Beleş Peynir Fare Kapanında Bulunur

Ponzi Oyunu Nedir?
1919 yılında ABD’de Charles Ponzi posta pullarını kullanarak ülkeler arasındaki pul fiyatı farklarına yani arbitraj sistemine dayalı bir kazanç oyunu başlattı. Oyun kısa zamanda popüler oldu ve on binlerce kişi bu oyuna para yatırmaya başladı. Önerilen kazanç sürekli yükseldiği için pek çok kişiyi oyuna çekmeye başladı. Giren sayısı artmaya devam ettikçe paraların da ödenmesi mümkün oluyordu. Gün gelip sisteme giren para miktarı, sistemden çıkan para miktarının altında kalmaya başlayınca sistem ödemeleri yapamamaya başladı. Ödemeler aksayınca herkes parasını çekmeye yöneldi ve doğal olarak sistem battı. 

Sonradan gelen birçok benzer sistemin mantığı hep aynıydı; eski yatırımcıların yeni yatırımcıları sisteme getirmesi gerekiyordu, bunu yapabilmek için insanlara sürekli daha fazla kazanç vadederek daha fazla insanı sisteme sokmaya çalışmak şarttı. Sisteme, çekilenden daha fazla para girdiği sürece sorun olmayacaktı.


Türkiye’de Ponzi oyununun ilk bilinen yaygın örneği 1980’lerin başındaki banker olayı idi. Mevzuat eksikliğinin yarattığı boşluktan yararlanan bir grup insan kolayca bankerlik şirketleri kurarak para toplamaya başladılar. Bankalar denetime tabi iken bankerlik şirketleri için böyle bir düzenleme yoktu. Önerdikleri faizler sürekli yükseldi. Sonunda birisi faizleri ödeyememeye başladı ve hepsi peş peşe aynı duruma düşerek battılar. On binlerce insanın parası battı. Devlet, bunun üzerine yasal düzenlemeleri yaptı.

Bu tür oyunlarda son örnek Çiftlikbank oldu.

Çiftlikbank
Çiftlikbank bir bilgisayar oyunu olan Farmville’den esinlenerek Ağustos 2016'da kuruldu. Çiftlik Bank'ta, oyuncular karşılığı altınla ifade edilen ve yaşam süreleri bir yıl olan çeşitli çiftlik hayvanlarını sanal yoldan satın alabiliyor, bu hayvanlar için yapılması gereken yem ve depo harcamaları da aynı şekilde sanal yoldan ödeniyordu. Satın alınan hayvanlardan bir yıl içinde en az yüzde 100 kâr elde edileceği açıklanmıştı. Çiftlik Bank, bu sistemle yaklaşık 78 bin kişiden 512 milyon TL’ye yakın para toplamıştı.  

Çiftlik Bank’a para aktaran kullanıcılar paralarını alamayınca şikayetçi oldular. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) 2017 yılı Aralık ayında yaptığı incelemeler sonucunda suç duyurusunda bulundu. Ve sonunda sistem çöktü.

Ne var ki devlet bu konuya müdahalede çok geç kalmıştı. Aslında adında bank geçmesi ve para toplamaya başlamasıyla birlikte harekete geçilmeliydi.

Fazla Çalışmadan, Risk Almadan Köşeyi Dönmek
Bu tür oyunların, sistemlerin hitap ettiği insanlar çoğunlukla fazla risk almadığını düşünerek para kazanmanın mümkün olduğuna inanan insanlardır. Bu insanların sayısı bütün dünyada azımsanmayacak kadar çoktur. İnsanlar, çevrelerinde gördükleri çalışmadan para kazanmış kişilerden etkilenerek kendilerinin de aynı şekilde kazanacağını düşünürler ve bu tuzaklara düşerler.

Ne yazık ki Ponzi oyunu dünyanın her tarafında sürekli sahneleniyor ve her seferinde sonu batışla bitse bile yine de birçok insanı oyunun içine alabiliyor.  

Başlıktaki sözü hiç unutmayın: Beleş peynir fare kapanında bulunur. Birileri size filanca iş varmış, zahmetsiz para kazandırıyormuş dediğinde aklınıza hep bu söz gelsin.

Yorumlar

  1. Kripto paralar uzerine bir websitesi arkadasim ulke istatistiklerini gostermisti. En fazla uye Brezilya, Endonezya, Rusya gibi ulkelerden katilim sagliyordu. Egitim seviyesinin dusuk olmasi, hukuk sistemindeki ataletin fazla olmasi, kotu ekonomik kosullarin kesistigi ulkelerde bu tur olusumlar her zaman farkli kozmetik farklarla yeniden ortaya cikacaktir.

    Devletin mekanizmalarini yavas calistirmasinda sorumlulugunun oldugunu dusunuyorum. 2016 yilinin sonunda bu olaya el koyulsa, magdur sayisi bu kadar cok olmazdi. Parasini kaptiranlara da gecmis olsun. Bir musibet bin nasihattan iyidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu olayla kripto paralarin ne alakasi var? Belli ki siz kripto paralar ile Ponzi Oyunu’nu karistiriyorsunuz

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Yanlış..kripto paraya yön veren ülkeler japonya güney kore çin tayland gibi ileri seviyedeki ülkeler..bence brezilya rusya hindistab olayı farklı boyut katmış yorumunuza

      Sil
    4. Üstad, yazınızı ilgiyle okudum, TV'deki yayınlarınızı da izliyorum. Sizin ve benzer iktisatçıların genel yorumlarına katılmakla beraber "çalışmadan kolay yoldan zengin olmaya çalışanlar" şeklindeki kategorize edici yaklaşımınızı halktan uzak buluyorum. İlgilenirseniz detaylı ve gerçekçi bir "yatırımcı psikolojisi analizi" de gönderebilirim. Bu küçük yatırımcıya yönelik eleştiriler hep 1 yılda kolay yoldan varlık sahibi olma şeklinde şahsı aşağılayarak yapılıyor ancak 40 yıl çalışsa bile kazanacağı paranın maksimum ne olacağı bahsi tamamen es geçiliyor. Bu ülkede herkes çalışmayı biliyor ancak 40 yıl emek veren bir memurun, madencinin, işçinin kazancının ne olacağını ve bu insanların ailelerine aşırı lüks bir yaşam değil, asgari geçim sıkıntısı çekmeyecekleri bir gelecek sağlamak için ömür tükettiklerini ancak emekli olduklarında dahi ailelerine bir standart sağlayamamamın ezikliği içinde yaşadıklarını unutmayın. TV'lerde görünen şahıslar gibi bir reklamdan 3 milyon TL, 1 sabah programından günde 100 bin TL kazanan insanların çocukları ile kendi çocukları hiçbir zaman aynı koşullarda rekabet edemeyecek ve kendileri gibi gelecek sağlayamadıkları çocukları da hayata 3-0 önde başlayamayacak. Bu yüzden ünsanlar risk aldıklarını bile bile forex, kripto para, JetPa, çiftlikbank gibi kazanç fırsatlarına umut bağlıyorlar, yine de kazanan bu sistemleri işletip insanların umutlarından para kazananlar oluyor. Çiftlikbank örneğinde yine insanlar aptal olmakla, kısa yoldan zengin olmaya çalışmakla suçlanıyor. Bu sisteme yatırılan para ile yatırımcı sayısını karşılaştırın, kişi başı 6000 civarında para yatırılmış. Dolandırıcı şahsın da herkese 1 yılda %100 kar vaadettiğini göz önüne alın, yatırılan 6000 en fazla 12 bin olacaktır. Bu para kimseyi zengin etmez ama bu ülkede yılda 6000 TL kazanabilmek için umut besleyen insan sayısının fazla olduğunu gösterir. Lütfen Avrupalı, ABD'li emekliler gibi yaşamak istemelerini bir yana koyup sadece insan gibi yaşamak ve ailesini yaşatmak için her önüne gelene para kaptıran insanları eleştirirken bunları göz önünde bulundurun. (Not: sizi temin ederim yukarıda saydığım yatırım araçlarında 1 kuruşum dahi yoktur)

      Sil
    5. Emre Temelkuran17 Mart 2018 21:20

      Arkadaşın kripto para ile örnek göstermesi aslında ponzi olup kripto para olduğunu iddaa eden bazı sistemlerdir, bunlara Bitcoin,Litecoin,Etherium dahil değil. Bu kripto paralar piyasaya sürülmeden bir çok kişiden para toplayarak paranın değerini yapay olarak arttırır. İnsanların ilgisi azalınca herkes parasını çekmeye yönelir ve olay biter.

