Kitap Önerileri


Biltekin Özdemir, Osmanlı Devleti Dış Borçları, Remzi Kitabevi, 2017
Özdemir’in daha önce iki kez farklı yayınevlerinden çıkan bu önemli kitabına daha önce de değindim, yazılarımda referans olarak kullandım. Bu kez kitap Remzi Kitabevi tarafından basılmış. Özdemir, kitabında Osmanlı dış borçlarını, bu borçları doğuran nedenleri, borçların yapısını tarihsel bir çerçevede ve büyük bir yetkinlikle ele alıp inceliyor ve değerlendiriyor. Osmanlı dış borçlarının Türkiye Cumhuriyeti tarafından nasıl ve hangi tarihlerde ödendiği kitabın önemli bölümlerinden birisini oluşturuyor. Kitap ayrıca son derecede önemli ekler içeriyor. Osmanlı’dan borç devralmadık şeklinde saçma sapan görüşlerin ortaya atıldığı bir dönemde işin gerçeğini öğrenmek isteyenler açısından çok önemli olan bu kitabı ekonomiyle ilgilensin ilgilenmesin tarihi gerçekleri öğrenmek isteyen herkese öneriyorum.

Yusuf A. Kalyoncuoğlu, Mayıs Çiçeği ve Hazine Yelkenlileri, Scala Yayıncılık, 2018
Kalyoncuoğlu, bu kitabında son derecede ilginç bir yolculuğa çıkarıyor insanı. Bu yolculuğun bir yerinde, Roma İmparatorluğu’nun izlediği siyaset ile Amerika Birleşik Devletlerinin izlediği siyaseti karşılaştırıyor, aralarındaki benzerlikleri ve farkları ortaya koyuyor. Sonra Çin’in Ming hanedanı sırasında dünyayı keşfe yolladığı gemilerin getirdiği bilgilerin Çin’in nasıl içine kapanmasına yol açtığını ortaya koyuyor. 1400’lerde dünyanın en güçlü ekonomisine sahip olan Çin’in nasıl olup ta yanlış bir kararla geri kaldığını adeta bir öykü gibi sunuyor. Aslında ekonomi ve finans ağırlıklı bir kitap olmasına karşın zaman zaman bir masal kitabı kadar kolay okunan bir kitap çıkıyor ortaya. Okumanızı öneririm.

Fabrizio Casaretto, Finansal Korunma Hedging, Scala Yayıncılık, 2017
Fabrizio Casaretto, Cenevizli – İstanbullu bir Levanten. Risk yönetimi ve türev piyasaları konusunda Türkiye’de yapılabilecek çok fazla şey olduğunu gördüğü için bu kitabı yazmış. Kitap, risk yönetiminden başlayıp türev piyasalarının tanımını yapıyor ve bu piyasalarda kullanılan enstrümanları ele alıyor. Vadeli kontratlar, opsiyonlar, pozisyon açmak ve kapatmak gibi az bilinen konular incelendikten sonra teknik analize giriş yapılıyor. Sonra da korunma uygulamaları hem ticaret alanındaki korunma hem de finansal piyasalarda korunma olarak iki alt başlıkta ele alınıp ayrıntılarıyla inceleniyor. Her geçen gün daha fazla önem kazanan bu konularda bilgi edinmek isteyenler kadar bilgilerini tazeleyip derinleştirmek isteyenler için de çok yararlı bir kitap.

Tevfik Güran, İktisat Tarihi, Der Yayınları, 2017
Tevfik Güran, iktisat tarihi ve Osmanlı tarihi üzerinde kırk yıldan uzun süredir çalışan bir bilim insanı. Güran, bu önemli kitabında tarım devriminden başlayarak ilk çağ ekonomilerini, orta çağda yaşanan büyük değişimleri, coğrafi genişleme ve yarattığı sonuçları, sanayi devrimini, sanayileşmenin dünyaya yayılmasını, ardından 19 ve 20’nci yüzyıllarda ekonomide yaşanan gelişmeleri ve değişimleri son derecede akıcı bir üslupla ele alıyor. Kitap bazen bir olaylar akışı halini alsa da çoğu kez önemli yorumlarla tamamlanan kolay okunan bir tarih kitabı olarak karşımıza çıkıyor. Ekonomi öğrencileri kadar ekonomiyle ilgilenip de tarihte ekonomik olayların ve sorunların nasıl gelişip değiştiğini merak eden herkes için son derecede yararlı bir kaynak niteliği taşıyor.

