Merkez Bankası'nın Faiz Reaksiyonu

TL’nin Dış Değeri ve Merkez Bankası’nın İşlevi
TL’nin değer kaybı dış ve iç nedenlerle ortaya çıkıyor.

Dış nedenler dolar ya da Euro gibi iki önemli rezerv paranın çeşitli nedenlerle değer kazanması sonucu görülüyor. Bu konularda bizim yapabileceğimiz fazla bir şey yok. Çünkü elimizde sınırlı miktarda döviz var ve o sınırlı dövizle dışımızdaki olayları dengelememiz mümkün değil. Bu durumda dış olayları veri olarak kabul etmemiz gerekiyor.

İç nedenler siyasal, sosyal ve ekonomik nedenlere dayanıyor. Ve bunların hepsi risk artışı ya da risk düşüşüne yol açarak TL’nin dış değerini etkiliyor. Ülke riskindeki değişimi ölçmenin en kestirme yolu CDS primlerine bakmak. Kredi ölçüm kuruluşlarının kredi notları da bir gösterge olmakla birlikte CDS primi her gün, her an yeniden belirlendiği için çok daha güncel ve hassas bir ölçü.

Merkez Bankası’nın tek görevi, kuruluş yasasında, fiyat istikrarını sağlamak olarak tanımlanmış bulunuyor. Fiyat istikrarını sağlamak deyimiyle kastedilen şey ülkede enflasyonist ya da deflasyonist eğilimleri önleyerek TL’yi değer kaybetmeden ya da aşırı değerlenmeden istikrarlı biçimde tutabilmek. Bunun yolu para politikası araçlarını bu amaca uygun biçimde uygulayabilmekten geçiyor. Merkez Bankası, yine kuruluş yasasında yer alan düzenlemeye göre amaca ulaştıracak araçları uygulamakta bağımsız. Para politikasının birkaç aracı var. En etkin olanı faiz politikası olduğuna göre Merkez Bankasının, enflasyonist eğilimler olduğunda faizleri artırması, deflasyonist eğilimler olduğunda faizleri düşürmesi gerekiyor.

TL Dış Değer Kaybına Uğrarken Neler Oluyor?
İlk olarak risk artışıyla USD/TL kuru arasındaki ilişkiye bakalım. Aşağıdaki grafik bu durumu gösteriyor. Mavi risk artışı (CDS primi artışı), kırmızı USD/TL kuru değişimini gösteriyor.


İki değişken arasındaki korelasyonun katsayısı 0,98. Yani birindeki değişim ötekini aynı yönde neredeyse bire bir etkiliyor. Demek ki riskler arttığında CDS primi ve USD/TL kuru aşağı yukarı aynı anda artıyor.

İkinci olarak kurlardaki artışa piyasanın nasıl reaksiyon verdiğine bakalım. Kurdaki artışa piyasanın reaksiyonu iki nedene dayanıyor: (1) Bu artış dönüp enflasyonu artıracak. (2) Kur artışı, döviz arzını artırmak ve dövize talebi düşürmek açısından mevcut faizi yetersiz kılacak. Aşağıdaki grafik bu durumu gösteriyor. 


Kırmızı USD/TL kur değişimini, mavi gösterge faizdeki değişimi gösteriyor. İki değişken arasındaki korelasyonun katsayısı 0,98. İlk grafikteki kadar yüksek. Yani piyasa risk artışına anında faiz artışıyla tepki göstermiş ve uyum sağlamış.  

Üçüncü olarak kurlardaki artışa Merkez Bankasının nasıl reaksiyon verdiğine bakalım. Kurdaki artışa Merkez Bankasının reaksiyonu da piyasanın reaksiyonuyla aynı nedenlere dayanıyor: (1) Bu artış dönüp enflasyonu artıracak. (2) Kur artışı, döviz arzını artırmak ve dövize talebi düşürmek açısından mevcut faizi yetersiz kılacak. Aşağıdaki grafik bu durumu gösteriyor. 


İki değişken arasındaki korelasyonun katsayısı 0,75. Oldukça yüksek bir korelasyona işaret ediyor ama yukarıdakiler kadar değil. Şekilden ve korelasyon katsayısından görülebileceği gibi Merkez Bankası, risk artışına ve dolayısıyla kur artışına gecikmeli olarak reaksiyon göstermiş görünüyor. Reaksiyon vermekte gecikince de kurdaki artışı ve onun enflasyona olumsuz etkisini engelleyememiş.

Sonuç ve Değerlendirme
Kurda ortaya çıkan ve enflasyonu da yukarıya iten artış konusunda bizim yapabileceğimiz şey iç nedenleri ortadan kaldırma ya da en aza indirmek. Bunun yolu riskleri düşürmekten geçiyor. Ne var ki bunlar zaman alacağı için kısa vadede ortaya çıkan kur artışlarına faiz aracını kullanarak yanıt vermek gerekiyor. Piyasa bunu zaten yapıyor. Merkez Bankası da yapıyor ama hep gecikmeli olarak yapıyor ve etkiyi önemli ölçüde kaybediyor. Bu gecikme iki sonuç doğuruyor: (1) Merkez Bankası, piyasayı izlemek durumunda kalıyor ve dolayısıyla piyasayı yönlendirme gücünü yitiriyor. (2) Merkez Bankası geç reaksiyon verdiği için kur yükselmiş oluyor ve döviz yükümlülüğü veya bağlantıları olanlar zarara uğruyor.

Merkez Bankasının faiz düzenlemelerini zamanında yapması ve hükümetin de riskleri en az düzeye indirmek için zaman geçirmeden yapısal uyum meselesini ele alması gerekiyor. 



EK: CDS ve TCMB Kanunu Hakkında Bilgi
CDS, Credit Default Swap deyiminin kısaltmasıdır. CDS, bir kişi ya da kuruluşun, kredi sahibinin karşılaşabileceği alacağın ödenmemesi riskini belirli bir bedel karşılığında üstlenmeyi kabul etmesinin bedelidir. Bu çerçevede bir anlamda kredi sigortası gibi çalışır. Bir ülkenin ya da şirketin CDS primi ne kadar yüksekse borçlanma maliyeti de o kadar yüksek demektir. Çünkü bu prim ister istemez faize yansımaktadır.

TÜRKİYE CUMHURİYET MERKEZ BANKASI KANUNU Kanun No: 1211 Kabul Tarihi: 14/1/1970 Temel görev ve yetkiler “Madde 4- (25/4/2001 tarihli ve 4651 sayılı Kanun ile değiştirilen şekli) Bankanın temel amacı fiyat istikrarını sağlamaktır. Banka, fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisi belirler. Banka, fiyat istikrarını sağlama amacı ile çelişmemek kaydıyla Hükümetin büyüme ve istihdam politikalarını destekler.”


Yorumlar

  1. Hocam dolar endeksi, tahvil fiyatları hazine döviz stoğuna göre yapay zeka destekli bir algoritma ile otonom bir şekilde faiz düzenlemeleri merkez bankamızca hayata geçirilse nasıl olur sizce? Bizim gibi siyaset etkisinden muzdarip kurumları özerkleşme sancısı yaşayan ülkelerde daha mı hayırlı olur acaba bu tarz girişimler? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapay zeka olarak kimin zekasini modelleyeceksiniz peki?

