Finansal Piyasalar Karışık

İtalya Zorda
İtalya’da 4 Mart 2018’de yapılan seçimde hiçbir parti tek başına hükümet kuracak bir çoğunluk sağlayamayınca aşırı sağcı Lig Partisi ile 5 Yıldız Hareketi koalisyon kurma düşüncesinde birleştiler. Kurmayı planladıkları hükümetin başbakanı olması için üzerinde anlaşmaya vardıkları Giuseppe Conte kabine listesini İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella’ya sundu. Mattarella, kabine listesinde Maliye Bakanı olarak öngörülen Paolo Savona’yı Avrupa Birliği karşıtı görüşleri nedeniyle veto edince, Conte, hükümeti kurmaktan vazgeçti ve İtalya’da siyasal kriz derinleşti.  

Küresel krizden bu yana oldukça sıkıntılı bir ekonomik görünüm içinde olan İtalya, Avrupa Birliği’nin Almanya ve Fransa’da sonra en büyük üçüncü ekonomisi konumunda bulunuyor.

Aşağıdaki tablo İtalya’nın son yıllardaki durumunu gösteriyor:

Makro Göstergeler
2008
2010
2015
2016
2017
GSYH (Milyar USD)
2.402
2.129
1.833
1.860
1.938
Büyüme (%)
-1,1
1,7
1,0
0,9
1,5
Kişi Başına Gelir (USD)
40.689
35.658
30.163
30.662
31.984
Enflasyon (%)
2,4
2,1
0,1
0,5
0,7
İşsizlik Oranı (%)
6,7
8,3
11,9
11,7
11,3
Bütçe Dengesi / GSYH (%)
-2,7
-4,2
-2,6
-2,5
-1,9
Cari Denge / GSYH (%)
-2,8
-3,4
1,5
2,7
2,9
Kamu Kesimi Borcu / GSYH (%)
102,4
115,4
131,5
132,0
131,5
  
Tabloya göre İtalya, küresel kriz nedeniyle kaybettiği gelirini henüz toparlayamamış, yükselen işsizlik oranını düşürememiş, özellikle de kamu kesimi borç yükündeki artışı denetim altına almayı başaramamış görünüyor.

Böyle bir ekonomik görünüme şimdi bir de siyasal krizin eklenmesi İtalyan ekonomisini yeniden vuracak gibi görünüyor. Bunun etkileri finans piyasalarında şimdiden görülmeye başlandı. Yatırımcılar ellerinde bulunan İtalyan Devlet Tahvillerini satmaya yöneldiler. Bu hareket (tahvil fiyatıyla faiz ters yönlü ilişki içinde olduğundan) İtalyan devlet tahvili fiyatlarının düşmesine, tahvil faizlerinin yükselmesine yol açtı. İtalyan hisse senedi borsasında da hızlı düşüşler ortaya çıktı.
 
Avrupa Sıkıntılı
Yunanistan’ın yaşadığı krizle başlayan ekonomik düşüş Avrupa’yı ciddi biçimde etkilemişti. Bu düşüşü toparlayabilmek için Fed’in parasal gevşeme politikasının benzerini Euro Bölgesinde uygulamaya başlayan Avrupa Merkez Bankası bu uygulamaya halen devam ediyor. Yılsonunda bu uygulamadan Fed’in yaptığı gibi yavaş yavaş çıkılacağı ve izleyen yıllarda da yine Fed’in yaptığı gibi parasal sıkılaştırmaya gidileceği konuşuluyordu. Ne var ki İtalya’nın içinde düştüğü bu durum Avrupa’nın bütününü etkilediği için parasal genişlemeye son verilmesi görüşü şimdilik gündemden kalkmış görünüyor.

İtalya, Yunanistan’ın 9 misli büyüklüğe sahip bir ekonomi. Dolayısıyla İtalya’nın yaşayacağı olumsuz ekonomik gelişmelerin Avrupa’yı ve giderek küresel sistemi etkilemesi, Yunanistan krizinin yarattığı etkinin kat kat üzerinde olacak. Özellikle İtalya’nın borç yükünün yüksekliği ve bu borçların çoğunlukla diğer Avrupa ülkelerinin bankalarına olduğu dikkate alındığında Avrupa’nın gireceği sıkıntının boyutu daha kolay anlaşılabilir.

Bu endişeler sonucunda Euro değer kaybetmeye, Avrupa borsaları düşmeye başladı. Buna karşılık İtalyan devlet tahvillerini satarak çıkan yatırımcılar Alman tahvillerini satın almaya yönelince (tahvil fiyatıyla faizinin ters yönlü ilişki içinde olduğundan) Alman devlet tahvillerinin fiyatı yükseldi, faizleri hızla geriledi.

ABD Şimdilik Rahat
ABD ekonomisi, büyümede potansiyel büyüme oranını (yüzde 2,5) yakalamış, işsizlik oranını doğal işsizlik oranına düşürmüş (yüzde 4), enflasyonda da uzun vadeli hedefine (yüzde 2) oldukça yaklaşmış görünümüyle artık krizden çıkma aşamasına gelmiş bulunuyor. Bununla birlikte İtalya’dan kaynaklanarak Avrupa’yı saracak bir krizin, ABD ekonomisini etkilememesi söz konusu değil. İtalya’da yaşanan sıkıntılar sonucunda İtalyan devlet tahvillerinden ve kısmen de diğer Avrupa devletlerinin tahvillerinden kaçanların Almanya gibi güçlü Avrupa devletlerinin tahvillerinin yanı sıra ABD devlet tahvillerine yöneldiği görülüyor. Bu talep artışının sonucu olarak ABD 10 yıllık tahvillerinin satış fiyatı artarken tahvil faizlerinin de gerilediği görülüyor. Geçen hafta yüzde 3,10’lara gelmiş olan ABD tahvil faizi bugün itibariyle 2,90’ın altında bulunuyor.

Geçtiğimiz hafta Fed’in Haziran ayında yapacağı toplantıda Fed faizini (Fed’s fund rate) 1,50 – 1,75 bandından 0,25 puan artışla 1,75 – 2,00 bandına yükseltme kararı almasını bekleyenlerin oranı yüzde 90 idi. Dün bu oran yüzde 75’e gerilemişti, bugün yine yüzde 80’in üzerine çıkmış bulunuyor. Önümüzdeki günlerde İtalya ve dolayısıyla Avrupa’da yaşanacak gelişmeler bu konuda Fed’in nasıl karar alacağını belirleyecek.

Türkiye’nin Durumu
Önce USD/TL kuru ve Merkez Bankası faizinin Nisan başından bugüne gösterdiği gelişimi sergileyen grafiği paylaşayım.  


Grafikten görüleceği gibi Merkez Bankası, faizini bu süre içinde ilki 26 Nisan’da (yüzde 12,75’den 13,50’ye) ikincisi de 24 Mayıs’ta (yüzde 13,50’den yüzde 16,50’ye) olmak üzere iki kez artırmıştır. Merkez Bankası’nın özellikle son bir ayda USD/TL kurunda yaşanan hızlı yükselişe karşı uzunca bir süre faiz tepkisi vermemiş olmasının olumsuz etkisini grafikten açık biçimde görmek mümkün. Merkez Bankası, faizini yüzde 16,50’ye yükselttikten sonra USD/TL kuru hızlı bir düşüş sergilemeye başlamış görünüyor.  

TL’nin değer artışı yaşamasında Merkez Bankası’nın faiz artırmasının etkisi çok fazla olmakla birlikte onun yanı sıra piyasa karşıtı söylemlerin yumuşatılması da oldukça etkili oldu.

Bu grafik bize faiz üzerine yapılan tartışmaların ne kadar yanlış olduğunu bir kez daha göstermiş olmalı. Faiz, içinde bulunduğumuz piyasa ekonomisi sistemini etkileyen dört unsurdan birisidir. Faizi yok saymak en azından ekonomi politikasının etkinliğinin dörtte birini kaybetmek demektir. Bu kadar basit bir ekonomik gerçek göz ardı edilirse sonunda ya 1994’de olduğu gibi krize girilir ya da eninde sonunda faizi artırmak zorunda kalınır. Ki o noktaya kadar yaşanan gecikme, maliyetlerin gereksiz yere artmasına yol açmış olur.  

Bununla birlikte faiz artışı sonsuza kadar bir sistemi ayakta tutamaz. Ekonominin yapısal sorunlarını çözmeden faiz ayarlamalarıyla durumu sürekli idare etmek mümkün değildir.  

Yorumlar

  1. Selam Mahfi hocam,

    Bize böyle güzel haber verin Avrupadan,
    Kendi ekonomilerini düzeltmeyi bilmiyorlar,
    Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisine laf ediyorlar.

    Çok şükür ülkemiz, gayet güzel ve başarılı şekilde bu sıkıntıları
    atlatıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten de bu Avrupalılar gariban. Bir de bize laf ediyorlar.

      Sil
    2. Öldü bitti denilen, kişi başı gelirin 10 Bin dolar eksildiği İtalya'da, kişi başı gelir Türkiye'nin 3 katı. İşsizlik oranıda aynı nerdeyse. Diğer göstergeler ayrı olay zaten. Arkadaş trol amaçlı yazmadıysa, sıkıntı büyük:D

      Sil
    3. Oh bee.. Ne rahatladim bilemezsiniz. Meger Avrupa batmis. sefalet icinde yasiyorlarmis. Biz neymisiz be abi.

      Sil
    4. Selam bu benim bloğum http://monetaryevents.blogspot.com/
      ve de şunu sormak istiyorum haftaya türkiye nin enflasyon rakamları gelecek ve de 7 haziranda merkez bankası faizleri arttırır mı?

      Sil
    5. Bunun neresi guzel haber? Avrupada en cok ihracat yapilan ulkelerden birisi de Italya. Turkiye'den ithalati durdururlarsa ne yapacaksin o kadar uretimi? Nerede calistiracaksin Italya pazarina fason uretim yapan isciyi? Kahve muhabbeti gibi yorum yazarsan boyle sacmalarsin iste. Git partinin verdigi bedava makarnayi ye.

      Sil
    6. Imam ihraç edelim ekonomilerinin başına geçirsinler!

      Sil
    7. Selam 0402,
      Adamların papaları var, imama gerek yok.
      Aşağıdaki yorumlarda birisi PATÖ ye dikkat diye yazmış.

      Sil
    8. Avrupa'nın büyüklüğü döktüğü kandan gelmiyor mu?

      Sil
  2. Hocam bu İtalyanlar yan gel yat Osman,
    2 bin sene önce bir Roma İmparatorlukları kurulmuş,
    adamlar onun harabesini dünyaya satarak para kazanmaya çalışıyor.

    Üretim yok, teknoloji yok, ne olacak başka? Romalılar mezardan kalkıp mı
    kurtarsın artık? Bir kaç araba modeli, 3-5 gıda markasıda olmasa bunların yatacak yerleri kalmayacak.

    Ülkemiz öyle değil. Bizim tanınmış bir markamız yok ama bunun bir avantajı var, fason üretim ile
    ucuzluğu birleştirince tüm dünya markaları bizim müşterimiz.