Turan Serdengeçti, Türkiye’de Yatırım Teşvik Mevzuatı, ASO Yayını, 2017
Eski Teşvik ve Uygulama Genel Müdürü Turan Serdengeçti, yıllardır uğraştığı, yön verdiği ve çözüm ürettiği bir alan olan teşvik konusunu ele alıp bütün yönleriyle incelemiş bu kitapta. Kitap, Türkiye’deki yatırım teşvikleri mevzuatını soru – cevap formatında ele alıyor ve akla gelebilecek hemen her türlü sorunun yanıtını veriyor. Kitapta teşviklerle ilgili 206 soru ve yanıtın yanı sıra konuyla ilgili tablolar da yer alıyor. Yatırım teşvikleri konusunda eşsiz bir başvuru niteliği taşıyan kitabın yatırım yapacaklara, teşviklerden yararlananlara, müşavirlere ve bu işleri yürüten bürokratlara çok yararlı olacağını düşünüyorum.

Oktay Kızılkaya, Emrah Sofuoğlu, Türkiye’de Cari İşlemler Açığı Sorunu ve Enerji Politikaları, Nobel Bilimsel Eserler Yayını, 2017
Türkiye’nin en önemli meselelerinden birisi cari açık ve bu meseleyi sorun haline getiren konuların başında da enerji ithalatı geliyor. Kızılkaya ve Sofuoğlu bu konuyu temeline inerek incelemeye çalışıyorlar kitaplarında. Önce meselenin teorik yapısını ele alıp tanımları, kavramları yerli yerine oturttuktan sonra Türkiye’de bu sorunun nasıl ortaya çıktığını inceliyorlar. Cari açığın altında yatan nedenleri alıp tartışıyorlar. Sonra da bu sorunun temelinde yer alan enerji ihtiyacı konusunda enerji politikalarını masaya yatırıyorlar. Kitabın özelliklerinden birisi bu kadar önemli bir meseleyi parçalarına bölüp ele alması, ikincisi de bu zor konuyu olabildiğince anlaşılır biçimde sunması.

Yorumlar

  1. Değerli önerileriniz için teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
  2. Hocam ekonomomiye ilgisi olan biz gençler içinde kitap önerir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıdaki kitapların hepsi ekonomiyle ilgili.

      Sil
    2. Yazıdan anlaşılıyor aslında.))

      Sil
    3. Hocam öyle ama bu kitaplar sanki bizim seviyemize fazla bize daha temel konuları ele alacak kitaplar önerseniz seviniriz.(Örneklerle kolay ekonomi gibi).
      İyi günler..

      Sil
    4. Örneklerle kolay ekonomi - Mahfi eğilmez
      http://www.kitapyurdu.com/kitap/orneklerle-kolay-ekonomi/270616.html

      Sil
  3. Hocam Benjamin Graham'in akıllı yatırımcı kitabını çevirisini yapacak yayın evi yok mu bir türlü çevirisini bulamıyorum belki yayın evleri tavsiyenizi dinlerler

    YanıtlaSil
  4. Hocam Merhabalar,

    Uzunca bir süredir Merkez Bankası'nın günlük açıkladığı Analitik Bilanço Verilerindeki Kamu Mevduatı rakamını takip etmekteyim. Hatta son açıkladığı rakama göre Hazine'nin 44 milyara yakın mevduatı var. Tabii bu haftaki güçlü ihaleler sonrası bu rakamda ciddi artış göreceğiz. Merak ettiğim konu TCMB'nin açıkladığı bu veriye hangi kalemler dahil? Hazine'nin açıkladığı Kamu Haznedarlığı İstatistiklerine bakmaktayım şu an. 'Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri' verisinin 'Kamu Mevduatı'na dahil olduğunu düşünüyorum. Fakat Kamu Mevduatındaki bir diğer kalem nedir? 'Özel Bütçeli İdareler','Düzenleyici Denetleyici Kurumlar','SGK','Fonlar ve diğer kalemler (Kamu Haznedarlığı İstatistiklerinde mevcut olan) henüz Kamu Mevduatına dahil olmadığına göre burada mevcut olmayan başka bir kalem olmalı diye düşünüyorum. Hatta Hazine Nakit Gerçekleşmeleri istatistiklerine bakıp Hazine'nin kasasındaki parayı düşündüm fakat yine tutarlı olmadı. Dolayısıyla bu konu hakkında yardımlarınızı rica ederim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 15.02.2018 tarihi itibariyle TCMB Analitik Bilançosunda 36 milyar TL var. Bu para Hazinenin mevduatı. Hazine geçen yıl biliyorsunuz harcamasından yaklaşık 40 milyar TL daha fazla borçlanma yapmıştı. Öte yandan buradaki paranın ille borç olması gerekmez. Toplanan vergilerden bir süre harcanmadan kalan paralar da buradadır. Ama borçlanılan miktardan nakit olarak harcanmayan kısma bakarsak aşağı yukarı buna denk geliyor.