      Kimi zekalara gore her seyin caresi faizi arttirmak.

      Sil
    2. Faizi arttirmayinca ne oluyor hep beraber gorduk sayin adsiz 15:47..

      Sil
    3. Yapay zeka icin sahte diploma kullanilinca sonucun nasil oldugunu yukaridaki grafiklerden gorebiliyorsunuz zaten. Yapay zekaya filan gerek yok, siyasi bagnazlik olmadan normal ve siradan bir insan zekasi bile ne yapilmasi gerektigini gorebiliyor ama gel de bunu karar verici kisiye anlat.

      Sil
    4. Seçmenler(vatandaşlar)duymak istediklerini değil halkın ileri dönemdeki refahı için gerekenleri yapacağını söyleyen ve bu uğurda(çocukları için) sıkıntıya girmeye hazır olursa ,bunu açıkça söyleyen siyasilere oy verdiği zaman ülke düze çıkar.Aksi takdirde hepimiz b..muzla oynar dururuz.Bakınız İsrail'deki enflasyonist sistem geniş bir halk mutabakatıyla 80 lerde nasıl sona erdi.

      Sil
    5. "Yapay zeka icin sahte diploma kullanilinca………"

      Adsiz 18:54 Yorumun dibi.. büyüksün..

      Sil
    6. Yapay zeka boyle birsey degil arkadaslar. Terimin populerlesmesiyle her karar destek mekanizmasindan yapay zeka diye bahsedilir oldu. Bunlar daha ziyadesiyle regresyon analiziyle cozulebilecek basit modeller

      Sil
  2. Hocam faiz artırdıkça yeni artma beklentisi doğuyor. Her çıkışın bir inişi var, nasıl tekrar düşüreceğiz? Bir yıldır faizin geçici çözüm olduğu söyleniyor ama kalıcı çözüm gibi her şokta faiz deniliyor. Faiz eski düzeyindeyken önden yüklemeli olarak tatmin edici bir faiz artışı olsa belki kanama orda kesilecekti ama simdi faiz artışı yeniden artma beklentisini gebe bırakıyor. Faizden başka yollar gerekiyor sanki..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Turkiye'nin ekonomi algisi cok bozuk. Bu dunden bugune degisecek bir sey degil. Bu algiyi onyillarca yildir insa etmis ekonomistler var, bu algiyi olusturup kurumsallasmis bir para piyasasi var.

      Turkiye'de doviz 'yatirim araci' olarak gorulmus, gosterilmis. Boyle bir durumda kontrolu tamamen sizin disinizda olan bir arac ile tum ekonomik degerlerinizle oynanabiliyor. Bugun oldugu gibi. Dolari faiz ile kontrol etmek, kocasini kendine baglamak icin cilve yapan kadinlara benziyor. Sorunun temeline inmeyince, ikisinin sonu da hezimet.

      Gosterge olmasi acisindan soyluyorum, ne zaman ki haber bultenlerinde ya da ekonomi kanallarinda doviz arttiginda (pozitif algi olan) 'yesil' ile degil de 'kirmizi' ile gosterilmeye baslanir, o vakit ekonominin geleceginden umutlu olabilirsiniz.

      Sil
    2. Türkiye'nin ekonomi algısını ekonomistler inşa etmezler. Hükümetlerin ekonomi politikaları, uygulamaları inşa ederler. Dövizin bir yatırım aracı olmasının temel nedeni de öyle gösterilmiş olması değil, TL'deki fiili kayıplara karşı toplumun bir tedbir alma gereği duymasıdır. Yoksa, geliri TL olanın döviz alarak yatırım yapması akılcı, anlamlı da değildir. Ancak Türkiye'nin iktisadi ve toplumsal gerçekleri toplumu buna zorunlu kılmıştır. Temel sorun Mahfi Beyin defalarca yazdığı gibi yapısal reformların gerçekleştirilmesi, hukuk devletinin ve demokratik kontrol mekanizmalarının işleyebilmesidir.

      Sil
    3. Adsiz 17:26, Turkiye'nin ekonomi politikalarini kasaplar, o politikalari kasaplara dayatan ya da ogreten de manavlar herhalde. Ekonomistler sadece TV programlarina cikip yorum mu yapiyor?

      Turkiye'de 'parasinin degerini korumak' isteyenler vadeli mevduatta paralarini degerlendirebilirler, ya da daha global dusunup altin alabilirler, neden doviz alsinlar? Dovizin getirisinin faizden fazla olmasi ya da az olmasi Turkiye'nin kambiyo rejiminden kaynaklidir ki, bu rejimin serbestlesmesi oyle cok eski degil 82 darbesi sonrasi gerceklesmistir. 82 darbesini kimler yaptirdiysa, bu ekonomik algiyi insaa edenler de onlardir, ister iceride ister disarida, ister asker ister manav, isterse politikaci deyin, sonucu degistirmiyor.

      Taca attiginiz topa gelirsek, Mahfi Beyin dedigi yapisal reformlari Cumhuriyet'in ilani ile yaptik, Cumhuriyet propagandasi ile bu saatten sonra alfabenin ancak yazi tipini degistiririz ya da X, Q felan ekleyebiliriz. Yapisal reformlara cok umut baglamayin cunku Mahfi Egilmeze gore yapilmis en buyuk yapisal reformlar yapilmis zaten. Yapildigindan beri de TL surekli deger kaybetmis bu arada onu da belirtmeden gecemeyecegim, 1925 yilinda 1 dolar 1.3 TL iken, bugun 1 dolar 4,600,000 TL.

      Sil
    4. Arkadaşlar matematik bilen mühendis aklıyla söylüyorum:Üretmez isen tüketeceğinin parasını kazanman mümkün değil.Ama yaşaman için beslenmen giyinmen vs.lazım.Para nerden gelecek,para girişin yok zira üretmiyorsun(Ucuza,pahalıya maliyet sonraki konu)EEE,gelecekteki gelirlerini evdeki gümüşleri,babanın yaptığı fabrikaları rehin ,ipotek verirsin ve sonunda ........2018 yılına gelirsin.Sonra Londra'ya gidip Kraliçeden emir alırsın.

      Sil
    5. Adsız 19:00 Senin yapısal reformdan anladığın alfabe devrimiyse zaten konuyu burada kapatıp uzatmamak gerekiyor. Çünkü anlatılanları pek anlamamış oluyorsun. Yapısal reform endüstri 4.0 dır, ileri teknolojidir, kurumların bağımsızlığıdır, hukuk ve demokrasidir. Bunları zaten sağlarsanız ekonominiz de dünyaya entegre olur ve komplo teorilerine inanıp herkes bizim düşmanımız masalına kanmazsınız. Türkiye'de bildiğim kadarıyla halkın yüzde 5-10 luk kısmı yurtdışına çıkmış. Daha fazla çıkan olsa bu komplo teorilerine inananların sayısı da azalır herhalde. Aslında çıkmaya da gerek yok. Biraz eğitim yeterli olur.