      Sil
    6. Ilk yorumun sahibi olarak yanlis anlasildigimi dusunuyorum. Emre Bey durumu daha net aciklamis. Gelismekte olan ulkelerde insanlarin umudunu, zengin olma durtusunu, acgozlulugunu somurmek icin her zaman bir arac gerekli. Ciftlikbank bunu kendi yontemiyle gerceklestirdi.

      Öte yandan kripto paralarin da masum oldugunu dusunmuyorum. Ilk cikis noktasi belki iyi bir amaca hizmet ediyordu ama su anda gelinen noktada insanlar bunu baska bir seye donusturduler.

      @Mehmet Bey: Danimarka-Isvec-Finlandiya'da neden ciftlikzede yok? Sark kurnazi etiketinden siyrilip, calismadan emek vermeden kazanamayacagimizi anladigimiz zaman daha guzel bir yer haline gelecek ulkemiz.

      Sil
    7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  2. Hocam Merhaba, bu konuya gecte olsa el atmis olmaniz beni sevindirdi. Gec dememin sebebi ben sizden daha once boyle bir yazi yazmanizi bekliyordum ciftlikbankla alakali fakat daha once karsilasmamis olma ihtimaliniz de var tabi, yinede tesekkurler. Diger bir konu bu sistemin aynisindan yuzlerce piyasada olmasi ve insanlari kandirmaya devam etmeleridir. Devlet bu sisteme nedense dur diyemiyor. Onemli bir konuda Mega Holdings adindaki ponzi sistem, bunun magdurlari cok cok daha fazla ve tahminimce %70 i universite kesiminden ogrenciler. Mezun olmadan once benimde cevremde bu sistemin cok magduru vardi ve ciftlikbank gibi goz onunde olmadigi icin seslendiremiyorlar iclerine atip yedikleri kazigi unutmaya calisiyorlar. Bu yonden universitelerimizde genclere yonelik kisa yoldan para kazanma adi altinda hayallerini satin aliyorlar. Benim anlamadigim devlet mega holding veya ciftlikbank gibi biraz daha gelismis ponzi sistemlerini sirket adi altinda faaliyet gosterirken tespit edip banka hesap hareketlerine dur diyemiyor ???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii bunların hepsini izlemem ve bilmem mümkün eğil. Ama maalesef belli ki kamu denetim sisteminden bir sıkıntı var.

      Sil
  3. Basliginiza alternatif isim; "Peynir büyük ama yol yakin, var bu iste bir pustluk." demis fare. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama yine de kapandaki peyniri almak istemis sizin gariban fare. Niyazi olmus tabii.

      Sil
  4. ARŞİN TARIM da bunlardan biri. ancak Emin Çapa'nın yönlendirmesi nedeniyle insanlar güvendi. Ancak sonuç yine hüsran. https://www.cnnturk.com/video/hazir-cevap/dunyanin-1001-hali/baska-yasamlar/alternatif-bir-yatirim-araci-kecibank

    YanıtlaSil
  5. Hocam sonuçta örneği basite indirgemenizi yadırgadım,78 bin kişiden 20 bin civarı paralarını alamamış geriye kalanlar beleş peyniri kapana girmeden götürmüşler,işte bu yüzdendir ki Ponzi oyunu sonsuza dek farklı biçimlerde devam edecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapılan peynirin, parasını alamayan 20000 kişinin dolabında bulunan peynir olduğunu hatırlatırım. Aslında fare kapanına kısılanda günahsız değil sistemin gayet farkındalar ( birbirlerinin cebindeki paraya göz dikmek) sona kalan dona kalır hesabı. O yüzden böyle bi ahlaki çöküş içindeki mudilere hiç mi hiç acımıyorum

      Sil
  6. Ama bu bedavaciligi örtmek icin de manevi degerlerle yapilan istimara dayali pazarlama anlayisini mazeret ve mağduriyetlerinin sebebi olarak sunuyorlar. Halbuki bu magduriyetin ana sebebi konfora dayali bedavacilik.

    YanıtlaSil
  7. Arşin Tarım Keçi bank adı altında şirket ile yüzlerçe kişiyi dolandırdı şuan 50 kişi olarak hukuk mücadelesi vermeye çalışıyoruz. 1 yılldır davanın açılmasını bekliyoruz. Şirket yetkilisi Tolga Camlıca

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keçi bank mı, ülen ismindende mi uyanmadınız:D

      Sil
    2. ben de arşin tarım mağduruyum. mail adresim üzerinden iletişime geçmemiz mümkün mü? sizin sayfanız pasif gözüküyor

      Sil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cem Uzanı tanıyoruzda ne alaka adam Paris gecelerinin müdavimi oldu.

      Sil
    2. Yazınızda çok hata var:
      şirket adında bank adı geçmesi yasalara aykırı değil (bknz: http://www.duvebnk.com.tr/),
      bankaların borsaya girmesi şart değil,
      piramit sistem sürdürülemez ve bu işin baştan batacağı belliydi ama kurucusu bu kadar hızla bu kadar büyüyeceğini öngörememişti, muhtemelen iş büyüyünce gerçek yatırıma dönüştürüp işi kurtarmaya çalıştı. Sırf paralarla çiftlik dedikleri yerde alakasız bir bitcoin madeni kurmuş olmaları bile dolandırıcılık alametidir.

      Sil
  9. Hocam, bu Çiftlik Bank tesislerinin açılışına belediye başkanları, kaymakamlar, hatta üniversite profesörlerinin katılmasına ve övücü konuşmalar yapmalarına ne diyorsunuz? Halkın kandırılmasında bunların da rolü yok mudur? Bu insanlarda hiç mi öngörü yok? Yaptıkları alenen "suçu ve suçluyu övme" olmuyor mu? Bunlar hakkında da soruşturma açılması gerekmez mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babasının çiftliği tanımına uyuyor.

      Sil
    2. o zaman bunlar suçlu değildi ortada suç yoktu, suç yasal olarak kesinleştikten sonra yaparsanız suç olur ancak. ayrıca parayı veren düdüğü çalar, jet fadıl da sahte otomobil fabrikasının temelini atacağı gün tüm kanalları kiralayıp ortak canlı yayın yaptırmıştı.

      Sil
    3. Adsız 21:54

      Sizin mantığınızı şöyle örnekleyebiliriz: Adamın biri bıçağı almış, hasmını bıçaklamaya gidiyor, kimse durdurmuyor, aksine alkışlıyor. Kimse henüz bıçaklanmadığı için suç kesinleşmemiş, o zaman alkışlayanların suçu yok öyle mi? Bir ara siyasetçinin teki "canlı bombaların listesi elimizde ama suç gerçekleşmeden yakalamak hukuk devletine yakışmaz" tarzı bir lâf etmişti, sizinki de ona benzemiş.

      Sil
  10. Hocam dunya ekonomisi hakkinda ne vakit yazi degerlendirme yazacaksiniz?

    YanıtlaSil
  11. Ne kadar doğru hocam emeğinize sağlık ne güzel aktarmissiniz.. sizin yazılarınızı her zaman merakla ve bi hevesle takipteyim. Ve benim de hayalim böyle yazılar yazabilme kıvamına gelmek, bunu gercekten cok istiyorum. Uludag üniversitesi ekonomi mezunuyum. Fakat sadece mezuniyetin yetmediginin farkındayım. Siz yazma becerisini geliştirmek adına ne gibi önerilerde bulunursunuz hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her yayınlanan ekonomik veriden sonra o veriyi yorumlayan yazılar yazın.

