Dış Borç, Dış Yükümlülük Farkı

Dış yükümlülük ve dış borç denildiğinde ilk bakışta benzeyen ama aslında aralarında farklar bulunan iki kavram çıkıyor karşımıza. Bunların farklarını tam olarak ortaya koyamazsak kafa karışıklığına yol açabiliyorlar. Bu iki kavram arasındaki farkları açıklayabilmek için öncelikle kamuoyuna açıklanan istatistiksel tablolar arasında yer alan iki tablodaki bazı verilere ilişkin tanımları ortaya koymamız gerekiyor.

Dış borç stoku; ulusal ekonomi dışındakilere olan borçlar, bir başka ifadeyle yurtiçinde yerleşik olan kişi ya da kurumların yurtdışında yerleşik olan kişi ya da kurumlara olan borçları olarak tanımlanıyor. Bu borcun yabancı parayla (dövizle) ya da TL ile olması dış borç olarak değerlendirilmesini değiştirmiyor. Burada önemli olan borcun hangi parayla olduğu değil alacaklının kim olduğu meselesidir. Eğer alacaklı yurt dışında yerleşik kişi veya kurumlar ise o zaman bu borç hangi para cinsinden alınmış olursa olsun dış borç olarak değerlendiriliyor. Burada konu edilen dış borç stoku brüt dış borç stokudur. Bundan bazı varlık ve alacaklar düşüldüğünde net dış borç stokuna ulaşılıyor. 

Uluslararası net yatırım pozisyonu; bir ekonomideki yerleşik kişilerin yurt dışındaki yerleşik kişiler ile olan ilişkilerinde finansal varlıkları ve yükümlülükleri ile rezerv varlık olarak tutulan altın şeklindeki finansal varlıklarının belli bir tarihteki stok değerini gösteriyor. Uluslararası Yatırım Pozisyonunda toplam finansal varlıklar ile toplam finansal yükümlülüklerin farkı, net Uluslararası Yatırım Pozisyonu olarak adlandırılıyor. Başka bir deyişle, net Uluslararası Yatırım Pozisyonu; Türkiye'nin yurt dışından alacaklarıyla, Türkiye'nin yurt dışına borçlarının net farkını gösteriyor.

İki kavram arasındaki temel fark nereden geliyor? Uluslararası yatırım pozisyonunun içinde dış borç stokundan farklı olarak doğrudan yabancı sermaye yatırımları, portföy yatırımları (hisse senedi sahipliği) gibi kalemler de yer alıyor. Örneğin yurtdışında yerleşik kişi ve kurumların Türkiye’ye doğrudan yabancı sermaye getirip yatırım yapması ya da para getirip hisse senedi satın alması bizim açımızdan yükümlülük olarak kayda geçiyor.

Türkiye’nin verileri; (kaynaklar: Hazine Müsteşarlığı dış borç istatistikleri ve TCMB ödemeler dengesi/uluslararası yatırım pozisyonu veri tabloları.)

Milyar USD
2017 Sonu
2018 Nisan
Dış Borç Stoku (Brüt)
454,3
466,7
   Özel Kesim Dış Borç Stoku
317,2
325,1
Dış Borç Stoku (Net)
291,2
303,2
Uluslararası Yatırım Pozisyonu (Varlıklar)
232,8
234,0
Uluslararası Yatırım Pozisyonu (Yükümlülükler)
-691,5
-665,2
Uluslararası Yatırım Pozisyonu (Net)
-458,7
-431,3

Bu tabloya göre 2018 Nisan ayı itibariyle, Türkiye’de yerleşik kişi ve kurumların, Türkiye dışında yerleşik kişi ve kurumlara 466,7 milyar Dolar tutarında brüt dış borcu bulunuyor. Bu dış borcun 325,1 milyar Dolarlık bölümü özel kesime ait görünüyor. Türkiye’de yerleşik kişi ve kurumların Türkiye dışında yerleşik kişi kurumlardan olan alacak ve varlıklarını bu toplamdan düşersek Türkiye’nin net dış borç miktarını 303,2 milyar Dolar olarak buluyoruz.

Verilerin karşılaştırılması; 2018 yılı Nisan ayı verilerini, 2017 yılsonu verileriyle karşılaştırdığımızda gerek brüt gerekse net dış borç stokunda artış olduğunu görüyoruz. Demek ki bu dört ayda dış borçlarımız artmış. Buna karşılık uluslararası yatırım pozisyonunda varlıklar az da olsa artarken yükümlülükler önemli miktarda azalmış. Bunun sonucu olarak da net uluslararası yatırım pozisyonunda yani uluslararası yükümlülüğümüzde azalma ortaya çıkmış.

Dış borçlarımız arttığına göre yükümlülüklerde ve dolayısıyla uluslararası net yatırım pozisyonundaki azalma üç nedenle ortaya çıkıyor: (1) Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının kur artışı sonucu değerinin düşüşü. (2) Hisse senetlerinin değerindeki düşüş (BIST 100 endeksindeki gerilemeden görülebiliyor.) (3) Yabancı çıkışı.

Yorumlar

  1. Demekki 4 ayda Turkiye'den yabanci sermaye ve portfoy yatirimi olarak yaklasik 26 Milyar Dolar cikmis!Burada cikan portfoy yatirimlarinin degerinin ne kadar oldugu acik olarak belrtilmedigi icin bilemiyoruz ancak Borsa Istanbul'daki deger kaybinin nedeni olarak izah edebiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yükümlülüklerdeki azalışın asıl nedeni para çıkışı değil,TL değer kaybettiği için TL olarak yapılan yabancı portföy yatırımlarının dolar karşılığının azalmasıdır.

      Sil
    2. Bu tespitler çok doğru yazının son bölümüne bunu ekledim. Teşekkürler.

      Sil
  2. hocam elinize sağlık.. rakamlara göre borçların sürdürebilirliği vahim durumda diyebilir miyiz ? teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüksek net borç stoğu, yüksek ticaret açığı. Ulkeye döviz 1 giriyorsa 2 çıkıyor. Yine mi döviz kıtlığı çekecek ülke.

      Sil
  3. Hocam elinize emeginize saglik. Yine durumu en kisa yoldan izah eden aydinlatici bir yazi olmus.
    Okuyoruz ve ögreniyoruz. Simdilik bundan baska yapacak birseyimiz yok.

    4 Ayda cikan yabanci sermaye ve portföy yatiriminin miktari ayni zamanda ülkemize olan ekonomik güvenin de göstergesi sanirim. Tabii ki bu cikislarin sebebini sadece ülkemizin durumuna baglamak dogru olmaz. cesitli dissal sebepler de vardir muhakkak.

    Fakat, Her yıl Ekonomi ve Barış Enstitüsü tarafından açıklanan 'Dünyanın En Güvenli' ülkeleri listesinde Türkiye, 163 ülke arasında 149. sırada yer aldıgini gösteren haberi okuyunca genel anlamda da ülkenin icinde bulundugu güvensizlik ortaminin ekonomik kalkinmamiza gelecek yillarda nasil yansiyacagini tahmin etmek zor olmasa gerek.

    YanıtlaSil
  4. Kitaplarınızı da takip eden bir okuyucu olarak yazınızı şimdi okudum. Kısa ve bilgilendirici net bir yazı olmuş, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Bu sene sonuna kadar ne kadar borç ödenecek? Vay efendim battık bittik diyorlar ama ödeniyor sonuçta yanlış mıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlamıyosun galiba borç ödeniyorda yine borç alarak ödeniyor bunu anlatıyor borç sürekli artıyor tabloya iyi bak borcunu borç ile kapatıyor sorunda burda. sürekli borcu corç alarak kapatamazsınız her seferinde faiz artışınıda değerlendirin ozaman borçlarınız dahada büyüyor.

      Sil
    2. Asla anlamayacak. 450 milyar Dolar borc yapilirken zerre sesini cikarmayan Cihanda esi benzeri olmayan bunlar. Borclar ödeniyor diye göbek atiyor.