    Şimdi İtalyanlar ucuza da çalışamazlar bizim gibi.

    Bunlarda ucuza üretim yapacak robot teknolojisi de yok, Almanya da var.

    Hocam şunu diyebilir miyiz ?
    Almanlar, üretim ve verimlilik artışları ile, Euro bölgesinde tüm diğer ülkeleri etkileyip,
    ellerindeki malları ve sermayeyi, aynı para biriminde olmanın avantajı ile topladılar. Eğer eskisi gibi İtalyan ve Fransız para birimleri olsa idi, MB para birimi değerini düşürerek Almanya ya kayan sermaye ve kaynakları bu ülkelerde tutabilirdi, ama aynı ekonomik birlik, siyasi birlik ve para birimi altında reel kaynaklar ister istemez, verimli ve üretken tarafa daha hızlı bir şekilde kaydı.

    Bunu diyebilir miyiz hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiçde o kadar basit değil. Arabana lpg dönüştürücü alıyorsun italyan olsun diyorsun, pompa alıyorsun italyan olsun diyorsun, amerikalıların 6400 dolara sattığı bir elektronik ana kartı onlar üretiyor. Ferrariyi lamborghiniyi onlar üretiyor. Ortak helikopterin ortağı onlar.

      Sil
    2. Bak simdi Haci Abi. Dünyanin en büyük 10 ekonomisi icinde olan italya ile ilgili Ben sana yazayim gerisi sana kalmis..

      Italyanin nüfusu 60 milyon

      GSYIH 1,800 trilyon Dolar

      Kişi Başı GSYİH : 40,000 Dolar

      Enflasyon Oranı : % -0,1

      Toplam Döviz Rezervleri : 145 milyar Dolar

      Toplam İhracat : 510 milyar Dolar

      Toplam İthalat : 450 milyar Dolar

      Gelen turist sayisi yillik : 55 milyon

      yillik turizm geliri : 50 milyar Dolar

      Üretim yok, teknoloji yok diye salliyorsun ya.. Burada yazmaya kalksam sayfalar yetmez. Buna da senin icin degmez.

      Sadece sunu söyleyeyim. Hani biz Tarim ülkesiydik ya.. Sonra Et ile Ot ithal etmeye basladik.

      Hani Rusya 500 milyon Dolarlik Domates alicak diye taklalar attik ya..

      Italya ne kadar tarim ürünü ihrac ediyor cok kolay ögrenebilirsin.

      Bunlari gecelim.. sadece Otomotiv.. yani araba sanayiinden ne kadar satiyorlar bir ögren sonra gel yukarida yazdiklarini tartisalim.








      Sil
    3. Bir şeyden haberin yok,zira İtalyanlar endüstriyel ekipmanları Alman'ların kine kıyasla konstruksiyon olarak biraz dandik yaparlar ama yazılım olarak gayet güzel üretir ve ucuza imal ederler.

      Sil
    4. ahaha hiçbirşey üretmiyorlar ya arkadaş siz ne içip yiyorsunuz,rönesanstan başla bugüne kadar italyanların dünyaya etkisi neymiş öğren,ferrari,lamborghini,maserati onlarca tasarım ve moda markası ,silah sanayindeki payları vs.. düşünmeden sallamayın burda,onlar krizdeyse sen onların 10 katı krizdesin ,git cebindeki parayla kaç gün yaşayabileceksin italyada bakalım.

      Sil
    5. Adamlar Avrupa'nın üçüncü büyük ekonomisi ama sizin yorumu okuyunca üzüldüm valla. Sürünüyordur kesin bunlar. Lütfen bu Ramazan zekât ve fitrelerinizi İtalya'ya gönderiniz.

      Şaka bir yana, kardeş senin çiftçin 1 yıl zeytini gübreliyor, ilaçlıyor, çapalıyor, suluyor, hasat yapıyor, topladığı zeytini sıkıyor, fıçılıyor, İtalya'ya gönderiyor. Sonra o fakir, perişan İtalyan senin çiftçinin bir yıllık emeğini fıçıdan şişeye doldurup, etiketleyip İtalyan markası adı altında ABD'ye gönderiyor, sana ödediği paranın 10 katına satıyor. Zavallı garibanlar, sürüm sürüm sürünüyorlar. Halbuki biz fason zeytinyağı üretip köşeyi dönüyoruz :)

      Sil
    6. Sacma ve yanlis bir yorum adsiz. Yukaridaki yorumlarda sebepleri var zaten. Cok basit bir ornek, Ingitere'de Italyan Zeytinyagi diye aliyoruz (Filippo Berio) ancak icinde senin fason uretip 3 kurusa sattigin Turk zeytinyagi var. Sen kilosundan 50 cent zor kazanirsin orada, Italyan sadece markasini basip siseleyerek 10 Euro kazaniyor. Yarin senden almayip Fas'dan almaya kalksa senin zeytin ureticin kalirsin orada, Fas'li uretici gobek atar. Italyan malini ve markasini satmaya devam eder. Italyan ucuza calismaz, orasi dogru ama, gariban degil ki senin gibi...

      Sil
    7. burada en dikkate deger konu 2008 krizi sonrası gsyih 10bin dolar cıvarında düşmüş ve kamu borcu yuzde 131 cıkmış bu oran türkiyede yuzde 27 kriz boyunca artmamış düşmüş diyeceksinizki özel sektör borçlu banane özel sektörün borcundan italya bizi gsmh ikiye katlıyor demek 10 seneye varmaz biz italyanları geçer almanlara kasa gösteririz birde bunların nufus sorunu var yaşlı nufus yüzde 60 tan fazla ve artmıyor eksiliyor bunlarda devamlı ilkokul kapanıyor ancak işin gerçegi italyanların markası çok bizdeki murat rusyadaki lada hep italyan

      Sil
    8. Recep, bazen adsiz diye yaziyorsun ama seni noktalama isaretleri kullanmamandan ve yandasligindan hemen taniyoruz. 10 Seneye varmaz italyanlari gecemeyiz. Su an italyanlarin ancak 1980'lerdeki duzeyindeyiz biz. 10 senede biz gelisirken italyanlar armut toplamayacak herhalde. Bu yandas kafalarla italyanlari yakalayamayiz bile.

      Sil
    9. recep bana ne özel sektörün borcundan demiş ya, işte o borç bankalara ödenmez ise 2001 krizinden daha kötü bir bankacılık krizi yaşanır.Hem bu sefer hane halkı da ( kişiler) ev/otomobil,kredi kartı,tüketici kredileri nedeniyle o döneme göre onlarca kat daha borçlu.Alım imkanları olmayacak,tüketim olmayınca şirketler iflas edecek,işten çıkarmalar yüzbinlerle ifade edilecek,borçla alınmış ev ve arabalar üçotuza bankalar tarafından satışa çıkartılacak.Gerisini düşünmek dahi istemezsin.

      Sil
    10. üretim yok teknoloji yok ne demek? avruda'da almanya'dan sonra ikinci büyük sanayi ülkesi italyadır. çok sofistike mallar üretiyorlar. işsizlikteki artış sanayi 4.0'dan kaynaklı olabilir.

      Sil
  3. Hocam ECB onumuzdeki sene de parasal genisleme yapar mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duruma bağlı. İtalya, İspanya filan derken işler karışabilir.

      Sil
  4. Hocam faiz 3 ay sistemi ayakta tutsa, belki yeni hükumet yapısal reformlar yapar. Yoksa zaten durum vahim görünüyor.

    YanıtlaSil
  5. Hocam, MB'nın şu son hareketleri oldukça sert hareketlerdi, bildiğim kadarı ile Arjantin'den sonra en yüksek faizi veren ülke durumuna geldik. İhracatçıların reeskont kredileri ise dolarda 4,20'ye sabitlendi. Buradan benim anladığım, MB dolarda 4,20'ye kadar bir düşüş bekliyordu. Halbuki bütün bu hamlelere rağmen dolar kuru 4,45-4,50 altına inmedi. Buradan piyasaların bu hareketleri yeterli görmediği sonucunu çıkarabilir miyiz, yoksa değerlendirmek için henüz erken mi?

    Saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendi kendimize o kadar çok sorun yaratıyoruz ve o kadar bilim dışı şeyler konuşuyoruz ki faiz ne yapsın?

      Sil
  6. Avrupa merkez bankasinin derhal piyasalara bol para pompalamasi lazim.

    Tahvil alim programini aylik 80 milyar euroya cikartip ozellikle Italya ve Yunanistana yonelik yeni onlemler almasi lazim ne kadar cok reform o kadar cok para mantiginda.

    Aylik tahvil alimi arttirilip piyasalara euro pompalanmalidir.

    Avrupanin sorun cikartacgi belliydi euro dolar paritesi cok yukselmisti son 1 yilda. halbuki Italya ve diger ulkeler icin olmasi gereken parite maksimum 1.08dir Bu nedenle para pompalamaktan ve reform yapmaktan baska care yok

    YanıtlaSil
  7. Hocam bazı makalelerde Türkiye de ciddi miktarda yatırımı bulunan İtalyan finans kuruluşlarının zarar edebileceği , Türkiye deki olası bir ekonomik krizin İtalya üzerinden Avrupayı vurabileceği yazılıyor.

    Bu yüzden Avrupanın ne yapıp edip, Türkiye ye finansal destek vermeleri, Euro parasal genişlemesinin Türkiye yi de kapsaması gerektiği belirtiliyor.

    Yani coğrafya kader mi der iken, aslında ekonomik olarak aynı gemide olanların, birbirleri ile fazla kavga etme lüksleri yok. Avrupa ve Türkiye artık bir şekilde anlaşmanın yolunu bulmalı, sanırım iki taraf çok çetin pazarlıklar yapıyor ve anlaşamıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 10 numara olur ecb para bastikca bizim tahvilleri de alir piyasaya euro pompalanir AKP tekrar iktidar olur :)

      Sil
    2. Selam Adsız 1656 ,
      Türkiye ye verilecek o paralar ile doğu avrupada türkiyedekinden daha büyük ve kaliteli tesisler kurulur, para avrupada kalır.

      Sil
  8. İtalya deyince aklıma önce "FIAT" sonra "Nutella" geliyor.

    Başka hangi sektörlerde Avrupa'yı ekonomik yönden sarsacak kadar darboğaza sürükleniyor olabilir ki İtalya?

    Dünyanın en eski bankası İtalya'da (Banca Monte dei Paschi di Siena, kuruluş yılı: 1472) ama günümüzdeki İtalyan bankacılık sistemi yüksek etkiye sahip mi? Alman bankalarının daha etkili olduğunu sanıyorum.

    Sakıncası yoksa, İtalya'daki hangi sektörlerden ve markalardan bahsettiğinizi yazar mısınız Mahfi bey?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece Fiat ve Nutella mi.?

      Adamlarin ihracati ithalatindan her yil 50-70 milyar Dolar fazla.