      Sil
  12. Ne kadar doğru hocam emeğinize sağlık ne güzel aktarmissiniz.. sizin yazılarınızı her zaman merakla ve bi hevesle takipteyim. Ve benim de hayalim böyle yazılar yazabilme kıvamına gelmek, bunu gercekten cok istiyorum. Uludag üniversitesi ekonomi mezunuyum. Fakat sadece mezuniyetin yetmediginin farkındayım. Siz yazma becerisini geliştirmek adına ne gibi önerilerde bulunursunuz hocam?

    YanıtlaSil
  13. Nitelikli dolandırıcılık var...bu tarz sistemlere hep şüpheyle yaklaştım... https://youtu.be/MbF82oG8aEo?t=58m7s

    YanıtlaSil
  14. SPK nin müdahalede geç kaldığını soylediniz...bu durumda magdurlarin hizmetin gec aksamasini gerekce gostererek devlete karsi tam yargi davasi acma hakki olabilir mi? Hizmeti hic, geregi gibi yada eksik islemesi benim bildigim hizmet hkusuru sayılıyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tür davalardan Türkiye'de sonuç çıkmıyor. Mahkemeler devlet aleyhine açılan davalarda hep devleti koruyor. En azından benim bildiğim bu.

      Sil
    2. olmaz öyle, spk her şirketi nasıl incelesin şikayet lazım, başvuru olunca incelediler ve hemen savcılığa suç duyurusunda bulundular, ayrıca kıbrısa aktarılan paraları açıkladılar ama milletin aklı havada kimse tınmadı vatanı kurtarıyoruz büyük türkiye diye para yatırmaya devam etti.
      kısaca hırsızın hiç mi suçu yok, ben bu işi ilk gördüğümde beş dakika inceleyip piramit sistem olduğunu anladım ve üç vakte kadar batar dedim. Herkesin elinde internet var bu konuları bilmiyorsan bile para yatırmadan bir aç oku, ekşisözlükte forumlarda kaç kişi uyarmaya çalıştı neredeyse uyaranları linç ediyorlardı vatan haini fetöcü diyor küfrediyorlardı. En son bakanı bile suçladılar hala şirkete inanıyorlardı körü körüne. Böyle bir yobazlık olamaz diyeceğim ama oluyordu, bu adam dönsün gelsin yine para istesin yine binlerce kişiden toplar (bknz. fadılın üç kere dolandırması)

      Sil
    3. Bir şirket para toplamaya başladı mı BDDK incelemeli.

      Sil
    4. Bir şirket para toplamaya her ne sebeple olsun başladımı kesinlikle incelenmeli.

      Hele hele inşaat sektörünün azımsanmayacak miktarda yer kaplamış olduğu ülkemizde.

      Projeden ev satıyorlar müteahhit iktidar yanlısı değilse yaptırmıyorlar.. Toplanan para ise, valla ne bilim nereye gidiyor.

      Sil
  15. Tesekkurler hocam. Normal yollarla bir ev, bir araba almak icin çok çalışmak, harcamalarına dikkat etmek ve onlarca yil gerekiyor. 1 milyonda ancak 1 kişi köşeyi donuyor, geri kalan herkes onu ornek alıyor. Hayat da tekmeyi basarak karsilik veriyor.

    YanıtlaSil
  16. Ben ve yaklaşık 200 yatırımcıda Arsin Tarim ve Hayvancilik Ltd.Sti ile sözleşmeli olarak saanen cinsi keci alarak girdik ismi de kecibank olarak geciyordu. Yalniz Arsin hayvanciligin ki sanal ortamda degil gercek hayvanlarin kulak kupe numaralari olan keci veriyorlardi. Aldigimiz her kecinin sutu icin yıllık 400 TL ödeyecekti. Yavrular da onların olacaktı. Cok detayli ve onlarin lehine hazirlanmis tuzakarla dolu sozlesme imzaladik. Arsin hayvanciligin ciftligine gittik gozumuzle gorduk, sahipleri Tolga Camlica ve Ernur Camlica ailesi ile defalarca gorustuk ikna olduk. Ama bir yıl sonra bir kaç ay cok az bir ödeme yaptılar ve ondan sonra bir sürü bahaneler ile ödeme yapmamaya başladılar. Sonunda şirketi baska adrese tasidilar ve kapattılar. Uzerlerindeki het türlü gayrimenkul ve yatırım araçlarını başkalarına devrettiler ve Ailece kaçtılar nerede oldukları belli değil. Yani bizleri guzelce aylik sut odemeleri yapacagiz diye kandirdilar ve piyasadan yaklasik 10 ila 20 milyon Tl toplayip kayboldular.Bizim açtığımız dolandırıcılık davası da halen devam ediyor.Bu konuda mağdur olan çok kişi var. Arsin Hayvancilik sahipleri tutuklanmadan rahatca geziyorlar. Sadece gündemde olan Çiftlik bank var bizimkine göre daha büyük boyutta ama buna benzer bir çok şirket daha hala aktif vaziyette insanları kandırmaya çalışıyor.
    Tarım Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığınin bu konuda ciddi denetimler yapması lazım. Bizim de sesimizi duyurursaniz memnun olurum.
    Saygılarımla
    Salih Akyıldız
    Arsin Tarim ve Hayvancilik mağduru.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dediğim gibi devlet bu konularda para toplama meselesi işin içine girdiğinde en baştan denetlemeli.

      Sil
    2. geçmiş olsun, mesela bu ponzi değil gerçek dolandırıcılık, sizin bir ihmalinizi suçunuzu göremedim. maalesef ülkemizde böyle şeyler oluyor. ne yapacağız kimse birbirine güvenmesin o zaman da nasıl iş yapılacak bu ülkede?

      Sil
    3. Aslında bu tür kötü niyetli girişimler üreticinin işi gereği yapması gereken ama tek başına yapamayacağı alanlarda (mesela süt hayvancılığında otomatik sağım sistemi-soğutma tankı vb ) üreticinin birlik kurma; kooperatifleşme vb gibi ölçek ekonomisine uygun teşebbüslerine dee engel oluyor.Kaybeden de yine üretici ve ülkemiz oluyor.

      Sil
    4. Yalnız siz bir işletmeye ortak olmuşsunuz. Buna da devlet karışamaz ki. Paranızı sokaktaki dilenciye verseniz, sonrada bu adam sakat değilmiş devlet paramı geri alsın deseniz ne kadar doğru olur? Her firmanın ticari faaliyetlerine devletten kontrol mü edecek? Burada biraz iğneyi kendimize batırmamız lazım. Bilmediğimiz işlerde, bilinmedik kimselerle neden iş ortaklığı yapmak istersiniz?

      Sil
    5. Devlet insanların bir işletmeye ortak olmasına karışamaz tabii. Ama eğer ortada banka adını kullanan para toplayan ve sermayesi olmayan ya da yeterli olmayan bir şirket varsa o zaman devlet kurumlarının görevi yurttaşlarını bu konularda uyarmak, bu şirketleri en baştan denetime almaktır. Aksi takdirde biz vergilerimizle bu kadar kurumda bu kadar insana niçin maaş ödeyelim ki?

      Sil
  17. Emeksiz ekmek olmaz hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur.
      Bknz:Kripto paralar.

      Sil
    2. Kripto paralar patlarsa ekmeğe sürer yersiniz artık.

      Sil
    3. 17000$ dan girip şimdi 11000$ da bekleyenler ...emek,hırs,kurnazlık ?????

      Sil
  18. Hocam cok teşekkürler sayenizde ponzi oyununu da öğrendik. Bitcoinde ponzi oyununa benziyor yakında o balon da patlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 19 binden 8 bine düştü, daha ne patlayacak?

      Sil
    2. 2017 başından itibaren geldiği noktayı karşılaştırırsanız patlamadığını görürsünüz. Halen değeri çok yüksek.

      Sil
  19. Millet olarak beleşi sevdiğiniz için bu tür sistemler her zaman değişik isim altında devam edeceğe benziyor

    YanıtlaSil
  20. Hocam ssk/sgk organizasyonu ile ilgili bir yazı yazip bizleri bilgilendirirseniz seviniriz.

