstergeleri bulabiliyor yanılıyor muyum hocam?. saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet doğrudur finans piyasaları reel sektörün barometresidir ama burayı siyasal kararlar, yaklaşımlar reel kesimden çok daha hızlı etkileyebilir.

      Sil
  18. Hocam pazartesi gününden itibaren merkez bankası uyguladığı politikalar ile doların düşmesini bir nebze olsa da sağladı. Fakat piyasa faizleri aşırı yükselmiş durumda. Bu durumda reel sektör borçların maliyeti artmış olmuyor mu? Sizce hangisi daha istenebilir durumdur faizlerin yükselmesi mi doların düşmesi mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisi de çok kötü. Ve maalesef MB faizi kontrol etme yeteneğini tamamen piyasalara kaptırmış durumda.

      Sil
  19. Olayın özeti şu rüya bitti gerçeklerle yüzleşiyoruz asgari ücret 200 dolar. Bu gidişle asgari ücret 150 dolara düşer vatandaş üç ay sonra hissetmeye başlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoktur. Onlar da bunun farkinda. Amac yerel secimlere Kadar kuru 6 TL nin altinda tutmak.

      Katar Emiri bosuna gelmedi. Ögrendik ki 15 milyar Dolarlik dogrudan yatirim yapacakmis. Siz onu 15 milyar Dolarlik hibe olarak düsünebilirsiniz. Ne karsiliginda mi.? Katarin koruyuculugunu yapmak. Türkiyenin en büyük ihrac kalemi "Mehmetcik"tir unutmayiniz.

      Kaldi ki Merkez bankasinin döviz rezervinin ne kadar kaldigi yabanci basinda yer almaya basladi bile. En son habere göre Türkiyenin Dolar cinsinden borclarini cevirebilmesi icin 4 aylik döviz stokunun kaldigi yaziliyor.

      Sil
    2. 16.07 zaten durum odur.
      Turkiye kulvar olarak uretim babinda banglades misir en iyi ihtimalle bulgarla kapisiyor. Bu herifleri begenirsiniz begenmezsiniz kabul edersiniz etmezsiniz ayni pazarlara hemen hemen ayni urunleri fasonlari urettigimiz benzer ulkeler hatta daha da ileri giderek bizdeki yerel milli sermayenin bu ulkeelre fabrika tasidigi yatirim yaptigi uretimi burdan yaptigi yerler. Tam da bu saptamadan hareketle; Bu ulkelerin asgari ucretlerini toplayip/3e boluncikan ortalama asgari ucret, dovizin asgari ucret uzerinden nereye gelecegini gorurusunuz. siz deyin 200 dolar baskasi desin 180 dolar digeri desin 140 dolar ben diyeyim 220 dolar

      Kisaca, Asgari ucret reel olarak bu ulke ortalamalarina dusene kadar ve cari acik da kapanana kadar surec sarsintili olacak.

      Sil
  20. Sayın Eğilmez,

    "Post-truth" kavramı her ne kadar Türkçe olmasa da, bu kavramın muhtevasını incelediğimizde; ülkemizin gerçekleri görmezden gelmesini, sanki bize hiçbir şey olmayacakmış gibi yaşamasını, kavramın günümüz dünyası (ve Türkiyesi) için isabetli bir tespit olduğunu söyleyebilir miyiz?

    Sizin 3 Haziran 2014'te yazdığınız "İrrasyonel Beklentiler Teorisi"

    http://www.mahfiegilmez.com/2014/06/irrasyonel-beklentiler-teorisi.html

    ile "Post-truth" ortak özelliklere sahip.

    Ne dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Post truth, Türkiye'de insanların büyük çoğunluğunun yaşadığı durumu en iyi ifade eden kavram.

      Sil
  21. Hocam olası kasım yerel seçimine kadar $'ı istenilen bant aralığında tutma gücü hükümetin elinde var mıdır? Yoksa mümkün değil midir?

    YanıtlaSil
  22. Konu hakkındaki amatörlüğüm nedeniyle lütfen beni bağışlayın, sizden özür dilerim Mahfi bey.

    1. Açığa satış yapmak, ne demek? Örnekle açıklar mısınız?

    2. Kurlardaki aşırı dalgalanma nedeniyle, açığa satış yapmanın yasaklanmasını veya titizlikle kontrol edilmesi için mevzuat değişikliğine gidilmesini savunmaya başlayan bazı piyasa oyuncuları da var. Bu kişilerin gerekçeleri neler olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açığa satış, elinizde var olmayan bir malın yükselişine ya da düşüşüne oynamaktır. Borsada uzun süredir işlem yapmadığım için tam emin değilim ama bildiğim kadarı ile yasaklandı. Dövizde ise bunu forex piyasalarında yapabilirsiniz ama 500 milyar dolar borcu olan bir ülkede ancak sivrisinek vızıltısı kadar etkisi olur.

      Sil
    2. Kişi veya kurumların fiyatlarında düşüş olacağı beklentisiyle portföylerinde olmayan hisse senedi, döviz ve emtia gibi varlıkları önce satıp sonra satın almalarına açığa satış deniyor.

      Bir şirket hissesinin değerinin önce 10 TL’nin biraz altına düşüp sonra 13 TL’ye kadar artacağı beklentisinde olan bir yatırımcı, portföyünde olmamasına karşın aracı kuruma, portföyünde bulunmayan bu hisse senedi için, açığa satış yaptığını belirterek, 10 TL’den 10.000 lot satış emri vermiş olsun. Bu satışın toplam değeri 10.000 TL’dir. Aynı gün bu hisse senedinin fiyatının 9,80 TL’ye kadar düştüğünü düşünelim. Bu durumda yatırımcı fiyatı 9,80 TL’ye düşmüş olan hisse senedini 10 TL’den satarak [(10 – 9,80) x 10.000 =] 2.000 TL kâr elde etmiş olacaktır.

