Piyasalarda Yaşananlar Kriz mi Düzeltme mi?


Durum Tespiti
İki haftadır finansal piyasalar ciddi bir türbülans yaşıyor. Oysa 2018 yılı oldukça sakin başlamış ve 2017 yılından sonra umutların yükseldiği bir yıl olarak karşılanmıştı. Şubat ayında beklentiler değişmeye, piyasalar alt üst olmaya başladı. Önce olup bitenlere bir bakalım. Aşağıdaki tablo çeşitli göstergelerin son 10 gündeki değer değişimlerini sergiliyor. 

10 Yıllık Devlet Tahvili Getirisi
31 Ocak 2018
9 Şubat 2018
Fark (%)
ABD
2,72
2,851
4,9
Almanya
0,70
0,748
6,6
Türkiye
11,40
11,720
2,8
Borsalar
ABD Dow Jones IA
26.149
24.191
-7,5
Almanya DAX
13.189
12.107
-8,2
Türkiye BIST 100
119.529
113.590
-5,0
Kripto Paralar
Toplam Piyasa Değeri (Milyar USD)
507
457
-9,9
Bitcoin Piyasa Değeri (Milyar USD)
171
153
-10,5
Bitcoin / USD
10.139
9.075
-10,5
TL'nin Değeri
USD / TL
3,76
3,82
-1,6
Euro / TL
4,67
4,68
-0,2
Euro / USD
1,24
1,23
-1,3
VIX Endeksi
13,54
29,06
114,6
Brent Petrol USD/Varil
69,05
62,79
-9,1
Altın USD/Ons
1.340
1.317
-1,7

Tabloya göre ABD ve Almanya’da 10 yıllık tahvillerin faizinde ciddi artışlar ortaya çıkıyor. Bütün borsalarda düşüş görülüyor. Türk Lirası Dolara ve Euroya karşı değer kaybediyor. Kripto paralar son iki günde biraz toparlanmış olsa da yüksek oranlı değer kayıpları yaşıyor. Karşılaştırmanın başlangıcını biraz daha geri götürdüğümüzde kripto paralardaki değer kayıpları yüzde 50’lere varıyor. Piyasa açısından bir anlamda korku endeksi olan VIX endeksi 10 gün önce 13, 54 iken 9 Şubat akşamı itibariyle 29,06’yı işaret ediyor. Ki bu değer alt üst olma olarak kabul edilen sınırın hemen altında bulunuyor. Brent petrolün fiyatında son on günde yüzde 10’a yakın gerileme, altında yüzde 2’ye yakın fiyat düşüşü görülüyor.  

Bu Değişim Nereden Çıktı?
Fed, geçtiğimiz Ekim ayında bilanço küçültme operasyonuna başladı. Bu operasyon her üç ayda bir 10 milyar Dolar artarak devem edecek. 2018 yılbaşından itibaren aylık 20 milyar Dolara çıktı, Nisan başında 30 milyar Dolara çıkacak. Fed’in 3 kez faiz arttıracağını sindirmiş olan piyasalar, Trump’ın bütçe açığını büyütecek programı sonrasında bu kez 4 artırımı konuşmaya ve senaryolarına dahil etmeye başladılar. Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası yetkilileri yılsonuna doğru parasal gevşemeyi durdurma ve faiz artırımına başlama sinyalleri verir oldu. Bu ek parasal sıkılaşma demek.

Parasal sıkılaşma üst düzeye çıkmadan önce eldeki, fonları yüksek faiz öneren gelişme yolundaki ülkelere yatırmak daha akıllıca bir yaklaşım olarak kabul ediliyor. Bu gelişme sonucunda gelişmiş ekonomilerde tahviller satılarak nakde dönüldü. Tahvil arzı artınca fiyatları düştü, faizleri yükseldi (Tahvil fiyatıyla tahvil faizi ters yönlü.)

Borsalarda balon oluştuğu söylemleri arttıkça yatırımcılar risklerin büyüdüğünü düşünmeye ve borsalardan çıkmaya başladılar. Böylece borsalar değer kaybetmeye yöneldi.

Çin’in kambiyo denetimlerini gevşetme kararı almasının ardından Şubat ayı başından itibaren Dolar talebi artı. Dolar bütün diğer paralara karşı değer kazandı.