      Sadece Turizm gelirleri senede 50 milyar Dolar

      Sil
    2. Kardeş, sadece Nutella senin tüm fındık piyasanı kontrol ediyor, biliyor musun? Binlerce fındık üreticisinin bu yıl kaç liradan fındık satacağını, koca ülkenin bu yıl kaç liradan fındık gibi stratejik bir ürünü ihraç edip kaç lira gelir elde edeceğini Nutella belirliyor. Hadi bıraktık İtalya'nın diğer tüm sektörlerini, elinde sadece bir Nutella olsa kendi fındık piyasanı kendin belirlersin.

      Sil
    3. Bizim kodamanlar hepten beleşe ister 😁

      Sil
  9. ecb parasal genislemeyi arttir mi?
    Bu merkel acik ve net ATESle oynuyor
    Son secimlerde de akillanmadilar. Son secimler adeta nefeslerini kesti.Hala akillanmadilar
    AFD meclise girdi.

    Eger merkel inadindan vazgecmezse euro bolgesi dagilir AFD iktidara oynar...

    Derhal para musluklari acilmali piyasanin ozellikle de Italyanin bekledigi para piyasaya surulmeldir.

    Aksi takdirde olacaklardan piyasa sorumlu degildir!

    YanıtlaSil
  10. Ekonominin yapısal sorunlarını çözmeden faiz ayarlamalarıyla durumu sürekli idare etmek mümkün değildir.

    Ekonominin yapısal sorunlarını çözmek için ekonomi yönetimi tecrübeli kişilere verilmelidir. Ben, Mahfi Eğilmez, tecrübeli bir iktisatçı olarak, 2023 seçimlerinde Başbakan olmak için siyasete gireceğim. (2018 - 2023 arasında, parlamenter sisteme geçiş olacak.)

    Saygıdeğer okurlarım, beni bu yolda yalnız bırakmayacağınıza eminim.


    Mahfi bey, bu rüya mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ruya degil, hulya, hayal yani. Ama guzel bir hayal ve malesef hayal olarak kalmaya da devam edecek. Ayrica Mahfi hoca siyasete girerse kim bize tarafsiz yazilar yazip dogrulari gosterecek? Her saat yeni yazi var mi diye kontrol ettigim bu blogun kapanmasini istemem dogrusu.

      Sil
    2. Siyasete girmek benim hayalim değil. Şerif Mardin siyaset bilimi dersinde "her Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisinin hayali meclise girmektir" derdi. Benim öyle bir hayali hiç olmadı. Siyaset bilimi öğrendiğim, üzerine epeyce okumalar yaptığım halde siyasete girmek hiç ilgimi çekmedi. Belki Türkiye'de siyaset benim kafamdaki modele uymadığı içindir bilmiyorum.

      Sil
    3. Bizim millet Mahfi hocaya oy vermez,
      Nihat Hoca var, ona oy verirler.

      Sil
    4. Evet dogru bir tespit, buda gösteriyorki özünde ne güzel bir milletimiz var.Mahfi hoca ekonomiyle bu dunyalikla ilgili aciklama yapar, Nihat hocanin aciklamalari Ahiretle ilgilidir. Oy vermeye gelince Nihat hocayi secersin oda Mahfi hocayi Ekonomi bakani yapar sorun cozulur. Allahin Kelami derki isi ehline verin.

      Sil
    5. Walla Nihat hoca keşke öyle dese. Öyle desinde kim derse desin. İşini ehline versin. ama maalesef işler öyle olmuyor. Zaten Nihat hoca da işin ehli kim bilmiyor :)

      Sil
  11. Selam Hocam,
    Dünya ekonomisi verileri ışığında, şunu diyebilir miyiz?
    Türkiye, Rusya ve Avrupanın yer aldığı bölgenin aslında önümüzdeki bir kaç 10 yıl içinde
    değeri ve ekonomik gücü azalmaya, Asya kıtasının doğusu ve Amerika kıtasının kuzeyinin göreceli olarak artmaya başlayacak.

    Avrupa, Rusya, Türkiye, İran gibi Ortadoğu ile yakın ilgili ülkeler Ortadoğu kazanında ciddi bir enerji kaybına uğruyorlar. Avrupa önceden çok etkilenmiyordu, ama artık onlarda etkilenmeye başladılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ortadoguya biseycik olmaz petrol var refah icinde

      Sil
    2. Adsiz 20:13, essege altin semer vursan essek yine essektir, zengin olmaz.

      Sil
    3. ortadogu insani essekle benzestirme buyuk saygisizlik

      Sil
    4. Eşeği hakir görmeyelim. O da bir kul.

      Sil
  12. yine grafik ve destekleyici bilgilerle dolu yazınız için teşekkürler. İtalya gibi bir ekonominin Yunanistan krizi gibi bir kriz yaşamasına ecb kesinlikle izin vermez gibi ama bir yandan da hali hazırda piyasaya fazla para sürmüş durumda.

    Madem bu ülkeler tek para birimini kullanıyor, neden ECB ve Almanya euro üyesi ülkelerin bu tarz kötü ekonomi politikalarına müdahil olmuyor ?

    2.olarak sizce 24 haziran sonrası süreçte ( yine ak partinin iktidar olacağı malum gibi ) yeni açıklanan sıkılaşma sürecine sadık kalınır mı yoksa yine kredi garanti fonu gibi kurumlar aracılığyla enflasyon ve kur artışı göze alınıp büyüme ve istihdamda mı gelişme sağlanır ?

    şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Para politikası ortak ama bu tür politikaların belirli sınırları var. Sonuçta Almanya bu ülkelere müdahale edecek bir yetkiye sahip değil. İtalya'ya karışmaya kalksa kıyamet kopar.
      24 Haziran'dan sonra ne olacağını tahmin etmek zor. Umarım şu geçen 15 günde gereken dersler alınmış piyasa karşıtı söylemlerden artık vazgeçilmiştir.

      Sil
  13. Hocam; italya ile Türkiye nin ekonomik göstergeleri karşılaştırıldığında hangi ülkenin durumu daha sürdürülebilir sizce

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Italya. hic olazsa ne dediklerini biliyorlar hem de adalet mekanizmasi calisiyor, savcilari olaylarin uzerine gidebiliyor. Sen dusunebiliyor musun Turkiye'de bir savcinin sahte diploma olayini arastirip anayasa'ya aykirilik var diye dava acabilecegini?

      Sil
  14. Hocam, burada ekonomiden ziyade ilgimi çeken cumhurbaşkanının tavrı oldu.

    Yani, devlet bir yöne halkını götürmek istiyor ise ve bunun kararı alınmış ise, devlet yetkili organı da buna uygun bir karar alıyor, gerekirse siyasi tercihi bu konuda geri plana atabiliyor.

    Sanırım kurumsallaşma ve devleti koruma bu şekilde sağlanıyor.

    YanıtlaSil
  15. Bisikletiniz var mı?

    Düzenli olarak sürecek vakit ayırabiliyor musunuz?

    Kask ve dizlik takıyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bisikletim var. Ama uzun zamandır binmiyorum. Bisiklete binecek parkur bulmak kolay değil. Eskiden bizim buralarda bu kadar yapılaşma ve trafik yokken biniyordum, şimdi mümkün değil.

      Sil
    2. Vücut geliştirme yapın.

      Sil
  16. Üstat ilk önce eline sağlık. Bir sorum olucak ABD'nin ekonomik göstergeleri bu kadar iyiye gidiyorken acaba faiz attırmasının arkasındaki sebep nedir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelecekte enflasyonun artacağını düşünüp önlemini şimdiden alıyorlar.

      Sil
  17. Saygılar Mahfi Bey.
    Daha önceki bir yazınızda usd değerinin tek bir mal cinsinden yapılan hesaplama ve formülle bulunamayacağını belirtmiştiniz. Piyasada arz ve talebe dayalı olarak belirlendiğini vurgulayıp olması gereken bir değerinin bulunmadığını yazmıştınız. Bunları belirtirken de "elmanın normal değeri nedir deseler ne cevap verirdiniz? Elmanın normal bir değeri olmadığı gibi doların da yok" demiştiniz.
    Peki diyelim ki elma üretiminde aşırı bir kıtlık olsa ve bu duruma özel olarak da elmanın kilosu 100 tl olsa o zaman elma aşırı değerli normal değerinden fazla demez miyiz ?
    şu anki dolar kuru da kıtlıkta olan bir elmanın yüksek fiyatı gibi ülke içindeki risklerden olumsuz etkilenip yükselip olması gereken değerden farklılaşmış olamaz mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Can bey,
      Elma, USD, Euro vb herhangi bir mal için gerçek değeri, o an piyasada işlem gören fiyatıdır. Olması gereken değer diye bir değer yoktur.

      Olması gereken değer bana göre 5TL düşük size göre 5TL yüksek olabilir.

      Diyelim ki elma üretiminde kıtlıkla elma 100TL oldu, size göre bu değer yüksek olabilir, başka birine göre elma ağaçları artık öldüğü için hiç bir zaman yeterli elma çıkmayacak, ilerde de 200TL ve üzeri fiyat göreceğiz anlamına gelebilir. Bunların hepsi spekülasyon amaçlı düşüncelerdir.

      Eğer bir mal üzerinde ciddi bir uzman olmuş iseniz, bu fiyat değişimlerinden spekülatif kar elde edebilirsiniz.

      Sil
    2. Elma sevmem de yemem de, benim icin degeri her zaman sifirdir. Hadi buyur hesapla simdi benim icin elmanin normal degerini.

      Sil
    3. Doların değer kazanmasının iki nedeni var: (1) ABD ekonomisi artık krizden çıkıyor. Bütün göstergeler buna işaret ediyor. (2) Rakip rezerv paraların (Euro, Yen, Yuan) ekonomileri ABD ekonomisi kadar güçlü bir toparlanma gösteremiyor.

      Sil
  18. Hocam, George Soros yeni bir küresel krize gittiğimizi söyledi geçenlerde. Siz ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer gelişme yolundaki ekonomilerde kriz çıkarsa, ki bu olasılık giderek artıyor, yeni bir küresel kriz ya da benim deyişimle küresel krizde 3. aşama ortaya çıkabilir.

      Sil
    2. Hocam bu durumda hem avrupanin durumu ortada hem de gelisme yolundaki ulkelerin durumu...

      Bence ECB biraz daha para bassa aylik 60la yola devam edip 2019 sonunda bitirse hem kendi sorunlarini hafifletir hemde gelisme yolundaki ekonomilerdeki gecisi rahatlatmaz mi?

      Sil
  19. Hocam bu borç Euro cinsinden mi yoksa yabancı para cinsinden mi?
    Euro ise bir şekilde halledilir,
    yabancı para ise İtalyan kardeşlerimize geçmiş olsun.

    Bu arada Milli İrade!ye karşı gelen o cumhurbaşkanını da milli iradeye
    emanet etmek gerekiyor.

    "Avrupa elden gideyooh dedileaear"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İtalya'nın borcu Euro cinsinden ama uluslararası karşılaştırmalar için Dolar olarak ifade ediliyor.