    YanıtlaSil
  21. Coinspace firması, Türkiye ofisi ve liderleri de istim üstünde. Tavsiye ticareti ticaret kurallarına uygun yapılmalı. Olmayan şeyleri varmış gibi anlatmak en hafifi ile dolandırıcılıktır.

    YanıtlaSil
  22. Bu durum bilimsel temele oturtularak da araştırılmalı. Bir çok teoriler ortaya konabilir.

    Bu kadar olumsuz örnekler yaşanırken, hangi dürtülerin hangi olayların insanın gözünü kör edebildiği bu tarz araştırmalarla ortaya konulabilir. Paralarını kaptıranların hepsi cahil değil.

    Bir noktada mahalle baskısı gibi de oluyor sanırım. O girmiş kazanmış bizde kazanalım dürtüsü devreye girmiş sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belli ki başka dürtüler de var.

      Sil
    2. Olumsuzluklar da bilimsel araştırmaya konu olmalı. Saha araştırması yapılmalı. Mantıken vardığımız yargılardan çok daha fazlasına, çözümleriyle beraber bu yöntemle varabiliriz.

      Konu ile alakası yok ama kadın cinayetleri örneğin. Katil kocalar üzerine yapılmış, yakın çevreleriyle beraber sıkı bir saha çalışması var mı. Birebir görüşmeler bilimsel yöntemlerle.

      Bu tarz sorunlarımızın üzerine gitmiyoruz, ciddi bir biçimde ele almıyoruz ne yazık ki. Veya bu tarz araştırmalarımız var ama dikkate alınmıyor.

      Bilim gözün retinasına bakıp kalp krizi geçirip geçirmeyeceğini anlayabiliyor, ama biz bunca yaşanmışlıklara karşın kadınlarımızı nasıl koruyacağımıza dair bir yöntem geliştiremiyoruz. Ya da insanlarınızı dolandırıcılardan nasıl koruyacağımıza.

      Sil
    3. Timur Çimen ; haklısınız insan sürü psikolojisiyle hareket etme eğiliminde fakat burada asıl ilginç olan oyun oynayarak para kazanma beklentisi . Bizde borsaya da oyun gözüyle bakılır ve küçük yatırımcı çoğunlukla kaybeder . Çiftlikbank özelinde konuşacak olursak çok hırslı ve ulvi amaçlarla pazarlanan bir sisteme devletin dur bir dakika biz bu kadar sene uğraşıyoruz , para ve beşeri sermaye harcıyoruz siz nasıl bir modelle , hangi araçlarla bu dediklerinizi gerçekleştirebileceksiniz şüphesiyle yaklaşmalı ve araştırmalıydı . Türkiye nin tarım sorununu çözmek gibi bir iddiayla şirket kuran müteşebbisi en azından tarım ve hayvancılık bakanlığı denetleyebilirdi . Denetlemek için de suçun ispatı şart değil .

      Sil
  23. Cok guzel yazmissiniz. Ancak neden bunlari simdi yaziyorsunuz ? Biz aylardir tanidiklarimizi arkadaslarimizi uyariyoruz ama tanidigimiz kisiler cok az. Siz bu vatanin yetistirdigi dogrulari cekinmeden yazan aydin bir kisiliksiniz. Bunlari simdi yazmanizin hic bir anlami yok. Bu konu ile alakali bugun 10larca yazi cikmistir eminim. Keske bir fark yaratabilmis olabilseydeniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bunları yıllardır yazıyorum, anlatıyorum ama dinleyen kim? Belki bu konuyu özel yazmadım ama her defasında bilmediğiniz, anlamadığınız işlere para yatırmayın diye uyardım. Bitcoin işinde uyardığımda bir sürü insan beni konuları anlamamakla suçladı. İnanmış insanı oradan döndürmek o kadar kolay değil.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. sayın kardeşim burda insanlar uyanık olacak.sayın hocanın her hangi bir firma hakkında derinlemesine içini dışını bilmeden yazı yazması hocayı adliyelik yapar.tahzminat davalarıda cabası.kim bunu göze alacak.uyanık olsunlarda kanmasınlar,bu kaçıncı vaka ya.ayıp

      Sil
  24. Mahfi hocam medya organlarında ve bir çok ekonomi kuruluşunca ülkemizin ekonomisinin ısındığı soyleniyor. Bu konu ile ilgili bir yazı yazarak bizleri bilgilendirmenizi rica etsem. Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  25. Hocam yazılarınız için çok teşekkür ederim kendi adima.UZman hekimim ama sayenizde iktisat,ekonomi bilgim,ilgim arttı.Çok güzel sade,net,güzel yazıyorsunuz.Keşke bu yazdiklarinizi yöneticiler de dinlese okusa ve yapsa. Ben sizi 90 li yıllarda Ekodialog programindan beri takip ediyorum. Tekrar teşekkür ederim bilgilerinizı bize karşılıksız aktardiginiz için.

    YanıtlaSil
  26. https://www.questraholdingsworld.com

    https://www.google.com.tr/amp/www.hurriyet.com.tr/amp/ekonomi/titan-paralari-simdi-de-afrikaya-akiyor-40422497

    Bir başka titan zinciri insanlar para yatırmaya devam ediyor.

    YanıtlaSil
  27. slmlar hocam, (hepsini okursanız sevinirim önerim alt bölümlerde) hayvancılığa yatırım önemli, malum cari açık ve et fiyatları, ülkemizde yem de var hayvancılığa da uygun. ufak tasarruf sahibi küçük yatırımcılar bu işe giriyor, gördüğünüz gibi kah çiftlik bank kah keçi bank kah sütbank gibi. batan da var dolandıran da devam eden de. burada görevini yapmayan birileri var, güzel bir yatırım ortamı oluşturmayan kişiler, ayrıca spk, bddk, istihbarat birimleri. (bence ekonomik istihbarat birimi bile olmalı) çiftlik bank ponzi oyunu diye ekşisözlükte çok eskiden beri tartışma var spk yeni el attı. hesap dondurdu vs. şahıs kaçtı.

    hükümetin yerinde olsam ne yapar eder şu kaçan kişiyi yada çeteyi bulup getirirdim. çünkü insanların yatırım ortamına olan güvenini baltaladı. bu saatten sonra bizim millet alır parayı gömer dövize yada vadeli hesaba.

    neyse hocam benim asıl sorum yada önerim diyelim. gayrimenkul yatırım ortaklığı gibi hayvancılık yatırım ortaklığı kurulmalı. kurumlar vergisinden muaf, borsada işlem gören, yılda en az 3 kez temettü veren bir sistem. yöneticileri tamamen profesyonel, yıllık belli bir kar yada verim marjını yakalayamayan yöneticilere piyasadan el çektirme gibi. bu şekilde bir yapı oluşturulsa çok iyi olmaz mı sizce? küçük yatırımcı için garantili gelir, faiz hassasiyeti olanlar için faizsiz kazanç, hisseler likit olduğu için sıkıştığında nakde geçebilme, temettü alıp maliyeti büyütme, dahası ülkede yem sektörünün gelişimi, yerli hayvancılığın tekrar artışı en önemlisi profesyonel hayvancılık yapılması. ölçek ekonomisiyle daha az maliyet, daha çok kar. hatta ithal ürün kullanımı bile yasaklanabilir, yerli hayvan, yerli yem gibi. ne dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Ticari faaliyet" diyorsunuz "ortaklık" diyorsunuz ama hepsinden önce "garantili gelir" istiyorsunuz. :) Nasrettin Hoca`nın kazan doğurduğuna inandında öldüğüne niye inanmadın fıkrası geldi aklıma.

      Sil
    2. dediğim şekilde gyo lar gibi kurulursa gelir uzun vadede garantili olur, bunda hiç şüphe yok. ticari faaliyetlerde zarar olabilir, üretime dayalı ticari faaliyetlerde de zarar olabilir fakat uzun vadeli yatırımda getiri mutlaka olur, bu yüzden garantili gelir denilebilir, bir sıkıntı yok bunda. kısa vadede kazan doğurur da ölür de uzun vadede kazan sayısı mutlaka artar.

