Faiz Politikası Sadeleşti mi?

Yılbaşından Bugüne Kadar Faiz Politikası
Merkez Bankası’nın bankaları fonlamakta kullandığı 3 araç var: Gecelik fonlama, haftalık repo ihalesi yoluyla fonlama ve geç likidite penceresi imkânıyla fonlama. Gecelik fonlama ve haftalık fonlama Merkez Bankası’nın normal fonlama imkânları olarak kabul ediliyor. Geç likidite penceresi ise günün akşamımda hesaplarını kapatamayan bankaların Merkez Bankası’ndan imkân kullanmasını sağlayan bir uygulama. Yani normal olmayan durumlar için fonlama imkânı.

Aşağıdaki tablo bu yılın başından bugüne kadar söz konusu üç fonlama imkânının faizlerindeki değişimi ve kullanım durumunu sergiliyor.

Tarih
Gecelik Borç Faizi (%) (*)
Kullanım Durumu
Haftalık Repo İhalesi Faizi (%)
Kullanım Durumu
Geç Likidite Penceresi (**)
Kullanım Durumu
1 Ocak – 25 Nisan 2018
7,25 – 9,25
Uygulama dışı
8,00
Uygulama dışı
0 - 12,75
Uygulamada
25 Nisan – 23 Mayıs 2018
7,25 – 9,25
Uygulama dışı
8,00
Uygulama dışı
0 - 13,50
Uygulamada
23 Mayıs – 28 Mayıs 2018
7,25 – 9,25
Uygulama dışı
8,00
Uygulama dışı
0 - 16,50
Uygulamada
28 Mayıs 2018 – (Yürürlüğe girişi 01 Haziran 2018)
Haftalık Repo ihalesinde oluşan faiz +/- 1.50 puan
Uygulamada
16,50
Uygulamada
Gecelik Borç Verme Faizi + 1.50 puan
Uygulamada
(*) İlk oran gecelik borç alma, ikinci oran gecelik borç ver me faizini gösteriyor. (**) İlk oran bankaların geç likidite penceresinden Merkez Bankası’na yatıracağı paraya alacağı faizi, ikinci oran bankaların Merkez Bankası’ndan geç likidite imkânıyla kullanacağı fona ödeyeceği faizi gösteriyor.

Tablodan görüleceği gibi Merkez Bankası’nın normal fonlama imkânları olan gecelik ve haftalık fonlama imkânları yılbaşından 1 Haziran’a kadar uygulama dışı tutulmuş, bunların yerine normal olmayan geç likidite penceresi normal bir imkân gibi kullanılmış bulunuyor. 1 Haziran 2018’den itibaren geç likidite penceresi alışılmış eski konumuna geri dönecek, normal kanallar da normal işlemler için kullanılmaya başlanacak.

Özellikle 28 Mayıs günü yürürlüğe sokulan ve adına sadeleştirme denilen düzenlemelerle güne 4,71 düzeyinde başlayan USSD/TL kuru 4,55 – 4,60 aralığına geriledi.

Para Politikasında Diğer Düzenlemeler
Merkez Bankası, yılbaşından bugüne kadar faiz politikasının yanında da bazı para politikası adımları attı. Bunları da aşağıdaki tabloda özetleyelim.

Tarih
Önlem
7 Mayıs 2018
ROM Kapsamında döviz imkân oranı üst sınırı % 55'den 45'e düşürüldü
9 Mayıs 2018
TL depo karşılığı döviz depo ihale tutarı 1,25 milyar USD’den 1,5 milyar USD'ye yükseltildi

1 ay vadeli TL uzlaşmalı döviz satım ihale tutarı 250 milyon USD'ye yükseltildi
24 Mayıs 2018
2 ay vadeli TL uzlaşmalı döviz satım ihale tutarı 300 milyon USD'ye yükseltildi
25 Mayıs 2018
Reeskont kredilerinde geri ödemeler için belirlenen kurdan ödeme imkânı getirildi

Faiz politikasında yapılan artırımlara ek olarak yapılan bu düzenlemeler dövize olan talebi denetim altına alarak piyasaları sakinleştirmeyi hedefliyordu. Faizlerle birlikte yapılan bu düzenlemeler de kurda sakinleşmeye yardımcı oldu.

Sadeleşme mi Normalleşme mi?
Uluslararası piyasalar Merkez Bankalarının politika faizinin kaç olduğuyla ilgilidir. Bugüne kadar Merkez Bankası, politika faizi olarak yüzde 8’i ilan ediyordu. Bunu bütün ekonomi sitelerinde görmek mümkündü. Oysa aynı gün Merkez Bankası yüzde 16,50 ile geç likidite penceresi imkânıyla bankaları fonluyordu.

Merkez Bankası bu ikili görünüme son verecek adımları 28 Mayıs’ta attı, uygulamayı da 1 Haziran’da başlatacak.

İkili uygulama sona eriyor ama acaba bu bir sadeleştirme mi? Sadeleştirmenin kelime anlamı yalınlaştırma, yalın hale getirme, kolay, basit anlaşılır duruma getirmedir. Bu tanım çerçevesinde Merkez Bankası’nın bu yeni düzenlemesi sadeleştirme olarak tanımlanabilir mi? 1 Haziran’a kadar Merkez Bankası’nın uyguladığı tek bir faiz vardı: Yüzde 16,50 oranındaki Geç Likidite Penceresi faizi. Bu normal değildi ama sade bir uygulamaydı. Şimdi Merkez Bankası’nın gecelik faizi var (borç alma ve borç verme), haftalık repo ihalesi faizi var. Gecelik faizler, haftalık faize göre belirlenecek. Bir de zorda kalan bankaların eskiden olduğu gibi başvuracağı geç likidite penceresi faizi var. Görüleceği gibi bu pek de sade bir uygulama değil. 

Bu düzenlemelerden sonra gelinen aşamada iki konuyu vurgulamamız gerekiyor: (1) Atılan adımlar kuru ve dolayısıyla enflasyonu denetlemek açısından geç kalmış olsa da olumlu adımlar. (2) Faiz politikasında eski uygulama sade ama normal değildi, şimdiki uygulama ise normal ama sade değil. 

Yorumlar

  1. Hocam Sizce işe yarayacak mı? Geç kalınmış olması sebebiyle
    Saygılar
    Murat

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek başına bir yere kadar ise yarar.

      Sil
    2. Merkez Bankası'nın 3%'lük faiz artışına bile, ancak USD/TL 4.92leri görünce kerhen izin veren siyasi erk, inşaat sektörünün artan "...bu faizlerle olmaz" yakarışlarına mı kulak verir yoksa USD/TL 5.00'leri görürse tekrar/yeni-bir 3% artışa izin verir mi sizce?

      Sil
    3. İyi akşamlar Hocam;Bunların hepsi aspirin tedavisi. Zira biz ülke olarak küçülmedik ten (tasarruf),tekrar üretime başlamadan,eğitimi çağın gerektirdiği şekilde dizayn etmedikten,adaleti,hukuku tekrar tesis etmedikten, seçmenin duymak istediklerini değilde yapılması gerekenleri ve buna benzer bir yığın yapısal sorunu uygulamaya sokmadık tan sonra bu ülkede ne 80 yaşındakinin nede 15 yaşındakinin ileriye dönük müreffeh bir yaşamı mümkün değildir.

      Sil
    4. Bu tedbirler geminin altındaki deliği kapatmaz; sadece güvertede horon tepenler için içecekleri bedavaya getirmişler akşama da havayi fişek 'fire works' düzenlemişler. Çoşkuyu çok güzel veriyorlar ama hala gemi tuzlu su alıyor ve batıyoruz. Cari İşlemler dengesine bakınca ürettikçe zarar eden bir ülkeyiz. Üretmek zorundayız ama saniye ve kuruş hesabı yapan rakipler karşısında hesap kitap yapmadan ürettikçe de batıyoruz. İstikamet tershane olmalı sanırım!

      Sil
    5. Hocam Merhaba ;Seçim öncesi ve sonrası ayrıca yıl sonu itibariyle dolar euro kurlarını nasıl ön görüyorsunuz ?

      Sil
  2. Oyle ya da boyle merkez bankasinin 7 haziranda faiz arttirmasi lazim. Ancak su son yaptigi olay da oyle ya da boyle bir basaridir kim ne derse desin. Bu baglamda 7 hazirandaki toplantida faiz arttirim beklentisi rakam olarak kuculmustur. Daha evvel 150p arttirim beklentileri bu son uygulamayla ve secim hasebiyle de 0.25-0.50p beklentilerine de indigini dusunuyorum. Yine de gun ola harman ola

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu son hareketler büyük ihtimalle 7 Haziran'da ek bir artırım yapmamak içindi. Döviz bir süre stabilleşirse MB 7 Haziran'ı sıradan bir açıklama ile geçiştirip FED'i bekler ve FED faiz artırırsa yine geç kalmış olur. Bu arada bir de Halk Bankası'nın kaderi istemediğimiz şekilde belli olursa yandı gülüm keten helva.

      Sil
    2. 21,23
      katiliyorum 7 haziranda formaliteden dostlar alis veriste gorsunden bile olsa en az 0,25p(ki bana kalsa 0,75p) faiz arttirmalari gerekir.Bunu es gecmemeleri gerekir. aksi halde yeni bir tirbulansa girilebilir.
      Fede gelince fed kesinlikle faiz arttiracak cunku ABD enflasyonu %2.5 issizlik tarihi seviyelerde%3.9 dunyada petrol dolar karsisinda yuksek ve ekeonomileri isitiyor.