ABD’nin petrol üretimini artırarak stoklarını yükseltmesi petrol fiyatlarında düşüşe yol açtı.

Kripto paralarla ilgili olarak dünyanın birçok yerinden bir takım yasaklama, düzenleme, denetleme haberleri gelmesi kripto paraların değerinin düşmesine neden oldu.

Bütün bunların birikimiyle bardak son bir amla ile taşacak aşamaya gelmişti. Bardağı taşıran damlanın hangisi olduğu tartışmalı ama Çin’in kambiyo rejiminde yaptığı gevşemeye yönelik açıklamalar o son damlayı temsil ediyor gibi görünüyor.  

Kriz mi Düzeltme mi?
Bugünlerde “son on günde piyasalarda yaşananlar kriz mi düzeltme mi” sorusu en çok sorulan soruların başında geliyor. Bu soruya doğru yanıt verebilmek için yaşanan dalgalanmaların bitip bitmediğine karar vermek gerekir. Henüz buna karar verebilecek durumda değiliz. Bununla birlikte bu dalgalanmaların mevcut görünümüne bakarak bu gelişmenin bir krizden çok bir düzeltme olduğu kanısı ağır basıyor. Bu kanıya varılmasının iki nedeni var: (1) Son on günde piyasalarda yaşanan kayıplar kriz tanımlamasına girecek düzeyde görünmüyor. Bu on günde yaşanan kayıplar krizlerde genellikle bir iki günde çıkıyor ve devam ediyor. Yukarıdaki tabloya bu açıdan bakınca kripto para piyasasındaki kayıplar dışında kriz tanımına girecek bir gelişmeyi göremiyoruz. Kripto para piyasalarında yaşananlar diğer piyasaları etkilese bile kripto para piyasası, öteki piyasaları krize sürükleyemeyecek kadar küçük bir piyasa. (2) Piyasalarda daha önceki bir yazımda da değindiğim gibi bir aldırmazlık eğilimi oluşmuş bulunuyor. Yani piyasalar son dönemlerde üst üste çeşitli siyasal, jeopolitik ve ekonomik şoklarla karşılaştığı için bu şoklara karşı bir tür esneklik geliştirdi. Geçmiş şoklara baktığımızda son 2 yıl içinde piyasaların birçok şoku krize dönüştürmeden atlattığını gördük.

Türkiye Açısından Durum
Son gelişmelere Türkiye açısından bakarsak gelişmelerin yararlı yanlarını şöylece vurgulayabiliriz: (1) Petrol fiyatlarının düşmesi cari açığın daha fazla artmasını engelleyecek. Orta Vadeli Programda Brent petrolün fiyatı hesaplara 54,5 USD/Varil olarak alınmıştı. Fiyatta her 10 Dolarlık artış Türkiye’nin cari açığına kabaca 4 milyar Dolarlık ilave getiriyor. Bu durumda fiyatın 70 Dolar düzeyine çıkmak yerine 60 Dolar dolayında kalması cari açığa 10 milyar Dolar yerine 5 milyar Dolar ek getirmesi anlamına geliyor. (2) Gelişmiş ekonomilerde ortaya çıkan risk artışı, yatırım fonları açısından, kırılgan ekonomilerdeki risklerin daha kolay göze alınmasının yolunu açıyor. Bu durumda Türkiye, 2018’de ihtiyacı olan 210 milyar Dolar tutarında tahmin edilen dış finansman kaynağını bulmakta biraz daha rahat bir konumda olabilir.

Bu gelişmelerin Türkiye açısından zararlı yanı; rahatlamaya neden olarak yapısal önlemlerin almasını engellemesi olarak karşımıza çıkıyor.      

Yorumlar

  1. Merhaba hocam. Yazınız için teşekkürler.

    2 düzeltmem var müsaade ederseniz.

    1) Ons altın fiyatı en yüksek 1365 doları gördü.
    2) Bu değişim nereden çıktı? başlığının altında 2017 yazmışsınız ama 2018 olacak.