      Cihan kardes.. Bizim Köyde buna,

      "Süt veren Inek kesilmez derler." Ülkenin tüm kaynaklarini ve nüfusunu Borc ödemek icin kullaniyorsun. Yatirima ayrilmasi gereken onlarca milyar Dolar borc ve faizlerine gidiyor ve sen bundan memnunsun.


      Ülkenin yeralti ve yerüstü tüm degerlerini aldigin ve ödedigin icin geöbek attigin bu borclar karsiliginda ipotek olmus.

      Sen olsan böyle inegi kesermisin yoksa sagmaya devam edermisin? Sana borc verenler sana borc vermeyi sürdürecekler. Tipki daha fazla süt vermesi icin inege verilen taze otlar gibi.

      Suriyeden ithal edilen patatesleri yiyorsun Cihan. Kafanda zerre soru isareti olusmuyormu?

      Sen nasil bir seysin.?


      Sil
    3. Ben onu bunu bilmem arkadaş sonuçta ödeniyor mu ödeniyor. Ben istikrara bakarım. Bu millet istikrar demeye devam etti.

      Sil
    4. Sevgili arkadaşım özel sektöre yaptırılan köprüler tüneller hastaneler devletin yapamayacağı bir durum mu? İhale usulü bu işleri devlet kendi gücüyle yapamaz mıydı? Özel sektör de kredi ile yapti bunlari...Buraya yogunlas gerisi gelir zaten!

      Sil
    5. Cihan.. Sen ve senin gibiler ile aramizdaki fark bu iste.

      Senin amacin, sadece karsindakini kizdirmak.Kendinin de inanmadigi bir konuda hizmetkar olarak sadece üzerine yapiyor ve makarna yemeye devam ediyorsun. Cünkü sen birilerinin esiri olmus ona calisiyorsun. Buradaki kazancin nedir bilmiyorum ama kaybin cok bilesin.

      Bunu anlamadigimizi mi saniyorsun.

      Iste bu Blogun 26 milyon defa takip edilmesinin sebebi de bu. Burada insanlar dogru bilginin pesindeler. ne kadar hakarete ve saldiriya maruz kalsalar da seviyelerini korurlar. Aklin ve bilimin pesinden giderler.

      Verdigin cevabin kafatasinin ici kadar bos oldugunu sen de biliyorsun. Iste senin seviyen dezavalliligin da burada.


      Sil
    6. Istikrar mi ?, evet dis borclar istikrarli bir sekilde artiyor, varliklarimiz istikrarli bir sekilde satiliyor, yoksulluk istikrarli bir sekilde artiyor, ahlaksizlik, pedofili, uyusturucu kullanimi istikrarli bir sekilde artiyor.. issizlik istikrarli bir sekilde artiyor... istikrarliyiz vesselam.

      Sil
    7. Cihan onu bunu bilmem diyorsun bir halt bildiğin yok gerçekten. Allahtan istikrar lafını iyi ezberletmişler bocalayınca hemen sayıklamaya başlıyorsun. Bildiğin konulara odaklan, bilmediğin konularda öğrenip anlamadan ahkam kesme, hayatta daha iyi noktalara gelirsin.

      Sil
    8. Haklısın istikrarlı bir ekonomimiz var. Borçlar artıyor, işsizlik artıyor, enflasyon artıyor bu da istikrarlı bir istikrarsızlık

      Sil
    9. Emre Temelkuran2 Temmuz 2018 12:12

      Umarım dalga geçiyordur çünkü daha önce sitede bu seviyede birini pek görmediydik gerçi oy veren milyonlarca insandan biri de olabilir, eğer ciddiyse tutuk zeka örneği. İstikrarsızlığın istikrarına iman eden AHaber tayfasından biri de olabilir. Çünkü bu kafadakilerin hiçbirşey umrunda değil sadece İslamın Sancağı olarak gördükleri eleman zora girmesin. Din ve fanatizm dışında bir kriter yok bu örneğin (dinde yok gerçi sadece fanatizm). Zaten ülkeyi ördüler örümcek gibi bitirdiler Güney Kore Endonezya Meksika aldı gitti.

      Sil
    10. Borc odenmiyor, sadece yenileniyor Cihan. Odenmis birsey yok. Borc yenilenemezse, veya ulkeye doviz girisi durursa neyle odeyeceksin bu doviz borcunu? Gazoz kapaklariyla mi?

      Sil
    11. Bugün değişik bir haber vardı.

      Afrin'de ulu önderimizin askeri karargahı bulunmuş.

      Şimdi soru şu; biri o Afrin'deki karargahtan çıkıp, Çankaya Köşküne oturdu,
      diğeri Sarayından kalkıp Afrin'e giremedi, tıpkı sarayından çıkamayan
      yüzlerce diğer saray erbabı gibi.

      İkisinin de ünvanı Cumhurbaşkanı, ikisi de Başkomutan.

      Biri şeker fabrikaları kurdu, diğeri onları sattı.

      Kardeşim, şeker fabrikası bunlar, satsan ne olur satmasan ne olur?
      Bırak dursunlar yerlerinde, ekonomi bu kadar mı kötü oldu ki 3-4 kuruşluk minik fabrikaları satıyorsun?

      Sil
  6. Gelisen ulkelerde bu deger nispeten daha saglikli görünüyor.

    YanıtlaSil
  7. Hocam dis borç stokunda "sicak para yok" ama uluslararası yatirim pozisyonunda "sicak para var" diyebilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam dogrudan yatirimlar disindakiler sicak paradir diyebilir miyiz?

      Sil
  8. Hocam süper bir anlatım olmuş. Bize çok emeğiniz var yazılarınız sayesinde sizden çok falzasıyla istşifade ettik gerçekten allah size sağlıklı uzun ömür nasip etsin. Ellerinizden öperim sizin gibi büyüklerimiz iyiki varsınız.

    YanıtlaSil
  9. Sermaye ve portföy çıkışları verisi ne zaman düşer yani açıklanır. Dışarıdan borçlanmaya çakallar var mıdır. Yani kendi ülkesine dışarıdan borç verenvyabancı gibi görünüp yerli olanlar saygılar hocam ntv için nedenininbilmiyorum fakat hayırlısı olsun göbeklitepe gibi tarihi yerler Datça gibi doğal yerler sizi bekliyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. BUnlar her hafta açıklanıyor aslında.

      Sil
  10. Hocam sizi blogunuzdan devamli okuyan birisi olarak yayın kurulusundan aldığınız ayrılma kararını sonuna kadar destekliyoruz.Blogunuz kitaplarınız tweetleriniz bize ekonomi alanında yol göstermeye rehberlik etmeye ve bize bilmediğimizi öğretmeye devam edecek en önemli araçlar olmaya devam edecektir.Yeni yolunuz açık olsun.Mahfi Hocam türev yatırımlar, kripto paralar ve Türkiye'nin ekonomisinin gelecek tahminleri hakkinda yazarsaniz çok memnun oluruz. Ayrıca yabancı ve yerli ekonomi yazarlarında 2020 yılına doğru dünya genelinde ekonomik tufan (1929 krizi benzeri) olacağına dair felaket kahinligi tarzındaki yazılar hakkındaki görüşunuz nedir?(Levent Öz, James Ricards vb. )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Yazacağım.

      Sil
    2. Benim kanım gelişmekte olan ülkeler parasal sıkılaşma sürecinde krize girmezse yeni bir kriz olmayacağı yolunda. Ama bu ülkeler krize girerse bir kriz kısır döngüsü yaşarız diye düşünüyorum.

      Sil
    3. Hocam ECB yanlis yapti cok acik ve net!

      Avrupada sisyasal ekonomik problemler ve gelismekte olan ulkelerdeki sok durumlar hasebiyle parasal genislemeyi bitirmeyecekti...