      Sil
  3. Öncelikle yazınız için teşekkürler. Merkez bankası bunu 4.92'yi beklemek yerine dolar 4.3 olduğunda daha sakin bir şekilde yapsa hem faizler belki de 15-15.5 bandında olacaktı ve dolar da şu anda 4.3 olacaktı hem de halk ülkede kriz var psikolojisine girmeyecekti.

    Dahası, piyasadaki ürünler daha petrol ve kur zammı yememiş ürünler olduğundan bu faiz artışının enflasyonla mücadelede ne kadar başarılı olacağı meçhul ve mehmet şimşek'in açıkladıgı üzere her puan faizin 10.5 milyar tl maliyeti var.

    Fed daha gaza tam basmamışken ve kur + petrol + seçim vaati olarak saçılacak paraların enflasyona etkisi varken dolar/tl ve türkiye ekonomisi hiç olumlu gözükmüyor.

    Sizce ufukta arjantindeki gibi faiz-döviz sarmalı mı gözüküyor yoksa bu saatten sonra dolar kaç olursa olsun faiz silahında sona gelindi mi ?

    ( Hocam ayrıca Japonya Merkez Bankasının akıl almaz tahvil/bono alımına dair bir yorumunuz var mı ? )

    teşekkürler, iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim gorusum su yonde faiz arttirimini bundan sonra belirliyecek olan enflasyon rakamlaridir. Eger enflasyon cok ciddi bir yukselis yapmaz cari acik ise yuksek kur kaynakli dusus egilimine girerse surec bizi bir sure daha tasir. Aksi halde enflasyon cok yuksek cikar ve enflasyon sarmalina girersek kur artisida cari acigi dusurmez ise o zaman simiz yas.Sureci ben brezilyanin surecine benzetiyorum. Issizlikte artis olasi gorunuyor.

      Sil
    2. Çok doğru tespitler.
      Japonya konusunda diyeceğim yok.

      Sil
    3. Bence kurun enflasyona geçirgenliği çok yükseldi, 2 yıl önce aldığım yerli tarım ilacını 2 gün önce %80 pahalanmış olarak aldım. Herkesin kârdan fedakârlık edebileceği alan çoktan doldu bence. Bundan sonra temelde maliyet enflasyonundan kaynaklanan fakat yaşam maliyeti yükselen kesimlerin gelir artirma çabası ve oligapol pazarlardaki firsatcilarin katılmasıyla kur-enflasyon sarmalının kenarındayız. Çok uzun yıllardır sürdürülen değerli tl politikası zaman içinde yerli üretimi ve üretimde kullanılan ara malları ithalata bağımlı hale getirdiğinden kur artışının kısa vade de (ilk 3 ay hariç çünkü mevcut stoklar kullanılarak bu dönemde ihracat artirilabilir) cari açıkda kaydadeğer düzelme görülmesi zor.

      Sil
  4. Hocam normal şekilde fonlamayı tekrar işleyişe sokacak olan mb, ortalama fonlama faizini düşürmüş olmayacak mı? Sonuçta bankalar yuzde 8 ile borçlanmak varken yüzde 16.5 ile borçlanmak istemezler.

    YanıtlaSil
  5. Hocam döviz depo ihale ve tl uzlaşmalı döviz ihalesi nedir. İnternette çok sınırlı kaynak var

    YanıtlaSil
  6. Hocam affınıza sığınarak soruyorum : haftalık repo ihalesi faizi uygulamada tam olarak ve ayrıntılı olarak nasıl işliyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bankalar MB ye senet verip kredi alıyor vade dolunca faiziyle birlikte anapara krediyi geri ödeyip senedi alıyorlar.

      Sil
  7. Genç bir yazar, yeni yazdığı kitabı değerlendirmesi ricası ile Goethe'ye göndermiş. Goethe bir süre sonra yazara cevap vermiş: Kitabınızda çok yeni ve çok ilginç yaklaşımlar var ama yeni olanlar ilginç değil, ilginç olanlar yeni değil.

    Bizim Merkez Bankası da buna benzedi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok dogru bir benzetme, ayrica bizim merkez bankasinin yonetim sekli de Goethe'ye benziyor (yani okunus olarak).

      Sil
  8. Mahfi bey 1 Haziran'da yeni faiz oranlarının yürürlüğe girmesiyle USD/TRY paritesinde bugünkü gibi (28 Mayıs) sert bir düşüş yaşanması kaçınılmaz mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Piyasa bunu fiyatlandırmış olamaz mı? Ya düşmezse...

      Sil
  9. Hocam bu sure içerisinde ( glp kullanimindan beri) bankalar TCMB ye para yatırmadılar mı yada TCMB 0 faiz le mi para kabul ediyordu diğerleri kullanım dışı

    YanıtlaSil
  10. Sayın hocam, merkez bankası 25 Nisan’dan bu güne gerek faiz arttırımı gerek diğer düzenlemeler olmak üzere tam 8 adım attı. Bu adımlar neticesinde dolar kurunu 4.92’den an itibariyle 4.58’e çekti. Peki bu adımlar dolar kurunun tırmanışını durdurabilecek mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün ABD ve Londra piyasaları kapalı iken çok kısa bir süre 4,56'lı seviyelere indi, halen 4,58'in üzerinde. Aslında güçlü desteği 4,53-4,54'teydi, oraya hiç yaklaşmadı bile. Asıl yön yarın belli olur. Şunu unutmayalım, daha bir hafta önce 4,5'e mi çıkacak yoksa bu diye şaşkınlıkla bekliyorduk.

      Sil
  11. Hocam bu sadeleştirme(?) dolar kurunun bir süre daha aşağı yönlü seyretmesini sağlayabilir diye düşünüyorum özellikle seçimlere kadar sizin görüşünüz nedir? Bir de kredi ve mevduat faizlerinin de önümüzdeki aylarda hızlıca yükseleceği varsayımını ortaya koyabilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni hatalar yapılmazsa en azından yükselişi önler.

      Sil
  12. Ya Sayın Hocam, ya ben 3 senemi bu okulu okumak için boşa harcadım. Ya da bu insanlar bu kadar yüksek faiz oranlarının bize geri dönüsünü hic düsünmüyorlar. Evet kur açısından çok yüksek risk altindayız ve 450 milyar borcumuz var.Şirketlerimiz batabilir farkındayım. Ama şu an bir iş kuracak olsak kredi çekemeyecek duruma geldik. Size soruyorum
    -Nasıl dogrudan yatırım alabiliriz?Cevabınız kuşkusuz "yapısal reformlar", "siyasi risklerin azaltılması" olacak biliyorum. Ama merak da ediyorum acaba yabancı yatırımcıya doģrudan sermaye yatırımı yapması karşısında teşvik falan veremez miyiz? Estonya kendi sinirları içerisinde oluşturulan hiçbir start-uptan vergi almıyor mesela şu an? Bu tarz yenilikler getiremez miyiz? Ödemeler dengesinin finans hesabını artık görmek, duymak istemiyoruz, nasıl yaparız bilmiyorum ama bu kadar yüksek faizi bir şekilde düşürmemiz lazım artık.

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Turkiye'de kur istikrarsizligi sorunu var. MB'yi su an oldugu gibi 'istediklerini yaptirabilecek'lere yonettirince bu ap acik gercek gorulmuyor, gorulemiyor.

      Dogrudan yatirim boyle oynak bir kur ile gelmez, yuksek ya da dusuk MB'nin asli isinin bu oynakligi bir an once gidermek, gidermek icin gerekli hazirliklari yapmak olmasi gerekir. Dunyada hicbir gelismis ekonomi yok ki, kura etki edebilecegi tek arac faiz olsun. Bu acizliktir. Eger bu acizligi gideremiyorsaniz, bugun ki gibi, istediklerinde faizi indirtirler istediklerinde cikartirlar.

      Bir gunde 8% asagi 8% yukari deger degistiren bir kurun oldugu yerde yatirim yapanin bilancosu olmasa bile akil sagligi bozulur. Kimse de akil sagligi bozulsun istemez.

      Sil
    2. Kimse tl ile yatirim planlamaz.
      Devletin bile her yatirimi dolar ile
      10 yil sonra dolar tl kuru ne olur en ufak fikrin var mi

      Sil
    3. Boşa okumuşsun
      Tr de kimse tl ile yatirim planlamaz. Devlet bile
      5 sene sonraki tl dolar kuru hakkinda bir fikrin var mi
      Sacmalamak disinda tabi

      Sil
    4. Ne güzel , okumuşsunuz, şimdi de Türkiye'nin ne olduğunu öğrendiniz.
      Şimdi sıra Avrupaya çalışmaya gitmeye, kendinize bir ülke seçin ve orada
      iş hayatına başlayın.

      Devletin bile dolar ve euro ile yatırım yaptığı ortamda iş yapılır mı?
      Devlet bile kendi parasına güvenmiyorsa, ben niye güveneyim? Manyak mıyım.

