Merkez Bankası Faiz Arttırır mı?

Eldeki Verilerin Analizi
Şimdiye kadar defalarca karşıma çıksa da hiç yanıtlamadığım bir soru bu. Yanıtlamıyorum çünkü Merkez Bankası yönetiminin ne düşündüğünü, ne planladığını, nasıl bir para politikası izlediğini bilmiyorum. Yüzde 5 hedef koyup bu hedefte ısrar ettiklerinden beri benim açımdan Merkez Bankası para politikası, bütün açıklamalara, raporlara karşın bilinmez ve işin daha kötüsü tahmin edilemez bir politika halini aldı. O nedenle bu soruya yıllardır yanıt vermiyorum. Buna karşılık verileri analiz ederek ve piyasayı gözlemleyerek Merkez Bankası’nın faiz konusunda ne yapması gerektiğini söylüyorum.

Önce mevcut durumda Merkez Bankası faiz kararını etkileyecek göstergelerin durumuna bir bakalım (veriler için kaynaklar: TÜİK, TCMB, Bloomberg HT.)

Gösterge
%
Enflasyon
   TÜFE
15,39
   ÜFE
23,71
Yılsonu Enflasyon (TÜFE) Beklentisi
13,88
2 Yıllık Tahvil Faizi (Gösterge Faiz)
20,14
10 Yıllık Tahvil Faizi
17,03
Bankaların 3 aya Kadar Vadeli Mevduat Faizi
17,40
Bankaların Ticari Kredi Faiz Oranı
23,75
TCMB Faizleri
   Gecelik Borç Alma Faizi
16,25
   Gecelik Borç Verme Faizi
19,25
   Haftalık Repo İhalesi Faizi (Politika Faizi)
17,75
   Geç Likidite Penceresi
        Borç Alma Faizi
0,00
        Borç Verme Faizi
20,75
TCMB Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyeti (Son bir hafta ortalaması)
17,75
USD/TL Kuru
4,76
Yılsonu USD/TL Beklentisi
4,83
Türkiye’nin Risk Notu (CDS Primi)
305

Tabloya aldığımız verilere göre bugün itibariyle yüzde 15,39 olan enflasyonun TCMB Beklenti Anketi sonuçlarına göre yılsonunda yüzde 13,88’e düşmesi bekleniyor. Merkez Bankası’nın bankaları fonladığı faizlerin miktar ağırlıklı ortalamasına bakarsak (Merkez Bankası Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyeti) bunun da son dönemde yüzde 17,75 olduğunu görüyoruz.

Dikkate Alınması Gereken Konular
Tabloda dikkate alınması gereken dört konu var: (1) Üretici fiyatları enflasyonu (ÜFE) yüzde 23,71 oranıyla tüketici fiyatları enflasyonunun (TÜFE) 8,32 puan üzerinde seyrediyor. Bu, bize yakın gelecekte ya ÜFE’nin gerileyeceğini veya TÜFE’nin artacağını ya da ÜFE’nin biraz gerileyip TÜFE’nin biraz artacağını gösteriyor. Bu durumda yılsonunda enflasyon oranı beklenen noktadan (yüzde 13,88) daha yukarıda olabilir. TCMB Beklenti Anketine göre bugün itibariyle 4,76 olan USD/TL döviz kuru için yılsonu beklentisi 4,83. Yılbaşında kur 3,77 idi. Eğer yılsonunda beklenti anketinde olduğu gibi 4,83 olarak gerçekleşirse bu durumda TL, Dolara karşı bu yıl yüzde 28 değer kaybetmiş olacak. Bu durumda enflasyonun yüzde 13,88’lik bir oranda kalması pek kolay gözükmüyor. (2) Merkez Bankası ortalama faizi (yüzde 17,75) bankaların mevduat faizine (yüzde 17,40) yakın, buna karşılık, gösterge faiz olarak kabul edilen iki yıllık devlet tahvili faizine (yüzde 20,14) uzak bir yerde bulunuyor. Dolayısıyla Merkez Bankası’nın bankalara sağladığı fon açısından faizini artırması gereksiz olmakla birlikte piyasa beklentisi açısından faizini artırması gerekli görünüyor. Burada çelişkili bir durum var. (3) Ülkenin risk derecesini gösteren CDS primi 305 baz puanda bulunuyor. Yabancı yatırımcıları ve fon yöneticilerini en fazla etkileyen göstergelerin başında gelen bu gösterge, dünya ortalamasının ve benzer konumdaki ülkelerin CDS priminin oldukça üzerinde seyrediyor.  

Tablodaki verileri kullanarak bugün bankaya yatırılan 100 TL’nin yılsonunda ne kadar reel faiz elde edeceğinin hesabını yapalım. Bugün 100 TL’sini TL mevduat hesabına yüzde 17,40 yıllık faizle yatıran bir kişi yılsonunda (yılsonuna 160 gün kaldığı hesabıyla) yüzde 7,7 dönem faizi alır. Bu faizden yüzde 15 gelir vergisi stopajı kesilir ve eline yüzde 6,6 faiz geçer. Yılsonu enflasyon beklentisi TCMB beklenti anketinde olduğu gibi yüzde 13,88 olursa bunun yıllık ortalaması yüzde 12,9, bugünden yılsonuna kalan 160 günlük karşılığı da yüzde 5,74 olur. Buna göre bu 160 günlük dönemin reel faizi şöyle hesaplanır:

Reel Faiz = (1 + Net Nominal Faiz) / (1 + Beklenen Enflasyon) -1 = (1 + 0,066) / (1 + 0,0574) -1 = 0,0086 = % 0,9

Bu veriler ve varsayımlar altında TL mevduattan yüzde 1’e yakın reel faiz elde edilebiliyor.

Bu Durumda Merkez Bankası’nın Faizi Artırması Gerekir mi?
Yukarıda ortaya koyduğumuz analiz, eldeki verilere ve anketlere göre Merkez Bankası faiziyle gösterge faiz arasında bir fark olsa da bankaların mevduata uyguladığı faizle arada pek fark olmadığını, piyasada beklenen enflasyona göre bakıldığında bir reel faizin söz konusu olduğunu ortaya koyuyor. Öte yandan son günlerde ekonomi yönetimi tarafından yapılan piyasa dostu açıklamaların beklentileri olumlu yönde etkilemesine, Trump’ın verdiği faiz karşıtı demeçlerin Doları zayıflatmasının eşlik etmesiyle USD / TL kuru TL lehine toparlanmaya başladığına ve bu verilerin içinde bu toparlanmanın yansımalarının bulunduğuna dikkat etmek gerekir.

Verilere ve özellikle baka mevduat faizleriyle Merkez Bankası’nın bankalara fon sağlamakta uyguladığı faizlere baktığımızda Merkez Bankası’nın bir faiz artırımı yapması bu aşamada gerekli görünmüyor. Buna karşılık verilere değil de piyasa gerçeklerine baktığımızda Merkez Bankası’nın bu aşamada faiz artırımı yapmaktan kaçınması pek mümkün görünmüyor. Piyasadaki beklentinin ardında geçmişten gelen olumsuz birikimler var. Merkez Bankası, tuhaf bir biçimde, bağımsızlığını kanıtlamak için faiz artırmak zorunluluğuyla karşı karşıya bulunuyor.    

Yorumlar

  1. Dolarları aldık bekliyoruz. Bence ne kadar bağımsız olduğunu kanıtlamak ve damada bir hoşgeldin demek için bırakın artırmayı, 25-50 bp düşürecek...

    İçinde yaşamasak çok eğlenceli bir ülkeyiz aslında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum. Düşürebilir; arttırmaz. ytd.

      Sil
    2. Dolar bu hafta içerisinde yükselir mi? 4.85i görür mü?

      Sil
    3. gelmemesi mümkün değil.
      en uç durumda 50-75 bps gelecek.
      ideal 100 bps

      Sil
    4. MB bence hala bağımsız. Yeni düzenlemeleri henüz uygulamadılar. Başkan ve yardımcıları değişince o zaman seyredin filmi. Gelen gideni aratır;)
      Sonuç olarak;
      Beklenti 100bp ise o çıkacak. -/+ 25 oynar.
      Dolar ne olur derseniz;
      kısa sürede 1.5dan 2.5a çıkan dolar gördüyseniz. 5 liradan 7.5a çıkan dolarda görürürüz.
      sonuçta ikiside yüzde 50 değer kaybı demek.. Biz avamız, konuşuruz. So;yatırım tavsiyesi değildir:) Allah sonumuzu güzel etsin. Ne yapılmaması gerektiğini hocamız yıllardır anlatıyor nokta

      Sil
    5. Eskiden birçok defa yaptığı gibi "ne şiş yansın ne kebap" tarzı bir şey yapar bence. Yani faizleri sabit tutar ama ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini artırır. Haftalık fonlamanın ağırlığını azaltıp geceliğin ağırlığını artırarak.

      Sil
    6. Düşecek beklentisiyle dolar almak çok büyük hata dolar elinizde patladı geçmiş olsun.