      Bu yili 30la bitirip onumuzdeki sene de ilk 8ay 20 ile gidip son 4 ayin 2 ayi 15 diger 2 ayi da 10 milyar euro ile 2019da tahvil alimini bitirecekti. Tahvil programina Yunanistani da dahil edecekti.Butun bunlar hem Avrupa siyasi atmosferde hem de piyasalardaki gerginligi soker atardi.Atmasa bile hafifletirdi.
      Bu durum en azindan hem avrupada gergin dengeleri absorve ederdi hem de gelismekte olan ulkelere moral verir dahasi para kaynagindan mahrum kalmama imkani manevra yapabilme sansi verirdi. ECB acik ara yanlis yapti.

      Bu arada Euro bolgesinde bir cok ulkenin hala deflasyon sinirlarinda dolastigini hatirlatmak gerek

      Sil
    4. Major/covertable/rezerv para sahibi olan ülkeler (Çin,İsviçre,AB,İngiltere,ABD) IMF SDR para biriminin oluşturan paralara sahip olan ülkeler en büyük borca sahip olanlar ama borçlarını kendi bastıkları para ve çıkardıkları tahvil vb.üzerinden ödedikleri için bunların krize girmeyeceğini ama gelişmekte olan ülkelerde kriz çıkarsa Büyük Bunalım 1929 tarzı bir dünya krizi olur diyorsunuz.O zaman şunu diyebiliriz 2008 ABD Emlak Balonu krizine mütakip FED vd.majorpara MB 30x10*12$ dolarlık parasal genişleme olduğu söyleniyor şimdide parasal sıkılaşma dönemine geçtiğimizden bizim gibi gelişmekte olan ülkeler rezerv paraların özellikle de $ artmasıyla borcu borçla çevirmeleri zora girecek.Bizim gibi küçük Bireysel yatırım sahipleri elindekileri korumak için neler yapmalıdır?

      Sil
    5. Selam Cem Okcu,
      Piyasaya kimse karşı gelemez biliyorsunuz.

      Bireysel yatırım sahibi, Gelişmekte olan ülkeleri satıp, gelişmiş ülkelere geçiş yapmalı.

      Yani birikimlerini koruyacağı ortama gitmeli. Bugün GOÜ parası yılda %25 30 değer kaybediyor ise, o ülkede hangi yatırım karlı olabilir ki?

      Sil
    6. Merhaba Adsız
      Piyasa oyunculardan oluştuğu için elinde gücü bulunduran oyuncular piyasaya önderlik ederler.Gelişmiş ülkelerde yatırım yapmaktan kastınız nedir?Hangi alanlarda gelişmiş ülkelerde yatırım yapmak gerekir?

      Sil
  11. hocam youtube kanalı kurup haftalik ekonomi,kitap,sinema gibi konuları değerlendirmeyi düşünüyormusunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşünüyorum ama bakalım ne yapacağız.

      Sil
    2. Youtube bcok mantikli ve faydali

      Sil
    3. Arkadaşın fikrine katılıyorum hocam. Bağımsız bir mecradan, etkilenmeden düşüncelerinizi dinlemek bize mutluluk verecektir, teşekkür ederim.

      Sil
    4. Youtube kanalı hayat boyunca öğrenmiş olduğunuz bilgileri bizlere ulaştırmanız için en iyi yol olduğunu düşünüyorum.

      Sil
    5. Bu konuda aynı fikirdeyim. Bir çok konuyu farklı kişilerin youtube hesaplarından (unsal unlu, yavuz oghan, mert yılmaz vb) takip ediyorum. hızlı bir şekilde doğru ve özel içeriklere erişebiliyoruz. Sizlerinde bu şekilde bir kanal açmanız dileğiyle.

      Sil
    6. Hocam yazılarınızı Youtube dan okuyup, buradan video ya link verirsiniz.
      Harika olur.

      Bir de Google Türkiye Müdürü ile görüşün derim hocam, bizi takmazlar ama sizle görüşürler.
      Ordan bir teknik arkadaş, size gelir nasıl elde edilir, hangi kriterler önemlidir gibi ufak tüyolar verebilir.

      Bir de benim çok sevdiğim bir arkadaşım var, Youtube yayını yapıyor, sanırım Youtube dan ödül aldı, İstanbul'da yaşıyor, isterseniz ikinizin tanışmanızı sağlarım, size ciddi faydası olur.

      Sil
    7. Evet hocam lutfen beklioruz kanali

      Sil
  12. Sayın Hocam Merhaba, Prof Mustafa Aysan'ın 'Atatürk'ün Ekonomik Görüşü' adlı bir kitabı var. Okuma fırsatınız oldu mu? Türk Lirası'nın değerini korumak için büyük çaba harcıyorlar. İhracat kadar ithalat yapıyorlar. Vergi kadar kamu harcaması yapıyorlar ve asla emisyon yapmıyorlar. Bu uygulamalardan bugüne taşıyabileceklerimiz var mıdır? Taşıyamıyorsak zaman neyi değiştirmiştir? ( O dönemde de en kuvvetli vurgu günümüzdeki ifadesiyle yapisal reformlar'a tabii ki ) Saygılarımla,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Para arzının artmasının enflasyon yaratacağını biliyorlar. O dönemden bugüne taşıyabileceğimiz tek şey mali ve parasal disiplin görüşüdür. Ondan ötesini taşımak kolay değil çünkü sistem tamamen değişti. Sabit kur gitti dalgalı kur oldu. Sermaye hareketleri kontrolu kalktı serbestleşti.

      Sil
  13. "Dış yükümlülüklerin azalmasını yalnızca yabancı yatırım çıkışıyla açıklarsanız 4 aydaki 30 milyar $ lık doğrudan yatırım(yükümlülük) azalışını izah edemezsiniz. Dış yükümlülüğün azalışı büyük ölçüde, kur yükselişine bağlı yabancı yatırımların, $ karşılığının azalmasına bağlı." Sayın hocam Fatih Sezer isimli arkadaş böyle der. Yorumunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru demiş. Aralık'17 sonundan Nisan'18 sonuna USD/TL 3.80'den 4.05'e oynamış; bu da TL tutulan yabancı para yükümlülüğünün USD karşılığının 7% azaldığına işaret eder. Bunun acısını bize daha fazla faiz ödeterek, yatırım tutarını azaltarak bizden çıkartırlar.

      Sil
    2. Bu konuda yazının sonuna ekleme yaptım.

      Sil
  14. Üstad CB Başdanışmanı Yiğit Bulut. @yigitbulutt :

    Şirketlerimiz Pırlanta Gibi, Türk Ekonomisi Pırlanta Gibi Dünyanın En Borçsuz KAMU Rasyolarına Sahibiz Dünyanın En Borçsuz 2 Devletinden Biriyiz.


    26 Haziran 2018 Derin Analiz
    https://t.co/0nf7N4cFQ1 https://t.co/ZRGnpAQKN4

    Diyor yorumunuzu rica ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. oyüzden mi herşeyi dış güçlere bağlıyor dış güçler bize oyun oynuyor manüpilasyon yapıyor diye ağlıyor kendisi. madem herşey güllük gülistanlık ozaman niye çıldırıyor ve dolar eoru strelin neden çok değerli de bizim paramız değersiz. madem şirketlerimiz pırlanta okadar çok iyi asgari ücreti neden yolsulluk sınıra çekip 5 bin TL yapmıyorlarda ev kirasına eşit bekletiyorlar sorasana hayel rüzgarına.

      Sil
    2. Pirlanta gibi sirketler, borc yapilandirmasina gidiyor.

      Sil
    3. Çok derin bir analiz yapılmış gerçekten.

      Sil
    4. Emre Temelkuran2 Temmuz 2018 12:18

      Şirketlerimiz pırlanta gibiyse herşeyi batıran devlet o vakit, elemanın kalitesiz lafı bile kendisini batırmış. Özel sektörde maaşlar 2 aydır ödenmiyor, kendisinin beyni para ve yeşil bayrak olduğundan öyle bir derdi de yok.