      Sil
  20. Yani baslarinda enayi gibi astronomik faiz veren ulke(ler) var ne diye risk alacak yatirimlara girissinler ki. Tabi ki borsalarindan cikip bize gelecekler. Zaten yaz geliyor, bizimkiler simdi ucuz dovizlerle bir Roma, Venedik yaparlar bu kisi kurtartirlar merak etmelerine gerek yok. Yuzyil onlarin yuzyili tadini cikartsinlar, onlara bu luksu elleriyle armagan edenler utansin.

    YanıtlaSil
  21. Liseyi aciktan okuyorum 21 yasindayim para islerine ilgi duyuyorum.Suan ticaretle ugrasiyorum Ileride borsaci olmak gibi niyetim var sizi de takip ediyorum bana hangi kitaplari onerirsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ingilizce, ileri ingilizce, ingilizce gramer, English vocabulary, English idioms, gibi ingilizce kitaplarini. Ileri Ingilizce ogrenmeden borsada ancak caycilik yaparsin bir lise mezunu olarak, gercekci ol. Banka memuru bile olamzsin bu devirde. Balki tahtakale'de bir doviz burosunda asgari ucretle calisabilirsin. Aci ama durum bu malesef.

      Sil
  22. Twitlerinizden birinde, 'faiz arttırımından sonra, eğer siyaset sahnesindekiler gereksiz söylemlerde bulunmaya devam ederlerse, kur daha yüksek hızla artar' gibi bir ifade kullanmıştınız, 4,92'leri gördük!

    Sadeleştirme hamlesinden sonra kur 4,50'lerin altına iniyor-çıkıyor.

    Siyaset yine 'konuşmaya', yine 'eyy faiz lobisi, eyy dış mihraklar, eyy şu-bu ...' demeye başlarsa, kur yine yüksek hızla artar mı? 4,92'yi de aşar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artar. Her ne kadar piyasa irrasyonel yaklaşımları rasyonelleştirme konusunda uzmanlaşmış olsa da yine de etkileniyor.

      Sil
  23. İtalya, İspanya, Yunanistan, Portekiz. Bu güney ülkeleri tabi sıcak güneş altında millet yatıyor.
    Kuzey Avrupa da ise millet soğuk kapalı havada yapacak bir şey bulamıyor, mecburen iş yapıyor, üretiyor, verimli oluyor.

    Ağustos böceği ve karınca gibiler.

    Sonra güneydekiler, paraları kuzeydekilere kaptırıyorlar.

    Yunanistanı filan kurtarırsın da bu İtalya, harbi harbi
    batmış adamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Agustos Böcegi ne yapsin. Her yil Agustos ayinda yumurtadan cikiyor vesadece 3 hafta yasiyor.

      Neden calisacakmis.? O hikaye bir kandirmaca. Agustos böcegi hakli. Eylül gelmeden hayata Veda ettigi icin karli bir kis gecesinde asla karincanin kapisini calmiyor.

      Italya da ispanya da yatmiyor. Cennet gibi birer ülke yaratmislar. oturdugunuz yerden görmeden ahkam kesiyorsunuz. gidiniz görünüz. ihracat ithalat rakamlarini ve milli gelirlerine bakiniz. ispanya sadece Turizmden 80 milyar Dolar kazaniyor.

      Sen de Ot ve Et ithal ediyorsun.

      Batacaklarmis da agzin kulaklarinda.

      Cok beklersiniz.

      Sil
    2. Hee ya batmislar. Onlar batinca sen ne olacaksin haberin var mi?

      Sil
  24. Mahfi Hocam nolacak bu Avrupanın hali?
    Şimdi İtalya da faizleri artıramazsın, düşüremezsin.

    Mantıken, merkez bankası bir olan ekonomilerin siyaseten de sınırlarının bir olması gerekmez mi?
    Özellikle bu büyüklükteki yapılar için?

    Şimdi verimli Almanya ve etrafındaki ülkeler ile Yunanistan ve İtalya aynı merkez bankasına bağlı, bu ekonomilerin yapısal olarak farklılıkları var.

    Avrupa nın acilen çok ciddi yapısal reformaları uygulaması lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru. Yapısal reform her ülke için farklı şekil ve boyutlarda gerekli. Üstelik zaman değiştikçe yenileri gerektiği için sürekli yapılması şart.

      Sil
  25. Hocam, cds primi usd endeksi cari açık fed ve üzerine seçim ortamı, faizin etkisi dediğiniz gibi doların artmasından iyidir yalnız her fırsatta faiz artırmak büyüme hedefinden uzaklaştırmayacakmı? Reformların başta ohalin kalkması gibi kısa sürede yapılacağını düşünüyormusunuz? Dövizdeki dalgalanmalar devam edecekmidir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki riskleri artıracak açıklamalar, yaklaşımlar sergilendikçe faizi artırarak bunları dengelemek zorunda kalınıyor. Bunun maliyeti büyüme hedefini kaybetmek tabii. Ama faizi artırmamanın maliyeti çok daha ağır.
      Düşünmüyorum. Çünkü bunlar zor adımlar. Dövizde dalgalanma devam eder. En azından bugünkü görünüm böyle.

      Sil
  26. Mahfi Eğilmez'in dikkatini çekeceğini düşündüğüm kitap Türkçe'ye çevrildi:

    İyi, Kötü Ekonomi: Gılgamış’tan Wall Street’e İktisadi Anlam Arayışı
    Tomas Sedlacek (Çek iktisatçı)
    Çeviren: Alpogan Sabri Erdoğan
    İş Bankası Kültür Yayınları


    Tomas Sedlacek, “Ekonomi, iyi ve kötü hakkındadır” önermesini tartışan bu kitabıyla ekonomi öğretisini derinden sarsıyor.

    Günümüzde katı matematik kalıplara sığdırılmak istenen ekonomi “bilimi”nin, aslında kültürel bir fenomen, uygarlığımızın bir ürünü olduğunu; hem zenginlik hem de ahlak teorisi üzerine yazan Adam Smith’le, yani felsefenin içinde başladığını, tarih, mit, din ve etikle yoğrularak ortaya çıktığını anlatıyor.

    Sedláček, Gılgamış Destanı’ndan Eski Ahit’e, Descartes ve Adam Smith’ten Dövüş Kulübü ’ne, psikolojiden edebiyata, sinemaya her yerde ekonominin ruhuna ilişkin meta-ekonomik soruların peşine düşüyor:

    * Ekonominin anlamı ve amacı nedir?

    * Teknik olarak yapabileceğimiz her şeyi etik olarak da yapabilir miyiz?

    * Karşılığını ödeyerek iyi olabilir miyiz?

    Sedlacek, ekonomi biliminin sınırlarını kırıp onu edebiyat, felsefe, şiir, efsaneler gibi çok farklı alanlara açarken ekonomik değeri hesaplama yöntemleri için de farklı bir ufuk sunuyor.

    “Ekonomiyi çamur gibi ele alıyor, iki kolunu dirseklerine kadar bu çamura batırıp altüst ederek modern ekonominin altında yatan inançları ve etik değerleri açıklamaya girişiyor.” (The New York Times)

    “O kadar güzel yazılmış ki... üçte ikisini elimden bırakamadan ve başka hiçbir şeyi düşünemeden okuyuverdim… Elinizden bırakamayacaksınız.” (Samuel Brittan, Financial Times)

    “Müzik ve matematik hayatımın olmazsa olmazlarıdır, bu yüzden ekonomiye de hep bir yakınlık duymuşumdur. Böyle diyorum ama ekonomi konulu bir kitabın bu kadar ilgiyle okunabileceğini, okumanın bir maceraya dönüşeceğini hiç düşünmemiştim.” (Quincey Jones, müzisyen ve yapımcı)

    Yazar hakkında: Tomas Sedlacek (1977) Çek Cumhuriyeti’nde Ulusal Ekonomik Konsey’in kurucu üyelerindendir. Karlovy Üniversitesi’nde felsefe ve ekonomi dersleri vermektedir. Komünizmin çöküşünün ardından ilk Çek başkanı olan Václav Havel’e, sonrasında Ekonomi Bakanlığı’na danışmanlık yapmıştır. Çek Cumhuriyeti’ndeki en büyük bankalardan birinin baş makroekonomistidir. Köşe yazarlığı da yapan Sedláček, ülkesinde tanınmış bir radyo ve televizyon yorumcusudur.

    Yayınevinin sitesi:

    https://www.iskultur.com.tr/iyi-kotu-ekonomi-gilgamistan-wall-streete-iktisadi-anlam-arayisi.aspx

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitap ne zamandir satista ama ben pek begenmedim ve ilginc de bulmadim acikcasi. Ha-Joon Chang'in Ekonomi Rehberi ve Kapitalizm Hakkinda size soylenmeyen 23 sey kitaplari daha guzel bence.

      Sil
  27. Merkel, bize operasyon cekemedi Italyaya cekmekle mesgul...
    Gecen hafta bizimle ugrasan finanssal dissal gucler simdi italya ile ugrasiyor...Allah yardimcilari olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gercekten böyle olduguna mi inaniyorsun?

      Onlari da Allaha havale ettin yine. 1500 yil yaptigin gibi.

      Sil
    2. italyada milli iradeye ipotek koyan kim?
      italyayi karistiran kim?
      almanya italyayi rakip goruyor kiskanclik krizleri ile ekonomisine saldiriyor
      her sey bize benziyor
      dissal gucler is basinda operasyon cekiyor.
      bize yaptiklari gibi

      Sil
  28. Ekonomide Ligler mi değişiyor yada Lig mi oluşturuluyor sizce hocam. İngiltere AB üyeliğinden çıktı, Amerika ise şuanda Ekonomide baskı satışları ile normal görünümde. Eğer Avrupa birliği krize girerse bundan en çok etkilenen Türkiye olur ihracatımızın çoğunluğu Avrupa ülkelerine yapıyoruz. ABD, İNGİLTERE, ÇİN gibi dünya devi üretici ülkelere zaten katmadeğerli ürün satamayız adamlar bize satıyor. Bundan sonra İflaslarmı olur yoksa krizlermi olur sizce? Soros yeni bir küresel kriz bekliyorum demiş. Ayrıca 2020 yılına kadar Büyük buhran bekleyenler çok haklı çıktı galiba. Daha öncede bloğunuzda 2020 yılına kadar büyük buhran olacağını söyleyenler vardı ve dahası 2018 yılında türkiyenin krizi başlayacak dolar kuru4,50 TL olacak demişlerdi. Şimdiye kadar Türkiyenin görmediği büyük ölçekli ekonomik kriz içine düşeceğini yazanlar olmuştu. Bende Bloğunuzu sürekli takip ediyorum ve yorumlarıda okuyorum ve çok ciddi bilgiler öğrendiğim gibi çok fazlaca ufkumu açtı bu blog. En büyük tehlike sessizliktir derler. Ormanda eğer ses yoksa mutlaka tehlike vardır ve hiçbir canlı ses çıkarmaz ve askerde bu sessizliğin pusu ve tehlike olduğunu anlar derlerdi. Türkiye ekonomisi şuan sessiz ama bencede çok garip olaylar oluyor. Doğan Holding satışı, Ülker grubunun yurt dışına para çıkarması, Doğuş grubunun kredi yenilemesi gibi büyük çapta olan olaylar ciddi tehlike öncesi sessizlik gibi. Siz ve değerli yorumculardan fikirlerini almak istiyorum bu konular hakkında mümkünse. Saygılarımla öğretici emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende sizin gibi bu blog sayesinde ciddi bilgiler ogrendim ekonomi disindada kendimi gelistirmeme ufkunu açmama vesile oldu. Yazdıklarınıza katılıyorum ama buhran, iflas ve kriz ongorulerinin olmasını da temenni etmiyorum. George soros yeni bir küresel kriz beklediğini ifade etti. Bence gelişmekte olan ülkelere para dağıtılırken bu ilacı iyi kullananlar çok etkilenmesede bizim gibi narkoza bağımlı hale gelmiş sıcak para ile beslenen ülkeler çok ciddi etkileneceği çok doğru. 2000 sonrası sıcak para politikasına bağımlı ülke konumuna düştük ve şimdi doktor ilacı kesince kriz yaşaması hastanın normal. Bence türkiye oyunun parçası oldu bu 16 yıllık dönemde. Oyun kurucuya sözleri sadece safsata olarak kaldı.