      Sil
  3. MB'nın "mış" gibi yapmayı bırakıp adam gibi reel faiz vermesi lâzım, kısa vadede başka çıkış yok. Son yaptığı 300 bp nasıl havaya gittiyse yarın muhtemelen yapacağı 0,25-0,50 de öyle havaya gidecek. Bunlar halkı kandırdıkları gibi yurt dışı yatırımcıları da kandırdıklarını zannediyorlar ve hata yapmakta olduklarını bir türlü görmüyorlar, ya da görmek istemiyorlar. Yıllık TEFE resmi rakamlarla %20 olmuş, yabancı finans dergilerinde gerçek enflasyon %40'larda diye yazılar çıkıyor, sen daha hâlâ ayak dirersen yakında 2001'de olduğu gibi %2000-3000 faizlere de hazır olman lâzım.

    Bir de şimdi "bırakalım dolar gittiği yere gitsin, faizi düşürelim"ciler çıktı piyasaya. Don lâstiğinden samana her şeyi ithal ettiğin ülkede doğru dürüst rezervin yokken faizi indir de gör bakalım o dolar nereye gidiyor. Yiyecek ekmek, arabana koyacak mazot bulabiliyor musun, o zaman görürsün. Deneme-yanılma yoluyla ülke yönetmeyi öğrenecekler diye 16 yılda yarattıkları enkaz 30 yılda kalkmaz bu ülkeden.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Hocam. Yazılarınızı zevkle takip ediyorum, sayenizde ekonomiye merak sardık ve dünyayı/ülkemizi daha çok anlamaya başladık. Size önümüzde açtığınız bu kapı için gönülden teşekkür etmek isterim. Not: "Mavi risk artışı (CDS primi artışı), kırmızı USD/TL kuru değişimini gösteriyor." kısmında bilgisayarımda grafikler kırmızı ve siyah renkli görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgisayar ayarlarını değiştir kardeş, olmuyorsa, bilgisayarı at çöpe gitsin.

      Sil
    2. Ben de zamanında hoca'ya benzer bir soru sormuştum, kibarca "koyu mavi kabul edin" demişti. Siz de koyu mavi kabul edin :)

      Sil
  5. hocam kusuruma bakmayın bu sorunun yeri bu makale değil biliyorum ancak tecrubenize ihtiyacim var. kamu yönetiminden mezun oluyorum bu sene ve kamu yönetimi yerine maliyeden yüksek lisans yapmak istiyorum. akademik kariyer veya is bulma açısından yanlış mi yapmış olurum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence doğru yapmış olursunuz. Hatta eğer imkanınız varsa Finans'tan yüksek lisans yapın daha iyi olur.

      Sil
    2. çok teşekkür ederim ilginiz için

      Sil
  6. Ömer Talip Turhan6 Haziran 2018 15:27

    Elinize sağlık Hocam. 1-) Enflasyonu özellikle böyle oynaklığın yüksek olduğu zamanlarda değişken sepetle ölçmenin dezavantajları var mıdır?
    2-) Bizim nominal GSYH/ reel GSYH oranımız nedir? Veya ben bunu nereden takip edebilirim?

    Şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1) Bilinen en iyi yöntem o.
      2) İkisi arasındaki fark büyüme oranıdır. Ne yazık ki bunu izleyebileceğiniz bir yer yok.

      Sil
    2. Ömer Talip Turhan6 Haziran 2018 19:49

      Çok teşekkür ederim Hocam

      Sil
    3. Ömer Talip Turhan6 Haziran 2018 20:01

      Çok teşekkür ederim Hocam

      Sil
  7. Merkez Bankası piyasanın gerisinde kalmakla hata yaptı. Hem faizleri artırmak zorunda kaldı hemde kur daha fazla yükseldi. Hükümet ile beraber çok fazla popülist davranış, hükümet ile uyum sağlayacam derken, Ekonomideki uyumu kaybetmesine yol açtı ama piyasa tepkileri anlık dediğiniz gibi oldu. Seçim ekonomisi yada seçimi geçiştirmek için yapılan indirim istisna konut faiz oranları indirimi gibi yaklaşımlar seçimden sonra daha kötü bir senaryoya evrilecek, çünkü düzeltmek yerine geçiştirmek için uğraşıldı. Enflasyon beklentisi % 14 oldu ekonomide bozulan görünüm devam edecek gibi umarım öyle olmaz.

    YanıtlaSil
  8. Mahfi Hocam, ithalat ihracattan daha fazla arttığı ve kontrol edilemediği için seçimden sonra ithalata kota getirir mi Türkiye?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ithalata gelemez, millet et yemeyecek mi? Dovize sinirlama ve kontrol gelir.

      Sil
    2. Bunlar kolay değil. O zaman büyüme düşer. Çünkü bizim ithalatımızın yüzde 85'i üretime giren girdiler.

      Sil
  9. Mahfi bey traderlar için cds ve kur korelasyonunun önemi ortada, anlaşılmayan merkezin buna uygun eylem almasındaki bekleme süresi, günlük veri elindeyken yoluna bakacağına yandan işaret beklemesi kabul edilir değil, zamanın istifa eden merkez bankası başkanı Bülent Gültekin’i anmadan geçmeyelim

    YanıtlaSil
  10. sizler dogruları bıkıp usanmadan herkesin anlayacagı dilde yazıyorsunuz. Sizleri okuyan bizlerin de % 90 kadarı gercekleri göruyor ve yapılması gerekenleri anlıyoruz ama ne kadar acıdır ki sizler ve bizler bir turlu cogunluk olamıyoruz ulkeyi bu bataklıktan cıkaracak gucu bulamıyoruz.Toplumumuz analitik dusunce yapısına sahip olamadıgı surece bu boyle devam edip gidecek.Gidişatı görüp birseyler yapamamanın üzüntüsü hepimizi karamsarlıga surukledi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz oluyoruz Bulent bey, hatta gecen referendum da olduk bile ama at hirsizlari ati calip Uskudara gittiler. Isin icine hile girince yapabilecegimiz birsey yok. Yine hile yapacaklar 24 Haziranda, tasinmali sandik vs sistemi nereden cikti saniyorsunuz?

      Sil
    2. Bu sefer yapamazlar hayvan terli

      Sil
  11. Merkez Bankası enflasyonun yüksek geleceğini 23 Mayıs'tan önce tahmin ediyordu. 300 baz puanlık artışı kurla birlikte bu öngörüyü de dikkate alarak gerçekleştirdiğini düşünüyorum. Ayrıca koridor uygulamasına geçişle birlikte 150 baz puanlık opsiyonel arttırım hakkı saklı duruyor. Ne var ki durgunluk emareleri gösteren ekonominin tamamen istop etmemesi için son faiz silahını kolay kolay çekeceğini düşünmüyorum. Faiz kullanımına ilişkin sizin analiziniz nedir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben MB'nin ne yapacağını hiçbir aman tahmin etmiyorum. Ne yapması gerektiğiyle ilgili yorum yapıyorum.

      Sil
    2. Bence yapabilirsiniz ama çekinceleriniz var :)

      Sil
  12. Değerli bilgilendirmeleriniz için sağolun Sayın Hocam.

    YanıtlaSil
  13. Çok sade ve güzel bir anlatım olmuş.Hala dış güçler yalanına inanıp,okuma yazması olan vatandaşlar için mükemmel bir yazı.