      Spekülasyonda satış işlemine konu varlık bu işlemi yapan yatırımcının portföyünde mevcuttur. Spekülatör portföyündeki bir varlığı satmaktadır. Açığa satışta ise bu işleme konu varlık satış işlemi sırasında, bu işlemi yapan yatırımcının portföyünde mevcut değildir.

      Bu işlem dövizde de yapılabiliyor. Bu alanı kontrol altına almayı önerenler, elinde para olmayan kişilerin piyasada döviz spekülasyon yapmasını ve kurların yükselmesine neden olmasını önerdiklerini düşünebiliriz.

      Sil
  23. Ani para hareketlerine forexx piyasasında yapılan çok yüksek işlem hacimli (milyar dolarlar) hareketlerin sebep olduğu yönündeki tez hakkında ne düşünüyorsunuz hocam?

    YanıtlaSil
  24. Hocam Merhaba ticaret savaşları ile ilgili yazı yazmayı düşünüyor musunuz? özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelere etkisi hakkında? Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda yazılarım var.
      http://www.mahfiegilmez.com/2018/01/kur-savaslar-ticaret-savaslar-ve.html

      Sil
  25. Yazınızın sonu şöyle: "Çünkü ancak doğru ekonomi politikasıyla bu kadar büyük oynaklıkları giderebiliriz."

    Burada "büyük oyunları giderebiliriz" diye okudum hocam!

    Artık ülkenin gündemi beynime ne kadar işlediyse, acaba dedim, Mahfi hoca da mı büyük oyunun varlığına inanmaya başladı... ;-)

    Safsatalarla gerçekleri birbirinden ayırmayı ne vakit ve nasıl öğreneceğiz?...

    YanıtlaSil
  26. Hocam, yasal erklerin piyasayı rahatlatıcı ama desteksiz argümanlarla ortaya çıkıp bunları dillendirmeleri manipülasyon olarak değerlendirilir mi? Öyle ise, suç sayılır mı?

    YanıtlaSil
  27. Hocam dolar yakmakla (üstelik fotokopi) ve abd ye sövmekle dolar kuru düşer mi :-)
    Bu ulkede universitelerde bosuna ekonomi ve siyaset bilimleri dersi veriliyor.
    Gerçi bu durum karşı muhattabi Trump (The Punisher) olinca normal mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolar düşmediği gibi bunları gerçekmiş gibi yayınlayanların itibarı da düşmüyor ne yazık ki.

      Sil
  28. Hocam bu öncü bir hareket gibi bence piyasada nekadar dolar varsa bozdurulsa dahi biz dolar üretmiyoruzki sonuçta bitecek bu kaynağı bizde değil. yani piyasadan bu doları çekmek anlık çözüm ama karşınızdakinin istediğide bu aslında sonrasında esas hamle gelince ne yapacaksınız. elinizde imkanları kullanıp bitirmek yerine çözüm üretmek doğru olan ama sanırım çözüm üretmeye fırsat bırakılmayacak çünkü gerçekten ekonomiyi birden herşeyi yapabilecek bir bilim olarak gördüler sanırım bence dış müdahaleye daha açık hale gelecek bu yapılan yanlışlar. zaten dolarda 1 TL olmadı sonuçta.
    Bundan sonrası için panik yapılmaması gerekir bence panik yapan ekonomi yönetimi oluyor ve bunun faturası gerçek bir ekonomi silahı kullanıldığında çok ağır olur.
    umarım tüm kesimlerin bilgisi ve deneyimine başvurur devlet yoksa gerçekten işler daha kötüye gider inşallah doğru hamleler ve uygulamalarla artık Türkiyede 80 milyonun huzuruna ve ekonomik kalkınması için çalışılır. şimdiye kadar hep ezilen asgari ücretliyi ezip şirket sahiplerini para babası yaptılar halktan parayı toplayıp fakirleşti gerçekten adaletli gelir dağılımı yok bunun yanlış olduğunu herzaman söyledim birilerine para verirsin yarın sıkıntıya girince halktan birşey bekleyemezsin çünkü halkı yok eden fakirleştiren borç batağına süren kendin olunca para verdiklerin parayı yurt dışına kaçırmayın demek kalır sadece. devlet çok fazla ders alması gerekir bu olaylardan gerçekten halk çok çekti yapılan tüm adaletsizliklerden ve insanlar hala devletin yanında ama devlet insanların yanında mı bence değil çünkü adaletsizlik liyakatsizlik torpil para için herşey mübah görüldü yazık oldu. halka yapılan manipülasyonu kimse söylemiyor gerçekten yazık hepimiz çekiyoruz. birbirimizi anlamak dinlemek yerinede ötekileştirerek birbirimizden nefret eder olduk kimse konuşmasın peki doğruyu nasıl bulacaz diye sormayın dinleyin ne denirse. ben sıkıldım gerçekten bu kadar uzun süre yanlış yapılmasından. herşeyin hayırlısı diyorum bizim hayır sandığımızda şer , şer sandığımızda hayır vardır umarım türk milleti için hayırlısı olsun allah yardım etsin tüm türk halkına ve hepimize.
    yazınız için teşekkür ederim ..

    YanıtlaSil
  29. Kimse kusura bakmasın... Ülkede Döviz sıkıntısı yok, finansal sistemimiz, bankacılık sistemimiz çok sağlam açıklamaları yapıldıkça dolar fırlıyor, faiz uçuyor. Hükümetten ve Banka Müdürlerinden hiçbirisine inanmıyorum. Çünkü inandıkça zarar ediyorum. Dolar 3.6 iken Jöleliye inanıp almadık şimdi dövünüp duruyorum.

    YanıtlaSil
  30. Mahfi bey kafam çok karışık: Evimizdeki ABD menşeli ürünleri parçalamamızı önerir misiniz? Bu da yapısal reform sayılır mı?

    Panik atak mı yapıyorum?