      Sil
  13. Hocam, onlar sadece kavram karmaşasını sadeleştirdiler. Şimdiye kadar başkalarını görmez, sağır zannediyorlardı. Ama hepimiz yükselen faiz ve yükselen kurla bedelini ödüyoruz. Mübarek Ramazan ayında herkese verebilecekleri hediye bu oldu. YÜKSELEN FAİZ, hem de mübarek ay’da. Yükselen enflasyon nedeniyle, seçim sonrası yeni hediyelerde vergi olarak gelecek. Hayırlı Ramazanlar.

    YanıtlaSil
  14. E Mahfi bey buradan şu sonuç mu ortaya çıkıyor: Faizi yükselttik herşey halloldu. Bu kadar kolaydıysa kopan fırtına ne.Birde şu var %16,5 e yukseltilen faizin dezavantajları nelerdir, yüksek değil mi, enflasyonu tetiklemez mi kimse bunlar hakkında yazmıyor,konuşmuyor. Yazılanları okuduğumuz zaman şu sonuç ortaya çıkıyor faiz yukseltildi herşey normale dondu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faizin yükselmesi kurun yükselmesinden iyidir.

      Sil
    2. Mahfi Egilmez, ama ya bankalar ne olacak? Bankalari dusunen yok. Biliyorsunuz faiz yukselince bankalar zarar ediyor. Bankalar bu yuksek faiz ile sirayla iflas ederlerse, zarar ederlerse sicak para gidince kur yukselmeyecek mi?

      Adsiz 20:45, yuksek faizin dezavantaji bankalarin zarar ediyor olmasidir. Bankalar faizlerin yukselmesini istemezler, faizler dussun isterler ki kar etsinler. Mahfi Egilmez'in bu konuyla ilgili yazisi var bir okuyun isterseniz. Su asamada bankalar kriz masasi olusturmus olmalilar, bakalim sene sonunda hangileri iflas edecek. Keske faizler dusse de kar rekoru kirsalar. Gecen sene oldugu gibi.

      Sil
  15. Hocam basit bir sorum olacak. Merkez bankasının bastığı parayı tedavüle sokması fonlama demek mi oluyor? Yani basılan tüm paralar piyasaya bu saydığınız 3 fonlama aracı ile mi dolaşıma giriyor?

    YanıtlaSil
  16. Sayın hocam yükselen faizler, bankaların uzun vadeli sabit faizli dağıtmış olduğu kredilerin çevrilmesi sorunu yaşamalarına sebep olmayacak mi?
    Bu büyük bir sorun olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam ihsan bey,
      banka her zaman kazanır, onların işi bu.
      Tam tersi durumda faizler düşerken banka çok kazanmış mı diyeceğiz?
      Eğer öyle ise bir zamandaki gelir, diğer zamandaki gideri götürür, banka yine normal karlılığına döner.

      Sil
  17. Hocam, yazilarinizi buyuk bir keyifle okuyorum. Sadece parasal politikalarla Turkiye’de doviz kuru uzun vadeli yonetilebilir mi? Cunku bu yolla yapilacak kur dusmelerini yil icinde yapilacak doviz odemeleri icin hane halki ve sirketler firsat gorup alim yapiyorlar gibi goruyorum. Dolayisiyla bana doviz ihtiyaci reel nedenlere dayanan bir ekonomide sadece para politikasiyla ancak bir iki aylik bir rahatlama olur diye dusunuyorum. Yanlis mi dusunuyorum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. selam,
      Dışardan bu faize yatırım yapıp gelecek sıcak para miktarı önemli. Eğer sıcak para miktarı, döviz talebinden fazla olursa döviz fiyatlarında düşme olacaktır.

      Sıcak para burada yüksek faiz kazandığı için kalmayı tercih edebilir, veya yapısal reformlar ile sıcak paranın yatırım amacı ile gelen sermaye ile ikamesi sağlanabilir.

      Sil
  18. Hocam MB nin 1 haziranda yürürlüğe sokacağı faizlerde geç likiditeyi 19.50 yapacak. Bu aslında örtülü bir 300 baz faiz arttırımı değilmi. Yani politikü faizi değil de geç likidite faizini aktif kullandığı için 7 haziranda yapacağı 300 baz arttırımı şimdi yapmış olmuyor mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam, ben de aynı şeyi yazacaktım şimdi.

      Sil
    2. Hocam ikimize de cevap verir inşallah

      Sil
  19. Hocam faiz artışında geç kalınması daha fazla oranda artışı getirdiği gibi kur üzerindede daha üst seviyede kalmasını sağladı. Bunun ekonomiye ciddi zararları olacaktır muhakkak. FED faiz artırımları petrol fiyatları ve Seçim ekonomisi vaatlerin maliyetleri seçim sonrasında, hem yüksek faiz, hem yüksek kur, hem FED faiz artırımı, Petrol fiyatlarının yükselişi derken seçimden sonra vatandaştan geri alınacak vergiler le bunu karşılamaya çalışırsa ki mecburuz diyeceklerdir yanlış yaptık demezler, Sonrasında şirket iflasları ile karşılaşılmayacak mı çünkü devlet para toplarken halkın alım gücü iyice düşecek piyasada para daha yavaş hareket edecek ve ciddi borcu olan şirketler sonuçta zarar yazmakla kurtulamayacaktır bence. Bu görünümün ekonomiye etkisi sizce nasıl olur, doğru tespit mi yanıldıklarım varmı sizce?

    YanıtlaSil
  20. Herhalde olağan dönemlerde politika faizini, olağanüstü durumlarda GLP'yi kullanacak. Sadeleştirme dedikleri bu olsa gerek.

    YanıtlaSil
  21. Merhaba hocam sizi severek takip ediyorum konu dışında fakat konu hakkında net bilgi bulamadığım icin bir konu hakkında soru sormak istiyorum turkiyenin 450 ton ingiltere kasasında olduğu söylenen altınlar akp döneminde mi gönderildi ve kullanılan kredilere teminat olarak gösterilip ve sadece devletin borçları için mi yoksa özel sektöründe kredileri ödeyemediği zamanda altınların geri alınamama durumu söz konusu olabilir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gönderilen bir altın söz konusu değil. Merkez Bankası bankalara Merkez Bankası'na zorunlu karşılıkların bir bölümünü altın olarak yatırma imkanı tanıdı. Londra'da Bank of England'ın kasasında gözüken altının tamamına yakını, Türk bankalarının Londra bankalarından satın aldığı/kiraladığı ve zorunlu karşılık için Merkez Bankası'nın altın hesabına aktardığı altınlar. Altınlar fiziki olarak her zaman Bank of England'ın kasasındaydı, sadece kaydi olarak Londra bankasının Bank Of England'daki hesabından Türk bankasının Bank of England hesabına, oradan da Merkez'in Bank of England hesabına aktarıldı. Yarın altına zorunlu karşılık yatırma imkanı kaldırılırsa, Merkez'in bilançosundaki bu kalem de kaybolur.

      Sil
  22. para politikasi belirlerken sorulmasi gereken soru ilk basta su olmalidir
    issizlik artar mi/duser mi?
    enflasyon artar mi/duser mi?

    Biz ise doviz arttiginda faiz arttiriyoruz doviz biraz gevsediginde faiz dusuruyoruz.
    Aslinda bizde faizler dovize bagli dovizde faize
    algilayisimizdaki hatadan zannediyorum burdan ileri geliyor boyle olunca faizle enflasyon arasindaki bagintiyi kuramiyoruz. Aslinda faiz enflasyon arasinda baginti eksik bu ikiliye faiz enflasyon issizlik uclusu demeliyiz bunlarin arasindaki diyalektik denge mekanizmasi ekonomideki degiskenleri belirliyor

    biz
    faiz doviz diyoruz bazen borsayi da araya sikistiriyoruz.

    halbuki issizlikle enflasyon arasinda ters oranti var tez ile antitez gibi faiz burda bir sentezleme mekanizmasi islevi goruyor.

    Klinik ekonomist Naci Akman

    YanıtlaSil
  23. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  24. Hocam uzun zamandır takip ediyorum yazılarınızı. Yapılan yorumları hiç bıkmadan usanmadan cevaplıyorsunuz. Elinize emeğinize sağlık. Sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
  25. Hocam, yakin zamanda Sayın Durmuş YILMAZ "Kaydi Para" kavramıni dile getirmişti. "Kaydi para ve güven " konulu bir yazı ile kamuoyunu aydınlatır mısınız ? Bazı politik beyanatları görünce ateşle oynandığını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  26. Piyasa hangi faizi algılayacağını bilir merkez bankası geçte olsa doğru olanı yapmakla birlikte ekonomimizde var olan büyük sorunların bir hamleyle çözüleceği düşünülemez ekonomi yönetimi Merkez Bankasından ibaret değil onlar yapması gerekeni yaptı bu saatten sonra hükümette sizin gibi muhalif ekonomistlerde merkez bankası ile uğraşmayı bırakırsa adamlar daha rahat çalışacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeş, muhalif filan yazmışsın, merkez bankası Mahfi Beyin yazdıklarını yapmaya başladı.
      Bir de utanmadan uğraşmayı bırakırsa rahat çalışır filan gibi terbiye sınırlarını aşan yazılar yazmışsın. Merkez Bankası idarecisi öyle her blog yazarından etkileniyorsa, olmaz olsun öyle bir idareci.