    YanıtlaSil
  14. Hocam konu ile alakası pek Yok o yüzden kusura bakmayın
    Toplumsal eşitsizlik ile ilgili bir sorum olacaktı. Toplumsal eşitsizlik ekonomik eşitsizlikten daha geniş bir kavramdır. Yüzde yüz eşit olan bir toplum yaratmak mümkün değil ve ütopik bir durum elbette. Fakat toplumsal eşitsizliği olabildiğince azaltmak ve en aza indirmek mümkün görünmektedir.
    Toplumsal eşitsizlik kişilerin yaşam seviyesindeki farklılık olarak tanımlanmakta.Bu tanımdan yola çıkarak yaşam seviyelerdeki farklılığı sadece ekonomik eşitsizlik belirlemiyor , azınlıklara verilmeyen haklar bunun bir parçası olmakla birlikte bunun yanı sıra çalışma süresi de toplumsal eşitsizliğe katkı sağlıyor diye düşünüyorum.Birçok etken belkide bu eşitsizliğe katkı yapmakla birlikte asıl odaklandığım ve sormak istediğim şey çalışma süresi olacaktır.
    Örneğin ;aynı ücreti alan iki kişiyi düşünürsek bunlardan birisi diğerine nazaran daha fazla çalışmış olsun bu durumda bu kişi sosyal aktivitelerine, kitap okuma , dinlenme, arkadaşlarıyla vakit geçirme gibi aktivitelere zaman ayıramamış ve bu nedenle çalışma süresi daha kısa olana nazaran yaşam seviyesi olarak daha geride olacaktır.

    Yani buradan çıkardığım sonuç Yaşam seviyesindeki farklılığı sadece ekonomik eşitsizlik belirlemiyor birçok etken olmakla birlikte aynı şekilde çalışma şartları ve çalışma süresi de eşitsizliğe katkı sağlıyor diye düşünüyorum.
    Çalışma süresinin uzunluğunun da yaşam seviyesine olumsuz katkısı toplumsal eşitsizliğin kaynaklarından birinin de çalışma süresi olduğunu gösteriyor diye düşünüyorum. Çalışma süresi ile ilgili söylediklerine katılır mısınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru ve katılırım. Bir de tabii verimlilik sorunu var. Yani çok çalışma değil verimli çalışmak önemli.

      Sil
  15. hocam mb nın 7 hazirandaki toplantısında faiz konusundaki hamlesi sizce nasıl olur?
    Takip ettiğim kadarıyla beklenti faiz arttırımı yönünde eğer faiz artışına gidilirse bu son hamlenin zamanlaması da yukarıda belirttiğiniz gibi ''geç kalınmıs'' mıdır.
    Birde merak ediyorum tüm bu faiz artışlarının Türkiye'deki lokomotif sektörlerden biri olan inşaat sektörü ve alt sektörlere yansıması nasıl olur? Bu arttırımlar inşaat sektörüyle başlayan ciddi bir durgunluğun tetikleyicisi olurmu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiçbir görüşüm yok. M'nin ne yapacağını tahmin etmekle hiç uğraşmadım sadece ne yapması gerektiği konusunda görüş verebilirim. Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu yerde faizi artırması gerekir. Ama o da yapısal reformların yapılmasını beklemeyi tercih edebilir. Çünkü faiz artırımı geçici çözümdür.

      Sil
  16. Mahfi bey

    İdris Koçovalı arkadaşınız mı?

    Doğru mu bu bilgi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İdris Koçovalı6 Haziran 2018 19:03

      Sana ne bundan?

      Sil
    2. Arkadaşım değil, tanışıklığım da yok.

      Sil
    3. Mahfi bey

      Yamaç Koçovalı, sizi İdris Bey'le çay içerken görmüş, onun için soruyor.

      Sil
    4. Bu sorduğu kişilerin kim olduğunu bilsem cevap vereceğim.

      Sil
  17. dünyanın bütün seçkin ekonomistleri buraya üşüşmüş hocam. makro kitabını okumakla işi halletmiler.

    YanıtlaSil
  18. Hocam 4,81'den tüm birikimimle dolar aldım, ne yapmam lazım bir akıl verin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bekle, secimden sonra 7 den satarsin.

      Sil
    2. Herkes satarken siz almışsınız.

      Sil
    3. Dolar'da kaçtan aldığınız değil ne kadar bekleyebileceğiniz önemlidir. Gelecek ayın kira parasını ve çocuğun okul taksidini de eklediyseniz kötü. Yok, 3-5 ay beklerim derseniz iyi. Gerçi yarın bile o seviyelere gelebilir, sıkmayın canınızı.

      Sil
    4. hocam ayni durum bende de var en tepeden terstte kaldim. herkes satarken siz almissiniz diyorsunuzda, bunu siz gorebiliyorsunuz, bilene herzaman kolaydir. bu konuda size kiziyorum sitem etmek istiyorum. tavsiyelerinize ihtiyaci olan o kadar insan varken bizleri bundan mahrum birakiyorsunuz. tavsiye vermekten hep kaciniyorsunuz.

      Sil
    5. ALDIĞIN DOLARLAR BENİM DEĞİL, Ben satmadım, satmaya da niyetim yok. Hocam, bir kaç yıl önce yatırımlarınızı çeşitlendirin demişti, o gündür düzenli az biraz döviz aldım, SAĞ OLSUN AZ BİRAZ BİRİKİMİMİ ENFLASYONA KARŞI KORUDUM. Cumhurbaşkanı döviz almayın kampanyası başlatmasa almaya devam edecektim. Vatanseverlik ile Aklın ve Muhasebenin gerçekleri arasında kaldım ve yabancı paraya yatırıma ara verdim ve param değer kaybetti. VATAN SAĞ OLSUN!

      Sil
    6. kardeş bu gün merkez faiz artırmassa 2-3 günde o seviyeyi görür.tersi olursa biraz daha düşer.acemi insanlar bu tür para işlerine girmemeli.helede ailenin,çolugunun çocugunun nafakasını asla.bu size ders olsun.bu biraz temel hikayesi oldu.temele idama giderken son istegi sorulmuş oda bu bana ders olsun demiş.

      Sil
    7. Cumhurbaşkanı döviz almayın kampanyası baslattiginda, ayni zamanda kayincosu ve oglu Man adasindaki 1 sterlin'lik sirketlerine 15 Milyon dolar gonderiyorlardi. Sen zarar ettin vatan sagolsun diyorsun. Onlar kar ettiler Man adasi sagolsun diyorlar. Bir dahaki sefere daha dikkatli ol bos laflara kanma.

      Sil
  19. Sayın Eğilmez her zaman olduğu gibi yine bilgilendirici bir yazı olmuş.

    Merak ediyorum Ahlat Ağacı filmini izlediniz mi? Fikirlerinizi merak ediyorum. Film orta gelir tuzağı ile ilgili bize çok şeyler söylüyor diye düşünüyorum

    Bir de Doğuş Holding'in de dahil olduğu bazı firmaların borç yapılandırma talepleri oldu. Geçmiş yazılarınıza baktığımda bu konuyu atladığınızı gördüm. Bu konu ile ilgili olarak fikriniz nedir? Sıradan vatandaşlar bu tip borç yapılandırmalarına nasıl yaklaşmalı.