      Sil
    2. Evet hocam şu anda 36 milyar TL görüyorum. Yazımdan sonra 14/02/2018 bonosunun itfası geldi. Ondan dolayı mevduat azaldı. Açıkçası bu haftaki ihalelerde beklenenden az borçlanması piyasanın gidişatı için daha iyi oldu. Geçen sene gördüğümüz iç borç çevirme oranının 120%lerde olması bono faizleri üzerinden baskı oluşturmuştu.Ama bu haftadan sonra bir rahatlama söz konusu. Özellikle perşembe ve cuma günü de ciddi yabancı ilgisi gördük, gerek real money dediğimiz hesaplar gerekse fast money dediğimiz hesaplar ciddi alımda bulundular. Hocam soruma tekrar gelecek olursak, ben bu denklemi öğrenmek istiyorum. TCMB Analitik Bilançodaki Kamu Mevduatı=Genel Bütçe Kapsamındaki Kamu İdareleri Bütçesi + ? . Bu soru işaretinin yerine gelecek kalemi hangi istatistikte görebilirim? Yoksa yanlış bir denklem mi düşünüyorum. Bir de dediğiniz konudaki nakit olarak harcanmayan kısmı nasıl takip edebilirim? Çok teşekkürler ilginiz için.

      Sil
  5. Yorumlarınız ve kattığınız farkındalık için çok teşekkür ederiz hocam.

    YanıtlaSil
  6. Hocam iktisatçılar arasındaki uzlasma2ve çatışmaya ilişkin bir kitap öneriniz var mı tezim için yarar sağlaması adına

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İktisatçılar arası yzlaşı ve çatışmalar genellikle iktisadi düşüce tarihi kitaplarında yer alır. Gülten Kazgan'ın İktisadi Düşünce Tarihi veya Politik İktisadın Evrimi kitabı bu konuda eşsizdir.

      Sil
    2. tamam Hocam. peki iktisat felsefesi üzerine az yayım var ve hangisini okuyacağım konusunda tereddütte kaldım. bu konudaki öneriniz nelerdir

      Sil
  7. Hocam kitap önerileriniz ve bu blog icin cok teşekkürler.

    Bir onceki yazinizi ve alttaki yorumlari okuyorum:

    CARI ACIK (S - I) + (T - G) = (X - M) formulunde sayilari yerine koyuyorum.

    T-G= -60 TL (nakit dengesi)
    X-M= -180 TL (47 USD×3.75)

    Bu durumda tasarruf acigimiz kabaca S-I =240 milyon TL yani 64 milyon USD'dir diyebilir miyiz?

    Yine sizin yazinizdan aldigim rakamlarda nakit dengesi -60, ic ve dis borçlanma ise 87, fazladan 27 milyar TL borçlanma yapmisiz. Soz konusu bu tutar rezervlerde midir veya muhasebesel olarak nerededir Hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Formül ve rakamlar doğru.
      Bu aradaki fazladan alınan borç MB'de kamu mevduatı olarak duran paranın içinde yer alıyor.

      Sil
  8. Hocam bir de ekonomi dergilleri öneriniz olsa

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha önce önerdim. İki dergi var Türkiye'de gerçek anlamda ekonomi dergisi olarak önerebileceğim: (1) İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyetinin İktisat Dergisi (2) Efil Yayınevinin İktisat ve Toplum Dergisi.

      Sil
  9. Hocam issizlik fonundan 3.4 milyar kaynak kullanilarak yapilacak yeni bir istihdam modeli cikarmislar. Bir sen bir benden diyecekmis devlet en fazla 2 isci aliyorsunuz ve ilk ay prim vergi ucretini isveren oduyor diger aylarda 1 devlet oduyor 1 isveren. Bunlar reform degil sonucda ve surdurulmesi imkansiz surekli issizlik fonu kullanilarak yapilacak is degil. Ayrica suistimale cok fazla acik bir yapi. Bence bu sistemde tutmayacak cunku isveren is olmayinca bu sistemi tanidiklari icin kullanacak. Millete ciddi zarar ama issizligi az gosterme formulu demek daha dogru.
    Sizce bu yapilan nekadar dogrudur.
    Saygilarimla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu modelle sizden benden toplanan vergilerle, primlerle oluşturulan işsizlik fonundan özel sektöre ucuz işgücü sağlanıyor. Böyle bir şey piyasa ekonomisinde olabilir mi? Buna doğru demek mümkün mü?