      Sil
    3. Uzun vade demek paranın daha uzun süre sözkonusu yatırıma bağlanmış olması demek . Bu durumda sırf vade riskinden ötürü getiri oranının görece yüksek olması beklenir. Çiftlikbank mağdurları ticaret ya da borsa riskini göze alamayan ( dolayısıyla muhtemel yüksek kazancı feragat eden ) insanların razı olduğu getiri oranına ( mevduat ya da tahvil getirisi) burun kıvırıp ( vaat edilen ) yüksek kara aldanıp zarara uğradılar . Bir mağdura sordular niye para yatırdınız diye verdiği cevap " bu kadar insan salak değil herhalde " peki bu insanlar neden ters mantık yapıp bu işe girmeyenlerin bir bildiği vardır demiyor ? Kimseyi rızası olmadan kandıramazsınız . Bu işin psikolojik boyutu . Bir de denetim açığı boyutu var . O konuda da serbest piyasa yanlıları devletin böyle bir yükümlülüğü olmadığı iddiasında . Halbuki piyasada bilgi asimetrisi ve eksik bilgi devlet müdahalesini haklı kılar . Her insan bir işe girerken kar ya da zararla sonuçlanacağını bilir . Size nasıl pazarlandığından , işe kimlerin yatırım yaptığından bağımsız bir durum bu . Garantili gelirin de bir bedeli vardır : düşük getiri . Ticaret doğası gereği risklidir . Taşın altına elini koyan ( parasını) Aslan payını alır .

      Sil
    4. Garanti gelir isteyen devlet tavili alır, enflasyon oranından az fazla kazanırsa öper başına koyar. Yada SPK`ca kontrol altında olan borsa`da yüzlerce firma var. Ama riskte beraberinde. Hem garantili isterim, hem yüksek gelir isterim derseniz, ikilem içine girersiniz. Öyle bir dünya hayal alemlerinde. Bkz. ciftlikbank...

      Sil
  28. aslında proplem toplumun tümündeki bedavacılık. örnek vereyim. emperyalist ülke olmak için silah üretmeniz teknolojinizin gelişmiş olması ulusal gelirinizin yüksek olması vs gerekir. bakın almanya Amerika rusya çin vs kendi slahını kendileri üretir ekonomileri gelişmişdir. teknolojileri yüksektir.peki türkiyenin teknolojisi gelişmemiş ekonomisi dünyanın en kırılgan ekonomilerinden emperyalistcilik oynamaya kalkıyor.şamda namaz kılmaktan söz ediyor yeni Osmanlı hayalleri kuruyorlar. yapma imkanları sıfır. ama inanan geniş bir kesim olduğu da yadsınamaz.toplumsal olarak gerçeklerden kopuk bir yapımız var.

    YanıtlaSil
  29. ekonomik kalkınma için mutlaka ürettiğiniz tükettiğinizden fazla olmalı. ama yıllardır ürettiğimizden fazla tüketiyoruz ve bunu kalkınma sanıyoruz.cari açık finanse edilebiliyorsa sorun yoktur deyip borcu yeni borçla kapatmayı marifet sanıyoruz.üstelik bunu ekonomist dediğimiz kişilerden duyuyoruz. entelektüel kesmi bile bu kadar cahil bir toplumda çiftlik bank ve benzerlerinin toplumca sevilmesi normal.

    YanıtlaSil
  30. Hocam aydınlatıcı yazınız için öncelikle teşekkürler. Konunun ana fikri dediğiniz gibi kamu otoritesınin bu işleri denetlememesi ve meydanı boş bırakması. Tabiat boşluk kabul etmez malum.

    Hadi olan oldu bari hukuk işlesin mağdurlar hakkını biraz da olsa alsın failler cezalarını çeksin diyorsunuz maalesef bizim memlekette o da Yok. Ancak ülke topyekün yıkılırsa belki şu Veli Göçer olayında olduğu gibi algı yönetimine yönelik göstermelik cezalar çıkıyor. Kısaca bu işlerde yapanların yanına kar kalıyor. Oysa Batı'ya baktığımızda bu tip suçların kesinlikle en ağır şekilde cezalandırıldığını görüyoruz. Enron skandalı, bernie madoff olayı gibi örnekler ilk aklıma gelenler.

    Hukuğun üstünlüğü anlaşılmadıkça ne yaparsak yapalım asla muasır medeniyet olamayacağımız çok açık.

    YanıtlaSil
  31. Emeğinize sağlık hocam.

    YanıtlaSil
  32. Hocam merhaba yazınız yine güzel ama iyi niyetli birisi olarak yazmışsınız yine. Ancak bu Çiftlikbanka para yatıranlara acımayın boşuna. En az 3/4 ü bunun ne olduğunu bilerek yatırdılar. Sistem patlamadan önce bir yerde Çiftlikbanka para yatıran birisine dediler; "Bu ponzi sistemi, patlar biryerde", adamın cevabi "ben ilk zamanlarında girdim, zaten paramın çoğunu aldım, 2 ay daha gitse ben vurdum vuracağımı. Sonradan girenler düşünsün." Şark kurnazlığı kafasıyla yola çıkan, günlük köşe dönmeyi düşünen insanlardan oluşuyoruz.

    YanıtlaSil
  33. Hocam ilk defa duyduğum bir atasözü ve çok hoşuma gitti ( tabii ki yazınızın içeriğine tam uymuş ). İyi bir üniversite ve güzel bir bölümde okuyan kızım, bu aralar hiç ders çalışmıyor ama mezun olunca ülkedeki büyük kurumsal firmalarda hemen iş bulacağının hayalini kuruyor. Bu atasözünü büyük harflerle kağıda yazıp odasına bıraktım. Umarım mesajı alır. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen benim kizim da ayni seyi dusunuyor. Mezun olunca cok zengin olacagim diyor. Nasil olacaksin anlat diyorum, verebilecegi cevap yok, gelebildigi en son nokta zengin koca. Bunlarin akli neden bu kadar havada, biz mi sebep olduk, toplumsal gidis mi bu yonde bilmiyorum ama uzuluyoruz tabi. Hayirlisiyla mezun olsun da hic olmazsa emekleri bosa gitmesin. Bir is bulabilirse ayaklari suya deger nasilsa.

      Sil
  34. sayın hocam,samimi soruyorum hükümetimiz kendi derecelendirme kuruluşunu kuracakmış.sizce bu ne kadar etkili olur.bu derecelendirme kurumunu içte ve dışta ciddiye alan ve yatırım yapan olurmu.saygılar iyi akşamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şükrü bey, Türkiye'de bu tanıma uygun olarak kurulmuş 5 kredi derecelendirme kuruluşu var zaten. Tartışma inanılmaz bir bilgisizlik çerçevesinde sürüp gidiyor.

      Sil
    2. Al ben de kurdum bi tane, Turkiya AA+ gidis pozitif. Ciddiye alir misin?

      Sil
    3. seninki biraz abartı oldu.dedigim altyapısı yapılırsa diyorum güven verirmi

      Sil
  35. Titancılarda vardı 90 larda.hey hey hey hey diyorlardı

    YanıtlaSil
  36. Gercekten büyük bir basari. Aslinda kutlamak gerekir. Böyle bir zamanda 78 Bin inegi toplayip 512 milyon litre süt sagmak her baba yigidin yiyecegi nane degil. Tosunumu kutluyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 20 milyon tane de yumurta var unutmayalim

      Sil
  37. MANYETİK MOTOR.büyük haber ajanslarından biri bir mucidimizi tanıtıyor. manyetik motor yapmış hiç enerji vermeden mazot yada bir yakıt yapmadan motor çalışıyormuş.ancak öldürülme tehlikesi varmış. bu nedenle sırtından gösteriyorlar mucidimizi.manyetik motor mıknatısların uygun düzende dizilmesiyle çalışan bir motor. mıknatısların mıknatisiyeti bittiğinde motor duruyor.ancak bunu söylemiyor.bu tür motorlar 1960 lı yıllarda sahtekarlık olarak yasaklanmıştı. her ülkede binlerce kişi bu motorların çalışma prensbini bilir. icat edilecek bir şeyde yok aslında.ama facebookta youtube da binlerce türk mucit manyetik motor yapıp duruyor. amaç şu. bir yatırımcı bulup parasını çarpmak.üstelik bunu allah isterse her şey olur diyede bir temele oturtuyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tanerus, termodinamigin 2. ilkesine aykiri. Donus hareketi almak ile bu motordan guc almak farki seylerdir. Almanya'da Munih'de meshur Deutsche museum var. Orada cok ilginc bir deney duzenegi var, halka acik. Bir jeneratoru bosken ceviriyorsun. Yag gibi kayiyor, tek parmakla cevirirsin. Bir de 40 Watt'lik ampulu devreye sokup ceviriyorsun (daha dogrusu cevirmeye calisiyorsun). Demin parmakla cevirdigin jenerator kolu sanki betona monte edilmis gibi oluyor, cevirmek cok zor. Dedigim gibi bos donen motor yapmakla ondan guc almak farkli seyler. Bos doneni muknatisla yaparsin, sonsuza kadar doner. Ucuna 10 watt'lik ampul bagla bakalim hala donuyor mu.