      Sil
    2. Adalet olmayınca, Keramet aranır. Bizde kimse adalet aramaz, Direkt keramet beklenir.

      Sil
    3. Ahlakı olamayan insan, Ahkam keser.
      İradesi olmayan insan, İcazet ister.
      Gönlü olmayan insan, Bahane bulur.
      Bilgisi olmayan insan, Çok konuşur boş konuşur.

      Çok laf yalansız, Çok para haramsız olmaz.
      Bugün çok konuşan kim diye yada Çok parası olam kim diye söylemeye gerek yok.
      Söylenenlere değil yaşananlara bakmamız gerekir. Yaşadıklarımızda dediklerinizin doğruluğunu gösteriyor.


      Sil
  29. TCMB'nin faiz değişikliği hamleleri şuan uygulanmaya başladı mı ? Yoksa 1 Haziranda mı devreye girecek ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1 haziranda devreye girecek

      Sil
    2. Selam Tolunay bey,
      Devreye girdi, uygulanmaya başlandı.

      Sil
  30. İtalya icin 2017 buyume orani
    1938÷1860 =1.05...yani 5%
    2016 buyume orani
    1860÷1833 =1.01..yani 1% olmaz mi Hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buradaki GSYH verileri cari değerler yani nominal değerler. Oysa büyüme reel verilerle hesaplanıyor.

      Sil
  31. Hocam bilemiyorum siz ne düşünürsünüz ama o Papa ya dikkat etmek lazım.

    Benim gözüm Papayı tutmuyor, finans kurumları, İtalyan askeriyesi, yargı ve siyasetine etki ediyor olabilir.

    Yakında bir PATÖ vakası orda patlayabilir, ben buradan İtalyan kardeşlerimi uyarayım şimdiden. Sonra Roma meydanlarına akıp demokrasi nöbetlerine başlayabilirler.

    YanıtlaSil
  32. Hocam Birleşik Krallık’ı atlamışsınız. Doğrusu “İtalya, Avrupa Birliği’nin Almanya, Birleşik Krallık ve Fransa’da sonra en büyük dördüncü ekonomisi konumunda bulunuyor.” olmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birleşik Krallık Brexit ile Avrupa Birliği'nden çıkıyor. O bakımdan orada saymadım.

      Sil
  33. Hocam, herkes yapışal reformlardan bahsediyor. Nedir bu yapısal reformalar, biraz bahsedebilirmisiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzniniz olursa kaynak göstererek yukarıdaki linkteki yazınızı paylaşmak isterim.

      Sil
  34. Ellerinize sağlık hocam. İnsanları aydınlatmanız ve doğruları soylemenız her türlü takdirin uzerınde. saygılar

    YanıtlaSil
  35. Avrupa birliğini kurar iken zaman içinde böyle dengesizliklerin çıkacağını tabiki biliyorlardı ama ucuz alman malları tatlı geldi.

    Küreselleşme başladığında da sonuçlarının böyle olacağını elbette biliyorlardı ama ucuz çin malları tatlı geldi.

    Dışarda para bollastiğinda aslında tüketici oluşturmak için bu operasyonun yapıldığını bilmiyormuyduk. Görevimizi çok güzel yaptık, aldık paraları residans, yol, saray yaptık birde inanılmaz caka sattı birileri. Birgün faturanın önümüze konulacağını hiçkimse bilmiyor muydu. Hadi yöneten bilmiyordu diyelim, olayın gosterişine, kolaylığına... kapıldı diyelim. Yanındakilerin hiçbiri de mi bilmiyordu. Bana sorarsanız hepsi biliyordu. Sadece atı alanın üsküdarı geçeceğine inandılar.

    YanıtlaSil
  36. Hocam tabloda %1,5 buyuyup GYSH 296 milyar dolar azalmis,buyume ile ilgili bir aciklama yapmaniz mumkun mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 296 milyar azalmayı bulamadım. Ama GSYH verileri cari fiyatla, büyüme verileri reel.

      Sil
  37. Tüm dünya balon ekonomi sıkıntısı çekiyor. Adaletsiz gelir dağılımı sonucu paranın belirli bir yerde civa gibi toplanması ve kalanların harcama gücü kalmadığında şişirilen konut fiyatları gibi halkın alım gücünden ve yüksek vergilerden artık başedemez hale gelmesi sonucu meydana gelen sıkıntılar bunlar düzeltme ile olacak iş değil balon patlayacak yoksa yeniden eski haline hızlıca kavuşacak balon geçici etki gösterir. Türkiyede'de durum aynı ulaşılmaz fiyatlara satılan evler çok fazla lüks gözüken fakat aslında üzerinde fazlaca vergi olan araçlar ve bunları alanların sayısının azalması sonucu devletin gelirlerinde azalma satanlar içinde işlerinde yavaşlama ve kısa vadede bu fiyatlara satamayacakları ürünlerin ellerinde patlaması. Trilyona 2+1 daire satılması saçmalığını yıllardır yaşıyoruz türkiye hala inşaattan medet umuyor bu saçmalıklar mutlaka bitecekti ve üretim ekonomisine dönülmedikçe bundan çıkılmaz. Adaletli ücret politikası olmadığı sürecede dünyada 10 yılda bir yada en fazla 20 yılda bir daralma olması çok normal. gerçekten bu gelir dağılımı sistemine çözüm bulan bir ekonomi modeli'de yok, hepsi hükümeti kurunca güce sahip olunca kapitalist uşak olmaktan başka birşey üretemiyor sadece sistemin başına geçene kadar yalan vaatler sahte ağlamalar din ticareti milliyetçilik ayakları tüm dünyada siyaset bu denklemde yıllardır devam ediyor koyunlarda hep aynı numarayı yiyor.

    YanıtlaSil
  38. Mahfi Bey,
    Konunun dışında olacak ancak "askeri gücün" ekonomi gelişimleri açısından stratejik etkileri olduğunu düşünür müsünüz? Özetle bu alanda yapılan harcamaların bütçe açısından değerlendirilmesi hep yapılmakta. Ancak ihracata dayalı büyüme modelini kabul edersek "askeri güç" olmanın pazar bulmayı kolaylaştırdığı bir dünyadayız gibi. Tabii ki uluslararası ticaret koşullarını da belirliyor bu konu konu.Değerlendirmenizi rica ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu görüşünüzün haklı yönleri var tabii. Sonuçta sadece baskı yaratmaya değil aynı zamanda savunma sanayii ürünleri satmaya da yarıyor.

      Sil
  39. MAHFİ HOCAM, HAZİRAN AYINDAKİ MERKEZ BANKASININ PARA POLİTİKASI KURULUNDA YİNE FAİZ ARTIRIMI BEKLİYOR MUSUNUZ?. HOCAM BENİM KANAATİM MERKEZ BANKASI DÖVİZ KURLARINDAKİ HAREKETE KARAR VERECEĞİ YÖNÜNDEDİR. EĞER KURLARDA BU HAFTA GÖRÜLEN SAKİNLEŞME DEVAM EDERSE Kİ PİYASALAR FED İN 25 BAZ PUAN OLASI FAİZ ARTIŞINI FİYATLAYIP FİYATLAMADIĞINDAN EMİN DEĞİLİM BUNA GÖRE DEVAM ETMEYEBİLİR VE YENİDEN YUKARI YÖNLÜ OLABİLİR Kİ BUNA BÜYÜK OLASILIKLA MAYIS AYI ENFLASYONUN BEKLENTİLERİN ÜZERİNDE GELMESİNİ EKLEYECEK OLURSAK SANKİ YUMUŞAK BİR ARTIŞ YAPABİLİR YA DA ŞU ANKİ SEVİYEDE SABİT TUTUP GELİŞMELERE GÖRE KARAR ALABİLİR DİYORUM. BU KONUDAKİ DÜŞÜNCENİZ NEDİR HOCAM?. SAYGILAR SUNARIM..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu konuya MB faiz artırımı yapar mı yapmaz mı sorusu açısından bakmıyorum. Çünkü bunu bilemem. Ben konuya faiz artışı yapmalı mı yapmamalı mı sorusu açısından bakıyorum. Bu açıdan bakınca 6 Hazirana kadar kur ve enflasyona bakıp öyle karar vermek gerektiğini düşünüyorum.

      Sil
  40. Ahmet Mirzooğlu31 Mayıs 2018 10:24

    Hocam Suudi Arabistan ve diğer körfez ulkelerinin durumları ile ilgili görüşleriniz nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Petrol yukseldi yukseliyor...

      Kendilerince ve olmasi gereken bir yapisal reform olan "KDV uygulamasi"ni yasallastirdilar bir kismi uygulamaya koydu; bir kismi seneye uygulayacak petrol disi butce uygulamasi ve geliri icin.

      Gectigimiz senelere gore durumlari iyilesiyor.

      Sil
    2. Eski parlak günleri artık gerilerde kaldı. Petrol gibi bir gücü kullanamadılar. Giderek kötüye gidecekler.

      Sil
    3. Mahfi Egilmez, bence bu yukaridaki sozunuzu cerceveletip torunlariniza verin. Ne kadar ileri goruslu oldugunuzu gorsunler. Bence riske deger. :)

      Sil
  41. Hocam 7 Haziran'da bir faiz artışı olasılığı yüksek midir sizce ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 6 Haziran günü bu konuyu konuşmak daha anlamlı. Çünkü o zaman elimizde Mayıs enflasyonu ve kurlarla ilgili son durum olacak.

      Sil
  42. Hocam merhaba,

    Belki izlemişsinizdir. La Casa De Papel diye bir dizide darphane soygununu yapan kişi şunu söyler, “2011 yılında Avrupa Merkez Bankası, hiç yoktan 171 milyar Euro yarattı. 2013’te 145 milyar yarattı. Para nereye gitti biliyor musun? Bankalara. Doğrudan en zenginlere. Kimse Avrupa Merkez Bankası hırsız dedi mi?”