    Bir de görüş ekleyeyim. Yazınızın son bölümünde gelişmiş ekonomilerde risk artışı sayesinde 210 milyar dolarlık finansman bulmamız daha kolay olabilir demişsiniz. Ancak 2018 için gelişmiş ekonomilerde büyüme hikayesi bize nazaran daha güçlü. 2017 de %7 civarı büyüdüğümüz için baz etkisinden ve diğer etkilerden de kaynaklı olarak büyüme daha düşük olacak muhtemelen. Yani Türkiye'ye fon akımı beklediğiniz şekilde olmayabilir diye düşünüyorum.

    Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki düzeltme için teşekkür ederim, hepsini düzelttim.
      Faiz ve getiriler yüksek kaldığı sürece (ki daha da yükselebilir 2. yarıda) fon girişi artabilir.

      Sil
  2. '' 2017 yılbaşından itibaren aylık 20 milyar Dolara çıktı'' 2018 yılbaşından itibaren olacak Mahfi Bey.

    YanıtlaSil
  3. Hocam kamu borcunun milli gelire oranlanması bana yanlış bir gösterge gibi geliyor. Çünkü kamu borcu/gsyh milli gelirin ne kadarıyla kamu borcunun ödenebileceğini gösteriyor. Ancak günümüz serbest piyasa ekonomisinde devletin milli gelir içindeki ağırlığı özel sektör kadar büyük değil. Yani milli gelirdeki artış kamu gelirini aynı şekilde artırmayabilir. Dolayısıyla milli gelirin bu denklem içinde olması yanıltıcı olabilir borçların ödenip ödenmeyeceği konusunda. Mesela kamu geliri/toplam kamu borcu daha doğru bir gösterge olabilir mi? Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir ölçüde haklısınız. Ama sonuçta kamu kesimi vergiyi artırarak özel kesimden vergide alabileceği için çok da yanlış sayılmaz.

      Sil
    2. Kavramlari karistiriyorsunuz. GSMH demek brut (gayri safi) milli urun (hasila) anlamina gelir. Milli gelir ise brut milli urunlere ek olarak yabanci firmalarin yerlestik calisanlarina odedikleri ucretler, ya da yurt disi isci maaslari gibi rakamlari da icerir.

      Yani kamu borcu / GSYH , milli gelirin ne kadari ile kamu borcunun odenebilecegini gostermez. Kamu borcunun, milli uretim gucune olan oranini gosterir. Aynen kamu borcu / milli gelir gibi bir oran da cikartabilirsiniz, fark git gide azalsa bile Turkiye gibi gelismekte olan ulkelerde milli gelir, GSMH'den daha yuksek olacaktir. Belki de Turkiye'de milli gelir lafinin, GSMH'den daha yaygin kullanilmasinin sebebi budur. Belki de Turkiye ekonomisini Dunya Bankasi, IMF vs. dizayn ettigi icindir, kim bilir. Ancak esas olan ulkenin uretimidir.

      Ulkenin uretimine bakilirken de kamu uretimi, ozel sektoru uretimi diye bakilmaz. Bu arada kimse sadece kamu borcunun, GSMH oranina bakarak borcun odenip odenmeyecegi cikartiminda bulunmuyor, bu gostergelerden sadece bir tanesi. Onemli bir gosterge, zira bir ulkenin GSMH yapisi iyi ve surdurulebilir bir buyume gosteriyorsa bu oranin dusuk olmasi o ulkeyi gozu kapali borc verilebilecek duruma getiriyor.

      Sil
  4. Mahfi Hocam, elinize sağlık. Yalnız bir durumu anlayamadım. Bu kadar negatif gelişmenin bize sadece yapısal reformlarda rehavet yaratması dışında hiç mi negatif etkisi yok? Dünyada paranın sıkılaşmasının ardından sürekli sıcak para ihtiyacı olan bir ülke olarak biz daha fazla sıkıntı yaşamaz mıyız? Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kadar yüksek faiz ve getiri varken para geliyor. Bizim sorunumuz gelen paranın yani finansmanın kalitesiz olması. Yani doğrudan yabancı sermaye yerine kredi geliyor.