    Çok korkuyorum...

    Lütfen, analizinizi bekliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her kapıştığımız ülke menşeli malı parçalasaydık evimizde mal kalmazdı.

      Sil
    2. Hocam varya, sesli güldüm. :))

      Sil
  31. Briç ve poker oynamayı bilir misiniz Mahfi bey?

    Papazı dikkatli kullanmak gerektiğini de biliyorsunuzdur, eğer bu oyunları biliyorsanız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz papaz kacti oyununu bilirmisiniz.?

      Sil
    2. İkisini de bilirim. İkisinde de as daha önemlidir.

      Sil
  32. Hocam sınıfın en tembel öğrencisine anlatır gibi anlatmışsınız, elinize sağlık. Sorularım:
    1. Döviz piyasamız ne kadar derin? Söyledikleri gibi 1-2 yatırım bankası bu devaluasyona neden olabilir mi? Tabi ki hırsız olarak kapıyı açık bıraktık ama 2 günde bu kadar değer kaybı hiç normal değil bence.
    2. Kayda değer bir ekonomi politika değişikliği olmazsa, önümüzdeki 6 ay 1 yılda bizi enflasyon dışında ne bekliyor sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. Döviz piyasamız çok derin değil. Asıl olarak uyguladığımız ekonomi politikası derin değil. O nedenle her türlü atağa açık.
      2. Ya yüksek kur ya da yüksek faiz. Daha kötüsü ikisi birden olabilir.

      Sil

  33. cumhurbaşkanı kur yukselmeye başladığı anda boş boş konuşmasaydı dolar 6 lirayı geçmezdi zaten.

    YanıtlaSil
  34. Mallar Cinden geliyor ucuz yapildigi icin
    Dolar ABDden geliyor pahalli basildigi icin
    Bu duurmda
    Dolari ABDden degilde Cin Dolari kullansak daha ucuz olmaz mi?
    Cin Dolari daha ucuza basiliyor sonucta

    Zekai Islamoglu

    YanıtlaSil
  35. Spekülasyon, Panik Atak, Manipülasyon bu terimler her ülkede sıklıkla kullanılabilen terimler midir?

    YanıtlaSil
  36. Merkez dolari biraksin enflasyona baksin....

    eger enflasyonda da dovizde yaptigi hatayi yaparsa yeni ataklar hic sasirtici olmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolarla enflasyon bugünlerde neredeyse bire bir korelasyon içinde. O nedenle doları bırakmak demek enflasyonu da bırakmak demek.

      Sil
  37. https://www.aa.com.tr/en/economy/turkeys-budget-records-237-million-surplus-in-july/1231784

    Bütçe fazla vermeye başlamış hocam. Düşünceniz ne bu konuda? Bu rakamlar ne kadar güvenilir o ayrı tabi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sn Bakanımız Berat beyin icraatları kendini göstermeye başladı. Ekonomimiz daha sağlam temellere oturacak.

      Sil
    2. Aylık olarak fazla verebilir, geçmişte de çok verdi, önemli olan yıllık durum.

      Sil
  38. Merhaba hocam sizce Katar'ı ilhak etsek ekonomi düzelir mi? Erdoğan ailesi ile Katar'ın Sani Hanedanı tek bir hanedan haline getirebiliriz mesela. Kastilya ve León'un birleşmesi gibi Katar'ın ve Türkiye'nin birleşmesini hayal ediyorum ben. Sizce çok mu uçuk bir hayal bu?

    YanıtlaSil
  39. Hocam merhaba, konuyla alakasiz ama bir sorum olacak. Altin ons’unu etkileyen şeyler nelerdir hiçbir para birimiyle doğru orantıda gitmiyor. Kısa bir açıklama yada bir yazı yazabilirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Savaş gibi olağanüstü haller altın fiyatını etkiliyor. ABD ekonomisi kötüye gitse o da etkiliyor.

      Sil
    2. Genelde Dolar ile ters orantılı. Dolar diğer para birimlerine karşı değer kazandığında altın fiyatı düşüyor, tersi olduğunda da altın fiyatı yükseliyor. Amerikanın faiz artırması yönünde beklenti olduğunda da düşüyor.Parasal genişleme ve faiz indirimi beklentisi olduğunda altın fiyatı artıyor.Birebir bu şekilde hareket ediyor diyemeyiz ama trend genelde bu şekilde.

      Sil
  40. Merhaba hocam
    Doların yükselmesinin bir diğer nedeni de Türkiye’deki ilk 500 şirketin faaliyet dışı gelirlerinin önceki yıllara göre artıyor olması değil midir?Üreterek kazanmak yerine başka yerden kazanıyor dolar euro ya da başka şekilde para kazanıyor. Karlar borsa artıyor gözüküyor ama aslında üretim azalıyor. Herkes hep üretmeden kısa yoldan para kazanmanın derdinde... Yazınız için teşekkürler kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  41. Hocam, bir spekülatör dediğiniz gibi tahminlerle, analizlerle hareket eder. Manipülatör ise adı üzerinde, bir şeyleri manipüle etmek ister. Bunun için de içeriden bilgi alması gerekir. Bu içerisi neresidir bilemeyiz elbette. Yapılmak istenen manipülasyona göre değişir. Bence halkın da artık biraz kafasını çalıştırıp ne oluyor, bitiyor anlaması, en azından üzerinde düşünmesi gerekiyor. Galiba en önemli sorunumuz bu, yani düşünmemek. Siz Sherlock Holmes seversiniz de Agatha Christie bu işlere daha pratik yaklaşıyor. Eğer son dönemde yaşadığımız bir manipülasyonsa ve bu bir suçsa bu suçtan kim karlı çıktı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız bir suçu soruştururken ilk kuşkulanılacak kişi o suçtan kimin kazançlı çıktığıdır. Buradaki olayda o kadar çok kazançlı çıkan var ki kim manipüle etti, kim spekülasyondan yararlandı belli değil. Daha doğrusu bunu yayınlanmış verilerin analiziyle bulamayız, gerçekten olay yeri incelemesi yapmak lazım.