      Sil
    7. dolar aldıysan, o zaman zarardasın. çünkü artış geliyor

      Sil
    8. Şu anda bütün piyasa faiz artacağını ve doların düşeceğini bekliyor. Ben hep piyasa beklentisinin tersine hareket ederim ve genelde kazançlı çıkarım. Sonuçta terste de kalsam dolar gibi malın olsun :)

      Sil
    9. Ben dolarları 4,9102'den sattım. Alana hayırlı olsun. Burada da lütfen bilen bilmeyen "elinde patlar, zarar edersin" gibi saçma sapan yorumlar yapmasın zira insanlar bunları okuyup etkileniyor...

      Sil
    10. Her zamanki gibi dövizde kalanlar ve döviz alanlar sevindiler. Mahfi Bey'in de söylediği gibi döviz kurundaki bu artışla enflasyonun sene sonunda %13 seviyesinde gelmesi hayaldir. O yüzden negatif reel faizden dolayı dolarizasyon devam eder. Ta ki stagflasyon başlayıncaya ve hükümet IMF ile anlaşıncaya kadar.

      Sil
    11. Arttırmayarak doğru karar verdiğini düşünüyorum; sonu yok. Arttırımdan sonra kurun düşmesi Türk varlıklarından kaçışı hızlandıracaktı. Çünkü gösterge faizi 20'nin üzerindeydi; yatırımcı güvenine dair bir işaret yoktu. MB politika faizini arttırsa gösterge faizi daha da artacaktı. Uluslararası rezervlerin azalması ile dolar kuru yine aynı düzeylere gelecek; belki de daha yükselecekti. Bu kadar basit değildir mutlaka; ama, bilmiyorum katılır mısınız?

      Sil
  2. Yılsonu enflasyon tahmini olan 13.88 in tutma ihtmali vatandaş tarafından inanılsa belki dövz bozmaya devam eder. ama ınanan da yok. yabancı yatırımcı zaten ınanca bakmaz teknık verlere bakar ve enflasyonun artacagını gorur. o zaman demekkı dolar yukselmek zorunda. Benm sorum su. 1 5 ay kadar once yabancı %15den tahvl neden aldı. 2 yıllık gosterge faızı 17lere cıktı ve zarar ettıler. etmeyede devam edıyorlar. Ben bunu cozemıyorum. tsk

    YanıtlaSil
  3. Hocam, piyasa gerçekleri verirler ile uyuşmuyor da, aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık diyebilir miyiz? Buna göre sanırım sinek kaydı traş şart. Bu arada movilde tablo ekleyince sayfanın dışına taşıyor. TCMB ile başlayan sondan dorduncu satır iki satıra yayılırsa sorun çözülür.

    YanıtlaSil
  4. Hocam merhaba,
    Merkez Bankası'nın faiz arttırımı ile TL ve enflasyon üzerinde olumlu bir etkisi olması, asıl fonksiyonu diye biliyorum. Son yıllarda artık bankalarımızın / özel sektörün yurtdışından kredi bulamamasına ve ülke para politikasının güvenirliliğine, sadece TL değerini koruyarak etki etmenin dışında fazladan bir çözüm üretmesi gibi bir beklenti de üzerlerine yıkılmış mıdır ?

    YanıtlaSil
  5. Volkan Yılmaz23 Temmuz 2018 13:32

    Yani hocam zamanında ihtiyacımız varken arttıramadığımız, sonrasında geç kalma nedeniyle fazlaca arttırdığımız faizi, şu an ihtiyacımız olmamasına rağmen mecburen arttıracağız veya arttırmaz isek dolar ve piyasa bazında kendi kendimize yeni bir güven krizi yaratacağız. En başından doğru para politikası uygulansaydı şu an muhtemelen hem faizler, hem de dolar daha aşağıda olurdu herhalde...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet demek istediğimiz budur. Şimdi faiz artırarak geçmişte kaybettiği itibarı toparlamaya çalışcak.

      Sil
    2. Faizler artarsa dolar sizce düşer mi hocam? Bu hafta içinde tekrar 4.85leri görür mü dolar sizce?

      Sil
    3. Hocam tahmininiz bedir 4.85leri görür mü sizce

      Sil
  6. hocam merhaba;

    MB'nin gerekli olmadığı halde (eldeki verilerle) piyasalarda kaybettiği prestiji yeniden toparlamak ve bağımsızlığını kanıtlama çabası yüzünden, ellerindeki önemli bir koz olan faiz kozunu sürekli öne sürmesi bir süre sonra değerini ve anlamını yitirmez mi? bu da ilerleyen zamanlarda piyasalardaki gerginliği daha fazla arttırmaz mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başka çaresi olsa bunu yapmaz herhalde ama anladığım kadarıyla bu aşamada başka çaresi yok.

      Sil
  7. Hocam Merkez Bankasının Enflasyon beklentisi hiçbir zaman tutmadı ki. Hedef ile sonuç arasında uçurum var. Dolar kuru beklentisi gayri ciddi bir beklenti, şuan zaten o seviyelerde ve herşey normal gitse dahi yıl sonu etkisi ile aşınma olacağı kesinken öngörülemeyen deyip işin içinden çıkılması sıkıcı artık.
    Merkez Bankası en baştan beri gayri ciddi olmasaydı bu hedeflerde beklentilerde ki rakamlarda faiz artırımında hükümet ne derse onu yaparak ilerlemeseydi biraz daha inandırıcı olurdu ama artık bu Merkeze güvenen yok herkeste bunu böyle olduğunu biliyor.
    Rakamlarla oynamadan ortalama
    Enflasyon %20 çünkü üretici ÜFE çok yüksek ve artık baskılamaya dayanacak gücü yok üreticininde.
    Dolar kuru 5 TL bu zaten normal bir beklenti şuan bile 4,80 den işlem gören dolar yıl sonu için minumum beklenti 5 TL bence.
    Bunları bilen Merkez ve herkes için Faiz artırılır sebebi Enflasyon ve dolardan gelecek sıkıntıyı baskılamak için .
    Faiz artırımı da 100 baz puan

    YanıtlaSil
  8. Hocam, dikkat edilmesi gereken konular 2.maddede, merkez bankasi borc verme faiziyle gösterge faiz arasindaki farka dikkat cekmissiniz. Gosterge faiz neden borç verme faizini etkiliyor? Niye MB faizinin gosterge faizi yakalamasi gerekiyor? Biri tahvil faizi digeri bankalara kisa sureli borc verme faizi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de yakalaması gerekmiyor ama itibar kaybı yaşadığı için bu faiz onun önünde bir hedef gibi duruyor.

      Sil
  9. Cidden Sonumuz pek iyi degil hocam yani en azindan tablolar bunu gösteriyo. Enflasyonun düsmesini yapilsalci reformlara bağlarayarak düsürübilsek en azindan isler yavastan rayina oturur gibi, fakat böyle sürekli faiz artisiyla enflasyonun önünü kesmek belli bir yıl sonrasinda imkansizlasabilir. kisacasi Türkiye icin hersey uzun dönemli ve sistematik bir hal almadigi sürece, devlet büyüklerimizin günü kurtarma düsüncesi bitmedigi sürece sürünmeye devam gibi saygilar hocam.

    YanıtlaSil
  10. Hocam.
    2017 yıl sonu dolar kuru 3,77 demişsiniz ve yıl sonu dolar kuru hedefinin enflasyona orantılı olarak çok mantıklı olmadığını söylemişsiniz. Peki geçen sene yıl sonu dolar kuru söylediğiniz şekilde enflasyona orantılı mı belirlendi piyasa tarafından? Umarım anlatabilmişimdir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen yıl Temmuz ayındaki beklenti anketinde 2017 yılsonu için Dolar kuru 3,80 tahmin edilmiş. Yani geçen yılın tahmini bayağı yerindeymiş.

      Sil
    2. sıkılmadan verdiğiniz cevaplar için teşekkür ediyorum. iyi ki varsınız hocam.

      Sil
  11. Merkez Bankası'nın faiz arttırıp arttırmamasından size ne?

    Siz iktisatçısınız. İktisatçılar, MB ile ilgili konuşmaz, ticaret ile ilgili konuşur.

    Haddinizi biliniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay Ekonomi ile başlamanızı öneririm. İktisat nedir, ticaret nedir, merkez bankası faizi nedir gibi soruların yanıtını bulmak ve kafanızda oluşmuş bu karışıklığı gidermek konusunda bayağı yol alırsınız.

      Sil
    2. Hocam ne kadar sabırlısınız

      Sil
    3. Teşekkür ederim ederi ama bu sabırdan çok hocalıkla ilgili bir durum. Çocuk iyi bir eğitim almamışsa onu bundan mahrum bırakmamak lazım. Aksi takdirde hayatı hep yanlış okumaya devam edecek.

      Sil
    4. 'Haddinizi biliniz.' diye ikaz ettik, hâlâ cevap yazıyorsunuz Mahfi Bey!

      Niçin?

      Sil
    5. Hocam, bu çocuğun sorunu başka. Aslında siz de bunu buluyorsunuz. Yine de sizdeki sabır peygamber sabrı. Onun eğitim gibi bir sorunu hiç olmadı. Olmasın da..

      Sil
    6. Hocam, bu durum genetik. Evrim'in ilgi alanına giriyor, iktisadın değil. Lütfen haddinizi aşmayınız :)))

      Sil
    7. Evet biliyorum ama yine de eğitim almak herkesin hakkı, biz üzerimize düşeni yapalım da bakarsınız bir yararı olur.