      Sil
    2. Merkez bankası'nın işini yapmasını engelleyenler Mahfi hoca ve diğer "muhalif" ekonomistler değil hiçbir şey bilmediğini bilmek dışında her şeyi bildiğini zanneden kişi. Eleştirecekseniz onu eleştirin. Ayrıca güzel Türkçe'mizde "noktalama işaretleri" diye bir kavram mevcuttur, kullanmayı denerseniz pişman olmazsınız.

      Sil
    3. Recep Er, once noktalama isaretlerini kullanmayi ogren ve yandas yorumlardan vazgec

      Sil
  27. 24 Haziran'da veya 8 Temmuz'da, mevcut hükümetin ve Erdoğan'ın seçileMEdiğini varsayalım.

    Muharrem İnce veya Meral Akşener'in cumhurbaşkanı seçildiğini ve meclise de CHP'nin en çok oyu alan parti olarak girdiğini varsayalım.

    Eğer ekonomi politikası düzeltilmezse, aynı tas aynı hamam devam ederse, yapısal reformlar yine ertelenirse, siz; "Nasıl olsa benim hayat anlayışıma yakın bir siyaset düzeni geldi, en iyisi susayım eleştirmeyeyim" mi dersiniz?

    Yoksa eleştirmeye, uyarmaya devam eder misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İtalık harflerle yazdıklarınız konusunda susmam. Kim gelirse gelsin doğruları yapmıyorsa eleştirmeye devam ederim.

      Sil
    2. Mahfi Bey yazilariniz cok faideli.Tesekkurler.Sizin yazdiklarinizin adi BİLİM...Sizin mesliginiz Bilim Adamligi.

      Sil
    3. Fal bakmayi birak da 16 yildir gözlerinin önünde olanlardan sonra ülkenin icinde bulundugu duruma kafa yor ve tepki göster.

      Senin dedigine bizim köyde..Halamin seyi olsaydi amcam olurdu derler.

      Sil
  28. "Faiz politikasında eski uygulama sade ama normal değildi, şimdiki uygulama ise normal ama sade değil."

    Yahu sen de hiçbir şeyi beğenmiyosun be Mahfi hoca...

    Olur mu böyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi ve doğru yapılan her şeyi beğenirim. Eksikleri söylemek, daha iyisini aramak ve önermek benim işim. Bu işi bana kimse vermedi, kendi kendime buldum. Onun için bir ücreti de yok. Bedava.

      Sil
    2. Hocam, siz mi o işi buldunuz yoksa o iş mi gelip sizi buldu? Kimse gönüllü olmayınca böyle işler genellikle gelip birisini bulur, ihale ona kalır da o nedenle sordum :)

      Sil
  29. Hocam hazinenin Merkez Bankası'ndan aldığı kredi avansının %10 lardan %3 lere düşürülmesinin sizin döneminizde olduğundan ve sizin fikrinizle olduğundan bahsetmişti hocamız.
    Çünkü bu avansa olması gerekenden daha fazla şekilde bel bağlandığı görülmekteymiş ve enflasyonist etkisi de cabası..
    Ben 2001'den sonra Türkiye ekonomisinin iyileşmesini güçlü ekonomiye geçiş programının yanısıra bi nebze bu karara da bağlıyorum.
    2001 merkez bankası kanunuyla da avans ilişkisi tamamen kesilmiş.
    Keşke şu anda da kamuda mevki sahibi olsaydınız. Gelecek bizim için daha parlak olabilirmiş.
    Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah. O zamanlar bütçe açığı çok yüksekti. Kamu kesimi, MB'den ucuza borç almanın rahatlığıyla bütçe açığına hiç aldırmıyordu. Bu borçlanmayı kaldırmak bütçe açığını düşürmenin ilk adımıydı. O nedenle ona giriştik.

      Sil
  30. Hocam Fed in olası faiz arttırımları. Usd/Try kurunu yeniden hareketlendirmez mi? Bu durumda yine faiz müdahalesi kaçınılmaz olacak. Peki bu sıkılaştırma ortamında cari açığı kapatmak için nasıl yatırım yapıcaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hareketlendirir. Çünkü biz bu dalgalanmayı önleyecek yapısal reformlara girişmiyoruz.

      Sil
  31. Hocam, merkez bankasi ile bankaların ilişkilerini nereden öğrenebilirim? Önerebileceginiz kaynak var mı?
    Lise mezunuyum, ona göre yönlendirebilirseniz sevinirim. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda ayrı bir kitap var mı bilmiyorum. Bilen varsa yazsın lütfen.

      Sil
    2. Lise mezunuysan bu konulari bilmen gerekmiyor. 400 bin tane iktisat mezunu var is bulamayan, sen bunu ogrenip ne yapacaksin? Internetten ara belki ise yarar birsey bulursun. Kusura bakma miraz olumsuz oldu ama gercek de bu malesef.

      Sil
    3. 14.00
      Insanlari otekilestiremezsiniz!

      Lise mezunu olup da cok basarili kiymetli insanlar var ozellikle piyasalar konusunda analiz yapabilen kisi ve kisiler var..
      Insanlarin neyi ogrenip neyi ogrenmeyecegi kimin ogrenip kimin ogrenmeyecegi sizin yahut baskasinin tekelinde degil!

      Sil
  32. Selamünaleyküm hocam çok çok büyük zarar ettim yaklışık 400 bin tl kafayı yiyip çıldırcam. 100 bin olsa 200 bin olsa bu kadar zoruma gitmiyecek servetimin tam yarısı. 10 mayıstan itibaren sürekli açıktan dolar bozdum serbest piyasa dövizcisinden tanıdık. İçeride 350 bin tl vardı sürekli maliyet yükseltmek için bozdum en son bana 4.50 maliyete geldi toplam 950 bin dolar bozdum açıktan en son geçen merkez bankası faiz artırmadan önce içerideki param hepsi yandı dövizci öğle vakitleri tüm pozisyonlarımı kapattı 4870 ten satın aldı. Ocağım söndü. aynı gün akşam faiz artırımı yaptı merkez ama iş işten geçmişti. Bana bi tavsiye verin ya deyin evladım sen bu işlere girme bidaha anlamıyorsun( zaten ilk defa böule şeylerle uğraştım normalde tüccarım) yada deyin şu son 400 binimle nasıl oynim yeniden bozim mi yoksa satın mı alim açıktan. En azından zararımın bi kısmını çılarim mi. Bu siyasiler bizi mahvetti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abicim, yıllardır döviz al-sat yaparım, ne yaptığını ben bile anlayamadım. 950 bin dolarla şu dönemde bu kadar zarar edebiliyorsan bence bu işe bir daha bulaşma. Hele de senin adına işlem yapıp sana para kazandıracağını söyleyen kişi baban bile olsa güvenme. Kendi kararını kendin verip uygulayabilecek durumda değilsen koy paranı vadeliye, kurda kuşa yem olma.

      Sil
    2. piyasalar boyle bir yukselir bir bakmissin iner. Gecen haftaki olay bana kalirsa tipik bir turbulansti.Cok kisi kazandi ama cok kisi de kaybetti.
      serbest pazar ekonomisi bu belki de boyle bir sey..
      bosuna insanlar bunun matematigi analizi ile ugrasmiyor ki onlar bile cogunlukla kaybedebiliyor.yatirim tavsiye vermiyor
      Cok gecmis olsun umarim baska yerlerden kismet edinirsin.

      Sil
    3. Dis guclerin isi dersin

      Sil
    4. Biraz makro oku ama kuru kuruya değil anla!

      Sil
    5. Dövizci kazanmış bence dikkat et o tanıdığa

      Sil
  33. Ev kredisini 0.98e kamu bankaları nasıl aşağı çekti ve neden özel bankalar indirmiyor son olarak aradaki farkı kim, nerden nasıl ödeyecek?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aradaki farkı kimse ödemediği için özel bankalar indirmiyor.

      Sil
  34. Hocam Merkez Bankası'nın faizleri arttırması; mevduat faizlerini, kredi faizlerini ve tahvil faizlerini hangi kanallar yoluyla etkiliyor?

    Ve bir de kredi faizleri yazdığım zaman örneğin %1.30-1.40 gibi rakamlar çıkarken, mevduat faizi yazdığım zaman %14-15 gibi oranlar çıkıyor. Kredi faizlerinin mevduat faizlerinden yüksek olduğunu biliyoruz nerede hata yapıyorum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB'nin faizi artırması bankaların kullandığı kaynakların ortalama maliyetini artırıyor. Çünkü bankalar kullandıkları kaynağın yüzde 10 dolayında kısmını MB'den sağlıyorlar. Bu artış bütün piyasaya yansıyor ve tahvil faizleri de yükseliyor.
      % 1,30 - 1,40 gibi kredi faizleri muhtemelen konut kredisi faizleridir. Onlar aylık oranlar. Yıllığa çevirdiğinizde (birikimli hesapla) kabaca yüzde 15 - 16 eder.

      Sil
    2. MB fonlama faizi bir yerde paranin alabilecegi en ucuz faizdir. Zaten o yuzden sadece bankalar bu fonlamadan faydalanabiliyor, bir nevi toptan fiyatidir.

      Eger bir malin toptanci fiyati artarsa parakende fiyati da (tuketici, ihtiyac, ticari kredileri) artar.

      Sil
  35. Hocam hep diyoruz yüksek enflasyon belirsizlik yaratır diye. Üretici yani yatırımcı ve tüketici açısından ayrı ayrı nasıl yollardan belirsizlik yarattığını sizden öğrenebilir miyim?