      Sil
    2. Yani issizlik fonu denilen sey illa issiz kalana verilecek para midir? Istihdami arttirir mi bu yapilan? Cevap evet ise fon da amacina uygun kullaniliyor, yapilan da dogru demektir. Umarim basariya ulasir. Her seye faizi arttirmaktan baska cozum onerisi olmayanlara garip geliyor olabilir tabi.

      Sil
    3. Issizlik fonunda biriken ciddi bir meblag var bir baska deyisle bu parayla bastan asagiya yeni bir ulke bile kurulur tabir eger uygunsa! Hukumetin bu parayi kullanmamasi zaten saka olurdu.Hic tesaduf degil hic sasirmadim.

      Sunu da belirtmek gerekir ki dunyada ve turkiyede buna benzer fonlar cok defa kuruldu uygulandi genel olarak da sonu hep husranla bitti ya paralar unutuldu eridi gitti ya fonlar sacma sapan seylere harcandi hesabi sorulmadi ve yahut da istenildigi olcude birikim uygulama olmadi.Sonuc olarak belli basli ulkeler(emtia zengini dogal kaynak sahibi ki bunlarin hepsi cari fazla ve butce fazlasi veriyor)var.
      Turkiye bana kalirsa 2000 yilindan beri biriktirdigi bu paralarla ciddi bir meblagi olusturmus durumda. Resmen fonda biriktirilmis ve hic dokunulmamis bir hazine var.Orta nufuslu Bir cok ulkenin genel merkezi butcesi degerine ulasmis hatta gecmis buradaki para ve her gecen gunde resmen geometrik olarak cogalmis. Boyle bir parayi AKP kullanmayacakti da kim nerede nasil kullanacakti sorusu kulagimizi tirmaliyor... Kisaca sasirtici bir sey yok!
      170 milyar TLye yakin bir paradan bahsediyoruz.Ve her yil ortalama artis miktari 25 milyar TL Daha dune kadar kur artislarinin olmadigi 2013lerde bu paranin karsiligi 42milyar dolardi. Suanda da hemen hemen bu seviyelerde demmem o ki resmen bulunmaz bir hazine ne enflasyona ne dolar artisina ne yukselen issizlige ne de baska bir seye engel tanimayan resmen geometrik olarak adeta bir cig gibi buyuyen bir para!

      Sil
    4. Adsiz 14:04, olaya hukumet acisindan bakarsaniz yanilirsiniz. Issizlik fonundaki para harcanmasa dahi atil bir sekilde bekleyen bir para degil. Zaten bu para hazineye borc verilmis durumda, yani her acidan kullaniliyor.

      Issizlik fonu sadece issiz kalanlara belirli bir donem odeme yapilmasi icin kullanilmiyor. Zaten fonun amaclarinda istihdami arttirici onlemler almak var. Iskur'un harcamalarinin buyuk bir kismi bu kalemden. Bu onlemlerin ise yarayip yaramayacagi tartisilabilir ancak neden yapildigini tartismanin manasi yok kanun geregi cunku.

      Ayrica issizlik fonunun gelirleri fon acik vermedigi muddetce sizden alinan vergilerle degil, fon icin alinan primlerle saglaniyor. Henuz acik vermedigine gore sizden benden alinan vergi ile yapilan bir sey yok, bosuna rahatsizlik duymayin.