      Sil
    8. Sinirlendiğinizde kendinizi nasıl sakinleştiriyorsunuz?

      Sil
    9. Ekonomi dersi sandım, girdim. Hoca yine insanlık dersi veriyor.Yanlış gelmişim.

      Sil
    10. Biraz ticaret konuşalım,arkadaş haklı;
      "makro ekonomik fındık fiyatları " ne olur hocam? :)

      Sil
    11. Degerli hocam. Baskasi adina yaziyorum. Hem dangalak. hem aptal. Hem de korcahilim fakat size laf cakmaya calisiyorum. DIYOR

      Sil
    12. Haddinizi bilin diye yazan kişi;önce sen haddini bil, Mahfi hoca ile konuşuyorsun! Normal bir ülke olsak, hazine ve maliye bakanı deyince akla gelebilecek ilk 10 isimden biridir kendisi.

      Sil
    13. Arkadaş troll muhtemelen. Cehalet tabi normal. Zor değil hocanın öz geçmişini okumak ama bunların bilimle alakası olmadığından "okumak, araştırmak, öğrenmek nedir?" yabancı geliyor doğal olarak. Hocam kusura bakmayın müsaadenizle arkadaşın anlayacağı dilden: "Ulan oğlum adam iktisat ve maliye okumuş mülkiyede. doktorası KİT'ler üzerine. Yıllarca kamunun maliyeyle ilgili kurumlarında yöneticilik yapmış, Türkiye'nin Washington büyükelçiliğinde çalışmış. Türkiye'nin en önde gelen iktisat ve maliye uzmanlarından birisi. Şimdi hoca. Sen de troll. Haddi sana yanıt vermenin çok ötesinde, Hoca cidden haddini bilmiyor. Onun yerine biz okurları haddini bildiriyoruz sana. Anlayacağın şekilde olmuştur umarım." Özür dilerim sayın hocam.

      Sil
  12. MB nin tüfeyi geriletmesi ki üfe katılık arz ettiği için düşürmek daha uzun süreli olur; talebi daraltması gerekiyor yani faiz yükseltmesi gerekiyor eğer sabit tutarsa kısa süre sonra çok daha fazla artırmak zorunda kalabilir. MB nin naçizane olarak 125-150 baz puan faiz artırmasının hem kredi tabanlarında daralmayı güçlendireceğini hem de kısa süreli de olsa kurlarda aşağı yönlü bakı oluşturacağını düşünüyorum. fakat kalıcı olur mu?. elbette hayır!. zira iktisat stokumuzda ciddi yapısal sorunlar birikimi mevcuttur. para politikaları sadece zaman kazandırabilir o kadar...

    YanıtlaSil
  13. Hocam elimdeki bir miktar para var ve 6 ay sonra bozmam gerekmektedir. 6 aylık periyotta mevduat'a mı yoksa dolara mı yatırmalıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yarısını mevduata, diğer yarısını dolara yatır.

      Sil
    2. Mevduat tan uzak dur bence. Hoca böyle soruları cevaplamaz.

      Sil
  14. Bakan Albayrak piyasalar ile kavga etmeyeceğiz lafını nasıl anlamamız gerekli ? Bu arada merkez bankasının agustosta toplantısı var mı ? Yoksa müdahale etme gibi bir durumuda olamaz diyebilir miyiz ? Yarın ki toplantıda min 125 - 150 bp artış olmaz ise pek etkili olmayacağı sonucuna ulaşabilir miyiz ? Birde 6 Abd li senatör Türkiye ye uluslararası piyasada kredi verilmemesi yönünde beyanları var . Bu puzzle nasıl bakmamız gerekli ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakan Albayrak konuşması tamamen siyasi konuşma piyasayı rahatlatmak güven vermek için fakat Bakanların görevi siyaset yapmak değil İcraat yapmak ve bunlarıda kamuoyu ile paylaşmaktır.
      Merkez Bankası PPK toplantısı 13 Eylül 2018 tarihinde olacak bunlar merkezin takviminde yazar. Merkez müdahale şansı toplantıyı beklemeden de karar alabilir her zaman vardır.
      Yarın ki toplantı sonucu ve etkisi için Merkezi bekliyoruz.
      ABD de senatörlerin yapmak istediği daralan piyasada istediği tavizleri koparmak fakat bu yapılan tutuklu rahip serbest bırakılsın yoksa kredileri keselim talebidir.
      Türkiye için puzzle ise seçime kadar sürüncemede devam edilmesi takvimler açıklanması fakat bunlar çok kısa tarihli 100 günlük 120 günlük gibi takvimler açıklanıp seçime atmak hepsi bu sonrası zaten durgunluk.

      Sil
  15. 0.25 faiz arttirmasi lazim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 0.13 arttırsın enflasyona ayar.

      Sil
  16. Başkanımızın dediği noktaya geldik,
    Bu ülkenin faiz arttırımına ihtiyacı yok,
    Merkez Bankası kendi kendine itibar kaybedip duruyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendi kendine değil mi evet haklısınız, başkasının katkısı yok.

      Sil
    2. "İtibar" ne demekti ki ben unuttum.

      Sil
    3. Yukarıdaki yorumun ciddi ciddi inanarak yazıldığını düşünerek şunu söyleyebilirim eğer "başkanını" ikna etmek için zaman kaybedilmese ve "başkanın" inat etmeyip faizler zamanında ve azar azar arttırılabilseydi belki bugün faiz arttırımına gerek kalmayacaktı.
      https://tr.sputniknews.com/ekonomi/201805251033587099-reuters-binali-yildirim-erdogan-tcmb-faiz-mehmet-simsek/

      Sil
  17. Hocam şu sıralar damat bey kayınpederini muhtemelen "babacım he de şu 100 baz puanlık artışa. bak ülke güven tazeleyecek oluk oluk para akacak" şeklinde iknaya çalışıyordur. ama işin o kadar basit olmadığı, olmayacağı birkaç gün içinde anlaşılacaktır.

    YanıtlaSil
  18. Hocam saygılar. Şu anda ekonomide bir yavaşlamanın başladığı ve normal koşullar altında Merkez'in faiz artırımına gitmek istememesi normal karşılabilir. Ancak yarın eğer MB faizleri arttırmaz ise piyasa faizleri daha da çok yükselir ve ekonomi üzerinde daraltıcı etki daha da büyüyebilir mi ? MB bu olumsuzluğu göz önüne alarak faiz arttırım kararı verebilir mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomide yavaşlama ister istemez olacak. Çünkü bu modelle ekonomiyi sürekli büyütmek mümkün değil. Ama ekonomiyi yüksek hızda tutmak için ısrar edilirse enflasyon yüzde 20'lere gidecek.

      Sil
    2. Selam Can Berk,
      Önemli olan siyasi olarak ekonomik öncelikleri belirlemek, sonra diğer aşamalara gelir.
      Şu anda bizim önceliğimiz ekonomiyi büyütmek. Enflasyon %20 olmuş, %15 olmuş çok önemli değil.

      Büyüyen ekonomi iyidir.

      Sil
    3. adsız 19:55,
      Büyüyen ekonomi iyidir diyorsunuz ama 2018de dolar bazında muazzam bir küçülme geliyor.

      Sil
  19. Berat Albayrak, İstanbul'da, ekonomist ve bankacılarla toplantı yapmış. Ve bu toplantıların düzenli şekilde devam edeceğini söylemiş:

    www.bloomberght.com/haberler/haber/2141035-albayrak-ekonomistler-toplantisi-duzenli-hale-getirilecek

    Mahfi bey

    1) Bu toplantılara katılmak isteyen 'her' ekonomist, katılabiliyor mu? Yoksa davetiye mekanizması mı var?

    2) Üniversitede ders veren 'ekonomist' ile, bir bankanın genel merkezinde CFO olarak çalışan 'ekonomist' arasında farklar var mı? Varsa, kısaca neler?

    3) Bu toplantılara, Ege Cansen, Asaf Savaş Akat, Korkut Boratav, Refet Gürkaynak, Erinç Yeldan, Seyfettin Gürsel, Yalçın Karatepe, Uğur Civelek, Mahfi Eğilmez, Güngör Uras gibi ekonomistlerin de;

    a) Katılmaya hakkı var mı?

    b) Katılmak isterler mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildiğim kadarıyla kendileri belirleyip davet ediyorlar. Bu saydıklarınız davet edildi mi bilmiyorum ama ben davet edildim. Katılamadım.

      Sil
    2. hocam buna cok sasirdim. hep elestiriyoruz, düzeltmek icin size bir sans veriliyor, davet ediliyorsunuz, ama davete icabet etmiyorsunuz !

      Sil
    3. Küçük bir operasyon geçirdiğim için gidemedim. Icabet etmemek değil.

      Sil
    4. geçmiş olsun hocam.

      Sil
    5. Geçmiş olsun hocam, umarım iyisinizdir.

      Sil
    6. bir şeyi düzeltmek istemek için öncelikle bir sorun olduğunu kabul etmek lazım ve en tepedeki kişi ve "ekonomist" avaneleri ekonomideki tüm sorunların sebebinin dış güçler ve Türkiye'ye yapılmak istenen operasyon olduğunu düşündükçe bu yapılan toplantılar göz boyama ve kamuoyunun ve piyasaların gazını almaktan başka hiçbir işe yaramayacak. Tamamen tek adam rejimine dönüşmüş bir iktidarın eleştirileri dinleyeceğine gerçekten hala inanıyor musunuz?