    1. Doğru olduğunu düşündüğüm bu önermeye ne derece katılırsınız?

    2. İtalya sorununu benzer şekilde çözülür mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. Kısmen katılırım. Kısmen diyorum çünkü kriz yönetimi yapılıyordu. Bankalar batsaydı bütün Avrupa batacaktı.
      2. An itibariyle bu uygulama devam ediyor zaten ama İtalya sorunu çözülemiyor. Çünkü oradaki sorun ekonomik olmaktan çok siyasal bir sorun.

      Sil
  43. Laiklik elden gidiyor mu hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok kardeşim, bak sokaklara herkes laik laik dolaşıyor, kimsenin kimsenin laikliğine karıştığı yok :)

      Sil
  44. Hocam ellerinize sağlık. Hocam yazınızda kişilerin İtalyan tahvillerini satıp Almanya ,ABD tahvillerine yöneldiğini söylemişsiniz.ABD tahvillerine artan talep tahvil faizini düşürdüğünde bunun Türkiye açısından kurda düşüş şeklinde bir etkisi olur mu ? Yoksa kura etki eden faiz farklı bir faiz midir ?
    Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'nin sorunu çok farklı. Bizim ekonomimizde kötüye gidiş söz konusu. Ek olarak piyasa karşıtı demeçler, MB bağımsızlığını yok eden açıklamalar riskleri hızla yükseltiyor. Kurlar da enflasyon da bundan dolayı yükseliyor. Sonuçta da ister istemez faizi yükseltmek zorunda kalıyoruz.

      Sil
  45. Yaziniz icin cok tesekurler.

    Anlamakta zorlaniyorum, kusura bakmayin. Devlet tahvillerinin faiz ve sure bilgisi biliniyor. Tahvil fiyati dusunce, tahvilin faizi artiyor diyorsunuz. Bunu anlamak kolay, cunku tahvilin getirisi goreceli olarak artiyor masrafi dusunce. Fakat, yatirimcilar niye tahvillerini elden cikariyorlar? Kriz ne kadar derin olursa olsun, sonucta Italya Devleti bunlari odemeye yukumlu ve de tabi ki de odeyecek. Anlamadigim sey yatirimcilar niye tahvillerini satiyorlar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yunanistan, tahvillerin önemli bölümünü ödemedi. Alacaklı bankalar, alacaklarının bir bölümünden vazgeçmek zorunda kaldılar. Yani ödememe riski az da olsa her zaman var.

      Sil
  46. Kıymetli Hocam, merhabalar.

    geçmiş yazılarınızı pek fazla takip edemedim, bahsetmişseniz affedin.

    bahsettiğiniz yapısal reformlara örnek verebilirmisiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://www.mahfiegilmez.com/2016/09/yapsal-reformlar-icin-somut-ornekler.html#more

      Sil
  47. Euro bir yapisal sorun ,bunu nobel odullu iktisatcilar durmadan tekrar ediyor ortak tahfil olmadan ortak para birimine gecmek inanilmaz bir hatta

    YanıtlaSil
  48. Sayin hocam financial times Türkiye icin asil enflasyon orani yuzde 39 dur demis bu konuda yorumunuz nedir?bir de uluslararasi kuruluslardan IMF DB vb.teklif aldiniz mi aldiyasaniz da nicin kabul etmediniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. % 39'un nasıl hesaplandığını bilmiyorum. O nedenle yorum yapamam.
      Ülkemde bir şeylere katkım olmasını tercih ettiğim için ABD'de kalmadım.

      Sil
    2. Hocam, yurtdışına gidin, ordan da yazı yazabilirsiniz.

      Sil
    3. Doğru ama Türkiye ekonomi açısından dünyada eşi, örneği pek bulunmayan bir laboratuvar. Onu başka yerde bulamam.

      Sil
  49. Hocam,Prof.Hanke'nin gerçek enflasyonun yıllık %39'a çıktığı hesabının,çok daha yüksek faiz
    oranı beklentisini doğruluyor?

    YanıtlaSil
  50. 'Survival of the fittest'ın günümüzdeki ve yakın gelecekteki durumu, üzerine detaylı bir yazı yazacağınızı söylemiştiniz.

    Piyasa gündemlerinin yoğunluğundan, seçim debdebesinden biraz uzaklaşıp, bu konuda ne zaman yazacaksınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu aralar bir yandan güncel konular bir yandan yeni kitap derken fazla daldım. Yazacağım.

      Sil
  51. 7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde, TV programınıza siyasi partilerin ekonomi kurmaylarını tek tek davet etmiş, hem dinlemiş hem sorular sormuştunuz.

    24 Haziran 2018 seçimleri öncesinde, AKP tarafından "TBMM" işlevsiz kılınmak isteniyor, odağın "Cumhurbaşkanı adayları" üzerinde tutulması isteniyor.

    Yine Servet Yıldırım'la birlikte sunduğunuz programa, Cumhurbaşkanı adaylarını tek tek davet edip, ekonomideki planlarını anlatmalarını isteyecek misiniz, soru soracak mısınız?

    Cumhurbaşkanı adaylarını çağırmanız mümkün olmasa bile, partilerin ekonomi kurmaylarını davet etmeyi, sorular sormayı planlıyor musunuz Servet Yıldırım'la birlikte?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Servet Yıldırım ile NTV'de yaptığımız program bu dediğinizi yapmaya uygun bir program değil. CNBCe'deki program ona uygundu.

      Sil
    2. Selam hocam, tv programları demiş iken, sizi ne zaman ekranlardan kovarlar? Bir tahmininiz var mı?

      Kusura bakmayın böyle damdan düşer gibi bir soru oldu, malumunuz yeni türkiye'de işler böyle yürümeye başladı. Artık tv de yayın yapanlar değil kovulanlar daha güvenilir kişiler oldukları için ekranlardan kovulmak artık kötü bir şey değil, aksine çok iyi bir şey.

      Sil
    3. Hiçbir tahminim yok. Sizin var mı?

      Sil
    4. Tahminim, söyledikleriniz ile iktidarın söylemleri arasındaki farkın açılma hızı kovulma hızınızı belirleyecek.

      Sil
    5. Adsız 31 Mayıs 18:24

      Şöyle bir durum da olabilir: İktidarın söylemleri ile Mahfi hoca'nın söylemleri, yani gerçekler arasındaki fark bu hızla açılmaya devam ederse 24 Haziran'da Mahfi hoca kalıp iktidar gidebilir ki bu olasılık daha yüksek görünüyor.

      Sil
    6. Selam 1 Haziran 2018 15:52,

      Fark açıldıkça iktidar kalır ekranda, Mahfi hoca gidicidir.
      Çünkü bu topraklar malesef insana değer vermez.

      500 yıl önce bir hiç uğruna Piri Reis idam edilmiştir mesela en güçlü hükümdar döneminde.

      Sil
  52. hocam, merak ettiğim bir konu var. neden reel piyasada fiyatlar yükselince faizler de yükselirken finansal piyasalarda fiyatlar yükselince faizler düşüyor. yani reel piyasalarda fiyat-faiz ilişkisi genellikle doğru orantılı iken finansal piyasalarda tam tersi olmaktadır. birisinde sanallık diğerinde gerçeklik olduğundan mı faiz ikisinde farklı işleve sahiptir hocam?. saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü tahvilde diğer mallardan farklı olarak iki fiyat var. Birisi satın aldığınız fiyat ikincisi faiz. Diyelim ki 100 TL nominal değerli bir % 10 faizli bir yıl vadeli bir devlet tahvili satın aldınız. Normal olarak vade sonunda bu tahvili verdiğinizde devlet bunu alıp size (anapara + faiz =) 110 TL verir. Şimdi diyelim ki enflasyon yüksek çıktığı için devlet 1 hafta sonra sattığı 100 TL'lik tahvili % 15 faizle satmış olsun. Bu durumda sizin tahviliniz değer kaybeder. Çünkü sizden 1 hafta sonra 100 TL'lik tahvil alan 115 TL alacak iken siz 110 TL alacaksınız. Bu durumda siz bu tahvili mesela 97 TL'ye satmak istersiniz. 97 TL'ye 3 TL daha ekleyip % 15 faizli tahvil alırsanız zararınız 5 TL değil 3 TL olur. İşte bu nedenle faiz artarken fiyat düşer.

      Sil
    2. Selam Hocam, 1717 de yazdığınız durumda, 100TL ye %10 faiz ile aldığınız tahvil, %15lik yeni tahvil çıkar çıkmaz bir anda 95.66TL ye çakılmaz mı? Çünkü 95.66TL üzerine tahvilinize alıcı çıkmaz. Potansiyel alıcılar hemen %15 lik tahvile yönelir. Arada eski tahvili satıp yenisini alabilecek bir arbitraj bırakmaz bir anda düşer. (aradaki ufak zaman farkları ihmal edilmiştir.)

      Sil
  53. Sizin üniversite mezunu olduğunuza inanmıyoruz.

    Lütfen diplomanızı gösterin, inanalım Mahfi bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sizin gerçek kişi olduğunuza inanmıyorum. Adınızı bir yazın inanalım.

      Sil
    2. Cumhurbaşkanlığına aday olursa istersiniz. Malum, o iş için 4 yıllık üniversite diploması şart. Blog yazmak için şart değil. Gerçi bazıları diploması olmadan da Cumhurbaşkanlığı yapabiliyorlar ama anayasaya aykırı olduğu için hoca kurallara uyar, diplomayı çıkarır, siz de merakınızı giderirsiniz.

      Sil
    3. Hocam kapak yapmissin yine tencerenin birine.. Ha ha ha ha

      Sil
  54. Mahfi Bey,

    Kurların yükselmesi neticesinde, ithal akıllı cep telefonu başta olmak üzere pek çok ithal elektronik-dijital ürüne zam gelecek. Önümüzdeki haftalarda bunları yaşayacağız.

    1) Bu durum, ülkemizdeki şirketleri, girişimcileri ve mühendisleri, kendi teknolojimizi ve ürünlerimizi geliştirmeye teşvik eder mi, kamçılar mı, mecbur bırakır mı?

    2) Ülkemiz içinde üretilen bir cep telefonunun özellikleri-kullanım kolaylığı-hızlılığı, yabancı markaların özellikleri-kullanım kolaylığı-hızlılığından düşük kalırsa, müşteriye düşük seviyede ürünler satmak zorunda olmak, haksızlık değil mi? Kurlardaki yükseliş nedeniyle zamlanan ürünleri, yüksek gelir segmentindeki kişiler almaya devam edecekken, düşük gelirli insanlar bu ürünleri artık alamayacak, bu noktada huzursuzluk-çatışma-hoşnutsuzluk çıkmayacak mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yerli diye geçinen cep telefonlarının neresi yerli %95 onlarda ithal. O kalitesiz şeyleri halkın duygularına yerli masalıyla hitap edip satmaya çalışıyorlar

      Sil
    2. Pahalı ithal ürünleri tüm gelir gruplarındakiler satın alabiliyorsa iki ihtimal vardır: Ya o ülkede milli gelir yüksektir ve çok adil şekilde dağıtılıyordur, ya da o ülkede çok ciddi bir sorun vardır ve bu sorun kısa sürede herkesin canını fena yakacak şekilde çözülecektir.