      Sil
    5. Diploma'nin sahtesi oldugu gibi pirlanta'nin da sahtesi yapilabiliyor biliyorsunuz. Adi cam sonucta. Bahsettigi bu bence. Mesela pirlanta sirket Turkcell'in degerinin ne kadar dustugunu veya butun bankacilik sektorunun toplam degerinin ortalama bir Avrupa bankasinin altinda oldugunu nasil aciklayabilir?

      Sil
    6. Beyin yok ki, hic olmadi zaten, omurilik sogani ile idare ediyor.

      Sil
  15. Hocam kısaca; kiralık kapitalistiz! Paranın sahibi oğlum geldi çık derse durum kötü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz riskleri denetleyebiliriz paranın sahibi onu demez çünkü o da iyi para kazanıyor üzerimizden.

      Sil
  16. Yüksek net borç stoğu, yüksek ticaret açığı. Ulkeye döviz 1 giriyorsa 2 çıkıyor. Yine mi döviz kıtlığı çekecek ülke.

    YanıtlaSil
  17. Hocam youtube kanali açin reklam geliriyle okullara bilim sinifi kurabilirsiniz. En kral youtuberdan fazla gelir elde edersiniz. Bilim siniflariyla adinizi yaşatirsiniz. Ne dersiniz? iktisat dişinda bilim, tarih, felsefe vs. söz edebilir hatta konuk söyleşilerde olabilir. İcerik konusunda bir cok tavsiye sunabiliriz. Sıkıldık artik yalan yanlis ve yanlı şeylerden :(!
    bilim anlatacaksiniz, bilim ogreteceksiniz ve ürün olarak bilim sınıfları açacaksiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, değerlendiriyorum.

      Sil
    2. Hocam şimdi bilim sınıfı kurarsınız,
      3 yıl sonra imam sınıfı oluverir :)

      Sil
  18. Bu durum süreğenleştiğine göre özel sektör, borç aldığı gelişmiş ülkeleri finanse etmeye başlamış. Özel sektörün teşviklerden yararlandığı, yüksek gümrük vergileri altına saklandığı düşünülürse, yurtdışına kaynak aktarmanın aracı olmuş, ulusal niteliğini yitirmiştir, diyebiliriz!... Kalitesiz ürünlerin yurtiçine, kaliteli ürünlerin yurtdışına satıldığını biliyoruz. Bence gerçek demokrasi gümrük vergilerinin düşürülerek, dış alımın ve satımın düzenlendiği demokratik kurumların kurulması ile gerçekleşir.

    YanıtlaSil
  19. Bu ekonomik verilerle zam yagmurlariyla muhalefet yerelde secimlerde bir cikis yapar imi? umudunuz var mi ben cok umutluyum turkiyede demokrasi mucadelesi vermek lazim
    henuz 17 yasindayim univeristeye iktisad okumak icin ugrasiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görülüyor ki, Trol olma yasi 17 lere düsmüs. Ne ülke ama..

      Sil
    2. Demokrasi mücadelesini elbette vermek lazım ama muhalefet sizin kadar samimi mi bilemedim.

      Sil
    3. Muhalefet asla çıkış filan yapamaz,çünkü sermayesi yok gariban.

      Sil
    4. 23.29
      ne alakasi var? 22.01deki kisinin yazdiklari ve yasiyla bu senin soylediklerinin
      Bu genc bey hic bir kufur iftira kaba soz etmeden kendince bir fikir beyan etmis. Bence de guzel ve olmasi gereken evrensel bir goruse fikre ve oneriye sahip

      Ama siz ve sizin gibiler kendi hayal ve fikir dunyaniza uymayan hangi gorus oneri olursa olsun bu onerilerde bulunan kisi ve kisilere iftira etmekle onlari sacma sapan kavramlarla yaftalamakla mesgulsunuz.
      Katilmaya bilirsin bu 22.01deki kisinin gorus ve onerilerine karsi da cikabilirsin ama iftira atmak hakaret etmek yasi ile ilgili olumsuzlayici cumleler kurmak niye?

      Iste bu zihniyet yuzunden Ulke bu halde otekilestirici kisilerin fikir onerilerine saygi duymayan iftira atan hakaret eden analayis yuzunden ulke ilerlemiyor. Hakli ve farkli fikirleri olan iftira alirim hakaret edilirim korkusuyla konusmuyor yeni cagdas anlayislar ve demokrasideki farkli fikirlerin yarisi ortaya cikmiyor. Boyle olunca da ne ekonomi de ne bilimde ne sanatta ne de toplumsal duzlemde yasayista bir ilerleme taklitcilikten kurtulma yeni seyler olusturma gerceklesmiyor. Bu zihniyetle de gerceklesmeyecek bu zihniyet bu toplumun yapisi olmus sadece bir parti ve anlayisin degil bilmem anlatabildim mi....

      Sil
    5. iktisat okumak istiyormus, hevesini kirmayin cocugun. Bu yasta umudunu kaybederse cok daha kotu. Umarim basarili olur ve umutlarini gerceklestirme firsati elde eder, her ne kadar Turkiyede bu artik kolay bir is olmasa da.

      Sil
    6. 10:29

      Belki de birkac ay sonra üniversitede iktisat okumak iddiasindaki yasli fakat 17 lik genc kardesin yazdiklarini dikkatlice tekrar okuyun.

      Benim ki bir tespit. Hepsi bu. Hakaret, küfür, ötekilestirme yok.


      Sil
    7. 14.23
      Birine hele hele hic tanimadiginiz birine "Trol" demek hakaret degil mi iftira degil mi
      Kufur ettigini soylemedim

      "Bu ekonomik verilerle zam yagmurlariyla muhalefet yerelde secimlerde bir cikis yapar imi? umudunuz var mi ben cok umutluyum turkiyede demokrasi mucadelesi vermek lazim
      henuz 17 yasindayim univeristeye iktisad okumak icin ugrasiyorum"

      Bu ifadelerde bir yanlislik yok ben goremiyorum sadece kendince muhalefet namina fikir yurutmus hatta fikir bile yurutmemis soru sormus.... demokrasi mucadelesinin verilmesi gerektigini beyan etmis... 17 yasinda olup ileride iktisat gibi bu blogun basat konusu olan bir bilim dalinda universite egitimi almak istedigini soylemis

      Butun bunlarda ne var anlamadim. Bu kisiye "trol" demek yasiyla alayci tavirda bulunmak sanirim hic sik degil.

      Sil
    8. Adsız2 Temmuz 2018 14:23

      kardeşim bir adam düşüncesini ifade eder bundan sana ne? bir adamın yaşı bellidir bundan da sana ne ? Niye insanlara Troll diyorsun etiketliyorsun ötekilestiriyorsun besbelli

      Sil
    9. Tamam, yanildim. O trol degil. afedersiniz. yazim seklinden farkli yorumlamis olabilirim. Bayagi büyüttünüz. Birine trol demek hakaret ve suclama degildir. Sadece bir tespit. olmadigini söyler ve kanitlarsiniz, hersey basa döner.

      Sil
  20. Hocam emeğinize sağlık. Her zaman ki gibi güzel açıklamalar yapmışsınız. Bireysel yatırımcılar için önerebileceğiniz kitap veya sosyal ve ekonomik olarak kendimizi güncel tutabileceğimiz dergi öneriniz varsa memnun kalırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güncel dergi yok. Çünkü her şey her an değişebiliyor. Böyle bir ortamda güncel dergi olmaz zaten. Bence yapılacak şey internet üzerinden izleme yapmak.

      Sil
  21. Hocam merhaba

    Dış borç yurtdışında yerleşik kişilere TL ya da yabancı para cinsi açısından fark etmeksizin olan borç stoğumuz diye tanımlanıyor demişsiniz.