    Bir de enflasyon artınca kur niçin artar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sürekli artan fiyatlar, faizler yatırımcının gelecekte tam olarak nasıl bir maliyetle karşılaşacağını tahmin etmesini zorlaştırır. Aynı şey üretici için de geçerli. Her ithalatında farklı bir kur ya da fiyatla girdi alan üretici sonuçta satışı hangi fiyattan yapacağını tahmin edemez hale gelir. Üretiği malı hangi fiyattan satacağını bilemeyen üretici fiyatı olduğundan yüksek tutar ki bu da tüketicin malı olabileceğinden pahalı almasına yol açar.

      Sil
    2. senin enflasyon artinca diger ulkelerin(ticaretinin oldugu rakip oldugun ve/ve ya basat para birimlerine sahip ulkeler) enflasyonu arasindaki fark olusuyor ya da artiyor. Bu para birimlerinin iceride yasadigi birikimli enflasyon farki farkli para birimlerindeki araligi degerlenmeleri esitligi degistiriyor. Bu duurmda enflasyon artinca kur da serbest piyasada senden daha az enflasyonlu ulkenin para birimi(dolar euro sterlin vs..) degerleniyor. Insanlarda bunu kur artisi olarak algiliyor. Bu bir nevi kisir dongu

      Mesela

      y yili sonunda 1TL 1 Dollar olsun
      Y yilinda ABD ve Turkiyede farzedelim enflasyon esit olmus olsun ABD enf%3 Turkiye Enf%3 faizlerde %5.5 olsun iki ulkede

      ertesi x yilinda,

      ABDde enflasyon x yili icin %2 olsun
      Turkiyede enflasyon x yili icin %12 olsun
      aradaki enflasyon farki %10 olur
      Bu durumda;
      o x yilinin sonunda teorik olarak 1TL 1.10 Dollar olur olmasi gerekir acik haliyle olmasi beklenir

      Cunku ABD ile Turkiye arasinda enflasyon farki olusmustur.Dogal dengede Bu fark bir sekilde kapanmak zorundadir ya kur artisi ile kapanir ki buyuk olasilikla bu boyle olur ya da TLyi yonetenler TL faizini arttirarak bir sureligine bunu geciktirirler ve zamana yumusak gecise yayarlar.

      Son tahlilde Siiznde degindiniz uzere yuksek enflasyon belirisizlik yaratir

      Sil
  36. hocam kısa vadeli faiz oranları bu üç faiz oranı mı?(Haftalık Repo İhalesi Faizi, Gecelik Borç Faizi ve Geç Likidite Penceresi)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet geç likidite penceresi faizini aslında saymamak lazım çünkü onun istisnai bir uygulama olması gerekiyor. Bizim MB'nin onu normal gibi uygulamasına bakmayın.

      Sil
  37. Hocam daha önceki yazılarda yazdığınız esnek faiz politikası uygulamasına geçilmiş, sizi dikkate almışlar sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim önerim çok daha basitti.

      Sil
    2. Hocam bu pozisyonda ne zaman dolar alalım görüşünüzü alabilir miyim

      Sil
    3. Her zaman, hemen bugun al. Londra'dan eli bos donecekler, doviz yine artmaya baslayacak. Ne kadar erken alirsan o kadar kazanclisin.

      Sil
  38. Ticari kredifaizleri % 25 'e kadar yukselmis bugun.Zayen doviz son 10 yilda her yil ortalama % 30 artmis.Faiz ile kur artisi arasindaki makasin kapanmasi iyi mi kotu mu?

    YanıtlaSil
  39. Hocam, Güldem Atabay Şanlı da sizin bu yazınıza atıfta bulunarak "Londra öncesi geç gelen “sadeleştirme”…zarar kalıcı" başlıklı bir yazı kaleme almış. Akıl ve bilimi önde tutanlar, ülke menfaatleri için uyarı görevini yapmaya çabalıyor. Sanırım hükümetimiz de zora düşünce sizlerin görüşlerinizi devreye sokup; yaptıkları hataları toparlamaya çalışıyor. Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  40. Bir ülkenin döviz kaynaklarını ihracat ve finans piyasalarında değerlendirmek üzere dış yatırımcıdan gelen fonlar olarak kabul edersek,bir ülkenin yerel parası ihracatının ithalatını karşılayamadığı oran kadar siyasi krizlere ve anti demokratik uygulamalara karşı hassastır diyebilir miyiz?

    YanıtlaSil
  41. Faiz artisiyla beraber mevduat ve kredi faizleri nasil etkileniyor Hocam..Mevduatlarin cok buyuk bir kismi en fazla 2 ay vadeli oluyor bildigim kadariyla..Ama krediler 6 ay, 1 yil, 5 yil, hatta 10 yil..Banka mevcut kredinin faizini yukseltemez..Bu durumda dengeyi nasil saglar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aradaki farkı açarak. Yani mevduatı yüzde 4'e toplar, krediyi yüzde 17 - 18'e verir.

      Sil
  42. Hocam Merhaba,

    Size bir sorum var :

    Sizce, insanların sadece ve sadece kendi yaşayış ve düşüncelerine benzeyenlerin fikirlerini destekliyor olması ve bunun dışında kalanların fikirlerinin tamamını tehdit olarak görüyor olması bizi insan yapan bir özelliğimiz midir, yoksa uzak atalarımızdan gelen bir özelliğimiz midir?

    Yapısal reform buna da çare bulur mu?

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tamamen yanlış eğitimin getirdiği bir sonuçtur.
      Eğer yapısal reformlar içinde eğitimi doğru temellere oturtabilirsek buna çare olur.

      Sil
  43. Hocam su anki durumda faizi arttirmanin ana amaci kuru dusurmek. Bu yolla ayni zamanda enflasyonun dusurulmesi de amaclaniyor mi? Eger bu faiz artisiyla beraber enflasyon da düşme trendine girerse halihazirda ulkemizde talep enflasyonunun yuzdesi maliyet enflasyonun yüzdesinden daha fazlasir diyebilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çünkü kur artışı enflasyonu da artırıyor. Diyemeyiz çünkü kurdan kaynaklı bir maliyet enflasyonu var.

      Sil
  44. Hocam merhabalar, ülkemizde döviz sıkıntısını şahsen yorumlamak istiyorum: bizler çingeneler gibi günlük yaşayıp kısa vadeli çözümler üretiyor gibiyiz bilmiyorum katılıyor musunuz burda bir sorum olacak sürekli dış güçler mihraplar yüzünden diyorlar da acaba dışa açık ülkede dış mihrapların olması normal değil mi? Teşekkür ediyorum 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dış mihraklar elbette var. Dediğiniz gibi dışa açılmış bir ekonomide dış mihrakların etkisi olacak. Önemli olan o etkiyi 2002 - 2008 arasında yapabildiğimiz gibi pozitif etkiye dönüştürebilmek.

      Sil
    2. Mihrap değil mihrak olacak. Mihrap cami'de olur, kıble'yi gösterir. Mihrak ise "odak" kelimesinin Arapça kökenli eş anlamlısıdır. Dilimize girmiş Arapça kökenli kelimelerin neredeyse hepsinin Türkçe karşılığı mevcuttur.

      Sil
  45. sayın hocam,merkez bankası bu müdahaleleri zamanında yapsa ve ohalde kalksa dolar 4 tl nin altında olurdu diyorum .siz ne derseniz.saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4'ün altın çok iddialı olur. Çünkü o zamandan bu zamana siyaset değişti, piyasayı bozacak açıklamalar yapıldı. Ama muhtemelen 4'ün biraz üzerinde (4,10 gibi) kalabilirdik.

      Sil
  46. Hocam tüm yazılarınız için elinize sağlık ve teşekkürler.
    Benim sorum gecelik borç alma faizi ile ilgili. Bu oran hiç ele alınmıyor. En büyük artış %7,25'ten %15'e olmak üzere bu kalemde. Bunun oranın ekonomideki etkisi nedir, hangi işlemlerdeki kararları etkiler, etkisi hiç mi yoktur ki hiç konuşulmuyor?
    Sıcak para açısında son derece kısa süre için, her an geri çıkabileceği, risksiz getiri anlamına gelmez mi? Yani döviz getir, bozdur, yüksek hem de çok kısa vadeli gecelik bazda faiz al, istediğin zaman çık anlamına gelir mi? Bu büyük artışla sıcak paraya davetiye mi çıkarılmış oluyor?
    MB pek çok işlemi miktar olarak açıklıyor, örneğin döviz swap ihalesi miktarları gibi. Gecelik MB'na gelip bu faizi alan miktar MB tarafından açıklanıyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En büyük artış dediğiniz gibi gecelik borç alma faizinde oldu ama bu zaten kullanılmıyordu. Dolayısıyla bir artış var gibi düşünmüyorum ben. Sıcak paranın gelişinde baktığı oran yüzde 6,50 idi o zaten değişmedi. Sadece yer değiştirdi.
      Açıklanıyor sitesinde var.