      Sil
  55. Dolar bunca atraksiyondan sonra bugün 4,53'ü geçti, borsa %3'e yakın düştü. CDS'ler yükseliyor, MSCI düşüyor. Sarayda birisi elinde kızılcık sopası ile jöleliyi kovalıyormuş diyorlar.

    YanıtlaSil
  56. Türkiye'de sanayi şirketlerinin teknoloji seviyesi düşük %59,6 orta-düşük %30,9 orta-yüksek %9,1 yüksek %0,3. yüksek teknoloji ihracatı Vietnam 13,2 milyar dolar Malezya 57 milyar dolar. dünyada 143 ülke arasında ilkokul eğitim kalitesi sıralamasında ülkemiz 105. sırada olup genel eğitim kalitesi sıralamasındaysa 143 ülke arasında 104.sıradadır. ygs de 2001 9315 kişi sıfır net çekerken 2017 yılında bu sayı maalesef 37.026 kişiye çıkmış. yani sadece ekonomik olarak değil özellikle eğitim sistemimiz çökmüş durumdadır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2017 de 0 çekenler Suriyeden gelenlerdir , çok ta şey etmeyin.

      Sil
    2. 2010-2015 arası sıfır çekenlerde mi Suriyeli idi... bırakınız bu trollükleri de artık gerçeklere dönünüz yönünüzü !.

      Sil
  57. Emeginize saglik hocam. Gelismekte olan ulkelerde beklenen kriz kacinilmaz midir? (Baska bir deyisle kapitalizmde krizler kacinilmaz midir?) Turkiye bugunden baslayarak dogrulari yapmaya baslasa ornegin, ekonomik krize girmemesi mumkun mudur? Tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle mümkündür. Ama her geçen gün daha zor koşullarda yapacağız doğruları. Bu da işin gerçeği.

      Sil
  58. Hocam italya zor da diyoruz euro artıyor ilginç değil mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Euro, TL'ye karşı artıyor, dolara karşı düşüyor.

      Sil
  59. Mahfi Bey, yazılarınızı uzun zamandır takip eden bir beyaz yakalıyım. Hatta bizim şirketimize de konuşma yapmak için gelmiştiniz, ona da katılmıştım. Ben ve benim gibi bir çok ekşisözlük yazarı da sizi merkez bankası başkanımız olmanızı istiyoruz.

    Muharrem İnce'den size böyle bir teklif geleceği de konuşuluyor, belki de etmiştir biz bilmiyoruzdur. :)

    Merkez Bankası Başkanımız olur musunuz? Olursanız yapacağınız ilk icraatler ne olurdu?

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim nazik ilginize. Ama benim bu tür makamlarla mevkilerle ilgim yok. Ne siyasette ne kamu kesiminde hiçbir görev almayacağım. Bu blogda görüşlerimi isteyen herkesin ilgisine ve bilgisine sunarak zaten bedava danışmanlık yaptığımı düşünüyorum. Tekrar teşekkür ederim ilginize.

      Sil
  60. Mahfi bey, Mustafa Kemal'i bir kenara bıraksanız, geleceğe baksanız olmaz mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mustafa Kemal'i bıraktığınız anda geleceğe bakamazsınız, geçmişe dönersiniz. Bence siz Mustafa Kemal'i bir kez daha okuyun. Bakın bize göre ne kadar ileride yaşamış.

      Sil
    2. Mustafa Kemal çağdaşlıktır, bilimdir, gelişimdir, kısacası "adam" olmaktır. Kenara bırakınca ne olduğunu 16 yıldır hepimiz görüyoruz. Siz henüz göremediyseniz kabahati kendinizde arayın.

      Sil
  61. Hocam merhabalar,bize portföy yatırımı yapan dünya çapında fonlar veya portföy firmaları neler?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok var. Burada bir listesi var: https://www.capital.com.tr/capital-dergi/capitalde-bu-ay/dev-fonlarin-yeni-baskenti

      Sil
  62. hocam köşe yazarı yazmışki eski seriye göre gsyh 550 milyar dolar yapıyor kağıt üzerinde hesaplama yöntemini değiştirerek 850 milyar dolar yaptılar.ben şunu merak ediyorum yeni hesaplama yöntemine göre 2002 deki gsyh mız nekadardı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki TÜİK bunları hesaplayıp açıklamıyor ya da hesaplamaya yarayacak veri setini ortaya koymuyor.

      Sil
  63. Yıldız Holding, Doğuş Holding derken şimdide Gama Holding 1 milyar dolarlık borç yapılandırma talebinde bulunmuş. Gama Holdingte İnşaat sektöründe, enerji yatırımlarında faaliyet gösteriyor. Bu borç yapılandırma taleplerinin devamı gelir mi acaba hocam.

    YanıtlaSil
  64. sayın hocam, 7 haziranda mb den yeni faiz artışı bekleniyor deniyor ,sizce bu ihtimal varmı.olursa bu artış hükümet ve cumhurbaşkanına agır gelirmi.mb yi toptan kapatıp ekonomiyi direk kendine baglarmı KHK larla.bu ironi ve şaka degil ciddi soruyorum hocam.bu hükümet yaptıkları ve yapacakları ile yeteri kadar ürküttü zaten beni

    YanıtlaSil
  65. merhaba hocam,
    her zamanki gibi uçan balon yolculuğu yaptırmışsınız yazıda... Teşekkürler.
    1) GLP Faiz oranında Türkiye'nin arjantinden sonra en yüksek faizi verdiği doğru mudur?
    2) GLP faiz verilerinin sıralamasına bakabileceğimiz bir kaynak var mıdır?
    3) 7 Haziranda merkez bankası faiz artırımına gitmezse dolar artışı devam eder mi?

    Sevgili selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. Angola, Mozambik, Ukrayna, Azerbaycan da bizden fazla faiz veriyor
      2. Yoktur çünkü GLP'yi bu şekilde politika faizi yerine kullanan tek ülkeyiz. O nedenle biz GLP'yi MB nin fonlama maliyeti olarak alıp diğer MB'lerin politika faiziyle kıyaslıyoruz. Bunun için de kaynak cb rates yazıp google da ararsanız ilk çıkan sitedir.
      3. Oraya kalmadan başladı bile. Her gün faiz aleyhtarı, kur aleyhtarı, piyasa karşıtı söylemlere devam edersek faizi arttırsak bile devam eder.

      Sil
  66. İtalya'da ne üretim var ki diyen arkadaşlara bilgi olması açısından bildiğim bir sektör ile ilgili
    UCIMA (Italian Packaging Machinery Manufacturers' Association)'nin basın lansmanından ufak bir alıntı yapayım. İtalyada 588 ambalaj makinası üreticisi var ve bu sektörde 27906 kişi çalışıyor italyan ambalaj makinaları üreticilerinin 5. büyük pazarıyız:

    "Packaging machinery: 2015 turnover close to 6.2 billion euros.
    The sector’s turnover totalled 6,197 million euros, slightly down (-0.4%) on 2014.
    80.7% of turnover was generated by exports, mainly to the European Union, Asia and nonEU
    Europe. The top five target markets are the United States, France, Germany, China
    and Turkey."

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nazim Bey buraya binlerce rakam yazabilir, tüm gercekleri yüzlerine patlatabilirsiniz. Hicbir önemi yok kuzucuklar icin.

      Onlarin bildikleri 3 tane sey var. Otoyol ve gecmedikleri halde parasini ödedikleri köprü ve tüneller.

      Ne diyor Bakan Alnayrak.

      ""Türkiyeden Ay"a yol yapacagimizi meydanlarda söylesek inanir ve alkislarlar.""

      Biz ne diyoruz.? Bu bir akil tutulmasi degil, Aklin yitirilmesidir. Son Malum.. Söylemeye gerek yok. Ekilen bicilecektir.

      Sil
    2. Selam Adsız 1 Haziran 2018 15:53,

      Sn cumhurbaşkanı faizi arttırmayın dedi, 3 puan artırdılar, ne oldu?
      Dolar hala yükseliyor. Şimdi bir kaç puan daha artıracaklarmış.
      Boş yere kaynaklarını ülkenin faiz lobisine vermek istiyorlar.

      Seçim sonrasında tüm ekonomik birimlerin Başkanlığa direk bağlanması gerekir,
      hatta bu gibi zorlu zamanlarda direk sn başkanın bu konuları çözmesi gerekir.

      Millet dolardan değil, faiz yüzünden battıkça batıyor.

      Dolar yükselirse yeni mal ithal edemezsin, ama elindekileri satmaya üretmeye çalışıp dolar toplamaya çalışırsın. Faiz yükselirse dolar toplamak için asla üretim yapamazsın.

      Merkez bankası bağımsızlığı tamamen dünya faiz lobisinin uydurduğu bir hikayedir.

      Mahfi hocamız daha iyi bilir, bağımsız merkez bankası demek, yurtdışındaki faiz lobisine enflasyon üzerinde faiz verip karlı para kazanmasını sağlamak demektir.

      Bakın Japonya negatif faiz veriyor, millet üretime yatırım yapsın diye. Yüksek faizin sonu batmaktır, bağımsızlığın elden gitmesidir.

      Sil
    3. Faiz düşürülsün, negatif olsun, bütün kötülüklerin anası da babası da faizdir gibi zihni sinir projeleri geliştirenlerin sonucu görebilmeleri için şu ülkede faizin sıfırlanmasını çok samimi bir şekilde ve şiddetle arzuluyorum. Ben sonuçta ne olacağını biliyorum ama bu insanların da anlayabilmeleri için yaşamaları lâzım anlaşılan. Hele bir de son dönemde moda olan "Japonya örneği" gerçekten müthiş bir örnek.

      İlgililerden en kalbi ve samimi dileklerimle rica ediyorum. Lütfen şu faizi sıfırlayın, hatta Japonya gibi negatif yapın ve şu muhabbet artık bitsin. Nasıl olsa batıyoruz, biraz daha hızlı batarız ama şu saçmalık biter en azından.

      Sil
  67. Hocam pazartesi enflasyon rakamları açıklandıktan sonra sizden güzel bir değerlendirme yazısı bekliyoruz. İngilterede işler istenildiği gibi gitmemiş sanırım Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası başkanından 3 puan daha faiz artırımı istemişler 7 haziran 2019 için. Enflasyonda açıklandıktan sonra açıkçası bende bekliyorum faiz artırımı gelecektir diye düşünüyorum piyasanın gerisinde kalarak müdahale olmaz. Umarım sizde bizi kırmazsınız genel bir değerlendirme yazısı kaleme alırsınız.