    Acaba türkiyedeki yerleşiklerin yabancı para cinsinden olan toplam borcunu gösteren bir istatistik var mı ?

    Böyle bir istatistik acaba TL nin uzun vadeli performansını tahmin etme açısından daha anlamlı olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Var MB bunları yayınlıyor. Elbette bu da analiz için çok yararlı bir veri seti.

      Sil
  22. -458,7'den -431,3'ye düşmüş borçlar. İyi bir şey bu aslında. Maşallah demek ki düzelme var ekonomide Allah devamını versin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşen borçlar değil bizim şirketlerin hisse senetlerinin değeri. Yani bu iyi bir şey değil. Bizim şirketleri yabancılar çok daha ucuza alıyorlar demek.

      Sil
    2. Bizim şirketlerin hisse senetlerinin başına niye eksi koydunuz peki? Şirketler bizimse şirketin değeri pozitif olur negatif olmaz ki. Yoksa siz bizim şirketleri sevmiyor musunuz? Ne alıp veremediğiniz var bizim çocuklarla, çocuklar gitmiş ne güzel şirket kurmuş sonra siz burada sizin şirketin değeri negatif diye laf atmışınız çocuklara.

      Sil
    3. Adsiz 12:11 bence sen A haber filan seyret takilma bu siteye. Evlilik programlari filan seni daha cok acar.

      Sil
  23. Dış borcu tanımıyorum, nereden geldi hiç anlamadım. Bizim için yok hükmündedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama o seni taniyor, nerede oturdugunu biliyor. Seni an be an takip ediyor.

      Sil
    2. Hiç ödeyemeyecek olan borç verirler mi?

      Rahmetli Demirel ne güzel söylerdi,
      bir laf ile tüm ekonomistleri suspus ediverirdi.

      Kardeşim merak etme, ödeyemeyecek olana borç para kimse vermez.
      Bize borç vermişler ise, demekki öyle ya da böyle alabileceklerini biliyorlar.

      Dert etme...

      Sil
  24. Fatih Kömürcüoğlu2 Temmuz 2018 09:28

    Hocam, Benim aklım bu eksi faiz meselesini bir türlü almıyor. Örneğin Japonya'da elimdeki parayı ben götürüp bankaya yatırırsam bana 1 yıl sonra ilave para vermek yerine hazır yatırdığım parayı da mı eksik veriyorlar. Sebep nedir? Para biriktirme kardeşim git harca mı deniyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sunu hala ogrenemediniz gitti be. Bankalar tasarruflara sifiz faiz veriyor negatif degil. Bankalar arasi borc verme faizi negatif. Merkez Bankasina borc verme, git bu parayi kredi isteyenlere borc ver demek istiyorlar, olay bu.

      Sil
    2. 13:48

      Siz de yanlış öğrenmişsiniz. Gayet de tasarruflara negatif faiz veren bankalar oldu geneli temsil etmese de (https://www.ft.com/content/39b009c6-5fc2-11e6-b38c-7b39cbb1138a). Bankalar arası borç verme faizi de negatif olamaz. Borç verdiğiniz paraya negatif uygulayamazsınız; borç alan o parayı almaz.

      Fatih Kömürcüoğlu

      Evet, para biriktirme, harca, talep yarat, çarkları işlet deniyor sermaye sahiplerine bu yolla. Teoride Merkez Bankası bankaların kendinde tuttuğu paraya negatif faiz uygulayınca ikincil piyasada alım satımı yapılan tüm finansal kontratların getirileri de düşer. Bu getirilerin de negatifi bulduğu noktada bankalar karlarını korumak adına son aşamada mevduatlara uyguladıkları faizi negatife düşürmeye yönelebilirler. Pratikte faiz önemli bir fiyat/uzun vadede de etkileri kritik olan bir gösterge olduğu için bankalar karlılıklarını mevduat faizini negatife indirmekten ziyade farklı ürünler üzerinden ek kazançlar yaratarak, mevduat müşterilerine
      farklı masraflar yaratarak koruma yoluna gittiler. Bu durum nihayetinde mevduat sahiplerini çok da üzmemiştir; devam eden deflasyon sebebiyle paraları alım güçlerini korumuştur büyük ölçüde çünkü.

      Syg.

      Sil
  25. Hocam MB sürekli tl basıyor,halbuki borçluluk nedeniyle harcamaların azaltılması gerekmez mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emre Temelkuran3 Temmuz 2018 06:05

      Türkiye'de 4 milyon yardım alan sığınmacı var, standart olarak ayda kişi başı 1000 liraya yakın bir para alıyorlar. Buna ek olarak sağlanması gereken ücretsiz hizmetler var. Devletin sağlaması gereken hizmetler, yurtdışına yapılan milyarlık yardımlar örneğin Afrika ve Suriye'de kurulan tesisler, hastaneler, yurtiçinde T.C. vatandaşlarına yapılan milyarlık yardımlar, emeklilere ödenenler, vergi-emlak barışı vesaire. Bunların para basmadan halledilebilmesi borca batmış Türkiye'de imkansız. Ki bu saydıklarım hesap dışında tutulan harcamalar. Yönetim çok başlı olduğundan da harcamalar artmıştı, teke düşürebileceklerini sanmıyorum yine de. Hükumetin tek başına kemer sıkması bize yeterdi fakat öyle bir iradeleri olmaz çünkü İslamcı tayfa boğazına çok düşkündür.

      Sil
  26. Hocam birçok sefer yerli ve milli lafını duyuyoruz. Ancak milli ekonomi için yerli sermayenin güçlü olması gerekmez mi? Örneğin borsa’da dolaşan paranın ağırlıklı kısmı yabancıların elinde,bankaların yarısından fazlası yine yabancıların elinde yani yerli sermaye güçlü değil dolayısıyla yerli ve milli lafı havada kalıyor diyebilir miyiz ? Yoksa yanlış mı yorumluyorum. Saygılar, teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yerli, Milli terimleri açıklandı. Bu çerçevede;
      Yerli: Türkiye'de üretim yapan yabancı sermayeler. Örneğin Toyota yerli bir marka olarak kabul ediliyor.
      Milli: Türk sermayesinin yurt dışında üretim yapması. Örneğin Ülker'in yurt dışında üretim yapması.
      Yerli ve Milli: %100 Türk sermayesinin Türkiye'de üretim yapması durumudur.
      Yani yerli, milli terimlerini buna göre değerlendirelim.

      Sil
  27. Hocam buna ek olarak şunları katmadık
    1-)Brent Petrol fiyatları ne olacak? $ 80 ve üstü belki $ 90 lar bu yaz görülür mü?
    2-)Trump ve Kral üretim konusunda anlaştı ancak fiyatlar yükseliyor
    3-)Enflasyon ve faiz FED iki kez daha faiz arttıracak.
    4-)Avrupa Bölgesi'nde enflasyon beklenen değere geliyor.
    5-)İngiltere Merkez Bankası da 3 üye faiz artışı istiyor belki Japonya 'da yakında isteyecek.

    Sonuç:Para kolay bulunmuyor büyük merkez bankaları rekabet halinde dış borç daha da yükselebilir hem reel sektör yönünde hem bankacılık yönünde dikkatli ve tasarruflu olunmalı.

    YanıtlaSil
  28. Hocam konuyla alakasız ama istihdam arttığında faizler neden artar ? Ben insanları iş kurmak ve daha fazla istihdam ihtiyacı yaratmak yerine paralarını faizde değerlendirmeye yönlendirmek amacıyla olduğunu çıkardım. Yanlışsam doğrusunu açıklayabilir misiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hane halkinin geliri arttigi icin olusan talep enflasyonuna karsi faizler artar.