      Sil
  42. Hocam dediğinize göre bazı kişilerin kazançlı çıkması için rant kazanmak için acaba merkez bankası manipülasyon mu yapmıştır? Böyle bir şey söz konusu olabilir mi? Çünkü kurlardaki artışlar ve bu denli düşüşlerin hiçbiri normal düzeyde değil.

    YanıtlaSil
  43. Hocam bir konuda beni aydınlatırsanız çok sevineceğim. Son günlerde yaşanan bu gelişmelerden dolayı gösterge faizi neden arttı, bu bağlantıyı kuramıyorum bir türlü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB ve diğer kurumlar, TL'ye erişimi kısıtladılar.

      Sil
    2. Az olan şeyin kıymeti arttı yani.

      Sil
  44. Hocam dovizde iki günde %25 lik bir artisin serbest kur rejiminde mumkunati cok zor olsa gerek. Her ne kadar yazida bahsettiginiz etkenler olsa da bu muazzam artışta, insan bilimden de öte bir manipule varlığından oldukça kuskulaniyor. Ve ya gercekten de panik atak olan hane halki ve spekilasyoncular tek başına bu artışa sebep olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir ve bu manipülasyon dışarıdan kaynaklı da olabilir. Bilinen ekonomi politikası kurallarının dışında yaklaşımlar sergilemek de böyle etkiler yaratmış olabilir. Bunların bir bileşimi olduğunu söylemek mümkün diye düşünüyorum.

      Sil
  45. Şeyh Temim, Katar olarak Türkiye’ye 15 milyar dolar doğrudan yatırım yapılacağını, finansal piyasalara ve bankalara hızlı kaynak girişinin sağlanacağını açıkladı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu paranın doğrudan yatırım mı yoksa bankalara mevduat mı olacağı biraz karışık. Ya da ne kadarının doğrudan yatırım ne kadarının mevduat olacağı. Mevduat ise şeyh faizden iyi ara kazanacak demektir.

      Sil
  46. Winter is coming for who;
    Trump (the punisher) or us?

    YanıtlaSil
  47. Sayın Eğilmez;Kişisel olarak,İşİbankası genel müdürü Adnan Balî'den sonra, kurumsal olarak Washington'daki Uluslararası Finans Enstitüsü de,sizin yorum ve yazdıklarınızın tersi-zıddı açıklamalar yapıyor.(IIF), Türk Lirası'nın "adil değerinin altında" olduğu bildirildi.
    IIF'in yayınladığı "Ekonomik Görüşler: Türkiye'nin Bilanço Dengesi Görünümü" başlıklı raporda, "Türk Lirası şu anda adil değer tahminimizin önemli derecede altında." ifadesine yer verildi.
    Raporda, Türkiye'nin içinde bulunduğu durumun kararlı ve iyi ayarlanmış politikalarla yönetilebileceğinin kaydedildiği raporda, bunlar arasında uygun mali düzenlemeler ve ABD ile yaşanan gerginliğin yatıştırılmasına işaret edildi.
    Ayrıca raporda, Türk Lirası'ndaki değer kaybıyla ihracattaki artış ve ithalattaki sıkılaşma aracılığıyla Türkiye'nin cari açığının azalacağının altı çizildi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türk Lirasının olması gereken değerini 5 TL olarak söylüyorlar sonuçta bu rakamda zaten yüksek değil mi. Türk Lirası olması gereken eğer 5 TL ise yine çok ciddi değer kaybı yaşamış olmuyor mu.
      Bu yapılan Türk varlıklarına güven testi oldu ama çokta güven vermedi açıkcası ki dolar birden bu denli yükseldi.

      Sil
    2. Bir teknik analist olarak baktığımda doların şu anda 5,19'un altında olması gerektiğini ve birkaç ay da 5,19-4,50 seviyeleri arasında gidip gelmesi gerektiğini görüyorum. Peki, o seviyelerde değilse Mahfi Eğilmez'in suçu nedir?

      Sil
  48. Hocam bugün TL oldukça değer kazandı USD karşısında ama BIST aynı oranda değer kaybediyor. Bu nasıl açıklanır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. USD ile BIST ters yönlü hareket ediyor. Çünkü BIST'de yabancı ağırlığı fazla. Dolar değer kazanınca BIST'in Dolar değeri düşüyor ve yabancı talebi artıyor, tersi olunca düşüyor.

      Sil
  49. Kıymetli hocam, uzun zamandır takip etmekle birlikte ilk kez yazınıza yorum yazma ihtiyacı hissettim. Bu yazı öncelikle teşekkürler, aydınlatıcı olmuş.
    Mevcut malum vaziyetin Manüpülasyondan kaynaklanmadığını belirttiniz. Ancak bir müddettir Reuters başta olmak üzere piyasa haberleri veren yabancı medya ve Avrupa’da mukim önemli bankaların özel ve piyasada dolaşan raporlarında kurun ciddi yükseleceği yönünde açıklamalar yaptılar. Ve ayrıca satır aralarında kurda önemli bir artışın olacağı yönünde mesajlar vardı, direk yazmasalar bile bunun olacağını size hissettiriyorlar. İşim gereği bu haber ve raporları takip ediyorum. Bu ciddi bir konu ve yatırımcılar bu haber ve raporları okuyup etkileniyorlar, Manüpülasyonu bu anlamda değerlendirmek gerekir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben manipülasyondan kaynaklanmadığını söylemedim. Manipülasyon olabilir ama bunu inceleyip ortaya çıkarmadan iddia etmek doğru değil. Varsa manipülasyon bu incelenir çıkarılır ve gereken ceza verilir.