      Sil
    7. İyiyim çok teşekkür ederim. Tehlikesiz bir yağ bezesinin alınması operasyonuydu.

      Sil
    8. @09:03,Hoca eleştirmiyor ki yapıcı tavsiyelerde bulunuyor.

      Sil
    9. Duayen ekonomist Yiğit Bulut Bey katılsın bence sizin yerinize, siz yorulmayın.

      Sil
  20. Hocam, yazılarınız Investing.com.tr'de yayınlanmaya başlamış. Hayırlı olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim yazılarımı isteyen link vermek kaydıyla yayınlayabiliyor.

      Sil
    2. Investing'i severim. Beni 5 sene önce banladılar, hala üye olamıyorum :)) Arkadaşlar iyi banlıyorlar yani ama grafikleri falan gerçekten iyidir. Düzgün sitedir, dolar forumu hariç... 3 tane aklı başında analiz bulmak için 300 zırva yorum okursunuz ama o 3 analiz iyidir gerçekten. Eğer yakalayabilirseniz :))

      Sil
  21. Önümüzdeki aylarda, "İstanbul yaklaşımı"na benzer anlaşmaların olacağını iddia eder misiniz?

    Zaten yapılan bir şey mi, örneğin KGF?

    "İstanbul yaklaşımı", bankacılık sektöründe karanlık bir tarihin aşılmasında ortaya atıldı ve uygulandı.

    Günümüzde reel sektörün düştüğü acı durum, 2001-2'de bankaların düştüğü durum ile aynı. Reel sektör için, "İstanbul yaklaşımı"na benzer bir süreç başlar mı sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiçbir şey iddia etmem.
      Zaten yapılıp yapılmadığını bilmiyorum.
      Benzer bir süreç başlayabilir.

      Sil
  22. hergün girip bakıyorum hocamızın yeni yazısı var mı, su donemde ekonomi hakkinda gercek bilgiyi sadece sizden ogreniyorum desem yalan olmaz tesekkurler yazilariniz icin

    YanıtlaSil
  23. "Merkez Bankası, tuhaf bir biçimde, bağımsızlığını kanıtlamak için faiz artırmak zorunluluğuyla karşı karşıya bulunuyor." Sosyo-politik-ekonomik oksimoron örnegi.

    YanıtlaSil
  24. Merhaba hocam eğer seçim yapmak zorunda olsaydınız kör olmayı mı yoksa sağır olmayı mı tercih ederdiniz?

    YanıtlaSil
  25. http://www.diken.com.tr/tuike-gore-ekonomide-iyimserlik-artti-tuketici-guveni-uc-puan-artti/

    TÜİK’e göre ekonomide iyimserlik arttı: Tüketici güveni üç puan arttı

    Ekonomi çok iyi gidiyor sanırım ne dersiniz hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi canım l kadar iyi ki ekonomi cari açık patlamış enflasyon çift hanelerde kapanan işletme sayısı sadece haziran ayında %32 artmış. kurulan işletme sayısı ise sadece %11 artmış. bütçe açığı büyümeye başlamış. cds puanımız 305 puana gelmiş. dayanıklı tüketim malları satışları haziran gibi düğünlerin ve dolayısıyla dayanıklı tüketim mallarının en fazla satıldığı konjonktürde %15 civarında düşüş göstermiş. zaten tüike göre bir resmen isiçre gibi İngiltere gibi ülkeyiz canım..

      Sil
  26. Hocam merhaba
    Dolar şuan yüzde 1 civarında düşmüş durumda gerçekten herkes faiz arttırımınin olacağını mı düşünüyor?
    Bu düşüşün sebebi nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Berat Bey'in olumlu konuşmaları veya beklenen 100 puanın şimdiden fiyatlanmış hali..

      Sil
    2. Fed'in faiz artışına başladığı aralık 2015'ten bu yana parası en çok değer kaybeden ikinci ülkeyiz (arjantin birinci) ambargolarla, yaptırımlara boğuşan iran'dan ancak kur 4,30lara gelirse daha iyi durumda oluyoruz. kur 4,50lere gelse yandaş medya müjdeyi verir bayram ederler. ölümü gösterip sıtmaya razı etmek bu olsa gerek.

      Sil
  27. Yalvarıyorum:

    Ne zaman YouTube'a video yüklemeye başlayacaksınız?

    (Takipçilerinizden biri)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani hocam özetle; MB, faizin düşmesi için faizi arttırması lazım diyebilirmiyiz. :)

      Sil
  28. Hocam,
    Bağımsızlığı kanıtlamak için faiz arttırması gerektiğini anlıyorum fakat neden 1 puan ?
    Bağımsızım demek adına sembolik bir oran mı ?
    Yaptığını hesaba göre reel faiz, %1 bile değilken 1 puan arttırım ile tatminkar mı olacak ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü piyasa bunu bekliyor hiçbir nedeni yok.

      Sil
  29. Hocam dünyada en yüksek faiz veren 4. ülkeymişiz. Bu bize yakışır mı hocam? Her alanda zirveye oynayan ülkemiz bu konuda da yakın zamanda yapacağı faiz arttırımlarıyla zirveye yerleşecektir. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Yeni ve güçlü Türkiye'ye ancak böylesi yakışır.

    YanıtlaSil
  30. Hocam Merhaba,
    Biraz alakasız olacak kusura bakmayın;
    Bir önceki yazınıza yapılan yorumlara verdiğiniz bir cevapta; OHAL bu hal oldu demişsiniz.
    Şirketlerin iflas erteleme almalarına engel kalktı mı acaba ?
    Son zamanlarda ciddi fabrika yangınları çıkmaya başladı malum.

    YanıtlaSil
  31. Mahfi bey TL deger kazanırsa ithalat artarken cari açık büyüyecek zaten cari açıkta kriz bölgesindeyiz bir de 4'lere gelecek TL ile krize koşarız diyorum, ne düşünüyorsunuz acaba, teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu mekanizma tam olarak tanımlandığı gibi çalışmıyor. TL bu kadar değer kaybettiği halde ithalat arttı.

      Sil
  32. hocam 100 baz puanın altındaki artırımlar usd yi tekrar 4.80lerin üzerine taşıyacağını düşünüyorum,bu sebeple ya beklentilerin üzerinde artırması lazım ya da göstermelik artırması lazım,bu açıdan 200 baz puan artırım inşaat sektörünün yara almasına neden olacağından bence yarın ya faiz artmaz ya da 50 baz puan artar gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ktiliyorum... Yuksek faiz arttirimi piyasayi bogar panik yaratir...
      Bence 0.50 faiz artisi ile en az ekime kadar arttirmasi lazim her ay.

      Sil
    2. Bişi olmaz bu saatten sonra, faizleri yükseltsin gitsin.

      Sil
    3. bildim sayılır :) bundan sonrası tufan

      Sil
  33. ÜFE ile Ortalama fonlama'yı karşılaştırınca, reel faizin düşük olduğu sonucuna ulaşırız.

    YanıtlaSil
  34. Bir ara medya okur yazarlığı diye bir kavram popülerdi ve bu konuda okullarda dersler okutulacaktı. Keşke ekonomi okur yazarlığı için de adımlar atılsa. Sizin yazılarınız lise seviyesinde anlaşılır düzeyde. Emin bu bilgiler insanlar ekonomiyi herkes için anlaşılır hale getirirdi. Ne dersiniz hocam?

    YanıtlaSil
  35. 24 Temmuz bağımsızlık günü. Kutlu olsun şimdiden.

    YanıtlaSil
  36. Sayın hocam sayenizde çok şey öğreniyoruz. Allah sizden razı olsun.hocam sormak istediğim bir şey var. Ziraatbankasından konut kredisi kullanmıştım mayıs ayında 0.98 den. Şimdi ise banka 1.95 uyguladığını söyledi. Bu durumda hukuki bir hakkım var mı ? Ne yapmalıyım . ?bir anda borcum ili katına çıktı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hülya hn o kredi değişken faiz oranı üzerine miydi?
      Öyle ise geçmiş olsun derim, sabit faiz oranı sabit ödemeli ise, köşe oldunuz demektir.

      Sil
    2. kullandıgınız krediyi degistiremezler
      tekrar bir kontrol ettirin
      ama diyelim yuksekten aldınız dustu o zaman yeniden yapılandırabilirsiniz
      itiraz edin

      Sil
  37. Haddini bilmez insanlar had bildirmeye kalkıyorlar ya valla pes doğrusu...ne cüret!! Cahile laf anlatmak deveyi hendekten atlatmaktan daha zormuş hocam .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zordur ama bıkmadan anlatmaya, ders vermeye devam etmek lazım.

      Sil
  38. Artırmak istemez ama başka seçeneği mi var ? Tabi yine dışarıdan bir emir gelmezse düşürün diye. Malum ekonomiden anlayan bir sürü insanımız var gerekli yerlerde...