    Yeni kitabınız çıkmış bu hafta gördüm. Aldım ama henüz okuyamadım, tebrik ederim. Çok sevgiler.


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Ahlat Ağacı'nı henğüz izleyemedim.
      Borç yapılandırma konusunu atlamadım. Ama ben bu konularla şirket bazında ilgilenmiyorum. Ekonomiyi nasıl etkiler ona bakıyorum. O nedenle o konulara girmiyorum.

      Sil
  20. Bizim merkez bankasinin cebinde 30milyar dolar var. Bu 30 milyar dolar Turkiyenin 2 aylik ithalatina yetiyor.
    Boyle bir durumda ya kurlar astronomik bir sekilde artacak ve faizler artacak
    Bu durumun cozumu yuksek kur yuksek faizdir. Yani tuketmeyeceksin disaridan almayacaksin ureteceksin ucuza disari satacaksindir anlami yuksek kur yuksek faizin
    Bunun baska caresi yoktur.
    Merkez bankasi en az 150 baz puan 7 haziranda arttirmalidir. Piyasaya yumrugunu vurmak enflasyona dur demek istiyorsa 300 baz puan arttirmasi yerinde olur.
    Ancak Turkiye faizle durumu idare etme asamasini coktan gecti. O asama 2014 2015lerde etkiliydi etkili olabilecek potansiyele sahipti ama o donemlerde de kullanilmadi kullanildiysa da formalite olarak goz boyama amacli kullanildi. Suan faizle durumu kose kapmaca tarzinda zaman kazanma amacli kullanilabilir ki o da bize zarar yazar. Bu enflasyon oraniyla kurlarda ben hangi faiz olursa olsun artis bekliyorum. Isin kotusu petrol fiyatlari son 6 ay icinde 60li bandlardan 75li bandlara geldi biz bunu konusmuyoruz ne hikmetse...isin bir baska boyutu doviz arttigi halde cari acikta en ufak bir iyilesme yok bu son derece dusundurucu bir durum.
    Isterse kim gelirse gelsin Turkiye ekonomisi ciddi bir resesyona likidite krizine gitmektedir. Bu kriz ne 2001e ne de 1994e benzeyecektir. O donem dunya kosullari ve turkiyenin kosullari daha lehimizeydi. 2001de bir develuasyon yaptik 3 ay icinde cari acik cari fazlaya dondu ve yili da fazlayla kapatti Tektilciler sanayiciler turizmciler bayram ediyordu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. birileri dolar kuru bir haftada 4,30 dan 4,92 ye geldi diye yani %12 lik bir değer kaybı yaşandı diye dış güçlerden dem vurarak manipülasyon yapılıyor demişti. manipülasyonu gerçekten dış güçleri görmek isteyenler şubat 2001 krizine dikkatli baksınlar. tek günde dolar kuru ve faizler nereye götürüldü ve borsa nasıl hızla çakıldı. finans-iktisat derslerinde bence manipülasyon-spekülatif ataklar konulu bir başlıkta ele bile alınabilir.. üstelik çıpa sistemi yani sabit kur dediğimiz bant - bariyerli rejim uygulanıyordu.

      Sil
  21. Değerli yazınız için teşekkürler.
    Stagflasyona girmiş olabilir miyiz ?
    Olası kambiyo kontrolü durumunda ne olabilir?
    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olamayiz. Son iki ceyrekte buyumenin sifir veya negatif olmasi gerekiyor.

      Sil
    2. Bence çoktan stagflasyondayız. Büyüme rakamları sadece rakam, gerçek mi değil mi belli bile değil. Sabundur çoğu rakam. Nerden mi biliyorum? Biz TR nin en büyük firmalarından biriyken firmada raporlarımızı sabunluyorsak ülkede koltuk sevdalılarının neler yapabileceğini tahmin edebiliyorum. Ben gerçekte reel büyüme filan göremiyorum.

      Sil
    3. Veri kalitesi ve doğruluğu tartışılabilir.
      Örneğin Türkiye’de kişi başı ortalama gelir 10.000 usd bugünkü kur ile yıllık 46.000 tl yapar aya bölünse 3.800 tl yani her bir birey ayda 3.800 tl kazanıyor, mu acaba, gerçekten büyük bir ?

      Sil
  22. ocak 2018 milli gelir 10 000 dolar
    ocak 2018 usd / tl 3,70 = milli gelirimiz 37000 tl

    haziran 2018 milli gelir 10 000 dolar
    haziran 2018 usd / tl 4,6 = 46000 tl

    Fark:9000 tl
    9000/12:750 tl

    halep oradaysa arşın burada
    Kişisel gelirler arttı.

    Mehmet Yasin Ensar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz Türkiye’de çalışıp maaşınızı usd alıyorsanız bayram edersiniz. Ama kazancınız TL ise usd artışı çok değil az bir zaman sonra sıkmaya başlar.

      Sil
    2. Milli gelir $ ile olculur. TL ile artan kisiel gelirlerin bir anlami yok. Ayrica artan kisisel gelir de yok, kendini kandirma, ac bak bakalim cuzdanini birisi 750 TL koymus mu oraya. Ayrica $ yukselince Haziran milli gelirinin 10K dolarin altina dusmesi gerekir. Soyadindan belli zaten kafa yapin, Ensar vakfi.

      Sil
    3. Haziran 2018de kisi badina 10000usd gelir olmayacak bu kurlar ile..
      Artti dedigin gelir usd bazinda Amerika enflasyonundan dolayi reelde azalmis oluyor bir diger acidan, anlarsan..

      Sil
    4. Haklısınız Mehmet Yasin bey. Zaten şuradan da anlıyoruz, G20 ülkeleri arasında 17. sıradaydık, dolar 4,92 olunca 20'yi aştık, 21. olduk. 21'in 17'den büyük olduğunu bile görmüyor bu münafıklar. Halbuki Halep orada, arşın burada ama görmüyorlar işte.

      Sil
    5. Evet bir de böyle düşünen ya da bizimle dalga geçen kişiler var.

      Sil
    6. Teessüf ederim, Neden alay edeyim Gerçekler ortada

      Mehmet Yasin Ensar

      Sil
    7. hesaplanan rakam 750tl yani 163$ cogu ulkelere gore milli gelire orantilandiginda az degil cunki dunyada enaz 2 milyar kisi ayda 30$ dolara calisiyor bu rakamin yeterliligini savunmuyorum insanoglu aldikcada harciyor isteklerinde sonu yok israf etmeden harcamayi ogrenmeliyiz 750 lira yani 163$ az rakam degil.

      Selam ve selametle
      Yusuf Kaya

      Sil
    8. Ben üniversiteye gidene 500$ veriyorum yetmiyor diyor..........

      Sil
    9. Mehmet bey , ppp adjusted ya da satın alma gücü paritesine göre düzeltilmiş kişi başına gsmh hesaplamasına bakın . Hesap sizin anlattığınız kadar basit ve iç açıcı değil .