      Sil
    2. çok teşekkür ederim

      Sil
  29. Mahfi Hocam elinize sağlık.Hiç beğenmemek bile farklı görüşlere saygılı olmalıyız. Bu ortamı bize Mahfi Hocam sağlıyor.Foreign Policy'de Jonathan Haidt şöyle yazmış:Muhazakarlar için otorite, sadakat ve manevi değerler önemli, Sol ve liberaller için eşitlik, adalet ve paylaşım önemli, demiş. Şimdi dünya kadar borcumuz olmuş, kamu gelirleri eşit dağıtılmış, onlarca sivil ölmüş adalet ve hukuk sersefil olmuş bu toplumun yarısından çoğunun umurunda değil. Neyse, YouTube 'dan yapacağınız yayınlar, umarım milyon takipçilere ulaşır Hocam. Bilim ve teknoloji yazarı M. Serdar Kuzuluoğlu'nun "Dünyanın Halleri" sitesi gibi, içinde HERŞEYİN olduğu bir site de fena olmaz.

    YanıtlaSil
  30. Mahfi bey

    Bitcoincilerden pek ses soluk çıkmıyor son zamanlarda.

    Bu durum:

    Fırtına öncesi sessizlik mi?

    Yoksa bitcoin hikayesi tamamen bitti mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok bence olması gereken düzeylere geldi, o hızlı değerlenme bitti o nedenle sessizlik egemen.

      Sil
  31. Hocam altın 900$/ons seviyesine inecek demiştim (demiştiniz). Aynı noktadayım. Aslında aradan epey bir zaman geçti. 10 yıl %2 enflasyondan yaklaşık 1100$ ediyor. Tarihe kayıt düşüyorum.

    YanıtlaSil
  32. faizler düşükken girişimciler uygun kredi ortamında yatırım , hane halkı tüketim yapar yatırım ve tüketim harcamaları toplam talebin bir fonksiyonudur yani talep genişlemesi anlamına gelir. genişleyen taleb enflasyonu tetikler ve olaya MB el atar faizleri yükselterek fiyat hareketlerine müdahale eder çünkü temel amacı fiyat istikrarı. enflasyonla mücadelede:( faiz arttırma etkisi > düşük faizin getirdiği yatırım üretim artışı buda ihracat döviz girişi, kurun düşmesi maliyetlerin azalarak fiyatları gerilemesi etkisi)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. is this a question or a statement?

      Sil
    2. Ceteris paribus. Ama eğer faizler düşükken riskler ya da risk algısı yüksekse (ender olarak da olsa olabilir) o zaman ne yatırım artar ne de tüketim (talep.) Bu durum Japonya'da 20 yıldır yaşanıyor mesela.

      Sil
  33. Nasip olursa Yurtdisina gidecegim. Tavsiye eder misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nereye gidecegine, nicin gidecegine ve ne yapacagina bagli usta.
      Calismaya veya okumaya gideceksen git hic durma.
      Hatta gitmisken kal yerles orada.
      Tatile gideceksen bahsini yapmaya degmez, nasil olsa doneceksin kurkcu dukkanina.

      Sil
    2. Emre Temelkuran3 Temmuz 2018 06:11

      Kal yerleş orada diyenlere hiç bakma, hayatlarında kayınvalidenin evinden başka yere gitmemiş elemanlardır bunlar. Türkiye'de yapamamış birisi yurtdışında da yapamaz. Orası sana kucak açmayacak ve vatanın da olamayacaktır. Hep turist gibi kalacaksın zaten. Türkiye ayrı diyorlar ya gerçekten ayrı ve bazı konularda benzersiz. Çok meraklıysan önce turist olarak git, uygun gibiyse az kal, çalış. Eğitimin yoksa hiç gitme. (Uzun yurtdışı tecrübem var ve ekonomik durumum çok iyi öyle konuşuyorum)

      Sil
  34. Sayın Eğilmez,

    Eğer kendinize bir YouTube kanalı açma planı yapıyorsanız, prosedürü gözünüzde büyütmeyin, kanalınızı açıp video yükledikçe mevzuata hakim olursunuz.

    Fakat, yolun en başındayken size "görüntü ve ses ekipmanı" konusunda tavsiyelerde bulunmak istiyorum.

    Bütçenize uygun, orta fiyat segmentinden yüksek fiyat segmentine, kaliteli mikrofon ve kamera düzeneğini evinizdeki çalışma odanıza daha yolun başındayken kurarsanız, ilk videonuzdan itibaren içeriklerinize olan talep artar.

    Bu tavsiyeyi şunun için yaptım:
    Odanıza mikrofon ve kamera sistemini ciddiyetle kurmazsanız, ses yer yer kesildiğinde veya görüntüde kopma/donma olduğunda, izleyicinin dikkati zamanla azalıyor ve kanalı daha seyrek ziyaret ediyor. Aksaklıkları minimuma indirgemek için, kaliteli mikrofon ve kamera kullanmanızı ısrarla öneririm.


    Size, herhangi bir markayı önermeden, çeşitli fiyatlarda ve kalite düzeylerinde mikrofon ve kamera sistemlerini tanıtan, inceleyen adresleri yazdım:


    Video 1: YouTube'ta telif haklarını ihlal etmeden nasıl yayın yapılır?

    https://www.youtube.com/watch?v=1kKTGY35KY8

    Video 2: YouTube üzerinden para kazanmak ve vergilendirmek

    https://www.youtube.com/watch?v=vfDaxxQCtzk

    Video 3: YouTube'ta yayıncılık için (asgari) neler gerekli?

    https://www.youtube.com/watch?v=z42Y9k_bhdQ

    Video 4: Video çekmek için gerekli ekipmanlar

    https://www.youtube.com/watch?v=1uGAtz34rvM

    Video 5: Video yayıncılığında mikrofon ve mikser seçenekleri

    https://www.youtube.com/watch?v=Nd1dI6tSjwE

    Video 6: İnternet yayıncılığı için ucuz mikrofon önerileri

    https://www.youtube.com/watch?v=hS4wfJmrwqk

    Video 7: Rode NT USB Mikrofon İncelemesi

    https://www.youtube.com/watch?v=oV4ljZL82_E

    Video 8: Roof R-1200 ekonomik kablosuz mikrofon incelemesi

    https://www.youtube.com/watch?v=74RT2ZAiYYI

    Video 9: Ses Kayıt ve Yayıncılık için M-Audio Vocal Studio Pro İncelemesi

    https://www.youtube.com/watch?v=IB_pUg55JoM

    Video 10: Video Kamera Seçim Rehberi

    https://www.youtube.com/watch?v=Y8VglC_--Rg

    Video 11: İkinci el (video çekim özellikli) fotoğraf makinesi almak mantıklı mı?

    https://www.youtube.com/watch?v=IymeU1V2QKk

    Adresler ulaştı mı Mahfi Bey?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kanal kapatilir

      Sil
    2. Turkiye ekonomisine kanal tedavisi olur bu.

      Sil
    3. Çok teşekkür ederim, henüz karar vermedim ama bunlar çok yardımcı oldu. Sağ olun.

      Sil
  35. Hocam bence Netflix için de belgesel program yapabilirsiniz. Daha etkili olacağını düşünüyorum. Ayrıca Netflix eminim sizin gibi birini değerlendirmek isteyecektir. Saygılar sunarım.

    YanıtlaSil
  36. hocam mutlaka youtube kanalı kurmalısınız sadece ekonomi değil, okuduğunuz kitaplardan, izlediğiniz filmlerden bahsedebilirsiniz sizi örnek alan bizler için mükemmel olur bu ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kanalin rating'i NTV'den fazla olur garanti. Ben kesin abone olurum, ucretli veya ucretsiz.

      Sil
    2. Bakalım ne yapacağız.

      Sil
    3. Siz başarılı bir insansınız. Bilgi ve birikimleriniz daha geniş kitlelere ulaşmalı, malum okumayı sevmeyen bir milletiz. Hangi konu hakkında olursa olsun videolarınız bir çok gencin bakış açısını değiştirecek, ufkunu açacaktır...