    YanıtlaSil
  68. Hocam yine güzel bir yazı elinize emeğinize sağlık. Ben size farklı bir soru sormak istiyorum. Hocam bilindiği gibi dinimizde faiz haram kılınmış. Bizim dinimizde bahsedilen faizle ekonomide kullanılan faiz aynı şey midir?
    Ikıncı sorum da mikro ekonomi kitabınız da faizi "tasarruf sahiplerinin tasarruflarını bir süreliğine başkalarının kullanımına bırakmaları karşılığında aldığı bedeldir" diye tanımlamışsınız. O zaman bu tanıma göre ben tasarruflarım ile bir ev satın alıp o evi başkalarının kullanımına bırakıp kira alırsam faizin tanımına uymuş oluyor. O zaman ev kirası rant değil faizdir. Sizce yanlış mi düşünüyorum?
    Şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Benim görüşüme göre dinen haram kılınan faiz tefeci faizidir. O tarihte faiz tefecilerce verilen borcun karşılığıydı. Devletlerin faizle ilgili düzenlemesi yoktu. Bankacılık gelişmemişti, düzenleme yoktu. Bütün dinler bu tür faizi lanetlemişti. Ticarette bugün bankacılıkta olduğu kadar düzenleme yok. 100'e aldığını 200'e satarsa günah değil, % 10 enflasyon olan yerde yüzde 12 faiz alırsa günah. Bu size mantıklı geliyor mu? Bunun tek mantıklı açıklaması benim dediğim gibidir. Yani haram olan tefeci faizidir.
      Örneğinizde çok haklısınız.

      Sil
    2. Mahfi Hocam,

      Faiz konusunda ara sıra bu soru size soruluyor ve siz haram olan faizin tefeci faizi olduğunu savunuyorsunuz. Bu cevabınızı her gördüğümde size yazmak istedim aslında ama hep erteledim. Şimdi "Bunun tek mantıklı açıklaması benim dediğim gibidir." cümlesini görünce bu kez yazmaya karar verdim. İzninizle bu konudaki teorinizi sorgulamak istiyorum.

      "Verileri gözden geçirmeden teori oluşturmak vahim bir hatadır. Bunu yapan sonunda teorisini gerçeklere uydurmaya çalışmak yerine, gerçekleri teorisine uydurmak için eğip bükmeye başlar." Sherlock Holmes.

      Konu: Faiz.

      Sorgu: Faiz haram mıdır?

      Veriler: Kuran-ı Kerim'deki ayetler.

      Bilinen/Kabul Edilen Gerçek: Faiz haramdır.

      Teoriniz: Sadece tefeci faizi haramdır.


      ÖNCE ELİMİZDEKİ VERİLERE BAKALIM:

      1) Bakara Suresi

      275: Faiz yiyenler, ancak şeytanın çarptığı kimsenin kalktığı gibi kalkarlar. Bu, onların, "Alışveriş de faiz gibidir" demelerinden dolayıdır. Oysa Allah, alışverişi helâl, faizi haram kılmıştır. Bundan böyle kime Rabbinden bir öğüt gelir de (o öğüte uyarak) faizden vazgeçerse, artık önceden aldığı onun olur. Durumu da Allah’a kalmıştır. (Allah, onu affeder.) Kim tekrar (faize) dönerse, işte onlar cehennemliklerdir. Orada ebedî kalacaklardır.

      276: Allah, faiz malını mahveder, sadakaları ise artırır (bereketlendirir). Allah, hiçbir günahkâr nankörü sevmez.

      278: Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve eğer gerçekten iman etmiş kimselerseniz, faizden geriye kalanı bırakın.

      279: Eğer böyle yapmazsanız, Allah ve Resûlüyle savaşa girdiğinizi bilin. Eğer tövbe edecek olursanız, anaparalarınız sizindir. Böylece siz ne başkalarına haksızlık etmiş olursunuz, ne de başkaları size haksızlık etmiş olur.

      2) Al-i İmran Suresi

      130: Ey iman edenler! Kat kat arttırılmış olarak faiz yemeyin. Allah’a karşı gelmekten sakının ki kurtuluşa eresiniz.

      3) Nisa Suresi

      160,161: Yahudilerin yaptıkları zulüm ve birçok kimseyi Allah yolundan alıkoymaları, kendilerine yasaklanmış olduğu hâlde faiz almaları, insanların mallarını haksız yere yemeleri sebebiyle önceden kendilerine helâl kılınmış temiz ve hoş şeyleri onlara haram kıldık. İçlerinden inkâr edenlere de acı bir azap hazırladık.

      4) Rûm Suresi

      39: İnsanların malları içinde artsın diye faizle her ne verirseniz, Allah katında artmaz. Ama Allah’ın hoşnutluğunu isteyerek her ne zekât verirseniz; işte bunu yapanlar sevaplarını kat kat arttıranlardır.

      5) Surelerin Hz. Muhammed'e indiriliş sırası

      Rûm > Bakara > Al-i İmran > Nisa

      Sil
    3. "Verileri gözden geçirmeden teori oluşturmak vahim bir hatadır. Bunu yapan sonunda teorisini gerçeklere uydurmaya çalışmak yerine, gerçekleri teorisine uydurmak için eğip bükmeye başlar." Sherlock Holmes.
      İnanç kabulle başlar. Bilim her türlü ön kabulün araştırılabileceğini öne sürer. Sizin burada veri diye öne sürdüğünüz ayetler veriler değil kabullerdir. İnançtan hareketle bilimsel bir sonuca varamayız. Onun için isterseniz bu ikisini bir arada ele almaya çalışmayalım.

      Sil
  69. Mahfi üstat

    68 yaşındasınız.

    Epey gecikmişsiniz fakat vakit hâlâ var. Bir dergâha, bir tekkeye ne zaman iltisak edeceksiniz?

    Selam ve dua ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demiş Hayyam usta;

      Ey kör! Bu yer, bu gök, bu yıldızlar boştur boş!
      Bırak onu bunu da gönlünü tut hoş!
      Şu durmadan kurulup dağılan evrende
      Bir nefestir alacağın, o da boştur boş!

      Sil
    2. Hocam siz bakmayın dünyaya salt dinci gözle bakanlara!. ALLAH, ahirette kullarına niçin tarikata cemaate girmedi ya da dergaha girmedin iltisak etmedin diye değil niçin kul hakkı yedin niçin yarattığım hayvanlara eziyet ettin niçin diğer kullara kötülük ettin niçin yarattığım doğaya zarar verdin niçin vaktini salt secdeye giderek geçirdin de yarattığım bilim ırmağından nasiplenip de bı güzel ırmağa yaklaşamayanları yaklaştırmaya çalışmadın diye hesap sorar. tekkelere iltisak etmeyi Müslümanlık olarak algılayanlar yüzünden 1,5 milyarlık islam alemi israile sürekli boyun eğiyor. siz değerli bir iş yapıyorsunuz hocam. ekonomi kültürü olmayan bir topluma ekonomi kültürü aşılamaya çalışıyorsunuz. bu toplumun büyük eksiklerinden birisi de iktisat kültürünün olmamasıdır.

      Sil
  70. nazım hikmet ateist miydi hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmem ve de hiç ilgilenmem. Ben Nazım Hikmet'in şiiriyle ilgilenirim. İyi şairdir. Ve iyi şair olduğu gerçeği ateist olsa da, dindar olsa da değişmez.

      Sil
  71. Hocam yapmayın sonra mavi ekran veriyorlar.

    Error 404 not found.

    YanıtlaSil
  72. Sizce laiklik niye elden gitmiyor

    YanıtlaSil
  73. Hocam kanaatimce gelecek 10 15 yıl içinde dünyaya enerji şirketleri değil yazılım kodlama ve robotik şirketleri yönetecek diye düşünüyorum siz ne dersiniz hocam. Bu ne kadar mümkündür

    YanıtlaSil
  74. Arkadaşlar yazılarınızdan mahrum olmamak için sizi sağlıklı tutmaya çalışıyorlar:) Benim daha farklı bir önerim var. Şöyle güzel bir kitap okumaları ve tahlilini gerçekleştirirsek ekonomiye birkaç Mahfi daha eklemiş oluruz. Hele benim gibi bunu size ısrarla anlatmaya çalışan tutkulu öğrencileri bu gruba alırsanız, o yetişen Mahfilerin çarpan etkisi bırakın 10 katı 100 kat etki edecektir toplumumuza.

    Şimdiden söylüyorum böyle bir niyetiniz oluşurda bunu pratize etmek isterseniz benide o gruba almazsanız hocam intihar ederim. Zira durum vahim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki bu gibi yerlere yetişme şansım yok. Olmasını isterdim doğrusu. Ama ola ki ileride yaparsak size söz sizi dahil ederim.

      Sil
    2. Umut var

      Sil
  75. Hocam klasik yurdumun insanı olarak bir soru soracağım bu zamanda az bir birikimimiz var yatırım olarak neyi tercih edelim (orta vadeli-6 aylık) tl/dolar/Euro/altın?

    YanıtlaSil
  76. Hocam, son günlerde moda olan "Japonya-negatif faiz" örneği ile ilgili kısa da olsa bir yazı yazmanız mümkün mü? Sanıyorum insanların en azından bir bölümü Japonya'da faiz negatif olduğu için Japonya'nın Japonya olduğunu zannediyorlar. Japonya Japonya olduğu için faizin negatif olduğunu, olmak zorunda olduğu için negatif olduğunu ve Japonya'nın bu duruma hiç de bayılmadığını görmüyorlar, ya da görmek istemiyorlar.

    Saygılar, iyi hafta sonları...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Japonlar kafaya iki atom bombası yedikten sonra akıllı olmak gerektiğini öğrendiler. Ondan önce aşırı milliyetçi ve yobaz yönetimleri vardı.

      Sil
  77. Hocam merhaba, ÖTV uygulamasi 2001 krizinden once var miydi? Eger yoksa biz 17 yildir kriz vergileriyle, yani kriz ekonomisiyle mi yonetiliyoruz?
    Ilk 5-6 yillarinda bu vergilerle, AB uyum yasalariyla beraber gelen sicak parayla kotardilar. Ikinci donemlerinde dunyada kriz cikti, abd ab para basti, bizim gibi yuksek faiz veren ulkelere para akti, sansliydilar, bu donemi de boyle kurtardilar. Sonra para akma olayi durdu, gercek hayatimiza geri donduk ve yillardir oldugumuz yerde sayiyoruz. Tabi bu arada 100 yillik cumhuriyet birikimlerini, ne var ne yoksa sattilar. Denizi tükettiler.

    Simdi Turkiye'nin yeni bir hikayeye ihtiyaci var. Bunun icin de en oncelikli olarak hukukta ve egitimde temel reformlara. Ancak bu iktidarin boyle ir motivasyonu hic yok ve olmayacak da. Hala dis mihraklar, faiz lobisi vs diyorlar. Sadece secmeni ikna etmek soyledikleri yalan degil bunlar, daha da vahimi kendileri de buna inaniyor.
    Ancak neyleyelim ki yine bunlar secilecek. Sonumuz hayir olsun

    YanıtlaSil
  78. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Faizin Doğuşu ve Yasaklanışı