      Sil
    10. A6H18-21/24
      nereden bakabilirim Eğer bir hatam varsa kabul edebilirim.
      Mehmet Yasin Ensar

      Sil
    11. Bu hesabi ABD de bulunan bir vatandas yapabilir TR de yasayanlar icin hesap soyledir
      2018
      Ocak 37000 tl dolar 3.7 10000$
      Haziran 37000 tl dolar 4.6 8000$
      Yani 2000$ alim gucu dusmustur ama ahaber izleyen afyonlasmis insanlara bunu anlatmak imkansizdir Bunu m.y.e icin degil ona cevap yazmaya calisan arkadaslar icin yazdim. Cunku onlara gore helikopter tank ureten bir ulkeyiz.


      Sil
    12. KİŞİBAŞI GELİR HESAPLAMA : GSYH / NÜFUS

      Türkiye 2017 GSYH = 3.104.907.000.000 TL (3 trilyon 104 milyar 907 milyon TL)
      Türkiye Nüfusu = 82.000.000

      3.104.907.000.000 / 82.000.000 = 37.864 TL Kişibaşı Gelir

      OCAK 2018 Milli Gelir Dediğiniz şey

      37.864 TL kişibaşı geliri DOLAR kuruna böleceğiz

      Dolar Kuru 3,7 için = 10.233 USD OCAK 2018
      Dolar Kuru 4,6 için = 8.231 USD HAZİRAN 2018

      Bunlar bu şekilde hesaplanmaz ama kabaca böyle.

      ÖZETLE

      CEBİMİZDEN 2.000 USD EKSİLMİŞ

      2.000 DOLAR FAKİRLEŞMİŞİZ YILLIK

      İKİBİN ABD DOLARI
      TWO THOUSAND USD ( UNITED STATES DOLLAR)
      ZWEITAUSEND USD

      2000 / 12 = 167 USD ( 768TL ) AYLIK FAKİŞRLEŞMİŞİZ

      2000 / 12 = 167 USD ( 768TL ) AYLIK FAKİŞRLEŞMİŞİZ

      2000 / 12 = 167 USD ( 768TL ) AYLIK FAKİŞRLEŞMİŞİZ

      2000 / 12 = 167 USD ( 768TL ) AYLIK FAKİŞRLEŞMİŞİZ

      2000 / 12 = 167 USD ( 768TL ) AYLIK FAKİŞRLEŞMİŞİZ

      Not: Ben mühendisim finans bilgimde bu kadar. Fazlasını bilen anlatabilirse sevinirim.

      Dipnot : ( = ) Eşittir işareti yerine (:) iki nokta üst üste kullanılmaz

      Sil
    13. Mehmet Bey bu kafaya dikkat edin. Zorlarsanız yolda bırakacak sizi gibi duruyor.

      Sil
    14. bu devlet bahçelinin sayıları toplayıp çıkararak,bölerek iktidar oldugu yılı bulma mantıgına benziyor.hahahahahahahahahahahahahaha.ilahi kardeş.allahda sizi güldürsün

      Sil
  23. secimlerde oy kullanacak misiniz hala?
    35 yasindayim hayatim boyunca oy moy kullanmadim. Bunun mutlulugunu yasiyorum.Zaten istedigim parti gorus iktidar olamayacak niye kullanayim. Kayit disina itilmis hissediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kusura bakmayın ama siz kendi kendinizi kayıt dışına itmişsiniz.

      Sil
    2. Sistem suclu degil; Bireyler suclu

      Sil
    3. Kendisi Reel olarak yok hükmünde Hocam. Kendi halinde mutlu bir canli.

      Sil
    4. sistemin amaci bireyleri kayit altina almaktir bir umud tahayyul sunmaktir mamafih
      "siz kendi kendinizi kayıt dışına itmişsiniz" "Sistem suclu degil; Bireyler suclu" "Kendisi Reel olarak yok hükmünde Hocam. Kendi halinde mutlu bir canli" diyerek aslinda bu gibi soylemler tumceler Adsız6 Haziran 2018 19:28 adli yazarin hakliligini argumanindaki durumu hakli kilar hatta ona ve onun argumanina destek olur dolayisiyla bu kisileri kayit diisna itecegimize bu turden kisileri kayit altina almak gerekir kucaklamak gerekir bunun yollarini bulmak gerekir toplumun kurumlarin sistemin yapmasi gereken bu olmalidir mamafih liberal teorinin liberal bakisin ideasi budur bu olmalidir.

      Eger birey Adsız6 Haziran 2018 19:28 gibi bir dusunceye sahip olmussa burda sistemin ve toplumun sucu vardir. Hic kimse durduk yere bu tur dusuncelere sahip olmaz...Burada sorulmasi gereken sudur biz ne yaptik da bu insani kaybettik? ne yaptik da bu kisileri sistemden uzaklastirdik? Dolayisiyla sistemin islemesi islerlik kazanmasi icin boylesi insanlari otekilestirmek ve dislamak yerine bu tur insanlari dinlemek onerilerini duyumsamak kendilerini ifade etmelerine olanak tanimak gerekir.
      Unutmamak gerekir ki Doga bosluklari kaldirmaz.Diyalektik surecler karsilikli etkilesim uzerinden yeni bir duruma evrilir.o yeni durum ise herkesin toplumsal sisteme eklemlendigi katildigi yeni bir toplumsal asamadir.

      Saygilarimla

      Sil
    5. Yoksa o bir amip mi?

      Sil
    6. fikir ve ifade özgürlüğü içerisinde baskı ve zorbalık yoktur Dolayısıyla bu kişinin(6Haz.19:28) fikirlerine katılmaya bilirsiniz karşıda olabilirsiniz ancak,burada baskı ve zorbalık yok yaşama kastetme yok; son olarak bu benzeri görüşünden olan insanlar olduğunu da unutmamak lazım.

      Bana göre en tehlikeli canlı türü insanları canlıları yasamı tehdit eden "Reel olarak var hükmünde" olup İnsanların hayatına yasamına kasteden canlı türleridir. Zorbalardır....
      Uğur Bayraktar

      Sil
    7. Sayın 20:58 Adam 35 yaşında çocuk değil, genç değil. Koca adam, okumuş etmiş muhtemelen, o kendinden vazgeçmiş biz mi peşinden koşalım? Görüşünün, partisinin iktidar olamayacağını söylüyor. İdealizm yok, çalışma yok adamda, azim yok. Biz anadolu takımlarını tutarken şampiyon olamayacağımızı bilerek tutuyoruz. Amaç o yolda verilen uğraştır, emektir. Bizde varız demektir. İdeali, fikri olmayan, onları savunacak iradesi olmayandan ne topluma, ne kendine hayır gelmez. Amip sayılır 21:09 un değişiyle.

      Sil
    8. bu arkadaşın ne yiyip içtigini merak ettim dogrusu.bu dolar artarsa artsın banane,amerika düşünsün demek gibi bir şey.çok saçma bir mantık.meydanı boş bırakmak demek.

      Sil
  24. Hocam ideal olarak Mb faizi, mevduat faizi, gösterge faiz, kredi faizi sıralaması sizce nasıl olmalı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence sayin Adsiz 19;37
      Tum faizler enflasyonun seyirine ve seviyesine belirlenir.Tabi diger faktorler basta buyume issizlik gibi en temel verilerde potansiyel dogal kapasite dahilinde kararlar alinirken goz onunde bulundurulmalidir.

      Su asamda MB faizi en az 17.25 olmali
      Mevduat faizi ise en az 18.00 olmalidir.