      Saygılarımla,

      Sil
  37. Enflasyon, faiz, bankalar, para... Bütün bunlar yokmuş gibi yaşasak olmaz mı Mahfi bey?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur tabi, Manisa tarzani vardi bir vakitler, istersen git sen de bir dene.

      Sil
    2. Bir de mandıra feylezofu vardı ama onun içinde arazi ve çiftlik hayvanı lazım.

      Sil
  38. Hocam bir sorum var. İktisadi Düşünce Tarihini incelediğimizde önümüze bir sürü geçmişten akım çıkıyor. Merkantalistler, Fizyokrasi, Klasik, Neoklasik vesaire. Acaba bunlardan günümüzde hakim olan ve ülkelerce uygulanan hangisidir. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakim görüş neoklasik görüş ile Keynesyen görüşün karması. Ama hepsinden bazı parçalar var içinde.

      Sil
  39. EGİLMEZ-TV diye bir konu basligi acarsaniz size youtube konusunda fikir ve tavsiyeler verebiliriz. Boylelikle bu konuyu değerlendirme sürecine almışken size faydasi dokunur. Üstelik tüm yorumlar tek konu altında toplanmış olur.

    YanıtlaSil
  40. hocam ankara hukuktaki öğretim üyesi bir hocamız derste kapitalizm her 10 yılda bir kriz üretir dedi şöyle bir geçmişe baktğımız zaman üç aşağı beş yukarı doğru söylüyor 2008 krizinin üzerinden 10 yıl geçti sizce önümzdeki 2-3 yıla yeni bir uluslararası kriz çıkar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru demiş hocanız, kapitalizm kriz yaratan mekanizmaları içinde barındırıyor. Eğer gelişmekte olan ekonomiler bu parasal sıkılaşma nedeniyle sıkıntıya düşerse bir kriz çıkabilir.

      Sil
    2. Kriz ureten Kapitalizm degil karsiliksiz para basmaktir. Dunyadaki krizlere bakin 1970lerden sonra siklastigini goreceksiniz. Yuzlerce belki binlerce yildir kapitalizm en temel ekonomik model.

      Sil
    3. dünyada sağlık eğitim savunma harcamaları dünya hasılasının önemli bir kısmını oluşturuyor. bu hizmetlere ayrılan kaynakları kim kullanıyor kapitalizm mi ?

      Sil
  41. Selam hocam,
    Bu yorumu yazmak artık zaruri oldu, insanlar boş boş siyasi söylemlerde bulunuyorlar, hiç bir şey yapmıyorlar.

    Bakın bir parti nasıl iktidar olur size anlatayım, hangi siyasi görüşten olduğunun hiç bir önemi yok:

    Öncelikle örgüt ve teşkilatlanmanın ne olduğunu çok iyi bilen lider kadrosu olacak, tıpkı Türkiye Cumhuriyetini kuran Mustafa Kemal ve arkadaşları gibi.

    Adamlar o dönemde, ülkenin yarısı işgal altında iken, Müdafa-ı Hukuk Cemiyetleri kurmuşlar, sonra her ilden teşkilat için milletvekilleri seçip kongreler yapmışlardır.

    Biz, şu anda savaş durumunda değiliz, siyasi parti her il, ilçe'de teşkilatını kuracak. İlçeler içinde mahalle yapılanmalarına kadar parti amaçlarına uygun insanları belirleyecek. (Bu kadar aşama bile çoğu siyasi parti tarafından yapılmış durumda). Çift taraflı olarak bilgi akışını sağlayacaklar, halka bilgiyi direk muhtar, semt, mahalle, sokak teşkilat mensupları aracılığı ile iletecekler. Tıpkı, internetin televizyonun, gazetenin ulaşamadığı kurtuluş savaşı günleri gibi. İnsanlara bilgiyi insanlar aktaracak, gözlerinin içine baka baka. Bu kadar basit.

    Adamlar 100 yıl önce bunu yaptılar, 3 yılda düşmanı yenip savaş kazandılar. Bunlar kanlı bir savaşta kazanmayacak, bunlar sadece seçim kazanacak. 3 yıl savaş kazanmaya yetiyor ise, 2 yıl seçim kazanmaya fazlası ile yeter.

    Arada padişah, idam fermanı mı çıkarır, teşkilatı ortadan kaldırmaya mı çalışır, düşman birkaç kişiyi mi öldürür, yok bir kaç yüz kişi hapse mi girer, bilemeyiz, bunlar olabilir. Bunlar olursa teşkilat daha da güçlenir, başka da bir şey olmaz.

    Medyada hiç okumuyorum, ama bir sürü boş adamın lafının dolaştığını biliyorum . Nerden biliyorum? Buraya yorum yazanlar, ordan burdan duyduklarını yazıyorlar, buradaki yorumları okumak medyada ne kadar safsata üreten adam olduğunu gösteriyor.

    Çok basit, başarı ile uygulanmış, particilik ruhuna uygun, ambargo-medya bilmem ne sorunlarından bağımsız, mis gibi teşkilat.

    Memlekette yüzbinlerce işletme mezunu var, %98i hiç bir işe yaramaz, işe yarasalar idi, çoktan bir kaç siyasi partiye böyle bir örgüt sistemini getirirlerdi. Sadece boş boş konuşuyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Turkiye'nin buyuklugunun farkinda misiniz? Sadece ilce teskilati olsa binin izerinde teskilat olmasi demek. Bu kadar buyuk bir maliyeti 'hadi kuralim' diyerek olusturamazsiniz.

      O yuzden Turkiye'de siyaset ideoloji ve etnisiteye sikismis durumda. Yeni bir sey uretmek icin. Belirli bir hacme ulasmaniz gerekiyor. O hacme ulasmak icin de arkaniza bir ideoloji ya da etnik kimligi almaniz gerekiyor ki bu isi kisir donguye eviriyor.

      Simdi bir de insanlarin bireysellesmesi ve bu yuzden geleneksel metodlar ile propaganda yapmanin etkisizlesmesi eklendi. Bu sorunu asan sosyal medya gibi alanlarda yonetilmesi ciddi uzmanlik ve maliyet gerektiren bir alan.

      Ulke siyasal parcalara ayrilmadan yeni bir siyasi akimin teskilatlanarak ortaya cikmasi ve mucadele edebilmesi parasal olarak mumkun gorunmuyor, mevcutlarin asimetrik bir gucu var.

      Sil
    2. Sayın 0006 teşkilat ve yöntemleri gösteriyor, yapılmış örneği sunuyor, sayın 1000 gelmiş para da para diyor.

      Sanki cumhuriyeti para ile kurdular, adamların nakdi yoktu, kasa tamtakir, 100 yıl önce devlet kurdular.

      İnanç, azim, kararlılık, yürek ve akıl ile işler yapılır. Bunlar yok ise para bir işe yaramaz.

      Gördük siyasiler, burada hocanın yazdığı hiç bir yapısal reformu yapmadı, hangisi para istiyordu ki? Her yapısal reform karşılığında başka bir yerden artık ve heba olan bir kaynak bulunabiliyor. Ama istemek önemli, önce para diyenler hep kaybeder.

      Sil
    3. Adsiz 13:16, para da para demiyorum. Para yoksa ideoloji lazim diyorum. Tek bir ideolojiye bagli kalmak da her zaman fasizme goturur.

      Milli Mucadele donemi ideolojisi ulusalciliktir, ozelinde Turkculuk'tur. Objektif bir kaynaktan o donemi okursaniz ne demek istedigimi anlayacaksiniz.

      Sil
  42. Hocam yillik beklenen enflasyonumuz nedir? MB disinda bu orana iliskin tahminleri nereden gorebiliriz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yıl için yüzde 11 - 12 arası bir enflasyon bekleniyor.

      Sil
    2. Hocam bugün gelen haziran ayı enflasyon verileri sonrası beklentiniz hala 11-12 mi?