      Sil
    2. mig 29 aynı şeyi yazdık :)

      Sil
  38. hocam bitcoin'de ponzi oyununa benzemiyormu?

    YanıtlaSil
  39. Herkesin kendi akli oldugu ve kimsenin de aptal olmadigini dusunursek, neden devlet yardim etsin? Herkes kendi rizasi ile bu sisteme girmis. Bir cok platfomda insanlar ciftlikbanki olumune savunuyordu. Kaybedilen parayi alinan dersin karsiligi saysinlar. Neden kimse bunun kaynagini arastirmiyor da para yatiriyor. Neden devlet tahvilleri yuzde 10-12 faiz verirken, insanlar parayi ikiye, uce katlama pesinde kosuyor. Insanlari egitemedik ustune ustluk egitim, hukuk geriye gitti. Hala daha 500milyon toplamis olmasina sasiriyorum. Bir kac milyar toplayabilmeliydi. Banker Kastelli, Titan, Imar Bankasi, ciftlikbank vs vs..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu mantıkla gidersek SPK, BDDk gibi kurumlara gerek yok diyebiliriz o zaman. Herkes aklını kullanıp parasını yönetsin.

      Sil
    2. Öyle demeyin milletin aklını alıyollar.

      Sil
    3. Merhaba hocam.

      Mantık sorunundan çok hem gündelik hem de ticari hayatta ahlak sorunumuz varmış gibi gözüküyor. SPK diyorsunuz ama halen borsada hisseleri işlem gören ve esas faaliyet geliri olmayan, içi boş aktifi olmayan, ortaklarından sık sık sermaye artırımı diyerek para isteyen onlarca şirket vardır. Yani soygun her gün devletin tam da gözünün önünde yapılıyor.

      Saygılarımla

      Sil
    4. Insanlar parasını 2 ye 3e katlama derdinde de olmalı ki enflasyon riski var. Gerçek enflasyon onlar için yuksekse yüksek kazanç sağlamaları reel getirilerini anca pozitife taşıyabilir. Ayrica ilerdeki reel paralarının değeri dusebilir. Iki ucu da açık.

      Sil
    5. Parasını kaybedenlere neden acımıyorum. Çünkü sistemin gayet farkındalar. Elde edilen karın, sisteme yeni üye olacak kişilerin parasının bölüştürülmesinden kaynaklı olduğunu biliyorlar salak değiller. Başkasının cebindeki paraya göz dikene acımam müstehaktır. Hatta hayırlara vesile olacağını düşünüyorum belki bu hastalıklı kişiler bu düşünce yapısından kurtulup düzelirler diye...

      Sil
  40. Sizce gelismekte olan ekonomiler arasinda kriz yasamasi en muhtemel olan hangisi?
    Euro bolgesi ekonomileri icin genel gorusnuz nedir iyiye guclu durumlara dair isaret var mi surer mi?

    saygilar
    Erdal Cakar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Euro bölgesi iyiye gidiyor. Ama başka tarafta olacak bir kriz burayı da etkiler. Almanya, Avusturya, Hollanda atlatır da İtalya, İspanya, Portekiz gibi ülkeler kolay atlatamayabilir.
      Gelişmekte olan ekonomiler içinde en sıkıntılı görünenler Çin ve Türkiye.

      Sil
    2. Hocam gelismekte olan ulkelerden Amerika'yla arasi kotu olan ve uzun vadede duzelmesi de beklenmeyenlerin ekonomisi icin olumlu seyler ongoremeyiz. Boyle diyebilir miyiz? Dolayisiyla mesela Türkiye'de dolar kurunun daha da yukselmesini beklemeliyiz. Dusmesini bekleyemeyiz.

      Sil
  41. çiftlikbank lar hiç bitmeyecek,benzerleri 100 yıl önce de vardı ,100 yıl sonra da olacak insanda bu çok kazanma hırsı ,doyumsuzluk olduğu sürece bu gibileri olacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklisin Aydin, ulkemizdeki insan malzemesi bu oldukca Ciftlik bank'lar, Jet Fadillar bitmez.

      Sil
  42. 2012 yılında başlayan şuan Magdur durumda olan Akçay süt ve entegre sisteminde mevcut. Kurucusu Cavit AKÇAY emekli asker, iştirakçilerin %90 nı Hale'n görevde bulunan veya emekli olan askerler, tesisler süper ama işletim Yok yönetim Yok , bütün mal varlıkları devredilmiş hukuk yolu tıkanmış olarak bekliyor. Ülkede bu sektöre helal para kazanmak için yatırım yapmak haram oldu .

    YanıtlaSil
  43. HAYVANCILIK TÜRKİYEDE YAPILAMAZ :hayvancılık elbette yapılır ama pahalıya mal olur.hayvancılık için öneride bulunanlar teknik konuşmuyorlar. hayvancılığın ekonomik yapılabilmesi için 4 mevsim yağmurlu bir iklim ve geniş meralar gerek. türkiyede mera kalmadı. türkiye kurak bir ülke. yıllık yağış ortalaması 57 cm. hayvancılık içinse 150cm üzerinde yağmur gerekiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tanerus8a katılıyorum,gerçeklerin bilincinde olmadan keçi,koyun,piliç bank vs. orwelyan hayvan çiftliklerini kazanç kapısı olarak görmek aymazlıktır.

      Sil
    2. Çölün orta yerine vaha kurup tarım yapıyorlar. Bunlar boş bahaneler. İsteyince olur.

      Sil
    3. Engin nerede ne zaman yaptilar

      Sil
    4. Marstada yapıyollar valla ama sadece patatis.

      Sil
  44. Acınacak halimize güldüm.

    100 bin bastım bu oyuna
    hem tosuna hem koyuna
    her gece baktım yemine suyuna
    dön gel memedim özledik seni

    medyada çıkan haberlere baktım
    baktıkça bir sigara yaktım
    bu ara kafayı bitcoin'e taktım
    dön gel memedim özledik seni

    bunca insan sana kandı
    varı yoğu satıp çiftliğe abandı
    kaçtığını duyunca ananı andı
    dön gel memedim özledik seni

    ineklerimi kimler aldı
    hayallerim suya daldı
    bak ahırım öksüz kaldı
    dön gel memedim özledik seni

    güya satışların sütaşı aşmıştı
    sağdığımız sütler kovalardan taşmıştı
    hani avrupa birliği işkence kalkmıştı
    dön gel memedim özledik seni.

    yaşanmış bir öyküdür bu. çiftlik destanı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. valla özledik
      Küstü gitti dombili

      Sil
  45. Hocam sizce Paralari geri odeyecegini soyleyen bu kisi geri oder mi ? Siz bir para iktisat uzmani olarak ne soylersiniz

    Saygilar
    Erdal Cakar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konu para ya da iktisat uzmanlığıyla ilgili olmaktan çoktan çıkmış durumda. Bu konu adliye konusu.