      Sil
  50. 133k usd kar eden yatirimcinin diger bacagini olusturan 133k usd zarar eden grup kimdir sizce hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm ülke olarak yaşayacağımız enflasyonla zararı biz karşılayacağız gibi duruyor.

      Sil
    2. Bu tamamen farazi bir örnekti.

      Sil
    3. Rakamlarin farazi oldugunun farkindayim. Konsept olarak sormustum. Zero sum game dedigimiz trading'de spekulator kar ediyor ise zarar eden kimdir merak ettigim bu. Hane halki olabilir mi acaba?

      Sil
    4. Ben yanlış anlamışım kusura bakmayın. Kazanan yabancıysa kaybeden bizler oluyoruz. Yerliyse içeride el değiştirmiş oluyor.

      Sil
    5. Tesekkurler hocam ben de ayni sekilde dusunmustum. Peki hane halkinin hic alim satim yapmadigi bir ortamda yabanci spekulator, surekli usd/try alimi yapar ise olusan sozde teorik fiyattan daha devalue bir kur degerinde (tl icin) kar realizasyonu icin nasil bir yol izler? Turk reel sektoru usd short yoluna devam ederken eninde sonunda bu firmalar tl karsiligi dolara donecekken spekulatif icin aslinda kurun bir teorik degeri oluyor mu? Yani tam olarak demek istedigim, usd borcunuz var ve odemeler dengesi sorununuzu biliyorum. Risk sermayem oldukca cok yani price impact'e sebep olsam bile birilerinin trene katilmasi icin yeterli bekleme surem var.3 ay sonra usd ye donecek olan tr reel sektor firmasi dolari benim yukselttigim suni fiyattan satin alip borcunu odeyecek ve ben de aldigim dolari ona satarak karimi realize edecegim. Boyle bir ortamda yani ciddi usd short durumunda teorik fiyat nasil olusabiliyor tam olarak anlayamiyorum hocam. Kur 17 olsa bunun onundeki engel tam olarak spekulator icin default ilani olasiligi mi?

      Sil
  51. https://twitter.com/steve_hanke/status/1029350093453975554/photo/1

    >Turkey's annual inflation rate measured for today, is 101%, breaching 100%, a milestone a country does not want to reach.

    Prof. Steve Hanke demiş ki: Bugün yaptığım hesaplamaya göre Türkiye'deki enflasyonu %101 olarak hesapladım. Ama burada hesapladığı şey implied inflation (Türkçesi nedir bilmiyorum). Bilen birisi implied inflation nedir ve gerçek enflasyon ile arasında fark nedir açıklayabilir mi? Ve bu yapılan hesaplama doğru mudur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmiyoum neye göre bu hesabı yaptı bilmiyorum.

      Sil
    2. the law of one Price teorisine göre benzer malların fiyatları ülkeler arasında değişim göstermemelidir . Buna göre tl dolar karşısında ne kadar değersizleştiyse o ülkedeki malların fiyatları da o kadar pahalanacak ve eşitlik sağlanmış olacak . implied ifadesi sanırım bundan dolayı . Tabii gerçek hayatta bu teorinin çalışmasını engelleyen tarifler vergiler gibi bir çok faktör var

      Sil
    3. Hanke şunu dikkate alıyor, Türkiyedeki bazı ekonomistlerden farkı burada.

      Ülkede enflasyon %15 iken,
      Diyor ki, vatandaşın gideri en çok kira, ulaşım ve gıda harcamalarından oluşur. Bunlardaki enflasyon %50 gibi yüksek bir değer ise, vatandaş enflasyonu %15 olarak değil, %50 olarak hisseder, ona göre davranır.

      Türkiye'de geçen seneye göre vatandaşın en çok kullandığı pek çok ürün fiyatı %65 civarında arttı. Maaşlarına ise genel enflasyon olan %15 civarı zam yapıldı. O yüzden %15 enflasyon vatandaşın enflasyonu değildir. Vatandaşın enflasyonu %50 dir.

      Örnek Kereste fiyatı %5 artmış, ama vatandaş hayatında kereste almıyor, 9-10 yılda bir mobilya ile o keresteyi dolaylı olarak alıyor. Vatandaş her gün çocuğuna yumurta, peynir, süt alıyor, işine otobüs ile gidiyor, her ay başında kira ödüyor. Kira %20, Otobüs %40, gıda %50 arttı ise, bu adama %15 maaş zammı yaparsan bu adam fakir olur diyor.

      Sil
    4. Yüzde 50 arttı gibi kesin bir ifade kullanıyorsanız bu ürünlerin detaylarını ve şimdiki fiyatları ile geçen seneki fiyatlarını da biliyor olmalısınız. Bizimle paylaşır mısınız?

      TUİK'in nflasyon hesabının önemli parametreleri sitesinde tüm detayları ile yayınlanmaktadır. Bunlar;
      - Tek tek tüfede yer alan kalemler
      - 2005 yılından buyana ay ay bu tüm kalemlerin fiyatları
      - 2018 yılında tüm kalemlerin ay ay ağırlık ölçüleri.

      Yani bu rakamlara bakarak TÜİK in açıkladığı enflasyon rakamlarını eleştirmek varsa hatalarını ortaya çıkarmak çok kolay ve çok basit. Milli gelir hesabı gibi değil. Her rakam ortada.

      Bu verilere bakarak, pinpon topu hesaba katılıyor mu katılmıyor mu,

      Girmesi gereken bir ürün bu listede yer alıp almadığını,

      Aldığınız bir ürünün fiyatına yakın olup olmadığını

      Hesap edilen ağırlıklar ile ilgili eleştirilerinizi ortaya koyabilirsiniz.

      Tabi bunları yapmak ççççokkkkk zorrrrr olduğu için, elin herifinin yazmış olduklarını kopyalamak daha kolay.

      Türk-iş de yayınlıyor yoksulluk endeksi gibi verileri Tüikin verilerini kullanmadan kendi topladığı verileri kullanarak. Daha dar ve bir ailenin harcamalarını esas alan bir yaklaşımla. Aralarında büyük bir fark yok.