    YanıtlaSil
  39. 1- Bugün merkez bankası faizleri artırır.
    2- Ekonomistlerin hep görmezden geldiği, yerli halkın dövizlerinden 10-15 milyar dolar TL'ye geçer.
    3- Dolar düşer, enflasyon düşer.
    4- Cari açık ve diğer döviz cinsin yükümlülüklerin finansmanı için IMF den para alınır.
    5- El altından IMF'nin istediği tüm düzenlemeler damat tarafından yapılır.
    6- Reis ve Damat, olayı çözmüş olurlar, siyaseten güven kazanırlar.

    Mesele bu kadar basit. Türkiye dibi gördü, artık başka konular konuşabiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel anlatmışsınız. Bir tek sorum var. Bunlar olur da ne kadar sürer? Diyelim ki 1 ay daha idare ettik. Sonra?

      Sil
  40. Hocam, bir önceki yazınızın ardından bugün şöyle bir haber okudum.

    Chatham house türkiye bölümü ekonomi yönetmeni Fadi Hakura

    ""Türkiye koşar adımlarla ekonomik çöküşe gidiyor""

    Başlıklı yazısında demiş ki..

    Türkiye Audi tarzı ekonomisini Ferrari tarzı büyümeye ulaştırmak için gaza basıyor. Bu da motoru yakacak.

    Ne büyük tesadüf siz dr bundan önce adeta aynı şeyleri yazdınız.

    Şüphesiz troller ve komplo teorisyenleri size saldırıya geçecekler.

    Ne dersiniz. ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aldırmayın. Gerçekleri söylemek cesaret ister. Ama asıl cesaret onları uygulayabilmektir.

      Sil
  41. Yazı için teşekkürler hocam.
    Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini bugünkünden düşük, kur tahminini bugünkünden yüksek belirlemiş.
    Bizdeki enflasyonun maliyet temelli yani kur sebebiyle oluştuğunu hesaba katarsak öyle sanıyorum ki TCMB Enflasyonu düşürmek için faiz aracını ısrarla kullanacak.
    Hükümetin, yerel seçimler geçene kadar enflasyonu baskılayacağını düşünüyorum.
    Vatandaş faize bakarak değil domates, patates ve soğan fiyatına bakarak oy verir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatih bey, aslında MB kur tahmini yapmıyor. O açıklananlara MB'nin piyasa aktörlerine her ay uyguladığı anketin sonuçları, yani piyasadan seçilmiş kişilerin tahmin ortalaması.
      MB, bu konularda tek başına karar verebilme durumunda değil. Öyle olsaydı sizin dediğinizi yapar ve enflasyonla mücadele için faizi artırırdı.
      Öte yandan beni görebildiğim kadarıyla hükümetin birinci önceliği hala enflasyon değil, büyüme.
      Onun içindir ki kura ve enflasyona aldırmadan devam ediliyor.
      Vatandaşın neye bakarak oy verdiği konusunda emin değilim.

      Sil
  42. Merhaba Hocam,
    Ekonomi kurmaylarının IMF ile 50 Milyar Dolar civarı bir kaynak konusunda görüştükleri ve pek duyurmadan bu konuda anlaşacakları yazılıp çizilmeye başlandı. Yazınız ile ilişkilendirildiğinde ekonomiye etkisi ile beraber, IMF'nin geçmişteki gibi gerek siyasi gerek ekonomik yaptırımları olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunlar işin dedikodu yanı. IMF ile görüşme varmış, anlaşma yapılacakmış bunları bilmiyoruz. Bu, o kadar açıklamadan sonra da hükümet açısından o kadar kolay değil. IMF siyasi yaptırım uygulamaz, hatta o işe hiç karışmaz. Ama ekonomide ciddi önlemler uygulatır.

      Sil
  43. hocam merhaba,
    öncelikle bütün yazılarınız için teşekkürler ders niteliğinde,
    ben piyasadan TL mevudata 19-20 arası oranlar alıyorum , ortalaması 19,50% desem reel getiri aslında %2'lere geliyor ama sorun faiz değil gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ olun. Evet haklısınız piyasada bu dediğiniz oranlar var. Netini alırsak (vergi sonrası ele geçen) kabaca bunlardan 2 puan düşük bir oran eder (% 17 dolayında.) Ve dediğiniz gibi sorun faiz değil.

      Sil
  44. piyasa enaz 1 puan artırma beklentisine girmiş.artırmama şansı sıfır.böyle yaparak bakın merkez bankamız bagımsız ayakları yapılacak.tek adamımın agzına içine bakılan bir ülkede faiz degil hiç bir şey bagımsız olamaz.artı maliye bakanlıgının başına madem dışardan birini koyabiliyorsun oraya türkiyenin en önemli ve bilgili,tebrübeli adamını koymalıydın.oraya damadı koymak ekonominin ve merkez bankasının bagımsız olmadıgının en büyük göstergesidir.ekonomiyi kendi dinsel görüşüne göre göre uyarlamaya çalışırsan başarılı olamazsın.faiz artırmama şansı sıfır diyorum ama içimdede bi şüphe yok degil.bunu yaparsa eyvah eyvah diyorum.doları ve enflasyonu kimse hüseyin bollt olsa yakalayamaz.ben olsam oraya muhalif bir ekonomist koyardım.sayın hocam mahfi hoca gibi attila hoca gibi,yaşar erdinç hoca gibi vs........ muhalif derkende maliye ve merkez bankasını eleştirmeyi kastediyorum,ideolojik degil.saygılar sevgiler sayın hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. derken artırmadılar....

      Sil
    2. Dünyada sürpriz karar alacak en son kurum Merkez Bankası olmalıdır. Bizdeki alıyor.

      Sil
  45. Emarelere bakilirsa ciddi bir faiz artirimi geliyor bugun. 150 bps bile olabilir.

    YanıtlaSil
  46. Merhaba Mahfi Hocam,

    Yazılarınızı keyifle takip ediyorum.
    İktisat alanında tezli yüksek lisansa başvuracağım bu sebeple sizden yardım isteyecektim.
    Bilim sınavı ve mülakatta sizce güncel konulardan neyle karşılabiliriz ve de söz konusu sınavlar için tavsiyelerinizi almak bizim için çok önemli.
    Zaman ayırıp yardımcı olursanız çok sevinirim.
    Saygılarımla,

    hatice

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilim sınavı bütün konuları kapsayacak biçimde yapılıyor. O nedenle zayıf olduğunuzu düşündüğünüz konuları hızlıca tekrar çalışın. Mesela makroda iyi mikroda zayıf hissediyorsanız mikro çalışın. Ya da spesifik olarak büyüme teorilerini tam anlamadan geçmişseniz onun üzerinde durun.
      Güncel konular için de benim blog yazılarımı geriye doğru (1 - 2 aylık geçmiş yazılar mesela) okuyun.

      Sil
  47. Dunyadaki MB faiz oranlari soyle:

    Arjantin 40.00 (Ekonomik krizi "engellemek icin" IMF'ye basvurdu)
    Suriname 25.00 (Venezuala komsusu)
    Venezuela 20.81 (Ekonomik-sosyal kriz var, hiper enflasyon var)
    Haiti 20.00 (Venezuala komsusu)
    Iran 18.00 (Ekonomik yaptirimlar var, kambiyo rejimini degistirdi)
    Turkiye 17.75

    Simdi MB faizi sadece 1% artarsa Iran'i gececegiz. Venezuala'nin komsulari gibi olacagiz.

    Ve bu faiz ortaminda toparlanan bati ekonomileri ile rekabet eden sirketler kuracagiz, mevcut isletmelerimizi buyutecegiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konu faiz değil emin olun, konu TL'nin her gün aşınıp giden dış değeri. Türk Lirası dış değer kaybında dünya birincisi. Onu çözemezsek hiç bir yerle rekabet edemeyiz.

      Sil
  48. Merkez bankasının repo ihalesinde verdigi paranın miktarı neye göre belirlenir?

    YanıtlaSil
  49. Bence mb 150 bps faiz arttirmali, sonra bir 150 bps daha. Piyasayi sasirtmali, 'vay be ellerinde ne kadar cok faiz varmis' dedirtmeli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve hatta 150 bps daha arttitip dolarin dusmesine muteakip, 'Saka yaptik!' deyip 150 bps azaltmalilar :)

      Sil
    2. Çok daha büyük şaka yapıp hiç değiştirmedi.

      Sil
  50. Hocam,bu sefer IMF ile anlaşmanın açıktan yapılmayacağı,gizli pazarlıklarla istekleri karşılanacağı,
    kamuda tasarruf, kemer sıkma vs.. sonucu ülke notunun yükselmesi ve 50b$ paranında da ufak ufak gelmeyi başlayacağı dillendiriliyor. Sizce IMF nin böyle bir antlaşmayı gizlemesi mümkün mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru bir yorum. Durgunluğa hazirmisiniz?

      Sil
    2. Böyle bir şey söz konusu bile değil. Mantık olarak da yanlış. Diyelim ki IMF anlaşmayı gizli tutmayı kabul etti. Sizce hükümet, topu IMF'ye atmak varken kemer sıkmayı ben yaptım der mi?