      Sil
  5. Neden surekli bir kriz beklentisi veya suphesi var hocam? Bu soylentiler biraz da piyasayi canli, buyuk-kucuk yatirimcilari enerjik tutmak, paranin dolaşımını arttirmak amaçli olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hareket bereket var isler iyi gittiginde ulan bi aksilik olmasin suphesi doguyor. Ancak boyle bir duzeltmenin oldugu hayirli oldu. Piyasadaki boga havasi biraz sonunce Ulkler ozellikle merkez bankasi baskanlari daha elleri guclendi. Daha rahat oldular. Suan top onlarda. faiz arttirmak isteyen daha rahat arttiracak dusurmek isteyen de daha rahat dusurebilecek. Beklemek isteyende kendini daha guvene gorecek.

      Sil
    2. Kriz beklentisi ya da şüphesi işleri durgunlaştırmaz mı?

      Sil
    3. Nedeni çok basit. Bir kez kötü bir şey olduğunda insanlar bunun devam edeceğini beklerler. Tıpkı depren gibi.

      Sil
  6. Hocam merhaba, öncelikle yazınız için çok teşekkürler.

    Ben yakın zamanda bir bankanın müfettiş yardımcılığı mülakatına gireceğim. Şu an için alan bilgisine yoğunlaşmaktan çok gündemi daha sıkı takip ediyorum ve sizin yazılarınızı ve kitaplarınızı tekrar bir gözden geçiriyorum. Bu süreçte sizin bir tavsiyeniz var mıdır? Mülakatta nelere dikkat etmeliyim, hangi konulara yoğunlaşmalıyım?

    Şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
  7. Hocam sizce Merkez Bankası neden yapısal reform yapmaya çalışmıyor ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görevi değil

      Sil
    2. Merkez Bankası para politikası uygulaması dışında yetki sahibi değil. Yapısal reform hükümetlerin işidir.

      Sil
  8. Hocam, tahvil sahipleri nakde dönüp fed faizleri arttirmadan önce paralarını GOÜ borsalarında değerlendirmeyi düşünüyorlarsa, bizim borsalar neden düşüyor? Evet bist 100 nasdaq ya da s&p500 kadar düşmedi ama yine de düşüyor. Tahvillerin satımından çıkan naktşn bizim borsalara gelmesi gerekmiyor muydu?

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim tahvillere geliyor. İşler düzelince borsaya da gelir.

      Sil
  9. Merhabalar,hocam yazınız için teşekkürler. Bir şey sormak istiyorum. Amerika mevcut borçlarını ve vergi sindirimiyle daha da artacak borçlarının finansmanını nasıl sağlıyor/sağlayacak?

    YanıtlaSil
  10. Hocam değerli yazınız için çok ama çok teşekkür ederim. Baştan sona okudum. Hocam dax ile ilgili küçük bir yorum yapar mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dax da bütün borsalar gibi düşüşlerden etkileniyor. Artık bu sistem bileşik kaplar gibi işliyor. Ama toparlanma başlayınca DAX yine hızla yukarı gidecektir diye tahmin ediyorum.

      Sil
    2. hocam bitanesin, ellerinden öperim

      Sil
  11. Hocam yaziniz icin tesekkur ederim. Son donemlerde yazilarinizi takip etmeye calisiyorum. Sirketlerin halka arza acilmasini nasil degerlendiriyorsunuz. Gucune guc katma istegi mi yoksa sermaye bulmakta zorluk cektikleri icin mi halka arza basvuruyorlar. Bunu nasil okumak lazim bu konuda da bilgilendirme amacli bir yazmayi dusunur musunuz?

    YanıtlaSil
  12. muhlis bey çok yanlış bir yazı olmuş bu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam sevgiler bizden Adsiz bey

      Muhlis mc unbending

      Sil
    2. Gerçekten de Muhlis beyin yazısı yanlış olmuş (Muhlis bey kim?)

      Sil
  13. Mahfi Hoca'ya selam,
    kripto paraya devam...

    Arizon'a eyaleti kripto para ile vergi ödemesini kabul etmeye başladı.

    https://www.haberler.com/abd-nin-arizona-eyaletinde-kripto-paralarla-10552720-haberi/

    YanıtlaSil
  14. Sizce, Elon Musk, "CDS"nin ne demek olduğunu hayatında hiç duymuş mudur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elon Musk bir projenin sahtekar ve sarlatan aparatidir.