      Umarım artık ilk önce yapısal reformları kendimizden başlarız.

      Satılmış, yalan, bilerek düşük gösteriyorlar yerine yayınlanan veriler üzerinden çalışmalar yapsak, Türkiye ekonomisi üzerinde daha çok şey öğrenmiş oluruz. Kuru bir enflasyon verileri gerçeği yansıtmıyor yerine, ete kemiğe bürünmüş etkisi ve şiddeti yüksek sağlam bir delil ortaya koymuş oluruz.

      Sil
  52. Sayın Eğilmez,

    Piyasalar, TCMB'nin dövizde piyasa yapıcı olduğunu unutuyorlar mı!? Bankaların döviz açığını; TCMB, düşük reel faizle cezalandırıyorsa, yıl sonu MB bilançosu ilginç olabilir.

    Bunu açıklamak için 'haklı spekülasyon' diye bir kavram daha ortaya atalım!...

    YanıtlaSil
  53. TÜRKLERIN TEK DÜŞMANI VARDIR O DA =TÜM DÜNYA

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TÜRKLERİN TEK DÜŞMANI VARDIR O DA KENDİSİDİR. ÇÜNKÜ TÜM HATALARINI BAŞKALARINA YÜKLEMEKTE DÜNYA BİRİNCİSİDİR. TEK ADAM REJİMİ DE BU KAFANIN SONUCUDUR!.

      Sil
    2. İkisi de aynı,

      Tek düşmanı tüm dünya olanın, tek düşmanı kendisidir aslında.
      Ama genelleme tabi tüm bir millet için yapılmaz.

      Türk milleti Türkiye Cumhuriyetinden daha geniş ve büyük bir kavramdır.

      Anadolu Türklerinin bir kısmı sadece kendilerinin Türk olarak yaşadıkları hatasına kapılıyor.

      Bugün, Almanya başta olmak üzere bütün Avrupa'ya, Orta Asya ve civar ülkelerde yaşayan, her türlü din ve ülkeye girmiş 300 milyondan fazla Türk yaşamaktadır.

      Anadolu Türkleri ciddi bir hata yapıyor ise, bu hata onlara aittir, tüm bir millete mal edilemez.

      Ekonomi, Tıp, Yazılım, Elektronik, Kimya, Fizik gibi pozitif bilimlerde öncü katkılarda bulunan Türk insanları da vardır. Anadolu Türk Devletinin günümüzde bu konularda başarısız olması yine bir millete başarısızlık olarak atfedilemez.

      Ayrıca, Anadolu Türklerinin düşman olarak gördüğü devletlerin başarısı için çalışan Türkler bile vardır, Türkler kavramı ile Anadolu Türklerini ayıralım.

      Sil
  54. Hocam şu swap mevzusunuda açıklarmısınız doların düşmesinde payı olduğu söyleniyor lakin ben ne anlama geldiğini tam anlamadım.

    YanıtlaSil
  55. Yapılması gereken yerli ve yabancı yatırımcıları ayrım yapmadan yabancılara da bişeylerin garantisini versek problem çözülür belki.

    YanıtlaSil
  56. Hocam şimdi bu kurlar niye düştü? Bilmediğimiz bir anlaşma mı var?

    YanıtlaSil
  57. Hocam elinize ağzınıza sağlık çok güzel açıklamışsınız. Yazınızdan şu sonucu çıkarabilirmiyiz; ülkenin yeni bir yönetim şekline geçişinin verdiği belirsizlik ile birlikte risk primi artmıştır. Risk primiyle doğru orantılı olan faizde artmıştır. Bugün geldiğimiz noktada ithalata dayalı bir ekonomi ve siyasi belirsizliği yüksek olması manipülasyona zemin hazırlamıştır diyebilirmiyiz?

    YanıtlaSil
  58. Hocam değerli yorumlarınız için çok sağ olun. Uzun zamandır yazılarınızı takip ediyorum. Ülkemizde 1 yıl içinde derin bir kriz bekliyor musunuz? Maaşla çalışan bizler için en mantıklı yatırım aracı ve en güvenli dolar mı? Bankada para tutmak güvenli mi? Bankalar batar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım krize girmeden bu sıkıntıları aşabiliriz.

      Sil
  59. HANE HALKI BİR GÜNDE 1 MİLYAR DOLAR BOZDU...YASTIKALTI..
    BU NEKADAR ETKİLEMİŞTİR KURU..

    YanıtlaSil
  60. Hocam merhaba
    sizi geri sayımda takip ediyordum. yazılarınızı yeni takip etmeye başladım.mali müşavirim.
    ekonomi okumayı seviyorum. sizden de çok faydalanıyorum. çok teşekkürler. bu arada yazılarınızı paylaşıyorum müsadenizle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, memnuniyetle paylaşabilirsiniz.

      Sil
  61. Sayın hocam;

    Ne kadarlık bir işlem hacmi, dolarda bu oynaklığı(5-7 arası) bu kadar kısa sürede yapabilirdi?

    YanıtlaSil
  62. EM Ayı piyasasına yaklaştı deniliyor. Gelişen ülkelerde fiyatlar Ayı piyasasına girerse ve kur yine yüksek kalırsa elimizdeki ürün değeri düşük fakat kur yüksek olduğu için ihracat devam eder fakat düşük fiyatlı ürün nekadar para kazandırır, kazandırsa da borç çevirme oranını karşılar mı, yeni borç maliyetleride yükseleceği için durgunluk mu olur yoksa düşük fiyatlı ihracattan kaynaklı üretim devam eder mi, Maliyetleri nasıl etkiler hocam bu düzen.