      Sil
  51. Faiz arttirmasin piyasa cok durgun. Piyasaya dolar pompalamasi lazim. 30 milyar dolar pompalasa doviz dolar sorunumuz olmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 30 milyar dolar pompalarsan ancak yapay kur gerilemesi yaratır ki bu ileriye dönük olarak çok daha sert kur yükselişlerinin önünü açar... iktisadı çocuk oyuncağı sanıyorsunuz anlaşılan.. iktisat algınız çok çarpık tam da reisiniz gibi... piyasaya bırakmışsanız faiz kur gibi makro değişkenleri onunla birlikte hareket etmek zorundasınız. daha bizim merkezin elinde bahsettiğiniz miktarda pompalayacak net döviz rezervi yok her şeyden önemlisi. çünkü cari açık veriyorsunuz yani döviz açığınız var... olmayan parayı pompalayamazsınız pompalayabileceğiniz tek şey yüksek reel faiz vererek borçlanacağınız sıcak paralardır.

      Sil
    2. Zaten merkez bankasının kendine ait rezervleri 30 milyar dolar civarı geri kalan miktar bankalara ait.30 milyar dolar piyasaya pompalamakla hiçbir sonuç elde edemez.

      Sil
    3. Piyasada dolar sikintisi var. Devletin var gucuyle piyasaya dolar pompalamasi lazim. Devletin gorevi Merkez bankasinin misyonu budur. Merkez bankasi Dolar pompaladikca yani misyonunu yerine getirdikce piyasa dolar sikintisi olmaz dolar duser.
      Faizlerde duser enflasyonda.

      Sil
    4. Dolarin meclis karari ile dusmesi lazim. Cumhurbaskanligi sistemini niye sectik? Bu millet oyuna gelmez. Bu milletin sabri tasti mi ne dolarci kalir ne faizci.

      Bu millet is yapmak istiyor coluguna cocuguna iki lokma yedirip en iyi okullarda okutmak istiyor ileride muhendis olsun icad yapsin diye elektirkle hidrojenle calisan beyin yapsin diye..Bu millet bugun makarna yiyorsa colugunun cocugunun pirzola yemesi icin bu sikintilara katlaniyor. Bu millet bugun tek goz odalarda yasiyorsa colugunun cocugunun rezidansta oturmasi icin sabrediyor.

      Ne dolarci ne faizci bu oyunu bozamaz. Ak partililer dolara da faizede dik durmasini bilir. Ak parti islam felsefesi bunu soyler.

      Ak partili bir secmen Ismim Namik

      Sil
    5. Faizin arttirilmadigi iyi oldu. Esnaf perisan siftah yapamiyor hale geldi bu son faiz arttirimlariyla. Bakkallik yapiyorum her seye zam geldi makarna spagetti ekmek tum unlu mamuller zamlandi.Vtandas onceden spagetti yiyordu simdi ekmegi zor bulur hale geldi.
      Faiz arttirinca ne olacak borsaci kravatli tipler paradan para kaldiracak. Ulkemiz helal lokma bilmeyen haram yiyiciler tarafindan faizci duzen sarmalina girecek. Bence Bir esnaf olarak ekonomiyi esnaf ekonomisini bilen olarak derim ki merkez bankasi onumuzdeki aylarda faiz indirmesi lazim. Cozum basit indir faizi piyasaya dolar ver.

      Sil
    6. Adsız 16:24, Aynen abi. Ben de tam bunu söylüyorum zaten. İndir faizi, ver piyasaya doları, herkes spagetti yesin. Hatta Somonlu tagliatelle.

      Abi dur bi gidip şu kravatı gevşeteyim.. Senin dükkan nerde abi, gerçekten bu işleri biliyorsun. Alışverişi senden yapmak isterim yani. vatsapdan bana ulaşabilirsin...

      Sil
    7. Vay vay vayy.. AK parti islam felsefesi ha..

      Yesinler sizin felsefenizi. Islâm alemine bir bak. Felsefe taşıyor.. dünyayı yönetiyor .. tüm gayrimüslimler islam ülkelerine kaçmak için denizlerde boğuluyor telef oluyorlar..

      Sil
    8. 18:06,
      merkez bankasiyla bir isimiz yok, biz hep esnaftan islem yapiyoruz

      Sil
    9. Millet pompaya doyamıyor,
      yeni pompalar ve pompacılar istiyor.
      Bizim millet pompacısını sever.

      Arkadaş 30 milyar dolarlık pompa istiyormuş,
      Cimer'e yazsana pompayı bassınlar sonuna kadar.

      Sil
    10. güzel kardeşim yanlış düşünüyorsunuz.türkiyede benzin ve dolar fiyatları artınca mal hizmetlerin fiyatları artar.biraz makarnayı fazla kaçırıyorsunuz,azaltın.hiç bir ekonomide,ekonomiye dinsel gözle bakamassın,bakarsan o ekonomi olmaz.ayrıca dinsel mantıkla yönetilen ülkeleride görüyoruz.hepsi harap halde biat kültürüne uymuş durumda.ve hepsi eline fırsat geçse ab ye veya amerikaya kaçmak için fırsat kolluyor.niye dinini özgür yaşamak ve iş aş sahibi olmak için.

      Sil
  52. Ben olsam bi 1000 bp şakkadanak artırırdım. Piyasa şaşkınlıkla bakarken şakkadanak bir 1000 daha, bir 1000 daha, hepsi çil yavrusu gibi dağılırdı :)

    YanıtlaSil
  53. merkez faizi sabit tuttu. muhtemelen daha önceki sert faiz artırımlarının iç talepte yeni yeni etkisini gösterdiğini düşünüyor merkez ve bu yüzden de sanırım sert bir yavaşlama yaratmamak adına böyle bir faiz kararı verdi. ayrıca uzun süreli sıkılaştırmanın gerekebileceğini düşündüğünü de belirtmiş merkez. yani kurlarda yeniden yukarı yönlü baskıların oluşabileceğini ve o zaman gerekirse yeniden faiz artırımı yapabileceğini belirtmek istemiş gibi geldi bana!. ancak piyasanın beklemediği bir karar olduğunu düşünüyorum. merkez elindeki dövizden bir miktar satarak kurlarda yukarı yönlü baskıyı kıracağını düşünüyor. bir nevi faizi artırmak yerine döviz cephanesini kullanmayı yeğledi. özellikle inşaat sektöründeki belirgin yavaşlamalar bence faiz kararında en belirleyici etkendir. ne dersiniz mahfi hocam?..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Göstergeler faiz artırımının gerekli olmadığını gösteriyordu. Tek neden itibar meselesiydi. Ona da aldırmadılar. Bakalım sonuçları göreceğiz.

      Sil
  54. Faiz arttırılmamış olaması, merkez bankasının bağımsız olmadığının bir kez daha kanıtı mı hocam.Kaldı ki zaten gerek yoktu ama beklenti...
    Saygılar
    Murat

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sadece büyümenin hala enflasyona tercih edildiğinin ve MB'nin de hükümetin politikasına uyum göstermeye devam ettiğinin kanıtı.

      Sil
  55. Vee merkez bankası faiz arttırımına gitmedi. Yazınıza göre de aslında piyasa göstergelerine göre olması gerekeni yaptı. Tabi ki dolar hemen tepki verdi ve şu anda yaklaşık yüzde 4 lük bir artış yaptı. (24.07.2018 / 14:25 / 4,9361)
    Peki bu piyasa ortamına faiz de arttırmayarak nasıl müdahale edilebilir? Ya da kısa dönemli göstergeler için müdahale edilmeli midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kura, müdahale edilmeye çalışılmamalı. Bu ortamda TL'yi güçlendirmenin tek yolu doğru yapısal reformları yapmaya başlamaktan geçiyor. Önce yargı reformu yapılmalı. Yargı bağımsız hale getirilmeden buraya döviz girişi hep borç şeklinde olur, o da yüksek faize bağlıdır.

      Sil
  56. Piyasayla zıtlaşmayacağız demişti Berat Albayrak....Hadi hayırlısı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı enflasyonlar..

      Sil
    2. Başka şeyler de söylemişti. Yandaşların sürmanşet söylemlerine takilirsaniz gerçeği göremezsiniz.

      Adam diyor ki devamında.. IMF ve benzeri küresel finans çevreleri ile uyumlu bir çalışma yürüteceğiz..

      Eeeyy IMF..eyyyyy amerika.. 5 milyon borç istediler.. hulooogg..

      Hoşgeldin IMF lı günler.

      Sil
  57. Hocam bloğunuzu çok ciddi takip ediyor, hemen hemen her yazınızı okuyorum. Çok çabuk bir şey soracaktım. Şu an itibariyle Merkez Bankası faizi sabit tutma kararı aldı. Bunun yıl sonu enflasyonunda ve GSYH'de etkileri neler olur? Dolar kuru zaten beklenildiği gibi artışta.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çabuk sordu dikkat ettiyseniz.

      Sil
    2. GSYH dolar bazında çok düşer. Yılsonunda USD/TL kuru bugünkü düzeyde olsa bu ortalama kurun 4,35 dolayında olması demektir. Tahmin edilen GSYH 3.5 trilyon TL yi buna bölerse GSYH'mız Dolar bazında 50 milyar Dolar azalacak demektir.

      Sil
  58. Bence merkez yüzde 3 yüzde 3 yüzde 4 artışlar yapsın,
    dolarları 2TL den toplasın, sonra faizin dibine vursun,
    bak bakalım o sıcak paracılar nasıl buz gibi soğuyup kalıyor,
    dolar bulamazlar çıkacak,
    sonra 7-8 liradan kafalarına doları çaksın,
    bu sıcak para bundan anlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Necmettin sen misin? Aslında söylediklerinde haklısın da bunların etkili olması için şakkadanak yapılması gerekiyor....