      Sil
  47. Hocam merhaba,

    Faiz konusu ile alakalı değil ancak gündeme ara ara yerli otomobil konusu geliyor ve siyasetçilerde bunu kullanıyorlar. Gerçekten uluslararası bir otomobil markası yaratabileceğimize inanıyor musunuz? Yoksa biz burada da Orta Asya, Afrika, Orta Doğu çemberinde bir marka mı olacağız? Yeterli bir üretim miktarı yakalayamamak bizim için maliyetli olmayacak mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son derecede anlamsız bir yatırım olduğunu düşünüyorum. Bizim otomobil piyasaya çıkana kadar insanlar uçuyor olacak. Ayrıca motorunu yapmadığını bir otomobil ne kadar yerli olabilir?

      Sil
    2. SU 30, MIG 35 gibi savaş uçakları üretebilen Rusya neden bir "dünya otomobil markası" yaratmaya çalışmıyor, hiç düşündünüz mü? Akıllarına mı gelmiyor acaba?

      Sil
    3. Adsiz 16:30, Lada diye bir marka duydun mu sen hic?

      Sil
    4. Zil de var Rus markasi, Rus cadillac'i gibi dusunebilirsiniz.

      Sil
    5. Adsız 21:29

      Duymakla kalmadım, 1992-1997 yılları arasında 5 yıl kullandım. Hatta o dönemde Kanada'ya gittiğimde orada da satıldığını görünce çok şaşırdım. Oradaki fiyatı ortalama bir motosiklet kadardı, sıradan bir Güney Kore markasının yarısı civarındaydı. Peki, sen son 20 yıldır Rusların Lada'yı bir dünya markası yapmak için çabaladıklarını, bu işe büyük paralar yatırdıklarını gördün mü? Yoksa bunun gereksiz bir çaba olduğunu görüp vaz mı geçtiler?

      Sil
    6. Adsiz 08:16, Lada ornegini o yuzden verdim. Kanada'ya gittiginiz gibi onemli bir bilgiyi bizimle paylastiginiza gore, gore lisaniniz vardir, zamanina gore bu 1 milyar dolardan fazla bir rakam ediyor, Rusya icin iyi paradir;

      https://rostec.ru/en/news/4516635/

      Sil
  48. Bu Sabah haberi okuyunca icime bir ferahlik esti,

    Ekonomi Komutanimiz Mehmet simsek in aciklamasi aynen söyle.

    ""Yarın 07:00-22:00 arası gruplar halinde ~90 portföy yöneticisi, banka üst düzey yöneticisi & analistlerle görüşeceğiz.

    Kararlı politika adımlarımız, iyi iletişim ve güçlü uzun vadeli hikayemiz ile Türkiye’nin pozitif ayrışması için yoğun bir çaba içindeyiz.""

    özellikle son paragraf muhtesem. "iyi iletisim ve uzun vadeli hikayemiz…" söylemine kendisi inaniyormu acaba. herhalde uzun vadeli iflasimiz demek istedi.


    Her ne söylerse söylesin, bu ziyaretin bedeller karsiliginda para dilenmek oldugunu ilkokul cocuklari bile anlayacak durumda.


    Yazik, böyle bir olusum bu ülkede hala %45 destek görüyor.







    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapacaklari sadece daha onceki gafin temizlenmeye calisilmasi olacak ama insanlarin kasfasina bir defa suphe tohumu ektiniz mi bunu temizlemek cok zor olacak malesef. Faiz sadelestirmesinin Londra ziyaretinden once duzenlenmesi de bu sepeple zaten. Bilgisiz ve ekonomi yetkin olmayan bir kisinin sorumsuzca sarfettigi sozler memlekete nelere maloldu. Sahte diplomayla ancak bu kadar oluyor tabi. Tam anlamiyla rezil olup donduler Londra'dan.

      Sil
    2. Bence asıl önemlisi artık arapların olmadığını Türkiye nın sadece piyasa eline kaldığını ve seçim öncesi bile 1 haftada tükürüğünü yalayacak kadar çaresiz olduğunu gördüler.

      Sil
  49. Yandas medyadan al haberi. Koptu gidiyorlar.

    ""Memur olmak isteyenler elinizi Cabuk tutun"" iste kalem kalem o liste..

    ""Türkiye ucacak.. iste o tarih"" F35 3 karsi yerli Ucak 2023 te üretime gececek.

    ""Erdogan duyurmustu. Türkiyeye milyarlar kazandiracak""2019 da baslayacak asi üretimi.

    ""Erdoganin talimati ile harekete gectiler""toki millet bahcesi 15 bin konut yapacak.


    ""Hamle üstüne hamle.. Türk lirasi kazanclarin basini cekiyoorr"" Buna karsi Brezilya parasi cok deger kaybetmis.


    Bir tanesi iyice raydan cikmmis..


    ""CHP IP SP ve HDP dev projeleri durdurmak ve yikmak icin ittifak kurdu.""
    Demokratik adımlarla dize getirilen yargı, bürokrasi ve askeri vesayete, ‘İlkesizler İttifakı’ umut oldu. CHP, SP, İP ve gizli ortak HDP seçim kampanyasında eski Türkiye’ye dönüş ile AK Parti’nin dev projelerini durdurma ve yıkmayı vadediyor.

    ""2400 lira ikramiye müjdesi""

    ""Kilicdaroglu canli yayinda ihaneti itiraf etti""






    YanıtlaSil
  50. Hocam Merkez Bankasının bugüne atmış olduğu adımlar neticesinde dolar kurunun tırmanışı an itibariyle durdu ve 1 Haziran'da yeni faiz oranları ile dolar kurunun biraz daha gerilemesi beklentisi var. Peki Fed’in 12 – 13 Haziran'da faiz arttırımı ile atacağı yeni adım dolar kurunu tekrar tırmanışa geçirir mi?

    YanıtlaSil
  51. Hocam , elinize sağlık ekonomiyi tarafsız takip edebildiğim yegane adreslerden biri blogunuz. Bir sorum olacak seçim öncesi yapılması beklenen ikinci açıklamada faiz arttırmama kararı çıkma olasılığı sizce nedir ? Bunun sonucu olarak kurdaki dalgalanma efekti yeniden harekete geçer mi ? Argümanları arttırmak MB'yi biraz daha kuvetli göstermek çabası mı ?

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir. Ama bu adım atılmasa onun etkisi daha fazla olurdu muhtemelen.

      Sil
  52. http://www.bloomberght.com/haberler/haber/2124958-merkez-in-adimi-sadelesme-degil-normallesme

    Hocam sizle aynı görüşü paylaşmışlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet benim yaklaşık bir hafta önce NTV yayınında söylediğim şey.

      Sil
  53. Hocam merhaba,

    Politika faizi 16,5 iken 0,98'den kredi veren bankalar için ne düşünüyorsunuz?

    İyi çalışmalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tanrı yardımcıları olsun.

      Sil
    2. Selam hocam, Tanrı yardımcıları olsun demişsiniz.

      Siz benden daha iyi biliyorsunuz, Tanrı bu tarz ufak tefek işler ile ilgilenmez,
      bu yüzden Tanrı onlara yardım filan etmeyecek.

      Sil
  54. dolar artarsa doviz girisi de artar mi

    YanıtlaSil
  55. Politika faizini yüzde 16.50’ye getiren Türkiye, şu an dünyada Arjantin’den sonra en yüksek reel faizi yani enflasyondan arındırılmış faizi veriyor.

    Ne oldu şimdi? Politika faizini arttirmadi göruntusü için GLP'yi kullanan TCMB şimdi arttirilmis olan faize politika faizi diyerek ne yapti? ne gerek vardi bunca gun politika faizine dokunmuyorum goruntusu vermeye?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef gereksiz takıntılar ve inatlar bizi buralara sürükledi.

      Sil
    2. Çok emin olmayın, faizi gelecekte kullanılacak para için veriyorsunuz. Aynı dönemde bakalım enflasyon ne olacak. Sonuç ekşi reel faiz çıkmasın da.

      Sil
  56. Hocam merhaba faiz artışının olumsuz etkileri neler olabiir ve olursa ne zaman hissetmeye başlarız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faiz artışından çok kur ve enflasyon artışının olumsuz etkisi oluyor.

      Sil
  57. Sayın Eğilmez,
    Güzel bir yazı ve sevindirici bir haber ile haftaya başladık. Devamı gelir umarım.

    Bir sorum olacak. Bankaları denetleyen BDDK'nın bankacılık sistemine ve ekonomik risk yönetimimize çok faydası oldu diye düşünüyorum. BDDK benzeri bir kurum inşaat şirketlerini denetlemek için de kurulabilir mi?
    Batması muhtemel şirketlerin yükünün vatandaş olarak bizlere yüklenmesinden korkuyorum açıkçası.

    Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.
      Korkmakta haklısınız ama böyle bir kurum kurulması bu aşamada mümkün değil.

      Sil
  58. Hocam, devletin yaptığı gizli borçlanmayı (kamu garantileri vasıtasıyla) çözmeden ekonomimiz iyiye gider mi? Bunların bilançodan çıkması 15 seneden fazla süreceğine göre.... en azından 15 sene boyunca doların yukarıya gitmesini beklememiz gerekmiyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Dostum.. özetin de özetini yapmissin. eline saglik.

      Neymis efendim MB müdahale etmis Faiz arttirmis Dolar tepetaklak olmus.

      15 degil en az 25 yil gerekli. olaya sadece kur üzerinden bakmamak lazim. Girtlagina Kadar borclu bir ülke sadece ekonomik olarak borclu degildir. siyasi olarak da birilerine esir düsmüs demektir.