    YanıtlaSil
  63. sayın hocam size bir sorum olacaktı şuanda merkez bankası zorunlu karşılık oranını %4 düşürdü.Benim sorum şu olacak bu durumda piyasaya tl likidite edilmiş olup tl nin diğer yabancı paralar karşısında değeri daha çok düşmez mi?yada yüksek seviyede kalmasına destek vermiş olmaz mı?
    "Yabancı para yükümlülükler için azami ortalama tesis imkanı yüzde 8’e çıkarıldı.

    Değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 10 milyar TL ve 6 milyar ABD doları ile 3 milyar ABD doları tutarında altın cinsinden likidite sağlanmış olacaktır"

    YanıtlaSil
  64. Çok açıklayıcı ve bilgi verici bir yazı olmuş. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  65. Hocam merhaba.
    Stabil olmayan piyasa şartlarında, en az zararla durumu idare edebilmeleri için Kobilere neler önerirsiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu saatten sonra hiçbir şey. Olan olmuştur zaten.

      Sil
  66. sizce erzak depolayın, aç kalacağız, iç savaş geliyor silah alın diyenlerin haklılık payı var mı yoksa manipülasyon deyip geçebilir miyiz?

    YanıtlaSil
  67. Arap 15 milyar Dolari getirince, Cumhurbaskanligi sözcüsü Ibrahim Kalin aciklama yapmis.

    ""Türkiye kimseyle ekonomik savaş peşinde değildir. Bu kriz inşallah bir fırsata dönecek Türkiye güçlenerek çıkacaktır. Türk Lirası üzerinde spekülasyon yapılmasına imkân sağlayacak spekülatif istismara açık o ortam tamamen bertaraf edilmiş durumdadır" dedi.

    Hocam rica etsem özellikle son cümledeki "spekülatif istismara acik ortam tamamen berteraf edilmistir." kismini ekonomi ve iktisat literarürüne göre aciklayabilirmisiniz.?

    Simdi bizler aksam rahat bir uyku cekip yarin her sey güllük gülistanlik bir sabaha mi uyanacagiz. Hersey bir günde düzelecektiyse, bu arap emiri neden 3 hafta önce gelmedi. Yazik degilmi bu sürede ülkemizden kazanilan milyarlarca Dolara. Kim ödeyecek bu zarari.

    Ekonomimiz yarindan itibarencok Güclü mü olacak. ot ve et ithal etmeyecekmiyiz? issizlik ve enflasyon en aza mi inecek. Yarindan itibaren milyonlarca issiz genc 15 milyar dolar ile bir gecede acilan onlarca fabrika ve sanayi tesisinde calismaya mi baslayacak.

    YanıtlaSil
  68. Hocam " Tam Rekabet Piyasası'nda rekabet yoktur" argümanının geçerliliği nedir? Bununla ilgili de fikirlerinizi merak ediyoruz.

    YanıtlaSil
  69. hocam, kriz konusu konuşulurken aklıma meşhur krizlerden 97 asya krizi geldi. o krize sebep olan etkenler kabaca;1-yabancı sermaye girişlerinin yüksekliğine karşın bu sermayenin daha çok konut köprü tünel vb gibi çeşitli verimliliği az ve büyümeyi dar tabanlı kılan alanlara koşulması.2- özellikle kısa vadeli dış borç stokunun giderek artması. 3- sabit kur rejimi ve özellikle para birimlerinin 1990 sonrasında abd dolarına peg edilmesi ve doların 1993 sonrasında artan faizlerle güçlenmesi ve paralel olarak bu ülkelerin paralarının da hızla değerlenmesiyle giderek artan hacimde cari açık vermeleri.4-tutarlılığı düşük makro iktisat politikaları uygulamaları5-finansal sistemlerindeki yapısal sorunlar.6-iç borçlanmadaki döviz hacminin de artmış olması.7-giderek şişen bankacılık sistemi kökenli kredi hacmi.8 tüketim mallarının ithalatının giderek hammadde ve ara malı ithalatını geçmesi. gibi sebepleri sıralayabiliriz. burada dikkat edilirse bu 8 ana başlıktan en az 5 tanesi bizde de mevcuttur hocam. kur rejimi ila iç borçlanmadaki döviz hacmi ve bankacılık yapısallığı dışında hemen hepsi üstelik bizde daha fazlasıyla mevcuttur hocam. hatta bizde özellikle sanayi hacminin payı şu anda 97 döneminde krize giren o ekonomilerin de altındadır hocam. üstelik tasarruf hacmimiz de onlardan daha düşüktür. olası bir krizde en az 97 krizi kadar sert ve nispeten uzun soluklu bir kriz yaşayabiliriz hocam. ne dersiniz?. saygılar..

    YanıtlaSil
  70. Sayın 21:13, Yazdıklarınız temenni mi? tahmin mi? bilemiyorum ama ikisi de gerçekleşmeyecek şeklinde bir müjde verebilirim size sayın Eğilmez'den önce.Çünkü bu "ekonomik saldırı",makro ekonomik verilere bağlı olarak ortaya çıkması için,iki üç yıl önce cari açık çift haneli rakamlarda ve petrolün varili 120 $ iken çıkardı.Şu anda bu makro veriler,cari açık % 5, petrolün varili 70 $... dış borcun çevrilmesinde bu iki veri çok daha belirleyicidir...

    YanıtlaSil
  71. iphonumu parcaladim telefonsuz kaldim yeni telefon almak cok pahalli ve benim paraya ihtiyacim var dolara
    simdi ben ne yaptim? benim yaptigim ekonomik aktivite midir?

    YanıtlaSil
  72. Milli paraya geçilmesi ne demektir?Eğer ki altına endeksli milli paraya geçilecekse benim bankaya olan ve sürekli değer kaybedecek dediğim mevcut tl borçlarım da mı altına göre yükselecek?Eğer böyle olursa vatandaş kredi borcunu nasıl çevirecek?(Ekonomiden pek anlamam.Basit bir şekilde bir arkadaş açıklarsa memnun olurum.)