      Sil
    2. Arkadaş senin paran var ve farklı ülkelerde değerlendirmek istiyosun hangisi yüksek faiz verirse sende paranı oraya yatırmayacan mı. yoksa avrupa ülkerine hayır olsun diye paranı yatırıp çocukların durumu düzelsin mi diyecen.

      Sil
  59. Asiri isinma diye birsey yok turk ekonomisinden butun sorun cari aciktan geliyor ithalati kismak gerekiyor yoksa bunun finansmani merkez bankasi yapamaz butun krizleri cari acigimizdan dolayi meydana gelmistir ayrica bu da bizi disardan gelen ekonomil saldiralara kirilgan burakiyor ,cari acik soruno olan bir ekonomi duvari olmayan bir kale gibi yine yazamadan edemedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ozaman devlet cari açığa önlem alsın niye duruyor ithalata ek vergi getirsin bukadar basit madem yapsın çözülsün konu. Siz üretmeniz için ithal etmeniz gerekiyor ithale ek vergi gelince yine enflasyon yükselmeyecek mi. Yada faiz vermediniz ozaman size yurt dışındaki parası olanlar para versin başka ülke mi yok. cevaplayında rahatlayalım bizde.

      Sil
    2. Sallıyor işte.. bilmez ki ürettiği ve ihraç ettiği malları üretebilmek için ithal ürünlere ihtiyacı var. Ithalat yapmadan üretim yapmayacağının farkında değil. Takılmış bir kere 3 köprü 2 tunel 1 havaalanı ve otoyollara .
      Dünyaya kafa tutacağını sanıyor 2 köprü ile..

      Sil
    3. Aşırı ısınma denilen şey zaten cari açıktır. Büyüme ile ölçülür ama onun arkasında ya cari açık ya da bütçe açığı vardır. Dolayısıyla aşırı ısınma yok cari açık var demek anlamsız bir ifadedir.

      Sil
  60. Merhaba Hocam

    Merkez Bankası hakkında ki tahminiz yada Merkez Bankasından beklentiniz doğru çıktı. Benim merak ettiğim ise bu karar mutlaka yavaşlamanın merkez tarafından çok daha sert olacağını düşündüğü için fakat bu karar yıl sonu enflasyonu % 20 Dolar kuru 5 TL olmasını göze aldı demek oluyor, bunları göze alabilecek farklı sebepler nedir sizce.
    Merkez Bankası bu karar sonrasında Maliye Politikasında ciddi reform yapmalı beklentileri karşılamaz ise bu sefer çok daha vahim sonuçları olmayacak mı ekonomide.
    Kısaca enflasyonun yükselmesine müsade edecek, Kur yukarı çıkmasına müsade edecek ama istenilen Maliye politikası da bu kararlara ilişkin oluşmaz ise sorun çok daha ciddi boyuta ulaşmayacak mı.
    Sizin görüşünüz nedir merak ediyorum.

    YanıtlaSil
  61. Bizim millet üretmeden yemek peşinde,
    Elin yabancısı yapsın, bizim Türkler yesin,
    yok öyle bedava köfte!

    Millet çalışmayı öğrenecek, iyi oluyordu öyle
    kendine bir araba, hanıma araba, oğlana/kıza bir araba,
    pahalı cep telefonu, fabrikaya almanyadan makina...
    Kimse demiyor ki ben bu almana ne satıyorum?

    Bu kadar hazır yersen, Reis ne yapsın?

    İstersen dünyanın en iyi ekonomistini getir bir yere kadar gider.
    Hatta al Mahfi hocayı başkan yap, o ne yapacak?
    Bizim millet zora gelemiyor ki?
    Şimdi reform yapayım dersen millet isyan eder,
    alışmışlar koltuğu ısınan arabaya oturmaya.

    Ne demiş Alman? Arbeiten, arbeiten, arbeiten...
    Çalışma olmayınca uğraş dur, ister faizi indir,
    ister faizi çıkar elin parasını çağır. Sen çalışacaksın ki,
    o gelen parayı burada tutacaksın, sonra da adamın elinden üretip alacaksın.

    YanıtlaSil
  62. Az önce Arbeiten, arbeiten, arbeiten diyerek yazmıştım şimdi aklıma geldi.

    Adam bana diyor ki domatesim pahalı.
    Ben adama diyorum ki.

    Domatesin tohumunu İsrail den alıyorsun,
    Domatesin gübresini Almanya dan alıyorsun,
    Domatesin ilacını Almanya dan alıyorsun,
    Domatesi sulayan boruyu Hollanda'lı sana Çin'den alıp iteliyor,
    Domatesi suladığın kuyudan su çeken motoru Alman iteliyor,
    Domates tarlasını sürdüğün traktörü Fransız satıyor,
    Domatesi topladığın hasat makinesini Alman satıyor,
    Domatesi İstanbul a taşıdığın kamyonu Alman satıyor,
    Hepsinin benzinini Arap iteliyor,
    Kamyonun gittiği yoldaki asfaltın petrolü de arabtan,
    Domatesi satan marketin biri Fransızın, Türk'ün işlettiğinin de parası İngilizden,
    Domatesi evine taşıdığın araba Alman'ın, benzini arabın,
    Hanım'ın domatesi kestiği bıçak bile Avrupalının...

    Şimdi diyor ki bu domates niye pahalı?
    Domatesi yutana kadar seni öpmeyen ülke kalmamış ki?
    Afedersin ama domatesi çıkardığın klozet Hollandalının,
    domatesin gittiği kanalizasyonu yapan firma İtalyanın,
    Onu denizde arıtan tesis Fransızın...

    Hocam daha ne diyeyim? Domatesi girişten çıkışa anlattım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Giren gireceği kadar girmiş de.. henüz çıkamadığı belli.

      Sil
  63. Dolarinizda bogulun!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sende olmadığı belli oluyor :))

      Sil
    2. Ben Euroda boguluyorum :))

      Sil
    3. O yoklukta boğuluyor.

      Sil
    4. Tüm paramı dolara yatırdım uzun zamandır müthiş para kazandım açıkcası hükümet ne dersi tam tersini yapıyorum para kazanıyorum çokta memnunum ağlamıyorum paramda değerli şükürler olsun

      Sil
  64. Sayın Eğilmez,

    Türkiye'yi niçin terk etmiyorsunuz?

    Bunu sizi kovmak anlamında sormuyorum, yanlış anlamayınız.

    Yaşanan bunca olumsuzluğa rağmen, burada kalmanızın sebebi ne?

    Hâlâ umudunuz var mı Türkiye'den?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlış anlamıyorum, ne dediğinizi anlıyorum. Ben ülkemi seviyorum, terk edip gideceğim bir yer yok. Geçmişte defalarca karşıma geldi bu fırsat, hiç ilgilenmedim. Ben, ülkemin o herkesin uğruna terk etmeyi düşündüğü ülkeler gibi uygar, demokratik, adil bir ülke olmasını istiyorum ve onun için elimden geleni yapmaya çabalıyorum. Umut asla tükenmez. Benim Türkiye'den umudum var. Hem de çok fazla. Umudumu en fazla kaybettiğim zamanlarda Nutuk'u bir kez daha hızlıca okuyorum.

      Sil
  65. Hocam önceliğimiz enflasyonla mücadele deyip faizi arttırmamak, ne demektir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. http://m.milliyet.com.tr/yazarlar/gungor-uras/ben-olsam-faizleri-artirmam-2711938/

      Sil
    3. Önceliğimiz enflasyonla mücadele değil demek.

      Sil
  66. Eğer siyasete girseydiniz, ülke ekonomisi iyileşirdi, sevinirdim.

    Eğer siyasete girseydiniz, vakit darlığından bu blogda eskisi kadar aktif olamazdınız, üzülürdüm.

    Karmaşık duygular içindeyim ama ilki ağır basıyor Mahfi bey, bilin istedim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siyasete girseydim emin olun buradaki kadar bile katkım olmazdı.

      Sil
  67. Bu sitede, 'Erkin Şahinöz' ismini tanıyanlar var ise, tanımayanlar da acilen, aşağıdaki yazıyı okumalıdır!

    ISRARLA TAVSİYE EDİLİR:

    Dünyaca ünlü fotoğraf muhabirimiz ('sanatçı' kavramını kendi kabul etmez) Aram Güleryan'ın 'en iyi daktiloyu alsam, en iyi romanı mı yazacaksın?' sözünü oldum olası çok severim. Fotoğrafı aslında makinenin değil, insanın çektiği gerçeği daha nasıl güzel ifade edilir?

    'İnsanlar, hep söylenildiği gibi sürü halinde düşünür, sürü halinde çıldırırlar, ancak akıllanmaları tek tek ve yavaş yavaş olur.' Bu harikulade tespit, 1841 yılında yapılmış. Charles Mackay, 'Olağanüstü Kitlesel Yanılgılar ve Kalabalıkların Çılgınlığı isimli' kitabında, kitle psikolojisini, kolektif bilinçaltı olgusunu ve bunların finansal piyasalara olan etkisini şahane anlatır. Kitabı tavsiye ederiz.