      Ekonomi bas bakani ingiltereye gitmis 90 kisiyle.. Sorsaniz istisareler yapacaklar.

      Bal gibi para dilenmeye gittiler. Hem de ingiltaraden. Düsünebiliyormusunuz verilecek tavizleri.

      Sil
  59. Girişimci İş Adamları Vakfı'nın düzenlediği 6.Girişimcilik Ödül Töreni'ne katılan Bilal Erdoğan,

    "Peygamber efendimiz, Allah'ın mesajını insanlara ulaştırarak girişimcilik örneği gösterdi" dedi.

    Hocam, bir iktisatci olarak yukaridaki muhtesem aciklamaya ne dersiniz.?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben kişilerle ilgili bir şey söylemiyorum.

      Sil
    2. Asıl girişimcilik örneği ganimet, kölelik, cariyelik, cihat kavramlarını "Allahın emri" haline getirmektir. Bu sayede Arabistan'dan çıkılıp İspanya'nın yarısı dahil tüm Kuzey Afrika, tüm Ortadoğu, Orta Asya içleri, hatta Osmanlı ile devam edilerek Avrupa'nın yarısı ele geçirildi. Bundan büyük girişimcilik mi olur?

      Sil
    3. Yanlis bir mesaj olmus. Girisimcilik bilerek ve isteyerek olur. Kisi girisimci olunca risk alir. Bu durumda Hz. Muhammed bilerek ve isteyerek peygamber olmus ve risk almis demektir. Hatta ben bu sozlerden sunu anliyorum, Hz. Muhammed kendisine getirilen bir dini teblig etmedi, Incil'den ve Tevrat'dan devsirdigi seylere kendi kafasindan bazi ilaveler yaparak risk aldi ve yeni bir din olusturdu. Belki Bilal bunu demek istemedi ama bence Bilal'in sozleri bu sekilde yorumlanirsa yanlis olmaz. Bir dahaki sefere dusunerek konussun, herseyi dine baglamaya calismasin.

      Sil
    4. Bilal kardeşimizi yanlış bilgilendirmişler.

      Doğrusu, "...Allah'ın mesajını insanlara ulaştırarak peygamberlik örneği gösterdi" olacaktı.

      Fakat, ticaret yaptığı için Peygamberi girişimci sayabiliriz.

      Sil
    5. Kavramları bilmeyen insanların uydurma girişimcilik hikayeleri. Allah kavimlere tebliğlerini iletmesi için seçtiği kullara peygamber denir yani seçilmiştir kişi kendi isteyemez dini olarak bu böyledir. Girişimcilik kişinin kendi isteği ile olan bir iştir. Arada dağlar var bunu diyen insan ya dinsizdir yada dinden haberi yoktur. Araştırın peygamber kime denir, Girişimci kime denir.

      Sil
  60. hocam saygılar peki normal ve sade olan enstrüman nedir ?
    tşk

    YanıtlaSil
  61. Bankalarin kaynaklari ve maliyetleri Mevduat %15, MB %17, Sermaye ve Yurtdisi borclanma diyebiliriz sanirim. Sermaye ve yurtdışı kredilerin maliyeti nedir Hocam? Bir de bu kaynaklarin toplam icinde yuzdelerini bilebiliyor muyuz? Cok teşekkürler Hocam..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüzde 6 Dolar faizi diyebiliriz. Yüzdelerini bilmiyorum.

      Sil
  62. Hocam biz içeride ya da dışarıda kime ne sözler veriyoruz da, hem siz hem de başka yazarlar tarafından bu kadar net olduğu söylenen hamleler ya da yapısal düzenlemeler, atılımlar bir türlü gelemiyor? Düşünemediklerini hiç sanmıyorum. Esas kavrayamadığım haliyle önümü görmemi engelleyen başka türlü bir denklem var ve ben onu gün geçtikçe daha çok merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konu birilerine söz verme konusu değil. Yaşamı anlama ve algılama meselesi. Siz yaşama farklı bakıyorsunuz başkaları farklı. Meselenin özü burada. Mesela ben eğitimde reform denilince laik, bilime dayalı, sorgulayıcı, analitik yapılı, multi disipliner bir eğitim anlıyorum. Bir başkası tamamen farklı olarak bilim yerine din eğitimine ağırlık verilmesini, sorgulayıcılığın ve analitik bakışın zararlı olduğunu düşünüyor. Buradan giderek ortak bir eğitim reformu çıkarmamız mümkün olmuyor.

      Sil
  63. Yandas medya hiz kesmeden devam ediyor.

    "Basbakan Yildirim binlerce insana müjdeyi Verdi" siirt"e 5 milyarlik bakir isleme yatirimi..

    "Hükümetten büyük müjde.18 bin kisi alinacak" saglik bakani müjdeyi Verdi.

    "ve Erdogan harekete gecti" Ince ye kötü haber, dava acmis.

    "Yillar sonra bir ilk…. MB "geleneksel olmayan para politikaları"nda normalleşmeye giden merkez bankaları arasına katıldı.

    "milyonlarca emekliye müjde" maas ve ikramiye ödenekleri erkene alindi.

    "Kuveytten dikkat ceken aciklama" Türk ekonomisi güven veriyor..

    "Erdogandan Onay cikti ..Antalyalilara büyük müjde." kentsel dönüsümü projesini onaylamis..

    "Ince icin hesap verme vakti" Erdogan tazminat davasi acinca baslik bu oluyor.

    "Türkiye besinci nesil yarisina girdi" savas ucagi üretecekmisiz.

    "Muharrem incenin iddialarina TRT den sert yanit. " Bunu da gördük. TRT sert yanit veriyor artik.

    "erdogan acikladi..1993 te istanbulda cöp patladi. iste CHP budur."






    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2.Dünya savaşı dönemimde karne ile ekmek dağıtılmasını bile "işte CeeHaaPee zihniyeti" diye meydanlarda anlatanlardan başka bir şey beklemek abes olur da, benim asıl şaştığım şey bu milletin hali. Ben bu yalanları milletin yuttuğuna kesinlikle inanmıyorum. Ne kadar cahil de olsa bu millet kurnazlıkta tüm dünyayı suya götürüp susuz getirir. Herkes her şeyin farkında. Muhtemelen bu düzen devam etsin, bir gün götürme fırsatı bize de gelir diye düşünerek oy kullanıyorlar.

      Sil
    2. %3 Faiz artışı propagandacıları kendilerine getirdi, dolar 5e yaklaşınca sessizliğe bürünmüşlerdi. Sadece bu bile ekonominin toplum hayatında ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

      5-6bin yıllık tarihini bildiğimiz ciddi devlet hayatında, para, pazar fiyatları, ürün fiyatları, üretim ve verimlilik en yıkılmaz denilen devletlerin parçalanmasını sağlamıştır.

      Hititlinin ürettiği koyun 20gram gümüş iken, Asurlunun koyunu 25gram gümüş olmuş ise, Hititli bile eşşeğine atlayıp, Asur diyarında koyun ağılı kurmaya gitmiştir. Mahfi hocam iyi bilir :)

      Sil
  64. Hocam benim bir itirazim da acik oturumlarda aslinda konudan bihaber, alani olmayan kisilerin kolaylikla ekonomi politikalarindan bahsetmesi. Merkez Bankasi sudur budur diyor ama enflasyon ne faiz ne kur ne tanimla dense sokaktaki vatandastan fazlasini soyleyemez. Bunları gectim paranin tanimini yapamaz. Korkunc bir sey bence bu. Bize en cok bunlar zarar veriyor. Kabul etmiyorum, edemiyorum. Kim bilir siz rastladiginiz zaman nasil hissediyorsunuz.

    YanıtlaSil
  65. Secimden sonra benim gibi yandaslara ne tavsiye edersiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bundan sonra helal yemenizi tavsiye ederim. Devletin malı herkesin malı herkesin malıda korunmalı eşit adil dağıtılmalı. yani bir kişinin ağzına bakıp doları fırlatmak birçoğunu zarar ettirmek ülekeye ekstra borçlar ödetmek haram yemektir. sonrada vatan millet sakarya maaşları almaya devam sizin gibi yandaşlarda yalan söylemeye devam ederek helal değil haram yediğinizi bilin. bilginin zekatını verseniz bu insanlara yeter ama siz üstüne yalana destek olan .......... insasınız.

      Sil
  66. Sayın hocam son 4-5 yorumuma cevap vermediniz buna verirsiniz umudu taşıyorum.

    Bu faizi dolar fırladıktan sonra yükseltme döngüsü 1 kez erdem başçı döneminde 2 kez de çetinkaya döneminde yapıldı. Bunun tesadüf ve safi beceriksizlik olması açıkçası bana pek mantıklı gelmiyor. Ben bunda bir kasıt arıyorum açıkçası ve aklıma şu seçenekler geliyor. Birincisi amaç TL'yi ucuzlatmak olabilir ve bu kadar hızlı bir ucuzlama da ancak böyle manevralarla oluyor olabilir. çok aşırı çıkınca da anketlere yansıdığı için işlerine gelmiyor ve müdahaleyi peşpeşe yapıyor olabilirler. Vatandaşa psikolojik etkisi olması açısından eşeğini kaybettirip buldurma gibi bir durum olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer böyle bir şeyse doğru sonuç da vermiyor aslında. Çünkü kaybedilen eşek ile bulunan eşek aynı olmuyor. Ekonomide işler karışmaya başladığında USD/TL kuru 4 dolayındaydı, şimdi 4,50'nin altına inerse başarı olur diyoruz.