      Sil
    2. En azindan 20 Milyon dolar ile gitti. Yilda 100 bin dolar harcasan orada krallar gibi yasarsin (gelir yok, vergi de yok, net para). Demek ki hic calismasan 200 yil yasarsin orada. Sen olsan doner misin?

      Sil
  46. Ciftlik bank yuzunden binlerce ailemagdur oldu kandirildi aldatildi. 80 bin kisi icinde akademisyenlerden tutun savci bile varmis. Boyle bir yazi yazdiginiz icin tesekkur ederm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne alaka. Binlerce aile magdur olmus mus. Hadi oradan. icinde savci bile olan beles para kazanmak icin bu olaya giren hickimse magdur degildir. Bu gibi parazitler herseye müstehaktir. Beter olsunlar. Akillanmayacaklar.

      Sil
  47. Haram parayla helal kazanç olmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama tersi olur, ki oldu zaten. Bu yazinin konusu da o.

      Sil
  48. Cok guzel bir yazi olmus. Elinize saglik.

    Televizyonlarda her allahin gunu paraniza risksiz, kosulsuz 14-15% getiri vaad edenlerin de aslinda ne oldugunu cok guzel aciklamissiniz. O reklamlari gordugumde aklima hep bu laf gelecek bundan sonra.

    YanıtlaSil
  49. Ben bu isin icinde bir bit yenigi oldugunu dusunuyorum. Emperyalist devletlerin bizim uzerimizdeki oyunu olabilir

    Devrimci selamlarla
    devrimci yurek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklisin yoldas. Eskiden bunlarin hic birisi yoktu, ne guzel Sibirya daki gulag'larda yasayip gidiyorduk degil mi?

      Sil
  50. Turkiye ve dunya adeta komedi gibi geliyor bana size de oyle geliyor mu hocam.
    Her sey cok komik ve surrealist bir show gibi
    Siradan bir insanken once rapci arabeksi sonra yatirimci sonra dolandirici olan insanlar cevrelerindeki dalkavuklar
    Iki enteresan sac trasli liderin randevusu biri trump bir digeri kimjong
    Isimiz kaderimiz bu heriflerin elinde
    Aklima mahsum kirmizigulun bir sarkisinda soyledigi gibi
    "Soytarilar Sultan olmus dunya duzenini bozmus
    Alem buysa Kral benem!"
    siz de guluyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçinde zorunlu olarak yaşamıyor olsam güleceğim.

      Sil
  51. Hocam Uludağ Üniversitesinde Maliye 1.sınıfta okuyorum.Allah nasip ederse 4 sene sonunda mezun olacağım.Mezun olduğumda kolay iş bulmam için şimdiden neler önerirsiniz ? Ayrıca Akademisyan olarak kalmak mantıklı mı sizce ? (Cevap verirseniz çok sevinirim )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çalışmalısınız. Kendi konunuz dışında da mutlaka iktisat, muhasebe, hukuk, finans ve ingilizce öğrenmelisiniz.

      Sil
    2. Nacizane tavsiyem, yol yakınken imkan varsa, tıp okumanızdır.

      Sil
  52. Hocam keynese göre tasarrufları belirleyen faiz değil gelirdir. ancak yine keynese göre faiz oranları para talebini etkiliyor. yani diyelim ki faiz düştü bu durumda keynese göre para talebi artar. para talebinin artması ise insanların tahvilden nakite geçmesi demek olduğundan tasarruflar azalması gerekmez mi? yani bu durumda keynese göre de faizin tasarrufları etkilemesi lazım. bu durum çelişkili mi? teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Para talebi artarsa faizler de yükselir. Faizler yükselince tahvil talebi yine artar. Kısa dönem ve uzun dönem analizleri farklıdır.

      Sil
    2. HOCAM,para talebi ile faiz ters orantılı değil mi? Sizin dediğinize göre doğru oranti olmuş oluyor

      Sil
  53. AB den ayrılacakları için sonlanmıyor mu?

    YanıtlaSil
  54. İngiltere Brexit ile Avrupa Birliğinden çıktığı için bu anlaşmaya artık taraf olmadığını düşünüyor sanırım, o nedenle tek taraflı olarak sonlandırdı.

    YanıtlaSil
  55. Aslında bu saadet zinciri hadisesini başka bir açıdan ele alalım;

    1- Bu firmanın topadığı 500 milyon TL ile bu ülkenin ihtiyaç duyduğu bir alana yatırım yapılabilirdi.Şimdi para yurtdışına gitti.

    2- Sermaye piyasamızın, borsamızın çıkarması gereken ev ödevleri yok mu? Küçük yatırımcıyı küstürmeselerdi zamanında ya da bu zamanlarda barıştırsalardı bizleri borsayla?

    3- Sermaye kıtlığımuz var ve bu şartlarda bir dolandırıcı 7ü bin insana ulaşabiliyor, ama ilgili yetkililer (mesela borsa) bir inovasyon yapamayarak halkımıza yaklaşamıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yuksek gelir vaadi olmasa bu parayi yine toplayabilir miydin? Yuksek gelir vaadini devlet mi verecekti, olmayacagini bile bile?

      Sil
    2. Borsamız zamanında küstürmeseydi küçük yatırımcıyı değil 500 milyon bunun çok katını toplardı. Ve FED in bol para dağıttığı o uzun dönemde hisse fiyatlarının kaç kat arttığına bir bakın ve temettüleri de hesaba katarsanız ne demek istediğimi anlarsınız.

      Tabiki borsa hep bu kazancı veremez ama uzun vadede en yüksek getiriyi borsa vermiştir.

      Halkımızın ciddi manada yastık altında tuttuğu bir varlığı var. Ben de çnceden çok değildir diyordum ama haberlerde hırsızlık olaylarını, telefon dolandırıcılığını seyrettikçe inanmaya başladım. Hele bir haberde evine hırsız giren adam diyorduki o gece 3 yere daha girdi benden 100 bin üst komşumdan 60 bin yan binadan 50 bin götürmüş😊 Boş yok. Vakti olsa diğerlerinden de götürecek.

      Bu bir yatırım tavsiyesi değildir. Kazancın olduğu yerde kaybın olması da doğal. Sermaye piyasalarının bu ülkeye katacağı çok şey olabilir o yüzden bir inovasyon ile o 70 bine değil daha fazlasına ulaşmalı diyorum. Yoksa o paralar dolandırıcıların elinde kaybolup gidecek.

      Sil
    3. Ve devlet versin demedim. Yazımın hiç bir yerinde ima dahilinde dahi geçmiyor.

      İnovasyon deyince devlet aklınıza gelmesin.

      Sil
    4. Sermaye piyasaları Keynes 'in deyimiyle kumarhaneyi andırıyorsa insanlara tasarruflarını buralarda değerlendirmeyi tercih etmedikleri için çok da yüklenmemek gerek . Finansal okuryazarlık seviyesi de çok önemli finansal derinliği artırmak için .

      Sil
    5. Timur, Adam dolandirici. tokatlamis 80 Bin inegi Uruguaya kacmis. Parayi da catir catir yiyor.

      Sen kalkmis iktisadi analiz yapiyorsun.

      Iyi de neye göre.

      Bir tarafta süt veren sagmal 80 Bin Inek, diger tarafta bir Tokatci. Beles para kazanmaya alismis onbinler oldukca bu ülkede hicbir iktisadi operasyon etki etmez.

      Sil
    6. Adsız 11:27 bulunduğun blog iktisadi konulara değinen bir yer farkında değil misin?

      Yorumumda da başka açıdan ele alalım demişim, tamam bunu da anlamadın. Ki neye göre gibi bir cümle kurdun.

      Beleş para peşinde koşanlara değil yazdıklarım, ama güçlü, güvenilir küçük yatırımcıyı koruyan bir borsa sunamadığımız için para yastık altında yatıyor. İktisadi operasyon neden etki etmesin. Dayanağın yok cümlenin.

      Elbette her zaman yastık altı olacak, ama güçlü bir borsa bu yastıkaltının bir kısmını çeker, borsayı öğrenmiş küçük yatırımcı aynı zamanda iyi bir finansal okur yazar olacağı için daha az kanardı bu dolandırıcılara.