    YanıtlaSil
  73. Hocam merhaba, dolar 7 tl ye dogru tekrar ataga kalkmadan ne kadar zamanımız var? Denizin bitip karanın gorundugu ortaya çıkınca bakalım doları 9 tl de tutabileckler mi?

    YanıtlaSil
  74. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  75. Hocam, çok güzel paylaşımlar yapıyorsunuz. Sayenizde merakımız ve sorularımız daha da artıyor. Burda ki yorumları da beğenerek okuyorum. Şimdi TL alımları ile ani düşen kur yine yüklü satışlarla hızlı değişkenlik gösterir mi. Sizce Ekonomimiz manipülasyon icin yeteri kadar tedbir aldı mı?

    YanıtlaSil
  76. Hocam, yıllardır gerek televizyondan gerek yazılarınızdan, gerekse kitaplarınızdan sizi takip ederim. Son kitabınız efsane bir kitap olmuş. Emeğiniz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  77. hocam merhaba.
    bu hafta bir banka müdürü arkadaşımı ziyarete gittim. Birçok kişi işini bahane ederek dövizini bankadan çekmeye çalışıyordu benim şahit olduğum... 50 000 doları veremedi banka .. Sorduğumda MB piyasa sakinleşsin diye dövizi de çekti piyasadan dedi. Tl yi çekse kur düşer biliyoruz da doların rekor seviyeler gördüğü bir ortamda doları piyasadan çekmek piyasayı daha da ürkütmez mi...

    YanıtlaSil
  78. hocam akaryakıta zam gelmiş.. Fiyatlara yansımayacağı söylenmişti. Ben ne olur ne olmaz diye bir gün önce doldurdum depoyu. Bir gün sonra 55 kuruş artış olmuş.. Artış olmayacak denmişti .. Ciddi bir manipülasyon yapıldı galiba vatandaş önceden alım yapmasın diye.. Ne dersiniz?

    YanıtlaSil
  79. http://m.gercekgundem.com/ekonomi/31308/katar-emiri-ile-ilgili-cok-konusulacak-iddia

    mahfi hocam okudunuz mu?

    YanıtlaSil
  80. hocam, hazine ve maliyeden önemli kararlar alındı. buna göre:1-kredi kanalları açık tutulmaya devam edilecektir.2-firmaların nakit akışlarının sürdürülebilir olması için vade ve fiyatlama konularında esneklik sağlanmasına devam edilecektir.3- kur yükselişi sebebiyle limit aşımı oluşan kredilerde limit aşımı dikkate alınmayacak ve kredi kapatılması sağlanmayacaktır.4- kur etkileri sebebiyle teminat değeri risk tutarını karşılamada yetersiz kalan krediler için firmalardan ek teminat talep edilmeyecektir. şimdi hocam bu şekilde ;1- zaten şişkin durumda olan kredi tabanında yeni genleşme yaratılarak kredi riskleri artırılmıyor mu?. 2- teminatları ku etkileriyle erimiş olan işletmelere krediler kapatılmıyorsa bu durumda bankacılık sistemi ki bana göre makro iktisadi bazda nispeten sağlam gibi duran tek dinamiğimizdir; bu yolla bu dinamik ve sağlam yapıya da reel hastalık bulaştırılmış olmayacak mıdır?. 3-firmaların yani özetle reel piyasanın likidite yönetiminin kolaylaştırılması için vade kolaylığı sağlanması da bankacılık bilançolarını amortismana uğratmayacak mıdır?.4- kur etkisiyle kredi teminatı eriyen işletmelerden ek teminat istenmeyecek olması reel riskin bir kısmını da mali sisteme taşımayacak mıdır?. hocam benim bu önlemlerden anladığım reel ekonomi tarafında fazlasıyla artmış kırılganlıkları bankacılık sisteminin nispeten güçlü yapısıyla dengelemeye çalışmaktır. ya da daha doğrusu büyük riske biraz da mali sistemi ortak ederek risk dağıtımı yapmaktır. hocam o halde 1- sayın albayrakın dediği mali tasarruf sadece boş sözlerden ibaret kalacak. 2- bankaların mevduatlarını fazlasıyla aşmış bulunan kredi tabanları daha da genişletilecek o halde tasarruf açığımız ve cari işlemler açığımız düşürülmesi gerekirken artırılmış olmayacak mıdır. zaten küresel finans piyasalarında fed merkezli daralma eğilimi başlamış iken bu türkiyeye yönelik risk algılamalarını güçlendirmez mi?.3-bizim iktisat yapı stokumuz ciddi sorunlar içerisinde ve biz bu sorunlu yapısallığa tıpkı 2017 yılı genelinde yaptığımız gibi hormonu vermiş olmayacak mıyız?.4-bizim ekonomimizi soğutmamız tabiri caizse fren yapmamız gerekmiyor mu hocam?.4- yüksek kur-yüksek faiz piyasada sürekli büyümeye çalışmak eninde sonunda bir hiper enflasyon yaratmayacak mıdır?. ve kuvvetli bir stagflasyona girilmeyecek midir hocam?. yoksa yanlış mı düşünüyorum hocam bu konuda kısaca bizi kısaca bilgilendirir misiniz?. teşekkürler...

    YanıtlaSil
  81. Merhaba hocam.Yazılarınız çok güzel öncelikle teşekkür ederim. Ekonomiyi Üniversiteside okumayan insanlar ekonomiyi, tahmin yapmayı nasıl öğrenmeliler,nerden başlamalılar?

    YanıtlaSil
  82. Bireylere, dünya çapındaki işletmelere yatırım kredileri, proje finansmanı ve finansal destek gibi her türlü krediyi sağlıyoruz. % 3 faiz oranında fon veriyoruz. Kredinizi yedi (7) iş günü içerisinde alın.


    E-posta Adresi: plutocreditfinancier@gmail.com
    Whatsapp: +1 404 382 6579

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?