      Sil
  67. Ak partiliyim, size ve yorumlariniza hayranim minettarim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de AK partiliyim

      Sil
    2. Böyle birsey mümkün degil. Mahfi Hocanin yazilarina ve yorumlarina hayran olup AKP liyim demenin mantiksal bir temelini göremiyorum.

      Bu durumda ortaya söyle birsey cikiyor.

      1- Dogruyu söylemiyorsunuz.

      2- icinizdeki biat kültürünü ne olursa olsun yikamiyorsunuz.

      Sil
    3. peki biatçı olmayanlar !, siz kimi destekleyeceksiniz. piyasadaki adamlara bakıldığında hepsi bir birinden beter.

      Sil
    4. biat kültürü olmayan arkadaşlar, m.kemalin herhangi bir icraatını yanlıştır diye bilir mi ?
      ya da herşeyi doğru muydu ?

      Sil
    5. Ak parti secmeniyim. Bu yazari takip ediyorum. Cunku ekonomi bilgisi ediniyorum. Karmasik konulari guzel anlatiyor. Ak parti secmenine asil hitap eden seyde budur karmakarisik seyleri basit guzel bir dille anlatan bir blog ve yazar. Ak partili olmak Ak partiye oy vermek ginul vermek baska bisey bu yazilari okumak baska bir sey. Her sey siyah beyaz degil hayatta

      Sil
    6. "Ak Parti" ne la?

      "AKP" onun adı.

      Parti isminin önüne "ak" yazınca, otomatikman temiz, berrak anlamı çıkmıyor.

      Sil
  68. hocam bu kadar borç varken 16.50 faiz verdik herşey düzeldi mantığı nedir.ben doların duracağına inanmıyorum.şu anki veriler geçici.birde faizleri düşüreceğim mantığı ekonomi kurallarına ters değilmi.abd bile yüzde 2-3 enflasyonda faizleri yükselteceğim derken bizdekilerin söylemleri hangi ekonomik kuralın neticesi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reisin (universite)hocalarının telkiniymis ekonomide risk alacaksın derlermiş. Biraz da iktisat ögretselermis dervişler pardon öğretmenler...

      Sil
  69. Dolar'la ilgili sorular sorup dolar düşer mi, yükselir mi diye merak eden arkadaşlar. Dolar düşer. Ne zaman derseniz, İngiltere ekonomi bakanı ve merkez bankası başkanı Ankara'ya gelip Kuzey İrlanda'yı rehin vererek bizden borç istedikleri zaman. O zamana kadar alım fırsatıdır :)

    YanıtlaSil
  70. Son haber düstü biraz önce…

    ""Türkiye yurt dışında dolar seferinde...Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım başkanlığındaki heyet, 29 Mayıs-1 Haziran döneminde Avrupa'nın Zürih, Frankfurt ve Amsterdam şehirlerindeki önde gelen 13 yatırımcı kuruluşla görüşme yapacak.Türk Eximbank, ABD ve Uzak Doğu'nun ardından Avrupa'da da yatırımcı ve finansal kuruluşlarla görüşmeler yapıyor. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya da yatırımcılarla görüşmek için dün ve bugün Londra'da…"""

    Hocam para dilenmenin 2028 yili veriyonu bu mudur.?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bu, bir hafta önce yapılan hataları düzeltme turları.

      Sil
  71. Mahfi hocam son 6 ayda milyoner sayimizda artis var mi? bu dolar - euro kaç kişiyi milyoner etti?

    YanıtlaSil
  72. Sadece bu analizlerle yetinmediler. Geçen hafta piyasalar üzerinde müthiş bir algı operasyonu yürütüldü. Londra merkezli olarak piyasalara kriz havası pompalandı.

    1- İran’a ambargo nedeniyle Türkiye’ye 49 milyar dolar ceza kesildi.

    2- Bankalardaki döviz mevduatına el konulacak.

    3- Türkiye’de vatandaşlar dövizlerini çekmek için bankalara hücum etmişler.

    hocam bunlar, takip ettiğim bir yazarın dolar hakkında söyledikleridir. bu maddeleri veriler ışığında yorumlayabilrmisiniz? düşünceleriniz nelerdir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En yetkili ağızlardan ekonominin gereklerini yapmak yerine piyasa karşıtı açıklamalar gelirse bu tür dedikodu bazlı yorumların yapılması söz konusu olabiliyor. Bunlar sadece yazılanlar değil ne yazık ki piyasada yaygın olarak konuşulanlardı. Bu dedikoduların altyapısını yetkililerin açıklamaları hazırladı ne yazık ki. Şimdi bu açıklamaların doğru olmadığını anlatmak için dünya turu yapılıyor.

      Sil
  73. Moody's Türkiyenin büyüme tahminini % 4 ten % 2,5 e düşürdü yarı yarıya düşüş çok ciddi bir düşüş bunun temel sebebi türkiyenin kredi bulmaktaki zorluğumu hocam.

    YanıtlaSil
  74. hocam problem nereden kaynaklanıyor söyleyeyim. bir zamanlar benzin bulamıyorduk ; tüp ekmek vs. kuyrukları oluşuyordu. sağlıkta insanlar ilaç alamıyordu. eşim bana bunları söylüyor o yüzden akpli. ne demem gerekiyor bilmiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiçbir şey demeyin. Herkes kendi özgür iradesiyle dilediği partiyi tutmakta serbest tabii ki.

      Sil
    2. hocam tabi ki serbest. ama ne demek gerek bilemedim. bir fikir söyleyin ne olur...

      Sil
  75. Seçimden yine mevcut yönetim galip çıkarsa, siyasi istikrar görüntüsünden dolayı döviz kurunda aşağı yönlü hareket beklemeli miyiz? Yoksa seçim sonucundan bağımsız olarak ekonominin parametreleri olumsuz olduğu için her halükarda yukarı yönlü baskı devam eder mi sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seçimden sonra ne yönde kararlar alınıp uygulanacağına bağlı.

      Sil
  76. Merhaba,Mahfi hocam konut kredi faizlerinin bazı devlet bankaları ile (2 tane de özel banka diye biliyorum) 0,98 le vermesi ile ilgili karar uygulanıyorsa , bu bankalar Merkez Bankasından çok daha yüksek oranla aldıkları krediyi bu oranla vatandaşa nasıl verecekler? Ayrıca bu aradaki zararı kim karşılayacak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüzde 0,98 aylık faiz. Bunun bileşiği 13 dolayında oluyor. Vadesi de uzun. Eğer bu vade içinde enflasyon düşerse zarar etmeyebilirler. Zor gerçekleşecek bir beklenti ama olabilir.

      Sil
  77. Hocam, haftalardir Dolar kuru ile yatik kalktik. % TL ye dayanan kur ile ülkemiz milyarlarca Dolar zarar etti.

    Faiz lobisi dediler, fötöcü dediler, vatan haini dediler, chp zihniyeti dediler. Faizler yükselmeyecek bunu isteyenler vatan hainleri dediler ve % TL den döndük.

    Bir gece ansizin Faiz ile oynadilar ve uzatmayalim. Kur su anda 4,45 TL

    simdi bizler bu seviyeye sevinelim mi? hersey yoluna girdi ekonomimiz düzeldi, deyip kaldigimiz yerden harikalar dünyamizda yasamaya devam mi edelim.

    Herse sadece 3 günde yerli yerine oturdu mu.?

    Ben bu isten hicbir sey anlamadim.

    YanıtlaSil
  78. Size üç isim yazıyorum:

    Durmuş Yılmaz, İyi Parti'den milletvekili adayı oldu.

    Aykut Erdoğdu, CHP İstanbul milletvekili.

    Bartu Soral, UNDP (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) eski müdürü.

    Siyasi angajman bakımından birbirine pek benzemeyen üç isim bunlar.

    Fakat konu, Türkiye'de uygulanan ekonomi politikasının sakatlığını vatandaşa tane tane izah etmek olduğunda, bu üç isim konuşurken, ara sıra, "Acaba Mahfi hocanın klonları mı bu insanlar?" demeden duramıyorum açıkçası...

    Sizin bu isimlerle siyaseten anlaşamadığınız pek çok husus olabilir. Ama konu "Türkiye ekonomisi" olduğunda; görüş, eleştiri ve çözüm önerileriniz aynı.

    Neden böyle? İktisat biliminin objektifliği mi sizleri aynı yola getiriyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu üç kişinin birbiriyle yıllar öncesinden bulundukları görevler dolayısıyla tanışıyor olması dışında ilgisi yok. Doğruyu savunanların aynı noktada buluşması onların birbirinden etkilenmesinden değil doğruyu görmelerinden kaynaklanıyor diye düşünüyorum.

      Sil
  79. Hocam Merhaba,
    Bankalar günün sonunda hesaplarını ne şekilde kapatıyorlar. Verilen kredi=bulunan mevduat şeklinde mi? Bu hesap eşitliği nasıl oluyor?

    YanıtlaSil
  80. Hocam yıllarca iktisat derslerinde,MB para arzını kısarak faizleri artırır diye okumadık mı ?Pratikte kumanda ekonomisi kuralları mı işliyor açıklarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?