      Eğitim şart. Ha sen böyle gelmiş böyle gider diyorsan yolun açık olsun, saygı duyarım.

      Benimkisi bir fikir, daha iyisini ortaya koy ben seni desteklerim.

      Sil
    7. Sayın adsız 11:18 sizinle aynı fikirdeyiz. Zaten o yüzden halkı yanına çekmeyi başarmalı, küçük yatırımcıyı korumalı diyorum. Şu an için değil, ilerisi için yazdıklarım.

      Sermaye piyasaları iyi düzenlenirse doğru bir platform. Daha iyi bir platform yaratmaya gerek var mı tartışmaya değer bir konu.

      Herkes parasını bankaya yatıracak diye bir şey yok. Alternatifleri çoğaltmak gerek.

      Sil
    8. sevgili Timur, senin yorumuna katilmadigimi söylemedim. Dogru da yazmissin. sorun burada degil. Amacim da daha iyi bir yorum yazmak degil.

      Söylemeye calistigim, burasi her ne kadar iktisadi konulara deginen bir blog olsa da bahsi gecen konunun iktisat ile uzaktan yakindan alakasi yok demek istedim.

      Adi bir dolandiricilik olayi ve bu konuda kabahat dosyasi hayli kabarik olan kahraman Türk milletine hakettigi yorumlari yapmak gerekir kanisindayim.

      Sil
  56. Geçtiğimiz hafta hem Dolar/TL hem Euro/TL yükseldi.

    (1) Şirketlerin maliyetleri arttı mı?

    (2) Kur geçişkenliği ile enflasyon yükselir mi?

    (3) Nisan'ın ilk haftası yayınlanacak enflasyon verilerinde, enflasyon yükselecek mi? Yükselecekse, temel sebebi kurlardaki yükseliş mi olacak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. (1) Maliyetler artar
      (2) Enflasyon yükselir
      (3) Geçen Mart'ta aylık TÜFE artışı 1,02 idi. Bu Mart'ta kur etkisine karşılık baz etkisiyle biraz düşüş olabilir. Ama çift hanenin altı zor.

      Sil
  57. sayın mahfi hocam, aksa enerji ciddi büyüklükte bir hissesini 6 nisan tarihinde goldman şirketinden 2,94$ fiyatıyla geri alacak. 2012de yaptıkları anlaşma böyle. hisse fiyatı şu anda 4,48 tl iken geri alış 10tl üzerinden gerçekleşecek.
    bunun hisse fiyatı üzerindeki etkisi hakkında fikir yürütebilir misiniz ?
    teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hisseleri izlemiyorum, nasıl bir etkisi olacağı konusunda bir bir bilgim yok.

      Sil
  58. Uzun zamandir yazmiyordum hocam simdi 1 sorum olacak. Swap faizi yurtdisinda bizden bagimsiz olarak olustuguna gore, bu faizi kim olusturuyorsa gercek degerinde bir faiz olustuguna nasil emin olabiliriz? Yani eget isterlerse Turkiye'nin zor durumunu firsat bilip tefeci mantigiyla 2-3 puan yuksek belirleyebilirlermi? 2.ci sorum ıse swap yapilirken hep kagit uzerinde islem yapiliyor degilmi? Bu dongu sonsuza kadar devam edebilirmi? Saygilar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunlar uluslararası geçerliliği olan oranlar yani bize özgü değil. Ediyor.

      Sil
  59. İnsanlar çaresiz. Ne kadar saçma ve çok yüksek riskli olursa olsun, bu tür işlere girmek zorunda hissediyorlar. Bu işlere yatırım yapanlar da masum değil, çok büyük kısmı bunun dolandırıcılık olduğunu bilerek giriyorlar. Sadece dolandırılacak olanın kendileri olmuyacağını, sisteme yeni kurbanlar katılacağını düşünüyorlar.
    Ekonomi bozuldukça toplumda bu tür davranışları daha sık görmeye başlayacağız. Ekonomi bozuldukça demişken, dünyadaki ekonomik durum bizim için hala çok olumlu olmasına rağmen, cari açığımız rekor kırıyor. Sorun nerede?
    Öncelikle bizim için nasıl olumlu onu açıklayalım. Petrol fiyatları artmayı bıraktı. Ve görünen o ki 100$ lık değerlere ulaşması da olasılık dışı.
    Euro dolar paritesi yükseldi. Dolarla ithalat yapıp Euro ile ihracat yapan Türkiye için muazzam iyi bir durum..... diyeceğimi zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Bu şirket karlarını arttırsada çalışan maaşlarına olumsuz olarak yansıdı.(TC'nin asıl vergi aldığı kesim burası). Karları artan şirketler ise Türkiyede yeni yatırım yapmak yerine paralarını alıp yurtdışına gitmeyi tercih ediyorlar. Bunu yapan sadece yabancılar değil. Yerli yatırımcılarda (hükümet yanlısı olanlar dahil) elde ettikleri karları başka ülkelerde değerlendirme eğilimindeler.
    Türkiye krize girdi diye iddialar var. Bu tamamen yalan. Biz hala gelen krizin ayak seslerini duyuyoruz. Gelen her ne ise tarihimizde görülmemiş büyüklükte olacak gibi duruyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çaresizlik ve mucize beklentileri hep yanlış eğitimin sonuçları. İnsanları doğru işlere yönlendiremeyen kader, inanç, mucize üçgeninde eğiten bir sistem varken bu durumdan çıkış mümkün değil.

      Sil
  60. Kesinlikle katılıyorum. Aslında yapanlar ne yaptıklarının gayet farkındalar. Ekonomi kırılma noktasına yaklaştıkça otoriterlik, totaliterlik ve savaş gündeme faturayı kimin ödemeyeceğini belirlemek üzere geliyor.
    Bugün şehirlerde yaptıklarını hata görenler özeleştiri mi yapıyor. Yoksa kazanımlarını statükoya çevirip, perçinlemeye mi çalışıyor.

    YanıtlaSil
  61. İnsanların hiçbir şeye saygısı kalmadı. Eskiden madende çalışan işçilere saygı duyulurdu. Şimdi para madenciliği yapanlara kısa yoldan para kazanma sevdalısı diye bakılıyor.
    Maden vardı da biz mi çalışmadık. Maden vardı da biz mi işletmedik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soma faciasi gibi Bitkoyin faciasi da kapida!

      Sil
  62. Temel sebebi sürü psikolojisi. Vidyodaki kadin "bu kadar insan aptal olamaz" diyor. Bakiyolar sosyal medya hesabina hep bir gazlı sözler kazancaz, etcez,büyüyoruz falan. Sayfalari binlerce kisi takip ediyor ve sonuç hüsran. Giden anaparalar ve para kazanma hayalleri.
    https://youtu.be/j3joCht3ivw

    YanıtlaSil
  63. bitcoin ve diğer coinler de global bir çiftlikbank vakasıdır. Arkasında devlet merkez bankaları olmadığı sürece hepsi fiyasko olur eninde sonunda.

    YanıtlaSil
  64. Devletin vatandaşların bu tür oluşumlardan mağdur olmaması için zamanında ve etkili adımlar atması gerekiyor ancak yıl olmuş 2022 ve memlekette hala "adınız terör örgütüne karıştı" diyerek telefonda binlerce insan dolandırılmaya devam ediyor. Devlet hala bu dolandırıcılığın önünü almış değil. Alamamış demiyorum, özellikle almış diyorum. Çünkü vatandaş olarak işin farkına varsa ve gidip şikayetçi olmak istese karakolda "dolandırılmamışsın ki, suç oluşmamış ne yapalım" diye baştan savılıyorlar ya da savcılık soruşturmasında yapan kişiler tespit edilmiyor. Yani hiçbir şekilde konunun üstüne gidilmiyor.
    Demek o ki, bu ülkede bu türden işlere giriyorsanız bu kadar açıktan dolandırıcılık olaylarının bile önünü alamamış devlete sakın ola güvenmeyin. Bu ülkede kendinizle baş başasınız. Ona göre hareket edin.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?