      Sil
    3. Yılsonu 35 bandına gelir enflasyon.

      Sil
    4. En az yil sonu eger bir kur soku olmazsa mayistaki gibi %15 Ki kur soku sonbaharda bekleniyor
      olursa %20 bandi enflasyonda yil sonu trendi olur

      Sil
    5. Yıllık enflasyon % 13 altında olmaz. Mahfi hoca çok fazla iyimser bakmış bence yılın kalanında enflasyon yüksek seyredecektir. Dolar Euro kuru yıl sonuna doğru tekrar yukarı yönlü hareket eder enflasyonda nasibini alacak. Piyasadaki fiyatlar doğru fiyat değil mecburi fiyat bugüne kadar ekonomideki güvene dayalı harcama ile aldırmazlık ekonomisi ile bu fiyatlarla gelindiğine bakmayın. Maliyet artışları sadece inşaat sektöründe değil tüm sektörlerde kendini gösterecek. minumum yıllık enflasyon % 13

      Sil
  43. Sayın Hocam,Çin’de ticaret savaşlarının bir uzantısı da sayılabilecek devalüasyondan bahsediliyor.Böyle bir durumda tabirimi mazur görün,içinde bulunduğumuz koşulların da etkisiyle tepetaklak olur muyuz.Sonuçlarının yansıması nasıl gerçekleşir.
    Beyefendiliğiniz ve kamuoyunu içten bir şekilde aydınlattığınız içiçn teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  44. Çok güzel açıklamışsınız hocam. Ben buradan şu sonucu çıkarıyorum
    1- Kur artışı sonucu yabancı yatırımların değerinin düşük kalması TL'ni hızlı bir şekilde eridiğini gösteriyor.
    2- Kur artışı sonucu BİST 100 endeksinin düşmesi bize global piyasada şirketlerimizin hızla değer kaybettiğini gösteriyor ki burada bence marka şirketler yaratamamamızın büyük payı var eğer dünya çapında şirketlerimiz olsaydı kur artışından etkilenmeyip döviz bazında değerlerini koruyup BİST 100 endeksini yukarı çekebilirlerdi.
    3- Yabancı çıkışında da en büyük etken merkez bankasının doğru zamanda faiz arttırımı yapmaması gözüküyor ayrıca siyasilerin ekonomi üzerindeki baskısı yabancı yatırımcı için güven vermeyen bir ortam yaratıp kaçmasına sebep oluyor.
    Özetle yapılması gerekenler aklı başında bütün ekonomistlerin söylediği gibi bağımsız bir ekonomi yönetimi oluşturmak, hızlıca tüketim ekonomisinden üretim ekonomisine geçmek ve global markalar yaratmak olacaktır.

    YanıtlaSil
  45. Hocam kısa ve anlaşılır yazılarınız sayesinde çoğu insanın bilmediği ya da eksik bildiği ama çok önemli konular hakkında fikir sahibi oluyoruz,çok teşekkürler. Lütfen yazmaya, bizi aydınlatmaya devam edin.

    YanıtlaSil
  46. Merhabalar hocam, blogunuzu uzun süredir takip eden birisiyim. Herkesin anlayabileceği şekilde ekonomi değerlendirmesi yapma konusunda çok önemli bir açığı kapatıyorsunuz ve bizleri aydınlatıyorsunuz. Üstelik gönüllü olarak. Bunun için öncelikle bir vatandaş olarak teşekkür ederim. Ben de kamuoyuna ulaşmanızın artarak devamını dilerim. Bir mühendis olarak yapabileceğim bir şey olursa yapmak isterim. Hiç yoksa sizi okumaya ve/veya dinlemeye devam edeceğim.

    YanıtlaSil
  47. Mahfi hocam,
    Bu blogda bir konu başlığı açın LÜTFEN.
    Henüz karar vermediniz, değerlendiriyorsunuz biliyoruz. BİR BAŞLIK AÇARSANİZ, daha hizli değerlendirmenize yardimci oluruz.

    siz yazilarinizla bize akil fikir verdiniz, şimdi sira bizde bize bu firsati taniyin. Bir baslik altinda işin olurunu olmazini tartisalim.

    YanıtlaSil
  48. Demokrasiden bahsedip hic bir hakaret icermeyen yorumlarima sansur uyguluyorsaniz ve benim yorumum ne ki guney kore nin yaptigini yapmak demek bu bazi isadamlarimizin ve onlari destekleyen kalemlerin isine gelmiyor ve Ataturkculukten bahsediyorlar ,ikiyuzluluk !!!!

    YanıtlaSil
  49. Merhaba Hocam,

    Aşağıdaki linkte dış ülkelerin dış borçlarının listesi var. Çok astronomik olanlar var. Bunlar tam olarak ne ifade ediyor? Bu ülkeler bu kadar borçla nasıl ayakta kalıyorlar. GSYH dışında bakmamız gereken başka değerler mi var?

    https://tr.wikipedia.org/wiki/D%C4%B1%C5%9F_borca_g%C3%B6re_%C3%BClkeler_listesi

    YanıtlaSil
  50. Hocam, üfe neden tüfeyi geçer? üretici neden kendisine binen enflasyonu tüketiciye yansıtmaz, veya yansıtamaz?

    YanıtlaSil
  51. Lanet gelsin şu ülkenin ekonomisine artık.En nefret ettiğim ders Türkiye Ekonomisiydi.

    Hocam çare Blockchain,devir bitcoin,smart contract devri.Artık kriptolojiye dönme zamanıdır diye düşünüyorum.Sizden kripto piyasasına dair bir yazı bekliyorum çünkü ilgilendiğinizi biliyorum.Saygılar,sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda zaten bir kaç yazı yazdım, görüşlerimde bir değişme olmadığı için yeniden yazmamı gerektiren bir durum yok.

      Sil
  52. Hocam merhaba,

    Yakın zamanda Mehmet Şimşek'in ülkemizin borçlarını milli gelire oranlarıyla değerlendiren açıklamaları oldu. Özetle ülkemizin borç/milli gelir oranının gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin altında olduğunu söylüyor.

    https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-44346732

    Bu konuda da yorum yapabilir misiniz? Sayın Bakan'ın bahsettiği oranları hangi diğer göstergeler ile birlikte değerlendirmek gerekir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelişmiş ülkeler bence konu dışı. ABD, Euro Bölgesi ülkeleri, İngiltere ve Japonya'nın bastığı paralar hem iç borcu hem dış borcu ödüyor. Bizim bastığımız para ise sadece iç borcu ödüyor. O nedenle bu karşılaştırma doğru bir karşılaştırma değil. Gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırırsak durumumuz o kadar kötü görünmüyor. Ama enflasyonda, paranın dış değer kaybında ve faizde en üst sırada olmamız bunun da yakın gelecekte bizim aleyhimize bozulacağını ortaya koyuyor.

      Sil
  53. Merhaba
    Yurt içi yerleşiklerin döviz,altın vs.. hesapları,Merkez bankasının brüt ve net döviz,altın rezervinin hesaplanmasında hesaba dahil ediliyor mu?
    Teşekürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merkez Bankası'nın altın ve döviz rezervleri kendi sahip olduğu veya ona zorunlu karşılık olarak yatırılmış bulanan altın ve dövizlerden oluşuyor. Başkalarının bankalardaki ya da evlerinde tuttukları altın ve dövizler bu hesaba katılmıyor.

      Sil
    2. Teşekkürler

      Sil
  54. hocam kitaplarinizi okudum. bizi bilgilendirdiginiz icin tesekkur ederim.benim sorum reel sektor dis borcu ve bankalarla bankalarin disardan borc aldigi kadar dis bankalarda teminati var diye yazi okudum. madem disarda parasi var niye disardan fauzle borc alir bir banka veya reel sektor.. aydinlatirsaniz sevinirim. gercekten boyle bir sey varmi.. saygilar..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?