    2008-2009 küresel krizinin Eylül ve Ekim ayları tarihe kara trajedi olarak kazındı. Taş üstünde taş, gövde üstünde baş bırakmayan mali kriz finansal piyasaları kan banyosuna dönüştürmüştü.

    Gölgesini satamadığı ağacı kesecek kadar vahşileşmiş kapitalizm, beşik gibi sallanıyordu; Lehman Brothers, AIG, Citibank gibi devler de kâğıttan kule gibi devriliyordu.

    Kriz, 2009'un başında finans sektörünün sınırlarını aştı, reel (finans dışı) sektörün hiç batmayacağı sanılan dünya şampiyonları da birbiri ardına düşmeye başladı. Düşen, 'kapitalizmin bizzat kendisi' idi. Arsızlığın bilindik sonu, gene gelmişti. Hâlbuki çok değil, 2008'deki raporlar, küresel ekonomiyi hidayete erdiriyordu. Bugünden hiç farkı yok.

    Kapitalizmin mucizeye ihtiyacı vardı. 'İsmi var cismi yok' bankaları kurtarma derdine düştü Fed. 'Batırılamayacak kadar büyük, batırılamayacak kadar önemli (too big to fail, too important to fail)' kavramının ortaya çıktığı günlerdir. Sistemik krizin aşılması için Fed 'ne gerekiyorsa' yapacaktı.

    Gel gör ki, yangını söndürme işi, yangını çıkarana bahşedildi gene. Mebzul miktarda kriz yaşamış mahdut sayıdaki yorumcudan biri olarak, alışığız böyle tuhaflıklara. Yüzme bilmeyen balık, yumurtasız omlet gibi oksimoron bir duruma şahitlik ediyorduk her zamanki gibi.

    6 yılımızı geçirdik. İçini de iyi biliriz, dışını da. 200'e yakın iktisatçısı var. En iyi ekonomik modeller ellerinde. Her türlü veriye sınırsız erişim imkânları var. Amerikan Merkez Bankası 'Fed'i konuşuyoruz. Ustanın söylediği gibi, 'en iyi daktilo'ya sahipler. Ama, hep aynı vasat romanı üretebiliyorlar. Hem faiz oranlarını artırma, hem de bilanço küçültme işinde geç kaldılar. Bir önceki ekonomik döngüde (2001-2007) olduğu gibi, varlık fiyatları gene kontrolden çıktı. Her yer balon oldu.

    Balonu patlatan olmak istemiyor Fed, ağırdan alıyor o yüzden. Ama istenmeyen sondan kaçınmak için yapılan her zorlama, o sona daha hızlı yaklaştırmaktan başka hiçbir işe yaramıyor.

    İnsan tuhaftır. Yapacaklarını kolay kestiremezsiniz, finansal modellere sığmaz. Sahip olamadığı şeyler için mutsuzdur. Başkalarının sahip olduklarına sahip olamadığı için daha da mutsuzdur. Karar anında duyguların, zihinsel formüllerin (hevristik) ve psikolojik önyargıların tesiri altında kalır. Diyeceğimiz o ki, her yerde her zaman rasyonel-akılcı davranan homo economicus (ekonomik insan) kavramı koskoca bir klasik iktisat uydurmasıdır.

    Bilakis, insanın düşünme zahmetinden kurtulmak için yapamayacağı hiçbir şey yoktur. 'Sürü psikolojisi', yüzlerce tuzaktan sadece biridir. Doğru olanı aramak için çaba sarf etmek yerine, çoğunluğun yaptığını yapmak insan beynine kolay gelir. 'Herkes aynı hatayı yapmaz' varsayımı ile düşünmeden kalabalığın peşine takılır. Sonu kötü bile bitse 'nasıl olsa herkes aynı yanlışa saptı' der ve suçluluk duygusunu hafifletir.

    YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN:

    (https://kanalfinans.com/raporlar/forex/dolar-ve-ekonomik-gorunum-erkin-sahinoz)

    YanıtlaSil
  68. Merhaba hocam
    Gecelik borç verme faizi ile geç likidite penceresi faiz oranı arasındaki fark nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gecelik borç verme faizi bankaların günü kapatabilmek için saat 16'ya kadar MB'den istediği borçtur. Faizi % 19,25'tir.
      Geç Likidite Penceresi imkanı saat 16'dan sonra durumu belli olan bankaların hesap kapatabilmek için MB'den istediği gecelik borca uygulanan faizdir. Oranı % 20,75'dir.
      İlki normal borçlanma, ikincisi zor durumda borçlanma gibi düşünülebilir.

      Sil
  69. Su yorum hakkinda ne dusunuyorsunuz?

    "Türkiye çift paralı bir ülke. Türk Lirası’yla dolar yan yana işlem görüyor. Herkesin cebinde dolar var. Dolarla alışveriş yapılabiliyor. Bankalardaki tasarrufun yarıya yakını dolar. Devlet dolarla borçlanıyor. Dolarla ihale yapıyor. İnsanlar geleceği değerlendirirken, Türk Lirası değil, dolar kullanıyor.

    İşte bu ortamda Merkez Bankası, Türk Lirası’yla ekonomiyi yönlendiremiyor.

    Çift paralı ülkelerde ise Merkez Bankası faizi yükseltince ülkeye dolar girişi artıyor. Dolar girişi artınca, dolar ucuzluyor. Tüketici ucuz dolarla daha fazla harcama yapıyor. Yatırımcı ucuz dövizle yatırımlarını artırıyor. Sonuç olarak ekonomi ısınıyor, enflasyon yükseliyor."

    http://www.marmarayerelhaber.com/gungor-uras/63262-ben-olsam-faizleri-artirmam

    Hakikaten mevduatlarin yarisinin doviz oldugu dogru, biraz once baktim,

    https://www.dunya.com/finans/haberler/mevduatta-dovizin-payi-yuzde-50ye-yaklasti-haberi-405792

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir şey düşünmüyorum, bu bir gerçek. An itibariyle mevduatın % 49'u yabancı para.

      Sil
  70. Hocam IMF ile gizli görüşüldüğü söyleniyor muhtemelen de yerel seçime kadar faiz artırmadan devam etmeyi planlıyorlar sanırım içerde bedelli askerlik varlık barışı imar barışı vs. Derken içerden para toplayıp kensilerini yerel seçime atmayı düşünüyorlar. Buna chp de erken seçim ile destek verirse hükümet için kadayıf olur galiba bu iş. Merak ettiğim IMF bize 50 milyar dolar verse bile karşılığında istediği politikaları da istiyor bunu nasıl yapacaklar ve IMF ile gizli anlaşma olur mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. IMF ile gizli anlaşma olmaz. Lozan'daki gizli maddelerden sonra bir de bu şehir efsanesi çıktı şimdi.

      Sil
  71. Hocam dediğiniz gibi oldu faiz kararı,ekonomi konusunda çok iyi olmasam da siyaset ve uluslarası ilişkileri yakınen takip etmeye çalışıp kendime yatırım yönü belirliyorum. Çavuşoğlu İran yaptırımları için gelen heyete olumsuz cevap verdiklerini açıkladı,rahip Bronson Trump un ve senatonun yakından ilgilendiği bir konu olsa da müspet sonuç alamadılar şimdilik,Amerika dan sert bir karşılık geleceğini fikrindeyim,Halkbank a yada daha kapsamlı tüm bankalara ağır ceza konusu cebinde duruyor Amerika nın,sizce kullanacaklar mı bu kozu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşin iç yüzünü bilmiyoruz. Uluslararası ilişkilerde hiçbir şey ilk göründüğü gibi değildir.

      Sil
  72. Hocam, bundan sonra 4,8962'den mi dolar alsam yoksa 4,9872'den mi? Ya da 5,02 mi olsun, 5,22 mi? Ekonomi bilginize saygım sonsuz ama espri yeteneğinizi test etmeye çalışıyorum kendi çapımda. Biliyorum siz yatırım tavsiyesi vermezsiniz ama en azından ko gitsin rahvan derseniz biz anlarız :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TL faizlere de bir bakın isterseniz orada da % 20'lere çıkan mevduat faizleri var. Sepet yapsanız daha mı akıllıca olur?

      Sil
  73. Yılın kalan 160 günlük kısmı için beklenen enflasyon nasıl 5.74% olabilir anlamadım.

    Yıl ortalamasını 12.9% kabul edip kalan 160 güne 5.74% derseniz, geride kalan 200 günün ortlamasının 18.6% olmuş olması gerekirdi; böyle bir durum da yaşanmadı.

    160 günlük binde 9 reel faiz hesabı kesin olsaydı bile gelişmekte olan ülkeler içinde düşük kalıyor (Güney Afrika, Brezilya). Bizim özelimizde de tarihsel ortalamayı tutturuyor mu emin değilim.

    YanıtlaSil
  74. Politika fazi bankalarin tcmb borclanma faizi ise piyasa veya bankalar niye tcmb nin politika faizinin arttirnasini ister.. piyasa faizi ve dips ayri seekilde olusabiliyor.birsi cevap verebilirse cok sevinirim...araatirdigimda sadece diger faizleri etkileyebildigi belirtiliyor..yani bir belirleyiciligi yok

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?