      Sil
    5. Adsiz 1836
      Ben sadece ortada basarili bir sekilde biriktirilmis ve geometrik olarak her gecen gun artan bir pardan bahsediyorum. Hic bir acidan degil su veya bu hukumetin bakisindan degil. sadece rakamlarin ve zamanin dilinden bakiyorum. Atil oldugunu soylemedim. Rahatsizlikda duydugumu bahsetmedim Ortada ciddi bir para var bu para ile birak sirketi yeniden devlet kurulur . Dahasi bu fondaki para eger istihdami arttiracak issize is bulacak konularda kullanilacaksa ne ala.
      Kim ne derse desin su bir gercek ki zaman ve para miktari bakimindan fonun bu buyukluge ulasmasi bir basaridir. Boyle fonlar genel itibariyle zengin emtia dogal kayangi olan ulkelerde zaman ve miktar olara kalicidir basariya ulasir. Turkiye gibi ikiz ucuz aciklari olan bir ulkede gecmistede degisik fon denemeleri olmus(fakfukfon konut edindirme vs...) ama basarisiz saibeli amacindan sapmis yeterli birikime ugramamis bir gecmiis olan ulkede nerden baksaniz 18 yildir suren ve nereden baksaniz ciddi bir birikim olan bu fon basaridir.Bu basarida Turkiyenin basarisidir yani sizin benim bu fonu kim yurutuyorsa amirinden memuruna kadar kim emegi egmisse 18 yildir onun basarisidir. Kisaca ikiz ucuz aciklarin oldugu ve gecmiste basarisiz fon denemelerinin oldugu bir ulkede boylesi bir deneyim basaridir toplum adina ulke adina

      Sil
    6. Arkadaslar issizlik fonu 2000 yilinda bulent ecevit hukumeti zamaninda kuruldu 2002 mart uygulamaya basladi suana kadar 117 milyar tl para birikti bunun 17 milyar tl gibi rakami issizlik icin odendi ve kalan kisim hazineye veriliyor devlet tahvili aliniyor.
      Devlet bunun alanini genisletti yabanci iscilerdende issizlik primi aliniyor ve bu fonu kullanmak icinde kanunlar cikarildi.
      Onemli olan bu paranin dogru kullanilmasi ise ozaman devlete nakit sikintisini cozmek icin zaten toplanan para hemen hazineye gidiyor. Fakat buradaki para ile devlet genclerin egitim aldigi alanlara gore kendisi yatirim yapmali endustri 4.0 yatirimlari olabilir farkli alanlarda sureklilik ve yenilikci uretime dayali bir politika ile hem fabrika isyeri sirketlesme ile istihdam saglamis olur hemde bu parayi yatirima donusturerek uretime katki saglar. Sikinti surdaki bu paranin dogru kullnailnasi icin projeler gelistirilir ve faaliyete gecirilir. Ancak bu yapilan issizlik fonundan isverene kiyak acikcasi bu. Ozel sektorde zaten piyasada is yokken isveren isci almak yerine tanidiklarini almis gosterip kagit uzerinde burdan devlet zarara ve fon bosuna kullnailmis olur ki. Zaten bakanin kendi dedigi gibi suistimale cok fazla acik bir kanun yapip sonrada suistimale meydan vermemeiz gerekiyor demesi garip olan. Yani suistimale acik bir kanun neden yapilir ve hayata gecirilir.
      Sonuc: fonun dogru kullanimi genc nufusu cok fazla olan turkiye icin buyuk firsat iken bu para dogru kullanilmadigi kanaatindeyim.
      100 milyar tl para ile 1 milyar yatirimli 100 super fabrika kurarsiniz. Kopruler metrolar havaalanlari buyuk projeleri bu para ile kendiniz yapabilirsiniz. Otomotiv fabrakasi dahil buyuk megafabrikalar kurulur istihdam saglanir inavasyonel yatirimlar yapilir fakat bunlar yapilmiyor sorun zaten burda ve para issizligi az gostermek icin yapilan bir sistem acikcasi ve bu cok fazlaca belli.

      Sil
    7. Yukarida yazdim 18 yildir cig gibi buyuyen bir meblag var. Bu fonun tarihine baktigimizda nereden baksaniz 60li ylillardan berisendikalarin talep ettigi issizlik sigortasi fonu yani ustten degil alltan tabandan cikmis fikir! En sonunda 2000 yilinin baslarinda uygulamaya konuluyor. Bugune kadar da geliyor cok az bir kismi issiz kalan kisilere harcaniyor geri kalani tipik bir fon gibi deglenrdiriliyor.
      Amac ve maksad ne olursa olsun bu fon dogru degerlendirilmelidir. Bu fon ustten burokrat mantigi ile olusturulmus degildir diger basalnmais ama basarisiz olmus fonlar gibi. tabandancikmistir. Halkin toplumun bir yuz akidir. Basasrisidir Bunda herkesin emegi vardir alin teri vardir bu buyuk bir basaridir. Tabi nasil deglendirielcegi ise asil tartisilmasi gerekn konudur. Enflasyon doviz artisi issizlik orani dinlemeyen surekli artan bir para.