      Sil
  15. Hocam ödenen sgk primleri de vergi ve vergi benzeri unsurlara dahil midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir ülkede vergi yükü hesaplanırken iki şekilde hesaplanıyor: (1) Yalnızca vergiler ( 2) Vergiler + Sosyal güvenlik primleri. İkincisi daha yaygın kullanılıyor.

      Sil
  16. Hocam enflasyonla ilgili bir sorum olacak:
    Türkiye maliyet enflasyonun olmadığı dönemlerde faiz silahını etkili kullansaydı (pozitif reel faiz) sizce enflasyon %3-4 lerde olur muydu? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek başına faiz artırımı sorunu çözmez. İnsanların ekonominin iyiye gideceğine dair beklentisi olması lazım.

      Sil
  17. Mahfi Bey,

    Mars'a gitmek istiyorum.

    Ne yapmamı önerirsiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cübbeli Ahmet Hocaya sor. O bilir.

      Sil
    2. bilselerdi maket astronot yerinde sen olurdun

      Sil
    3. Bütün gün Kızıl Gezegen Mars filmini izleyin ve konsantre olun. Muhtemelen rüyanızda gidersiniz.

      Sil
  18. Hocam butun bunlardan yola cikarak önümüzdeki sureçte elimizdeki mevcut verilerle hisse senedi mi tahvil mi daha uygun bir yatirim aracidir? Yatırım tavsiyesi olarak degil teknik olarak soruyorum.

    YanıtlaSil
  19. Hocam 210 milyar dolarlık dış kaynak ihtiyacından bahsetmişsiniz. Bu kaynağı genelde hangi ülkelerden buluyoruz? Birleşik Krallık mı? Katar mı? Bizim dış kaynak bulduğumuz ülkelerden de bahsedebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Resmi verilerde döviz cinsi var ama hangi ülkeden alındığı yok.

      Sil
  20. Merhabalar hocam. Avusturya iş çevrimi teorisi hakkında ne düşünürsünüz?

    YanıtlaSil
  21. Hocam kaleminize sağlık yine çok güzel bir değerlendirme olmuş.

    Ülkemizdeki Varlık Fonu ilerleyen zamanlarda sıcak para giriş çıkışlarını kontrol etmede kullanılır hale gelebilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      1,5 yıl oldu bir faaliyeti yok.

      Sil
  22. Şuan tl faizi mi daha kârlı dolar faizi mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kâr olarak reel faizi alıyorsanız Dolar kârlı.

      Sil
  23. Hocam siyasat ve jeopolitik risklere karsi gelisen aldirmazlik psikolojisi surdurelebilirmidir ?

    YanıtlaSil
  24. Merhaba hocam sırasi ile düşüşte ilk kripto paralar düştü. btc 6000 usd yi gördü sonrasında gece amerika borsası yuzde 5 düşümş yaşadı bununla birliktede diğer borsalar düştü.
    Ama kripto paralar yaklaşık 49 gündür düşmekte ve yatırım olarak yatırımın yarısını kripto paralara yatırmıştım. Yaklaşık 1 senedir kripto para piyasası ve coinlerin araştırmasını yapıyorum. Sizde kripto paralar eski gücüne kavuşucakmı? Ben uzun vadeciyim aldım bekliyorum. saygılar...

    YanıtlaSil
  25. Hocam sizce bir ekonomide tasarrufu etkileyen asıl faktör nedir pozitif reel faiz hariç. G. kore mesela tasarruf oranlarını nasıl artırdı geçmişte?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomide doğruları yapar reel faizi de kollarsanız halk tasarrufa başlar.

      Sil
  26. Teşekkürler Hocam,
    Yabancı borsalardaki değer kaybı şirketlere değer biçerken kullanılan 'risk free rate' artışından olabilir mi acaba?
    Hepinize iyi haftalar

    YanıtlaSil
  27. Çok degerli görüşlerinizden istifade ediyoruz bir araştırma da dunya gsmh 55 trilyon ve turev enstrüman lardaki miktarin 1 katrilyon 600 trilyon oldugu ifade ediliyor bu miktardaki sermayenin turkiyenin 210 milyar dolar gibi bir rakami helede yuksek faizle bulmasinin sorun yaratmayacagini düşünüyorum

    YanıtlaSil
  28. Hocam ekonomide yaşananların kriz olarak değerlendirilmesi için ne olması gerekir?