      Sil
  25. Mb faizleri arttığında mevduat faizi niye yükselir Mahfi Bey?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üç nedenle: (1) Bankaların MB'den kullandığı fonların faizi dolayısıyla ortalama kaynak maliyetleri artmış olur. (2) MB'nin faizi artınca mevduat sahipleri de daha çok faiz isterler. (3) MB faizi piyasa için bir göstergedir.

      Sil
  26. Hocam grafikleri 3 yıllık veya 5 yıllık çıkartsanız 0.98 göremeyiz diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  27. Hocam yıllarca iktisat derslerinde,MB para arzını kısarak faizleri artırır diye okumadık mı ?Faiz oranini ilan etmek nasil oluyor peki,pratikte kumanda ekonomisi kuralları mı işliyor.Mekanizmayı açıklarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3 şıkli bir yanıt var omu acaba?anladığım kadarıyla nedensellik ters yönlü,faizi artırarak para arzını kısıyor..

      Sil
  28. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's 11 Türk şirketin notunu düşürmek için izlemeye aldı.

    Moody's'in izlemeye aldığı Türkiye'de iş yapan şirketler şöyle: Anadolu Efes Biracilik ve Malt Sanayii A.S. (Efes), Coca-Cola Icecek A.S. (CCI), Dogus Holding A.S. (Dogus), Eregli Demir ve Celik Fabrikalari T.A.S. (Erdemir), Koc Holding A.S. (Koc Holding), Ordu Yardimlasma Kurumu (OYAK), Ronesans Gayrimenkul Yatirim A.S. (Ronesans), Turkcell Iletisim Hizmetleri A.S. (Turkcell), Turk Hava Yollari Anonim Ortakligi (Turkish Airlines), Turkiye Petrol Rafinerileri A.S. (Tupras), Turkiye Sise ve Cam Fabrikalari A.S. (Sisecam).

    Dogus Holding A.S.'nin "negatif" görünüme sahip olması dışında, yukarıda bahsedilen tüm şirketin görünümü "durağan".

    Moody's yaptığı yazılı açıklamada not değerlendirme hususlarına ilişkin şunları kaydetti:

    "Şirketlerin notu gözden geçirilirken, şu anki zorlu çalışma ortamında şirketlerin krediye ne kadar nüfus ettiği ve potansiyel kırılganlıkları değerlendirilecektir. Moody's makro-ekonomik ortamın şirketlerin likidite profilleri üzerindeki etkisini, vadesi yaklaşan borçları finanse etme yeteneğini değerlendirmeye alır."

    Hocam derecelendirme kuruluşları izlemeye aldığı şirketlerin yanında Fitch rating 25 Türk bankasını izlemeye aldığını belirtti. Bugün eski Galatasaray başkanı Ünal Aysal bey şirketi ünit için bir enerji şirketinin yapılandırması konuşuldu mutlaka biliyorsunuzdur son dönemde bu yapılandırmalar ciddi kriz öncesi önlem alma anlamına mı geliyor? Doğuş grubu elindeki varlıkları satmaya başladı Antalyadaki satıştan sonra İstanbuldaki arazi satışı yapmıştı en son gebzede AVM satışı yapılacaktı sanırım. Bu elden çıkarmaların anlamı nedir çünkü Doğan holding satışı beklenmedik bir satıştı ve parasını aldı çıktı. Güven ortamının kalmadığı anlamına mı geliyor sadece yoksa ekonomik kriz öncesi sessizlikte ki Akıllı satışlar mı bunlar. Cevaplarsanız çok sevinirim merak ediyorum gerçekten bu firmalar Türkiyenin en büyük Holdingleri gerçekten izlemeye alınanlarda satış yapanlarda bana göre pozisyon alıyor sizin görüşünüz nedir hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Guven ortami kalmadigi icin ve secimden sonra yine ayni iktidar devam ederse hic kalmayacagi icin henuz vakit varken akilli cikislar bunlar. Dediginiz gibi sirket sahipleri ellerindeki varliklari da (mesela yatlar) satiliga cikardilar. Muhtemelen parayi alip yurt disina cikaracaklar. Simdiye kadar hic bu kadar tedirginlik olmamisti. Isin kambiyo kontrolune ve kisitlamasina gideceginden korkuluyor muhtemelen. Aslinda bir de Halk bankasina gelebilecek ceza konusu var saatli bomba gibi bekleyen. Turkiye odemeye yanasmazsa Swift sisteminden cikartilir doviz transferi imkansiz hale gelir. Muhtemelen asil korktuklari bu. Biz bilmiyoruz ama bu kesimlerde bu tur soylentiler dolasiyor olmali.

      Sil
    2. Ekonomide işler parlak değil. Kurlar yükseliyor, enflasyon yükseliyor, cari açık artıyor, riskler yükseliyor.

      Sil
  29. Hocam bir konuda net olarak anlayamadığım bir sorunu sormak istiyorum izninizle

    İktisadi kalkınma ve büyüme kitabında şöyle bir ibare ile karşılaştım;

    "Az gelişmiş ülkeler hem iç tasarruf yetersizliği sorununu gidermek hemde kalkınmaları için zorunlu ithal malların bedelini ödemekte karşılaştıkları döviz sorunu çözebilmek için dış finansman kaynaklarına ihtiyaç duyar" denilmekte

    Zorunlu ithal mallarının finansmanı haricinde İç tasarruf yetersizliği için de dışardan borçlanılıyor derken kastedilen şu mudur hocam ben pek emin olamadım;

    bazı yatırımlar var ki bunlar için yerli girdiler kullanılmakta ve bunların finansmanı içinde TL gerekmektedir .Fakat özel sektör az tasarruf yaptığı için bu türden yatırımları faaliyete geçirebilmek için yurtdışından ucuza borçlanıp bunu ülkede tl ye çevirerek yatırımı için gerekli fonu elde etmiş olacaktır.



    Eğer en azından tl cinsinden yeterli tasarruf yapılabilirse ve bunlarda bir şekilde yatırıma kanalize edilmek üzere finansal kesime aktarılırsa , içeride yapılacak tl cinsinden harcamalar için yurtdışından borçlanıp bunu ülkede bozdurup kullanmaya gerek kalmaz ve en azından yurtdışından borçlanma miktarı bu sayede bir nebzede olsa azaltılmış olur kanatine varıyorum.

    Yukarıda kitaptan alıntıladığım cümleden bunu mu anlamlıyım??
    Sizin bu konudaki görüşünüzü merak etmekteyim

    YanıtlaSil
  30. Hocam merhaba,

    Pazartesi gunu enflasyon verileri piyasa beklenti anketlerinden bile yuksek gelmisken ve reel efektif doviz kurunda tum zamanlarin dibinde oldugumuz aciklanmisken kurlar da yukselme yerine paralel seyir ve hatta bugun dusus gozlendi. Bunun sebebi sadece tcmb nin faiz artirmasi beklentisi miydi yoksa baska bir sebebi mi var sizce?

    YanıtlaSil
  31. Hocam,yazınız için teşekkür ederim.kafama takılanır soruyu sizinle paylaşmak istiyorum.2014 seçimleri ikinci kez tekrarlanma kararı alındıktan sonra ülkemizde bir terör furyası başlamıştı.bu seçimlerin de ikinci tura kalması durumunda bir yükselen kur furyası başlar mı sizce? Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  32. Merhaba Hocam,Yazınız için teşekkürler.