      Sil
    8. Ciddiyet, soylediklerinize genel olarak katiliyorum ancak bu parayla fabrika kurulmasi hic mantikli olmaz. Sonucta bu para bir yerde sigorta parasi. Bugun bu toplanan paranin hepsine acil olarak ihtiyac duyulmamasi yarin duyulmayacak anlamina gelmiyor. O yuzden buyuk bir kisminin harcanmamasi ve dusuk risklik, yuksek likiditesi olan alanlarda degerlendirilmesi daha mantiklidir. Sayet gecmiste SSK'nin yaptigi gibi, binalar, arsalar, fabrikalar alinirsa (ssk ilac fabrikasi gibi) sonuc husran olur. Iste o zaman senin benim vergim devreye girer.

      Bir saglik sigortasinin insanlarin hastalanmamasi icin onleyici tedbirleri tesvik etmek, bu sayede daha az geri odeme yapmak gibi bir strateji izleyebilecegi gibi istihdami arttirarak da isslik fonunun daha az geri odeme yapmasi hedeleniyor.

      Bu arada bu 'issizlik' kelimesi malesef Turkish iktisat mahsuludur. Issizlik rakami diye ekonomide bir terim olamaz. Olsa olsa istihdam edil(e)meme durumu olur.

      Once boyle sacma terimler uyduruluyor, sonra bakiyorlar terim amacini karsilamiyor sonra yok 'gercek' issizlik bilmem ne soylemleri basliyor, ya da is var begenen yok gibi sacma sapan laflar dolaniyor. Terimin bozuklugu bir yana, bir de insanlarda psikolojik etkisi var. Issizlik yuksek dediginizde insanlar sorunu kendilerinde ariyor, is bulamadiklarini dusunuyor. Egitim tercihlerini 'is bulabilecekleri' alanlar uzerine yapiyor mutsuz ve daha da kotusu calistiklari islerde verimsiz oluyor.

      Halbu ki esas problem istihdamin dusuklugudur. Istihdam yuksek olsa zaten insanlar istedikleri alanda kolaylikla is bulurlar. Kimse "issiz" kalmaz. Sayet issiz kaliyorsa sorunu kendisinde degil, isletmelerde ya da devlet politikasinda arar, bunun duzeltilmesini talep eder. Yani bakilmasi gereken, insanlari da ilgilendiren kisim istihdam oranidir, "issizlik" orani degil. Bizde gerek algida, gerek istatistiklerde bu rakam bireylere indirgeniyor. Belki de bu sorunu bu yuzden cozemiyoruz.

      Ornegin ABD'de unemployment (Birebir turkcesi: istihdam edilememe) orani hesaplanirken bireylere yapilan anketlerden cok daha onemlisi payroll anketleridir. Buradan isletmelerin istihdam oranlari takip edilir. Dusuyorsa tedbirler, tesvikler gundeme gelir. ABD'de istihdam istatistiklerinde 'joblessness' (Birebir turkcesi: issizlik) diye bir terim goremezsiniz. Bize de bu sacma terimi kim nereden, niye sokmus, allah bilir.

      Sil
    9. Uzun yıllar orta düzey yönetici olarak sanayide çalıştım. Birgün payıma benim de işsizlik düştü. Kısa süre işsizlik ödeneği aldım. Aldığım para benden alinani 10 da 1 i. Ben hakkımı helal etmelimiyim sizce.

      Sil
  10. Mahfi Bey, değerli katkılarınız için teşekkürler. Saygılar.

    YanıtlaSil
  11. Sureyya Serdengecti ile Turan Serdengecti arasinda bir bag var mi?

    YanıtlaSil
  12. borsa öğrenmek istiyorum kitap önerirmisiniz . ekonomi mezunuyum genel bir altyapım var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Piyasada birçok borsa kitabı var. Mesela Yaşar Erdinç'in kitabı var. Onlardan başlamanızı öneririm.