    YanıtlaSil
  29. Uzun bir süredir piyasalarda görülmeyen bir çeşit anomali oldu.
    Oynaklığın düşük seyrettiği yeknesat bir gidiş vardı. Hemen hemen
    istisnasız tüm varlıklarda birden satış yedi. Düzeltme bekleniyordu
    hala da başka düzeltme beklentileri var, sağlıklı da.

    (1) Algoritmik işlerler biraz dikkat çekti, kafalarda olumlu ve olumsuz
    yönlerinin tekrar değerlendirildiği soru işaretleri ile (sadece kara
    odaklanmış AI tabanlı akıllı algoritalar acaba gelecekte bir yerde
    piyasaların kabusu olabilir mi?)

    (2) Kriptopara forumlarında doğru adrese mesajımız iletildi, wall street'deki
    kuklaları (puppets) artık adım atarken bir daha bin defa düşünürler
    diye bir takım laflar dolaştı. Ayrı bir parantez, kriptolardaki
    değer kaybı için epeydir CBOE vadeli işleleri üzerinden maniplasyon
    yiyoruz suçlaması var (kimilerince) ama hafta sonları spot piyasalarda
    da çok ağırlıklı satış oldu, bunun için haklı bir temel yok gibi.
    Kaldı ki tüm varlıklarda satış büyük fonları işaret ediyor, kriptocuların
    bu kadar gücü yok (diye umuyorum).

    (3) Bir tartışma noktası da VIX future'ların çok büyümesi ve buradaki short
    pozisyonlarının aşırı noktalara gelmesi nedeniyle yatırımcılara bir miktar
    pozisyon boşaltma fırsatı (kar realizasyon) doğurması. Acaba VIX'in
    piyasayı yönlendirmesi gibi bir kapı açıp yanlış mı yaptık sorgulamaları
    da yok değil.

    Bunun dışında düzelte olayı sağlıklı.

    Asıl sıkıntı işaretleri eskiden finansal enstrümanlar piyasaları desteklemek
    içindi. Parasal genişleme döneminde aşırı likidite ve para hırsı ile gözü dönmüş
    yuppie'ler (reel) piyasaları finansal spekülasyon çılgınlığının kucağına mı
    atıyor? İnsanlar üretim yerine kolay para kazanma hayalinin peşinde mi koşuyor?

    Sorgulanması gereken belki de bu, kriz veya düzeltme değil. Kriz diye pek birşey
    de yok, büyüme ve küçülme vardır, biri için kriz olan durum başka birisi için fırsat
    yaratır (para, servet el değiştirir).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mahfi bey,

      Kusura bakmayın, yazımı öğlen aceleden dolayı doğru dürüst edit edemeden atıp çıkmışım. Pek yaptığım birşey değildir. Harf hataları ve birkaç yerde cümle düşüklükleri olmuş.

      Yazılarınız her zaman baştan sona eksiksiz, muhteşem ve çok bilgilendirici, teşekkür ederiz.

      Yazımın son paragrafı biraz havada kalmış (sizin yazı ile alakası yok; kriz mi düzeltme mi doğru soru doğru başlık). Kriz durumlarının çoğu reel anlamda izafi konumlar olabileceği tespitini yapmak için yazmıştım sadece. Yani misal çok zorda kaldığında bir varlığı sudan ucuza elden çıkarmak bir kriz durumu olsa bile alıcı taraf için bu yüksek iskontolu alışveriş iyi bir kar fırsatı yaratır. İslemin sonucu ise dışardan bakıldığında aslında 0 toplamlıdır (satanın kaybı kadar alanın karı var, toplam değer sıfır).

      Mortgage krizi finansal çerçeve içinde biraz farklı bir durumdu (türev enstrümanlar,
      türevin türevi enstrümanlar; riskli unsurlar). Ya da ardından yapısal nedenli Avrupa'da yaşanan kriz. Neyse konu bu değil zaten. Yine dağıtmayım.

      Yazılarınızı her zaman dört güzle bekliyoruz. :-)

      Sil
  30. Bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Faizin Doğuşu ve Yasaklanışı