    1) Ramazanda duble faiz oranı artırımı caiz midir:)
    2) İç sebeblerden biri de OHAL uygulamasının verdiği baskı ve güvensizlik durumu mudur?
    https://xebatistihdam.blogspot.com/2018/05/akpnin-ohali-faizi-arttiriyor.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ramazanda faiz arttirilmamasi lazim. Merkez bankasinin milletimizin ve ummetimizin hassasiyetlerini goz onunde bulundurarak dahasi bayramda tuketici kredisi alacak olmalari gibi reel durumu da goz onunde bulundurarak faiz arttirmamasi lazim. Faizlerin bu hususiyetler dahalinde bayramdan sonraya birakilmasi hem dinen hem de ekonomi bilimi kurallari acisindan caizdir.

      Sil
    2. Neden Ramazani Saudi Arabistan da gecirmiyorsunuz. Boyle sacmaliklarla bu blog'u isgal etmeyin.

      Sil
  33. Hocam yazınızın ana metnindeki ve dipnottaki referans bağlantıları ([i], [ii]) kendi bilgisiyarınıza bulunan bir konumu işaret ediyor. Bu sayfadaki dipnotlarla ilişkilendirmek için şu şekilde düzenlemek istebilirsiniz:

    [i]
    http://www.mahfiegilmez.com/2018/06/merkez-bankasnn-faiz-reaksiyonu.html#_edn1
    http://www.mahfiegilmez.com/2018/06/merkez-bankasnn-faiz-reaksiyonu.html#_ednref1

    YanıtlaSil
  34. Hocam bu cds i yatırım kuruluşları mı hesaplıyor. Diğer sorum dolar kuru arttığı için mi cds artıyor. Çünkü dolar serbest piyasada belirleniyor cds de serbest piyasada mı belirleniyor ?dolar

    YanıtlaSil
  35. Devam eden TCMB bağımsızlığının konuşulması abes ve iştigal bence. AKP çoktan devleti elegeçirmişken bütün kurumlar gibi TCMB de AKP bünyesinde bir kurumdur. Portföyüyle evli olmak diye borsa için bir kavram varya, işte AKP de türkiye portföyüyle evli, bütün ekonomi kurgusunu FED ve diğer büyük merkez bankalarının parasal genişlemeyi durdurmayacaği üzerine yapmışken ne bekliyoruz.
    TCMB piyasanın gerisinden geliyor o yüzden istenen etki olmuyor demişsiniz, TCMB piyasa ardından hareket ediyor çünkü AKP ekonomik kurgusunda göre olan hareketler olağan dışı.

    YanıtlaSil
  36. “Banka, fiyat istikrarını sağlama amacı ile çelişmemek kaydıyla Hükümetin büyüme ve istihdam politikalarını destekler.”
    Hocam bu metin galiba 2001 yılında eklenmiş. Acaba diyorum, bu metin eklenmeseydi MB günümüzdeki gibi yine bağımsız! mı olurdu yoksa tek amacı olan fiyat istikrarına mı bağımlı olurdu? Yazınız için de çok teşekkür ederim. Gayet aydınlatıcı...

    YanıtlaSil
  37. şuan 7-6 -2018saat 10=10.kanımca merkez faize dokunmazssa yukarı olarak dolar 4,70 görür diyorum.saat ikide açıklama olacak bekliyorum.dolarda dünden beri düşüş var.merkez dolar düşüyor diye bir şey yapmazssa dolarda ve borsada yandı gülüm keten helva diyorum.ama eger merkez tersini yaparsa dediklerimin aksi olur.

    YanıtlaSil
  38. Hocam Turkiye bu ekonomik yapiysla,fed gelse kurtarabilir mi ki, bir de dikkati mi ceken nokta var gelismis ulkeler krizden cikti zaman gelismekteki olanlari surekliyor ve ya tersi ve boylelikle aradaki fark hic kapanmiyor mantik bulyormusuz veya tesaduf bunlar sadece

    YanıtlaSil
  39. Iyi de euro dolar karsisinda 10 cent deger kaybeti 6 icinde bunun tl in euro karsisinda deger kazanmasi gibi yansiyor olmasi gerekmezmiydi veya eur/tr korelyosun dogru orantili oldugu icin ekonomik bagi balimindan euro usd karsisinda deger kaybetmesi sonucunda tl ikisinin karsisinda deger kaybetti

    YanıtlaSil
  40. Hocam Dolar Endeksi neden artiyor? ABD son bir kac yilda neler yapti ki dolar güçlendi? Ornegin ticaret savaşlar ikavramini cok duyuyoruz ama ne oldugunu anlamiyoruz.

    YanıtlaSil
  41. Hocam, Türk parasının aşırı değerlenmesi kötü mü?

    YanıtlaSil
  42. Mahfi Hocam merhaba,
    CDS prim değeri nasıl oluşur?
    CDS, döviz gibi tahvil gibi piyasada alımı satımı yapılan bir ürün müdür?

    YanıtlaSil
  43. kur istikarı bağlamında doların değeri kaç olmalı su an? merkez 4.6dan memnun mu düşmesini mi bekliyor
    merkez bankası geç kaldı diyoruz ama belki de bilerek yaptı 4.9u görünce müdahele etti, 4.5-6 planları dahilindeymiş gibi gözüküyor

    YanıtlaSil
  44. Ayağa kalktılar yağmur yağdı bu iktidar kerameti kendinde sandı. Likidite bolluğunu çarçur ettiler. Hazineyi babalarının cebi sanmayı alışkanlık haline getirdiler.Kasaba kurnazlığını kapitalizm sandılar.Nitelikleri düşük olduğu için, alt tabakada kalanlara kendilerini bir şey sandırdılar. Liyakati, kurum kültürünü, bürokrasiyi hafife aldılar.Bütün bu saçmalıklarından doğan garabeti yönetmek için OHAL'e sarıldılar.Merkez Bankası ne yapabilir ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar Dogru yazmissiniz.

      Bütün bunlar yapilirken 80 milyon Armut mu toplamis.? Hersey gözlerinin önünde olmus.

      Bizim köyde buna "Müstehakini bulmus derler"

      Aklini yitirmis, birileri tarafindan güdülmeye müsait bu millet ektigini bicecek. Beter olsunlar. Olacak da..



      Sil
  45. Hocam, Merkez Bankasindaki Faiz lobisi faizleri yine arttirdi.

    Ne olucak simdi Hocam.. Cumhurbaskanimizi kimse dinlemiyor artik.

    Yoksa gidici oldugunu MB demi anladi.. Topal Ördek vaziyetleri yani..

    YanıtlaSil
  46. hocam, merkez beklentilerin de üzerinde 125 baz puanlık faiz artırımı yaptı. hocam başta dış koşullar olmak üzere iç koşullar türkiyenin yüksek kur-düşük faiz ikilisiyle ekonomisini kontrolde tutamayacağını gösterdi kanaatimce ve geç de olsa Mehmet şimşek in küresel koşullar bize değil biz küresel koşullara göre kararlar alır rasyonalitesi ağır bastı.. ne dersiniz hocam?. saygılar...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?