      Sil
  13. Hocam saygılarımı sunarım. KPSS çalışıyorum sitenizi sürekli takip ediyorum. KPSS İktisat için önerebileceğiniz kitap ve kitaplar var mı. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitaplar iyi:
      http://www.kitapsec.com/Products/KPSS-A-Grubu-Iktisat-Seti-4T-Yayinlari-157584.html?gclid=Cj0KCQiA5aTUBRC2ARIsAPoPJk8SVFwaeDYM9JavS7gGZy0NJNB9498uEP6ZdphnMhr0dHVUegos-kcaAkDLEALw_wcB

      Sil
    2. İyi günler Hocam,
      Öğrencilere dikkate alıp bir şeyler önermeniz takdire şayan bir şey. KPSS sınavı ve bu sınav nedeniyle oluşan kitap sektörü hakkında bir bilginiz var mı bilmiyorum. O yüzden söyleyeceğim şeyleri şahsınıza söylenmiş olarak algılamayın. Sadece genel bir durumu değerlendirmek istiyorum. Önerdiğiniz kitapları zamanında bana önerdiler. Ama kitaplardan hiç verim alamamakla birlikte kpss sınavımı da etkiledi. Geçen yıllarda başka kitaplarından çalıştım. Kitaplar ve hocalar mükemmel iyiydi ve sınavımı da olumlu etkiledi. Tabi bu kitapların fazla alıcısının olmasının nedeni de fazla reklam yapması ve sahaflarda ön raflarda bunların yer alması. Kpss sürecine giren öğrenciler mutlaka tam rekabet piyasası varmışçasına kitap ve dershaneleri araştırsınlar. Para ve kitapların telafisi olur ama zamanın telafisi olmaz.

      Sil
  14. Ekonomi ile ilgili herhangi bir konuyu Web'de aratınca ilk once sizin yazılarınız cikiyor, belki bir kac farkli yazi daha oluyor ama onlar genelde sozluk tanimindan belki biraz daha kapsamli olabiliyor ancak. Ayni konulari Ingilizce olarak aratinca ise cok yuklu sayfalar ve yuzlerce yazi cikiyor. Benim gordugum kadariyla boyle. Bu sadece ekonomi alaninda degil her alanda boyle. Ama en azından sizin gibi karsiliksiz çaba gosteren insanlar var cok az da olsa. Tabi ki sayginlik hicbir maddi karsilikla olculemez.
    Keyifli pazarlar dilerim Hocam.

    YanıtlaSil
  15. https://m.youtube.com/watch?v=y8l47ilD0II

    Hocam bu video yu daha önce izlediniz mi? Sizce Hayek burada şımarıklık mı yapmış yada haklı olduğu taraflar var mı?

    YanıtlaSil
  16. Hocam türkiyedeki reel üretim yapan işletmeler yurtdışındaki bankalardan direk mi borçlanıyorlar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok azı bunu yapabiliyor. Gerisi bizim bankalar aracılığıyla borçlanıyor.

      Sil
  17. Hocam, fiyatlar arttığında talep düşer. fiyatlar attığında para talebi artar ve talep artar. bu iki önerme niye farklı sonuçları işaret ediyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fiyatlar artarsa talep düşer ve artan fiyatla bir şeyler alabilmek için ister istemez para talebi artar.

      Sil
  18. Seygili hocam. daha öncede yazmıştım farklı bir konuyla ilgili. Rusyada ekonomı okuyorum devlet üniversitesinde. hergün ekonomi ve finans alanlarında okuyor kendimi geliştirmeye çalısıyorum memlekete bir hayrımız olması temenlisiyle.
    Sizin güne saat kaçta başladığınızı, aşağı yukarı ne kadar sayfa okuduğunuzu, günü saat kaçta kapattığınızı bilmek isterim . Sizi kendime örnek alıyorum. bu yüzden çalışma durumunuzu merak ediyorum.
    Saygılar... Servet hocamızada selamlar, programınız şahane.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Mehmet Bey,
      Özellikle Rusya da ekonomi okumanızdan dolayı tebrik ederim. Epey çalışmanız gerekir.
      Sadece merakımdan sordum, o ekonomi fakültesini ne zaman kurmuşlar?

      Hocanın saatlerini de hesapladığınıza göre Rusya'da okuduğunuz kesinleşmiş oldu, biraz KGB lik bulaşmış.

      Hocanın günlük rutinini örnek alıp başarıya ulaşmayı düşünmeniz tamamen Rusya'da alınan eğitim ile alakalıdır. Yani, bir işte iyi olmak için o işi iyi yapan birini bul, aynen yaptığını yap mantığı.

      Almanya iyi ihracat yapıyorsa aynen Alman iş yapışını al Rusya'ya uygula, ekonomin Almanya gibi ihracat rekoru kırsın mantığı. Ekonomi hocasının günlük rutinini uygula, sende iyi bir ekonomist ol gibi. Bu konuda da Rus ekolünü güzel bir şekilde temsil ettiğinizi söyleyebilirim.

      Aşağı/yukarı 200 sayfa okursan, günü saat akşam 10da kapatıp, sabah 6da açarsan merak etme, sırtın yere gelmez(*).

      Sevgi ve Saygılarımla

      (*) Öneriyi dalga geçmek için yazmadım, ben öyle yapıyorum.

      Sil
    2. Ben güne genellikle sabah 6 da başlıyorum. Günde yaklaşık ortalama 50 sayfa okurum. Ama tabii bu kitabına ve konuya göre değişir. Bazen artar bazen azalır. Genellikle saat 11 dolayında yatarım.

      Sil
    3. 50 az.

      Gunde 400 sayfa okumalisiniz.

      Eger okumazsaniz, bir sonraki gune devreder, 800 sayfa okursunuz, yine okumazsaniz, bu sayi katlanarak artar.

      Sil
    4. 1940 . üniversitenin kendisiyse 1724. Şahsımın bir model uygulama gibi bir çabası yok. Hocamız önemli bir kişi ,kendisini örnek almamız ve çalışmamız gayet normal.
      Tavsiyeleriniz için teşekkürler. Başarılar.

      Sil
    5. Mahfi hocam cevap için teşekkürler.

      Sil
  19. hocam kitapları temin edebildim fakat Turan Serdengeçti, Türkiye’de Yatırım Teşvik Mevzuatı kitabını internette aradım bulamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım Ankara Sanayi Odasından temin etmek gerekiyor.

      Sil
  20. Hocam, konu dışı olacak ama hamdi Akın 'ın şirketini satmayan vatan hainidir açıklaması hakkındaki fikrinizi paylaşırmısınız. Kimin söylediği yerine fikrin kendisi konusunu ele alırsanız daha kıymetli olur.

    YanıtlaSil
  21. Ak parti devletinin issizligi dusurmesi icin bence yapmasi gereknler cok basit
    1)Derhal hazine avans sistemine gecilerek kamu otoyol insaat mutehaitlik bayindirlik islerine ucuz yollu finans saglanmalidir
    2)Issizlik fonu issizligin dusmesi icin maliyetlerin dusmesinde kullanilmlaidir
    3)enflasyon dusmesi tarim ve hayvancilik duvecilik kuzu uretimi icin issizlik fonundan uretiye ucuz yollu kredi hatta sifir faizli kredi verilmeldir.
    4) Gida sebze meyve sut ve sut urunlerinde KDV %2ye dusurulmelidir.
    5)hurda indirimi derhal hayata gecirilmelidir.
    6)Pasaport ve yurtdisina cikislara derhal yuksek meblagda zam yapilmalidir
    7)Luks urunlerde KDV artmalidir 2 puan kadar krem cips guzellik malzemeleri ruj oje deodarant parfum
    8)sans oyunlarina at yarislarina bilumum kumara ozel vergi getirilmelidir.
    9)Elektrikli araclarda KDV sifirlanmalidir.
    10)Asgari ucretten vergi alinmamalidir
    11) Hazine avans sistemiyle her tarafa ruzgar tiribunleri kondurulmali her tribunun basina bir iki kisi dikilmelidir.
    12)derhal alkolde vergi artisina gidilmelidir.Puroda luks alkolde viskide sampanyada vergiler arttirilmalidir

    YanıtlaSil
  22. Hocam merhabalar. Başka bir blog yazınızda polisiye romanların analitik düşünmeyi geliştirdiğine dair bir yazı okudum. Sherlock kitaplarına bayılıyorum fakat değişim bir kalemden de polisiye romanı okumak isterim yaşım 15 fazla ağır bir kitap olmazsa sevinirim.

    YanıtlaSil
  23. Mahfi Bey, İsmail Cem'in "Türkiye’de Geri Kalmışlığın Tarihi" kitabı için yorumunuz nedir?

    https://www.iskultur.com.tr/turkiyede-geri-kalmisligin-tarihi.aspx

    YanıtlaSil
  24. Güzel ve eğitici bir yazı olmuş ayrıca çok başarılı bir siteniz var tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  25. Merhaba Hocam,

    Ekonometri yüksek lisans yapıyorum.Tez aşamasındayım ancak kendimi tez yazacak kadar yeterli görmüyorum.
    Dolayısıyla bu konuda bana yol gösterecek kitaplar tavsiye eder misiniz?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Suriyeliler Ülkelerine Dönerse Ekonomiye Etkisi Ne Olur?